Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
Premierul le-a cerut diplomatilor sa renunte la limbajul a la Stefan GheorghiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 29 August 2005

Cu toate dificultatile prin care trece Romania in acest an, aderarea la Uniunea Europeana in anul 2007 este obiectivul nostru fundamental, fiind singura varianta de lucru pentru Guvern, a declarat, luni, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la deschiderea Reuniunii anuale a ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei.

Chiar daca au existat si mai sunt voci in Europa care pun in discutie data de 1 ianuarie 2007, va confirm angajamentul meu personal si al Guvernului pentru finalizarea reformelor, in primul rand in zonele de vulnerabilitate semnalata, pe care le cunoasteti - reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, concurenta, protectia mediului, administratia publica, gestiunea fondurilor comunitare, a detaliat seful Guvernului, citat de Prompt Media. El a adaugat ca unul din principalele criterii de apreciere a activitatilor membrilor Cabinetului este acela de a raspunde exigentelor legate de aderare. In zilele urmatoare vom evalua cu atentie performantele secretarilor de stat, in primul rand a celor responsabili de pregatirea pentru aderare si vom proceda la schimbarile care se impun, a declarat prim-ministrul. Iesiti din tiparele comoditatii, renuntati definitiv la limbajul la Stefan Gheorghiu pe care nu-l mai intelege nimeni in lume, le-a spus Tariceanu celor prezenti. El le-a atras atentia ca neincrederea europenilor fata de noii intrati sau fata de cei in curs de aderare, creste pe fondul dezbaterilor politice electorale si aceasta ar putea avea repercusiuni asupra procesului de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei. Seful Guvernului le-a cerut ambasadorilor si consulilor dinamizarea activitatii oficiilor diplomatice pentru promovarea coerenta a intereselor economice si politice ale Romaniei in cele 25 state membre ale UE.

Tariceanu s-a aratat increzator ca economia Romaniei va continua sa creasca intr-un ritm comparabil cu cel al celor mai dinamice economii de pe continent, previzionand un ritm de crestere de peste 5,5 la suta din PIB in acest an, cu toate pierderile cauzate de calamitatile naturale care s-au succedat din ce in ce mai dramatic incepand cu luna mai. O evaluare partiala a pagubelor provocate de inundatii, conform premierului, indica sume de peste 52.000 miliarde lei vechi.

Seful Guvernului s-a aratat, totusi, preocupat de o serie de aspecte care trebuie urmarite si corectate. Este vorba despre o crestere mare a deficitelor externe, indeosebi a deficitului de cont curent care a crescut cu 60 la suta in semestrul 1 din acest an comparativ cu perioada similara a anului trecut, despre exporturi care, ca si productia autohtona, au inca o valoare adaugata scazuta si despre o insuficienta absorbtie a fondurilor de preaderare. Trebuie sa privim si sa intelegem realist si fara tendinte demagogice cum putem beneficia de fonduri de aderare, fonduri care pot ajunge pana la 4 la suta din PIB. Aceasta presupune cofinantare ceea ce reclama venituri bugetare mai mari daca nu dorim sa avem deficite bugetare crescute, a spus Tariceanu, adaugand ca Romania, in mare, trebuie sa aiba disponibil aproape 3 la suta din PIB ca necesar de venituri suplimentare la orizontul anului 2007. Mai explicit, a precizat premierul, este posibila marirea gradului de fiscalizare si, in acelasi timp, o colectare mult mai eficienta, mult mai riguroasa a veniturilor la buget. Premierul a atras atentia personalului diplomatic ca potentialul economic al Romanie este inca insuficient explorat si promovat in contactele externe cu investitorii de calibru.

 
Mafia romaneasca a drogurilor din AustraliaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :793
Monday, 29 August 2005

De aproape 20 de ani presa australiana semnaleaza cu regularitate marturii despre retelele traficantilor romani de heroina. Cele mai recente stiri despre arestari in randul sindicatului romanesc al traficantilor de droguri au fost in 18 august, atat in editia electronica a ziarului "The Australian", cat si in "The Daily Telegraph".

Presa romaneasca a preluat aceste stiri.
Problema traficantilor romani de droguri din Australia isi are originea in fosta Securitate trimisa de Ceausescu sa faca rost de valuta si sa distruga societatea occidentala din interiorul ei. Fapt confirmat in cartile sale chiar de gen. Pacepa. Astfel au aparut si in Australia odata cu anii '80 primele evidente ale acestor operatiuni, incepand primele arestari. Ulterior, in parlamentul federal au avut loc interpelari ale serviciilor secrete australiene cu referire la problema agentilor romani ce coordonau retelele traficantilor. Dupa '90 aceste structuri au continuat sa lucreze pe cont propriu, iar banii din droguri se spala in Romania, sub protectia unor oameni politici si a unor agenti din fosta Securitate. Tragedia comunitatii romanesti din Australia se datoreaza faptului ca in sanul ei are inca organizatii comunitare "de familie", ce reprezinta interesele sindicatelor traficantilor de droguri. Grav este insa faptul ca tocmai alaturi de aceste organizatii s-au afisat majoritatea "diplomatilor" romani veniti la post in Australia, dupa '90, si asta desi le erau mereu semnalate aceste aspecte.

Cateva aspecte interesante din viata diplomatica romaneasca din Australia. La inceputul anilor '90, la Sydney, moare in propria locuinta atasatul comercial al Romaniei, fara ca timp de cateva saptamani colegii diplomati romani sa-i semnaleze disparitia. Este interesant de aflat pe cine si ce servicii a refuzat acest diplomat roman?

Frank Timis -de la traficant la investitor

Pe la mijlocul anilor '90, Gaf Deac era ambasadorul Romaniei in Australia si conform dezvaluirilor facute recent de revista "Academia Catavencu", el s-a ocupat de racolarea si aducerea in Romania ca "investitor strategic" a lui Vasile Frank Timis, personaj ce are in Australia condamnari pentru trafic de droguri. Acest "investitor strategic" ajunge ulterior proprietarul zacamintelor aurifere din Apuseni. Multi se intreaba cum este posibil ca un traficant de droguri, condamnat in Australia, sa ajunga in sferele financiare in care se invarte? Raspunsul este simplu daca s-ar vedea de cata vreme el figura pe statele de plata ale Securitatii! Activitatea ambasadorului Gaf Deac, in aceea perioada, ajunge sa fie perturbata de jurnalistii Sorin Cerin si George Roncea, cat si de Emilia Markakis, romanca din Sydney care in anul 2002 a fost decorata cu Medalia Ordinul Australiei. La adresa tuturor incep sa curga amenintari cu moartea. Emilia Markakis apeleaza la sprijinul serviciului secret australian care se instaleaza pentru cateva zile, cu aparatura de interceptare, la domiciliul ei. Iar la numai cateva zile dupa ce serviciul secret australian isi termina treaba, ambasadorul Gaf Deac paraseste Australia! Asta se intampla in 1996. Pentru contributia avuta la mineriada, pentru serviciile oferite lui Virgil Magureanu la mosia de la Giurtelec, cat si pentru "investitorul strategic" adus in tara, presedintele Ion Iliescu il recompenseaza pe Gaf Deac, dupa "retragerea prematura" din Australia, cu numirea ca director la un institut national ce se ocupa cu statistica (o mina de aur din punct de vedere informational!).
In locul lui vine la post ambasadoarea Manuela Vulpe care recruteaza un alt "investitor strategic" pentru Romania si astfel ajunge Nicolae Cojocaru din Melbourne sa fie proprietarul paravan al Fermei COMTIM din Timisoara. Pentru serviciile aduse "tarii" Manuela Vulpe este decorata in mod exceptional de presedintele Ion Iliescu si se alege ca bonus cu un master facut la Canberra, in timpul mandatului de 5 ani jumatate, cat a stat in mandatul de 4 ani al unui ambasador!
Nicolae Cojocaru este recompensat cu pozitia de consul onorific al Romaniei la Melbourne. Trebuie cunoscut faptul ca acest Cojocaru avea atributiuni consulare inca dinainte de '89, pe cand cara diplomatul cu pasapoarte al controversatului Pr. Dumitru Gaina din Melbourne (preot despre care s-a scris destul). Acest preot, pe langa faptul ca putea fi folosit ca sursa de documente de identitate australiene, ce ramaneau de la azilul de batrani ce-l infiintase inainte de '89, pe langa biserica romaneasca din Melbourne (documente necesare Securitatii in vederea substituirii persoanelor decedate cu agenti ai Securitatii, ce urma sa fie plasati in alte tari occidentale), se mai ocupa si de reintregirea familiilor de romani care renuntau la statutul de refugiat politic. Ceausescu dorea sa dea peste nas occidentalilor, din punct de vedere statistic, cu faptul ca romanii care fugeau din tara nu o faceau din motive politice. Prin intermedierea acestui "preot", cu cateva zeci de mii de dolari ce ajungeau in conturile Securitatii, iti puteai aduce lejer restul familiei ramase in Romania. Nicolae Cojocaru a fost mereu un sustinator al echipei romanesti de fotbal din Melbourne, iar cat priveste originea banilor sai, este treaba institutiilor abilitate sa verifice provenienta, inclusiv la sumele aduse in Romania! Si Manuela Vulpe beneficia de amabilitatea acestui consul onorific, cu sponsorizari regulate pentru a merge la coafor in Melbourne. Interesant este faptul ca Manuela Vulpe a stat si in spatele deschiderii consulatului onorific din Brisbane, unde Romania este reprezentata onorific de o australianca ce lucreaza in domeniul tranzactiilor bancare. Mentionez ca nimeni din comunitate nu cunoaste cine este persoana respectiva si e grav ca despre existenta acestui consulat onorific romanesc s-a aflat abia recent din ghidul consulatelor editat de australieni. Nici consulul general Ovidiu Grecea venit la Sydney si nici ambasadoarea Anca Visan venita la Canberra nu au fost anuntati in acest sens, nici de catre MAE, nici de catre fosta ambasadoare Manuela Vulpe. Cu doar cateva luni inainte de alegeri in mapa ministrului Geoana au ajuns multe din aceste aspecte ale diplomatiei romanesti din Australia si dupa cinci ani jumatate de stat la post, Manuela Vulpe este retrasa si numita director in MAE (acum este pe zona Australia, unde se pricepe cel mai bine, insa face presiuni sa fie trimisa undeva la post in Europa!). De nenumarate ori s-a cerut ambasadoarei Manuela Vulpe, atat in mod particular, cat si in mod public, sa anunte in Romania institutiile abilitate antidrog in legatura cu situatia din Australia, lucru pe care insa nu l-a facut niciodata. Este interesant de analizat si eforturile facute de Manuela Vulpe in vederea NEDESCHIDERII consulatului general din Sydney!

Spioana fara cifru

Dupa plecarea acestei ambasadoare, la Canberra preia conducerea "jocurilor din Australia" consilierul politic (desi ea se lauda ca ar fi spion militar, dar nu poate trimite secretele submarinelor australiene fiindca ambasada noastra nu are cifru!!!) Florina Sava care isi numeste imediat sotul pe o norma consulara, desi acesta nu are nici un fel de calificare, in afara de cea de consumator de alcool cu probleme. Se pare ca Florina Sava a fost declarata "non grata" la postul avut anterior in Canada! Ar fi interesant de vazut de ce? Din noiembrie 2004 vine la post ambasadoarea Anca Visan, lipsita de experienta, fiind prima sa misiune, si ca atare, este "coordonata" de consiliera Florina Sava. Cert este insa ca aceasta ambasadoare trimite pentru prima data infograme in MAE referitoare la situatia romanilor din Australia implicati in traficul de droguri. Nici un alt ambasador nu a dorit sa sesizeze aceste aspecte! Lucrurile iau insa o intorsatura neasteptata, prin aparitia la Sydney in pozitia de Consul General a lui Ovidiu Grecea. In numai cateva saptamani acesta pune pe picioare din punct de vedere functional si administrativ consulatul general. Apoi se implica activ in toate itele caracatitei romanesti din Australia si, in stilul caracteristic, incepe scuturarea din temelii a tot ceea ce aici zacea blocat de zeci de ani, sub controlul unor grupuri de interese. Se implica in repararea morala a istoriei la Sydney si dupa 30 de ani de cand a fost batuta si alungata de catre securistii in sutana, din biserica la a carei cumparare si-a pus propria casa garantie la banca, Emilia Markakis, decorata in 2002 cu Medalia Ordinul Australiei, este readusa in biserica de catre Ovidiu Grecea.
La postul comunitar de radio este schimbat Emil Cica, cel care timp de 30 de ani a fost o rusine pentru limba si literatura romana. Intra in conflict si cu Florina Sava cand descopera ca ea se ocupa de promovarea exportului australian in Romania, marind astfel deficitul comercial.
Isi permite chiar sa obiecteze impotriva pozitiei ocupata de sotul ei, dat fiind faptul ca acum consulatul din Sydney a preluat deja aproape 50% din activitatea consulara a ambasadei si la Canberra chiar nu mai sunt necesare doua pozitii pentru activitati consulare. Ovidiu Grecea calca si pe interesele traficantilor de droguri si ale cuibului legionar din Sydney! Ca urmare a acestor actiuni ajunge sa fie declarat incomod de catre mai toate grupurile de interese din Australia si majoritatea incearca retragerea lui rapida. Apare prima data diversiunea din EVZ cand la lista cu diplomatii ce trebuie schimbati este trecut si numele lui de doua ori si cu un comentariu adresat presedintelui Basescu (trebuie spus ca pe lista oficiala a MAE numele lui Grecea nu figura la schimbare!). Apoi tot in EVZ, coordonatorul legionarilor din diaspora, Andrei Badin semneaza pe prima pagina un fals ordinar numit "Smecheriile consulului Grecea".
Vazand insa ca nici de aceasta data nu au reusit, grupurile de interese ale mafiei romanesti din Australia incearca sa forteze MAE prin trimiterea unor scrisori si amenintari cu posibile manifestatii in fata ambasadei si a parlamentului federal, in cazul neretragerii consulului Ovidiu Grecea. Veti vedea imediat cine sunt cei 5 semnatari ai respectivului protest si ce interese reprezinta ei. Trebuie precizat ca in spatele coordonarii tehnice a acestei diversiuni sta Florina Sava. Infogramele trimise acasa in MAE de ea stau marturie. De asemenea, mai trebuie precizat ca infogramele trimise de Ovidiu Grecea nu au ajuns la toate nivelurile si directiile unde trebuia, datorita "precautiei" avuta de Manuela Vulpe, responsabila de zona Australia, cat si datorita lui Gabriel Branzaru, directorul directiei Comunitati externe din MAE. Acesta este responsabil si de esecul organizatoric de la Luxembourg, unde premierul a fost scos pe usa din spate de la bucatarie, datorita revoltei reprezentantilor diasporei romanesti.

Lautar Traficant

Primul este George Mitin Variesescu, presedintele organizatiei Mihai Eminescu. In Romania a fost dirijor de tarafuri lautaresti si organizator de spectacole folclorice. Cu putin inainte de '89 fuge din tara cu banii adunati la un astfel de spectacol lasand artistii neplatiti. Ajunge la Sydney si se implica in viata organizatiei Unirea, de unde "demisioneaza" la scurta vreme cu tot cu cele cateva mii de dolari din contul organizatiei. Infiinteaza propria sa organizatie (de familie) folosind numele poetului nostru national si editeaza o revista (xeroxata) cu acelasi nume. George Mitin Variesescu se autointituleaza profesor, desi nu a profesat nici macar o ora in Australia, cat despre vreo echivalare sau vreun loc de munca nici atat. Desi tine sa fie presedintele unei organizatii romanesti, la sosirea in Australia el a solicitat sa aiba translator sarb, si nu roman!
S-a implicat in aducerea lautarilor din Romania si organizarea balurilor la Sydney, dar asta numai pana in momentul cand prietenul fiicei sale, celebrul traficant "Fantomas", a fost arestat si condamnat ani grei de puscarie pentru droguri. In 1999, Mitin se ocupa de ramanerea in Australia a luptatorilor Adrian Bulai si Mihai Emil, veniti la CM de lupte de la Sydney.
Intregul lot de luptatori veniti la Sydney in '99 au abandonat delegatia chiar inainte de competitie, facand Romania de rusine. Luptatorii amintiti anterior sunt sprijiniti de organizatia Mihai Eminescu si, fiindca se declara homosexuali persecutati in Romania (!) reusesc sa primeasca dreptul de a ramane in Australia. Sunt cazati la Mitin, iar in scurta vreme Mihai Emil este condamnat si face un an de puscarie pentru droguri. (Amintesc faptul ca si luptatorii arestati acum cateva luni la Constanta, avand asupra lor mai multe kilograme de heroina adusa din Turcia, au fost in 2000 la Olimpiada din Sydney, unde se pare ca au fost racolati de retelele romanesti ale traficantilor de droguri!). Prin casa lui Mitin a mai trecut, ca si chiriasa, o alta romanca ce acum este arestata tot pentru trafic de droguri. George Mitin Variesescu isi foloseste organizatia si pentru sprijinirea, contra sumei de 5.000$, a celor ce doresc sa vina si sa se stabileasca in Australia. Detin in acest sens declaratia preotului noii parohii ortodoxe romanesti din Sydney, Ioan Vasile Prundus care el insusi a fost santajat si i s-a pretins aceasta suma. Ba chiar, fiindca a refuzat sa plateasca, s-a trezit pus in situatia ca Mitin a solicitat departamentului de emigrare sa nu-i mai fie acordat statutul de rezident permanent si sa fie expulzat. Fiindca se infiltrase printre fondatori, Mitin a pus mana pe actele parohiei si nu le-a restituit decat dupa ce a fost chemat in fata legii.
Actele s-au recuperat, insa suma de bani din contul parohiei a disparut! Dupa cum am mai spus, revistele editate de acest impostor sunt folosite pentru terfelirea personalitatilor noastre comunitare, in special a tinerilor preoti canonici ai BOR pe care ii avem in Australia. Mitin are editat si un volum de poezii dedicat lui Vasile Frank Timis, inca de pe vremea cand acesta opera in Australia. De asemenea, a fost un sustinator public al ambasadorului Gaf Deac si a terfelit jurnalistic pe toti cei care faceau dezvaluiri privind activitatile necurate in care era implicat ambasadorul. Recent, Mitin a facut presiuni la "Jurnalul National" pentru a fi sterse anumite comentarii legate de mafia din Australia!

Asociatii pentru spalari de bani

Nicolae Almajan. La scurta vreme dupa arestarea lui "Fantomas", fiindca Mitin isi pierde spatele financiar, aducerea lautarilor si organizarea balurilor la Sydney este facuta de organizatia "cultural sportiva" SEMENICUL, prezidata de Nicole Almajan si avand ca membri intreaga sa familie. Acesta mi-a marturisit ca el aduce lautari si face baluri numai cand traficantii il sponsorizeaza. De asemenea, mi-a marturisit ca organizatorii balurilor din Adelaide si alte orase sunt traficanti. Cert este ca in 2004, Petre Sarbu, presedintele organizatiei romanilor din Adelaide si organizator al balurilor, este arestat impreuna cu sotia. Trebuie cunoscut faptul ca lautarii sunt folositi pe post de carausi de bani din Australia catre Romania, bani care apoi se intorc in Australia insotiti de acte de la notar ca respectivul fie i-a mostenit, fie a vandut o proprietate in Romania. Sau sunt investiti direct in Romania. Exemplul concret este traficantul condamnat in Australia, pe nume Vrancica, ce in prezent este proprietarul vaporului-restaurant din parcarea de TIR-uri de la Gura Vaii. De asemenea, se cunoaste cazul concret al unui "lautar" care coordoneaza investitiile din Romania ale unui traficant roman din zona Brisbane, ce deja a fost arestat.
Sunt foarte multe de spus, dar trebuie asteptat ca serviciile secrete australiene sa-si termine treaba! Nicole Almajan si organizatia SEMENICUL patroneaza si echipa de fotbal Rapid Sydney, echipa ce are in randul veteranilor foarte multi fotbalisti cu cazier pentru droguri, iar noua generatie le calca pe urme, dupa cum vedem, prin Cioara Robert. Acesta este unul din varfurile de atac de baza ale echipei Rapid Sydney (si se pare ca e nepot al fostului consilier prezidential Dan Iosif). "Soacra" lui Robert, Nicoleta Hanza, e cunoscuta in comunitate sub numele "Recidivista", si ea se ocupa, la meciurile echipei Rapid, club apartinand de organizatia SEMENICUL, de prepararea si vanzarea gustarilor calde! Ovidiu Grecea l-a avertizat public pe Nicolae Almajan asupra faptului ca se cunosc de catre autoritatile romane aspecte legate de lautari si traficanti si ca ar fi bine sa inceteze. Din acel moment, Almajan declara peste tot ca se va ocupa de alungarea lui Grecea din Australia, prin organizarea unui protest impotriva lui in fata ambasadei si a parlamentului, si va forta autoritatile romane sa-l retraga. Acesta este motivul pentru care Nicolae Almajan a semnat acea petitie catre MAE prin care cerea retragerea consulului general! Trebuie cunoscut si faptul ca Nicolae Almajan incearca o alta infractiune si anume, obtinerea unei compensatii de la fostul loc de munca, pe motiv ca si-ar fi accidentat spatele. De aceea, atunci cand iese in public, roaga pe prieteni sa-i conduca masina, pentru a lasa impresia ca lui nu-i permite spatele! Este, in schimb, filmat cum dansa la o nunta.
Tot Nicolae Almajan este cel care mi-a transmis amenintarile cu moartea, din partea unui traficant ce recent a fost condamnat la 17 ani de puscarie. El a incercat sa-l intimideze si pe George Roca sa nu vina alaturi de mine in colectivul redactional al revistei.

De la microfoane, in diaspora

Sofia Iosif, grecoaica din Romania, presedinta organizatiei UNIREA, este si ea semntara protestului. Ea a semnat fara a se consulta si a obtine acordul membrilor organizatiei respective, unde secretara este Emilia Markakis. Trebuie cunoscut faptul ca Sofia Iosif este sotia lui Iosif Pricop, nimeni altul decat antrenorul echipei Rapid Sydney, unde se invart veteranii traficantilor si dupa cum vedeti si noua generatie a celor ce sunt arestati. Iosif Pricop, pana la plecarea din Romania, a lucrat la ferma securitatii de la Peris si se ocupa de aprovizionarea cu alimente la domiciliu a celor din Securitate si din CC. Emil Cica este semnatarul din Melbourne al protestului impotriva lui Ovidiu Grecea si are toate motivele sa o faca. Inainte de plecarea din Romania, Emil Cica a fost, conform unui articol dintr-o alta revista, secretar de partid la Electromagnetica Bucuresti (fabrica de microfoane a Securitatii!). Ajunge in Australia, unde extrem de rapid il urmeaza familia, dupa care ajunge crainicul postului romanesc de radio finantat de guvernul australian. Desi a fost o rusine din punct de vedere al limbii si literaturii romane, timp de 30 ani nimeni nu l-a putut schimba de la microfon. Interventiile lui Ovidiu Grecea fac insa ca microfonul acestui post comunitar de radio sa ajunga pe mana unei persoane profesioniste si care este pe placul intregii comunitati. Emil Cica este un apropiat si al fostului preot cu misiune, Gaina, din Melbourne, precum si al consulului onorific Cojocaru. Emil Cica a pedepsit recent, prin excluderea din comitetul redactional al unei reviste, pe George Roca, membru al Academiei Romano-Americane si membru al Academiei pentru Stiinta, Literatura si Arte, pe motiv ca a devenit corespondent al agentiei de presa Romanian Global News, unde a mediatizat activitatile consulului Ovidiu Grecea. Emil Cica a interzis si mediatizarea la postul comunitar de radio, a anuntului privind initiativa aducerii TVRI in Australia, motivand ca: "cine mai vrea sa vorbeasca romaneste , sa se intoarca in Romania!" Apoi a facut presiuni la Radio Romania International pentru a fi mediatizat "conflictul" cu Grecea!

Spoliatori ai comunitatii romanesti

Mihai Maghiaru, un alt semnatar al protestului, este presedintele asa numitei asociatii a romanilor din Australia, care, desi fiinteaza de zeci de ani, nu dispune decat de un site, avand doar un patrimoniu virtual. In acest caz, lucrurile sunt si mai interesante, Maghiaru facand parte din generatia vechilor legionari, motiv pentru care a si fost cooptat in comitetul de organizare a intalnirii, din acest an, de la Hamilton, din Canada. Mihai Maghiaru era vazut cum intra pe usa din spate a consulatului R.S.Romania pana in '89. Acum, el, ca presedinte, si nora, ca secretara a organizatiei respective, fac parte, in numele comunitatii romanesti (fara ca nimeni sa-i aleaga) dintr-un centru finantat guvernamental sa ocupe de emigranti. Maghiaru a refuzat sa faca publice listele cu romanii care au beneficiat de cazarea in locuinte sociale guvernamentale, sumele de bani incasate pentru fiecare roman pe care organizatia sa il inregistra ca ocupandu-se de integrarea lui sociala, sumele de bani primite in numele comunitatii romanesti, de el, nora sau organizatia sa, de la respectivul centru guvernamental. Cert este ca, desi aceasta organizatie fiinteaza in numele romanilor din Australia, de peste 50 de ani, ea nu are nici sediu si nici o realizare pentru comunitate. Pentru toate aceste aspecte a cerut lamuriri si consulul Ovidiu Grecea, asa ca afectand si interesele acestei familii, s-a ales cu diversiunea din EVZ, cu acea carte de oaspeti, iar apoi cu protestul colectiv al celor cinci grupuri de interese care doresc santajarea autoritatilor romane, prin amenintarea cu organizarea unui protest in cazul in care nu-l va retrage pe consulul general Ovidiu Grecea. Motiv principal fiind ca nu vrea sa le fie marioneta, dupa cum au fost obisnuiti de diplomatii anteriori. Atragem atentia autoritatilor romane ca acesti indivizi nu reprezinta comunitatea romaneasca din Australia, iar actiunile lui Ovidiu Grecea sunt sustinute de Consiliul Romano Australian, de Asociatia Romanilor din Sydney, de Societatea Spirit Romanesc, de organizatia cea mai dinamica din Melbourne, a lui Augustin Luchian, de toate parohiile romanesti ortodoxe, precum si de bisericile pocaite din Australia. Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni - DRRP - cunoaste foarte bine situatia din Australia si care sunt organizatiile ce reprezinta cu adevarat interesul comunitar si al Romaniei in acest colt de lume. Ar fi bine ca toti diplomatii care vin la post in Australia sa tina seama foarte clar de informarile oferite de DRRP si sa nu se mai afiseze public in preajma indivizilor apartinand acestor grupuri de interese.

Scrisoare deschisa catre presedintele Basescu

Domnule presedinte Basescu, va rugam ajutati comunitatea romaneasca din Australia sa scape din ghearele sindicatului traficantilor de droguri, sustineti initiativele consulului general Ovidiu Grecea, cereti initierea cooperarii pe linie antidrog intre Australia si Romania si deschiderea de birouri reciproce cu ofiteri antidrog. De mai bine de un an sunt supus hartuielii si amenintarii cu moartea din partea acestor structuri. Multumesc si pe aceasta cale serviciilor australiene pentru tot sprijinul oferit. Recent, a inceput sa fie amenintat cu moartea chiar si George Roca pe motiv ca a devenit redactor sef la revista SPIRIT ROMANESC si ca se implica in sustinerea actiunilor lui Ovidiu Grecea. Detinem extrem de multe informatii despre caracatita romaneasca din Australia, dar fara un sprijin ferm si din partea autoritatilor romane nu putem rezolva aceasta grava problema comunitara.

(Preluare din cotidianul Ziua, editia de luni, 29 august. Un material semnat de Laurentiu Fulga.)

 
Drama de pe Valea TimoculuiPDF Print E-mail
Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :909
Monday, 29 August 2005

Sintagmele printii sarbi se casatoresc cu printese romance si singurii buni vecini ai Romaniei sunt sarbii si Marea Neagra sunt simple legende.

In ciuda faptului ca niciodata Romania nu a avut conflicte directe cu Serbia si s-a batut multa moneda pe traditionala prietenie romano-sarba, in mod incredibil, Episcopia romana din Varset, care are sub jurisdictia sa etnicii romani din Valea Timocului, nu este recunoscuta oficial nici de Biserica Ortodoxa Sarba si nici de autoritatile de la Belgrad. Asta in timp ce Vicariatul sarb din Romania, cu sediul in Timisoara, se bucura de recunoasterea din partea BOR si a statului roman, ca si cult oficial!
Romanii din Serbia sunt crunt discriminati atat de Biserica Ortodoxa Sarba, cat si de autoritatile fostei Iugoslavii, care nu le-au acordat dreptul de a avea scoli, biserici si presa in limba romana.

Persecutii peste persecutii

In Serbia, romanii traiesc in doua comunitati carora li se aplica standarde diferite in ce priveste dreptul la pastrarea identitatii. La nord de Dunare (in Voivodina) traiesc 30.000 si reprezinta 2a din populatia provinciei, fiind majoritari in doar 17 sate; au biserici si dreptul la scoala si presa in limba romana. Acesti romani au intrat in componenta Serbiei la 1918, si Romania a purtat lungi tratative cu statul vecin pentru a le da macar atatea drepturi cate aveau sub statul austro-ungar.
La sud de Dunare traiesc, dupa recensamantul din 2002, peste 45.000 de romani si valahi, deci cu 50a mai multi in mod oficial decat in Voivodina. Analistii sarbi recunosc insa ca este vorba de 10 ori mai multi in realitate si ca, in nici un caz, romanii nu pot fi mai putini de 240.000. Liderii romanilor sustin ca traiesc in proportie insemnata in 300 de sate si 20 de orase din tinuturile numite popular Timoc, Homolie, Craina Negotinului si Tarna Reca, dupa cum noteaza Viorel Dolha, presedintele Asociatiei Invatatorilor Aradeni, caruia ii multumim pe aceasta cale pentru sprijinul competent acordat in realizarea acestui articol. Timocenii au intrat in componenta Serbiei in 1833. Sub turci avusesera slujba religioasa in romana si li se spunea valahi pentru ca asa erau numiti la 1.800 toti romanii. Sub sarbi, slujba religioasa a devenit obligatorie in slavona, iar cand au aparut scoli acestea au fost exclusiv de limba sarba. La botez isi puteau alege doar nume sarbesti, de pe o lista. Si astazi sutele de mii de romani timoceni nu au dreptul nici macar la un cuvant in limba lor in scoli, biserici sau presa. Pentru drepturile acestora Romania nu s-a intervenit niciodata serios pe langa Belgrad. Nu s-a reusit nici macar sa impuna faptul ca valah este sinonim cu roman.

Mars din Serbia

Dupa 1991 au inceput sa apara si in Timoc asociatii politice si culturale ale romanilor. Inregistrarea lor oficiala nu a avut nici un efect, pentru ca nici macar un oficial roman de rang semnificativ nu a vizitat marea aceasta de romani. In continuare, scolilor nu li se permite sa colaboreze cu cele din Romania, iar cand sunt invitati in Romania tineri timoceni, profesorii lor etnici romani nu au curajul sa ii insoteasca pentru a nu-si pierde serviciul. Formatii culturale romanesti nu au voie sa faca turnee in Timoc, iar abecedare romanesti sunt confiscate de politie. Pe usa sediului Asociatiei culturale Ariadnae Filum din Bor a fost scris, in doua randuri, Mars din Serbia si au fost desenate obscenitati, iar pe 6 iunie 2005 au fost sparte ferestrele, de persoane necunoscute, asa cum ii place politiei sa repete de fiecare data. Romania nu a luat pozitie. Publicatia din Kladov, din aprilie 2005, a Partidului Radical al lui Seseli l-a amenintat pe Mihailo Vasilievici, neputand concepe ca un roman poate sa lucreze in administratie!

Sarbii cer interventia armatei!

Satui de atatea persecutii, romanii timoceni au reactionat. La cererea sa personala si a sutelor de credinciosi ortodocsi romani din Valea Timocului, ipodiaconul Boian Alexandrovici din Negotin a fost hirotonit intru diacon in ziua de sambata, 4 iunie 2005, la Sfanta Manastire Prislop din judetul Hunedoara si intru preot in ziua de duminica, 5 iunie 2005, la Schitul Schimbarea la Fata din Muntii Retezat, de catre Prea Sfintia Sa Dr. Danil Stoenescu, Episcop-loctiitor de Varset, pentru romanii din Serbia, pe seama Bisericii Ortodoxe Romane Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Malainita, ctitorita de Parintele Boian. Tanarul preot roman de 20 de ani din satul Malainita, raionul Negotin, a ridicat cu sprijinul credinciosilor, in gradina sa, o biserica ortodoxa in care slujeste in limba romana. Ridicarea sfantului lacas a isterizat autoritatile sarbe. Politia din Negotin a obtinut o autorizatie de demolare, iar oficialitati locale sarbe au cerut interventia armatei impotriva satelor valahe! Pe 31 ianuarie 2005, primarul comunei (raionului) Bor, din Timoc, Serbia, in cadrul unei conferinte de presa incendiare a cerut sefului sau pe linie de partid, Vojislav Kostunica, in calitatea sa de premier al Serbiei, trimiterea de trupe in Timoc, comparand aceasta regiune cu zona comunelor locuite de albanezi aflate la limita dintre Kosovo si restul Serbiei. Necesitatea trimiterii de trupe s-ar motiva, in opinia primarului Dragan Velickovic, prin activitatile unor grupari nationaliste proromanesti care ar urmari destabilizarea si distrugerea statului sarb!

Biserica si parastasele, interzise

In ciuda faptului ca nici o cladire in Malainita nu are  autorizatie de constructie, neexistand un plan de urbanism, Inspectoratul pentru constructii al comunei Negotin ii transmite periodic parintelui  Alexandrovici  decizii de demolare a bisericii romanesti! Preotul este intimidat zi de zi si chemat des la politie pe aceasta tema. La un parastas tinut la Kolograsi (manastire ridicata de Mircea cel Batran), pe 21 mai 2005, in memoria mortilor de la Rovine, politia a interzis oficierea acestuia, iar un grup de sarbi au strigat obscenitati si s-au dedat la violente fizice.
Asta desi in Serbia exista o lege a minoritatilor, adoptata in anul 2002, in care se stipuleaza dreptul inalienabil al individului si al colectivitatii, pe care statul sarb nu a aplicat-o insa niciodata.
Sarbii continua deznationalizarea fortata a romanilor si au cuvantul de ordine zicala Da se Vlasi ne dosete! - Ca romanii (valahii) sa nu-si dea seama!. Nu ne intereseaza ce zice Biserica Ortodoxa Sarba pentru ca noi suntem neam romanesc. Nu mai vrem sa fim romani uitati si credem ca ar fiun mare pacat sa ramanem asa.  Ne rugam de voi sa nu ne lasati fara pastori din neamul nostru si fara legatura cu Biserica Mama. Preotul Boian Alexandrovici, in apelul sau catre PF Teoctist

Prietenia la nevoie se cunoaste

Romania fost obligata in 1992 sa adere la masuri de sanctiuni si embargo fata de Iugoslavia. In vara lui 1993, Bucurestiul socotea ca pierderile acestui embargo se ridicau la 7 miliarde de dolari. Condamnata in iulie 1992 de Conferinta la varf a Grupului celor 7 reunita la Mnchen, pentru ca ar fi violat embargoul, Romania s-a trezit pe banca acuzatilor, numai pentru ca Dunarea trece pe teritoriul ei si pentru ca occidentalii ii reproseaza simpatiile traditionale fata de sarbi. Cu toate acestea, autoritatile sarbe uita repede ajutorul dat, fiind angajati intr-o politica de deznationalizare fortata a romanilor din fosta Iugoslavie. Infiintarea unei episcopii ortodoxe romane a fost catalogata de sarbi drept expansionista, necanonica si o imixtiune nejustificata, iar episcopul Iustin, care raspunde de Timoc, a caracterizat acest moment drept inceputul separarii regiunii de Serbia si razboi interetnic, acuzand Romania de amestec in treburile interne ale statului sarb!

(Preluare cotidianul Evenimentul Zilei, editia de duminica, 28 august. Un material semnat de Florian Bichir.)

 
Crestinii il cinstesc pe Sfantul Ioan BotezatorulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 29 August 2005

Sfarsitul lunii august marcheaza in calendarul ortodox si cel catolic o data extrem de importanta, ziua de 29 august fiind ziua in care bisericile sarbatoresc Taierea Capului Sfantului Proroc Ioan, Inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.

Ioan este cel care a anuntat venirea pe pamant a Mantuitorului Iisus Hristos, fiind cunoscut pentru faptul ca ii boteza pe oameni cu apa din Iordan, indemnadu-i sa se pocaiasca. Prorocul Ioan s-a aratat nemilos fata de incestul regelui Irod, care se casatorise cu Irodiada, o nepoata a sa, si tocmai pentru acest lucru a fost inchis in temnita din Macherus. Deoarece Irodiada il considera un pericol, aceasta a profitat de momentul in care Irod s-a imbatat la propria sa aniversare si i-a cerut acestuia sa ii dea in numele Salomeeii, fiica Irodiadei, capul lui Ioan Botezatorul. Pentru a ii face pe plac sotiei sale, Irod a dus cerinta la indeplinire, iar capul sfantului a fost asezat pe o tipsie si dus in fata invitatilor prezenti la aniversare. Trupul prorocului a fost luat ulterior si ingropat de ucenicii sai. Ioan Botezatorul este socotit a fi ultimul profet si primul apostol, totodata fiind cel care si-a dat viata pentru Hristos. Tocmai de aceea, Biserica il aseaza pe proroc in randul Sfintilor Martiri.

 
Ultimul sondaj CURS: Alianta PNL PD 46 la suta, PSD 29 la suta, PRM zece la sutaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Monday, 29 August 2005

Ultimul sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala CURS arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta D.A. PNL PD ar intruni 46 la suta din voturi, PSD 29 la suta, PRM zece la suta si UDMR sase la suta.

Celelalte formatiuni politice nu ar trece pargul electoral de cinci la suta. Conservatorii sunt cotati cu trei la suta, PNG doi la suta, PIN si PPCD cu cate unu la suta, nehotaratii fiind in proportie de 43 la suta. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.003 persoane, in zilele de 24 si 25 august 2005, marja de eroare fiind de plus sau minus trei procente, informeaza Prompt Media.

 
Loganul apare si in varianta breakPDF Print E-mail
Arges, Romania/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 29 August 2005

Romanii vor putea sa cumpere din aceasta toamna modelul cel mai nou al gamei Logan, tipul break cu motorizare diesel.

Uzina Dacia, componenta a grupului francez Renault, va lansa noul model in luna septembrie in localitatea Somova, aflata in Delta Dunarii, informeaza Rador. Pretul acestui autoturism nu a fost inca anuntat cu exactitate, dar se preconizeaza sa ajunga undeva la suma de 9.000 de euro, full-option. Totodata, fabrica Dacia de la Mioveni, judetul Arges, mai pregateste o surpriza pentru romani, scoaterea pe piata si a modelului Logan Pick-up, care este destul de asteptat de agentii economici romani.

Cateva exemplare ale modelului Logan break au fost deja scoase de pe benzile de montaj ale uzinei Dacia pentru a fi testate in probele de pe pista. Modelul de serie va intra in fabricatie in anul 2006. Prototipul a fost realizat in 2002 de specialistii de la Technocentre Renault de langa Paris, iar pe 29 septembrie va fi prezentat la Salonul Auto Bucuresti, mai anunta Rador.

 
Militarii romani s-au intalnit la Kabul cu comandantul NATO in EuropaPDF Print E-mail
Kabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :215
Monday, 29 August 2005

Comandantul Fortelor Terestre Aliate din Europa, generalul american B.B. Bell, s-a intalnit, la finele acestei saptamani, langa Kabul, cu comanda Batalionului romanesc 26 Infanterie, batalion care participa la sprijinirea misiunii NATO de desfasurare a procesului electoral in Afganistan.

Intalnirea a avut loc in Campul Phoenix, aflat in apropierea capitalei Kabul, unde sunt dislocati militarii companiei americane US Dragon, care actioneaza in cadrul Batalionului 26 Infanterie.

Cu aceasta ocazie, oficialul american a declarat ca este prima data cand o structura militara americana este subordonata unei alte structuri militare din NATO, care nu este tocmai intamplator din Armata Romaniei si ca este uimit de numarul de misiuni la care a putut participa acest tanar batalion romanesc, Scorpionii Rosii, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Totodata, acesta a mai afirmat ca nu este nici o problema pentru ei ca aceasta companie se afla sub comanda unui batalion romanesc, pentru ca Romania este o tara membra NATO, iar romanii sunt partenerii lor.

400 de militari ai Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab participa in perioada august-octombrie, in cadrul Fortei Internationale de Asistenta de Securitate, la misiunea NATO de sprijinire a desfasurarii procesului electoral in Afganistan.

 
Romanii instruiesc politia irakiana la ea acasaPDF Print E-mail
Irak/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 29 August 2005

Mai multi militari din cadrul Companiei de Politie Militara IrakV au luat parte, in calitate de instructori, la primul curs de pregatire al noii politii irakiene, organizat de Regimentul italian MSU in subordinea careia se afla politistii militari romani.

Cursul a durat patru saptamani, timp in care romanii au primit ca sarcina sa se ocupe de modulul destinat cunoasterii si folosirii armamentului AK-47, calibru 7,62 mm, deoarece acest tip de armament este si in dotarea Armatei Romaniei si se afla printre cele mai noi dotari ale politiei irakiene. 15 militari romani, condusi de capitanul George Popescu, i-au invatat pe cei 120 de cursanti irakieni, intr-un program structurat de patru zile pe saptamana, modul de functionare si de intrebuintare a acestei arme, existand in programul de pregatire si trei sedinte de tragere cu munitie reala.

Cursul a fost gazduit de Centrul Regional de Pregatire din Camp Ur si a fost structurat pe mai multe module teoretice si practice, in care viitorii politisti irakieni au invatat regulile si modul de angajare in cazul unei interventii, modul de actiune intr-un punct de control al traficului de persoane sau autovehicule, dar si tehnicile de imobilizare a infractorilor care au asupra lor armament clasic sau arme albe, anunta MApN. Cursul are loc in limba engleza si va continua si in lunile ce vor urma.

 
Vaccinuri pentru sinistratii din HarghitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 29 August 2005

Ministerul Sanatatii a decis trimiterea a 100.000 de doze de vaccin antihepatitic si 500 doze vaccin antitifoidic in judetul Harghita, desi se considera ca riscul de izbucnire a unor epidemii este relativ mic.

Dozele sunt destinate vaccinarii populatiei din orasul Odorheiu Secuiesc si din cateva localitati din jur, respectiv Cristuru Secuiesc, Lupeni, Simionesti, Moraresti si Porumbenii Mari, zone grav afectate de inundatii. In aceste localitati, au fost deja distribuite alimente si apa potabila, au fost incinerate animalele moarte pentru evitarea izbucnirii unui focar de infectie si s-a luat legatura cu Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru refacerea salilor de clasa din scolile aflate in localitatile Simionesti si Moraresti. Nici Spitalul Municipal din Odorhei, nici dispensarele din cele cinci localitati nu au fost afectate de inundatii, informeaza Prompt Media.

 
Trei orase romanesti se vor transforma intr-o metropolaPDF Print E-mail
Hunedoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 29 August 2005

Orasele Deva, Hunedoara si Simeria vor deveni in curand o singura localitate, conform unei initiative grandioase a administratiei locale din judetul Hunedoara.

Ideea a aparut in urma nemultumirii ca fondurile europene ocolesc zona cu pricina din cauza localitatilor mici care nu prezinta perspectiva, informeaza postul national de televiziune. Administratia locala are in plan unirea celor trei localitati intr-un singur oras, pana in anul 2008, care sa aiba un singur primar si care sa beneficieze, astfel, de mai multe facilitati. In acest sens, edilii s-au gandit deja la ceea ce trebuie facut, astfel incat ideea lor sa capete contur si au obtinut contracte pentru realizarea unor drumuri ultra-moderne si a unui aeroport. Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Ioan Molot, a anuntat ca isi doreste totodata si unificarea oraselor din Valea Jiului intr-un singur municipiu, ambele idei de a grupa mai multe orase intr-o mare "metropola" datand din perioada in care ocupa functia de viceprimar al municipiului Deva. Viitoarea aglomerare urbana alcatuita din unirea celor trei orase ar urma sa aiba aproximativ 170 000 de locuitori.

 
Din nou alerta in Timoc!PDF Print E-mail
Malainita, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :478
Monday, 29 August 2005

{mosimage}Intr-o instiintare primita de catre parintele Boian Alexandrovici in ziua de 26 august, Primaria din Negotin il instiinteaza ca dat fiind faptul ca nu si-a daramat singur biserica pana in prezent, acest lucru il va executa Primaria, parintele Boian urmand sa plateasca costurile daramarii locasului de cult, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

{mosimage}De acest lucru au fost anuntate si autoritatile de la Belgrad, iar organizatiile romanesti din Timoc au intrat in stare de alerta anuntand ca se vor opune prin toate mijloacele unei asemenea tentative. Extremistii nationalisti sarbi care stau in spatele acestei actiuni sunt in continuare sub ascultarea Episcopului sarb Iustin, care este in foarte bune relatii cu primarita de la Negotin.

Parintele Boian face prin Romanian Global News un apel catre toate asociatiile romanesti din lume pentru a protesta la ambasadele Serbiei-Muntenegru si a anunta guvernele straine de aceasta noua tentativa de a provoca conflicte interetnice in zona locuita de romani in Serbia.

 
Situatia disperata a romanilor din afara frontierelor ar putea incinge vizita lui Basescu in SUAPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :316
Monday, 29 August 2005

Situatia disperata a comunitatilor romanesti din Serbia si Bulgaria dar si problemele cu care se confrunta romanii de pretutindeni sunt aduse, printr-o scrisoare deschisa, la cunostinta Presedintelui Basescu si a Primului Ministru Tariceanu, de catre Consiliul Mondial Roman, care le reaminteste celor doi de faptul ca au fost votati de romanii din afara frontierelor si ca fie si numai acest lucru ii obliga sa nu uite de problemele lor.

Reamintim ca prin trecerea Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din subordinea Primului Ministru in subordinea MAE, intreaga activitate a acestui departament a fost complet blocata de procedurile birocratice si de lipsa de interes al factorului politic pentru romanii din afara Romaniei si in special de cei din vecinatate si Balcani.

Consiliul Mondial Roman mai cere depolitizarea DRRP-ului, trecerea acestuia in subordinea Parlamentului si refacerea personalului. Demersul se adauga mai multor memorii semnate de zeci de asociatii romanesti din emigratie si din vecinatatea Romaniei care au solicitat scoaterea DRRP din cadrul MAE si revenirea lui in subordinea Primului Ministru al Parlamentului sau al Presedintelui.

Surse ale Romanian Global News au declarat ca artizanii trecerii DRRP din subordinea Premierului la MAE, ar fi ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si Seful cancelariei Primului Ministru, Aleodor Francu. In spatele acestei decizii s-ar afla, declara aceleasi surse, dorinta unui grup de persoane, ce foloseste umbrela unui serviciu de informatii, pentru promovarea intereselor economice proprii, in spatiile din jurul Romaniei si care ar dori si un control sporit al asociatiilor romanesti din emigratie. Acelasi grup s-ar afla se pare si in spatele atacurilor murdare la adresa fostului ministru al culturii Mona Musca, cea care in toate demersurile sale a fost impotriva trecerii DRRP la MAE, sustinand incompatibilitatea activitatilor DRRP cu modelul de lucru birocratic al MAE.

In atentia Domnului Traian Basescu,Presedintele Romaniei,
Domnului Calin Popescu-Tariceanu, Prim Ministru al Romanei,

Va adresam acest memoriu pornind de la situatia copiilor din zona Vidinului(Bulgaria),care nu vor mai putea invata in limba materna,precum si a asociatiilor culturale ale romanilor din Valea Timocului(Serbia).
Modul in care sunt tratati romanii traitori in afara granitelor demonstreaza dezinteres general, tara bunului plac unde problemele importante sunt lasate pe mana oricui si la intamplare. Asa se face ca DRRP institutie creiata sa getioneze problemele a 12.000.000 de romani din afara granitelor, jumatate din populatia tarii, este ignorata si purtata de la Ana la Caiafa. In Noiembrie 2004, majoritatea locuitorilor Romaniei inpreuna cu si mai marea majoritate a cetatenilor romani din intreaga lume, v-au dat votul. Asta  inseamna nu atat drepturi, cat  in primul rand, DATORII, RESPONSABILITATI. Legal sunteti conducatorii celor peste 20 de milioane de cetateni romani.Moral ar trebui sa fiti parintii romanilor din jurul granitelor cat si a celor din diaspora. Doar ca din pacate nu este deloc asa.Iata cateva exemple:

1.modul mizerabil in care au fost tratati cei peste 250 de reprezentanti ai diasporei  invitati de MAE la Luxemburg pe cheltuiala proprie, cu ocazia semnarii tratatului de aderare a Romaniei la UE.

2.balbaielele legate de DRRP, mutarea din coordonarea Primului Ministru in structura ministrului de Externe, lipsa fondurilor stabilite, deci nefinantarea programelor in curs de derulare si mai recent GAFA cu numirea cetateanului germn in functia de Subsecretar de Stat, nu pot fi o scuza.

3. lipsa reala de comsideratie si sprijin, in special fata de romanii din jurul tarii, cazul de fata, problemele acute ale romanilor din Bulgaria si Serbia.
Este pacat sa ne uitam cu jind cat de bine functioneaza relatia dintre Ungaria si diaspora sa.
Domnilor,
Dorim cu totii ca Romania sa devina membru a UE din 2007, la aceasta poate contribui si diaspora. FACETI-O ALIAT NU DUSMAN. Sitatia inoperabila in care se afla DRRP, face ca romanii de pretutindeni sa nu ramana indiferenti cand unicul lor mijloc de comunicare si sprijin, este sistematic distrus. O astfel de politica neprofesionista descrediteaza nu numai pe conducatori ci chiar tara insasi (avem conducatorii pe care ii meritam). Avand in vedere cele de mai sus, insistam pentru totala depolitizare a DRRP, trecerea lui pe langa Parlamentul Romaniei si refacerea personalului abilitat pentru o cat mai buna operativitate. Credem ca aceste probleme pot fi rezolvate in regim de urgenta in asa fel ca ele sa nu constitue subiecte fiebinti cu ocazia vizitei Presedintelui Basescu in USA. Cerem sa ni se dovedeasca ca nu am gresit atunci cand v-am ales, caci aveti in noi prieteni de nadejde,care asteapta la randul lor sa fie considerati tot atat de romani ca si cei care traiesc in tara.

Consiliu Mondial Roman, Profesor Smaranda Cazan-Livescu 

Secretar General, Neculai Popa

 
Numirea lui Mihai Dragu ca subsecretar de stat la DRRP se pare ca a fost anulataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 29 August 2005

Surse guvernamentale au declarat redactorilor Romanian Global News ca la sesizarea numeroaselor asociatii romanesti din afara granitelor, numirea lui Mihai Dragu ca subsecretar de stat la DRRP a fost anulata.

Reamintim ca numirea lui Dragu ca subsecretar de stat a starnit numeroase proteste ale asociatiilor romanesti din Germania, de unde Dragu venea, dar si din alte spatii. Cei care l-au propulsat pe acesta in functia respectiva au ramas necunoscuti si pot influenta in continuare luarea unor decizii la nivel de Guvern. Ce cerc de interese l-a sprijinit pe acesta si ce urmarea prin numirea acestuia in DRRP? O ancheta pe aceasta tema ar putea lamuri opinia publica romaneasca de pretutindeni asupra intentiei de curatire a structurilor guvernamentale de tot felul de alte structuri care-si fac veacul prin Palatul Victoria doar pentru promovarea unor interese de grup in dauna interesului general.

 
Minoritatea aromana cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a aromanilorPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :341
Monday, 29 August 2005

Congresul Perenitatii Vlahilor (Aromanilor) in Balcani, desfasurat la finele acestei saptamani in Romania, la Constanta, in organizarea Fundatiei Cultural-stiintifice aromane Andrei Saguna in colaborare cu Societatea de Cultura Macedo-Romana din Romania si  Congresul de Cultura Macedo-Romana din S.U.A., a adoptat urmatoarea rezolutie:

Al II-lea Congres al Perenitatii Vlahilor in Balcani, in adunare plenara, adopta urmatoarea rezolutie prin care  respinge ideea de minoritate aromana in Romania pe care o considera aberanta si falsificatoare si se declara impotriva initiativelor de acest fel.
Congresul apeleaza la Statul Roman pentru a acorda o mai mare si cuvenita atentie problematicii aromane si pentru a da intregul sprijin moral si material necesar conservarii si dezvoltarii patrimoniului cultural aromanesc aflat in pericol de a se pierde. Romania este statul cu cea mai mare obligatie fata de romanitatea balcanica, obligatie pe care trebuie sa si-o reasume iar consecintele ineficientei actiunilor Romaniei in acest domeniu ar putea fi nu doar dramatice, printr-un posibil declin cultural aromanesc, ci si periculoase pentru ca lasa terenul descoperit pentru actiuni partizane. Congresul apreciaza ca scrierea textelor aromane cu alta grafie decat cea a limbii romane creeaza dificultati de scriere si citire si recomanda renuntarea la "alfabetele" nou inventate, care duc la stalcirea graiului si la intentionata indepartare de limba romana si de romanitate. Congresul sustine retiparirea lucrarilor clasice din patrimoniul cultural aromanesc si se disociaza de actiunile de retiparire in forma abuziv modificata a acestor opere, recomandand renuntarea la asemenea practice. Congresul solicita forurilor europene sa faca demersurile necesare pentru ca toate statele din Balcani sa implementeze prevederile Recomandarii 1333/24 iunie 1997 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, referitoare la conservarea aromanei si a identitatii etno-culturale aromane transfrontaliere si cere adoptarea unei REZOLUTII europene in acest sens. Congresul apeleaza la guvernele tarilor balcanice sa sprijine conservarea culturii aromane si sa asigure mijloacele necesare pentru educatia in limba materna si pentru accesul la mass-media in aromana in vederea promovarii culturii aromane. Congresul ia cunostinta de Rezolutia si Declaratia Congresului al IX-lea de Cultura Macedo-Romana din S.U.A din 1-4 iulie 2005, le accepta si le sprijina in totalitate, in vederea revigorarii latinitatii balcanice.

Printre temele de importanta majora ce au fost dezbatute in contextul actualei editii a Congresului s-au numarat Viziunea Europei despre aromani in urma cu doua sute de ani (comunicare sustinuta de Gheorghe Zbuchea), Aromanii minoritari in Romania-ipoteza falsa, contrazisa de marturii documentare (Virgil Coman), Aromanii sunt romani? (Vladimir Farserotu), Aspecte contemporane ale problemei aromane (Ion Caramitru), Problema aromaneasca vazuta din Diaspora (Aurel Ciufecu -SUA), O <<descoperire>> senzationala aromanii sunt minoritari in Romania. Cine a facut <<descoperirea>> si cui foloseste mistificarea? (Aurel Papari). In finalul comunicarilor a fost rostit si punctul de vedere al Academiei Romane, potrivit careia constituirea unei minoritati aromane ar fi cea mai mare absurditate a istoriei contemporane a aromanilor.

 
Voronin s-a inteles cu Putin la intalnirea CSI de la KazanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Monday, 29 August 2005

Problematica transnistreana si perspectivele relatiilor bilaterale au fost examinate saptamana trecuta, la Kazan, la summitul CSI, in cadrul intrevederii dintre presedintele Vladimir Voronin si omologul sau ucrainean Victor Iuscenko. 

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau, Voronin a avut o intrevedere bilaterala si cu presedintele rus Vladimir Putin, o atentie deosebita fiind acordata actiunilor ulterioare pentru reglementarea problemei transnistrene si necesitatii unei evaluari minutioase a tuturor variantelor de perspectiva pentru depasirea consecintelor acestui conflict. Voronin si Putin au mentionat existenta unui semnificativ potential de cooperare bilaterala in aceste si alte directii. Voronin a declarat presei ca intrevederea s-a produs intr-o atmosfera extrem de sincera si prietenoasa. Nu am avut teme tabu si ne-am inteles unul pe altul, a precizat el.

La Kazan, Voronin a semnat Acordul cu privire la cooperarea in domeniul umanitar dintre statele CSI, Programul si Conceptia cooperarii statelor din CSI in domeniul combaterii terorismului si extremismului pentru perioada 2005-2007, Adresarea sefilor de stat din CSI cu prilejul implinirii a 20 ani de la avaria de la Centrala atomoelectrica de la Cernobil si Programul de cooperare in domeniul combaterii migratiei ilegale pentru anii 2006-2008. El nu a semnat documentele care vizeaza cooperarea in domeniul militar si in cel al serviciilor de graniceri. In total, pe marginea sedintei Consiliului sefilor de Stat din CSI de la Kazan au fost semnate 15 documente.

 
Rezultatele summitului de la Kazan sunt confuze sustine analistul Oazu NantoiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 29 August 2005

Politologul Oazu Nantoi sustine ca Republica Moldova, Georgia si Ucraina nu fac declaratii privind iesirea din CSI deoarece au alte prioritati si nu sunt deranjate de aceste actiuni decorative, numite summit-uri CSI.

Nantoi este de parere ca Republica Moldova a aderat la CSI nutrind iluzia ca prin intermediul acestei organizatii va putea fi solutionat conflictul transnistrean, dar nimic nu s-a schimbat spre bine.

Solicitat sa comenteze reuniunea de la Kazan, Nantoi a subliniat ca rezultatele acestui summit sunt foarte confuze, mai ales pentru Republica Moldova. Faptul ca au fost semnate cele 29 acorduri referitoare la spatiul economic unic nu priveste Republica Moldova si problemele cu care se confrunta aceasta. Faptul ca nu se fac declaratii si nu se intreprind initiative privind recunoasterea decesului acestei structuri este determinat de doua tendinte contradictorii. Prima tendinta consta in speranta Rusiei de a redeveni o supraputere in spatiul ex-sovietic, iar a doua - in faptul ca tarile care au probleme cu Rusia, printre care Georgia, Republica Moldova si chiar Ucraina, nu fac declaratii despre parasirea CSI din simplul motiv ca au alte prioritati si nu sunt deranjate de aceste actiuni decorative, numite summit-uri CSI, a declarat Nantoi.

In cadrul summit-ului CSI de la Kazan, Ucraina a propus introducerea criteriilor clare pentru problemele de frontiera in cadrul Comunitatii. Referindu-se la aceasta propunere, presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, a spus ca majoritatea tarilor membre ale CSI nu sa-a rezolvat, deocamdata, problemele ce tin de delimitarea frontierelor si, desi nu crede ca cineva intentioneaza sa intre in conflict deschis, propunerea respectiva merita a fi studiata indeaproape. Daca CSI va deveni intr-adevar un organism capabil de exercitiu, atunci propunerea Ucrainei trebuie examinata si adoptata, a subliniat liderul de la Tbilisi. Potrivit agentiei moscovite Ria-Novosti, Saakasvili a declarat la Kazan ca Georgia nu considera ca posibilitatile CSI sunt epuizate. Statele CSI nu incearca sa izoleze Rusia de Uniunea Europeana, iar parerea ca impotriva si in jurul Rusiei se creeaza un cordon sanitar este o plasmuire a unor oameni limitati. La initiativa Georgiei, in Acordul privind cooperarea umanitara a fost inclus un articol privind respectarea suveranitatii statelor.

La summitul de la Kazan reprezentantul Turkmenistanului, vice-premierul Aganiaz Akaev, a anuntat iesirea tarii sale din componenta membrilor permanenti ai Comunitatii, dar Turkmenistanul va semna documentele privind participarea asociativa la aceasta organizatie internationala.

 
Soarta comunitatilor romanesti de pretutindeni se dezbate la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Monday, 29 August 2005

Ambasadorii, consulii generali si directorii de institute culturale ale Romaniei in strainatate se vor intalni incepand de luni, 29 august, la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Romane.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a treia sa editie, va reuni crema diplomatiei romane, in perioada 29-31 august, la hotelul Howard Johnson din capitala. Vor mai lua parte la aceste intalniri si reprezentanti ai corpului diplomatic strain acreditat la Bucuresti, reprezentanti ai societatii civile, vietii politice si institutiilor media. Reuniunea din acest an va beneficia de prezenta unor inalti demnitari europeni, ministrul afacerilor europene al Olandei, Atzo Nicolai, si ministrul afacerilor externe al Luxemburgului, Jean Asselborn. Comisarul UE pentru Extindere, Olli Rehn, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov, secretarul general al ONU, Kofi Annan, si secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis vor transmite, la randul lor, mesaje cu aceasta ocazie.

Organizata in sase sesiuni plenare si patru grupuri de lucru (Diplomatia de vecinatate, Romania prezenta activa in cadrul organizatiilor regionale si internationale, Promovarea imaginii si culturii Romaniei in strainatate Comunitatile romanesti de pretutindeni si prioritati ale activitatii consulare), reuniunea se constituie in cel mai bun prilej de evaluare si analiza a activitatii diplomatiei romane. Totodata, aceasta ofera oportunitatea si cadrul pentru un dialog structurat intre diplomati, reprezentanti ai administratiei centrale si ai societatii civile, menit sa dea sens si finalitate dezbaterilor pe marginea prioritatilor de politica externa in viitor.

Tema aleasa pentru acest an este Diplomatia romana: vocatie europeana si oportunitati globale. Obiectivul reuniunii il reprezinta trecerea in revista a provocarilor carora Romania si diplomatia romana trebuie sa le faca fata in viitorul apropiat, ca membru activ al NATO si viitor membru al Uniunii Europene, in contextul noilor realitati politice, economice si de securitate care caracterizeaza lumea moderna.

 
ICR sprijina tinerele valoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 29 August 2005

Doi tineri romani, care studiaza la institutii prestigioase din S.U.A. si Marea Britanie, au reusit sa obtina doua burse suplimentare din partea Institutului Cultural Roman de la Bucuresti, care sa le permita finalizarea cursurilor incepute.

Cei doi tineri, Florin Penisoara si Laura Cristea, au castigat doua burse care nu le acopera in totalitate costurile sederii si studiului in Statele Unite ale Americii, respectiv Marea Britanie, ceea ce a facut ca institutia bucuresteana sa le intinda o mana de ajutor oferindu-le restul banilor necesari. Studentul Florin Penisoara, absolvent al Universitatii Babes - Bolyai din Cluj-Napoca, profilul Arta Teatrala, urmeaza un Master of Fine Arts la Actors Studio Drama School in carul Universitatii New School din New York, in valoare de 11 500 USD. Pentru acoperirea taxei de scolarizare aferente celui de-al doilea an de studiu, ICR i-a acordat lui Ovidiu Penisoara suma de 10 000 USD, in completarea bursei de merit de oferite de institutia gazda. In ceea ce o priveste pe Laura Cristea, aceasta este eleva la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica Ovidiu Stroia din Cluj si singura eleva din Romania admisa la English National Ballet School din Londra, informeaza un comunicat de presa emis de Institutul Cultural Roman. Romanca a fost acceptata in urma unui concurs care a selectat un numar de 16 elevi dintr-un total de 150 de concurenti si a primit o bursa de 7600 de lire sterline care acopera costurile scolarizarii pentru doua din cele trei trimestre ale anului scolar 2005-2006. Pentru cel de-al treilea trimestru, ICR i-a acordat Laurei Cristea o bursa de 3800 de lire sterline, bani care o vor ajuta sa-si termine studiile.

 
Ars Longa aduce cativa veterani ai Cenaclului Flacara la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :234
Monday, 29 August 2005

Asociatia Interculturala Ars Longa din Nurnberg organizeaza sambata, 3 septembrie, in Centrul Cultural K4 din localitate, o seara dedicata folkului romanesc, ai carei protagonisti vor fi veteranii "Cenaclului Flacara".

Programul serii va incepe la ora 17:30 cu un cenaclul literar alcatuit din prezentari de carte, recitaluri si momente muzicale folk, urmand ca de la ora 19:00 sa aiba loc cenaclul artistic Ars Longa la care vor participa solistii de muzica folk si pop Florin Sasarman din Bistrita, Mircea Hohoiu din Offenbach si Gheorghe Ani din Nurnberg, informeaza portalul oficial al asociatiei. Publicul roman va mai avea parte de o surpriza de la ora 20:30, si anume o permiera muzicala care consta in lansarea noului album al folkistului Gheorghe Ani, intitulat "Restul Jumatatilor". Centrul care va gazdui intalnirea iubitorilor acestui gen muizcal se afla situat la adresa Konigstrasse 93, 90402 Nurnberg, intrarea la eveniment fiind libera. Proiectul este realizat in colaborare de Asociatia Interculturala Ars Longa, Kulturzentrum K4 Nurnberg, Radiodifuziunea Romana-Radio Cluj, Revista Culturala Arcada si Dr Music Group-Media Communication/Germany.

 
Zilele Romaniei se amana pentru anul viitorPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 29 August 2005

Mult-anuntatul eveniment romanesc care ar fi trebuit sa se desfasoare la Lucerna in luna septembrie a acestui an, Zilele Romaniei, a fost amanat pentru luna aprilie a anului viitor.

Organizatoarea editiei de anul trecut a acestei manifestari, Maria Draghicescu, nu a facut nici un fel de precizari suplimentare referitoare motivul amanarii, desi acest eveniment fusese planificat cu mult timp inainte, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Zilele Romaniei ar fi trebuit sa se desfasoare pe trei planuri pe parcursul a catorva zile si sa contina intalniri ale oamenilor de afaceri romani si elvetieni, intalniri organizate cu sprijinul camerelor de comert din cele doua tari. Un alt aspect care era inclus in programul zilelor romanesti ar fi fost promovarea turismului romanesc organizata ministerul Turismului din Romania. Actiunile respective urma sa fie completate timp de 2-3 saptamani de o manifestare culturala si gastronomica romaneasca, in acest an anuntandu-si prezenta producatori de vin romanesc care si-ar fi expus produsele si vor sponsoriza actiunea cu vin romanesc.

 
Rock-ul romanesc va fi in prim-plan la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :197
Monday, 29 August 2005

Mai multe formatii de muzica rock de pe ambele maluri ale Prutului vor participa vineri, 2 septembrie, pe stadionul Universitatii Tehnice din Chisinau, la un festival intitulat Chef stock.

Printre trupele inscrise la festival se numara Vita de Vie, invitatul principal al festivalului,Omul cu Sobolani, Praf in Ochi, B.Ton, Alternosfera, Snails, The Flood si Zebra, informeaza sanatatea.com. Potrivit organizatorilor, scopul festivalului este sa promoveze muzica rock de calitate si sa aduca in fata publicului basarabean mai multe stiluri conexe de muzica rock, precum rock altrenativ, rock britanic sau progresiv.

 
La parohia Bunavestire din Toronto, septembrie incepe cu un picnicPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 29 August 2005

Biserica greco-catolica romana cu hramul Bunavestire din Toronto va organiza sambata, 10 septembrie, la Serena Gundy Park din Eglinton/Leslie un picnic parohial.

Intalnirea romanilor care fac parte din aceasta parohie va incepe la ora 11:00 si va avea loc in aceeasi locatie ca si la picnicul similar precedent, desfasurat in 2004. Pentru organizarea evenimentului intr-o maniera cat mai buna, parohia Bunavestire are nevoie de sprijinul tuturor enoriasilor care pot sa se implice in acest lucru, informeaza buletinul periodic de informare al bisericii.

 
Recunoastere internationala pentru cinematografia romanaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :207
Monday, 29 August 2005

Filmul romanesc cunoaste in ultima perioada o ascensiune demna de luat in considerare, mai ales daca ne gandim la incasarile pe care filmele de productie interna le realizeaza in Romania.

In mod cert apreciate mai mult in strainatate decat in tara, productiile tinerilor regizori romani au reusit din nou, la acest sfarsit de saptamana, sa cucereasca laurii unuia dintre festivalurile importante de film international. Festivalul de la Copenhaga si-a decernat premiul Cygne dor pentru cel mai bun film peliculei Va, vis, deviens, un film franco-israelian realizat de regizorul roman Radu Mihaileanu. Acelasi film a obtinut si premiul pentru cel mai bun scenariu. Premiat la Copenhaga, filmul spune povestea unei mame crestine in Etiopia care il impinge pe fiul sau, in varsta de 9 ani, sa se dea drept evreu, pentru a-l salva de foamete si pentru a pleca, astfel, impreuna cu miile de evrei etiopieni Falasha catre Israel, in operatiunea israeliana Moise din 1984.

Tot un roman a castigat si Marele Premiu al Juriului, la Festivalul de la Copenhaga. Este vorba despre Cristi Puiu, care a castigat din nou respectul si admiratia publicului si juriului, in egala masura, pentru pelicula premiata si la Cannes, Moartea Domnului Lazarescu. Ioan Fiscuteanu a primit, la randul sau, premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul interpretat in productia lui Cristi Puiu.

 
Un roman din Elvetia a lansat un site depre cultura romanaPDF Print E-mail
Langenthal, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :196
Monday, 29 August 2005

Cultura romana din Elvetia va fi periodic prezentata prin intermediul unui portal inedit care, accesat la adresa users.quick-line.ch/dacia, ofera mai multe informatii despre originile culturii noastre.

Portalul este conceput de Ioan Mugioiu, un roman din localitatea Langenthal, si se afla la a doua editie, informeaza Casa Romanilor din aceasta tara. Pagina de web se vrea a fi un nou mod de prezentare a istoriei Culturii Romane, necunoscut cititorului roman, privit cu ochi tehnici de acest roman care are specializarea de inginer hidraulic si care de peste 25 de ani incearca din Elvetia sa priveasca in istorie pentru a gasi firul infrastructurii culturii romane.

 
Teatru romanesc pe CD in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 29 August 2005

Centrul Cultural Romanesc din Londra ofera romanilor din Marea Britanie, vesnic indragostiti de teatrul romanesc, seria Voci si spectacole memorabile, pe CD audio.

Din aceasta serie fac parte spectacolele Craii de Curtea Veche de Mateiu I. Caragiale, Trecut-au anii dupa Mihai Eminescu, Nepotul lui Rameau de Denis Diderot, si Celalalt Cioran, versiune scenica de George Banu dupa Caietele lui Emil Cioran. Fiecare CD este insotit de o brosura, iar pretul fiecaruia este de 8 lire sterline. CD-urile se vor primi in termen de 30 de zile de la procesarea comenzii. Comenzile sa fac trimitand un CEC pe numele Romanian Cultural Centre, la adresa Romanian Cultural Centre, 54-62 Regent Street, London W1B 5RE, United Kingdom.

Centrul pune la dispozitia celor interesati si o oferta speciala, cu care pot beneficia de intregul pachet de patru CD-uri pentru pretul de numai 25 de lire.

Cartea audio a spectacolelor de teatru din Romania contribuie la pastrarea vie a memoriei marilor artisti si a marilor spectacole. Tinerii de azi si tinerii de maine nu stiu de existenta unor spectacole memorabile. Unii aud de numele unui actor celebru, fara sa-i cunoasca, poate, creatia. Altii nu au auzit deloc si, pentru cei care vor veni, va fi din ce in ce mai dificil sa recupereze momente culturale de varf. Pentru acestia varianta pusa la dispozitie de CEntrul Cultural Roman, un proiect initiat de Uniter si realizat impreuna cu Societatea Romana de Radiodifuziune si Ministerul Culturii si Cultelor prin Fondul Cultural National, reprezinta o mana intinsa pentru pastrarea valorilor culturale romanesti.

 
Rona Hartner la Divan du MondePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 29 August 2005

{mosimage}Celebra interpreta si actrita romanca Rona Hartner, stabilita in Franta, va concerta la Divan du Monde, joi, 1 septembrie. Spectacolul care o va prezenta pe Rona se va desfasura de la ora 19.00 pana la 22.30, la locatia pariziana din Rue des Martyrs, 18eme.

{mosimage}Rona este nascuta in Romania, locul unde de altfel a capatat si pasiunea pentru film si muzica. Dupa intalnirea sa cu Tony Gatlif pentru filmul atat de bine cunoscut Gadjo Dilo, viata sa s-a schimbat intr-o maniera radicala. Rolul acesta i-a permis romancei sa fie nominalizata la premiile Cesar si sa primeasca Leopardul de bronz pentru cea mai buna actrita la Festivalul de la Locarno, din anul 1997. Primul sau album muzical a fost realizat in 1999 si s-a intitulat Seule a Paris, o compilatie de world music. Intre modernitate, electro, jazz rock si muzica traditionala tiganeasca Rona Hartner reuseste sa alcatuiasca un melanj de stiluri fara sa tina cont de frotierele muzicale uzuale.

 
Steven Cojocaru face din nou un apel pentru sanatatea saPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 29 August 2005

{mosimage}Gurul roman al modei new yorkeze, Steven Cojocaru, cere din nou ajutorul pentru un transplant de rinichi, dupa ce primul sau transplant de acest fel a esuat, in urma unei infectii.

{mosimage}Cojocaru, corespondent al show-urilor de televiziune Entertainment Tonight si The Insider, a primit in luna ianuarie un rinichi de la un prieten al sau. Acest organ a trebuit sa-i fie scos in luna iunie, dupa ce s-a infectat cu un virus care putea duce la o eventuala pierdere a organului. Gurul covorului rosu spune ca nu mai are acest virus acum si ca starea sa de sanatate permite un nou transplant. Acesta este si motivul pentru care, in aceasta perioada, Cojocaru cauta un nou donator de organe care sa-i fie compatibil. Acum functionez la capacitate completa. Sunt foarte viu si ma concentrez pe achizitionarea noii mele garderobe de toamna, spune el intr-un interviu pentru publicatia americana US Weekly.

Editorul de moda roman, in varsta de 40 de ani, sufera de rinichi polichistic, o boala genetica ce cauzeaza cresterea de chisturi pe rinichi. Dupa ce a trecut prin momente grele pana acum, Cojocaru vrea sa revina in centrul vietii publice si sa se intoarca la lucru. El mai spune ca este acum hotarat sa obtina un alt rinichi, iar in acest moment incearca sa ii convinga pe cei care ar putea dona ca acest gest reprezinta ultimul curent in moda. E mai tare chiar decat sa-ti cumperi o casa in Malibu, incheie el un apel video catre cei care l-ar putea ajuta.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions