Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
August 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
MAE, ICR si Ministerul Culturii isi unesc fortele spre binele extern al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Tuesday, 30 August 2005

Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul Cultural Roman au constituit un Grupul de lucru interinstitutional care sa intensifice actiunile culturale si de diplomatie publica ale Romaniei in Europa, in contextul ratificarii Tratatului de Aderare la UE.

Initiativa apartine secretarului de stat pentru diplomatie publica din cadrul MAE, Valentin Naumescu, cel care a propus ca noul grup sa elaboreze programul cultural al Romaniei pentru urmatoarele sase luni si sa defineasca actiunile culturale majore din toamna anului in curs si cele organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei in principalele capitale europene, informeaza un comunicat MAE.

Grupul de lucru va functiona pe nivel politic si tehnic, nivelul politic fiind compus din ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici si din secretarul de stat Valentin Naumescu. Cele trei institutii isi vor desemna in cadrul Comisiei comune reprezentanti la nivel de experti, cu rolul de a aborda aspectele tehnice legate de aplicarea programului si se vor intruni in cadrul acestui grup de mai multe ori, in perioada imediat urmatoare. Grupul de lucru va decide asupra pachetului cultural si de diplomatie publica pe care Romania urmeaza sa-l promoveze in capitalele europene, precum si asupra surselor de finantare.

Demersul vizeaza o mai buna coordonare a actiunii principalelor institutii implicate in promovarea imaginii si culturii tarii noastre in strainatate, precum si o mai eficienta gestionare a fondurilor publice alocate acestui domeniu.

 
Mitropolitul Ardealului, IPS Antonie Plamadeala, a plecat la cele vesnicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 30 August 2005

Mitropolitul Ardealului, IPS Antonie Plamadeala, a incetat din viata luni, 29 august, dupa ce a stat mai multi ani imobilizat intr-un scaun cu rotile, iar starea sa de sanantate s-a inrautatit in ultimele luni.

Ierarhul s-a nascut pe 17 noiembrie 1926, in localitatea Stolnicesti, judetul Lapusna, din Basarabia, primind la botez numele de Leonida. Vocatia teologica a aparut inca in vremea copilariei, ceea ce l-a facut sa urmeze cursurile Seminariilor Teologice de la Chisinau si Bucuresti, ale Facultatii de Teologie din Bucuresti si ale lnstitutului Teologic Universitar din Cluj, in perioada anilor 1945 1949. Totodata, viitorul ierarh a frecventa timp de trei ani si cursurile de doctorat de la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, urmand ca mai tarziu sa si le duca la bun sfarsit la Institutul Heythrop College, de langa Oxford. A fost tuns in monahism in anul 1949 si si-a exercitat atributiile de ierodiacon si ieromonah la manastirile Prislop, Slatina, Rasca si Dragomirna. In acelasi an in care a devenit calugar, IPS Antonie a fost condamnat la 7 ani de inchisoare politica, fiind acuzat de activitati impotriva comunistilor.

In anul 1970 este ales episcop-vicar patriarhal cu titlul Ploiesteanul de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, urmand ca noua ani mai tarziu sa devina episcop al Buzaului, iar dupa alti doi sa urce in ierarhie in calitate de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Ierarhul roman a ramas in istoria bisericii ortodoxe romane pentru activitatea sa duhovniceasca si misionara deosebita, dar si pentru mai multe lucrari teologice, studii de specialitate si articole, predici si cuvantari.

IPS Antonie Plamadeala a fost membru de onoare al Academiei Romane si al Academiei de Stiinte din Chisinau, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si a primit si titlul de Doctor Honoris Causa al Facultatii de Teologie din Presow, Cehia.

 
Comisia Europeana ajuta Romania sa isi refaca infrastructura feroviara si rutieraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Tuesday, 30 August 2005

Comisia Europeana va acorda Romaniei suma de 145 de milioane de euro, necesara pentru alinierea infrastructurii feroviare si rutiere la cerintele europene.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a avizat impreuna cu Comisia Europeana mai multe contracte noi, finantate prin Programul Ispa, prin intermediul carora se va reabilita sectiunea Bahna - Lugoj pe Drumul National DN 6, ceea ce inseamna aducerea la standardele europene a Drumul National Drobeta Turnu Severin - Lugoj, parte importanta a Coridorului Trans-European IV, ramura sudica. Totodata, se vor reabilita si reconstrui 6 poduri de cale ferata de pe tronsonul de cale ferata Bucuresti - Baneasa Fundulea, care vor aduce la standarde europene linia de cale ferata Bucuresti Constanta, parte importanta a Coridorului Trans-European IV, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pentru reabilitarea rutiera se vor primi 62 de milioane de euro, in timp ce calea ferata care va fi refacuta va avea alocate 82 de milioane de euro. Contractele urmeaza sa fie semnate de cele doua parti miercuri, 31 august, la sediul ministerului roman.

 
Vamesii vor avea propriul cod de conduitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Tuesday, 30 August 2005

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a aprobat Codul de Conduita al functionarului public din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, ANV, instrument care va intra in vigoare in acest an pe 5 septembrie.

Noul cod reprezinta un demers important in lupta impotriva coruptiei, in conformitate cu Planul de actiune al ANV din cadrul Strategiei de Lupta Impotriva Coruptiei a autoritatii vamale pe perioada 2005-2007.  Codul de conduita al functionarului public din cadrul autoritatii vamale contine si cateva elemente noi, precum stabilirea conduitei profesionale a functionarului public din domeniul vamal, loialitatea fata de Constitutie, lege si autoritatea vamala, libertatea de exprimare si activitatea politica, conduita in interiorul institutiei si cadrul relatiilor externe, conduita personalului cu functii de conducere, modul de folosire a resurselor autoritatii vamale, atitutudinea fata de public, sau stabilirea clara a modului in care este pus la dispozitia publicului formularul de plangere (cutia speciala cu formularul de plangere) in cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, a directiilor regionale vamale si birourilor vamale (pe artera de intrare/iesire din tara), informeaza Prompt Media.

 
Radu Anton Roman a incetat din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Tuesday, 30 August 2005

Scriitorul si realizatorul de emisiuni de televiziune Radu Anton Roman a incetat din viata luni, 29 august, in urma unui stop cardiorespirator.

Radu Anton Roman s-a nascut la 19 august 1948 in orasul Fagaras si a debutat ca jurnalist, urmand se se dedice ma apoi si meseriei de scriitor. In ultimii ani, Radu Anton Roman a devenit foarte cunoscut prin prisma emisiunii de televiziune Bucataria lui Radu, realizata impreuna cu actorul Florin Busuioc, emisine care a reusit sa readuca in prim plan savoarea minunata a bucatariei romanesti autentice. Totodata, romanii din afara granitelor s-au putut mandri cu faptul ca sunt conationali cu acest scriitor care a impresionat Occidentul in toamna trecuta cu Savoureuse Roumanie, un volum foarte bine primit in Franta. O alta carte a sa care s-a bucurat de extrem de mult succes a fost si "In Delta cu Jacques Yves Cousteau", care are la baza expeditia prin Delta Dunarii alaturi de celebrul explorator francez.

 
Tarile din sud-estul Europei invata sa isi planifice urgentele civil-militarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Tuesday, 30 August 2005

O delegatie formata din reprezentanti ai Aparatului Central al Ministerului Administratiei si Internelor si ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta va participa in perioada 30 august-2 septembrie, in localitatea macedoneana Orhid, la Intalnirea anuala a Consiliului de Planificare a Urgentelor Civil-Militare pentru sud-estul Europei si la Exercitiul de simulare Macedonia 2005.

La aceste activitati mai participa delegatii din Albania, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Slovenia si Turcia, precum si reprezentanti ai Departamentului Apararii si Corpului Genistilor din Armata SUA, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Romania va prelua, in anul 2006, presedintia Consiliului de Planificare a Urgentelor Civil-Militare pentru Sud Estul Europei, organism consultativ de orientare pentru planificarea in situatii de urgenta civila si pentru problemele legate de ajutorul in caz de catastrofa majora din cadrul NATO.

 
Prezenta romaneasca la a Expozitia Internationala a industriei de apararePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 30 August 2005

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente, Ioan Ion, participa, in perioada 29 august-1 septembrie, la manifestarile prilejuite de cea de-a XIII-a editie a Expozitiei Internationale a industriei de aparare, MSPO 2005, care are loc in localitatea poloneza Kielce.

Seful Departamentului pentru Armamente se va intalni cu omologi din state cu care Romania desfasoara activitati de cooperare in domeniul tehnico-militar, cu care va aborda probleme de interes reciproc legate de relatia dintre aparare si industria de profil, precum si modalitati de inzestrare cu sisteme de armament si echipamente militare, in vederea identificarii unor posibilitati de cooperare bilaterala, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

 
Romania participa in premiera la un exercitiu NATO aerianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Tuesday, 30 August 2005

Un detasament al Fortelor Aeriene Romane, alcatuit din 43 de militari si trei avioane MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriana, participa in perioada 3 - 15 septembrie, pe aerodromul Oerland din Norvegia, la exercitiul NATO air Meet 2005.

Cele trei avioane au decolat duminica, 28 august, de la Campia Turzii, si au parasit tara o zi mai tarziu, dupa o escala efectuata la Timisoara, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Este prima data cand detasamentul romanesc participa alaturi de alte 17 tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice la aceasta importanta activitate, organizata anual de NATO. Exercitiul va cosnta in executarea in conditii apropiate de cele ale unei operatii aeriene reale a catorva misiuni pentru castigarea si mentinerea superioritatii aeriene. Intre acestea se numara misiuni de aparare si interdictie antiaeriana, de atac la sol si de sprijin aerian, precum si actiuni de razboi electronic.

 
Consiliul Mondial Roman alaturi de Biserica romaneasca si de romanii din TimocPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :401
Tuesday, 30 August 2005

{mosimage}Ca urmare a lipsei de reactie a MAE in problema romanilor din Timoc in general si a situatiei critice create de catre cercuri extremist nationaliste sarbesti care doresc daramarea singurei biserici romanesti din zona Timocului, Consiliul Mondial Roman raspunde apelului lansat de catre preotul Boian Alexandrovici prin Romanian Global News, trimitand o scrisoare deschisa ministrului de externe Mihai Razvan Ungureanu.

{mosimage}Domnului
Mihai Razvan Ungureanu

Ministru de Externe al Romaniei

Memoriul nostru coincide cu organizarea Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, in care unul din grupurile de lucru are drept tema " Diplomatia de vecinatate".

In nenumarate randuri noi, Diaspora si Exilul roman, am semnalat situatia dramatica a comunitatilor romanesti din jurul tarii.

De data aceast se strange latul la gatul romanilor din Timoc.

Intrati in componenta Serbiei in 1833 sub numele generic de Vlahi, estimati in prezent la peste 240 000 de suflete, nu au dreptul la invatamant sau presa in limba romana, si nici macar la o Biserica in limba materna.

Concret, intr-o instiintare primita de Parintele Boian Alexandrovici in ziua de 26 August, Primaria din Negotin ii aduce la cunostinta ca, dat fiind faptul ca nu si-a daramat singur Biserica pana in prezent, acest lucru il va executa Primaria, Parintele Boian urmand sa plateasca cheltuielile demolarii locasului de cult.

Biserica a fost ridicata cu sprijinul credinciosilor in gradina Parintelui.
Ca si in alte situatii, adevaratul motiv nu este lipsa autorizatiei de constructie (pe care nu o poseda nici o casa din Negotin), ci presiunea nationalistilor extremisti sarbi.

Va rugam ajutati-i. SI Ei SUNT AI NOSTRI.


Consiliu Mondial Roman

Presedinte
Prof. Smaranda Cazan-Livescu

SecretarGeneral
Neculai Popa

 
Basarabenii din raioanele de est vor primi mai usor confirmarea cetateniei moldovenestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 30 August 2005

Locuitorii din regiunea transnistreana vor avea posibilitatea sa li se confirme mai usor cetatenia moldoveneasca, conform unor simplificari pe care le va face Chisinaul in acest sens, anunta Moldova Azi.

Serviciul de presa al Presedintiei a declarat ca initiativa privind simplificarea primirii documentelor privind confirmarea cetateniei moldovenesti pentru locuitorii regiunii a fost prezentata, sambata, 27 august, de presedintele Vladimir Voronin, in cadrul unei sedinte de lucru prezidata de acesta. La sedinta au participat purtatorul de cuvant al Parlamentului, Marian Lupu, si prim-ministrul Vasile Tarlev. Presedintele Voronin a mentionat ca Guvernul are obligatia sa pregateasca o procedura simplificata la maximum de confirmare a cetateniei moldovenesti pentru locuitorii din raioanele de est si sa constientizeze ferm specificul situatiei, venind in intampinarea concetatenilor din regiunea transnistreana. Totodata, s-a mai mentionat si faptul ca procedura de perfectare a documentelor trebuie sa fie gratuita, iar decizia de Guvern trebuie sa fie adoptata cel mai tarziu saptamana viitoare. Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Informationale a Moldovei, peste 270 mii de locuitori din regiune  sunt in prezent cetateni ai Republicii Moldova.

 
Sarbatoarea Limbii Romane la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :767
Tuesday, 30 August 2005

Cu ocazia sarbatorii nationale Limba Noastra cea Romana, mai multe asociatii civice basarabene vor organiza, miercuri, 31 august, Maratonul oratoric de Ziua Limbii Romane, o celebrare a limbii romane.

Maratonul oratoric se va desfasura pe Aleea clasicilor literaturii romane din gradina publica Stefan cel Mare. Evenimentul va fi realizat sub forma de concurs, la care cetatenii vor fi invitati sa tina discursuri publice la un microfon liber, fiind prevazute premii pentru oratorii cei mai convingatori, informeaza ONG Hyde Park. Nu exista restrictii pentru oratori sau pentru subiecte, singura conditie fiind sa se vorbeasca romaneste, intr-un limbaj decent. Actiunea a fost autorizata de primarie, la solicitarea ONG Hyde Park, pentru orele 14.00-17.00.

 
Liceenii basarabeni vor invata la BotosaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 30 August 2005

36 de liceeni din Basarabia vor studia in anul scolar 2005-2006 in institutiile de invatamant de stat din judetul Botosani, conform organizarii si desfasurarii admiterii tinerilor din Republica Moldova in invatamantul liceal de stat din Romania si a ofertelor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) din Botosani.

Invataceii vor fi inscrisi in liceele din municipiul Botosani la profilurile matematica-informatica, stiinte sociale, stiinte ale naturii sau filologie, informeaza publicatia Jurnalul de Botosani. Printre unitatile de invatamant din oras care ii vor primi pe elevii basarabeni se numara Grupul Scolar Economic Octav Onicescu, Colegiul National A.T. Laurian si Liceul Pedagogic Nicolae Iorga. Liceenii de peste Prut vor mai urma si cursurile de la Liceul Teoretic Mihai Ciuca din Saveni la filologie, stiinte sociale si stiinte ale naturii, la Grupul Scolar Al. Vlahuta din Sendriceni la tehnologii in activitati de posta, si la Seminarul Teologic Liceal Sf. Ioan Iacob din Dorohoi, la teologie pastorala.

 
Festivalul Romanesc din Fort Wayne se pregateste pentru editia a cinceaPDF Print E-mail
Fort Wayne, SUA/Romanian Global News
Accesari :237
Tuesday, 30 August 2005

Sutele de romani din orasul american Fort Wayne se vor intalni cu totii la mijlocul lunii octombrie pentru a lua parte la cea de-a cincea editie a Festivalului Romanesc care va fi gazduit de sala Scottish Rite din aceasta localitate.

Evenimentul se va desfasura luni, 17 octombrie, in intervalul orar 14:00-19:00, si va fi un prilej de intalnire a tuturor romanilor care locuiesc in Fort Wayne cu aceia care au decis sa se mute in alte colturi ale Americii. Totodata, evenimentul este o celebrare a culturii romanesti, care va fi prezentata publicului american, ca si in editile precedente, prin dansuri si cantece populare, mancare traditionala romaneasca si fotografii cu imagini din tara noastra, anunta portalul parohiei ortodoxe romane Sfanta Maria din localitate. Locul in care va avea loc evenimentul se afla la adresa 4321 West Berry Street, pretul unui bilet fiind de 15 dolari in avans si 17 dolari la intrare. Copiii cu varsta mai mica de 8 ani vor intra gratuit. Cei care doresc sa aiba o amintire mai exacta iompreuna cu familia lor de la acest festival pot sa cumpere o pagina in albumul anual al manifestarii, album care la final va fi donat colectiei permanente a Bibliotecii Publice Allen County. Mai multe informatii despre acest lucru se pot obtine de la Becky Flesher,telefon 260 432 5917, sau de la Jim Sack, telefon 260 704 4372.

 
Tinerii romani ortodocsi din intreaga America se intalnesc la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 30 August 2005

Tinerii romani care fac parte din asociatia Tineretului Ortodox Romano-American, AROY, se vor intalni in perioada 1-4 septembrie la Chicago, la cea de-a 56-a conferinta a asociatiei.

Evenimentul se va desfasura la biserica Nasterea Domnului din Chicago si va contine o serie de manifestari divrese, din care nu vor lipsi serviciile religioase, dezbaterile pe diferite teme, o sesiune de alegeri intrene, un banchet festiv si un bal al debutantelor, informeaza Episcopia Ortodoxa Romana in America. Manifestarile au fost in asa fel structurate incat sa ofere participantilor posibilitatea de a se revedea cu prieteni ai lor care fac parte din AROY, de a discuta mai multe probleme actuale impreuna cu preotii si indrumatorii lor, care ii vor insoti al conferinta, dar si de a reinvia traditiile strabune in cadrul unui Sat autentic romanesc in care se vor organiza tot felul de programe culturale si gastronomice, pigmentate de prezenta formatiei de dansuri populare "Miorita. Totodata, pe parcursul celor patru zile, tinerii nu vor fi lipsiti de Sf. Liturghie si de restul slujbelor specifice, desi organizatorii s-au mai gandit si la o seara dedicata exclusiv tinerilor, la care acestia vor dansa si se vor relaxa pe ritmuri muzicale moderne.

 
Comunitatea de romani din Manitoba isi continua proiectelePDF Print E-mail
Manitoba, Canada/Romanian Global News
Accesari :229
Tuesday, 30 August 2005

Romanii din Manitoba, Canada, care fac parte din Societatea Romaneasca din Manitoba, se vor intalni miercuri, 7 septembrie, intr-o sedinta a Comitetului Operativ al Societatii, in incercarea de a actualiza toate proiectele existente in cadrul sau.

Sedinta va avea loc intr-o locatie aflata la adresa 94 Barrington, incepand cu ora 19:00, si este deschisa pentru toti cei care vor sa participe, informeaza pagina de web a comunitatii romanesti. Intrunirea care va avea loc la inceputul lunii septembrie va fi succedata sambata, 22 octombrie, de un alt eveniment, respectiv Adunarea Generala a societatii, cand membrii acestei organizatii vor face retrospectiva anului 2004-2005 si isi vor desemna un nou Consiliu de Directori, un Comitet Executiv si un Coordonator Pavilion Folklorama 2006, mai anunta portalul romanesc. Societatea romana din Manitoba a luat fiinta in ianuarie 2004 cu scopul de a promova demnitatea, prietenia, adevarul si respectul reciproc in cadrul romanilor stabiliti in aceasta parte a Canadei.

 
Romanii din Shrewsbury se aduna la un picnicPDF Print E-mail
Massachusetts, SUA/Romanian Global News
Accesari :171
Tuesday, 30 August 2005

Parohia ortodxa romana cu hramul Sfantul Nicolae din localitatea americana Shrewsbury va organiza duminica, 11 septembrie, un picnic retro in curtea bisericii.

Actiunea va incepe la ora 17:00 si va contine o serie de activitati intersante precum dans, muzica, un targ pentru copii, dar si o cina festiva, anunta buletinul periodic de informare al parohiei. La picnic sunt invitati sa participe toti enoriasii, insotiti de familiile si de prietenii lor. Pentru o buna desfasurare a acestei petreceri in aer liber, consiliul parohial face apel la enoriasi sa contribuie cu legume pentru a pregati cina, dar si cu diferite articole care vor fi comercializate in cadrul unui targ. Toate donatiile trebuie aduse la biserica pana vineri, 9 septembrie, parohia primind si alt fel de ajutor din partea credinciosilor, nu numai material.

 
Credinciosii romani din Christchurch merg in septembrie la Biserica GreceascaPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 30 August 2005

Parohia Ortodoxa Sfanta Maria din orasul neo-zeelandez Christchurch si-a anuntat recent programul serviciilor religioase pentru luna septembrie, prin intermediul portalului romanilor din aceasta tara.

Romanii care vor sa participe duminical la slujbele Sfintei Liturghii care se oficiaza la biserica romaneasca din Christchurch va trebui sa mearga la sfarsitul fiecarei saptamani din septembrie numai la Biserica Greceasca, situata pe Malvern St, spre deosebire de lunile precedente in care slujbele se desfasurau alternativ si la Rose Chapel. Biserica Greceasca a pus la dispoztia comunitatii de romani o sala in care acestia sa se poata ruga alaturi de parintele Emanuel Crainic. Serviciul religios duminical va incepe la ora 09:00 si se va incheia la ora pranzului, mai informeaza pagina de web a romanilor din Noua Zeelanda.

 
Studentii romani si germani vor vorbi aceeasi limba timp de cateva zilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Tuesday, 30 August 2005

Asociatia non-guvernamentala DRIFI va organiza in perioada 29 august 11 septembrie la Bucuresti cea de-a sasea editie a Academiei de toamna pentru cultura, societate si limba romana, destinata romanilr si germanilor.

Evenimentul se va desfasura la Institutul de Studii Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti si isi propune sa faciliteze schimburile culturale dintre tinerii oameni de stiinta si studentii din Romania si Germania, interesati atat de limba romana, cat si de eventualele discutii constructive pe tema limbii romane din trecut si din prezent, informeaza portalul asociatiei. Academia a luat fiinta la initiativa dr. Romanita Constantinescu, care a fost profesoara de limba romana la Universitatea din Koln. Deoarece cursul pe care l-a sustinut la aceasta institutie de invatamnt superior din Germania a avut succes, Romanita Cosntantinescu a hotarat sa mearga mai departe cu programul respectiv, transformandu-l in aceasta academie. Pe langa acest cadru didactic, la cursuri vor mai participa profesorii drd. Irene Cristescu, drd. Bogdan Popa, ambii facand parte din echipa organizatoare a academiei, si prof. dr. Bogdan Murgescu, dr. Cristian Preda, dr. Klaus Fabritius, prof. dr. Theodor Melescanu si dr. Hanna Derer.

 
Capela romaneasca din Munchen, gazda unei conferinte religioasePDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :263
Tuesday, 30 August 2005

Capela Sfantul Siluan Athonitul din Munchen ii invita pe romanii care traiesc in acest oras sa ia parte sambata, 10 septembrie, la o dezbatere pe o tema religiosa pe care o va sustine Christoph William, realizator de emisiuni la Rdaiodifuziunea Bavareza.

Dezbaterea va incepe la ora 19:00, dupa slujba Vecerniei, si este organizata de Mitropolia Ortodox pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, informeaza portalul oficial al capelei. La intrunirea de la Munchen va mai participa si Arhiepiscopul Sofian Brasoveanul. Finalul dezbaterii este deschis unor discutii pe larg cu cei prezenti, mai anunta pagina romaneasca de web.

 
Catalin Bucataru, un mentor de succes in SpaniaPDF Print E-mail
San Sebastian, Spania/Romanian Global News
Accesari :207
Tuesday, 30 August 2005

Cvartetul Cadem, din care face parte si romanul Catalin Bucataru, a incheiat anul acesta Ciclul Acorduri de Pace si Razboi, ce s-a desfasurat recent in Spania.

Piesa de incheiere cu care cvartetul se va prezenta in fata publicului este Cvartetul de coarde no.8, opus 110 al lui Shostakovich.

Cvartetul Cadem, din care alaturi de roman mai fac parte si Daniel Frances, Miriam Riquelme si violoncelista Elva Trullen. Grupul a luat nastere in urma cu aproximativ un an in cadrul Centrului Superior de Muzica din Tara Bascilor, Musikene, in urma uniunii dintre romanul Catalin Bucataru si a trei dintre elevii sai. Cei trei si-au terminat anul acesta studiile si mi-ar placea sa ma bazez pe forta vointei lor, pe profesionalismul si, bineinteles, pe talentul lor, spune violonistul roman.

Concertul la care au luat parte cei patru a fost primul angajament important pentru ei, mai ales intr-un program ce are la baza celebrul Cvartet 8 al lui Shostakovich, pe care acesta l-a dedicat memoriei victimelor fascismului si razboiului.

 
Arta si muzica romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :197
Tuesday, 30 August 2005

In perioada 18-20 octombrie iubitorii de arta si muzica romaneasca din Marea Britanie sunt invitatii fundatiei Pro Patrimonio la un Festival de gen, in Londra.

Prima zi de festival, marti, 18 octombrie, se va deschide la ora 18.00, cu o receptie si cu o vizionare privata a unei serii de picturi despre Romania. Expozitia va fi deschisa in zilele urmatoare, 19-20 octombrie intre orele 11.00 si 18.00. La receptie vor fi oferite oaspetilor si sandwich-uri si sampanie. Biletele costa 20 de lire sterline. Cea de-a doua zi a Festivalului va cuprinde, de la ora 15.00, o lectura ilustrata sustinuta de John Akeroyd, pe tema Relieful ecologic si cultural al Transilvaniei sase, o dezbatere pentru care biletele vor costa 15 lire. In coninuarea serii, de la ora 18.30, cei interesati vor putea participa la un recital de vioara si pian sustinut de Remus Azoitei si de Nicola Eimer, la care intrarea va costa 25 de lire. Ultima zi de Festival va incepe la ora 15.00 cu dezbaterea ilustrata Constantin Brancusi: Cel mai mare sculptor de la Michelangelo incoace, o lectura de Eric Shanes. Ion Minoiu va vorbi, in continuare, de la ora 18.30, despre Relatia dintre folclorul muzical roman si alte traditii muzicale.

Pentru fiecare dintre evenimentele aflate in programul Festivalului de Arta si Muzica numarul de participanti este limitat la 120. Biletele se rezerva in avans, la adresa de e-mail mail@propatrimonio.com.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions