Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Numarul victimelor inundatiilor a ajuns la nouaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 19 August 2005

Numarul judetelor in care unele localitati din Moldova, Transilvania, Maramures, Muntii Apuseni, Carpatii Orientali si Meridionali, au fost afectate de vijelii, viituri si caderi masive de precipitatii a crescut la 29, a anuntat, vineri dimineata, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Din nefericire, a mai fost inregistrata o victima a apelor, o fetita in varsta de noua ani, din judetul Botosani. Blaga a precizat ca nu sunt informatii suplimentare in legatura cu situatia inginerului angajat al Electrica, luat de viitura in judetul Valcea. Importante pagube materiale au fost produse de viituri si de revarsarea unor paraie tuturor categoriilor de drumuri, podurilor si podetelor, locuintelor populatiei si unor unitati sociale si economice din judetele Arges, Bacau, Buzau, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Teleorman si Valcea. Debitele crescute ale paraielor au determinat ruperea unor podete si punti pietonale, ceea ce creeaza dificultati majore in asigurarea legaturilor de comunicatii rutiere intre localitati invecinate. Probleme cu infrastructura afectata de inundatii se inregistreaza in Caineni si pe calea ferata dintre Piatra-Olt si Sibiu. In total, au fost afectate 407 de localitati si au fost evacuati 1.143 oameni. 21.201 ha de terenuri agricole se afla sub ape, iar 839 ha de pasuni si 56 padure sunt inundate. 320 de localitati sunt nealimentate cu energie electrica, din care cele mai multe se regasesc in judetele Botosani (99), Neamt (93), Iasi (71), Bacau (32) si Vaslui (14), informeaza Prompt Media.

 
Armata este din nou alaturi de sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 19 August 2005

Mai multe forte si mijloace din cadrul Ministerului Apararii Nationale se afla in aceste zile in mai multe zone din tara afectate de inundatii pentru a ii ajuta pe cei sinistrati si a diminua si inlatura efectele inundatiilor.

65 de genisti din Buzau construiesc la Maracineni o rampa de acces de la unul din podurile militare si incearca sa recupereze elemente refolosibile de la podul care a fost avariat in urma ultimei viituri, informeaza MApN. Un alt detasament de vanatori de munte actioneaza in zona Odorheiului Secuiesc pentru scoaterea apei din locuinte, iar in judetele Dolj, la Mischii, Robanesti, Murgasi, Brabova, Terpezita si Gogosu, Brigada 2 Infanterie Usoara, de la Craiova, asigura aprovizionarea cu apa potabila a populatiei, cu ajutorul unor autocisterne. Totodata, forte ale unitatilor militare galatene continua sa acorde sprijin pentru cazarea si hranirea populatiei din Cosmesti.

Astfel de activitati de ajutorare a celor sinistrati au loc si in alte zone din tara, precum Botosani, Caracal, Dolj si Brasov. Deoarece avertizarile meteorologice sunt destul de severe pentru perioada urmatoare, seful Statului Major General a ordonat ca toate fortele si mijloacele disponibile din cadrul unitatilor militare sa fie pregatite pentru interventie in zonele afectate, la cererea organelor administratiei publice locale. Aceste actiuni se vor defasura in acelasi timp cu indeplinirea misiunilor de catre subunitatile aflate in serviciul de lupta, desfasurarea rotirii trupelor participante la operatii in afara teritoriului national si executarea activitatilor in poligoane si tabere de instructie.

 
Romania renunta la 80% din datoria IrakuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :348
Friday, 19 August 2005

Intelegatoare fata de Planul de reconstructie al Irakului, autoritatile de la Bucuresti au hotarat sa ierte Bagdadul de 2 miliarde de dolari din datoria totala de 2 miliarde si 500 de milioane, plus penalizari, pe care acesta o are fata de tara noastra.

Chiar si asa, cele 500 de milioane de dolari vor fi recuperate in totalitate numai peste 23 de ani, iar prima transa a platii nu se va face inainte de sase ani. Mai mult decat atat, Irakul nici macar nu va trebui sa suporte vreo penalizare timp de trei ani. Conform unui acord semnat recent intre Ministerele de Finante ale celor doua tari, la Amman, Romania renunta la cea mai mare parte a datoriei de 2 miliarde 500 de milioane, dintre care o treime o reprezinta numai dobanzile acumulate.

Modelul de actiune folosit de tara noastra este cel specific Clubului de la Paris, chiar daca Romania nu este una dintre tarile membre ale acestui grup, ci mai mult decat atat, prima tara nemembra a sa care incheie un astfel de acord. Clubul de la Paris (organizatie ce reuneste principalele state creditoare ale lumii) hotarase anul trecut, la randul sau, sa stearga 80% din datoria de 33 de miliarde pe care Irakul o avea fata de statele membre, in mai multe etape. Aceste demersuri, urmate acum si de Romania, nu tintesc decat la o mai buna sustinere a procesului irakian de reconstructie.

 
Sorin Miscoci in fata ParchetuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Friday, 19 August 2005

Unul dintre cei jurnalisti rapiti in Irak, Sorin Miscoci, va fi si el in cele din urma audiat de procurorii Parchetului General.

Miscoci a fost chemat ca martor joi, 18 august, in dosarul rapirii. Tot in acest dosar procurorii ancheteaza si implicarea lui Omar Hayssam in rapirea de la Bagdad a celor trei jurnalisti romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Oamar Hayssam, la fel ca si Mohammed Munaf, suspectati de implicare in acest caz au, in prezent, mandate de arestare preventiva. Miscosi a aratat in fata procurorilor ca va colabora la elucidarea acestui caz, pentru ca traumele prin care a fost nevoit sa treaca i-au afectat viata. Cameramanul de la Prima TV, care si pe perioada sechestrarii in Irak a parut cel mai afectat de situatia in care se aflau, a declarat si in finalul celor patru ore de cercetari de la Parchet ca este surescitat si a cerut intreruperea, deocamdata, a audierilor. Nu e o stare tocmai placuta sa iti amintesti toate evenimentele acelea. Ma simteam ciudat, a spus Miscoci, la iesire. El isi va continua declaratia in fata Parchetului saptamana viitoare, cand va trebui sa duca pana la final firul povestirilor din captivitate.

 
Militarii romani vor colabora cu cei americani pe pamant afganPDF Print E-mail
Afganistan/Romanian Global News
Accesari :194
Friday, 19 August 2005

Militarii de la Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab vor colabora pentru trei luni in Afganistan cu militarii din compania americana US Dragon, alaturi de care vor actiona in cadrul acestui batalion romanesc.

Soldatii de la Neagoe Basarab se afla in aceasta perioada in Afganistan pentru a pregati si desfasura procesul electoral care se va desfasura in aceasta tara, anunta un comunicat de presa emis de Ministerul Apararii Nationale. Comandantul Scorpionilor Rosii, locotenent-colonel Gabriel Toma, i-a vizitat pe americani in tabara lor, unde a fost informat cu privire la structura, capabilitatile si gama de misiuni pe care militarii din cadrul US Dragon le pot executa. Toma a declarat ca este onorat de colaborarea cu militarii americani si este sigur ca intre cele doua parti va exista o cooperare fructuoasa. La randul sau, maiorul Dixon a spus ca militarii americani sunt convinsi ca Scorpionii Rosii sunt foarte buni soldati. Batalionul 26 Infanterie "Neagoe Basarab" a fost infiintat in urma cu 11 ani si a indeplinit diverse misiuni in Angola (1996), Albania (1997), Kosovo (2002), Afganistan (2002) si Irak (2004). Militarii batalionului au participat, de asemenea, la exercitii internationale desfasurate in tara si in Grecia, SUA, Bulgaria, Republica Bosnia si Hertegovina si Kosovo.

 
Scorpionii negri - o pavaza in desertul irakianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Friday, 19 August 2005

Imediat dupa transferul de autoritate si preluarea zonei de responsabilitate, Batalionul 20 Infanterie din Craiova a inceput sa desfasoare misiunile ordonate de comandamentul Brigazii italiene Folgore, careia i se subordoneaza.

Transportoarele blindate ale Scorpionilor negri patruleaza pe principalele cai de comunicatie pentru a asigura libertatea de actiune a Fortei Multinationale, precum si pentru a proteja elementele de infrastructura (conducte petroliere si linii de inalta tensiune) si a descuraja actiunile de jaf si rapirile de persoane, se arata intr-un comunicat al MApN. Situatia din regiunea Dhi Qar, unde actioneaza militarii nostri, este calma, intr-un echilibru inca fragil. Conform comandantului batalionului, locotenent-colonelul Nicolae Ioan, militarii romani contribuie prin actiunile lor la stabilizarea situatiei si redarea increderii populatiei locale in autoritatile statului. Infanteristii olteni au preluat de la colegii lor din Batalionul 2 Infanterie si actiunile vizand refacerea infrastructurii urbane si a serviciilor publice, acordarea de asistenta medicala si distribuirea de ajutoare umanitare. Astfel, impreuna cu militarii italieni, ei au transportat recent in localitatea Al Abrat un aparat de potabilizare a apei, alimente si haine, pe care le-au impartit localnicilor. In acelasi context, comanda batalionului s-a intalnit cu liderii locali, cu care au avut un prim schimb de pareri privind contributia militarilor romani la cresterea gradului de securitate a populatiei si la imbunatatirea vietii acestora prin proiectele de cooperare civil-militara CIMIC. Seful consiliului local al orasului Al Fudliyah, Haider Salman Faisal, a transmis speranta tuturor locuitorilor din regiune in rolul benefic al prezentei romanilor in Irak si si-a exprimat convingerea ca Scorpionii negri vor fi o pavaza pentru oamenii de rand prin actiunea lor precisa impotriva celor care, prin actiunile lor, aduc in casele noastre spaima si necazuri.

 
Institut Cultural Roman la BeijingPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Friday, 19 August 2005

Aflat in vizita oficiala in R.P.Chineza, in fruntea unei delegatii a Ministerului Afacerilor Externe, secretarul de stat Valentin Naumescu s-a intalnit cu primul adjunct al ministrului chinez al afacerilor externe, Dai Bingguo.

In cadrul discutiilor, a reiesit nivelul foarte bun al relatiilor bilaterale romano-chineze, aflate pe o traiectorie ascendenta, si dorinta ambelor parti de a consolida parteneriatul amplu, de prietenie si cooperare in domeniile politic, economic si cultural. Naumescu a avut convorbiri politice cu adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Qiao Zhonghuai. La finalul convorbirilor, Valentin Naumescu si Qiao Zhonghuai au semnat Acordul de colaborare in domeniul arhivelor diplomatice intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe al R.P.Chineze. Prima concretizare a acestui Acord va fi editarea, in comun, a unui volum de documente diplomatice privind relatiile romano-chineze. Ceremonia semnarii a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe chinez. Secretarul de stat Valentin Naumescu a avut, de asemenea, o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului Culturii chinez, ocazie cu care a prezentat intentia partii romane de a infiinta un Institut Cultural la Beijing, urmand ca discutiile sa continue pe canale diplomatice, informeaza Prompt Media.

 
Cristi Puiu merge la un Festivalul de Film si la New YorkPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 19 August 2005

Senzatia anului in materie de film romanesc, creatia de succes cu care Cristi Puiu a impresionat la Cannes, Moartea Domnului Lazarescu, va bifa cat de curand un nou festival international de film. Festivalul de la Nw York, pe lista caruia a fost selectionata si controversata pelicula romaneasca, se va desfasura incepand cu data de 23 septembrie.

Editia prezenta, cea cu numarul 43, va reflecta pe tot parcursul sau reafirmarea cinematografiei est-europene. In afara de Moartea Domnului Lazarescu vor mai fi prezente la New York productiile I Am (Polonia) si Something Like Happiness (Cehia).

Distins cu premiul sectiunii Un certain regard la Festivalul de Film de la Cannes, Moartea Domnului Lazarescu este povestea tragica a unui batran in agonie trambalat intr-o noapte de la un serviciu de urgenta la altul, in Bucuresti. Este un film romanesc de doua ore si jumatate, fara actori cunoscuti, al doilea lung-metraj al lui Cristi Puiu, care desi nu are nimic care sa atraga, reuseste sa tina specatorul in alerta inca de la inceputul in apartamentul mizer al lui Dante Remus Lazarescu, zis inginerul, vaduv, singur cu sticla sa si cu pisicile sale, pana la momentul final, dupa ultima miscare de burete pe fese si pana la caderea capului. Intre cele doua momente, sunt vizitate patru spitale sub escorta unei infirmiere, Mioara, ea insasi un nimic si pe care personalul medical o ia de sus. Palpari, chestiuni triviale, diagnostice contrastante, in timp ce omul se impacienteaza, trece prin scanner, urineaza si devine din ce in ce mai incoerent. Filmul nu arata nici un fel de mila fata de sistemul medical din Romania, cu doctorii sai mai siguri pe sine decat ai nostri si care trateaza pacientii ca pe niste intrusi. In acelasi timp este subtil, incarcat cu mii de detalii care fac ca fiecare situatie sa para reala, amuzanta si patetica.
De la Cannes si pana la anuntata prezenta de la New York, productia lui Puiu a facut senzatie la festivaluri precum cele din Romania, Ungaria, Germania, Belgia, Canada, Israel si Danemarca.

 
Iubitorii lui Johann Strauss vin la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Friday, 19 August 2005

Ateneul Roman si Palatul Cotroceni din Bucuresti vor gazdui in perioada 21-27 august a patra editie a Festivalului Johann Strauss.

Manifestarea culturala va aduce in cele doua sali de concert nume importante din peisajul muzical romanesc, precum Orchestra Filarmonicii "George Enescu", care va deschide festivalul, dar si invitati din afara, ca organistul scotian Donald MacKenzie. Toti vor interpreta lucarri compuse de Johann Strauss, dar si de alti compozitori, urmand ca in cea de-a treia zi a Festivalului, Asociatia Romana a Iubitorilor Valsului Johann Strauss sa decerneze premiile de excelenta in Sala de concerte a Muzeului Cotroceni, anunta postul national de televiziune. In acelasi cadru elegant al Muzeului Cotroceni vor evolua vineri, 26 august, si solistii Pauline Pfeffer, Peter Widholz si Matei Nicolescu. Ceremonia de inchidere este programata sa se desfasoare sambata, 27 august, la Ateneul Roman, printr-un concert de gala dirijat de Iosif Ion Prunner.

 
Andrei Pavel invingator in fata lui FedererPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 19 August 2005

Tenismenul roman Andrei Pavel a reusit, la Cincinnati, un succes pe care si-l dorea de mult: o victorie in fata numarului unu mondial Roger Federer.

Chiar daca a fost o victorie la dublu, impartita cu cehul Leos Friedl, reusita a fost o premiera pentru roman. Partida dintre Pavel-Friedl, pe de o parte, si cuplul elvetian Federer-Allegro, pe de alta parte, incheiata cu scorul de 6-7, 6-1, 7-6, s-a desfasurat in turul intai al intrecerii de dublu din cadrul turneului de Masters Series de la Cincinnati. Turneul este dotat cu premii totale in valoare de 2.450.000 de dolari.

 
Accesul publicului la informatie dezbatut la CalarasiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 19 August 2005

Centrul de Promovare a Libertatii de Exprimare si a Accesului la Informatie Acces-info de la Chisinau a organizat si desfasurat in aceste zile, la Calarasi, in Basarabia, o masa rotunda la care a fost analizata si discutata situatia accesului publicului larg la informatie. 

Conform agentiei de monitorizare a presei, Monitor Media, la actiune au participat reprezentanti ai autoritatilor publice calarasene, ai mass media locale si nationale ce activeaza in teritoriul raionului. Principalul mesaj al organizatorilor actiunii este ca dreptul persoanei de a avea acces la informatia de interes public nu poate fi ingradit in nici un fel. La masa rotunda de la Calarasi s-a accentuat pe necesitatea dreptului populatiei de a avea acces la informatiile de interes public, fiind examinate totodata evolutiile si tendintele de ultima ora in ce priveste diminuarea si violarea acestui drept. In context, s-a mentionat ca proiectul de Lege cu privire la informatie, elaborat recent de Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI), ar putea compromite definitiv dreptul persoanei de a avea acces la informatii, a mentionat Vasile Spinei, directorul Centrului Acces-info, citat de Monitor Media.

Agentia Monitor Media informeaza ca Legea privind accesul la informatie a fost adoptata, acum cinci ani, la 11 mai. Desi s-a scurs suficient timp de la adoptarea acestui act legislativ, apreciat in plan pozitiv de experti internationali, autorii Legii se declara convinsi ca societatea civila si reprezentantii structurilor de stat mai au multe de facut pentru ca legea sa devina una cu adevarat viabila. Pe de alta parte, la inceputul lunii iulie a devenit cunoscut faptul ca MDI a elaborat proiectul Legii cu privire la informatie. Reprezentantii organizatiilor de media si a celor ce promoveaza libertatea de expresie considera ca adoptarea Legii informatiei va conduce la abrogarea celei cu privire la accesul la informatie. In contextul controversatului proiect de lege, unsprezece organizatii de media au semnat luna trecuta o declaratie in care sustin, intre altele, ca prin acest proiect, Guvernul stimuleaza monopolizarea informatiilor oficiale.

 
La Uzdin s-au decernat premiile pentru poeziePDF Print E-mail
Uzdin, Voivodina, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :236
Friday, 19 August 2005

Festivalul international de poezie Drumuri de spice, ajuns anul acesta la cea de-a XII-a editie, a fost inaugurat sambata, 13 august, la Uzdin.

Evenimentul s-a desfasurat in fata bustului lui Eminescu, iar cel care a deschis acest festival a fost presedintele SLA Tibiscus, din Uzdin. Marele premiu pentru poezie Sfantul Gheorghe a fost decernat poetului Florian Copcea din Drobeta Turnu Severin, iar premiul cultural George Bulic i-a revenit poetului si publicistului Ionel Stoit din Novi Sad. Premiul "Tibiscus" a ajuns, in urma acestei editii a Festivalului, la prof. dr. Gheorghe Florescu din Mehedinti.

Tot in fata bustului lui Eminescu, Cenaclul Folomoc din Torac a prezentat un recital de poezii si romante pe versurile poetului roman. A urmat apoi un performance liric la Casa Romaneasca prezentat de membrii SLA "Tibiscus" sub genericul "Florian Copcea: Soarele sa nu apuna peste mania noastra" consacrat laureatului Festivalului. Pe seara au urmat cateva prezentari de carte si revista la sala Lacatus. Dintre acestea, Oameni de seama ai Banatului, aparuta in anul 2004 in Uzdin, si revistele Floare de latinitate, Graiu banatanului si Folomoc. Totodata, a fost lansata si cartea profesorului Gheorghe Lifa Sapand in inima Uzdinului. Pe perioada festivalului, au fost deschise in Uzdin si expozitii de carte din judetul Mehedinti, dar si de pictura academica si naiva din Uzdin.

 
Sarbatoarea secerisului la Novi SadPDF Print E-mail
Novi Sad, Voivodina, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 19 August 2005

Membrii Cenaclului "Folomoc" din Torac instruiti de Mariana Lelea au prezentat miercuri, 17 august, la Muzeul Voivodinei din Novi Sad un spectacol literar muzical intitulat "Sarbatoarea secerisului".

Spectacolul a adus in atentia publicului datini si obiceiuri din strabuni ale romanilor din Banatul sarbesc (Voivodina) precum: sarbatoarea soarelui, sarbatoarea secerisului, "Dodoloaiele", chemarea ploii, "Sanzienele" si dansul magic al zanelor,  precum si povesti, legende, poezii, cantece si dansuri legate de aceste obiceiuri, informeaza corespondentul RGN in Serbia. Sala muzeala in care s-au desfasurat aceste manifestari de romanism a reunit un numar mare de novosadeni, la fel ca si multe dintre televiziunile locale din Novi Sad, care au fost prezenti pentru prima data la un astfel de program.

 
Sarbatoarea Romanilor din Toronto se apropie cu pasi repeziPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :204
Friday, 19 August 2005

Pregatirile pentru marele eveniment de la Toronto Sarbatoarea Romanilor care va avea loc sambata, 17 septembrie, la Dundas Square din Toronto, au intrat pe ultima suta de metri.

Cea de-a doua editie a manifestarii va incepe la ora 11:00 si se va derula pe durata intregii zile cu scopul de a prezenta unitatea romanilor in contextul multi-culturalismului zonei metropolitane din Toronto, prezentand traditiile si obiceiurile stramosesti, religia si cultura romanilor, muzica si dansurile populare traditionale, precum si preparatele culinare romanesti, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Evenimentul este non-profit si beneficiaza de participarea unor nume sonore din lumea artistica romaneasca aflata in Canada, precum grupul de dansuri populare Voinicii, din Toronto, condus de Doru Deboveanu, ansamblul de dansuri populare Hora, din Montreal, coordonat de Florin Salajan, corul Vox Dacis, dirijat de Andreea Coza, interpreta de muzica usoara si populara Angela Stoita, solista de muzica populara Florica Tigau, violonista Andreea Coza, interpretul de muzica folk Michael Colceriu, formatia pop-rock Naspa Sound, formatia de muzica populara compusa din Ady Turcu (orga), Ioan Crisan (vioara) si Petre Dalea (acordeon); Dance Art Studio - scoala de dans condusa de Amalia Dina. In momentul de fata, reprezentantii organizatorilor Sarbatorii Romanilor, Preotul Paroh Ioan Bunea, de la Biserica Sfantul Gheorghe si Cristian Zamrii, vice-presedinte Consiliu Parohial, sunt in tratative cu postul de televiziune TVR International, care doreste sa participe pentru prima data la Sarbatoarea Romanilor din Toronto. Tot acesti reprezentanti fac apel la romanii din Canada si din alte parti ale lumii sa contribuie financiar acest eveniment pentru ca fondurile acumulate pana in prezent nu sunt suficiente sa sustina material derularea sarbatorii. Persoanele de contact sunt parintele Bunea, tel: 905-770-852, sau Cristian Zamrii, tel: 416-590-0612.

 
Valuri de Matase canta pentru ajutorarea sinistratilor romaniPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :223
Friday, 19 August 2005

Duo-ul muzical Valuri de Matase din Quebec, va participa duminica, 28 august, la spectacolul Podul de Piatra, organizat in beneficiul victimelor recentelor inundatii devastatoare din Romania.

Grupul, format din chitaristul roman Mircea Trifan si flautista canadiana Terry Ellen Christophersen se alatura altor artisti de renume  in spectacolul Podul de Piatra, ce se va desfasura la sala Brebeuf din Montreal. Spectacolul este organizat de Crissaro Communications din Montreal cu sprijinul a numeroase organizatii si publicatii comunitare din Montreal si Ottawa si a ambasadei Romaniei la Ottawa, se arata intr-un comunicat al duo-ului.

Pe afisul spectacolului se va mai afla si numele unui celebru artist roman stabilit in afara tarii, dar care face numele Romaniei mai important: acela al tanarului tenor Corneliu Montano. Vor mai fi prezenti totodata pe scena violonistul Ioan Harlea si interpreta de muzica populara Mariana Ilutiu. Invitata speciala a grupului Valuri de Matase este clarinetista Marie-Eve Simard, profesor la conservatorul de muzica din Rimouski si la cel din Quebec, si membra a Orchestrei Simfonice din Quebec.

 
Tinerii romani din Ungaria vor sa invete in Tara MamaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :474
Friday, 19 August 2005

La sfarsitul saptamanii trecute, vineri si sambata, s-a intretinut in Ungaria comisia de examinare compusa din reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Ministerului Afacerilor Externe, care a avut ca scop examinarea candidatilor pentru bursele de studii in Romania, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Despre experientele din acest an, publicatia romaneasca Foaia Romaneasca a stat de vorba cu Alexandru Costa, consilier in Ministerul Educatiei si Cercetarii de la Bucuresti.

- De circa 10 ani incoace, in fiecare august, veniti in Ungaria cu un anumit scop: pentru a cauta acei tineri romani care vor sa-si continue studiile in Romania. Care au fost noutatile acestui an?

- Ca urmare a aplicarii Constitutiei Romaniei, respectiv articolului 7 al Constitutiei, in care Romania sprijina romanii de pretutindeni, Guvernul din Romania a acordat locuri de studii pentru romanii din afara granitelor, in special pentru tarile invecinate. Astfel, de aproape un deceniu, comisiile mixte ale Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerului Educatiei si Cercetarii se deplaseaza in tarile invecinate, in comunitatile romanesti si asociatii, oferind bursele date de Guvernul Romaniei. In acest an, Guvernul Romaniei prin Hotararea 87 din 2005 a acordat un numar sporit de locuri de studii in Romania, toate formele de invatamant, preuniversitar, universitar de licenta, masterat si doctorat. Pentru Ungaria s-au oferit un numar de 10 burse in invatamantul preuniversitar, 15 burse in invatamantul universitar de licenta si 14 locuri in invatamantul universitar de masterat si doctorat. Constatam cu placere, ca in anul acesta un numar mai mare de tineri de origine romana din Ungaria solicita sa studieze in Romania, fiind inregistrati pana in prezent un numar de aproximativ 30 de dosare. Comisia a desfasurat interviuri cu candidatii, interviu cu care a constatat o mai buna insusire a limbii romane, atat pentru absolventii care au terminat Liceul "Nicolae Balcescu" din Jula, cat si cei care sunt vorbitori de limba romana. Majoritatea candidatilor solicita sa studieze la facultati de filologie, sociologie si o buna parte din ei isi continua studiile in invatamantul postuniversitar pentru jurnalism, stiinte ale comunicarii si chiar in medicina. S-a constatat un nivel bun de pregatire a celor care au absolvit deja in Romania, in invatamantul de licenta, care atesta o integrare totala in invatamant pentru profesiile care le vor exercita ulterior.

- Experientele din anii trecuti au fost ca romanii din Ungaria prefera mai mult universitatile din Oradea, Timisoara, Arad sau Cluj-Napoca. Care au fost preferintele lor acum?

- Cum este si firesc, avand in vedere criterii geografice si vecinatatea cu universitatile din Transilvania, Babes-Bolyai din Cluj, Arad, Oradea si Timisoara, romanii din Ungaria se indreapta spre aceste universitati care au si o colaborare buna cu universitatile din Ungaria.

- Credeti ca numarul mai mare in acest an al candidatilor pentru aceasta bursa se datoreaza si faptului ca au trecut 5-6 ani si deja s-a demonstrat ca diploma obtinuta in Romania are aceeasi valoare ca orice alta diploma din lume?

- Pe baza documentelor bilaterale incheiate intre cele doua ministere din cele doua tari, respectiv intelegerea, studiile absolvite in Romania si Ungaria beneficiaza de echivalarea reciproca a acestora si bineinteles si noi asa credem ca si acest lucru a determinat cresterea numarului de candidati romani din Ungaria.

 
Autobuzele de romani sosesc in Spania tot mai desPDF Print E-mail
Catalunya, Spania/Romanian Global News
Accesari :467
Friday, 19 August 2005

Uniunea Pagesos mediaza in fiecare vara contracte de angajare in Spania pentru 4.000 de muncitori sezonieri, aproximativ jumatate din forta de munca din Catalunya. Dintre acestia, aproximativ 2.000 de mucitori provin din Romania.

50 de ore in autobuz. Acesta este timpul pe care l-au petrecut cei 70 de romani care au ajuns zilele trecute in cinci sate din Lleida, pentru a recolta pere si mere. Acestia sunt ultimii care au ajuns la fermele din regiune in urma contractelor cu Unio de Pagesos, care in luna septembrie va angaja mai mute persoane pentru ferma din Girona. Cu acestia numarul romanilor care culeg fructe in Catalunya a ajuns la 2.000, iar majoritatea lor vor sa se intoarca si in alti ani. Este si cazul unei femei pe nume Avierite Floriana, care si-a lasat in tara sa natala fiica in varsta de 10 ani, pentru a veni sa munceasca in Spania pentru o viata mai buna. N-am mai cules fructe niciodata. Anul trecut lucram intr-o centrala, spune ea. Doinei Sajna, care a lucrat timp de doua veri pe campurile din Lleida, i-ar placea sa mai ramana dupa campania de recoltare a fructelor, sau cel putin sa munceasca multe zile pentru a castiga cat mai multi bani. Alt roman care nu se afla pentru prima data in Spania este Cornel Angheloiu, un barbat in varsta de 36 de ani, decis sa se angajeze in agricultura, o activitate pe care inainte sa vina aici nu o cunostea. El povesteste ca in Romania a lucrat la birou, ca militar sau ca manager. Vorbeste engleza si castelana si deja a cerut unei coordonatoare de la Unio de Pagesos sa il invete catalana. Acestea sunt cateva dintre povestile romanilor care au venit zilele trecute in Lleida, asa cum le reda publicatia spaniola El Periodico intr-un material sugestiv, sub titlul Autobuzul cu romani.

Cei 70 de romani carora Crucea Rosie le acorda mancare pentru primele zile, vor munci pentru ferme din Artesa de Lleida, Bellpuig, Miralcamp, Corbins, Soses si Torres de Segre si vor dormi in adaposturile Unio de Pagesos. Romanii care ajung de obicei sa lucreze ca sezonieri in agricultura, se intorc de cele mai multe ori si in alti ani, sau chiar in cursul aceluiasi ani, sa mai gaseasca cate ceva de munca pe langa fermele respective pe toata perioada anului. Dar exista si muti care decid intr-o buna zi sa plece de la ferma si sa ingroase randurile romanilor care alcatuiesc imigratia ilegala din Spania si care aleg sa traiasca fara acte si mereu cu riscul de a fi gasiti de autoritati si trimisi in tara de origine.

 
Inca un diplomat roman la final de mandatPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 19 August 2005

Secretarul I al Ambasadei Romaniei de la Budapesta, Alexandru Ghisa, si-a incheiat misiunea de diplomat in Ungaria in ziua de 15 august. In cei 5 ani petrecuti in capitala ungara, profesorul universitar a fost responsabil pentru relatiile culturale si cele cu romanii din Ungaria.

Fiind istoric de formatie, a fost preocupat indeosebi de problematica Fundatiei Gojdu, de soarta monumentului funerar al familiei Gojdu si de viitorul capelei ortodoxe romane din Budapesta. Cu ocazia despartirii, prezidiul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria a organizat la sfarsitul saptamanii trecute o intalnire de ramas bun cu diplomatul roman, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Spiritul romanesc se mentine proaspat la biserica Sfanta Treime din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :403
Friday, 19 August 2005

{mosimage}Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din localitatea canadiana New Westminster, provincia British Columbia, reprezinta de mai bine de 19 ani o modalitate de a aduce comunitatii de romani de aici putere duhovniceasca si prospetimea spiritului romanesc.

{mosimage}Parohia a fost infiintata in anul 1986 in urma cererii romanilor de pe aceste meleaguri si s-a aflat inca de la inceput sub jurisdictia Episcopiei Romane de la Vatra, pastorita de IPS Nathaniel. Primele slujbe ale parohiei au avut loc in sala comunitara a bisericii Ucrainene si in biserica sarba Sf. Nicolae, iar in lispa de preot serviciile religioase au fost asigurate de catre Protopopiatul de vest si Arhimandritul Martinian. Acesta si-a dedicat mult timp si energie pentru a pune pe roate parohia, devenind parintele spiritual si fondatorul bisericii care purta titlul de misiune. Un an mai tarziu, la Vancouver vine familia profesorului Cezar Vasiliu, care ulterior este ales secretar al misiunii, iar sotia sa Zoe Vasiliu devine Presedinta Comitetului de Doamne. In aceasta perioda se organizeaza multe activitati religioase, culturale, o expozitie de icoane, receptii, conferinte cu teme istorice si religioase, precum si mese comune. Slujbele vor fi ulterior oficiate la Catedrala Greaca Sf. Gheorghe si la Biserica Rusa Sf. Inviere, iar in anul 1988 preotul disident Calciu Dumitreasa, face o vizita la Vancouver, unde va si sustine mai multe conferinte. Biserica a continuat sa se implice intr-o serie de activitati sociale si religioase, in 1989 sponsorizand prima emisiune de radio in limba romana din Vancouver pe postul multicultural CJVB, iar dupa evenimentele din decembrie 1989 din Romania, s-a lansat un apel pentru strangerea de fonduri pentru ajutorarea celor din Romania. Suma adunata in urma colectei romanesti a fost de de 10 000 de dolari si a fost varsata Episcopiei de la Vatra in fondul de ajutor pentru Romania administrat de Episcopie. Dupa momentul Revolutiei din 1989, biserica a primit si vizita Majestatilor Lor Regele Mihai al Romaniei si Regina Ana, urmati la scurt timp si de Printesa Sofia.

De-a lungul timpului, la altarul bisericii Sfanta Treime au slujit mai multi preoti, Pr. Martinian Ivanovici, Pr. M. Lupu, Pr. Dan Nenson, Fr.Turcoane, Fr. Marmureanu, Fr. Lucian Gafton, Fr. G. Calciu, Fr. Iosif Chereches, Fr. R. Bleahu, Fr. G. Treff, Fr. N. Zelea, Fr. Turcin, Fr. Tirziu, Fr. Strezea, Fr. Hampu, Fr. Andrisoaia, Fr. M. Oprea, Fr. A. Sas, Pr. Petre Lipovan, iar in prezent slujbele sunt oficiate de Pr. Iosif Nicolae Lapuste in Biserica Anglicana St. Michael din localitate.

 
Doi artisti romani fac cariera in teatru la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :213
Friday, 19 August 2005

Regizorul si dramaturgul Geirun Tino si actrita Ana Terzer sunt doi membri importanti ai teatrului vienez Pygmalion care prezinta cu scucces o gama larga de piese de teatru publicului din capitala austriaca.

Dupa debutul pe scenele din Romania, Tino, prin ale carui vene mai curge sange italian si german, si basarabeanca Terzer au decis sa se stabileasca in Austria, unde nu au pus deoparte pasiunea pentru teatru si au continuat sa faca ceea ce le place mai mult, spre admiratia criticilor si a publicului. Cei doi fac parte dintr-un colectiv entuziast si neobosit, completat de actori germani si unul rus, care nu ia vacanta nici pe perioada verii. Astfel, chiar in acest sfarsit de saptamana, spectatorii teatrului Pygmalionn vor putea sa vada vineri, 19 august, si sambata, 20 august, "Reigen" de Arthur Schnitzler, iar duminica, 21 august, "Die fabelhafte Welt des Sigmund Freud"/Minuata lume a lui Freud, dupa Sigmund Freud. Cele trei reprezentatii vor incepe la ora 20:00 si au loc in sala teatrului aflata la 1080 Wien, Alserstrasse 43. Pretul biletelor este intre 9 si 15 euro, informeaza pagina oficiala a institutiei teatrale. Pygmalion a mai gazduit in luna iunie o alta reprezentatie in care s-au aflat romani, de data aceasta fiind vorba despre o realizare integrala romaneasca, piesa Caviar, vodca si bye, bye", cu Stela Popescu, Tamara BuciuceanuBotez, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea.

 
Romanii-canadieni au ce vedea la emisunea Noi RomaniiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :210
Friday, 19 August 2005

Emisiunea de televiziune Noi Romanii care va fi difuzata sambata, 20 august, incepand cu ora 12:00, promite sa ofere telespectatorilor din patru mari orase din Canada cateva subiecte interesante care ii vor tine in fata micului ecran pana la sfarsit.

Publicul roman-canadian din Vancouver, Toronto, Montreal si Ottawa care receptioneaza canalul OMNI 1, canalul 4 la cablu, vor viziona cateva reportaje referitoare la avioanele romanesti din SUA, un material despre imigratie cu Dan Gheciu, ultima parte a documentarului Aceasta poarta a crestinatatii, preluat de laTVR International, comentariul saptamanal "Vorba aceea" de Simona Catrina si un videoclip cu formatia Holograf, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Programul Noi Romanii se difuzeaza in fiecare sambata la pranz, la ora 12:00, si se reia in fiecare joi dimineata la ora 20:30.

 
Dramaturgul Adrian Racheriu, pe scena unui festival elvetianPDF Print E-mail
Valsainte, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 19 August 2005

Piesa de teatru Mimosa et lEpouvantail scrisa de romanul Adrian Racheriu va fi jucata vineri, 19 august, si sambata 20 august, incepand cu ora 21:30, pe scena Festivalului de la Valsainte.

Nu numai autorul comediei muzicale este roman, dar si distributia acesteia este alcatuita din romani, membri ai trupei de teatru Coincidence. Astfel, Ina Tosca si Dorin Dragos se afla printre interpretii spectacolului pus in scena de Roland Vouilloz si cu parte muzicala semnata de William Fiero. Piesa trateaza un subiect aflat intre vis si realitate care o are in prim plan pe Mimosa, femeia-copil, profund singura si insingurata. Intreaga desfasurare scenica este o dezbatere, in trei voci, intre corp, spirit si suflet, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Piesa de teatru este in acelasi timp amuzanta si tragica, dovedindu-se a fi o calatorie interioara, pe ariile unei comedii muzicale.

 
Studentii romani de la Toronto se intalnesc la o serata de literaturaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :226
Friday, 19 August 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto ii invita pe romanii pasionati de lectura sa ia parte vineri, 19 august, la o serata de literatura care se va desfasura la Hart House incepand cu ora 19:00.

Locul exact in care va avea loc momentul literar se afla la etajul trei al cladirii 3 Hart House Circle, in Sitting Room, informeaza site-ul clubului studentesc. Cei care vor participa la serata de literatura sunt rugati sa aduca o poezie sau o opera preferata ca sa poata fi citita si discutata impreuna cu restul romanilor prezenti la manifestare.

 
Vizita initiatica in domeniul artei in RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :152
Friday, 19 August 2005

Curatorii de arta din Marea Britanie vor veni, in luna octombrie intr-o vizita in Romania, organizata de Visiting Arts, cu sprijinul Fundatiei Ratiu UK.

Calatoria a fost anuntata inca din luna aprilie a acestui an, de cand curatorii au putut aplica pentru aceasta oportunitate, ce se va desfasura in perioada 16-21 octombrie.

Romania are o mostenire culturala bogata si o scena contemporana artistica care nu este atat de bine cunoscuta in Marea Britanie pe cat ar trebui sa fie, crede Fundatia Ratiu. Aceasta vizita va explora artele vizuale contemporane din Romania, prin vizitarea muzeelor si galeriilor, ca si prin intalniri ale curatorilor si artistilor gazduite atat la Bucuresti cat si la Cluj si la Iasi. Se spera ca aceasta vizita va duce la stimularea activitatii artistice intre Marea Britanie si Romania, ca si la incurajarea unei munci in colaborare.

Cei sase curatori britanici care au fost selectati pentru vizita in Romania sunt Sian Bonnell, director la TRACE, Ben Borthwick, asistent curator la Tate Modern, Jenny Brownrigg, departamentul Expozitii din cadrul Universitatii Dundee, Kim Sujie Dhillon, curator independent, Elisabetta Fabrizi, asistent curator la BALTIC, si Kerri Moogan, manager de program la Centrul pentru Arte Contemporane din Glasgow.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions