Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Se largeste reteaua de Institute Culturale Romanesti in lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 01 September 2005

Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman au in plan extinderea retelei institutionale de promovare a imaginii Romaniei in strainatate, prin cultura.

In contextul prioritatii majore de politica externa a Romaniei privind aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Secretarul de stat pentru diplomatie publica din MAE, Valentin Naumescu, si presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, au convenit initierea unui plan de actiune conform caruia pana la finele anului 2005 vor fi infiintate doua noi institute culturale romanesti, la Madrid si Stockholm.

Aceeasi strategie comuna prevede, pentru anul 2006, infiintarea a trei noi institute culturale, la Varsovia, Lisabona si Atena. In total, Romania va detine la momentul aderarii, 1 ianuarie 2007, un numar 13 institute culturale in tari ale Uniunii Europene: doua in Italia, la Roma si Venetia, si cate unul in Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Suedia si Grecia. In acelasi context, dar vizand relatia speciala cu Republica Moldova, precum si politicile adresate comunitatilor romanesti din afara granitelor tarii, Ministerul Afacerilor Externe a demarat demersurile pentru constituirea cadrului legislativ intern si a initiat consultari bilaterale pentru infiintarea Institutului Eminescu la Chisinau si a unui institut cultural roman in Ucraina, care va functiona cu o filiala la Cernauti. Tot in afara spatiului Uniunii Europene, MAE a mai declansat procedurile politico-diplomatice pentru infiintarea unor centre culturale la Moscova si Beijing.

 
Scoala pentru romanii din HertaPDF Print E-mail
Herta, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 01 September 2005

O noua scoala, construita la initiativa Federatiei Sindicatelor Petrom, va fi inaugurata, astazi, in comuna Poeni din regiunea Herta, Ucraina.

Cursurile noii institutii de invatamant se vor desfasura in limba romana, au primit promisiuni reprezentantii Federatiei. In localitate mai exista o scoala, insa elevii romani vor putea invata intr-o cladire noua incepand din acest an. La ceremonia de inaugurare va participa presedintele Federatiei Sindicatelor Petrom, Liviu Luca. Totodata, reprezentantii Federatiei vor pune la dispozitia elevilor romani rechizite pentru ca acestia sa isi inceapa anul scolar in cele mai bune conditii. Ceremonia de inaugurare va include si o slujba religioasa, prin care va fi sfintit noul locas de invatamant. Federatia Sindicatelor Petrom nu se afla la prima initiativa de acest gen in regiune, in comuna Poeni fiind construita deja o biserica cu hramul Sfantului Dumitru de catre aceeasi organizatie.

(Preluare Ziua, editia de joi, 1 septembrie 2005)

 
Romanii se cred inferiori europenilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 01 September 2005

Romanii impartasesc valorile europene, dar cred ca au mai putine trasaturi de caracter pozitive decat europenii, arata un studiu realizat de IRSOP la comanda Delegatiei Comisiei Europene in Romania.

Potrivit studiului citat de Prompt Media, in privinta aderarii la Uniunea Europeana, sapte romani din zece considera ca pe termen lung vor exista mai multe avantaje decat dezavantaje. Studiul mai arata ca valorile politice europene sunt percepute ca fiind oarecum incetatenite in Romania, dar ca exista si valori non-europene care au o mare raspandire. O majoritate semnificativa este de parere ca pluralismul (85 la suta), drepturile minoritatilor (66 la suta), egalitatea intre femei si barbati (64 la suta), libertatea (61 la suta), democratia (57 la suta) sunt respectate in mare masura. Romanii cred ca exista mult mai putin respect pentru valorile sociale, economice si umane, cum ar fi demnitatea umana (20 la suta), justitia (31 la suta), sprijinul economic pentru zonele slab dezvoltate (31 la suta), statul de drept (31 la suta), egalitatea (33 la suta), drepturile omului (41 la suta) si solidaritatea (47 la suta). De asemenea, romanii se considera mai putin organizati si eficienti, dar si mai putin morali decat europenii. Romanii se cred insa mai afectuosi si prietenosi. Studiul mai arata ca patru din zece romani sunt ingrijorati in legatura cu integrarea, dar 33 la suta sunt foarte optimisti. Studiul a fost realizat in perioada 22 27 iunie si are o marja de eroare de plus minus trei la suta.

 
83 de reviste culturale primesc bani de la statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 01 September 2005

83 de reviste de cultura vor fi subventionate in acest an de Ministerul Culturii, care le va acorda acestora o suma de aproximativ 800 000 de lei noi, echivalentul a 8 miliarde de lei vechi.

Cele 83 de reviste au primit subventionarea respectiva in urma unei analize a 150 de cereri existente, informeaza postul national de televiziune. Din totalul publicatiilor de profil, aproape jumatate provin din Bucuresti, oras care, de altfel, se poate mandri si cu primirea celei mai mari subventii, de 95 000 de lei, echivalentul a 950 de milioane de lei vechi, pentru revista Romania Literara. Fruntasele subventiilor pe anul trecut, publicatiile "Universul Cartii" si "Teatrul", nu au mai fost deloc incluse in anul acesta pe lista Ministerului Culturii si Cultelor.

 
Logan se fabrica si in ColumbiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :459
Thursday, 01 September 2005

Construnctorul francez de masini Renault a lansat recent un nou punct de productie pentru Logan, care se estimeaza ca va produce 15.000 de exemplare pe an in 2010.

Conform unui comunicat al francezilor, Logan va incepe sa fie comercializata in Columbia incepand din data de 9 septembrie. Volumul de productie va creste progresiv pentru a atinge in jur de 15.000 de exemplare in anul 2010 a declarat un purtator de cuvant al companiei Renault. 40% din productie va pleca la export catre tarile vecine, precum Venezuela sau Ecuador, dupa cum anunta directorul proiectului Logan, Jean-Marie Hurtiger, citat de publicatia La Tribune.

Renault a investit 23 de milioane de euro pentru asamblarea acestei masini low-cost in uzina de la Envigado, in apropiere de Medellin (NV), o posesie comuna cu constructorul japonez Toyota. Uzina, avand o capacitate totala de 44.000 de vehicule pe an, producecdeja Twingo, Clio II si Megane I. In total, in anul 2004 pe portile fabricii columbiene au iesit 24.000 de vehicule marca Renault.

Logan-ul se produce in Romania inca din septembrie 2004, se asambleaza in Rusia din aprilie 2005 si in Maroc din iulie 2005. Va fi, de asemenea, fabricate in Iran incepand din 2006 si in India din 2007.

 
Standarde de calitate pentru produsele romanesti, pe piata europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 01 September 2005

Problematica standardelor pe care trebuie sa le respecte produsele romanesti pentru a putea circula pe piata Uniunii Europene a fost discutata cu oamenii de afaceri in cadrul seminarului Standardizare, acreditare si certificarea conformitatii.

Seminarul a fost organizat de Ministerul Integrarii Europene, alaturi de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti miercuri, 31 august 2005, la sediul celor doua camere. Consilierul prezidential, Theodor Stolojan, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, secretarul de stat in MIE, Leonard Orban, seful Departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, Giorgio Ficarelli, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Dragos Seuleanu au abordat probleme de interes referitoare la acquis-ul comunitar care reglementeaza libera circulatie a marfurilor, informeaza Prompt Media.

 
Manuscrisele eminesciene au fost editate intr-un al doilea volumPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Thursday, 01 September 2005

Cel de-al doilea volum al manuscriselor eminesciene a fost publicat recent la Editura Enciclopedica, sub coordonarea Academiei Romane.

Cartea are doua parti si cuprinde manuscrisul cu numarul 2255 care este alcatuit din mai multe poezii din perioada pe care poetul si-a petrecut-o la Bucuresti si la Iasi. Cartea are 900 de pagini si ofera cititorului mai multe insemnari ale lui Eminescu din domeniile matematica, fizica, filosofie si istorie, proiecte si fragmente de comedii si drame istorice, scrisori, dar si proza literara si scrieri de la Timpul, anunta Tvr. Spre dezamagirea publicului larg, volumul nu a fost tiparit decat in 750 de exemplare, ceea ce inseamna ca majoritatea acestui al doilea tom cu manuscrise eminesciene va ajunge la bibliotecile judetene din tara, dar si la Chisinau, Cernauti si Belgrad. Evenimentul editorial vine in completarea primului volum facsimilat al manuscriselor eminesciene, care a fost scos pe piata pe 15 ianuarie in acest an in semn de marcare a implinirii a 155 de ani de la nasterea Luceafarului poeziei romanesti.

 
52 de ministri ai Sanatatii vin in septembrie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 01 September 2005

Romania gazduieste in perioada 5-18 septembrie cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La eveniment vor lua parte mai multe personalitati romane si 350 de invitati din strainatate, printre care 52 de ministri ai Sanatatii, informeaza un comunicat emis de Guvernul Romaniei. Evenimentul are loc in capitala in urma semnarii in luna aprilie a acestui an a Acordului intre Guvernul Romaniei si Organizatia Mondiala a Sanatatii, iar finantarea se face prin fondurile existente pentru promovarea imaginii externe a Romaniei.

Organizarea sesiunii Comitetului Regional la Bucuresti este una dintre cele mai importante manifestari internationale gazduite de Romania in acest an si este menita sa intareasca relatiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii cu statele membre.

Tara noastra are statutul de membru al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din anul 1948, iar in anul 2001 Romania a gazduit intalnirea Comitetului Permanent al Comitetului Regional pentru Europa al OMS. Anual, intalnirea Comitetului Regional pentru Europa al organizatiei se desfasoara alternativ la sediul Comitetului (Copenhaga) si intr-un stat membru, la invitatia acestuia.

 
Seara Campionilor va ajuta mai multe scoli din BanatPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 01 September 2005

Sumele stranse in urma partidei de fotbal Romania 94- Brazilia 94 vor ajunge la scolile din satele banatene afectate de inundatii, conform scopului initial propus de organizatorii acestui meci.

Deoarece inceputul anului scolar va incepe peste doua saptamani, persoanele implicate in proiect au decis ca banii stransi, adica 120.000 euro, care reprezinta jumatate din suma obtinuta la meciul caritabil, plus inca 100.000 euro, donatie a unei persoane anonime, sa fie trimisi la mai multe scoli. Cealalta jumatate din suma adunata la intregul program de la Timisoara a ajuns deja la sinistratii din Moldova, informeaza un ziar banatean. Organizatorii isi propun sa doteze scolile cu calculatoare, sa instaleze centrale termice sau sa amenajeze unor sali de curs.

Selectionatele de aur ale Romaniei si Braziliei s-au intalnit pe 16 iulie la Timisoara in cadrul unei partide istorice intitulata Seara Campionilor, care si-a propus sa stranga fonduri pentru a-i ajuta pe copiii sinistrati din regiunea Banatului.

 
CMR denunta intr-o noua scrisoare dezinteresul autoritatilor fata de romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :390
Thursday, 01 September 2005

In Ungaria simboluri ale comunitatii romanesti sunt refuzate de autoritati, in Serbia-Muntenegru sedii ale asociatiilor romanesti sunt nevoite sa se inchida, iar singura Biserica romaneasca din Timoc este amenintata in continuare cu demolarea, in Bulgaria grupele de invatare a limbii romane sunt nevoite sa se desfiinteze datorita lipsei de finantare, in Ucraina creste presiunea asupra scolilor si claselor cu predare in limba romana, in Macedonia aromanii cer cu disperare o Casa a Limbii si Culturii Romane si finantarea celor cateva reviste care le au, acelasi lucru in Albania.

In Basarabia limba romana continua sa se altereze, presiunea mijloacelor media de limba rusa facand inutile sporadicele transporturi de carte romaneasca. Reactia autoritatilor romane de opt luni de zile este inexistenta. Rea credinta, incompetenta, dezinteres, neputinta? Presedintele si Premierul ar trebui sa stie si sa raspunda pentru ca este vorba de milioane de romani. Acest lucru le cere, vai a cata oara, si Consiliul Mondial Roman. Dar nu numai aceasta organizatie umbrela le cere acest lucru. Alte zeci de asociatii le-au cerut clarificari si raspunsuri clare, prin memorii si scrisori. Pana acum nu s-a vazut nici-o reactie de interes sau de schimbare.

In atentia

Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei,

Domnului Calin Popescu-Tariceanu, Prim Ministru al Romaniei,


Revenim cu un apel la situatia disperata a comunitatilor romanesti din tarile vecine Romaniei si in special a celor din Serbia si Bulgaria, dar si din Ucraina, in care romanii sunt discriminati si supusi unui intens proces de deznationalizare. Semnalam cererea disperata a Romanilor din Timoc si a preotului lor Boian Alexandrovici, care au fost instiintati la 26 August a.c de catre primaria din Negotin, ca Biserica ridicata de ei va fi daramata. Aceasta actiune este instigata de catre grupuri sarbe sovine, care nu permit folosirea limbii romane in Biserica si nici infiintarea de scoli romanesti in Timoc. Biserica despre care este vorba a fost ridicata de catre sateni in gradina Parintelui Alexandrovici, fara contributia administratiei Sarbe. Amintim ca minoritatea Sarba din Romania  are si scoli si biserici in limba Sarba si ca ea este reprezintata in Parlamentul Roman de catre Domnul Deputat Slavomir Gvozdenovici. De aceea Guvernul Roman este indreptatit sa ceara cu fermitate Guvernului Sarb sa ii trateze in acelasi fel pe romanii din Serbia pe baza de reciprocitate. De asemenea, revenim si cu problemele cu care se confrunta romanii de pretitindeni. Acestea au mai fost prezentate de catre Consiliul Mondial Roman (CMR), printr-o scrisoare deschisa, Dumneavoastra, conducatorilor Romaniei de azi. Amintindu-va ca ati fost votati si de Romanii din afara frontierelor si ca fie numai acest lucru ne da dreptul sa va cerem sa gasiti solutii pe moment, problemelor prezentate si pe care le punem din nou in fata Dumneavoastra.
Reamintim ca prin trecerea DRRP in subordinea Ministerului de Externe, intreaga activitate a acestui departament a fost clatinata puternic de procedurile birocratice a susnumitei institutii, dar si de lipsa de inters a factorului politic  fata de aceasta cantitate neglijabila, cei 12.000.000 de romani, fie ca sunt din jurul granitelor, emigratie sau exil. Departamentul Romanilor de Pretutindeni si-a dovedit obedienta totala fata de institutia mama MAE, prin inactivitate si dezintere total. Dorim masuri concrete de rezolvare a problemelor ce preocupa astazi Diaspora in general si implicarea directa a Domniilor voastre pentru rezolvare cazurilor ce treneaza de-un timp incoace fara a se vedea din partea DRRP vreo incercare de solutionare a acestora. Va rugam deci, deschideti larg portile, nu-i lasati sa moara de frig, sunteti moral si parintii lor.

Consiliul Mondial Roman 

Presedinte, Prof. Smaranda Cazan-Livescu

Secretar General, Neculai Popa

 
Consiliul Mondial Roman interpeleaza ambasada Serbiei de la WashingtonPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 01 September 2005

La apelul Parintelui Boian Alexandrovici difuzat prin Romanian Global News, o delegatie condusa de Parintele Calciu Dumitreasa va depune astazi la sediul ambasadei Serbiei-Muntenegru de la Washington o scrisoare de protest fata de tratamentul aplicat de autoritatile sarbe populatiei romanesti din Timoc.

Romanian Global News saluta solidaritatea pan-romaneasca de care se da dovada in momentele grele prin care trec romanii din Timoc. Redam in cele ce urmeaza traducerea textului integral al scrisorii CMR pe care parintele Dumitreasa o va inmana astazi ambasadei sarbe la Washington.

Excelentei sale,

Ivan Vujacic, Ambasadorul Serbiei si Muntenegrului in SUA

Va scriem la cererea vlahilor-romanilor care traiesc in Timoc, Serbia-Muntenegru si a altor organizatii non-guvermanentale, pentru a va aduce la cunostinta discriminarea permanenta a autoritatilor sarbe fata de acei romani-vlahi care traiesc in aceasta zona inca dinainte de perioada austro-ungara. La acea vreme ei aveau mai multe drepturi decat au astazi, mai ales ca acum nu au scoli in limba lor de origine si sunt continuu expusi discriminarii si denationalizarii de catre Administratia Sarba. Ultima data am avut de-a face cu actiuni mai ostile din partea ultranationalistilor sarbi, la adresa romanilor-vlahilor, care au imprimat pe peretii sediilor lor, graffiti-uri cu afara din Serbia.

Romanii-vlahii din satul Malainitia din Timoc au construit recent o biserica pe pamantul lor propriu, asezamant condus de preotul lor, Boian Alexandrovici, tocmai pentru a avea slujbe religioase si rugaciuni in limba romana. Adresa preotului Boian Alexandrovici este Naselje Gradiste 11, 19300, Negotin, Serbia, iar numarul de telefon mobil la care poate fi contactat este +381638157209.

Biserica sarba a interzis folosirea limbii romane in biserica; tocmai de aceea la data de 26 august 2005, primarul comunei Negotin l-a informat pe parintele Boian Alexandrovici ca biserica de la Malainita va fi demolata in urmatoarele doua saptamani. Luand in considerare gravitatea situatiei in care se afla romanii-vlahii din regiunea Timoc si temandu-ne de o potentiala escaladare a conflictului, va cerem asistenta in sprijinirea actiunilor lor de a obtine drepturile legale atat de a folosi limba de origine in biserica, cat si de a avea scoli in care sa foloseasca limba romana. Sarbii care locuiesc in Romania au astfel de drepturi. De fapt, ei nu numai ca au scoli si biserici, ci sunt chiar reprezentati in Parlamentul Romaniei de catre dn. Slavomir Gvozdenovici. Luand in considerare principiul reciprocitatii si bunei vecinatati asteptam o rezolvare pasnica si satisfacatoare pentru problema sus-mentionata.

 

Presedinte Consiliul Mondial Roman, Prof. Smaranda Cazan-Livescu

Secretar General, Neculai Popa

Delegatul CMR pentru Drepturile Omului, Prof. Mircea Sabau


 
Festival de satira si umor la romanii din VoivodinaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 01 September 2005

Festivalul de satira si umor din Voivodina-Torac 2005, aflat anul acesta la cea de-a cincea editie a reunit duminica, 28 august, 16 umoristi din Banatul sarbesc, intr-un spectacol mai putin semnificativ ca prezenta numeroasa, insa mult mai calitativ.

Prima editie a acestui festival a fost organizata in anul 1971 de Uniunea Tineretului din Torac, a urmat  apoi o a doua editie in anul 1972, pentru ca dupa o pauza de 31 de ani sa fie reluat in anul 2003 de Societatea Culturala "Vichentie Petrovici - Bocalut", informeaza corespondentul Romanian Global News in Voivodina. Ca si la editiile precedente majoritatea textelor au fost scrise si interpretate in graiul banatean desi nu au lipsit nici aforismele, epigramele, monodramele sau scenetele. Sa amintim ca Postul de Radio Novi Sad are o emisiune de satira si umor "Evantaiul distractiv" cu o durata de jumatate de ora saptamanal si o revista periodica de satira si umor "Scarpinatu' " a SLA "Tibiscus" din Uzdin, ambele fiind redactate de umoristul Ionel Stoit. Prin acest festival, cei aproximativ 30.000 de romani din Voivodina arata ca si aici se rade romaneste. Initiativa este sprijinita de Consiliul National din Serbia si Muntenegru si de Comunitatea Locala din Torac.

 
Folclor romanesc in Banatul sarbesc si TimocPDF Print E-mail
Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 01 September 2005

Ansamblul folcloric "Codrisorul" al Casei de Cultura a Sindicatelor din Bistrita a sustinut concerte in Torac (Banatul sarbesc) si Slatina Borului, in Timoc, timp de trei zile, 27, 28 si 29 august.

Acest ansamblu, alaturi de cunoscuta solista Valeria Peter Predescu a fost primit  cu multa dragoste si caldura sufletesca de romanii din Serbia si Muntenegru, indeosebi in Valea Timocului unde pana acum au fost prezente foarte putine ansambluri din Romania. Ansamblul a fost gazduit de Socitatea Culturala "Branco Olar" din Slatina Borului care de altfel a participat timp de cateva zile in Bistrita la "Zilele bistritene".

Festivalul de cantece si dansuri romanesti in cadrul caruia au fost invitati romanii se afla deja la cea de-a 13-a editie, devenind o traditie anuala care atrage tot mai multi artisti. Anul acesta au evoluat pe scena sa mai multe ansambluri ale romanilor din Timoc, dar si o formatie sarbeasca. A fost invitat si ansamblul romanesc din Voivodina, care insa nu s-a prezentat la manifestare. Unul dintre organizatorii evenimentului, Draghici Dimitrievici Circioaba, a tinut sa sublinieze ca marea deosebire dintre aceasta editie a festivalului si cele anterioare a fost prezentarea bilingva a acesteia, in limba sarba si in limba romana, informeaza corespondentul Romanian Global News in Timoc.

 
Olariada 2005 la Slatina BoruluiPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 01 September 2005

La Slatina Borului s-a desfasurat la finele lunii august cea de-a cincea editie a Olariadei, manifestare culturala dedicata cantaretului de muzica populara romaneasca Branco Olar.

Evenimentul, desfasurat luni, 29 august, reprezinta un concurs de interpretare a pieselor celebrului cantaret. Branco Olar, mort in urma unui accident in anul 1991, a fost unul dintre fondatorii ansamblului folcloric Slatina, in anul 1970, care din anul 2001 a fost redenumit dupa numele lui, in semn de recunoastere a contributiei lui la pastrarea si promovarea cantecului si dansului romanesc din aceasta zona, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Manifestarea a inclus in prima parte concursul de interpretare la care au participat interpreti amatori din toata regiunea. Locul 1 a fost castigat de Sipcovici Goran din Slatina care s-a prezentat cu cantecele, Din parcelul mau de paine si Mandrulito, mandra mea. Locul 2 a fost castigat de Jonovici Goran din Lutboceana, in timp ce locul 3 i-a revenit lui Adamovici Ljublisa. In partea a doua a serii, publicul s-a bucurat de cantecele lui Branco, interpretate de fiul sau Denislav Olarevici dar si de alti interpretati care au cantat impreuna cu Branco Olar de-a lungul carierei. Seara s-a incheiat cu evolutia pe scena a ansamblului folcloric Codrisorul din Bistrita-Nasaud, condus de Alexandru Catcaoan, care a captat atentia publicului pana dupa miezul noptii. Din juriul acestei editii a Olariadei au facut parte redactori muzicali ai radioului din Bor, compozitori si solisti de muzica romaneasca. Manifestarea a fost organizata de societatea culturala din Slatina Branco Olar si primaria comunei Bor, sprijinita in mare parte de sora lui Branco Olar, Stana Janosevici, precum si de alti sponsori locali. Programul manifestarii a fost prezentat in limba sarba si in limba romana vorbita de localnici.

 
Un alpinist roman din Italia pleaca in cautarea visului africanPDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :615
Thursday, 01 September 2005

Petru Vataman roman stabilit la Monza, cunoscut intre prieteni ca Pepi, va pleca in data de 6 septembrie, intr-o expeditie africana, alaturi de chirurgul italian Marco Antonio Zappa. Cei doi au ca scop principal ascensiunea pe cele mai inalte varfuri din Africa: Kilimanjaro, Batian, Nelion si Lenana. Pepi a fost de acord sa ne dea cateva detalii legate de apropiata sa expeditie in Africa si despre povestea sa de viata, despre viata sa in Italia si despre prietenia care il leaga de partenerul sau de coarda, Zappa.

RGN: De unde aceasta pasiune pentru alpinism?

Petru Vataman: Aceasta pasiune a escaladei, a alpinismului o am in sange inca de mic copil. Imi amintesc cu zambetul pe buze de acea hazlie intamplare cand au trebuit sa ma coboare de pe acoperisul gradinitei sau cand ma furisam pe ascuns si urcam, cu inima ce-mi sarea din piept, scara anti-incendiu a blocurilor, si ajuns pe acoperisuri priveam orasul de la inaltime. Ma simteam liber, ma simteam in armonie cu tot ceea ce ma inconjura, ma simteam asa cum ma simt si acum de fiecare data cand ating un varf. Eram parca vrajit si nu era nimic de facut, de cate ori vedeam orisice lucru ce se inalta mai bine de zece metri de la pamant, dorinta de a-l catara era atat de mare incat de multe ori am riscat mai mult decat ar fi trebuit pentru a-l putea escalada. Si acest lucru l-am platit cu un pret scump cand am avut accidentul la 18 ani, un accident banal, prostesc, o cazatura dintr-un copac de la aproape 8 metri in urma caruia mi-am fracturat coloana vertebrala. M-am renascut si m-am regasit pe mine insumi si dupa cele noua luni intins pe o scandura de lemn, perioada in care am avut mult timp pentru a medita, a plange si a multumi, am invatat din nou sa umblu, m-am ridicat si mi-am recastigat viata. Nu trece zi in care sa nu multumesc, cuiva acolo sus, pentru aceasta experienta ce mi-a fost daruita cea de a trai. De multe ori lumea crede imposibile lucruri pe care pur si simplu nu le-a mai vazut.

RGN: De ce Africa?

P.V : De ce Africa? M-a fascinat intotdeuna acest continent. Un vulcan de aproape 6.000 m in mijlocul unui desert, calduri tropicale si friguri polare in mai putin de 20 km aceste contraste ce reusesc sa convietuiasca in armonie, legate de o energie invizibila. Un alt motiv ar fi posibilitatea de a lega doua expeditii intr-una singura, o ascensiune in stil alpinistic clasic pe Kilimanjaro si o escalada pura pe peretele nord al Muntelui Kenya spre varful Batian. Avem doar 16 zile la dispozitie si nu va fi usor sa atingem cele patru varfuri dar vom incerca si speram ca muntele sa fie ingaduitor cu noi, pentru ca daca reusesti sa ajungi acolo sus este doar pentru ca el ti-a dat voie sa-l urci. Am invatat sa respect muntele si sa ma apropi de el cu umilinta si cu prietenie si de cate ori el mi-a spus nu, nu a fost, dar si cand mi-a permis sa-l catar mi-a dat satisfactii enorme pe care putine persoane au norocul sa le simta.

RGN: Daca ati fi ramas in Romania, credeti ca ati mai fi putut sa va impliniti acest vis?

P.V: Daca as fi ramas in Romania mi-ar fi fost mult mai greu sa pot sa organizez astfel de expeditii, chiar daca acest lucru nu ar fi fost imposibil. Am pierdut deja o expeditie in Himalaya, pe vremea cand eram in tara, din lipsa banilor si mi-am spus ca acest lucru nu se va mai intampla. Aici in Italia am avut ocazia sa catar pe unele dintre cele mai splendide varfuri din Europa si doar la trei ore de acasa. Pot sa ma consider unul dintre norocosi stiind ca multe persoane din Romania si nu numai, pregatesc luni de zile, sau poate si mai bine, o ascensiune pe Matterhorn, de exemplu, si eu reusesc sa o fac intr-un weekend. Acesta este si unul dintre motivele pentru care am decis sa vin in Italia.

RGN: Cum este colaborarea cu Zappa? (Lucrati impreuna de opt ani. Ati putea sa mai faceti acum echipa cu altcineva?)

P.V: Prietenia ce ma leaga de Marco este ceva cu totul special. L-am cunoscut in cadrul unui curs pe care l-am desfasurat la Centrul Sportiv NEI din Monza unde tin cursuri de free climbing, si trebuie sa recunosc ca a fost unul dintre elevii cei mai talentati pe care i-am avut. Ne-am imprietenit si am format o echipa, incepand sa escaladam pereti tot mai dificili. Am catarat mii de metri de perete in cei opt ani de cand suntem impreuna si acest feeling ce exista intre noi ne-a ajutat sa depasim cele mai grele situatii in care ne-am aflat. Marco mi-a salvat viata pe Matterhorn si eu la randul meu l-am salvat, de la o cazatura in care ar fi riscat enorm, in ascensiunea pe Antelao (al doilea varf din lantul Dolomitic). Sentimentul ce exista intre noi este cu mult mai mult decat o prietenie si daca ar fi sa traversez infernul nu as dori pe nimeni altul alaturi de mine, doar pe el. Totodata pot sa spun ca am catarat impreuna cu foarte multi prieteni si fiecare dintre ei este intr-un fel sau altul, special. Cand esti acolo sus pe perete colegul tau de echipa este cel ce va trebui sa tina coarda in cazul in care s-ar intampla sa cazi si deci tu iti pui viata in mainile lui. Tocmai din acest motiv se nasc aceste prietenii speciale in acest sport, viata ta fiind mereu in mainile colegului tau de echipa in timp ce viata lui este in mainile tale.

RGN: De ce aceasta ambitie de a pune steagul Romaniei pe Kilimanjaro? Mai ales ca nu sunteti primul roman care ajunge acolo. Ati putea s-o treceti la capitolul realizari personale fara sa mentionati Romania, mai ales ca sunteti plecat din tara din 1993.

P.V : De ce am aceasta ambitie sa pun steagul Romaniei pe cel mai inalt varf african? Este simplu, pentru ca sunt roman si sunt mandru de acest lucru. Nu am uitat nici o clipa de unde am pornit si nu voi uita niciodata, oriunde ma vor duce pasii in viitorul meu. Faptul ca am decis sa traiesc intr-o tara straina este o alegere de viata, care nu va afecta niciodata radacinile mele. Imi place sa ma simt putin un pui de dac rebel si cred ca acest sentiment m-a ajutat de multe ori sa trec peste situatiile dificile ce mi s-au ivit dea lungul anilor. Nu am ascuns niciodata identitatea mea si nici nu mi-a fost rusine niciodata de faptul ca sunt roman si prietenii ma cheama in gluma vampirul fiind nascut in Transilvania. Alaturi de steagul italian al lui Marco va flutura si cel romanesc si impreuna vom arata tuturor ca hotarele nu au existat niciodata in sufletele noastre, ca prietenia nu are nationalitate.

RGN: Cum ati facut rost de bani pentru expeditie? Acopera banii din sponsorizari toate costurile expeditiei sau a fost nevoie sa apelati si la fondurile personale?

P.V: Aceasta expeditie va fi sponsorizata in cea mai mare parte de cateva societati iar o parte din cheltuieli va fi suportata de catre noi. Aceste firme care au decis sa ne sponsorizeze au fost contactate de catre noi si si-au dat disponibilitatea in acest proiect. Sunt firme pe care le cunoastem de mult timp si cu care avem contacte atat pe plan comercial cat si pe plan umanitar. Vom purta pe echipamentul nostru si embleme a doua asociatii din care facem parte. Una dintre ele este o asociatie a unor pasionati de munte iar a doua este o asociatie umanitara la care noi facem donatii. Am sa vorbesc mai pe larg despre ele in momentul in care le vom prezenta in mod oficial.

RGN: Cum s-au implicat autoritatile romane in acest proiect al dvs?

P.V: Am contactat prin email si Ambasada Romana din Roma in particular pe domnul Consul General Cornel Visoiu care s-a dovedit foarte disponibil fata de noi. L-am rugat sa-mi trimita emblemele cu tricolorul romanesc si incriptia Romania si un stegulet. Am ramas foarte placut surprins cand am gasit plicul din partea Ambasadei pe biroul meu la doar cateva zile dupa cererea mea si emblemele pe care dansul mi le-a trimis sunt deja cusute pe tot echipamentul meu. Este fantastic sa vezi tricolorul si inscriptia Romania alaturi de tricolorul italian si inscriptia Italia. Acest lucru vorbeste de la sine.

RGN: Ne puteti descrie traseele pe care urmeaza sa le parcurgeti?

P.V : Traseele pe care dorim sa le parcurgem sunt urmatoarele :

Kilimanjaro este varful cel mai inalt din continentul african, un vulcan aproape stins, de fapt se mai intampla cateodata sa fie vizibile emisiuni de gaz si mici miscari tectonice. Gurile sale de eruptie sunt astazi cele trei varfuri ale acestui fascinant munte: Shira Peak 3.962 mt, Mawenzi 5.149 mt si in fine Kibo cu varful chemat in Tanzania Uhuru Peak (varful libertatii) ajunge la cota 5.895 mt.

Muntele Kenya este al doilea ca si inaltime dupa Kibo, dar cele doua varfuri gemene Batian 5.199 mt si Nelion 5.188 mt ofera splendide trasee de escalada alpinistica cu grade intre III-VII, ceea ce fac din acest perete o superba sfida pentru o expeditie. La est de cele doua gemene se gaseste varful Lenana 4.985 mt cu siguranta cel mai usor din punct de vedere tehnic. Situat la circa 180 km la nord de Nairobi acest munte se inalta din podisul Kenyei centrale in parcul natural cu acelasi nume.

Aclimatizarea se va face pe muntele Kilimanjaro intr-o ascensiune de aproximativ 6 zile pe varful Uhuru (5.895m) dupa care ne vom deplasa la Nairobi si vom porni spre obstacolul cel mai dificil, Muntele Kenya. Aici vom infrunta o ascensiune in escalada pe un perete de aproximativ 1.000 m cu grade de dificultate IV si cu un pasaj de gradul V la peste 5.000 m altitudine. In mod normal aceste grade de dificultate nu sunt foarte dificile sub o altitudine de 2.000-3.000 m pentru cataratorii care escaladeaza la nivele mult mai ridicate dar la peste 5.000 m totul se schimba vom vedea. Ascensiunea pe Muntele Kenya va avea un bivuac obligatoriu pe perete, iar traversarea celor doua varfuri gemene prin saua Gate of the Mists se va face in stil de escalada pe gheata cu pioleti si coltari. Aceasta ascensiune cred ca va fi obstacolul cel mai greu al expeditiei noastre. M-am pregatit mult impreuna cu Marco pentru a putea infrunta in mod corect aceste doua ascensiuni. Am efectuat in aceste luni peste 5.000 m de perete escaladat cu grade pana la VII-VIII si am adunat aproape 10.000 m de diferenta de nivel in alergare. Am reusit si doua ascensiuni pe doua varfuri peste 4000 m in Elvetia in stil schi alpinistic. Avem un program destul de precis si incercam sa-l respectam cat mai bine dar sa nu uitam ca noi lucram 8-10 ore pe zi si ne antrenam doar seara si in weekend. Este nevoie de o mare vointa si de o pasiune foarte puternica pentru a te antrena dupa orele de serviciu. Dar noua aceasta pasiune nu ne lipseste.

RGN: Aveti deja ceva in plan pentru anul viitor sau va opriti aici?

P.V. Aceasta expeditie face parte dintr-un proiect mult mai amplu. Marco a participat deja la doua expeditii, una in Himalaya pe varful Mera Peak (6.461 m) si una pe varful Aconcagua, cel mai inalt varf din America de Sud. Avem un proiect spre insulele Svalbard la Polul Nord si unul spre Patagonia, dar visul nostru este si va ramane un varf peste 8.000 m. Vom vedea ce surprize ne va rezerva destinul pe viitor. Deocamdata vom porni spre Africa

RGN: Care este ultima limita pe care va propuneti s-a depasiti?

P.V: Care este ultima limita pe care doresc sa o depasesc? Imi place sa raspund la aceasta intrebare cu o fraza ce ma caracterizeaza intr-un fel, fraza pe care o veti putea citi si pe tricourile noastre: Limitele exista doar in mintile noastre

 
Un Institut Cultural Roman si la Tel AvivPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :302
Thursday, 01 September 2005

Institutul Cultural Roman din Tel Aviv, un institut creat mai intai pe hartie, avand doar un simplu spatiu expozitional propriu, iar birourile in ambasada, va fi deschis in mod oficial in luna septembrie a acestui an.

In functia de director va fi numita Madeea Axinciuc, o tanara de 29 de ani, absolventa a Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti, masterand al Centrului de Studii Ebraice din cadrul aceleiasi universitati si beneficiara a doua burse de cercetare din partea statului israelian, la Universitatea Ebraica din Ierusalim si Universitatea din Tel Aviv, informeaza Actualitatea Romaneasca. Madeea Axinciuc se afla deja la Tel Aviv de trei luni, timp in care a pregatit deschiderea Centrului Cultural in functie de strategia de promovare a culturii romanesti, stabilita in aceasta vara de directorul ICR Bucuresti, Horia Roman Patapievici. Directorul ICR Tel Aviv intentioneaza sa atraga la evenimentele culturale pe care le va organiza nu numai vorbitorii de limba romana, dar si public israelian, prin sprijinul evreilor originari din Romania. Scopul ei este de a crea o retea de relatii pe linie culturala intre personalitati si institutii romanesti si israeliene, in vederea organizarii unor activitati si evenimente comune, dupa cum a declarat intr-un interviu publicat pe pagina de Internet www.romania-israel.com. Pentru cei care doresc sa-l viziteze, Institutul Cultural Roman se afla pe str. Shaul Hamelech nr. 21, in Tel Aviv. Este situat in complexul cultural Golda Meir, alaturi de Opera, Teatrul Kameri si Muzeul de Arta.

 
Stagiunea teatrala de la ICR din Budapesta isi deschide portilePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 01 September 2005
Institutul Cultural Roman de la Budapesta se pragateste pentru deschiderea satgiunii teatrale de toamna, care va avea loc miercuri, 7 septembrie, cu piesa Lectia de Eugen Ionescu.

Protagonistii reprezentatiei teatrale sunt actorii de la Teatrul Vis din Ungaria, primul teatru romanesc profesionist din aceasta tara, informeaza ICR. Institutia teatrala fost infiintata in toamna anului 2003, de catre actorul si regizorul Florin Ionescu, absolvent al UATC Bucuresti, si de actrita Ildiko Frank, directoarea Teatrului German din localitatea maghiara Szekszard.

Teatrul Vis a debutat pe scena din Ungaria in orasul Giula, la 15 ianuarie 2004, cu spectacolul Eminescu . Spectacolul urmator a fost Lectia, prezentat in premiera pe 19 aprilie 2004 la Festivalul de teatru al minoritatilor, care s-a desfasurat la Teatrul Thalia din Budapesta si care a reunit teatrele profesioniste si de amatori ale minoritatilor etnice din Ungaria. In urma prestatiei echipei de la teatrul Vis, juriul a desemnat reprezentatia Lectiei cel mai bun spectacol din festival.

 
Bacalaureatul de toamna la elevii romani din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 01 September 2005

Elevii liceelor din Ungaria care au cazut la bacalaureatul de vara si cei care vor sa fie siguri pe ei la examenele din 2006 se pot inscrie pentru bacalaureatul din aceasta toamna pana la data de 5 septembrie.

Inscrierile pentru examenele de grad mediu se fac la scoli, iar pentru cele de grad superior la directiunea regionala a Centrului National de Examinare al Invatamantului Public. Probele in scris pentru ambele grade vor incepe la 21 octombrie, probele in scris ale examenelor de grad superior se vor desfasura intre 16-18 noiembrie, iar cele de grad mediu intre 23-30 noiembrie. Anul acesta numai 23 de mii de elevi au ales bacalaureatul de grad superior cel putin dintr-un obiect de studiu, iar bacul mediu, nici in caz cu punctaj maxim n-a fost destul pentru admitere la universitati. De pe acum se stie ca limitele punctajelor la sectiile populare nu vor fi reduse nici la anul. Insa o noutate va fi ca incepand de anul viitor, examenele de bacalaureat se vor putea face si in lunile februarie si martie, dupa care in perioada "normala" din mai-iunie liceenii vor avea posibilitatea sa-si imbunatateasca rezultatele, informeaza corespondentul Romanian Global News.

 
Romanii din Canada au strans suma completa pentru operatia Sabinei CampeanuPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 01 September 2005

Romanii inimosi din British Columbia, care fac tot ce le sta in putinta pentru a o ajuta pe micuta Sabina Ioana Campeanu, au reusit sa stranga suma de 26 326, 34 de lire sterline, bani necesari operatiei la care va fi supusa fetita bolnava de cancer intr-un spital din Scotia.

Acesti bani acopera cheltuielile complete pentru interventia chirurgicala si chiar si o parte din tratamentul post-operator al copilului. Actiunile intreprinse de comunitatea de romani din aceasta zona a Canadei sunt cu atat mai importante, cu cat Sabina are doar sapte luni si familia sa trece prin momente dificile, informeaza portalul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia.

 
Episcopia Ortodoxa Romana din America ii va ajuta pe cei afectati de uraganul KatrinaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :284
Thursday, 01 September 2005

In semn de solidaritate fata de persoanele din statele americane Louisiana, Mississippi, Alabama si Florida afectate de uraganul Katrina, IPS Nathaniel, ierarhul Episcopiei Ortodoxe Romane din America, face apel la preotii si credinciosii din eparhia sa sa se alature eforturilor de ajutorare a sinistratilor pe care le face Fondul International Crestin Ortodox, IOCC.

Aceasta organizatie a inceput deja sa conlucreze cu parohiile ortodoxe aflate pe teritoriul acestor state din sud-estul Statelor Unite ale Americii, dar si cu agentiile partenere care se ocupa de astfel de situatii, pentru a asigura asistenta necesara celor loviti de unul dintre cele mai mari dezastre naturale din SUA, informeaza un comunicat de presa emis de episcopia romana. IPS Nathaniel a declarat ca rugaciunile si gandurile sale se indreapta catre cei care si-au pierdut casele si pe cineva drag si ca se va ruga pentru ca Dumnezeu sa trimita alinare sufleteasca si materiala celor aflati in nevoie.

Donatiile se pot trimite la adresa fondului crestin IOCC - Hurricane Relief, PO Box 630225, Baltimore MD 21263-0225, sau prin sistem on-line la pagina de web www.iocc.org.

 
Romani la festivalul de fanfare Zenit din BichisciabaPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :242
Thursday, 01 September 2005

Festivalul Zenit este un bun prilej ca oamenii sa se cunoasca intre ei si sa lege prietenii trainice. O astfel de prietenie s-a legat intre Autoguvernarea Romaneasca din Bichisciaba si orasul Lipova din Romania.

La eveniment a participat si o formatie muzicala, fanfara "Doina" a Casei de Cultura, formatie compusa din credinciosi de la bisericile neoprotestante din Lipova, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Fanfara "Doina" din Lipova s-a aflat acum pentru a zecea oara la Bichisciaba. De fiecare data aceasta formatie, dirijata de Cornel Curescu, s-a bucurat de aprecierea unanima a juriului, precum si a spectatorilor prezenti in numar mare la acest festival. Din partea administratiei locale a orasului Lipova au participat la festivalul de la Bichisciaba o delegatie a primariei Lipova, precum si o delegatie a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, care au inmanat fanfarei "Doina" un premiu special din partea universitatii aradene. Formatia din Lipova a obtinut la Zenit premiul special al festivalului, iar Cornel Curescu a primit distinctia "Cel mai bun dirijor".

 
Sarbatoarea Mustului incheie sirul evenimentelor romanesti de la Val-DavidPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :236
Thursday, 01 September 2005

Asociatia Romana din Canada va organiza sambata, 10 septembrie, in parcul Val-David din Montreal, un picnic al toamnei care se va desfasura sub denumirea Sarbatoarea Mustului.

Iesirea la iarba verde ii va imbia pe romanii din Montreal sa se distreze alaturi de prietenii lor si de un pahar de must, o pastrama si alte preparate culinare romanesti, toate asezonate cu muzica romaneasca de calitate, informeaza portalul stiri.ca. Picnicul va fi ultima manifestare de acest gen pe care o desfasoara asociatia romana in parcul de la Val-David. Intrarea este 2 dolari de persoana sau 5 dolari de masina, in care este si parcarea inclusa. Pentru membrii ARC intrarea este 1 dolar de pesoana sau 4 dolari de masina. Pentru mai multe informatii se poate apela numarul de telefon (514)735-9139.

 
Prezenta romaneasca pe scena Teatrului la Monnaie din BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 01 September 2005

Romanca Ana Camelia Stefanescu va sustine in perioada 1-7 septembrie, la Teatrul la Monnaie din Bruxelles, doua reprezentatii din seria celor sapte spectacole ale operei Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart.

Soprana romanca va interpreta rolul Reginei Noptii si va fi insotita pe scena de Harry Peeters Sarastro, Ferdinand von Bothmer Tamino, Sophie Karthauser Pamina, in timp ce conducerea muzicala ii va apartine dirijorului Piers Maxim, informeaza site-ul oficial al institutiei culturale belgiene.

Ana Camelia Stefanescu a debutat la Opera Nationala Romana din Bucuresti la varsta de 19 ani si a reusit pe parcurs sa-si construiasca o cariera de succes. Calitatile vocale si munca sustinuta i-au adus premii si aprecieri la numeroase concursuri din tara si din strainatate, printre care se numara premiul obtinut la concursul "Reine Elisabeth" si premiul RTBF "Jaques Stehman" de la Bruxelles, in 1996. Totodata, soprana a evoluat pe scene din Belgia, Germania, Anglia, Franta, Elvetia, Japonia, Olanda, Austria si Polonia.

 
Noi Romanii ii va tine din nou pe romani in fata televizoarelorPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 01 September 2005

Programul emisiunii de televiziune Noi Romanii, care se va difuza sambata, 3 septembrie, in zona Vancouver, Toronto, Montreal si Ottawa, va contine un program divers alcatuit din mai multe reportaje de interes pentru comunitatea romana din Canada.

Emisiunea va cuprinde un material despre dezvelirea bustului lui Mircea Eliade, realizat de sculptorul Nicapetre, un interviu cu Dorin Chirtoaca, vice-presedinte al Partidului Liberal din Basarabia, pe tema Romanismului in Basarabia si Transnistria, un interviu cu Mihaela Moisin - Despre exil, emigratie, diaspora, si doua videoclipuri cu Mircea Rusu - "Iarba verde de acasa" si Holograf - "Daca poti sa zambesti. Romanii care locuiesc in zonele Vancouver, Toronto, Montreal si Ottawa pot receptiona emisiunea Noi Romanii in fiecare sambata la ora 12:00 si in reluare in fiecare joi dimineata de la ora 08:30 pe canalul OMNI 1 (4 cablu).

 
Elena Mosuc va fi protagonista in Boema de la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :244
Thursday, 01 September 2005

Soprana Elena Mosuc va evolua joi, 1 septembrie, de la ora 19:30, pe scena Operei din Zurich, in rolul Musetta din spectacolul Boema de Giacomo Puccini.

Spectacolul este dirijat de Franz Welser Most si ii va mai avea pe afis pe Cristina Gallardo-Domas in rolul Mimi, Marcello Giordani Rodolfo, Michael Volle Marcello, Cheyne Davidson Schaunard si Laszlo Polgar Colline. Artistii Boemei isi vor interpreta rolurile in limba italiana, urmatoarea reprezentatie urmand sa aiba loc duminica, 4 septembrie, de la ora 14:00, informeaza portalul ofical al Operei din Zurich.

Elena Mosuc este o prezenta de marca a scolii romanesti de canto clasic, fiind detinatoarea a numeroase premii interne si internationale. Soprana a castigat pe parcursul carierei sale premiul intai la concursul international muzical organizat de televiziunea germana ARD, in Munchen, premiul intai la concursul organizat in Monte Carlo, premiul European Furtherance Prize for Music si premiul Bellini d'Oro.

 
O noua intalnire romaneasca la Chicago aduce un tribut onoareiPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :302
Thursday, 01 September 2005

Romanii din Chicago vor aduce intreaga luna septembrie un tribut catre trei dintre cele mai importante virtuti: onestitatea, loialitatea si respectul.

Seria de intalniri romanesti organizate saptamanal de Seara Romaneasca din Chicago va incepe luna aceasta in seara de joi, 1 septembrie, cu o petrecere la care sunt invitati sa participe toti romanii din Chicago, familiarizati sau nu cu Seara Romaneasca.

Intalnirile romanesti din fiecare saptamana au loc la Restaurant-Clubul Juliana, situat in 3001 W. Peterson, din Chicago.Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Un milion si jumatate de vizitatori pentru Romania la AichiPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 01 September 2005

Pavilionul Romaniei la Expozitia Mondiala Aichi 2005 Japonia a fost vizitat, de la deschiderea sa, de un milion si jumatate de vizitatori.

Expozitia Mondiala Aichi 2005 se desfasoara in Japonia in perioada 25 martie 25 septembrie, participarea tarii noastre la acest eveniment fiind coordonata de Ministerul Afacerilor Externe. Inca de la lansarea evenimentului, Pavilionul tarii noastre s-a bucurat de un interes deosebit din partea vizitatorilor niponi si a presei japoneze, care i-a consacrat numeroase aparitii media. Unul din cele mai importante momente ale participarii tarii noastre la EXPO a fost Ziua Romaniei, marcata pe 1 iunie, eveniment la care a participat o delegatie condusa de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Cu aceasta ocazie a avut loc un spectacol ceremonial si un forum de afaceri Romania-viitoare destinatie a afacerii tale.

Spectacolele permanente de dans contemporan, teatru, muzica populara si clasica si restaurantul cu specific traditional sunt principalele atractii ale Pavilionului tarii noastre.

Pentru a marca incheierea Expozitiei Mondiale, Pavilionul Romaniei organizeaza in perioada 8-12 septembrie o serie de spectacole si manifestari intitulate Saptamana culturala a Romaniei in Japonia. Evenimentele vor avea loc in spatii de spectacole din cadrul EXPO, in Nagoya si Tokyo. Participa cunoscuta soprana de renume mondial Mariana Nicolesco, impreuna cu laureati ai concursului Hariclea Darclee, cantaretul la nai Nicolae Voiculet, coregrafa Liliana Iorgulescu, artistul Grigore Lese, precum si ansamblul clujean Camerata Transilvania, se arata intr-un comunicat al MAE. Pavilionul tarii noastre la Expozitia de la Aichi beneficiaza de o pagina de internet, actualizata cu informatii la zi despre activitatile desfasurate - www.expo2005romania.ro.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions