Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Basarabia merge pe mana Romaniei, titreaza presa de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :393
Monday, 26 September 2005

"Basarabia merge pe mana Romaniei", "Voronin merge pe mana lui Basescu", "Voronin s-a sfatuit cu Basescu", titreaza luni, 26 septembrie, publicatiile romanesti, comentand intalnirea celor doi presedinti la Iasi.

Potrivit cotidianului "Gardianul", Voronin a declarat ca "tara sa va ingheta tratativele privind criza din Transnistria daca la negocieri nu vor fi acceptate SUA si UE ca membri cu drepturi depline".

Cotidianul "Curentul" scrie ca "a fost frumos la conferinta de presa - Voronin s-a adresat ziaristilor in romana". "Si toata lumea l-a inteles. Nimeni nu a avut nevoie de dictionarul moldovenesc-roman, aparut acum vreo doi ani la Chisinau". S-au dus vremurile incordate cand Romania era aratata, de acelasi Voronin, cu degetul, pusa la zid si acuzata de planuri imperialiste, de tentativa de destabilizare a Republicii Moldova. Acum, de cand am devenit membrii NATO si stam in pragul UE, Chisinaul are nevoie de noi. Din anumite interese care coincid, intr-o masura mai mica sau mai mare, cu ale Bucurestiului. Dar si Romania are nevoie de Republica Moldova pentru a se impune ca lider regional", afirma publicatia bucuresteana.

In opinia celor de la "Ziua", Basescu a reusit la intalnirea cu Voronin sa mai topeasca un pod de gheata artificiala intins peste Prut. "Chiar daca vinisorul basarabean ajuns in pivnitele Cotroceniului e cam acru, pe masura trecutului relatiilor romano-romane, capitanul din fruntea Romaniei Mici n-a pus singura dusca luata la inima si l-a invitat pe comunistul intarziat din Transnistria Mare sa vina in Europa. Mai precis, in hotelul Europa, din capitala Moldovei, Iasi. De aici, cu pasi mici, dar siguri, Voronin ar putea sa ajunga, i-o zi, si la Bucuresti, capitala statului NATO, Romania", scrie "Ziua". Potrivit editorialistului de la "Ziua", pe langa tematica transnistreana cele mai importante afirmatii de dupa aceasta intalnire sunt: decizia lui Voronin de a "merge cu Romania" si declaratia lui Basescu de a relua discutiile pe tema "tratatului de baza". "De cum va arata acest Tratat poate sa depinda insusi viitorul Basarabiei, dar si al statului Romania", mentioneaza editorialistul Victor Roncea, precizand ca Basescu, pe langa faptul ca este primul presedinte al Romaniei care a condamnat oficial Pactul Stalin-Hitler si consecintele sale nefaste, este autorul unei afirmatiei ca vede regasirea romano-romana in interiorul Europei Unite "cel putin ca solutie minimala".

"Republica Moldova este un stat falit, din toate punctele de vedere: economic, politic, militar, geostrategic. Adevarul despre viitorul Basarabiei - cunoscut deja atat la Washington si Moscova cat si la Bucuresti si Chisinau - nu poate fi decat unul singur. Important este cum va iesi la iveala", concluzioneaza Victor Roncea.

 
Sase vieti curmate de ultimul val de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :331
Monday, 26 September 2005

Sase persoane si-au pierdut viata, alte trei sunt date disparute si 7000 de case au fost avariate. Acesta este bilantul provizoriu al ultimului val de inundatii, ce s-a abatut asupra sudului Romaniei, si a instaurat stare de alerta in cel putin trei judete, precum si in Bucuresti.

Chiar daca vremea pare sa-si mai fi revenit, iar ploile nu mai sunt la fel de amenintatoare, la fel ca si prognozele meteorologilor, situatia in tara este departe de a fi stabilita. Autoritatile din judetele Ialomita, Ilfov, si Constanta sunt in continuare in stare de alerta, dupa ce apele Ialomitei, dar si ale salbei de lacuri din jurul Bucuresti-ului, amenintau sa se reverse, producand pagube considerabile. In judetul Ialomita cea mai afectata localitate a fost Barbulesti, acoperita aproape in totalitate de ape. Zeci de case s-au prabusit aici in fata apelor dezlantuite ale Ialomitei, iar alte cateva sute sunt grav avariate. Oamenii si-au lasat in urma gospodariile, incercand sa se salveze macar ei si copii din calea puhoaielor. Si in judetul Constanta, localitatile Costinesti si Tulcea au fost maturate de ape, nimic din peisajul actual din cele doua zone altadata preferate de turisti nemaiamintind de locurile pline de turisti de asta vara. Zeci de case au fost culcate la pamant de furia apelor, Obeliscul din Costinesti a fost si el daramat, iar plaja din Constinesti este aproape inexistenta. Desi afectate considerabil, judetele Ilfov, Ialomita si Constanta, sunt in continuare in stare de alerta de gradul II. Chiar in cursul acestei dimineti se asteapta producerea, in Ialomita, a unei noi viituri. Pentru reducerea efectelor acesteia au fost mobilizate mai multe unitati de jandarmi si militari, care au lucrat alaturi de sateni la amplasarea unor diguri din saci cu nisip in fata apelor Ialomitei, care amenintau sa se reverse. Starea de alerta se mentine si la Bucuresti, insa mai coborata decat in celelalte trei judete.

 
600 de militari ii ajuta pe sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 26 September 2005

Aproximativ 600 de militari, cu 100 de mijloace tehnice, au intervenit duminica, 25 septembrie, si in cursul noptii de duminica spre luni, 26 septembrie, pentru a ajuta populatia sinistrata si pentru a limita urmarile inundatiilor in judetele Ialomita, Ilfov, Dambovita, Dolj si Prahova.

Cea mai mare parte a militarilor se afla in judetul Ialomita unde sunt gata sa desfasoare in continuare noi actiuni, la solicitarea autoritatilor locale, informeaza un comunicat de presa emis de Ministerul Apararii Nationale. Armata a efectuat actiuni de salvare si evacuare de persoane si bunuri, executare de lucrari de aparare impotriva inundatiilor si efectuarea de transporturi de apa potabila, alimente, materiale de prima necesitate. O contributie deosebita au avut-o militarii Batalionului 2 Infanterie Calugareni, recent reveniti in tara din Irak, care, impreuna cu genistii din Braila, infanteristi marini de la Babadag si militari ai Regimentului 30 Grada si Protocol, au executat in judetul Ialomita lucrari de consolidare a digurilor de pe malul raului Ialomita. Totodata, acestia urmeaza sa primeasca noi misiuni pentru prevenirea efectelor viiturilor, indeosebi in dreptul localitatilor Cosambesti, Tandarei si Fratilesti.

De asemenea, militari ai Batalionului 96 Geniu, din Bucuresti, au intervenit pentru detonarea plaurilor de pe lacul Cernica, judetul Ilfov. Alte efective ale armatei, cu tehnica aferenta, sunt pregatite, in garnizoanele de resedinta, pentru ca in maximum doua ore sa fie in masura sa se deplaseze, la cererea autoritatilor, in zonele sinistrate.

 
Clerici de pretutindeni se roaga pentru victimele din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Monday, 26 September 2005

Preoti ortodocsi, catolici si evanghelisti din intreaga lume s-au rugat la Bucuresti, alaturi de Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pentru sinistratii din urma inundatiilor din Romania, ca si pentru oprirea ploilor care au lovit tara noastra.

Iubiti credinciosi, vom inalta rugaciuni acum special cu totii ca prin credinta, forta, caldura si nadejde sa-l rugam pe Dumnezeu sa opreasca potopul acesta si sa ne ajute a spus PF Teoctist in deschiderea slujbei Sfintei Liturghii, oficiata duminica, 25 septembrie, la biserica Sfantul Spiridon Nou. Clericii de pretutindeni au fost prezenti la Bucuresti cu ocazia Conferintei ecumenice internationale a episcopilor organizata de catre Miscarea Focolarelor, care se desfasoara la Bucuresti in perioada 20-27 septembrie 2005. Printre participanti s-au aflat si ortodocsi, romano-catolici, ortodocsi orientali, anglicani si luterani.

 
Academia Romana in Valea TimoculuiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Monday, 26 September 2005

Interviu cu acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane

Domnule presedinte, cu cateva zile in urma, impreuna cu acad. Marius Sala, Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Romane si Razvan Voncu, directorul cotidianului Cronica Romana, ati fost in vizita la romanii din Valea Timocului.

Cu ce prilej?

Da, am profitat de invitatia facuta de Sarba Ignatovic, presedintele Uniunii Scriitorilor din Serbia, si Adam Puslojic, secretarul cu probleme internationale, de a participa la intalnirea de la Belgrad (intalnirea scriitorilor de pretutindeni), am profitat, zic, de aceasta invitatie pentru a vizita, in prealabil, cateva localitati din Valea Timocului, spatiu locuit, cum se stie, de vlahi. Vlahii si, evident, sarbii. Se inteleg bine intre ei, au - de multe ori - familii mixte, isi imprumuta cantecele, lucreaza impreuna (indeosebi tinerii) in tarile occidentale si, dupa ce strang bani, isi construiesc case frumoase in satele lor. Am vizitat un asemenea sat, Kobijnita, de langa Negtin, orasul principal din zona de langa Dunare. Un mic orasel de vile opulente (faloase), cu gradini bine aranjate... Am avut impresia ca ma aflu nu pe valea Timocului, ci undeva, in Bavaria. Aici s-a nascut poetul Adam Puslojic, prietenul lui Sorescu si Nichita Stanescu, membru de onoare al Academiei Romane. Casa lui este mai modesta, el a facut poeme, n-a facut bani. Fratele sau, Alimpiu (Olimpiu) a lucrat 30 de ani in Elvetia si isi ridica acum o fabrica pentru obiecte de inox. Are o casa superba, casa de boier sud-dunarean. Ne-a oferit un mic dejun delicios, cu placinta de branza si alte produse ale bucatariei traditionale. N-am mancat de multe ori in viata mea o paine atat de fina si de gustoasa. Adam, cum ziceam, este sarac si agitat. N-are stare. Umbla de colo, colo si, cand prinde trei-patru prieteni (ii are, totdeauna, in preajma lui!), le citeste ultimele zece poeme scrise cu o noapte, doua inainte. Casa lui s-a transformat intr-un muzeu: pictura naiva, tablouri de Tirculea (un maestru venerat, vlah si el), desene de Nichita Stanescu si Sorescu obiecte de arta traditionala. Are si o gradina care coboara spre raul Timoc. Inainte sa parasim acest colt romano-sarbesc, Adam ne-a citit, bineinteles, cinci poeme in romaneste. Despre ce era vorba? De el, poetul fara stare, de existenta s.a. Si inca o data, de starea fara de stare a poeziei care, aici, in sudul Dunarii, nu oboseste niciodata. Are dreptate Nichita Stanescu, nu trebuie sa te culci niciodata pe o inima de sarb. Si nici pe o inima vlaho-sarba: nu vei putea sa te odihnesti niciodata, nu vei avea mult timp tihna contemplatiei...

Ce v-a impresionat in chip deosebit?

M-a impresionat cimitirul din Kobijnita: n-am vazut in viata mea un cimitir intins, de-a lungul soselei, pe o distanta de aprox. un km. E ceva fantastic, ca intr-un film de Kusturica. Placi mari dreptunghiulare, de marmura neagra, cu portretele defunctilor incrustate in marmura. Portretele sunt ample, se vad de departe, si in jurul lui sunt arborate mari buchete de flori artificiale... Peisaj oniric, repet.

Dar ca presedinte al Academiei Romane?

De ce a mers Academia Romana in Timoc? Ca sa-i descopere pe timoceni care, se stie, sunt in buna parte vlahi, adica romani. Numarul lor variaza. Unii zic ca sunt 500.000, altii 300.000. Fapt important este ca sunt acolo, au o cultura traditionala, vorbesc romana in dialect oltenesc sau banatean. Istoria lor este complicata. Istoricii spun ca o parte dintre ei (stratul cel mai profund) sunt acolo de pe vremea Daciei aureliene. Au rezistat atata timp procesului de slavizare, turcizare... Sunt crestini ortodocsi, vorbesc o limba romana veche, cu multe sarbisme (proces firesc), isi pastreaza traditiile (la nunta, inmormantare, botez), cantecele (unele splendide).

Informatiile, cate le avem, sunt oarecum derutante si defel incurajatoare. Care este, in fapt, situatia acestor romani?

N-as putea sa va spun exact care este situatia lor. Nu poti afla in cateva zile. Am stat de vorba cu reprezentantii a patru comunitati de romani (vlahi), grupate in "Forumul pentru Cultura Rumanilor". Sediul Forumului este la Bor. Domnul Dragomir Draghici, presedintele Forumului, si colegii sai ne-au prezentat doleantele lor. Mi s-au parut rezonabile. Sunt cetateni fideli ai statului sarb. Vor doar scoli in limba materna, biserici in care sa se slujeasca in limba romana, acces la mijloacele de comunicare...

Am vorbit, la Zajecar (un orasel splendid), cu primarul si cu episcopul Justin, un teolog invatat, tanar si, mi s-a parut, om de dialog. Am discutat cu el despre aceste doleante (indeosebi cele de ordin religios). Nu le-a respins. Exista o comisie mixta romano-sarba (daca am inteles bine, partea romaneasca este condusa de Mitropolitul Teofan) si ea va discuta, la prima reuniune, aceste chestiuni. Academia Romana nu poate si nici nu doreste sa se amestece in aceste chestiuni delicate. Ea a vrut doar sa dea un semnal: semnalul ca intrarea noastra in Europa (a romanilor si a sarbilor) presupune, intre altele, respectarea drepturilor minoritatilor de a avea scoala si de a se putea ruga in limba lor. Celelalte, drepturile sociale, politice, trebuie sa le discute oamenii politici.

Vlahii au un statut diferit de celelalte minoritati? Si oamenii, pe ei indeosebi, cum i-ati gasit?

Situatia vlahilor este situatia minoritatilor din Balcani. Peste oamenii acestia au trecut toate urgiile istoriei, toate imperiile, toate ideologiile, razboaiele, discordiile... Vlahii nu sunt xenofobi. V-am spus, ei se inteleg bine cu sarbii. Culturile lor s-au amestecat, au rodit. Am petrecut o seara, la Negtin, o seara minunata, oferita la restaurantul "Verdi" de domnul Tuicanovic (vlah si el). O bucatarie mixta, vlaho-sarba. Delicioasa, bogata. Apoi au aparut cantaretii. Intai, un trompetist de marca, profesor la Academia de Muzica, domnul Mile Paunovic (banuiti ca e vorba de Paun!), apoi domnul Firulovic, pictor si baladist, in fine, domnul Stretenovic, un cantaret profesionist, solid ca un halterofil, cu o voce profunda, cunoscut in tara lui. Este sarb. Ceilalti doi, Mile Paunovic si Firulovic sunt vlahi. Au cantat impreuna cantece valahe si sarbe. Cantau cu o bucurie extraordinara, pentru bucuria lor si a noastra, a spectatorilor... Rar mi-a fost sa vad atata pasiune si, inca o data, o bucurie a cantecului atat de frumoasa, contagioasa. O seara, repet, de neuitat. Am avut impresia ca istoria nu i-a infrant pe oamenii acestia.

Frumoasa si emblematica expresie. Sa continuam vizita...

Am vizitat, apoi, atelierul pictorului Firu (Firulovic) din Negtin, in compania primarului, o doamna profesoara foarte decorativa. Domnul Firu este un pictor foarte talentat, elev al maestrului Tirculea. Cultiva, ca si profesorul sau, motivele culturii populare (de pilda, mastile), in nota unui fantastic greu de definit, cu elemente de magie traditionala, stilizate cu finete. Mi-a daruit, la urma, un tablou cu doi sori suprarealisti.

Ramane deschisa o intrebare: Ce se poate face pentru pastrarea identitatii etnice a vlahilor?

Am discutat acest aspect cu mai multi intelectuali sarbi si, momentul cel mai important, cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, Prea Fericitul parinte Pavle. Ne-a primit si impreuna cu noi au venit si scriitorii sarbi Srba Ignatovic, Radomir Andric si Adam Puslojic. O intalnire importanta. Au fost de fata, in afara Patriarhului Pavle, episcopii Justin si Irineu. Am transmis Patriarhului sarb un mesaj din partea Patriarhului Teoctist si, apoi, am prezentat punctul de vedere al Academiei Romane in privinta dorintei vlahilor de a putea avea slujba religioasa in limba lor. O problema, evident, a bisericii. Dar si o problema care angajeaza prietenia noastra traditionala si pe intelectualii romani si sarbi care apara, nu ma indoiesc, valorile umanismului european. Sarbii au o mare cultura, cultura lor este arma lor de aparare. Trebuie sa folosim aceste instrumente pentru a rezolva problemele societatilor noastre. Patriarhul Pavel mi-a facut o impresie extraordinara. Trecut de 90 de ani, slab ca un calugar atonit, vorba lui este moale si dulce, iar fata lui radiaza lumina. Mi s-a parut ca a inteles exact mesajul pe care i l-am comunicat.

In aceste conditii, ce poate face Academia Romana?

Academia Romana poate face mult. Nu poate face insa esentialul in aceasta chestiune. Esentialul il poate face si trebuie sa-l faca Guvernul Romaniei in dialog cu Guvernul Serbiei. Academia Romana va propune in curand (chiar la sfarsitul acestei luni) un protocol de colaborare cu Academia de Stiinte a Serbiei, privind un program comun de studiere a graiului si a culturii vlahe din Valea Timocului. Deja cercetatorii din Institutul "Puscariu" (Cluj) au mers si vor merge in continuare pe teren pentru a studia aceasta cultura milenara din sudul Dunarii. Ea apartine, in fond, patrimoniului cultural european. Trebuie s-o cunoastem si trebuie sa ne bucuram toti de ea...

(Interviu preluat din cotidianul Ziua, editia de luni, 26 septembrie)

 
Inceputul a fost facutPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :609
Monday, 26 September 2005

Mi-am inceput activitatea de lingvist cu studierea faptelor dialectale romanesti. Am facut anchete in diverse regiuni (nordul Moldovei, Maramures, Transilvania) considerate cele mai interesante, cu graiuri conservatoare.

La inceputul lunii septembrie am avut ocazia sa fac parte din delegatia Academiei Romane care i-a vizitat pe romanii din Valea Timocului (Serbia), cu un grai mai putin studiat. Ajunsi la Cladova, localitate evocata in cunoscuta nuvela a lui Gala Galaction (De la noi la Cladova), i-am intalnit pe primii romani cunoscuti si sub numele de vlahi. Am vizitat apoi, gratie programului organizat de Adam Puslojic, el insusi vlah dupa mama, Negotin si Zajecar, centre unde ne intelegeam folosind romana noastra de la Bucuresti. La Belgrad ne-am intretinut cu o delegatie a reprezentantilor diverselor graiuri timocene. Am fost primiti peste tot, atat de romani, cat si de autoritatile sarbe, cu cordialitate. Ideea de a studia aceste graiuri romanesti a fost bine intampinata, contactele dintre ele si graiurile sarbesti reprezentand un deosebit interes din punctul de vedere al problemei mai generale, aceea a limbilor in contact. Am avut ocazia timp de trei ore, de la Zajecar la Belgrad, sa fiu cu fratele lui Adam si sa fac o miniancheta a graiului folosit de acest personaj extraordinar, care a stat 30 de ani in Elvetia! (graiul lui avea si numeroase influente germane). Un grai de tip banatean.

Am spus ca vorbitorii acestor graiuri romanesti sunt numiti de obicei vlahi, spre deosebire de romanii din provincia Vojvodina carora li se spune romani. Sunt necesare unele precizari cu privire la semnificatiile termenului v(a)lah. Cea mai completa expunere o datoram Mioarei Avram din Enciclopedia limbii romane. La origine termen celtic, el are o istorie complexa. A fost folosit de popoare europene neromanice (germani, slavi, maghiari, greci, turci, albanezi) ca echivalent a lui roman (romanizat) si romanic, adesea specializat pentru "francez" "italian", "dalmat" sau "roman". Este frecvent in scrierile medievale cu referire la romanitatea balcanica, uneori in variante sau compuse cu sens distinctiv (valah, v(a)lah alb pentru aromani, - negru pentru dacoromani sau pentru romanii "vestici" deveniti istroromani; cf. si cu cutovlah, denumire data vorbitorilor dialectului aroman de catre greci, preluata in sec 17-18 de unii cronicari dacoromani (cronicarii Miron Costin si Stolnicul C. Cantacuzino, D. Cantemir, Gh. Sincai). Folosit initial peiorativ, ca porecla, acest etnonim este compus din cuto ce reprezinta gr. "schiop". De mentionat ca s-a folosit si termenul vlahii pentru tinuturi sau formatiuni statale. Mai interesant este faptul ca sensul etnic al lui v(a)lah a evoluat in unele epoci si regiuni spre sensuri sociale: "pastor (nomad)" cf. invers in albaneza oban "aroman" ori "serb, iobag" (cf. ruman "iobag") sau spre sens religios "ortodox". Vorbitorii dialectului meglenoroman si istroroman, la fel ca si romanii din Valea Timocului, si-au insusit termenul vlah ca nume etnic (megl. Vla, pl. vlasi; istr. Vlah, pl. vlas/vla). In lucrari de lingvistica mai vechi vlah apare, in sens larg, ca echivalentul al lui roman (nord si sud-dunarene) sau, intr-un sens restrans, ca echivalent al lui muntean. Academia Romana si-a propus inca de la inceputurile ei, ca unul dintre obiective, cunoasterea si studierea graiurilor romanesti. De aceea intentioneaza sa promoveze initiativa Institutului de Lingvistica si Istorie Literara "Sextil Puscariu" din Cluj care are ca scop realizarea unui atlas lingvistic al graiurilor timocene. P. Neiescu, N. Mocanu si E. Beltechi au facut primele anchete in conditii materiale dificile. In final vor fi anchetate 80 de localitati cu un chestionar de 1000 de intrebari. In cursul lunii septembrie conducerea Academiei Romane va discuta realizarea acestui proiect cu conducerea Academiei Sarbe. Inceputul a fost facut.

(Acad. Marius Sala. Preluare cotidianul Ziua, editia de luni, 26 septembrie)

 
Zeul ascuns: Maria Lataretu, salvatoarea romanilor sarbiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Monday, 26 September 2005

Am calatorit in Serbia cu acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romane, acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica al aceleiasi academii si criticul Razvan Voncu, directorul Cronicii romane si am ramas incantati de frumusetea satelor si oraselor sarbesti, agitate, pline de viata si durate din caramida alba sau rosie cu mult gust si linii fine care umplu cu lumina natura din jur.

Casele semete din obcinele bucovinene, modestele casute cu pridvor din codru nu supara natura, fiind expresia discretiei blagine.

Satele romanilor din Valea Timocului aduc aminte, prin culoarea vie, "expresionista" si prin finetea trasaturilor arhitectonice de ouale pascale incondeiate. Masura, gust, cenzura aspra a kitsch-ului, a neindemanarii in a construi. E lucrarea spontana a inspiratiei ziditorului, care vede in case, ca in credintele vechi, niste stele impamantenite.

Romanii sarbi nu beneficiaza de predarea limbii materne cel putin in clasele primare si nici macar in biserici nu se pot ruga lui Dumnezeu, asa cum prevad standardele europene si bunul simt. Eugen Simion i-a transmis IPS Pavle, patriarhul Serbiei, mesajul PF Teoctist, patriarhul Romaniei, care contine rugamintea de a se rezolva problema din urma.

Revelatia numarul unu a calatoriei a fost, bineinteles, Congresul 42 International al Scriitorilor, care a coincis cu aniversarea 100 a Uniunii Scriitorilor din Serbia. Manifestarea a impresionat printr-o participare mondiala valoroasa si - ceea ce ne-a uns la inima - printr-o seara a literaturii romane, mijlocita de neobositul Adam Puslojic si binecuvantata de presedintele Srba Ignatovic, un bun prieten al nostru. O alta revelatie a fost o seara de muzica sarbeasca si romaneasca ce s-a cantat intr-un restaurant intim "Verdi", care se afla nu departe de comuna poetului Adam Puslojic cu origini romanesti, Cobisnica. Cand Eugen Simion a intrebat cum de si-au pastrat identitatea si limba romanii din Valea Timocului, am auzit un raspuns uluitor pe care ni l-a dat Dragoliub Firulovici (Firul), pictor si cantaret: "Ne-am pastrat ca romani datorita Mariei Lataretu. Am cantat permanent cantecele ei, in care ne-am recunoscut fiinta. Am repetat textele lor atat de frumoase, ca sa nu uitam a vorbi romaneste". Incheiem aici, cuprinsi de o emotie greu de surprins in cuvinte.

(Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Romane. Preluare din cotidianul Ziua, editia de luni, 26 septembrie.)

 
Parlamentarii romani isi incep experienta in Legislativul europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 26 September 2005

35 de parlamentari romani vor participa, incepand de luni, 26 septembrie, la lucrarile sesiunii plenare a Parlamentului European.

Din delegatia Romaniei fac parte 12 parlamentari PSD, 7 liberali, 5 de la PD, 5 reprezentanti ai PRM, 3 de la UDMR, 2 de la Partidul Conservator si un parlamentar al grupului minoritatilor nationale.

Sesiunea parlamentului european incepe astazi si se va desfasura pana pe 29 septembrie, perioada in care se va discuta ratificarea tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei.

 
Un nou premiu pentru Sex TrafficPDF Print E-mail
Capri, Italia/Romanian Global News
Accesari :314
Monday, 26 September 2005

Pelicula britanica Sex Traffic", a carei protagonista este actrita romanca Anamaria Marinca, a castigat premiul pentru cel mai bun film de televiziune la categoria Drama TV in cadrul Prix Italia.

Filmul a fost difuzat de Channel 4 din Marea Britanie, iar pentru acest rol romanca a obtinut la inceputul acestui an premiul BAFTA la categoria "cea mai buna actrita", echivalentul britanic al Oscarurilor.

La de-a 57-a editie s-au inscris 92 de productii de televiziune, printre care si trei productii ale Televiziunii Romane, informeaza TVR. Acestea sunt "Drum spre infinit-Constantin Brancusi", regia Cristian Amza, dupa un scenariu de Razvan Teodorescu, care a candidat la categoria Documentar TV-Cultural, productia in limba maghiara "Marele model", regizata de Edith Kacso, la categoria Spectacole, iar la sectiunea "Cel mai bun spectacol-documentar de arta" productia "Cu ganduri si cu imagini...", regizata de Liviu Ciulei.

Prix Italia este considerat a fi cea mai prestigioasa si cea mai veche competitie internationala de productii radio, televiziune si web, acordand premii la sectiunea drama, documentare, arte vizuale si muzica.

 
Trofeul Cerbul de Aur 2005, castigat de o cantareata pe jumatate romancaPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :336
Monday, 26 September 2005

{mosimage}Interpreta Linda din Italia, a carei mama este romanca, a castigat Trofeul din acest an al Festivalului Cerbul de Aur de la Brasov.

{mosimage}Celelalte premii acordate de catre juriul din Piata Sfatului au revenit Oliviei Lewis, din Malta, care a luat Premiul al III-lea, Andra- Premiul al II-lea, si Vanessa Quai, din Republica Vanuatu, Premiul I. La sectiunea videoclip, Premiul de popularitate a revenit tot Andrei, care a participat cu un clip din anul 2003, desi cantareata a mai scos cateva videoclipuri pana in prezent, aceeasi realizare video primind si Premiul pentru imagine - Liviu Marghidan, iar Premiul pentru regie a fost acordat Lituaniei, regizorului clipului Whats Happened to Your Love, melodie pe care au cantat-o Linas & Simona. Se pare ca juriul nu a considerat ca videoclipurlie participante au meritat sa castige premiul pentru cel mai bun videoclip, care in acest an nu a mai fost acordat. Julia Nahmandi din Israel a fost preferata publicului, care a hotarat prin televoting ca poate sa plece acasa cu Premiul de popularitate.

 
Tineri reprezentanti ai Arhiepiscopiei Clujului, in vizita in GermaniaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :348
Monday, 26 September 2005

O delegatie a tinerilor ortodocsi din Arhiepiscopia Clujului efectueaza in perioada 22-27 septembrie o vizita la Stuttgart, la invitatia tinerilor lutherani.

Delegatia romaneasca este alcatuita din sase persoane care vor vizita Germania timp de o saptamana, cu scopul de a consolida legatura de parteneriat cu organizatiile de tineret evanghelice din landul Wurttenberg, ale caror baze au fost puse in urma cu trei ani. Pe parcursul celor sase zile de sedere, tinerii romani au ocazia sa ia parte la diferite evenimente organizate de partenerii lor, de Ziua tinerilor, manifestare care are loc anual, informeaza un comunicat de presa emis de eparhia romana. Intalnirea este una benefica pentru ambele parti, intrucat si tinerii romani si cei lutherani au de invatat unii de la altii in activitatea pe care trebuie sa o desfasoare.

In cursul lunii octombrie Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului va adresa o invitatie similara reprezentantilor organizatiilor de tineret din Wurttenberg.

 
Dialogul romano-sloven discutat la LjubljanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :437
Monday, 26 September 2005

Ministrul roman al Afacerilor Externe va efectua, in perioada 27-28 septembrie, o vizita oficiala in Republica Slovenia, la invitatia ministrului afacerilor externe al Republicii Slovenia, Dimitrij Rupel.

Cu acest prilej, seful diplomatiei romane va purta convorbiri cu ministrul sloven al afacerilor externe, Dimitrij Rupel, si va avea intrevederi cu presedintele Republicii Slovenia, Janez Drnovsek, cu primul-ministru al Guvernului sloven, Janez Jansa, si cu presedintele Adunarii Nationale a Republicii Slovenia, France Cukjati.

In cadrul convorbirilor, vor fi abordate aspecte ale dialogului bilateral, problematica europeana si modalitatile de dezvoltare a colaborarii la nivel regional. Problematica OSCE va fi un alt subiect pe agenda de discutii, cu accent asupra cooperarii dintre Consiliul Europei si OSCE, in conditiile in care Romania va prelua Presedintiei in Exercitiu a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, iar Slovenia exercita Presedintia in Exercitiu a OSCE. Totodata, vor fi discutate teme aflate pe agenda globala, din perspectiva detinerii de catre Romania a calitatii de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU si a preluarii presedintiei Consiliului de Securitate in luna octombrie 2005. Cu prilejul vizitei, ministrul roman de externe va sustine o alocutiune la Institutul de Management din Bled.

 
Romexpo se pregateste de Targul International de TurismPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 26 September 2005

In perioada 20-23 octombrie, in Complexul Expozitonal Romexpo se va desfasura cea de-a XIV-a editie a Targului International de Turism al Romaniei 2005, ITF, eveniment inceput in anul 1999 cu sprijinul ANAT, ANTREC, FPT, FIHR si OPTBR.

Manifestare expozitionala de referinta pe piata turistica, targul abordeaza o tematica importanta. Pana acum sunt inscrise peste 200 de firme dim 13 tari. In premiera, in acest an, participarea internationala se reuneste distinct intr-un salon dedicat care va fi situat pe inelul 1 al pavilionului central. In acest spatiu se vor regasi ofertele firmelor din Austria, Bulgaria, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Israel, Italia, Olanda, Portugalia, Turcia, Romania si Ungaria, informeaza Prompt Media.

 
Basescu sustine reintegrarea teritoriala a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 26 September 2005

Reglementarea conflictului transnistrean si perspectiva solutionarii problemei respective a constituit un subiect aparte al dialogului de duminica, la Iasi, intre presedintii Vladimir Voronin si Traian Basescu.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei de la Chisinau, Basescu a declarat ca Romania sustine integral Republica Moldova in eforturile ei de solutionare a diferendului transnistrean. "Romania este dispusa sa acorde si in continuare Republicii Moldova cel mai mare sprijin posibil pe calea reintegrarii teritoriale in diverse organizatii internationale si regionale la care este parte", a declarat el. Voronin si Basescu au examinat si cooperarea in cadrul diferitor institutii internationale si regionale, inclusiv OCEMN si GUAM. Cei doi au convenit asupra desfasurarii, in luna octombrie curent, la Bucuresti, a sedintei Comitetului moldo-roman de cooperare economico-comerciala, in cadrul careia vor fi examinate posibilitati concrete de colaborare.

Un alt subiect l-a constituit colaborarea dintre Republica Moldova si Romania in directia integrarii in UE, Basescu reiterand disponibilitatea Romaniei de a acorda Republicii Moldova asistenta necesara in implementarea acquis-ului comunitar si a Planului de actiuni Republica Moldova-UE.

 
Basescu asigura ca se rezolva tranzitul de energie electrica intre cele doua maluri ale PrutuluiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :358
Monday, 26 September 2005

"Deschiderea politica dintre Republica Moldova si Romania, care a avut loc imediat dupa alegerea lui Traian Basescu in calitate de presedinte, are rezultate pozitive in relatiile bilaterale dintre cele doua tari", a declarat duminica, la Iasi, presedintele Vladimir Voronin, dupa o intrevedere cu presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei de la Bucuresti, Traian Basescu si Vladimir Voronin s-au intalnit duminica, 25 septembrie, la Iasi, fiind insotiti de sotiile acestora - Taisia Voronin si Maria Basescu.

In cadrul declaratiei de presa acordata la finalul intrevederii, Voronin a afirmat ca dupa 1989, in relatiile dintre Romania si Republica Moldova "s-a pierdut vremea", creandu-se o atmosfera "tensionata". "Suntem datori sa facem tot ce e posibil ca relatiile bilaterale sa evolueze, sa se dezvolte spre binele popoarelor noastre", a afirmat el. Totodata, Voronin a multumit partii romane pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in toate forurile internationale, pentru integrarea europeana si in problema transnistreana.

La randul sau, Traian Basescu a aratat ca in ceea ce priveste problema transnistreana, Moldova a primit si va continua sa primeasca cel mai mare sprijin posibil, din partea Romaniei, in toate institutiile internationale. In acest sens, el a mentionat interventiile Romaniei la ONU, la summit-uri si organisme europene, ale NATO, prin sustineri si expertiza pentru OSCE si UE. El a spus ca problema transnistreana urmeaza sa fie inclusa in agenda presedintiei romanesti la Consiliul de Ministri al Consiliului Europei. "In ceea ce priveste Consiliul de Securitate, presedintia noastra este de o luna si nu credem ca este nevoie sa impunem o Rezolutie a Consiliului de Securitate pentru ca ar fi un glont irosit. Timpul de presedintie nu permite armonizarea tuturor punctelor de vedere. Nu uitati ca in Consiliul de Securitate sunt 5 state cu drept de veto", a precizat Basescu, subliniind a Romania nu concepe Transnistria in afara suveranitatii si autoritatii Chisinaului. "Se pot gasi solutii, eventual o autonomie accentuata, dar in standardele europene si nu in afara suveranitatii Republicii Moldova", a spus el.

Basescu a afirmat ca Romania va intensifica schimburile culturale si va sprijini Republica Moldova pentru a deveni membru cu drepturi depline in sistemul de distributie a energiei electrice in sud-estul Europei. "Chiar astazi am decis ca, in cel mai scurt timp, sa rezolvam problemele tehnice de tranzitare a energiei electrice din Moldova catre Romania si din Romania catre piata sud-est-europeana. Va asigur ca pana la sfarsitul anului aceasta problema tehnica va fi rezolvata, permitand Moldovei integrarea in sistemul energetic sud-est-european si in acelasi, permitand Moldovei, dar si Romaniei realizarea unor venituri din tranzitul energiei electrice", a anuntat seful statului roman. Seful roman de stat a mai aratat ca Romania si Republica Moldova si-au propus sa finalizeze Tratatul de baza romano-moldovean, care "trebuie sa reflecte nu numai o realizare a unui tandem politic care vizeaza in primul rand sprijinirea Moldovei pentru integrarea in Uniunea Europeana, dar si excelenta relatie bilaterala". El l-a asigurat pe Voronin ca "niciodata Romania nu va avea vreo atitudine care sa fie in defavoarea Moldovei".

 
Romania trebuie sa revina la masa tratativelor, sustine politologul Boris AsarovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 26 September 2005

Romania trebuie sa revina la masa negocierilor pe marginea solutionarii conflictului transnistrean, chiar daca acest lucru nu este dorit de UE, iar implicarea ONU in regiune este esentiala, au concluzionat duminica, la Bucuresti, reprezentantii Asociatiei transnistrene "Pro Europa", care activeaza ilegal in Transnistria, informeaza cotidianul "Ziua".

Considerand ca toate proiectele de pana acum, de rezolvare a conflictului transnistrean, nu au avut nici o legatura cu realitatea regiunii, presedintele "Pro Europa", Boris Asarov, a prezentat un plan de rezolvare a acestei probleme. "In primul rand, este necesara crearea unui comisariat al ONU in Republica Moldova, condus de un inalt comisar, care sa detina drepturi plenipotentiare", a afirmat Asarov. Potrivit lui, comisariatul ONU va reprezenta organismul administratiei provizorii a Transnistriei si va avea ca mandat crearea si controlul asupra organelor democratice de autoadministrare pentru asigurarea de conditii necesare respectarii normelor democratice din regiune. Totodata, Asarov a precizat ca planul are in vedere schimbarea actualului format al fortelor pacificatoare din Transnistria, care ar urma sa functioneze sub egida politicii europene de securitate si aparare. "Planul mai prevede si desfiintarea ministerului securitatii si reformarea radicala a asa-zisei armate din Transnistria, cu perspectiva ca aceasta sa treaca sub comanda fortelor armate ale Republicii Moldova", a mentionat Asarov, care crede ca punerea in practica a planului nu va avea sanse decat daca, la alegerile parlamentare din Ucraina, din 2006, vor castiga fortele democratice conduse de fostul premier, Iulia Timosenko. "Republica Moldova are un singur aliat adevarat - Romania, in persoana presedintelui Basescu, care propune calea corecta de solutionare a conflictului transnistrean - inchiderea sectorului moldo-ucrainean al frontierei de stat cu inaintarea concomitenta a problemei transnistrene la ONU", a concluzionat presedintele asociatiei "Pro Europa" Boris Asarov.

 
Romanii din Giula fac donatii pentru sinistratii si biserica din tara mamaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :372
Monday, 26 September 2005

Autoguvernarea Romaneasca din Giula a hotarat la sedinta sa de joi, 15 septembrie, sa faca o donatie de 50.000 de forinti pentru sinistratii din Banat, iar cu 100.000 de forinti sa ajute lucrarile de renovare de la biserica ortodoxa romana cu hramul Sf. Parascheva din Jula.

Dupa cum a informat presedintele dr. Ioan Ciotea, si reprezentanta julana a trecut prin controlul Curtii de Conturi, in urma caruia a rezultat ca aceasta functioneaza in mod corect, fara nici o neregula, informeaza coresondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Comunitatea romaneasca din Ungaria fata in fata cu noul ambasadorPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 26 September 2005

La doua saptamani dupa instalarea sa la Budapesta, noul ambasador al Romaniei in Ungaria, Ireny Comaroschi, a invitat la o intalnire reprezentantii comunitatii romanesti din Ungaria in scopul "de a ne cunoaste, pentru a marca inceputul unei colaborari pe care o dorim stransa, apropiata si eficienta".

Dupa prezentarile protocolare ale noilor membri ai ambasadei, intrevederea s-a transformat intr-o sedinta de lucru, cu un dialog realmente deschis.

"Dumneavoastra toti sunteti cate un ambasador al Romaniei in aceasta tara. Mai bine ca dumneavoastra nimeni nu cunoaste realitatile ungare. Experientele dumneavoastra ne-ar fi de mare ajutor, noua romanilor, care, la fel ca Ungaria, vrem sa facem parte din marea familie a tarilor Uniunii Europene", a accentuat ambasadorul roman, care a subliniat cu tarie ca Romania are nevoie de romanii din Ungaria si ca "nu mai vrem sa construim doar poduri sufletesti, ci vrem legaturi de lucru, de toate zilele". Diplomatul roman a fost de parere ca trebuie sa ne depasim timiditatile, sa fim mai apropiati unii de altii, romani de romani, mai apropiati decat oricand pana acum. "Ambasada Romaniei va fi pentru dumneavoastra o casa intotdeauna deschisa. Sa veniti la noi oricand, cu orice probleme, orice sugestii."

"Am venit de la Bucuresti cu un mandat clar: de a va sprijini. Asta mi-a cerut-o Parlamentul Romaniei. Si aceste intentii le-am declarat si in fata presedintelui Ungariei, cand mi-am inaintat scrisorile de acreditare, a subliniat Ireny Comaroschi. Totodata, domnia sa a destainuit celor prezenti ca nu se afla pentru prima data printre romanii din aceasta tara, deoarece, de fiecare data cand a calatorit acasa in Romania din Polonia, unde a fost ambasador, a incercat sa treaca prin localitatile unde traiesc romani, sa-i vada la ei acasa. Deoarece prima intalnire cu comunitatea s-a tinut la Budapesta, ambasadorul roman planuieste ca intr-o perioada cat mai scurta sa viziteze toate satele, orasele unde traiesc romani, unde functioneaza institutii romanesti, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

La finalul discutiilor intre recent numitul ambasador roman si reprezentantii institutilor romanesti s-a cazut de acord ca astfel de intalniri sa se desfasoare trimestrial. Cu toate acestea, urmatoarea intalnire este programata sa se desfasoare mai devreme, la sfarsitul lunii octombrie, imediat dupa prima sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar.

 
Primarul Chisinaului va fi ales pe 27 noiembriePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :345
Monday, 26 September 2005

Basarabenii din Chisinau si din alte 12 localitati vor merge la urne duminica, 27 noiembrie, data anuntata de Comisia Electorala Centrala din Chisinau, CEC, la sfarsitul saptamanii trecute.

Data a fost stabilita in urma unei sedinte la care au participat reprezentanti ai partidelor politice si ai organizatiilor neguvernamentale, adunati pentru a se consulta referitor la desfasurarea unor alegeri locale noi in Chisinau cu riscul ca pragul de validare sa nu fie atins din cauza absenteismului alegatorilor la urnele de vot. De altfel, aceasta situatie s-a intamplat la alegerile locale de la 10 iulie si la scrutinul repetat de pe 24 iulie, informeaza Moldova Azi. CEC a mai dorit sa vada si ceea ce cred reprezentantii clasei politice si ai societatii civile despre oportunitatea desfasurarii alegerilor locale noi, cu un an inainte de alegerile locale generale.

Politicienii prezenti la sedinta au cazut unanim de acord ca legea obliga CEC sa organizeze alegeri locale noi, indiferent de orice circumstante. Directorul organizatiei neguvernamentale "ADEPT", Igor Botan, crede ca CEC ar fi trebuit sa se adreseze Parlamentului, care sa faca o interpretare a unor prevederi din Codul electoral pentru a preciza cate alegeri locale noi pot fi organizate de catre CEC, in cazul in care postul de primar devine vacant. Tot Igor Botan a mai afirmat ca, in cazul in care numarul acestora ar fi nelimitat, sa elimine notiunea de prag de validare a alegerilor locale noi si repetate din Codul Electoral.

 
Zilele dreptului de a sti demareaza in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 26 September 2005

Zilele dreptului de a sti au inceput luni, 26 septembrie, la Chisinau, sub genericul Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

Actiunea, organizata de Centrul Acces-info din Chisinau in parteneriat cu mai multe organizatii neguvernamentale si institutii de media, se va incheia duminica, 2 octombrie, informeaza Monitor Media. 

Potrivit organizatorilor, pe parcursul saptamanii curente vor fi organizate mai multe actiuni publice care urmaresc scopul de a atrage atentia reprezentantilor structurilor de stat si publice asupra necesitatii respectarii dreptului cetatenilor de a se informa si de a fi informati. Directorul Centrului Acces-info, Vasile Spinei, citat de agentia basarabeana, spune ca in aceasta saptamana in circa 20 de raioane si localitati ale tarii, inclusiv autonomia gagauza si regiunea transnistreana, vor fi organizate conferinte si mese rotunde subiectul carora va fi axat pe accesul la informatie. Agenda actiunii este bogata in evenimente, cuprinzand printre altele si reuniuni ale reprezentantilor societatii civile cu responsabili din Legislativ. La mijlocul saptamanii, la Chisinau va avea loc conferinta Liberul acces la informatie: legislatie, practica, perspectiva

 
25 de tineri romani merg la o intalnire religioasa la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :410
Monday, 26 September 2005

Un grup de 25 de tineri catolici romani vor participa in perioada 4-9 octombrie la Roma la Cea de-a II-a Intalnire a Grupurilor de Tineri care Celebreaza Euharistia.

La prima editie a manifestarii religioase de anul trecut au participat mai multi tineri de la Eparhia de Cluj Gherla, informeaza portalul Episcopiei Romano-Catolice de Iasi.

Intalnirea din acest an are o mai mare semnificatie datorita Anului Euharistic care se celebreaza in 2005, an deschis in timpul primei intalniri de acest gen de Papa Ioan Paul al II-lea prin scrisoarea "Mane, nobiscum Domine" (Ramai cu noi, Doamne), si care urmeaza sa se incheie in ziua de 16 octombrie.

Programul va fi alcatuit din participarea propriu-zisa la intalnire si dintr-un pelerinaj prin orasele europene Viena, Venetia, Padova, Roma, Bologna, Verona, si Budapesta. Grupul din Romania va pleca pe de 2 octombrie din Cluj-Napoca si se va intoarce acasa in ziua de 12 octombrie, in cursul dupa-amiezii.

 
ONCE viziteaza mormintele romanesti din Ucraina si BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :384
Monday, 26 September 2005

Incepand de duminica, 25 septembrie, o delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor (O.N.C.E.) va efectua o misiune de documentare in Ucraina si in Republica Moldova.

Vizita urmareste o trecere amanuntita in revista a mormintelor si operelor comemorative de razboi romanesti din zonele Cernauti, Herta (Ucraina), Balti si Chisinau (Basarabia), precum si o verificare a starii acestora, in vederea elaborarii si declansarii unor proiecte de reconstructie.

In cadrul vizitei ce se va desfasura in perioada 25-29 septembrie sunt programate intalniri si contacte cu autoritatile locale din Cernauti (Ucraina) si raionul Cantemir (Basarabia), cu sprijinul reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Chisinau si ai Consulatului General al Romaniei. Sunt vizate in cadrul acestor demersuri si asociatii neguvernamentale, persoane fizice si juridice competente in domeniu.

Reprezentantii ONCE vor prezenta Ambasadei Romaniei din Chisinau, Mitropoliei Basarabiei si autoritatilor locale din raionul Cantemir, in acelasi context, si proiectul Tiganca, ce consta in reconstructia cimitirului de onoare din localitatea Tiganca, din Basarabia. Anuntul de lansare a licitatiei de executie a proiectului Tiganca, postat deja pe site-ul O.N.C.E., va fi pus la dispozitie pentru publicarea si in presa de dincolo de Prut.

 
Lectii de religie pentru copiii romani la parohia ortodoxa din MonzaPDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :417
Monday, 26 September 2005

O data cu inceputul toamnei la parohia ortodoxa din Monza, Milano, au reinceput pentru copiii romani lectiile de religie ortodoxa.

Initiativa apartine preotului paroh Pompiliu Nacu ce a reusit, in scurt timp, sa inchege o frumoasa comunitate romaneasca. In urma multitudinii de initiative din cadrul parohiei, biserica a reusit sa adune la slujbe numerosi credinciosi romani aflati la mare distanta de acest oras. La sfarsitul sfintei liturghii duminicale, copiii, in numar mare, insotiti de parinti, primesc sfanta impartasanie. Dupa acest moment de bucurie pentru intreaga parohie, urmeaza, timp de o ora, lectia de religie si catehism ortodox, predata cu multa daruire de profesoara Ingrid Nacu, informeaza corespondentul RGN la Milano, Violeta Popescu.

 
Noua biserica romaneasca din Hartford isi strange fonduri la o seara de petrecerePDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :407
Monday, 26 September 2005

Romanii din localitatea americana Hartford sunt invitati sa ia parte sambata, 8 octombrie, la biserica ortodoxa greaca din oras, la o Seara Romaneasca de neuitat cu bucate si muzica buna.

Petrecerea va incepe la ora 18:00 si il va avea ca invitat pe DJ-ul roman Mihai, de la New York, informeaza buletinul periodic al parohiei romanesti Schimbarea la Fata din Hartford. Biletele de intrare costa 25 de dolari pentru adulti, 12,5 dolari pentru copiii peste 12 ani si sunt gratis pentru cei mai mici de aceasta varsta. Scopul evenimentului organizat de comunitatea romana din Hartford este strangerea de fonduri pentru construirea unei biserici. Pentru mai multe informatii se pot contacta Crisan Mihai, 216.3339, sau Simona Mocofan, 953.2700 x 3033 sau simonamocofan@yahoo.com.

 
Un nou post de DJ la Radio Dor de TaraPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 26 September 2005

Postul de Radio Dor de Tara va organiza sambata, 1 octombrie, un concurs pentru moderatori, in urma caruia castigatorul va intra in componenta echipei RDT.

DJ-ul ales va putea sa emita oricand in spatiile libere din programul de emisie, iar urmatorii doi clasati vor primi dreptul de a modera o emisiune cu tematica la alegere, anunta postul de radio. Concurentii care vor participa la aceeasta competitie vor avea ocazia sa transmita online, la un radio cu adevarat cunoscut si ascultat din toate colturile lumii. Candidatii trebuie sa aiba experienta ca DJ de minim 1 an, indiferent ca e vorba de activitate la radio sau intr-o discoteca/club, conexiune minima la internet 256kbps, sa fi emis live pe internet de cel putin 10 ori si sa cunoasca configuratiile de baza ale cel putin unuia dintre pluginul/programul cu care se emite (shoutcast,oddcast,sam). Probele la care va fi supus concurentul se refera la tehnica, calitatea sunetului si configurarea programului cu care se emite dupa cerinte, de dictie si coerenta in exprimare si o proba surpriza. Datele participantilor, respectiv nume, prenume, tara in care se afla, postul de radio de la care provin si experienta personala ca dj trebuie sa fie trimise la adresa de e-mail radio@dordetara.ro.Radio Dor de Tara a mai organizat un concurs similar in acest an, la sfarsitul lunii aprilie.

 
Romanii de la Inter-Art vor dansa in California intr-un concert caritabilPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 26 September 2005

Grupul romanesc de muzica si dans contemporan Inter-Art va evolua miercuri, 5 octombrie, incepand cu ora 20:00, la Theatre on High Street din localitatea americana Moorpark, intr-un spectacol caritabil.

Acesta este organizat de cluburile Rotary Clubs din Newbury Park, Moorpark si Bucuresti Atheneum, impreuna cu S.T.A.R. Children Relief Org. Spectacolul va fi dedicat copiilor cu hemofilie din Romania, iar organizatorii asteapta donatii pentru aceasta cauza si de la persoanele care nu pot sa participe personal la eveniment. Acestea se pot face prin cumpararea unui bilet si scrierea unui cec pentru S.T.A.R. - Children Relief Organization. Echipa care sta in spatele acestei manifestari va trimite donatorilor un DVD cu un superb dans modern inregistrat de grupul Inter-Art in Romania. Singura cheltuiala pe langa achizitionarea biletului este taxa de 2 dolari, care reprezinta cheltuielile postale, anunta publicatia romaneasca din Statele Unite ale Americii, Meridianul. Costul unui bilet este de 25 de dolari, rezervari putand fi facute la numarul de telefon (805) 529-3786.

 
Final de drum pentru Romania la AichiPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :300
Monday, 26 September 2005

La finele saptamanii trecute, Expozitia Mondiala de la Aichi si-a inchis portile printr-o ceremonie oficiala, la care au participat printul mostenitor al Japoniei, Inaltimea Sa imperiala Narihitor, precum si premierul nipon Junichiro Koizumi.

Romania a participat la aceasta manifestare, desfasurata in perioada 25 martie 25 septembrie, cu un Pavilion national coordonat de Ministerul Afacerilor Externe. Pe perioada celor sase luni, Pavilionul Romaniei a fost vizitat de doua milioane de persoane si s-a bucurat de un succes deosebit in presa japoneza. Timp de 185 de zile au avut loc zilnic spectacole timp de 12 ore pe zi, regizate de Dragos Galgotiu, cu un repertoriu divers: dans contemporan, balet, concerte clasice, dansuri si muzica populara. Evenimentele culturale si restaurantul cu specific traditional au reprezentat principalele atractii ale Pavilionului nostru, care a fost vizitat de numeroase personalitati. Printre acestea se numara printul Hitachi, fratele Imparatului Japoniei Akihito, printesa Sayako, fiica a Imparatului, Hakuo Yanagisawa, presedintele Ligii Parlamentare de Prietenie Romania-Japonia.

Unul din cele mai importante momente ale participarii tarii noastre la Expozitia de la Aichi a fost Ziua Nationala, marcata pe 1 iunie. Cu aceasta ocazie, au avut loc spectacole desfasurate pe durata intregii zile, spectacole sustinute de Orchestra Nationala Radio, Corul National Madrigal, Corul de copii Allegretto, fiind organizat, de asemenea, forumul de afaceri Romania-viitoare destinatie a afacerii tale, sub inaltul patronaj al presedintelui tarii, Traian Basescu. Alte doua seminarii de afaceri au fost organizate, pe perioada EXPO, la Osaka si Tokyo, in scopul prezentarii mediului economic romanesc in randul investitorilor niponi.

Periodic, au fost organizate evenimente culturale in diverse orase din Japonia, cea mai recenta manifestare fiind Saptamana culturala a Romaniei, desfasurata in perioada 8-12 septembrie. Cu aceasta ocazie au avut loc la Tokyo, Nagoya si in cadrul EXPO numeroase concerte sustinute de cunoscuta soprana de renume mondial Mariana Nicolesco, impreuna cu laureati ai concursului international Hariclea Darclee, cantaretul la nai Nicolae Voiculet, coregrafa Liliana Iorgulescu, compozitoarea Mihaela Vosganian, artistul Grigore Lese, ansamblul clujean Camerata Transilvania. 

 
Vinurile romanesti degustate si la StrassbourgPDF Print E-mail
Strassbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :366
Monday, 26 September 2005

Romania va participa, in premiera internationala, la o prima editie a manifestarii Mustaria Lumii (Vendanges du Monde), ce se va desfasura duminica, 2 octombrie, la Strassbourg.

Alaturi de tara noastra, la acest eveniment vor mai participa Spania, Ungaria, Iran, Italia, Portugalia, Serbia-Muntenegru, Australia si Franta.

Mustaria Lumii se va desfasura in Parcul de la citadela, intre orele 1.00 si 17.00 si va permite tuturor celor prezenti sa ia parte la degustari de vinuri din toate tarile participante, precum si la spectacole de dansuri folclorice ale mai multor tari.

Asociatia Culturala si Amicala Romana, ACAR, este initiatoarea si organizatoarea acestei manifestari, ea beneficiind si de sprijinul Primariei din Strasbourg.

 
Week-end fotbalistic pentru microbistii romani din SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :546
Monday, 26 September 2005

Duminica, 25 septembrie, orele 9 dimineata s-a desfasurat pe terenul de fotbal din Merrilands - o suburbie a Sydneyului, Cupa Iosif Pricop, care se afla la cea de a doua editie.

Cu prilejul implinirii varstei de 80 de ani, clubul Rapid Sydney a organizat in cinstea lui Iosif Pricop, antrenorul echipei Rapid Sydney, competitia sportiva ce-i poarta numele antrenorului. In cadrul competitiei  au participat veteranii echipei Rapid, echipa de fotbal Chile, clubul Columna si Rapid Sydney. Competitia a fost interesanta, fiecare echipa a depus tot efortul ca sa intre in posesia cupei. In final cupa a revenit echipei Columna.

La aceasta competitie au luat parte circa 300 de suporteri, impreuna cu familiile lor, petrecand o duminica in aer liber, alaturi de muzica romaneasca, mici, carnaciori, bere rece, sucuri etc din abudenta si alte preparate care au fost puse la dispozitia romanasilor nostri din partea  organizatorilor . Din cadrul echipei Rapid Sydney face parte si consulul comercial al Romaniei la Sydney, Viorel Predosanu, un diplomat apreciat in comunitate, care in timpul acordarii Cupei a facut cateva aprecieri referitoare la  activitatea comunitara din Sydney, facand o frumoasa impresie membrilor comunitatii.

(Pentru  Romanian Global New a transmis de Sydney George Mitin Variesescu, redactorul sef al revistelor Mihai Eminescu si Caruta cu povesti)

 
Caviar, votca si bye-bye, amanat la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 26 September 2005

Spectacolul Caviar, votca si bye-bye, care ar fi trebuit sa se desfasoare sambata, 8 octombrie, la Chicago, a fost amanat cu o zi, urmand sa iba loc duminica, 9 octombrie.

Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea ii vor binedispune pe romanii din aceasta localitate americana la Liceul Amundsen, incepand cu ora 18:00, informeaza Forumul Romania-USA. Mai multe informatii despre posibilitatea achzitionarii biletelor de participare la spectacol pot fi obtinute de la numerele de telefon 773-418-0544 , 773-509-0010 , la care va raspunde Tavi.

 
Turneu expozitional Maia Oprea la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :309
Monday, 26 September 2005

{mosimage}O expozitie de pictura semnata de artista romanca Maia Oprea se va deschide marti, 27 septembrie, la Londra, la sediul Institutului Cultural Roman.

{mosimage}Expozitia intitulata Through the Looking Glass, se va deschide cu o vizionare privata, de la ora 18.30 si va avea portile deschise publicului pana vineri, 30 septembrie. Intarea este libera, dar este nevoie de o programare anterioara, la numarul de telefon 020 7937 8125, sau la adresa de email cultural@roemb.co.uk.

Maia Stefana Oprea s-a nascut la Bucuresti in 1987 si este, in prezent, eleva la liceul Nicolae Tonitza din Bucuresti. Desi la o varsta frageda, tanara artista romanca a mai avut expozitii personale la Venetia, in 2005 (organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica); la Bucuresti, in 2004, la deschiderea Centrului Metropolitan pentru Tineret si la Books Festival; la Palatul Copiilor din Bucuresti, iar la Bratislava a participat cu 20 de lucrari la o expozitie a Liceului Tonitza. Totodata, in 2003, sapte dintre lucrarile sale au fost expuse in cadrul unei expozitii la Viena, tot alaturi de colegii de la Tonitza.

Maia a castigat premiul intai la concursul Campania impotriva dependentei de droguri, organizat de Clubul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne din Bucuresti; premiul intai la competitia Primavara noilor aliati Campania NATO in Romania; premiul intai la competitia Proiect pentru ilustrarea cartii Colour of magic, de Terry Pratchett, organizat de libraria Noi si de editura Noesis in 2003; premiul intai la Concursul National de Desen Constantin Brancusi 2001.

Expozitia Maiei Oprea va fi prezentata, de asemenea, si in foaierul de laTurner Sims Hall, la Universitatea Southampton, in perioada 24 septembrie-24 octombrie, la Institutul Cultural Roman, 26-30 septembrie si la Cornerstone Gallery, Liverpool Hope University, in perioada 4-18 octombrie. Turul acestei expozitii este sprijinit material de TNT, British Airways si de Ambasada Romaniei la Londra.

 
Un roman la Paris, pe scena din DortmundPDF Print E-mail
Dortmunt, Germania/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 26 September 2005

Orchestra simfonica a Filarmonicii din Dortmund va prezenta luni, 26 septembrie, concertul Un roman la Paris in care este inclusa si Simfonia concertanta op. 8 in si minor pentru violoncel si orchestra de George Enescu.

Solistul acestei simfonii este Alban Gerhardt, un muzician in varsta de 36 de ani, care a castigat in anul 1990 Concursului International de la Munchen, informeaza postul national muzical de radio. Concertul din Germania va mai include in program si poemul coregrafic Jocuri de Claude Debussy si Simfonia a III-a op. 78 in do minor cu orga de Camille Saint-Saens, in timp ce dirijorul serii va fi Ronald Zollman.

 
Protagonista romanca in Rigoletto de la LausannePDF Print E-mail
Lausanne, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 26 September 2005

Soprana romanca Nicoleta Ardelean va interpreta miercuri, 28 septembrie, pe scena Operei din Lausanne, rolul Gilda din spectacolul Rigoletto de Verdi.

Alaturi de aceasta, pe afis se mai afla nume precum baritonul Carlos Almague, care va sustine rolul titular, si tenorul Giuseppe Filianoti, alias Ducele de Mantua, informeaza portalul oficial al institutiei culturale elvetiene. Reprezentatia va fi completata de Corul Operei si Orchestra de Camera din Lausanne, care vor fi conduse de dirijorul Paolo Arrivabeni, in timp ce regia este semnata de Arnaud Bernard. Spectacolul a inceput duminica, 25 septembrie, si urmeaza sa mai fie prezentat publicului din Lausanne si in zilele de 30 septembrie, 2 si 5 octombrie.

 
Romania in saptamana culturilor straine la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :328
Monday, 26 September 2005

{mosimage}Forumul Institutelor Culturale Straine din Paris organizeaza in perioada 26 septembrie-2 octombrie, Saptamana culturilor straine, in cadrul careia va fi reprezentata si cultura romaneasca.

{mosimage}Prima manifestare din cele programate pentru aceasta saptamana este organizata luni, 26 septembrie, la Sala de Expozitii a ICR. Expozitia Radacini comune: Aveyron, Franta-Tulcea, Romania isi va deschide portile pentru public, de la ora 17.00. Ea va fi urmata, de la ora 20.00 de un recital de pian Alberta Alexandrescu, un eveniment ce face parte din ciclul George Enescu: precursorii, contemporanii si mostenitorii sai. Concertul se va desfasura la Marele Salon al Domului Invalizilor, din Paris. Programul acestui concert cuprinde opere celebre ale lui Prokofiev, Debussy si Enescu.

Fosta eleva a Conservatorului National Superior de Muzica din Paris, Alberta Alexandrescu este pe cale de a-si castiga un renume international. Premiile internationale castigate de-a lungul timpului, concertele sustinute in Europa si in America, o prezenta constanta la posturile de radio si televiziune din Franta si Romania, precum si cele doua aparitii discografice, fac din Alberta Alexandrescu o reprezentanta de seama a scolii muzicale romanesti. Intararea la concert este libera, dar este nevoie de rezervare, la numarul de telefon 01.44.42.48.14.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions