Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Apele distrug din nouPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 17 August 2005

136 de localitati din 13 judete au fost inundate dupa ultimele caderi de apa. Apele au acoperit peste 2.500 de hectare de teren agricol, au distrus 33 de case si au avariat alte 163.

337 de persoane au fost evacuate din judetele Dolj si Valcea. Acesta este bilantul anuntat miercuri, 17 august, de catre ministrul de Interne, Vasile Blaga. Judetele cel mai afectate de cele mai recente inundatii din Romania si in care oamenii au aflat din nou ce inseamna ca apele sa le ia toata agoniseala, dar si speranta ca lucrurile vor mai fi vreodata la fel, sunt Arges, Buzau, Dambovita, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Mures, Prahova, Suceava, Teleorman, Valcea si Vrancea. Apele au distrus 127 de poduri si podete, iar mai multe localitati din aceste judete au ramas fara curent electric.

 
Ploile ameninta in continuarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :205
Wednesday, 17 August 2005

Administratia Nationala de Meteorologie a transmis miercuri o noua avertizare catre toate prefecturile din tara, pentru intervalul 17 august, orele 12.00 19 august, orele 21.00.

In acest interval vor fi ploi insemnate cantitativ care vor avea si caracter torential. In intervalul respectiv va ploua abundent in Moldova, Transilvania, Maramures, Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi - in intervale de pana la 12 ore - 30 l/mp si izolat 70-80 l/mp. In cursul noptii de 17 spre 18 august cantitati de apa de pana la 40-50 l/mp se vor inregistra si in Muntenia, informeaza Prompt Media.

 
Jandarmii romani ajuta in continuare sinistratiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 17 August 2005

Ca si in cazul inundatiilor anterioare, jandarmii din judetele Dolj, Olt, Valcea, Arges si Mehedinti au intervenit si in ultimele 12 ore in ajutorul sinistratilor din aceste judete.

Cantitatile masive de apa cazute in aceste zone au facut absolut necesara evacuarea a 564 de persoane din 1.028 de gospodarii. Jandarmii au construit diguri de protectie din saci de nisip si au curatat rigolele de la marginile drumurilor, astfel incat apele sa se poata scurge prin acele locuri. La solicitarea prefectului judetului Gorj, s-a asigurat aprovizionarea cu apa potabila (6.000 de litri) pentru cetatenii din satul Miluta, ca urmare a colmatarii surselor de apa, din acuza ploilor cazute in ultima perioada. Jandarmii vor continua asigurarea apei potabile in localitatile in care fantanile au fost inundate si apa nu mai este buna de baut.

 
Romanii si "Talharii Romei"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :814
Wednesday, 17 August 2005

Campania declansata de Agentia pentru Strategii Guvernamentale pentru stabilirea unui brand (pe romaneste marca) de tara pentru Romania se constituie intr-un demers care trebuie sa combata mai multe secole de campanii de imagine.

Volumul <<Romanii si Talharii Romei>>, semnat de Mihai Ungheanu si aparut de curand la Editura Phobos, cu un subtitlu "Razboi religios - razboi de imagine?" prezinta pe larg o istorie a denigrarilor promovate impotriva romanilor.

Imediat dupa 1989, Romania a fost silita sa constate existenta razboiului de imagine. Insa perceptiile negative la adresa romanilor sunt mult mai vechi, dupa cum demonstreaza Mihai Ungheanu. Cea mai veche "basna" impotriva romanilor a fost lansata de Simeon Dascalul in secolul al XVI-lea, acesta afirmand ca romanii ar fi urmasii talharilor expulzati din Imperiul Roman in Dacia cucerita de Traian. Reactia cronicarilor a fost virulenta - Miron Costin afirmand in "De neamul moldovenilor" ca "celelalte ce mai sunt scrise adaosaturi de un Simeon Dascalul si al doilea Misail Calugarul, nu letopisete, ci ocari sunt". Volumul amintit mai sus - care urmareste ocarile la adresa singurei natiuni latine din Balcani, de la "basna" lui Dascalu la Jirinovski si "prietenii" Romaniei din jurul granitelor - tintuieste si formarea cliseelor negative despre romani (hoti, sperjuri, lenesi, inselatori) de-a lungul secolelor, constituind un sprijin deosebit pentru cei care incearca sa alcatuiasca o noua imagine a Romaniei. Dupa imaginea de calai ai copiilor handicapati si "orfani" buni de mezat, astazi, "brand"-ul romanilor in strainatate este asigurat de cersetori, curve si hoti, in mentalul occidentalului Romania fiind asociata cu delicventa in Europa de vest. Cu toate acestea, o simpla consultare a registrelor inchisorilor occidentale va demonstra ca romanii sunt net surclasati de membrii altor natiuni est-europene, fost si actual invecinate Romaniei.

Bani buni pentru imagine proasta

O actiune similara lansata de PSD, "Romania mereu surprinzatoare", a mancat 260 de miliarde de lei si s-a soldat cu un esec rasunator. "Romania are in acest moment un brand negativ perfect, la intersectia urmatoarelor linii de mesaj: Ceausescu si mostenirea comunista cu Dracula vampirul si horror Romania", a apreciat Stefan Stanciugelu, directorul Institutului pentru Studiul Comunicarii COME IN.

Alcatuirea unei marci nationale este o problema complexa si care implica cheltuieli foarte mari. In Europa sunt doar cateva firme mari care se ocupa de asa ceva. Wally Olins, inventatorul brandingului de natiune, a fost in Romania in cursul anului trecut si a purtat discutii cu oficialitatile. Simon Anholt, care lucreaza la brandurile unor tari precum Germania, Marea Britanie si, mai nou, Croatia si Slovenia, a declarat de curand ca abia asteapta sa se apuce de treaba si pentru Romania.

In orice caz, Romania a mai avut cateva experiente pentru stabilirea unei imagini, experiente incheiate cat se poate de prost. Procesul infiintarii unui brand de tara este unul indelungat si care necesita cheltuieli ridicate. In timp, se poate transforma intr-un aspirator de fonduri guvernamentale, de aceea este necesara o supraveghere atenta din partea societatii civile, care sa fie direct implicata in acest proces. Reprezentanti ai acesteia apreciaza ca schimbarea imaginii nefavorabile a Romaniei din strainatate implica nu numai o "branduire", ci si, mai ales, o strategie pe termen lung de promovarea a valorilor Romaniei ca si stabilirea unor forme clare de raspuns la atacurile mediatice lansate de puteri straine neprietenoase. "Acest razboi de imagine, privitor la romani, are mai multe sute de ani. Astazi, insa, varietatea si complexitatea posibilitatilor mediatice de penetrare ii ofera o eficacitate fara precedent", explica autorul lucrarii "Romanii si <<Talharii Romei>>.

(Material preluat din cotidianul Ziua, editia de miercuri, 17 august)

 
Scolile la control!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :184
Wednesday, 17 August 2005

Ministerul Educatiei si Cercetarii monitorizeaza, evalueaza si informeaza permanent, pe baza rapoartelor trimise de catre inspectoratele scolare judetene si a vizitelor in teritoriu efectuate de catre inspectorii M.Ed.C., stadiul realizarii planului de masuri care vizeaza asigurarea conditiilor necesare inceperii anului scolar.

Reprezentantii inspectoratelor scolare judetene continua verificarea situatiei din teren, urmand ca pana la data de 1 septembrie aceste verificari sa vizeze toate unitatile de invatamant, inclusiv pe cele din mediul rural. In toate judetele au fost identificate nevoile de reparatii curente si au fost inaintate solicitari in scris, catre primarii, pentru alocarea fondurilor necesare. Lucrarile de intretinere si igienizare au fost realizate, in medie, in proportie de 65 la suta, fiind asigurate, cu prioritate, lucrarile de igienizare a spatiilor de cazare, iar lucrarile de igienizare a celorlalte spatii destinate desfasurarii procesului de invatamant urmand a fi finalizate in cel mai scurt timp. De asemenea, unitatile de invatamant au intreprins demersurile necesare pentru obtinerea autorizatiilor de functionare, 75 la suta dintre acestea avand autorizatie de functionare incepand cu luna septembrie, restul urmand sa le obtina in cel mai scurt timp. Conducerea M.Ed.C. a dispus ca incepand cu data de 20 august sa efectueze controale in teritoriu, alaturi de reprezentanti ai autoritatilor publice locale, pentru a verifica stadiul pregatirilor scolilor in vederea inceperii in conditii cat mai bune a noului an scolar, informeaza Prompt Media.

 
Pasaportul va fi retinut numai prin hotarare judecatoreascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :746
Wednesday, 17 August 2005

De la 1 februarie 2006 va intra in vigoare Legea nr.248 care prevede, printre altele, ca pasaportul cetatenilor romani nu va putea fi retinut decat prin hotarare judecatoareasca.

Pasaportul va putea fi retinut numai daca cetateanul respectiv a fost returnat de autoritatile statului strain sau a adus lezare intereselor acestui stat, interdictia urmand sa isi faca efectul numai pentru tara respectiva, informeaza Prompt Media.

 
100 de miltari romani au venit acasa din IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 17 August 2005

Detasamentul de politisti militari romani Irak IV, care a participat in perioada februarie-august 2005 la o msiune in aceasta tara, s-a intors in Romania miercuri, 17 august, in jurul diminetii.

Cei 100 de militari au fost primiti la Batalionul 265 Politie Militara cu o ceremonie festiva, anunta un comunicat de presa emis de MApN. Militarii romani au indeplinit pe parcursul sederii lor in Irak o serie de actiuni care sa vina in sprijinul fortelor Coalitiei din Divizia Multinationala Sud-est si al populatiei civile irakiene, printre care sute de misiuni de patrulare in zona de operatii, escortare a convoaielor umanitare si protectie a personalitatilor, control al traficului si persoanelor pe principalele artere de comunicatie, paza a Taberei Mittica, monitorizare a politiei locale, asistenta sanitara si misiuni de interventie. Pentru activitatea lor, romani au primit aprecieri atat de la comandantii Regimentului Multinational Specializat, cat si de la camarazii de arme italieni si portughezi, alaturi de care au actionat in Irak.

 
Bucovina fotografiata ajunge la romanii din CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :216
Wednesday, 17 August 2005

Romanii din Cernauti vor putea sa admire la sfarsitul lunii august, la Muzeul Etnografic din localitate, o expozitie de fotografie intitulata Oameni si locuri din Bucovina, realizata de Complexul Muzeal Bucovina din Suceava.

Manifestarea are loc in urma solicitarii Consulatului General al Romaniei din Cernauti si va dura doua saptamani, anunta Monitorul de Suceava. Piesele care alcatuiesc aceasta expozitie au fost prezentate in perioada 30 iunie - 20 iulie in salile Muzeului de Istorie din Suceava si reprezinta 56 de imagini alb-negru din arhiva documentara a Sectiei de Etnografie. Imaginile au fost captate in anii 70, in timpul campaniilor de cercetare pentru colectarea materialului documentar necesar constituirii muzeelor etnografice din judet. Cele mai multe lucrari sunt semnate de Dimitrie Balint, unul dintre cei mai experimentati artisti fotografici suceveni si singurul care continua sa lucreze in alb-negru. Insantaneele surprind chipuri de oameni, ocupatii si arhitectura rurala specifica. Materialul care alcatuieste expozitia suceaveana ar putea fi grupat intr-un album, desi la Cernauti va putea fi vazut un alt album, Bucovina, in versiune engleza, finantat de Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Suceava, bogat ilustrat de catre Marius Vasiliu.

 
Festivalul George Enescu 2005 va fi unul comemorativPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 17 August 2005

Festivalul si Concursul International "George Enescu" se pregateste sa inceapa, editia comemorativa 2005 urmand sa aiba loc in perioada 4 si 20 septembrie la Bucuresti.

Din programul acestui an fac parte opusuri enesciene, spectacolul "Oedip", dar si 44 de lucrari contemporane romanesti. Publicul va mai putea sa asculte in premiera si unele integrale Bach , Beethoven si Brahms, un alt punct de atractie fiind si concertele de jazz si spectacolele de balet ale Teatrului "Eifman" din Sankt Petersburg. In ceea ce priveste sectiunea de cioncurs, aceasta va fi impartita pe grupele compozitie, pian si vioara, cea de muzica de camera fiind anulata din lipsa de concurenti. Concertele se vor desfasura la Sala Palatului, Ateneul Roman, Opera Nationala, Teatrul National si Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Romane, informeaza portalul oficial al competitiei. Cea de-a XVII-a editie va aduce in capitala o serie de nume mari din muzica interna si internationala, printre care Zubin Mehta, Muray Perahia, Kurt Masur, Dan Grigore, Horia Andreescu sau Cristian Mandeal. In acest an, organizatorii s-au gandit sa ii aduca un omagiu in plus lui George Enescu, de la a carui moarte se implinesc 50 de ani in 2005.

 
Chinezii au aflat care este oferta de export al RomanieiPDF Print E-mail
Xian, China/Romanian Global News
Accesari :340
Wednesday, 17 August 2005

Romania a participat in perioada 910 august in localitatea chineza Xian, capitala provinciei Shaanxi, cu o prezentare a produselor sale pentru export, la seminarul Relatiile comerciale ale Chinei cu diverse tari.

Evenimentul a fost organizat de ministerului Comertului din China, informeaza un comunicat emis de ministerul roman al Economiei si Comertului. Romania a fost reprezentata de consilierul economic al Ambasadei Romaniei la Beijing, Ilie Stanca, care a prezentat mediul de afaceri si oferta de export a firmelor romanesti, in timp ce tara gazda a fost reprezentata de ministrul adjunct al Comertului, Zhang Zhi Gang, si de oficialitati ale autoritatilor centrale si locale. Schimburile comerciale existente intre tara noastra si China au inregistrat in primele sase luni o valoare de 805,989 de milioane dolari, ceea ce inseamna o crestere de 59% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

 
PS Daniil Stoenescu va infiinta un centru religios la VarsetPDF Print E-mail
Varset, Serbia/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 17 August 2005

{mosimage}Episcopul romanilor ortodocsi din Serbia, Prea Sfintitul Daniil Stoenescu, a declarat ca intentioneaza sa infiinteze la Varset un Centru pastoral, misionar si cultural romanesc.

{mosimage}Ierarhul roman a anuntat ca romanii din Valea Moravei doresc sa ridice acest centru cu numele Inaltarea Sfintei Cruci pe locul unei manastiri romanesti vechi care a functionat in perioada secolelor XII si XVIII, informeaza Radio Trinitas. Asociatia Orizonturi Albastre se va ocupa de lucrarile de la acest centru si va acorda suma de 200.000 euro, dar se asteapta si ajutorul Ministerul Afacerilor de Externe. De cealalta parte, oficialitatile sarbe cer in schimbul recunoasterii Centrului religios ca Episcopia sa-si schimbe atat denumirea de Varset, cat si resedinta. Eparhia Ortodoxa Romana de Varset are sub jurisdictia sa sapte Protopopiate, dintre care sase sunt la nordul Dunarii. Acestea au in alcatuirea lor 40 de biserici romanesti istorice si 42 de preoti, care pastoresc 35.000 de romani.

 
Comunitatile romanesti din vecinatate si Balcani reclama situatia disperataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 17 August 2005

{mosimage}Mai multi lideri ai asociatiilor romanesti din Serbia, Bulgaria, Macedonia si Ucraina au declarat redactorilor Romanian Global News ca situatia comunitatilor romanesti pe care le reprezinta a ajuns la disperare datorita intarzierii fara precedent a finantarilor proiectelor propuse Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE.

{mosimage}Cursurile pentru invatarea limbii romane literare infiintate pentru prima data dupa 80 de ani in Bulgaria si finantate pana in decembrie anul trecut, nu vor mai fi reluate din toamna pentru ca profesorii care le tin nu au fost platiti anul acesta, cu toate ca pana in iunie au tinut cursurile la care sunt inscrisi cateva sute de copii de origine romana din zona Vidinului. Asociatia Ariadnae Filum din Serbia a fost nevoita sa-si inchida mai multe sedii ale filialelor sale, deschise cu greu datorita mediului ostil creat de autoritatile sarbe sau de ultranationalistii sarbi. De Casa Limbii si Culturii Romane de la Skopie nu s-a mai auzit nimic, iar asociatiile aromane din Macedonia nu mai trag nici-o speranta de ajutor. In Ucraina lideri ai romanilor din regiunea Odessa se plang de faptul ca au fost complet uitati de statul roman si nu este vorba decat de aproximativ 120.000 de romani pe care serviciile secrete ucrainiene depun eforturi disperate sa-i moldovenizeze si sa le inchida scolile. In regiune Cernauti aceeasi situatie disperata la care se mai adauga si faptul ca pentru prima oara in ultimii opt ani s-a ajuns la jumatatea lunii august, iar selectia pentru bursierii ce urmeaza sa vina in Romania nu s-a facut, descurajand pana si pe putini romani care voiau sa vina sa studieze in limba lor materna in Tara Mama. Majoritatea acestor lideri cred, data fiind situatia fara precedent din acest an, ca cineva anume vrea sa distruga relatiile lor cu statul roman si se intreaba daca Presedintele si Primul Ministru au fost informati despre aceste lucruri si daca da ce masuri au luat acestia pentru a schimba situatia. Ca sa fie siguri ca cei doi sunt informati corect, mai multe scrisori in care este descrisa situatia disperata a comunitatilor romanesti le vor fi trimise celor doi demnitari. Romanian Global News a incercat sa lamureasca aceasta situatie cu secretarul de stat al DRP Mihai Gheorghiu. Raspunsul dat de cabinetul demnitarului a fost ca acesta se afla in concediu.

 
Granturi americane pentru media basarabeanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :221
Wednesday, 17 August 2005

Mass-media independenta de la Chisinau va putea beneficia cat de curand de granturi din partea Ambasadei Statelor Unite in Republica Moldova.

Conform agentiei basarabene de monitorizare a prezei, Monitor Media, Ambasada SUA si-a anuntat recent continuarea Programului de Granturi Mici (P.G.M) pentru sustinerea initiativelor democratice. Programul pentru runda din septembrie curent este destinat organizatiilor neguvernamentale si presei independente, iar scopul principal al acestuia, potrivit ambasadei americane, este de a sustine dezvoltarea democratiei si societatii deschise in Moldova. Printre cele zece domenii prioritare, anuntate de misiunea diplomatica americana la Chisinau, se numara si promovarea presei independente si a accesului liber la informatie. Formularele de aplicare se gasesc la adresa de web a ambasadei SUA la Chisinau, http://www.usembassy.md/grants. Cererile de finantare se pot depune pana la data de 30 septembrie.

 
Prima cornee artificiala din lume, descoperita de chimistul Traian ChirilaPDF Print E-mail
Perth, Australia/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 17 August 2005

Institutul Lions Eye din Perth, Australia, a reusit, in premiera mondiala, realizarea primei cornee artificiale din lume datorita inventiei unui roman.

Chimistul Traian Chirila si echipa sa de cercetatori de la renumitul institut australian au descoperit un material deosebit din care se pot realiza corneele artificiale. Cercetarile, incepute de Chirila din anul 1989, au vizat realizarea unei cornee artificiale care sa aiba calitati similare cu cea umana, sa fie compatibila si usor de implantat. Astfel, cercetatorii au creat o lentila flexibila, cu continut mare de apa, utilizand o combinatie speciala de polimeri de hidrogel (material plastic poros), care este asimilata de tesutul uman. In februarie 2000, au inceput primele teste clinice, iar in acest an a fost finalizata perioada de experimentari. Specialistii au stabilit ca realizarea profesorului roman, denumita in prima faza Chirila Kpro si ulterior AlphaCor, este cu adevarat prima cornee artificiala din lume. In urma cu trei ani, AlphaCor a primit licenta de productie comerciala, in prezent fiind aproape de obtinerea autorizatiei de utilizare medicala in SUA, unde este bine cunoscuta exigenta in aceasta privinta. Transplanturile de cornee umana sunt operatii chirurgicale obisnuite, usor de realizat si incununate de succes. Dar numarul donatorilor la nivel mondial a scazut drastic in ultimii ani. Se estimeaza ca in prezent se efectueaza numai 100.000 de transplanturi de cornee pe an, reprezentand o mica parte din cele 10 milioane de oameni afectati de orbire corneala. Primele incercari de a se crea o cornee artificiala dateaza de peste 200 de ani, dar abia acum solutia propusa de cercetatorul roman Traian Chirila a fost singura care a dat rezultate notabile, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 
Profesorii de limba romana din jurul tarii vin la SinaiaPDF Print E-mail
Sinaia, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 17 August 2005

Mai multe cadre didactice care predau in limba romana in tarile din jurul Romaniei se vor intalni in perioada 18 - 28 august la Sinaia, in cadrul unor Cursurilor de perfectionare organizate de Institutul Cultural Roman.

Aceasta este cea de-a a XIV-a editie a cursurilor si va reuni aproximativ 60 de cadre didactice, invatatori, profesori de gimnaziu si de liceu, care predau in limba romana in scoli din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia si Muntenegru, Ucraina, Ungaria. Proiectul face parte din seria de manifestari care urmaresc mentinerea legaturilor culturale, stiintifice si spirituale cu romanii din afara granitelor, informeaza un comunicat de presa emis de ICR.

Cursurile sunt concepute ca o continuare a editiilor precedente si vor fi sustinute de profesori universitari membri ai Asociatiei Nationale a Profesorilor de Limba si Literatura Romana "Ioana Em. Petrescu" (ANPRO) din Cluj-Napoca. Participantii vor mai avea prilejul sa dezbata la Sinaia si diferite aspecte legate de traditiile si problemele specifice ale comunitatilor romanesti din afara granitelor. Discutiile se vor referi atat la teme legate de pastrarea identitatii culturale, cat si la cerintele unui invatamant performant. Totodata, un subiect aparte il vor constitui manualele de limba si literatura romana care sunt utilizate in scolile din tarile vecine. Profesorii care vor lua parte la curs vor mai avea ocazia sa vizioneze mai multe filme romanesti si sa faca o vizita documentara la Castelul Peles.

 
Romanii din British Columbia nu renunta sa o ajute pe Sabina CampeanuPDF Print E-mail
British Columbia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 17 August 2005

Romanii care locuiesc in Canada si care s-au mobilizat pentru a o ajuta pe Sabina Iaoana Campeanu continua sa faca tot ce le sta in putinta pentru a strange cat mai multi bani necesari insanatosirii fetitei bolnave de cancer.

Bratarile puse in vanzare pe site-ul personal al micutei, http://sabinac.netfirms.com/shop/, s-au vandut in totalitate, ceea ce face ca romanca Adina Gray, care se ocupa de sectiunea aceasta, sa mai comande inca o cutie, bratarile fiind acum parfumate, anunta portalul romanilor din British Columbia. Pretul bratarilor este acelasi, respectiv trei dolari, la care se adauga costul transportului. Comunitatea de romani care locuieste in aceasta parte a Canadei va continua sa fie preocupata de soarta fetitei de numai sapte luni, care sufera de o maladie rara care ii afecteaza ficatul, si spera ca actiunile lor sa poata contribui la salvarea vietii micutei.

 
Sabina va primi bani si de la actiuneaCar washPDF Print E-mail
British Columbia/Romanian Global News
Accesari :238
Wednesday, 17 August 2005

Actiunea Car wash de strangere de fonduri pentru sabina Ioana Campeanu, organizata duminica, 14 august, in Willingdon Mohawk, British Columbia, a reusit sa isi atinga scopul initial si a adunat 210 dolari.

Banii au fost donati de mai multi romani, japonezi si canadieni, care au combinat munca, distractia si actele de caritate, luand parte la un eveniment prin care, in locatia respectiva, cei prezenti au spalat mai multe masini, au organziat un concurs de tricouri ude si s-au si distrat, anunta portalul romanilor din British Columbia. O alta activitate similara va avea loc sambata, 27 august, in acelasi loc, de data aceasta organizatoarea actiunii, romanca Lorena Vlad, sperand ca numarul celor care vor dori sa participe sa fie mai mare decat la editia precedenta. Cei care ar vrea sa vina sunt rugati sa o contacteze pe organizatoare la numarul de telefon 604 438 0090.

 
Muncitorii romani aflati ilegal in Israel vor putea parasi tara fara a fi pedepsiti de autoritatiPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :277
Wednesday, 17 August 2005

Guvernul Statului Israel a hotarat sa aplice o noua politica fata de muncitorii straini care lucreaza ilegal in aceasta tara, anuntatnd ca toti cei care se afla in situatia respectiva vor putea parasi teritoriul Statului Israel fara sa fie dati in judecata si fara sa plateasca amenzi.

De asemenea, Israelul a dat dispozitii factorilor care se ocupa de aceasta problema sa respecte onoarea si bunurile persoanelor care se gasesc in Israel in mod ilegal, informeaza romania-israel.com. Oficialitatile israeliene au mai precizat ca obligatia lor este sa respecte drepturile persoanelor care se gasesc in tara lor in mod ilegal, dar pe de alta parte, sunt datori sa vegheze si asupra respectarii si aplicarii legilor. In cea ce priveste turistii care vin legal in Israel, acestia sunt mai mult decat bineveniti, dar autoritatile fac precizarea ca zvonurile despre transformarea persoanelor fara drept de sedere conform legii, in persoane cu drept de sedere legal, nu sunt adevarate. Turistii nu vor putea beneficia, asadar, de viza de sedere pentru munca. Totodata, Isrealul ii avertizeaza pe straini ca singurii care sunt in masura sa ofere informatii corecte sunt oficialitatile abilitate sa faca acest lucru.

 
Biserica Sf. Constantin si Elena ii aduna pe romanii din IndianaPDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :523
Wednesday, 17 August 2005

{mosimage}Aflati la mii de kilometri de tara natala, romanii care locuiesc in statul american Indiana nu au uitat de credinta lor ortodoxa datorita bisericii romanesti Sfintii Imparati Constantin si Elena, reusind, chiar, sa atraga si alti credinciosi de alte nationalitati.

{mosimage}Parohia se afla in localitatea Indianapolis si a fost infiintata la inceputul secolului trecut, ca urmare a numarului mare de imigranti romani in aceasta parte a Statelor Unite ale Americii. Initiatorul acestui proiect ambitios pe acea vreme a fost parintele Moise Balea, o importanta personalitate religioasa in cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane in America care a lasat in urma sa o bogata activitate editoriala si misionara. Parohia a inceput sa isi desfasoare slujbele in mod regulat de-abia in anul 1910, avandu-l ca preot invitat pe parintele Simion Mihaltian din Indiana Harbor. Acesta a oficiat pria Liturghie intr-o sala aflata in oras in care s-au adunat peste 500 de suflete. In aceeasi zi, cei prezenti si-au ales un Consiliu Parohial si au stabilit numele bisericii care s-a pastrat pana in prezent fara nici o modificare. Primul pastor oficial al noii parohii a fost, in schimb, parintele Octavian Petra, succedat ulterior de alti clerici care au avut bucuria de a fi aproape de comunitatea de romani din Indiana, precum Octavian Muresan, Ilie Pop, Alexander Reu, Alexander Sirbu, Craciun Metea, Glicherie Popa si Alexander Bogioca. Un moment culminant in istoria parohie a reprezentat-o vizita Reginei Maria a Romaniei, in anul 1926, care a venit insotita de Printesa Ileana, cea care avea sa se calugareasca peste cativa ani si sa infiinteze manastirea Schimbarea la Fata din Ellwood City, Pennsylvania.

Enorisaii l-au mai avut in randul lor pe parintele Paul Craciun, care a slujit aici in perioada 1940-1972. Datorita acestuia, au inceput in anul 1947 lucrarile pentru constructia actualului lacas de cult, care a fost finalizat doi ani mai tarziu. Preotii care i-au urmat parintelui Craciun au fost Gratian Radu, John Marmureanu, Filimon Barbos, John Limbeson si, actualul preot, Joseph Morris. In prezent, biserica romaneasca reuseste sa atraga din ce in ce mai multe persoane la slujbele si restul activitatilor sale religioase, fiind un punct de reper spiritual pentru cei care cauta sa fie cat mai aproape de Dumnezeu. Parohia se afla la adresa 3237 West 16th Street, Indianapolis, Indiana 46222.

 
Copiii romani din Cleveland vor merge la o Scoala DuminicalaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 17 August 2005

Scoala Duminicala din cadrul Catedralei Ortodoxe Romane Sfanta Maria din Cleveland, statul Ohio, va incepe la jumatatea lunii septembrie sa faca inscrieri.

Procesul de inregistrare va avea loc duminica, 18 septembrie, in cladirea scolii, dupa slujba Sfintei Liturghii, anunta buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. Consiliul parohial face apel la toti enoriasii sa ii aduca pe copiii lor la aceste cursuri si sa transmita si mai departe anuntul, astfel incat la pregatirea religioasa sa poata lua parte cat mai multi copii. Alte informatii se mai pot obtine de la parintele Remus Grama, care poate fi gasit la biserica.

 
Francezii sunt solidari cu fanfara VagabontuPDF Print E-mail
Marseille, Franta/Romanian Global News
Accesari :194
Wednesday, 17 August 2005

Muzicienii romani care alcatuiesc Fanfara Vagabontu au depus luna aceasta o plangere oficiala fata de agresiunile la care au fost supusi, fara motiv, de catre politia franceza in cursul lunii iulie.

Opinia publica franceza si-a exprimat in repetate randuri solidaritatea cu romanii in demersul efectuat de acestia in semn de protest fata de modul in care au fost tratati. Mai mult decat atat, Fanfara a fost invitata sa cante din nou in Franta, in luna septembrie, la sarbatoarea Mille Babords, la Tourski.

Reamintim ca in data de 17 iulie, muzicienii din Fanfara profesionista Vagabontu, cunoscuta si apreciata in Franta, se odihneau intr-o casa din Frais Villon, cand intre orele 18.30-19.00, 6 politisti dintre care 2 in civil au coborat din doua masini, una civila. Amenintand cu armele, acestia au adunat toate persoanele prezente acolo intr-o camera si au izolat doua dintre ele intr-o alta. Verificarea identitatii acestora a fost intrerupta imediat ce politistii au gasit asupra romanilor o suma de bani. Fara sa verifice legalitatea actelor, politistii au luat banii intr-o alta camera, de unde au plecat fara sa intocmeasca nici un fel de proces verbal. Este vorba despre o suma de 1.500 de euro, pe care Fanfara o castigase in urma concertelor sustinute in regiune. Suntem muzicieni profesionisti, de nationalitate romana. Impreuna cu inca doua persoane alcatuim o fanfara care apare in festivaluri si alte manifestari de gen in sudul Frantei. Pentru ca nu avem bani, cea mai mare parte din ceea ce castigam merge catre familiile noastre din tara se arata in plangerea pe care membrii fanfarei au facut-o la politie. Ei au povestit acolo in detaliu modul in care s-a desfasurat descinderea politistilor si felul cum acestia au plecat cu banii muzicienilor, ca si cum li s-ar fi cuvenit. Unul dintre cei din casa a reusit sa vada numarul masinii de politie cu care venisera politistii atacatori, insa cand o femeie din zona a telefonat la sectia 13 de politie din zona, insa i s-a spus ca masina cu numarul respectiv nu este a sectiei. Cercetarile continua in prezent, dupa ce romanii au aflat cum se poate face plangere si dupa ce Liga Drepturilor Omului, MRAP, SOS Rasismul Independent s-a implicat si ea in acest caz.

 
Romanii care ajung in Italia sunt primiti de centrele pentru imigratiePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :291
Wednesday, 17 August 2005

Strainii care sosesc in Italia pot fi gazduiti in centre de primire (centri di accoglienza). In aceste centre, in mod gratuit, strainilor aflati in imposibilitatea de a se descurca autonom li se asigura gratuit cazare si masa, iar unde este posibil, se organizeaza cursuri de limba italiana, de formare profesionala, asistenta sanitara etc, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Strainii pot fi oaspeti intr-un centru de primire doar strict pentru timpul necesar de a ajunge la autonomie personala, ceea ce insemna ca imigrantul sa isi poata siguracazarea si masa. Autoritatile regionale, in colaborare cu cele provinciale si cu asociatiile si organizatiile de voluntari din Italia, amenajeaza centre de primire destinate sa gazduiasca straini care se afla legal in aceasta tara pentru alte motive decat cele legate de turism si care se afla temporar in imposibilitatea de a-si asigura in mod autonom locuinta si hrana. Primarul poate dispune, in cazul unor situatii de urgenta, si primirea in aceste centre a strainilor fara acte de sedere, respectandu-se insa normele legale cu privire la indepartarea de pe teritoriul statului italian a strainilor aflati in aceste conditii.

 
Doi romani in Spania muncesc pentru copiii din RomaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :776
Wednesday, 17 August 2005

Mihaela Patachia, o romanca stabilita de peste 3 ani in Spania, isi spune povestea trista a despartirii de familia sa, pentru publicatia spaniola abc

Mihaela nu este nici prima si cu siguranta ca nu va fi nici ultima dintre femeile care decid sa plece din Romania, sa ajunga sa accepte orice fel de munca intr-o tara straina, pentru a putea sa isi creasca copiii, ramasi acasa. Cu toate acestea copiilor le lipseste cel mai mult prezenta mamei, iar asta este o realitate si in cazul familiei Patachia.

Aeroportul din Bucuresti, in urma cu cateva saptamani. Mihaela isi astepta valiza, cand deodata a avut o presimtire. A ridicat privirea. Lacrimile isi faceau loc. Cu adevarat este fiica mea? s-a gandit ea cand a vazut-o pe tanara in fundul salii, dupa trei ani si jumatate. Da, erau fiica si fiul sau, care veneau catre ea cu o expresie stranie pe chip, semn ca nu stiau daca sa rada sau sa planga. Nici Mihaela nu stia ce sa faca, asa ca le-a luat pe rand. Este ingrozitoare despartirea, spune ea. A stiut asta tot timpul, dar poate ca in acel moment a inteles exact cat de groaznic poate fi. Marian, sotul ei, care este plecat din tara de cinci ani si jumatate, a ramas cu dorul in suflet. Cererea sa nu a fost solutionata, iar autoritatile romane au inasprit regimul calatoriilor in strainatate pentru prevenirea imigratiei ilegale. In ultima perioada au fost retinute la frontierele Romaniei mii de pasapoarte apartinand romanilor care muncesc in strainatate si care au depasit perioada legala de sedere in Spatiul Schengen. Aceasta masura a indignat comunitatea romana din Spania, scrie publicatia spaniola abs, insa realitatea este ca romanii de pretutindeni au fost indignati de acesta masura, dar mai ales de modul in care Guvernul de la Bucuresti a decis sa puna in aplicare ordonanta de urgenta care aduce aceasta noua reglementare, fara ca macar sa anunte prevedereile sale.

Mihaela lucreaza in serviciile domestice, iar Marian in constructii. Cu economiile pe care le-au facut cei doi au cumparat o casa in Alexandria, localitatea in care locuiesc, pentru fiica lor. Vroia sa se casatoreasca in urma cu un an, dar cu mine de fata, asa ca a asteptat pana cand aveam actele in regula. Fiul meu se casatoreste la anul, iar acum banii pe care ii vom face in Spania sunt pentru el. Bine ar fi ca atunci sa poate fi toata familia reunita, mai spune Mihaela.

 
Studentii romani din Toronto sunt asteptati la un turneu de fotbalPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :384
Wednesday, 17 August 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto ii anunta pe toti tinerii interesati de sport ca au inceput sa se faca inscrieri pentru turneul de fotbal care va avea loc in aceasta tomana.

Competitia este organziata in cadrul acestei institutii de invatamant superior din Toronto si isi asteapta echipele doritoare sa ia startul. Toti jucatorii sunt invitati sa se inscrie in echipa ca sa reprezinte clubul romanesc, iar toti suporterii formatiei romanesti sunt rugati sa vina si ei sa sustina echipa, astfel incat Romania sa aiba cea mai tare galerie. Studentii interesati pot sa acceseze adresa de web a Clubului romanesc, http://www.romanianstudentsclub.com/php/index.php, unde vor gasi un formular de inscriere la acest concurs, anunta portalul studentesc.

 
Romanii din Londra ies la un gratar de sfarsit de varaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :190
Wednesday, 17 August 2005

Fie ca va ploua sau ca va mai fi inca o zi de soare, romanii din Londra si-au propus sa se intalneasca la un ultim, probabil, gratar pe aceasta vara.

Intalnirea este programata pentru data de 4 septembrie, pe vasul HMS President, cel pe care s-au desfasurat toate petrecerile romanesti de la Londra din aceasta vara. Ambarcatiunea este trasa tot la Victoria Embankement, Blackfriars, insa de data aceasta compatriotii nostrii se vor intalni mai devreme decat erau obisnuiti, adica de la ora 15.00. Este bine sa va faceti rezervarile din timp, pentru ca locurile sunt limitate. Organizatorii roaga, totodata, pe cei care vor sa vina sa isi anunte participarea pana la data de 31 august. Biletele costa 10 lire sterline, iar pentru membrii Centrului Cultural Roman numai 5 lire, in timp ce studentii si copiii pana in 12 ani beneficiaza de o reducere pana la 7 lire. Pretul biletelor include si banii pentru gratar. Rezervarile se pot face la CCR, pe adresa bookings@romanianculturalcentre.org.uk sau la numerele de telefon 020 7439 4052, ext. 102. Chiar daca pana la data de 31 august Centrul Cultural Roman se afla in concediu, puteti sa confirmati participarea la intalnire lasand un mesaj pe telefon, cu numele dumneavoastra si cu numarul de participanti. Biletele rezervate se pot ridica de la intrare, in ziua petrecerii.

 
Cantece traditionale romanesti cu Radu Ille in AngliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :269
Wednesday, 17 August 2005

Radu Ille, unul dintre cei mai noi interpreti de muzica etno din Romania, va sustine trei zile de concert in Anglia.

Cantecele sale, reinterpretari ale unora dintre cele mai iubite melodii populare romanesti, vor putea fi ascultate la restaurantul romanesc din Londra, Britannia, in perioada 2-4 septembrie. Pretul biletelor este de 15 lire de persoana, insa, pentru ca spatiul este destul de limitat, va fi nevoie de o rezervare prealabila pentru cei care vor sa participe la spectacol. Rezervarile se pot face la numerele de telefon, 0208 803 8409 (restaurant Britannia) sau  Lili : 07931506912 si Alina: 079099 16195.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions