Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
A fost sfintita crucea ce marcheaza locul celei de-a doua biserici romanesti din TimocPDF Print E-mail
Isacova, Timoc, Serbia-Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :466
Saturday, 20 August 2005

In ajunul sarbatorii Schimbarea la fata, in satul Isacova (judetul Cipria) si dupa caderea ploii, care a incetat numai in momentul in care a fost tinuta slujba religioasa, in prezenta unui numar foarte mare de credinciosi din acest sat si din satele invecinate,  a avut loc sfintirea crucii in locul unde se va construi Hramul Ortodox Roman Schimbarea la Fata, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.{mosimage}

Sfintirea a fost facuta de protopopul stavrofor Boian Aleksandrovici, paroh al Malainitei si protopop  al protopopiatului Dacia Ripenssis si ipodiaconul Iela Buobu Luia din Bigrenita (judetul Ciupria).

La acesta sfintire au participat: donatorii terenului din Isacova, membrii ai Asociatiei pentru Pastrarea si Dezvoltarea Limbii, Culturii si Religiei Romanilor de pe Valea Moravei, , Dusan Parvulovici si Zavisa Jurj, reprezentantii Federatiei Rumanilor din Serbia, Draghi Dimitrievici Carcioaba, membru al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romanesti din Serbia si Muntenegru, , precum si reprezentantii locali ai Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia si  Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia.

 
Noi membri adera la Federatia Rumanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru / Romanian Global News
Accesari :398
Saturday, 20 August 2005
DOLINA TIMOCULUI Asociatia pentru Cercetare, Pastrare si Promovare a Culturii Romanilor si Asociatia pentru Pastrarea si Dezvoltarea Limbii, Culturii si Religiei Romanilor de pe Valea Moravei, au adresat, separat, Cerere pentru a fi primite ca membre ale Federatiei Rumanilor din Serbia, se arata intr-un comunicat al FRS. 

Este important sa mentionam ca reprezentantii acestor organizatii sunt foarte activi in ceea ce priveste promovarea drepturilor minoritatii nationale romanesti, in Valea Timocului, Draghi Dimitrievici Krcioaba, membru al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romanesti din Serbia si Muntenegru, iar in regiunea Moravei ipodiaconul Bisericii Ortodoxe Romane Iel Buobu Lui.

Federatia Rumanilor din Serbia pe langa aceste doua organizatii, de la infiintare, la 12 februarie 2005 intruneste tot mai multe asociatii si persoane care doresc sa fie membrii ai Federatiei. Usa Federatiei Rumanilor din Serbia este in continuare deschisa tuturor organizatiilor si persoanelor care accepta Declaratia Federatiei.

 
Mukka Band si Dana Berciu din nou in concertPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :196
Saturday, 20 August 2005
Celebrii, deja, Mukka Band alaturi de solista romanca Dana Codorean Berciu vor sustine o impresionanta reprezentatie live la The Bandstand duminica, 21 august. Intrarea este libera pentru cei care vor dori sa ia parte la un spectacol de muzica si un show la scena deschisa, care va incepe de la ora 13.00.

Renumiti pentru show-urile lor de o energie debordanta, adesea salbatica, Mukka Band canta un amestec de viori, acordeon, bass si tobe, ce poate interpreta unele dintre cele mai alerte piese instrumentale balcanice. Alaturarea cu Dana Codorean Berciu, care ofera publicului interpretari de senzatie ale baladelor transilvane, promite sa aiba si de aceasta data efectul obisnuit asupra publicului prezent la concert.

 
Zdob si Zdub concerteaza in GermaniaPDF Print E-mail
Krefeld, Germania / Romanian Global News
Accesari :191
Saturday, 20 August 2005
Populara trupa Zdob si Zdob va fi prezenta sambata, 20 august, pe scena festivalului Folklorfest din orasul german Krefeld. Concertul pe care il vor sustine basarabenii va incepe la ora 19:45 si are loc in An der alten Kirche in Krefeld Zentrum, anunta portalul romanians-de.org, citand site-ul oficial al formatiei. Cea de-a 28-a editie a festivalului german va aduce la Krefeld o serie de interpreti din Europa care vor celebra cu totii, timp de trei zile, fenomenul folclorului pe plan international. Zdob si Zdub sunt asteptati de publicul german sa cante cele mai cunoscute piese ale lor, dar mai ales recentul hit prezentat si la Festivalul Cantecului International Eurovision, Boonika bate doba, cu care au si reusit sa se claseze pe un binemeritat loc sase.
 
Moment aniversar in viata Ierarhului GiuleiPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :356
Saturday, 20 August 2005

Ziua de 14 august, ajunul marii sarbatori a Adormirii Maicii Domnului, a fost pentru comunitatea ortodoxa romana din Ungaria o zi deosebita: la aceasta data s-au implinit 10 ani de la tunderea in monahism si hirotonirea intru preot a Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie. Ierarhul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria a vorbit despre insemnatatea acestui moment decisiv din viata sa in fata credinciosilor participanti la Sfanta Liturghie de duminica in Catedrala Sf. Nicolae din Giula.

Parintele Sofronie Drincec s-a nascut la Arad, in data de 3 noiembrie 1967. Dupa studiile scolare si liceale din orasul natal, in perioada 1987-1993 a urmat Facultatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, dupa care, in anul 1995 a primit tunderea in monahism, avand ca nas de calugarie pe Inalt Prea Sfintitul Serafim, Arhiepiscop roman de Berlin si Mitropolit al Germaniei si Europei Centrale si de Nord. Din 1997, prin grija Prea Fericitului Patriarh Teoctist, s-a mutat de la Arad la Bucuresti, devenind secretar al Patriarhiei Romane. La 15 decembrie 1998, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa plenara, l-a desemnat candidat la alegerea de Episcop pentru romanii ortodocsi din Ungaria. Prin alegerea sa in aceasta functie, s-a realizat o veche dorinta a clerului si credinciosilor ortodocsi romani din Ungaria, care si-au dorit un ierarh care sa fie o legatura vie cu Biserica-mama din Romania si care sa-i ajute in pastrarea Ortodoxiei si in conservarea limbii romane pe aceste meleaguri, transmite corepondentul RGN la Giula.

 
Expozitie romaneasca la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania / Romanian Global News
Accesari :213
Saturday, 20 August 2005
Graficianul roman Dan Perjovschi participa in perioada 29 iulie-24 septembrie cu o expozitie personala la Muzeul de Arta Contemporana Ludwig din Koln.

Artistul roman a realizat pe durata mai multor saptamani o actiune care se potriveste perfect spatiului de expunere temporara acordat si care se intituleaza "D.C.", prescurtarea termenului din limba engleza a simbolului tehnic "curent continu", informeaza romanians-de.org. Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciati artisti romani ai momentului, avand la activ mai multe premii si distinctii obtinute la diverse manifestari din strainatate, printre care premiul pentru desen Henkel CEE Viena, acordat in 2002. Perjovchi a obtinut, totusi, si premii in Romania, fiind laureat al Fundatiei Gheorghe Ursu, iar la sfarsitul anului trecut primind premiul George Manciunas. Graficianul este profesor invitat la Scoala Superioara de Arta din Marsilia si la Duke University din SUA si numai anul trecut a reusit sa expuna la Ljubljana, Cluj, Koln, Berlin, Dubrovnik, Edinburgh, St. Etienne si Seul. Dan Perjovschi este membru al redactiei revistei "22" si editor invitat al revistei Idea Arta si Societate din Cluj.

 
Liturghie arhiereasca la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :395
Saturday, 20 August 2005
Sambata, 20 august, cu ocazia sarbatorii regelui ungar Sf. Stefan, in biserica ortodoxa din piata Petofi din Budapesta va avea loc o Sfanta Liturghie, savarsita de PS Episcopul Ilarion, ierarhul Bisericii Ortodoxe Maghiare, slujba la care sunt invitati si reprezentantii celorlalte biserici ortodoxe din aceasta tara.

Comunitatea ortodoxa romana va fi reprezentata de Prea Sfintia Sa Sofronie, Episcopul Julei. Cu ocazia sarbatorii, dupa Sfanta Liturghie de la ora 10.00, va avea loc asezarea festiva in pronaosul bisericii a moastelor Sf. Stefan, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions