Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Standard & Poors isi schimba parerea despre Romania in binePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Wednesday, 07 September 2005

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor`s a hotarat sa imbunatateasca ratingul de tara al Romaniei cu o treapta, ceea ce face ca tara noastra sa devina o zona in care investitiile au un grad scazut de risc si ies din categoria celor speculative.

Nota a fost acordata pe baza ameliorarii unor indicatori, evolutie favorizata de cresterea economica sustinuta de cererea interna, informeaza Rador. Totodata, agentia Standard & Poor`s saluta evolutia economica a Romaniei, care va avea ca efect inregistrarea unui deficit bugetar de 1,3% din PIB, desi fiscalitatea s-a redus dramatic prin introducerea cotei unice de impozitare si a cheltuielilor suplimentare care au aparut in urma inundatiilor. In viziunea Standard & Poors, punctele mai putin forte ale Romaniei raman slabiciunile institutionale, dezechilibrele externe, nivelul scazut de prosperitate economica si dimensiunea ridicata a sectorului de stat cu pierderi.

Standard & Poor`s este a doua agentie internationala de evaluare care a acordat Romaniei ratingul de risc scazut pentru investitii, dupa ce agentia Fitch Ratings a facut acest lucru in luna noiembrie anul trecut.

 
La romani viciul va cere tot mai multi baniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :393
Wednesday, 07 September 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a evaluat ca o solutie potrivita pentru iesirea din criza in cadrul sistemului de sanatate este depasirea planului de accizare la nivel european a consumului de tigari si alcool.

Presedintele a mai spus ca daca Guvernul va alege sa mareasca accizele la aceste doua categorii de produse, si adica banii vor merge la Sanatate el va fi primul care se va lasa de fumat. Prezent la dezbaterea publica ocazionata de lansarea Proiectului Strategiei Nationale de Export, desfasurata marti, 6 septembrie, la Camera de Industrie si Comert a Romaniei, Basescu i-a identificat pe producatorii de tutun si alcool drept furnizori de boala si a sugerat ca banii pentru sanatate ar trebui luati chiar de la acestia.

 
Un de la moartea lui Dan SpataruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 07 September 2005

Se implineste un an de cand, intr-o dimineata de 8 septembrie, unul dintre cei mai iubiti cantareti romani ai tuturor timpurilor - Dan Spataru ne-a parasit, in urma unui atac de cord, care a pus capat unui sir de lungi suferinte pricinuite de o boala veche.

Vestea i-a lasat inmarmuriti pe multi dintre romani, mai batrani sau mai tineri, peste care aceasta personalitate a muzicii romanesti isi lasase amprenta timbrului vocal. In ciuda celebritatii sale, Dan Spataru a fost solistul cu cele mai putine discuri inregistrate si cele mai multe slagare cantate de romani. In acelasi context al extremelor, Dan Spataru a fost, asa cum recunostea fara retinere, un om al exceselor dar si al devizei: Totul sau nimic!

Nascut in octombrie 1939 in Dobrogea, intr-un sat de pe langa Medgidia, in copilarie a cunoscut saracia lucie. La 13 ani, a plecat de-acasa, sa-si caute rostul in lume, a facut liceul si apoi a lucrat, ca muncitor in fabrica. Pasionat de fotbal, in timp ce batea mingea , a fost remarcat de profesori si a ajuns student la Educatie Fizica si patru ani a jucat in Divizia B, la Stiinta Bucuresti. Cariera lui fotbalistica n-a durat decat pana in 1963, cand, la absolvirea facultatii, a suferit un accident grav care l-a scos definitiv de pe teren. Aceasta a marcat trecerea lui Dan Spataru de la minge la microfon, urmand celebritatea. Au urmat ani in care, dedicandu-se vietii de artist cu tot sufletul, a bucurat sufletul a milioane de romani cu neuitatele Tarancuta, tarancuta",.Cu cine semeni dumneata, In randul patru", Drumurile noastre", Trecea fanfara militara", Nu m-am gandit la despartire sau La cinci si jumatate, la Universitate.

Desi nascut in zodia Balantei, Dan Spataru, furat de farmecul vietii de artist, si-a pierdut echilibrul cazand in mrejele lui Bachus ceea ce l-a dus in multe situatii jenantre si i-a pus in pericol cariera, asa cum el insusi povestea mai tarziu. Marele sau merit si dovada unui caracter puternic au fost ca de la 40 de ani si pana cand a murit n-a mai pus alcool in gura. Pana atunci, recunosc, am fost chefliu performer. Ca-n box, m-am trezit din pumni", spunea in stilul sau hatru. S-a ridicat si a continuat, in aplauzele publicului, sa cante cum stia el mai bine. Nu a interupt turneele prin tara si strainatate pana in ultima clipa a vietii, desi, chinuit de boala si de varsta, le mai rarise. Niciodata prea avut, ultimii ani ai vietii si i-a sprijinit intr-o pensie umila de vreo trei milioane de lei si in ultimele luni de o indemnizatie de merit de la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Apoi a plecat definitiv dintre noi, dar ne-a lasat ca mostenire cantecele sale inconfundabile, informeaza Prompt Media.

 
Insulta si calomnia nu vor mai fi infractiuniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Wednesday, 07 September 2005

In partea speciala a Codului penal, s-a procedat la o evaluare a infractiunilor care, prin continutul lor constitutiv, ar putea reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea libertatii de exprimare, pentru a stabili daca modul de reglementare si scopul urmarit sunt considerate legitime din perspectiva Conventiei Europene a Drepturilor Omului si jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Au fost avute in vedere, din categoria infractiunilor contra sigurantei statului, actiunile impotriva ordinii constitutionale prevazuta in articolul 1661 si comunicarea de informatii false prevazuta in articolul 1681, infractiunile contra demnitatii, respectiv insulta prevazuta in articolul 205 si calomnia prevazuta in articolul 206, precum si, din categoria infractiunilor contra autoritatii, defaimarea tarii si a natiunii prevazuta in articolul 2361.

In legatura cu infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale prevazuta in articolul 1661, proiectul propune abrogarea alineatelor 1 - 3. Astfel, in noul Cod Penal se va mentine incriminarea doar pentru fapta savarsita prin violenta. Astfel, potrivit noilor reglementari, intreprinderea oricarei actiuni pentru schimbarea prin violenta a ordinii constitutionale sau a caracterului national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Instigarea publicului la savarsirea faptelor mentionate mai sus se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Cu privire la infractiunea de comunicare de informatii false prevazuta in articolul 1681, se observa ca textul legal utilizeaza expresii ambigue gen fapta de natura sa aduca atingere si relatiile internationale ale Romaniei. In ceea ce priveste infractiunea de propaganda in favoarea statului totalitar prevazuta in articolul 166, pentru a da efect dispozitiilor constitutionale din articolul 40 alineatul 2, continutul constitutiv a fost modificat in sensul ca propaganda trebuie indreptata impotriva pluralismului politic sau a principiilor statului de drept iar aceasta activitate, ca sa justifice sanctiunea penala, trebuie sa creeze un pericol real de instaurare a statului totalitar. In materia infractiunilor contra demnitatii, proiectul propune dezincriminarea infractiunilor de insulta prevazuta in articolul 205 si calomnie prevazuta in articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale care, in orice sistem de drept, reprezinta cea mai aspra sanctiune juridica. Sub imperiul unei amenintari permanente cu o sanctiune penala, libertatea de exprimare este afectata in mod semnificativ, intrucat impune persoanei o atitudine de autocenzura, care ar trebui determinata doar de ratiuni etice, iar nu de teama unei pedepse penale imediate.

In cazul exercitarii abuzive a libertatii de exprimare, persoana lezata are posibilitatea sa obtina pe cale civila repararea prejudiciului suferit, in conditiile legislatiei actuale. In ceea ce priveste infractiunea de defaimare a tarii si a natiunii prevazuta in articolul 236, se constata ca valorilor protejate prin norma de incriminare, respectiv tara si natiunea, sunt esentialmente abstracte si pot fi interpretate in variante multiple de cei care transmit idei si opinii, de destinatarii acestora sau de cei care le evalueaza. In consecinta, proiectul propune abrogarea articolului 2361.

Pentru a indrepta o vadita disproportie intre regimul sanctionator al infractiunii de ultraj prevazuta in articolul 239, mult mai aspru, si cel al infractiunii de purtare abuziva prevazuta in articolul 250, proiectul propune un regim sanctionator identic atat pentru faptele savarsite de functionarii publici, cat si pentru faptele de aceeasi natura indreptate impotriva acestora. In plus, pentru a asigura o protectie egala tuturor functionarilor publici, a fost inlaturata de la infractiunea de ultraj circumstanta prin care raspunderea penala era agravata daca fapta era comisa impotriva unui magistrat, politist, jandarm sau militar, informeaza Prompt Media.

 
Tabara romano-germana de ingrijire a mormintelor de razboiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 07 September 2005

Vineri, 9 septembrie, la Buzau se va deschide o tabara de lucru romano-germana pentru ingrijirea mormintelor de razboi din Cimitirul Eroilor.

Activitatea este organizata de Asociatia germana pentru ingrijirea mormintelor de razboi si de Comandamentul 2 Operational Intrunit Maresal Averescu, din Buzau, fiind coordonata de Sectia Traditii Militare si Educatie Civica a Ministerului Apararii Nationale. La actiune, care se va incheia pe 22 septembrie, participa 12 militari germani de la Batalionul 1 Paza, din Jever, selectionati pe baza de voluntariat, condusi de locotenent-colonelul Hans-Jrgen Bindernagel. Partea romana este reprezentata de 12 militari de la Regimentul 47 Transmisiuni, din Buzau, condusi de capitanul Luigi Campeanu. Activitatile de ingrijire a mormintelor de razboi din Buzau au devenit deja o traditie, militarii germani participand pentru a cincea oara la acestea. Intre Guvernul Romaniei si Guvernul Germaniei exista un acord privind mormintele de razboi romanesti din Germania si mormintele de razboi germane din Romania, document care a fost ratificat in 1997.

 
Anul scolar romanesc nu ii oboseste pe eleviPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 07 September 2005

Elevii romani nu mai au motiv sa declare ca sunt obositi la scoala, durata anului scolar romanesc fiind stabilita de Ministerul Educatiei si Cercetarii la 177 de zile, semnificativ mai scurta decat in alte tari din Europa.

Numarul de zile a fost fixat astfel incat sa se asigure un numar suficient de ore necesar parcurgerii programei, care permite recunoasterea europeana a nivelului de pregatire, respectiv de calificare a absolventilor, anunta MEdC. Comparativ cu alte tari, in care durata anului scolar este semnificativ mai mare (Germania - 205 zile, Danemarca si Italia - 200 zile, Marea Britanie si Olanda - 190 zile, Belgia si Polonia - 185 zile, Suedia - 182 zile, respectiv Ungaria - 181 zile), tara noastra se poate mandri cu un an mai scurt, tinand cont si de faptul ca in majoritatea tarilor europene anul scolar incepe in jurul datei de 1 septembrie, iar in altele chiar mai devreme, respectiv in august.

Elevii romani vor incepe scoala luni, 12 septembrie, si, desi acest lucru inseamna ca vor renunta la trei zile de vacanta, anul scolar 2005-2006 nu ii va supraincarca, fiind un an care va alinia invatamantul preuniversitar romanesc la cel european si va favoriza repartizarea continuturilor de invatat pe un numar mai mare de zile.

 
Ministrul Administratiei si cel al Justitiei merg la NewcastlePDF Print E-mail
Newcastle, Anglia/Romanian Global News
Accesari :246
Wednesday, 07 September 2005

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si ministrul Justitiei, Monica Macovei, vor participa, in perioada 8-9 septembrie, la Reuniunea informala a Consiliului Justitie si Afaceri Interne, din orasul britanic Newcastle.

Intrunirile de acest gen se organizeaza periodic, din sase in sase luni, si sunt gazduite de statul care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene, in prezent Marea Britanie. Consiliul JAI reuneste ministrii de justitie si afaceri interne din statele membre, statele candidate, vice-presedintele Comisiei Europene, precum si reprezentanti ai Parlamentului European. Reuniunea va aborda mai multe teme strategice asupra problemelor cheie care afecteaza, in aceasta perioada, Uniunea Europeana in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne, cum ar fi lupta impotriva terorismului si a crimei organizate sau combaterea migratiei ilegale si a traficului de droguri.

Ministrul Administratiei si Internelor se va mai intalni la Newcastle si cu inalti oficiali ai statelor membre si ai Comisiei Europene, informeaza un comunicat de presa emis de MAI.

 
Trupele ucrainiene de mentinere a pacii gata sa intre in raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :319
Wednesday, 07 September 2005

Fortele de mentinere a pacii din Ucraina sunt gata sa intre in Transnistria, a declarat luni, 5 septembrie, ministrul ucrainean al Apararii Anatoli Gritenko, in cadrul intrevederii cu membrii delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului ucrainean al Apararii, Gritenko a mentionat ca acest fapt ar putea deveni realitate "doar in cazul in care dislocarea va fi aprobata de catre Presedintia si Parlamentul Ucrainei". Membrii delegatiei Consiliului Europei au afirmat ca APCE ar putea aproba acest pas din partea Kievului. In luna august curent, liderul separatist Igor Smirnov a solicitat oficial dislocarea unui contingent militar ucrainean la baza din apropierea Tiraspolului, argumentandu-si gestul prin faptul ca procesul de pacificare din regiune este amenintat cu destabilizarea. Presedintele Victor Iuscenko nu a raspuns, deocamdata, solicitarii lui Smirnov.

Reamintim ca in regiunea transnistreana procentul populatiei ucrainiene este inferior celui reprezentand populatia romaneasca.

 
Basarabenii posibil afectati de Katrina - in legatura directa cu ChisinaulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :265
Wednesday, 07 September 2005

Familiile si prietenii cetatenilor basarabeni aflati in Statele Unite si care ar fi putut fi afectati de uraganul Katrina, care a devastat statul american Lousiana, ii pot cauta si pot afla acum mai multe informatii despre cei dragi.

Ministerul de Externe de la Chisinau a facut publice marti, 6 septembrie, adresele de internet si numerele de telefoane la care acestia pot face acest lucru.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a precizat, ca raspuns la o interpelare din partea Ambasadei basarabene la Washington, ca deocamdata nu pot da mai multe detalii legate de identitatea victimelor, pentru ca pentru moment se lucreaza la evacuarea persoanelor aflate in zona critica si la ajutorarea acestora, iar victimele vor fi identificate in zilele urmatoare. Totodata, Departamentul de Stat a creat un grup de lucru care receptioneaza informatiile despre potentialele victime, le proceseaza si le transmite autoritatilor locale din zona. Ambasada Moldovei a pus deja la dispozitia autoritatilor americane informatiile referitoare la cei patru cetateni basarabeni inregistrati in statul Louisiana, ca si despre un minor infiat de catre o familie americana. Acestea sunt singurele persoane provenind din Republica Moldova care apar in evidenta permanenta si temporara a statului.

Informatia privitoare la persoanele care ar putea fi cautate in zonele afectate de uragan urmeaza sa fie plasata pe urmatoarele adrese de web: http://homeport.uscg.mil Departamentul Securitatii Interne, Garda Coastei Maritime; www.redcross.org sau www.arcno.org Crucea Rosie; www.satern.org sau www.qso.com/satern/emailfrm.htm - Armata Salvarii. Tot cautarii persoanelor aflate in zona in care dezastrul aprodus cele mai multe victime ii sunt consecrate si alte pagini de Internet: www.nola.com/forums/searching/; www.wwwltv.com/forums/; www.wdsu.com/news/4919183/detail.html; www.messageboards.wether.com/3/OpenTopic?a=frm&s=253291764&f=457105398; www.neworleans.craiglist.org/laf/.

Totodata, pot fi contactati reprezentantii Ambasadei Republicii Moldova la Washington la numerele de telefon (1202)6671130/31/37 sau la adresa de e-mail a ambasadei, embassyofmoldova@mcihispeed.net, precum si cei ai Departamentului Afaceri Consulare al MAEIE, la numarul de telefon 234452.

 
Cutremur din Vrancea resimtit si la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :290
Wednesday, 07 September 2005

Statia seismologica din Chisinau a inregistrat in seara zilei de luni, 5 septembrie, un nou seism cu magnitudinea de 3-4 grade pe scara Richter.

Surse din Institutul de Geofizica si Geologie a Academiei de Stiinte a Moldovei au precizat ca seismul s-a produs la orele 17.24, ora locala, epicentrul sau situandu-se in Vrancea (Romania), la o adancime de 100 de kilometri. La epicentru magnitudinea seismului a fost de 4.8 grade pe scara Richter. Conform informatiilor furnizate de Departamentul Situatiilor Exceptionale al MAI seismul nu a facut nici o victima si nici nu s-au inregistrat pagube. Seismologii au mai anuntat ca Moldova este situata intr-o zona cu pericol seismic, in care se pot produce oricand cutremure, cu o magnitudine imprevizibila.

 
Tinerii basarabeni vor coopera cu organizatii regionalePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 07 September 2005

Mai multe organizatii de tineret din 11 state europene, printre care si Moldova, au elaborat la Chisinau un program de cooperare pentru anii 2005-2006, la finalul unei conferinte internationale care s-a incheiat marti, 6 septembrie, in capitala basarabeana.

Programul se intituleaza "Cooperarea regionala a organizatiilor de tineret din Estul Europei" si si-a propus sa creeze un spatiu informational unic, pana la finele anului liderii consiliilor nationale de tineret urmand sa se intalneasca in cadrul seminarelor de instruire. Un aspect important care a fost stabilit la conferinta a fost acela ca s-au trasat prioritatile activitatiilor din tari diferite, dar care tind spre actiuni comune, precum Armenia, Azerbaidjanul, Belarusi, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Norvegia, Finlanda, Suedia si Danemarca. Conferinta a durat patru zile si a fost finantata de Consiliul National al Tineretului din Suedia, informeaza Noutati Moldova.

 
Hyde Park participa la o intrunire a ong-urilor pentru drepturile omuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :788
Wednesday, 07 September 2005

Organziatia non-guvernamentala Hyde Park va participa joi, 8 septembrie, la ora 15:00, in Chisinau, la o intrunire a ong-urilor din domeniul drepturile omului, in vederea pregatirii pentru Forumul cu numarul V.

Dupa editia a IV-a, ONG Hyde Park reprezinta domeniul respectiv in Consiliul National al ONG-urilor, iar in aceasta calitate a elaborat o conceptie proprie si niste propuneri de modificare a regulamentului consiliului, informeaza curaj.net. Modificarile vor fi supuse discutiilor pentru a fi prezentate in Consiliu si la Forum, urmand sa fie expuse pe scurt activitatea de pana acum a consiliului si componenta delegatiei la forumul urmator care urmeaza sa aiba loc in aceasta toamna.

Intrunirea va avea loc la Centrul de Resurse al Organizatiilor neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova, amplasat pe strada Alexandru Hasdeu 95 A" din Chisinau. Harta cu amplasarea sediului se poate gasi pe pagina de web www.credo.md. Toate persoanele care doresc sa participe sunt invitate la manifestare, intrarea fiind gratuita.

 
Incep orele la prima clasa romaneasca de religie din NorcrossPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :309
Wednesday, 07 September 2005

Parohia ortodoxa romana Sfanta Maria din Norcross, Georgia, va incepe sambata, 18 septembrie, prima clasa de religie.

La aceasta pot sa ia parte copii cu varsta intre 5 si 9 ani care vor participa la ore in clasele cladirii noi in care se afla in prezent biserica romaneasca. Dupa ce aceasta grupa de copii se va inchega, consiliul parohial va forma alte doua clase de copii: una cu cei de pana in 5 ani si cealalta cu cei intre 10 si 15 ani, informeaza portalul bisericii Sfanta Maria. Parohia face apel pe aceasta cale la parintii din zona sa vina si sa aduca copiii la aceste ore care vor incepe imediat dupa impartasanie si care se vor termina dupa miruitul credinciosilor. Ca acest proiect sa poata sa devina realitate, consiliul parohial are nevoie de tot sprijinul parintilor.

 
Copiii se inscriu la scolile romanesti din Canada in septembriePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 07 September 2005

Copiii romani din Canada se pot inscrie in aceasta perioada la scolile romanesti existente in Milne Valley, Secord PS, Mississauga si Valley Park.

Pentru prima localitate, completarea cererilor de inscriere se poate face pe data de 17 septembrie, intre orele 9:30 - 12:00 iar cursurile propriu-zise vor incepe sambata imediat urmatoare, pe 24 septembrie, desfasurandu-se ca de obicei intre orele 9:30 - 12:00. Aceasta este cea mai mare scoala romaneasca din Toronto, pana in prezent, si are deschise sapte clase pe nivele de varsta: JK, SK, GR. 1, GR, 2, GR. 3/4, GR. 5/6, GR. 7/8. Scoala Romanesca de la Secord PS face inscrieri pe data de 20 septembrie intre 16:00 si 18:00, iar cursurile incep saptamana imediat urmatoare, pe 27 septembrie, in fiecare marti intre 16:00- 18:30. Aici exista deocamdata doar o clasa, dar si un potential foarte mare pentru cel putin inca 2, 3 clase. Toti romanii din zona Barrington sunt invitati sa-si aduca copiii la Secord pentru ca sa se poata pastra clasa existenta si infiinta si alte clase, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. In ceea ce priveste inscrierile pentru copiii din Mississauga si din zona aflata in apropiere, parintii trebuie sa telefoneze urgent la numarul 416 650-9750 pentru intocmirea listei de 25 inscrisi, lucru valabil si pentru inscrierile pentru re-deschiderea clasei de limba romana din Valley Park. Pentru intocmirea listei de 25 inscrisi trebuie sunat de urgenta la numarul de telefon 416 650-9750, profesoara Livia Popa fiind gasita la acelasi numar pentru intrebari si sugestii.

 
La Roma imigrantii romani pot da sugestii pentru activitatea consulatuluiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :345
Wednesday, 07 September 2005

La Sectia consulara a Ambasadei Romaniei de la Roma se prezinta zilnic intre 250 si 300 de persoane. Romanii care au treaba pe la consulat s-au plans, recent, premierului Tariceanu, in cadrul Simpozionului Romanilor de Pretutindeni de la Mangalia, de cozile prea mari, si de faptul ca solutionarea cererilor dureaza foarte mult.

Timpul mediu de satisfacere a unei cereri nu este usor de calculat, spune seful sectiei consulare, Cornel Visoiu, intrucat sunt cereri care se solutioneaza in aceeasi zi, apoi sunt cereri care sunt trimise in tara, iar documentele se intorc dupa doua-trei luni. Sunt persoane care completeaza corect formularele si prezinta documentatia completa, dupa cum sunt persoane care completeaza de trei-patru ori formularele si care inteleg mai greu ce trebuie prezentat si de ce. Cert este ca, mobilizand intreg personalul, reusim sa solutionam cererile a 60 de persoane pe ora. Eforturile sunt insa si de o parte si de cealalta, intrucat spatiul de asteptare nu este asa generos, spune consulul Visoiu pe site-ul Ligii Romanilor din Italia.

Conducerea sectiei consulare nu crede in sistemul programarilor la consulat. Acest sistem a fost experimentat si s-a dovedit ineficace din mai multe motive. Cel putin o persoana este imobilizata pentru programari (si s-a dovedit ca este putin). In afara celor programati, zilnic, se prezentau in fata portii alte cateva zeci de persoane fara programare, care veneau de la distante destul de mari. Astfel, se ajungea la nerespectarea programarii si discutii interminabile, mai ales cu unele categorii de persoane, neobisnuite cu ordinea, mai spune consulul general, Cornel Visoiu. Constatand ca intarzierea se datora in special lipsei de informare a solicitantilor de servicii consulare (erau persoane care se deplasau la consulat doar pentru o informatie), conducerea sectiei consulare a incercat sa elimine acest inconvenient.

Astfel, pentru persoanele care au acces la Internet exista informatii reactualizate aproape zilnic pe pagina web a ambasadei, iar functionarii consulari raspund zilnic la mesajele electronice. In plus, noul sediu al sectiei consulare a fost dotat cu instalatii moderne, inclusiv de telefonie. La numerele 06.51531155, 06.51965266, 06.51965268 raspunde in permanenta un robot care ofera raspunsuri la principalele intrebari adresate sectiei consulare, informeaza Actualitatea Romaneasca. Este suficient sa se respecte instructiunile acestuia, da asigurari Cornel Visoiu. Am introdus sistemul serviciilor consulare prin corespondenta (www.roembit.org) rubrica informatii consulare: servicii prin corespondenta, care se bucura deja de o apreciere deosebita in randul celor care au apelat la el, iar la intrarea in consulat am afisat informatiile consulare cele mai solicitate, declara consulul Cornel Visoiu. Acesta a pomenit in dialogul on-line cu romanii logati pe site-ul lri.it si de buna colaborarea cu ziarul Actualitatea Romaneasca, unde raspundem intrebarilor adresate de cititori. Daca dvs., beneficiarii acestor servicii, aveti idei (aplicabile) care sa ne ajute in imbunatatirea activitatii noastre, suntem gata sa le analizam si sa le punem in practica, a mai declarat seful Sectiei Consulare.

 
Un nou site dedicat romanilor din ItaliaPDF Print E-mail
Castel Goffredo, Italia/Romanian Global News
Accesari :295
Wednesday, 07 September 2005

Asociatia romaneasca Spirit Romanesc din Castel Goffredo (nordul Italiei), si-a lansat o noua adresa de internet.

La adresa www.spirit-romanesc.com, romanii din regiune pot afla informatiile de care au nevoie in legatura cu o cat mai buna sedere in Italia. Tot aici romanii isi pot exprima punctual de vedere cu privire la diversele teme de discutie care se lanseaza pe forumul inclus in pagina.

 
Romanii londonezi cu un pas mai aproape de casaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :254
Wednesday, 07 September 2005

Magazinele care comercializeaza produse romanesti nu mai sunt deja o noutate pentru tarile in care se afla comunitati mari de romani.

Ele sunt, evident, preferatele compatriotilor nostri, care simt astfel ca nu sunt atat de departe de casa si de mesele traditionale de aici, dar incep pas cu pas sa devina si preferatele strainilor. Anglia este una dintre tarile in care romanii, dar nu numai ei, au deschis pentru cei interesati magazine alimentare in care preparatele traditonale romanesti sunt ca la ele acasa si la mare cautare. Unul, dar poate si cel mai special, dintre aceste magazine este La Dumitrescu, singurul magazin cu produse alimentare 100% romanesti din Londra. Cei care sunt interesati de bucataria romaneasca pot gasi aici mezeluri, printre care toba, parizer, Salam Sasesc, Salam de Sibiu, Salam Victoria, carnati proaspeti si afumati, kaizer, pastrama de porc, carnati pentru gratar, si mititei; branzeturi (telemea de vaca si de oaie); muraturi si conserve (gogonele, gogosari murati, varza murata, pate Sibiu, ciorba de burta, costita cu fasole, zacusca traditionala si cu ciuperci, dulceturi); dulciuri (ciocolate fabricate in Romania, pufuleti, pufarine, turta dulce); bauturi alcoolice (vinuri si bere de la cele mai renumite case de vinuri si fabrici de bere din tara); ziare romanesti si CD-uri cu muzica romaneasca.

Magazinul este deschis de marti pana vineri, intre orele 11.00 si 20.00, sambata de la 10.00 la 20.00, iar duminica de la 10.00 la 14.00, iar adresa unde poate fi gasit este 141 Wood Street, Upper Walthamstow, LOndra, E17 3LX, tel: 07792341290. In perioada 12-20 septembrie, magazinul La Dumitrescu va fi inchis pentru concediu.

 
Studenti romani, la cursurile de vara de la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :259
Wednesday, 07 September 2005

Trei studente din Romania au participat in perioada 24 iulie-21 august la cea de-a 33-a editie a Cursurilor de limba, istorie si civilizatie greaca, destinate tinerilor din intreaga lume.

Cursurile au fost organizate de Institutul de Studii Balcanice din Salonic (IMXA), iar la actuala editie au participat 118 cursanti indragostiti de Grecia, reprezentand 32 de tari. La aceste cursuri, care se desfasoara de ani buni de zile in statiunea Perea participa tineri care stiu limba greaca. Acesta este si cazul romancelor, doua dintre ele studente ale Facultatii de Litere din Bucuresti si una studenta la Universitatea din Iasi, aceasta din urma beneficiind de o bursa a ministerului grec al Culturii.

Cei prezenti la cursuri au avut in program cursuri superintensive, conferinte pe teme culturale, dar si lectii de dans, momente artistice, momente de relaxare, excursii in locuri istorice renumite, etc. Dintre cursurile de cultura si civilizatie, pe langa cele despre istoria artelor din Macedonia sau cele despre relatiile politice si diplomatice din Balcani, cursuri in care s-a prezentat si situatia Romaniei in acest context, de mentionat sunt si cele care au prezentat stralucitele monumente bizantine din Salonic chiar la fata locului: aceste cursuri s-au tinut tocmai in bisericile studiate, iar acest lucru nu a putut decat sa sporeasca farmecul acestor cursuri, care oricum se ocupau de ceva atat de apropiat spiritualitatii romanesti, si anume bisericile ortodoxe si religia ortodoxa. De asemenea, cursurile de dans, la care am incercat sa invatam faimosul sirtaki alaturi de majoritatea participantilor la program, ne-au dat ocazia sa petrecem cateva ore pe care in mod sigur nu le vom uita prea repede, a spus pentru Actualitatea Romaneasca Sonia Lodi, absolventa a Facultatii de Litere, Bucuresti.

La incheierea cursurilor de vara, participantii au obtinut mult ravnitul certificat de evaluare a nivelului de cunoastere a limbii elene. Diplomele au fost inmanate intr-un cadru festiv de catre consulul general al Romaniei la Salonic, Silviu Ionescu.

 
Romanii din Manitoba vor participa la publicarea Almanahului CredintaPDF Print E-mail
Manitoba, Canada/Romanian Global News
Accesari :248
Wednesday, 07 September 2005

Societatea Romana din Manitoba, Canada, va participa si in acest an la publicarea Almanahului Credinta, prin contributie financiara si un material editat pentru a fi prezent in paginile sale.

Almanahul este tiparit de Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada si ajunge in foarte multe tari care au comunitati romanesti, dar si in toata Romania. Organziatia romaneasca a incercat la randul sau sa promoveze comunitatea romana din Manitoba prin publicarea unor fotografii din timpul marelui eveniment care a avut loc in aceasta vara, Folklorama, anunta portalul societatii. Deoarece ar fi pacat ca munca imensa care s-a depus cu prilejul Folkloramei sa nu fie cunoscuta de cat mai multa lume, membrii societatii fac apel la romanii din comunitate sa fie alaturi de acest proiect, in care vor aparea si alte materiale culese la evenimente ce pot fi publicate.

 
Saptamana Culturala Romaneasca in JaponiaPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :304
Wednesday, 07 September 2005

In perioada 8-12 septembrie, pavilionul Romaniei la Expozitia Mondiala Aichi 2005 organizeaza o serie de manifestari intitulate Saptamana Culturala a Romaniei in Japonia.

Manifestarile vor avea loc in spatii de spectacol din cadrul Expozitiei, in Nagoya oras aflat in apropiere de site-ul expozitional - si la Tokyo. Evenimentele culturale sunt sustinute de tineri laureati ai concursului de canto Hariclea Darclee, indrumati de cunoscuta soprana de renume mondial Mariana Nicolesco, cantaretul la nai Nicolae Voiculet, ansamblul clujean Camerata Transilvania, impreuna cu pianista japoneza Shoko Takeuchi, Inter-Art Group, impreuna cu artistul Grigore Lese. La Ambasada Romaniei la Tokyo, criticul de arta Radu Varia va sustine sambata, 10 septembrie, conferinta cu tema Constantin Brancusi parintele sculpturii moderne.

EXPO 2005 Aichi se desfasoara in Japonia, in perioada 25 martie - 25 septembrie, participarea tarii noastre la acest eveniment fiind coordonata de MAE. De la deschiderea Expozitiei Mondiale, pavilionul Romaniei a fost vizitat de peste un milion si jumatate de persoane.

 
Anca Parghel canta la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :246
Wednesday, 07 September 2005

Interpreta Anca Parghel va sustine sambata, 10 septembrie, in clubul DuPage din Chicago, un concert extraordinar de jazz.

Recitalul va incepe la ora 19:00, localul care gazduieste evenimentul fiind situat la adresa 1901 S Meyers Rd, Oakbrook Terrace, Illinois, 60181, informeaza forumul Romania-USA. Cei interesati de procurarea biletelor pot suna la Laura, 630 691 1300, sau pot trimite un e-mail la LauraDuPageClub@aol.com.

 
Romanii din Chicago la ceas de intalnirePDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 07 September 2005

Seria de intalniri romanesti organizate saptamanal de Seara Romaneasca din Chicago va continua si saptamana aceasta cu o noua petrecere.

O noua Seara Romaneasca este organizata joi, 8 septembrie si este o petrecere la care sunt invitati sa participe toti romanii din Chicago, familiarizati sau nu cu Seara Romaneasca. Romanii din Chicago vor aduce intreaga luna septembrie un tribut catre trei dintre cele mai importante virtuti: onestitatea, loialitatea si respectul. Intalnirile romanesti din fiecare saptamana au loc la Restaurant-Clubul Juliana, situat in 3001 W. Peterson, din Chicago.Colectivul care ofera in fiecare seara de joi romanilor din Chicago aceste intalniri este format din Luminita Boldovici, fondator al proiectului si responsabil PR, Daniel Mitrus DJ Danny si Cezar Rachieru DJ Cezar.

 
Arta ieseana la o galerie elvetianaPDF Print E-mail
Baden, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 07 September 2005

Patru artisti ieseni, grupati sub titulatura grup3, isi vor expune lucrarile de pictura si sculptura in perioada 16 septembrie-23 octombrie la galeria Anixis din orasul elvetian Baden.

Expozitia se intituleaza Charaktere si este semnata de Felix Aftene, Zamfira Birzu, Gabriela Drincianu si Sorin Purcaru. Pe parcursul manifestarii artistice va avea loc si un moment deosebit, duminica, 9 octombrie, cand, de la ora 14:00, istoricul de arta Laura Ungureanu din Iasi va face o prezentare a operelor expuse, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Totodata, vineri, 30 septembrie, la ora 19:00, scriitorul roman Catalin Dorian Florescu, stabilit in Elvetia, va face o lectura din cartile sale.

 
Pictorita Livia Balu expune in ElvetiaPDF Print E-mail
Montreaux, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :242
Wednesday, 07 September 2005

Pictorita romanca Livia Balu va participa sambata, 10 septembrie, si duminica, 11 septembrie, la manifestarea artistica "Rivier'Arts Montreux 2005" din orasul elvetian Montreaux.

Evenimentul cultural va aduce in fata publicului elvetian 50 de artisti si artizani care isi vor vor prezenta spre vanzare operele si vor lucra intre orele 10:00 si 20:00, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Manifestarea este organziata de Association Romande pour la Valorisation des Arts, ARVA.

Livia Balu s-a nascut in anul 1962 la Craiova si a urmat cursurile liceului Carol I si ale Facultatii de Stiinte Economice din localitate. In 1992 a absolvit cursurile scolii de arte Cornetti, unde a lucrat pana in anul 2001. Din acelasi an a continuat studiul in domeniul artei in Elvetia, in cadrul Wagner und Assenza Malschule din Basel. Livia Balu locuieste in prezent in orasul elvetian Arlesheim, din anul 2001. Este membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania din anul 2000. Romanca preda si cursuri de desen si pictura, pentru incepatori sau avansati, sambata intre orele 14:00-18:00. Pentru informatii suplimentare, Livia Balu poate fi contactata personal la adresa atelierului: Reichensteinerstrasse 22, 4144 Arlesheim, sau prin telefon la numarul 076 383 16 54.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions