Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Sapte morti si opt disparuti in Harghita, in urma inundatiilor din ultimele orePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Wednesday, 24 August 2005

Volumul ridicat al precipitatiilor inregistrate in cursul zilei si noptii de marti, 23 august, a afectat judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Harghita, Hunedoara, Mures si Prahova.

In judetul Harghita, sapte persoane au decedat si alte opt sunt date disparute. Au fost afectate localitatile Odorheiu Secuiesc, Porumbeni, Lupeni, Simonesti, Corund, Feliceni si Mugeni. Au fost evacuate un numar de 14 persoane. In urma ploilor torentiale, insotite de descarcari electrice, au fost inundate 1.403 case, dintre care 15 au fost distruse, si 66 de gospodarii si anexe gospodaresti. Unsprezece poduri si podete sunt avariate, 30 hectare de teren agricol sunt inundate, iar 53 de localitati au ramas fara energie electrica, in prezent lucrandu-se la remedierea acestor defectiuni. DN 13 A intre localitatile Lupeni si Corund este afectat pe o distanta de 50 m de alunecari de teren, circulandu-se pe un singur fir. DJ 137C este inundat, circulatia intre satele Hoghia si Forteni fiind intrerupta. In judetul Bihor au fost afectate localitatile Popesti, Suplacu de Barcau si Valea lui Mihai, iar pe DN 1H Alesd-Sintea, circulatia se desfasoara cu dificultate. In judetul Bistrita-Nasaud, in urma precipitatiilor cazute, a fost afectata resedinta judetului, fiind inundate 30 de case si gospodarii. In judetul Hunedoara, ploile torentiale au afectat comunele Gurasada si Burjuc. In judetul Mures, ca urmare a cresterii debitelor raurilor, in special a raului Tarnava, au fost afectate municipiul Targu Mures si comuna Santioana de Mures si au fost avertizate primariile din municipiul Sighisoara, comuna Albesti si Vanatori privind pericolul de inundatii.

In judetul Prahova, precipitatiile cazute au afectat 8 localitati, fiind inundate 73 de case, 550 gospodarii si anexe gospodaresti, avariate noua drumuri judetene si comunale.

In total, in cele sase judete, sunt afectate 22 localitati, fiind inundate 1478 case, dintre care 15 distruse, 630 gospodarii si anexe gospodaresti, precum si 30 de hectare de teren agricol. Lucratori din structurile M.A.I., in colaborare cu prefecturile si autoritatile publice locale, actioneaza cu mijloace tehnice si de interventie pentru limitarea si inlaturarea efectelor fenomenelor meteorologice produse, informeaza Prompt Media.

 
Primul vehicul orbital romanesc va fi lansatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 24 August 2005

Sambata, in Piata Constitutiei, va fi prezentat vehiculul Orizont, primul vehicul orbital romanesc. Orizont este vehiculul cu care Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) va participa la Cupa X Prize din New Mexico.

Dupa cinci ani de proiectare si trei ani de munca, echipa ARCA a finalizat lucrarile la structura vehiculului suborbital Orizont, "poate cea mai importanta realizare privata europeana in domeniul zborurilor spatiale". Orizont reprezinta dezvoltarea fireasca a programului vehiculelor demonstratoare realizate de ARCA, program care s-a incheiat dupa lansarea cu succes a vehiculului Demonstrator 2B, din Poligonul Fortelor Aeriene de la Capu Midia.

 
MAE promoveaza Romania pentru oamenii de afaceri strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Wednesday, 24 August 2005

Marti, 23 august, a fost lansata pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe pagina web cu titlul Elemente de interes pentru mediul de afaceri, demers care se inscrie in activitatea MAE pe linia diplomatiei economice.

Aceasta pagina se adreseaza oamenilor de afaceri romani si straini, constituind o interfata intre acestia si centrala MAE, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. Pagina include un calendar de evenimente economice desfasurate in strainatate, activitati economice intreprinse in cadrul misiunilor diplomatice, precum si oportunitati pentru oamenii de afaceri. Sectiunea, ce se poate accesa la adresa http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=26698, mai cuprinde, totodata, date macroeconomice despre Romania, buletine de informatii economice, precum si o serie de link-uri utile in domeniul economic.

 
Romania participa la un exercitiu NATO in BulgariaPDF Print E-mail
Plovdiv, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :174
Wednesday, 24 August 2005

Un detasament al Fortelor Aeriene Romane participa, in perioada 24 august - 5 septembrie la exercitiul NATO/PfP Cooperative Key 2005, care se desfasoara in Bulgaria, la Plovdiv.

Detasamentul este alcatuit din 55 de militari, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT si un avion C 130 Hercules si ia parte la acest exercitiu pentru a isi exersa si dezvolta interoperabilitatea in actiuni aeriene si terestre comune, desfasurate in sprijinul operatiilor de raspuns la crize, anunta un comunicat de presa emis de MApN. Alaturi de tara noastra, la acest eveniment mai participa forte si mijloace apartinand unor state membre ale Aliantei Nord-Atlantice, precum Bulgaria, Canada, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia si Ungaria, dar si ale Parteneriatului pentru Pace, ca Albania, Azerbaijan, Croatia, Elvetia, Georgia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Republica Moldova, Suedia si Ucraina. Totodata, la exercitiul din Bulgaria vor mai fi prezenti si reprezentanti ai Dialogului Mediteranean, Iordania si Mauritania. Duminica, 4 septembrie, va avea loc Zi a Distinsilor Vizitatori, la care va participa si o delegatie condusa de seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina. Exercitiul anual NATO/PfP Cooperative Key s-a desfasurat in anii 1996 si 2000 si in Romania.

 
Cineastii romani pot sa se inscrie la Festivalul Filmului de Mediu de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 24 August 2005

Cineastii romani care abordeaza teme referitoare la mediul inconjurator pot sa se inscrie in aceasta toamna la Festivalul International al Filmului de Mediu de la Paris, care se va desfasura in perioada 23-29 noiembrie.

Data limita pentru completarea formularelor de participare este 10 octombrie, la acest festival urmand sa ia parte cineastii care au in portofoliu realizari despre mediul inconjurator, fie scurt sau lung metraj, fictiune sau documentar, informeaza Ministerul Culturii. Festivalul vizeaza abordarea acestei tematici, cat si a altor subiecte care sunt legate de aceasta, precum dezvoltare durabila si calitatea vietii, incercand sa propuna noi solutii prin intermediul creatiilor artistice participante, cu atat mai mult cu cat mediul inconjurator trece printr-un proces de degradare constanta. Marele premiu al Festivalului este in valoare de 8000 de euro.

Organizatorii festivalului au precizat ca inscrierea in Festival poate fi facuta pana la data de 10 octombrie 2005, informatii suplimentare putand fi solicitate ministerului Culturii.

 
Bucurestenii se apuca de navigatiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Wednesday, 24 August 2005

Scoala de navigatie a Yacht Clubului Regal Roman din Bucuresti a reluat la inceputul acestei luni seria de cursuri de profil care le permit absolventilor sa intra in posesia certificatului international de competenta (ICC) pentru conducerea ambarcatiunilor cu vele si motor, tip A si tip B.

Cursurile respective au ajuns la cea de-a doua editie si se desfasoara la singura scoala de acest gen din Romania care le confera elevilor dreptul a conduce ambarcatiuni in apele interioare sau in mare libera atat in Romania, cat si in Europa, informeaza uncomunicat de presa emis de Yacht Clubului Regal Roman. Durata cursurilor este de opt saptamani si se desfasoara in doua etape: in primele sase saptamani sunt predate cursuri teoretice la sediul YCRR din Bucuresti, iar in ultimele doua saptamani, cursantii au posibilitatea sa practice yachting si cursuri de operator radio pe ambarcatiunile YCRR, la Eforie Nord. La sfarsitul celor opt saptamani cursantii sustin un examen practic, pe mare, cu Autoritatea Navala Romana care le elibereaza brevetul de navigator recunoscut international.

Deoarece ambarcatiunile inregistrate in tara noastra sunt in continua crestere, cursurile au fost, practic, reluate in urma solicitarilor facute de noii proprietari. Totodata, printre cursanti se mai afla si tot mai multi romani care isi petrec vacantele in locuri exotice si care sunt interesati sa inchirieze ambarcatiuni, cu panze sau cu motor, pe care sa le conduca singuri. In urma solicitarilor numeroase, Yacht Club Regal Roman preconizeaza sa repete organizarea acestor cursuri inca o data pana la sfarsitul acestui an. Absolventii cursurilor pot deveni membrii ai Yacht Clubul Regal Roman, alaturandu-se astfel unor personalitati precum MS Regele Mihai I, Printul Dimitrie Sturdza, Calin-Popescu Tariceanu, Sergiu Celibidache, Adrian Sarbu, George Copos sau Constantin Balaceanu-Stolnici.

Yacht Clubul Roman a fost infiintat in anul 1921, trei ani mai traziu schimbandu-si titulatura in Yacht Club Regal Roman, ca urmare a faptului ca regele Ferdinand I a devenit Comodorul Clubului. Din 1936, YCRR devine reprezentantul oficial al Romaniei in competitiile nautice internationale si organismul de legatura cu organizatiile similare din strainatate. Dupa mai multe succese sportive pe plan international, activitatea clubului a fost suspendata odata cu inceperea celui de-al doilea razboi mondial, fiind reluata abia dupa caderea comunismului in Romania. In anul 1999, Clubul a fost reactivat, iar in anul 2002, Majestatea Sa Regele Mihai I de Romania a acceptat solicitarea Clubului de a-Si relua vechile prerogative de Comodor.

 
Scolile din Nanesti si Radulesti vor fi construite si cu bani franceziPDF Print E-mail
Vrancea, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Wednesday, 24 August 2005

Compania franceza Gaz de France a donat miercuri, 24 august, suma de 100 000 de euro pentru construirea a doua unitati de invatamant in localitatile Nanesti si Radulesti, grav afectate de inundatiile de luna trecuta.

Lucrarile care sunt destinate acestui proiect au demarat deja si urmeaza sa fie finalizate in termen de 60 de zile, anunta Rador. Activitatile din cele doua localitati vrancene vor fi verificate personal de reprezentantul companiei franceze, consilierul Joel Martin, care a declarat ca va reveni in judet pentru a vedea in ce stadiu se afla constructia. O alta donatie franceza va ajunge in judetul Vrancea, de data aceasta fiind vorba despre asociatia umanitara Code Gaz care va dona in luna septembrie, prin intermediul prefecturii vrancene, mai multe obiecte de mobilier scolar si produse medicamentoase pentru unitatile de invatamant avariate de viituri.

 
De la visul Champions League Steaua ajunge in Cupa UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 24 August 2005

Steaua a ratat calificarea in grupele Champions League, dupa un meci retur la Trodheim, cu Rosenborg, incheiat 3-2.

Dupa un meci tur in care Steaua parea favorita dublei manse si dupa care nimic nu prevestea esecul de aseara, elevii lui Protasov au avut parte la Trodheim de o surpriza mai mult decat neplacuta. Ei au oferit spectatorilor veniti sa-si vada un vis cu ochii - cel al calificarii unei echipe romanesti in grupele Champions League, dupa noua ani de pauza - 75 de minute de joc mai mult decat mediocre, in care romanii au alergat in umbra norvegienilor de la Rosenborg.

Chiar daca patronul din Ghencea, Gigi Becali pleca la Trodheim hotarat sa castige, cu sabia scoasa, pregatit sa-si invinga intocmai ca un razboinic al luminii, cei mai de temut adversari, echipa antrenata de Protasov nu l-a ajutat prea mult sa-si implineasca visul. Norvegienii au fost cei care au inscris primul gol, in minutul 38, prin Solli, insa aceasta nu a fost prima emotie pe care portarul stelist Hamutovschi a primit-o din partea gazdelor. Scorul a ramas stabilit la 1-0 pana dupa pauza, desi ambele echipe au mai avut sanse de gol. Fluierul de reincepere a partidei a adus pe teren doua echipe care mai aveau in fata numai 45 de minute pana la o calificare in Champions League, alaturi de greii fotbalului european. Cei care s-au mobilizat, si de aceasta data, mai repede au fost tot norvegienii care au inscris in primul sfert de ora al reprizei secunde pentru 2-0. Ca si cum diferenta de doua goluri nu ar fi fost suficienta, capitanul ros-albastrilor, Mirel Radoi, i-a ajutat pe norvegienii de la Rosenborg, inscriind teribil pentru 3-0 in propria poarta. Dupa autogolul capitanului stelist nimeni nu ar fi crezut intr-o relansare a partidei, de la 3-0. Steaua a inscris in numai cateva minute pana la 3-2, prin Radoi, care a incercat astfel sa isi repare greseala, si apoi prin Victoras Iacob. Desi mai era un sfert de ora pana la fluierul de final si desi Steaua a luptat pana la ultima suflare pentru un egal, reusita nu a mai venit pana la incheierea partidei. Norvegienii s-au calificat surprinzator in grupele Champions League, iar Steaua nu a ajuns decat in turul intai preliminar al Cupei UEFA, intarziind cu inca un an, probabil, calificarea unei echipe romanesti in grupele Ligii Campionilor.

 
Capat de drum pentru CFR ClujPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 24 August 2005

Frumosul vis european al formatiei antrenate de Dorinel Munteanu s-a incheiat marti, 23 august, in Franta.

Mansa a doua a finalei RC Lens-CFR Cluj, din Cupa UEFA Intertoto, s-a incheiat aseara cu scorul de 3-1, rezultat ce a trimis pe Lens direct in UEFA. Singurul gol al romanilor a fost inscris de antrenorul jucator al romanilor, Dorinel Munteanu, care a marcat dintr-o lovitura libera de senzatie de la 20 de metri, in stilul sau caracteristic.

Francezii au inscris de trei ori pana in ultimele minute ale partidei, intr-un meci ce ameninta sa devina o infrangere la zero din partea unei echipe care nu parea sa puna prea multe probleme. Desi sansele de gol nu au lipsit cu desavarsire nici de partea romanilor, clujenii nu au reusit sa construiasca nici o faza cu adevarat periculoasa la poarta lui Lens. Pana in minutul 89 cand tehicianul jucator al lui CFR Cluj a adus romanilor singura reusita a infruntarii.

Meciul, jucat cu casa inchisa, nu a fost transmis de nici una dintre televiziunile din Romania, dar nici de cele franceze. Un rezumat cu cele mai importante faze ale meciului va fi transmis miercuri, 24 august de TV Sport.

 
Observatorii europeni monitorizeaza segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :221
Wednesday, 24 August 2005

Punctele de control si trecere Briceni-Rososani, Medveja-Zelenaia, Larga-Kelmenti si Giurgiulesti-Reni vor fi incluse in procesul de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, prima etapa a caruia urmeaza sa inceapa marti, odata cu sosirea in Republica Moldova a unui grup de observatori europeni.

Potrivit surselor din cadrul Departamentului Vamal, in acest sens urmeaza a fi deschise punctele vamale Criva-Mamaliga, Cuciurgan-Pervomaisk si Palanca-Maiki, de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

 
Festival Etno in estul SerbieiPDF Print E-mail
Cladovo, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :250
Wednesday, 24 August 2005

Peste 38 de comunitati, cu 40 de standuri de specialitati culinare si suveniruri etno au fost prezente sambata, 20 august, la Cladovo, in cadrul primului Festival Etno din estul Serbiei.

Manifestatia a reprezentat o sinteza a tuturor festivalurilor de gen si a reunit mancarurile traditionale, muzica, dansul si lucrurile manuale traditionale, intr-o atmosfera plina de ospitalitatea reprezentantilor mai multor comunitati locale. Numarul foarte mare de vizitatori, dar si participantii festivalului au avut ocazia ca, prin intermediul programelor artistico-culturale ale celor peste 30 de ansambluri, sa cunoasca creatia populara a diferitelor grupuri etnice, precum sunt cele: sarbesti, romanesti, buniavte, unguresti, socte, rome, macedonene si rusine. Inaintea festivalului a avut loc un tur de prezentare si vizitare a celor mai cunoscute locuri turistice din estul Serbiei, printre care: Lacul de Argint din Velico Gradiste, Fortareta din Golubat, Lepenschi Vir, Dealul Capitanului Misin si in Negotin la Pivnitele Raiaciche, informeaza Federatia Romanilor din Serbia.

In cadrul festivalului etno a avut loc si semnarea Protocolului referitor la colaborarea cu grupa regionala de dezvoltare a turismului Dunavska rivijera si a Protocolului de colaborare cu judetele: Veliko Gradiste, Golubat, Maidanpec, Cladovo si Negotin. Turul de prezentare a locurilor turistice si organizarea Festivalului Etno sunt o parte a programului CRDA, care este finantat de catre populatia Americii in colaborare cu USAID, iar pe teritoriul Voivodinei si al Serbiei de est il realizeaza ADF-ul.

 
Organizatia Paul Mateevici, cea mai buna la Festivalul Etno din TimocPDF Print E-mail
Cladovo, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :252
Wednesday, 24 August 2005

Organizatia - Comunitatea Romanilor din Serbia - Paul Mateevici din Melnita, judetul Petrovat, membra si fondatoare a Federatiei Romanilor din Serbia, si-a reprezentat cu multa mandrie poporul la primul Festival Etno din Cladovo, in estul Serbiei, desfasurat in data de 20 august.

Asociatia mentionata este singura dintre cele 38 de comunitati, care a avut scris in doua limbi numele specialitatilor culinare si suvenirurilor etno, se arata intr-un comunicat al Federatiei Romanilor din Serbia. Comunitatea Romanilor din Serbia - Paul Mateevici din Melnita a primit un ajutor financiar mic, dar important, din partea Consiliului National al Minoritatii Nationale Romanesti din Serbia si Muntenegru, biroul din Cladovo, condus de vicepresedintele Consiliului National, Draghisa Costandinovici Traian.

Cel mai bun stand al acestei manifestatii, care reprezinta o sinteza a tuturor festivalurilor unde sunt prezentate mancarurile traditionale, muzica, dansul si lucrul manual traditional, a fost ales standul organizatiei Comunitatea Romanilor din Serbia - Paul Mateevici din Melnita. In dialogul avut cu membrii, activistii si presedintele organizatiei, primul care a adresat elogiile a fost George Pope, iar dupa aceea si Michael Miller, conducatorii ADF-ului. Organizatia Comunitatea Rumanilor din Sarbie - Paul Mateevici, ca participant la acest festival a avut ocazia ca, prin intermediul programelor artistico-culturale ale ansamblului sau, sa reprezinte creatia populara a romanilor din Serbia (Vlasi, cum sunt numiti in Serbia).

 
Traditia romaneasca la Zilele Baii BrestoutuluiPDF Print E-mail
Brestovacka Banja, Timoc-Serbia/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 24 August 2005

Brestovacka Banja (Baia Brestoutului), comuna Bor, a fost, zilele trecute, locul de desfasurare al uneia dintre manifestarile de traditie si cultura ale romanilor si sarbilor din regiune Zilele Baii Brestoutului.

Manifestarea s-a desfasurat cu ocazia sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului (pe rit vechi), in zilele de 19-20 august, si a ocazionat un program cultural complex care a cuprins: expozitii, concerte si concursuri, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. In prima zi au fost expuse sculpturile in ceramica ale autoarei Lenka Matici, nascuta in Cehia si in prezent stabilita in localitatea Bor. Ljubinka Rajic din Bor, a prezentat, prin expozitia Magia tesutului, tesaturi cu motive etno prezente in vestimentatia moderna. Seara s-a incheiat cu concertul cantautorului din Bor, Aca Gojkovic. A doua zi a inceput cu concursul de pregatire a mancarurilor traditionale si o expozitie de lucru manual (tesaturi, impletituri, lucruri crosetate). Castigatoarele concursului au fost membrele Societatii Cultural Artistice din Zlot care au pregatit mai multe feluri de mancare dintre care cele mai apreciate au fost balmusul, painea azma in cirine, jumeri si tot de batraneata, asa cum mentioneaza Radmila Plesic de la Zlot, care a adaugat ca retetele le are de la bunica ei. Programul muzical a inceput la ora 10.00 cu Fanfarele si a continuat cu programul societatilor cultural artistice din localitatile romanesti Zlot si Brestovac. De la ora 17.00 a fost deschisa expozitia de pictura realizata la fata locului de artistii din Bor prezenti la eveniment. Programul muzical a durat pe tot parcursul manifestarii, incluzand muzica veche interpretata de tamburasi si s-a incheiat cu participarea pe scena a Societatii Cultural Artistice din Bor. In cele doua zile cei prezenti au putut vizita si obiectivul istoric Conacul Cneazului Milos Obrenovic, in care se afla patru incaperi cu expozitii tematice diferite. Pe langa camera care descrie prin aranjamentul ei cu tesaturi si mobilier un ambient din secolul XIX, portretele Dinastiei Obrenovic si camera cu obiectele de vestimentatie din perioada respectiva, exista si o incapere ce contine elemente care descriu obiceiul Pastelui la romanii (vlahii) din aceasta zona. Prezentarea obiectelor expuse a fost realizata de Danijela Ristic, istoric de arta al Muzeului din Bor. Aceasta manifestare se organizeaza timp de 10 ani, incepand cu anul 1994, fiind intrerupta in timpul bombardamentelor din 1999 si reluata in anul 2001, a declarat Danijel Corbolokovic, reprezentantul Centrului de Cultura din Bor, care a fost organizatorul acestui eveniment.

 
Vinovatii pentru starea digurilor si barajelor din Basarabia ar putea fi anchetati de procuraturaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 24 August 2005

Actiunile necesare pentru redresarea situatiei dupa inundatii au fost examinate luni, 22 august in cadrul unei sedinte convocate de presedintele Vladimir Voronin cu participarea premierului Vasile Tarlev si a factorilor responsabili din cadrul Guvernului si Presedintiei, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Guvernului de la Chisinau.

Voronin a solicitat ajutorarea sinistratilor si stabilirea marimii ajutoarelor financiare, care vor fi repartizate persoanelor afectate de calamitatile naturale. El a cerut examinarea detaliata a cauzelor de ordin tehnic care au condus la inundarea localitatilor, cu scopul stabilirii actiunilor necesare pentru evitarea unor atare consecinte pe viitor, referindu-se la importanta consolidarii sistemelor de acumulare si evacuare a apei din bazinele acvatice. Voronin a sugerat Procuraturii Generale sa examineze oportunitatea tragerii la raspundere a persoanelor care nu au asigurat intretinerea adecvata a digurilor si barajelor. De asemenea, el s-a referit la necesitatea stabilirii unui control al calitatii apei potabile din sursele aflate pe teritoriile afectate de inundatii.

 
Vinurile basarabene vor fi prezentate in CehiaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 24 August 2005

Cehia va gazdui in perioada 10-17 septembrie, in capitala Praga si in statiunea balneara Karlovy Vary, o sarbatoare a vinului moldovenesc, datorita unui acord semnat de presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, si omologul lui ceh, Vaclav Klaus.

Evenimentul va debuta cu o expozitie de vinuri moldovenesti, care va avea loc in perioada 10-11 septembrie, urmand ca in intervalul 12 si 17 septembrie sa aiba loc Saptamana vinurilor moldovenesti, informeaza Noutati Moldova. Directorul general al Agentiei agroindustriale "Moldova-Vin", Valeriu Mironescu, considera ca experienta Cehiei, tara care implementeaza cu succes reforma economica, conform standardelor Uniunii Europene, ar trebui sa devina foarte utila pentru basarabeni. Totodata, prezenta vinurilor romanesti in Praga nu poate sa fie decat benefica pentru imaginea Moldovei in aceasta tara.

 
Credinciosiii romani din Munchen se pregatesc de inceperea anului bisericescPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :286
Wednesday, 24 August 2005

Capela Sf. Siluan Athonitul din Munchen ii asteapta pe toti credinciosii romani din zona sa ia parte miercuri, 31 august, in intervalul orar 21:30-00:30, la Slujba Privegherii, urmata de Sf. Liturghie, in semn de marcare a inceperii anului bisericesc pe 1 septembrie.

Aceasta prima zi de toamna reprezinta in fiecare an in Biserica Ortodoxa inceputul propovaduirii Mantuitorului in sinagoga din Nazaret si, in aceslasi timp, un prilej de multumire lui Dumnezeu pentru roadele de peste an, facandu-se rugaciuni ca si anul urmator sa fie imbelsugat. Capela se afla la adresa Paul-Heyse Strasse 19, 80336, Munchen, anunta portalul acesteia.

 
Almanahul anual al Episcopiei Ortodoxe Romane din America asteapta inscrieriPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :175
Wednesday, 24 August 2005

Afaceristii romani din Canada si SUA, precum si parohiile aflate sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane din America, au posibilitatea de a se face cunoscuti in Calendarul Solia pe anul 2006, almanahul anual publicat de aceasta eparhie romaneasca.

Calendarul va fi gata sa fie distribuit in luna decembrie a acestui an si va ajunge la toate parohile romanesti din cele doua tari, informeaza Episcopia Ortodoxa Romana din America. In paginile almanahulu isi pot gasi, astfel, locul, anunturi de la bisericile romanesti, diverse urari si mesaje de la familii si persoane singure, dar si de la cei care doresc sa isi popularizeze afacerile in randul comunitatii romano-americane din Canada si SUA. Data limita pana la care se pot face inscrierile este 30 septembrie 2005, cei interesati putand accesa portalul episcopiei, roea.org unde se gaseste un formular care trebuie completat.

 
Suferinta episcopului Morusca va fi inteleasa si de cititorii americaniPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 24 August 2005

Parintele Remus Grama de la Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland si-a publicat recent cartea in limba engleza "Policarp Morusca: Letters in Captivity"/Policarp Morusca: Scrisori in captivitate.

Volumul a fost editat de Departamentul pentru Publicatii al Episcopiei Ortodoxe Romane in America si este o repetare a aceluiasi tom scris in limba romana, dar care a aparut anul trecut. Actualul volum s-a folosit de mai multe scrisori, documente si marturii ale episcopului, cu scopul de a ilustra suferinta indurata de ierarhul Policarp Morusca, decedat in anul 1958, cel care a fost primul episcop al romanilor ortodocsi ajunsi pe acest continent, informeaza un comunicat de presa emis de eparhia romana din America. Desi s-a aflat in exil in propria tara, episcopul Policarp a mers mai departe in activitatea sa misionara, fiind hotarat sa nu renunte niciodata la titulatura sa de Episcop de America. Cartea poate fi achizitionata de la libraria Solia, din cadrul Episcopiei Romane, contra sumei de 19, 95 dolari, la care se adauga 5 dolari pentru transport. Informatii se pot obtine de la adresa postala Solia Bookstore, PO Box 185, Grass Lake Michigan 49240-0185, de la numarul de telefon 517 522 3656, sau de la adresa de email solia@roea.org.

 
Un roman intr-o universitate internationala din Statele UnitePDF Print E-mail
Willamette, SUA/Romanian Global News
Accesari :743
Wednesday, 24 August 2005

Willamette University are 69 de studenti din intreaga lume, inscrisi pentru aceasta toamna, plus aproximativ 100 de studenti din Japonia, inscrisi la Tokio International University of America, o institutie afiliata.

Programul MBA de la Willamette reuneste anul acesta 19 studenti straini, ceea ce o transforma in cel mai mare departament international din campus. Cei mai multi dintre studentii straini provin din India si Japonia. Insa printre acestia se afla si un roman, care a reusit sa se acomodeze foarte repede, ba mai mult decat atat, a ajuns sa ii ajute si pe colegii sai din alte tari sa se adapteze la realitatile unei noi vieti, intr-o cultura noua, complet diferita de cea din care provin. Alin Hutanu are 29 de ani si este in ultimul an de studii la Willamette. El intentioneaza sa isi termine studiile aici si sa se intoarca intr-un final in Romania, pe care o considera o tara pe cale sa devina o natiune puternica si independenta, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana. Hutanu, impreuna cu Tatenda Chirusa din Zimbabwe, un coleg de-al sau, au fost angajati sa se ocupe de procesul de acomodare a noilor studenti straini care ajung la Willamette. Tocmai pentru ca si el a trecut, la randul sau, atunci cand a ajuns in America, prin foarte multe schimbari si a simtit diferentele fata de tara sa natala, lui Alin ii este acum foarte usor sa inteleaga de ce fiecare dintre studentii indieni are tendinta sa se urce in masina pe la usa soferului, sau de ce le este atat de greu sa se acomodeze cu faptul ca masinile circula aici pe partea dreapta a strazii. Treaba pe care cei doi au facut-o in aceasta vara a fost sa ii preia chiar de pe aeroport pe studentii straini si sa ii ajute sa se instaleze la Willamette: le-au gasit un loc in care sa locuiasca, le-au deschis conturi in banci si i-au dus la cumparaturi. Hutanu si Chirusa au fost angajati vara aceasta tocmai pentru a ajuta noua promotie de 19 studenti care vor urma cursurile de la Willamette din toamna. Anul acesta la cursuri sunt inscrisi tineri din India, Romania, Danemarca, China, Canada, Kenya, Coreea si Japonia.

Pentru mine acesta a fost singurul mod in care ma puteam revansa. Apreciez ceea ce altii au facut pentru mine, asa ca asa intorc eu un favor, spune Chirusa explicand motivele pentru care s-a decis sa isi ajute colegii nou-sositi. Stiu ce inseamna sa fii nou si ce inseamna ca totul sa fie nou. Chirusa este relaxat fata de job-ul sau. Lui Alin Hutanu, insa, ii place sa fie organizat, ceva ce nu este tocmai usor intr-un job in care comunicarea si asteptarile sunt foarte ridicate. Pentru mine este o problema legata doar de felul in care o persoana vrea sa fie. Aici trebuie sa joci dupa reguli, mai spune Hutanu.

 
Final de august pentru serile de intalnire ale romanilor din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :206
Wednesday, 24 August 2005

Romanii din Chicago vor incheia o luna august de petreceri cu o ultima intalnire la Juliana Restaurant.

Pentru ca toate intalnirile programate pentru aceasta luna au celebrat increderea in sine, romanii nu se vor dezminti nici de aceasta data si vor avea aceeasi tema si pentru ultima seara romaneasca pe luna august. Joi, 25 august, ca in fiecare zi de joi, romanii au intalnire la Restaurant-Clubul Juliana, situat in 3001 W. Peterson, din Chicago. Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Romani de la Trio Ethos se afla in turneu in FrantaPDF Print E-mail
Nisa, Franta/Romanian Global News
Accesari :204
Wednesday, 24 August 2005

Formatia romaneasca Trio Ethos se afla in perioada 21-28 august in turneu in Franta, tara in care sustine trei concerte in organizarea Institutului Cultural Roman.

Primul spectacol a avut deja loc duminica, 21 august, in localitatea Forcalquier, urmand ca celelalte doua concerte sa se desfasoare joi, 25 august, in Aix en Provence, si duminica, 28 august, la Nisa, in cele mai importante catedrale din aceste orase. Trio Ethos este alcatuit din organistul Marcel Costea, conducatorul formatiei, Adrian Buciu si violonistul Ioan Matei, informeaza Institutul Cultural Roman. Publicul francez prezent la concertele trio-ului va putea sa asculte o serie de lucrari pentru orga, flaut si vioara din barocul occidental european, combinate cu muzica renascentista si baroca, compuse de Daniel Croner, G. Ph. Telemann, F.M. Veracini, Valentinus Bakfark, G.F. Handel, J.B. Loeillet, J.S. Bach sau Codex Caioni.

 
Artistii romani vor concerta pentru conationalii lor din AustriaPDF Print E-mail
Graz, Austria/Romanian Global News
Accesari :207
Wednesday, 24 August 2005

Romanii din Austria sunt invitati la un concert romanesc deosebit, care va avea loc sambata, 1 octombrie, incepand cu ora 19:00, in orasul Graz.

Spectacolul se intituleaza Rapsodii de Toamana si ii are ca invitati pe Mirabela Dauer, formatia Autentic si Ralu!, informeaza portalul wien.no-ip.biz. Concertul este organizat de asociatia romanilor din Graz AUTproROM, cea care a deschis inca de pe-acum lista cu rezervarile pentru acest eveniment destinat comunitatii de romani din Austria. Cei care sunt interesati de participarea la spectacol pot sa sune la numarul de telefon 0316/244827, mai anunta portalul romanesc.

 
Pelicula romaneasca "Ryna" intra in concurs la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :210
Wednesday, 24 August 2005

Filmul romanesc, "Ryna", in regia Ruxandrei Zenide, participa in perioada 26 august si 5 septembrie la competitia de debuturi a Festivalului Filmului Lumii de la Montreal.

Pelicula este o co-productie romano-elvetiana care a avut premiera in primavara la festivalul de film Transilvania de la Cuj, unde interpreta rolului principal, Dorotheea Petre, a castigat premiul pentru debut in filmul romanesc. Doroteea Petre este si detinatoarea premiului pentru cea mai buna actrita la Festivalul "Marea Neagra", nmanifestare desfasurata recent pe litoralul nostru. O alta prezenta romaneasca la acest festival o reprezinta "Le domaine perdu", o co-productie Franta-Romania-Spania-Italia, in regia lui Raoul Ruiz, anunta postul national de televiziune.

 
Fotbalistii romani din British Columbia, in semifinalele Cupei Hernan CanizalesPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 24 August 2005

Fotbalistii romani care alcatuiesc echipa din provincia canadiana British Columbia au reusit sa ajunga in semifinalele Cupei Hernan Canizales, dupa ce au invins formatia Vansal cu scorul de 1-0.

Acesta nu este singurul rezultat pozitiv obtinut de baietii nostri, ei iesind victoriosi si din confruntarea cu Columbia, scor 2-1, in antepenultima etapa de la Liga Multiculturala, dar si dupa meciul disputat cu Guatemala, pe care au invins-o cu scorul de 3-1 in penultima etapa la Multicultural. Din pacate, insa, parcursul fotbalistilor romani nu a fost in totalitate reusit, baietii pierzand meciul cu Mexic, in primul tur din play-off la Ultra, si partida cu UFC Afghan in semifinalele Cupei Hernan Canizales, informeaza portalul oficial al echipei BC Romania. Urmatoarea partida pe care o va disputa selectionata romaneasca are loc sambata, 27 august, cand Romania va intalni echipa Ramparts Canadians, incepand cu ora 16:00, pe Mercer Stadium.

 
Echipa de fotbal, mandria romanilor din CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 24 August 2005

Fotbalul, sportul rege, i-a apropiat pe romanii din Castellon. Acestia sunt foarte mandri de echipa lor de fotbal, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Am inceput de jos, ca orice echipa. A noastra este inscrisa in Federatia de fotbal din Spania. Am inceput anul trecut si am urcat in primul esalon, a declarat Daniel Ionita, presedintele Asociatiei Romanilor din Castellon. Romanii spera ca echipa lor sa ajunga in Liga profesionista de fotbal. Am mai avea doi ani ca sa ajugem acolo, spune Ionita. Echipa Club Sportiv Independent este formata numai din romani.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions