Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Elevii romani- suces dupa succesPDF Print E-mail
Nowy Sacz, Polonia/Romanian Global News
Accesari :174
Friday, 26 August 2005

Elevii romanii isi mai inscriu un rezultat de valoare in palmares, si anume patru medalii, doua de argint si doua de bronz, la cea de-a XVII-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica care s-a desfasurat in orasul polonez Nowy Sacz, in perioada 18-25 august.

Medaliile de argint au fost castigate de Dan Ionut Fechete, Liceul de Informatica Spiru Haret din Suceava, si Mircea Bogdan Pasoi, Colegiul National I.L.Caragiale din Ploiesti, iar cele de bronz de Marin Radu, Colegiul National Unirea din Focsani, si Daniel Vasile Pasaila, de la Colegiul National Petru Rares din Suceava. Rezultatele extrem de buna sunt cu atat mai importante cu cat la editia din acest an a Olimpiadei au participat peste trei sute de concurenti din 80 de tari, informeaza ministerul Educatiei si Cercetarii.

 
1.000 de copii sinistrati merg in tabere gratuite pana la 9 septembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Friday, 26 August 2005

Copiii familiilor afectate de inundatii vor putea merge in tabere gratuite. Guvernul a alocat suma de 949.600 lei RON pentru acoperirea cheltuielilor necesare organizarii de tabere gratuite pentru copiii din zonele sinistrate.

1.000 de copii din familiile afectate de inundatiile produse in perioada 11-13 iulie 2005 vor beneficia, pana la data de 9 septembrie a.c, de 14 zile in cadrul centrelor de agrement pentru tineri si copii din cadrul Directiilor Judetene pentru Tineret, aflate in subordinea Autoritatii Nationale pentru Tineret. O alta masura luata de Executiv, in sedinta de astazi, pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, consta in alocarea sumei de 50.000 lei RON pentru realizarea lucrarilor urgente de refacere a podului Micsunesti. In acest sens, se suplimenteaza bugetul local al orasului Fierbinti - Targ, judetul Ialomita, cu suma de 50.000 lei de RON din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului. Podul este situat pe drumul comunal DC 23, pe raza orasului Fierbinti-Targ si asigura legatura intre judetele Ialomita, Ilfov si Prahova. Din cauza precipitatiilor abundente, podul Micsunesti a fost grav avariat, fapt ce a condus la blocarea traficului si restrictionarea circulatiei, informeaza Prompt Media.

 
Romania face pregatiri impotriva dezastrelor aviaticePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Friday, 26 August 2005

Pe Aeroportul International Henri Coanda din Bucuresti a fost organizat joi, 25 august, o aplicatie tactica pe tema Stingerea incendiilor, protejarea si salvarea pasagerilor, a bunurilor materiale si valorilor de patrimoniu, conservarea factorilor de mediu, precum si inlaturarea efectelor provocate de un incident aviatic.

Aplicatia a fost organizata de Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti impreuna cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Ilfov, in colaborare cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Serviciul de Ambulanta Ilfov, Baza Aeriana 90 si componentele sistemului de securitate aeroportuara. Prin aceasta aplicatie s-a urmarit antrenarea Comitetului pentru Situatii de Urgenta al aeroportului si a celorlalti participanti in astfel de situatii.

 
Romania participa la un nou summit UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 26 August 2005

Romania va participa la acest sfarsit de saptamana la o noua editie a Forumului European de la Alpach.

Delegatia MAE roman va asista la dezbaterile pe tema Europe Strength and Weakness, organizate sub patronajul Cooronatorului Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Erhard Busek. Forumul este programat pentru ziua de duminica, 28 august. Ministrul roman al Afacerilor Externe va avea, in deschiderea sesiunii plenare a Forumului, o interventie pe tema Enlargement as an investment (Extinderea ca investitie). Alaturi de seful diplomatiei romane, la sesiunea de deschidere a Forumului va fi prezent si comisarul european pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, care va sustine, de asemenea, o scurta alocutiune. Ministrul afacerilor externe va participa, totodata, si la dezbaterile din cadrul panelului Is the EU able and willing to become a global player? (Este Uniunea Europeana in stare si disponibila sa devina un jucator global?). La aceste discutii vor participa si alte personalitati politice si din mediul academic european, printre care Presedintele Forumului European Alpbach, Erhard Busek, vice-premierul Macedoniei, Radmila Sekerinska, reprezenantul board-ului de conducere a Fundatiei Bertelsmann, Werner Weidenfeld, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

De asemenea, la lucrarile Forumului European de la Albach vor participa ministrii de externe ai Austriei, Serbiei-Muntenegru, Georgiei, ambasadorii Israelului si ai Autoritatii Palestiniene acreditati la Viena, parlamentari europeni, reprezentanti ai Comisiei Europene, jurnalisti si reprezentanti ai mediilor academice si societatii civile din SUA, Elvetia, Federatia Rusa si America Latina.

 
Ministrul Vasile Blaga se intalneste la Berlin cu omologul sau germanPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :200
Friday, 26 August 2005

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, efectueaza in perioada 28-30 august o vizita in Republica Federala Germania, la invitatia omologului sau german, Otto Schilly.

Delegatia tarii noastre, condusa de demnitarul roman, va participa la o informare reciproca privind evolutiile inregistrate in domeniul Capitolului 24 Libertate, Justitie, Securitate, cu accent pe obligatiile asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana, potrivit calendarului stabilit, informeaza un comunicat trims de minsiterul roman. Discutiile vor mai aborda aspecte referitoare la problematica securizarii frontierei si cooperarea politieneasca in domeniu, cooperarea bilaterala politieneasca, completarea cadrului juridic bilateral, prin realizarea unor noi documente de cooperare conlucrarea pe probleme de straini, azil si refugiati si derularea conventiilor de twinning. Un punct important care va mai fi analizat il reprezinta discutarea continuarii asistentei si a ajutorului oferite de catre germani, in urma demersurilor efectuate de catre ministrul Vasile Blaga pe langa omologul sau din Republica Federala Germania, in scopul limitarii efectelor calamitatilor naturale ce au afectat Romania in ultima perioada.

 
Militarii romani se vor instrui la Universitatea Carol IPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 26 August 2005

Universitatea Nationala de Aparare din Bucuresti va purta denumirea onorifica de Carol I, conform unei hotarari luate de Guvernul Romaniei luata in cadrul unei sedinte care avut loc joi, 25 august.

Decizia a venit in semn de recunoastere a meritelor acestuia, inregistrate pe durata unui secol de activitate depusa in slujba invatamantului militar. Noua titulatura acrediteaza ideea inceputului armatei moderne care are la baza principii stiintifice de instruire a trupelor, Carol I fiind intemeietorul Scolii Superioare de Razboi si cel care a influentat debutul unei epoci independente a statului roman, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvern. Hotararea mai prevede subordonarea Centrului Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare Universitatii Nationale de Aparare "Carol I" pentru o mai buna coordonare a activitatii stiintifice in concordanta cu tendintele academico-militare moderne, precum si buna functionare a procesului de pregatire in domeniu. Activitatea Centrului consta in continuarea procesului de perfectionare a personalului militar si civil in domenii precum planificarea apararii, managementul resurselor de aparare, precum si in alte planuri de specialitate.

 
Viitorii studenti vor afla prin SMS daca sunt admisi sau respinsi la facultatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 26 August 2005

Studentii inscrisi la admiterea la Facultatea de Limba si Literatura Straina din cadrul Universitatii Bucuresti vor avea posibilitatea sa primeasca rezultatele de la examene prin SMS, sau sa le poata verifica rapid prin intermediul Internetului sau a sistemului Call Center.

Initiativa apartine Asociatiei Studentilor din Facultatea de Limbi Straine, ASLS, care va organiza in perioada 23 august 1 octombrie un centru de asistenta pentru sesiunea de admitere, cu scopul de a facilita comunicarea si informarea pentru o mai buna desfasurare a procesului de admitere la facultate. Ineditul acestui centru de asistenta consta in folosirea tehnologiilor de ultima ora in consultanta si consiliere pentru studenti in vederea luarii celor mai bune decizii cu privire la cariera lor, informeaza un comunicat de presa emis de ASLS. Printre serviciile oferite online non stop se numara Live Chat, Forum, consiliere prin e-mail si centrul web pentru cazare alternativa. Prin ideea inovatoare, parintii si elevii din provincie sunt scutiti de drumurile obositoare pana in capitala. Datorita succesului inregistrat in primele zile, organizatorii planuiesc extinderea proiectului de asistenta prin SMS la nivel national.

 
Femeile de afaceri din Balcani isi vor crea o coalitie regionalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 26 August 2005

Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Romania, CAFA, impreuna cu reprezentante ale unor asociatii similare din Balcani, se vor intalni in perioada 26-28 august la Bucuresti pentru a demara procesul de constituire a unei coalitii regionale.

Viitoarea colaitie va avea ca scop promovarea unei agende legislative pentru imbunatatirea statutului femeii antreprenor si a intregului mediu de afaceri, informeaza un comunicat de presa emis de CAFA. Femeile de afaceri vor discuta la Bucuresti planul de lucru pentru programul regional si stabilirea detaliilor Conferintei Regionale de la Istanbul care se va desfasura in luna decembrie a acestui an. Conferinta isi propune sa stabileasca un model de lucru viabil pentru viitoarea coalitie si sa identifice principalele puncte ale viitoarei strategii a programului regional, pe baza analizei organizationale a asociatiilor implicate in proiect si a evaluarii punctelor de interes in domeniul politicilor publice. Initiativa este sprjinita printr-un proiect derulat de Center for International Private Enterprise Romania cu finantare din partea National Endowment for Democracy. Viziunea acestui proiect este o regiune balcanica in care rolul si contributia femeilor in economie si politica sunt recunoscute si in care femeile sunt tratate ca parteneri egali ce lucreaza pentru inlaturarea barierelor legislative si pentru crearea unui mediu social si economic stabil. Tarile incluse in acest proiect sunt Bulgaria, Albania, Serbia si Muntenegru, Bosnia & Hertegovina, Croatia, Macedonia, Kosovo, Turcia si Ungaria.

 
Hanescu merge mai departe la New HavenPDF Print E-mail
New Haven, SUA/Romanian Global News
Accesari :338
Friday, 26 August 2005

Tenismanul roman Victor Hanescu, inscris in turneul american de la New Haven, isi continua parcursul bun in cadrul competitiei, reusind sa se califice in sferturile de finala ale acesteia.

Romanul l-a invins in doua seturi, cu 6-4, 6-4, pe chilianul Nicolas Massu, cap de serie numarul sapte, urmand ca in turul urmator Hanescu sa il va intalneasca pe spaniolul Tommy Robredo, cap de serie numarul patru. Pentru a ajunge in sferturi, Tommy Robredo a reusit sa il invinga pe austriacul Stefan Koubek cu scorul de 6-2, 6-2. Concursul de la New Haven, Connecticut, este dotat cu premii de 650 000 de dolari, informeaza site-ul oficial al turneului. Calificarea in sferturile de finala ale competitiei ii aduce jucatorului roman 10 puncte in clasamentul ATP si un cec in valoare de 17.000 de dolari.

 
Rapidul merge in turul I al Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Friday, 26 August 2005

Dupa o partida total lipsita de spectaculos, cu macedonenii de la Vardar Skopje, Rapidul a reusit un scor egal de 1-1, care i-a asigurat calificarea in turul intai al Cupei UEFA.

Daca in meciul tur, disputat la Bucuresti, giulestenii s-au impus cu scorul de 3-0, elevii lui Lucescu nu au mai reusit aceeasi performanta si la Skopje, in retur, desi erau cotati ca favoriti si in aceasta partida.

Rapidul a avut un joc lipsit de energie, de inspiratie si de spectacolul necesar marilor competitii europene, chiar daca era doar o partida din calificari. Efectivul adus de Razvan Lucescu in teren a fost schimbat fata de unsprezecele cu care obisnuise in meciurile anterioare. Formula a fost una diferita, de la portarul Dolha, schimbat pentru prestatiile slabe din ultima perioada, continuand cu fundasii centrali Maftei si Flavius Moldovan, inlocuiti cu Danut Peria si Ionut Rada, dar si cu prezenta lui Dica, scos dupa cat se pare din rezerva.

Cei care au deschis scorul aseara la Skopje au fost fotbalistii lui Vardar, care au marcat prin Naumov, la o greseala, atat de comuna deja, a defensivei giulestene, in minutul 40. Giulestenii au egalat situatia pe tabela de marcaj in minutul 58, dintr-un sut al lui Vasilache.

 
Dupa Steaua si Rapid, Dinamo reuneste trio-ul romanesc in Cupa UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 26 August 2005

Castigatoarea Cupei Romaniei, Dinamo Bucuresti, a reusit si ea, desi cu mari emotii, o calificare in trurul intai al Cupei UEFA.

La capatul unui meci care a dat suporterilor alb-rosii, dar si celor ciprioti, mari palpitatii, o partida cu rasturnari spectaculoase de situatie, Dinamo a devenit cea de-a treia echipa romaneasca, alaturi de Steaua si de Rapid care si-a semnat actul de intrare in UEFA. Dinamo a eliminat Omonia Nicosia, chiar daca nu a reusit sa invinga aseara in Cipru. Linistiti la gandul ca rezultatul de 3-1 stabilit la Bucuresti, in tur, le va asigura o calificare comoda in turul intai al Cupei UEFA cainii din Stefan cel Mare aproape ca s-au uitat o repriza intreaga cum jucatorii Omoniei alearga pe teren, parand ca nu inteleg de ce ar trebui sa faca si ei acelasi lucru. Doua goluri ale cipriotilor au ajuns in doi timpi si trei miscari in poarta lui Dinamo, care parca nu stia ce a lovit-o, iar timp de 24 de minute, pana ce alb-rosii au reusit sa inscrie, Omonia a fost calificata in Cupa UEFA. Eroul salvator al lui Dinamo se numeste Claudiu Niculescu si tot el este cel care a inscris in minutul 55, pentru 2-1, spaland obrazul celor din Stefan cel Mare si propulsandu-i in turul intai al Cupei UEFA.

 
Presedintii Moldovei si Romaniei se vor intalni in septembrie la BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 26 August 2005

Seful de stat roman, Traian Basescu, si omologul sau basarabean, Vladimir Voronin, au pus la cale o intalnire bilaterala, pentru luna septembrie, la Bucuresti.

In urma unei discutii telefonice avute de cei doi a ramas stabilit ca intalnirea sa aiba loc dupa revenirea de la sesiunea ONU, din septembrie. Cei doi sefi de stat au discutat la telefon diverse momente legate de reglementarea transnistreana. Vladimir Voronin a apreciat pozitia Romaniei vizavi de solutionarea conflictului, precum si modul in care autoritatile de la Bucuresti promoveaza aceasta pozitie in cadrul structurilor europene si internationale. Presedintii de pe cele doua maluri ale Prutului au convenit sa continue si pe viitor sa se informeze reciproc despre evolutiile care vizeaza reglementarea transnistreana. In cadrul aceleiasi discutii, Voronin a tinut sa isi exprime compasiunea in legatura cu consecintele inundatiilor care au afectat Romania in ultima perioada.

 
Basarabenii se vor imputina in urmatorii 45 de aniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Friday, 26 August 2005

Numarul de locuitori din Basarabia va ajunge peste 45 de ani la aproximativ 3,3 milioane de persoane, conform "Raportului referitor la populatia planetei in 2005", alcatuit de organizatia de cercetari in domeniul public "Population Reference Bureau" din Washington.

Scaderea nu va fi foarte mare, avand in vedere faptul ca la ultimul recensamant din Moldova au fost inregistrati 3,36 milioane de persoane, anunta Noutati Moldova. Raportul american mai face cateva observatii interesante, anuntand ca mai mult de jumatate din populatia globului traieste sub nivelul minim de trai, o treime din populatia de pe mapamond care locuieste in mediul rural nu beneficiaza de apa potabila si ca rata fertilitatii este mai mare in tarile mai putin dezvoltate.

 
Moldova isi va desemna noii ambasadori peste hotarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 26 August 2005

Chisinaul si-a acreditat printr-un decret semnat joi, 25 august, de presedintele Vladimir Voronin, noul ambasador in Belarus si a decis deschiderea unei reprezentante diplomatice in Azerbaidjan.

In functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar in Belarus, Voronin l-a numit pe fostul deputat comunist Ion Filimon, in timp ce printr-un alt decret presedintele basarabean a dispus deschiderea Ambasadei Moldovei in Azerbaidjan.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene au comunicat pentru Infotag ca in viitorul apropiat vor fi numiti ambasadorii republicii peste hotare. Motivele sunt disponibilizarea unor posturi la unele reprezentante diplomatice ale Moldovei, dar si schimbarea prioritatilor de politica externa. Pana nu demult erau vacante posturile de ambasadori ai Moldovei in Turcia, Israel, Polonia, Belarus, Rusia, Ucraina. In functia de ambasador in Turcia a fost numit deja Mihail Barbulat, fostul sef al serviciului de protocol al lui Voronin. In functia de ambasador la Kiev a fost numit Mihail Laur, care anterior fusese diplomat in Ungaria, in timp ce la Budapesta postul lui a fost preluat de Valeriu Bobutac, care in anii 1997-2001 a lucrat in functia de ambasador in Rusia, iar in ultimii ani a facut parte din rezerva MAE al Republicii Moldova. Ambasador al Moldovei in Rusia urmeaza sa fie numit Vasile Sturza, care a detinut un post similar in Bulgaria pentru o perioada de trei ani. Sturza ar putea fi prezentat la Moscova la viitoarea receptie consacrata Zilei Independentei Moldovei. Persoana care ii va succeda in postul de la Sofia ramane deocamdata necunoscuta. Surse din MAE au declarat pentru Infotag ca un posibil candidat ar fi ex-ministrul Transporturilor si Comunicatiilor, Vasile Zgardan, el insa, se numara si printre eventualii pretendenti la postul de ambasador in Israel. Functia de ambasador la Varsovia de asemenea continua sa ramana vacanta, dupa ce fostul ambasador, Evgheni Carpov, a plecat sa conduca reprezentanta diplomatica a Moldovei la Bruxelles. El l-a inlocuit pe Mihail Popov, fost ministru al Externelor si ambasador la Paris, care a decis renuntarea la cariera diplomatica din motive de ordin personal. Reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene afirma ca este hotarata si problema lichidarii Ambasadei Moldovei in Uzbekistan.

 
Teleradio Moldova nu corespunde rigorilor unei institutii publicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :174
Friday, 26 August 2005

Bilantul primului an de existenta a Institutiei Publice Nationale a Audiovizualului (IPNA) Compania Teleradio-Moldova arata ca au existat discrepante intre intentiile bune de a creea o institutie in slujba publicului si realitate, considera Angela Sarbu, directorul Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), citata de Info-Prim Neo.

O confirmare la cele spuse, considera Sarbu, este si greva declansata acum un an de un grup de jurnalisti de la cele doua posturi audiovizuale nationale, nemultumiti de modul netransparent in care a avut loc transformarea si angajarile in Compania publica. Directorul CIJ a mai spus ca probleme au fost si in timpul alegerilor din acest an, care constituie hartia de turnesol pentru o institutie de presa. Potrivit Angelei Sarbu, in urma monitorizarii perioadei electorale a reiesit ca cele doua institutii publice nationale raman sub controlul autoritatilor si au fost utilizate ca arma de propaganda a partidului de guvernamant si discreditare a oponentilor acestuia. Totodata, analizele de continut arata ca si in perioadele dintre campaniile electorale, persista tendintele de a prezenta realitatea prin prisma guvernarii, iar criticile la adresa puterii, practic, lipsesc.

Potrivit aceleiasi surse, pentru ca aceasta institutie sa corespunda standardelor unui serviciu public veritabil mai sunt multe de facut. Printre acestea, in primul rand, ar fi reflectarea evenimentelor nu atat din punctul de vedere al puterii, cat al oamenilor de rand si al expertilor independenti, precum si multitudinea de surse independente, in special in programele de stiri.

Intr-un alt raport de monitorizare a Companiei Teleradio, realizat de data aceasta de Asociatia Presei Electronice o alta institutie independenta de jurnalism se arata ca prin agenda tematica, registrul geografic al evenimentelor reflectate, actorii mediatizati si modul de tratare a evenimentelor, aplicate in programele de stiri atat in luna iunie, cat si pe parcursul primelor 6 luni ale anului curent, Compania nu a inregistrat progrese importante in promovarea unei politici si practici capabile sa fructifice convingator valorile unui serviciu public.

 
Romanii din diaspora au un nou sitePDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :299
Friday, 26 August 2005

www.theromanianfriends.ro, un nou portal dedicat romanilor care traiesc in afara granitelor tarii, a fost recent lansat in sistemul world wide web, site-ul apartinand comunitatii de romani din Irlanda.

Noua pagina de web este, conform initiatorilor acesteia, dedicata promovarii imaginii Romaniei in lume si crearii unui lobby puternic pentru tara noastra, al carei aspect a fost in ultimul timp sifonat de documentare, publicatii si informatii tendentioase. Echipa din spatele portalului se afla la inceputul drumului si asteapta orice fel de colaborare cu comunitatile romanesti de pretutindeni, in incercarea de a aduce in fata cititorilor (de limba engleza indeosebi), cat mai multe informatii despre Romania, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Site-ul contine mai multe informatii de interes general, referitoare la integrarea europeana, domeniul economic, cultura, dar si la posibilitatile de a-ti petrece vacanta in tara nostra. Practic, www.theromanianfriends.ro este o publicatie independenta care apare on-line in varianta bilingva, romana si engleza, si care beneficiaza de sprijin redactional din patea romanilor aflati pe intreg globul. Directorul publicatiei este Gabriel Baicu, echipa fiind alcatuita din Dumitru Cristin, Maslovschi, Daniel Burca, Vasile Ros, Sebastian Ilinca si Monica Ghiman.

 
Noua aparitie editoriala pentru credinciosii romani din AmericaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 26 August 2005

Departamentul de Publicatii al Episcopiei Ortodoxe Romane in America va scoate pe piata in aceasta toamna cea mai noua editie a Sfintei Liturghii pentru crestinii ortodocsi.

Deoarece editia precedenta a cartii s-a epuizat in urma cu cativa ani, departamentul episcopiei s-a gandit sa puna sub tipar aceasta editie noua in forma revizuita, informeaza un comunicat de presa emis de eparhia romana. Ca si volumul precedent, cartea va contine pagini atat in engleza, cat si in limba romana, fiind, de asemenea, adaugate noi sectiuni, precum rugaciuni destinate Impartasaniei, imnuri speciale si un Sinaxar. Pentru a veni in intampinarea parohiilor si a misiunilor care comanda de obicei mai multe exemplare, cartea le va fi expediata gratuit, cu conditia ca acestea sa fie platite in avans pana pe 1 octombrie. Cei care sunt interesati de carte pot sa acceseze site-ul episcopiei, roea.org, si sa completeze un formular aflat in format PDF.

 
Corala romaneasca Magna, in turneu in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :197
Friday, 26 August 2005

Corala romaneasca Magna, din orasul Gherla, se va afla la inceputul lunii septembrie in Elvetia, unde va sustine doua concerte.

Primul spectacol va avea loc marti, 6 septembrie, incepand cu ora 20:00, in biserica din Pery, iar cel de-al doilea se va desfasura miercuri, 7 septembrie, de la ora 20:30, in biserica din Basse-Nendaz, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Corala Magna apartine Casei Municipale de Cultura din Gherla si este condusa de prof. Valer Persa. Membrii ansamblului au putut fi ascultati in diverse imprejurari, acestia interpretand un repertoriu variat. Corala a mai participat in urma cu doi ani si la manifestarile jubiliare dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

 
Consulatul de la Roma se ocupa doar de persoanele din zona de competentaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 26 August 2005

Pana la data de 15 septembrie (perioada la care se vor incheia concediile de odihna), Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Roma va primi numai cereri venite din partea persoanelor domiciliate in zona sa de competenta (regiunile Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Lazio, Marche, Molise, Puglia, Sardegna, Sicilia si Umbria).

Programul de lucru cu publicul al Sectiei Consulare este de luni pana vineri, fara programare, incepand cu ora 9,00 pana la epuizarea listei zilnice. In fiecare zi lucratoare, intre orele 8,00 si 12,00, persoanele interesate se pot inscrie pe lista de ordine aflata la dispozitie la poarta Sectiei Consulare, urmand a fi primite, incepand cu ora 9,00, cate 60 de persoane/ora, informeaza site-ul Ambasadei Romanei la Roma (www. roembit.org). Stabilirea contactelor cu sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma se poate face si prin telefon, comunicarea telefonica in acest sens fiind imbunatatita. Cei care suna la Consulat sunt rapid directionati de robot spre serviciile care-i intereseaza: pasapoarte, certificate de nastere, informatii legate de permisele de conducere, informatii legate de casatorie, procuri etc., astfel ca timpul de asteptare pe fir s-a redus foarte mult, iar liniile nu se mai blocheaza, asa cum se intampla inainte ca Sectia Consulara sa se mute in sediul actual de pe strada Via del Serafico, 69-75 00142 din Roma. Vocea de pe robotul telefonic ii atentioneaza pe cei care suna la Consulat ca, in termen de 8 zile lucratoare de la intrarea pe teritoriul Italiei, au obligatia de a se prezenta la Chestura de domiciliu pentru a solicita permisul de sedere pe motive turistice. Cei care nu respecta aceasta prevedere risca sa fie expulzati si sa nu poata intra in Italia timp de 10 ani.

 
Ioana Vasilescu pe scena baletului taiwanezPDF Print E-mail
Kaohsiung, Taiwan/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 26 August 2005

Romanticii incurabili se vor indragosti, fara indoiala, de productia realizata de Baletul Kaohsiung a uneia dintre cele mai reprezentative capodopere ale baletului romantic european, La Sylphide.

Una dintre cele mai renumite companii de balet din Taiwan va pune in scena, la acest sfarsit de saptamana in China, iar saptamana viitoare la Taipei, o noua varianta a spectacolului. Din echipa care a lucrat la realizarea spectacolului a facut parte si romanca Ioana Vasilescu, solista a Universal Ballet din Coreea.

Ioana Vasilescu s-a nascut in Romania, si-a inceput studiile de balet la Bucuresti si le-a finalizat la Washington, la Universal Ballet Academy (fosta Academie de Balet Kirov). A primit in anul 1993 Premiul Carpeaux la concursul international de balet din Franta. Dupa absolvirea studiilor a intrat in Compania de Balet Universal de la Seul, Coreea. A devenit solista in anul 1999, iar de atunci a aparut in sute de spectacole atat in Coreea, cat si la nivel international, mergand in numeroase turnee cu compania in Japonia, Taiwan, Europa, Canada si Statele Unite.

Coregrafia originala pentru La Sylphide a fost semnata de italianul Filippo Taglioni si a fost in premiera prezentata pe scena Operei din Paris, in anul 1832. Baletul din Kaohsiung va reproduce versiunea din 1936 a baletului realizata de coregraful August Bournonville, pentru Baletul Regal Danez. Prima interpretare pe scena a baletului La Sylphide a fost un moment istoric pentru baletul universal, fiind pentru prima data cand o balerina a purtat poante pe scena. Se pare ca cea care a purtat poantele a fost Marie Taglioni, fiica lui Filippo Taglioni, coregraful original al spectacolului. La Sylphide este povestea unui scotian, James, care este atras de o silfida o fiinta nemuritoare, dar fara suflet care traieste in aer desi urmeaza sa se casatoreasca cu logodnica sa. In curand viata sa demna, dar obisnuita, se va transforma intr-o tragedie.

Compania de balet taiwaneza KCB este una dintre cele mai renumite in aceasta tara. A fost infiintata in 1992, la inceput interpetand selectii din balete clasice, iar mai tarziu a inceput sa puna in scena spectacole proprii bazate pe povesti traditionale din China. Prima intalnire dintre La Sylphide si KCB a fost in 2001. In spectacolul ce va fi prezentat in perioada imediat urmatoare, a fost invitat balerinul si coregraful francez Jean Paul Comelin, care a lucrat cu unii dintre cei mai buni balerini din lume la aceasta productie.

 
George Enescu va fi comemorat de romanii din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :194
Friday, 26 August 2005

In anul in care se implinesc 50 de ani de la moartea compozitorului roman George Enescu, parohia ortodoxa romana Sf. Treime din Rochester, statul New York, organizeaza duminica, 28 august, o zi de celebrare a personalitatii enesciene.

Oaspetele de onoare al zilei va fi Arhiepiscopul Nicolae, intai-statatorul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada. Ziua Enescu va incepe la ora 10:00, in lacasul de cult al parohiei aflat in orasul american Victor, cu slujba Sfintei Liturghii, urmata la ora 11:45 de un parastas in memoria compozitorului roman si de un pranz festiv care va incepe la ora 12:30. Totodata, cei prezenti vor avea ocazia sa vizioneze inainte de pranz si cateva aspecte importante din viata lui Enescu, pe fond muzical semnat tot de catre acesta, informeaza site-ul oficial al parohiei romanesti.

George Enescu a putut fi ascultat personal de publicul american, muzicianul roman sustinand un concert la faimoasa Carnegie Hall in sezonul 1936-1937. Reprezentatia sa l-a facut pe presedintele societatii The Bohemians sa declare ca este pe deplin recunoscator Romaniei pentru ca l-a trimis sa le lumineze vietile cu interpretarea sa dumnezeiasca.

 
Mariile din Surrey se intalnesc la un picnic sarbatorescPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :196
Friday, 26 August 2005

Toate Mariile si Marinii din cadrul comunitatatii de romani din localitatea canadiana Surrey, provincia Brtish Columbia, sunt invitati sa patrticipe sambata, 27 august, in gradina bisericii romanesti Sf. Nicolae, la picnicul "O sarbatoare cu o floare, pentru Marii si Marioare".

Petrecerea incepe la ora 11:00 si nu se desfasoara intamplator in zua respectiva, data fiind aleasa intre cele doua mari sarbatori, Adormirea Maicii Domnului, care a fost pe 15 august, si Nasterea Maicii Domnului, care se va celebra pe 8 septembrie. Organizatorii picnicului, parohia Sfantul Nicolae, ii asteapta pe toti sarbatoritii cu preparate de gradina si salate diverse, mititei, paine de casa, gogosi, fructe de sezon, pepeni, program artistic, jocuri, tombola si multe altele, informeaza site-ul bisericii. Totodata, parohia primeste cu drag orice donatie, sugestie sau sprijin, prezenta si buna dispozitie a participantilor urmand sa faca picnicul mai bogat si mai vesel. Pentru programul artistic care consta in cantece, recitari, momente vesele si instrumentale se poate contacta Pr. Corneliu Iulian Dragomir, la numerele de telefon 604-540-1822 sau 604-788-4432.

 
Vinurile romanesti se indreapta cu precadere catre GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germnia/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 26 August 2005

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a semnat ordinul privind acordarea primei de export pentru vin care a fost majorata la 80 de lei pe hectolitru, deci in total 6,4 miliarde pe tot anul.

Documentul va fi semnat de ministrul finantelor publice si avizat de ministrul delegat pentru Comert. Patronatul National al Viei si Vinului a furnizat date conform carora exportul de vinuri a adus in tara, in prima jumatate a anului 2005, aproximativ zece milioane de euro, cu 8,1 la suta mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproximativ 57 la suta din cantitatea exportata s-a indreptat catre tari din UE. Principalele piete europene raman Germania, unde exporturile de vin au atins 4,43 milioane euro, si Marea Britanie, 8,7 milioane euro, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Exporturile catre piata Statelor Unite ale Americii au crescut si ele cu 56%. Totusi, exportul de vinuri a adus in Romania, in prima jumatate a anului 2005, aproximativ 10 milioane de euro, cu 8,1% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest lucru a facut ca vinul sa se claseze pe pozitia a sasea in cadrul produselor agroalimentare exportate, dupa animale vii, porumb, floarea-soarelui, orz si nuci, dupa ce in anii trecuti se mentinuse pe locul al treilea. Explicatia este data de faptul ca interesul producatorilor romani pentru export a scazut, ca urmare a evolutiei cursului valutar care le-a creat dificultati inca de la inceputul anului, dar si din cauza sprijinului redus pe care statul l-a acordat in vederea promovarii exporturilor.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions