Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Delegatie romana la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :277
Tuesday, 13 September 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, insotit de seful diplomatiei romane se va afla in perioada 13-14 septembrie, la New York, cu ocazia Reuniunii la nivel inalt care va deschide cea de-a 60-a sesiune a Adunarii Generale a ONU.

Reuniunea, cea mai ampla ca nivel de participare din istoria de 60 de ani a Natiunilor Unite - 170 de sefi de stat si guvern - va prilejui adoptarea deciziilor privind cel mai substantial proces de reforma a organizatiei mondiale. Atentia liderilor mondiali se va concentra asupra unui proiect de Document Final, aflat inca in negocieri intense intre delegatiile celor 191 de state membre ONU, continand prevederi legate de dezvoltare, securitate (terorism, dezarmare si neproliferare), drepturile omului, precum si reformarea institutionala a ONU (infiintarea unui organ nou al ONU, Comisia pentru Constructia Pacii, transformarea Comisiei pentru Drepturile Omului intr-un Consiliu eficient si reprezentativ, reforma Secretariatului ONU). Summit-ul va decide si asupra abolirii articolelor desuete din Carta ONU. Traian Basescu va fi prezent in cadrul sesiunii de deschidere a reuniunii la nivel inalt, va sustine o interventie in cadrul lucrarilor, ca si in sesiunea speciala cu tema Finantarea dezvoltarii. Totodata, seful roman de stat, insotit de seful MAE, Mihai Razvan Ungureanu, va lua parte si la reuniunea la nivel inalt a Consiliului de Securitate (a treia din istoria acestui organ ONU), semnarea Conventiei privind terorismul nuclear. De asemenea, programul va cuprinde o serie de intalniri bilaterale ale presedintelui Basescu cu omologi si cu inalti oficiali ONU, intalnirile cu jurnalistii de expresie romana din New York, cu reprezentantii principalelor organizatii evreiesti americane, precum si diverse momente protocolare si de presa.

 
Atentie romani, Uniunea Europeana nu face cadouriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :245
Tuesday, 13 September 2005

Delegatia franceza a asigurat Romania de sprijinul pe care Franta il acorda tarii noastre in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, precum si de sustinerea politica in vederea ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana in Parlamentul francez.

Aceasta a fost concluzia intalnirii pe care ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, si Leonard Orban, secretar de stat in cadrul ministerului, au avut-o cu delegatia parlamentara franceza, luni, 12 septembrie, la sediul Ministerului Integrarii Europene, informeaza Prompt Media. In cadrul intalnirii, ministrul a prezentat progresele pe care Romania le-a realizat pana in prezent in domeniile mentionate in scrisoarea de avertizare trimisa de Comisia Europeana tarii noastre, in special concurenta, lupta anti-coruptie, reforma in sistemul judiciar si securizarea frontierelor. Delegatia franceza a lansat initiativa unui sprijin in vederea elaborarii unei strategii in Romania pentru prevenirea dezastrelor naturale, cu precadere pentru prevenirea inundatiilor. De asemenea, partea franceza a insistat asupra existentei unui parteneriat franco-roman in domeniul comunicarii legate de Uniunea Europeana, in 2006, anul francofoniei. Scopul acestei initiative este acela de a prezenta o imagine corecta a Romaniei in statele membre si de a prezenta romanilor o viziune realista asupra implicatiilor aderarii. Boagiu considera ca romanii trebuie sa aiba asteptari realiste legate de aderarea Romaniei. Oamenii trebuie sa inteleaga ca Uniunea Europeana nu face cadouri, ci este nevoie de o implicare activa in acest proces. In toate actiunile pe care le intreprindem avem modelele tarilor care au aderat deja, atat noile state membre, cat si cele vechi. Ne bucuram ca avem un aliat in Franta, stat cu traditie in Uniunea Europeana. Jean-Pierre Dufon, seful delegatiei franceze a subliniat importanta comunicarii, atat interne, cat si externe: Nu putem face nimic daca nu avem sprijinul populatiei. Romania trebuie sa-si imbunatateasca imaginea in afara granitelor.

 
Imaginea Romaniei, promovata puternic si de tineriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Tuesday, 13 September 2005

Imaginea tarii noastre va fi sustinuta si prin intermediul Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei care demareaza miercuri, 14 septembrie, in Bucuresti, o serie de manifestari dedicate acestui proiect. Actiunea se va desfasura sub egida Ministerului Culturii si Cultelor, ce va gazdui lansarea actiunii, incepand cu ora 14:00.

Proiectul Imagine Romania a fost initiat de mai multe organizatii nonguvernamentale de tineret reunite sub numele de Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei si vizeaza organizarea de seminarii si workshop-uri cu scopul de a crea dezbateri pe tema imaginii Romaniei, a caror finalitate sa fie initierea unor proiecte in scopul promovarii imaginii de tara. Obiectivele grupului sunt reprezentate de dorinta de a sensibiliza formatorii de opinie privind necesitatea realizarii unei strategii de promovare a imaginii Romaniei si ulterior de implementare a acesteia, prin implicarea reprezentantilor mass media, a societatii civile si a personalitatilor din mediul politic si cultural, anunta un comunicat emis de organizatorii actiunei.

Urmatorul eveniment din cadrul proiectului Imagine Romania va fi organizat pe 27 septembrie, la Patriarhia Romana, si vizeaza tema: Biserica si imaginea Romaniei. Cel de-al doilea eveniment, organizat sub egida Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala si a comisiilor de control ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Informatii Externe, va avea loc in zilele de 4 si 5 octombrie, la Palatul Parlamentului, cu tema: Imaginea Romaniei obiectiv strategic, iar a treia actiune va avea loc pe 27 octombrie, va fi organizata cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale si vizeaza tema: Mass-media si armata promotori ai imaginii de tara.

 
Romania se pregateste pentru situatii de urgentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Tuesday, 13 September 2005

In perioada 13 16 septembrie, judetul Constanta, gazduieste primul exercitiu de protectie civila, la nivel regional, pentru gestionarea urmarilor unei epidemii deliberate Tomis International 2005.

Exercitiul este simulat pe calculator si se deruleaza cu sprijinul Corpului Genistilor din Armata SUA, District Europa, in cadrul Initiativei la Marea Neagra pe Probleme de Pregatire pentru Urgente Civil Militare (BSI CMEP). La activitate, initiata de Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, vor participa reprezentanti ai structurilor de management al situatiilor de urgenta/protectie civila, precum si experti din Romania, Statele Unite ale Americii, statele riverane Marii Negre, tarile membre ale Consiliului pentru Planificarea Urgentelor Civil Militare pentru Sud Estul Europei, organisme / institutii internationale si nationale. Marti, 13 septembrie a.c, intre orele 09.00 10.30, la Hotel Iaki din statiunea Mamaia, va avea loc Ceremonia de deschidere a activitatii multi-nationale (ora 09.00) si Conferinta de presa (ora 10.00), la care vor participa reprezentanti ai conducerii Ministerului Administratiei si Internelor, precum si sefii tuturor delegatiilor straine, sosite in Romania pentru acest eveniment unic la nivelul bazinului Marii Negre, informeaza Prompt Media.

 
Mario Vargas Llosa vine in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 13 September 2005

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa va efectua o vizita de doua zile in Romania, la invitatia editurii Humanitas din Bucuresti.

Considerat a fi unul dintre cei mai mari romancieri contemporani, Mario Vargas Llosa va poposi in Romania marti, 20 septembrie, si miercuri, 21 septembrie, se arata intr-un comunicat de presa emis de editura gazda. Scriitorul va lua parte marti, la Sala Nicolae Titulescu din cadrul Complexului Expozitional Romexpo, la conferinta cu titlul Chipuri ale raului in lumea de azi Mario Vargas Llosa in dialog cu Gabriel Liiceanu. A doua zi, autorul peruan va sustine o conferinta de presa la Institutul Cultural Roman din Bucuresti si va participa la inaugurarea expozitiei de fotografii realizate de Morgana Vargas Llosa, fiica sa. Prezentarea instantaneelor pe care fiica scriitorului le-a surprins cu prilejul documentarii pentru romanul Paradisul de dupa colt va fi succedata de o expunere a seriei dedicate operei lui Mario Vargas Llosa de catre Editura Humanitas.

 
Pompierii romani sunt omagiati in intreaga taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :191
Tuesday, 13 September 2005

Pompierii din Romania isi sarbatoresc ziua in fiecare an pe 13 septembrie, in semn de comemorare a evenimentelor din anul revolutionar 1848.

Atunci, pompierii din Bucuresti, aflati sub comanda capitanului Pavel Zaganescu, s-au luptat pe Dealul Spirii cu oastea otomana care venise sa inabuse Revolutia Romana. Batalia apriga dintre cele doua osti a facut ca 50 de pompieri bucuresteni sa isi piarda viata pe campul de lupta, iar trupurile lor sa fie inmormantate la Biserica Sfantul Gheorghe din Bucuresti. Ziua Pompierilor a fost stabilita sa se aniverseze anual pe 13 septembrie in 1953, desi inca din anul 1901 pompierii militari erau celebrati prin ceremonii religioase si militare la monumentul si in cazarma aflata la Podul Izvor.

Aniversarea din acest an a fost marcata prin depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Pompieri, la Monumentul lui Pavel Zaganescu din Cimitirul Bellu si la mormantul eroilor pompieri de la Bierica "Sfantul Gheorghe" de pe Calea Plevnei.

 
SUA ne da bani pentru zonele afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Tuesday, 13 September 2005

Statele Unite ale Americii vor acorda Romaniei un ajutor financiar suplimentar, in valoare de 1,5 milioane USD, in vederea refacerii zonelor afectate de inundatiile din acest an, a anuntat Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, Mark Taplin.

Oferta de sprijin a SUA a fost prezentata Primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, luni, 12 septembrie, in cadrul unei intrevederi de la Palatul Victoria. Banii sunt destinati reconstructiei caselor din zonele calamitate, dar si pentru reabilitarea scolilor, a dispensarelor si a altor obiective sociale afectate de inundatii, informeaza un comunicat emis de Guvern.

Sprijinul financiar va fi gestionat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) care va colabora cu organizatii precum Cooperative Housing Foundation (CHF), Habitat for Humanity, International Organization of Christian Charities (IOCC) si Biserica Ortodoxa Romana in vederea refacerii caselor distruse si pentru a asigura adaposturi victimelor inundatiilor inainte de inceperea sezonului rece. Pana in prezent, SUA au acordat victimelor inundatiilor din Romania un sprijin financiar in valoare de 3,5 milioane USD.

 
Cow Parade a ajuns la finalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 13 September 2005

Vacutele care au putut fi admirate pe strazile din Bucuresti timp de trei luni si jumatate au fost scoase la licitatie luni, 12 septembrie, pe scena Teatrului National Bucuresti, cu scopul de a strange bani pentru organizatia Special Olympics Romania.

Cele 20 de exponate au fost pictate de artisti, sportivi, ziaristi sau diverse firme, iar pretul de pornire al licitatiei a fost de 200 de euro pentru fiecare vacuta, anunta TVR. Licitatia an fost prezentat de realizatoarea de emisiuni de televiziune Mihale Radulescu, cea care si-a adjudecat la finalul evenimentului una dintre cele 20 de exponate scoase la licitatie. Printre acestea s-au aflat Vaca inteleapta, Moulin Rouge, European Cowstitution, Glass Cow, Perfect Ten, Nasty Cow, realizate de nume celebre precum Nadia Comaneci, Cristi Puiu, Ilie Nastase, sau artistul Ioan Nemtoi.

Bucurestiul a devenit prima capitala est-europeana care a gazduit evenimentul Cow Parade, dupa ce acesta a fost inaugurat in anul 1998 in Zurich. Pe lista de orase in care locuitorii au putut sa admire coloratele patrupede se numara Chicago, New York, Londra, Sao Paulo, Bratislava, Geneva, Bratislava sau Barcelona.

 
Voronin se vede cu Basescu la New-YorkPDF Print E-mail
New-York, SUA/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 13 September 2005

Vladimir Voronin va participa la reuniunea ONU a sefilor de stat si guvern, care se va desfasura in perioada 13-16 septembrie, la New York, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Voronin va rosti doua discursuri - unul in cadrul reuniunii la nivel inalt a sesiunii a 60-a Adunarii Generale a ONU si altul - in cadrul unei "mese rotunde" interactive cu participarea sefilor de stat.

Potrivit programului, Voronin va avea intrevederi bilaterale cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Javier Solana, cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu presedintele Estoniei, Arnold Ruutel, cu presedintele Slovaciei, Ivan Gasparovic, cu alte persoane oficiale.

 
Parlamentele de la Bucuresti si Chisinau vor avea consultari permanentePDF Print E-mail
New-York, SUA/Romanian Global News
Accesari :284
Tuesday, 13 September 2005

"Republica Moldova este interesata in stabilirea unor consultari permanente dintre legislativele de la Bucuresti si Chisinau, care ar sprijini eforturile Parlamentului Moldovei in procesul de armonizare a legislatiei nationale la rigorile comunitare si sa contribuie la aprofundarea relatiilor traditionale de sustinere reciproca", a declarat presedintele Parlamentului Marian Lupu in cadrul unui dialog cu vicepresedintele Senatului Romaniei, Teodor Melescanu.

Teodor Melescanu a sustinut fara rezerve acest mod de abordare al relatiilor bilaterale si a declarat ca delegatia parlamentara a Republicii Moldova, care in viitorul apropiat va efectua o vizita de documentare la Bucuretti va beneficia de intreaga sustinere a legislativului roman.

Vicepresedintele Senatului s-a referit la asistenta acordata de guvernul suedez Romaniei pentru crearea unui program informational ce cuprinde legislatia romana racordata la aquis-ul comunitar. In viziunea lui Melescanu, un astfel de sistem ar fi util si pentru Republica Moldova.

Lupu a mentionat ca, avand in vedere experienta Romaniei in domeniul integrarii europene, trebuie sa fie acordata o atentie cuvenita vizitelor de documentare, sedintelor comune ale comisiilor parlamentare permanente etc. Totodata, aceasta abordare, in opinia lui Marian Lupu, in contextul unei alte prioritati a Legislativului moldovean - diplomatia parlamentara - va contribui esential la dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniile de interes pentru ambele state.

In contextul impulsionarii relatiilor bilaterale interparlamentare, Marian Lupu a mentionat si necesitatea revitalizarii activitatii grupului interparlamentar moldo-roman de prietenie, precum si crearea unor noi structuri institutionale.

Vicepresedintele Senatului a sustinut plenar aceste initiative si a propus elaborarea unei agende a intrevederilor conducerii ambelor legislative, in cadrul carora sa fie discutate toate subiectele de interes comun.

 
Miscarea refugiatilor transnistreni va protesta in fata Guvernului de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 13 September 2005

Miscarea refugiatilor transnistreni, MRT, a anuntat ca va picheta joi, 16 septembrie, sediile Primariei municipiului Chisinau si al Guvernului, in semn de protest fata de amanarea executarii hotararilor de asigurare a spatiului locativ pentru persoanele intern deplasate din raioanele de est ale republicii.

Decizia de pichetare a celor doua sedii de institutie a fost anuntata de presedintele MRT, Anatolie Bazgu. Acesta a mai precizat in cadrul unei conferinte de presa desfasurata luni, 12 septembrie, ca, desi mitingul nu a fost autorizat de autoritatile locale, toti membrii Miscarii au hotarat in unanimitate sa protesteze. Am obosit sa tot auzim declaratii desarte. Municipalitatea ne-a refuzat 3 solicitari de a autoriza pichetari, fara sa prezinte motive plauzibile. Am atacat aceste decizii in instanta. Conform legislatiei, aceasta ar fi trebuit sa se pronunte in 5 zile, insa au trecut mai bine de 2 saptamani, dar Curtea de Apel nu ne-a dat nici un raspuns, a mentionat presedintele MRT, citat de Info Prim.

Anatolie Bazgu a mai declarat ca, inaintea alegerilor locale, autoritatile din Chisinau erau de acord cu actiunile de protest impotriva Guvernului, dar acum, cand aceste actiuni sunt indreptate si catre ele, vor sa evite orice fel de manifestari de acest gen. Totodata, municipalitatea au apelat si la ajutorul politiei, care poate sa le aplice corectii refugiatilor protestatari.

MRT a luat hotararea de a picheta sediile Primariei si al Guvernului din Chisinau deoarece proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul viitor prevede alocarea a doar 5 milioane de lei moldovenesti pentru constructia spatiului locativ destinat persoanelor intern deplasate, desi, conform calculelor miscarii, acesta ar avea nevoie de 60 de milioane de lei moldovenesti. In cele doua blocuri care se vor construi urmeaza sa primeasca spatiu locativ 140 de familii, care traiesc de 13 ani in camine cu camere de cel mult 12 metri patrati.

 
Vladimir Voronin in vizita la Bucuresti in luna septembriePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :307
Tuesday, 13 September 2005

Cooperarea regionala, procesul de integrare europeana, precum si probleme de interes comun in relatiile dintre Republica Moldova si Romania au constituit principalele subiecte ale intrevederii dintre ministrul de Externe Andrei Stratan si omologul sau de la Bucuresti, Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului de Externe, cei doi s-au intalnit saptamana trecuta la Iasi, intrevederea purtand "un caracter constructiv si prietenesc". Stratan i-a comunicat lui Ungureanu ca miercuri, 14 septembrie, la Bruxelles va fi prezentat primul raport de evaluare a actiunilor intreprinse de Chisinau in vederea realizarii Planului de actiuni Republica Moldova-UE. Stratan a mai informat in legatura cu actiunile planificate de Republica Moldova in calitate de presedinte-in-exercitiu al GUAM si OCEMN, evidentiind interesul pentru implicarea cat mai activa a Romaniei in aceste procese regionale.

Seful diplomatiei romane a evidentiat, la randul sau, importanta colaborarii si sustinerii reciproce de mai departe a celor doua tari in organismele internationale, inclusiv ONU, Consiliul Europei, OSCE, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, SEECP, OCEMN. In acest context, el a reiterat disponibilitatea de a oferi Republicii Moldova experienta Romaniei privind reformele interne si mecanismul implementarii acestora in procesul de integrare europeana. Partile au abordat si problematica transnistreana si rolul comunitatii internationale, in special a structurilor europene, in procesul solutionarii acestui conflict.

De asemenea, au fost examinate aspectele de cooperare economica bilaterala, convenindu-se asupra necesitatii utilizarii mai productive a mecanismului de consultari in cadrul Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economica. Urmatoarea sedinta a acesteia este planificata pentru luna octombrie curent.

Cei doi ministri au anuntat vizita presedintelui Vladimir Voronin in Romania, la finele lunii curente, ce va fi urmata de vizitele la Chisinau atat a sefului MAE roman, cat si a ministrului Integrarii Europene al Romaniei, Anca Boagiu.

 
Spania cauta din nou mana de lucru din RomaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :310
Tuesday, 13 September 2005

Pana la data de 16 septembrie, romanii care vor sa lucreze in Spania se pot inscrie in banca de date a solicitantilor de locuri de munca in aceasta tara organizata de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, la sediul din Capitala.

Meseriile cautate cu predere de spanioli sunt cele de bucatari, cofetari, chelneri, sau receptioneri cu experienta. Isi mai pot prezenta dosarele si cei cu diploma de calificare pentru ajutor barman, ajutor bucatar si tamplar structuri mecanice. Pentru aceasta din urma meserie varsta maxima este de 38 de ani, iar alte conditii sunt: o perioada de minimum trei ani de experienta dovedita prin cartea de munca in calitate de lacatus in elaborarea structurilor usoare, ferestrelor si usilor metalice din aluminiu si PVC, plus permis de conducere categoria B.

Actiunea de preselectare a celor interesati sa plece la munca in strainatate, de data aceasta in Spania, dar si in Germania, se desfasoara la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, din Bucuresti, Strada Valter Maracineanu, numerele 1-3. Contractele sunt pentru o perioada de 12 luni cu posibilitatea prelungirii inca sase luni. Oficiul nu percepe nici un fel de taxe si comisioane pentru plasarea fortei de munca in strainatate. Depunerea dosarului constituie primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

Dosarul pentru inscrierea in baza de date trebuie sa contina copii de pe BI, pasaport, fisa personala si CV in limba romana (tipizate OMFM), copii legalizate ale certificatului de absolvire si cartii de munca, adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos, cazierul judiciar in original, declaratie pe propria raspundere ca nu beneficiaza de pensie de invaliditate si doua fotografii tip pasaport. Cei care vor sa munceasca in Germania mai au nevoie de un CV in limba germana, traducerea in limba germana efectuata de un traducator autorizat a certificatului de absolvire si a cartii de munca.

 
Trei zile de imagine pentru Romania la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :725
Tuesday, 13 September 2005

{mosimage}Trei zile a tinut maratonul celei de a doua editii a Festivalului Romania- traditii si valori europene- (9-11 septembrie), organizat de Asociatia Romanii in Italia, cu sprijinul Primariei din Milano si a Regiunii Lombardia.

{mosimage}Conceput ca un bilet de vizita al Romaniei, festivalul a avut o paleta mai larga de manifestari in acest an, menite sa faca cunoscut cate putin din potentialul cultural-istoric si traditional al poporului roman. Programul a cuprins: conferinte, lansarea revistei Ganduri romanesti, expozitia Port popular romanesc, in cadrul careia au fost expuse unele din cele mai reprezentative costume din regiunile istorice ale Romaniei, seara de muzica George Enescu, spectacol de muzica folclorica, bucatarie de dulciuri romanesti etc.

Manifestarile incluse in program au vizat si agenda culturala din Romania, care a consacrat in acest an mai multe manifestari compozitorului George Enescu, precum si patrimoniului de cultura si traditii romanesti prin diverse manifestari de acest gen. Astfel, prima zi de festival, vineri, 9 septembrie, a debutat la Cineteatrul San Lorenzo alle Colonne, din proximitatea unei celebre piete din Milano, cu mesajul de deschidere rostit de prof. Marioara Cirlan Salvadeo presedinta Asociatiei Romanii in Italia. Au urmat mai multe interventii pe tema Festivalului, care au privit rolul culturii romane in cultura europeana, interferentele culturale, spirituale si istorice dintre cele doua natiuni romana si italiana. Au rostit alocutiuni: consulul general al Romaniei, Mircea Gheordunescu; pr. vicar Traian Valdman Vicariatul ortodox din Milano; directorul Institutului de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, prof. dr. Ioan Aurel Pop; istoricul italian si directorul bibliotecii din Lodi, dr. Marco Baratto. Au prezentat scurte saluturi reprezentanti ai Primariei din Milano, ai unor institute de cultura italiene, ai Asociatiei de voluntariat Cityangels, ai comunitatii SantEgidio, ai Consulatului Roman al Republicii Moldova, precum si ai unor asociatii romanesti din Italia. Alaturi de aceste cuvinte de salut a fost dat citire si mesajului trimis Asociatiei de catre secretarul de stat la Departamentul cu Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, Mihai Gheorghiu. In mesajul trimis participantilor se sublinia: comunitatea romanilor din Italia este un exemplu fericit tocmai datorita modului in care s-a structurat: pe de o parte, vechea emigratie romaneasca formata din personalitati care au reusit sa se impuna de-a lungul timpului in societatea italiana, iar pe de alta parte noua emigratie de sorginte economica molto ben nutrita devenita, recent, un punct de referinta atat profesional, cat si social in lumea peninsulara. Va marturisesc ca, personal, am fost impresionat de modul in care comunitatea romaneasca din Italia a izbutit, in numai cativa ani, prin medierea unor organizatii neguvernamentale cum ar fi Asociatia Romanii in Italia din Milano, Asociatia Romanilor din Italia de la Roma, Asociatia Spirit Romanesc etc., sa aduca Romania in mijlocul Italiei, mult mai bine decat orice propaganda oficiala (...)

De asemenea, un mesaj a fost trimis si din partea Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti, Fundatia avand rol catalizator in organizarea unor manifestari menite sa reuneasca romanii din afara granitelor. Tot in prima seara a fost inaugurata expozitia de costume populare, prezentata de Mihai Mircea Butcovan.

Cea de-a doua seara a fost dedicata compozitorului George Enescu, la 50 de ani de la moartea sa. O frumoasa si bogata introducere despre opera compozitorului roman a fost conceputa de maestrul Stefan Coles, violonist, profesor si director al Academiei de Muzica din Erba. Plecat de aproape doua decenii din Romania, maestrul Stefan Coles este un nume cunoscut si apreciat in Italia. Alaturi de domnia sa, si-au dat concursul cu mult profesionalism: pianista japoneza Chiharu Aizawa, tenorul George Diaconu, aflat la studii de master in Italia impreuna cu invitatii sai italieni: soprana Anna Saviotti, pianistul Pier Filippo Friza. Seara a fost incheiata de recitalul extrordinar sustinut de Ioana Maria Lupascu, studenta a vestitului muzicist Lazar Berman, care a interpretat "Voix de la steppe" de G. Enescu.

Cea de-a treia zi a avut ca oaspeti Ansamblul Datina, din Cluj Napoca, ce a tinut lumea in picioare, cu aplauze nesfarsite, chiar daca timpul nu a fost de partea organizatorilor si o parte a spectacolului s-a desafasurat in sala. Fie ca a fost vorba de dansatori, de violonist, de extraordinara naista, sau de canatretii vocali, maiestria si profesionalismul dovedit a aratat ca folcorul romanesc si autenticitatea lui nu se pierde. Nimeni din cei prezenti in piata nu a plecat fara sa cante impreuna cu artistii refrene din muzica populara sau sa guste din placintele, cozonacii si vinul romanesc oferit celor prezent.

Festivalul a avut sprijin in mediatizare din partea unor agentii de presa italiene, a agentiei de stiri Romanian Global News, unor ziare locale milanese (CityAngels), ziare romanesti cu aparitie in Italia (Actualitatea romaneasca etc.), a unor pagini web destinate romanilor din Italia etc. Evenimentul s-a bucurat si de prezenta binecunoscutei Iuliana Anghel, redactor la Radio Romania International, corespondent si pentru redactia in limba italiana, care prin intermediul mai multor stiri in direct si interviuri a facut cunoscut atat publicului roman din Romania cat si italian sarbatoarea romaneasca de la Milano.

Cele trei zile au insemnat si un plus de solidaritate pentru comunitatea romaneasca din Milano, menita sa contureze viitoare manifestari, activitati care sa sporeasca capitalul de incredere ce-l poate oferi prezenta romaneasca in Italia. Insasi realizarea unui Festival de asemenea anvergura, in care implicarea resurselor umane a fost considerabila, este un semn al constientizarii mai depline a rolului pe care trebuie sa-l dobandeasca diaspora romana cu rosturi majore atat in ce priveste Romania in lume, cat si fata de statul care o primeste si o ospiteaza. Romani, italieni, straini aflati in trecere au putut sa citeasca pe banner-ul afisat in frumoasa piata medievala, ca pentru trei zile romanii au avut un festival al lor, in care nu erau nici cersetori, nici la limita existentei, afisand cu daruire si profesionalism un necesar punct de normalitate si verticalitate.

Pentru Romanian Global News a transmis de la Milano, corespondentul nostru, Violeta Popescu.

 
Copiii romani din Zurich sunt asteptati la orele de religie ortodoxaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :331
Tuesday, 13 September 2005

Biserica ortodoxa romana Sfantul Nicolae din Zurich va incepe duminica, 18 septembrie, dupa serviciul religios duminical, programul de catehism pentru copiii din parohie.

La aceste ore de religie pot sa participe copii cu varsta mai mare de trei ani pentru care parintii ar trebui sa faca inscrieri din timp, informeaza portalul bisericii romanesti. Slujba duminicala va incepe in aceasta saptamana la ora 09:15, cand va avea loc Utrenia, urmand ca la ora 10:15 sa inceapa Sfanta Liturghie.

 
Romania se va prezenta la Sarbatoarea Natiunilor din OffenbachPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :238
Tuesday, 13 September 2005

Comunitatea romaneasca din Offenbach va participa in acest sfarsit de saptamana, cu un stand reprezentativ pentru tara noastra, la Sarbatoarea Natiunilor care se va desfasura in Piata de alimente din localitate, anunta rom2.de.

Romania va putea fi vazuta de publicul german sambata, 17 septembrie, intre orele 17:00 si 22:00, urmand ca, in a doua zi a evenimentului, standul romanesc sa fie accesibil in intervalul orar 10:00-20:00. La Sarbatoarea Natiunilor mai participa alte 28 de grupari etnice locale, precum greci, sarbi, italieni, spanioli, portughezi, sud-americani, turci, arabi sau africani. Standul romanesc se va prezenta cu produse culinare specifice, printre care mititei, sarmalute, mamaliguta cu branza, vin romanesc, si cu un mic program cultural sustinut sambata, la opra 18:30, pe scena in aer liber. Reprezentatia va fi oferita de grupul de dans popular romanesc "Irina", de curand infiintat pe langa Parohia Sf.Nicolae din Offenbach, mai anunta portalul romanilor din Germania.

Romania a mai participat si anul trecut la acest eveniment multietnic care s-a desfasurat in Offenbach, tot cu ajutorul bisericii ortodoxe Sfantul Nicolae din localitate.

 
O romanca din Toronto a dus in Vrancea ajutoarele trimise de romanii din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :319
Tuesday, 13 September 2005

Theodora Bran, romanca stabilita in Canada care a strans 1000 de dolari pentru sinistratii de acasa si care s-a deplasat personal in tara sa duca suma colectata, a facut publice pe site-ul Aliantei Romanilor Canadieni experientele sale din momentul sosirii in judetul Vrancea.

banii stransi a ajutat doua familii din Marasesti, acelasi judet Vrancea, ale caror case erau distruse in proportie de 95% si 80%. Prima familie este alcatuita din patru persoane, doi adulti si doi copii minori, care traiesc in conditii foarte proaste la periferia orasului Marasesti. Parintii micutilor nu lucreaza, iar toate veniturile lor- aproape egale cu zero- erau castigate de pe urma unei vaci cu lapte si a unei carute cu un cal, cu care tatal cara diverse marfuri pe la vecini. Cea de-a doua familie este compusa din doi batrani si o fiica semi-paralizata si bolnava de leucemie, aflata in ingrijirea celor doi. Casa acestora a fost prima locuinta distrusa de apele revarsate, care au venit impreuna si cu 1000 de tone de pacura, rasturnate dintr-un vagon parcat in gara. Acest lucru a facut ca in primele doua saptamani dupa inundatie sa nu se poata respira in casa si in curte din cauza mirosului emanat.

Cele doua cazuri, pentru rezolvarea carora au contribuit romanii din Canada, vor fi completate de viitor si cu alte exemple de omenie si solidaritate, caci comunitatea de romani de peste Ocean va continua sa stranga bani pentru a-i ajuta si pe ceilalti sinistrati. Thedoora Bran va incerca si mai departe sa se ocupe de colectarea de ajutoare, desi accentul va fi pus pe partea financiara cu care sa se poata ulterior achizitiona materiale de constructie. Romanca poate fi contactata prin intermediul forumului ARC (www.arcweb.ca) sau la numarul de telefon 905 326 5265.

 
20 de fizicieni basarabeni vor fi ajutati financiar de ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 13 September 2005

20 de fizicieni din Basarabia vor fi sprijiniti financiar de Institutul Cultural Roman pentru a putea participa la Conferinta Nationala de Fizica, CNF, 2005, care se va desfasura in perioada 13-17 septembrie pe Platforma Magurele si la Universitatea Politehnica din Bucuresti.

Suma totala alocata de ICR pentru deplasarea si cheltuielile de sedere ale fizicienilor moldoveni este de 10300 RON, informeaza un comunicat de presa emis de institut.

CNF reprezinta o manifestare de traditie a comunitatii fizicienilor din Romania si are o semnificatie aparte in acest an, 2005 fiind fiind declarat atat de UNESCO, cat si de Adunarea Generala a ONU, Anul International al Fizicii. Denumirea acordata de cele doua mari institutii mondiale face din anul 2005 un an aniversar care celebreaza impliniraea a 100 de ani de la Anul Mirabilis 1905, cand Albert Einstein a publicat lucrarile sale fundamentale despre teoria relativitatii, efectul fotolelectric si miscarea browniana.

Sprijinul acordat fizicienilor din Republica Moldova face parte din seria de actiuni prin care Institutul Cultural Roman isi propune sa intareasca legaturile culturale si stiintifice cu romanii din jurul granitelor, mai anunta comunicatul de presa.

 
Vizele pentru Marea Britanie raman o exigenta pentru romaniPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :330
Tuesday, 13 September 2005

Desi numarul romanilor returnati din Marea Britanie este in scadere, romanii mai au de asteptat pana cand vor putea sa calatoreasca fara vize in aceasta tara, a aratat ministrul roman de Interne, Vasile Blaga.

Marea Britanie este una dintre putinele tari europene care continua sa mentina regimul vizelor pentru cetatenii romani, dar nu numai, mai ales dupa recentele atentate teroriste de la Londra. Tot ca urmare a acestor atacuri, auoritatile din aceasta tara au inasprit si controlul imigratiei ilegale, masura ce are un efect direct si asupra romanilor care pleaca in Marea Britanie, unii dintre ei fara viza.

In Romania a fost lansata o campanie de informare inca din luna martie iar recent ministrul britanic pe probeme de imigratie, Tony McNulty a trasmis la Bucuresti un mesaj de avertisment celor care doresc sa treaca fraudulos frontiera britanica. Campania nu e indreptata impotriva migratiei, ci impotriva imigratiei ilegale si mai ales a riscurilor care ii pandesc pe aceia care aleg aceasta cale- a spus oficialul britanic, citat de BBC. Acesta a mai insistat ca imigrantii ilegali sunt expusi abuzurilor si exploatarii. Important e ca oamenii sa ia decizii in cunostinta de cauza, a adaugat Mc Nulty, care a subliniat ca romanii care au acte egale sunt bineveniti.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a spus ca anual sunt emise circa 30. 000 de vize. Cei mai numerosi romani care pleaca in Marea Britanie sunt oameni de afaceri sau studenti. Exista insa si cetateni, desi numarul lor este in scadere, care nu respecta legea si din pricina carora Londra e nevoita sa mentina regimul de vize. "Anul acesta s-a redus numarul celor returnati in tara. E vorba de 895 de persoane fara documente legale care au revenit in Romania. Exista si 150 de cereri de azil ale unor cetateni romani care doresc sa ramana in Marea Britanie. Si Romania si Bulgaria vor trebui sa astepte pana cand se vor ridica vizele" a spus ministrul de interne, Vasile Blaga. Ministrul Vasile Blaga a tinut sa reaminteasca de masura inaspririi controalelor la frontiera, luata de Romania in aceasta vara.

 
Camera de Comert Romania-Valonia a fost inaugurata in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 13 September 2005

Orasul belgian La Louviere, situat in provincia Hainaut din Valonia, a gazduit vineri, 9 septembrie, ceremonia de infiintare a Camerei de Comert mixte Romania -Valonia.

Presedintele acestei Camere este domnul Guy Eeckhout, propietar al firmei Don-Bar, care intreprinde relatii de afaceri curente cu tara noastra, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles. Consiliul de administratie are in componenta sa un secretar general in persoana domnului Philippe Baise si noua membri. Noua Camera de Comert infiintata se afla la adresa Rue E.Boucqueau 13, 7100 La Louviere, tel: +32.64/54.12.47, fax: +32.64/54.12.48. Institutia romano-belgiana poate fi contactata temporar la adresa de e-mail: asbapebi@yahoo.fr , pagina de web a acesteia fiind, momentan, in lucru.

Proaspat infiintata Camera de Comert Romania-Valonia isi propune sa faciliteze contactele directe intre oamenii de afaceri valoni si belgieni, prin organizarea de seminarii, mese rotunde, dezbateri, precum si schimbul de delegatii comerciale in care sa fie angrenate atat Camera de Comert si Industrie a Romaniei, cat si Camerele de Comert judetene.

 
Vinurile romanesti vor fi prezentate in ElvetiaPDF Print E-mail
Crissier, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :233
Tuesday, 13 September 2005

Romania va participa in perioada 14 - 24 septembrie, in calitate de invitat de onoare, la cea de-a treia editie a Sarbatorii vitei si vinului care se va desfasura in Complexul Comercial Leman Centre din Crissier.

Tara noastra va beneficia la aceasta manifestare de un pavilion personal, aflat la etajul intai al complexului, in cadrul caruia vor fi expuse mai multe tipuri de vinuri romanesti, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Publicul vizitator va mai avea ocazia sa vada la standul romanesc si o prezentare turistica a tarii noastre. De partea vini-viticola a prezentei romanesti la Crissier se va ocupa, la parterul cladirii, Robert Cioaca, un comerciant de vinuri din Lausanne, impreuna cu conducerea magazinului COOP din Centrul Leman. Totodata, la standul de la parter exista posibilitatea de a primi informatii cu privire la oferta romaneasca de vinuri, precum si de a degusta gratuit, pe intreaga perioada a "Sarbatorii vitei si vinului", renumite soiuri de vinuri romanesti, mai anunta portalul romanilor din Elvetia.

 
Mukka Band si Dana Codorean canta pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 13 September 2005

Trupa britanica Mukka Band, ce evolueaza pe scena alaturi de solista romanca Dana Codorean Berciu este din nou invitata in cadrul unui celebru festival britanic la finele acestei saptamani.

Concertul artistilor se va desfasura duminica, 18 septembrie, la Londra, in cadrul The Mayors Thames Festival, din Gaiaspace Dome, intre orele 18.15-19.15.

Festivalul The Mayors Thames se desfasoara pe si in jurul Tamisei intre Westminster si Tower Bridges pe intreaga perioada a week-end-ului urmator, sambata si duminica intre orele 12.00-22.00. Accesul la fiecare dintre concertele incluse in festival este liber.

Renumiti pentru show-urile lor de o energie debordanta, adesea salbatica, Mukka Band canta un amestec de viori, acordeon, bass si tobe, ce poate interpreta unele dintre cele mai alerte piese instrumentale balcanice. Alaturarea cu Dana Codorean Berciu, care ofera publicului interpretari de senzatie ale baladelor transilvane, va avea si de aceasta data efectul obisnuit. Concertul pe care il vor sustine pe Tamisa va include piese celebre printre care si Life Life, Making Cheese, Riding Stallions si Dancing in Circles with Strangers.

 
Viena va avea o stagiune teatrala romaneasca permanentaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 13 September 2005

Teatrul Pygmalion din Viena si Teatrul Nottara din Bucuresti vor deschide sambata, 24 septembrie, cu spectacolul Hora iubirilor de Arthur Schnitzler, prima stagiune teatrala romaneasca permanenta in capitala austriaca.

Distributia piesei de teatru este alcatuita din George Custura (Teatrul Sica Alexandrescu Brasov), Ioana Calota (Teatrul Nottara), Ana Terzer, Camelia Tino si Iris Schorscher (Teatrul Pygmalion), in timp ce regia si scenografia ii apartin lui Geirun Tino, de la teatrul vienez, informeaza portalul wien.no-ip.biz. Premiera va incepe la ora 20:00 si va avea loc la sediul Teatrului Pygmalionm, aflat la adresa Alserstrasse 43, 1080 Wien. Urmatoarele spectacole se vor desfasura pe 25 septembrie la ora 20:00, si pe 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 si 30 octombrie, tot de la ora 20:00.

Pretul unui bilet de intrare la spectacol va fi de 12 si 15 euro, iar rezervarile se pot face apeland numarul de telefon 929 43 43 sau pri e-mai la adresa pygmalion@chello.at .

 
Tulcea si Aveyron o radacina traditionala comuna prezentata la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 13 September 2005

Institutul Cultural Roman din Paris va prezenta publicului parizian, incepand de miercuri, 14 septembrie si pana in 24 octombrie expozitia intitulata Radacini comune: Aveyron, Franta Tulcea, Romania.

Expozitia va fi gazduita de sediul ICR, din rue de lExposition nr.1, si este realizata in parteneriat cu Consiliul general din Aveyron, cu Consiliul judetean Tulcea, orasul Millau, Asociatia aveyroneza de cooperare internationala, Asociatia pentru salvarea patrimoniului aveyronez si Institutul de Cercetare eco-muzeala din Tulcea. Obiectele si documentele fotografice ale expozitiei intentioneaza sa puna in lumina asemanarile erheologice si etnologice dintre cele doua regiuni din Franta, respectiv Romania.

Fruct al unei cooperari de 11 ani intre judetul Tulcea si Aveyron, evenimentul reprezinta un exemplu de valorificare a rezultatelor unei munci de cercetare ce a condus la descoperirea radacinilor comune ale unei civilizatii europene intre Marea Neagra si Atlantic. Obiectivul era acela de a contribui, prin dezvoltarea ueni cooperari descentralizate, la apropierea caselor si la constituirea unei Europe care sa faciliteze dialogul cultural si dezvoltarea celor doua regiuni.

Schimburile culturale, extrem de fructuoase intre parteneri arata importanta culturii ca liant si mijloc de comunicare intre cele doua popoare.

Deschisa din decembrie 2003 succesiv in trei locatii: Rodez (Centrul cultural regional), Millau (Muzeul Municipal) si Montrozier (Muzeul Arheologic din Rouergue), expozitia a cunoscut un adevarat succes la public. Prezenta sa la Paris, in perioada anuntata face parte din programul Saptamana Culturilor Straine, organizata de Forumul Institutelor Culturale Straine din Paris (FICEP). Echipe de cercetatori din Aveyron si Tulcea au explorat domenii diverse precum pescuitul, cresterea animalelor, agricultura, moraritul, vinul si vinificatia, apa, sculptura in lemn, teracota, cuprul, habitatul, textilele, decoratiunile, ornamentatiile, razboinicii si elitele, riturile si practicile funerare, spiritualitatea, etc. Este vorba despre mai bine de 200 de obiecte si fotografii prezentate atat de Tulcea cat si de catre Aveyron. Ca marturie a acestei expozitii a fost editat si un catalog foto color, de 196 de pagini, conceput in limbile romana si franceza.

Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 14 septembrie, de la ora 17.00, in prezenta presedintelui Consiliului general din Aveyron, Jean Puech, a presedintelui Consiliului judetean Tulcea, Gheorghe Bunduc, a presedintelui Asociatiei aveyroneze de cooperare internationala, Pierre-Marie Blanquet si a directorului Institutului Cultural Roman, Virgil Tanase. Cu aceasta ocazie directorul Institutului de Cercetari Eco-Muzeale din Tulcea, Florin Topoloveanu si directorul Asociatiei aveyroneze pentru salvarea patrimoniului arheologic din Aveyron, Philippe Gruat, vor prezenta conferinta Dobrogea Rouergue: de la Antichitate la epoca paleocrestina. O a doua conferinta, organizata in contextul acestei expozitii este Ciudat de aproape: Ulysse, contemporanul nostru?, ce va fi organizata vineri, 30 septembrie, la sediul Ambasadei Romaniei la Paris si va beneficia de prezenta etnologului Jean Cuisenier.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions