Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Romani din Timoc participa la scoala de vara de invatare a romanei literare in MehedintiPDF Print E-mail
Drobeta Turnu-Severin, Romania / Romanian Global News
Accesari :203
Sunday, 21 August 2005

Autoritatea Nationala pentru Tineret Compartimentul pentru Tineret Mehedinti organizeaza in perioada 13-22 august la Drobeta Turnu Severin o Scoala Romaneasca de Vara la care vor participa tineri romani din afara frontierelor, arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Rumanilor din Serbia.

Scoala isi propune sa ofere un curs de limba, civilizatie si traditie romaneasca pentru mai multe delegatii romanesti din afara frontierelor alcatuite din cinci tineri cu varsta cuprinsa intre 14-29 ani si un sef de delegatie adult. Programul scolii de vara va fi alcatuit in primul rand din cursurile de limba romana care vor alterna lectii de gramatica si vocabular, activitati si aplicatii practice, individuale si de grup pentru dezvoltarea fluentei in comunicare si pentru consolidarea structurilor gramaticale invatate, in urma carora toti cursantii care au frecventat orele de curs vor primi un atestat de participare. Cursurile se desfasoara la Centrul Universitar Dr.Turnu Severin si Palatul Cultural "Th.Costescu". Totodata, participantii vor mai putea sa fie prezenti la ateliere de creatie tematice, precum cantec si dans, ornamentica, pictura pe sticla sau arta culinara, si la realizarea unui spectacol folcloric intitulat "Vara romaneasca" cu participarea solistilor profesionisti ai Ansamblului Danubius. Pentru relaxare, organizatorii vor desfasura si un program turistic si cultural din care nu vor lipsi excursii de documentare in localitatile din imprejurimile orasului Dr.Tr.Severin, Orsova , Baia de Arama si Herculane si se va organiza si o croaziera pe Dunare. Spre final, va avea loc o zi de sarbatoare intr-un sat romanesc care va prilejui asistarea la o nunta romaneasca traditionala.

Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Sarbie de nord-est "Ariadnae Filum", membra a Federatiei Rumanilor din Serbia si-a trimis reprezentantii sai in urmatoarea componenta:

Davor Stanoievici, student la drept, Aleksandra Stanoievici, studenta la turism, Stela Tudieras, studenta la limba romana, Deian Lazici, elev al liceului teoretic, Stefan Lazici, elev al liceului teoretic, Ivica Glisici, absolvent al facultatii de arhitectura (seful delegatiei).

 
Un nou punct de trecere Romania-Ungaria in proiectPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :301
Sunday, 21 August 2005

Primarii localitatilor Biharugra, Korosnagyharsany, Okany, Veszto si Zsadany au adresat o scrisoare ministrului ungar de interne Lamperth Monika in care solicita deschiderea cat mai curand a punctului rutier si feroviar de trecere a frontierei dintre Korosnagyharsany si Cheresig.

Semnatarii scrisorii clasifica drept un fapt trist ca in urma cu o suta de ani se putea ajunge mai repede la Oradea decat azi, in lumea automobilelor moderne. In scrisoarea de raspuns, ministrul ungar de interne a aratat ca despre punctele de trecere a frontierei romano-ungare, fie rutiere, fie feroviare, dispune acordul incheiat la Bucuresti la 27 aprilie 2004. In acest acord nu se fac referiri la deschiderea punctului dintre Korosnagyharsany si Cheresig, de aceea in acest scop ar fi nevoie si de modificarea acordului bilateral. Insa, spune doamna Lamperth, deocamdata nu se cunoaste pozitia oficiala a Romaniei in aceasta problema, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

 
Zilele culturale romane la LillePDF Print E-mail
Lille, Franta / Romanian Global News
Accesari :206
Sunday, 21 August 2005

In perioada 4-15 octombrie, asociatia Printemps Roumain (Primavara Romaneasca), organizeaza zilele culturale romane, o manifestare ce propune o descoperire a Romaniei prin prisma literaturii, filmului, picturii, fotografiei si muzicii.

In cadrul intalnirilor literare vor fi invitati cei patru autori ai cartii O lume disparuta" (publicata in 2004), Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchevici si Ioan Stanomir. Totodata, va mai fi invitat la Lille si criticul literar, profesor de literatura franceza la Universitatea A.I Cuza din Iasi si directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Iasi, Alexandru Calinescu. Alaturi de acestia, criticul si profesorul de literatura comparata la Indiana University, Matei Calinescu, si directoarea editurii Polirom, Lidia Ciocoiu, vor discuta despre literatura romana contemporana si despre copilaria traita in comunism. Cartea O lume disparuta", centrul acestor dezbateri reuneste in paginile sale cateva povesti personale legate de perioada comunista in Romania, sub regimul ceausist. Sunt istorii traite pe viu" de niste oameni care nu vor decat ca experientele lor sa fie intelese fara a fi judecate.

Sectiunea de cinema a Zilelor Culturale Romane il va avea ca invitat pe regizorul roman Cristian Mungiu, unul dintre cineastii tineri, premiat la Festivalul de la Berlin, in 2005, cu un film colectiv ce reuneste cateva scurt-metraje realizate de patru regizori. Vor fi proiectate, cu aceasta ocazie, la Lille Zapping" (difuzat de Canal+ in 2003), un scurt metraj de 15 minute; Turkey Girl - un scurt metraj de 20 minute, Nici o intamplare" - 18 minute, Corul pompierilor" 30 de minute, Mana lui Paulista" 15 minute si Occident" un lung metraj de 105 minute.

Expozitia de fotografie si pictura gazduita la Lille va avea ca tema "Calatoriile". Este vorba de 30 de fotografii realizate de doi fotografi romani, Horia Preja si Andrei Rosetti, care vor incerca sa puna in lumina diverse aspecte surprinzatoare legate de Romania. Daca expozitia de fotografie reprezinta o imagine a romanilor despre Romania, picturile realizate de catre Flori Glitia vor incerca sa redea o imagine a unei tinere artiste romance despre Franta. Tema sa este tot calatoriile", iar picturile vor transporta intr-o calatorie virtuala catre anumite locuri franceze.

Evenimentul nu va fi lipsit nici de o sectiune muzicala, mai exact de rock, in care vor fi invitate trupele romanesti Dirty Shirt, format in 1996 si Rhetorica, un proiect format in 1997.

 
Romanii din British Columbia incep toamna cu un picnicPDF Print E-mail
British Columbia, Canada / Romanian Global News
Accesari :282
Sunday, 21 August 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va organiza sambata, 10 septembrie, un picnic pentru toti romanii din New Westminster.

Iesirea la iarba verde va incepe la ora 10:00 si se asteapta sa se incheie undeva in jurul orei 21:00, informeaza portalul oficial al centrului romanesc. Acesta este primul picnic pe care romanii din zona il organizeaza in prima luna de toamna, dupa ce pe parcursul verii tot ei s-au mai ocupat de derularea unor actiuni similare in mai multe locuri din apropiere. Astfel, numai in luna iulie a acestui an in British Columbia au avut loc doua iesiri al iarba verde, pe 9 si pe 24 iulie, dar in locuri diferite, in Stanely Park si Queens Park.

 
Muzica romaneasca actuala, in prim plan la radioul elvetianPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :201
Sunday, 21 August 2005

Postul de radio elvetian DRS 2 transmite in luna august trei emisiuni dedicate consacrate muzicii romanesti contemporane.

Primul material radiofonic din cadrul acestei serii a fost deja difuzat miercuri, 17 august, urmand ca celelalte doua emisiuni sa fie ascultate tot in doua zile de miercuri, pe 24 si pe 31 august. Ora de difuzare a celor trei productii radio este ora 21:00, iar emisiunile sunt realizate de J. Solothurnmann, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 
Tearul Mic, in turneu la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania / Romanian Global News
Accesari :211
Sunday, 21 August 2005

Trupa de actori de la Teatrul Mic din Bucuresti se va afla in perioada 9-10 septembrie in orasul german Dusseldorf, unde va sustine doua reprezentatii cu piesa "Alex si Morris" de Michale Elkin.

Rolurile sunt interpretate de Stefan Iordache, Mitica Popescu si Dana Dembinski-Medeleanu, iar regia spectacolului ii apartine celebrului regizor Gelu Colceag. Ambele spectacole vor incepe la ora 19:30 si se vor desfasura in Aula Geschwister-Scholl-Gymnasium, aflata la adresa Redinghovenstr. 41-Dusseldorf-Bilk, informeaza romanians-de.org. Spectacolul este organizat de agentia Cultural Events Dusseldorf si face parte din programul de promovare a dramaturgiei contemporane. Biletele costa 17 euro pentru adulti si 15 euro pentru elevi si studenti. Cei care vor sa isi faca rezervari la spectacol pot sa ia legatura cu organizatorii prin e-mail, la adresa almaex@t-online.de , sau la numarele de telefon 0163/5521254 sau 0208/488420.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions