Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Puhoiul de nestavilit loveste din nou 3 morti si 5 disparutiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Friday, 23 September 2005
Trei persoane si-au pierdut viata si 5 sunt date disparute, 71 de case au fost distruse de ape, alte 1.098 avariate, 2.152 inundate si 4.947 de anexe au fost luate de ape.

Acesta este ultimul bilant al celor mai recente inundatii care s-au abatut asupra Romaniei, mai ales in partea sa de sud. 299 de localitati din 17 judete si Capitala au fost inundate in urma ploilor cazute aproape fara incetare in ultimele zile, precum si in urma revarsarilor unor rauri. Mai multe cai de acces catre si dinspre satele si localitatile din sudul Romaniei sunt blocate partial sau chiar total. 7 drumuri nationale au fost inchise, la fel ca si 10 cai ferate. Astfel, sunt inchise circulatiei DN 2 Bucuresti - Urziceni, in localitatile Movilita si Cosereni, DN 1D intre Barbulesti si Urziceni, DN 39 intre Constanta si Mangalia, la Tuzla. Pe DN6, intre Bucuresti si Alexandria, in dreptul localitatii Dragasani se circula foarte greu. Pe calea ferata a fost inchisa circulatia pe linia Ploiesti Sud - Urziceni, la Ialomita, ruta Bucuresti - Galati, la Dridu Armasesti, ruta Constanta - Mangalia, in zona Eforie Nord si pe linia Bucuresti - Pitesti, la Sabaeni - Ciocanesti.

 
Bucurestiul si imprejurimile amenintate de apePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 23 September 2005
Lacurile din Capitala au crescut amenintator in ultimele 24 de ore. In parcul Herastrau, lacul mai are cativa centimetri pana sa se reverse.

Autoritatile au dat drumul apei sa curga spre Lacul Floreasca si apoi in Lacul Tei. Lacul Ciurel ameninta si el sa inunde Bucurestiul daca se revarsa. Nivelul apei a crescut cu un metru. Autoritatile supravegheaza in continuu situatia, informeaza Hot News.

Pericol de inundatii se inregistreaza si in cartierul Plumbuita din Bucuresti. Lacul Plumbuita ameninta, joi, 22 septembrie, sa iasa din matca si sa inunde casele oamenilor. Energia electrica a fost oprita in cartier de autoritati care supravegheaza in aceasta noapte situatia.

Incepand de joi, in 15 localitati din judetul Ilfov se afla in stare de alerta. Astfel, la Buftea, Chitila, Mogosoaia, Dragomiresti Vale, Ciorogarla, Domnesti, Clinceni, Cornetu, Bragadiru, Magurele, Darasti Ilfov, Jilava, 1 Decembrie, Copaceni si Vidra, oamenii sunt disperati, iar autoritatile au avertizat ca ar putea incepe operatiunea de evacuare.

Desi situatia nu pare sa cunoasca vreo imbunatatire, iar apele isi croiesc tot mai mult drum prin gospodariile oamenilor, autoritatile de la Bucuresti si din Ilfov indeamna, in mod repetat, populatia sa nu intre in panica.

 
Vremea nu ii va cruta pe romani nici zilele urmatoarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 23 September 2005
Prefecturile din judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Ialomita, Prahova si Tulcea au primit vineri, 23 septembrie, o noua avertizare meteorologica.

Ploi insemnate cantitativ vor continua sa cada pana sambata, 24 septembrie, la ora 21.00. Cantitatile de apa vor depasi local 40 de litri pe metru patrat si izolat 60 de litri pe metru patrat in intervale de 6-8 ore. Avertizarea mai precizeaza ca in zonele afectate ploile vor fi insotite de furtuni.

 
Familiile Basescu si Voronin isi vor petrece duminica la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 23 September 2005
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, impreuna cu sotia sa, Maria Basescu, se vor intalni duminica, 25  septembrie, la Iasi, cu presedintele moldovean Vladimir Voronin si sotia sa, Taisia Voronina.

Intrunirea celor doi sefi de stat se va desfasura la Casa Dobrovat, unde presedintii vor discuta si vor lua parte la un dejun oferit in onoarea lor, informeaza un comunicat de presa emis de Presedintia Romana. In cadrul intalnirii este programata si o declaratie de presa comuna a celor doi presedinti care va fi facuta la ora 12.15, la Casa Dobrovat. Din programul de la Iasi mai face parte si o vizita la Manastirea Cetatuia la care va merge presedintele Voronin.

 
MAE ii avertizeaza pe romanii din SUA sa se fereasca de RitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Friday, 23 September 2005

Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in cursul urmatoarelor zile in zona de sud a Statelor Unite (statele Texas si Louisiana), asupra pericolului declansarii uraganului Rita.

Uraganul Rita este in prezent incadrat la categoria 4, putand ajunge la categoria 5 in momentul impactului, ceea ce semnifica o viteza a vantului de peste 250 km/h. Potrivit estimarilor specialistilor americani, impactul uraganului cu zona coastei Golfului Texas ar putea avea loc in cursul primelor ore ale diminetii de sambata, 24 septembrie (ora locala).

Cetatenii romani care locuiesc in zona de impact a uraganului sunt sfatuiti sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile americane si sa isi ia toate masurile de siguranta personala, inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu apa si mancare pentru o perioada de cateva zile. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care au rude sau cunostinte in zona de sud a Statelor Unite ale Americii (statele Texas si Louisiana), sa incerce sa ia legatura cu acestea cat mai curand posibil. Este de asteptat ca impactul uraganului Rita sa afecteze sistemele de comunicatii, iar legaturile telefonice cu persoanele din zona afectata ar putea fi intrerupte timp de mai multe zile. La Directia Consulara din Ministerul Afacerilor Externe vor functiona doua linii telefonice (319-6870 si 319-6871) la dispozitia publicului, pentru a prelua apeluri de la persoanele care au rude sau cunostinte in zona afectata de uragan si nu reusesc sa ia legatura cu acestea. Cele doua numere de telefon vor putea fi apelate, in cursul saptamanii, intre orele 8:30 20:30, iar in zilele de sambata si duminica intre orele 8:30 16:30.

 
Cursuri suspendate pentru elevii din 34 de scoli din taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian News
Accesari :383
Friday, 23 September 2005

Cursurile din 34 unitati de invatamant, dintre care 3 gradinite, din judetele Ialomita, Teleorman, Prahova, Dolj, Dambovita, Covasna, Arges, Ilfov si din Municipiul Bucuresti, au fost suspendate de Ministerul Educatuiei si Cercetarii, in urma ploilor care au afectat derularea normala a orelor.

De asemenea, procesul de invatamant a fost perturbat in 201 unitati de invatamant din aceleasi judete in care, dupa infiltrarea apei, inundarea subsolului din cauza canalizarii refulate si avarierea retelei de curent electric au fost afectate atat spatiile de invatamant, cat si curtea scolii sau anexele.

Canititatile mari de apa care a cazut in ultimele zile au facut impropii spatiile de invatamant din Bucuresti, Ilfov, Dolj, Covasna, iar in judetele Ialomita, Teleorman, Prahova, Dambovita, Covasna, Arges drumurile au devenit impracticabile, ceea ce a ingreunat transportul elevilor si al cadrelor didactice catre scoli. Totodata, in judetul Prahova unele scoli au fost tranformate in adaposturi pentru sinistrati, a anuntat printr-un comunicat ministerul roman.

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) si Inspectoratele Scolare Judetene (ISJ) monitorizeaza in permanenta situatia unitatilor de invatamant afectate si activitatea acestora, in vederea identificarii masurilor ce se impun si a informarii periodice a opiniei publice.

Pentru aceste unitati de invatamant, autoritatile publice locale si inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta au intervenit in vederea evacuarii apelor pluviale si reinceperii activitatii scolare, iar Inspectoratele Scolare Judetene monitorizeaza zilnic activitatea si evalueaza efectele produse de precipitatiile cazute. In scolile in care cursurile au fost intrerupte va fi realizat un grafic pentru recuperarea acestora, cu avizul inspectoratului scolar judetean.

 
PNA si-a incetat activitatea in favoarea DNAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Friday, 23 September 2005

Parchetul National Anticoruptie a devenit joi, 22 septembrie, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, Departamentul National Anticoruptie si a trecut in subordinea Parchetului General.

Daca prin decizia Curtii Constitutionale, procurorii PNA nu mai aveau competenta de a se ocupa de dosarele de coruptie in care sunt implicati demnitari, noua institutie, organizata ca structura autonoma, se va ocupa intocmai de aceste dosare.

 
Jandarmeria si SRI vor actiona in cazul apelurilor de urgentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Friday, 23 September 2005
Structurile specializate ale Jandarmeriei Romane si unitatea specializata din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI) vor raspunde si actiona in cazul apelurilor de urgenta -112. Cele doua institutii sunt incluse pe lista serviciilor de interventie pentru conectarea la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta, potrivit unei Hotarari adoptate in sedinta de joi a Guvernului. Structurile din Jandarmerie si SRI vor functiona ca servicii specializate de interventie, asemenea serviciilor de interventie rapida ale politiei, pompierilor, ambulantei. Includerea Jandarmeriei si SRI intre institutiile care actioneaza in cazul apelurilor de urgenta este determinata de necesitatea unei interventii mai eficiente in situatii de urgenta care privesc asigurarea legalitatii, sigurantei publice si protectiei populatiei. Potrivit Ordonantei Guvernului nr. 18/2002, Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta functioneaza permanent. Prin acest sistem se primesc si inregistreaza automat apelurile de urgenta comunicate prin telefon, radio, dispozitive automate de anuntare, semnalizare, alarmare ori prin alte mijloace, confirma si localizeaza, pe cat posibil, apelurile primite. Apeluri sunt   analizate, directionate si transmise operativ  serviciilor specializate de interventie, in functie de natura evenimentelor si de consecintele acestora, precum si la autoritatile competente. Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta asigura, conform legii, receptionarea apelurilor de urgenta si in limbile minoritatilor nationale din unitatea administrativ-teritoriala si, dupa caz, in una-doua limbi de circulatie internationala. Serviciile specializate in interventii la apelurile de urgenta asigura, prin dispeceratele proprii, preluarea apelurilor de urgenta transmise de dispeceratul pentru apeluri de urgenta, alerteaza de indata personalul de interventie si mentin legatura cu fortele si mijloacele dislocate la locul evenimentului, informeaza Prompt Media.
 
Filmul lui Cristi Puiu face escala la New YorkPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 23 September 2005
Pelicula "Moartea domnului Lazarescu" participa in perioada 23 septembrie-9 octombrie la cea de-a 43-a editie a Festivalului de la New York.

Evenimentul cultural din metropola americana va fi deschis de lung-metrajul Good Night and Good Luck, regizat de George Clooney, informeaza portalul concursului. Festivalul va mai prezenta publicului new-yorkez mai multe filme de succes ale ultimului an, printre care si doua pelicule laureate la Cannes in 2005, "L'enfant", Palme d'Or, si "Cache", premiul pentru regie.

"Moartea domnului Lazarescu"va fi proiectat duminica, 24 septembrie, de la ora 15:00, si duminica, 25 septembrie, in Alice Tully Hall. Mult asteptata pelicula romaneasca, regizata de Cristi Puiu si castigatoare a sectiunii Un certain regard de la Cannes, va putea fi vazuta si in tara noastra incepand de vineri, 23 septembrie.

 
Doua nave romanesti, in exercitiu comun cu ambarcatiuni bulgarePDF Print E-mail
Varna, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 23 September 2005
Romania va fi reprezenata de doua dragoare maritime la exercitiul bilateral LIVEX05, care are loc in Bulgaria in apele teritoriale de la Marea Neagra si in portul Varna in perioada 2529 septembrie.

Cele doua amabractiuni trimise de Fortele Navale Romanesti sunt Lt. Dimitrie Nicolescu si Lt. Lupu Dinescu, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Dragoarele maritime au la bord cate 69 militari si sunt comandate de locotenentul comandor Mihai Panait, respectiv locotenentul comandor Emanuel Paraschiv. Navele vor efectua manevre tactice, vor executa trageri reale cu armamentul antiaerian de la bord si vor participa la exercitii de dragaj, de comunicatii, de cautare si salvare pe mare, de reaprovizionare pe mare si transfer de materiale si de transmisii de date. De asemenea, pe timpul stationarii la cheu, echipajele navelor vor participa la o serie de ateliere de lucru si exercitii complexe de comunicatii.

Prin acest exercitiu se spera sa se creasca gradul de interoperabilitate intre fortele navale si sa se imbunatateasca relatiile intre flotele apartinand celor doua state.

 
Iubitorii benzilor desenate din intreaga lume se intalnesc la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 23 September 2005
Constanta va fi in perioada 13-16 octombrie locul de desfasurare a celei de-a XV-a editiii a Salonului International al Benzii Desenate BD Constanta 2005.

Manifestarea isi propune sa promoveze benzile desenate romanesti si internationale de calitate in Romania, Constanta gazduind salonul si in anii 1994, 1998, 1999 si 2001. Evenimentul va avea loc in Muzeul de Arta, Muzeul Marinei Romane si Hotelul Ibis si ii va aduce pe malul Marii Negre pe Jean Auquier, directorul Centre Belge de la Bande Dessinee din Bruxelles, Stephen Desberg, scenarist, Daniel Koller, desenator Elvetia, Implusion Studio, Bulgaria, Labiano Hugues din Franta, Mario Pavesio, desenator din Italia, Pascal Rabate din Franta, Livia Rusz, desenatoare din Ungaria, Marjane Satrapi din Iran si Yves Poinot, presedintele Festivalului BD Angouleme, informeaza cotidianul constanteanCuget Liber. La salon se vor mai organiza si expozitii ale invitatilor, standuri cu vanzare BD, dezbateri, ateliere, jocuri, concursuri, premii, lansari de albume si reviste si se vor decerna trofeele Sandu Florea 2004.

Evenimentul de la Constanta a fost prefatat in aceasta vara de vernisajul expozitiei de benzi desenate BDlix TouriXt, semnata de tanarul grup de BD-fili Les Bons Joueurs. Acestia au propus o calatorie imaginara a calutului de mare BDlix, care porneste spre Paris, avand ca punct de plecare castelul creatiei, sediul Aliantei.

 
Program plin la Zilele Cercetarii RomanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :393
Friday, 23 September 2005
Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, ANCS, organizeaza, in perioada 26 septembrie 8 octombrie, in Bucuresti, Zilele Cercetarii Romanesti.

Manifestarea va cuprinde mai multe actiuni, precum Conferinta Internationala PC7: Oportunitati si provocari pentru Romania, 27-28 septembrie, orele 9.00 - 18.00, la Sala Bibliotecii Academiei Romane, expozitia realizarilor cercetarii romanesti Salonul Cercetarii 2005, 4-8 octombrie, la Complexul Expozitional Romexpo, sau cea de-a IX-a editie a Salonului National de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi Inventika 2005, 4-8 octombrie, tot la Complexul Expozitional Romexpo. Incepand cu aceasta editie, salonul de inventii se organizeaza sub patronajul Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania si al Salonului International de Inventii de la Geneva avand sprijinul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci si a Rominvent, care, prin prestigiul deja cunoscut, vor conferi un sprijin profesional si competent participantilor si se va bucura de o jurizare internationala a inventiilor prezentate, informeaza un comunicat emis de MEdC.

Din cadrul Zilelor Cercetarii Romanesti mai fac parte si un program dedicat informatizarii si eficientizarii metodelor de cercetare clinica in medicina, care va avea loc pe 4 octombrie la Ateneul Roman, si expozitia itineranta Fusion Expo, in perioada 5-15 octombrie.

 
Ucraina opreste lucrarile la canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 23 September 2005

Ucraina a decis suspendarea lucrarilor hidrotehnice de construire a Canalului Bastroe, dupa ce s-a constatat nerespectarea legislatiei privind protectia mediului. "Delta Lotman", principala institutie ucraineana responsabila de realizarea proiectului, a fost si ea informata in legatura cu decizia Kievului , se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

In contextul repetatelor clarificari, solicitate de Ministerul Afacerilor Externe, partea romana a fost informata ca, prin Ordinul ministrului ucrainean al Protectiei Mediului, nr. 199 din 7 iunie 2005, a fost constituita Comisia de verificare a respectarii prevederilor legislatiei in domeniul protectiei mediului, avand ca obiect de activitate analizarea compatibilitatii proiectului Bastroe cu normele legale privind protectia mediului inconjurator. Prin acelasi ordin, au fost suspendate temporar lucrarile la canalul ucrainean "Dunare-Marea Neagra" (Bastroe) pana la finalizarea lucrarilor comisiei de verificare si prezentarea concluziilor, mai mentioneaza comunicatul. Concluziile comisiei au confirmat faptul ca proiectul Bastroe a fost derulat fara respectarea legislatiei privind protectia mediului, autoritatile ucrainene adoptand, astfel, decizia de mentinere a masurii de suspendare a primei etape de construire a canalului ucrainean Bastroe.

Totodata, reprezentantii firmei germane Joseph Moebius Bau A.G., cea care a participat la realizarea proiectului ucrainean, contactati de Ambasada Romaniei la Berlin, au precizat ca firma germana a intrerupt relatiile contractuale cu autoritatile ucrainene, lucrarile la canal incetand, utilajele companiei fiind retrase, proiectul ramanand, astfel, nefinalizat. Firma germana a mai anuntat ca nu intentioneaza sa reia relatiile cu partea ucraineana sau sa continue lucrarile.

Reamintim ca primul tronson al canalului a fost inaugurat anul trecut, in prezenta fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima, in ciuda protestelor Romaniei si a comunitatii internationale.

 
Elevii basarabeni pot face studii in SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 23 September 2005

Filiala Consiliilor Americane pentru Invatamant International "ACTR/ACCELS", a anuntat desfasurarea, in al treisprezecelea an de activitate in Republica Moldova, a editiei 2006-2007 a Programului "Schimb pentru viitorii lideri - FLEX".

Potrivit specialistilor Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, programul este finantat de Guvernul SUA si ofera elevilor din Republica Moldova posibilitatea de a petrece un an academic in SUA. Participantii programului vor face studiile intr-un liceu din SUA, fiind cazati la familii americane.

Programul se desfasoara in baza de concurs, finalistii urmand a fi selectati de catre o comisie independenta din SUA. La prima etapa a concursului pot participa elevii claselor a IX-a, a X-a si a XI-a, nascuti in perioada 1 ianuarie 1989 - 15 iulie 1991, cu o medie academica nu mai mica de 8, care nu s-au aflat in SUA pe o perioada mai mare de trei luni in ultimii 5 ani, care nu vor avea impedimente in obtinerea vizei SUA, care au cetatenia Republicii Moldova si care vor avea posibilitatea obtinerii pasaportului international al Republicii Moldova, in cazul selectarii in finala programului.

Pentru a participa la prima etapa, tinerii trebuie sa se prezinte la unul din centrele de testare cu certificatul de nastere (in original), o fotografie tip document 4x5, un creion si un pix. Testarile se vor desfasura in orasele Nisporeni (3 octombrie, 10:00, Liceul "Mircea Eliade", strada Marii Adunari Nationale, 1), Cantemir (6 octombrie, 10:00, Liceul "Dimitrie Cantemir", strada Trandafirilor, 4), Donduseni (11 octombrie, 10:00, Liceul "Alexei Mateevici", strada Elena Sarbu, 2), Tiraspol (20 octombrie), Balti (9 noiembrie, 10:00, Universitatea de Stat "Alecu Russo", strada Puskin), Chisinau (29 octombrie, 8:30). Inregistrarea pentru participantii din Chisinau se va desfasura in perioada 10-21 octombrie a anului curent, la oficiul consiliilor americane. Pentru inregistrare este nevoie de prezentat certificatul de nastere si o fotografie tip document 4x5, recenta. La concurs pot participa si candidatii cu disabilitati fizice, nascuti in perioada 1 ianuarie 1988 - 15 iulie 1991, elevi ai claselor a IX-a, a X-a, a XI-a si a XII-a.

 
Violenta rusofona asupra populatiei basarabene, analizata de Comitetul HelsinkiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :393
Friday, 23 September 2005

Basarabeanul Ionas Aurelian Rus, student la doctorat pe Stiinte Politice la Universitatea Rutgers New Brunswick din statul american New Jersy, a adresat o scrisoare catre Comitetul Helsinki in care condamna violenta rusofona exercitata asupra majoritatii populatiei Republicii Moldova.

Scrisoarea pune accent pe faptul ca, de la venirea Partidului Comunist la putere in anul 2001, in Basarabia au loc tot felul de incidente grave, indreptate spre populatia de etnie romana din Republica. Autorul scrisorii face referire si la un ultim incident de acest fel care este prezentat si de publicatia Jurnalul de Chisinau, in care o femeie a fost batuta pentru ca vorbea limba romana. Aceasta, directaoare a unei farmacii, a raspuns in limba romana la o intrebare a unui client adresata in limba rusa. Se pare ca vinovatii in astfel de cazuri sunt membrii populatiei rusofone, dar autoritatile nu au facut si nici nu fac eforturi in pedepsirea faptasilor.

Ionas Aurelian Rus considera ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, Guvernul American si Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chisinau ar trebui sa ridice aceste probleme Guvernului basarabean, informeaza portalul curaj.net. Poate asa se vor lua masurile cuvenite pentru prinderea si pedepsirea celor raspunzatori de astfel de actiuni.

 
Primul Incubator de afaceri din Basarabia isi deschide portilePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :694
Friday, 23 September 2005

Academia de Studii Economice din Moldova, ASEM, in colaborare cu Asociatia Nationala a Tinerilor Manageri din Moldova, ANTiM, lanseaza vineri, 23 septembrie, la Chisinau, la ora 14:00, bl. B parter, primul Incubator Academic de Afaceri din Moldova.

Incubatorul are ca scop crearea conditiilor favorabile in vederea deschiderii si dezvoltarii afacerilor pentru studentii cu initiativa din cadrul ASEM, informeaza curaj.net. Tinerii vor beneficia de consultatii din partea consiliului de mentori, creat din BC Mobiasbanca SA, Agentia de Stat pentru Protectia Proprietatii Industriale a Republicii Moldova (AGEPI), Camera de Comert si Industrie, AXA Management Consulting, Central European and Eurasian Law Initiative (CEELI) si experti independenti. Participarea la acest incubator este conditionata de cateva criterii impuse si mai presupune si prezenta la competitia de selectare a celor mai viabile idei de afaceri. Studentii selectionati nu pot sa stea in incubator mai mult de 2 ani din momentul semnarii contractului. Proiectul a fost sustinut partial de catre Balkan Children and Youth Foundation (BCYF) care in perspectiva va atrage resurse pentru a le oferi studentilor sanse mai mari de dezvoltare a afacerilor profitabile.

 
Basarabenii sunt controlati la sange la frontiera cu RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :552
Friday, 23 September 2005

Cetatenii moldoveni care au trecut granita catre Romania in ultimul timp au fost supusi unui control mult prea riguros la frontiera, bagajele fiind verificate in detaliu, inclusiv cartile si mapele cu acte.

Desi acest lucru survine dupa ce Uniunea Europeana a cerut securizarea frontierelor, basarabenii au afirmat ca aceste practici nu difera cu nimic de cele practicate de autoritati pana in 1990 si zilnic sunt returnati de la frontiera sute de cetateni, conform rapoartelor Ministerului Administratiei si Internelor din Moldova, informeaza curaj.net. Informatia despre legislatia vamala nu poate fi gasita pana in momentul ajungerii in vama, si nici schimbarile care apar peste noapte in cadrul legislativ nu sunt anuntate cetatenilor. Ba mai mult, la frontiera cu Republica Moldova cetatenii se plang ca li se cere sa declare la cine merg in vizita, sa dea numarul de telefon al persoanei respective si sa faca dovada ca au bani pentru a se intretine pe teritoriul Romaniei, adica 250 de euro, sau sa posede o invitatie. Prin urmare, vor trece Prutul doar parlamentarii sau sefii de prin sectiile raionale, cu nimic diferit de situatia de pana la 1990. Toate aceste lucruri se fac fara ca cetatenii sa fie anuntati din timp si de multe ori cand sunt returnati nici nu li se explica motivul din care au fost intorsi de la frontiera.

 
Personalitati romanesti de pretutindeni primesc Premiul Patrimoniului RomanescPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :396
Friday, 23 September 2005

Mai multe personalitati romanesti din diaspora si din tara vor fi premiati marti, 27 septembrie, in cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Patrimoniului Romanesc pe anul 2005.

Printre acestia se afla redactorul-sef al Revistei Agero din Stuttgart, Lucian Hetco, care va fi distins cu "Premiul de excelenta pentru contributia deosebita la promovarea valorilor nationale si a culturii romanesti", pentru dezvoltarea dialogului de idei, dar si prof.dr. Viorel Roman din Bremen, Trintu Maran din Viena, Gligor Popi din Banatul Sarbesc, prof.dr. Al.Husar si acad. Virgil Candea. Premiile sunt decernate de Asociatia Romana pentru Patrimoniu, reprezentand una dintre cele mai prestigioase distinctii cetatenesti in materie de viata culturala romaneasca, informeaza portalul Agero Stuttgart. La editiile precedente ale Premiilor de excelenta ale Patrimoniului Romanesc s-au inmanat distinctii unor mari personalitati ale vietii publice, precum Mitropolitul Antonie Plamadeala, academicienii Zoe Dumitrescu-Busulenga, Constantin Ciopraga, Mihai Cimpoi, Alexandru Nemoianu (SUA), Ion Hangiu, sau Ion Rotaru.

 
Piata Romaniei din Canada a implinit un anPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 23 September 2005

Piata Romaniei din orasul canadian Montreal a implinit la inceputul saptamanii in curs un an, prilej cu care a fost dezvelita o placa ce marcheaza in mod oficial amplasamentul acesteia.

Evenimentul a avut loc in cadrul unei ceremonii organizate de primaria orasului Montreal si de comitetul de initiativa al comunitatii romanesti din Montreal, PlaceRomFest, informeaza publicatia Faptu Divers din Canada.

Manifestarea s-a derulat la un an dupa ceremoniile care au marcat redenumirea Pietei si centenarul prezentei romanesti in Quebec, precum si cei 85 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Canada. Cu acest prilej, au fost organizate manifestari menite sa puna in valoarea mostenirea culturala romaneasca, prin poezie, muzica si arte vizuale.

Dezvelirea placii a avut loc in prezenta autoritatilor locale canadiene, a reprezentantului ambasadei Romaniei in Canada si a reprezentantilor unor asociatii romanesti, anunta un comunicat de presa emis de primaria arondismentului Plateau-Mont-Royal din Montreal, citat de publicatia romaneasca.

 
Religia, istoria si geografia romaneasca se predau de 15 ani la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 23 September 2005

Biserica "Sfantul Gheorghe" din Toronto isi va deschide duminica, 25 septembrie, cursurile Scolii Duminicale in care se vor preda religie, limba si literatura romana, istoria si geografia Romaniei si se vor organiza diferite serbari ocazionale sau comemorative.

Ceremonia de deschidere a cursurilor va incepe la ora 11:00, in prezenta profesoarei Bunea, urmand ca materiile enumarate sa fie predate alternativ in fiecare duminica, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti. Profesoarele de religie sunt Melania Puscas, Mihaela Bunea si Monica Irimia, iar istoria Romaniei va fi predata de Mariana Criveanu. O data importanta din acest an scolar va fi 30 octombrie, cand se impart poeziile si rolurile pentru Serbarea Pomului de Craciun. Directoarea scolii este, incepand din anul 1990, neintrerupt, preoteasa Mihaela Bunea.

 
Sabina Ioana Campeanu face pasi spre viataPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :379
Friday, 23 September 2005

Micuta Sabina Ioana Campeanu, care a fost operata la inceputul lunii septembrie pentru a i se indeparta forma rara de cancer ce i-a afectat ficatul, se simte in prezent bine si a inceput o noua cura de citostatice.

Fetita a fost suspusa unor testari la rinichi si la ficat, care au iesit bine, urmand sa efectueze doua cure de citostatice si o serie de analize, informeaza site-ul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia.

Povestea fetitei din Romania bolnava de cancer, care avea ca singura sansa de supravietuire o operatie costisitoare ce se putea face numai strainatate, a fost intens mediatizata de romanii din afara granitelor, cei mai activi in strangerea de fonduri pentru copil fiind romanii din Canada. Acestia au intreprins o serie de actiuni inedite in urma carora s-au strans mai multi bani, dar au fost raspunzatori si pentru popularizarea subiectului in mass-media canadiene si romanesti.

 
Clubul Ciresarilor din British Columbia isi reia activitateaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :355
Friday, 23 September 2005

Clubul Ciresarilor din cadrul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia isi va relua activitatea in fiecare luni, de la orele 18, incepand cu 26 septembrie, la sediul centrului din New Westminster, strada Columbia, nr.428.

Instructorii Centrului Comunitar Romanesc le ofera gratuit tuturor participantilor clubului cantece, dansuri, jocuri distractive, sport si drumetii, informeaza portalul centrului din British Columbia. Clubul este deschis tuturor copiilor cu varsta pana in 14 ani, care pot sa ii invite si pe prietenii lor la intrunirile saptamanale. Persoane de contact sunt Cornelia Rapcea telefon 604 931 6233 si Daniela Diaconu telefon 604 515 0474.

Clubul a fost infiintat in luna martie a acestui an cu scopul de a oferi celor mici informatii despre valorile spirituale si traditiile romanesti. In cadrul acestui program se vor organiza activitati variate, precum sport si drumetii, dansuri populare si de societate, cunoasterea operelor marilor scriitori romani, dar si pagini din istoria Romaniei, concursuri si jocuri distractive.

 
Folclorul nationalitatilor la ApateuPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :345
Friday, 23 September 2005

Apateul va rasuna de muzica populara sambata, 24 septembrie, intr-o festivitate din care nu va lipsi si limba romana.

In dupa-amiaza acestei zile pentru a doua oara se va organiza o intalnire de dansuri populare, cu participarea a trei nationalitati: slovaca, romana si maghiara. Dupa informatiile primite de la Vad Erzsebet, directoarea Centrului Cultural, la festival vor participa ansambluri folclorice din Dobritan, Sacal, Micherechi, Bichisciaba, Puspokladany, Nyiradony, Nyiracsad, Artand si, nu in ultimul rand, formatiile corale si de dansuri populare din localitatea gazda, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Programul organizat de Centrul Cultural si Metodic al Romanilor Bihoreni, in colaborare cu Institutul Judetean de Cultura Publica "Kolcsey Ferenc" din Dobritan, va incepe cu o defilare in centrul localitatii, dupa care, de la ora 16.00, vor evolua pe scena ansamblurile folclorice ale nationalitatilor.

 
125 de romani deportati din Spania, Italia si FrantaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :436
Friday, 23 September 2005

Imigrantii ilegali romani din Spania, Franta si Italia au fost trimisi inapoi acasa la bordul unui zbor special, in cadrul primei operatiuni de acest gen, ce s-a desfasurat joi, 22 septembrie.

Organizat de Spania, zborul a plecat din Madrid cu 75 de imigranti romani la bord, inainte de a face care o escala in Franta si Italia, pentru a culege inca 50 de imigranti - 30 de la Paris si 20 din Roma. Nici unul dintre romanii deportati ieri nu avea acte de sedere legala in aceste tari. Programul a fost aprobat in cadrul unei intalniri desfasurate in luna iulie intre ministrii de Interne din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Spania.

Mai mult decat atat, si pentru ca aceasta masura este departe de a fi rezolvat problema imigratiei ilegale, Spania a anuntat ca va mai organiza un astfel de zbor si luna urmatoare, la bordul caruia vor urca imigranti din Ecuador si Columbia, aflati si ei ilegal in aceasta tara. Totodata, Italia va organiza si ea un zbor catre Nigeria in luna septembrie, masura la care i-a invitat sa ia parte si pe partenerii din asa-numitul Grup al celor cinci.

Autoritatile de la Madrid au indicat ca toate aceste masuri au ca principal obiectiv controlul asupra imigratiei ilegale. Ministrul spaniol de Interne, Jose Antonio Alonso a aratat ca aceasta masura, a zborurilor comune, a fost adoptata pentru reducerea costurilor de repatriere, care ar ajunge, conform presei spaniole, la sume de 2.600 de euro de persoana. Autoritatile de la Madrid sustin ca acest program intentioneaza sa ii ajute pe cei care au dificultati de integrare pe piata de munca din Spania si nu au mijloace economice pentru a se intoarce in tara. Ministrul de Interne Alonso a aratat, la randul sau, ca aceste zboruri sunt total solidare cu oamenii saraci care incearca sa ajunga la granitele Uniunii Europene.

Organizatiile pentru drepturile omului au lansat, insa, critici dure cu privire la masura zborurilor comune.Se organizeaza zboruri comune, dar niciodata politici de integrare sociala in beneficiul imigrantilor, s-a plans purtatorul de cuvant al organizatiei SOS Racismo, Diego Lorente. El a mai adugat ca vis-a-vis de acest subiect politica actualului guvern este identica cu cea a celui anterior, adica bazata pe represiune.

 
Andrei Belgrader aduce in SUA o noua versiune pentru Regele CerbPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 23 September 2005

O poveste de dragoste in lumea basmului, in regatul imaginar Serendippo, printre caprioare fermecate, papagali si ursi, intr-un loc in care magicienii ii ajuta pe regi sa gaseasca adevarata dragoste...

Aceasta este lumea de basm pe care feeria dramatica King Stag (Regele Cerb) o va aduce pe scena de la Repertory Theatre din Seattle. Fantezia imaginata de Carlos Gozzi in secolul al XVIII-lea va fi adusa americanilor si de catre romanul Andrei Belgrader. Celebru in lumea teatrala din America, Belgrader este cel care a colaborat (alaturi de Shelley Berc) la traducerea acestei noi versiuni in limba engleza a piesei, iar acum este cel care regizeaza premiera mondiala a acesteia la Rep Theatre.

Unul dintre lucrurile care imi plac cel mai mult este comedia combinata cu povestea. Iar aici este si o poveste de dragoste minunata, spune Belgrader.

Este o piesa la care familiile vor veni, spune Esbjornson, directorul artistic al teatrului american. Oamenii pot spune hai sa ne aducem adolescentii aici. Este o poveste, cu o anumita calitate lirica, dar si cu un umor tampit si brut. Alaturarea acestor elemente chiar ma atrage, mai spune el.

Avanpremiera acestui spectacol va avea loc sambata, 24 septembrie, iar prezentarea pentru public va incepe din 28 septembrie si va fi deschisa publicului pana in data de 22 octombrie.

Andrei Belgrader s-a nascut la 2 iulie 1946, la Bucuresti, unde a studiat mai intai ingineria, iar mai tarziu a urmat Institutul de Teatru si Film din Bucuresti. Prima piesa regizata in timpul studentiei este Ritmuri, prezentata si la un festival in Polonia, in 1969. A parasit Romania in 1977, stabilindu-se la New York, unde a inceput o adevarata cariera in teatru, odata cu montarea piesei Woyzek. A urmat Troilus si Cressida, care s-a jucat cu casa deschisa, iar mai tarziu alte succese de casa cu Sluga la doi stapani, Nepotul lui Rameau, Cantareata Cheala, Scaunele, Asteptandu-l pe Godot, etc.

 
Romani morti pe autostrazile din AustriaPDF Print E-mail
Salzburg, Austria/Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 23 September 2005

4 cetateni romani si-au pierdut viata intr-un accident rutier petrecut joi, 22 septembrie, pe teritoriul Austriei.

Alaturi de romani, in masina se mai afla inca o persoana, a carei cetatenie nu a fost inca stabilita. Cei cinci pasageri se indreptau catre Salzburg, pe autostrada A1, cand a avut loc accidentul. Din cercetarile efectuate pana acum, a reiesit ca toate cele cinci persoane din autovehicul au decedat la locul producerii accidentului, informeaza Ambasada Romaniei la Viena.

Alti trei cetatenti romani au fost implicati, in aceeasi dimineata de joi, 22 septembrie, intr-un alt accident rutier, in apropierea localitatii Amastetten. Din informatiile furnizate de autoritatile austriece, prin intermediul Ambasadei Romaniei din Viena, a rezultat ca 2 dintre persoane au decedat la locul accidentului, iar cea de-a treia persoana a suferit rani usoare, ceea ce a determinat internarea la un spital din apropierea localitatii.

Ambasada Romaniei urmareste, in prezent, desfasurarea anchetei privind cauzele producerii accidentelor si este pregatita pentru a prelua eventuale cereri de asistenta din partea familiilor celor decedati. Ambasada va acorda sprijinul necesar repatrierii in Romania a corpurilor neinsufletite, in conformitate cu atributiile sale prevazute de lege.

 
Comunitati Romane in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 23 September 2005

Asociatia Roma-nia din Roma va organiza la jumatatea lunii octombrie, impreuna cu Asociatia Romanilor din Italia, Asociatia "Sempre Insieme", Gazeta Romaneasca si consilierul comunal din Roma, Gabriel Rusu, o manifestare de constituire a Comunitati Romane, din Roma si Lazio.

Intalnirea va avea loc in data de 15 octombrie, la Roma, de la ora 17.00, in Via Anagnina snc. la sediul asociatiei Roma-nia.

 
Cartarescu in premiera si pe continentul americanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Friday, 23 September 2005

{mosimage}Unul dintre cei mai de succes autori contemporani romani, Mircea Cartarescu, va putea fi citit, in curand, si dincolo de ocean, in Statele Unite.

{mosimage}Volumul de povestiri Nostalgia va fi publicat pentru cititorii americani, dar si pentru romanii din SUA, de catre celebra editura New Directions, la care au aparut si carti ale unor reputati scriitori straini. Cel care a propus cartea lui Cartarescu editorilor din America este Andrei Codrescu, un roman stabilit in SUA, care activeaza ca jurnalist si scriitor. Debutul surprinzator in engleza al unui scriitor roman de prim rang, asa cum numeste New Directions lansarea volumului Nostalgia, va avea loc in luna noiembrie.

Celebra editura americana va gazdui in panoplia sa de succes numele lui Mircea Cartarescu, printre alte nume de marca ale literaturii internationale, printre care Ezra Pound, Rilke, Pablo Neruda sau Federico Garcia Lorca, tradusi aici pentru prima data in limba engleza.

Nostalgia a aparut pe piata din Romania in anul 2003, la editura Humanitas, si reprezinta o culegere de proza semnata de Cartarescu. Prozele adunate in paginile acestui volum nu au fost niciodata gandite ca un volum coerent, ci abia in 1985, dupa incheierea ultimei povestiri, s-a inpus, parca de la sine, ordonarea lor intr-o carte. Prozele lui Cartarescu, gandite la inceput sa poarte titlul Nostalgia au fost stopate inainte de intrarea pe piata de cenzura si au reusit sa apara abia in 1989, sub denumirea Visul. De atunci, au mai aparut la editura Humanitas inca trei editii succesive si integrale, precum si sase traduceri in limbi de circulatie internationala, de data aceasta ca Nostalgia.

 
Mukka Band si Dana Codorean un nou concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 23 September 2005

Celebra trupa britanica de muzica neconventionala, Mukka Band, alaturi de solista romanca Dana Codorean Berciu va sustine vineri, 23 septembrie, un nou concert in capitala britanica.

De data aceasta reprezentatia va fi gazduita de Stratford Circus, Theatre Square, de la ora 19.00.

Renumiti pentru show-urile lor de o energie debordanta, adesea salbatica, Mukka Band canta un amestec de viori, acordeon, bass si tobe, ce poate interpreta unele dintre cele mai alerte piese instrumentale balcanice. Alaturarea cu Dana Codorean Berciu, care ofera publicului interpretari de senzatie ale baladelor transilvane, va avea si de aceasta data efectul obisnuit.

 
Romania invitata la Liege la Salonul InitiativePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :485
Friday, 23 September 2005

Cea de-a 20-a editie a Salonului,Initiative, ce se va desfasura in perioada 19-21 octombrie la Liege va avea ca invitata de onoare delegatia Romaniei.

Manifestarea este organizata sub egida Forumului Francofon pentru Afaceri (FFA), creat in 1987 cu ocazia summit-ului francofoniei de la Dakar, cel care de altfel a si propus calitatea de invitat de onoare pentru tara noastra. Romania va dispune, in cadrul salonului de un stand de 40 de metri patrati, unde vor fi expuse produse romanesti, precum si brosuri de promovare a afacerilor si turismului romanesc.

FFA este o organizatie internationala recunoscuta de summit-ul sefilor de stat, care reprezinta sectorul privat in cadrul institutiilor francofoniei, avand drept mandat promovarea prin parteneriat a dezvoltarii schimburilor comerciale si tehnologice in spatiul francofon si imbunatatirea cooperarii intre membri, in scopul dezvoltarii tarilor membre ale francofoniei. Salonul  INITIATIVE  2005 este organizat de FFA impreuna cu Comitetul valon al FFA, cu sprijinul AWEX (Agentia Valona pentru Export). Aceasta initiativa se doreste a se constitui intr-o actiune pregatitoare a Summit-ului francofoniei din septembrie 2006, care va avea loc la Bucuresti, contribuind astfel la sporirea vizibilitatii Romaniei in cadrul tuturor instantelor Organizatiei Internationale a Francofoniei.

 
Operele de arta ale lui Emily Beza expuse la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :314
Friday, 23 September 2005

{mosimage}Artista de origine romana Emily Beza isi va expune lucrarile, incepand cu data de 3 octombrie, in capitala britanica, in cadrul unei expozitii intitulate O Realitate Imaginata.

{mosimage}Emily este nascuta la Londra, din parinti romani, iar operele sale au fost expuse in diverse locatii printre care si Ambasada Marii Britanii la Moscova, Galeria The View Two din Liverpool, Gallery Dream, Seul and Ironmongers Hall London. Recent, ea si-a incheiat cu succes master-ul in Arte la Central Saint Martins College of Art&Design. Operele sale se afla, in prezent, in cadrul unor colectii private din Statele Unite, Rusia, Romania si Marea Britanie.

Expozitia va fi inaugurata luni, 3 octombrie si va fi deschisa publicului pana la data de 14 octombrie, iar marti, 4 octombrie, va fi organizata o vizionare particulara, de la ora 18.30. In toate zilele expozitia va fi deschisa publicului gratuit, dar este necesara rezervarea.

 
Petrecere romaneasca pentru romanii din HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 23 September 2005

Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord Hamburg organizeaza vineri, 23 septembrie, de la ora 19:00, la Taverna Romana din Hamburg, o petrecere de final de vara.

Invitatii serii vor fi Mikhail si Emil Jourjou, dar si Slava Dumitrascu, care vor oferi publicului un spectacol de muzica populara romaneasca si internationala, informeaza pagina oficiala de web a societatii. Romanii care vor lua parte la petrecere vor fi serviti cu un meniu a la carte, in timp ce de restul aspectelor se va ocupa societatea romaneasca. Taverna care va gazdui manifestarea se afla la adresa Schulterblatt 53, 20357 Hamburg.

 
Caviar, votca si bye-bye pentru romanii din BostonPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 23 September 2005

Spectacolul Caviar, votca si bye-bye va ajunge vineri, 30 Septembrie, si la romanii din Boston, prin intermediul asociatiei locale non-profit Global Arts, al portalului roboston.com si al companiei Karma Productions din Toronto, organizatoarea evenimentului.

Spectacolul de divertisment va incepe la ora 19:00, locul de desfasurare al acestuia nefiind inca stabilit. Protagonsitii serii vor fi Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea, regia fiind semnata de Dan Piucan. Spectacolul dureaza trei ore si va avea doua parti in care se va prezenta piesa de teatru Caviar, Vodka si Bye, Bye si un show de muzica, pantomima si comedie.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions