Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Septembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
Apele par sa nu ierte RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :331
Friday, 30 September 2005

21 de judete din Romania au primit din nou avertizari meteorologice din partea Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta.

Incepand de vineri, 30 septembrie, si pana sambata, 1 octombrie, judetele Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Satu-Mare, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis si Valcea vor fi expuse riscului caderii unor cantitati considerabile de precipitatii. Meteorologii au avertizat ca acest al saptelea val de inundatii cu care Romania este pe punctul de a se confrunta, va aduce cantitati de apa ce ar putea ajunge pana la 30 de litri pe metru patrat, iar local chiar 60 de litri pe metru patrat. 15 dintre aceste judete au primit si avertizari hidrologice din partea Centrului. Astfel, in judetele Arad, Alba, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Olt, satu Mare, Salaj, Timis si Valcea, se anticipeaza scurgeri importante pe versanti, torenti si cresteri de debite si niveluri, insotite de posibile depasiri ale cotelor de atentie si cotelor de inundatie. Bazinele hidrografice afectate vor fi Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Timis, Moravita, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Drincea, Desnatui, Aries, afluentii Oltului mijlociu si inferior si Muresului inferior

Pentru a face fata posibilelor inudatii, bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat cu 25 de miliarde de lei vechi. Banii vor fi folositi pentru refacerea rezervei de saci, nisip, folii de plastic si alte materiale de interventie in caz de inundatii.
 
836 de famili in extrema dificultate primesc ajutor de la statPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :352
Friday, 30 September 2005

Guvernul de la Bucuresti a decis acordarea de ajutoare financiare pentru 836 de familii si persoane singure aflate in extrema dificultate, in scopul sprijinirii acestora pentru refacerea caselor distruse de inundatii sau incendii.

Fiecare dintre aceste familii sau persoane vor primi un sprijin financiar cuprins intre 500 si 7.000 de RON, in functie de situatia socio-materiala. Acestea provin din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui, Vrancea, Teleorman, Tulcea si din municipiul Bucuresti. Suma totala a acestor ajutoare este de 624.100 lei RON. Banii provin din fondurile Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.  Propunerile pentru sumele ce vor fi acordate ca ajutoare financiare au fost stabilite in urma unor anchete sociale, efectuate de directiile judetene de munca si au fost avizate de primarii localitatilor de domiciliul al respectivelor familii si persoane. Anchetele sociale derulate de directiile judetene de munca au stabilit ca veniturile lunare ale acestor familii provin in majoritatea cazurilor din pensii, alocatii familiale si din ajutor social. Majoritatea persoanelor din aceste familii nu au posibilitatea sa obtina venituri din alte activitati, avand capacitate de munca redusa. Aceste ajutoare se acorda potrivit OUG nr.118/1999, cu modificarile si completarile ulterioare, privind infiintarea si utilizarea Fondului national de solidaritate, informeaza Prompt Media.

 
Slovenia ratifica si ea Tratatul de Aderare a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :331
Friday, 30 September 2005

Parlamentul Republicii Slovenia a ratificat joi, 29 septembrie, cu unanimitate de voturi, Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Dupa Slovacia si Ungaria, Slovenia devine astfel cea de-a treia tara membra a Uniunii, care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei, la fel ca si pe cel al Bulgariei. Votul favorabil acordat de Legislativul sloven tarii noastre vine la numai o zi dupa ce ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a efectuat o vizita de lucru in Slovenia, si, dupa cum se arata intr-un comunicat al ministerului, reprezinta o noua dovada a angajamentului european al Sloveniei, materializat prin sprijinul constant si sustinut acordat aderarii Romaniei la Uniune, la 1 ianuarie 2007. 

 
Transnistria abandonata la ONUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Friday, 30 September 2005

Cat a detinut presedintia OSCE, timp de un an de zile, Romania politica de sub Ion Iliescu si Adrian Nastase a refuzat sa se ocupe de dosarul transnitstrean, oferind opiniei publice explicatia ca daca ne-am implica am fi "subiectivi".

Nici Guvernul instalat astazi nu pare sa dea explicatii mai clare, odata ce, din nou, desi Romania va detine presedintia unuia dintre forurile cele mai importante ale lumii - Consiliul de Securitate al ONU - problema Transnistriei este pusa sub presul diplomatiei. Astfel, Romania nu va ridica subiectul Transnistria in dezbaterea Consiliului de Securitate al ONU pe durata detinerii presedintiei acestuia, dupa cum a declarat ieri ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu (foto), citat de Rompres. Declaratia-surpriza a sefului diplomatiei se bate insa cap in cap cu afirmatiile facute de presedintele tarii, Traian Basescu, care a ridicat problema Transnistriei chiar in plenul organizatiei mondiale, la reuniunea festiva recent derulata la New York. Abordand dosarul conflictului inghetat din proximitatea Romaniei, presedintele a afirmat: "ONU nu ar trebui sa ezite pentru activarea mecanismelor la indemana, in vederea confruntarii acestor amenintari, si adoptarea masurilor potrivite".

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 30 septembrie)
 
Orban si si FIDESZ au boicotat aderarea Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Friday, 30 September 2005

Parlamentarii maghiari FIDESZ au refuzat sa participe la votul de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

Un numar de 60 de parlamentari FIDESZ, aflati in opozitie, au parasit sala Parlamentului maghiar in semn de protest, inainte de votul pentru ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

"Cei 60 de parlamentari ai Fidesz au iesit din sala intr-un mod las inainte de vot, refuzand astfel sa sustina eforturile comune care vizau sa puna capat consecintelor Tratatului de la Trianon", a subliniat Matyas Eorsi, deputat liberal, adaugand ca a fost socat de comportamentul acestora.

Parlamentarul a reamintit ca liberal-democratii, socialistii si conservatorii au fost cu totii de acord ca aderarea Romaniei la UE reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale strategiei nationale a Ungariei. Parlamentul de la Budapesta, care are 386 de membri, a aprobat, luni, legea privind ratificarea Tratatului aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei cu 257 de voturi pentru, sase impotriva si o abtinere.

Incidente in Parlamentul maghiar

Un membru al Miscarii pentru o Ungarie Dreapta a intrerupt luni sedinta Parlamentului de la Budapesta, care vota ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la UE, afisand un poster pe care scria "Nu deveniti tradatori" si imprastiind fluturasi prin care cerea autonomia Transilvaniei, relateaza Mediafax. Incidentul a avut loc chiar inainte ca deputatii ungari sa voteze pentru ratificarea acordului privitor la aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana.

Manifestele miscarii Jobbik cereau ca Ungaria sa impuna autonomia Transilvaniei drept conditie pentru aderarea Romaniei la UE. Activistul de dreapta Elod Novak, care a fost evacuat de garzi din sala Parlamentului, a declarat ca multi dintre prietenii sai ar fi dorit sa ia parte la actiune, dar el a fost singurul care a reusit sa intre in cladire.

Doi profesori de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj au cerut Parlamentului European infiintarea unei universitati de stat pentru etnici maghiari in Romania, iar universitatile private din Transilvania, finantate de Ungaria, trebuie sa primeasca finantare din partea Romaniei, informeaza Mediafax.

Peter Hantz si Istvan Lehen Kovacs, profesori la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, au afirmat ca rezolvarea problemei invatamantului pentru minoritati in Romania este deosebit de importanta in momentul in care tara se afla pe punctul de a deveni membru UE. Discriminarea fata de minoritatea maghiara a supravietuit in sistemul de invatamant public, din cauza atitudinii indreptate impotriva minoritatilor, de care dau dovada liderii politici din Romania, a spus Peter Hantz.

Cei doi profesori universitari au fost invitati la sedinta de la Strasbourg a grupului de lucru al Parlamentului European de catre parlamentarul european Kinga Gal, reprezentant al principalului partid de opozitie ungar (Fidesz).

Trecut provocator

Viktor Orban (foto), presedintele Uniunii Civice Ungare (FIDESZ), a sustinut in cursul lunii iulie in acest an ca Romania ar fi nici mai mult nici mai putin decat un stat destabilizator in sud-estul Europei. Aflat la Washington, la reuniunea liderilor de partide din cadrul Uniunii Internationale a Democratilor, Viktor Orban a subliniat faptul ca Ungaria este un partener de nadejde al SUA, inconjurat de tari uneori nesigure si instabile, cum ar fi Ucraina, Romania si Serbia.

Cu acelasi ton exacerbat, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a declarat pe 7 iulie, pe teritoriul Romaniei, in deschiderea cursurilor Universitatii de vara "Balvanyos" de la Baile Tusnad, ca relatiile romano-ungare se afla in criza, agravata si de situatia politica din Romania. Toate aceste luari de pozitie, in ciuda aprecierilor a numeroase foruri specializate privind statutul excelent al minoritatii maghiare din Romania, oferit drept exemplu in intreaga Europa Centrala si de Sud Est.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 30 septembrie)

 
Monografia Stavropoleos editata si in limba englezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :341
Friday, 30 September 2005

Monografia unuia dintre cele mai importante lacase de cult din Bucuresti, biserica Stavropoleos, a fost tiparita si intr-o editie in limba engleza.

Aceasta a treia editie a pretioasei carti, care ofera informatii esentiale despre istoria si despre prezentul bisericii bucurestene, va reprezenta un instrument extrem de important in mainile turistilor strainilor care ajung in Romania, sau a celor care doresc sa cunoasca de la distanta obiective importante de cult din capitala Romaniei.

Biserica Stravropoleos a fost construita in anul 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie. In incinta hanului cu doua nivele ce se afla in proprietatea lui, Ioanichie a construit actuala biserica, zidind o manastire, ce era sustinuta economic de catre han. In 1726 staretul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al tinutului Caria. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. Din constructia initiala a incintei manastirii si hanului s-a pastrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii in stil brancovenesc. Celelalte cladiri sunt in prezent rezultatul unui vast proiect de restaurare si constructie inceput in 1897 de catre binecunoscutul arhitect Ion Mincu.

 
700.000 de studenti incep un nou an universitarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Friday, 30 September 2005

Aproximativ 700.000 de studenti vor incepe luni, 3 octombrie, anul universitar 2005-2006.

Conform datelor furnizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii, din totalul acestora doar 100.000 de studenti vor avea asigurate locuri de cazare in camine. Repartitiile din capitala nu sunt inca finalizate la toate caminele, iar unele lucrari de renovare nu mai pot fi terminate pana la inceperea noului an universitar, a anuntat Federatia Alianta Tineretului Universitar din Bucuresti, citata de Rador. Cea mai mare lipsa de locuri de cazare se inregistreaza la Universitate, unde in jur de o mie de studenti vor ramane in acest an fara cazare. Motivul il reprezinta faptul ca doua camine din complexul Grozavesti vor fi inchise pentru reparatii capitale tot anul universitar.

 
Militarii romani vor invata de la colegii lor franceziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 30 September 2005

O delegatie a Scolii Militare de la Saint-Cyr, Franta, efectueaza in perioada 29 septembrie - 2 octombrie o vizita in Romania, la invitatia rectorului Universitatii Nationale de Aparare Carol I, general profesor universitar dr. Mircea Muresan.

Partea franceza este condusa de generalul-maior Jean CoulloummeLabarthe si va face un schimb de experienta pe probleme privind organizarea planurilor si programelor de invatamant, criteriile de selectie a ofiterilor, finalitatea studiilor, precum si cooperarea cu alte institutii de invatamant, informeaza MApN. De asemenea, generalul CoulloummeLabarthe va participa, sambata, 1 octombrie, la ceremonialul de deschidere a anului universitar 2005-2006 si la dezvelirea efigiei MS Carol I, activitati care vor avea loc in prezenta unor inalte personalitati politice romane si a atasatilor militari acreditati la Bucuresti. La randul sau, generalul Muresan se va deplasa in fruntea unei delegatii in Franta, unde va vizita, pana pe 5 octombrie Colegiul Interarme al Apararii, Scoala Militara de la Saint-Cyr, Institutul de Studii de Securitate al UEO si Institutul de Inalte Studii de Aparare.

Partea franceza si cea romana vor face un schimb de experienta cu privire la organizarea si functionarea structurilor de conducere didactice si legatura cu institutiile civile de invatamant de nivel similar. Delegatia romana va prezenta partii franceze preocuparile si potentialul Universitatii Nationale de Aparare si vor fi dezbatute perspectivele de colaborare privind schimbul de profesori si cursanti si participarea la exercitii militare comune.

 

 
Romania tatoneaza piata informationala din Orientul MijlociuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :443
Friday, 30 September 2005

Mai multe firme romanesti au reprezentat tara noastra in perioada 25 29 septembrie la cel mai mare targ de tehnologia informatiilor si comunicatiilor din Orientul Mijlociu, GITEX 2005, care s-a desfasurat in Centrul Expozitional International din Dubai.

La expozitie au participat 18 firme din Romania exportatoare de servicii de dezvoltare software, aplicatii si solutii complete, servicii de telecomunicatii.

Targul a reunit, cu sau fara stand national, firmele locale regionale, lideri mondiali in domeniul IT, firme de IT specializate in outsourcing din toate continentele din tari ca Spania, Singapore, Tunisia, China, India, Germania, Franta, Canada, Marea Britanie, Belgia, Coreea, Malaiezia, Hong-Kong sau Africa de Sud. Pavilioanele expozantilor au fost vizitate de mai mult de 170 000 de persoane.

Prin participarea la eveniment, firmele intentioneaza patrunderea sau consolidarea relatiilor de afaceri in aceasta zona, avand ca tinte solutii si servicii TIC pentru sectoare dinamice, cu mare cerere pe piata de outsourcing: banci si organisme, firme din sectorul financiar, burse, sectorul transporturilor si servicii logistice, procesarea si transportului produselor petroliere sau petrochimice, piata de retail, constructii si afaceri imobiliare, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Economiei si Comertului.

Departamentul de Comert Exterior si Centrul Roman de Promovare a Comertului au demarat un program de promovare a sectorului in Europa, prin participari in luna octombrie la evenimente in  Elvetia si Germania, dar si in SUA. Acest program va continua si in anii urmatori pentru a contribui la crearea unui brand international pentru industria TIC.

 
Rapid, Steaua si Dinamo fata in fata cu fotbalul european adevaratPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Friday, 30 September 2005

La capatul unei seri pline de emotii, la Bucuresti, Constanta si Liverpool, cele trei echipe romanesti ale momentului au reusit sa obtina calificarea in grupele Cupei UEFA, pentru prima oara in formula de trei.

 

Rapid a fost prima echipa romaneasca ce a simtit aseara, in Giulesti, fiorul bucuriei si sentimentul invingatorului. Dupa un meci dramatic ce a tinut cu sufletul la gura suporterii alb-visinii, intalnirea retur dintre Rapid si Feyenoord s-a incheiat 1-0, scor total 2-1 in favoarea giulestenilor. Cel care a marcat pentru Rapid, chiar din minutul al 12-lea, a fost Buga. Acesta a fost si momentul in care olandezii au inceput sa atace in mod sustinut poarta lui Coman, dar jucatorii lui Razvan Lucescu s-au comportat ireprosabil in defensiva, reusind sa mentina scorul pana la finalul partidei, desi ocaziile lui Feyenoord nu au lipsit.

De la ora 20.00 Steaua si-a intalnit aseara, la Constanta, adversara intr-o partida care s-a desfasurat, cum era si de asteptat, fara mari surprize. Scor la Constanta: Steaua-Valerenga 3-1; scor total: Steaua-Valerenga 6-1. Pentru ros-albastrii au marcat aseara Dica, in minutul 31, Bostina in minutul 42 si Victoras Iacob, in minutul 48, in timp ce oaspetii norvegieni au inscris numai o singura data, prin  Bernt Hulsker, in minutul 56. Stelistii, antrenati de Protasov, ar fi putut obtine calificarea cu un avantaj mult mai mare, daca nu ar fi irosit ocazie dupe ocazie, mai ales in repriza a doua.

Si Dinamo a reusit aseara calificarea, desi a pierdut cu scorul de 0-1 in fata britanicilor de la Everton, pe un stadion care rasuna de urletele unei galerii britanice convinse ca Everton poate rasturna rezultatul umilitor de la Bucuresti, din tur. Dinamo-Everton, 29 septembrie: 0-1, Dinamo-Everton, tur si retur: 5-2. Acesta este rezultatul final, fara drept de apel, cu care s-a incheiat dubla intalnire dintre fotbalistii din Stefan cel Mare si englezii lui Everton.

Tragerea la sorti din grupele UEFA va avea loc marti, 4 octombrie, la Nyon, iar acesta va fi momentul in care Rapidul, Steaua si Dinamo isi vor cunoaste adversarii cu care vor da piept in urmatoatrele confruntari fotbalistice europene.

 

 
Boxul romanesc feminin pe podiumul mondialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 30 September 2005

Desi o disciplina putin neconventionala pentru femei si mai ales pentru femeile din Romania, recunoscute pentru delicatea si frumusetea lor, boxul se dovedeste, inca o data, a fi unul dintre sporturile care aduce recunoastere internationala Romaniei.

Campionatul mondial de box feminin ce se desfasoara zilele acestea in Rusia a plasat deja delegatia Romaniei pe podiumul boxului din intreaga lume. Mihaela Cijevschi si Camelia Negrea au reusit sa-si asigure cate o medalie, cel putin de bronz, la aceasta editie de campionat, calificandu-se in semifinalele competitiei mondiale. Mihaela Cijevschi, campioana europeana en-titre s-a calificat in semifinalele categoriei 54 de kg, dupa ce a invins-o prin KO pe pugilista poloneza Karolina Michalczuk, in timp ce Camelia Negrea, la categoria 48 kg, a castigat la puncte (19-16) in fata turcoaicei Gulseda Basibutun. In semifinala la 54 de kg Mihaela Cijevschi o va intalni pe coreeanca Pak Kyong Ok, iar Camelia Negrea va lupta cu rusoaica Olesia Gladkova.

 
Secretarul de stat al DRRP in vizita in Serbia-MuntenegruPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 30 September 2005

 Fara sa fie anuntata de biroul de presa al MAE de la Bucuresti, de joi, 29 septembrie, a inceput vizita in Serbia Muntenegru a secretarului de stat Mihai Gheorghiu.

Daca ieri acesta a avut intalniri la Varset cu membri ai Comunitatii Romanilor din Serbia si cu P.S. Daniil, Episcop al romanilor din Serbia, nerecunoscut de catre autoritatile sarbe, astazi Gheorghiu se intalneste la Belgrad, cu Rasim Ljaici, ministrul Minoritatilor si cu Milan Radulovici, ministrul Culturii, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Tot astazi, la sediul ambasadei Romaniei la Belgrad, Gheorghiu se va intalni cu membrii controversatului Consiliu National al Romanilor din Serbia. Incepand de sambata secretarul de stat va fi in zona Timocului unde se va intalni cu organizatiile romanesti din zona, dar si cu autoritatile locale. Duminica, delegatia romana va merge si la biserica romaneasca din Malainita, pe care autoritatile locale sarbe vor sa o darame.

Faptul ca biroul de presa al Ministerului de Externe de la Bucuresti a ignorat vizita unui secretar de stat din MAE, responsabil cu romanii de pretutindeni, intr-o tara cum este Serbia-Muntenegru, unde romanii au numeroase probleme in ceea ce priveste pastrarea identitatii nationale, denota dezinteresul profund al conducerii MAE fata de problematica romanilor din afara frontierelor.

 
Reprezentantii ONCE prezinta in Basarabia proiectul TigancaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 30 September 2005

Delegatia Oficiului National pentru Cultul Eroilor si-a incheiat miercuri, 28 septembrie, deplasarea in Ucraina, unde a vizitat 10 localitati din regiunile Cernauti, Herta si Hliboca.

In aceste localitati au fost documentate 17 obiective (cimitire, morminte si opere comemorative de razboi dedicate ostasilor romani). Activitatea delegatiei a continuat in Republica Moldova, unde, la Chisinau, a avut o intalnire cu membrii Ambasadei Romaniei. Reprezentantii ONCE s-au aflat joi, 29 septembrie, in raionul Cantemir, unde au prezentat public proiectul Tiganca, referitor la refacerea unui cimitir de onoare romanesc din aceasta localitate.

 
Seful diplomatiei romane in vizita la romanii din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 30 September 2005

Comunitatea romaneasca din Ungaria va primi vineri, 30 septembrie, vizita ministrului roman al Afacerilor Externe, aflat intr-o vizita oficiala in Ungaria, cu prilejul intalnirii cu omologul sau, Ferenc Somogyi.

Programul vizitei la Giula a lui Ungureanu va include intalniri cu reprezentantii comunitatii romanesti din Ungaria, cu PS Sofronie Drincec, Episcopul Bisericii Ortodoxe a Romanilor din Ungaria, precum si cu autoritatile locale din Giula.

Tot vineri, seful MAE va discuta cu omologul sau maghiar pe marginea controversatei sedinte comune a Guvernelor Romaniei si Ungariei, ce se va desfasura la Bucuresti, in perioada 20-21 octombrie. Cei doi oficiali vor incerca sa convina asupra unei ordini de zi si a unui program al acestei sedinte.

Este de asteptat ca in cadrul intalnirilor oficiale pe care Ungureanu le va avea la Budapesta, sa fie abordata si problema refuzului guvernului maghiar de a pune o placa comemorativa in cinstea lui Ieftimie Murgu, pe zidul Cetatii Buda. Reamintim ca Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria a solicitat acest lucru tinand cont de faptul ca Ieftimie Murgu a fost incarcerat in inchisoarea din interiorul Cetatii Buda.
 
Trei zile de sarbatoare pentru locuitorii ChisinauluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 30 September 2005

Chisinaul va petrece timp de trei zile, cu prilejul sarbatorii Zilei Orasului care se va celebra vineri, 14 octombrie.

Desi punctul maxim de atractie va fi tocmai aceasta zi finala a manifestarilor, cand autoritatile locale vor organiza mai multe actiuni, hramul Chisinaului va fi marcat in mod traditional trei zile consecutiv, informeaza Noutati Moldova. Conform sefului Departamentului Municipal Cultura din cadrul Primariei Chisinau, Iulian Filip, sarbatoarea va incepe cu depunerea de flori la monumentul lui Stefan cel Mare din centrul capitalei, moment care va fi urmat de o Liturghie in cinstea orasului, la Catedrala municipala. Cele doua evenimente vor fi succedate de traditionala ceremonie de premiere a oamenilor de cultura si stiinta, expozitii cu lucrari ale mesterilor populari, concursuri de poezii ale copiilor si un concert de muzica sacra. Seara de 14 octombrie se va incheia cu un spectacol al vedetelor din Moldova.

Hramul orasului Chisinau coincide cu inca doua mari evenimente, Sarbatoarea Vinului, care va fi marcata in perioada 8-9 octombrie, si Festivalul International de dansuri populare, care va avea loc in capitala Moldovei la 15-16 octombrie. Acest fapt, in opinia lui Iulian Filip, ar trebui sa atraga la Ziua Orasului nu numai cetateni moldoveni, dar si turisti straini.
 
Basarabia pe locul 82, Romania pe 67, in clasamentul competitivitatii economiei mondialePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :498
Friday, 30 September 2005

Basarabia a fost plasata pe locul 82 din 117, intr-un clasament al competitivitatii economiei mondiale, dat publicitatii miercuri, 28 septembrie, de catre Forumul Economic Mondial (WEF).

In raport cu vecinii, Republica Moldova este devansata de Romania (67), dar se afla inaintea Ucrainei. "Studiul global asupra competitivitatii" examineaza doua directii majore: competitivitatea macroeconomica si competitivitatea mediului de afaceri. Prima are in vedere criterii ca soliditatea institutiilor publice, infrastructura, nivelul tehnologic, educational, iar cea de-a doua se refera la calitatea strategiei si a activitatilor companiilor care opereaza in tarile studiate, precum si calitatea mediului national de afaceri.

Republica Moldova este devansata de tari ca Vietnam (81), Tanzania (71), Namibia (63), Thirinidad si Tobago (60), Ghana (59), Botswana (48). Dintre tarile CSI, cea mai buna pozitie o ocupa Kazahstanul (61), iar dintre republicile ex-sovietice - Estonia (20), Lituania (43) si Letonia (44). Azerbaidjanul ocupa locul 69 in clasament, Federatia Rusa - 75, Armenia - 79, Georgia - 86, Tadjikistanul - 104, iar Kirghizia - 116. Potrivit acestui studiu, in clasamentul competitivitatii macroeconomice, primul loc este detinut, pentru al treilea an consecutiv, de Finlanda. Pe locul doi se afla SUA, urmata de Suedia, Danemarca, Taiwan, Singapore, Islanda, Elvetia, Norvegia si Australia. Pe ultimul loc de afla Chadul. Marea Britanie a cazut doua pozitii in 2005 fata de anul trecut, ajungand pe 13, dar ramane mai bine plasata decat rivalii sai clasici, Franta (30) si Germania (15). Cel mai mare salt l-a inregistrat Australia, de pe locul 14 in 2004, pe 10 in acest an, iar Coreea de Sud a ajuns de pe locul 29 pe 12.

Pentru acest clasament au fost analizate in acest an informatii despre 117 economii din intreaga lume, au fost utilizate statistici despre fiecare stat in parte, dar si rezultatele unui sondaj de opinie ce a cuprins 11 mii directori de firme din toate aceste tari.
 
Copiii din Micherechi in excursie la DobritanPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 30 September 2005

In mod traditional, conducerea gradinitei romanesti din Micherechi organizeaza in fiecare an o excursie pentru copiii mai mari din institutie.

Saptamana trecuta, joi, 22 septembrie, un grup de 52 de copii si 13 educatoare si parinti a luat drumul spre Dobritan. Dupa informatiile primite de la Florica Ruja, conducatoarea gradinitei, in programul zilei a figurat vizitarea gradinii zoologice si a parcului vesel, dar micii excursionisti au avut posibilitatea sa se joace si la un teren de joaca modern. La gradina zoologica, copiii au fost uimiti de animalele mai mari, de maimute si hipopotam, iar in parcul vesel le-a placut cel mai mult castelul vrajit. Apoi, dupa-masa, au petrecut cateva ore intr-un teren de joaca care corespunde, din toate puntele de vedere, cerintelor Uniunii Europene, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
 
Teatrul romanesc din Jula invata cu o noua piesaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 30 September 2005

In urma cu trei saptamani, cei 16 elevi ai trupei de teatru romanesc din Giula, din cadrul Liceului "Nicolae Balcescu", si-au reluat repetitiile.

Corespondentul Romanian Global News in Ungaria, a participat la repetitia de saptamana trecuta a trupei, unde cu stupoarea a constatat ca membrii acesteia interpretau roluri de maimute, pisici, cai, ceea ce, pentru un om neavizat, pare a nu avea nimic in comun cu pregatirea unei piese. Despre vizita la repetitii, dar si despre piesa ce urmeaza a fi jucata de elevi corespondentul nostru, redactor al publicatiei Foaia Romaneasca, a stat de vorba cu actrita Eleonora Chiriac din Oradea, cea care se ocupa in prezent de trupa de teatru din Jula.

- Va rog sa va prezentati, inainte de toate, cititorilor Foii romanesti!

- Vin din Oradea, am 26 de ani. Am terminat Facultatea de Teatru din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, in anul 2002. Deci, de trei ani sunt actrita profesionista, sa zic asa. Sunt liber-profesionista, pentru ca lucrez numai pe contracte, nu m-am angajat la nici un teatru, pentru ca nu-mi place sa ma leg de nici un loc. In Oradea am avut initiativa si am infiintat o trupa de teatru, unde si eu sunt tot actrita, cu care am reusit deja sa scoatem doua spectacole. Avem un regizor roman care traieste si lucreaza in Italia. Alaturi de asta sunt asistenta la Universitatea din Oradea, unde predau tot teatru, materii ca improvizatie scenica, miscare scenica, practica pedagogica, in functie de anii cu care lucrez.

- Cum ai ajuns sa faci teatru cu elevii romani din Ungaria?

- In Ungaria am ajuns printr-o cunostinta, anume artistul Stefan Oroian, care cunoscandu-ma, mi-a zis de aceasta posibilitate, intrebandu-ma daca m-ar interesa. Si, avand in vedere ca imi place foarte mult sa predau, si pentru mine ca actor sa predai inseamna un mod de a te tine in forma si de a te antrena, si a-ti antrena mintea si imaginatia, am acceptat. Pe langa acest fapt, in acesti copii am vazut o provocare. Pana acum eu n-am mai lucrat cu copii de liceu. Am lucrat cu oameni trecuti de varsta de 18 ani, care deja au o alta maturitate. In general, la copiii de liceu mentalitatea este inca alta, inca sunt inhibati, speriati, radem unii de altii, inca nu stim ce vrem, etc. Si, intr-adevar, e o provocare. Pentru ca, acuma incepem sa ne cunoastem, sa ne vedem.

- Ce planuri ai pe viitor? Ce vrei sa realizezi cu ei in saptamanile ce urmeaza?

- Eu am planuri mari cu ei, pana in decembrie. As dori sa facem un "D-ale carnavalului". Dar nu in stilul clasic. Din text va ramane doar ideea si personajele. Pentru ca sunt foarte ofertante si pentru ei. Nu vreau sa ramana foarte mult text, nu pentru ca n-au ei capacitatea de a vorbi bine romana, deloc. Majoritatea chiar m-au uimit. Pur si simplu, cred ca pentru ei in momentul de fata e mai bine sa-i inveti sa joace, sa se joace de-a teatru pentru ca, in fond, acesta este teatrul. Eu am ales piesa tocmai pentru personaje, si pentru faptul ca e comedie. Iar comedia totdeauna e ofertanta, din toate punctele de vedere.

- Aceasta fiind a treia repetitie pe care ai avut-o cu ei, cum ii vezi pe copii, cum se descurca?

- Bine, imi place de ei. Eu, de obicei, nu intru direct in text sau in ideea piesei. Lucrez pe diferite exercitii sau jocuri, din care se pot naste situatii pe care apoi le pot folosi in piesa. Vreau sa pornesc totul de la un joc, ca sa se simta bine, si sa nu simta ca acuma facem pe bune, ca va trebui sa fiu cat mai perfect, etc. Asta pentru ca, dupa parerea mea, teatrul inseamna placere. Daca nu ai placere, mai bine nu-l fa. Daca n-ai o placere de a sta pe scena, n-o sa atragi niciodata privirile publicului. Ii vei plictisi. Daca-ti place, va simti, si atunci va ramane si se va uita la tine.

- Pe copii i-ai pus sa joace diferite roluri de animale. Care a fost scopul acestor "interpretari"?

- La orice om, daca te uiti atent cand mergi pe strada, vezi diferite atitudini care aduc a animale. Felul in care se comporta, felul in care vorbeste, in care gesticuleaza sau te atinge. De obicei, scopul exercitiului acestuia e sa gasesti gesturi din comportamentul unui animal, si sa-l transpui pe om. Iar eu am incercat sa-i fac sa gandeasca prin asta, cam cum ar trebui sa fie personajul lor in atitudine. Pentru ca, de exemplu, Didina e o femeie plina de gratie, constienta de frumusetea ei. E ca o pisica, o pisica siameza, daca vrei. Didina poate fi, deci, in sensul acesta, o pisica. Atunci, interpretand o pisica, tu poti sa iei atitudini, pe care sa le transpui in personaj. Acesta e in general scopul acestui exercitiu.

- Personajele le-ai impartit dupa aptitudinile fiecaruia sau te-ai folosit pur si simplu de ceea ce era dat?

- I-am si rugat pe ei sa-si aleaga personajele, dar pana la urma putini au ramas cu personajele pe care si le-au ales. Am mers foarte mult pe imagine si pe defectele lor. Pentru ca in comedie trebuie sa stii sa-ti folosesti defectele enorm de mult. Un actor chiar daca e frumos, nu trebuie sa-l folosesti pentru ca e frumos, ci pentru ce poate face. Si cat de urat poate fi daca vrea sa fie.

Rezultatul muncii noului regizor si a trupei de teatru de la Liceul Romanesc va putea fi admirat in decembrie, cu ocazia unei noi editii a Festivalului de Teatru al Nationalitatilor, organizat la Budapesta.
 
Patru artisti romani expun la Bienala Internationala de Arta din BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :383
Friday, 30 September 2005

Romania participa in perioada 20 septembrie-20 octombrie la cea de-a doua editie a Bienalei Internationale de Arta din Beijing care se desfasoara la Terasa Secolului" din capitala chineza.

Tara noastra este reprezentata de Suzana Fantanariu, Manuela Botis, Lisandru Neamtu si Paul Mircea Goreniuc, sculptor american de origine romana. La aceasta manifestare sunt expuse aproximativ 2000 de lucrari de pictura si sculptura, din care peste 700 de creatii apartin artistilor proveniti din 67 de tari si regiuni, iar din Romania sunt expuse sapte lucrari. La deschiderea Bienalei au participat si cei 4 pictori romani care si-au prezentat lucrarile expuse, precum si consilierul cultural al Ambasadei Romaniei in China, Catalina Nicolae.

Bienala Internationala de Arta Plastica de la Beijing reprezinta o manifestare internationala de mare amploare si de un nivel artistic ridicat, accentul expozitiei fiind plasat pe pictura si sculptura. Actuala editie, avand ca tema activitatile umanitare si spiritul pacii, exprima viziunile artistilor fata de pace, dragoste, natura si umanitate. Pe langa expozitia tematica, in cadrul bienalei sunt organizate sase expozitii speciale si cinci expozitii succesive. Printre expozitiile speciale se gasesc cele de arta contemporana din Italia, Rusia si Uzbekistan, dar manifestarea cuprinde o serie de activitati precum simpozioane, mese rotunde si vizite la Beijing si in provincia Anhui, din partea estica a Chinei. In cadrul manifestarii a avut loc, totodata, cel de-al 16-lea Congres International de Arta Plastica, informeaza Radio China International.
 
Dan Perjovschi, nominalizat la cel mai important premiu de arta din GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :358
Friday, 30 September 2005

Artistul roman Dan Perjovschi a fost nominalizat la premiul BlueOrange, cel mai important premiu de arta decernat in Germania, in valoare de 77 000 de Euro.

Premiul este oferit in fiecare an unui artist plastic de catre bancile Volksbank si Raiffeisenbank si reprezinta cea mai valoroasa distinctie acordata in Germania in domeniul artelor vizuale. Dan Perjovschi a fost propus, ca si restul nominalizatilor, pentru contributia la adancirea discursului estetic si capacitatea de a anticipa viitoarele evolutii ale societatii, informeaza un comunicat de presa al Institutului Cultural Roman. Romanul a fost ales pe lista nominalizatilor, alaturi de alti sase candidati, de catre 500 de experti internationali care l-au selectat din randul a 103 artisti din 21 de tari. Decizia juriului a fost anuntata miercuri, 28 septembrie, cu o zi inainte de deschiderea targului de arta contemporana din Berlin Art Forum. Pe lista potentialilor castigatori  se mai afla Janet Cardiff, Douglas Gordon, Mona Hatoum, Aernout Mik, Gabriel Orozco si Tobias Rehberger. Dan Perjovschi locuieste in prezent la Bucuresti.

Numele castigatorului acestui premiu va fi anuntat in luna februarie a anului 2006, cand se va corobora hotararea juriului cu cea a reprezentantilor celor doua banci. Invingatorul va beneficia in luna octombrie a anului viitor de o ampla expozitie personala la Muzeul Ludwig din Koln, unul din cele mai prestigioase muzee europene de arta contemporana.
 
O noua seara studenteasca la cafeneaua romaneasca din LiegePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :382
Friday, 30 September 2005

Localul Dracula Cafe din Liege va gazdui vineri, 30 septembrie, incepand cu ora 21:00, o seara studenteasca Erasmus.

 

 

La petrecere sunt asteptati sa participe toti studentii de la Universitatea din Liege, informeaza portalul rombel.com. Toti invitatii vor fi intampinati cu preturi pe masura buzunarului lor studentesc si cu mesajul de a sa reveni in fiecare vineri, cand Federatia Studentilor de la Universitatea din Liege va organiza periodic astfel de evenimente. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon 0495/943 903, la care va raspunde Adrian.

 
Serban Lupu l-a omagiat pe Enescu la Ambasada Romaniei la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :342
Friday, 30 September 2005

Violonistul roman Serban Lupu a concertat joi, 29 septembrie, la Ambasada Romaniei din Beijing, in memoria compozitorului Geoge Enescu, de la a carui moarte se implinesc 50 de ani in 2005.

Serban Lupu este unul dintre cei mai buni interpreti ai muzicii marelui George Enescu, fiind, totodata, unul din marii virtuozi ai viorii. Violonistul a interpretat pentru publicul roman si chinez prezent la concert cateva piese muzicale clasice din lucrarile lui George Enescu, dar si alte opusuri semnate de Teodor Grigoriu, informeaza postul de radio China International. La manifestare au luat parte ambasadorul roman Viorel Isticioaia-Budura, alaturi de sotia sa, membri ai ambasadei oficiali chinezi, reprezentanti ai mass-media, romanisti, dar si un numeros public din Beijing.

Recitalul a fost urmat de o expozitie foto despre viata si opera compozitorului roman si de o receptie oferita de ambasadorul Viorel Isticioaia, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la incetarea din viata a lui George Enescu.
 
Doi romani pe scena Operei din FrankfurtPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 30 September 2005
Baritonul George Petean si soprana Tatiana Lisnic vor concerta vineri, 30 septembrie, pe scena Operei din Frankfurt, interpretand partiturile Marcello, respectiv Mimi, din opera Boema de Giacomo Puccini.

Alaturi de muzicienii romani, in spectacol se vor mai afla si tenorul Joseph Calleja, basul Soon-Won Kang si soprana Britta Stallmeister, informeaza postul national muziocal de radio. Conducerea muzicala a operei Boema este semnata de Roland Boer.

 
Francezii vor vedea timp de trei saptamani fotografii romanestiPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :353
Friday, 30 September 2005
O expozitie romaneasca de fotografie va putea fi vizionata in perioada 3-23 octombrie la Maison des Jeunes et de la Culture din Villeurbanne-Rhone.

Evenimentul este organizat in parteneriat de asociatiile Rhone Roumanie, Arvel si Echange Roumanie, informeaza portalul roumanie.com. Lucrarile preznetate in cadrul expozitiei vor putea fi vazute in fiecare zi in intervalale orare 09:00-12:00 si 14:00-18:00, in timp ce vernisajul va avea loc miercuri, 5 octombrie, incepand cu ora 18:30. O alta actiune importanta derulata in cadrul acestei expozitii se va desfasura sambata, 15 octombrie, cand se va prezenta un film despre Delta Dunarii, in prezenta realizatorilor, familia Le Garrec. Mai multe informatii se pot obtine de la numarul de telefon 04.78.54.05.65, sau de la adresa de e-mail rhone.roumanie@free.fr.

Asociatia RhoneRoumanie din Lyon ofera celor interesati informatii si experiente legate de relatiile franco-romane, primirea cetatenilor romani si organizarea de manifestari culturale si amicale.

 
SkyEurope Airlines vor opera si la BucurestiPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia/Romanian Global News
Accesari :351
Friday, 30 September 2005
Liniile aeriene SkyEurope vor efectua incapand cu 12 decembrie 2005 zboruri in Europa de Est catre Romania si Bulgaria.

Zborurile catre Bucuresti si Sofia vor pleca din capitala Slovaciei, Bratislava, asigurandu-se un autocar care sa faca legatura intre Viena si aeroportul slovac, caci distanta este de doar 50 de kilometri, informeaza un portal al romanilor din Belgia. Pretul unei calatorii va incepe de la 25 de euro fara taxe, mai multe amanunte si rezervari putand fi facute on-line pe site-ul companiei www.skyeurope.com .

SkyEurope Airlines a fost infiintat in urma cu patru ani ca o companie low-cost cu public tinta Europa Centrala. Liniile aeriene au devenit prima companie de acest gen care si-a deschis sediile la Bratislava Budapesta si Cracovia. SkyEurope Airlines ofera 52 de zboruri catre 16 tari, incluzand rute ca Manchester, Paris, Nisa, Amsterdam, Dublin, Copenhaga, Roma, Milano, Venetia, Barcelona, Atena, Stuttgart, Zurich, Praga, Split, Zadar, Dubrovnik si Kosice.

 
Restaurant cu specific romanesc si in DanemarcaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :376
Friday, 30 September 2005
Imaginea legendara a contelui Dracula este unul dintre miturile cu care Romania isi face cunoscuta imaginea in strainatate, suscitand de cele mai multe ori interesul strainilor.

Romanii care sunt stabiliti in afara granitelor tarii profita si ei de pe urma acestei povesti, iar cel mai recent caz este cel al romanilor din Danermarca. Unul dintre compatriotii nostri s-a gandit ca daca tot este Dracula legenda care atrage in Romania cei mai multi turisti, si pentru el numele acesta ar putea atrage multa clientela in restaurantul sau nou-deschis in capitala daneza. Atmosfera restaurantului, plin de panze de paianjen, lampadare vechi, oglinzi fara reflexie, toate acestea invaluite intr-o lumina foarte slaba, recreeaza si ea atmosfera din ecranizarile realizate dupa povestea lui Dracula. Intr-un timp foarte scurt, sase luni de cand si-a deschis portile, restaurantul a devenit unul dintre locurile preferate atat de danezi cat si de catre romanii din Copenhaga, mai ales pentru atmosfera prietenoasa, dar si pentru distractiile si mancarurile tipic romanesti. Ceea ce aminteste si mai mult de Romania este nu atat vinul rosu, care dezleaga limbile celor veniti la o masa romaneasca, ci rachiul tare romanesc, care este, mai nou, si pe placul danezilor.

 
Petrecere romaneasca pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :367
Friday, 30 September 2005
Vasul HMS President ii va primi din nou, la finele lunii octombrie, la bordul sau, pe romanii de la Londra, pentru o noua petrecere romaneasca.

Cei interesati de o seara de muzica, dans, si premii sunt asteptati vineri, 28 octombrie, la bordul lui President, langa Blackfriars Bridge, pe partea de nord a Tamisei. Petrecerea va incepe de la ora 19.00 si va dura pana in jurul miezului noptii. Biletele de intrare costa 8 lire sterline, 2 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 6 lire pentru studenti. Biletul va include si pretul bufetului care va fi servit in timpul petrecerii, de la ora 20.30 si va permite si participarea la tombola, care se va desfasura intre orele 21.30 si 22.00. Si de data aceasta premiile tombolei vor fi asigurate de MoneyGram, Cotnari si CCR. Premiul intai va fi reprezentat de o tranzactie in valoare de 100 de lire prin intermediul MoneyGram, cu ajutorul careia castigatorul va putea trimite unei rude sau prieten din romania automat suma castigata. Tombola va mai avea ca premii si un CD cu muzica romaneasca un album aniversar Phoenix 1962-1997/Aniversare 35, precum si un dublu CD cu teatru romanesc. Saptamana aceasta va fi vorba de o inregistrare istorica din 1951 a spectacolului Dale carnavalului (I.L.Caragiale), in regia lui Sica Alexandrescu si avandu-i in rolurile principale pe Niky Atanasiu, Radu Beligan, AI. Ionescu-Ghibericon, Grigore Vasiliu-Birlic, Cella Dima, Carmen Stanescu, Puiu Mirea si Horia Serbanescu. Dupa tombola, toti cei prezenti sunt invitati la discoteca romaneasca, cu muzica veche si noua, care va dura pana la ora 24.00.

Rezervarile de bilete se pot face pana in data de 26 octombrie, la dresa de email bookings@romanianculturalcentre.org.uk, sau la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102
 
Literatura romaneasca pe calea undelor la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 30 September 2005
Posturile de radio Deutschlandradio si Deutschlandfunk vor include sambata, 1 octombrie, in programele lor, trei ore dedicate literaturii romane.

Astfel, de la ora 23.00, pe frecventa postului Deutschlandfunk se va putea aculta emisiunea Suche nach der verlorenen Wirklichkeit eine Lange Nacht der rumanischen Literatur (In cautarea autenticitatii pierdute - o lunga noapte a literaturii romane), program ce va fi difuzat si de la ora 00.05, pe postul Deutschlandradio. Emisiunea este realizata de regizoarea Dana Ranga, informeaza Institutul Cultural Roman din Berlin, iar redactorul emisiunii este jurnalista Monika Kunzel.

Nascuta in 1964 la Bucuresti, Dana Ranga traieste din 1987 la Berlin. A studiat medicina la  Bucuresti si apoi a urmat studii de cinematografie, publicistica si istoria artelor la Freie Universitat Berlin. A lucrat pentru  diverse posturi de radio germane (ORB, Deutschlandradio, WDR si SWR). Ea este, totodata, si autoarea (scenariu si regie) unor filme documentar-artistice care s-au bucurat de un remarcabil succes: East Side Story" 1997, Story - Astronaut im All und Dichter auf der Erde, 2003).

 
O artista romanca expune la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :375
Friday, 30 September 2005
Exista un copac ce, odata prins de flacarile unui incendiu, isi imprastie propriile seminte cat mai departe cu putinta. Le incredinteaza vantului cand nu mai are posibilitatea de a supravietui.

Aceasta este metafora cu care autorul italian Erri De Luca descrie parcursul artistilor imigranti, protagonisti absoluti ai evenimentului Debarcare in Levant. Intr-o casa de tara din anii 1600, este deschisa publicului pana luni, 3 octombrie, o expozitie cuprinzand lucrarile a 12 artisti proveniti cu precadere din tari ale Europei de Est. Sositi din Romania, Bulgaria, fosta Iugoslavie, Bosnia, Albania, Croatia, Iran si Grecia, acestia au adus si dezvoltat in Italia arta lor, interpretarile personale ale picturii, sculpturii si arhitecturii, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Expozitia nascuta din uniunea prin cultura este gazduita de Cascina Farsetti di Villa Pamphili. Debarcarea in Levant este primul eveniment al Migra-Art, o initiativa organizata de asociatia Lipa. In toate limbile slave lipa se traduce prin tei. Este vorba despre un copac care in tarile Europei de Est are o semnificatie sacra, ce aminteste de ideea de fraternitate si pace. Asociatia a fost organizata in anul 2003, de sapte femei din fosta Iugoslavie, care au intentionat in acest fel sa conduca la o intalnire fecunda intre Orient si Occcident. Lipa promoveaza integrarea, valorizarea capacitatii si profesonalismului imigrantilor, precum si recunoasterea patrimoniului lor artistic in Italia. Scopul acestei expozitii este acela de a incuraja sinergia culturala. O deschidere reala a mentalitatii trebuie sa plece de la premiza ca exista o contaminare culturala, spune responsabilul cultural al Lipa, Manuela Orazi. Artistii care expun in cadrul Debarcarii in Levant povestesc, fiecare in felul sau, contemporaneitatea. Operele lor sunt rezultatul unei treceri, uneori chinuita, alteori fortata, din tara lor de origine catre Italia. Tablouri, tapiserii, sculpturi, compozitii, instalatii si proiecte arhitecturale, au in sine un spirit unic, sunt o dovada a bogatiei autorilor, crescuti in doua lumi diverse.

Expozitia de la Roma a fost inaugurata vineri, 23 septembrie si se va incheia la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce a oferit publicului vizitator o experienta deosebita legata de arta imigratiei din Italia. Romania este reprezentata in cadrul acestei expozitii de tanara artista Dina Dancu.

 
Omagiu lui Enescu in presa si pe scena germanaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 30 September 2005
Celebra revista Das Magazin, editata de Filarmonica berlineza, a dedicat in numarul sau pe lunile septembrie-octombrie, un amplu material celebrului compozitor roman George Enescu.

Articolul, intitulat Aristocrat al inimii un omagiu compozitorului George Enescu, disparut acum 50 de ani este semnat de Stefan Ricke si reprezinta si o avanpremiera  la concertul George Enescu, programat pentru duminica, 2 octombrie, la Filarmonica din Berlin. Un ansamblu de 13 muzicieni ai Berliner Philharmoniker, sub bagheta dirijorului Stanley Dodds vor interpreta Cvartetul de coarde in sol minor op.22, Simfonia de camera si Cvintetul cu pian op. 29, informeaza ICR Berlin. In caietul - program al concertului, Thomas Schulz semneaza o ampla analiza muzicologica a lucrarilor suscitate, sub titlul Libertate de improvizatie si densitate a motivelor.

 
Continua la Paris dezbaterile pe marginea inrudirii intre Tulcea si AveyronPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 30 September 2005

In marja expozitiei Radacini comune: Aveyron, Franta Tulcea, Romania, organizata zilele acestea la Paris, Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei, va gazdui vineri, 30 septembrie, conferinta Straniu de apropiat: Ulysse, contemporanul nostru?.

Conferinta se va desfasura cu incepere de la ora 20.00 si va fi sustinuta de Jean Cuisenier. Dupa ce a predat filosofia si dupa ce a desfasurat mai multe cercetari de teren, Jean Cuisenier a condus, timp de 20 de ani, Muzeul National de Arte si Traditii Populare din Paris si Centrul de Etnologie Franceza al CNRS, informeaza ICR Paris. In prezent conduce revista trimestriala Etnologie franceza si colectia Etnologii, la Presses Universitaires de France.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions