Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Basescu se intalneste cu diaspora romana la IstanbulPDF Print E-mail
Ankara, Turcia/Romanian Global News
Accesari :465
Wednesday, 28 September 2005

Presedintele Traian Basescu se va intalni joi, 29 septembrie, la Istanbul, cu membrii Comunitatii romanesti din acest oras, ca punct din programul vizitei sale oficiale de doua zile in Republica Turca.

Cu ocazia acestei vizite, seful statului roman va mai semna impreuna cu omologul sau turc Ahmet Necdet Sezer, Acordul de Asistenta Judiciara in Materie Civila intre Romania si Republica Turcia. Presedintele va avea intalniri cu presedintele Marii Adunari Nationale a Republicii Turcia, Bulent Arnic, cu viceprim-ministrul si ministru al Afacerilor Externe, Abdullah Gul, cu secretarul general al Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra, Tedo Japaridze, precum si cu fostul presedinte al Republicii Turcia, Suleyman Demirel, informeaza un comunicat difuzat de Presedintia Romana.

Delegatia oficiala, condusa de presedintele Traian Basescu, se va deplasa si la Istanbul unde va vizita Camera de Comert din Istanbul. Aici va avea loc ceremonia de inmanare a premiului Personalitatea politica a anului 2004 in Europa, conferit de revista Ekovitrin. Presedintele Basescu va participa, totodata, la lucrarile Forumului de Afaceri Turco-Roman, va avea o intrevedere cu Sanctitatea Sa Bartholomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului si va participa la vernisajul Expozitiei Art Nouveau si Arhitectura Contemporana Romaneasca. Din delegatia Romaniei, fac parte ministrul de stat George Pogea, ministrul Justitiei, Monica Macovei, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, consilierii prezidentiali, Theodor Stolojan si Adriana Saftoiu, consilierii de stat Anca Ilinoiu si Elena Udrea.

 
Imaginea Romaniei, promovata si prin intermediul BisericiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 28 September 2005

Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei va organiza vineri, 30 septembrie, la Palatul Patriarhiei Romane, sub egida Bisericii Ortodoxe Romane, dezbaterea Biserica si imaginea Romaniei identitate religioasa si identitate nationala in contextul integrarii europene.

Evenimentul se inscrie in seria de manifestari dedicate imaginii Romanei si brand-ului de tara si va incepe la ora 10:30. Manifestarea va avea un caracter interconfesional si va reuni lideri si reprezentanti ai bisericii ortodoxe romane, ai organizatiilor nonguvernamentale, ai institutiilor mass-media. Deschiderea lucrarilor va fi facuta de PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, se arata intr-un comunicat de presa emis de organizatorii evenimentului. Subiectele dezbatute vor viza temele Ortodoxismul si imaginea Romaniei si Internetul si credinta.

Proiectul Imagine Romania a fost initiat de mai multe organizatii nonguvernamentale de tineret reunite sub numele de Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei si vizeaza organizarea de seminarii si workshop-uri care sa aiba ca scop dezbateri pe tema imaginii Romaniei, a caror finalitate sa fie initierea unor proiecte in scopul promovarii imaginii de tara.

Din Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei fac parte Asociatia Studentilor din Facultatea de Limbi Straine, Organizatia Studentilor la Electrotehnica, Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei, Asociatia Studentilor Europeni, Grupul de Atitudine Civica, Liga Absolventilor si Studentilor Filierei Anglofone, Liga Studentilor la Automatica si Calculatoare, Junior Chamber International - Romania, sprijinite de Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti si Agentia Sociala a Studentilor.

 
Printul Radu de Hohenzolern la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :476
Wednesday, 28 September 2005

Reprezentantul familiei regale romane, Alteta Sa Printul Radu de Hohenzollern-Veringen, se afla intr-o vizita oficiala in Moldova. Printul Radu este reprezentantul Guvernului Romaniei pentru probleme de integrare, colaborare si dezvoltare durabila, transmite Infotag.

Luni Alteta Sa s-a intalnit cu Primarul General interimar de Chisinau, Vasile Ursu, cu alti reprezentanti ai administratiei capitalei, cu care a discutat diverse aspecte de activitate a autoritatilor municipale de la Chisinau si Bucuresti, problemele si succesele inregistrate de acestea.

Printul Radu de Hohenzollern-Veringen a declarat presei dupa intrevedere ca un membru al familiei regale se afla la Chisinau pentru prima data in ultimii 70 de ani, fapt care are o mare importanta pentru imaginea statului roman, dar si pentru relatiile bilaterale dintre Romania si Moldova.In calitate de reprezentant special al Guvernului Romaniei, printul va avea intrevederi cu reprezentantii Parlamentului si Guvernului de la Chisinau, cu reprezentantii sistemului de invatamant superior si liceal al republicii, in cadrul carora se va familiariza cu diverse domenii de activitate si va contribui la stabilirea unor relatii de colaborare mai temeinice intre Romania si Moldova. Pana la sfarsitul saptamanii, Printul Radu de Hohenzollern-Veringen va vizita mai multe institutii de invatamant din Chisinau, Soroca si Balti, se va intalni cu reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale.

 
Patru tineri romani vor promova imaginea tarii lor prin carti postalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :439
Wednesday, 28 September 2005

Proiectul Salutari din Romania, desfasurat in perioada 1 iunie -20 septembrie, si-a desemnat castigatorii, acestia fiind Florentina Daniela Craciun, 16 ani, premiul I, Alexandru Campean, 8 ani, premiul al II-lea, si Patricia-Nicole Stanciu, 17 ani, premiul al III-lea.

Juriul a mai acordat un premiu special pentru lucrarea lui Grigoriu Ovidiu Rus, 17ani, din Alba Iulia. Cei patru invingatori au fost selectionati din randul a 800 de lucrari provenind din 24 de localitati din intreaga tara, se arata intr-un comunicat de presa emis de initiatorii proiectului. Concursul a fost lansat ca o invitatie adresata tinerilor romani de a face cunoscuta o imagine inedita a Romaniei in lume, prin intermediul cartilor postale realizate de elevi.

Lucrarile vor fi utilizate pentru a promova imaginea Romaniei turistice la diferite evenimente nationale si internationale de profil, atat sub forma tiparita, cat si in versiune electronica.

Salutari din Romania, a fost organizat de de Programul de Dezvoltare a Microintreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si de Junior Achievement Romania, fiind finantat de USAID (Agentia Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internationala). Proiectul reprezinta un demers international de participare a mediului educational romanesc la promovarea imaginii Romaniei in lume prin implicarea elevilor romani care dau dovada de inteligenta si talent. Cartile postale realizate de tinerii participanti au constat in desene, fotografii, colaje sau imagini digitale care prezinta aspecte interesante si atractive din Romania, insotite de un mesaj-text de bun-venit. Lucrarile castigatoare vor fi promovate la targurile de turism din Milano, Londra si Berlin, calatorind astfel prin intreaga lume.

 
Cartea editata de Academia Romana, la Libraria Academiei de Stiinte din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :363
Wednesday, 28 September 2005

O sectie de carte editata de Academia Romana a fost inaugurata marti, 27 septembrie, la Libraria Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, aflata la Chisinau.

La eveniment au luat parte presedintii celor doua Academii, Eugen Simion si Gheorghe Duca, care au precizat ca o sectie similara de carte editata Academia de Stiinte a Republicii Moldova se va deschide peste aproximativ o luna la Bucuresti, in incinta noii Biblioteci a Academiei Romane. Conform Rador, in aceeasi zi la Chisinau academicianul Eugen Simion a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stat din Chisinau si s-a lansat volumul Manuscrisele lui Eminescu in facsimil.

 
Marea Britanie apreciaza progresele Romaniei in materie de reformePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Wednesday, 28 September 2005

Romania a inregistrat progrese in procesul de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana in domenii prioritare precum justitia, coruptia, concurenta, achizitiile publice, proprietatea intelectuala, impozitarea, controlul frontierelor.

Aceasta a rezultat in urma dezbaterilor care au avut loc marti, 27 septembrie, intre Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii Europene, si delegatia Colegiului Regal de Studii de Aparare din Regatul Unit al Merii Britanii si Irlandei de Nord. In cadrul discutiilor partea romana a prezentat progresele pe care Romania le-a inregistrat pana in prezent. Astfel, dupa incheierea negocierilor si semnarea Tratatului de aderare, Romania s-a concentrat pe realizarea masurilor esentiale in procesul de aderare. Leonard Orban a afirmat ca aderarea tarii noastre va fi benefica atat Romaniei, cat si Uniunii Europene pentru ca, dupa aderare Romania va asigura frontiera de est a acesteia si va contribui, astfel, la consolidarea stabilitatii si securitatii in regiune. In acest sens, Romania va aduce plus valoare in ceea ce priveste demersul de politica externa al Uniunii Europene.

Reprezentantii Colegiului s-au interesat de modul in care oamenii sunt informati cu privire la provocarile pe care le implica aderarea la Uniunea Europeana, pregatirea celor din administratia publica, absorbtia fondurilor structurale si domeniile in care acestea vor fi utilizate, informeaza Prompt Media.

 
10 ani de inchisoare pentru Miron CozmaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 28 September 2005

Mineriada de la Costesti il va costa pe Luceafarul huilei inca 10 ani in spatele gratiilor.

Fostul lider al minerilor a primit miercuri, 28 septembrie, sentinta definitiva de 10 ani de inschisoare din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Impreuna cu Cosma au mai fost condamnati, in acelasi dosar, Romeo Beja si Dorin Lois. Avocatii lui Miron Cozma au cerut instantei contopirea pedepsei cu anii deja petrecuti de acesta in inchisoare. Cererea va fi judecata intr-o sedinta separata de completul de judecata.

 
Radio Trinitas participa la Conferinta Europeana a Radiourilor CrestinePDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Globa News
Accesari :520
Wednesday, 28 September 2005

Postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Radio Trinitas, va participa in perioada 29 septembrie - 2 octombrie la Praga la cel de-al 12-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine.

Programul colocviului va contine alocutiuni pe care le vor sustine participantii, schimburi de experienta intre reprezentantii radioruilor din Europa, vizitarea Radioului Prolas din Brno, si, cel mai important moment, adunarea plenara a Comisiei europene a Radiorilor Crestine, urmata de concluziile intalnirii. Duminica, 1 octombrie, va avea loc festivitatea de incheiere a colocviului, precedata de slujba Sfintei Liturghii, ce va fi oficiata la Catedrala din Praga, de catre cardinalul Miloslav Vlk.

Radio Trinitas a devenit membru al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine in anul 2001 si a participat pentru prima data la o manifestare din cadrul Conferintei Europene in acelasi an, la cel de al VIII-lea Colocviu anual al de la Budapesta, informeaza postul iesean de radio. A fost prima oara cand la conferinta a fost invitat si un post crestin din Romania, reprezentat cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La editia din acest an, Radio Trinitas va fi reprezentat de catre redactorul Cristian Petru Radasanu.

 
Cronici favorabile la New York pentru Cristi PuiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Wednesday, 28 September 2005

Filmul lui Cristi Puiu "Moartea domnului Lazarescu", prezentat sambata si duminica in cadrul Festivalului de Film de la New York, este considerat de presa americana "o opera sclipitoare", cronicile remarcand in special umorul negru si rolul facut de Ion Fiscuteanu.

"Sunt noua cercuri in infernul lui Dante si cinci in filmul lui Cristi Puiu, Moartea domnului Lazarescu, viziunea apasatoare a unui solitar care porneste sa exploreze sufletul bolnav al aproapelui", scrie The New York Times. "Filmata cu o intimitate aproape ca de documentar si avand un umor usturator, aceasta poveste descrie o societate care, prin incapacitatea sa de a avea grija de cei in nevoie, isi tradeaza starea proasta - ceea ce pare extrem de familiar in aceste vremuri post-Katrina", mai comenteaza cotidianul, citat de TVR.

Site-ul Film Threat subliniaza performanta actorului Ion Fiscuteanu, premiat cu "Lebada de Aur" la Copenhaga. "Nu este in nici un caz un film usor de urmarit (...) Dar e imposibil sa negi ca este un film extrem de puternic. Iar Ion Fiscuteanu, interpretul personajului titular, este uimitor in rolul unui barbat odata mandru care este condamnat la disparitie prematura de corpul sau si de cei din jur. Pe masura ce filmul progreseaza, e usor sa uiti ca el interpreteaza un rol - suferinta si melancolia sa sunt atat de absorbante, incat filmul pare un documentar", scrie cronicarul, recomandand spectatorilor sa se pregateasca sa fie "deprimati, agitati si socati", dar si sa vada "o opera sclipitoare".

 
Taranii din Dorotcaia au trims la CEDO 1300 de petitii impotriva RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :382
Wednesday, 28 September 2005

Taranii din satul Dorotcaia au trimis la Curtea Europeana a Drepturilor Omului peste 1300 de petitii in care se afirma ca Federatia Rusa le incalca acestora dreptul la proprietate privata.

Semnatarii petitiilor mai cred ca Rusia este vinovata de faptul ca pe teritoriul controlat de Tiraspol se incalca drepturile omului si ca republica nistreana a si aparut in urma unui razboi intre autoritatile constitutionale ale Republicii Moldova si un grup criminal, sustinut de Armata a 14-a a Federatiei Ruse, informeaza Moldova Azi.

O alta problema semnalata de tarani este interzicerea accesului la terenurile lor de pamant, amplasate dupa traseul rutier Tiraspol-Dubasari, conform declaratiei facute marti, 27 septembrie, de primarul de Dorotcaia, Andrei Leasco. El a mai subliniat ca petitionarii, printre care si el, au cerut CEDO examinarea cererilor in regim de urgenta.

 
Romanii din Malainita au grija de bisericuta lorPDF Print E-mail
Malainita, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :426
Wednesday, 28 September 2005

Locuitorii satului Malainita s-au ocupat personal, din proprie initiativa, de punerea la punct a catorva aspecte de amenajare a bisericii romanesti din localitatea lor.

Astfel, acestia au aranjat curtea bisericeasca si au reparat drumul care duce pana la acest lacas de cult din satul lor, informeaza Federatia Romanilor din Serbia. Romanii din Malainita au dialogat si cu preotul acestei biserici, Boian Alexandrovici, caruia i-au vorbit depre necesitatea lacasului si despre dorinta de a avea grija de el, nu numai prin cuvinte, ci si prin fapte.

 
Excluderea Romaniei din procesul de negocieri nu are nici o justificarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 28 September 2005

Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, considera ca desi invitarea expertilor din SUA si ai Uniunii Europene la procesul de negocieri in calitate de observatori este "un pas substantial" si "o prima etapa", acestia vor participa "ca membri plenipotentiari la proces, avand dreptul de a participa la discutii, de a inainta initiative, de a face recomandari etc".

Intorsi de la consultarile de la Odesa, William Hill si ministrul reintegrarii Vasili Sova au declarat marti seara, la PRO TV Chisinau, ca statutul de observatori la procesul de negocieri este similar statutului de mediator, cu o singura diferenta - observatorii nu semneaza procesele verbale ale intalnirilor la care participa. Sova si Hill au lasat sa se inteleaga ca pe viitor, este posibila modificarea statutului SUA si al UE, acestora urmand sa li se acorde statut de "membru cu drepturi depline". Hill a subliniat ca "rezultatul obtinut la Odesa este ceea ce a fost posibil sa se obtina la etapa actuala". Intrebati cine dintre participantii la consultari au fost impotriva invitarii expertilor americani si europeni la negocieri, Hill a evitat raspunsul clar, iar Sova a reamintit doar ca in documentul final, semnat la Vinita, se sublinia ca "initiativa Chisinaului de a invita SUA si UE a fost sustinuta de OSCE si Ucraina".

Referindu-se la faptul ca la negocieri nu a fost invitata Romania, Hill a declarat ca Bucurestiul va participa "prin organizatiile internationale OSCE si UE, si prin aliatii din NATO. "Poate ca nu e o decizie ideala, dar e ceea ce avem la moment", a spus Hill. La randul sau, Sova si-a exprimat opinia, ca Romania ar putea avea un rol important in perioada post-conflictuala, iar la faza negocierilor ea nu poate sa participe, deoarece UE reprezinta toate statele membre si candidatii la aderare, avand o politica externa comuna. Hill admite ca SUA vor fi reprezentate de consilierul principal pentru Eurasia al Departamentului de Stat, Steven Mann, iar UE - de catre reprezentatul special pentru Republica Moldova, Andree Jacobovits de Szeged. Sova a subliniat ca este de dorit ca anume aceste persoane sa reprezinte SUA si UE, pornind de la faptul ca acestia cunosc problema si acest lucru este foarte important.

Comentatorul politic international Vladimir Socor sustine ca excluderea Romaniei din procesul de negocieri "nu are nici o justificare". El a declarat in interventia sa televizata ca rolul Romaniei la negocieri ar fi fost acela de a echilibra formatul negocierilor. Romania ar fi pus capat izolarii Republicii Moldova in cadrul procesului de negocieri, unde pana in prezent votul Chisinaului se afla in minoritate fata de voturile celorlalti patru participanti", a mentionat el. In context, politologul Oazu Nantoi a declarat ca participarea SUA si UE la negocieri va pune capat izolarii Republicii Moldova, care pana in prezent a fost ignorata de comunitatea internationala. "Va scadea drastic rolul lui Litkai si al lui Smirnov, care nu reprezinta populatia din regiune. Se va ajunge la situatia cand Moldova va fi sustinuta de SUA si UE in dialogul acesteia cu Federatia Rusa, recunoscuta de CEDO, ca participant direct la conflictul transnistrean. Invitarea SUA si a UE la negocieri este primul pas realizat de Chisinau, dupa o perioada de stagnare, care a durat incepand cu anul 1992, cand Moldova a fost obligata sa semneze Acordul cu Federatia Rusa si pana in prezent, cand Chisinaul a manifestat vointa politica si competenta de a rezolva conflictul transnistrean", a conchis Nantoi.

La Odesa s-a stabilit ca urmatoarea runda de negocieri va fi la 27 octombrie, cand partile la conflict, mediatorii si observatorii se vor intalni la Chisinau, si la 28 octombrie, cand va avea loc o intalnire la Tiraspol. Potrivit lui Sova, la aceste intalniri se va discuta despre democratizarea regiunii transnistrene, transformarea operatiunii de pacificare si procesul de utilizare si retragere a armamentului din Transnistria.

 
Expertii americani considera necesara prezenta Romaniei la negocierile problemei transnistrenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :433
Wednesday, 28 September 2005

Pentru rezolvarea definitiva a problemei transnistrene este nevoie de prezenta Romaniei la negocieri, de contributii pozitive din partea Ucrainei, de o prezenta mai activa din partea Uniunii Europene, dar si de prezenta Statelor Unite si, poate, a NATO, a declarat pentru cotidianul bucurestean "Ziua" expertul Centrului de Studii Strategice si Internationale (CSIS) de la Washington, Victor Jackovich.

Jackovich este de parere ca in 10 ani au fost purtate "niste negocieri internationale sterile pe marginea problemei transnistrene". "Din nefericire, cand avem de-a face cu o situatie ca cea din Moldova, avem nevoie de rezultate specifice. Pentru comunitatea internationala e de neacceptat sa existe un stat care nu e stat, care nu are suveranitate, nu are o administratie, cum e in Transnistria", a declarat el, adaugand ca trebuie reorganizata baza negocierilor, pentru ca altfel "nu vom avea succes". "Trebuie schimbata baza de negocieri, trebuie sa includem factori care sunt cruciali pentru obtinerea unei rezolutii", a precizat Jackovich.

"Ziua" precizeaza ca Jackovich a lucrat timp de 33 ani in serviciul guvernului american, dintre care 13 - ambasador, inclusiv la Chisinau. Dupa atacurile teroriste din SUA, de la 11 septembrie 2001, a fost desemnat consilier politic senior al guvernului Statelor Unite pentru operatiunile militare ale SUA in Afganistan. Aici a conlucrat cu oficialitatile militare romane. In urmatorii ani a oferit recomandari si directive politice Statelor Unite si coalitiei pentru operatiuni militare, de securitate si contraterorism in Afganistan, Pakistan si Asia Centrala. A contribuit la crearea si implementarea noului concept post-conflict privind combinarea operatiunilor de lupta si stabilitate, un mecanism care a fost apoi adaptat in Irak.

 
Diaspora basarabeana din Letonia cere Chisinaului rezolvarea problemei pensiilorPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :398
Wednesday, 28 September 2005

La Riga s-a convenit asupra semnarii, in decembrie curent, a unui acord privind regimul de vize asimetric, care va permite calatoria cetatenilor letonieni in Republica Moldova fara vize si invitatii, iar a celor moldoveni in Letonia - fara invitatii, vizele fiindu-le eliberate fara plata.

Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei moldovene, despre aceasta a anuntat presedintele Vladimir Voronin in cadrul intalnirii cu reprezentantii diasporei moldovenesti la Riga.

Intrevederea s-a desfasurat la sediul Consulatului Onorific al Republicii Moldova la Riga. Consulul Vladimir Buruiana si presedintele Asociatiei moldovenilor din Letonia, "Dacia", Gheorghe Tofan, au exprimat recunostinta autoritatilor moldovenesti pentru receptivitatea manifestata fata de problemele si interesele diasporei moldovenesti din Letonia. Reprezentantii diasporei au solicitat concursul autoritatilor moldovenesti in reglementarea asigurarii cu pensii a cetatenilor nascuti in Republica Moldova si domiciliati actualmente in Letonia. Voronin le-a sugerat originarilor din Moldova, stabiliti in Letonia, sa manifeste mai multa initiativa in stabilirea contactelor dintre oamenii de afaceri din cele doua tari, subliniind ca aceste activitati vor fi sustinute la nivelul autoritatilor. In aceeasi ordine de idei, el a mentionat ca in timpul apropiat, la initiativa sa, Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova va organiza la Riga un targ cu genericul "Prezinta Republica Moldova", menit sa asigure o mai buna cunoastere a posibilitatilor de cooperare comercial-economica moldo-letona. De asemenea, Voronin a anuntat ca, potrivit intelegerii la care s-a ajuns in timpul discutiilor cu presedintele Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, in curand vor fi organizate Saptamana culturii Republicii Moldova in Republica Letonia si Saptamana culturii Republicii Letonia in Republica Moldova.

 
Concurs culinar romanesc la SamarinovatPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :398
Wednesday, 28 September 2005

Cea de-a doua editie a concursului Ciorba de peste 2005, desfasurata saptamana trecuta in satul romanesc Samarinovat, Negotin, a aliniat la strat 13 concurenti locali si din Romania si Bulgaria.

Invingatoarea competitiei gastronomice a fost Steva Dimitrascov, bucatareasa gradinitei din satul romanesc Bregovo din Bulgaria, care a gatit o ciorba de peste de culoare alba, fara boia de ardei. Un oaspete aparte a fost doctorul de chirurgie plastica din Craiova, dl. Horia Parvanescu, care a venit in Negotin la intrunirea sarbilor, romanilor si bulgarilor specialisti in chirurgie, anunta Federatia Romanilor din Serbia. Acesta s-a declarat un pescar infocat, dar si un bucatar pasionat in primul rand de specialitati din peste.

Organizatorii manifestarii au fost membrii Consiliului de organizare Samarinovat, care au pus in practica aceasta manifestatie pentru a aduce cat mai multa viata in acest sat. Samarinovat este satul in care a fost activat Consiliul initiator de formare a Federatiei Romanilor din Serbia, in decembrie 2004.

 
Ministrul Finantelor si Guvernatorul BNR au vizitat WashingtonulPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :445
Wednesday, 28 September 2005

O delegatie a Bancii Nationale a Romaniei si a Ministerului de Fiante, condusa de Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si de ministrul Sebastian Vladescu, a efectuat in perioada 22-27 septembrie o vizita la Washington DC.

Vizita a avut loc cu prilejul Reuniunii Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Pe parcursul deplasarii in capitala Statelor Unite ale Americii, delegatia romana s-a mai intalnit si cu Sub-Secretarul pentru Afaceri Internationale, Timothy Adams, si a luat parte la sediul misiunii diplomatice romane si la o receptie in onoarea sa.

 
Chirurgii sarbi si romani s-au intalnit la NegotinPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :423
Wednesday, 28 September 2005

Sectia de chirurgie a Ligii Doctorilor din Serbia si Sectia de chirurgie a Spitalului din Negotin au organizat, vineri, 23 septembrie, in Negotin, intrunirea chirurgilor din Serbia la care au participat si medici din Romania si Bulgaria.

Chirurgii si-au prezentat in Casa de Cultura Stevan Mokraniat lucrarile din domeniul chirurgiei, anunta Federatia Romanilor din Serbia. Intrunirea chirurgilor a fost organizata intr-o maniera pozitiva si a beneficiat de o serie de teme interesante de prezentare, doua fiind expuse de chirurgi de renume din Romania, seful Sectiei de chirurgie plastica din Craiova, dr. Horia Parvanescu si profesorul Centrului universitar din Bucuresti, dr. Stefan Neactu. Sponsorul general al manifestarii a fost Primaria Negotinului.

 
Problema regiunii transnistrene va fi analizata la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :447
Wednesday, 28 September 2005

Chisinaul va gazdui in perioada 28 si 30 septembrie Conferinta internationala pentru reglementarea transnistreana.

La acesta intrunire vor participa reprezentanti ai Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene, ai Statelor Unite ale Americii, dar si ai Tiraspolului, informeaza Noutati Moldova. In cadrul conferintei va fi examinat spectrul integral de chestiuni legate de problema reglementarii, potrivit Planului propus de Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, incepand cu organizarea cuvenita a segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si terminand cu pregatirea pentru desfasurarea alegerilor democrate in Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN.

 
Theodora Bran incepe in Canada o noua serie de colectare de ajutoarePDF Print E-mail
Toronto Canada/Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 28 September 2005

Theodora Bran, romanca din Canada care a venit personal in ajutorul sinistratilor din judetul Vrancea, lanseaza prin intermediul portalului Aliantei Romanilor Canadieni un nou apel de solidaritate in randul diasporei pentru romanii din tara afectati de un nou val de inundatii.

In urma cu aproximativ doua luni, apelul sau i-a mobilizat pe membrii comunitatii de romani din Canada care au strans suma de 1000 de dolari canadieni, pe care Theodora Bran i-a dus la niste familii ce isi pierdusera munca de o viata. Inimoasa romanca spera ca ceilalti conationali ai sai sa intinda din nou o mana de ajutor pentru cei napastuiti de acasa si asteapta din partea lor haine, paturi, prosoape, jucarii, cearceafuri sau obiecte sanitare de stricta necesitate care le prisosesc. Obiectele care vor fi donate urmeaza sa fie colectate la locuinta personala a Theodorei Bran, in caz ca nu se va gasi un alt loc dipsonibil, si vor fi triate si impachetate impreuna cu cativa voluntari. Coletele astfel formate vor fi trimise direct familiilor care au atata nevoie de ele. Initiatoarea actiunii se va ocupa personal de detaliile transportului si spera ca toate donatiile sa fie adunate pana la mijlocul lunii octombrie, astfel incat pachetele sa ajunga in Romania inainte de Craciun. Theodora Bran poate fi contactata la numarul de telefon 905 326 5265.

 
Copiii imigrantilor romani sunt neglijatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Wednesday, 28 September 2005

Romanii care emigreaza pentru motive materiale imbogatesc Romania cu milioanele de euro pe care le trimit in tara in fiecare an. In acelasi timp, insa, copiii lor sunt tot mai neglijati.

La prima vedere Razvan, un adolescent in varsta de 16 ani pare un copil fericit. Are aproape tot ce isi doreste, in privinta hainelor moderne si a ultimelor gadget-uri. Un baiat slab cu parul lung, blond, este foarte mandru de telefonul sau mobil, cu functiile sale de lux, ca si de player-ul la care asculta muzica toata ziua. Dar din ochii sai siroiesc lacrimile atunci cand vine vorba despre tatal sau, pe care l-a vazut numai o data in decursul ultimului an. Lucreaza in Spania in industria constructiilor de sase ani si, bineinteles, castiga o gramada de bani, spune Razvan. Dar imi este foarte dor de el, chiar am nevoie de cineva cu care sa vorbesc si care sa ma sfatuiasca.

Problema lui Razvan este una obisnuita in Romania, unde zecii de mii de copii traiesc fara cel putin unul dintre parinti, acestia aflandu-se in Europa de Vest, unde lucreaza ca sa isi sustina familiile aflate acasa. Muncitorii imigranti trimit acasa aproximativ 3.5 miliarde de dolari in fiecare an o contributie vitala pentru una dintre cele mai sarace tari est-europene. Dar in timp ce banii sunt bineveniti, absenta unui umar atat de mare de adulti creeaza numeroase probleme sociale, cu putine remedii usoare.

Saracia din Romania a condus la o situatie in care un numar fara precedent de romani au plecat sa munceasca in strainatate. Organizatia Internationala pentru Migratie a estimat recent ca aproximativ doua milioane de romani muncesc, in prezent, in alte tari. Un sondaj recent a indicat ca aproximativ 40% dintre cei care au plecat aveau varste cuprinse intre 30 si 49 de ani, cei mai multi dintre ei cu familii si proveniti din mediul rural. Destinatiile preferate ale emigrantilor romani sunt Spania, Italia si Germania, unde romanii isi gasesc de lucru in agricultura si in constructii, sectoare care in Romania sunt marcate puternic de somaj.

 
Casa Romana din Torino un nou loc de adunare pentru romaniPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :496
Wednesday, 28 September 2005

Noul sediu al Asociatiei de promovare sociala si culturala Italia-Romania Fratia, si in acelasi timp sediul national al Ligii Romanilor din Italia si-a deschis portile sambata, 24 septembrie, sub denumirea de Casa Romana.

Festivitatea de inaugurare s-a desfasurat sambata, de la ora 17.00, in prezenta Ambasadorului Romaniei in Italia, Cristian Colteanu, a Consulului General de la Milano, Mircea Gheordunescu, a primarului Bacaului, Romeo Stavarache, precum si consilierii Roberto Tricario si Giampiero Leo. Evenimentul a debutat cu un salut de bun venit, urmat de luarile de cuvant ale autoritatilor diplomatice romane, care si-au exprimat satisfactia pentru deschiderea Casei Romane, informeaza Liga Romanilor din Italia.

Administratia locala si-a manifestat dorinta ca procesul de integrare al romanilor din Piemonte sa fie facilitat si de catre existenta acestui punct de referinta pentru comunitatea romaneasca. Spectacolul (artistic si folcloric) care a urmat, precum si cina tipic romaneasca, au intregit programul serii.

Cu aceeasi ocazie, mentioneaza LRI, a fost lansata si initiativa 1 Euro pentru Romania, prin care se doreste strangerea de fonduri ce vor fi trimise in zonele cele mai afectate de inundatiile din ultimele luni.  Astfel, intre 10 si 31 octombrie, trimitand un SMS la numarul 48583, puteti contribui cu 1 euro la actiunea de reparare a unor scoli si spitale din Romania, afectate de inundatiile din aceasta vara. Banii vor fi administrati de catre LRI.

 
Parlamentul de la Chisinau discuta liberul acces la informatiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :356
Wednesday, 28 September 2005

Miercuri, 28 septembrie, si-a inceput lucrarile la Chisinau conferinta de doua zile cu genericul Liberul acces la informatie: legislatie, practica, perspective.

Conferinta, organizata de Centrul Acces-info, se va desfasura la sediul Parlamentului si va reuni jurnalisti, reprezentanti ai sectorului asociativ, juristi si parlamentari, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. In cadrul conferintei vor fi dezbatute subiecte ce tin de Legea privind accesul la informatie prin prisma standardelor internationale, va fi analizata compatibilitatea cadrului normativ national cu Legea privind accesul la informatie.

Participantii la conferinta vor discuta probleme ce tin de accesul presei la primele surse de informatie si despre informatiile cu accesibilitate limitata etc, a spus Vasile Spinei, directorul Centrului Acces-info. Acesta a mai subliniat ca este pentru prima oara cand o asemenea reuniune este gazduita de Legislativul de la Chisinau. Conferinta Liberul acces la informatie: legislatie, practica, perspective este organizata in cadrul Zilelor dreptului de sti, care se desfasoara in Basarabia intre 26 septembrie si 2 octombrie. 

 
Casa romanului la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :398
Wednesday, 28 September 2005

Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza saptamana viitoare doua manifestari culturale.

Miercuri, 5 octombrie, in sediul Institutului se va desfasura un spectacol intitulat La casa romanului, sustinut de Centrul Cultural Mihai Eminescu de pe langa Primaria Sectorului 2 Bucuresti. In cadrul programului va fi vernisata o expozitie de obiecte de artizanat, ceramica traditionala de Horezu, Marginea si Corund si va avea loc un recital muzical si o degustare de specialitati romanesti, informeaza corespondentul Romanian Global News.

Cu doua zile mai tarziu, in ziua de vineri, 7 octombrie, Institutul Cultural in colaborare cu Autoguvernarea Romaneasca din sectorul V al Budapestei va organiza un concert sustinut de Cornelia Tihon (la 15 instrumente de suflat) si Anisoara Vlaicu (voce), colaboratoare ale Centrului Cultural Mihai Eminescu din capitala Romaniei. Cele doua artiste vor prezenta un program cu muzica populara romaneasca in sala de teatru a Primariei sectorului V din Budapesta (Piata Erzsebet nr. 4). Programele culturale vor incepe in ambele cazuri la ora 18.00.

 
Romania va deschide in curand un consulat la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :468
Wednesday, 28 September 2005

Dupa Milano si Roma, Romania va deschide in Italia, la Torino, portile unui nou consulat, pana la finele acestui an.

Informatia vine din partea ambasadorului roman in Italia, Cristian Colteanu, si a consulului general de la Milano, Mircea Gheordunescu, prezenti sambata, 24 septembrie. La deschiderea Casei Romane. Pot sa va dau o veste buna. Suntem in faza finala de a identifica un spatiu corespunzator. Mi-as permite chiar sa ofer un orizont de timp: sper ca impreuna cu autoritatile romane si cu cele italiene sa reusim deschiderea noii Agentii Consulare a Ministerului Afacerilor Externe pana la sfarsitul anului. Acest lucru va oferi comunitatii romanesti din Torino un serviciu consular mai prompt, mai rapid si mai articulat din punctul de vedere al economisirii de timp si nu in ultimul rand de bani de deplasari la Milano sau la Roma, acolo unde noi avem cele doua structuri consulare care ofera servicii concetatenilor nostri, a spus ambasadorul roman, Cristian Colteanu.

 
Bunicii la un festival de film din ScotiaPDF Print E-mail
Glasgow, Scotia/Romanian Global News
Accesari :368
Wednesday, 28 September 2005

Dupa prezenta la Berlinala 2005, tanara realizatoare de film romanca, Ioana Joca, isi va prezenta pelicula Bunicii (The Grandparents) si la Glasgow.

Filmul va face parte din productiile programate pentru cea de-a treia editie a Festivalului International pentru drepturile omului, Document 3. Proiectia va avea loc o singura data, pe 23 octombrie, la Centrul pentru Arta Contemporana din Glasgow. Filmul este programat de la ora 10.00, iar intrarea va fi libera atat la film, cat si la discutia cu regizoarea filmului, ce va urma proiectiei.

Bunicii o poveste despre doi oameni si o natiune este povestea bunicilor mei, reprezentanti ai ultimilor tarani veritabili. Trecuti prin aproape un secol de istorie si 3 regimuri politice diferite, ei traiesc exclusiv din ceea ce reusesc sa obtina din propria gospodarie, spune Ioana, care crede ca filmul sau este sansa de a da restului lumii o poveste extraordinara.

 
George Enescu, comemorat la IerusalimPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :391
Wednesday, 28 September 2005

Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv si Academia de Muzica si Dans din Ierusalim vor organiza duminica, 2 octombrie, la sediul celei din urma, un concert comemorativ dedicat lui George Enescu.

Spectacolul va incepe la ora 14:00 si va contine lucrarile Serenada in mi bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart, Caprisma nr. 6 de Michael Wolpe si Dixtuor, nr. 1, op. 14 de George Enescu, informeaza portalul romania-israel.com. Concertul va fi precedat de un cuvant introductiv sustinut de muzicologul dr. Saviana Diamandi. Academia de Muzica si Dans din Ierusalim se afla in Campus Givat Ram, iar concertul se va desfasura la Sala Itzhak Navon din cadrul acesteia .

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions