Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Increderea in Uniunea Europeana nu ii paraseste defel pe romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 08 September 2005

Romania ramane natiunea cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, dar indicele de incredere al romanilor in forul european este totusi mai scazut fata de anul trecut.

S-a inregistrat astfel o scadere de la 74% la 68%. Aceasta este concluzia unui eurobarometru realizat de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. Tot acest studiu mentioneaza si ca romanii au acumulat in ultimele sase luni mai multe cunostinte despre UE decat aveau intr-un studiu anterior, dar cu toate acestea tara noastra ramane printre ultimele tari europene in ceea ce priveste nivelul de cunoastere al institutiilor europene, alaturi de Bulgaria, Croatia, Turcia dar si de Marea Britanie. In prezent, numai 42% dintre romani au notiuni elementare legate de UE, un procent ridicat totusi fata de cel de 28% inregistrat anul trecut.

Desi cei mai multi dintre romani au incredere in Uniunea Europeana, exista totusi si temeri sau motive de ingrijorare legate de ce anume va insemna apropiata aderare pentru tara noastra. Astfel, 55% dintre romani se tem ca aderarea va insemna mai multe greutati pentru agricultori. Aceasta este de departe cea mai mare grija a romanilor vis-a-vis de efectele post-aderare. 50% dintre romani sunt ingrijorati in legatura cu taxele europene, iar 47% din cetatenii Romaniei se tem de droguri. Pe locurile urmatoare sunt temerile legate de trecerea la moneda europeana, care ingrijoreaza 36 de procente dintre romani, sau pierderea beneficiilor sociale (25%).

Pe de alta parte, in favoarea integrarii Romaniei in UE se pronunta 45 la suta dintre membrii Uniunii intervievati in sondaj. Sustinerile cele mai puternice vin din partea populatiei din noile state membre, dar si din tari ale vechii Uniuni precum Suedia, Grecia si Danemarca. Tarile care sustin cel mai putin integrarea Romaniei sunt Austria si Germania.

 
Sase viitori ambasadori au primit aviz favorabilPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 08 September 2005

Comisiile reunite de politica externa ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat miercuri, 7 septembrie, aviz favorabil pentru sase din viitori ambasadori ai Romaniei in strainatate, dupa ce acestia au fost audiati.

Cei sase sunt Elena Sava Stefoi, propusa pentru functia de ambasador in Canada, Teodor Paleologu, pentru Regatul Danemarcei si Islanda, Vasile Popovici, pentru Regatul Maroc, Gheorghe Tokay, pentru Republica Lituania si Republica Letonia, Gabriel Gafita, pentru Republica Portugheza si Gabriel Constantin Bartas, pentru Republica Polona, informeaza postul national de televiziune. Teodor Paleologu, Gabriel Gafita si Constantin Bartas au fost avizati in unanimitate, in timp ce Elena Sava a primit 19 voturi pentru si 2 impotriva, Vasile Popovici 14 voturi pentru si 4 impotriva, iar Gheorghe Tokay 11 voturi pentru si 6 impotriva.

 
Tinerii romani nu vor mai pleca la oaste cu arcanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 08 September 2005

De la 1 ianuarie 2007 tinerii romani nu vor mai fi obligati sa faca armata sau sa se foloseasca de diverse subterfugii pentru a scapa de ea.

Ministrul Apararii din Romania, Mircea Atanasiu si-a exprimat, in acest sens, convingerea, ca voluntariatul in armata va imbunatati sistemul de aparare. Chiar daca armata romana va fi, in curand, una formata exclusiv din profesionisti, pana in toamna lui 2006 vor mai fi cativa tineri care nu vor scapa de incorporare. De la 1 ianuarie 2007, cei care se vor inrola in armata pe baza de voluntariat vor incheia un contract de munca in care vor fi prevazute conditiile de lucru. Viitorii soldati vor lucra 8 ore pe zi si vor fi platiti conform legilor in vigoare.

 
Ortodocsii si catolicii sarbatoresc Nasterea Fecioarei MariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 08 September 2005

Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc in fiecare an pe 8 septembrie Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, cum i se mai spune in popor.

Aceasta este o data importanta in calendarul religios, marcand venirea pe lume a celei care L-a nascut pe Mantuitorul Iisus Hristos. De altfel, Fecioara Maria este, alaturi de Hristos si de Prorocul Ioan Botezatorul, personajul religios cinstit de credinciosi intr-un an atat la moarte, cat si la nastere, in semn de pretuire a rolului sau in Intruparea Mantuitorului. Nasterea Maicii Domnului este prima sarbatoare din anul bisericesc si precede cu numai o zi o alta data importanta, praznicul parintilor sai, Ioachim si Ana.

Fecioara Maria s-a nascut dupa ce parintii au ajuns la batranete, dar fara a avea copii. upa o perioada lunga in care au postit, s-au rugat si au plans, Dumnezeu le-a trimis raspuns, prin inger, ca cererea lor va fi primita si vor avea un copil. Viata pura a Mariei a facut sa fie aleasa sa Il nasca pe Fiul lui Dumnezeu, asa cum spusese prorocul Isaia. Maica Domnuui este cea mai importanta dintre sfinti, iar Biserica o numeste Imparateasa si Doamna.

 
Uniunea Scriitorilor a anuntat nominalizatii la premiile salePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 08 September 2005

Uniunea Scriitorilor din Romania a anuntat recent nominalizarile la cele noua sectiuni pentru premiile sale, pe care le va decerna pentru lucrarile aparute in anul 2004.

Lista ii cuprinde la categoria proza pe Mircea Cartarescu, cu best-seller-ul De ce iubim femeile, Gheorghe Craciun, Pupa Russa, Dan Lungu, cu Raiul gainilor. Fals roman de zvonuri si mistere, Octavian Paler, Autoportret intr-o oglinda sparta, Constantin Stan, Gerda, si Dumitru Tepeneag, cu La Belle Roumaine, informeaza un ziar constantean.

La categoria poezie au fost nominalizati Constanta Buzea, cu Netraitele, Dumitru Chioaru, cu Viata si opiniile profesorului Mouse, Liviu Georgescu, cu "Orologiul cu statui", Letitia Ilea - "O persoana serioasa", Dumitru Muresan - "In cautarea fiintei", si Ioan Es. Pop - Vasilescu Lucian, Confort 2 imbunatatit, la sectiunea Eseuri, Jurnale, Memorii, Publicistica au fost nominalizati Paul Cernat, Ion Manolescu, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir cu "O lume disparuta. Patru istorii personale urmate de un dialog cu H-R Patapievici", Niculae Gheran - "Sertar, evocari si documente", Andrei Oisteanu - "Mit si magie in cultura traditionala romaneasca", Horia-Roman Patapievici - "Ochii Beatricei si Marta Petreu - "Conversatii cu Anton Dumitriu". La alte sectiuni au fost desemnati pe lista nominalizatilor pentru cel mai bun volum de dramaturgie si teatrologie Daniel Banulescu - "Cine a astigat razboiul mondial al religiilor", Mircea Ghitulescu - "Cartea cu artisti. Teatrul romanesc contemporan", Radu Macrinici - "Aceasta poveste nu va fi spusa niciodata", Adrian Mihalache - "Verva Thaliei" si Marian Popescu - "Scenele teatrului romanesc. De la cenzura la libertate". La sectiunea literatura pentru copii si tineret au fost facute doar trei nominalizari: Leo Butnaru - "Carutul cu ingeri", Ioana Diaconescu - "Roni cel viteaz si printesa cu ghete" si Iuliu Ratiu - "Rivalii lui Harry Potter", in timp ce pentru premiul sectiunii istorie, teorie si critica literara se lupta Adriana Babeti - "Dandysmul", Barbu Cioculescu - "Mateiu I. Caragiale. Receptarea operei", Dan Cristea - "Autorul si fictiunile eului", Mircea Iorgulescu - "Tangentiale", Ion Simut - "Reabilitarea fictiunii" si Ana Maria Tupan - "Sensul sincronismului".

Celelate sectiuni sunt cele mai bune traduceri din literatura universala in limba romana, sectiunea antologii, dictionare, editii critice si sectiunea debut.

La sectiunea proza mai fusese nominalizat si Gabriel Chifu, actualul secretar al USR, care s-a retras din cursa ca urmare a functiei pe care o ocupa in prezent. Decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor pe 2004 va avea loc la inceputul lunii octombrie.

 
Militari italieni din Irak sunt multumiti de colaborarea cu romaniiPDF Print E-mail
Mittica, Irak/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 08 September 2005

Tabara Mittica din Irak a gazduit miercuri, 7 septembrie, un ceremonial militar prilejuit de preluarea comenzii Fortei Operationale Intrunite de catre generalul de brigada Roberto Ranucci, comandantul Brigazii Ariete.

Din cadrul Fortei fac parte militari romani din Batalionul 20 Infanterie Scorpionii Negri si cei din Compania de Politie Militara, informeaza MApN. Ceremonialul a cuprins si un moment de multumire adresat de catre seful Comandamentului Operational Interforte al armatei italiene, generalul-locotenent Fabrizio Castagnetti, tuturor militarilor romani care lucreaza alaturi de italieni de la inceputul misiunii pe pamant iarakian.

La evenimentul din campul Mittica au mai fost prezenti comandantul Diviziei Multinationale de Sud-Est, general maior James Dutton, ofiteri americani, britanici, italieni si romani din structurile Fortei Multinationale. De asemenea, au participat reprezentanti ai autoritatilor locale, ai armatei si politiei irakiene din provincia Dhi Qar.

Brigada Ariete, care a mai indeplinit o misiune in Irak anul trecut, s-a instruit impreuna cu militari din Brigada 282 Unirea Principatelor in poligonul Smardan, din judetul Galati, in luna octombrie a anului 2004.

 
Italienii au adus ajutoare pentru sinistratii din BacauPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :314
Thursday, 08 September 2005

Sinistratii care se afla in localitatile grav afectate de pe Valea Muntelui din Moldova au primit din partea Asociatiei umanitare italiane "Operazione Sorriso" si a Fundatiei "The Doors mai multe ajutoare de stricta necesitate.

Cele doua organizatii au trimis, in urma unei initiative umanitare facuta de "Lions Club" din Bacau, un convoi de TIR-uri cu alimente, medicamente, module de locuit, rulote, module de baie si module pentru pastrarea sau prepararea hranei, in valoare totala de 240.000 de euro, informeaza ziarul iesean Evenimentul. De aceste ajutoare vor benficia locuitorii din comunele Asau, Apa Asau si Straja care au fost grav afectate de inundatii. Printre cele mai practice ajutoare primite se numara rulotele si modulele de locuit, care vor fi de un real folos pentru 10 familii, adica pentru 45 de persoane. Reprezentantii fundatiei italiene au mai fost o data la Bacau, mai precis in luna august, cand au adus alimente.

 
Romanii ii instruiesc pe militarii afgani la ei acasaPDF Print E-mail
Afganistan/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 08 September 2005

O echipa a Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab din Afganistan, i-a instruit, la solicitarea partii americane, pe militarii afgani din Batalionul 1 Kandak in vederea utilizarii aruncatorului de calibrul 82 milimetri si a aruncatorului de grenade AG-9.

Instructia a constat intr-o sedinta teoretica si una de trageri demonstrative pe care le-au realizat militarii romani si pe care le-au invatat rapid si soldati afgani, care au si facut ulterior o demonstratie.

Seful echipei americane de instruire a militarilor afgani, locotenent-colonelul Samuel N. Owens, le-a multumit Scorpionilor Rosii si le-a inmanat diplome si insigne, in semn de apreciere a contributiei lor decisive la aceasta misiune. Locotenent-colonelul Gabriel Toma, comandantul militarilor romani, si-a aratat la randul sau disponibilitatea de a participa si pe viitor la astfel de misiuni, care reprezinta o oportunitate pentru militarii Batalionului 26 Infanterie de a demonstra, de fiecare data, ca sunt parteneri de incredere, informeaza un comunicat de presa emis de MApN.

 
Expozitie de fotografie Elegie la Centrul National Mihai EminescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 08 September 2005

Centrul National de Studii Mihai Eminescu organizeaza vineri, 9 septembrie, in sala Horia Bernea, expozitia de fotografie Elegie, in parteneriat cu Uniter Uniunea Teatrala din Romania, Asociatia Franceza Pepinieres europeennes pour jeunes artistes si programul Culture 2000 al Comisiei Europene (directia Educatie si Cultura).

Expozitia este rezultatul a doua luni de rezidentiat oferit de Memorial unui tanar artist selectat de juriul international intrunit in cadrul programului european MAP XXL initiat de Pepinierele europene pentru tineri artisti, informeaza Prompt Media.

Centrul National de Studii Ipotesti face parte din reteaua celor 61 de structuri culturale primitoare din 26 de tari participante la programul MAP XXL. Uniter este corespondentul national in Romania al acestui program ce are ca obiectiv sustinerea artistilor aflati la inceput de cariera, promovarea mobilitatii si a schimburilor culturale intre diferiti parteneri europeni. In urma prezentarii acestui program international de rezidente multidisciplinare destinate tinerilor artisti cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, Memorialul Ipotesti a optat sa organizeze o rezidenta de fotografie in spatiul poeziei. Dupa preselectia a noua dosare primite din Franta, Germania si Canada, comisia mixta a Memorialului si a Uniter-ului a ales trei dintre ele conform regulamentului urmand ca juriul international, intrunit la Cork, Irlanda sa aleaga laureatul programului. Juriul a hotarat ca artistul fototograf Marie Maurel (Franta) sa fie castigatoarea rezidentiatului, intrucat ea s-a apropiat cel mai mult de cerintele si interesele tematicii eminesciene si ipotestene avute in vedere de ofertant. Reprezentantii Centrului Cultural Francez din Iasi (institutie de al carei sprijin a beneficiat artista rezidenta), precum si cei ai Ambasadei Frantei la Bucuresti sunt invitatii de onoare ai acestui vernisaj.

 
Mai multe trupe straine decat romanesti la Rock Your Mind - 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Thursday, 08 September 2005

Editia 2005 a Festivalului ROCK YOUR MIND vine cu multe surprize. Evenimentul are cap de afis trupa Clawfinger din Suedia, cunoscuta si apreciata de rockerii din Romania.

Pentru acest festival vor mai veni iin Romania trupele Subscribe (Ungaria), Cheesy (Olanda), Alternosfera (Republica Moldova) si Point Blank (Macedonia). Pentru cei 70 lei de grei (pretul unui bilet), spectatorii vor avea parte si de recitalurile unor trupe romanesti grele: Altar (Cluj-Napoca), Implant pentru Refuz (Timisoara), Luna Amara (Cluj-Napoca) si Timpuri Noi (Bucuresti). Este pentru prima oara cand la un festival din Romania trupele invitate din strainatate depasesc numeric trupele de la noi, explicatia organizatorilor fiind aceea a impunerii unui standard de calitate ridicat, asa cum merita rockerii romani.

Festivalul are loc in data de 25 noiembrie 2005, la Sala Polivalenta din Bucuresti. Ora de incepere este 19.00 si se estimeaza incheierea in jurul orelor 4.00 dimineata. Cele 7.000 de bilete se vor pune in vanzare dupa jumatatea acestei luni, informeaza Prompt Media.

 
Romanii spun adio inca unei Cupe MondialePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 08 September 2005

Chiar si dupa ce a invins Cehia cu 2-0 la Constanta, nationala de fotbal antrenata de Piturca avea nevoie de un noroc fantastic pentru a mai putea spera la o calificare la CM 2006 din Germania.

Noroc pe care tricolorii nu l-au avut. Reprezentativa Cehiei a invins aseara Armenia cu 4-1, aducand deznadejea in tabara romana, aflata la granita dintre zambet si suspine. Romania ar fi avut nevoie de un miracol care ar fi insemnat ca Cehia sa fie invinsa de Armenia, insa sansa nu a fost de partea noastra. Mai mult decat atat, Olanda, favorita grupei din care face parte nationala Romaniei, a invins si ea Andorra, iar Finlanda a dispus cu un lejer 5-1 de Macedonia. Astfel, in urma ultimelor rezultate, Olanda, cu 28 de puncte este deja ca si calificata in grupele Mondialelor din Germania, iar Cehia mai are nevoie de numai 2 puncte in doua partide, cate mai are de sustinut. Romania se afla pe locul al treilea in grupa, cu numai 24 de puncte, iar restul tarilor, Macedonia, Andorra si Armenia sunt la mare distanta, fara vreo alta sansa de calificare.

 
Traian Basescu se va intalni cu romanii din San Francisco si DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 08 September 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua in perioada 13-16 septembrie o vizita in Statele Unite ale Americii unde se va intalni cu comunitatile romane din San Francisco si Detroit.

Pe langa discutiile pe care le va purta cu diaspora romana din SUA, seful statului roman va mai dialoga si cu partenerii de afaceri americani ai tarii noastre, informeaza Ambasadaa Romaniei la Washington. Agenda presedintelui va include participarea la Summitul Mondial al ONU, deplasarea in randul comunitatii din San Francisco, unde se va intalni cu inginerii romani care lucreaza pentru faimoasele companii din Sillicon Valley, si intalnirea cu reprezentantii companiilor americane care au facut investitii in Romania, Solectron, Oracle si HewlettPackard. Astfel, joi, 15 septembrie, Traian Basescu va sustine de la ora 16:30 un discurs la Universitatea Standford cu tema Obtinerea democratiei de la Marea Neagra la Orientul Mijlociu si mai departe si se va intalni cu studentii si profesori romani care se afla la acesata institutie de invatamnt superior. Seara aceleiasi zile va fi dedicata unei intalniri mult-asteptate de romanii din California, care va avea loc la Casa Romana din Hayward incepand cu ora 18:00. Cea de-a doua zi il va duce pe seful statului roman la Muzeul Henry Ford din Detroit unde, de la ora 18:00, va participa la o receptie in cadrul careia va avea posibilitatea de a se intalni cu membrii comunitatii romane din zona. Mai multe informatii despre modalitatile de participare la actiunile pe care presedintele Basescu la va intreprinde in randul comunitatii romane din SUA se pot obtine de la numarul de telefon al ambasadei romane, 202 332 48 52 ext. 151, sau adresa de e-mail: iilie@roembus.org, persoana de contact fiind Ilinca Ilie.

 
Romanii-vlahii din Timoc cer rezolvarea democratica a problemelor minoritatiiPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :310
Thursday, 08 September 2005

Federatia Romanilor din Serbia a trimis recent o scrisoare Guvernului sarb si Consiliului pentru minoritatile nationale, in care cere inca o data ca relatia dintre autoritatile statului sarb si minoritatea romana-vlaha sa fie in acord cu orientarea europeana a acestei tari.

Scrisoarea mentioneaza un dezacord intre autoritatile centrale si puterea locala, subliniind aici atitudinea puterii locale din Negotin, care, asa cum am mai precizat anterior, doreste sa continue conflictul legat de daramarea bisericii din Malainita. Reamintim ca lacasul de cult ridicat la Malainita este ctitoria preotului Boian Alexandrovici, care a decis sa o ridice in propria sa curte si singurul lacas de cult crestin ortodox din Timoc in care se slujeste in limba romana. Liderii Federatiei Romanilor din Serbia cer, in mesajul catre Belgrad, si o intalnire intre cei mai inalti oficiali ai localitatilor unde traiesc romanii, inclusiv FRS, si reprezentantii unor institutii nationale sarbe. Redam mai jos textul integral al scrisorii celor trei copresedinti ai Federatiei.Stimabili domni,

Toate contactele de pana acum ale reprezentantilor nostri cu reprezentantii puterii din Belgrad, au creat un sentiment de convingere, si anume ca relatia institutionala fata de romanii (vlahii ,,Vlasi, cum sunt numiti in Serbia) din Serbia se schimba de acord cu orientatia europeana a tarii noastre. Ramane, intr-adevar, necunoscut cum se distribuie o astfel de vointa politica, de la cel mai inalt nivel la nivelul puterii locale. Faptul ca aici ceva nu este in regula se vede si dupa atitudinea pe care o are puterea locala din Negotin, care doreste sa actualizeze, din nou, pozitia sa din trecut, legata de daramarea bisericii din Malainita, biserica unde se slujeste in limba romana, mai precis in unul dintre cele trei regionalisme ale limbii vlahe, de altfe idiom al limbii romane, care in sarbeste se cheama, de obicei, limba vlaha.  

Ne adresam d-voastra cu dorinta de a ne ajuta ca o astfel de comunicare care a avut loc intre noi si ministrul cultelor, domnul Radulovici, sa se aduca intr-un cadru benefic de ambele parti. Reamintim, ca delegatia noastra cu ocazia aceea, a inteles ca subiectul hotarari daramarii bisericii din Malainita este ad acta, adica se renunta la un astfel de act (care este vazut in Macedonia).

Problemele relatiei fata de romani sunt impovarate cu multe prejudecati, care s-au acumulat de-a lungul timpului atat in Biserica Ortodoxa Sarba, cat si in timpul regimurilor anterioare, si de aceea si-a facut aparitia problema romanilor (vlahilor) trezind suspiciune si amaraciune celora care nu i-au recunoscut din punct de vedere etnic. Astfel este nevoie tot mai mult sa se studieze posibilitatea unei schimbari de opinii in legatura cu posibilele rezolvari, conform normelor europene si de ajutorul trecerii peste prejudecatile, stereotipurile mostenite despre romani, in cercurile unde acestea sunt inradacinate. Acest lucru trebuie sa conduca catre o intalnire dintre cei mai inalti oficiali ai localitatilor unde traiesc romanii, incluzand si Federatia Rumanilor din Sarbie si nu in ultimul rand reprezentantii unor institutii nationale. Avand in vedere ca sunt in curs activitatile care vor avea ca rezultat formarea Consiliului National al Romanilor din Estul Serbiei si privind din acest punct, este, de asemenea, foarte important sa se schimbe ambianta legata de problematica expusa si schimbari indispensabile catre rezolvarea acesteia. Asteptam propunerile d-voastra legate de realizarea unei agende de activitati idispensabile pentru functionarea in viitor, prin depasirea tensiunilor care nu sunt necesare, pe un drum care duce catre o comunicare pozitiva cu romanii si despre romani.

Va saluta cu respect. Copresedintii Federatiei Rumanilor din Sarbie:

Iovan Peichici, profesor

Dr. Predrag Balasevici, doctor

 Dragomir Draghici, dipl. inginerSecretar: Dusan Parvulovici

 
In regiunea transnistreana locuiesc peste jumatate de milion de persoanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :319
Thursday, 08 September 2005

Rezultatele preliminare ale recensamantului efectuat in premiera in regiunea transnistreana in luna noiembrie a anului trecut arata ca aceasta are o populatie de 555,5 mii de locuitori, informeaza Infotag.

Reprezentantii ministerului Economiei din regiune au mentionat ca in anul 1989, cand a avut loc ultimul recensamant al populatiei in URSS, in regiune locuiau 679 000 de persoane. Conform specialistilor locali, populatia s-a redus in urma exodului natural, al emigrarii si a "agresiunii militare a Moldovei din 1992", desi densitatea populatiei, de peste 150 de persoane pe metru patrat, ramane cea mai mare din spatiul post-sovietic.

Din totalul populatiei, barbatii ocupa 46%, fiind depasiti de femei, care sunt in proportie de 54%. Cei mai multi locuitori ai regiunii, 69%, traiesc in zona urbana, si doar o treime din locuitori lucreaza. Structura populatiei din rergiunea transnistreana este alcatuita din basarabeni- 31,9%, rusi - 30,3% si ucraineni - 28,8%, majoritatea locuitorilor, peste 80%, fiind crestini ortodocsi.

 
65 de ani de activitate pentru MoldpresPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :243
Thursday, 08 September 2005

Agentia basarabeana de stiri "Moldpres" a implinit 65 de ani de la fondare, prilej cu care a lansat un film promotional despre agentie si doua servicii noi: unul TV si unul foto.

Intreaga retea de activitati a acestei agentii este o afacere a declarat directorul general al agentiei, Valeriu Renita, in cadrul unei conferinte de presa. Tot el a mai spus ca anul jubiliar in care se afla agentia este unul care sta sub semnul modernizarii, iar pana acum s-a reusit renovarea a 60% din utilaje, ca si deschiderea unei Sali de conferinte si structurarea clara a departamentelor.

Agentia Informationala de Stat "Moldpres" a fost infiintata in 1940 de catre autoritatile de la Chisinau. In prezent, acest serviciu informational numara mai bine de 120 de angajati. Agentia basarabeana de monitorizare a presei Monitor Media informeaza ca in cadrul unei recente mese rotunde de la Chisinau, purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE la Chisinau, Claus Neukirch, a mentionat ca procesul de deetatizare a presei trebuie sa continue prin lichidarea majoritatii ziarelor locale si a Agentiei  oficiale de presa Moldpres.

 
Presa scolara ia amploare la UngheniPDF Print E-mail
Ungheni, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :850
Thursday, 08 September 2005

In ultimii ani in orasul Ungheni se atesta o inviorare vadita pe piata presei scolare din localitate. Numarul publicatiilor scolaresti ce se editeaza la diferite institutii de invatamant din acest oras este in crestere. 

Potrivit redactorului-sef al saptamanalului Unghiul din Ungheni, Lucia Bacalu, citata de Monitor Media, in acest an s-au produs mai multe schimbari care demonstreaza interesul tinerei generatii fata de jurnalism. Astfel, incepand cu aceasta luna in localitate si-a reluat activitatea Scoala de jurnalism de pe langa Casa Limbii Romane, unde studiaza mai bine de 30 de elevi. Centrul de tineret Faclia va lansa in curand o serie de emisiuni destinate tinerilor, care vor fi difuzate la televiziunea locala.

La ora actuala, la trei institutii de invatamant din orasul Unghnei apar cu regularitate trei publicatii. Este vorba de una din primele publicatii scolaresti din Moldova ziarul Noua generatie de la Liceul Vasile Alecsandri, care are 20 de pagini , formatul A4 si apare o data la doua luni. La Liceul Mihai Eminescu apare revista Unicum cu 16 pagini, care, de asemenea, apare o data la doua luni, iar la Liceul rus Aleksandr Puskin apare in opt pagini ziarul Liteist. Jurnalistii locali apreciaza presa scolara de la Ungheni ca fiind una calitativa. Asta gratie interesului sporit al tinerilor fata de jurnalism. In orasul Ungheni, care numara o populatie de circa 32,4 mii de locuitori, sunt mai mult de sapte mii de elevi. 

Potrivit unor date, citat de Monitor Media, in Republica Moldova apar cu regularitate 82 de publicatii ale tinerilor, iar numarul total al titlurilor de ziare scolaresti si de tineret se cifreaza la 140. Din numarul total al acestora cinci publicatii sunt bilunare, 33 de publicatii au o periodicitate lunara, iar restul se editeaza o data la doua-trei sau chiar la sase luni.

 
Basarabenii prefera telefoanele mobilePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 08 September 2005

Abonatii la sistemul de telefonie mobila din Basarabia sunt cu aproximativ 50 000 mai multi decat cei care sunt inscrisi la sistemul de telefonie fixa din aceeasi tara, posesorii micilor aparate portabile ajungand in prezent la numarul 923 000.

Numai in primele sase luni ale anului in curs, abonatii din reteaua GSM au inregistrat o crestere substantiala, ajungand de la 787 000 la situatia prezenta, cei mai avantajati de progres fiind cei doi operatori de telefonie mobila, Voxtel si Moldcell, informeaza Moldova Azi. Conform Agentiei Nationale pentru Reglementare in Telecomunicatii si Informatica, ANRTI, 59,1% din utilizatorii de telefonie mobila din republica revin operatorului Voxtel, 40,9% - companiei Moldcell, in timp ce rata de acoperire a telefoniei mobile la 100 de locuitori a crescut cu 4,1%, ajungand la 27,3%.

In ceea ce priveste sectorul telefoniei fixe, numarul abonatilor din aceasta arie a ajuns la 872 mii, ceea ce inseamna 25,9% la 100 de locuitori. Potrivit Strategiei Nationale de edificare a societatii informationale, pana in anul 2007 aceasta rata urmeaza sa ajunga la 28%, iar in cazul telefoniei mobile - la 30%.

Datele ANRTI arata ca veniturile incasate din servicii de telefonie mobila in primele sase luni s-au cifrat la 588,9 milioane de lei moldovenesti, iar cele de telefonie fixa la 935 milioane de lei moldovenesti.

 
Constantin Banica va sustine al treilea seminar pentru nou-venitii in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :327
Thursday, 08 September 2005

Romanii care se afla la inceput de drum pe pamant canadian vor avea posibilitatea sa afle raspunsuri la intrebarile lor sambata, 1 octombrie, in cadrul celui de-al treilea seminar pe care il organizaeaza Alianta Romanilor Canadieni la North York Civic Centre din Toronto.

Intrunirea se va desfasura in Committee Room nr. 3, in intervalul orar 18:15 21:00, si se adreseaza in primul rand rezidentilor canadieni de origine romana, sositi de mai putin de un an in Canada. Intrucat locurile sunt limitate, participantii sunt rugati sa trimita un email de confirmare pe adresa autorului: c_banica@hotmail.com, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Ca de fiecare data, sunt binevenite persoane care pot sa impartaseasca succint din experienta proprie a primilor cinci ani in Canada. Prezentarea se va referi pe scurt la diferente in structura sociala si de mentalitate, sistemul juridic, sistemul de educatie universitara, "regulated professions", "professional liability and ethics", banci, credite, asigurari, mediul profesional, gasirea unui loc de munca sau obtinerea unei locuinte subventionate.

Constantin Banica este absolvent al Facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti, activand pana in 2000 ca inginer fizician la Centrala Nuclearo-Electrica din Cernavoda. Incepand cu anul 2000 a fost angajat in diverse companii din industria nucleara. In prezent este student part time la un program de masterat la Universitatea din Toronto, fiind licentiat al unei institutii de invatamant din Ontario.

 
Un centru de asistenta sociala le poate fi de ajutor romanilor din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :307
Thursday, 08 September 2005

Comunitatea romanilor din Toronto va putea sa apeleze in caz de nevoie la nou-infiintatul centru destinat dezvoltarii aptitudinilor personale care s-a deschis recent la Scarborough.

Centrul intitulat Heritage Skills Development Centre, HDSC, este o agentie care isi propune sa isi puna amprenta in mod pozitiv asupra comunitatii si poate fi gasit la adresa 400 McCowan Rd, parter, Scarborough, Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Agentia mai are ca scop sa ofere asistenta specializata familiilor prin programe de sustinere si integrare in randul societatii.

HDSC a luat fiinta in anul 1993, ca fundatie caritabila non-profit, cu obiectivul clar de a promova pentru toti indivizii o stare mai buna din punct de vedere al sanatatii, culturii, dar si din perspectiva sociala si economica. O atentie deosebita a fost acordata imigrantilor, grupurilor vulnerabile, dezavantajate, familiilor defavorizate si altora. Centrul a elaborat o sumedenie de programe si activitati sociale pentru publicul sau tinta, precum utilizare computer si internet, pornirea unei afaceri, alimentatie, croitorie, cursuri prin care oamenii sunt invatati sa previna anumite boli, etc. Agentia HDSC este deschisa de luni pana vineri, de la 09:00 la 17:00, iar in week-end functioneaza ocazional. Mai multe informatii se pot obtine de la numarul de telefon (416) 345-1613, fax: (416) 345-8696, e-mail info@hsdconline.org sau de pe pagina de web a centrului, www.hsdconline.org .

 
Reinhold Batschi un roman-german-australian medaliatPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :1033
Thursday, 08 September 2005

{mosimage}Dupa mai bine de 40 de ani, in casa unui amic australian, am auzit din nou acest nume sonor, Reinhold Batschi! Imi era cunoscut de pe vremea tineretii cand mai dadeam o fuga la Snagov, sa vad o regata sau o competitie de canotaj.

{mosimage}Atunci auzisem pentru prima oara de numele acestui valoros sportiv, membru al lotului de canotaj roman. Din pacate, pana de curand nu avusesem prilejul sa il cunosc personal.

In 1968, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, a stralucit impreuna cu echipa sa de M4+1 (Masculin, 4 rame + 1 carmaci) unde a iesit pe locul sapte, performanta extraordinara pentru Romania acelor timpuri. Mai apoi, numele lui s-a topit incet-incet, disparand in cativa ani de pe esichierul sportului romanesc. Cineva imi spusese ca plecase definitiv in Germania. De aceea am ramas surprins sa aud din nou de numele sau, tocmai aici la antipozi, in Australia. I-am cerut, amicului mai multe amanunte si am aflat aflat lucruri fascinante despre marele sportiv, fapt care m-a facut sa-l rog sa imi inlesneasca o intalnire cu Reinhold Batschi. Si iata-ma in drum spre capitala Australiei, Canberra. Am gasit destul de repede casa interlocutorului meu, situata intr-un cartier select, o casa de oameni gospodari, o casa inconjurata de flori. Am fost primit cu caldura de sotii Batschi, Florica si Reinhold. Interviul s-a desfasurat in limba romana, fara nici un impediment. Mi-am dat seama atunci, ca limba acelei case, este limba romana. Am aflat multe lucruri care nu le stiam si care pentru mine devin o placere si o necesitate sa vi le pot comunica si dumneavoastra stimati cititori. Intentionat nu am prezentat acest articol sub forma de interviu, pentru a-i da mai multa autenticitate si transparenta.

Reinhold Batschi, provine dintr-o familie de origine saxona/germana. S-a nascut in Romania, la data de 20 august 1942, in comuna Sanpetru (Petersberg), situata doar la cativa kilometri de Brasov. Sora sa, Ana a fost campioana nationala la handbal (echipa Progresul Brasov), iar fratele Cristian a fost un excelent jucator de tenis, din generatia lui Ion Tiriac. Pana cand a ajuns la armata, nu a facut sport de performanta, insa acolo, a fost repede remarcat pentru conditia sa fizica si a fost transferat la o unitate militara sportiva situata pe marginea lacului Snagov unde a luat primele lectii de canotaj.

Primul sau antrenor a fost Mitica Popa, binecunoscut in lumea sportului cu vasle. Dupa armata este angajat la clubul sportiv Dinamo si in 1964, la nici doi ani dupa ce luase contact cu acest sport, ajunge campion national la M2+1 (Masculin, 2 rame + 1 carmaci). Devine bine cunoscut printre colegii de breasla datorita faptului ca in perioada 1964-1969 castiga 12 titluri de campion national la diferite categorii. Este selectionat in echipa nationala pentru a reprezenta tara la diferite competitii internationale. In 1968, participa la prima sa olimpiada, cea de la Ciudad de Mexico, unde dupa cum am aratat mai sus, se claseaza pe locul 7 la M4+1 (echipajul mai avand in componenta pe Petre Ceapura, Stefan Tudor, Francisc Papp si Ladislau Lovrenchi). Tot in aceasta perioada se inscrie la ICEF (Institutul de Educatie Fizica), la sectia de antrenori, avandu-l la catedra de canotaj pe ilustrul profesor universitar Sergiu Zelinski. In 1969 se retrage din sportul competitional si se dedica meseriei de antrenor de canotaj, fiind angajat in continuare la clubul Dinamo unde antreneaza lotul de juniori. Anul 1970, este un an al succeselor! I se decerneaza titlul de Maestru al sportului si se casatoreste cu actuala sa sotie Florica, o bucuresteanca plina de sarm si intelegere. Impreuna, devin parintii fericiti a doua fete, Florina-Karin si Emilia-Brigitte. In 1974 se stabileste in Germania de Vest, devenind in scurt timp antrenor sef, angajat de Senatul General al Berlinului de Vest, la centrul de canotaj al acestui oras. In 1975 primeste tilul de Antrenor de Onoare, pentru aportul pe care si l-a adus la cucerirea celor 3 medalii (M4+1, M2, M1+1), de catre echipa Germaniei, la Campionatele Mondiale de Canotaj de la Notthingham (Anglia). La Jocurile Olimpice de la Montreal, echipa germana antrenata de Batschi castiga 2 medalii de bronz (M2 si M4+1).

In 1978 participa la Campionatele Mondiale din Noua Zeelanda, unde, prin persoana lui John Coates (presedinte al Comitetului Olimpic Australian), i se propune sa devina antrenor principal al echipei australiene de canotaj. Considerand ca oferta este serioasa si foarte atragatoare, accepta si se stabileste la Sydney, unde devine primul antrenor national (pozitie nou infiintata in acea vreme) al lotului australian de canotaj.

Demn de remarcat este faptul ca in perioada 1979-2000, a detinut si functia de director national si antrenor sef la toate olimpiadele. Prin cunostintele temeinice pe care le detinea a schimbat toata metodologia de antrenament, a educat o noua generatie de antrenori capabili de obtinerea a noi peformante si a coordonat selectia sportivilor pentru lotul national.

In 1985, se muta la Canberra, devenit parte integranta la Australian Institute of Sport, unde proiecteaza si construieste dupa conceptie personala, o moderna baza sportiva de canotaj. Pe langa functia de antrenor principal, este numit si selectioner national, atat la barbati cat si la femei. O descopera la Adelaide pe Amy Safe-Gillett, canotoare de marca, cu care s-a prezentat la olimpiada de la Atlanta (F8), si care mai tarziu a trecut la ciclism, nenoroc care i-a adus moartea in urma accidentului suferit in iulie 2005, pe traseul de antrenament Thueringen, Germania. Tot Reinhold Batschi, ii descopera pe legendarii canotorii ai grupului Oarsome Forsome, James Tomkins si Drew Ginn, sportivi care au adus multi lauri, glorie si onoare Australiei prin aurul castigat la olimpiade. Numai in perioada dintre 1984 si 2000, datorita priceperii ilustrilor antrenori si eforturilor depuse de talentatii canotori, Australia castiga 16 medalii olimpice (4 aur, 5 argint si 4 bronz). Dintre acestea, 11 medalii sunt obtinute de sportivii de la Australian Institute of Sport (3 aur, 4 argint si 4 bronz) unde antrenorul principal este ilustrul nostru conational roman. Tin sa specific ca la Canberra, Reinhold, a legat prietenie cu un alt roman, tot campion la canotaj, domnul Ion Popa, care inca din 1979 se stabilse in Australia. Acesta era legitimat la Melbourne University si a fost selectionat in lotul national in 1983. Antrenat de Batschi, a avut performante remarcabile, castigand medalia de bronz (M8) la Duisbourg in Germania, iar in 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, a adus Australiei o medalie de bronz. Cativa ani mai tarziu a fost incununat cu aur la Campionatele Mondiale de la Nothingham din 1986 si tot cu aur (M8), in acelasi an, la Edinburg la Commonwealth Games. In 1987, a luat locul 4 la Campionatul Mondial de la Copenhaga, iar in 1988, la Olimpiada de la Seul a luat locul 5 (tot la M8), dupa care s-a retras din activitatea competitionala.

Demn de mentionat este si faptul ca datorita rezultatelor obtinute si faimei aduse Australiei de-a lungul anilor, antrenorului Reinlold Batschi si canotorului Ion Popa, le-a fost decernata, in 1987, inalta distinctie nationala, The Order of Australia Medal si privilegiul de a atasa dupa nume, titlul de O.A.M. (Membru al Ordinului Australiei).

Trei tari - Romania, Germania si Australia, l-au pus pe Reinhold Batschi, la loc de cinste, socotindu-l erou national. Dupa cum v-am mai spus, in Romania, tara in care s-a nascut, Reinhold Batschi a primit titlu de Maestru al sportului, fiind mentionat si in prezent pe lista de onoare a Comitetului Olimpic Sportiv Roman. Germania l-a facut Antrenor de onoare, Australia i-a oferit in 1987 si titlul de Member of Hall of Fame, iar in anul 2000, Comitetul International Olimpic prin semnatura presedintelui presedintelui Juan Antonio Samaranch, l-a onorat cu titlul de Membru al Clubului Olimpic (Aus).

La familia Batschi m-am simtit superb. Oameni primitori si deschisi, mi-au oferit ospitalitatea si increderea pe care o dai doar unui prieten vechi. Ma bucur ca am avut privilegiul sa cunosc o asemenea familie minunata, oameni care fac cinste nu numai Australiei ci si tarii din care provin.

(Pentru Romanian Global News a transmis de la Sydney corespondentul RGN George Roca, redactor sef al revistei Spirit Romanesc)

 
Fundatia Relief Fund for Romania cauta voluntariPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 08 September 2005

Fundatia The Relief Fund, instituita in anul 1989 de Ion Ratiu are nevoie urgenta de voluntari pentru a pune in dezvoltare un plan care are drept scop ajutorarea copiilor sarmani sau institutionalizati din Romania.

Noul proiect la care s-a gandit Fundatia este intitulat The Mobile Community Worker (Muncitorul Comunitar Mobil) si este pus la punct alaturi de partenerul din Romania, Fundatia de Sprijin Comunitar, infiintata in anul 1997. Acest proiect este menit sa aduca o solutie rezonabila situatiilor dure cu care se confrunta copii care si-au desfasurat o buna parte din viata in institutii in care au invatat sa creada ca oamenii de acolo sunt adevarata lor familie si in care au avut parte de prieteni si de momente familiare, sunt adesea obligati sa paraseasca acest mediu, brusc, adesea fara a fi preveniti, pentru a ajunge in zone indepartate in sanul unor familii neprimitoare si la caropr stil de viata le deste total necunoscut. Fiind radical schimbat fata de singurul fel de viata pe care ei il cunosc. Situatia aceasta ia amploare, in ultima perioada, ajungand la cote alarmante, constata The Relief Fund for Romania, iar acesta este tocmai motivul pentru care reprezentantii sai au initiat proiectul amintit. Pentru ca aceasta initiativa sa aiba si o continuare reala este nevoie de cat mai mult ajutor din partea unor adevarati ingeri ai milei. Acestia pot ajuta proiectul in orice mod li se pare potrivit, insa mai ales prin scurte prezentari ale proiectului in zonele in care traiesc, de pilda la bisericile locale, scoli, cluburi sportive, sau alte asemenea locatii. Acestia vor beneficia de sprijinul fundatiei care le va oferi sprijin complet, materiale, postere, formulare pentru donatii si o prezentare cu slide-uri alcatuita in Power Point. Aceasta este o adevarata ocazie de a face ceva pozitiv. Daca nu reusim sa strangem mai multi bani anul acesta munca noastra este in pericol. Chiar si donatii minore la fiecare eveniment ar fi de ajutor. Daca cineva crede ca ne poate ajuta macar vorbind despre acest proiect, sau in oricare alt fel, va rugam sa intrati in legatura cu noi urgent, sunand la numarul de telefon 01969 663 667, la care va raspunde colega nostra Julia Smyth sau trimitand un email la adresa jsmyth@gotadsl.co.uk. se arata in mesajul semnat de The Relief Fund for Romania, cu sediul la Londra.

 
O noua serie de burse Ratiu in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 08 September 2005

15 septembrie. Aceasta este data limita pana la care cei interesati mai pot aplica in vederea obtinerii unei burse Ratiu.

Romanii interesati de posibilitatea studiilor in Marea Britanie pot aplica pentru obtinerea unei astfel de burse, care le va deschide cu siguranta noi perspective. Mai multe detalii despre profilul candidatului potrivit puteti gasi pe pagina de web a Fundatiei Ratiu, la adresa www.ratiufamilyfoundation.com. Site-ul ofera detalii in legatura cu conditiile de eligibilitate pentru cei interesati de burse si despre modul in care se poate aplica. Formularul de aplicare se poate descarca direct de pe pagina de web a Fundatiei, se poate completa si trimite prin posta.

Bursele Ratiu, fondate de Fundatia Ratiu UK sunt acordate studentilor romani care pot veni in Anglia sa studieze aici o mare varietate de domenii. Bursele permit absolventilor talentati de studii superioare si tinerilor profesionisti sa se familiarizeze cu Marea Britanie si sa capete tot mai multe aptitudini. Fundatia Ratiu ofera 25 de burse anuale in principiu pentru studii postuniversitare, scoli de vara si alte cursuri pe termen scurt, incluzand aici si cercetarea academica. Tototdata, fundatia ofera in fiecare an si fonduri pentru proiecte inovative, mai ales in Romania, care au in vedere arta romaneasca si civilizatia, mostenirea, societatea civila, democratia si protectia mediului.

 
Romanii din Toronto s-ar putea intalni cu militarii romani de la BordenPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :251
Thursday, 08 September 2005

Romanii din orasul canadian Borden si-au propus sa fie alaturi de un grup de conationali ai lor care se afla pentru patru ani la studii in zona.

Grupul este alcatuit din ofiteri care se afla in Baza Militara de la Borden de la inceputul lunii august si vor pleca pe 17 decembrie, informeaza site-ul Aliantei Romanilor Canadieni. Deoarece la acelasi curs se mai afla si alti militari din tarile din estul Europei care au fost deja contactati de compatrioti ai lor, romanii din Toronto spera sa se poata organiza astfel incat sa le faca ofiterilor romani o surpriza si sa le arate ca sunt niste gazde bune.

 
Filmul romanesc Canton, la Festivalul de la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 08 September 2005

Filmul Canton, realizat de Constantin Popescu, dupa un scenariu al lui Cristian Mungiu, a fost selectionat pentru cea de-a 46-a editie a Festivalului de Film de la Salonic, care va avea loc intre 18 si 27 noiembrie.

Festivalul este cea mai importanta manifestare cinematografica din zona balcanica, informeaza Actualitatea Romaneasca. Alaturi de sectiunea de lungmetraje straine, programul mai contine o panorama a filmului grec, sectiunile New Horizons, Balkan Survey, precum si mai multe retrospective si omagii. Canton va fi prezentat in cadrul sectiunii Balkan Survey.
Regizorul Constantin Popescu a dedicat filmul Canton memoriei lui Catalin Cocris. Iar motto-ul l-a luat din Rainer Maria Rilke: Poate ca toate lucrurile infioratoare sunt in adancul lor neajutorate

si au nevoie de ajutorul nostru. Fara mult dialog, dar cu o bogatie sonora creata din sunetele naturii, filmul realizat dupa scenariul scris de Cristian Mungiu acum cativa ani este deschis mai multor interpretari. Doi paznici ai unui canton de langa mare (Petre Nicolae si Nicodim Ungureanu) traiesc intr-o buna vecinatate cu un curcan si-si ocupa timpul pandind-o de departe pe invatatoarea dupa ale carei drumuri si-ar putea regla ceasul sau punand pariu asupra numarului de morti din ziarul pe care un conductor (Gyuri Pascu) li-l arunca zilnic din tren. Deodata, existenta lor pasnica e deranjata de o aparitie bizara si amenintatoare, un individ (Mihai Constantin) care are un accident cu masina si zace cateva zile in canton. Lucrurile se complica atunci cand unul dintre paznici pleaca la plimbare cu masina si o raneste mortal pe invatatoare. Asa se naste drama si ideea ca poate cei care trebuie sa greseasca sunt predestinati s-o faca. Reconstruit ca o meditatie despre ireversibilitatea timpului, despre nostalgie, despre regret, despre gesturile fatale si ceasul rau, filmul isi deruleaza povestea spre un final care pare deschis.

 
Tot mai multe expozitii internationale pentru micuta Isabelle SusanPDF Print E-mail
Linz, Austria/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 08 September 2005

Talentul unei romance, de doar noua ani, va putea fi admirat incepand de saptamana viitoare si in Austria. Isabelle Susan detine deja un palmares impresionant: sapte expozitii personale si 14 expozitii de grup in Romania, Germania si Franta.

De data aceasta, Isabelle va pleca in Austria, urmand sa expuna la Linz, apoi va merge si in Franta, cu vernisaje la Nevers si Paris, informeaza Actualitatea Romaneasca. Micuta pictorita va prezenta publicului 45 de tablouri pe panza. Dori Susan, tatal micutei, sustine ca este foarte multumit de succesul fiicei sale, pe care a indrumat-o si incurajat-o in cei sase ani de cariera artistica.

Isabelle Susan s-a nascut pe 18 iunie 1996, in municipiul Sebes, din judetul Alba. Tatal ei, Dori, este artist plastic. Cariera Isabellei a debutat la o varsta extrem de frageda. La doi ani si zece luni, a inceput sa deseneze singura un portret extraordinar. De atunci mi-am dat seama ca are talent, sustine Dori Susan. La trei ani si jumatate, Isabelle s-a inscris la Casa Artelor din Sebes. Un an mai tarziu, ea a devenit eleva unei alte scoli de pictura, Super Talent, deschisa de tatal sau, iar aici a deprins tainele picturii in ulei pe panza. La patru ani si-a realizat primul autoportret. Din anul 2000, Isabelle a devenit membra cu acte in regula a Asociatiei Judetene a Artistilor Plastici Amatori din judetul Alba, participand la Tabara Nationala de Pictura de la Ramet si la Festivalul international Lucian Blaga. La scurt timp dupa ce a implinit varsta de cinci ani, Isabelle a participat la vernisajul primei expozitii personale, desfasurata la Casa de Cultura Lucian Blaga din Sebes. La sapte ani, Isabelle avea deja realizate peste 400 de lucrari, de la schite in creion pana la tehnici avansate, dintre care cinci au fost cumparate de colectionari.

In vara lui 2003, Isabelle a trecut pentru prima data granita. In 20 mai, galeria Chez Paco din centrul Parisului a gazduit primul vernisaj al Isabellei, fiind vizitata doar in prima seara de peste 100 de francezi si romani care nu mai auzisera pana atunci de ea. Prima sa expozitie i-a adus Isabellei un profit de cateva sute de euro din vanzarea de tablouri, doua dintre acestea fiind cumparate de compozitorul francez Jacques Loussier. Pentru ca Isabelle Susan s-a dovedit in ultimii ani a fi cea mai buna ambasadoare a municipiului Sebes, cu cateva zile in urma, consilierii municipali din Sebes au decis in unanimitate sa-i acorde titlul de cetatean de onoare al orasului.

 
Romanii din Vancouver le vor vedea in carne si oase pe fetele de la Destinys ChildPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :240
Thursday, 08 September 2005

Romanii din orasul canadian Vancouver sunt invitati sambata, 10 septembrie, sa ia parte la deschiderea restaurantului in stil european Azuro la care invitatul de onoare va fi cea mai in voga trupa feminina a momentului.

Destinys Child. Noul local se afla situat la pe Pacific Bulevard 770, in Piata Natiunilor, in spatele GM Place, informeaza un portal al romanilor din Vancouver. Pentru a putea sa ia parte la petrecerea inaugurala, romanii trebuie sa scoata din buzunar suma de 15 dolari, dar spectacolul pe care il vor oferi la final cele trei componente ale formatiei Destinys Child va merita cu prisosinta toti banii cheltuiti. Informatii suplimentare si rezervari se pot face apeland numarul de telefon 604 726 2582, mai anunta pagina romaneasca de web.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions