Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Ministrii de Externe din Romania si Moldova vor sa solutioneze problema regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Monday, 12 September 2005
Modalitatea de solutionare a conflictului din regiunea transnistreana a fost subiectul arzator la intalnirea de vineri, 9 septembrie, dintre ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si vice prim-ministrul si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan.

Intalnirea informala a avut loc la Iasi, in urma invitatiei partii romane, si a avut ca tema armonizarea perceptiilor privind perspectivele de solutionare a conflictului din regiunea transnistreana, trecerea in revista a temelor prioritare de pe agenda bilaterala, dar si abordarea subiectelor de actualitate cu incidenta directa asupra situatiei politice si de securitate la nivel regional si european, informeaza un comunicat de presa emis de MAE. Cei doi demnitari au mai discutat si despre posibilitatile prin care demersurile autoritatilor de la Chisinau de apropiere de structurile europene si euro-atlantice pot fi sprijinite eficient de Romania.

Pana in prezent, MAE apreciaza ca Romania s-a manifestat consecvent in gasirea unei solutii viabile si echilibrate a dosarului transnistrean, care sa faciliteze o rezolvare europeana pentru o problema europeana, intr-o perioada de timp determinata. Traseul european al Republicii Moldova demonstreaza ca instituirea unei relatii pragmatice si solide a statelor din estul continentului cu UE si NATO produce beneficii reale pentru stabilitatea regionala. De altfel, stabilitatea in regiune reprezinta un obiectiv prioritar al autoritatilor de la Chisinau, care este sustinut constant de Romania.

 
Un nou an scolar la startPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 12 September 2005
Aproximativ 3, 5 milioane de elevi au inceput scoala luni, 12 septembrie, anul scolar 2005-2006 urmand sa aiba in componenta sa doua semestre, formate din 36 de saptamani grupate in 177 de zile.

Elevii care vor merege in acest an la scoala vor avea parte de surprize, caci ministerul a decis sa aduca o serie de schimbari substantiale in sistemul educational. Modificarile vizeaza implicarea parintilor in felul in care elevii invata la scoala si chiar ce invata la scoala, programa fiind stabilita de consiliul de administratie al institutiei de invatamant impreuna cu parintii, anunta TVR. Totodata, parintii vor putea sa incheie un contract precis in care se vor stipula drepturile si obligatiile partilor semnatare, adica elevii, parintii si profesorii. O alta modificare se refera la cadrele didactice, care vor fi platite in functie de performantele copiilor, in timp ce concursul de titularizare pe post va fi sustinut la scoala care scoate locul la concurs. Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a scapat din vedere nici bugetul fiecarei scoli in parte, acesta urmand sa fie dimensionat in functie de cati elevi sunt inscrisi la fiecare unitate de invatamant.

Primul semestru din noul an scolar se termina pe 23 decembrie, iar vacanta de iarna este stabilita pentru perioada 24 decembrie 2005-8 ianuarie 2006.

 
Patriarhul Teoctist, alaturi de elevi in noul an scolarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Monday, 12 September 2005
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, a adresat luni, 12 septembrie, un mesaj tuturor elevilor din Romania, cu ocazia deschiderii anului scolar.

Parintele patriarh ii indeamna pe acestia la studiu, dar un studiu combinat cu apropierea de biserica, cele doua institutii scoala si Biserica - fiind cele care au un rol decisiv in formarea ulterioara a unui tanar, astfel incat elevul sa poata sa creasca si sa se imbogateasca si in aceasta dimensiune spirituala. PF Teoctist mai adauga in mesajul sau faptul ca scoala ofera posibilitatea invataturii, iar prin invatatura se ajunge nu numai la cunoastere, ci si la intelepciune, dimensiunea morala a tuturor faptelor si actiunilor umane si trasatura definitorie pentru notiunea de om ca faptura a lui Dumnezeu. Totodata, parintele patriarh ii mai sfatuieste pe elevi sa incerce sa acumuleze cat mai mult in toate domeniile stiintei si culturii, ca sa poata sa realizeze un echilibru sufletesc cat mai adecvat unor relatii sociale armonioase.

Mesajul ierarhului roman se incheie cu binecuvantrea pentru toti elevii, dar si pentru parintii si profesorii lor, care, impreuna, le poarta acestora de grija si ii indruma in activitatile lor.

 
Cei sapte medici romani care ii vor ajuta pe americani nu mai sunt o enigmaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 12 September 2005
Ministerul Sanatatii a anuntat lista cu cei sapte experti in medicina legala care au acceptat sa faca parte din echipa de acordare de ajutor umanitar in SUA stabilita de Guvernul Romaniei.

Specialistii selectati sunt prof. dr. Viorel Panaitescu INML Bucuresti, prof. dr. Calin Scripcaru IML Iasi, conf. Dr. Alexandra Enache IML Timisoara, dr. Adrian Sarbu INML Bucuresti, dr. Dana Sarbu INML Bucuresti, dr. Diana Bulgaru IML Iasi, si dr. Mihai Florea IML Iasi.  Pentru eventuale rezerve au fost propusi dr. Marius Vartic - IML Cluj, si prof. dr. Liviu Cocora SJML Sibiu. Cheltuielile legate de deplasarea si activitatea echipei de medici legisti romani vor fi finantate din Fondul special la dispozitia Guvernului

Hotararea de a trimite in SUA o echipa formata din sapte medici legisti a fost adoptata de Executiv saptamana trecuta si vizeaza sprijinirea eforturile autoritatilor americane de limitare a efectelor uraganului Katrina.

 
Rusii din Chisinau nu vor participe la Festivalul Etniilor din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 12 September 2005
Pregatirile pentru traditionalul Festival al etniilor din Basarabia, care in acest an urmeaza sa aiba loc pe 18 septembrie, sunt marcate de scandal. Congresul comunitatilor ruse refuza sa participe la Festival, in semn de protest fata de noua politica a autoritatilor de la Chisinau in raport cu Federatia Rusa.

Presedintele Congresului comunitatilor ruse din Republica Moldova, Valeri Klimenko, care este si lider al miscarii politice Ravnopravie de orientare pro-rusa, a declarat, potrivit BBC - ca puterea comunista de la Chisinau s-ar face vinovata de declansarea unei isterii antirusesti in societate. El le-a cerut autoritatilor sa inceteze atacurile la adresa Moscovei, pe motiv ca acestea ar fi jignitoare nu doar pentru Federatia Rusa, ci si pentru toti rusii care locuiesc in Republica Moldova. Daca puterea a adoptat deschis in ultimul timp o pozitie antiruseasca, promoveaza o politica antiruseasca, iar in presa Rusia este mereu atacata in mod nejustificat, acest lucru este jignitor nu doar pentru Rusia, ci si pentru noi, pentru rusii care traim aici. Si, in aceste conditii, sa participam la festival ar insemna sa sustinem actiunile puterii. Nu intentionam insa sa facem acest lucru. Ar fi o greseala, a spus presedintele Congresului comunitatilor ruse. Potrivit lui Valeri Klimenko, organizatia sa intruneste 170.000 de etnici rusi din totalul de aproape 200.000 cati locuiesc in Republica Moldova, fara Transnistria. "Desi toti membrii nostri vor boicota festivalul, spune Valeri Klimenko, stiu sigur ca autoritatile au si inceput sa faca presiuni asupra directorilor a mai multor scoli de limba rusa ca acestia sa participe, impreuna cu elevii, la manifestatie". Invinuirile aduse de presedintele Congresului comunitatilor ruse au fost insa infirmate de reprezentantii Biroului Relatiilor Interetnice de la Chisinau. Vera Petuhov, director adjunct al BRI, a calificat acuzatiile lui Valeri Klimenko, drept speculatii pure. Ea a spus ca participarea la festival e o chestie benevola si ca mai multe organizatii ale etnicilor rusi au depus deja cereri pentru a lua parte la manifestatie. La acest festival participa organizatii etnoculturale care doresc sa participe la el. Dumnealui nu a scris nici macar cerere pentru a participa la Festival si de aceea e vorba de o promisiune goala. Sase organizatii rusesti au depus deja cereri de participare la Festival. Dumnealui joaca pentru el insusi. Stiti, oamenii mai au si ambitii politice.

Boicotul pe care Congresul comunitatilor ruse l-a anuntat autoritatilor din Republica Moldova reflecta, de fapt, relatiile dintre Chisinau si Moscova din ultimul timp. Pe durata anului curent, aceste relatii s-au deteriorat ca niciodata de la destramarea Uniunii Sovietice, pe fundalul reorientarii politicii externe a Chisinaului dinspre Moscova spre Statele Unite si Uniunea Europeana, informeaza Prompt Media.

 
Ministrul Atanasiu participa la reuniunea Ministrilor Apararii din tarile membre NATOPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :295
Monday, 12 September 2005
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, va conduce delegatia ministerului Apararii Nationale care va participa, in perioada 13-14 septembrie, la Berlin, la Reuniunea Informala a Ministrilor Apararii din statele membre NATO.

Principalele subiecte pe care le vor discuta cei 26 de ministri ai Apararii sunt transformarea Aliantei in vederea imbunatatirii capacitatii de raspuns la noile riscuri si amenintari la adresa securitatii euroatlantice, articularea unei viziuni comune asupra profilului politico-militar al NATO in viitor, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. De asemenea, vor fi analizate aspecte ale participarii NATO la operatiile militare in desfasurare in Balcani, Afganistan si Irak, modalitatile de consolidare a rolului Aliantei in aceste regiuni, precum si contributia NATO la lupta impotriva terorismului.

Un alt punct al agendei reuniunii de la Berlin va fi Consiliul NATO-Rusia, la nivel de ministri ai Apararii, prilej cu care vor fi evaluate progresele inregistrate in domeniul apararii si combaterii terorismului.

 
Moda romaneasca a ajuns la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :221
Monday, 12 September 2005
Romania a participat in perioada 2 5 septembrie, in capitala Frantei, la cea mai importanta manifestare de moda din lume, Salonul International de Pret a Porter de la Paris.

Cea de-a 100-a editei a evenimentului parizian a adus in fata publicului francez mai multe firme romanesti care au fost grupate intr-un pavilion national, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Economiei si Comertului. Printre firmele romanesti prezente la targul de la Paris s-au numarat Marys Style, Nanette, LTU Studio, Nelmar, Nichi-Cristina Nichita si Falla Colection, alaturi de Ania, Irina Schrotter si Nationalite Dada. Prezenta lor se pare ca a fost de bun augur, deoarece la targ au fost incheiate angajamente la export in valoare de 235 000 de euro.

Participarea firmelor romanesti la acest eveniment a fost asigurata prin Programul de sustinere si promovare a exportului, derulat de Ministerul Economiei si Comertului si Centrul Roman pentru Promovarea Comertului.

La editia din aceasta toamna au fost prezenti creatori din peste 50 de tari, printre care Franta, Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Japonia. Numarul vizitatorilor a depasit pragul de 45000 persoane, atins la editia din ianuarie a acestui an, din care peste 40% din strainatate.

 

 
Muzeul Kalinderu isi va deschide din nou portilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 12 September 2005
Guvernul a decis sa reinfiinteze Muzeului Ion si dr. Nicolai Kalinderu, ca sectie a Muzeului National de Arta a Romaniei, pentru care va acorda o suplimentare a bugetului Ministerului Culturii si Cultelor de cinci miliarde de lei.

Banii provin din Fondul de rezerva bugetara pus la dispozitia Guvernului pe anul 2005 si vor fi folositi pentru realizarea lucrarilor de reabilitare a sediului muzeului, anunta Rador. Totodata, Hotararea de Guvern mai prevede transmiterea imobilului aferent Muzeului Ion si dr. Nicolai Kalinderu, aflat in domeniul public al statului, din administrarea Muzeului National de Arta Contemporana in administrarea Muzeului National de Arta al Romaniei.

Prin acest pas, Guvernul face nu numai un act de restaurare culturala, ci si o recunoastere a semnificatiei colectiei de arta Kalinderu si a imobilului in care aceasta a fost expusa si respecta angajamentele asumate de statul roman fata de mostenitorii omului de cultura Ion Kalinderu in anul 1914, cand imobilul si colectia de arta au trecut in domeniul public al statului si in administrarea Ministerului Culturii.

Muzeul Kalinderu a fost organizat intre anii 1906-1907 de juristul Ion Kalinderu, om de cultura si colectionar pasionat, dar a fost inchis in 1944 din cauza bombardamentelor. Majoritatea colectiei a fost transferata Muzeului National de Arta si Arheologie.

 
William Hill stie de planul rusesc de rezolvare a conflictului transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 12 September 2005

Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a confirmat, intr-un interviu acordat recent postului de radio "Europa Libera", existenta unui nou plan rusesc de reglementare transnistreana.

Hill a afirmat ca a aflat despre existenta unui nou set de propuneri de la reprezentantul Rusiei la negocierile pentru solutionarea diferendului transnistrean, Valeri Nesteruskin. Ambasadorul OSCE a mentionat ca noile propuneri elaborate de expertii de la Moscova ar putea fi lansate in toamna acestui an. "Vom examina cu atentie acest proiect, dupa care ne vom putea pronunta daca este un pas pozitiv sau nu", a declarat Hill.

Intrebat daca noul document rusesc contine elemente din setul numit conventional planul Kozak, respins de autoritatile de la Chisinau in urma cu aproape doi ani, ambasadorul OSCE a raspuns ca acesta contine mai multe elemente din planul Kozak. "In ceea ce priveste momentele principiale, acest proiect nu mai vorbeste despre prezenta militara ruseasca in Republica Moldova. Sper ca a fost de ajuns o lectie pentru ca Moscova sa inteleaga ca nu mai trebuie sa incerce sa-si impuna prezenta militara. Presupun ca, la fel ca si in planul Iuscenko, anumite garantii militare vor fi prezente", a spus Hill. El a adaugat ca OSCE va insista asupra unei misiuni multinationale de pacificare cu participarea observatorilor civili si militari, sub mandat OSCE. "Operatiunea nu trebuie sa fie una de amploare, atat ca numar de participanti, cat si ca durata", a precizat reprezentantul OSCE.

Potrivit sursei citate, urmatorul pas in deblocarea procesului de negocieri il poate constitui reuniunea de la Odesa de la sfarsitul lunii septembrie. "Agenda reuniunii de la Odesa, unde sunt invitati reprezentanti ai Chisinaului si ai Tiraspolului, de rand cu actualii mediatori, contine un punct privind invitarea UE si SUA la procesul de reglementare in calitate de observatori. Sustinem demult participarea lor, si nu doar in calitate de observatori. S-a optat pentru aceasta formula, deoarece, se pare, ea ar putea fi sustinuta de toate partile implicate in negocieri. Acum este important ca si Tiraspolul sa fie de acord cu aceasta modificare de format", a declarat Hill.

Referindu-se la subiectul alegerilor din regiunea transnistreana, seful Misiunii OSCE a opinat ca scrutinul de la sfarsitul anului curent nu are cum sa se incadreze in planul Iuscenko si in legea adoptata de Parlamentul moldovean, care presupune desfasurarea alegerilor democratice in Transnistria de catre Comisia Electorala Internationala, sub egida OSCE. In context, ambasadorul Hill a comunicat ca OSCE a propus participantilor la negocieri un orar de organizare a alegerilor democratice in regiunea transnistreana. Este vorba despre un document tehnic, care descrie care sunt pasii de urmat si de cat timp este nevoie pentru realizarea lor.

Hill a spus ca este nevoie de aproximativ 240 zile. "Deci, daca, astazi, am numit seful comisiei, alegerile ar urma sa aiba loc peste aproximativ opt luni. Acesta este cadrul de baza - termenul poate fi majorat sau redus, dar nu foarte mult. Repet, este vorba de aspecte tehnice, si nu de cele politice si ar fi de asteptat ca atingerea unui consens politic va fi o sarcina cu mult mai dificila decat partea tehnica", a spus Ambasadorul OSCE la Chisinau.

William Hill a declarat ca alegerile desfasurate in baza formulei OSCE vor fi calificate de organizatiile internationale ca alegeri locale, deoarece Transnistria este parte componenta a Republicii Moldova. "Nu este vorba despre recunoasterea internationala a unui nou subiect al dreptului international", a subliniat Hill.

 
In Basarabia s-a constituit Partidul EuropeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 12 September 2005

Delegatii la Congresul I de constituire al Partidului European (PE) l-au ales in functia de presedinte al acestei formatiuni politice pe liderul grupului de initiativa, Viorel Ghimpu.

Programul politic al PE prevede drept o prioritate integrarea europeana a Republicii Moldova. "PE considera drept obiectiv major al politicii externe asigurarea independentei si intereselor Republicii Moldova la scara regionala si continentala. In scopul realizarii acestui deziderat, partidul opteaza pentru prioritatea integrarii europene, prin apropierea maxima de structurile politice ale Europei. Prioritatii integrarii europene i se adauga necesitatea relatiilor speciale si privilegiate cu Romania si Ucraina, tendinta spre un parteneriat strategic cu SUA si Rusia. De asemenea, PE opteaza pentru dezvoltarea in continuare a relatiilor economice reciproc avantajoase cu tarile membre ale CSI, considerand ca parteneriatul economic cu aceste state poate atinge dimensiuni calitativ superioare celor inregistrate in prezent", se mai arta in program.

PE pledeaza si pentru "efectuarea demersurilor necesare pentru aderarea la NATO". In opinia fondatorilor partidului, reintegrarea teritoriala a Republicii Moldova trebuie sa aiba loc prin "implicarea directa a Uniunii Europene, a SUA si a Romaniei in reglementarea conflictului si prin intentarea dosarelor penale si tragerea la raspundere penala a persoanelor gasite vinovate de uzurparea puterii de stat, incalcarea drepturilor omului, contrabanda si trafic de armament si de droguri". Statutul PE va intra in vigoare o data cu inregistrarea la Ministerul Justitiei.

 
Ambasada SUA la Chisinau ofera programe de schimb pentru basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :334
Monday, 12 September 2005

Ambasada SUA la Chisinau a anuntat inscrierea la programele de schimb pentru anul academic 2006-2007 pentru cetatenii Republicii Moldova: Programul Edmund S. Muskie Graduate Fellowship, Programul Eurasian Undergraduate Exchange si Programul Future Leaders Exchange, informeaza un comunicat al Ambasadei SUA.

De asemenea continua sa fie acceptate formularele pentru participarea la programele Fulbright Scholar si Fulbright Faculty Development.

Programele sunt finantate completamente de Biroul pentru Invatamant si Cultura al Departamentului de Stat al SUA si sunt menite sa promoveze reformele democratice si tranzitia la economia de piata prin instruire academica intensiva si participare civica.

Participarea la programele de schimb se decide pe baza meritelor participantilor, selectarea acestora facandu-se conform unor criterii putin diferite pentru fiecare program. Candidatii sunt evaluati in functie de performantele academice, potentialul de lider, cunostintele de limba engleza, domeniul de studiu si gradul de pregatire pentru a studia in Statele Unite. Programele ofera oportunitati egale tuturor solicitantilor si nu fac discriminari pe baza de rasa, sex, religie, origine nationala sau etnica, handicapuri sau disabilitati. Preferinta se acorda persoanelor care nu au experienta recenta de studii sau cercetare in Statele Unite.

Programul Edmund S. Muskie Graduate Fellowship Program (Muskie) ofera posibilitate absolventilor institutiilor de invatamant superioare si specialistilor de a fi inscrisi in cadrul unor programe de studii post-universitare cu sau fara diploma pentru unu sau doi ani in astfel de domenii ca: business, economie, invatamant, managementul mediului inconjurator, relatii internationale, jurnalism/mijloace de comunicare in masa, jurisprudenta, biblioteconomie si informatica, administrare publica, ocrotirea sanatatii si politici publice.

Pentru informatii suplimentare solicitantii pot contacta oficiul IREX/Moldova la nr. tel. 233-231, e-mail: irex@irex.md sau pot vizita pagina web: www.irex.md. Data limita de prezentare a formularelor este 31 octombrie 2005.

Programul Eurasian Undergraduate Exchange Program (UGRAD) ofera burse pentru un an de studii fara diploma la institutii de invatamant superior din SUA studentilor care au merite deosebite in studii. Bursele sunt oferite pentru urmatoarele domenii: contabilitate, agricultura, americanistica, business, informatica, criminalistica, economie, invatamant, managementul mediului inconjurator, managementul hotelier, relatii internationale, jurnalism, mijloace de comunicare in masa, jurisprudenta, stiinte politice, psihologie si sociologie.

Bursele sunt oferite candidatilor care sunt inscrisi in anii I, II sau III de studii (pentru programe cu 5 ani de studii) la zi la o institutie de invatamant superior, inregistrata pe teritoriul Moldovei la momentul depunerii formularului. Data limita de prezentare a formularelor este 7 noiembrie 2005.

Programul Future Leaders Exchange Program (FLEX) ofera posibilitate elevilor din clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sa urmeze un an de studii la o scoala din SUA, sa fie expusi vietii comunitare, precum si sa impartaseasca cultura tarii din care provin cu cetatenii americani.

Pentru informatii suplimentare, solicitantii pot contacta oficiul Consiliilor Americane pentru Educatie Internationala: ACTR/ACCELS Moldova la nr. 270-766; e-mail: flex@accels.dnt.md sau pot sa viziteze pagina web: www.iatp.md/accels.

Programul Fulbright in Moldova ofera burse pentru efectuarea cercetarilor, fara acordarea diplomelor, in toate domeniile academice prin intermediul a doua sub-programe:  Fulbright Scholar Program si Fulbright Faculty Development Program. Programul Fulbright Scholar ofera granturi cercetatorilor, profesorilor universitari si expertilor din diferite domenii, care au titlul de doctor sau echivalentul experientei profesionale in domeniu pentru realizarea unor studii de cercetari in Statele Unite. Programul Fulbright Faculty Development ofera profesorilor universitari si administratorilor care au, cel putin, doi ani de experienta in domeniu oportunitatea de a explora metodologia de predare si tehnicile de elaborare a curriculum-ului in Statele Unite. Data limita de prezentare a formularelor este 15 octombrie 2005.

 
Incep reaudierile in cazul Valeriu PasatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 12 September 2005
Ex-ministrul apararii din Basarabia si fostul director al Serviciului de Informare si Securitate, SIS, din Republica, Valeriu Pasat, va incepe sa fie reaudiat luni, 12 septembrie.

Anuntul a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute de judecatorul Lilia Vasilevici, care a adoptat, in ordine unilaterala, decizia cu privire la amanarea audierilor pentru luni, informeaza Noutati Moldova. Judecatorul a motivat aceasta amanare din cauza lipsei de acte cu privire la starea sanatatii si diagnosticul inculpatului, Valeriu Pasat efectuand de pe 6 septembrie un control medical in Sectia Terapie Intensiva a spitalului MAI din Basarabia. In aceeasi zi de luni vor fi ascultati ultimii doi martori ai apararii, directorul SIS al Republicii Moldova, Ion Ursu, si militarul Viorel Cibotaru, mai anunta Noutati Moldova.

 
Eugen Simion s-a intalnit la Zaicear cu Forumul pentru cultura romanilor din BorPDF Print E-mail
Cladova, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :269
Monday, 12 September 2005
O delegatie a Academiei Romane, condusa de presedintele Academiei, prof. Eugen Simion, a efectuat luni, 5 septembrie, o vizita in municipiul Zaicear din Serbia Muntenegru unde s-a intalnit cu reprezentantii Forumului pentru cultura romanilor din Bor.

Tema principala a discutilor a fost finalizarea proiectului Atlasul lingvistic al romanilor din nord-estul Serbiei, pe care il realizeaza impreuna Forumul pentru cultura romanilor din Bor si Societatea Romana de dialectologie condusa de profesori Petru Neiescu, Beltechi si Mocanu din Cluj-Napoca, informeaza corespondentul Romanian Global News in Serbia.

Academicienii i-au intrebat pe membrii forumului cu ce si cum ar putea fi ajutati de catre Academia Romana pe plan cultural. Deoarece delegatia Academiei Romane a petrecut foarte putin timp la Zaicear,  presedintele Forumului pentru cultura romanilor din Bor, Dragomir Draghici, si membrii Consiliului, Draghisa Radulovici, Ceda Paulici si Igor Martinovici, au propus ca raspunsul sa fie dat cu o alta ocazie, cand li se va acorda suficient timp ca sa-si exprime parerile complet si in detaliu.

 

 
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America vine in ajutorul statelor afectate de KatrinaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :312
Monday, 12 September 2005
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada, prin ierarhul sau IPS Nicolae, face un apel catre comunitatea de romani din aceste doua tari sa vina in ajutorul victimelor uraganului Katrina.

Mesajul adresat de arhiepiscopul roman apare dupa ce romanii din SUA si Canada s-au mobilizat pentru a le intinde o mana de ajutor fratilor lor de acasa, care au fost grav afectati in aceasta vara de o serie de inundatii devastatoare, si au strans suma de 25 000 de dolari americani care urmeaza sa fie trimis spre zonele calamitate. Deoarece uraganul Katrina a distrus, practic, statele americane Louisiana, Mississippi, Alabama si Florida, lasand in urma mii de morti si case daramate, ierarhul roman considera ca nu poate sa ramana indiferent la situatia creata si le adreseaza clericilor si laicilor din eparhia sa un indemn de ajutorare a acestor oameni loviti de furia naturii. Astfel, romanii care doresc sa contribuie la reconstructia zonelor devastare de uragan pot sa trimita donatiile lor catre organizatia de caritate crestin ortodoxa IOCC, ce actioneaza deja pentru salvarea celor din zonele afectate. Organizatia este condusa de parintele David Kossey, care are nevoie de ajutor financiar pentru a putea raspunde nenumaratelor trebuinte ale momentului, se arata in mesajul emis de IPS Nicolae. Donatiile pot fi trimise la adresa IOCC - Hurricane Relief, PO Box 630225, Baltimore MD 21263-0225.

 

 
Dupa 22 de ani de la lansare, premiul Corneliu M. Popescu ajunge in RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 12 September 2005
Volumul Puntea semnat de Marin Sorescu, cu varianta sa in limba engleza The Bridge, a castigat premiul cel mare, in valoare de 1500 de lire sterline, la concursul de traduceri de poezie europeana Corneliu M. Popescu.

Cartea a fost tradusa in limba engleza de Adam J. Sorkin si Lidia Vianu, cei care au fost rasplatiti pentrui munca depusa joi, 8 septembrie, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Goodenough College din Londra. Evenimentul a fost organziat de Societatea de Poezie din Londra si de Fundatia Ratiu din Marea Britanie. Juriul editiei din acest an a fost alcatuit din scriitorii britanici Alan Brownjohn si Mike Phillips, cei care au acordat pentru prima oara acest premiu unei carti din Romania, in istoria de 22 de ani a concursului, informeaza Fundatia Ratiu. La concursul din 2005 s-au inscris 72 de volume, printre care s-a mai aflat o alta carte din Romania, Cuceriri Disperate/Desperate Conquests, de Carmen Firan, traducere de Julian Semilian, aparuta la editura Insititutului Cultural Roman.

Premiul se acorda o data la doi ani, cei doi castigatori din 2005 alaturandu-se, astfel, listei de invingatori din care fac parte Tony Harrison, Ewald Osers, Francis Jones si David Constantine, castigatorul din 2003.

Adam J Sorkin este profesor de limba engleza la Penn State University, USA. Traducerile sale anterioare includ poezii scrise de Ioana Ieronim, Liliana Ursu, Daniela Crasnaru si Mircea Cartarescu. Lidia Vianu este scriitoare, critic literar si translator, in prezent detianand functia de profesor de limba engleza la Universitatea din Bucuresti.

 
Hyde Park lanseaza un concurs pentru site-ul lui Paul GomaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :721
Monday, 12 September 2005
Asociatia basarabeana Hyde Park organizeaza un concurs cu premiu atractiv pentru cel mai creativ si ambitios proiect sau portal dedicat scriitorului Paul Goma.

Castigatorul proiectului va fi anuntat pe 2 octombrie, cand este ziua de nastere a lui Paul Goma, in cadrul celui de-al doilea maraton oratoric care va avea loc la Chisinau, pe Aleea Clasicilor literaturii romane.

Pentru a suplini vidul informational pe Internet despre scriitorul basarabean Paul Goma, organizatia non-guvernamentala Hyde Park a creat in urma cu  cinci ani prima pagina de web dedicata acestui subiect, pagina care a fost extinsa in anul  2005 si poate fi accesata la adresa www.goma.curaj.net .Initiatorii acestui proiect asteapta incontinuare cu idei, sugestii si cu proiecte proprii pentru crearea unui "sit webistic", vorba lui Goma, adevarat, la care sa duca toate paginile existente: www.paulgoma.org , www.paulgoma.info , www.paulgoma.com , http://paulgoma.free.fr.

Cei interesati de concurs sunt rugati sa consulte paginile recomandate mai sus, inclusiv referintele la Goma din alte portaluri, si sa propuna ceva nou, deosebit si atractiv. Mesajele pot fi trimse la adresa de e-mail concurs@curaj.net sau CP 1, MD 2000, Chisinau, telefon (+373) 22 276884, 069.350.894. O alta modalitate de prezentare sau  sustinere a propunerilor de proiect este participarea la dezbaterile de pe Aleea Clasicilor din Chisinau unde, in fiecare duminica, intre orele 12 si 15, langa bustul lui Mircea Eliade, hydepark-istii se aduna pentru a pune tara la cale.

 
Concurs de desen pentru copiiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :311
Monday, 12 September 2005
Ministerul de Interne a publicat un concurs de desen pentru elevii din clasele 1-4, cu titlul "Orasul meu"/"Satul meu".

Cu ocazia Zilei Autoguvernarilor Locale, organizatorii asteapta ca micii scolari sa realizeze desene care prezinta localitatea lor. Creatiile vor fi inaintate pe coli marimea A/4, realizate cu grafit sau creta. Desenele se pot trimite pana la 15 septembrie a.c., la adresa: Departamentul Relatiilor Civile si a Sanselor Egale din cadrul Ministerului de Interne, 1051 Budapesta, strada Jozsef Attila nr. 2-4. Cele mai reusite creatii vor fi reunite in cadrul unei expozitii la Palatul Artelor din Budapesta, in ziua de 1 octombrie, informeaza corespondemtul Romanian Global News in Ungaria.

 
Sustinatorii sponsorizarii parintilor din Canada isi continua luptaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 12 September 2005
Sustinatorii actiunii de Sponsorizare a parintilor, care se desfasoara in Canada, vor organiza luni, 12 septembrie, o intalnire cu mass-media din Toronto, la centrul Columbus din localitate.

Intalnirea isi propune sa amplifice presiunile asupra autoritatilor, in mod sepcial asupra parlamentarului Joe Volpe, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Pentru a estima corect numarul protestatarilor, initiatorii proiectului de sponsorizare a parintilor le solicita doritorilor sa trimita un e-mail de confirmare la adresa info@sponsoryourparents.ca. Organizatorii intalnirii cu presa vor incerca sa se axeze la intrunire in mod special pe canalele de comunicare in limba italiana si spera ca mitingul sa se desfasoare spre orele serii.

Totodata, persoanele care doresc in continuare sa isi gaseasca pe cale legala o rezolvare a situatiei referitoare la procedura de sponsorizare a parintilor, au la dispozitie, incepand cu data de 22 august, posibilitatea de a face acest lucru individual. Mai multe informatii se pot obtine de la pagina de web http://www.sponsoryourparents.ca/lawsuit.htm.

Conform proiectului de Sponsorizarea  aparintilor, cetatenii canadieni sau rezidentii permanenti au dreptul sa isi aduca parintii in Canada prin intermediul sponsorizarii lor. Sponsorii trebuie sa asigure sustinere financiara pentru acestia timp de zece ani. Grupul care sprinjina initiativa sponsorizarii parintilor s-a infiintat in anul 2004 cu scopul de a unifica eforturile tuturor imigrantilor care si-au sustinut parintii in acest fel. Printre obiectivele grupului se numara: reducerea timpului de asteptare si de procesare a aplicatiilor, parintii sa poata ramane in Canada pna la terminarea procedurilor legale si sa se eficientizeze sistemul de trimitere a aplicatiilor.

 
Piesa Escu de la Teatrul Majestic din Toronto isi cauta actorPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 12 September 2005
Teatrul romanesc Majestic din Toronto organizeaza in luna septembrie auditii pentru personajul Langada din piesa Escu de Tudor Musatescu, care va avea premiera in primavara anului 2006.

Rolul pe care il va detine actorul selectat in urma auditiilor este unul cu pondere mare in piesa, fiind al unui barbat aflat la varsta de 50-60 de ani, mosier scapatat, informeaza forumul Romania-USA. La selectie pot sa vina si actori care nu se inscriu in limita de varsta a personajului, deoarece se va folosi machiaj profesional pentru a se ajunge la infatisarea dorita. Desi se prefera experienta teatrala anterioara, lucrul cel mai important pentru candidati este sa fie pasioanti dep teatru si sa fie seriosi. Mai multe informatii despre auditii se pot obtine de la adresa de e-mail teatrulmajestic@hotmail.com.

Teatrul Majestic a fost infiintat in Toronto, ca societate cultural non-profit, sub directia  lui Eugen Ciobanu si a regizorului de film Stelian C. Ilie. Trupa este formata din artisti profesionisti si amatori cu experienta de teatru si film. Membrii teatrului au interpretat si au pus in scena piese de teatru si filme, intre care: "Steaua fara nume", "Titanic Vals", "O Noapte Furtunoasa", "Rzbunarea Sufleurului", "Mary Poppins" sau "Ghici Cine Vine La Cina", etc.

 
Galatiul a fost prezentat la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :269
Monday, 12 September 2005
Institutul Cultural Roman din Viena a gazduit la sfarsitul lunii trecute expozitia Zilele culturii galatene, organizata in colaborare cu Consiliul Judetean Galati, Muzeul de Arta Vizuala, Muzeul de Istorie si Biblioteca V. A. Urechia din Galati.

Evenimentul a fost alcatuit din prezentarea Muzeul de Arta Vizuala din Galati, primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara, inaugurat in anul 1967, infrormeaza un comunicat de presa emis de ICR din Bucuresti. Prezentarea a fost facuta cu ajutorul unor video-proiectii prin intermediul carora publicul a putut sa vada creatii de arta din a doua jumatate a secolului XIX, din secolul XX si secolul XXI, dar si cea mai insemnata parte a patrimoniului, respectiv operele realizate in perioada 1967-2004 de personalitati de renume ale picturii si sculpturii romanesti.

Prezentarea a fost urmata de comentarii vizuale pe marginea lucrarii de plastica monumentala Septenarius a lui Ingo Glass, situata pe faleza Dunarii la Galati, si de proiectia video Corpul uman, care a redat un spectacol de muzica, pantomima si body-art, realizat de Muzeul de Arta Vizuala in colaborare cu Teatrul Muzical Nae Leonard.

Finalul manifestarii a cosntat intr-o expozitie de foto-documentare, privind Comisia Europeana a Dunarii de Jos, si de stampe din Biblioteca V. A. Urechia, care au fost prezentate de directorul Muzeului de Istorie, Stefan Stanciu, si de Valentina Onet de la Biblioteca Urechia. De mare succes s-au bucurat atat expozitia de masti traditionale a lui Paul Buta, cat si cea de pictura a artistilor Constantin Corcacel, Jana si Gheorghe Andreescu, mai anunta ICR.

 
Muzicieni romani si italieni il omagiaza EnescuPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 12 September 2005
Teatrul Piccolo Reggio Giacomo Puccini din Torino gazduieste luni, 12 septembrie, de la ora 11:00, manifestarea intitulata Redescoperindu-l pe Enescu, care va fi prefatata de compozitorul, pianistul si muzicologul Roman Vlad, fost director artistic al Teatrului Scala din Milano.

Cuvantul introductiv va fi urmat de Octetul pentru coarde op. 7, in interpretarea unui grup de muzicieni format din Hana Kotkova, Daria Zappa, Simone Zgraggen, Rachel Spath, Michel Rouilly, Markus Fleck, Thomas Grossenbacher si Andreas Fleck, iar de la ora 17:00 de un nou concert Enescu, Sonata a treia pentru vioara si pian si Aminitiri din copilarie. Aceasta parte a doua a manifestarii va fi sustinuta de violonista Hana Kotkova, de pianistii Francesco Cipolletta si Mirabela Dina, dar si de Massimo Marin si  Alessandro Milani, informeaza un portal torinez. Accesul la manifestare, care se desfasoara in semn de comemorare a 50 de ani de la moartea compozitorului roman, este gratuit.

 
Romanii din Cleveland alearga pentru copiii orfaniPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :339
Monday, 12 September 2005
Romanii de la parohia Sfanta Maria din Cleveland vor putea sa ia parte duminica, 25 septembrie, la Maratonul Eroilor care presupune parcurgerea unui traseu de cinci si doua mile.

Maratonul are ca scop adunarea de fonduri pentru copiii politistilor si pompierilor care au murit la datorie in zona West Park a orasului, anunta buletinul periodic de informare al parohiei romanesti. Persoanele interesate sa ia parte la aceasta actiune caritabila trebuie sa completezwe un formular de inscriere la competitie care poate fi accesat on-line de pe site-ul www.clevelandheroesrun.com. Formularul a fost deja remis si mai multor magazine si localuri din oras, pentru a ajunge mai usor la cei care vor sa alerge la maraton.

 
Teatrul Ludic din Iasi va juca pentru romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 12 September 2005
Compania romaneasca Crissaro Communications va prezenta luni, 12 septembrie, la Jewish Public Library din Montreal, piesa "Conu Leonida fata cu reactiunea", in interpretarea trupei de actori de la Teatrul Ludic din Iasi.

Compania teatrala ieseana se afla in aceasta perioada in orasul canadian ca urmare a participarii la Festivalul International de Teatru Double Defi, informeaza portalul adhoc-roumanie.com. Piesa este o daptare de Aurel Luca dupa I.L. Caragiale si ii are in distribuite pe Florin Ciocanaru, Sady Tarek, Mirela Rachita si Ionut Nacu. Pentru informatii si rezervari se poate suna la numarul de telefon (514) 961-9091 sau trimite un e-mail la aderesa contact@crissaro.com .

 
Artisti romani expun la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 12 September 2005
Artistii romani Silvia si George Bejan vor fi vineri, 16 septembrie, la Berlin, protagonistii unui eveniment care se va desfasura incepand cu ora 19:30 sub titulatura Imagine si Sunet, informeaza rom2.de.

Daca cei doi pictori vor fi raspunzatori de partea vizuala a evenimentului, fiind semnatarii lucrarilor expuse, fundalul sonor va fi asigurat de Jacques Thibaud Trio din Berlin, de pianistul Andrei Banciu, violonistul Burkhard Maiss, violistul Philip Douvier si de violoncelistul Bogdan Jianu. Programul muzical va cuprinde piese semnate de compozitorii Brahms si Jean Francaix, mai anunta portalul romanesc din Germania.

 
Cuplul Gheorghiu-Alagna va canta in septembrie la Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :251
Monday, 12 September 2005
Soprana romanca Angela Gheorghiu, impreuna cu sotul sau, tenorul Roberto Alagna, vor evolua in perioada 11 septembrie-1 octombrie, in calitate de protagonisti ai operei Paiate, la Music Center din Los Angeles.

Spectacolul este o productie epica a lui Franco Zeffirelli, care se desfasoara intr-un decor urban contemporan si care ii are pe cei doi interpreti in rolurile Neddei si al lui Canio, informeaza Meridianul, publicatie romaneasca din SUA. Reprezentatiile au loc pe 11, 14, 17, 21, 24 si 29 septembrie, si pe 1 octombrie, spectacolul din 17 septembrie avand-o ca titulara a rolului Neddei pe Annalisa Raspagliosi.

 
George Enescu, omagiat la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 12 September 2005
Romanii din Austria l-au omagiat si ei pe George Enescu duminica, 11 septembrie, cand la sala Institutului Cultural Roman din Viena s-a desfasurat un concert omagial in memoria compozitorului roman.

Spectacolul a inceput la ora 18:00 si a fost sustinut de Mihaela Ungureanu, Ion Tibrea si Liviu Burz, acompaniati la pian de Andrei Roth, informeaza portalul wien.no-ip.biz. De asemenea, in cadrul serii a mai avut loc si un recital de dansuri populare cu ansamblul studentesc "Doina" din Bucuresti. Sala in care s-a desfasurat concertul se afla la adresa Argentinierstrasse 39, colt cu Theresianumgasse, 1040, Viena, iar intrarea la spectacol a fost gratuita.

 
Artele Vizuale din Romania prezentate din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 12 September 2005
Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui luni, 12 septembrie, de la ora 19.00, o prezentare a unui domeniu dezbatut si in prealabil in capitala britanica: artele vizuale in Romania.

Mai multe detalii legate de scena artelor vizuale din Romania vor fi prezentate de catre curatorul si criticul de arta Simona Nastac. Prezentarea propriu-zisa va fi urmata de o discutie in care vor fi abordate toate problemele ramase nediscutate. Seara se va incheia cu o proiectie a unui film despre artele vizuale din Romania: In spatele scenei_Intrebarea 4 (Behind the Scene_Question 4), realizat de Nita Mocanu.

Prezentarea este o parte a programului Culture Power, initiat de catre Fundatia Ratiu UK si destinat studentilor si profesorilor interesati de explorarea modului de dezvoltare a culturii romanesti. Programul consta intr-o serie de seminarii centrate pe o prezentare urmata de un dialog cu publicul invitat. Fiecare dintre evenimentele din cadrul programului beneficiaza de o audienta formata din experti, asistenti universitari si comentatori in domenii semnificative, care ar putea fi interesati in imbunatatirea proiectului sau in preluarea lui catre mai departe.

 
Romanii din Alberta sunt invitati la o intrunire religioasaPDF Print E-mail
Alberta, Canada/Romanian Global News
Accesari :334
Monday, 12 September 2005

Biserica Apostolica Romana din provincia canadiana Alberta ii invita pe cei interesati sa participe la un serviciu de evanghelizare in limba romana care va avea loc sambata, 17 septembrie, si duminica, 18 septembrie.

Sesiunea religioasa se va desfasura la adresa 8339 Bowness Road NW, incepand cu ora 17:00, si se va termina la ora 20:00, informeaza portalul romanilor din Alberta. Intrunirea va fi urmata de o masa festiva la care sunt asteptati sa ia parte cei prezenti. Mai multe informatii referitoare la serviciul de evanghelizare de la sfarsitul saptamanii in curs pot fi obtinute de la Sorin, 804 2775, Paul, 815 3536, Bebe, 899 8408, Cristina, 969 2589, Ramona, 606 5718, si Marius, 612 3755, mai anunta pagina romaneasca de web.

 
Liceeni romani si germani vor prezenta la Berlin un proiect teatralPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 12 September 2005

Romanii din Berlin sunt invitati joi, 22 septembrie, la piesa de teatru "Es Gibt Nichts Gutes Ausser man Tut Es" pe care o vor sustine doua trupe de teatru din Romania si Germania, informeaza rom2.de.

Reprezentatia va incepe la ora 19:30 si va fi prezentata de elevii de la liceul "Lenau" din Timisoara si de tinerii actori de la liceul "Gothe" din capitala germana. Piesa de teatru care se va desfasura la Berlin este un proiect comun realizat de trupele de actori amatori de la cele doua institutii de invatamant liceal din Romania si Germania, mai anunta portalul romanesc.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions