Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Presedintele Basescu a recunoscut greseala trecerii DRP la MAE si a promis o schimbarePDF Print E-mail
San Francisco, SUA / Romanian Global News
Accesari :268
Saturday, 17 September 2005

Aflat intr-o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, Presedintele Romaniei a avut ocazia intalnirii cu reprezentanti ai unor semnificative organizatii romanesti din statele americane de pe coasta de vest. In discutiile avute cu acestia a recunoscut, printre altele, ceea ce societatea civila din tara si strainatate sesiza inca de la inceputul anului, si anume, greseala trecerii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din subordinea Primului Ministru in subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru cele 12 milioane de romani aflati in afara granitelor, incluzandu-i aici si pe romanii autohtoni din jurul Romaniei, la 15 ani de la caderea comunismului, nu exista inca o lege de sprijin sau o structura independenta politic care sa nu aiba de suferit la fiecare patru ani, un oficiu de Stat sau un Minister al Diasporei, pe modelul tarilor europene. Presedintele a promis implicarea mai activa in rezolvarea acestei probleme asigurandu-i pe participantii la discutie ca este la curent cu toate problemele comunitatilor romanesti si ca se va rezolva cat de curand si aceasta problema a Departamentului.

Joi 15 Septembrie orele 3 PM , a avut loc la Hotelul Fermont din San Francisco, intalnirea dintre Presedintele Basescu si reprezentanti ai organizatiilor principale ale Diasporei de pe Coasta de Vest a Americii. Din delegatia prezidentiala au mai facut parte domnii Stolojan si Claudiu Saftoiu, Consilieri Prezidentiali, Directorul directiei America de Nord din cadrul MAE si Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru insotit de membrii ai ambasadei. Din partea Diasporei au fost prezente organizatii din Seatle-Washington, Portland-Oregon, Sacramento, San Francisco, Los Angeles-California si Pheonix-Arizona. Dupa o strangere calduroasa de mana, trecand pe la fiecare in parte si multumind pentru prezenta cat si pentru procentul de 86% dovedit in alegerile generale de anul trecut, Presedintele a facut o usoara trecere in revista o modului sau de lucru, asigurndu-ne ca la sfarsitul mandatului sau ne vom intalni cu o alta Romanie, o Romanie dorita si visata de multi dintre noi. Pe rand, fiecare organizatie, s-a prezentat cu realizarile anterioare si cu planurile de viitor, ca de exemplu infiintarea un Institut Cultural Roman cu sponsorizare din tara, institut ce poate gazdui expoziti si care poate functiona ca si Camera de Comert.

Delegatia Consiliului Mondial a adus in discutie necesitatea schimbarii Legii Electorale, care sa asigure tuturor posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot, fie prin infiintarea de centre de vot in fiecare comunitate, fie prin votul electronic sau prin corespondenta. Am fost asigurati ca se va da atentia necesara acestui deziderat cunoscandu-se motivul pentru care la ultimele alegeri Diaspora a fost impiecata sa-si exercite dreptul legitim. In continuarea discutiei privind noua Lege Electorala au fost expuse motivele pentru care se cere infiintarea de circumscriptii electorale care sa reprezinte Diaspora, ca apoi in final sa se studieze si posibilitatea reprezintarii Diasporei, in Parlamentul Romaniei. Venind in intampinarea dorintei noastre de continuare a dialogului Presedinte-Diaspora, dl Consilier Claudiu Saftoiu a fost numit Consilier cu problema Diasporei. Amintindu-si de discutia care a avut loc la Neptun-Romania in seara zilei de 4 August, in legatura cu numarul de romani din Diaspora, Presedintele a cerut celor de fata sa rectifice numarul de la 8.000.000, la 12.000.000, cifra reala a romanilor din afara frontierelor. CMR primise o scrisoare alarmanta din Basarabia, Ziarul de Garda facand apel la sprijin financiar, deoarece acesta gazeta romaneasca este pe cale de disparitie, iar din partea DRRP inca nu a primit nici un ajutor financiar desi au trecut mai bine de 8 luni din acest an. Scrisoarea a fost prezentata Presedintelui Basescu si dupa ce a fost expusa situatia tragica a publicatiilor romanesti din Basarabia cat si situatia penibila la care sunt expusi cei din Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria, s-a demonstrat ca toate acestea se intampla in timp ce fondurile sunt blocate de paienjenisul birocratic al MAE si s-a cerut scoaterea acestui quasi DRRP de sub umbrela MAE. Surprinzator, Presedintele a raspuns in cunostinta de cauza , exprimandu-se ca, a fost o gresela de la inceput trecerea acestui Departament la MAE si in prezent se lucreaza pentru aducerea lui inapoi. Presedintele a mai fost rugat ca acest Departament sa fie ridicat la rangul de Minister, deoarece va fi reprezentantul a mai mult de jumatate din populatia tarii, daca la cele 20.000.000 sunt mai mult de 20 de ministere, se cuvine cel putin un minister pentru ceilalti 12.000.000.

Abandonul de copii, problema grava pentru Romania deoarece este direct legata de Legea Adoptiilor, mareste numarul copiilor vagabonzi, incurajand cersitul si aducand pagube imense imaginii Romaniei in lume, a fost o alta problema discutata de delegatia CMR, cu Presedintele Basescu. Creste numarul batranilor cersetori, de regula femei, impinse la cersit si maltratate de indivizi ce au facut din aceasta practica o afacere profitabila. Toate acestea sunt posibile intr-o Romanie unde politia priveste nepasatoare, ba chiar vinovata, la aceasta sfasiere a unei imagini care ar fi putut foarte bine sa fie alta. Parafrazand un mic pasaj dintr-un ziar ca in ultimii 15 ani nici un Presedinte nu s-a ocupat de problema copiilor dezinstitutionalizati si de cersetori, i-am oferit Presedintelui Basescu posibiltatea de a desminte acest dureros adevar.

Pentru Romanian Global News a consemnat Neculai Popa.

 
Sistemul de sanatate spaniol blocat de imigratiePDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :294
Saturday, 17 September 2005
Politica usilor deschise pe care Spania o practica fata de fenomenul imigratiei, dar si fata de turisti, a provocat recent prima mare criza cu care va trebui sa se confrunte guvernul socialist condus de Zapatero.

Incercarea Spaniei de a pune la dispozitia nou venitilor in aceasta tara, fie ca sunt turisti sau imigranti, servicii medicale gratuite si educatie gratuita, au condus la o situatie limita pentru autoritati. Peste 4 milioane de imigranti au intrat in Spania in ultimii cinci ani, conducand la o crestere a numarului total al populatiei iberice cu 10%, pana la 44 de milioane. Nici o tara europeana nu a fost nevoita sa se confrunte cu un astfel de aflux al imigratiei intr-o perioada de timp atat de scurta, scrie publicatia britanica Financial Times, subliniind ca aceasta situatie a adus serviciile publice intr-un punct destul de delicat.

Cea mai mare problema financiara cu care se confrunta sistemul de sanatate spaniol pare insa a fi nu imigratia, ci numarul mare de turisti. Aproximativ 55 de milioane de turisti viziteaza Spania in fiecare an, iar daca pe perioada sejurului lor se imbolnavesc, au dreptul la ingrijire medicala gratuita. Si nu este mic numarul de vizitatori ai acestei tari care profita de aceasta prevedere, remarca Financial Times, adaugand chiar ca medicii iberici au si o denumire pentru acestia turisti medicali. Valencia, Insulele Baleare, Insulele Canare si Andalucia, zonele care primesc cel mai mare numar de turisti cer intotdeauna fonduri suplimentare pentru a acoperi tratamentul non-rezidentilor. Aceeasi este situatia si in provinciile spaniole in care numarul de imigranti este din ce in ce mai mare, problema ce, de altfel, a condus si la conflicte intre regiunile cu un grad de imigratie mai mica, printre care si Tara Bascilor, si provinciile care sunt o destinatie tinta pentru cetatenii straini. Tensiunile de acest gen sunt foarte prezente la Madrid, de pilda, unde cei aproximativ 1 milion de nou-sositi din ultimii ani au dus sistemul de sanatate pana la limita. Madrid-ul, provincia in care se afla si o importanta comunitate romaneasca, este una dintre zonele care cer fonduri suplimentare pentru comunitatile straine stabilite aici.

 
Culesul viei se face si la HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada / Romanian Global News
Accesari :205
Saturday, 17 September 2005
Asociatia Culturala Romana din Hamilton, provincia canadiana Ontario, isi va petrece sfarsitul de luna la culesul viei, printr-un picnic care va avea loc duminica, 25 septembrie.Picnicul este cea de-a doua manifestare de acest gen pe luna septembrie, dupa ce luna a debutat cu o alta iesire la iarba verde a romanilor din Hamiloton, anunta portalul asociatiei. Totusi, acest cules de vie nu este ultima actiune care are loc in aceasta perioada, comunitatea romaneasca de aici avand planificat sa organizeze duminica, 16 octombrie, un banchet de inchidere a sezonului de vara, iar pe 29 octombrie, traditionalul dans de Halloween, mai informeaza site-ul ACR Hamilton.
 
Cvartetul Tomis va canta in ElvetiaPDF Print E-mail
Interlaken, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :239
Saturday, 17 September 2005
Cvartetul constantean Tomis va concerta in perioada 24-30 septembrie in localitatea elvetiana Interlaken, in cadrul Concursul international de muzica de camera care are loc aici. Formatia este alcatuita din patru tineri muzicieni, Silviu Gabriel Gherasimescu, Alexandra Andreescu, Bianca Marin - la vioara si Mircea Alexandru Marian - la violoncel. Cei patru au obtinut anul acesta un premiu la olimpiada nationala de profil, dupa care au hotarat sa se uneasca sub titulatura de ma sus. In timpul scurt de la infiintarea lor au participat la cursurile de maiestrie de la Breaza, sub indrumarea prof. Marius Ungureanu din Elvetia, informeaza cotidianul constantean Cuget Liber. Ca un preambul la participarea la concursul elvetian, muzicienii de la Tomis vor sustine marti, 20 septembrie, un Recital cameral extraordinar la Teatrul din Constanta. Publicul va putea sa asculte pe parcursul serii lucrari celebre semnate de Beethoven, Debussy, Dvorak, Mozart sau Piazzola.
 
Romania reprezentata si la Reniunea FrancofonieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :227
Saturday, 17 September 2005
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a participat la reuniunea sefilor de stat si de guvern a tarilor  francofone, care a avut loc joi, 15 septembrie, la New York.

 Reuniunea Francofoniei, desfasurata in marja Summit-ului mondial, a beneficiat de prezenta sefilor de stat si guvern din cele 63 de tari membre ale Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), a Secretarului General ONU, domnul Kofi Annan, precum si a Secretarului General al OIF, domnul Abdou Diouf. Evenimentul s-a derulat sub egida: Democratie, drepturi si libertati in spatiul francofon, punandu-se un accent deosebit asupra evolutilor in domeniul respectarii drepturilor omului si al instaurarii unor democratii viabile, in special pe continentul african.

Ideea centrala a reuniunii a constituit-o necesitatea consolidarii cooperarii  intre ONU si OIF in materie de sprijin al democratiei, statului de drept si drepturilor omului, precum si in alte domenii de interes mutual. Aceasta cooperare trebuie sa se bazeze, in viziunea participantilor, pe convingerea impartasita ca democratia favorizeaza securitatea si stabilitatea pe termen lung, incurajeaza participarea deplina a cetatenilor la viata societatii si creeaza conditiile pentru progresul economic si social. In interventia sa, seful diplomatiei romane a aratat ca promovarea democratiei, drepturilor omului si libertatilor fundamentale reprezinta o prioritate a politicii externe a Romaniei, ca de altfel a intregului spatiu francofon. Contributia specifica a fiecarui stat francofon la dezbaterile internationale trebuie sa fie, in acest moment, consacrata punerii in practica a deciziilor Summit-ului ONU, inclusiv constituirea Consiliului pentru Drepturile Omului, al carui mandat trebuie sa se circumscrie promovarii si apararii eficiente a demnitatii persoanelor.

Urmatorul Summit al Francofoniei, cel de-al XI-lea se va desfasura in toamna anului viitor, la Bucuresti.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions