Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Uitati de GuvernPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Monday, 22 August 2005

Copiii romani din Bulgaria nu vor mai invata sa scrie in limba materna, iar in Timoc sunt in pericol asociatiile culturale ale romanilor. Pentru ca statul roman nu-i ajuta. La toamna, copiii celor 150.000 de romani din Bulgaria nu vor mai avea unde sa invete sa scrie romaneste.

Cursurile de limba romana infiintate anul trecut in satele din zona Vidinului, dupa 80 de ani, nu vor mai fi reluate in 2005, pentru ca nu sunt bani pentru profesori. Copiii romani nu invata nicaieri sa scrie romaneste. De la statul bulgar nu am primit nici un ban", spune Serafim Hristov, presedintele comunitatii romane din Bulgaria. De la statul roman nu au mai primit nimic din decembire anul trecut. Si reprezentantii romanilor sunt cu atat mai suparati, cu cat statul roman a acordat pentru minoritatea bulgara din Romania un buget de 12 miliarde de lei vechi.

Situatie critica. Nici la romanii din Serbia, lucrurile nu stau mai bine. Asociatia Ariadnae Filum, care a dus la bun sfarsit multe proiecte culturale si ii ajuta pe romanii din Valea Timocului sa nu-si uite limba, are dificultati cu mentinerea sediilor. "Ariadnae Filum are cinci cancelarii, in diferite orase (comune) unde traiesc romani, la Bor, Negotin, Maidantec, Petrovat si Cucevo. Da prin proiectul pe care l-am depus la inceputu anului am prevazut deschiderea a inca doua filiale la Bolevat si Ciupria. Acest proiect l-am trimis la inceputul lunii iulie, dar, din cauza ca domnii de la Ministeru de Afaceri Externe nu-l intaleg bine, da si multi sunt in concediu, inca nimic nu s-a rezolvat. Tot credem ca o sa se rezolve, dar mare problema sunt datoriile pe care le avem din ultimele 8 luni", spune presedintele asociatiei, Zavisa Zurz, intr-o romaneasca de muzeu. Responsabilii din Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) spun ca sunt la curent cu situatia, dar nu prea pot face mare lucru.

Blocaj.Timp de aproape o jumatate de an, DRRP a fost uitat pe drumul din subordinea prim-ministrului, la Ministerul Afacerilor Externe. "Dupa ce am trecut la MAE, 30% din colegi au plecat. Am ramas fara personal, salariile au scazut, iar cei care au ramas trebuie sa preia si proiectele celorlalti. Suntem in imposibilitatea de a mai elabora proiecte, avand in vedere ca de sase luni nu s-a mai miscat nimic. Deci, cat a durat transferul, DRRP nu a lucrat", ne-a spus Viorel Badea, consilier in cadrul DRRP. Dupa ce transferul a fost facut, DRRP a primit 130 de miliarde de lei pentru proiectele din Serbia, Ucraina si Bulgaria. Dar nu au fost cheltuite decat 3-4 miliarde. Circa 100 de miliarde trebuia sa ajunga in Bulgaria si Serbia. Dar, chiar daca banii au fost alocati prin Legea bugetului, ei au devenit operabili abia in urma cu trei saptamani. "Banii trebuie cheltuiti pana in decembrie. Atunci nu se mai fac finantari si se inchide anul bugetar. Singurele mari realizari pe care le-am avut anul acesta sunt taberele de la Izvorul Muresului si Simpozionul de la Mangalia. Iar noi avem peste o suta de proiecte in portofoliu", a adaugat Badea.

Angajari nu se pot face in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din pricina unei ordonante de urgenta aprobata la 29 iunie de Guvern, care suspenda toate cheltuielile cu personalul in institutiile publice. Deci nici Ministerul Afacerilor Externe nu poate face nici un fel de angajari. Departamentul va trebui sa lucreze pana la 31 decembrie cu personal redus. Pe de alta parte, reprezentantii DRRP sustin ca un alt factor de incetinire a activitatii lor il reprezinta si "accentuarea birocratiei". Pentru a pune la punct un proiect iti trebuie mii de aprobari. Iar operatiunea poate dura pana la doua saptamani. "Suntem la curent cu situatia romanilor. In Bulgaria, de exemplu, romanilor nu le este acceptat invatamantul in limba materna. Se strang cate 20 de copii intr-o casa, casa normala de oameni, si fac ore. Asa, in ilegalitate. Adica ei sunt in stare sa depuna un asemenea efort, iar noi nu puteam sa-i ajutam cu doi lei? E sub orice critica!", spune consilierul DRRP, Viorel Badea. Dupa parerea lui, ar trebui ca departamentul sa devina ordonator de credit, sa nu mai aiba conducere politica si sa nu mai fie plimbat dintr-un minister in altul.

(Preluare Jurnalul National, editia de luni, 22 august 2005)

 
Nou bilant: 16 vieti omenesti au disparut in furia apelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Monday, 22 August 2005

16 morti, 1.500 de persoane evacuate, 200 de case distruse, 517 localitati din 31 de judete inundate. Acesta este bilantul tragic al ultimelor inundatii care s-au abatut asupra intregii tari, dupa ce luna trecuta un val asemanator facuse 24 de morti si lovise majoritatea judetelor tarii.

Vara aceasta nu a fost deloc una blanda cu romanii din cele mai multe zone ale tarii, care si-au vazut disparand in apele infuriate, agoniseala de-o viata, casele, gospodariile, terenurile agricole, iar in unele cazuri, chiar familiile.

In prezent, 25 de localitati din judetele Botosani, Constanta, Iasi, Neamt, Suceava si Teleorman nu au curent electric, 35.000 de hectare de teren agricol sunt sub ape, iar 9 kilometri de drumuri nationale si 265 de km de drumuri judetene sunt afectate de inundatii.

Din pacate, situatia este departe de a se imbunatati. Mai mult decat atat, Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis luni, 22 august, o avertizare catre prefecturile judetelor Alba, Arges, Brasov, Braila, Buzau, Calarasi, Covasna, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Ialomita, Mehedinti, Mures, Mures, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman si Valcea, in ceea ce priveste ploi insemnate cantitativ, unele dintre ele cu caracter torential. Se asteapta sa cada in continuare ploi pana in data de 24 august, cu precadere in sudul si centrul tarii.

 
Armata sprijina in continuare victimele inundatiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :205
Monday, 22 August 2005

Militarii romani actioneaza in continuare pentru diminuarea si inlaturarea efectelor inundatiilor din judetele Bacau, Botosani, Braila, Buzau, Dolj, Iasi si Neamt.

Conform unui comunicat al MapN, la Maracineni, 77 de genisti din Buzau si Braila continua lucrarile la unul dintre podurile militare care a fost afectat de ultimele viituri. La Pascani si Mogosesti, judetul Iasi, militari din Brigada 15 Mecanizata Teritoriala au intervenit, inca din cursul noptii, pentru evacuarea populatiei si salvarea bunurilor. In judetul Dolj, la Mischii, Motoci, Robanesti, Leamna, Brabova, Carpen si Cleanov, Brigada 2 Infanterie Usoara, de la Craiova, asigura aprovizionarea cu apa potabila a populatiei, cu ajutorul unor autocisterne. La Vanatori, judetul Neamt, militarii evacueaza apa din locuintele inundate. In cursul noptii, militari ai divizionului de artilerie din Botosani au intervenit pentru salvarea si evacuarea persoanele surprinse de ape din Baranca-Hudesti si au consolidat malurile lacului de acumulare de la Mileanca, iar in gara Braila genistii au descarcat, sambata, un vagon cu cherestea pentru sinistrati.

 
Militari romani si germani ingrijesc mormintele eroilor din IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Monday, 22 August 2005

12 militari profesionisti ai Brigazii 15 Mecanizate Teritoriala si 12 rezervisti din cadrul Uniunii Rezervistilor Reinhardshagen, din Germania, vor lucra in perioada 22 august-5 septembrie la reabilitarea mormintelor si operelor comemorative de razboi, din Iasi.

Actiunea se va desfasura in cadrul unei tabere romano-germane organizata in aceasta perioasa. Activitatea este coordonata de Sectia Traditii Militare si Educatie Civica din cadrul Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare si Relatii Publice, si are loc conform prevederilor Acordului intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Federale Germania privind mormintele de razboi romanesti din Germania si mormintele de razboi germane din Romania, ratificat prin Legea nr. 170/199, se arata intr-un comunicat remis de MApN.

 
Bani de la japonezi pentru cultura romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 22 August 2005

Din acest an, Guvernul Japoniei implementeaza in Romania programul "Japanese Cultural Grant Aid" care va viza procurarea de echipamente cu finalitate culturala sau educationala.

Valoarea fiecarui proiect se poate situa intre 222.000 de euro si 2,2 milioane de euro. Programul va fi derulat pentru anul fiscal aprilie 2007 - martie 2008. Sumele obtinute prin proiect pot fi folosite pentru procurarea de echipamente specifice, transportul si instalarea echipamentelor, constructia si/sau renovarea facilitatilor. Au sanse mari sa obtina ajutorul cultural institutii romanesti de prestigiu, reprezentative pentru eforturile depuse pana acum privind promovarea culturii romanesti si nipone. Printre echipamentele eligibile se numara instalatii audio-video, echipamente de laborator pentru cercetare, conservare, restaurare a artefactelor si obiectelor de arta, echipamente pentru santiere arheologice, instalatii de sunet si lumina pentru teatre si muzee, echipamente sportive, instrumente muzicale, informeaza Prompt Media.

 
Rostock scoasa defintiv din apele DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 22 August 2005

Compartimentul masini al epavei navei Rostock a fost scos la suprafata, duminica dupa-amiaza, si transportat pe malul drept al Dunarii in dreptul localitatii Nufarul.

Carcasa a fost scoasa la suprafata dupa patru ore de incercari, operatiune ingreunata mai ales din pricina cantitatii mari de namol depus. Ultima parte a navei Rostock, cea care blocheaza in continuare senalul navigabil, urmeaza sa fie scoasa din Dunare in cursul zilei de luni, 22 august.

Reamintim ca nava Rostock, aflata sub pavilion ucrainean, s-a scufundat in urma cu 13 ani pe Bratul Sulina al Dunarii.

 
Logan, posibil esec in IranPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Monday, 22 August 2005

Planurile de expansiune ale Renault in Asia au primit o lovitura serioasa: Iranul ar putea anula contractul privitor la fabricarea Loganului in aceasta tara.

Un deputat important din parlamentul iranian a descoperit "greseli" in contractul dintre guvernul iranian si Renault. "Contractul nu e lipsit de greseli si de ambiguitati", a declarat Ahmad Tavakoli, seful corpului de control parlamentar, potrivit site-ului Pitesti on-line.. "Daca nu vor fi corectate, parlamentul isi va folosi autoritatea pentru a apara interesele natiunii si forta de munca". Parlamentul iranian si-a rezervat luna trecuta dreptul de a anula doua contracte cu firme turcesti, dand in acest fel o lovitura serioasa presedintelui Mohammad Khatami, al carui guvern semnase contractele, in timp ce reformistii din guvern au acuzat parlamentul, in majoritate conservator, ca se opune, pur si simplu, investitiilor straine. De atunci, durii din parlament au pus ochii pe contractul cu Renault, semnat in septembrie 2004. Tavakoli nu a explicat natura "greselilor", dar a insistat ca e dreptul parlamentului sa controleze contractele cu strainii si a declarat ca firmele straine care vor sa obtina profituri in Iran trebuie sa tina seama de interesele nationale.

Contractul dintre Renault si guvernul iranian prevede producerea in aceasta tara a modelului L-90 de catre o companie mixta Renault-Pars, incepand din 2006. Productia anuala ar urma sa fie de 150.000 de masini. Investitia initiala se ridica la 300 milioane euro, dar, potrivit oficialilor Renault, s-ar putea dubla in urmatorii ani. Conservatorii si fundamentalistii au preluat controlul in parlament in februarie, cand cei mai multi reformatori sau moderati loiali guvernului au fost impiedicati sa candideze in alegeri. Anularea contractului va influenta negativ si uzina-mama a Loganului: de la Colibasi urmau sa plece cele 150.000 de CKD-uri (kituri), in Iran facandu-se foar montajul, ceea ce ar insemna diminuarea productiei de piese si subansamble. In acelasi timp, in situatia in care Renault doreste mentinerea productiei, cele 150.000 de masini ar putea fi montate la Colibasi, ceea ce ar insemna noi locuri de munca la Colibasi. Totul depinde acum de strategia pe care o va adopta Renault, informeaza Prompt Media.

 
Moneda Euro ar putea ajunge in Romania peste sapte aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 22 August 2005

Romania ar putea sa treaca la moneda europeana in perioada 2012-2014, conform unei informatii incluse intr-un studiu efectuat Bank Austria Creditanstalt (BA-CA).

Acest lucru va fi posibil ca urmare a faptului ca tara noastra indeplineste doua din cele patru criterii de aderare la Uniunea Europeana, respectiv deficitul bugetar sa nu depaseasca 3% din PIB, iar datoria publica sa fie de cel mult 60% din PIB. Romania a reusit sa aiba un deficit prevazut pentru acest an de 1% si sa atinga un nivel al datoriei publice de 23,4%. Tara noastra ar fi putut sa se inscrie in cerintele UE si cu al treilea criteriu, acela de a avea o rata a inflatiei sub 2,4% in luna iulie a anului 2005, dar pragul a fost deja depasit cu 7,5%.

 
Moastele Sfantului Pavel vor ajunge la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 22 August 2005

Cateva fragmente din moastele Sfantului Apostol Pavel vor putea fi venerate la Iasi de romani in perioada 9-17 octombrie.

acla cu o parte din ramasitele sfantului va fi adusa la Iasi prin bunavointa Mitropolitului de Veria, a anuntat Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru postul de radio Trinitas. Cel mai mare misionar al lui Hristos din toate timpurile va fi omagiat in preajma sarbatorii Cuvioasei Parascheva, iar venirea raclei cu moastele Sfantului Apostol Pavel se incadreaza in aniversarea celor 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane. Pavel este Apostolul care a intemeiat cele mai multe biserici locale, dintre toti apostolii, si, pentru a aminti faptul ca el a infiintat biserici in diferite orase ale lumii, iesenii il vor cinsti in mod deosebit si vor invata de la el sa isi apere credinta, sa cultive credinta in familie, s-o transmita generatiilor prezente si viitoare, dar si sa inteleaga taina Bisericii lui Hristos, a mai adaugat ierarhul roman.

 
Tot mai multi copii vasluieni pleaca la scolile din afara tariiPDF Print E-mail
Vaslui, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 22 August 2005

Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui primeste zilnic cereri de avizare a documentelor scolare pentru copii, in vederea plecarii in strainatate, de la parintii acestora care lucreaza deja in tarile respective.

Majoritatea cererilor se inregistreaza pentru Spania si Italia, iar cei mai multi copii care doresc sa plece sa isi continue studiile departe de casa sunt cei din clclul gimnazial. Spania conduce in acest clasament cu 85% din totalul cererilor depuse, anul 2005 reprezentand pentru inspectoratul vasluian recordul de solicitari primite de dupa momentul Revolutiei din 1989. Conducerea ISJ de la Vaslui asteapta in anii ce vor urma o crestere constanta a acestor cereri, cu atat mai mult cu cat migratia fortei de munca se afla si ea in crestere. Totusi, experienta anilor trecuti a demonstrat ca foarte multi dintre copiii plecati la parintii aflati in afara tarii au decis sa se intoarca inapoi acasa, in pofida faptului ca familia lor a ramas in continuare sa munceasca. Inspectorul scolar Melu Iacob a declarat pentru cotidianul Evenimentul ca, in opinia sa, revenirea elevilor in tara se datoreaza fie nemultumirii parintilor fata de calitatea studiului existenta la unitatile de invatamant de peste hotare, fie neacomodarii cu limba statului respectiv sau cu sistemul de invatamant din acea tara.

 
Pentru trei zile, Sibiul imbraca haine medievalePDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 22 August 2005

Sibiul va gazdui in perioada 26-28 august Festivalul Medieval "Cetati Transilvane", care se afla in acest an la cea de-a cincea editie.

Festivalul va contine mai multe spectacole de teatru, muzica, dans, prezentari de moda din perioada medievala, animatie stradala cu efecte pirotehnice si spectacole stradale sustinute de trupe de circ, informeaza postul national de televiziune. Publicul sibian va putea sa vizioneze toata gama de reprezentatii incluse in programul evenimentului la Teatrul de Vara din Parcul Tineretului, pe scena din parcul din strada Cetatii si pe scena de la Cazarma 90. Printre invitatii acestei editii se numara Teatrul "Nottara" din Bucuresti, cu spectacolul "Badaranii", trupa de teatru "Do Skutku" din Polonia, cu spectacolul "J&H", si Compania artistica "Wallart", care va prezenta spectacolul "Tristan si Isolda.

 
Alina Eremia va merge la Eurovision JuniorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 22 August 2005

Alina Eremia va reprezenta Romania la festivalul Eurovision Junior care se va desfasura in perioada 21-27 noiembrie in localitatea belgiana Hasselt.

Selectia nationala in urma careia s-a desemnat numele interpretului care ne va reprezenta la Eurovision a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la Bucuresti. Alina Eremia a reusit sa se impuna in fata celorlalti concurenti cu piesa Turai, cu care a obtinut 120 de puncte, convertite ulterior in 12 puncte. Notele au fost acordate de un juriu profesionist alcatuit din Anton Suteu, Corina Despot, Titus Andrei, Alexandra Cepraga si Beatrice Soare, dar si prin televoting, ponderea fiind de 50%. In timpul destinat televoting-ului Alina a primit din partea telespectatorilor 958 de puncte, care au fost convertite in 60 de puncte. Din suma obtinuta prin adunarea voturilor telespectatorilor (60 puncte) si a voturilor membrilor juriului (60 puncte) au rezultat cele 120 puncte, convertite in 12. Pe locurile urmatoare s-a situat New Star Music cu melodia Rock-ul se canta asa 10 puncte si Silviu Mihaila cu melodia Speranta 8 puncte.

Reprezentanta tarii noastre are doar 11 ani si este din Buftea, informeaza Televiziunea Romana, organizatoarea evenimentului local. Fetita este detinatoarea mai multor premii obtinute la diverse concursuri din tara si din strainatate si este o fosta componenta a grupului Miracol din Bucuresti.

 
A fost sfintita crucea ce marcheaza locul celei de-a doua biserici romanesti din TimocPDF Print E-mail
Isacova, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :300
Monday, 22 August 2005

{mosimage}In ajunul sarbatorii Schimbarea la fata, in satul Isacova (judetul Cipria) si dupa caderea ploii, care a incetat numai in momentul in care a fost tinuta slujba religioasa, in prezenta unui numar foarte mare de credinciosi din acest sat si din satele invecinate, a avut loc sfintirea crucii in locul unde se va construi Hramul Ortodox Roman Schimbarea la Fata, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

{mosimage}Sfintirea a fost facuta de protopopul stavrofor Boian Aleksandrovici, paroh al Malainitei si protopop al protopopiatului Dacia Ripenssis si ipodiaconul Iela Buobu Luia din Bigrenita (judetul Ciupria).

La acesta sfintire au participat: donatorii terenului din Isacova, membrii ai Asociatiei pentru Pastrarea si Dezvoltarea Limbii, Culturii si Religiei Romanilor de pe Valea Moravei, , Dusan Parvulovici si Zavisa Jurj, reprezentantii Federatiei Rumanilor din Serbia, Draghi Dimitrievici Carcioaba, membru al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romanesti din Serbia si Muntenegru, , precum si reprezentantii locali ai Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia si Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia.

 
Diaspora reia protestele fata de numirea lui Mihai DraguPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :553
Monday, 22 August 2005

Numirea recenta a lui Mihai Dragu in functia de sub-secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a suscitat numeroase critici din partea Diasporei romanesti.

Mai mult decat atat, membri reprezentanti ai romanitatii de pretutindeni au trimis la finele saptamanii trecute o scrisoare presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu Tariceanu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, secretarului de stat al DRP, Mihai Gheorghiu si Consulatului General al Romaniei la Munchen, in care protesteaza fata de desemnarea prin manevre stranii a acestui personaj caragialesc, ca unul dintre liderii diplomatiei romanesti. Redam in cele ce urmeaza textul integral al scrisorii semnata de mai multi romani de pretutindeni.

Noi, membrii comunitatilor romanilor de pretutindeni, suntem consternati de modul in care un personaj caragialesc precum domnul Mihai Dragu a reusit, prin manevre stranii, sa fie desemnat ca unul dintre liderii diplomatiei romanesti. Numirea domniei sale in functia de subsecretar de stat la Departamentul pentru romanii de pretutindeni a starnit, in egala masura, mahnire si ilaritate printre membrii comunitatilor noastre. Este, practic, inexplicabil cum o asemenea persoana care, timp de 15 ani, a lipsit cu desavarsire din viata socio-culturala a comunitatii romanesti din Germania (unde s-a aflat in aceasta perioada), sa fie promovat la "exceptional" tocmai la varful diplomatiei de la Bucuresti. Oare incercata diaspora nu putea oferi nimic mai bun? Oare autoritatile romane sunt atat de disperate incat sa recurga la o solutie atat de imorala? Cum am putea noi, cei care am repudiat personajul respectiv intr-o scrisoare colectiva semnata recent la Mangalia (8 august 2005), sa ne simtim cu adevarat reprezentati de aceasta persoana? Sa nu uitam ca, domnia sa a fost expulzat dintr-o asociatie din Nrnberg datorita incapacitatii sale de a se identifica cu interesele romanilor aflati departe de tara lor. Sa intelegem ca daca nu corespunde ca membru al unei simple asociatii in Germania, este bun ca subsecretar de stat in cadrul unui minister de la care noi asteptam atatea??? Cine este, de fapt, domnul Mihai Dragu? Pe cine reprezinta domnia sa cu adevarat? Pe noi nu! Ce activitati a avut domnia sa in beneficiul comunitatii romanilor din Germania? Este cetatean german? Este cetatean roman? Este adevarat ca, inainte de 1989, era un redutabil "valutist" la Craiova si Constanta? Este adevarat ca domnul senator Radu Berceanu, dupa cum afirma domnul Dragu, este cel care l-a promovat in aceasta inalta functie? Isi mai aminteste oare domnul Dragu cum s-a rugat de asociatiile "Un alter Ego" (cea mai veche asociatie a romanilor din Nrnberg) si "Dacia" pentru a i se oferi o functie de conducere atat de necesara lansarii" lui catre Bucuresti si cum a fost refuzat de fiecare data? Oare nu ca urmare a faptului ca urmarea doar realizarea unor interese proprii? Cum sa putem lasa interesele comunitatilor pe mana unuia ca el? In perioada 9 - 11 august 2005 a participat la Simpozionul romanilor de pretutindeni de la Mangalia ca reprezentant al asociatiei "Academica" din Nrnberg. Exista, oare, aceasta asociatie? Din cate stim noi, nu! Sau poate asa se numesc, mai nou, unele structuri.

Iata, Excelentele Voastre, o mica parte din intrebarile (eliminatorii!!) la care domnul
Dragu ar trebui sa Va raspunda. Si asta destul de repede, pentru ca, altfel, s-ar putea ca ratacirea de pe urma sa fie mai greu de reparat decat cea dintai.

In speranta luarii unei decizii intelepte, Va rugam sa primiti cele mai calde sentimente din partea celor care inca mai cred in Dumneavoastra!

Diana Dinu, Asociatia Intreprinzatorilor Straini din Spania, Barcelona
Irina Sanda Marin, Boston, Mass. USA
Remus Vuia, Asociatia "Un Alter Ego"  din Nurnberg, Germania
Ionel Mircea Popi, Vicepresedinte Liga asociatiilor romanesti din Austria; Presedintele asociatiei "Aut Pro Rom" Graz, asociatie compusa din 900 de membrii
Dan Sarbe, Asociation Franco-Romaine de Toulouse, Franta
Angela Margareta Placsintar, Presedinte Asociatia emigrantilor din tarile de vest, Spania
Doina Fruhwald, Presedinte asociatia "Casa Romaneasca", Nurnberg, Germania
Eugen Terteleac, Asociatia romanilor din Roma, Italia
Maria Iancu, Presedinte asociatia "Fratia", Asociatia emigrantilor romani si moldoveni din Setubal, Portugalia

Lucian Glass, Asociatia Germano-Romana din Stuttgart, Germania
Bogdan Craita, Associazione Imprenditori Romeni, Italia
Nicoleta Mitulescu, Comunitatea Romanesca din Castilion, Spania
Gavril Gurzau, Asociatia Romanilor din Ungaria
Ilie Tudor Zegrea, Societetea Scriitorilor Romani din Cernauti, Ucraina
Romulus Popescu, Comunitatea Romaneasca din Italia, membru fondator
Marius Burghelea, Asociatia "Spirit Romanesc" Brescia, Italia
Robert Radu, Comunitatea Romaneasca din Castilion, Spania
Michel Gavaza, Asociatia "Soleil de l'Est", Franta
Laurentiu Fulga, Ziarist "Spirit romanesc", Sydney, Australia
Gabriel Caltanide, Presedintele Consiliului Romano-Australian, Australia
Ion Cismas, Comunitatea romanilor din Serbia-Muntenegru
Vlad Cubreacov, Asociatia "Rasaritul Romanesc", Republica Moldova
Trifon Markov, Comunitatea Romanilor din Bulgaria
Ivo Gherghiev, Uniunea Tinerilor Etnici din Bulgaria
Nicolae Popa, Consiliul Mondial Roman, SUA
Davisa Zuzic, Asociatia pentru Cultura Romanilor-Vlahilor din Serbia

 
80 de localitati basarabene in intunericPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :178
Monday, 22 August 2005

Un ciclon ce a lovit Basarabia, la sfarsitul saptamanii trecute, a lasat fara energie electrica, peste 80 de localitati, iar in alte 35 a intrerupt legaturile telefonice.

Din informatii de la Departamentul Situatiilor Exceptionale al MAI reiese ca zona cea mai afectata de ploile abundente, de vantul puternic si de grindina cazuta, a fost cea din nordul Moldovei. Au ramas fara energie electrica locuitorii raioanelor Glodeni, Riscani, Rezina, Calarasi, Ungheni, Falesti, Nicporeni, Drochia, Soldanesti si Edinet. Apele au deteriorate si drumurile si culturile agricole, iar la Chisinau ploaia a inundat mai multe pasaje subterane, subsoluri si depozite din Piata Centrala.

Unitatile din structura Departamentului pentru Situatii Exceptionale intreprind in continuare masuri de remediere a situatiei provocate de inundatii. Din pacate, insa, meteorologii prognozeaza precipitatii abundente si pentru zilele urmatoare.

 
Guvernul de la Chisinau are o pagina webPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :223
Monday, 22 August 2005

Guvernul de la Chisinau si-a lansat la finele saptamanii trecute propria pagina de Internet, ce poate fi accesata la adresa www.gov.md.

Executivul basarabean si-a propus ca prin acest demers sa isi transparentizeze activitatea, dar si sa devina cat mai accesibil populatiei. Pagina de web va fi actualizata zilnic de catre angajatii serviciului de presa, a declarat consultantul acestui serviciu, Irina Gasca, citata de agentia de monitorizare a presei, Monitor Media. Informatiile din pagina sunt editate in limbile romana, rusa si engleza si cuprind date referitoare la activitatile curente ale cabinetului de ministri, diferite acte normative, strategii in derulare, precum si informatii referitoare la premier si membrii Guvernului. Pe pagina web vor fi gazduite agenda zilei, o galerie fotografica de la evenimente, precum si diferite avize ale Guvernului. 

Informatii despre autoritatile si institutiile publice din R. Moldova pot fi accesate si pe pagina oficiala a Republicii Moldova (www.moldova.md). De asemenea, cateva ministere de la Chisinau administreaza resurse web: ministerul de Interne (www.mai.md); ministerul de Externe si Integrarii Europene (www.mfa.md); ministerul Dezvoltarii Informationale (www.registru.md). Presedintia Republicii Moldova este si ea accesibila pe Internet la adresa www.president.md, mai informeaza Monitor Media.

 
Romani din Timoc participa la scoala de vara de invatare a romanei literare in MehedintiPDF Print E-mail
Drobeta Turnu-Severin, Romania/Romanian Global News
Accesari :268
Monday, 22 August 2005

Autoritatea Nationala pentru Tineret Compartimentul pentru Tineret Mehedinti organizeaza in perioada 13-22 august la Drobeta Turnu Severin o Scoala Romaneasca de Vara la care vor participa tineri romani din afara frontierelor, arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Rumanilor din Serbia.

Scoala isi propune sa ofere un curs de limba, civilizatie si traditie romaneasca pentru mai multe delegatii romanesti din afara frontierelor alcatuite din cinci tineri cu varsta cuprinsa intre 14-29 ani si un sef de delegatie adult. Programul scolii de vara va fi alcatuit in primul rand din cursurile de limba romana care vor alterna lectii de gramatica si vocabular, activitati si aplicatii practice, individuale si de grup pentru dezvoltarea fluentei in comunicare si pentru consolidarea structurilor gramaticale invatate, in urma carora toti cursantii care au frecventat orele de curs vor primi un atestat de participare. Cursurile se desfasoara la Centrul Universitar Dr.Turnu Severin si Palatul Cultural "Th.Costescu". Totodata, participantii vor mai putea sa fie prezenti la ateliere de creatie tematice, precum cantec si dans, ornamentica, pictura pe sticla sau arta culinara, si la realizarea unui spectacol folcloric intitulat "Vara romaneasca" cu participarea solistilor profesionisti ai Ansamblului Danubius. Pentru relaxare, organizatorii vor desfasura si un program turistic si cultural din care nu vor lipsi excursii de documentare in localitatile din imprejurimile orasului Dr.Tr.Severin, Orsova , Baia de Arama si Herculane si se va organiza si o croaziera pe Dunare. Spre final, va avea loc o zi de sarbatoare intr-un sat romanesc care va prilejui asistarea la o nunta romaneasca traditionala. Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Sarbie de nord-est "Ariadnae Filum", membra a Federatiei Rumanilor din Serbia si-a trimis reprezentantii sai in urmatoarea componenta: Davor Stanoievici, student la drept, Aleksandra Stanoievici, studenta la turism, Stela Tudieras, studenta la limba romana, Deian Lazici, elev al liceului teoretic, Stefan Lazici, elev al liceului teoretic, Ivica Glisici, absolvent al facultatii de arhitectura (seful delegatiei).

 
Federatia Romanilor din Serbia se mareste cu doi membri noiPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :436
Monday, 22 August 2005

Dolina Timocului Asociatia pentru Cercetare, Pastrare si Promovare a Culturii Romanilor si Asociatia pentru Pastrarea si Dezvoltarea Limbii, Culturii si Religiei Romanilor de pe Valea Moravei, au adresat, separat, cereri pentru a fi primite ca membre ale Federatiei Rumanilor din Serbia, se arata intr-un comunicat al FRS.

Este important sa mentionam ca reprezentantii acestor organizatii sunt foarte activi in ceea ce priveste promovarea drepturilor minoritatii nationale romanesti, in Valea Timocului, Draghi Dimitrievici Krcioaba, membru al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romanesti din Serbia si Muntenegru, iar in regiunea Moravei ipodiaconul Bisericii Ortodoxe Romane Iel Buobu Lui.

Federatia Rumanilor din Serbia pe langa aceste doua organizatii, de la infiintare, la 12 februarie 2005 intruneste tot mai multe asociatii si persoane care doresc sa fie membrii ai Federatiei. Usa Federatiei Rumanilor din Serbia este in continuare deschisa tuturor organizatiilor si persoanelor care accepta Declaratia Federatiei.

 
Biserica Sf. Gheorghe, loc de rugaciune pentru romanii din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :401
Monday, 22 August 2005

Comunitatea romaneasca din orasul canadian New Westminster se poate mandri cu lacasul de cult cu hramul Sfantul Gheorghe, in preajma caruia se aduna de mai bine de 20 de ani.

Adunarea Generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor la care a participat si o delegatie romaneasca alcatuita din inalte fete bisericesti, dar si din laici. Printre acestia s-au aflat Mitropolitul Antonie Plamadeala al Ardealului, PS Vasile Targovisteanul, PS Episcop Epifanie al Buzaului, Prof. Emilian Popescu, Dr. Ioan Vasile Leb (actualul decan al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca), sau Dr. Dan Ilie Ciobotea (actualmente IPS Daniel al Moldovei). Soborul de preoti a oficiat pentru romanii din localitate slujba Sfintei Liturghii la Biserica Ortodoxa Sarba Sfantul Sava, moment care a constituit un imbold pentru punerea bazelor legale ale Parohiei Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe. Aceasta a fost inscrisa la Victoria in anul 1983 si s-a aflat sub binecuvantarea IPS Victorin al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de America si Canada. In anul 1989, familia Serban din localitate a reusit sa contribuie la achizitionarea Bisericii Catolice din New Westminster, 1932-8th Avenue ce a fost transformata intr-un lacas de cult ortodox, iar de atunci, Biserica a slujit in permanenta interesele romanilor din Greater Vancouver. Primul preot slujitor numit de IPS Victorin a fost Pr. Protopopescu Ion, care a oficiat prima slujba alaturi de un sobor de preoti si care s-a putut bucura de faptul ca, pentru prima data, toti romanii din Vancouver Greater au fost impreuna intr-un moment deosebit, in care taierea oficiala a panglicii a fost facuta de catre primarul orasului New Westminster. Pasul urmator a fost sfintirea Sfintei Biserici de catre IPS Victorin, eveniment care a avut loc in jurul Sfintelor Pasti din 1990.

Desi parohia a mai fost pastorita de mai multe fete bisericesti, printre care s-a aflat si Parintele Arhimandrit Iustinian Dalea, in prezent cel care se ocupa de problemele spirituale ale romanilor din New Westminster este tanarul parinte Nicu Liuta. Acesta a fost numit in anul 2004, de catre IPS Nicolae, preot al Bisericii Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe, desfasurand in paralel activitati misionare in cadrul Universitatii Simon Fraser precum si in orasul Victoria, la nou-infiintata Misiune Ortodoxa Romana Sf. Treime.

 
Membrii LARG sunt asteptati la sedinta anualaPDF Print E-mail
Ulm, Germania/Romanian Global News
Accesari :236
Monday, 22 August 2005

Toti membrii Ligii Asociatiilor Romano-Germane, LARG, sunt convocati sambata, 17 septembrie, la restaurantul "Alexandre" din orasul german Ulm, la sedinta anuala a Ligii.

Sedinta va incepe la ora 11:00 si va fi gazduita de acest local aflat la adresa Marktplatz 1 - Rathaus, 89073 Ulm, informeaza portalul oficial al LARG. Intalnirea anuala are loc ca urmare a teleconferintei consiliului LARG, care s-a desfasurat miercuri, 17 august. In cazul in care membrii nu pot sa ia parte la sedinta Ligii din luna septembrie, presedintele LARG, Lucian Hetco, ii roaga pe acestia sa imputerniceasca o alta asociatie sau sa trimita un email/scrisoare pe adresa Ligii prin care sa numeasca organizatia care ii va reprezenta. Totodata, absentii pot trimite un imputernicit din cadrul consiliului LARG, care sa ii reprezinte cu drept de vot.

 
Cartile romanesti nu vor mai fi o raritate pentru cititorii din diasporaPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Monday, 22 August 2005

Romanii care locuiesc in afara tarii si care doresc sa se bucure de lectura unei carti in limba romana au la dispozitie un nou serviciu de achizitionare on-line oferit de Libraria Noi din Timisoara.

Aceasta a inaugurat recent site-urile www.libraria-noi.ro si www.libraria-noi.com, care sunt destinate vanzarii de carte in mod special pentru romanii din afara granitelor tarii, anunta un portal al romanilor din Canada. Prin intermediul acestui portal, cititorii romani din diaspora pot sa comande cele mai noi aparitii editoriale, bestseller-uri si alte carti dorite, urmand pasii simpli de pe site. Plata se va face on-line, prin credit card, cu ajutorul sistemului E-Payment dupa confirmarea comenzii, urmand ca cititorul sa primeasca un colet postal ce contine comanda dorita. Durata transportului va fi in functie de zona geografica in care se afla cumparatorul, coletul fiind trimis printr-o firma de curierat rapid, iar taxele postale fiind mentionate in e-mailul de confirmare pe care cumparatorul il va primi din partea departamentului de vanzari al librariei dupa confirmarea comenzii.

 
Romanii care muncesc in Austria au nevoie de certificate de sigurantaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :261
Monday, 22 August 2005

Cetatenii straini care se angajeaza in Austria au nevoie de un certificat de siguranta necesar pentru inscrierea fortei de munca din strainatate, care lucreaza pe timp limitat si care nu au dreptul de a intra in tara fara viza.

Cererea se depune de catre solicitant la punctul de lucru regional, din zona in care are sediul angajatorul. Pentru solicitare exista formulare conform legislatiei in vigoare care cuprind toate datele importante cu privire la raportul de munca, informeaza Actualitatea Romaneasca. Angajatorii austrieci trebuie sa aiba in vedere, conform legislatiei, sa incerce sa angajeze pe locul de munca respectiv un cetatean austriac sau un lucrator strain care este deja pe teritoriul austriac. Eliberarea certificatului de siguranta se face numai in cazul in care pe piata interna nu exista o forta de munca calificata in meseria respectiva sau intr-una similara.

Solicitantul din strainatate are nevoie de un permis de munca, in cazul in care acesta nu beneficiaza de un titlu de sedere sau o dovada/certificat de sedere sau un permis de munca. Incepand cu 1 ianuarie 2003, permisele de munca se elibereaza numai pentru strainii integrati cu titlu de sedere sau pentru forta de munca aprobata pe timp limitat. Aceasta aprobare de munca este denumita, pentru cel de-al doilea caz, aprobare de contingent pentru a fi deosebita de persoanele care primesc permise obisnuite/comune de munca, care de regula sunt eliberate pentru o perioada de un an. Conditia principala pentru eliberarea acestor permise este respectarea obligatiilor de salarizare si munca din Austria.

Pentru acoperirea necesarului suplimetar de forta de munca, ministrul federal pentru economie poate accepta forta de munca straina intr-o anumita ramura economica, pentru anumite grupe de meserii sau regiuni. Aprobarea de contingent este limitata la sase luni, dar poate fi prelungita cu inca sase luni, daca acest lucru este prevazut in reglementare. Si aici este valabil principiul prioritatii autohtonilor, asta inseamna ca, in conformitate cu legislatia, angajatorul trebuie sa verifice daca pentru locul de munca concret exista muncitori austrieci sau straini stabiliti in Austria si in baza calificarii acestora poate fi mediata pentru locul de munca respectiv. Numai in cazul in care se constata ca o astfel de forta de munca nu este disponibila, se elibereaza aprobarea de contingent.

In cazul solicitarii permisului pentru forta de munca pe termen limitat, trebuie avut in vedere ca, pentru strainii care au nevoie de viza de intrare, trebuie solicitat in primul rand un certificat de siguranta. Pentru persoanele care nu necesita viza de intrare, aprobarea de contingent este suficienta. Persoanele care nu necesita viza sunt printre altele cetatenii din statele invecinate Austriei, care-si pot solicita titlul de sedere prin prezentarea aprobarii de contingent la Politia pentru Straini din Austria. In afara de cele prezentate mai sus, se acorda aprobari de ocupare pentru persoanele care urmeaza sa execute lucrari auxiliare in agricultura. Durata acestor aprobari este limitata la sase saptamani si este inscriptionata in documentul de calatorie al titularului prin intermediul punctelor de lucru al AMS si durata de valabilitate este aceeasi cu titlul de sedere.

 
Traditii romanesti si la Expozitia Mondiala de la AichiPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 22 August 2005

Pavilionul Romaniei la Expozitia Mondiala Aichi 2005 din Japonia a organizat sambata, 20 august, un spectacol de folclor si muzica sacra intitulat Traditii romanesti.

Evenimentul s-a desfasurat in sala EXPO Hall, cu o capacitate de 450 de locuri, din incinta site-ului expozitional. Programul spectacolului a inclus dansuri si traditii din Maramures si Oas, in interpretarea Dubasilor din Vadul Izei si Osenilor din Calinesti, traditii din Olt prezentate de Calusarii din Cezieni, precum si un concert de muzica sacra, interpretata de Grupul Psaltic Stavropoleos. Aceste grupuri sustin concerte in Pavilionul tarii noastre in perioada 15 august 25 septembrie, se arata intr-un comunicat al MAE.

Expozitia Mondiala Aichi 2005 se desfasoara in Japonia in perioada 25 martie-25 septembrie, participarea tarii noastre la acest eveniment fiind coordonata de Ministerul Afacerilor Externe. De la inceperea EXPO, Pavilionul Romaniei a fost vizitat de peste un milion de persoane.

 
Romana se poate invata si in OlandaPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 22 August 2005

Toti cei care doresc sa invete limba romana in Olanda au posibilitatea de a se inscrie la cursurile specifice care se vor organiza incepand cu aceasta toamna la Apeldoorn si Rotterdam.

Primul curs de limba romana va debuta in septembrie la Apeldoorns Talen Centrumn si se va desfasura pe doua niveluri, unu si doi, informeaza portalul comunitatii de romani din Olanda. Limba romana va putea fi studiata pe durata a 20 de sedinte a cate o ora si jumatate, pretul unui curs fiind de 185 euro. Mai multe informatii despre acest curs se pot obtine de pe site-ul www.apeldoornstalencentrum.nl sau de la numarul de telefon 0571-261120. In ceea ce priveste invatarea limbii romane la Rotterdam, cursurile se desfasoara la Volksuniversiteit, incepand cu data de 3 octombrie, fiind grupate pe doua nivele, incepatori si avansati, si sunt impartite in 24 de lectii cu aceeasi durata de o ora dsi jumatate. Pretul cursurilor de la Roterdam este de 255 euro, mai multe amanunte fiind postate pe site-ul http://www.volksuniversiteit.nl/rotterdam/Roemeens.htm.

 
Miruna Coca-Cozma isi va prezenta noua carte romanilor din NeuchatelPDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 22 August 2005

Realizatoarea TV Miruna Coca-Cozma va fi protagonista unui dublu eveniment organizat duminica, 11 septembrie, de Centrul Cultural Roman din Neuchatel.

Centrul ii invita in acea zi pe romanii din zona sa ia parte la un picnic care va avea loc incepand cu ora 11:30 la zece minute distanta de Neuchatel, respectiv la Cernier, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Miruna Coca Cozma isi va prezenta cartea Ma gare a moi si va face o lectura de texte inedite, urmata de o degustare de vinuri propuse de CCRN. Lectura va fi precedata la ora 15:30 de o mini-sedinta de vanzare a cartii respective, care va beneficia de autograful autoarei. Romanii care vor lua parte la picnic si la lansarea de carte sunt rugati sa isi aduca de acasa mancare si vesela, bauturile putand fi cumparate la un pret mic, de la standul organizat de CCRN in acest scop. Desi pana la data de desfasurare a iesirii la iarba verde mai sunt cateva saptamani, cei care doresc sa fie prezenti la dubla manifestare trebuie sa completeze un formular de inscriere postat pe site-ul Casei Romanilor, www.casa-romanilor.ch, si sa il trimita pana pe data de 8 septembrie organizatorilor actiunii. Formularul trebuie imprimat si trimis prin posta sau fax la o adresa si un numar de fax mentionate in formular.

 
Artele Vizuale din Romania prezentate din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :181
Monday, 22 August 2005

Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui la inceputul lunii septembrie o prezentare a unui domeniu dezbatut si in prealabil in capitala britanica: artele vizuale in Romania.

Mai multe detalii legate de scena artelor vizuale din Romania vor fi prezentate de catre curatorul si criticul de arta Simona Nastac. Prezentarea propriu-zisa va fi urmata de o discutie in care vor fi abordate toate problemele ramase nediscutate. Seara se va incheia cu o proiectie a unui film despre artele vizuale din Romania: In spatele scenei_Intrebarea 4 (Behind the Scene_Question 4), realizat de Nita Mocanu. Intrucat numarul de locuri este limitat, cei interesati sa participe la aceasta manifestare sunt rugati sa-si faca o rezervare la adresa mail@ratiufamilyfoundation.com, inainte de data de 7 septembrie.

Prezentarea este o parte a programului Culture Power, initiat de catre Fundatia Ratiu UK si destinat studentilor si profesorilor interesati de explorarea modului de dezvoltare a culturii romanesti. Programul consta intr-o serie de seminarii centrate pe o prezentare urmata de un dialog cu publicul invitat. Fiecare dintre evenimentele din cadrul programului beneficiaza de o audienta formata din experti, asistenti universitari si comentatori in domenii semnificative, care ar putea fi interesati in imbunatatirea proiectului sau in preluarea lui catre mai departe.

 
Lucian Bute se va intalni cu un pugilist egiptean de temutPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :372
Monday, 22 August 2005

Boxerul roman Lucian Bute, legitimat la clubul sportiv InterBox din Canada, il va intalni vineri, 16 septembrie, pe pugilistul Kabary Salem, in cadrul galei InterBox care se va desfasura la Centrul Bell din Montreal, informeaza romonca.com.

Lucian Bute, neinvins in cele 13 meciuri disputate pana in prezent, il va infrunta pe egipteanul Kabary Salem, un boxer care face ravagii in perezent prin Statele Unite ale Americii, cu 23 de meciuri castigate, dintre care 12 prin KO. Kabary Salem are 37 de ani si pare sa fie unul dintre cei mai buni adversari la Montreal dupa Danny Green, fiind neingenucheat de peste un an. Lucian Bute, antrenat de Stephan Larouche, nu va fi singurul roman prezent in gala de la Centrul Belle, tot in cadrul aceleiasi competitii luptand si Adrian Diaconu impotriva lui Conal McPhee.

 
Romanii din Connecticut se intrec la fotbal si tenisPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :452
Monday, 22 August 2005

Iubitorii de tenis si fotbal din Hartford, statul american Connecticut, au posibilitatea sa participe duminica, 11 septembrie, in Fernridge Park, la cea de-a doua editie a Campionatului romanesc dedicat acestor doua discipline sportive.

Evenimentul se va desfasura intre orele 10:00-16:00 si va fi completat de mititei, gustrai calde si reci, bauturi racoritoare si desert, dar si multe alte distractii, informeaza biserica ortodoxa romana Schimbarea la Fata din Hartford. Toti romanii care vor sa faca putin sport in compania prietenilor si a familiei sunt rugati sa completeze un formular de inscriere existent pe site-ul parohiei, www.geocities.com/HartfordRom/, si sa il trimita pana pe data de 6 septembrie la adresa postala P.O. Box 331624, West Hartford, CT 06133-1624. Cei interesati trebuie sa specifice la ce sport doresc sa se inscrie si cate persoane participa, astfel incat organizatorii sa poata sa faca pregatirile necesare. Romanii care nu pot sa vina personal al campionat pot sa trimita donatii pentru aceasta manifestare, devenita deja traditie pentru comunitatea de romani din zona. Toate sumele colectate vor intra in fondul de constructie a noului lacas de cult al parohiei. Informatii aditionale se mai pot obtine de la Tantza Nicorici, telefon (860) 233-7141, Vali Emilian, telefon (860) 665-9592, Nelutzu Baldea, telefon (860) 653-3175 sau Pantazi Argintaru, telefon (860) 724-3502.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions