Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Multi elevi vor merge la scoala in cladiri noiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Tuesday, 06 September 2005
Cum anul scolar 2005-2006 bate la usa, ministerul Educatiei si Cercetarii a depus eforturi sustinute pentru constructia si reabilitarea unitatilor de invatamant, astfel incat o parte dintre copiii romani vor merge la scoala in 258 de cladiri noi.

La acestea se adauga 46 scoli si licee care au beneficiat de lucrari de consolidare a structurii, reamenanjarea si recompartimentarea spatiilor de invatamant, inlocuirea sau refacerea tamplariei, instalatiilor electrice si instalatiilor sanitare, fiecare scoala cuprinsa in program beneficiind si de mobilier nou. Majoritatea acestor scoli au fost realizate in cadrul programelor pentru invatamant rural si fac parte din strategia MEdC de crestere a calitatii invatamantului in aceasta zona.

Scolile isi vor deschide portile luni, 12 septembrie, cu trei zile mai devreme decat data clasica de 15 septembrie cu care se obisnuisera elevii in anii precedenti.

 
Exilul cere deconspirarea securistilor anti-emigratiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 06 September 2005
Reprezentantii emigratiei romanesti, reuniti la Campul Romanesc din Hamilton, in perioada 21-28 august, au adoptat o rezolutie prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa recunoasca faptul ca romanii aflati in exil sunt victime ale regimului comunist, se precizeaza intr-un comunicat.

Totodata, in apelul in 15 puncte, se solicita deschiderea integrala a arhivelor fostei securitati, precum si recunoasterea, de catre Bucuresti, a cetateniei romane pentru cei carora le-a fost retrasa de regimul comunist. "Solicitam deconspirarea informatorilor, a colaboratorilor si a membrilor fostei securitati care au locuit sau au actionat in strainatate", se arata in rezolutie, semnatarii dorind si declasificarea dosarelor Serviciului de Informatii Externe care au legatura cu actiunile impotriva emigratiei si dezvaluirea persoanelor ce au coordonat sau au pus in practica aceste actiuni. O alta solicitare formulata se refera la infiintarea unei structuri apolitice menite sa gestioneze toate problemele legate de emigratie. Reprezentantii emigratiei vor si o analiza a activitatii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din perioada 1997-2005. In plus, autoritatile romane sunt chemate sa ia masuri pentru eficientizarea activitatii reprezentantelor diplomatice ale Romaniei si in vederea inlocuirii diplomatilor care au colaborat cu fosta securitate. "Solicitam Bisericii Ortodoxe Romane sa renunte la presiunile pentru anexarea bisericilor ortodoxe romanesti ce se afla sub o alta obladuire spirituala, precum si publicarea numelor membrilor BOR care au colaborat cu fosta securitate", afirma autorii rezolutiei. In final, se cere autoritatilor romane sa ia atitudine fata de etnocidul comis de regimul de la Tiraspol impotriva romanilor din regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Printre semnatarii rezolutiei se numara Mihaela Moisin, presedintele Asociatiei Culturale Romane din Hamilton, George Balasu, director al ziarului "Cuvantul Romanesc" din Canada, Stefana Bianu, presedintele Comitetul Romanilor de Pretutindeni, Paris, Elena Borca, presedintele Asociatiei "Fratia", Stockholm, Suedia, precum si de un numar mare de personalitati aflate in exil.

 

(Preluare Ziua, editia de marti, 6 septembrie, 2005)

 

 
Concursul Satul romanesc, sat european si-a desemnat castigatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 06 September 2005
Delegatia Comisiei Europene in Romania a ales cele 20 de castigatoare ale concursului de actiuni comunitare Satul romanesc, sat european, care au fost selectate din randul celor 228 de localitati inscrise la competitie.

Acestea sunt comunele Girda de Sus, Unirea si Horea, judetul Alba, comuna Girisu de Cris, Bihor, comunele Hudesti si Ibanesti, Botosani, satele Sinca Veche si Zizin, Brasov, comuna Valea Salciei, Buzau, comuna Manastirea, Calarasi, comunele Mihai Viteazul si Sancraiu, Cluj, comuna Cumpana, Constanta, comunele Costache Negri si Oancea, Galati, satul Topesti si comuna Musetesti, Gorj, comuna Poiana Teiului, Neamt, satul Cojoci, Suceava si comuna Comlosu Mare, Timis. Acest concurs si-a propus sa demitizeze Uniunea Europeana si sa demonstreze ca ceea ce face ca un sat sa fie european nu sunt canalizarea sau termopanele, ci oamenii lui. Seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, a declarat ca omul sfinteste locul si ca oamenii care europenizeaza Romania sunt cei care aplica in mod firesc in rezolvarea problemelor valori europene precum solidaritatea, cooperarea, spiritul civic, respectul pentru traditie, protectia mediului inconjurator, informeaza Prompt Media.

Actiunile comunitare castigatoare vor fi prezentate zilnic pe TVR1 in luna septembrie 2005, la jurnalele informative. In etapa ulterioara, cele mai reprezentative dintre acestea vor fi prezentate mai pe larg la acelasi post de teviziune, in  perioada octombrie noiembrie, in emisiuni-dezbatere.

 
Romanul Daniel Negreanu a castigat 10 milioane de dolari din poker intr-un anPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Tuesday, 06 September 2005
Romanul Daniel Negreanu, din Toronto, a reusit sa castige in anul 2004 suma de 10 milioane de dolari din pasiunea sa pentru poker.

Daniel s-a nascut in 1974 in Toronto, Canada, si a inceput sa fie pasionat in tineret de biliard, ca ulterior sa ajunga sa devina un veritabil jucator de poker. La varsta de 21 de ani s-a mutat in Las Vegas, unde a continuat sa joace poker si sa castige partida dupa partida. In anul 1998 a debutat la Campionatele Mondiale de Poker, unde a castigat o medalie care i-a adus si titulatura de cel mai tanar campion din istoria competitiei. Un an mai tarziu, Daniel Negreanu a obtinut titlul de campion al Statelor Unite ale Americii, la care s-au mai adaugat si alte titluri importante care i s-au adaugat in palmares. Cel mai bun an al romanului a fost 2004, cand a fost numit jucatorul anului si in care a castigat nu mai putin de 10 milioane de dolari. Succesul enorm l-a propulsat pe locul al doilea in lume in clasamentul celor mai mari castiguri fiannciare obtinute in urma acestui joc, informeaza portalul oficial al lui Negreanu.

 
Detasamentul de geniu Irak IV se intoarce acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 06 September 2005
Detasamentul de geniu Irak IV va reveni in tara miercuri, 7 septembrie, si va fi primit cu un ceremonial militar care va avea loc incepand cu ora 11.00, la sediul Batalionului 96 Geniu din Bucuresti, informeaza MApN. 

Militarii romani care fac parte din acest detasament au participat la operatiunea Antica Babilonia din Irak si, pe parcursul ultimelor sase luni, in cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud, genistii romani au intreprins o serie de actiuni. Printre acestea se numara construirea si repararea drumurilor, amenajarea platformelor pentru elicoptere, executarea lucrarilor de intretinere a unor poduri care asigura legatura intre diferite localitati irakiene, amenajarea unor spatii de lucru si odihna pentru militarii din Forta Multinationala, construirea diferitelor elemente genistice in scopul cresterii gradului de protectie a fortelor si executarea de misiuni in folosul armatei irakiene.

 
Postul de radio al eparhiei Tomisului, remarcat de spanioliPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :352
Tuesday, 06 September 2005
Postul de radio Dobrogea al Arhiepiscopiei Tomisului intruneste calitatile necesare pentru a figura in baza de date a revistei spaniole "Super radio" ce are ca obiectiv catalogarea radiourilor serioase din intreaga lume.

Conform editiei on-line a revistei, postul religios dobrogean se va alatura, astfel, celorlalte posturi de radio romanesti care sunt deja luate in evidenta de spanioli, informeaza site-ul oficfial al arhipeiscopiei constantene.

Revista "super radio" a fost infiintata in anul 1991, iar pe internet se afla din anul 1997 la adresa www.guiadelaradio.com. Accesand acest prtal, utilizatorii vor putea gasi si un link ce duce direct la site-ul oficial al arhiepiscopiei Tomisului.

 
Natalie Imbruglia va canta la Cerbul de AurPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :255
Tuesday, 06 September 2005
Cunoscuta cantareata Natalie Imbruglia va sustine sambata, 23 septembrie, un recital la editia din acest an a festivalului Cerbul de Aur de la Brasov.

Intrepreta australianca va canta pentru publicul prezent in Piata Sfatului timp de aproximativ 70 de minute, informeaza TVR, organziatoarea evenimentului. Recitalul va incepe la ora 22:30 si va fi transmis in totalitate de postul national de televiziune. Natalie Imbruglia a devenit cunoscuta ca actrita de sitcom si film, aparand in productii locale de succes. Recunosterea internationala a venit in urma primului sau single, Torn, care, impreuna cu albumul de debut din 1997, Left Of the Middle", a urcat-o pe australianca in varful clasamentelor mondiale de specialitate. Urmatorul material discografic, "White Lilies Island, a aparut in 2001, cel mai nou disc fiind Counting Down the Days, lansat in luna aprilie a acestui an. Natalie Imbruglia a castigat premii la MTV Music Awards, Australian Record Industry Awards, MTV Video-Europe, Billboard Music Awards si a obtinut si trei nominalizari la Premiile Grammy, fiind o prezenta constanta in cele mai cunoscute emisiuni de televiziune din lume.

 
Eroii romani au fost comemorati la TurtucaiaPDF Print E-mail
Turtucaia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :394
Tuesday, 06 September 2005

O echipa a Oficiului National pentru Cultul Eroilor, ONCE, a participat duminica, 4 septembrie, la ceremonia de comemorare a eroilor romani si bulgari care a avut loc la Cimitirul Eroilor din apropierea localitatii bulgare Tutrakan (Turtucaia).

Ceremonia a debutat cu o slujba religioasa, fiind urmata de discursurile vicepresedintelui Bulgariei, al primarului orasului Tutrakan si al directorului ONCE,. Cristian Scarlat. Evenimentul s-a incheiat cu depunerea de coroane si jerbe de flori la monumentul central din cimitirul amplasat in apropierea satului Sumenti (Daidar), comuna Turtucaia. Cu acest prilej, a mai fost depusa o jerba de flori in cinstea eroilor romani cazuti pe campul de lupta in toamna anului 1916. La manifestare au participat delegatii oficiale din Romania si Turcia, reprezentanti ai autoritatilor bulgare centrale si locale, cat si o numeroasa asistenta. S-a conturat necesitatea unei mai ample documentari a ONCE in zona, avand in vedere participarea romaneasca la luptele din Turtucaia si rezonanta acestora in constiinta romaneasca.

In aceste zile se implinesc 89 de ani de la sangeroasele confruntari de la capul de pod de la Turtucaia. Delegatia O.N.C.E. prezenta la eveniment a fost formata din dr. Cristian
Scarlat, , directorul institutiei, si Cristina Elena Neacsiu, consilier, si a fost invitata de catre Biroul Atasatului Apararii si Aero al Republicii Bulgaria la Bucuresti, informeaza ONCE.

 
Iuscenko preocupat de raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Odesa, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 06 September 2005

Initiativele presedintelui ucrainean Victor Iuscenko privind solutionarea conflictului transnistrean sunt examinate marti si miercuri, la Odesa, in cadrul unei conferinte internationale, la care participa deputati, reprezentanti ai mai multor partide si ai mai multor organizatii neguvernamentale, savanti si politologi din Republica Moldova, inclusiv Tiraspol, si Ucraina, informeaza site-ul informational al orasului Odesa.

Participantii vor atrage atentia asupra garantiilor internationale, asistentei internationale, rolului societatii civile in solutionarea conflictului transnistrian, interactiunii economice intre partile conflictului si problemelor Republicii Moldova in contextul securitatii europene.

Pana la ora trimiterii stirii, responsabilii din cadrul Serviciului de presa al Parlamentului nu au fost in masura sa concretizeze cine dintre deputatii moldoveni participa la conferinta de la Odesa.

 
Traian Basescu: Romania elaboreaza deja o strategie pentru securitatea Marii NegrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Tuesday, 06 September 2005

Presedintele Romaniei Traian Basescu considera ca razboaiele regionale creeaza probleme sociale extreme, insecuritate pentru statele din vecinatatea zonelor de conflict si provoaca, mai ales, blocarea dezvoltarii si evolutiei pozitive a zonei. El a abordat acest subiect luni, in cadrul Conferintei "Noua Europa. Cui ii este teama de democratizare", organizata de Asociatia Studentilor din Facultatea de Stiinte Politice.

Basescu a declarat in context ca Romania isi propune sa traga continuu un semnal de alarma catre statele democratice ca "in zona Marii Negre trebuie intervenit cu instrumentele democratiei, inainte ca aceste conflicte inghetate sa se transforme in razboaie regionale".

Potrivit unui comunicat al Departamentului Comunicare Publica a Presedintiei romane, Basescu a spus ca din aceste motive, Bucurestiul considera ca interventia pasnica, diplomatica, in spatiul extins al Marii Negre, trebuie facuta de pe acum, inainte ca Marea Neagra sa devina o zona de conflict deschis. Potrivit lui, in zona Marii Negre se gasesc si zonele de conflicte, mai mult sau mai putin inghetate, din nordul Marii Negre, ca de exemplu cele din Transnistria, din Abhazia, din Osetia de Nord si Nagorno Karabach, "conflicte care, nefiind solutionate, acumuleaza continuu energie negativa". "Zona extinsa a Marii Negre este o zona de importanta strategica, iar politica externa romaneasca pune un accent deosebit pe democratizarea spatiului largit al Marii Negre", a accentuat presedintele Romaniei.

Mai mult, Basescu sustine ca Marea Neagra incepe sa devina punctul de atractie pentru multe tari democratice, intrucat aici este locul de intalnire a catorva fluxuri de interese extrem de importante din punct de vedere geopolitic: zona extinsa a Orientului Apropiat, zona de influenta a statelor ex-sovietice care si-au dobandit democratia, zona de interese a Federatiei Ruse si interesele Uniunii Europene si ale NATO.

Presedintele Romaniei a atras atentia asupra potentialului de "amenintari asimetrice", pe care il prezinta zona Marii Negre la adresa tarilor Uniunii Europene, inclusiv a Romaniei, avand in vedere traficul de droguri, traficul ilegal de persoane si de armament. Potrivit lui Basescu, aceste elemente determina Romania "sa fie extrem de interesata in a sti ce se intampla in zona extinsa a Marii Negre, in a participa la controlul si stapanirea amenintarilor asimetrice, in a-si valorifica interesele nationale in calitate de stat riveran al Marii Negre".

Presedintele Romaniei a mentionat ca in spatiul extins al Marii Negre are loc acum al doilea val de democratizare, cu tari precum Ucraina, Georgia, Moldova, "indreptandu-se spre solutii specifice capitalismului, democratiei". Seful statului roman a precizat ca procesul de democratizare prin care trec statele din spatiul ex-sovietic este unul extrem de dificil. In opinia lui, democratia este adeseori infatisata drept "o perfectiune a organizarii sociale, pentru ca atunci cand este atinsa sa constatam ca este departe de a fi perfecta". "Democratia ramane totusi cel mai agreat mod de organizare sociala a unei comunitati, fie ea si la nivel national", a spus Basescu, adaugand ca democratia implica un pret ridicat care merita platit.

Totodata, Basescu a afirmat ca "Romania nu doreste sa conduca regiunea Marii Negre", ci "doreste sa fie parte a proceselor care se vor derula in anii urmatori cu scopul asigurarii democratiei in regiunea Marii Negre si al asigurarii pacii in aceasta regiune". "Singurul lucru pe care il dorim este sa atragem atentia tarilor democratice asupra faptului ca aici avem o problema majora pentru securitatea noastra. Daca Romania are o problema de securitate, aceasta problema se extinde automat catre toate tarile membre ale NATO. Din acest motiv, ducem o politica de promovare a ideii conform careia tarile puternice, organizatiile, precum NATO sau UE, trebuie sa se implice in pacificarea, in eliminarea conflictelor din regiunea extinsa a Marii Negre", a spus seful statului roman, adaugand ca exista semnale foarte pozitive din partea multor tari. "Romania elaboreaza deja o strategie pentru securitatea Marii Negre, strategie distribuita principalilor aliati din NATO si din UE", a conchis Basescu.

 
Romanii din New Orleans sunt in sigurantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Tuesday, 06 September 2005

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat printr-un comunicat de presa ca toti cetatenii romani din statul New Orleans, afectat de uraganul Katrina, despre care s-au solicitat informatii pana in prezent, se afla in stare de siguranta in zone adapostite, fiind in afara oricarui pericol.

In perioada 2 - 5 septembrie, au fost inregistrate 12 apeluri la Directia Consulara din MAE si la Ambasada Romaniei la Washington, din partea unor persoane care au solicitat sprijin pentru localizarea unor cetateni romani aflati in zona localitatii New Orleans la data producerii uraganului Katrina. Misiunea diplomatica romana a solicitat sprijinul autoritatilor americane pentru verificarea situatiei cetatenilor romani semnalati si a incercat in acelasi timp sa stabileasca in mod direct legatura cu acestia pe baza informatiilor primite prin intermediul apelurilor telefonice. In urma demersurilor facute, ambasada face asigurari ca toti cetatenii romani sunt in siguranta in zone in care nu exista nici un risc.

MAE mentine cele doua numere de telefon (021- 319.68.70 si 021 -319.68.71) la care se pot primi apeluri, iar Ambasada Romaniei la Washington continua sa verifice zilnic situatia victimelor, prin contact permanent cu autoritatile americane.

 
O noua formatiune politica intra pe scena basarabeanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 06 September 2005

Lumea politica din Basarabia se va imbogati in aceasta luna cu un nou partid, Partidul European, care se va constitui sambata, 10 septembrie, in cadrul unui congres in care se vor adopta statutul si programul noii formatiuni.

Reprezentantul Grupului de Initiativa, Dorian Furtuna, sustine ca Partidul European este constituit din tineri care vin sa dea o alta prestanta politicii moldovenesti, creand o alta elita politica cu valori clare europene, informeaza Moldova Azi. Partidul European, formatiune cu doctrina social-liberala, va pune accent pe o echipa competenta si pe actiune. Partidul European este reprezentat de o echipa de oameni tineri, competenti, care vor activa zilnic pentru a apropia Moldova de Europa - nu prin vorbe, ci prin fapte, a mai declarat Furtuna. La intrunirea din 10 septembrie se va alege si presedintele noului Partid European care ar putea fi unul dintre liderii Grupului de Initiativa, Viorel Ghimpu. Participantii la Congres vor mai aproba si sigla formatiunii si isi vor alege cativa membri ai Biroului Politic si ai Consiliului Politic National al PE. La Congres sunt asteptati sa participe aproximativ 300 de delegati din aproximativ 20 de raioane si municipii din Basarabia, dar si invitati de peste hotare.

Potrivit legislatiei din Republica Moldova, pentru ca o formatiune sa fie inregistrata, aceasta trebuie sa aiba cel putin 5000 de membri in cel putin jumatate din raioanele si municipiile din republica.

 
Prea putine burse in Romania pentru studentii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 06 September 2005

Bursele scoase la concurs in invatamantul superior din Romania pentru tinerii studenti basarabeni sunt de trei ori mai mici decat numarul total al candidatilor care doresc sa isi continue studiile de partea cealalta a Prutului.

Pentru cele 477 de locuri cu finantare de la buget puse la dispozitie de statul roman vor concura in acest an 1460 de basarabeni care si-au depus deja cererile de inmatriculare, informeaza Infotag. Cele mai solicitate institutii de invatamant superior din Romania sunt universitatile Dunarea de Jos din Galati, la care au fost depuse 360 de cereri pentru 215 de locuri, Alexandru Ioan Cuza din Iasi, unde s-au inscris 265 de tineri pentru 60 de locuri, si Academia de Studii Economice din Bucuresti, cu 237 de candidati la 50 de locuri. Totodata, la acestea se adauga un numar de 634 candidati din Basarabia care vor concura pentru 120 de burse de studii post-universitare. Rezultatele admiterii vor fi anuntate pana la 15 septembrie, mai anunta Infotag. Conform statisticilor din anii trecuti, peste 30% din cetatenii Republicii Moldova care si-au facut studiile in Romania au ramas sa lucreze in aceasta tara.

 
Directorii Institutelor Culturale Romanesti din strainatate la ora evaluariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Tuesday, 06 September 2005

In sensul eficientizarii retelei institutionale de promovare a imaginii Romaniei prin cultura, precum si pentru ca performantele institutelor culturale romanesti din strainatate, sa fie mai ridicate, secretarul de stat in MAE, Valentin Naumescu, si presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, au convenit un plan de evaluare, din perspectiva manageriala, a activitatii directorilor de institute, pe baza rapoartelor trimise de acestia pana la data de 15 septembrie.

In acest sens, dupa data mentionata, se va reuni o comisie mixta MAE-ICR, din care fac parte, ca reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, secretarul de stat Valentin Naumescu, directorul general pentru management financiar-logistic, Daniel Gosea si directorul adjunct al directiei relatii culturale, educationale si stiintifice, Diana Turconi Bubenek. In cursul acestui an au fost deja numiti noi directori de institute, buni cunoscatori ai mediilor culturale in care isi desfasoara activitatea: Bogdan Stefanescu (director adjunct) la ICR New York, Madeea Axinciuc (director) si Andra Moisescu (director adjunct) la ICR Tel Aviv, Mihai Maxim (director) si Calin Felezeu (director adjunct) la ICR Istanbul, iar Radu Portocala si Carmen Bendovschi urmeaza, in cel mai scurt timp, sa preia conducerea institutelor de la Paris si, respectiv, Viena. Conform Legii 356/2003 privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, noii directori sunt numiti prin ordin comun al MAE, MCC si ICR, la propunerea presedintelui ICR.

 
Copiii din Kitchener merg din nou la scoala de limba romanaPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :309
Tuesday, 06 September 2005

Scoala de limba romana din orasul canadian Kitchener isi va relua in luna septembrie cursurile saptamanale care se vor desfasura in fiecare sambata intre orele 9:00 11:30, la Scoala St. Louis din localitate.

Institutia de invatamant care va gazdui orele de limba romana se afla la adresa 80 Young Street

intersectia Young cu Duke, cladirea fiind situata in spatele primariei, informeaza portalul arta.ca.

Cursul va fi gratuit, iar inscrierile vor incepe sambata, 10 septembrie. Parintii care doresc sa isi trimita copiii

la aceste clase au la dispozitie numarul de telefon (519) 745- 1979.

 
 
 
 
Bustul lui Jebeleanu, inaugurat in UngariaPDF Print E-mail
Kiskoros, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :219
Tuesday, 06 September 2005

In cadrul Sarbatorii Culesului Viei si a Zilelor Nationalitatii Slovace din Kiskoros, a fost inaugurat vineri, 2 septembrie, bustul poetului si traducatorului roman Eugen Jebeleanu.

 

Bustul este amplasat in Parcul Statuilor Traducatorilor lui Petofi, informeaza corespondentul Romanian Global News. Ideea parcului s-a nascut la mijlocul anilor '80, materializarea acestuia fiind asumata de Asociatia Nationala Petofi. Stabilimentul se imbogateste pe an ce trece, bustul lui Eugen Jebeleanu fiind a 13-a statuie inaugurata aici in mod festiv. La eveniment a fost prezenta si o delegatie a orasului infratit Marghita, din judetul Bihor, cel care a donat orasului Kiskoros aceasta opera de arta.

 
Festivalul Romania, traditii si valori europene, la editia a douaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 06 September 2005

In perioada 9-11 septembrie se va desfasura la Milano, in organizarea Asociatiei Romanii in Italia, cea de a doua editie a Festivalului "Romania traditii si valori europene".

Programul Festivalului se va desfaura pe parcursul a trei zile si va cuprinde: conferinte cu teme privind rolul culturii si traditiilor romanesti in Europa; prezentarea expozitiei "Port traditional romanesc" cu cele mai reprezentative costume din principalele regiuni ale Romaniei, seara muzicala dedicata lui George Enescu, unul din cei mai mari compozitori romani, spectacol folcloric si dansuri romanesti, demonstratie in direct a unor mestesuguri vechi traditionale, se arata intr-un comunicat al ARI. Cu acest prilej va fi lansat si ultimul numar al revistei Asociatiei "Ganduri romanesti", in varianta romana si italiana. La manifestari vor fi prezenti reprezentanti ai Consulatului Romaniei la Milano, ai Institutului de Cultura Roman din Venetia, ai Bisericii, ai unor asociatii romanesti din Italia, precum si o serie de personalitati romanesti din diverse domenii artistice ce-si desfasoara cu succes activitatea in Italia. Manifestarile incluse in program vor avea loc in complexul si piata "San Lorenzo alle Colone", un loc devenit simbol in istoria orasului Milano, unde a fost dat edictul din anul 313 privind acordarea libertatii cultului crestin de catre imparatul Constantin cel Mare. Festivalul considerat o reusita inca de la prima editie unde au participat aproape 1000 de romani si italieni, se doreste a fi o carte de vizita la adresa Romaniei si a contributiei valorilor romanesti in lume, mai informeaza Asociatia Romanii in Italia.

Intrucat resursele necesare organizarii unui asemenea festival sunt considerabile, comitetul de organizare al festivalului face un apel catre toti cei doritori, sa sprijine financiar sau material derularea acestui program (fie prin bani, fie prin pregatirea bucatariei de dulciuri cu specific romanesc, programata pentru ziua de duminica 11 septembrie).

 
Povestea Sabinei Campeanu ajunge la televiziunea romanilor din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :302
Tuesday, 06 September 2005

Canalul romanesc de televiziune Rompost TV din Canada, care emite in Vancouver pe Canalul Multicultural 8, va difuza marti, 5 septembrie, de la ora 15:00, un interviu despre Sabina Ioana Campeanu, fetita romanca bolnava de cancer.

Difuzarea emisiunii va coincide cu ziua in care micuta Sabina va fi supusa interventiei chirurgicale la un spital din Scotia, informeaza portalul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa de e-mail adinagray_ca@yahoo.com.

Rompost TV este gazduita de Channel M - Multivision Television si poate fi receptionata pe urmatoarele canale de cablu: Canalul 8 in Lower Mainland si Canalul 10 in Insula Vancouver. Televiziunea romaneasca ofera un program divers alcatuit din stiri de interes pentru comunitatea de romani din Vancouver, materiale despre obiective turistice si culturale in acest oras, informatii diverse din domeniul sanatatii, politicii, al institutiilor de invatamant si al unitatilor medicale, o rubrica despre gastronomia romaneasca si interviul saptamanii.

 
Veta Biris, invitata de onoare a romanilor din GeorgiaPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 06 September 2005

Parohia ortodoxa romana Sfanta Maria din Norcross, statul american Georgia, va organiza duminica, 2 octombrie, sarbatoarea hramului bisericii, la care invitatul special va fi interpreta de muzica populara Veta Biris.

Activitatile festive vor incepe la ora 10:00, cu slujba Sfintei Liturghii, si vor fi urmate la ora 12:30 de un picnic cu mancaruri traditionale, iar de la ora 13:00 de un spectacol cu dansuri si cantece traditionale romanesti al carui invitat de onoare va fi cantareata Veta Biris. Evenimentul va avea loc la adresa 2225 Givens Road, Dacula, GA 30019-2529, informeaza portalul oficial al parohiei romanesti. Toti romanii care vor participa la sarbatoarea hramului vor fi serviti cu sarmale si mititei, bere si sucuri, in timp ce copiii lor se vor putea juca intr-un loc special amenajat, alaturi de o persoana specializata in organizarea diferitelor jocuri pentru cei mici. Spectacolul folcloric, cu dansuri si cantece romanesti la care vor participa dansatori si cantareti profesionisti, va fi in aer liber, de aceea consiliul parohial ii roaga pe romani sa aduca scaune portabile pentru a sta jos. Totodata, la eveniment se pot aduce orice obiecte care tin de un picnic, precum mingi, rachete si scaune. Deoarece credinciosii bisericii se vor stradui ca toata lumea sa se simta bine, orice donatie benevola pentru biserica va fi extrem de apreciata.

Cunoscuta interpreta Veta Biris va mai sustine duminica, 9 octombrie, un alt recital de cantece religioase pentru credinciosii romani, chiar in biserica Sfanta Maria care se afla la adresa 2140 Beaver Ruin Road, Norcross, GA 30071.

 
Romanii din intreaga lume au acum in case Radio Romania InternationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 06 September 2005

Emisiunile postului de radio Romania International pot fi receptionate acum, in intreaga lume, non-stop, prin intermediul Internetului, in format Real Audio, si prin satelit in Europa, bazinul Mediteranei, Statele Unite ale Americii si Canada.

In cele 24 de ore de emisie, romanii pot sa asculte programe realizate de canalele Romania International, Romania Actualitati, Romania Cultural, Romania Muzical si Romania Tineret, pe diferite tronsoane orare. Mai multe informatii despre grila de programe a RRI se pot obtine de la adresele de e-mail: ro@rri.ro sau roman@rri.ro .

 
Actiunile de caritate ii preocupa pe romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :316
Tuesday, 06 September 2005

Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland le propune credinciosilor sai sa participe la un mic-dejun de caritate care se va desfasura duminica, 11 septembrie, la ora 12:30, la St. Michael's Woodside Center, in organziarea manastirii ortodoxe Sfanta Maria Egipteanca.

Centrul care va gazdui actiunea de binefacere se afla la adresa 5025 East Mill Rd, (Off Wallings Rd & 1-77), anunta buletinul de informare al catedralei romanesti. Membrii parohiei Sfanta Maria care vor sa mearga la mic-dejunul caritabil pot sa isi procure bilete de participare de la Betty Galbincea, contra sumei de 15 dolari. Cei care nu pot sa se deplaseze personal la eveniment, dar vor sa faca o donatie in acest scop, pot sa trimita banii respectivi la adresa St. Mary of Egypt, P.O.BOX 711025, Cleveland, OH 44107.

 
Anca Parghel va canta la Casa Romana din HaywardPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :292
Tuesday, 06 September 2005

Casa Romana din orasul american Hayward va organiza vineri, 16 septembrie, un concert de jazz pe care il va sustine celebra cantareata Anca Parghel.

Romanii din California care vor sa o asculte live pe una dintre cele mai bune cantarete de jazz din Romania sunt rugati sa ia legatura cu Jon Gherga, la numarul de telefon 415-365-3448, sau cu Robert Velisar, care poate fi gasit la 650-949-1504.

Anca Parghel este interpreta de blues si jazz, pianista, profesoara si compozitoare, reprezentand cu succes jazz-ul nu numai in tara sa natala, dar si in strainatate. Romanca se poate mandri cu o voce care poate acoperi patru octave, talent ce a fost demonstrat in turnee internationale in Germania, Polonia, Austria, Bulgaria, Elvetia, Republica Moldova, Belgia, Olanda si Slovacia. Din anul 1997, Anca Parghel este profesoara de jazz la Conservatorul Regal de Muzica din Bruxelles, Belgia.

 
Teatrul National Mihai Eminescu din Chisnau va evolua la CairoPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :210
Tuesday, 06 September 2005

Teatrul National Mihai Eminescu din Chisnau va participa in perioada 20-30 septembrie, la cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Teatru Experimental din Cairo, informeaza Moldpres.

Aceasta este a treia participare basarabeana la festivalul care se desfasoara in capitala Egiptului, actorii de la Chisinau urmand sa participe la manifestare cu piesa istorica Bastarzii de Dumitru Matcovschi, in regia lui Vitalie Rusu si cu Emil Gaju in rolul principal. Conform serviciului de presa al teatrului, juriul festivalului va acorda premii pentru cea mai buna piesa, cea mai buna regie, cel mai bun actor, cea mai buna actrita si cel mai bun tehnician, iar invingatorii vor primi statueta zeului civilizator Thot din mitologia egipteana.

Trupa de actori de la Teatrul National Mihai Eminescu a participat pentru prima data la Festivalul International de Teatru Experimental in anul 1997, cu piesa Legaturi primejdioase, in regia lui Sandu Vasilache, iar in anul 2001 cu piesa Jucatorii de Gogol, in regia lui Ilie Todorov. La fiecare editie a acestui festival participa trupe din 50 de tari ale lumii.

 
Inca trei zile pana la aflarea castigatorului premiului Corneliu M. PopescuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :243
Tuesday, 06 September 2005

Ceremonia de decernare a premiului Corneliu M. Popescu pentru traducere de poezie romaneasca, editia 2005, se va desfasura joi, 8 septembrie, la Goodenough College din Londra.

scurta a editiei 2005 a premiului Corneliu M. Popescu, urmata de anuntarea propriu-zisa a castigatorului.

Premiul Corneliu M. Popescu pentru Traducere de Poezie Europeana a fost infiintat pentru promovarea talentului deosebit al unui tanar translator roman, Corneliu M. Popescu, care a tradus extraordinar de frumos in limba engleza opera lui Eminescu. Popescu s-a stins din viata, printr-o nenorocire, la varsta de 19 ani, in timpul cutremurului din 1977, iar acest premiu reprezinta astazi un tribut adus tinerilor traducatori din intreaga lume, care isi dovedesc talentul in acest sens. Premiul este unul dintre proiectele culturale initiate de Ion Ratiu in anii 80, fondat de Societatea de Poezie si de Fundatia Ratiu UK. Premiul se decerneaza o data la doi ani, iar prima sa editie a fost in 2003, cand succesul acestei manifestari s-a situat peste asteptari. Pentru editia din acest an au fost trimise deja 70 de colectii de traduceri ale tinerilor din intreaga Europa. Lucrarile care s-au calificat pana in finala concursului sunt: Love at the Full (Lucien Baker, tr.

Christopher Pilling-Flambard) Franta; Cuceriri Disperate (Carmen Firan, tr. Julian Semilian-Editura ICR) Romania; Absurd Athlete (Yannis Kondos, tr. David Connolly - Arc Publications) Greece; The Night of Akhenaton (Agnes Nemes Nagy, tr. George Szirtes - Bloodaxe Books) Hungary; A Voice (Anzhelina Polonskaya, tr. Andrew Wachtel - Northwestern University Press) Russia; The Bridge (Marin Sorescu, tr. Adam J Sorkin and Lidia Vianu, Bloodaxe Books) Romania. Ceremonia de decernare asteapta cat mai multi iubitori de lectura din Marea Britanie, la Goodenough College, Mecklenburgh Square din Londra, de la ora 19.30.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions