Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Armata Romaniei va ajuta SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 19 September 2005
Doua aeronave militare NATO au decolat duminica, 18 septembrie,de pe Aeroportul Otopeni spre Germania, pentru a transporta materiale de prima necesitate puse la dispozitie de Armata Romaniei pentru ajutorarea cetatenilor americani care au avut de suferit in urma uraganului Katrina.

Transportul a fost facut cu aeronave C-130 Hercules care apartin Fortelor Aeriene ale Greciei si Italiei, informeaza un comunicat MApN.

Ajutoarele trimise de partea romana cantaresc aproximativ 13 tone si constau in 100 corturi izoterme si 20 corturi comandament. Romania a trimis bunurile in Germania deoarece aici se centralizeaza si alte ajutoare din mai multe state membre ale NATO, urmand ca apoi sa fie transportate catre zonele afectate de uragan din SUA.

 
Vizita militara romaneasca in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 19 September 2005
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general locotenent Gheorghe Catrina, se va afla in perioada 19-21 septembrie in Franta, unde va efectua o vizita oficiala la invitatia omologului sau, generalul de armata Richard Wolsztynski.

Pe parcursul deplasarii, demnitarul roman va aborda in discutiile cu partea franceza  probleme referitoare la organizarea si structura actuala a Fortelor Aeriene Romane, planurile de perspectiva si domeniile de reforma, dar si modul de desfasurare a procesului de formare, instruire si perfectionare a personalului, informeaza un comunicat de presa emis de MApN.

Tematica discutiilor va mai cuprinde si aspecte legate de posibilitatile pe care le are partea romana pentru asigurarea transportului strategic cu aeronave C-130 Hercules, precum si misiunile, rolul si perspectivele apararii aeriene in cadrul NATO.

 
Doi jurnalisti de la Le Figaro, preocupati de spiritualitatea romaneascaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Monday, 19 September 2005
O echipa redactionala de la ziarul francez Le Figaro se afla in aceasta perioada la Constanta pentru a realiza un material documentar despre vechimea spiritualitatii romanilor.

Pentru a surprinde cat mai bine tema propusa, redactorul publicatiei si fotoreporterul care il insoteste au vizitat Pestera Sfantului Apostol Andrei, ruinele Centrelor Eparhiale ale mitropoliei Tomisului si manastirile existente in zona, informeaza Cuget liber. Cei doi jurnalisti doresc sa capteze ortodoxia ale carei valori nu au fost alterate de trecerea timpului, iar pentru a realiza acest lucru au participat la finele saptamanii trecute la hirotonia unui preot si la calugaria unui monah la manastirea Nasterea Maicii Domnului din localitatea Dinogetia, judetul Tulcea, urmand sa asiste si la Sfanta Liturghie oficiata de Arhiepiscopul Tomisului.

 
Moartea domnului Lazarescu, selectionat la premiile Academiei Europene de FilmPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 19 September 2005
Cel mai premiat film romanesc al ultimilor ani, Moartea domnului Lazarescu, regizat de Cristi Puiu, a fost slectionat pentru premiile Academiei Europene de Film, care reprezinta echivalentul european al Oscarurilor.

Pelicula romaneasca se alatura celorlalte 45 de filme selectate, printre care se mai regasesc si alte titluri premiate in acest an, ca Lenfant si Cache, dar si pelicule care au avut impact la public si la critici in 2005, precum Asylum, Hotel Rwanda sau Un Long Dimanche de Fiancailles.

Ceremonia de decernare a premiilor Academiei Europene de Film, pentru cele 19 categorii, va avea loc pe 3 decembrie, la Berlin. Desi numele castigatorilor vor ramane un mister pana in ziua desfasurarii ceremoniei, juriul a decis sa ii acorde lui Sir Sean Connery premiul pentru intreaga cariera.

Academia Europeana de Film a fost infiintata in anul 1988 cu scopul de a promova cultura cinematografica europeana.

 
Iasiul reia traditia teatrelor de familie din perioada interbelicaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Monday, 19 September 2005
Primul teatru de familie profesionist din Romania a fost lansat la sfarsitul saptamanii trecute la Iasi, sub denumirea de Bon-Ton.

Noua institutie teatrala urmeaza traditia teatrelor de familie care au fiintat in perioada interbelica, din Romania si din Europa, informeaza postul national de televiziune. Bon-Ton este, totodata, cel de-al doilea teatru din tara, dupa Teatrul Act din Bucuresti, care beneficiza de  finantare si de sediu propriu. Presedintele teatrului este Cristian Costin care a precizat ca piesele interpretate de actori sunt adresate atat micilor spectatori, prin spectacole de masti sau de copii, cat si adultilor, prin interpretari din dramaturgia romaneasca si cea universala. Prima piesa care a fost interpretata pe scena teatrului Bon-Ton a fost "Piatra din casa", de Vasile Alecsandri, un spectacol in premiera in care protagonistul, Petru Ciubotaru, a interpretat in travesti rolul Zamfirei.

 
21 de judete au primit avertizari hidrologicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 19 September 2005
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis, luni, 19 septembrie, o avertizare hidrologica prefecturilor din 21 de judete.

Acestea sunt Alba, Arad, Arges, Brasov, Buzau, Caras Severin, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mures, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis si Valcea. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanti, torenti si cresteri de debite si niveluri, in special pe raurile mici, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si, izolat, chiar a cotelor de inundatii,  ca urmare a precipitatiilor prognozate. Astfel de evenimente pot avea loc in perioada 19 septembrie, ora 12:00 21 septembrie, ora 18:00. Prognoza hidrologica prevede posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti si torenti pe raurile mici din bazinele Mures, Olt, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Arges, Ialomita si Buzau, anunta Prompt Media.

 
Florent Serra a castigat turneul BCR Open RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Monday, 19 September 2005
Tenismenul francez Florent Serra a castigat finala turneului BCR Open Romania, care s-a desfasurat in perioada 12-18 septembrie la Arenele BNR din Bucuresti.

Ultimul meci din cadrul editiei jubiliare a competitiei sportive, ajunsa in 2005 la numarul zece, i-a adus fata in fata pe francezul Serra si pe rusul Igor Andreev. Partida dintre cei doi s-a terminat cu scorul 6-3, 6-4, victoria francezului aducandu-i si un cec in valoare de 44.100 de euro. El a multumit organizatorilor, publicului care l-a sustinut si, nu in ultimul rand, antrenorului sau aflat la Bucuresti pe toata perioada turneului. La festivitatea de premiere au participat Ion Tiriac, detinatorul licentei turneului, Nicolae Danila, reprezentantul sponsorului, Bogdan Enoiu, organizatorul turneului, Ilie Nastase, Nadia Comaneci, Dumitru Haradau si Silviu Sefer, director agentia Momentum.

Castigatorii finalei de dublu, Jose Acasuso si Sebastian Prieto, au primit fiecare cate un cec de 6950 de euro. Din pacate, ei nu au putut participa la festivitatea de premiere, avand avion spre alt turneu.

Printre cei prezenti la ceremonie s-au mai numarat si Andrei Pavel si Victor Hanescu, clasati pe locul secund in finala de dublu, care au fost premiati cu cate un cec in valoare de 4100 de euro fiecare. De asemenea, ei au primit si trofeul Doina Stanescu pentru cea mai buna performanta a unui roman in cadrul turneului de tenis BCR Open Romania.

 
Presedintele Basescu a recunoscut greseala trecerii DRP la MAE si a promis o schimbarePDF Print E-mail
San Francisco, SUA/Romanian Global News
Accesari :359
Monday, 19 September 2005

Aflat intr-o vizita de lucru in Statele Unite ale Americii, Presedintele Romaniei a avut ocazia intalnirii cu reprezentanti ai unor semnificative organizatii romanesti din statele americane de pe coasta de vest.

In discutiile avute cu acestia a recunoscut, printre altele, ceea ce societatea civila din tara si strainatate sesiza inca de la inceputul anului, si anume, greseala trecerii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din subordinea Primului Ministru in subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru cele 12 milioane de romani aflati in afara granitelor, incluzandu-i aici si pe romanii autohtoni din jurul Romaniei, la 15 ani de la caderea comunismului, nu exista inca o lege de sprijin sau o structura independenta politic care sa nu aiba de suferit la fiecare patru ani, un oficiu de Stat sau un Minister al Diasporei, pe modelul tarilor europene. Presedintele a promis implicarea mai activa in rezolvarea acestei probleme asigurandu-i pe participantii la discutie ca este la curent cu toate problemele comunitatilor romanesti si ca se va rezolva cat de curand si aceasta problema a Departamentului.

"Joi 15 Septembrie orele 3 PM , a avut loc la Hotelul Fermont din San Francisco, intalnirea dintre Presedintele Basescu si reprezentanti ai organizatiilor principale ale Diasporei de pe Coasta de Vest a Americii. Din delegatia prezidentiala au mai facut parte domnii Stolojan si Claudiu Saftoiu, Consilieri Prezidentiali, Directorul directiei America de Nord din cadrul MAE si Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru insotit de membrii ai ambasadei. Din partea Diasporei au fost prezente organizatii din Seatle-Washington, Portland-Oregon, Sacramento, San Francisco, Los Angeles-California si Pheonix-Arizona. Dupa o strangere calduroasa de mana, trecand pe la fiecare in parte si multumind pentru prezenta cat si pentru procentul de 86% dovedit in alegerile generale de anul trecut, Presedintele a facut o usoara trecere in revista o modului sau de lucru, asigurndu-ne ca la sfarsitul mandatului sau ne vom intalni cu o alta Romanie, o Romanie dorita si visata de multi dintre noi. Pe rand, fiecare organizatie, s-a prezentat cu realizarile anterioare si cu planurile de viitor, ca de exemplu infiintarea un Institut Cultural Roman cu sponsorizare din tara, institut ce poate gazdui expoziti si care poate functiona ca si Camera de Comert.

Delegatia Consiliului Mondial a adus in discutie necesitatea schimbarii Legii Electorale, care sa asigure tuturor posibilitatea de a-si exercita dreptul de vot, fie prin infiintarea de centre de vot in fiecare comunitate, fie prin votul electronic sau prin corespondenta. Am fost asigurati ca se va da atentia necesara acestui deziderat cunoscandu-se motivul pentru care la ultimele alegeri Diaspora a fost impiecata sa-si exercite dreptul legitim. In continuarea discutiei privind noua Lege Electorala au fost expuse motivele pentru care se cere infiintarea de circumscriptii electorale care sa reprezinte Diaspora, ca apoi in final sa se studieze si posibilitatea reprezintarii Diasporei, in Parlamentul Romaniei. Venind in intampinarea dorintei noastre de continuare a dialogului Presedinte-Diaspora, dl Consilier Claudiu Saftoiu a fost numit Consilier cu problema Diasporei. Amintindu-si de discutia care a avut loc la Neptun-Romania in seara zilei de 4 August, in legatura cu numarul de romani din Diaspora, Presedintele a cerut celor de fata sa rectifice numarul de la 8.000.000, la 12.000.000, cifra reala a romanilor din afara frontierelor. CMR primise o scrisoare alarmanta din Basarabia, "Ziarul de Garda" facand apel la sprijin financiar, deoarece acesta gazeta romaneasca este pe cale de disparitie, iar din partea DRRP inca nu a primit nici un ajutor financiar desi au trecut mai bine de 8 luni din acest an. Scrisoarea a fost prezentata Presedintelui Basescu si dupa ce a fost expusa situatia tragica a publicatiilor romanesti din Basarabia cat si situatia penibila la care sunt expusi cei din Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria, s-a demonstrat ca toate acestea se intampla in timp ce fondurile sunt blocate de paienjenisul birocratic al MAE si s-a cerut scoaterea acestui quasi DRRP de sub umbrela MAE. Surprinzator, Presedintele a raspuns in cunostinta de cauza , exprimandu-se ca, "a fost o gresela de la inceput trecerea acestui Departament la MAE si in prezent se lucreaza pentru aducerea lui inapoi". Presedintele a mai fost rugat ca acest Departament sa fie ridicat la rangul de Minister, deoarece va fi reprezentantul a mai mult de jumatate din populatia tarii, daca la cele 20.000.000 sunt mai mult de 20 de ministere, se cuvine cel putin un minister pentru ceilalti 12.000.000.

Abandonul de copii, problema grava pentru Romania deoarece este direct legata de Legea Adoptiilor, mareste numarul copiilor vagabonzi, incurajand cersitul si aducand pagube imense imaginii Romaniei in lume, a fost o alta problema discutata de delegatia CMR, cu Presedintele Basescu. Creste numarul batranilor cersetori, de regula femei, impinse la cersit si maltratate de indivizi ce au facut din aceasta practica o afacere profitabila. Toate acestea sunt posibile intr-o Romanie unde politia priveste nepasatoare, ba chiar vinovata, la aceasta sfasiere a unei imagini care ar fi putut foarte bine sa fie alta. Parafrazand un mic pasaj dintr-un ziar "ca in ultimii 15 ani nici un Presedinte nu s-a ocupat de problema copiilor dezinstitutionalizati si de cersetori", i-am oferit Presedintelui Basescu posibiltatea de a desminte acest dureros adevar".

Pentru Romanian Global News a consemnat Neculai Popa.

 
Gradinita romaneasca din Batania, evacuataPDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 19 September 2005

Imagini dezolante ne intampina in curtea parohiei ortodoxe romane din Batania. Curtea, altadata umpluta de vuietul copiilor de gradinita, azi emana o tacere apasatoare. Anexa casei parohiale, timp de mai bine de sapte decenii, servea ca scoala, apoi o jumatate de secol ca gradinita.

Aproape toti romanii din Batania au trecut printre peretii, acum muti, rosi ireparabil de timpul neiertator. Ceva a trecut. Si inca nu se stie ce aduce viitorul. In aceasta atmosfera nesigura a inceput noul an scolar pentru prescolarii institutiei romanesti din Batania, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Cei 26 de copii cu cele patru educatoare si dadace s-au mutat de urgenta pe o strada mai incolo, intr-o cladire comuna cu Gradinita "Vadvirag", o parte a gradinitei maghiare. In locul parohiei si gradinitei de alta data se planifica ridicarea unei scoli noi, aflam de la directoarea scolii, Iulia Olteanu, careia ii apartine si administrarea gradinitei.

"In cadrul analizei prealabile s-a efectuat o expertiza, rezultatul careia este o recomandare clara. In conditiile de pana acum nu mai putea functiona gradinita si mutarea ei trebuie efectuata intr-un timp cat mai scurt posibil. Ne-am asezat la masa de tratative cu primarul si cu notarul orasului ca sa scoatem copiii din cladirea veche, cu toate ca prin acest fapt gradinita a devenit fara radacini", povesteste directoarea vizibil trista motivul deciziei, care a provocat indignare si durere din partea educatoarelor si a parintilor.

Totusi decizia a fost necesara. "Edificiul este invechit. Peretii sunt batuti din pamant, astfel s-a uzat si din cauza vechimii, dar si pentru ca in afara de reparatiile de intretinere nu s-a efectuat nici o renovare mai ampla. Lucrarile s-au ignorat, poate si pentru ca proprietarul nu este primaria, ci biserica", spune primarul Takacs Dezso.

Parintele Ilie Ciocan si acum sta in parohia declarata pericol de moarte si sustine ca biserica niciodata n-a primit nici un ban de la primarie, drept chirie a folosirii incaperilor apartinand bisericii. "Inca inaintea venirii mele, acum 15 ani, consiliul parohial a legat o intelegere cu primaria. Cunoscand faptul ca localitatea este saraca nu a solicitat chirie, ci au convenit asupra unei munci de renovare anuala in valoare de 50.000 de forinti, prestata de primarie. Va dati seama ca aceasta era o suma considerabila in vremea respectiva. Din pacate, primaria in ultimii 15 ani nu a facut nimic. Poate o data sau de doua ori s-a varuit, dar nu stiu din ce buget. Cred ca daca s-ar fi lucrat in valoare de macar 30.000 de forinti anual, cladirea si acum ar fi functionabila", sustine parintele Ciocan. Primarul Deszo recunoaste existenta acestei intelegeri si sustine ca au fost efectuate "mici renovari", ca si intretinerea instalatiei electrice si sanitare, doar ca "crapaturile din pereti nu mai puteau fi reparate", mai informeaza corespondentul RGN, care adauga ca primarul este unul dintre sustinatorii cauzei romanilor.

In locul fostei gradinite si a parohiei actuale se planifica ridicarea unei scoli noi. Planul initial a inclus parohia, clubul, scoala si gradinita romaneasca, dar pentru ca Ministerul Educatiei nu s-a angajat la sprijinirea unui proiect atat de amplu, s-a renuntat la tot mai multe piese componente. Astfel, din 2003 pana azi s-a ajuns pana la construirea numai a unei scoli noi. "Colegele noastre de la gradinita maghiara sunt foarte amabile cu noi. Ne ajuta cum pot, dar totusi este incomod ca am venit pe capul altora. Ne simtim ca niste chiriasi dati afara din propria casa. Acolo eram printre romani, iar acum nici speranta de a ne intoarce nu ne-a ramas. Cand am vazut planul fara gradinita, parca mi s-a facut rau", povesteste conducatoarea gradinitei, Maria Podina. "Ministerul nu prea a argumentat de ce nu finanteaza si construirea gradinitei. Ne-a scris doar ca nu intra in obligatia lor", spune directoarea, Iulia Olteanu.

Gradinita romaneasca s-a mutat intr-o sala de dimensiuni asemanatoare cu cele pana acum, insa problema principala este ca localnicii nu vad pana cand va dura aceasta situatie declarata provizorie. Consiliul local se lupta cu grave probleme bugetare. Cu propriile sale forte nici nu poate visa sa ridice o scoala noua, deci si planul scolii este inca nesigur. La sedinta din 1 septembrie totusi s-a angajat - cel putin in principiu - la rezolvarea cazului gradinitei romanesti, prin renovarea totala a actualei scoli, care dupa mutarea acesteia ar putea servi ca gradinita romaneasca de sine statatoare. Dar cand? Inca nimeni nu poate spune. Cel de-al treilea proiect, care nu cuprinde gradinita, se afla la Ministerul Educatiei. Acesta sustine ca singur nu se poate angaja la realizarea unui proiect de asemenea amploare.. Directoarea Departamentului pentru Minoritati al Ministerului Educatiei, Ana Oros Simon, a aratat ca ministerul este dispus pentru finantarea proiectului scolii, pentru care in ultimii doi ani s-au si rezervat bani concreti. Insa primaria, gazda proiectului, nici o singura data nu a reusit sa prezinte un plan corespunzator tuturor criteriilor impuse. Ministerul nu exclude nici introducerea gradinitei in plan, insa pentru asta sunt necesare alte surse. "Aceasta dorinta de a ajuta si acum este valabila din partea ministerului, dar singur, fara alte surse nu poate finanta un proiect de aceasta amploare", a accentuat Oros. Viceprimarul din Batania, Traian Cresta, este increzator in ceea ce priveste soarta gradinitei: "noi speram ca investitia va primi unda verde din partea ministerului", a aratat el. "Daca exista un teren atat de mare, nu inteleg noi de ce nu avem loc acolo", intreaba nedumerita si pe mai departe, Maria Podina, conducatoarea gradinitei romanesti.

 
Departamentul de Stat al SUA ar dori reintegrarea BasarabieiPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 19 September 2005

Statele Unite sprijina toate eforturile Republicii Moldova, orientate spre reintegrarea tarii, a declarat consilierul principal pentru Eurasia al Departamentului de Stat al SUA, Steven Mann, in cadrul intrevederii cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, in cadrul intrevederii, desfasurate la New York, Steven Mann a salutat ideea includerii plenare a SUA, in calitate de participant la procesul de negocieri. El subliniat importanta desfasurarii la Chisinau, in perioada 28-30 septembrie, a Conferintei internationale pe problema transnistreana, care este chemata sa intensifice procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

Partile au examinat initiativele de ultima ora ale autoritatilor moldovenesti in contextul realizarii planului ucrainean de reglementare a problemei transnistrene. Au fost discutate in detalii criteriile de democratizare si conditiile de demilitarizare a regiunii transnistrene a Republicii Moldova, adoptate de catre Parlament la 10 iunie 2005, precum si Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului, adoptata la 22 iulie curent. Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii si privind actiunile de asigurare a garantiilor sociale pentru populatia zonei transnistrene.

De asemenea, in cadrul Reuniunii ONU a sefilor de stat si de guvern, Vladimir Voronin a sustinut un discurs in cadrul Dialogului prezidential public, organizat de Asociatia Barourilor orasului New York.

Asociatia Barourilor orasului New York este cea mai importanta asociatie profesionala a juristilor din SUA, numarand 2 mii membri. Printre acestia se numara si membrii delegatiei Asociatiei Barourilor din New York, care au vizitat recent Republica Moldova, cu scopul studierii aspectului juridic al separatismului transnistrean. Aceasta problema a si constituit subiectul central al discursului de jumatate de ora al presedintelui Vladimir Voronin. Seful statului a mentionat, printre altele, ca, dupa adoptarea de catre Parlament a Legii privind principiile de baza ale statutului juridic al raioanelor din stanga Nistrului, eforturile orientate spre reglementarea problemei transnistrene isi pot atinge obiectivul numai cu conditia unor decizii temeinice, constructive si democratice din partea Rusiei si Ucrainei. O data cu includerea SUA si Uniunii Europene in procesul de reglementare, s-au conturat noi orizonturi in solutionarea acestei probleme importante, a accentuat presedintele Vladimir Voronin.

O delegatie a Asociatiei Barourilor din New York, condusa de Mark A. Meyer, a vizitat Republica Moldova in luna mai curent, cu intentia de a intocmi un raport detaliat asupra laturii juridice a problemei transnistrene, urmand ca acesta sa fie prezentat Comisiei ONU pentru Drepturile Omului. Vizita a inclus si o intrevedere cu presedintele Vladimir Voronin (18 mai 2005), in cadrul careia seful statului a elucidat cele mai importante momente legate de separatismul transnistrean si de prejudiciile pe care acesta le aduce intereselor statului si cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

 
Marea Britanie doneaza carti universitatilor din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Monday, 19 September 2005

La Chisinau isi desfasoara, sambata, lucrarile conferinta anuala a Asociatiei Profesorilor de Limba Engleza (APLE), la care participa profesori din toata Basarabia.

Potrivit presedintelui APLE, Ana Gorea, conferinta anuala a APLE este organizata in fiecare an si aduna cei mai buni specialisti in predarea limbii engleze la nivel universitar si preuniversitar. Genericul conferintei este "Perspectivele de predare a limbii engleze". Importanta conferintei consta in faptul ca cei mai buni profesori, care au organizat ateliere de lucru, au facut prezentari in fata colegilor, urmand sa faca in cadrul conferintei si bilantul activitatii lor de un an. Anul trecut, cu sprijinul ambasadelor SUA si Marii Britanii in Moldova, au fost desfasurate patru proiecte, in cadrul carora profesorii si-au perfectionat cunostintele.

Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges, a declarat, la deschiderea conferintei, ca in cadrul acesteia sunt intruniti cei mai buni profesori de limba engleza. In opinia ei, aceasta actiune le da un impuls pentru a studia mai mult si pentru a afla noile tehnici de predare a limbii engleze. "SUA contribuie la perfectionarea limbii engleze in Republica Moldova prin intermediul profesorilor sai, voluntarilor Corpului Pacii, care instruiesc profesorii prin diverse materiale si carti din SUA", a mentionat ambasadorul SUA. Ea a mai spus ca este imbucurator faptul ca nivelul de cunoastere a limbii engleze de catre elevii si studentii din Republica Moldova este inalt, fapt ce se datoreaza, in mare parte, profesorilor foarte buni.

La randul sau, Ambasadorul Marii Britanii, Bernard Whiteside, a subliniat ca nivelul de studiere a limbii engleze in Republica Moldova este destul de inalt fata de alte tari. "Nu am fost prezent in salile de clasa, ca sa pot aprecia nivelul de predare a limbii engleze. Vad, insa, rezultatul lucrului atunci cand ma intalnesc cu fosti studenti si profesori, care cunosc engleza destul de bine. Ambasada Marii Britanii va face, toamna aceasta, o donatie de carti universitatilor din Republica Moldova pentru studierea limbii engleze", a conchis Whiteside.

 

 
Hyde-Park continua actiunile destinate libertatii de exprimarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :747
Monday, 19 September 2005

Locuitorii din Chisinau vor participa duminica, 2 octombrie, in centrul orasului, la o actiune cu caracter de informare si la un maraton oratoric dedicat "Zilei dreptului de a sti", in care cetatenilor li se va pune la dispozitie o tribuna si un microfon liber, pentru a vorbi despre accesul la informatie si dreptul la exprimare.

Manifestarea se va desfasura pe Aleea Clasicilor din Gradina publica Stefan cel Mare, incepand cu ora 12:00, si este organizata de ong-ul basarabean Hyde Park, cel care va expune public pe durata actiunii si petitiile, scrisorile deschise, solicitarile de informatii si diverse alte demersuri pe care le-a formulat in mod oficial mai multor institutii publice, informeaza un comunicat de presa emis de acesta. Reeditarea maratonului oratoric care a inceput pe 31 august isi propune, totodata, sa identifice din discursuri si expunerile de atitudine in scris si din sondajele realizate printre participanti care este cea mai deschisa institutie, cea mai accesibila pentru cetateanul de rand si cea mai receptiva. Hyde Park va decerna diplome si pentru cele mai active institutii media, care contribuie la buna si corecta informare a cetatenilor, si pentru organizatia civica desemnata de public drept cea mai implicata in promovarea drepturilor omului, in special accesului la informatie si libertatea cuvantului. Maratonul va mai oferi si un premiu simbolic, cu valoare de avertisment, un cartonas galben/rosu pentru institutia sau persoana cea mai secretizata, care va fi acordat de catre cetatenii care vor lua parte la intrunire.

Ziua va marca si implinirea a 70 de ani de la nasterea scriitorului basarabean Paul Goma (exilat in 1944 in dreapta Prutului, apoi la Paris in 1977, membru in Senatul onorific al ONG Hyde Park), care, prin intreaga sa activitate, a promovat libertatea gandirii si a exprimarii. De aceea, o parte a duminicii va fi dedicata creatiei sale literare si se vor face publice rezultatele unui concurs de pagini web despre Paul Goma. Cea mai originala conceptie va fi premiata si va obtine o adresa accesibila la site-ul lui Paul Goma pe Internet.

Manifestarea de duminica, 2 octombrie, va fi precedata duminica, 25 septembrie, de o alta actiune autorizata pe Aleea Clasicilor, in cadrul careia va fi citit si difuzat pe hartie programul activitatilor din saptamana dreptului de a sti.

 
Se deschide o Casa Romaneasca si la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :308
Monday, 19 September 2005

Asociatia de promovare sociala si culturala Italia-Romania "Fratia", impreuna cu Liga Romanilor din Italia anunta deschiderea, la finele acestei saptamani a "Casei Romanesti", la Torino.

Noua institutie, ce isi va deschide portile pentru romanii din Italia sambata, 24 septembrie, in cadrul unei ceremonii programate pentru ora 17.00, va fi noul sediu al celor doua asociatii romanesti. Ceremonia se va desfasura la Sala de Spectacole din Corso Giulio Cesare 29 bis.

Vor fi prezenti la acest eveniment de deschidere a Casei Romanesti, ambasadorul Romaniei in Italia, Cristian Colteanu, consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, precum si o echipa a TVR International. Programul se va deschide cu un cuvant de bun-venit, urmat de scurte interventii ale reprezentantilor diplomatiei romanesti, dar si ale autoritatilor locale. De la ora 18.00 programul va continua cu o mostra de arta si folclor romanesc si se va incheia cu o cina traditionala romaneasca. Cei interesati sa participe la acest eveniment pot confirma trimitand un e-mail la adresa info@fratia.it, sau pot suna la numarul de telefon/fax 011.2359090.

 
Elevii din Chitighaz vor sustine examenul de limbaPDF Print E-mail
Chitihaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :303
Monday, 19 September 2005

Scoala generala romaneasca din Chitighaz a dezvoltat, incepand in luna septembrie, oferta programului scolar pentru elevii sai cu un curs facultativ de limba romana.

Dupa informatiile primite de la profesoara Maria Ambrus, aceste cursuri se organizeaza pentru elevii care vorbesc mai bine romaneste. Pentru prima runda s-au inscris 12 elevi din clasele 6, 7 si 8, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. "Daca vor invata si vor corespunde cerintelor, ii vom inscrie la examenul de baza sau la cel de grad mediu, la limba romana. Copiii care se inscriu la acest curs ori isi continua studiile la Liceul "Nicolae Balcescu" din Giula, si astfel castiga experiente in domeniul examenelor, ori aleg o alta scoala medie, iar ei vor sa obtina examenul de limba pentru a fi mai usor admisi. Oriunde ar da elevii admitere, au nevoie de examene de limba", a declarat conducatoarea cursurilor. Referitor la metodele de pregatire, Maria Ambrus a aratat: "facem exercitii de gramatica si compuneri si, bineinteles, discutam romaneste diferite situatii din viata pentru pregatirea fazei orale. Din pacate, copiii au un vocabular minim si nici n-au curajul sa vorbeasca. Pentru asta trebuie sa facem tot mai multe exercitii." Profesoara Ambrus este de parere ca multi copii si-au dat seama ca au nevoie si pot avea avantaje daca stiu bine limba romana.

 
Consulul roman la Milano, distins pentru excelenta in diplomatiePDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 19 September 2005

La intalnirea anuala de la Bucuresti a ambasadorilor si consulilor romani, consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, a fost premiat pentru excelenta in diplomatie.

"Consider premiul un mesaj de incurajare pentru comunitatea romaneasca din Italia", a aratat diplomatul roman, in cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor diplomatiei romane pentru activitatea din anul 2005.

Reuniunea anuala a ambasadorilor si consulilor generali ai Romaniei s-a desfasurat in perioada 29-31 august, la Bucuresti, unde au fost dezbatute probleme privitoare la diploamtia romana, la politica externa a Romaniei, dar si la Diaspora.

Marele Premiu al diplomatiei romane a fost acordat lui Neagu Djuvara, pentru intreaga activitate dedicata istoriei diplomatiei si istoriei romanilor, si lui Alexandru Paleologu (trecut in nefiinta pe 2 septembrie 2005), pentru rolul exceptional in promovarea imaginii unei culturi si a unei Romanii europene, informeaza ziarul romanilor din Italia, Gazeta Romaneasca. Ambasador al anului 2005 a fost desemnat sefului Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Lazar Comanescu, pentru contributia deosebita avuta la pregatirea semnarii Tratatului de Aderare la UE.

Alaturi de Mircea Gheordunescu, au mai fost distinsi cu premiul pentru performanta diplomatica si prim-colaboratorul Ambasadei Romaniei la Madrid, Ana Voicu, consulul Romaniei din Ambasada de la Londra, Mihai Delcea, directorul Institutului Cultural Roman de la Venetia, prof. univ. Ioan Aurel Pop, si functionarul international din centrala MAE, Ioan Tudor.

Reprterii de la Gazeta Romaneasca au stat de vorba cu Mircea Gheordunescu despre semnificatia pe care acesta o da acestui premiu: "Ceea ce va spun acum am spus-o si public, atunci cand am primit premiul, si o spun efectiv din convingere. Am considerat ca premiul il merita si alti colegi, de la Roma, Madrid sau Barcelona. I-am spus ministrului de externe ca eu consider acest premiu ca un mesaj de incurajare si de grija a Ministerului de Externe pentru tot mai numeroasa si harnica comunitate romaneasca din Italia, pentru reprezentantii asociatiilor romanesti, din ce in ce mai active, pentru Liga Romanilor din Italia, ce trebuie sa aiba si deja are un rol din ce in ce mai important, pentru vrednicii slujitori ai bisericii si cultelor romanesti, si nu in ultimul rand pentru reprezentantii presei de limba romana din Italia", a declarat consulul Romaniei la Milano.

 
Personalitati romanesti, prezente la Congresul International de Stiinte Istorice de la SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :698
Monday, 19 September 2005

{mosimage}O delegatie romana a participat la "New South Wales University" din Sydney la cel de al XX-lea Congres International de Stiinte Istorice, care se desfasoara odata la cinci ani, in diferite orase de pe glob, si reuneste cateva mii de somitati internationale in domeniul istoriei.

{mosimage}Congresul se tine pentru prima data in emisfera sudica a globului, fapt care onoreaza Australia. Au fost invitati oameni de specialitate in domeniul stiintelor istorice din peste cincizeci de tari. Din delegatia romana au facut parte prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romane, Director al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (Italia) si prof. univ. dr. Dumitru Preda, Ministru Consilier la Paris, al Delegatiei Permanente Romane de pe langa UNESCO.

Consulul General al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, a facilitat o intalnire intre cele doua personalitati si redactorul-sef al revistei "Spirit Romanesc" din Australia, George Roca, prilej cu care s-a realizat un interviu pentru a afla amanunte despre importantul eveniment si totodata pentru a-i face cunoscuti si cititorilor revistei Spirit Romanesc".

George Roca: Am avut prilejul sa aflu din publicatiile australiene si de pe internet despre importanta organizarii pentru prima oara in emisfera sudica a celei de a XX-a editie a prestigiosului Congres International al Stiintelor Istorice. De asemenea am aflat ca printre cei prezenti se afla la loc de frunte, din punct de vedere a traditiei de participare, si delegatia Romaniei. Ce ne puteti relata despre acest eveniment?

Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop: As vrea sa subliniez ca Romania este foarte cunoscuta participantilor la acest eveniment, deoarece cel de al XV-lea Congres International al Stiintelor Istorice a fost organizat la Bucuresti. Delegatiile Romaniei au avut o participare destul de activa la congresele anterioare, demonstrand efortul facut de specialistii nostri la alinierea stiintelor istorice romanesti la cele ale statelor cu traditie.

Prof. Univ. Dr. Dumitru Preda: Anul acesta gazda congresului a fost The University of New South Wales din Sydney. Intradevar, este pentru prima data in cei 100 de ani de desfasurare a acestui eveniment cand oportunitatea organizarii a fost oferita Australiei. Pana in prezent majoritatea congreselor au fost gazduite pe continentul european si cel nord-american.

George Roca: Ati putea enumara cateva orase unde s-au tinut ultimele congrese?

Prof. Univ. Dr. Dumitru Preda: Desigur! In anii recenti au fost organizate congrese la San Francisco (1975), Bucuresti (1980), Stuttgart (1985), Madrid (1990), Montreal (1995). Penultimul congres, cel de al XIX-lea a fost organizat in perioada 6-13 august 2000, la Oslo, in Norvegia.

George Roca:: Cine este organizatorul acestor congrese, cine poate fi invitat sa participe si cine poate face parte din delegatiile nationale?

Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop: Congresele sunt organizate de Comitetul International al Stiintelor Istorice, impreuna cu comitetul national al tarii gazda. Participantii sunt delegatii comitetelor nationale ale tarilor din care provin. Comitetele nationale sunt compuse din reprezentanti ai institutiilor de cercetare in domeniul stiintelor istorice. In tara noastra aceasta activitate este coordonata de catre Academia Romana.

George Roca: Care este originea acestor congrese?

Prof. Univ. Dr. Dumitru Preda: Primul congres internatonal de istorie a fost organizat la Paris in anul 1900. Intre anii 1900 si 1926, congresele s-au tinut destul de sporadic. La 15 mai 1926, 19 tari, au fondat la Geneva, Comitetul International al Stiintelor Istorice (CISI). Dupa aceasta data organizarea congreselor a revenit acestui for, care da dovada de mult profesionalism. In prezent au devenit membre a CISI, peste 58 de comitete nationale ale unor tari situate pe toate continentele lumii. Comitetul International al Stiintelor Istorice are sediul in Elvetia, la Geneva.

George Roca: Care este scopul organizarii acestor congrese?

Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop: Scopul congreselor este sa se puna in lumina si sa se evidentieze cercetarile si nivelul la care a ajuns istoria pana la aceea data. De asemenea, se ofera prilejul de o mai buna cunoastere, colaborare si strangere a legaturilor dintre reprezentantii diferitelor scoli istorice. Cu acest prilej se intalnesc si participa la dezbateri cateva mii de istorici din toata lumea. La aceste intruniri se lucreaza pe grupe de specialitate, pe zone geografice, lingvistice, etc., rezultatele si constatarile fiind comunicate tuturor celor interesati.

George Roca: Care a fost tematica principala dezbatuta la congresul de la Sydney?

Prof. Univ. Dr. Dumitru Preda: Tematica a fost destul de variata. S-au dezbatut teme de mare importanta, organizandu-se 26 de sesiuni de specialitate si 20 de mese rotunde. Una dintre temele principale dezbatute a fost: Globalizarea istoriei si limitele acesteia", tema cu care s-a deschis de fapt cel de al XX-lea Congres.

George Roca: Ce alte activitati au mai fost prezente la anul acesta la Sydney?

Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop: A fost organizata si o expozitie de carte istorica, facandu-se astfel cunoscute scrierile participantilor si promovarea acestora la edituri de prestigiu din lumea anglo-saxona (precum Cambridge, Blackwell, etc.), intr-o posibila publicare a rezultatelor cercetarilor istorice pentru un segment mai mare de cititori de pe mapamond.

George Roca: Stimati domni, va multumesc in numele meu si al cititorilor nostri si va doresc mult succes in nobila munca pe care o desfasurati in domeniul stiintelor istorice si ca ambasadori culturali ai tarii noastre, Romania.

Pentru Romanian Global News, a transmis corespondentul nostru, George Roca, redactorul sef al revistei "Spirit Romanesc", Sydney, Australia.

 
Romanii din Ontario vor avea o noua manastire ortodoxaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :369
Monday, 19 September 2005

Comunitatea de romani care se afla in apropiere de metropola Toronto va putea sa mearga in curand la slujbele religioase ortodoxe ale manastirii "Sfanta Cruce" care se vor desfasura intr-un loc ce urmeaza sa fie ales in cel mai scurt timp.

Initiativa infiintarii acestui nou lacas de cult ii apartine parintelelui Arhimandrit Nicolas Giroux si a aparut in urma cu cateva luni, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Viitoarea manastire va functiona sub omoforul Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Nicolae al Americii si Canadei, cel care i-a incredintat aceasta misiunea parintelui Nicolas. Manastirea va fi construita si va functiona dupa canoanele arhitectonice, ecleziastice si liturgice ale Bisericii Ortodoxe si va fi deschisa tuturor crestinilor ortodocsi, indiferent de originea lor etnica.

Actele pentru infiintarea juridica a manastirii au fost deja intocmite, iar in viitorul apropiat se va incepe cautarea unui loc suficient de mare si nu prea indepartat de Toronto unde sa fie ridicata manastirea si celelalte cladiri aferente ei (chiliile monahilor, o resedinta pentru persoanele in varsta care doresc sa se retraga acolo la pensie, o sala de conferinte, etc ) Pentru ca proiectul acestei manastiri sa prinda viata este nevoie de sprijinul tuturor credinciosilor care vor sa ia parte la crearea unui loc crestin de rugaciune si reculegere. Informatii aditionale despre acest proiect se pot obtine de la parintele Nicolas, telefon: (416)249-3878, e-mail : nicolas_76@sympatico.ca, sau de la Nicolae si Mariana Gavriliu, telefon (905)602-9430, e-mail : 2imago @rogers.com.

 
Romanii din Voivodina pot sa devina stele ale diasporei romanesti din SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :269
Monday, 19 September 2005

Romanii din Voivodina care s-au stabilit in Statele Unite ale Americii sunt invitati sa se inscrie la un concurs de muzica usoara si populara din diaspora care va fi transmis prin satelit de postul Tv.Bn.Televizija.

 

Concursul se intituleaza "New Star" si va avea preselectia sambata, 24 septembrie, la Dallas, duminica, 25 septembrie, la New York, sambata, 22 octombrie, la Atlanta, si sambata, 29 octombrie, la Cleveland, informeaza publicatia romaneasaca din SUA "Meridianul". La concurs sunt asteptati sa participe toti cei care stiu sa cante si vor sa devina stele ale diasporei. Castigatorul fazei finale va primi din partea organziatorilor concursului sansa de a-si realiza un CD audio, un videoclip si de a face un turneu prin SUA, Canada si Europa Concursul va fi transmis de televiziunea BN pe continentul nord-american si in Europa.

 
Victimele inundatiilor din Romania primesc ajutor si de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :293
Monday, 19 September 2005

Un eveniment deosebit dedicat strangerii de fonduri pentru victimele inundatiilor care au lovit o mare parte a Romaniei in vara ce tocmai s-a incheiat, va fi organizat si la finele acestei saptamani la Londra.

Receptia se va desfasura la Inn On The Green, sambata, 24 septembrie, intre orele 19.00 si 24.00 si promite celor care isi vor anunta participarea o seara de neuitat intr-un spirit traditional romanesc. Interpreti si dansatori de folclor romanesc vor avea menirea de a-i introduce pe participanti, inca de la inceputul serii, intr-o atmosfera romaneasca, ce va fi completata si de o masa tipica poporului roman. In continuare celebra trupa East of Ealing va uimi audienta cu un mix de rock and roll est-european, pe care DJ-ul il va mixa si cu o serie de acorduri romanesti moderne, dar si genul oldies". Banii care vor fi stransi in urma donatiilor din aceasta seara vor merge catre sinistratii din Comanesti si care regiunea judetului Bacau, una dintre zonele cele mai afectate de potop.

Exista 250 de locuri pentru acest eveniment, iar rezervarile se fac in avans si presupun o donatie minima de 15 lire sterline de persoana, suma ce poate fi platita in avans sau la intrare. Mai multe detalii puteti obtine la numarul de telefon 07984 953 844, la doamna Ioana Constantinescu, sau la Inn On The Green - 020 8962 5757. Rezervarile se fac la adresa de e-mail Ioana@ukonline.co.uk.

 
Traditia populara romaneasca a viselor va fi expusa la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :272
Monday, 19 September 2005

Alex Timoschenko va prezenta marti, 20 septembrie, si tot marti, 27 septembrie, la "Melanchthon-Akademie" din Koln, un seminar din doua parti cu tema "Lumea viselor: traditii populare si cercetarea moderna in domeniul viselor".

Seminarul va incepe la ora 19:45 si se va termina la ora 22:00, taxa de participare la ambele seri fiind 16 euro, informeaza pagina oficiala de web a Cercului Cultural Romano-German "Dialog" din Koln. Alex Timoschenko va prezenta ipotezele cele mai noi in domeniul oniric, inclusiv experiente la limita intre viata si moarte, ilustrate si cu exemple din traditiile populare din spatiul est-european, in special din cel carpato-danubiano-pontic. Tema nu a fost intamplator aleasa, caci fascinatia pe care o exercita visurile asupra omului este veche si prezenta in toate etapele si zonele geografice cunoscute din istoria diferitelor culturi.

 
Festivalul basarabean Ethno-Jazz, la a patra editiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :268
Monday, 19 September 2005

Chisinaul va gazdui in perioada 21-25 septembrie cea de-a patra editie a Festivalului International "Ethno-Jazz Festival" la care vor participa renumiti muzicieni din Franta, Germania, Cehia, Polonia, India, Israel, Rusia si tara-amfitrion.

Lansat in urma cu trei ani, festivalului este organizat de formatia basarabeana "Trigon", cu sprijinul Ministerului Culturii si Turismului, informeaza portalul sanatatea.com. Ansamblul este alcatuit din Anatol Stefanet - vioara, Vali Boghean - saxofon, caval, trompeta, vocal, Dorel Burlacu -clape, pian, armonica, Gari Tverdohleb - tobe, percutie, xilofon. Ca un preambul al acestei manifestari, grupul "Trigon" va organiza marti, 20 septembrie, o conferinta de presa in Sala cu Orga din Chisinau.

 
Studentii ortodocsi din Toronto si-au facut asociatiePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :340
Monday, 19 September 2005

Mai multi studenti ortodocsi din Toronto, care alcatuiesc grupul intitulat "Ortodox Christain Fellowship", se vor intalni miercuri, 21 septembrie, la biserica "St. Basil" din localitate.

Intrunirea incepe la ora 19:00, are ca scop cunoasterea tuturor membrilor acestui grup si consta intr-o seara de rugaciune si o cina de post, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Studentii care alcatuiesc acest grup si-au propus sa isi traiasca viata prin intermediul credintei ortodoxe si ii primesc cu draga-imima in randul lor si pe ceilalti crestini care apartin altor confesiuni. Biserica ce va gazdui intalnirea se afla situata la adresa 50 St. Joseph Street, Toronto. "Ortodox Christain Fellowship" este o organizatie care se afla sub patronajul Adunarii Episcopilor Ortodocsi din America, mai anunta ARC. Mai multe informatiii despre intalnire pot fi aflate de la Efraim: (416) 693.7512; Nicolae sau Mariana: (905) 602.9430.

 
Cimitirul din Sapanta, imortalizat pentru americaniPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 19 September 2005

O expozitie fotografica a artistului Peter Kayafas, care atre ca tema Cimitirul Vesel din Sapanta, va putea fi vizionata de publicul roman si american la galeria Est-Vest a Institutului Cultural Roman din New York, in perioada 23 septembrie-15 octombrie.

Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 23 septembrie, intre orele 18:30-20:30, si va prezenta fotografiile color ale faimoaselor cruci de la Sapinta, insotite de traducerile epitafurilor realizate de prof. Sanda Golopentia, informeaza institutul. O alta sectiune a expozitiei cuprinde o selectie de fotografii alb-negru realizate de Kayafas in Romania intre anii 2003 si 2005.

Expozitia este menita sa ofere publicului american o mostra a unei culturi stravechi care supravietuieste intr-o maniera inedita in peisajul unei tari aflate in plin proces de modernizare. Totodata, pentru romanii din New York, expozitia ofera o reintilnire cu un fenomen unic de reinterpretare a traditiilor romanesti si o excursie vizuala la unul dintre punctele turistice cele mai cautate din tara-mama.

Peter Kayafas locuieste in New York City unde este director al Eakins Press Foundation, o editura non-profit ce a publicat volume exceptionale de arta, fotografie, istorie, dans clasic si literatura. Kayafas a calatorit si fotografiat in Statele Unite, Cuba, Romania si in alte tari europene. Lucrarile lui sunt expuse la Muzeul de Arta din Brooklin; Galeria Ariel Meyerowitz din orasul New York, la Galeria Luisotti din Santa Monica, la Institutul de Arta din Chicago, la Universitatea Missouri, la Muzeul si parcul de sculptura DeCordova si in alte locuri.

Sanda Golopentia este profesor de franceza la Brown University. Ea a publicat lucrari de antropolingvistica si pragmatica literara (avind ca subiect de analiza poezia populara romaneasca si romane si piese de teatru frantuzesti din secolul al XX-lea), semiotica culturala si eseuri literare despre exil. Peste 250 de studii si eseuri ale Sandei Golopentia au fost publicate in Statele Unite, Franta, Romania, Italia, Belgia, Portugalia, Spania, Africa de Sud si Mexic.

 
Belgienii vor sa invete limba romanaPDF Print E-mail
Antwerpen, Belgia/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 19 September 2005

Institutul de Traducatori si Interpreti din Antwerpen, HIVT - Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken, organizeaza si in acest an cursuri de seara de limba romana.

Cursurile sunt destinate in principal vorbitorilor de limba neerlandeza, precum studenti, functionari, angajati de firme cu reprezentante in Romania sau membri organizatiei ADR (Adoptie Dorpen Roemenie), informeaza portalul romanilor din Belgia. Modulul se va desfasura pe durata a 20 de saptamani care totalizeaza 60 de ore, din luna octombie pana in aprilie si va incepe pe 10 octombrie. Participantii vor fi impartiti in doua nivele, care vor veni la ore dupa urmatorul program - nivelul 1: joi 18.30-21.30., nivelul 2: marti 18.30-21.30. Cursurile costa 160 de euro pentru studenti si someri si 250 pentru toate celelalte persoane interesate.

Doritorii sunt asteptati marti, 20 septembrie, de la ora 18:30, la o seara informativa care se va desfasura la adresa HIVT, Schildersstraat 41, 2000 Antwerpen (langa Muzeul de Arta).

Informatii suplimentare se mai pot obtine de la numarul de telefon 0496 55 38 22 sau de la adresa de e-mail nedrom@pandora.be.

 
Inca patru seri la Covent Garden pentru Marie-Jeanne LeccaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 19 September 2005

Un nou spectacol ale carui costume sunt semnate de designer-ul roman Marie-Jeanne Lecca va fi prezentat incepand de luni, 19 septembrie, la Londra.

Opera lui Carl Nielsen, "Maskerade" va fi programata in pentru zilele de19, 22, 26 si 30 septembrie, de la ora 19.30, la Royal Opera House, Covent Garden. Este vorba despre o comedie spumoasa cu stapani si servitori, trucuri si deghizari, fara sa mai punem la socoteala o iubire tinereasca, ceea ce transforma "Maskerade" in, probabil, cea mai accesibila dintre operele comice ale secolului al XX-lea. Opera are la baza scenariul lui Holberg, iar muzica este realizata de compozitorul danez Carl Nielsen in anii 1905-1906.

Marie-Jeanne s-a nascut la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului de Arte Frumoase, iar acum locuieste la Londra unde a lucrat de mai multe ori alaturi de Keith Warner, David Pountney si Francesca Zambello. Marie Jeanne Lecca a fost cea care a realizat costumele pentru "Turandot" (la Salzburger Festspiele), "Macbeth" (Opera din Zurich), "Rienzi" si "Jenufa" (la Opera de Stat din Viena), "Katya Kabanova" si "Faust" (la Opera de Stat din Munchen) si multe alte spectacole celebre in cele mai mari opere si teatre internationale. Printre proiectele in care este implicata acum se afla si lucrul la costumele pentru "Wilhelm Tell", la Opera Nationala din Paris, "Wozzeck", la Royal Opera House si "West Side Story", la Bregenzer Festspiele.

 
Discoteca romaneasca din Londra are si premiantiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :251
Monday, 19 September 2005

Dupa editii intregi de muzica, distractie si atmosfera romaneasca oferite romanilor stabiliti la Londra, discoteca romaneasca isi stabilieste, iata, si premiile.

Editia de sambata, 10 septembrie, a discotecii romanesti, desfasurata ca de fiecare data la Pomodoro Bar, si-a desemnat "dupa multe dezbateri si incercari dupa nopti nedormite si litri de cafea bauta" cum spun organizatorii cea mai cool fotografie, si persoana "cea mai cool" din discoteca. Castigatoarea, cea care apare in fotografie, este castigatoarea unei intrari gratuite si a unei bauturi oferita de organizatorii discotecii, la editia de sambata, 24 septembrie. Cea care se recunoaste in foto poate trimite un e-mail la adresa disco.ro.londra@k.ro sau poate telefona la numarul 0787 614 6863, pentru a intra in posesia premiului.

 
Bute, Diaconu si Ionut, vedetele de la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :441
Monday, 19 September 2005

Pugilistul roman Lucian Bute l-a invins sambata, 17 septembrie, la Montreal, prin KO, pe americanul de origine egipteana Kabary Salem, inscriindu-si in palmares cea de-a 14-a victorie prin KO, din tot atatea meciuri disputate.

Bute l-a intrecut pe american prin KO tehnic in runda a opta, reusind astfel sa isi pastreze centura de campion in versiunile WBC Continental si NABF la categoria super-mijlocie, informeaza portalul oficial al sportivului. Daca visul patronului clubului Interbox, la care joaca Bute, se concretizeaza, romanul va juca in luna decembrie cu germanul Markus Beyer. Ceilalti doi pugilisti romani care au boxat sambata au reusit si ei sa iasa castigatori din meciurile disputate. Adrian Diaconu si-a pastrat titlul de campion al Canadei la categoria semigrea, dupa ce l-a invins pe sportivul Conal MacPhee prin KO in repriza a doua, iar Ion Ionut l-a batut in repriza a cincea pe canadianul Sebastien Hamel la categoria super-usoara, obtinand al 11-lea succes in cele 11 partide boxate la profesionisti, din care sapte prin KO.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions