Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
230 de tineri romani din tarile vecine vor studia in Romania in anul scolar 2005-2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Tuesday, 27 September 2005

Ministrul Educatiei si Cercetarii, prof. univ. Mircea Miclea, a semnat un ordin potrivit caruia 275 de tineri de origine romana din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia-Muntenegru si Ungaria vor fi scolarizati in invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar/universitar 2005-2006.

Din totalul acestora, 230 de studenti vor fi repartizati pe locuri de studii cu bursa si fara plata taxelor de scolarizare (Albania - 30, Bulgaria 76, Macedonia - 31, Serbia-Muntenegru 82, Ungaria - 11), 31 de studenti vor avea acces la locurile fara bursa si fara plata taxelor de scoalizare (Bulgaria 13, Macedonia 2, Serbia-Muntenegru 12, Ungaria - 4), iar 14 studenti vor ocupa locuri cu taxa in lei de cuantum egal cu cel pentru cetatenii romani (Albania 2, Bulgaria 1, Serbia-Muntenegru 10, Ungaria - 1).

In timpul studiilor, atat studentii de pe locuri cu bursa si fara plata taxelor de scolarizare, cat si cei admisi pe locuri fara bursa si fara plata taxelor de scoalizare beneficiaza de finantarea cheltuielilor de scoalizare de la buget pe perioada academica a studiilor, asistenta medicala conform reglementarilor interne prevazute pentru cetatenii proprii, reducere de 50% pentru studentii care studiaza in invatamantul de stat, cursuri de zi, la transportul local in comun, de suprafata si subteran si pentru transportul intern auto, feroviar si naval, in timpul anului calendaristic, de bursa lunara conform reglementarilor in vigoare si de cazare gratuita in camine pentru studentii bursieri.

 
Ziua Internationala a Dreptului de a Sti, celebrata informal la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Tuesday, 27 September 2005

Ziua Internationala a Dreptului de a Sti va fi sarbatorita miercuri, 28 septembrie, in Club A din Bucuresti, de APADOR - Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu si Centrul pentru Jurnalism Independent.

In cadrul evenimentului va avea loc o dezbatere informala pe tema Confidentialitatea de interes public si se vor acorda premii ziaristilor care au luptat pentru dreptul de a afla. Dezbaterea va analiza necesitatea existentei unor clauze de confidentialitate in contractele gen Apa Nova, Petrom si altele, informeaza portalul curaj.net.

Evenimentul va incepe la ora 18.00 si se adreseaza tuturor celor interesati de un acces mai bun la informatiile de interes public. Organizatorii le vor oferi celor prezenti informatii si o atmosfera de petrecere. Cei care doresc sa participe pot suna pentru confirmare la telefoanele 3134047 / 0721122920 sau la adresa de mail razvan@mma.ro.

 
Anticipatele amanate pana dupa 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Tuesday, 27 September 2005

Romanii nu vor fi nevoiti sa iasa la alegeri anticipate inainte de 1 ianuarie 2007. Cel putin asa asigura presedintele Traian Basescu, prezent luni, 26 septembrie, la o masa rotunda pe teme economice.

In Romania va fi instabilitate politica abia in ziua in care eu voi spune ca nu mai am incredere in premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat Basescu. El a mai spus, in fata investitorilor romani si straini, ca subiectul arzator al anticipatelor nu va mai fi adus in discutie inainte de momentul anuntat pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Presedintele a mai dat asigurari ca nu va face presiuni pentru schimbarea Guvernului, dar a avertizat ca va face presiuni pentru ca Guvernul sa-si indeplineasca obligatiile asumate.

 
Ungaria a votat Tratatul de Aderare a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :460
Tuesday, 27 September 2005

Parlamentul ungar a adoptat luni, 26 septembrie, cu unanimitate de voturi Legea de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Ungaria este, astfel, al doilea stat care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

 
Romanii care calatoresc in Asia atentionati in legatura cu gripa aviaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Tuesday, 27 September 2005

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat asupra riscului unei epidemii la oameni, ca urmare a reaparitiei gripei aviare in tari din Asia (in special Indonezia, Vietnam, Cambodgia, China, Thailanda, Laos), precum si in Rusia si Kazakhstan.

Situatia prezinta motive de ingrijorare pe plan international deoarece virusul care a provocat actuala epidemie (cunoscut sub denumirea stiintifica de H5N1) este usor transmisibil de la pasari la oameni. Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza cetatenii romani care calatoresc in aceste tari sa ia masurile de precautie necesare, respectiv, sa evite vizitarea pietelor de animale si a fermelor de pasari, sa nu manance carne de pasare/rata cruda sau insuficient preparata sau oua de pasare crude/insuficient preparate si sa nu vina in contact direct cu dejectii provenind de la pasari. Boala se manifesta prin inrautatirea starii de sanatate dupa consumul de carne de pasare sau dupa contactul cu pasari sau dejectii provenind de la acestea. Simptomele bolii variaza intre conjunctivite usoare si afectiuni asemanatoare gripei, precum pneumonie sau dificultati respiratorii acute.

 
Comandamentul Jandarmeriei Romane se pregateste in SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Tuesday, 27 September 2005

O delegatie a Jandarmeriei Romane participa, in perioada 27 30 septembrie, in Spania, la Malaga, la lucrarile Comisiei pregatitoare a Reuniunii Anuale a Comandantilor si Directorilor Generali din institutiile membre F.I.E.P.

Reprezentantii Jandarmeriei Romane vor purta discutii cu privire la clarificarea tuturor detaliilor referitoare la organizarea si desfasurarea Reuniunii Anuale a Comandantilor si Directorilor Generali din institutiile membre ale F.I.E.P. si vor prezenta punctul de vedere al Jandarmeriei referitor la stabilirea pentru anul urmator a unei comisii speciale care va intocmi proiectul doctrinei F.I.E.P. De asemenea delegatia romana va identifica noi posibilitati de amplificare a colaborarii bilaterale cu Garda Civila din Spania, institutie care detine presedintia F.I.E.P, informeaza Prompt Media.

Infiintata la 18 mai 1994, la initiativa Jandarmeriei Nationale Franceze, a Armei Carabinierilor Italieni si a Garzii Civile Spaniole, Asociatia Jandarmeriilor si Politiilor Europene si Mediteraneene cu Statut Militar (FIEP) are drept scop continuarea si consolidarea relatiilor de colaborare intre membri FIEP, precum si initierea unor legaturi de colaborare cu institutii similare jandarmerie, promovarea unei gandiri novatoare si active asupra formelor de cooperare politieneasca, schimbul de informatii si experienta in domeniul pregatirii si recrutarii personalului, organizarii serviciului, al noilor tehnologii si logistica, precum si al afacerilor europene. In prezent sunt desfasurate demersuri pentru ca aceasta asociatie sa devina organ consultativ al Consiliului Europei in probleme legate de gestionarea ordinii si sigurantei publice pe teritoriul Uniunii Europene. Jandarmeria Romana este membru cu drepturi depline al Asociatiei din 31 octombrie 2002.

 
Ministrul Atanasiu i-a vizitat pe militarii romani din IrakPDF Print E-mail
Bagdad, Irak/Romanian Global News
Accesari :425
Tuesday, 27 September 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, impreuna cu seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, au efectuat luni, 26 august, o vizita-surpriza la militarii romani din Irak.

Atanasiu le-a transmis acestora cuvintele de apreciere primite la adresa lor si i-a comparat cu colegii lor din tara, care sprijina populatia supusa unor grele incercari datorita inundatiilor, anunta un comunicat emis de MApN.

Delegatia condusa de ministrul Atanasiu s-a intalnit in Camp Echo, langa Ad Diwaniyah, cu grupul de ofiteri de stat major care isi desfasoara activitatea in cadrul Diviziei Multinationale de Centru-Sud, cu militarii din detasamentele de geniu si informatii. O alta intalnire a avut loc in Camp Mittica, langa An Nassiryah, unde gazde au fost militarii din Batalionul 20 Infanterie Scorpionii Negri, cei ai Companiei de Politie Militara si ofiterii de stat major care isi desfasoara activitatea in cadrul comandamentului Fortei Intrunite Italiene. Ministrul Atanasiu a mai avut o intrevedere cu seful Statului Major General al Apararii Italiei, amiralul Giampaolo di Paola, si a discutat cu comandantii in subordinea carora se afla militarii romani. Vizita s-a incheiat in cursul serii, la Basra, cu o intalnire intre militarii romani din cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU in Irak si loctiitorul comandantului Diviziei Multinationale Sud-Est, generalul italian de brigada Enrico Mocellin. Din delegatia MApN au mai facut parte Ioan Ion, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN, si Mihai Stanisoara, presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor.

 
Mobila romaneasca a ajuns pana in SpaniaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :482
Tuesday, 27 September 2005

Zece firme romanesti din domeniul mobilei au participat in perioada 1923 septembrie la Valencia la targul international de mobila Feria Internacinal del Mueble de Valencia.

Considerat de catre specialisti ca fiind al patrulea ca importanta din Europa, targul a atras peste 1500 de firme din 24 de tari, printre care s-au aflat Germania, Austria, Canada, Franta, Italia, Rusia, China, Polonia, Japonia sau Brazilia, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.

Pavilionul national romanesc a continut modele de mobilier pentru camere de zi, sufragerii, dormotoare, holuri, biblioteci si scaune ale firmelor Agache, Alprom, Eurostar Contact Intermedieri, Famos, Lemet, Mobalp Furniture, Mobilierul, Mobtap Alprom, Serico, si Tehnoprod.

Participarea firmelor romanesti a fost sustinuta financiar prin Programul de promovarea a exporturilor derulat de Ministerul Economiei si Comertului, in colaborare cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania.

Producatorii romani de mobila prezenti la acest eveniment au posibilitatea de a se informa asupra specificului pietei spaniole de mobila si de a-si asigura astfel prezenta activa pe aceasta piata. In acelasi timp, exista sansa de a-si prezenta produsele, atat cumparatorilor spanioli, cat si celor straini.

O alta participare romaneasca recenta la un targ international a avut loc in perioada 19-22 septembrie la Paris, in cadrul Salonului International de Textile.

 
Muzeul Astra din Sibiu sarbatoreste Ziua Mondiala a TurismuluiPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :281
Tuesday, 27 September 2005

Muzeul Astra din Sibiu sarbatoreste marti, 27 septembrie, Ziua Mondiala a Turismului, printr-un simpozion care se va desfasura in aer liber la acest muzeu din Dumbrava Sibiului.

Simpozionul se intituleaza "Muzeul Astra - o punte de legatura intre turismul cultural si cel rural" si se adreseaza reprezentantilor pensiunilor agroturistice de pe raza judetului Sibiu, informeaza site-ul institutiei muzeale. Obiectivele principale sunt prezentarea Complexului National Muzeal "Astra in fata reprezentantilor pensiunilor, cu scopul de a continua campania de promovare a turismului muzeal in randul turistilor cazati la pensiunile din judetul Sibiu, stabilirea unei strategii comune de promovare a turismulul cultural si rural la nivel local si regional, constientizarea de catre reprezentantii pensiunilor a importantei pastrarii elementului traditional autentic, imbinat cu modernitatea ceruta de standardele de calitate, in cadrul pensiunilor agroturistice, dupa modelul detinut de Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Seminarul organizat de Muzeul "Astra se incadreaza perfect in actiunea de promovare a turismului cultural, in stransa legatura cu cel rural, contribuind si la stabilirea unor prioritati in educatia profesionala in domeniul marketing-ului, necesara operatorilor din ramura turismului rural si agroturismului

Ziua Mondiala a Turismului a fost statuata prin decizia Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului, care a avut loc in data de 27 septembrie 1979, la Torremolinos, in Spania.

 
Interdictii la frontiera romano-romanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :545
Tuesday, 27 September 2005

Noua legislatie vamala a Romaniei ii tine, incepand din 19 septembrie, pe romanii de dincolo de Prut departe de tara-mama.

Noile prevederi care nu permit cetatenilor straini sa intre pe teritoriul Romaniei daca nu detin suma minima de 50 de euro pe zi, sau cel putin 250 de euro pentru o perioada mai indelungata, se aplica si basarabenilor, care sunt retinuti la frontiera cu Romania daca nu intrunesc aceste conditii. De conditile grele si de modul in care sunt tratati la granita romano-romana se plang nu numai cetatenii basarabeni, dar si autoritatile. Astfel, purtatorul de cuvant al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Valentin Portas a confirmat informatia despre retinerea la frontiera a basarabenilor si a atras atentia, in acelasi timp, ca vamesii romani se conduc dupa noua legislatie, fara ca prevederile acesteia sa fie respectate la toate punctele de frontiera. Mai mult decat atat, tot Portas spune ca partii moldovene nu i-a fost prezentata nici o modificare a legislatiei romane, motiv pentru care SVRM nu poate face o informare completa asupra acestui subiect. Sute de cetateni basarabeni au fost opriti la granita si intorsi din drum de politia romana de frontiera, in ultimele zile, iar cei carora li s-a permis in cele din urma trecerea, dupa prezentarea banilor sau dupa ce au aratat invitatiile, au fost nevoiti sa treaca prin controale drastice ale bagajelor, precum si prin interogatorii la sange, privind persoanele care ii vor gazdui pe perioada sederii in Romania.

 
Letonia sprijina retragerea trupelor ruse din BasarabiaPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :384
Tuesday, 27 September 2005

Presedintele parlamentului leton Ingrida Udre a declarat in cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir Voronin, la Riga, ca Letonia sustine plenar Republica Moldova in aspiratiile de integrare europeana si este deschisa pentru a-si impartasi intreaga experienta acumulata in procesul de aderare la UE.

Ingrida Udre a exprimat disponibilitatea deputatilor letoni de a-si impartasi experienta in domeniul stabilirii unei colaborari mai stranse cu Parlamentul European si cu alte structuri parlamentare europene.

La randul sau, Voronin a mentionat ca experienta Letoniei de aderare la UE este deosebit de pretioasa pentru Republica Moldova, "date fiind similitudinile multiple, simpatia si intelegerea care exista intre tarile si popoarele noastre". El si-a exprimat convingerea ca "gratie consensului politic, stabilit in cadrul Parlamentului de la Chisinau privind obiectivele strategice ale tarii - integrarea europeana si reintegrarea teritoriala - asistenta acordata cu atata bunavointa de catre Letonia, inclusiv pe linie parlamentara, va putea fi valorificata cu un randament maxim".

Parlamentarii letoni au confirmat sustinerea actiunilor Republicii Moldova orientate spre solutionarea pasnica a diferendului transnistrean, exprimand opinia ca Europa trebuie sa-si amplifice participarea si sa joace un rol mai activ in acest proces.

Voronin a avut o intrevedere si cu premierul leton Aigars Kalvitis, dialogul cu acesta vizand necesitatea intensificarii schimburilor comercial-economice dintre cele doua state, oportunitatile de cooperare in alte domenii de interes reciproc. In special, a fost discutata in detalii problema participarii Letoniei la functionarea "coridorului verde" pentru productia agricola usor alterabila din Republica Moldova. S-a abordat, de asemenea, posibilitatea organizarii, la Riga, a unui festival al vinurilor moldovenesti, Kalvitis subliniind interesul traditional al Letoniei pentru productia vinificatorilor moldoveni. In contextul cooperarii comercial-economice, premierul leton s-a referit si la interesul cercurilor de afaceri din Letonia pentru participarea la unele proiecte in domeniul energetic in Republica Moldova. Referindu-se la perspectivele reglementarii transnistrene, premierul Letoniei a reiterat sprijinul plenar al tarii sale pentru eforturile Republicii Moldova in vederea retragerii trupelor straine de pe teritoriul sau si reintegrarii teritoriale prin solutionarea politica a problemei transnistrene. Voronin a exprimat recunostinta autoritatilor de la Riga pentru mentinerea problematicii transnistrene pe agenda discutiilor cu oficialitatile europene.

 
Tezaur romanesc la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :366
Tuesday, 27 September 2005

Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria organizeaza, la 14 octombrie, urmatoarea editie a manifestarii "Tezaur romanesc".

Concursul elevilor de la scolile romanesti din Ungaria se va desfasura si de aceasta data pe domeniile: istoria romanilor din Ungaria; date de istorie locala a comunitatilor romanesti; personalitati culturale din trecutul si prezentul nationalitatii romanesti din Ungaria; istoricul organizatiilor si institutiilor romanesti de ieri si de azi; traditii si obiceiuri romanesti din Ungaria; mosteniri de intelepciune populara - proverbe, zicatori, ghicitori, snoave. Inscrierile la concurs se pot face pana la 5 octombrie, pe adresa Institutului (Jula, str. Gh. Doja nr. 8), informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Cultura romaneasca este in sarbatoare la QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :364
Tuesday, 27 September 2005

Chitaristul Mircea Trifan si flautista Terry Ellen Christophersen, adica grupul romano-canadian Valuri de Matase va participa in perioada 7-9 octombrie, la Zilele Culturii Romanesti la Quebec.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a doua sa editie, este organizat de Comunitatea Romaneasca din Quebec (CRQ). Alaturi de Valuri de Matase, alte prezente romanesti la Zilele Culturii Romanesti vor mai fi interpreta de muzica populara Mariana Ilutiu, acompaniata de Ioan Oancea si Nicolae Margineanu, si ansamblul de dansuri populare romanesti Hora, din Montreal.

Pe langa concertele anuntate, manifestarea va mai cuprinde expozitii tematice, ateliere, cursuri, mese rotunde, activitati sportive, activitati pentru copii, spectacole artistice, si se va incheia cu o seara romaneasca. Artistii vor sustine spectacole sambata, 8 octombrie, de la ora 16:00, la Mega-Parc de la Galleries de la Capitale, unde zilele culturii romanesti se vor intersecta cu  evenimentul multicultural La Foire de la Diversite si de asemenea in cadrul serii romanesti care va incheia Zilele Culturii Romanesti la Quebec, la sala Dalpe a centrului Horizon, de ora 18:00.

 
Iurie Rosca spera ca guvernarea comunista sa ramana deschisa reformelor si democratieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :379
Tuesday, 27 September 2005

Vicepresedintele Parlamentului, Iurie Rosca, (PPCD), a expediat o scrisoare conducerii Consiliului Europei in legatura cu dezbaterile ce urmeaza sa aiba loc la 4 octombrie curent, in cadrul AP CE, pe marginea Raportului privind functionarea institutiilor democratice in Republica Moldova, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

In mesajul adresat secretarului general al CE, Terry Davis, presedintelui AP CE, Rene van der Linden, precum si tuturor membrilor AP CE, se arata ca PPCD a luat act de Raportul Comisiei pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor statelor-membre ale Consiliului Europei privind functionarea institutiilor democratice in Moldova din 16 septembrie 2005, elaborat de Josette Durrieu si Andre Kvakkestad. "Apreciem ca documentul reflecta corect evolutiile politice din Moldova si eforturile noului Parlament al tarii de a ajusta legislatia nationala la normele si standardele Consiliului Europei", se arata in scrisoare.

Iurie Rosca mentioneaza ca parteneriatului politic stabilit intre Putere si Opozitie, la 4 aprilie, a facut posibila realizarea a sase din cele zece reforme pe durata primei sesiuni a noului Parlament. Este vorba de transmisiunea in direct a sedintelor plenare ale Parlamentului la posturile nationale de radio si TV, si publicarea pe pagina web a Parlamentului a stenogramelor dezbaterilor parlamentare. Guvernul a renuntat la calitatea de fondator al ziarelor guvernamentale "Moldova Suverana" si "Nezavisimaya Moldova", care erau finantate de la Bugetul de Stat si serveau drept instrumente de propaganda a puterii si de denigrare a opozitiei. In prezent acestea au devenit independente, desi isi pastreaza politica editoriala de sustinere a guvernantilor. A fost adoptata reforma in justitie, fiind schimbat modul de formare a Consiliului Superior al Magistraturii si modul de desemnare si promovare a judecatorilor. Pana la 12 noiembrie curent urmeaza a fi convocata Adunarea Generala a Judecatorilor, care va alege cu votul direct al judecatorilor 7 din cei 12 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Alti doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii trebuie sa fie alesi, in acelasi termen, de catre Parlament, cu votul a cel putin 2/3 al deputatilor, unul fiind propus de majoritate si unul de Opozitie. Daca normele intrate in vigoare vor fi puse in practica, mai ramane de realizat o modificare esentiala in legislatia in domeniu, asupra careia insista Consiliul Europei, si anume - sa fie eliminata perioada de proba de 5 ani pentru judecatorii desemnati in functie de presedintele Republicii Moldova, acestia urmand a fi numiti in functie pe viata, fara nici un fel de conditionari prealabile. Pentru a-si exercita mai eficient si mai profesionist functiile, sistemul judecatoresc necesita imbunatatirea conditiilor de activitate prin asigurarea cu spatii adecvate, prin inzestrarea cu calculatoare, conectarea la reteaua Internet si la baza electronica de date continand legislatia nationala, precum si majorarea salariilor judecatorilor ca forma de prevenire a coruptiei. Au fost operate o serie de modificari substantiale la Codul Electoral in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei si ale OSCE. Modificarile stabilesc inclusiv alegerea, de catre Parlament, a unei alte componente a CEC pana la 12 noiembrie 2005. Din cei 9 membri ai CEC, 5 urmeaza a fi propusi de opozitie, iar 4 - de majoritatea parlamentara. Totodata, prin modificarile operate a fost micsorat substantial pragul electoral pentru accederea in Parlament a partidelor si blocurilor politice. Legea privind Curtea de Conturi a fost, de asemenea, completata si modificata astfel, incat aceasta institutie sa devina una eficienta si independenta, scutita de orice ingerinte din partea puterii. Noua componenta a Curtii de Conturi urmeaza a fi aprobata de catre Parlament pana la sfarsitul anului curent. Din cei 7 membri ai Curtii de Conturi, 4 vor fi propusi de opozitie, iar 3 - de majoritatea parlamentara. Parlamentul a modificat legislatia in domeniul serviciilor secrete. Astfel, Parlamentul a fost abilitat cu functia de a exercita un control eficient asupra SIS prin intermediul unei subcomisii speciale, care va avea in componenta sa deputati din toate grupurile parlamentare si va fi condusa de un reprezentant al opozitiei. Subcomisia respectiva urmeaza a fi formata pe parcursul sesiunii curente, de toamna-iarna. Serviciile secrete au fost lipsite de dreptul de a efectua ancheta penala si de a avea institutii de detentie preventiva. Reformele in cauza vor diminua riscurile de utilizare a serviciilor secrete ca instrumente de reprimare politica si de incalcare a drepturilor omului. Mai ramane de aplicat principiul demilitarizarii serviciilor secrete si de asigurat la nivel legislativ statutul colaboratorilor acestui serviciu.

"PPCD apreciaza drept pozitive efectele parteneriatului politic instituit dupa ultimele alegeri si isi exprima speranta ca Partidul Comunistilor, de guvernamant, va manifesta si de acum incolo deschidere spre dialog si cooperare cu opozitia, precum si consecventa in implementarea reformelor institutionale cerute de Consiliul Europei si Uniunea Europeana. Printre prioritatile de reforma propuse de PPCD si acceptate de presedintele Voronin sunt si cele care vizeaza reforma procuraturii, a administratiei publice locale, a audiovizualului si revizuirea Constitutiei.

Reforma procuraturii reprezinta un angajament asumat de Republica Moldova in momentul aderarii sale la Consiliul Europei in 1995. Grupul parlamentar al PPCD a pregatit un proiect de lege care permite scoaterea procurorului general de sub controlul partidului de guvernamant, ii ofera acestuia stabilitate si independenta in exercitarea mandatului. Definitivarea reformei in domeniul procuraturii va deveni posibila doar dupa amendarea Constitutiei.

Reforma Audiovizualului presupune adoptarea unui cadru legislativ nou, care sa liberalizeze acest domeniu, sa schimbe modul de alegere a Consiliului Coordonator al Audiovizualului si sa reorganizeze actuala Companie "Teleradio-Moldova", care mai ramane obedienta puterii. Grupul parlamentar al PPCD a elaborat un nou Cod al Audiovizualului si l-a prezentat conducatorilor de prim rang inca pe parcursul sesiunii precedente. Printre altele, el prevede o modalitate noua de alegere a celor 9 membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului dupa modelul propus pentru Comisia Electorala Centrala. Din cei 9 membri, 5 ar urma sa fie propusi spre confirmare in Parlament de catre opozitie, iar 4 - de catre majoritatea parlamentara.

Este necesara reechilibrarea raporturilor dintre bugetele autoritatilor publice locale si Bugetul de Stat, astfel incat sa se dea mai multa autonomie financiara entitatilor locale in conformitate cu recomandarile Consiliului Europei. Se impune, de asemenea, asigurarea legislativa a unei autonomii locale mult mai largi, ceea ce ar permite realizarea principiului autoguvernarii colectivitatilor locale si ar elimina practica vicioasa a asa-numitei "verticale a puterii" - cand intre puterea centrala si cea locala exista relatii de subordonare totala. Aceste relatii trebuie sa devina de cooperare in conformitate cu principiul european al subsidiaritatii. In perspectiva alegerilor locale din 2007, este necesar sa fie elaborata o noua organizare administrativ-teritoriala a tarii bazata pe criteriul economic al eficientei si in consens cu principiile stabilite de Congresul Puterilor Locale si Regionale.

Constitutia urmeaza a fi modificata si completata prin perfectionarea modului de alegere a presedintelui si de formare a Guvernului. In ambele cazuri se impune, in conformitate cu practica celorlalte tari europene cu regim constitutional parlamentar, eliminarea prevederilor care presupun dizolvarea Parlamentului de catre presedintele republicii in cazul consumarii a trei tentative nereusite de alegere a sefului statului si de formare a Guvernului. Aceste completari vor permite evitarea unor crize politice de proportii si vor conferi sistemului politic national mai multa stabilitate. Necesita completari si compartimentele care tin de justitie, procuratura si puterea locala.

Partidul Popular Crestin Democrat isi exprima speranta ca, in cooperare cu Consiliul Europei, reformele din Republica Moldova vor cunoaste o dinamica ascendenta, iar guvernarea comunista va ramane deschisa spre reforme si consolidarea institutiilor democratice, precum si spre dezvoltarea unei economii functionale de piata, reforme care sa asigure respectarea plenara a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si un grad inalt de protectie sociala a tuturor cetatenilor", se arata in mesajul vicepresedintelui Parlamentului Iurie Rosca, presedintele PPCD, adresat conducerii Consiliului Europei.

 
Seara Romaneasca pentru romanii din LiegePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :398
Tuesday, 27 September 2005

Adrian si Nicoleta, cei doi romani din Liege cu spirit organizatoric, ii asteapta sambata, 8 octombrie, pe conationalii lor, la o Seara Romaneasca in aceasta localitate belgiana.

Petrecerea va incepe la ora 19:00, ca de obicei, si va pune la bataie mici, ciorba de burta, sarmale, tochitura cu mamaliguta, o mare gama de vinuri romanesti si apa minerala adusa tocmai de pe plaiurile mioritice, informeaza portalul romanilor in Belgia. Totul va fi compeltat de muzica ce va intretine atmosfera romaneasca. Pentru a putea participa, cei interesati trebuie sa isi faca o rezervare la numarul de telefon 0495/943 903, locurile fiind limitate.

 
Presiuni economice rusesti asupra BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :478
Tuesday, 27 September 2005

Serviciul Federal Vamal al Rusiei a suspendat recent eliberarea timbrelor de acciza catre importatorii de produse alcoolice din Moldova.

Prin aceasta hotarare, ziarul rus "Kommersant considera ca Kremlinul a trasat o noua etapa in razboiul comercial nedeclarat pornit impotriva presedintelui necooperant Vladimir Voronin, informeaza Infotag, citand publicatia rusa. Conform presedintelui Consiliului de Directori al holding-ului "Vinnii mir", Piotr Canighin, "eliberarea timbrelor nu a fost sistata, ci echilibrata", iar Serviciul Federal Vamal "nu semneaza autorizatiile pentru eliberarea timbrelor importatorilor din toate tarile CSI, pentru ca pe 1 iulie intra in vigoare noi timbre si conditii de aplicare a acestora". In pofida acestui lucru, alte companii celebre din Ucraina si Georgia nu au nici un fel de probleme in acest sens, iar acordarea timbrelor cu pricina nu i-au afectat decat pe furnizorii basarbeni. Motivul principal este, potrivit operatorilor pietei, cotitura Moldovei spre Occident, iesirea definitiva a republicii de sub influenta Moscovei si pericolul lichidarii prezentei militare rusesti in Transnistria", se arata in articol.

Ziarul "Kommersant" mai considera ca Moldova este un aparat de antrenament ideal pentru instruirea in domeniul procedeelor de razboi comercial, pentru ca Rusia este cel mai mare partener comercial al republicii, peste 60% din vinurile consumate in Rusia fiind livrate din Moldova si o jumatate dintre acestea se imbuteliaza pe teritoriul Rusiei. Statisticile oficiale arata ca in anul 2004 agentii economici basarabeni au exportat in Rusia productie alcoolica in valoare de 217,8 milioane USD, echivalentul a 78,3 la suta din exporturile totale de alcool.

Presedintele Uniunii Exportatorilor de Vinuri din Moldova, Gheorghe Cozub, sustine ca in cazul in care Serviciul Federal Vamal rus nu va relua eliberarea timbrelor de acciza, Basarabia va ajunge in pragul de faliment.

Solicitat sa comenteze actiunile rusilor, reprezentantul Agentiei nationale "Moldova-Vin", Iurie Mudrea, a declarat ca nu este in masura sa spuna ceva, deoarece "nu dispune de informatii oficiale, care ar confirma o asemenea decizie a autoritatilor ruse". Mai mult, el a spus ca agentia nu a fost informata in acest sens nici de catre exportatori moldoveni.

Federatia Rusa a suspendat in aceasta primavara importurile de produse din carne din Moldova, iar apoi si a produselor vegetale, sub pretextul ca acestea nu ar indeplini standardele internationale. O comisie de experti rusi, venita in Moldova, nu a confirmat aceste argumente, dar exporturile nu au fost reluate. Moscova nu se lasa, in schimb, si intentioneaza sa scumpeasca gazele livrate in Moldova si sa instituie regimul de vize pentru cetatenii republicii.

 
Restaurantul Elena ii asteapta cu preparate delicioase pe romanii din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :352
Tuesday, 27 September 2005

Romanii din Paris isi mai pot alina dorul de casa prin intermediul unui nou restaurant romanesc intitulat Elena, care se afla la adresa 50 boulevard de Picpus, Paris 12eme.

Localul este deschis de putina vreme si ofera o mancare deosebita, in portii mari si la preturi foarte bune, informeaza portalul franta-romania.com. Restaurantul mai sta la dispozitia romanilor si pentru organizarea unor evenimente festive mai restranse, precum nunti si botezuri cu pana la 40 de persoane. Meniul cuprinde salata de vinete, zacusca, icre, salata orientala, salata transilvania, mamaliguta cu branza si smantana, ciorba de burta, de perisoare, taraneasca, bors de miel, mici, chitfele, ardei umpluti, sarmale, musaca, diverse fripturi si frigarui, bulz taranesc si diverse alte specialitati in functie de zi. Nici la capitolul desert Elena nu dezamageste, clientii fiind indulciti cu tarte si prajituri de casa, dupa inspiratia bucataresei.

 
Antrenorul Grigore Gutsu cauta in Vancouver sportivi de lupte greco-romanePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :563
Tuesday, 27 September 2005

UBC Wrestling Club din British Columbia, in cadrul caruia activeaza antrenorul roman Grigore Gutsu, face selectie pentru baieti si fete interesati sa practice luptele Libere si Greco-Romane.

Antrenamente sunt gratuite si se vor desfasura dupa urmatorul program: lunea de la 16:30 la 18:30, miercurea de la 18:00 la 20:00 si joia de la 18:00 la 20:00, informeaza portalul romanilor din Vancouver. Detalii referitoare la posibilitatea practicarii acestui sport olimpic si despre inscrieri se pot primi direct de la Grigore Gutsu, antrenor si arbitru de categorie international FILA la luptele Libere si Greco-Romane. Acesta poate fi contactat telefonic la numarul: 604-522-3071.

 
Lansare de carte romaneasca in PortugaliaPDF Print E-mail
Cascais, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :341
Tuesday, 27 September 2005

Profesorul roman Simion Cristea si-a lansat sambata, 24 septembrie, la Cascais, cartea de critica Navigand pe marea care ne navigheaza, realizata impreuna cu istoricul Maria Joao Coutinho.

Evenimentul s-a desfasurat la Muzeul Castro Guimaraes, in cadrul manifestarilor intitulate Intalniri ale culturilor si a reunit atat membri ai comunitatii romanesti din Portugalia, cat si reprezentanti ai intelectualitatii lusitane care s-au aratat deosebit de interesati de diverse aspecte ale culturii romane. A fost prezent la manifestare si consilierul cultural al Ambasadei Romaniei la Lisabona.

In semn de apreciere fata de aceasta initiativa multiculturala, cu ocazia lansarii acestei lucrari, organizatorii locali au invitat un grup de muzica traditionala portugheza care a interpretat o serie de melodii specifice catorva zone ale tarii. Mentionam ca respectivul grup a reprezentat Portugalia la Festivalul European de Folclor din Grecia, editia 2005.

 
Comitetul Helsinki Moldova confirma filiatiunile teroriste ale separatistilor transnistreniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :425
Tuesday, 27 September 2005

Expertii de la Comitetul Helsinki Moldova considera ca regimul de la Tiraspol este un aliat al teroristilor internationali, un "produs periculos creat de Federatia Rusa pentru a influenta procesele politice, economice si sociale in Europa de Est si in alte parti ale lumii".

Declaratii de acest gen au fost facute luni, de catre reprezentantii Comitetului Helsinki de la Chisinau in cadrul celei de-a 10-a intalniri anuale a OSCE privind implementarea dimensiunii umane. La Intalnirea OSCE, care se desfasoara in perioada 19-30 septembrie, la Varsovia (Polonia), societatea civila din Republica Moldova a fost reprezentata de catre expertii Comitetului Helsinki Moldova Dorin Chirtoaca si Natalia Mardari, presedintele LADOM Paul Strutescu si de directorul Organizatiei "ADEPT", Igor Botan.

Chirtoaca a declarat luni presei ca in cadrul interventiilor a pus accept prioritar pe incalcarile drepturilor omului care au loc in Transnistria. Potrivit lui, conflictul transnistrean, la fel ca si cele din Nagorno-Karabah, Osetia de Sud si Abhazia, a fost creat artificial de Federatia Rusa pentru a mentine fostele state sovietice in sfera sa de dominatie si influenta.

Reprezentantii Comitetului Helsinki Moldova au propus construirea unei retele de transmitatoare in regiunea transnistreana, care sa asigure receptionarea posturilor de radio si TV din Republica Moldova si din Europa, organizarea regulata a dezbaterilor publice la posturile radio si TV din Moldova privind conflictul transnistrean, cu participarea actorilor publici, ai societatii civile si ai locuitorilor regiunii transnistrene, largirea formatului de negocieri a conflictului transnistrean prin includerea SUA, a UE si a Romaniei si intreprinderea tuturor masurilor necesare pentru a determina Federatia Rusa sa-si evacueze misiunea de pacificare impreuna cu armamentul, munitiile si trupele Armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova.

 
Studii britanice in Romania si romanesti in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :323
Tuesday, 27 September 2005

Specialisti romani si britanici vor discuta miercuri, 12 octombrie, la Londra, probleme de identitate culturala in contextual istoric creat de lansarea relatiilor diplomatice dintre Romania si Marea Britanie, in urma cu 125 de ani.

O atentie deosebita, in cadrul acestei conferinte, va fi acordata dialogului romano-britanic in lumea literara, artistica si academica. Evenimentul va fi gazduit la British Library Conference Centre, de la ora 18.00 si beneficiaza de organizarea Ambasadei Romaniei la Londra si a Bibliotecii Britanice.

In cadrul programulul conferintei se afla dezbateri sustinute de universitari din Romania si Marea Britanie, printre care Adrian Nicolescu (Vizitele regale la Curtea Romaniei si la Curtea St James), Mihaela Irimia (Studiile britanice la Universitatea Bucuresti, de la fondarea departamentului de engleza, in 1936), Virgil Stanciu (Limba engleza in Transilvania), Dumitru Dorobat (Traditia predarii limbii engleze ca limba straina la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi), Dennis Deletant (Studiile romanesti in Marea Britanie), Stephen Bury si Lordul Watson.

Dezbaterea, insotita de o mica expozitie cuprinzand carti din colectiile romanesti de la Biblioteca Britanica, se va incheia la ora 19.00 si va fi urmata de o receptie.

Intrarea la conferinta este libera, dar este nevoie de o rezervare prealabila, care poate fi obtinuta la numarul de telefon +44 (0)20 7937 8125, sau la fax +44 (0)20 7937 8069.

 
Voluntarii Centrului Cultural Roman din Londra petrecPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :380
Tuesday, 27 September 2005

In cadrul seriei de petreceri dedicate romanilor londonezi se va inscrie si petrecerea de la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul careia se vor intalni voluntarii Centrului Cultural Roman.

Petrecerea este una dintre putinele evenimente private organizate de CCR. Voluntarii se vor intalni vineri, 30 septembrie.

 
Scoala romaneasca de muzica recunoscuta pana in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :356
Tuesday, 27 September 2005

Muzeul Trasurilor din Lisabona a gazduit, la acest sfarsit de saptamana un recital de opera care a avut-o printre invitati si pe mezzo-soprana romanca Liliana Bizineche.

Artista a fost acompaniata in cadrul acestui eveniment de orchestra de camera a Teatrului Sao Carlos, din care fac parte prim-violonistul Laurentiu Ivan-Coca si violistul Ceciliu Isfan.

Concertul se inscrie in seria periplului de-a lungul istoriei muzicii organizat pentru comemorarea centenarului Muzeului Trasurilor (1905-2005). Concertul de duminica, 25 septembrie, dedicat aniversarii zilelor de nastere a reginei Amelia si a regelui Carlos, mari iubitori de opera si parintii spirituali ai acestui muzeu, a cuprins un repertoriu din cele mai celebre opere compuse de compozitori precum Mozart, Offenbach, Rossini, Verdi, Massenet, Borodin.

Atat orchestra de camera, condusa de Laurentiu Ivan-Coca cat si mezzo-soprana Liliana Bizineche, alaturi de soprana Catherine Rey, de tenorul Marco Santos si de baritonul Pedro Correia au fost indelung aplaudati si ovationati de un public numeros, care a umplut pana la refuz amplul spatiu pus la dispozitie de directia muzeului, informeaza Ambasada Romaniei la Lisabona. Aceasta este inca o dovada a aprecierii de care se bucura muzicienii si solistii romani ale caror nume se regasesc pe toate afisele evenimentelor muzicale de inalta tinuta din Portugalia, alaturi de artisti autohtoni sau straini.

 
Jurnalistii basarabeni se antreneaza la VarsoviaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :373
Tuesday, 27 September 2005

Doi jurnalisti din Basarabia vor participa incepand de marti, 27 septembrie, la un training media, desfasurat la Varsovia.

Trainingul, ale carui lucrari se desfasoara, timp de o saptamana, sub genericul Media independenta reuneste noua jurnalisti din cinci foste republici sovietice, si este organizat de o fundatie polona-ceha-slovaca, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media.

Basarabia va fi reprezentata la Varsovia de Ana Curcudel, fondatorul ziarului Accent provincial din Balti si de jurnalista de televiziune Angelica Jelnova din Rabnita. In afara de cei doi jurnalisti din Moldova la training mai participa cate doi jurnalisti din Belarus si Ucraina, doi din Kazakhstan si un jurnalist din Federatia Rusa. Toti cei noua au fost selectati dintr-un numar de 50 de cereri de participare venite din partea jurnalistilor din spatiul ex-sovietic.

Trainingul cuprinde un bogat program de vizite la redactii poloneze, agentii de presa si publicitate, asociatii de media si sindicate de presa. Participantii la training vor studia cum activeaza jurnalistii polonezi in campaniile electorale si se vor familiariza cu tehnici de achizitionare a publicitatii.

 
Caviar, Vodka si Bye-bye incepe de la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 27 September 2005

Seria de spectacole romanesti cu piesa Caviar, Vodka si Bye-bye se va deschide miercuri, 28 septembrie, la New York.

O distributie remarcabila din care fac parte celebrii actori romani Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Eugen Cristea, reuniti sub bagheta regizorala a lui Dan Puican, se va afla miercuri, de la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Roman din New York, unde va sustine prima reprezentatie dintr-un turneu anuntat de mult si asteptat de romanii de pe continentul american.

Spectacolul realizat de George Astalos este o farsa politica ce se adreseaza cu precadere publicului romanesc din diaspora. Actiunea piesei se invarte in jurul destinului unei familii ruse, exilate la Paris in timpul Revolutiei Bolsevice, care traieste fericirea intoarcerii in patria-mama, dupa caderea Zidului Berlinului.

 
ICR Paris si Institutul Cultural Canadian se intalnesc in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :306
Tuesday, 27 September 2005

Doua muziciene romance, mezzosoprana Adriana Epstein si pianista Alina Cophignon Pavalache, vor concerta marti, 27 septembrie, incepand cu ora 19:00, la Institutul Cultural Canadian din Paris.

Recitalul vocal-instrumental al celor doua va contine lieduri de George Enescu, precum si arii din opere de Georges Bizet si Gioachino Rossini. Concertul sustinut de cele doua muziciene face parte dintr-o seara exceptionala organizata de Institutul Cultural Roman din Paris. Spectacolul este un omagiu adus lui Robert Desbiens, de artisti din Canada, Mexic, Slovacia, Polonia, Portugalia, Serbia-Muntenegru si Cehia.

Adriana Epstein se perfectioneaza, in prezent, in capitala Frantei cu renumita Viorica Cortez, iar Alina Cophignon Pavalache este profesoara la Conservatorul Serghei Rahmaninov din Paris.

 
Vicepresedintele Partidului European din Basarabia intra in cursa pentru Primaria ChisinauluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :433
Tuesday, 27 September 2005

Vicepresedintele Partidului European, PE, Veaceslav Ionita, va candida pentru postul de Primar General al municipiului Chisinau, la turul de scrutin de pe 27 noiembrie.

Acesta se va inscrie in cursa pentru ocuparea fotoliului de edil al capitalei basarabene in calitate de candidat independent, desi este vicepresedinte al PE, dar formatiunea sa nu a fost inca inregistrata oficial. Actele necesare inregistarii au fost depuse la Ministerul Justitiei, dar membrii PE considera ca aceasta tergiversare isi propune, de fapt, sa ii impiedice sa participe la alegerile anticipate ale primarului capitalei, informeaza Infotag, citand surse din cadrul PE. Reprezentantii Partidului European considera ca Veaceslav Ionita are cele mai mari sanse sa devina primar, pentru ca este "tanar, cinstit, competent, profesionist, cu o reputatie ireprosabila si fara trecut politic". Totodata, echipa de campanie care il va ajuta pe acesta sa castige alegerile este tot tanara, necompromisa si profesionista.

 
Adrian Rachieru expune la Centrul Cultural Roman din NeuchatelPDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :290
Tuesday, 27 September 2005

Centrul Cultural Roman din Neuchatel gazduieste in perioada 14-16 octombrie expozitia de fotografie si pictura Routes et deroutes, semnata de artistul Adrian Rachieru.

Expozitia va putea fi admirata in sala "Peristyle", din cadrul Primariei din Neuchatel, vineri, 14 octombrie, intre orele 12:00 si 19:00, sub genericul Echos and ego, iar vernisajul expozitiei va avea loc la ora 16:00, fiind urmat de o improvizatie teatrala, un dialog cu doi actori si tablouri. In a doua zi a manifestarii, sambata, 15 octombrie, expozitia va putea fi vizionata in intervalul 09:00-19:00, cu sectiunea Reflets et reflexions, de la ora 16:00 un actor fiind ghid in expozitie, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Ziua va mai contine si un moment de proza scurta, de poezie haiku si un moment de improvizatie teatrala. Ultima zi a expozitiei, duminica, 16 octombrie, va permite accesul publicului intre 09:00 si 19:00, avand lucrari incadrate la sectiunea Routes et deroutes. Incepand cu ora 16:00, un muzician si un actor vor incerca sa recreeze ambianta sonora a fotografiilor si sa le dea vocea care le lipseste, printr-un moment de texte scurte si cantece.

Pentru informatii suplimentare, autorul expozitiei, Adrian Rachieru, poate fi contactat prin telefon la numarul 076 580 53 10.

 
Reincep emotiile in fotbalul romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :595
Tuesday, 27 September 2005

Dupa o foarte scurta pauza, fotbalistii romani din British Columbia si-au reluat activitatile sportive si au inceput sa dispute partidele de etapa din cadrul ligiilor Masters si 2 Cat.

Meciurile disputate pana in prezent de BC Romanians si FC Romania au adus romanilor trei victorii si o infrangere in etapa a doua si a treia, informeaza portalul oficial al echipei. Lotul romanesc este alcatuit din fotbalisti tineri, in formare, care se straduiesc sa inchege o echipa competitiva si sa isi adauge un plus de experienta sportiva.

Etapa viitoare se va desfasura in luna octombrie, respectiv duminica, 2 octombrie, de la ora 10:00, intre BC Romanians si Ridge hooters, in liga Masters, pe South Memorial NW, Prince Albert street & 41st avenue, Vancouver, si sambata, 22 octombrie, de la ora 14:00, si va avea loc intre Norvan Lions si FC Romania, in 2 CAT, pe Loutet Park #2, 1440 Rufus avenue, North Vancouver. Pana atunci, jucatorii si toti doritorii de miscare sunt asteptati miercuri, 28 septembrie, de la ora 18:00, la antrenament in Strathcona Park (Prior&Campbell, Vancouver).

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions