Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Locurile pentru studii in Romania cine e vinovat ca inca nu s-au primit?PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina / Romanian Global News
Accesari :254
Saturday, 27 August 2005
Gurile rele, care de obicei stiu tot ce se intampla in tara aceasta, au lansat un zvon sau un adevar, nu stim precis, potrivit caruia, chipurile, copii nostri dornici de a-si continua studiile in Romania se afla in totala incertitudine din cauza lucratorilor Serviciului de Securitate al Ucrainei din regiunea Cernauti, care, cica, nu privesc cu ochi buni dorinta lor si fac tot ce le sta in puteri (dar puterea lor, cica ar fi in ultimul timp in crestere) pentru a-i impiedica sa plece la studii.

Aceleasi guri rele mai zic ca noul sef al Directiei regionale pentru Invatamant si Stiinta, domnul V. Kramar, ar fi unul dintre acei slujbasi care asculta orbeste de securisti, cuvantul lor fiind pentru el lege mai presus chiar de Constitutie, articolele, careia proclama niste drepturi si libertati...

Nu ne vine a crede acestor zvonuri, caci nu vedem nici o legatura intre securitate si invatamant, dar cine poate sti unde-i adevarul, mai ales cand de ascunderea lui s-ar ocupa, zic aceleasi limbi afurisite, o organizatie atat de serioasa si temuta precum este SS al Ucrainei, care, cica, a cautat si a gasit ca intre Ucraina si Romania inca n-a fost semnat Protocolul privind schimbul de studenti si acordarea de burse pentru anul in curs. Daca un protocol, se zice ca zice SS-ul cernautean, nimeni nu va pleca la studii in Romania si nu se vor elibera pasapoarte turistice pentru viitorii posibili studenti, mai ales flacailor. Dar ce sa faca copiii nostri cu dreptul lor constitutional de a invata, cu dreptul la libera circulatie, la propria optiune si cu altele ? cica-ar fi intrebat un parinte naiv. Sa se stearga la fund, cica ar fi zis un galitian gradat din SS al Ucrainei.

Asa e sau nu, in cazul dat, ne intereseaza mai putin. Principalul ca Protocolul cela afurisit care trebuie reinnoit anual si, care dupa parerea multor oameni, este un lucru absolut inutil, birocratic ucraineano-romanesc a fost gandit in mod special ca o diversiune pentru a introduce disensiuni si a oferi gaselnite cand partii ucrainene, cand celei romanesti ca sa-si poate ascunde, cand e cazul, incompententa, reaua vointa sau indiferenta. Acum, la o adica, si unii, si altii au pe cine da vina: partea ucraineana pe cea romana si invers, partea romana pe cea ucraineana. Astfel, apele s-au tulburat, incat tot gurile rele au gasit motive sa afirme ca, cica in aceste ape tulburi, cel mai bine pescuiesc securistii ucraineni, ca cei romani sunt departe si pe ei nu-i intereseaza soarta etnicilor romani din Bucovina, ei gandindu-se numai la Uniunea Europeana.

In timp ce bravul nostru SS, prezent pretutindeni, in fiecare institutie, cica, se gandeste zi si noapte la soarta copiilor de romani. Cum sa-i tina acasa, langa parinti, supravegheati atent si grijuliu, parinteste de catre ofiterii si informatorii sai. Mai zic gurile rele ca unii dintre ofiterii acestui onorabil serviciu de cand cu studiile acestea in Romania si-au pierdut, saracii, nu numai somnul ci si pofta de mancare. Alta vorba, era, domnilor, pe timpurile lui Dzerjinski, lui Stalin! Ce pofta de mancare aveau. O-ho-ho! Unde priveai numai de dusmani de ai poporului dadeai care trebuiau papati. Acum de cand cu Europa asta, lucrurile, cica, s-au mai complicat, dar nu-i nimic. SS al Ucrainei din regiunea Cernauti stie sa iasa cu fata curata din orice situatie. Cu atat mai mult cu cat onoratul serviciu este bine instruit, devotat vechilor traditii, fiind in acelasi timp si consecvent si perseverent, si foarte vigilent, si... si... si... Si apoi cum sa n-aiba el grija de viitorul tarii? Cum sa permita ca cei vreo 70 de absolventi romani din regiune sa plece liber, fara difilcultati, fara protocoale si nervi la studii in Romania, cand ar putea ei sta frumusel acasa, langa parinti, supravegheati si indreptati spre institutiile ucrainene, spre ucrainizare rapida sau la coada vacii. La ce bun sa-si mai incarce capetele cu povara cunostintelor obtinute nu oriunde, ci in patria istorica a parintilor lor, la ce bun sa vada cum se traieste in alte tari civilizate, sa vina in contact cu adevarata democratie europeana, cu libertatile omului, cu libertatea optiunii, cu dreptul la libera circulatie? Sa mai aiba bataie de cap cu ei, in caz ca nu da Doamne! se intorc, la sfarsitul studiilor acasa?

Domnilor, cu guri afurisite, da-le numai motiv de trancaneala. Ca apoi nu le mai poti astupa. De cand e cu democratia asta toate merg cu capu-n jos. Dar lasa ca incetul cu incetul revine din nou la putere acel atotputernic ne pusceati! stalinist. Si tot in numele poporului, si tot pentru binele lui, nu-i asa? Slava Ucrainy!

P.S. Ce am mai putea spune despre faptul ca nu s-au acordat inca bursele de invatamant pentru etnicii romani din Ucraina? Atat doar Bravo si multumim Ministerului Educatiei si Cercetarii! Bravo si multumim si Cabinetului de Ministri al Romaniei! Bravo si multumim si Ministerului de Externe al Romaniei! Bravo Parlamentului Romaniei si ambelor lui camere si numeroaselor lui comisii si, in primul rand, celei de politica externa! Bravo si Multumim si noului Presedinte al Romaniei! Pentru ca urmaresc cu deosebire atentie cum se indeplinesc art. 7 al Constitutiei Romaniei, si 13 al Tratatului romano-ucrainean, bravo si membrilor comisiilor mixte romano-ucrainene. Cu alte cuvinte e numai bravo si de o parte a frontierei si de alta. Unii se fac ca ne dau. Altii se fac ca nu au ce lua. Cand e alba nu e neagra, cand e neagra nu e alba. Si tot asa inainte. De la cele cateva sute ba chiar mii de burse pe care le oferea statul roman la inceputul anilor `90 etnicilor romani din Ucraina s-a ajuns acum la inca nu se stie cate si cand vor ajunge ele la Cernauti, Odesa si Transcarpatia.    Bravo si multumim. Si Patriei noastre istorice, dar si celei ai carei supusi cetateni suntem, adica Ucrainei. Functionarilor si diverselor ei servicii. ( Articol preluat din ziarul Arcasul din Cernauti)

 
Basarabia isi intareste relatiile economice cu partenerii externiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :226
Saturday, 27 August 2005
Basarabia isi consolideaza in prezent relatiile economice cu partenerii externi, avand semnate 33 acorduri de colaborare comerciala si economica cu mai multe tari de pe glob. Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului, a declarat pentru Infotag ca acestea sunt acorduri-cadru, care au permis semnarea acordurilor interministeriale de colaborare pe domenii, precum si crearea unui cadru favorabil pentru activitatea agentilor economici. Agentii economici din Basarabia pot fi impulsionati sa colaboreze cu cei din afara tarii prin intermediul acordurilor de liber schimb, care sunt semnate de patae basarabeana cu toate tarile CSI si cu toate tarile membre ale Pactului de Stabilitate. Totodata, Basarabia si-a concentrat atentia asupra elaborarii si negocierii acordurilor de protejare reciproca a investitiilor, avand in prezent semnate 35 asemenea documente cu toate tarile de unde Moldova asteapta investitii masive. Un alt obiectiv prioritar pentru autoritatile de la Chisinau este, in contextul consolidarii relatiilor economice externe, acela de a diversifica pietele de desfacere a marfurilor moldovenesti, pentru care se lucreaza intens la armonizarea legislatiei nationale economice la cea europeana in materie de standardizare, certificare a originii marfurilor si parametri de calitate.
 
Inca 11 voluntari japonezi vor lucra in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :257
Saturday, 27 August 2005
Salonul alb al Ministerului Afacerilor Externe, a gazduit joi, 25 iunie, ceremonia de inaugurare a activitatii in Romania a 11 specialisti voluntari japonezi. Asiaticii vor lucra in domeniile asistentei sociale, asistentei medicale, invatamantului, tineretului si sportului, in cadrul programului de asistenta tehnica guvernamentala acordata de Japonia Romaniei. La eveniment au participat reprezentanti ai Ambasadei Japoniei, biroului Agentiei Japoneze de Cooperare Internationala (J.I.C.A.) din Bucuresti, organizator al activitatii voluntarilor in Romania, ai ministerelor si  institutiilor romanesti beneficiare ale asistentei tehnice nipone, dar si ai Ministerului Afacerilor Externe.   Voluntarii vor urma un stagiu de pregatire de patru saptamani la Iasi, destinat aprofundarii cunostintelor de limba romana, dupa care se vor prezenta la locurile de munca. Activitatea lor se va desfasura pe parcursul unei perioade de doi ani. Ei se vor alatura celorlalti 27 de voluntari, deja prezenti acum in tara noastra si celor 101 care au oferit asistenta Romaniei in domeniile culturii, educatiei, sanatatii, asistentei sociale, sportului, protectiei mediului si agriculturii, de la includerea tarii noastre in acest program al Guvernului Japoniei, in 1997.
 
Trupa Sexxy concerteaza in GermaniaPDF Print E-mail
Augsburg, Germania / Romanian Global News
Accesari :210
Saturday, 27 August 2005
Trupa feminina Sexxy va concerta vineri, 2 septembrie, la discoteca DanceClub 3 Amigos din orasul german Augsburg-Lechhausen.

Julia si Claudia ii vor incanta pe romanii care vor veni la concert cu cele mai noi piese ale lor, dar si cu hiturile anilor trecuti care vor crea o atmosfera extraordinara in discoteca romaneasca. Cel mai recent album al fetelor de la Sexxy se intituleaza Sexxymenthal si a aparut chiar in acest an. Team-ul 3 Amigos ii asteapta, asadar, pe toti romanii, cu un show live, ca de fiecare data cand au organizat petreceri asemanatoare. La evenimentele din trecut pe care le-a derulat clubul romanesc au luat parte cei mai buni DJ, care au contribuit la realizarea unor chefuri de neuitat.

 
Fluxurile migratoare pun pe jar EuropaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :272
Saturday, 27 August 2005
Cea mai mare parte a tarilor membre ale Uniunii Europene sunt alarmate din pricina undelor migratoare care au adus in Europa o prezenta de milioane de straini.

Printre acestia cei mai numerosi sunt turcii (in Germania), magrebienii (in Franta), jamaicanii si indienii (in Anglia), congolezii (in Belgia), sau marocanii (in Spania), pe langa care mai exista si comunitati dispersate de filipinezi, chinezi, tigani, romani sau rusi, care altereaza batrana unitate rasiala si culturala care a caracterizat timp de secole intregi societati ce par acum heterogene, scrie publicatia spaniola El Comercio.

Amestecul si heterogenitatea pot aparea acum ca o mostenire a unui colonialism care inca de mai mult timp a amestecat minoritatile europene in tari indepartate care depindeau din punct de vedere politic de aceleasi metropole si care acum trimit in sens invers - sectoare intregi ale populatiei lor catre vechile centre europene. Aceste centre nu ii primesc intotdeauna cum se cuvine, fiind experimentate multiple forme de ostilitate care merg de la incidente izolate pana la o xenofobie sistemica. Cu toate acestea Uniunea Europeana nu este un caz izolat in materie. Alte tari cu o mare capacitate de atractie pentru imigranti adapostesc si ele colonii din ce in ce mai mari de straini care modifica harta etnografica a acestor regiuni si provoaca o coexistenta ce nu intotdeauna este comoda intre societatea gadza si recent sositi.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions