Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Ziua europeana a limbilor minoritare sau regionale sarbatorita si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Thursday, 29 September 2005

Anul acesta 26 septembrie, Ziua Europeana a Limbilor a fost celebrata si in Romania de Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice din cadrul Guvernului Romaniei, prin Conferinta Internationala cu tema "Ziua Europeana a Limbilor in Romania".

Au fost prezenti la manifestare reprezentanti ai celor 20 de minoritati nationale care au adresat invitatilor si participantilor un cuvant de salut in limbile materne. In cuvantul de deschidere al conferintei dna. Mariana Nitelea, directorul Biroului de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti, a remarcat faptul ca Romania doar a semnat Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare in 1995 insa, din cauza numeroaselor dezbateri pe marginea ei, nu a ratificat-o inca. Anul acesta, din noiembrie timp de sase luni, Romania va prelua sefia Comitetului de Ministrii la Consiliul Europei iar ratificarea, in opinia reprezentantului forului european, ar putea reprezenta o oportunitate de imagine.

Carta Europeana a Limbilor Regionale sau Minoritare a fost adoptata la Strasbourg la 5 noiembrie 1992 insa a intrat in vigoare abia la 1 martie 1998. Romania, ca si tarile vecine, Ucraina, Ungaria, Serbia si Moldova, au semnat documentul neratificandu-l, insa, ultima pe lista tarilor din jurul Romaniei la acest capitol ar fi Bulgaria, care nici macar nu a semnat documentul european.

Conceput pentru a sublinia valoarea interculturalitatii si a plurilingvismului limbilor europene, dar fara a fi in detrimentul limbilor oficiale, acest instrument a venit in sprijinul protectiei si incurajarii limbilor regionale sau minoritare din statele membre, sau viitoare membre ale Consiliului Europei. "Promovarea si protectia limbilor regionale sau minoritare reprezinta o contributie importanta la constituirea unei Europe bazata pe principiile democratiei si ale diversitatii culturale, in cadrul suveranitatii nationale si al integritatii teritoriale", se arata in preambului Cartei. In sensul adoptat de Carta prin expresia "limbi regionale sau minoritare" se inteleg limbile diferite de limba (-ile) oficiala (-ale) a (ale) acelui stat care o adopta insa ea nu include nici dialectele limbii (-ilor) oficiale, nici limbile migrantilor. Partea a treia a Cartei stipuleaza norme care trebuiesc aplicate in justitie, invatamant, administratie publica, mijloace de comunicare, activitati si facilitati culturale, viata economica si sociala, schimburi tranfrontaliere. Aceste capitole ale Cartei au suscitat dezbateri aprinse in randul parlamentarilor romani si, dupa spusele reprezentantului Consiliului Europei, monitorizarile realizate in statele care au ratificat-o si adoptat-o deja pot folosi ca un argument pentru adoptarea si de catre Romania. O data la sase luni experti ai Consiliului Europei, si in special ai Comitetului pentru Carta Limbilor Regionale sau Minoritare, efectueaza monitorizari in cele 18 state in care aceasta a intrat in vigoare, monitorizari care dupa ce trec de comisiile de specialitate si de rapoartele finale, devin publice pe situl Consiliului Europei.

Romania vine si de aceasta data cu un bogat bagaj lingvistic propunand spre adoptare nu mai putin de 20 de limbi ale minoritatilor nationale cu reprezentare in Parlamentul Romaniei. "Romania este tara cu cele mai multe limbi minoritare", a remarcat reprezentantul Consiliului Europei. Astfel, <<Romania intelege sa aplice prevederile Cartei pentru urmatoarele limbi minoritare existente pe teritoriul sau: albaneza, armeana, bulgara, ceha, croata, germana, greaca, italiana, idis, macedoneana, maghiara, poloneza, romanes, rusa, ruteana, sarba, slovaca, tatara, turca si ucraineana. Tot in spiritul prevederilor Cartei, prin sintagma "zona in cadrul careia o limba regionala sau minoritara este folosita", Romania intelege unitatile administrativ-teritoriale in care o limba a minoritatilor nationale este folosita de cel putin 20% din numarul locuitorilor>>. Asa suna o mica parte din draftul legii privind ratificarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare pe care Deprtamentul pentru Relatii Interetnice o propune spre adoptare Parlamentului Romaniei. In timp ce aceasta lege se discuta in Sala Nicolae Balcescu a Cladirii Palatului Parlamentului, in Parlament erau incinse deja spiritele pe marginea Legii Minoritatilor Nationale, lege care are deja peste 300 de amendamente si care se pare ca va fi luata serios in discutie inca cateva saptamani de acum incolo.

Situl oficial al Consiliului Europei, unde se pot afla si alte informatii despre ziua de 26 septembrie este http://www.coe.int/edl.

 
Romania vine in ajutorul sinistratilor americani afectati de RitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 29 September 2005

Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, pentru Statele Unite ale Americii. Ajutorul, in valoare de 2.917,36 RON (29,1736 milioane lei vechi), consta in 20 corturi de comandament si 100 corturi izoterme de tip VM.

Corturile se afla in prezent in domeniul privat al statului si administrarea MApN. Potrivit Hotararii aprobate de Executiv, formalitatile de export a bunurilor vor fi indeplinite de compania Romtehnica. Transportul si manipularea bunurilor, pe parcursul intern, vor fi efectuate cu mijloace si forte puse la dispozitiei de MApN. Bunurile vor fi preluate cu mijloace de transport NATO din Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Reamintim ca in sedinta din 8 septembrie, Guvernul a decis trimiterea in SUA a unei echipe de sapte medici legisti romani. Ajutorul a fost stabilit in urma contactelor dintre Guvernul Romaniei si administratia americana, in functie de nevoile si legislatia SUA, precum si de disponibilitatea Romaniei. De asemenea, Guvernul Romaniei si-a  exprimat disponibilitatea de a contribui si cu alte ajutoare umanitare, in functie de solicitarile ulterioare ale autoritatilor americane.

 
Loc special pentru Basarabia la Salonul International de Carte RomaneascaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :406
Thursday, 29 September 2005

Standul basarabean de carte va ocupa un loc special la cea de-a 14-a editie a Salonului International de Carte Romaneasca care are loc in perioada 29 septembrie-1 octombrie la Iasi.

Personalitati marcante ale vietii culturale din zece tari vor participa la aceasta manifestare, din Bulgaria, Franta, Germania, Israel, Moldova, Romania, Serbia, SUA, Ucraina si Ungaria, informeaza portalul sanatatea.com. Standul basarabean va contine carti ale editurilor Cartier, Prut International, Stiinta, Arc, Litera, Epigraf si Gunivas. Agenda salonului include mai multe evenimente printre care se numara si cateva momente dedicate cartii basarabene, precum medalionul literar Grigore Vieru-poet national contemporan, prezentarea cartii Maria Biesu. Scena, opera-dragostea mea si a filmului Maria Biesu, regizat de Andrei Buruiana.

 
Nemtenii pot dona carti in romana pentru copiii din Orhei si SorocaPDF Print E-mail
Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 29 September 2005

Copiii din raioanele basarabene Soroca si Orhei au nevoie de carti in limba romana, au afirmat membrii unei delegatii din zona care a vizitat in aceasta saptamana Judetul Neamt.

Vasile Roman, unul dintre consilierii raionali din Orhei, a facut la Consiliul Judetean Neamt un apel catre cetatenii judetului pentru a-i ajuta pe copiii din acest raion cu carti scrise in limba romana. Speram ca intr-un timp apropiat sa putem, cu ajutorul acestor oameni inimosi, sa mai facem o colecta de carte romaneasca pentru bibliotecile din raioanele noastre. Avem copii care doresc sa citeasca mai mult in limba romana, dar fondul nostru de carte este inca mic, a declarat Vasile Roman. Astfel, conducerea CJ Neamt a hotarat ca, in viitorul apropiat, cu ajutorul Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, sa faca o colecta de carte pentru elevii scolilor din Orhei "care ar dori sa invete si care au la dispozitie doar scrieri cu litera chirilica". Colecta va fi organizata de Consiliul Judetean si se va desfasura in tot judetul, iar cartile vor fi duse la sediul Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina, de la Liceul de Chimie Piatra Neamt.

Gestul frumos facut de nemteni vine sa rasplateasca intr-un fel si generozitatea basarabenilor, care au au reactionat prompt la inundatiile de peste Prut. Primarii din cele doua raioane au umblat din casa in casa si au strans bunuri pentru sinistratii din Galati si Bacau, dupa ce au mers la Ambasada Romaniei de la Chisinau si au vazut unde sunt nevoi mai mari.

Cele doua parti au incheiat un acord in luna martie a anului trecut, intalnirea de acum fiind o dezvoltare a relatiilor dintre autoritatile din Soroca si Orhei si cele nemtene. Nicolae Braniste, vicepresedintele Consiliului Raional Soroca a mai adaugat ca mai doreste dezvoltarea unor sfere de colaborare si pe linie culturala, lucru care se va concretiza prin participarea catorva formatii artistice nemtene pe 9 octombrie la Soroca, cand va avea loc Sarbatoarea Nationala a Vinului, dar si pe linie turistica. Vizita basarabeana a mai cuprins si o deplasare la Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeteana si la Manastirea Secu, insotiti de vicepresedintele CJ, Valerica Fratila, dar si o intalnire si cu primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, informeaza Ziarul de Ceahlau.

 
Miron Cozma ar putea scapa de inchisoarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Thursday, 29 September 2005

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, asteapta de aseara, in penitenciarul de maxima siguranta Rahova, o decizie favorabila din partea Curtii de Apel.

Cozma ar putea scapa de cei 10 de ani de inchisoare la care l-a condamnat miercuri, 28 septembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in cazul in care Curtea de Apel ar decide contopirea celor doua pedepse cu inchisoarea aplicate lui. Reamintim ca Miron Cozma a executat pana in prezent 8 ani de inchisoare in dosarul mineriadei din 1990, pana in anul 2005, cand a fost gratiat de restul pedepsei pe care o avea de executat.

Codul penal roman prevede ca atunci cand o persoana este codamnata in doua dosare, dar pentru infractiuni similare, intervine posibilitatea contopirii celor doua pedepse, din care se executa cea mai mare. Avocatul lui Miron Cozma crede ca sansele ca acesta sa fie eliberat sunt destul de mari.

 
Politica externa a Romaniei dezbatuta in doua noi volumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Thursday, 29 September 2005

Ultimul roman condamnat la moarte de justitia regimului comunist, Mircea Raceanu, isi va lansa vineri, 30 septembrie, la Bucuresti cartea Cronologie comentata a relatiilor diplomatice romano-americane.

Dupa ce, cu trei luni inainte de revolutia din decembrie 1989 a reusit comutarea pedepsei sale in 20 de ani de inschisoare, iar ulterior a scapat de tot de pedeapsa, Raceanu a parasit Romania si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. Este pentru prima data cand fostul diplomat revine in tara de la plecarea sa, in 1990. Volumul sau se va lansa in cadrul programului de diplomatie publica intitulat Cartea lunii la MAE, organizat de ministerul roman de Externe, in parteneriat cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc.

Odata cu volumul semnat de Raceanu, tot vineri se va mai lansa si cartea Dreptul dezarmarii. Acorduri multilaterale, de Cristian Istrate. Acesta este director general in cadrul MAE, ocupandu-se de coordonarea politicilor strategice, iar volumul pe care il propune se inscrie in aria sa de responsabilitati profesionale, fiind prima lucrare de acest gen din Romania.

Lansarea celor doua lucrari va avea loc vineri, 30 septembrie, de la ora 11.00, in Sala Gafencu de la sediul MAE unde, pe langa cei doi autori vor mai fi prezenti insarcinatul cu afaceri a.i. al SUA la Bucuresti, Mark Taplin, acad. Florin Constantiniu, presedintele Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc, Dinu Zamfirescu, prof. univ. dr. Dumitra Popescu, cercetator la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, secretarul de stat si coordonatorul programului Cartea lunii la MAE, Valentin Naumescu, precum si numerosi istorici, diplomati, specialisti in relatii internationale si reprezentanti ai comunitatii academice. Lansarea va fi urmata de o dezbatere pe temele abordate in cele doua carti.

 
Consultari politice bilaterale romano-irakienePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 29 September 2005

Secretarul de stat din MAE, Teodor Baconschi, a avut miercuri, 28 septembrie, o serie de consultari politice bilaterale cu adjunctul ministrului afacerilor externe irakian, Hamid Al-Bayati.

Cele doua parti au abordat subiecte referitoare la evolutiile inregistrate in procesul de stabilizare si reconstructie din Irak si modalitatile prin care Romania poate sprijini, in continuare, eforturile intreprinse de autoritatile irakiene in acest sens.

Demnitarul irakian a exprimat multumirile autoritatilor de la Bagdad pentru disponibilitatea constanta manifestata de tara noasta de a sustine procesul de stabilizare si democratizare din Irak, concretizat prin acordarea unui substantial sprijin in reconstructia institutionala, formarea de cadre in diferite domenii de activitate, ajutoare umanitare si participarea cu trupe in cadrul Fortei Multinationale. Partea irakiana a apreciat nivelul foarte bun al noilor raporturi romano-irakiene, subliniind importanta amplificarii acestora, se arata intr-un comunicat MAE. La randul sau, Baconschi a reiterat determinarea Romaniei de a sprijini, in continuare, eforturile poporului si autoritatilor irakiene, subliniind ca aceasta optiune politica este in acord cu angajamentele internationale asumate de tara noastra si cu orientarile strategice ale politicii sale externe de redinamizare a raporturilor cu tarile arabe. Totodata, demnitarul roman a precizat ca tara noastra va sprijini in continuare Irakul si in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, a carui presedintie o va asigura in luna octombrie a acestui an.

 
Vasluiul se imbogateste cu un nou lacas monahalPDF Print E-mail
Vaslui, Romania/Romanian Global News
Accesari :418
Thursday, 29 September 2005

Harta spirituala a judetului Vaslui se imbogateste cu nou lacas de cult care are hramul Nasterea Maicii Domnului.

Acesta se afla in comuna Alexandru Vlahuta, in apropiere de orasul Barlad, si vine in intampinarea nevoii de credinta a localnicilor. Manastirea reprezinta o initiativa a parintelui Iustin Parvu, de la manstirea Petru-Voda din judetul Neamt, lucrarile de constructie ale asezamantului monahal ajungand in prezent la stadiul finalizarii bisericii paraclis, a 12 chilii trapeza, a bucatariei si a unui agheazmatar. Tot ceea ce s-a realizat pana in momentul de fata a fost facut prin intermediul contributiei financiare a credinciosilor din zona. Manastirea are 16 calugari, aflati sub pastorirea parintelui staret protosinghel Hristodolos Popa, cel care se straduieste sa continue lucrarile la un grajd si la o fantana ce va furniza apa potabila necesara intrgului corp monahal. Fara aceasta sursa de apa, calugarii sunt nevoiti sa parcurga zilnic o distanta de 3,5 kilometri cu o caruta in care sa puna butoaiele cu apa, ceea ce si fac momentan. Manastirea asteapta orice fel de ajutor din partea tuturor romanilor de pretutindeni care pot sa contribuie la ctitorirea acestui lacas de cult. Contul la care se pot trimite donatiile este RO 20 RNCB 47100000467660002, in euro, COD SWIFT: RNCB ROBO, BCR Barlad. Mai multe informatii pot fi obtinute de la parintele Emanuel Ursu, telefon 0742 151 598.

 
O noua editie TIB isi deschide portile la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Thursday, 29 September 2005

In perioada 4 - 8 octombrie, complexul expozitional Romexpo din Capitala gazduieste a XXXI-a editie a Targului Tehnic International Bucuresti (TIB).

Editia din acest an gazduieste 1.120 expozanti, din care 602 firme romanesti. Sunt reprezentate 28 de tari, printre care Canada, Cehia, Franta, Marea Britanie, Spania, Statele Unite ale Americii si Turcia. Suprafata ocupata de expozanti este de 47.000 de metri patrati, 35.000 de metri patrati in interior si 12.000 pe platformele exterioare. Cu pavilion international participa Cehia, Germania, Serbia-Muntenegru, Slovacia, Slovenia si Ungaria. Franta si Bulgaria vor avea participari colective. De asemenea, participa cu stand ambasadele Japoniei si Poloniei in tara noastra. Intre noutatile oferite de editia din acest an se numara participarea Camerei de Comert si Industrie din Zilina care, impreuna cu reprezentantii Ministerului Economiei din Republica Slovacia, asigura standurile a 14 firme slovace, si organizarea de catre ABC International a unei participari colective a 44 de firme franceze. Salonul de Inginerie Mecanica, tot ca o noutate, este mai mare in acest an cu peste 600 de metri patrati.

In aceeasi perioada va fi organizata si EXPO PETRO GAS, expozitie internationala de utilaje, echipamente si tehnologii pentru extractia si prelucrarea titeiului si a gazelor naturale ajunsa la cea de-a sasea editie, manifestare facuta in colaborare cu Camera de Comert si Industrie Prahova. Editia din 2005 reuneste societati comerciale din 12 tari, pe o suprafata de 3.700 de metri patrati. Intre 4 si 8 octombrie ROMEXPO va fi si gazda unui Salon al Cercetarii, organizat in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. La acest eveniment participa institute de proiectare din toate domeniile de activitate si colective de cercetare dincadrul institutiilor de invatamant superior, informeaza Prompt Media.

 
Doi alpinisti romani au plecat sa cucereasca un varf din HimalayaPDF Print E-mail
Caransebes, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 29 September 2005

Cornel Galescu si Florin Grama, doi alpinisti banateni, vor incerca sa cucereasca in premiera nationala varful Ama Dablam, de 6812 de metri, aflat in Muntii Himalaya.

Expeditia va incepe practic joi, 29 septembrie, cand Cornel Galescu pleaca spre Kathmandu, unde se va intalni cu prietenul si colegul sau de expeditii Florin Grama, care locuieste de patru ani in Atlanta. Cei doi alpinisti sunt membri ai Clubului Montan Caransebes si au la activ mai multe ascensiuni impreuna, informeaza Renasterea banateana. Expeditia din Himalaya va dura o luna, traseul pe Ama Dablam fiind programat sa se desfasoare intre zilele 10-26, dupa acomodarea cu zona si cu conditiile atmosferice si dupa parcurgea drumului de la Kathmandu la tabara de baza. Alpinistii s-au pregatit timp de o saptamana in Alpi, unde au exersat pe Varfurile Materhorn, 4.478 m, si Breithorn, 4.164m.

Bugetul expeditiei este de 10.330 de dolari, in care se includ si antrenamentul din Alpi si ascensiunea pe varful himalayan, banii fiind obtinuti prin amablilitatea unor firme locale.

Ama Dablam, denumit "giuvaerul Himalayei", se afla in Khumbu Himal (Nepal, Asia) si este accesibil doar alpinistilor profesionisti, cu mare experienta si extrem de tehnici. Prima ascensiune pe Ama Dablam a avut loc in 1961 si a fost efectuata de o echipa internationala.

 
Fotbalul romanesc bate astazi la portile Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :470
Thursday, 29 September 2005

Steaua, Rapid si Dinamo vor incerca joi, 29 septembrie, sa intre in grupele Cupei UEFA, dupa ce in urma cu doua saptamani toate cele trei echipe romanesti au reusit sa se mentina neinvinse in fata adversarilor pe care i-au intalnit.

Daca Rapid nu a reusit in tur decat un rezultat de egalitate in fata lui Feyenoord, in deplasare, Dinamo si Steaua au reusit sa se impuna in fata britanicilor de la Everton, in Stefan cel Mare, respectiv in fata echipei noevegiene Valerenga, la Oslo. Toate cele trei scoruri obtinute de echipele romanesti le permit fotbalistilor romani sa viseze la o calificare in grupele Cupei UEFA, alaturi de unele dintre cele mai puternice echipe europene.

Ca si in tur, cei care vor deschide seria de jocuri programate pentru joi, 29 septembrie, sunt tot elevii lui Razvan Lucescu, care ii vor intalni, de la ora 19.00, pe fotbalistii de la Feyenoord, in Giulesti. Meciul este unul care are drept miza atat calificarea Rapidului in grupele Cupei UEFA, cat si continuarea celor doi antrenori la echipele care se vor infrunta in aceasta seara. Razvan Lucescu, la fel ca si presedintele giulestean Dinu Gheorghe, ar putea spune adio Rapidului in seara aceasta daca alb-visinii nu se vor califica, dar in aceeasi situatie se afla si tehnicianul olandez, Erwin Koeman. Jucatorii lui Feyenoord au avertizat ca sunt gata sa trimita catre poarta Rapidului o ploaie de goluri, in aceasta seara. Pe de alta parte, desi are de infruntat cel mai dificil adversar dintre toate cele trei echipe romanesti si desi rezultatul din tur nu ii avantajeaza intru totul, Rapidul are avantajul ca joaca acasa, are de partea sa determinarea si forta de a ajunge in UEFA, precum si avantul pe care patronul din Giulesti, George Copos l-a oferit jucatorilor atunci cand le-a promis cate o prima de 10.000 de euro daca reusesc sa treaca de olandezi.

Campioana Romaniei, Steaua Bucuresti va intalni, de la ora 20.00, pe stadionul din Constanta, gruparea norvegiana Valerenga, intr-o partida in care pleaca din postura de favorita. La fel ca in tur, Valerenga va trimite si astazi in teren o echipa de rezerve, cei mai experimentati si renumiti jucatori norvegieni ramanand la Oslo. Calificarea e in proportie de 90 la suta jucata. Am venit sa jucam fotbal si sa incercam sa obtinem cat mai mult a declarat tehnicianul norvegian Kjetil Rekdal, care crede ca Steaua este nu favorita ci mare favorita. Romanii, la randul lor, prefera sa fie rezervati. Antrenorul ros-albatrilor, Oleg Protasov, a atras atentia ca stelistii trebuie sa fie atenti, seriosi si sa joace profesionist. Avem in spate un rezultat foarte bun, insa nu suntem deja calificati a mai spus Protasov.

Singura echipa din Romania care va juca joi in deplasare este Dinamo, care dupa un 5-1 in Groapa cu Everton, va incerca astazi, la Liverpool, sa se mentina la inaltimea standardelor impuse la Bucuresti. Alb-rosii au plecat catre Liverpool inarmati cu un optimism debordant, cu o atitudine pozitiva si cu agresivitate, asa cum le-a recomandat tehnicianul Ioan Andone. Ando a mai declarat ca echipa favorita la victorie este Everton, pentru ca joaca pe teren propriu, dar, a tinut el sa sublinieze, Dinamo va ramane aceeasi echipa ofensiva, pentru ca asta face cel mai bine. Dinamovistii ii vor infrunta astazi pe britanicii de la Everton, de la ora 22.00, intr-o partida ce va incheia o seara de emotii pentru intreaga suflare microbista din Romania.

 
Editia BCR Open Romania 2005, plina de recorduriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Thursday, 29 September 2005

Turneul de tenis BCR Open Romania din acest an a batut aproape toate recordurile celor noua editii precedente, devenind in sfarsit, dupa zece ani, profitabil si din punct de vedere financiar.

Competitia sportiva a reusit sa mai inregistreze si alte recorduri, precum depasirea tuturor previziunilor in ceea ce priveste numarul de bilete vandute, care au ajuns la 15.000 in cele sapte zile de turneu, adica o medie de 2100 bilete/zi, sau cele mai multe accesari pe site-ul oficial www.bcropenromania.ro, 139.146 de vizitatori unici si 15.015.042 de accesari din intreaga lume, in luna septembrie in care s-a desfasurat turneul. Totodata, Open Romania a mai inscris si la capitolul cea mai valoroasa prezenta de pana acum, cu patru jucatori de Top 40 ATP pe tabloul principal, printre care si argentinianul Mariano Puerta, nr. 10 mondial si finalist anul acesta la Roland Garros, si cea mai prolifica editie pentru jucatorii romani, in premiera, doi romani, Andrei Pavel si Victor Hanescu, ajungand pana in semifinalele editiei. Ca un ultim record marcat la editia din acest an, la categoria meciurilor demonstrative, cel mai atragator meci disputat a fost desemnat partida dintre Thomas Muster si Goran Ivanisevici, doi fosti castigatori ai turneului bucurestean, informeaza un comunicat de presa emis de organziatorii turneului.

 
30.000 de suporteri clujeni vor veni in curand la un nou stadionPDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Thursday, 29 September 2005

Consiliul Judetean Cluj a aprobat miercuri, 28 septembrie, proiectul de hotarare privind construirea unui stadion cu 30 000 de locuri in municipiul Cluj-Napoca, in conformitate cu standardele FIFA si UEFA.

Noua arena sportiva va fi construita in zona Vaii Garbaului de langa oras si va face parte dintr-un complex sportiv, care va mai cuprinde o pista de atletism, piste de karting si de motocros si un poligon auto, informeaza TVR. Din complex mai fac parte si spatii de parcare, un hotel, spatii de alimentatie publica si un pavilion expozitional, intinse pe o suprafata de 12 hectare. Terenul urmeaza sa treaca, dupa adoptarea unei hotarari de Guvern, din administrarea Ministerului Apararii Nationale in cea a Consiliului Judetean Cluj. Lucrarile de cosntructie vor incepe in toamna anului 2006, conform previziunilor presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Dupa finalizarea acestor lucrari, actualul stadion municipal "Ion Moina" va fi demolat.

 
DRP-2004: ...abuz de putere, trafic de influenta, deturnare de fonduri, inselaciunePDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :868
Thursday, 29 September 2005

Asa cum am anuntat deja, pentru ca luarea unor masuri ce tin de autoritatile de control ale Guvernului intarzie sa apara in cazul raportului de evaluare privind cheltuirea fondurilor alocate romanilor din Basarabia pe anul 2004, Romanian Global News incepe publicarea unor parti relevante ale acestui raport.

Acesta incrimineaza grav diplomati ce ar fi trebuit sa serveasca interesul national, ong-uri romanesti care au servit ca intermediari ai fondurilor si beneficiari din Basarabia, care sub masca romanismului ascundeau pozitii pro rusesti sau raportand la autoritati complice de la Bucuresti tiraje false ale diverselor publicatii au reusit sa-si construiasca vile din banii contribuabilului roman. Asta in timp ce in Basarabia profunda, adevarati slujitori ai romanismului, invatatori si preoti se lupta sa supravietuiasca traind limba romana si slujind-o cu sacrificii uriase.

Trebuie retinut ca derularea acestor fonduri practic a fost dirijata de fosti diplomati alocati la DRP. Si Titus Corlatean(fost secretar de stat) si Nicolae Vulpasin (subsecretar de stat) si Gabriel Micu (fost director) sunt cu totii diplomati proveniti din MAE. Intarzierea si eventual aruncarea in derizoriu a acestui raport ar putea fi si motivul indarjirii unor anumite structuri sau al unor oameni ce-si serveau propriile interese folosind structura, pentru trecerea DRP-ului la Ministerul Afacerilor Externe.

Intr-o intalnire neoficiala un diplomat american explica ca daca in celelalte tari comuniste, Rusia a avut trupe si a putut exercita un control total, in Romania a trebuit sa inlocuiasca prezenta trupelor cu o puternica agentura de spionaj organizata pe mai multe generatii, de aceea spunea el, sa nu fim surprinsi daca vom descoperi pe langa cei mai avansati in varsta si oameni tineri care servesc intereselor rusesti in zona.

CSAT si Presedintele Basescu dar si Parchetul trebuie sa ia in calcul acest lucru si sa dispuna un control real al implicarilor si implicatiilor acestui raport tinand seama ca fonduri ale contribuabilului roman, asa cum o arata raportul, au sprijinit structuri pro rusesti din Basarabia. De asemenea trebuie luat in calcul faptul ca iata dupa circa sase luni de la trecerea DRP la MAE, practic nici-un proiect serios nu a mai fost derulat in spatiile locuite de romani in jurul frontierelor si Balcani. Acest lucru afecteaza Securitatea Nationala si distruge imaginea statului roman si increderea in el, in toate comunitatile romanesti din jurul frontierelor si Balcani, dar si a romanilor din emigratie. Si nu sunt decat ceva peste zece milioane de romani...

(Avand in vedere lungimea raportului-46 pagini- Romanian Global News va publica numai partile relevante ale acestuia. De asemenea pentru protejarea expertului care a facut raportul, Romanian Global News a trimis numele acestuia la mai multe organizatii internationale care se ocupa de protectia drepturilor omului.)

GUVERNUL ROMANIEI

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni

Tel.: +(4021) 314.55.25, Fax.: +(4021) 311.27.83 11 mai 2005

A P R O B,

 

CALIN POPESCU-TARICEANU

PRIM MINISTRU

M E M O R A N D U M

 

De la: Mihai Gheorghiu, secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni

Tema: evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni in cursul anului 2004 in Republica Moldova

In cursul lunii aprilie 2005, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a initiat o evaluare interna a desfasurarii proiectelor si programelor finantate in cursul anului 2004 in Republica Moldova. Materialul anexat reprezinta insumarea tuturor rapoartelor si notelor realizate, care au avut drept obiectiv evaluarea unei parti importante a proiectelor si programelor desfasurate de Departament in Republica Moldova.

Au fost examinate peste 1.500 de pagini de documentecontracte, note justificative, chitante, borderouri, facturi, ordine de plata, pe de o parte, la care s-au adaugat intalniri si discutii cu mai multe zeci de persoane implicate in derularea proiectelor si programelor mentionate, precum si cu specialisti romani si straini care cunosc date privind situatia din Republica Moldova.

In cursul anului 2004, din 159 de proiecte de finantare derulate de Departament, cu un buget de 147.940.000.000 ROL, 54 au fost dedicate Republicii Moldova, cu un buget de 105.000.000.000 ROL. Proiectele analizate in cuprinsul rapoartelor din acest material sunt in numar de 23 si, ca pondere financiara, reprezinta peste jumatate din fondurile dedicate Republicii Moldova si peste o treime din fondurile totale ale DRP. Din acestea, doar 3-4 proiecte au fost finalizate corespunzator, restul, a caror valoare depaseste 20.000.000.000 ROL, prezinta grave carente: absenta documentelor justificative ale platii efective (chitante fiscale, dispozitii de plata, ordine de plata), selectii de oferte si achizitii fictive, prestari de servicii inexistente, contabilitate dubla, copii falsificate ale facturilor fiscale, nerespectarea termenilor contractuali, fals si uz de fals, posibile deturnari de fonduri.

Exista motive de a considera ca este necesara, in cazul unora dintre proiectele de finantare, interventia organelor de ancheta penala.

Majoritatea contractantilor din Republica Moldova s-au dovedit a fi neloiali, nesinceri, au cheltuit cu iresponsabilitate fondurile publice, fiind, in cel mai bun caz, lipsiti de calitati manageriale. Este imposibil de tratat subiectul modului in care s-au derulat finantarile catre Republica Moldova fara a observa semnificatiile de ordin politic. In toate proiectele nefinalizate sau defectuos finalizate se intalneste aceeasi ecuatie: un grup restrans de persoane au distribuit clientelar, pe criterii cu totul straine interesului national, sume de bani unor reprezentanti ai unor organizatii din Republica Moldova fara a urmari finalitatea reala a cheltuirii sumelor decontate. Acest mic grup de persoane, care include si functionari guvernamentali, precum si persoane care graviteaza in jurul unor centre de putere politica apartinand fostilor guvernanti, se poate face vinovat de abuz de putere, trafic de influenta, deturnare de fonduri, inselaciune.

Pe langa irosirea fondurilor publice si a utilizarii necorespunzatoare a acestora, se adauga dezinformarea cu buna stiinta a opiniei publice si a autoritatilor romanesti si straine, prin rapoarte si analize lipsite de orice relevanta si prezentate drept materiale rezultate ca urmare a unor investigatii costisitoare. Grupul responsabil de toate acestea si-a propus si a reusit in mare masura arogarea rolului de instanta de analiza si interpretare a problematicii spatiului ex-sovietic si, cu precadere, a Republicii Moldova. Prezentandu-se in mod fraudulos drept experti aflati in legatura institutionala cu organizatii guvernamentale si foruri diplomatice, asociind numele Romaniei in numeroase ocazii cu activitatea lor, au prejudiciat credibilitatea institutiilor romanesti si au adus importante deservicii imaginii Romaniei.

In deplina intelegere cu parteneri din Republica Moldova, grupul din Romania a participat la irosirea resurselor care puteau fi utilizate in beneficiul comunitatii romanesti din Republica Moldova. Actiunea conjugata a acestei categorii de specialisti se constituie intr-un prejudiciu de ordin simbolic si material, care se adauga, intr-un mod nefericit, raului indurat de populatia romaneasca din Basarabia sub opresiunea regimului rusofil comunist. Cu sau fara intentie, contributia grupurilor mentionate a reprezentat un avantaj in beneficiul frontului anti-romanesc existent inca in spatiul politic al Republicii Moldova. Trebuie, de asemenea, remarcat ca initierea, derularea si finalizarea proiectelor a fost permanent coordonata de functionari MAE, astfel incat se poate trage concluzia ca DRP a fost tehnic preluat, pe relatia Moldova, de catre MAE inca din cursul anului 2004. Desigur, responsabilitatea conducerii DRP nu poate fi pusa sub semnul intrebarii. Incompetenta functionarilor MAE, nici ea nu poate fi pusa sub semnul intrebarii, ceea ce trebuie sa reduca anumite pretentii din interiorul centralei MAE privitoare la realocarea relatiei cu Republica Moldova numai directiei de specialitate din MAE.

Avand in vedere cele mentionate, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni propune:

1) Realizarea unui control de fond de catre Corpul de control al Primului-ministru asupra oportunitatii, legalitatii si finalizarii tuturor acestor proiecte care au angajat resurse financiare ale statului roman fara o analiza atenta si responsabila asupra eficacitatii si legalitatii demersurilor demarate.

2) Incetarea oricaror contacte cu persoane si organizatii care, prin activitatea desfasurata pana in prezent, au prejudiciat interesele Romaniei. Intrucat analiza si cercetarea desfasurate implica analize mai aprofundate si specializate, este nevoie de o investigatie de ordin contabil. Pentru evaluarea celorlalte aspecte de ordin contrainformativ, care rezulta din configuratia conexiunilor si implicatiilor care apar intre diferitii actori din Romania si Republica Moldova, consider ca este necesara realizarea unei anchete aprofundate de catre reprezentanti ai serviciilor specializate ale institutiilor abilitate.

Semneaza Secretarul de Stat Mihai Gheorghiu

 

Care este implicarea ambasadorului Teodorescu in sustinerea lui Urechean? Implicarea lui de partea lui Urechean nu aduce prejudicii intereselor romanesti in Basarabia? (nota redactiei)

Memorandum-deplasare in Republica Moldova (1-9 aprilie 2005)12 aprilie 2005

Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor

In conformitate cu Ordinul de deplasare nr.1543/31.03.2005, aprobat de Seful Cancelariei Primului Ministru si in baza Mandatului nr. 182/30.03.2005, aprobat de secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, privind deplasarea in Republica Moldova in perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu:

1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in Republica Moldova in anul 2004;

2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

In perioada 1-9 aprilie 2005 (......), expert in cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a efectuat o deplasare in Republica Moldova pentru a realiza o evaluare a proiectelor finantate de Departament in anul 2004. Cu aceasta ocazie, expertul DRP s-a intalnit cu reprezentantii Ambasadei Romaniei la Chisinau, cu preotul paroh al bisericii Sfantul Andrei din Durlesti-Chisinau, cu primarul localitatii Ulmu (raionul Anenii Noi), cu reprezentantii parohiei din Cania (raionul Cantemir), cu directorul Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei, cu reprezentantii Institutului de Studii Sud-Est Europene de la Chisinau si ai publicatiei Democratia, cu directorul Casei limbii romane din Chisinau, cu reprezentantii Complexului editorial Civitas din Chisinau, cu reprezentantii Fundatiei Social-Umanitare si Culturale Draghistea din Chisinau, cu presedintele Asociatiei Nationale a Tinerilor Istorici din Moldova (ANTIM) din Chisinau, cu presedintele Asociatiei Rasaritul Romanesc din Chisinau, cu reprezentantii concernului Euronova Media Grup din Chisinau si Nisporeni, cu reprezentantii postului DTV din Chisinau, cu directorul publicatiei Timpul si cu reprezentantii publicatiei Flux.

Din cele noua zile ale misiunii, doua zile au reprezentat deplasarile dus-intors. Alte doua zile au fost zile nelucratoare, in care intalnirile cu persoanele din diferite organizatii nu au fost posibile. In cele cinci zile ramase, in intervalul orar de la 9 dimineata la 22, in medie 10-11 ore pe zi, m-am intalnit si am discutat cu aproximativ 40 de persoane, in medie cate 7-8 pe zi. Pe langa aceste intalniri, am efectuat si deplasari in provincie, in localitatile Cania (raionul Cantemir), Milestii Mici (raionul Ialoveni), Nisporeni (raionul Nisporeni), Straseni (raionul Straseni), Ungheni (raionul Ungheni), Falesti (raionul Falesti), Glodeni (raionul Balti). Am realizat cateva zeci de fotografii ale obiectivelor cercetate si am purtat numeroase discutii cu localnicii.

In legatura cu aceasta deplasare sunt de relevat urmatoarele:

- In cadrul discutiei purtate la Ambasada Romaniei la Chisinau cu excelenta sa, domnul Filip Teodorescu, ambasador, doamna Monica Sitaru, adjunct sef al misiunii, fosta subordonata directorului Gabriel Micu in cadrul Directiei Moldova a Ministerului Afacerilor Externe, si domnul Nicolae Utina, secretar II, a fost exprimata ideea necesitatii colaborarii mai eficiente in anul 2005 cu DRP, Ambasada Romaniei dispunand de expertiza pe spatiu. Domnul ambasador a afirmat ca in cursul anului 2004 nu a avut nici un fel de informatii despre proiectele derulate de DRP in Republica Moldova.....

... Am mai realizat un contact la sediul DTV (Democratie si Tranparenta in Televiziune) - (contract de finantare nr. 5031/02.12.2004, in valoarea de 7.354.075.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) - lucrare care nu s-a aflat in sarcina mea. DTV are in prezent emisiuni proprii in cadrul grilei de programe a postului public Euro TV, care apartine Primariei Chisinau. Emisiunile postului Euro TV promoveaza mesajele politice al Blocului Moldova Democrata.

Consultand evidentele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, am descoperit ca DTV nu are licenta de emisie. Conform unui comunicat al Agentiei de Presa Interlic, postului DTV i-a fost retrasa licenta de emisie din primavara anului 2004.

Conform reprezentantilor DTV, in perioada imediat urmatoare (luna mai) va fi dat in folosinta sediul DTV, construit din resurse financiare proprii si se va face lansarea oficiala a postului de televiziune. Am vizitat viitorul sediu al televiziunii, un imobil aflat in constructie. La adresa presupusei viitoare televiziuni DTV (despre care sursele din mediile de presa din Chisinau afirma ca reprezinta initiala numelui lui Alexandru Dorogan Dorogan TV) se gaseste, conform documentelor financiare, sediul Agentiei de Publicitate Promo si Punctum, beneficiarul contractului realizat cu Centrul pentru Democratie din Iasi.

Agentia de publicitate Promo si Punctum din Chisinau, beneficiarul contractului de finantare, a prezentat documente financiare justificative spre decontare (oferte, proces verbal de selectie a ofertelor, contract de achizitie, factura fiscala), conform carora a achizitionat in luna decembrie 2004 echipamentele pentru postul DTV din Chisinau de la FPC Studio Compal din Chisinau, firma specializata in productia media si vanzarea de echipamente profesionale pentru televiziune. M-am deplasat la sediul firmei Compal, unde mi-a fost prezentata o parte a echipamentelor achizitionate (calculatoare, microfoane), care acopera doar o mica parte a valorii contractului de finantare. Conform reprezentantilor DTV urmeaza ca, in cursul lunii mai, sa fie importat restul echipamentelor.

Alexandru Dorogan, fost redactor-sef al redactiei Actualitati la Radio Moldova si director general la Radio Moldova, actualmente directorul proiectului DTV si consilier personal al primarului Chisinaului, Serafim Urechean, liderul Blocului Moldova Democrata, a afirmat ca desi a primit in data de 21 ianuarie 2005 suma de 6.575.522.440 ROL, nu a folosit-o in timpul campaniei electorale pentru achizitia echipamentelor pentru ca BMD sa nu fie acuzat ca primeste fonduri din Romania.

Dupa ce m-am intors din misiune, Alexandru Dorogan a prezentat un nou set de documentele reale, in copie, acesta fiind de fapt, un decont paralel cu cel prezentat in cursul anului 2004. De la prima vedere, rezulta cu claritate faptul ca, in cadrul proiectului de finantare DTV, Agentia de publicitate Promo si Punctum din Chisinau a tinut doua gestiuni paralele: una pentru DRP, alta pentru autoritatile statului moldovenesc. Conform documentelor financiar-bancare prezentate Promo si Punctum a retras in perioada februarie-aprilie 2005 suma de 5.420.300.000 ROL din contul bancar, pentru care nu a prezentat documente justificative pentru efectuarea vreunei plati. Cred ca este dovada clara a deturnarii de fonduri practicate de beneficiarul Proiectului DTV.

In primavara anului 2004, Alexandru Dorogan s-a adresat Ambasadei Romaniei la Chisinau, insistand pentru obtinerea de sprijin politic de la Bucuresti in vederea finantarii Proiectului DTV. Ambasadorul Filip Teodorescu a trimis o nota la Bucuresti in care recomanda pozitiv sustinerea primarului Serafim Urechean si a televiziunii acestuia, mentionand ca ar fi un beneficiu pentru democratie.

In pofida normativelor existente in vigoare, Agentia de publicitate Promo si Punctum din Chisinau a prezentat spre decontare doar facturi fiscale, nu si ordine de plata catre furnizorul de echipamente. Procedura standard obligatorie este ca la Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru sa fie prezentate facturile fiscale insotite de ordinele de plata. In mod normal, Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru nu poate elibera sumele de bani pentru decont doar pe baza facturilor, dar, cu toate acestea, banii au fost virati, deoarece Centrul pentru Democratie din Iasi a adaugat, pe langa facturile beneficiarului final, si o factura proprie, in calitate de coordonatori ai proiectelor. Deoarece nu sunt de specialitate contabil, solicit opinia unui expert in acest caz. Presupozitia de bun simt pe care imi pot permite sa o fac este ca, o factura neinsotita de ordin de plata ar putea insemna absenta platii reale, ceea ce duce la aprecierea unei posibile deturnari de fonduri...

(Va urma)

 
Separatistii organizeaza alegeri ilegale in raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :495
Thursday, 29 September 2005

Pretinsul soviet suprem al Transnistriei a adoptat, miercuri, 28 septembrie, o hotarare privind invitarea observatorilor straini in vederea monitorizarii campaniei electorale din 11 decembrie.

Potrivit agentiei tiraspolene "Olvia-press", in timpul apropiat, vor fi expediate invitatii observatorilor din Federatia Rusa, Ucraina, Belarus, OSCE, Consiliul Europei si alte state din CSI. Ministrul Reintegrarii, Vasili Sova, a declarat ca, in cadrul consultarilor de la Odesa, precum si in declaratiile pentru presa, seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a subliniat ca OSCE nu intentioneaza sa monitorizeze alegerile de la 11 decembrie si nici sa recunoasca in vreun fel legalitatea acestora. Referindu-se la posibilitatea ca Rusia sa accepte invitatia separatistilor de a trimite observatori, Sova a declarat ca "cei carora le vor fi expediate asemenea adresari, vor trebui sa se conduca de normele dreptului international, care nu ingaduie nici un fel de participare la alegeri in regiunile separatiste, in cazul in care acestea nu sunt monitorizate de catre OSCE, care este un organism international, specializat, inclusiv in organizarea si desfasurarea alegerilor democratice".

 
Incidentul de la Tiraspol produce revolta OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :462
Thursday, 29 September 2005

Misiunea OSCE in Republica Moldova considera revoltator incidentul care s-a produs marti, 27 septembrie, la sediul Organizatiei de la Tiraspol, a declarat seful misiunii William Hill, pentru Pro-Tv Chisinau.

Reamintim ca marti, 27 septembrie, membrii miscarii transnistrene Proriv au dat jos drapelul OSCE de pe sediul acesteia, inlocuindu-l cu drapelul propriu. Gestul a reprezentat o manifestare de protest fata de declaratiile OSCE, care a avertizat ca nu va recunoaste alegerile programate sa se desfasoare in data de 1 decembrie, in regiunea transnistreana. William Hill a mai mentionat ca organizatia este sustinuta de securitatea transnistreana, iar membrii, prin actiunile lor "i-au speriat pe colaboratorii misiunii OSCE". Seful misiunii OSCE a anuntat ca organizatia sa a depus un protest fata de cele intamplate. "Nu asteptam ca pozitia noastra sa fie sustinuta de Tiraspol, dar dorim un comportament civilizat din partea reprezentantilor acestuia", a subliniat Hill.

 
Consiliul Principal al PDRS se intruneste din nouPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntengru/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 29 September 2005

Presedintia Partiei Democrate a Romanilor din Serbia, intrunita in sedinta marti, 20 septembrie, a decis ca cea de-a patra sedinta a Consiliului Principal (CP) al PDRS sa fie sustinuta in data de 23 octombrie, in Maidanpec.

Tototdata, in cadrul sedintei desfasurate saptamana trecuta a fost luata in dezbatere si ulterior acceptata propunerea presedintelui partidului Predrag Balasevici de a se da startul campaniei de conciliere dintre rumani si romani. PDRS considera ca aceasta propunere este de o importanta majora in ceea ce priveste functionarea politica a acestui partid in viitor. Romanii sa nu se mai imparta in socialisti, democrati, radicali..., iar problemele nationale ale acestora sa se rezolve in interiorul organizatiilor si prin dialog cu institutiile Serbiei, se cere intr-un comunicat din partea Federatiei Romanilor din Serbia.

Conform discutiilor din cadrul sedintei, campania va incepe dupa sedinta CP din luna octombrie. De asemenea, presedintia PDRS va ordona organelor partidului sa intensifice si sa accelereze strangerea de semnaturi pentru electori, care sunt necesari pentru convocarea Parlamentului electoral al minoritatii nationale romanesti, prin coordonare cu celelalte organizatii romanesti si indivizi care vor lua parte la Parlamentul electoral.

Tot in cadrul sedintei din 20 septembrie, presedintele partidului a cerut Consiliului PDRS din Bor sa iasa din coalitia cu Partidul Democrat din Bor, intrucat nu a indeplinit acordul semnat inainte de alegerile locale din 2004.

 
Romanii din Diaspora solidari cu romanii basarabeni dar si cu sinistratii din taraPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :355
Thursday, 29 September 2005

La apelul facut de jurnalistii basarabeni de a fi sprijinita presa de expresie romaneasca prin cat mai multe abonamente, pentru simplul fapt ca aceste publicatii sunt pe cale de disparitie din cauza problemelor economice si a lipsei unui sprijin constant si efectiv din partea Romaniei, Consiliului Mondial Roman nu a ramas indiferent.

Astfel, sub lozinca "ajutati Basarabia sa citeasca romaneste", intr-un timp record, s-a strans suma de peste 300 de dolari americani, contravaloarea a 42 de abonamente anuale, demonstrand inca o data ca romanilor din lumea intreaga le pasa de soarta fratilor lor, indiferent unde ar fi acestia. De mentionat este faptul ca la recenta vizita pe care Presedintele Romaniei a efectuat-o in SUA, si in cadrul intalnirii avute cu reprezentantii comunitatilor romanesti, delegatul Consiliului Mondial Roman a ridicat, printre altele, si problema ziarelor romanesti din Basarabia si a faptului ca mesajele care vin dinspre partea societatii civile romanesti basarabene nu sunt incurajatoare, atat in ceea ce priveste dreptul la exprimare in limba materna prin mass media, cat si la rusificarea limbii romane prin diferite metode persuasive. Reprezentantii CMR atrag si de aceasta data atentia oficialilor de la Bucuresti ca Basarabia a fost complet uitata in anul bugetar 2005, Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni fiind blocat atat in hatisul birocratic al Ministerului Afacerilor Externe unde tocmai a intrat, cat si de faptul ca rezultatele anchetei pe fondurile publice cheltuite in Basarabia pe anul 2004, cel putin, nu au fost facute publice si nu s-a luat nici o masura pentru indreptarea situatiei. Tot ce s-a facut pana acum este o inasprire nejustificata a alocarii fondurilor pentru proiecte, in conditiile in care, reprezentanti ai comunitatilor romanesti din jurul granitelor care nu sunt familiari cu limba romana literara si nici cu scrierea de proiecte in sistem european, nu primesc nici un fel de consultanta din partea reprezentantilor DRRP, si deci, proiecte care ar fi putut fi realizate in acest an zac, fie in sertarele decidentilor pentru ca nu indeplinesc criteriile de eligibilitate, fie nu mai sunt inaintate.

De altfel Presedintele Romaniei a recunoscut, in intalnirile avute cu Diaspora romana din America, ca trecerea DRRP la MAE a fost "o mare greseala" si a promis totodata ca aceasta situatie va fi remediata de o maniera sau alta. Pana atunci insa, romanii din toata lumea sunt singurii in masura sa se solidarizeze cu cei din jurul granitelor si sa ii ajute sa treaca peste aceasta perioada nefasta in relatia lor cu statul roman. In acest sens tot CMR face un apel catre toate asociatiile care doresc sa se implice in sprijinul sinistratilor din judetele afectate ale Romaniei sa o faca cat mai repede din cauza timpului scurt pana la caderea primului fulg de zapada. Membrii Consiliului au deschis deja cateva conturi de ajutorare pe care le puteti afla scriind pe adresa: RomanianCC@aol.com, la doamna presedinta Smaranda Cazan Livescu.

 
Conferinta de la Chisinau pentru reglementarea transnistreana a fost amanataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 29 September 2005

Conferinta internationala pentru reglementarea problemei transnistreane, care ar fi trebuit sa se desfasoare la Chisinau in perioada 28-30 septembrie, a fost amanata cu o luna din motive de ordin organizatoric.

Conform agentiei Noutati Moldova, deoarece decizia privind implicarea in procesul de negocieri privind Transnistria in calitate de observatori a UE si SUA a fost adoptata marti, 27 septembrie la Odesa, nu s-a reusit coordonarea intr-o singura zi a aspectelor care tin de organizare.

Forumul urma sa aiba loc intre 28 si 30 septembrie la Chisinau, desi desfasurarea lui era pusa sub semnul intrebarii inca de saptamana trecuta, cand s-a anuntat ca presedintele Vladimir Voronin va lipsi o buna parte din aceasta saptamana din cauza turneului prin Tarile Baltice.

Potrivit agentiei, la conferinta ar urma sa participe din partea Uniunii Europene Inaltul reprezentant pentru politica externa si securitate Javier Solana, din partea SUA reprezentantul special al Departamentului de Stat pentru Eurasia, iar din partea Rusiei si Ucrainei reprezentantii la nivelul viceministrilor de externe. De asemenea, au fost adresate invitatii conducerii de varf a OSCE si reprezentantilor Tiraspolului.

Conferinta isi propune sa examineze intregul spectru de chestiuni ce vizeaza reglementarea problemei in conformitate cu Planul propus de Presedintele Ucrainei Viktor Iuscenko, de la organizarea controlului necesar pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, pana la pregatirea desfasurarii alegerilor democratice in Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN.

 
Romanii in sarbatoare la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :580
Thursday, 29 September 2005

Cea de-a doua editie a Sarbatorii Romanilor la Toronto, desfasurata sambata, 17 septembrie, in piata Dundas s-a dovedit a fi una dintre cele mai ample manifestari ale romanilor canadieni.

Organizata sub patronajul Bisericii Ortodoxe Romane Sf. Gheorghe din Toronto, manifestarea a fost un bun prilej pentru romani de a-si manifesta identitatea culturala ca parte a mozaicului multicultural canadian, crede unul dintre membrii fondatori ai Aliantei Romanilor Canadieni, Florin Rapan.

Sarbatoarea s-a desfasurat intr-o zi insorita de toamna si a reunit standuri proprii ale mai multor firme si organizatii ale romanilor din Canada, printre care magazinele ABC Euro Delicatessen, Aprozar, Bucharest Euro Deli, ziarul Jurnalul Romanesc, restaurantul cu specific romanesc Sam 'N' Michou's, Alianta Romanilor Canadieni, Clubul Studentilor Romani de la Univeritatea din Toronto, Mona & Co. Flowers, si Euro Art Boutique.

In deschidere, parintele Ioan Bunea a urat bun venit din partea organizatorilor, si a multumit partenerilor canadieni pentru ajutorul acordat la pregatirea evenimentului. La randul sau, Consulul General al Romaniei la Toronto, Nicanor Teculescu, a impartasit bucuria sa de a se afla alaturi de romanii canadieni la aceasta sarbatoare, si si-a exprimat speranta ca se va continua traditia intalnirilor in acest loc de suflet romanesc, cu un numar din ce in ce mai mare de firme si asociatii ale romanilor. Petrecerea s-a incins rapid, romanii si canadienii prinzandu-se in hora romaneasca, degustand din bucatele noastre traditionale, sau cunoscandu-se la un pahar de must proaspat. Ansamblul de dans Voinicii din Toronto, ansamblul de dansuri populare Hora din Montreal, corul Vox Dacis, interpreta de muzica usoara si populara Angela Stoica, violonista Andreea Coza, naistul canadian Kevin Budd, interpretul de muzica folk Mihai Colceriu, si formatia pop-rock Naspa Sound au incintat publicul prezent in mare numar la Sarbatoarea Romanilor. Seara a culminat cu o tombola, iar banii obtinuti in urma acesteia vor fi donati prin actiunea umanitara Ajutor pentru sinistratii din Romania.Mai multi participanti la eveniment si-au exprimat regretul ca Presedintele Romaniei nu s-a aflat in mijlocul romanilor canadieni, desi era la doi pasi peste granita in vizita la comunitatile romanesti din SUA. Cum insa romanii sunt optimisti, ei continua sa il astepte pe Presedintele Romaniei in mijlocul lor cat de curand posibil, mai spune Florin Rapan.

 
Festivalul international in memoria familiei Teodorovici, ajuns la a treia editiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 29 September 2005

Cea de-a treia editie a Festivalului-concurs international de muzica usoara Doua inimi gemene, in memoria regretatilor interpreti Ion si Doina Aldea-Teodorovici, se va desfasura in perioada 13-15 noiembrie la Chisinau.

Directorul acestei manifestari si mama Doinei Teodorovici, Eugenia Marin, a declarat ca scopul acestui concurs este de a promova creatia compozitorului Ion Aldea-Teodorovici si muzica usoara de valoare, informeaza Noutati Moldova.

Festivalul-concurs va contine doua sectiuni, de interpretare si de compozitie. La prima sectiune pot sa participe interpreti si duete vocale, cu varste cuprinse intre 16 si 40 de ani, in timp ce la sectiunea compozitie nu exista limita de varsta. Totodata, participantii la concurs urmeaza sa interpreteze obligatoriu o piesa semnata de compozitorul Ion Aldea-Teodorovici si o piesa de muzica usoara la alegere. Cantaretii si compozitorii interesati pot sa isi trimita ofertele pentru concurs pana pe 5 octombrie.

Interpretul si compozitorul Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cantece si muzica pentru filme, fiind autorul slagarelor Focul din vatra, Maluri de Prut sau Eminescu. A inceput sa cante in duet cu sotia sa in anul 1992.

 
Trei romani, in paginile editiei germane a revistei Lettre InternationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Thursday, 29 September 2005

Trei autori romani sunt prezenti in numarul de vara al editiei in limba germana a revistei Lettre Internationale.

Numarul 68 al publicatiei este dedicat fizicianului Albert Einstein, iar articolele celor trei romani se inscriu in acesata tema data, informeaza Institutul Cultural Roman. Eseistul Adrian Mihalache scrie despre Limba lui Einstein (Einsteins Zunge - trimitere la o celebra fotografie a savantului), Gorun Manolescu, informatician, dezvolta tema Maestru si ucenic, iar Norman Manea semneaza articolul intitulat Atotputernicule. Alaturi de acestia, in Lettre International mai apar articole semnate de George Steiner, Daniel Bell, Sergio Benvenuto, dar si de cunoscutii scriitori Anita Desai (India) si Cees Nooteboom (Olanda).

 
30 de euro pe zi pentru cei care pleaca din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :441
Thursday, 29 September 2005

Incepand de sambata, 1 octombrie, romanii care vor dori sa iasa din tara vor beneficia de noile conditii care reglementeaza plecarea din Romania.

Astfel, ei nu vor mai trebui sa prezinte la trecerea frontierei suma de 100 de euro pentru fiecare zi de sedere in strainatate, ci numai 30 de euro pe zi. Noul proiect de ordin ce va reglementa iesirea din tara a cetatenilor romani, prezentat recent de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, urmareste o mai buna aliniere la legislatia statelor din spatiul Schengen.

Conform acestui ordin la trecerea frontierei romanii vor trebui sa faca dovada faptului ca detin suma de 150 de euro necesara transportului dus-intors (in cazul in care nu exista bilete dus-intors), precum si cei 30 de euro aferenti fiecarei zile de sedere in tarile Schengen, dar nu mai putin de 150 de euro. Seful MAI a aratat ca aceasta suma a fost stabilita ca urmare a unei analize a criteriilor aplicate de tarile din Uniunea Europeana.

Romanii care aleg sa calatoreasca in tari care nu sunt inca membre UE, ar trebui sa prezinte la trecerea frontierei fie biletele dus-intors, fie 150 de euro, la care se adauga suma de 20 de euro pentru fiecare zi de sedere in aceste tari, dar nu mai putin de 100 de euro.

Cei care au invitatie autentificata, cei care au contractat servicii turistice, cei care fac calatoria in scop medical, pentru studii, manifestari culturale sau sportive sunt exceptati de la plata sumelor mentionate mai sus. In aceeasi situatie se afla si cei care merg intr-o tara straina in urma imbolnavirii sau decesului unei rude.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca aceste noi reglementari vizeaza reducerea migratiei ilegale, un subiect arzator si care creeaza multe probleme Romaniei si imaginii sale in strainatate, mai ales in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

 
Seminar religios la catedrala romaneasca Sfanta Maria din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :360
Thursday, 29 September 2005

Maica Gabriela Ursachi, de la manastirea romaneasca Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction, si ierodiaconul Calinic Berg, de la aceeasi manastire, vor conferentia vineri, 7 octombrie, la catedrala Sfanta Maria din Cleveland.

Evenimentul religios va incepe la ora 19:00 si face parte din manifesatea ampla intitulata Misticismul: Experienta lui Dumnezeu in lumea de azi, pe care o organizeaza in zilele de 7 si 8 octombrie Colegiul Notre Dame din Ohio. De altfel, institutia de invatamant americana se ocupa de acest seminar de 21 de ani, temele sale incitante facand din proiect o actiune de succes, informeaza buletinul parohial al catedralei romanesti.

La eveniment sunt incurajati sa participe grupuri de tineri si laici care sa sustina prin prezenta lor expunerile celor doi clerici romani. Totodata, Consiliul Parohial al catedralei Sfanta Maria va incerca sa se ocupe cat mai bine de toate chestiunile organziatorice ale conferintei.

 
Parohia romaneasca din Offenbach ii ajuta pe copiii bolnavi din RomaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 29 September 2005

Parohia ortodoxa romana Sf. Nicolae din orasul german Offenbach s-a alaturat celorlalte biserici romanesti din Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania, Europa Centrala si de Nord pentru a-i ajuta pe copiii din Romania care sufera de spina-bifida si hidrocefalie.

Aceasta este o actiune intreprinsa de fundatia Childrens Smile care a inceput tartarea si/sau operarea in Romania a copiilor care sufera de aceasta boala, informeaza portalul parohiei romanesti. Mitropolia romaneasca din Germania s-a angajat, impreuna cu celelalte biserici romanesti aflate sub jurisdictia sa, sa sustina proiectul prin colectarea de donatii, care vor fi centralizate si apoi oferite pentru acoperirea costului ventilelor de drenaj care sunt esentiale in cazul acesta. Cu fiecare 400 de euro donati in contul Deutsche Bank, Offenbach Main, cont 071358600, BLZ: 50570024, cu mentiunea Spende Childrens Smile, al parohiei din Offenbach, fiecare donator poate ajuta la curmarea suferintei si salvarea unei vieti.

 
Scriitoarea Felicia Mihali succes si viata implinita in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :403
Thursday, 29 September 2005

{mosimage}Scriitoarea romanca Felicia Mihali isi va lansa la mijlocul lunii octombrie, pe piata canadiana, ultima sa carte intitulata Regina si soldatul .

{mosimage}Volumul va aparea la editura XYZ Editeur si va fi ilustrat cu imagini ale pictorului roman Sorin Ilfoveanu. In ultima editie a publicatiei romanesti Actualitatea Canadiana, scriitoarea marturiseste faptul ca spera ca noua sa carte sa fie primita bine de catre criticii locali si de publicul canadian, la fel cum s-a intamplat si cu volumele precedente ale sale, Tara branzei si Eu, Luca si chinezul. Daca romanele anterioare ale Felciei Mihali aveau ca sursa de inspiratie realitatile postcomuniste din Romania, de data aceasta cartea sa vorbeste despre campania lui Alexandru cel Mare in Asia.

Dupa o experienta intensa a imigratiei, romanca simte ca dupa cinci ani si dupa o munca neintrerupta, s-a imbogatit spiritual si si-a dat seama ca Romania nu se poate trai numai din meseria de scriitor. De altfel, Felicia a constatat cu bucurie ca in canada esti luat in serios ca autor si ca mai esti si platit ca s stai acasa si sa scrii o carte, ceea ce este un vis, in viziunea sa.

Felicia Mihali a emigrat in Canada in 2000, avand la activ o cariera in Romania de ziarist si scriitor, dar si de profesor de limba franceza in China. In prezent, imbina cele trei meserii cu brio si in Canada, unde continua sa publice carti, sa predea limba franceza si sa scrie materiale pentru publicatia romano-canadiana Terranova Magazin, a carui redactor-sef este. Noua sa carte va aparea pe piata canadiana pe 15 octombrie.

 
Lectie gratuita de dans pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :374
Thursday, 29 September 2005

Scoala de dans a romancei Amalia Dina, Dance Art Studio, ii invita pe romanii din Toronto sa participe sambata, 1 octombrie, la o lectie deschisa gratuita.

Aceasta se va desfasura la sediul scolii, aflat la adresa 10 East Wilmot St # 21, in intervalul orar 15:00-17:00. Toata lumea interesata de putina miscare, copii sau adulti, poate sa vina si sa incerce o lectie, fara nici o obligatie de a se inscrie, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Scoala mai ofera pentru persoanele care vor sa aprofundeze dansul si lectii private, care se vor desfasura conform unor programari in prealabil, dupa orarul 08:00-22:00, de luni pana duminica, dar si o serie de lectii de grup, in fiecare luni, miercuri si vineri, cate o ora de la 17:00 la 22:00. Inregistrarile se pot face la numarul de telefon 416 - 878.4443 sau la adresa de e-mail info@danceart.ca. Instructoarea romanca Amalia Dina are 17 ani de experienta in dans, fiind Campioana Internationala la Categoria Dans Sportiv. In prezent, romnca ocupa si functia de profesoara de dansuri latino si de societate in cadrul Toronto Board of Education.

 
Ionut Dolanescu revine la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :397
Thursday, 29 September 2005

{mosimage}Dupa fantasticul concert sustinut la restaurantul londonez Britannia in luna decembrie a anului trecut, Ionut Dolanescu se intoarce pentru un nou concert dedicat romanilor din Londra.

{mosimage}Daca anul trecut Ionut Dolanescu a venit insotit de mama sa, celebra interpreta de muzica populara Maria Ciobanu, anul acesta el va avea in program trei concerte in care va aparea singur. Datele la care au fost programate aceste trei aparitii sunt vineri, 11, sambata, 12 si duminica, 13 noiembrie. Desi concertele sunt abia la mijlocul lunii noiembrie, biletele disponibile pentru data de 12 noiembrie au fost deja epuizate. Intrarea se va face doar pe baza de rezervare, pe care o puteti obtine sunand la numarul de telefon 0208 803 8409, la restaurantul Britannia.

 
Piesa de teatru romaneasca pe scenele parizienePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 29 September 2005

{mosimage}Compania de teatru Si elle este lune va prezenta la Paris piesa de teatru Puck en Roumanie Toujours ensemble (Puck in Romania - intotdeauna impreuna), realizata de dramaturgul roman Anca Visdei.

{mosimage}Spectacolul va fi prezentat la Teatrul Le Proscenium, in regia lui Cecile Castagnet si le va avea in rolurile principale pe Chloe Amelin si pe Camille Marion. Puck en Roumanie se va juca in perioada 4 octombrie 6 noiembrie si va avea reprezentatii programate de marti pana sambata, de la ora 20.30, iar duminicile de la ora 17.30. Spectacolul din data de 9 octombrie va fi insotit si de o sesiune de autografe oferita publicului de autoarea piesei, prezenta la Paris. Pretul biletelor este de 15 euro, respectiv 9 euro pentru biletele reduse. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 01 40 09 77 19.

Montata si produsa la MJC dArgenteuil, aceasta piesa a fost una dintre laureatele concursului Aides Paris Jeunes Talentes, editia 2005. Actiunea se petrece la finele anului 1972, in Romania. Doua surori, cu o existenta de neseparat, devin dintr-o data victime ale regimului lui Nicolae Ceausescu. Cenzura o va impinge pe Alexandra, scriitoare, sa se exileze in Elvetia, in timp ce Ioana, actrita, ramane in Bucuresti. Timp de 17 ani cele doua femei intretin o relatie la distanta, fiecare dintre ele aflata de cate o parte a Cortinei de Fier.

Nascuta la Bucuresti, Anca Visdei a pus pe hartie prima sa piesa de teatru la varsta de 14 ani, inainte de a merge la Institutul de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. Dupa ce a plecat in Elvetia impreuna cu tatal sau, refugiat politic, ea a facut studii de Drept si Criminalistica la Universitatea din Lausanne. Dupa Drept, urmand cursurile de teatru ale Verei Gregh, invata tainele artei dramatice Ecole de Theatre de lOmbre.

 
Aristofan si Caragiale capete de afis la o reuniune internationala din GreciaPDF Print E-mail
Nauplie, Grecia/Romanian Global News
Accesari :430
Thursday, 29 September 2005

{mosimage}Europa rasului de la Aristofan la Caragiale si mai departe va fi tema celei de-a VII-a reuniuni internationale a revistei LAtelier du Roman care se va desfasura in acest sfarsit de saptamana in localitatea greceasca Nauplie.

{mosimage}Dramaturgul roman a fost ales ca tema principala a intrunirii, alaturi de clasicul grec, in semn de apreciere a faptului ca era considerat maestru al lui Eugen Ionescu, a declarat eseistul si criticul grec KLakis Proguidis. Tara noastra va fi reprezentata la evenimentul cultural de sambata, 1 octombrie, si duminica, 2 octombrie, de eseistul si criticul de teatru Adrian Mihalache, de traducatorul si criticul Victor Ivanovici si de traducatorul, criticul si jurnalistul Ion Mihaileanu, informeaza un comunicat emis de Institutul Cultural Roman. Totodata, printre invitatii de onoare ai acestei manifestari se mai numara un alt roman, respectiv criticul literar si eseistul Mircea Martin, care se alatura, astfel, grupului alcatuit din Fernando Arrabal, Jean Jacques Sempe, Francois Taillandier, Takis Theodoropoulos si Angel Wagenstein.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions