Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Bustul lui Jebeleanu in parcul statuilor din KiskorosPDF Print E-mail
Kiskoros, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :244
Sunday, 11 September 2005
In cadrul Sarbatorii Culesului Viei si a Zilelor Nationalitatii Slovace din Kiskoros, vineri, 2 septembrie, in Parcul Statuilor Traducatorilor lui Petofi s-a inaugurat bustul poetului si traducatorului roman Eugen Jebeleanu.

Ideea parcului s-a nascut la mijlocul anilor '80, materializarea acestuia fiind asumata de Asociatia Nationala Petofi, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Stabilimentul se imbogateste cu cate o lucrare din doi in doi ani, bustul lui Eugen Jebeleanu fiind a 14-a statuie amplasata in frumosul parc din inima localitatii. La eveniment a fost prezenta si o numeroasa delegatie a orasului infratit Marghita (judetul Bihor, Romania), care a donat orasului Kiskoros aceasta opera de arta semnata de sculptorul maghiar Kutas Laszlo. In intampinarea publicului numeros, adunat in Parcul Statuilor din curtea Casei Natale si a Muzeului Petofi, Fanfara Scolii de Muzica din localitate a intonat imnurile nationale ale celor doua state. Apoi oaspetii au fost salutati de primarul din Kiskoros, Barkoczi Ferenc, care a apreciat importanta deosebita a Parcului Statuilor, nu numai pentru simplul fapt ca este poate unicul parc de acest gen din tara, dar si pentru ca este zalogul unei legaturi permanente, a cunoasterii literaturii statului partener. Ideea a fost si este si astazi, ca ridicarea bustului sa se faca in comun, deci de o organizatie reprezentanta a statului partener si, bineinteles, de orasul Kiskoros. A fost o veche dorinta a noastra sa ridicam aici si statuia unui traducator roman. Asa ca am avut o mare bucurie atunci cand, in urma cu doi ani, am luat legatura cu orasul nostru infratit din Romania, Marghita, iar ei au fost parteneri in realizarea lucrarii. Asadar am stabilit ca orasul Marghita sa doneze bustul lui Jebeleanu parcului din Kiskoros, iar noi, la randul nostru, le vom dona statuia reprezentandu-l pe scriitorul Jokai Mor, a declarat Barkoczi.

Despre colaborarea dintre cele doua orase corespondentul RGN a stat de vorba cu primarul Marghitei, Pocsaly Zoltan.

- Avem legaturi de infratire cu orasul Kiskoros de 12 ani si venim in fiecare an in septembrie la Ziua orasului.

- Sarbatoarea din acest an include si un eveniment important: dezvelirea bustului lui Eugen Jebeleanu, unul dintre cei mai mari traducatori a lui Petofi in limba romana. De ce tocmai Jebelanu?

- Am avut de ales intre Octavian Goga si Eugen Jebeleanu. Noi am propus, iar dansii l-au ales pe Jebeleanu. Ne pare foarte bine ca am putut veni azi sa onoram acest eveniment.

- Bustul soseste la Kiskoros printr-un schimb de opere de arta?

- Da, noi am oferit bustul lui Jebeleanu, iar orasul Kiskoros o sa-l ofere pe cel al lui Jokai Mor, cum a spus si domnul primar Barkoczi. Abia asteptam sa-l aduca in orasul Marghita, daca nu anul acesta - desi bustul este gata -, atunci anul viitor.

- Ce inseamna pentru viitor colaborarea dintre orasele Dvs.?

- Dupa un an de zile de munca, mai venim si ne mai distram putin, vin si ei la noi sa se mai distreze - e bine sa ne intalnim, ii aducem pe copiii nostri, aducem dansurile, muzica, obiceiurile noastre din judetul Bihor.

 
Artele Vizuale din Romania prezentate din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Angia / Romanian Global News
Accesari :217
Sunday, 11 September 2005
Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui luni, 12 septembrie, de la ora 19.00, o prezentare a unui domeniu dezbatut si in prealabil in capitala britanica: artele vizuale in Romania.

. Mai multe detalii legate de scena artelor vizuale din Romania vor fi prezentate de catre curatorul si criticul de arta Simona Nastac. Prezentarea propriu-zisa va fi urmata de o discutie in care vor fi abordate toate problemele ramase nediscutate. Seara se va incheia cu o proiectie a unui film despre artele vizuale din Romania: In spatele scenei_Intrebarea 4 (Behind the Scene_Question 4), realizat de Nita Mocanu.

Prezentarea este o parte a programului Culture Power, initiat de catre Fundatia Ratiu UK si destinat studentilor si profesorilor interesati de explorarea modului de dezvoltare a culturii romanesti. Programul consta intr-o serie de seminarii centrate pe o prezentare urmata de un dialog cu publicul invitat. Fiecare dintre evenimentele din cadrul programului beneficiaza de o audienta formata din experti, asistenti universitari si comentatori in domenii semnificative, care ar putea fi interesati in imbunatatirea proiectului sau in preluarea lui catre mai departe.

 
Romanii din Cleveland alearga pentru copiii orfaniPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :331
Sunday, 11 September 2005
Romanii de la parohia Sfanta Maria din Cleveland vor putea sa ia parte duminica, 25 septembrie, la Maratonul Eroilor care presupune parcurgerea unui traseu de cinci si doua mile.

Maratonul are ca scop adunarea de fonduri pentru copiii politistilor si pompierilor care au murit la datorie in zona West Park a orasului, anunta buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. Persoanele interesate sa ia parte la aceasta actiune caritabila trebuie sa completezwe un formular de inscriere la competitie care poate fi accesat on-line de pe site-ul www.clevelandheroesrun.com. Formularul a fost deja remis si mai multor magazine si localuri din oras, pentru a ajunge mai usor la cei care vor sa alerge la maraton.

 
Sustinatorii sponsorizarii parintilor din Canada isi continua luptaPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :302
Sunday, 11 September 2005
Sustinatorii actiunii de Sponsorizare a parintilor, care se desfasoara in Canada, vor organiza luni, 12 septembrie, o intalnire cu mass-media din Toronto, la centrul Columbus din localitate.

Intalnirea isi propune sa amplifice presiunile asupra autoritatilor, in mod sepcial asupra parlamentarului Joe Volpe, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Pentru a estima corect numarul protestatarilor, initiatorii proiectului de sponsorizare a parintilor le solicita doritorilor sa trimita un e-mail de confirmare la adresa info@sponsoryourparents.ca. Organizatorii intalnirii cu presa vor incerca sa se axeze la intrunire in mod special pe canalele de comunicare in limba italiana si spera ca mitingul sa se desfasoare spre orele serii.

Totodata, persoanele care doresc in continuare sa isi gaseasca pe cale legala o rezolvare a situatiei referitoare la procedura de sponsorizare a parintilor, au la dispozitie, incepand cu data de 22 august, posibilitatea de a face acest lucru individual. Mai multe informatii se pot obtine de la pagina de web http://www.sponsoryourparents.ca/lawsuit.htm.

Conform proiectului de Sponsorizarea  aparintilor, cetatenii canadieni sau rezidentii permanenti au dreptul sa isi aduca parintii in Canada prin intermediul sponsorizarii lor. Sponsorii trebuie sa asigure sustinere financiara pentru acestia timp de zece ani. Grupul care sprinjina initiativa sponsorizarii parintilor s-a infiintat in anul 2004 cu scopul de a unifica eforturile tuturor imigrantilor care si-au sustinut parintii in acest fel. Printre obiectivele grupului se numara: reducerea timpului de asteptare si de procesare a aplicatiilor, parintii sa poata ramane in Canada pna la terminarea procedurilor legale si sa se eficientizeze sistemul de trimitere a aplicatiilor.

 
Teatrul Ludic din Iasi va juca pentru romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :246
Sunday, 11 September 2005
Compania romaneasca Crissaro Communications va prezenta luni, 12 septembrie, la Jewish Public Library din Montreal, piesa "Conu Leonida fata cu reactiunea", in interpretarea trupei de actori de la Teatrul Ludic din Iasi,Compania teatrala ieseana se afla in aceasta perioada in orasul canadian ca urmare a participarii la Festivalul International de Teatru Double Defi, informeaza portalul adhoc-roumanie.com. Piesa este o daptare de Aurel Luca dupa I.L. Caragiale si ii are in distribuite pe Florin Ciocanaru, Sady Tarek, Mirela Rachita si Ionut Nacu. Pentru informatii si rezervari se poate suna la numarul de telefon (514) 961-9091 sau trimite un e-mail la aderesa contact@crissaro.com .
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions