Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Banii Romaniei in interesul RusieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1008
Monday, 03 October 2005

Fondurile Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni au fost folosite pentru axa PSD-Chisinau-Moscova. In interesul opiniei publice si al factorilor de decizie romani si straini, ZIUA continua publicarea de extrase dintr-un Raport devastator provenit prin intermediul Internetului, prin care se demonstreaza jaful de la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni.

Cu toate ca Raportul a fost inmanat responsabililor MAE si ai Cancelariei Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu inca din luna aprilie nici pana acum persoanele suspectate de grave nereguli si activitati anti-Romania nu au fost anchetate si arestate. Dimpotriva. Ajuns in organigrama Ministerului de Externe, Departamentul pare sa se fi evaporat cu tot cu activitatile sale sau cu fondurile, persoanele si afacerile necurate derulate in detrimentul Romaniei si al romanilor de pretutindeni. Extrasele publicate azi de ZIUA arata cum planeaza asupra unor oficiali ai statului roman si intermediarilor acestora suspiciunea ca au folosit fondurile destinate celor mai obiditi romani in vederea desfasurarii unor activitati impotriva Romaniei si in interesul Federatiei Ruse. (L.I.)

PRIM-MINISTRU

Memorandum-deplasare in Republica Moldova

Tema: evaluarea proiectelor si analiza contractelor

In conformitate cu Ordinul de deplasare nr. 1543/31.03.2005, aprobat de seful Cancelariei Primului Ministru si in baza Mandatului nr. 182/30.03.2005, aprobat de secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, privind deplasarea in Republica Moldova in perioada 1-9 aprilie 2005, am primit ca misiune de serviciu:

1) evaluarea proiectelor derulate de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) in Republica Moldova in anul 2004;

2) analiza contractelor in raport cu evaluarea facuta la fata locului.

Serebrian bate pasul pe loc

- In biroul parlamentar al deputatei Valentina Golban am avut o intalnire cu deputatii Partidului Social-Liberal: Oleg Serebrian, Igor Klippi (membru al Comisiei de Securitate a Parlamentului Republicii Moldova) si Valentina Golban. Oleg Serebrian a sustinut ca, din lipsa fondurilor, publicatia "Democratia" (contract de finantare nr. 2556/18.08.2004, in valoare de 1.450.737.910 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) poate fi editata doar pana la data de 9 mai, Ziua Europei. La sediul redactiei publicatiei "Democratia" am solicitat strategia de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractului de finantare. Reprezentantii publicatiei mi-au comunicat ca o vor trimite Centrului pentru Democratie din Iasi.

Apreciez ca beneficiarul contractului de finantare, publicatia "Democratia" nu a respectat clauza contractuala referitoare la prezentarea strategiei de difuzare pentru anul 2004, insotita de procesele verbale de predare-primire. Pe de alta parte, din analiza documentelor justificative, Centrul pentru Democratie din Iasi a impartit fondurile unui singur contract in doua parti, respectiv pentru publicatia "Democratia" si Institutul de Studii Sud-Est Europene de la Chisinau, ambele organizatii aflate sub tutela Partidului Social-Liberal.

Joaca cu istoria

- Complexul Editorial "Civitas" din Chisinau trebuia sa publice pana la data de 20 decembrie 2004, conform contractului de finantare, volumele "Atlas de istorie (a romanilor si universala)"-(contract de finantare nr. 2018/20.07.2004, in valoare de 742.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) si "Dictionar de istorie a romanilor" (contract de finantare nr. 2019/20.07.2004, in valoare de 337.500.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi). Reprezentantii editurii au afirmat ca cele doua volume vor aparea in cursul lunii mai. Volumul "Stefan cel Mare si Sfant" (contract de finantare nr. 1230/18.06.2004, in valoare de 175.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi) a fost publicat si este distribuit, conform afirmatiilor reprezentantilor editurii, in scolile si bibliotecile din Republica Moldova. Am solicitat strategia de difuzare a volumului, insotita de procesele verbale de predare-primire, conform clauzelor contractuale. Mi s-a comunicat ca va fi trimisa la inceputul lunii mai a.c. Nu am avut posibilitatea sa verific daca tirajul de 3000 de exemplare a fost respectat in realitate.

Beneficiarul a incalcat contractele de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

- Conform afirmatiilor reprezentantilor Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", volumele al V-lea si al VI-lea ale lucrarii enciclopedice "Localitatile din Republica Moldova" (contract de finantare nr. 1353/22.06.2004, in valoare de 1.260.000.000 ROL, incheiat cu Centrul pentru Democratie din Iasi), proiectata pentru a aparea in 15 volume, vor fi publicate in luna mai, respectiv luna decembrie a.c. Lucrarea este un excelent mijloc pentru cunoasterea realitatilor din stanga Prutului. Presedintele Fundatiei Social-Umanitare si Culturale "Draghistea", col. (r) Alexandru Ganenco a exprimat disponibilitatea colectivului redactional pentru a continua publicarea, in colaborare cu DRP, a doua lucrari enciclopedice despre localitatile din sudul Basarabiei (regiunea Odesa) si din nordul Bucovinei (regiunea Cernauti).

Beneficiarul a incalcat contractul de finantare, deoarece trebuia sa editeze volumele mentionate pana la data de 20 decembrie 2004.

Timpul costa

- Constantin Tanase, directorul publicatiei "Timpul de dimineata" (contract de finantare nr. 1504/ 28.06.2004, in valoare de 1.288.210.000 ROL, incheiat cu Asociatia RODIM), a prezentat o situatie financiara a contractului, conform careia suma de 285.000.000 ROL a fost retinuta de Asociatia RODIM cu titlul de costuri proprii. In contractul de finantare incheiat intre Cancelaria Primului Ministru-DRP si Asociatia RODIM nu au fost stipulate clauze in acest sens.

Asociatia RODIM, care editeaza publicatia "Dimineata", a incalcat contractul de finantare, deturnand fondurile destinate editarii publicatiei "Timpul de dimineata".

In luna decembrie 2004 am redactat o Adresa, vazuta si aprobata de domnul subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, ce a fost trimisa in numele Departamentului catre Asociatia RODIM, in care am solicitat sa puna la dispozitie copii dupa documentele justificative ale platii externe catre publicatia "Timpul de dimineata". Conform dispozitiilor de plata externa, Asociatia RODIM a virat publicatiei "Timpul de dimineata" suma de 763.000.000 ROL. Diferenta de 285.000.000 ROL, pana la suma de 1.086.000.000 ROL, care a fost virata de Directia Generala Economica a Cancelariei Primului Ministru, Asociatiei RODIM nu a fost acoperita. Asociatia RODIM a raspuns, trimitand pe fax copii dupa dispozitiile de plata externa, din care nu reiesea destinatia sumei. Am comunicat in repetate randuri domnului subsecretar de stat Nicolae Vulpasin situatia.

Propunerile au intrat sub presul Guvernului

Propuneri:

1) Pentru a risipi suspiciunile si a clarifica o data pentru totdeauna situatia fondurilor derulate prin Departament, cred ca este imperios necesara realizarea unui audit intern, extrem de sever, eventual de catre o firma privata cu prestigiu, asupra modului in care s-au desfasurat si finantat proiectele DRP in Republica Moldova in anul 2004. Costurile auditului sunt justificate de pierderile enorme de imagine pe care le-a acumulat Departamentul, ca urmare a dezvaluirilor aparute in presa si in mediul internetului in ultima perioada.

2) Partenerii DRP din Romania care au derulat proiectele de finantare a organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova in anul 2004 sa prezinte in cel mai scurt termen evaluari riguroase referitoare la realizarea si finalizarea programelor.

3) Sa se elaboreze o strategie integrata de sprijinire a comunitatii romanesti din Republica Moldova, cu concursul si cu avizul unei structuri interdepartamentale, formata din reprezentanti ai institutiilor abilitate, care sa-si poata asuma raspunderea viabilitatii persoanelor si institutiilor de contact din Basarabia.

4) Beneficiarii proiectelor de finantare DRP sa realizeze evaluari ale proiectelor derulate, conform metodologiei agreate de Uniunea Europeana, accentuandu-se mai ales asupra transparentei, prin postarea pe internet, atat pe site-urile proprii, cat si pe site-ul Departamentului (care va trebui cat mai urgent realizat) a tuturor datelor ce privesc programele desfasurate.

5) Dupa evaluarea proiectelor derulate de DRP in 2004, sa se faca demersurile legale pe langa Asociatia RODIM pentru respectarea contractelor angajate.

6) Continuarea finantarii proiectelor Complexului Editorial "Civitas", Fundatiei social-umanitare si culturale "Draghistea" si a publicatiei "Democratia" sa fie conditionate de finalizarea contractelor de finantare restante din anul 2004.

Prevenirea si rasprevenirea

Exemplu de contract netransparent, nefinalizat.

11) Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor (BeCaMe Democratic) - contract de finantare incheiat cu Centrul pentru Prevenirea Conflictelor & Early Warning - Bucuresti/CPC-EW (contract nr. 1231/ 18.06.2004)

Suma aprobata:

1.573.850.000 lei;

Suma cheltuita:

1.528.037.062 lei;

Suma necheltuita:

45.812.938 lei.

Proiectul "Edificarea capacitatilor de gestionare a crizelor" (BeCaMe Democratic), initiat de CPC-EW in cursul anului 2003, a fost structurat pe o perioada de 3-5 ani. Obiectivele generale ale proiectului sunt: "editarea de analize periodice referitoare la managementul crizei si dezvoltarea capacitatilor de avertizare timpurie pentru anticiparea posibilelor conflicte, cu impact major asupra societatii; sprijinirea dezvoltarii democratice a institutiilor societatii civile; incurajarea exportului valorilor democratice in statele din spatiul ex-sovietic".

Cu privire la numarul real al copiilor CD-urilor "editate, printate si produse" in cadrul proiectului BeCaMe Democratic (10 titluri), nu exista nici o modalitate reala, independenta, de verificare. CPC-EW nu a pus la dispozitia DRP o strategie de difuzare a materialelor, insotita de documentele de predare-primire. Nu dispunem de nici un fel de evidenta scriptica din partea presupusilor recipienti ai materialelor produse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic in anul 2004 (CD-uri - 10 titluri, analize, avertizari si rapoarte lunare).

In Raportul de executie a Proiectului BeCaMe Democratic 2004 (nr. 350/M.G./22.04.2005), Iulian Chifu, directorul CPC-EW, afirma ca "impactul rapoartelor, buletinelor, avertizarilor emise de CPC-EW fata de autoritatile carora le erau destinate respectiv, a fost extrem de puternic si bine primit. Emiterea rapoartelor de tara pentru Republica Moldova - ca si pentru Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Georgia - a adus un plus de imagine si credibilitate centrului, societatii civile si Romaniei ca tara, deoarece a putut sa demonstreze existenta preocuparilor si a capacitatilor de elaborare si distribuire a unor rapoarte de tara de catre un think thank autohton. Mai mult, rapoartele sunt citate in publicatii prestigioase din lume ca si in rapoartele unor institutii consacrate prin acuratetea si calitatea rapoartelor anuale care le produc. Un impact nu mai putin important l-au inregistrat buletinele publice si rapoartele de tara in comunitatea stiintifica din Romania, Republica Moldova si alte tari, la nivelul romanilor basarabeni si din Diaspora, ca si la nivelul cetatenilor romani interesati de problematicile expuse."

Activitatea fundamentala a acestui Centru, care poarta chiar din denumire, intr-o forma intarita, tautologica, ideea de "prevenire a conflictelor", ar trebui sa fie chiar prevenirea si predictia eventualelor evenimente politice si sociale, care ar putea conduce la situatii cu potential primejdios in regiune. Din pagina de WEB a Centrului, rezulta ca ar avea filiale, experti, grupuri de lucru (Republica Moldova, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Ucraina). Activitatea de baza se concretizeaza in rapoarte inaintate institutiilor statului, ambasadelor straine, mediilor de informare publica din tara si din strainatate (conform afirmatiilor din raportul de executie).

Plagiatul, mama prevenirii

Oprindu-ne asupra continutului analizelor, avertizarilor si rapoartelor lunare prezentate Departamentului de catre CPC-EW, ca fiind rezultat al muncii depuse in cadrul proiectului BeCaMe Democratic, am descoperit, luand absolut la intamplare cateva dintre materiale, ca acestea sunt copiate, fara nici un fel de redactare, direct din materialele Agentiei de Presa "Flux".

Mai mult, analizele prezentate ca fiind traduse din limba romana in limba engleza (pentru care s-au decontat sumele stipulate in contractul de finantare, conform documentelor justificative prezentate Departamentului de CPC-EW), sunt copiate din materiale publicate pe internet (vezi Anexa). Nu rezulta de nicaieri indicarea copyright-ului, obtinut de la institutiile carora le apartin materialele. Mai mult, autorii materialelor nu sunt nici macar mentionati, iar paragrafele sunt pur si simplu luate cu "copy-paste" de "specialistii" Centrului.

"Echipa de analisti CpD-Iasi din R. Moldova" (conform contractului de finantare nr. 1231/ 18.06.2004) este constituita din tineri absolventi de facultate, fara nici un fel de experienta investigativa, care nu au facut altceva decat "copy-paste", fara o minima rafistolare a textului, cu ignorarea vadita a oricaror norme metodologice specifice macar invatamantului mediu. Limba, stilul si topica sunt precare, iar prezentarea textelor nu satisface nici macar normele de baza jurnalistice.

"Stefan Gheorghiu" sau SNSPA?

Rezulta ca Statul Roman a platit aproximativ 7000 USD pentru a obtine "rapoarte" lipsite de orice valoare reala informativa. Costul unui abonament la "Flux" este de aproximativ 50 USD, iar celelalte materiale extrase de pe internet, proveneau din sectiunile gratuite ale unor fundatii recunoscute. Eurasian Foundation, Jamestown Institute, CATO Institute, STRATFOR, Jane's Review si inca alte cateva institutii cu specific de cercetare strategica si geopolitica, pot oferi, contra unor preturi modice (100-200 USD) analize amanuntite cu adevarat folositoare. Daca este adevarat ca CPC-EW chiar a trimis "rapoartele" tuturor recipientilor indicati in Raportul de executie a proiectului, ne aflam probabil in fata unui grav deficit de imagine, deoarece oricine ar fi putut obtine, cum am facut si eu, dovada plagiatului, ceea ce impinge in ridicol si deriziune pe toti cei implicati in aceasta poveste, inclusiv pe finantatori, Departamentul si Statul Roman.

Folosirea numelui Romaniei in mod insistent in Raportul de executie a proiectului arunca o pata asupra tuturor institutiilor patronate de Statul Roman sau care folosesc numele Romaniei in ocazii similare. La fel de grava este si asocierea unor cadre didactice de la Universitatea Bucuresti (Dan Dungaciu) si S.N.S.P.A.(Iulian Chifu) la o malversatiune care are inclusiv aspecte penale: plagiatul, furtul, falsul intelectual sunt infractiuni prevazute de codul penal. Se ridica intrebarea: care a fost efectul celor trei seminarii desfasurate la Chisinau, in perioada august-decembrie 2004, si cum a avut loc "revizuirea si imbunatatirea calitatii rapoartelor prezentate"?

Concluzii:

Intrucat suntem in faza unui nivel de evaluare mai larg al activitatilor finantate de Departament, in urma consultarii a peste 1500 de pagini continand rapoarte financiare, note justificative, rapoarte de executie, plus, ca urmare a informatiilor acumulate in deplasarea in Republica Moldova si a numeroaselor discutii cu persoane care au competente pe acest spatiu, consideram ca trebuie sa ne pronuntam intr-o forma mai generala, asupra tuturor elementelor care pot conduce la grave distorsiuni ale activitatii Departamentului.

Anul 2004 a fost atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova si spatiul adiacent unul al schimbarilor, al prefacerilor politice de anvergura, cu consecinte pe termen lung. Politica Romaniei in raport cu evenimentele de la Rasarit a fost, in general, lipsita de consecventa si claritate. La nivel politic, guvernarea PSD a sprijinit in mod prioritar gruparea primarului Serafim Urechean, Blocul Moldova Democrata. La nivel financiar, acest sprijin se reflecta in proportia sumelor de bani acordate, sub acoperirea ordinului intern de secretizare a transferului de bani catre proiecte din Republica Moldova.

Faptul ca Statul Roman a hot?rat, prin reprezentantii sai, sa sprijine grupari politice din Republica Moldova, care, in mod vadit, au sustinut politica Moscovei, este regretabil, dar este totodata de resortul institu?tiilor abilitate si comentarea acestei situatii nu intra in zona mea de competenta. Deciziile politice sa fie judecate de factori politici.

Numele Trandafirilor

Astfel, cu privire la unul dintre proiectele cele mai costisitoare derulate de DRP in anul 2004 (contractul de finantare nr. 5031/02.12.2005, in valoare de 7.354.075.000 ROL), DTV ("Dorogan TV"), cum i se spune la Chisinau, nu comentam motivele pentru care Filip Teodorescu, Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Titus Corlatean, secretarul de stat la DRP, Alin Teodorescu, seful Cancelariei Primului Ministru considerau ca programele acestei televiziuni vor avea, "mesaj democratic, national si european", si, cu avizul lui Adrian Nastase, Primul Ministru al Romaniei, recomandau sustinerea financiara, sub coordonarea Centrului pentru Democratie-Iasi, a acestei televiziuni.

Atat presa din Romania, cat si serviciile specializate au informat opinia publica, respectiv autoritatile, asupra legaturilor dintre gruparea primarului din Chisinau si reprezentanti ai Rusiei si ai regimului condus de Igor Smirnov. Credem deci ca factorii de decizie politici au luat hotararile in deplina cunostinta de cauza. Ceea ce am de comentat referitor la Proiectul DTV este inadvertenta dintre realitate si Raportul de executie a proiectelor derulate de Departament prin Centrul pentru Democratie-Iasi in anul 2004 (nr. 323/M.G./19.04.2005), in care se afirma ca DTV functioneaza "in conformitate cu prevederile proiectului". "Dotarea tehnica a postului", dupa cum am constatat la fata locului, in deplasarea in Republica Moldova (1-9 aprilie 2005) nu corespunde descrierii sus-mentionate, deoarece echipamentele nu au fost inca "procurate, instalate si ajustate" (conf. Raportului mentionat), ci doar o mica parte a lor (calculatoare, microfoane) aflandu-se in magazia furnizorului de echipament, FPC Studio Compal srl.

Feuda "academica" PSD

Cea mai buna dovada ca asa-zisul Centru de Prevenire a Conflictelor & Early Warning este complet inadecvat realitatii, este faptul ca nici unul din "rapoartele" si "avertizarile speciale" nepublice (inzestrate astfel cu o pretinsa aura de mister si un "knowledge" inaccesibil publicului larg), nu au reusit sa schiteze nici macar pe departe, in contextul alegerilor din acest an, configuratiile si scorurile electorale, test obligatoriu al oricarui centru ce-si aroga calitati analitice si de "early warning". Acest Centru, de sub pulpana SNSPA, cat si Fundatia Academica "Petre Andrei"-Iasi, institutii private aflate in feuda PSD, au fost alese de catre fosta guvernare pentru derularea proiectelor de finantare din Republica Moldova pe criterii ce privesc mai degraba principii de afiliere decat de reprezentativitate si competenta.

Genul de activitate al Centrului pentru Democratie-Iasi, al Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Warning prezinta caracteristicile unei "lucraturi" de tip securistic, in profunda contradictie cu normele transparentei organizatiilor societatii civile. Unele dintre lucrarile executate de aceste organizatii ar trebui sa fie investigate de organele de ancheta penala. Frauda si suspiciunea de frauda marcheaza deja imaginea Departamentului. Faptul ca functionari de rang superior ai Departamentului, apropiati ai secretarului de stat Titus Corlatean, dl. director Gabriel Micu si dl. Subsecretar de stat Nicolae Vulpasin, s-au aratat drept sustinatori entuziasti ai activitatilor organizatiilor de mai sus, la care se adauga si prezenta dl. director Gabriel Micu ca fondator al CpD-Iasi si consilier in board-ul CPC-EW-Bucuresti ridica mari probleme de ordin deontologic si nu numai. Imi este greu sa cred ca acestia, la experienta si varsta dumnealor, avand la dispozitie intreaga documentatie, nu au sesizat neregulile care sar in ochi la o cercetare sumara.

"Decizia va apartine"

Decizia va apartine exclusiv dumneavoastra, ca factor politic. Dar noi consideram ca ar fi recomandabila stoparea oricaror proiecte si programe in Republica Moldova prin intermediari de genul organizatiilor sus-mentionate, cel putin pana la finalizarea anchetei finale, pentru risipirea oricaror confuzii si suspiciuni. Cred ca cea mai mare parte a partenerilor din Republica Moldova si-au creat, in ultimii 10 ani, o mentalitate de asistati ai Statului Roman, devenind tributari insa, in mod paradoxal, nu Romaniei si Statului, ci diversilor reprezentanti ai grupurilor politice si ai unor institutii oculte, subordonate tot unor interese politice, decat intereselor de stat. Ca atare, suntem astazi in situatia cel putin penibila de a discuta cu organizatii si persoane care si-au arogat in ultimii ani caracteristici de "reprezentanti ai Basarabiei", care l-au jignit grav pe actualul sef al statului, in propozitii asumate in mod public si institutional. Oricat de pragmatici am incerca sa fim, imi este dificil de remarcat in ce fel va putea continua finantarea de catre Statul Roman a unor persoane si grupuri care apreciau, in noiembrie 2004, ca actualul presedinte al Romaniei este un dezastru.

15 ani in slujba Moscovei

Activitatea constructiva in orasele mari ar trebui sa se dea cu totul alte mijloace. Presa si media rusesti sunt puternice in orasele mari ale Republicii Moldova dintr-un singur motiv: capitalul rusesc. Ca si in miscarile de front, specifice confruntarilor de tip militar, in care aparatul de propaganda si dezinformare este un adjuvant care se afla in trena marilor operatiuni ale unitatilor de forta si in cazul schemei generale a unei strategii de protejare si afirmare a comunitatii romanesti din Basarabia, se aplica regula din campurile de lupta. Capitalul romanesc va trebui sa se confrunte cu capitalul rusesc pe terenul Republicii Moldova si mai ales in marile orase. Abia dupa aceea, mass-media romanesti, campul informational romanesc vor putea intra in concurenta cu sistemul informational rusesesc.

Constatam astazi, dupa 15 ani de politica dezordonata de sprijinire a publicatiilor de limba romana din Republica Moldova, inconsistenta unui "bloc" al presei romanesti si absenta acesteia, ca instrument esential, in jocurile politice de la Chisinau. Tocmai de aceea, comunistii si-au putut desfasura, in toata perioada campaniei electorale, controlul aproape total al spatiului mediatic, fara o replica cat de cat consistenta.

(Romanian Global News preia materialul de mai sus din cotidianul Ziua, editia de sambata, 1 octombrie, o continuare la seria de dezvaluiri initiate de redactia RGN, privind modul in care au fost gestionate fondurile DRP.)

 
O eleva aradeanca obtine cea mai mare medie pe tara la bacalaureatul din Marea BritaniePDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Monday, 03 October 2005

Diana Ples este cea de-a doua aradeanca studenta a statului britanic la Oxford, cea mai prestigioasa universitate britanica. Mai mult, aceeasi eleva a obtinut si cea mai mare medie dintre toti absolventii de liceu din acest an din Marea Britanie.

Inaintea ei a fost Corina Vasilescu, actualmente studenta in anul 2 la Oxford, si ea fosta eleva la Colegiul National Moise Nicoara Arad. Traseul universitar al acesteia a fost similar celui al Dianei. Ceea ce Diana Ples ne aduce ca surplus de mandrie in acest an este acest senzational rezultat la bacalaureatul britanic, fapt pentru care a atras atentia presei britanice - Times, The Guardian - care i-a asteptat revenirea din Romania, dupa vacanta de vara, pentru a o putea intervieva in legatura cu aceasta reusita. Am stat si noi de vorba cu Diana Ples...

- Ce ne poti spune despre succesul tau recent la examenele de absolvire a liceului din Marea Britanie? Cum se numesc ele? Cum a fost?

-Examenele se numesc A-levels si cuprind materia din cei doi ani de sixth form (anii 12/13 din sistemul lor). Dupa cei doi ani petrecuti la Aquinas College, Stockport/ Manchester, am obtinut 8 A-uri cu A-level (nivel maxim in sistemul britanic) in Literatura Engleza, Matematica, Chimie, Istoria Moderna si General Studies (o materie care se refera mai mult la cunostintele necesare in diferite domenii si abilitatea de a construi un argument convingator in scris) si AS-uri in Filozofie, Mecanica si Psihologie. Dupa spusele dlui dr. Ambrose Smith (directorul colegiului la care am studiat si in familia caruia am fost gazduita pe parcursul celor doi ani) aceste rezultate sunt cele mai bune obtinute in Anglia in 2005. Cert e ca, datorita succesului la examene, am fost admisa la Balliol College, Oxford, pentru a studia Matematica/Filozofie/ Literatura in urmatorii 4 ani.

-Cum ai ajuns sa frecventezi cursurile unui liceu din Marea Britanie?
- Am primit o bursa din partea Colegiului Aquinas la finalul clasei a IX-a. Am fost foarte surprinsa, pentru ca nu imi imaginasem ca as putea fi atat de norocoasa. Pana in momentul in care doamna profesoara Vanda Stan, sefa catedrei de limba engleza, a carei alegere am fost si eu si colegele mele din anii anteriori, mi-a dezvaluit detaliile bursei, nu stiam nimic despre Aquinas. A fost un moment care mi-a schimbat viata definitiv si pentru care recunostinta mea este enorma. Aquinas College si Moise Nicoara colaboreaza de aproximativ 10 ani, rezultatul acestei colaborari fiind un schimb de experienta anual de cateva saptamani intre elevii celor doua colegii si bursa de care am beneficiat eu. Din 2002 Moise Nicoara trimite anual un elev din clasa a X-a in Marea Britanie pentru a studia la Aquinas pentru un an. Eu si eleva care a plecat cu un an inaintea mea am avut ocazia de a ramane pentru doi ani, desi cel de-al doilea an nu a fost prevazut initial. Fiindca provin dintr-o familie foarte modesta (dar foarte incurajatoare), eu nu mi-as fi putut permite niciodata sa studiez in strainatate fara tot ajutorul primit. Mai mult, nu am crezut ca voi fi vreodata eligibila pentru o asemenea bursa, mai degraba as fi crezut ca au sanse copii din familii mult mai instarite si influente. Pe perioada sederii mele in Marea Britanie toate costurile mi-au fost acoperite de Colegiul Aquinas si familia Smith. Pe perioada facultatii voi beneficia de o bursa foarte generoasa din partea bancii britanice HSBC.

-A fost grea adaptarea la noul mediu, noua tara, noul sistem de invatamant, atitudini si obiceiuri noi, prieteni noi?

-Da si nu. Nu e usor sa pleci la 15 ani si sa te adaptezi unui mediu complet diferit de tot ce ai trait inainte, dar in acelasi timp e foarte palpitant. Eu cred ca m-am descurcat destul de bine. Familia si scoala mi-au placut din prima clipa si mi-am facut o multime de prieteni acolo, poate chiar mai multi decat am aici. Desigur, Ambrose si sotia lui, Judith, m-au ajutat foarte mult, dar toti cei de-acolo sunt foarte binevoitori. Profesorii din colegiu mi-au devenit prieteni si de multe ori prietenii profesori de anglicizare. Atmosfera e mult mai relaxata dar, in acelasi timp, ritmul de viata mai rapid. Fiindca acesti doi ani au fost cruciali in maturizarea mea, mi-e greu sa disting intre schimbari datorate mediului britanic si pur si simplu schimbari inerente formarii mele ca adult.

-Cat de diferit este sistemul britanic de cel romanesc?

-Foarte diferit. Pe cand la noi accentul se pune pe pregatirea teoretica, in Marea Britanie devii constient de abilitatile pe care trebuie sa le dezvolti pentru a fi pregatit pentru o slujba in domeniu. Cea mai mare diferenta consta in numarul de materii pe care le parcurgi. Materiile sunt alese de fiecare elev in parte si esti pe deplin responsabil de alegerea ta. Tocmai datorita acestei libertati si numarului mic de materii, pregatirea multora e mai restransa decat ar fi in Romania, dar desigur mult mai aprofundata, fiecare sistem avand avantajele si dezavantajele lui.

- Planuri de viitor?

- Urmatorii 4 ani ii voi petrece la Oxford studiind Matematica, Filozofie, Literatura. Visul meu e sa ma ocup de lingvistica si filozofia limbii, dar nu stiu daca va fi realizabil avand in vedere pragmatismul lumii in care traim. Cu intrarea Romaniei in Uniunea Euro-peana (un vis realizabil, speram noi) as vrea sa pot lucra pe scena diplomatica internationala. Desigur, e mult prea devreme pentru a ma pronunta cu certitudine.

(Preluare Adevarul de Arad, editia de luni, 3 octombrie 2005)

 
Eclipsa de Soare la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Monday, 03 October 2005

Amatorii de fenomene ceresti pot admira luni, 3 octombrie, pe cerul din Romania, o eclipsa de Soare care, desi totala, pe cerul nostru va aparea ca partiala.

Eclipsa este una inelara, pentru ca Luna acopera in totalitate discul Soarelui, dar avand un diametru aparent mai mic, lasa in jurul sau un inel galben, de fapt marginea discului Solar. De data aceasta nu vom avea parte de o eclipsa totala, luna va trece prin dreptul Soarelui si va acoperi discul acestuia in proportie de 57 la suta. Acesta este maximum de acoperire vizibil de pe teritoriul tarii noastre. In Bucuresti, eclipsa va incepe la ora 11 si 15 minute si se va sfarsi la ora 13:50 de minute. Maximul in Capitala va fi la 12.31, dar va fi vizibila si in Bacau, Braila, Iasi sau Constanta.

Linia centrala a eclipsei de luni, 3 octombrie, va strabate Spania, Portugalia si cateva tari din nordul continentului african (Algeria, Tunisia, Libia, Sudan si Kenya).

 
Imaginea Romaniei- obiectiv strategic, o noua dezbatere dedicata brandului de taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Monday, 03 October 2005

O noua dezbatere inscrisa in seria de activitati dedicate imaginii Romanei si brand-ului de tara va avea loc marti, 4 octombrie, si miercuri, 5 octombrie, la Palatul Parlamentului, sub denumirea "Imaginea Romaniei - obiectiv strategic.

Evenimentul este organziat de Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei, sub egida Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Comisiei de Control a Serviciului Roman de Informatii si a Comisiei de Control a Serviciului de Informatii Externe,

Manifestarea va reuni lideri reprezentanti ai parlamentului, ai guvernului, ai comunitatii de informatii, ai patronatelor si principalelor companii romanesti, ai organizatiilor nonguvernamentale, si ai institutiilor mass-media si va viza patru teme importante. Acestea sunt Imaginea Romaniei - obiectiv de securitate, al carui moderator va fi consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, Branduri romanesti - componente ale imaginii Romaniei, moderator fiind ministrul de stat pentru Coordonarea Activitatilor Economice, Gheorghe Pogea, Rolul societatii civile si al comunitatii de informatii in protejarea brandului de tara moderator: seful Comisiei de Control a Serviciului de Informatii Externe, Romeo Raicu, si Protejarea imaginii Romaniei si contracararea subversiunii prin media - componente ale strategiei de lupta impotriva terorismului care il are ca moderator pe seful Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Mihai Stanisoara, informeaza un comunicat de presa emis de Grupul de Initiativa pentru Promovarea Imaginii Romaniei.

 
Din nou probleme la punctele vamale din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :378
Monday, 03 October 2005

Noile reglementari prvind iesirea din tara a cetatenilor romani au dat din nou bataie de cap atat autoritatilor vamale cat si romanilor dornici de plimbari in Europa.

Peste 2.500 de romani au fost intorsi din drum in ultimele doua zile, pe motiv ca nu au respectat noile reglementari intrate in vigoare la 1 octombrie. Fie ca nu au avut asupra lor suma de bani necesara pentru parasirea tarii, fie ca nu au avut actele necesare, sau biletele de calatorie dus-intors, romanii au fost nevoiti sa faca, incepand de sambata, cale intoarsa si sa incerce din nou sa iasa din tara, de data aceasta in perfecta concordanta cu noile reglementari.

Peste 2.500 de romani au fost intorsi din drum in ultimele doua zile, pe motiv ca nu au respectat noile reglementari intrate in vigoare la 1 octombrie. Fie ca nu au avut asupra lor suma de bani necesara pentru parasirea tarii, fie ca nu au avut actele necesare, sau biletele de calatorie dus-intors, romanii au fost nevoiti sa faca, incepand de sambata, cale intoarsa si sa incerce din nou sa iasa din tara, de data aceasta in perfecta concordanta cu noile reglementari.

Se pare ca cea mai intalnita problema pe care au avut-o vamesii cu romanii care doreau sa iasa din tara a fost lipsa unei invitatii care trebuia insotita de o copie tradusa si legalizata. Romanii care au fost intorsi de la granita spun ca stiau ca au nevoie de invitatie, pe care o si aveau de altfel, dar ca nu stiau ca aceasta trebuie si tradusa si legalizata.

Pentru ca romanii sa nu se mai planga in legatura cu necunoasterea noii legislatii in materie, autoritatile de la Bucuresti au tiparit un ghid in acest sens, care va avea in prima faza numai 5.000 de exemplare si care se distribuie in punctele de trecere a frontierei Romaniei.

 
Oltenita in flacariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 03 October 2005

Nava de pasageri Oltenita, aflata in croaziera pe Dunare a fost cuprinsa duminica, 2 octombrie, de un incendiu puternic, produs de un scurt-circuit.

Toti cei aflati la bord, 74 de pasageri straini si 44 de membri ai echipajului sunt in afara oricarui pericol, dupa cum informeaza directorul general al Autoritatii Navale Romane, Paul Branza.

Nava Oltenita, aflata in croaziera pe Dunare, se afla in zona slovaca in care s-a produs incendiul. Toti pasagerii au fost, in cele din urma evacuati de pe bordul navei, dar o dizeuzade nationalitate romana este data disparuta.

 
Scorpionii negri din Irak au salvat un copil irakianPDF Print E-mail
Umm Aniesh, Irak/Romanian Global News
Accesari :398
Monday, 03 October 2005

O patrula din Batalionul romanesc 20 Infanterie Scorpionii Negri a participat la sfarsitul saptamanii trecute la operatiunea de salvare a unui copil irakian care fusese impuscat in umar.

Militarii romani, aflati intr-un punct de supraveghere a traficului rutier pe o cale de comunicatie, in apropierea localitatii Umm Aniesh, au primit din partea partenerilor americani solicitarea de a securiza perimetrul de aterizare a elicopterului evacuare medicala pentru ca baiatul sa poata fi preluat in siguranta de la rudele sale care l-au adus in zona cu o masina. Scorpionii comandati de locotenentul Laurentiu Lica au intrat rapid in dispozitiv, asigurand conditiile necesare pentru aterizarea elicopterului, in timp ce o echipa medicala americana a acordat baiatului primele ingrijiri, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Copilul a fost ulterior transportat aerian la spitalul american din Tallil in vederea unei interventii chirurgicale. Revenit in tabara Mittica, locotenentul Lica s-a decalarat bucuros ca a putut sa contribuie la salvarea vietii acelui copil, impreuna cu colegii sai.

 
Paulo Coelho vine la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Monday, 03 October 2005

Scriitorul sud-american Paulo Coelho va sosi in Romania in aceasta luna, autorul poposind in perioada 7-9 octombrie la Bucuresti.

Vizita in tara noastra a unuia dintre cei mai bine vanduti scriitori contemporani de pe mapamond are loc ca urmare a invitatiei editurii Humanitas, cea care a adus in Romania cartile lui Coelho. La putin timp dupa lansarea in Romania a celui mai recent roman al sau, Zahir, bestseller mondial, autorul brazilian vine la Bucuresti pentru a se intalni cu cititorii romani si se va afla in capitala in perioada 79 octombrie, informeaza editura Humanitas. Paulo Coelho va putea fi intalnit sambata, 8 octombrie, intre orele 12:00-14:00, la Libraria Humanitas Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 45, unde autorul va acorda 200 de autografe.Tot in aceeasi zi la ora 10:00, la un hotel bucurestean, cunoscutul romancier se va intalni si cu reprezentatii mass-media.

 
Romania participa la Conferinta generala UNESCOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Monday, 03 October 2005

O delegatie romana participa in perioada 3-21 octombrie la Conferinta generala UNESCO care este gazduita de capitala Frantei, Paris.

Romania este reprezentata la acest eveniment de ambasadorul tarii noastre la UNESCO, Andrei Magheru, care a declarat pentru Rador ca va propune in calendarul organizatiei pe urmatorii doi ani manifestarile Grigore Moisil, Traian Vuia si Semicentenarul Constantin Brancusi. Un alt dosar important privitor la Romania se refera la introducerea centrului istoric al orasului Sibiu in patrimoniul mondial al UNESCO.

Principalele teme ale acestei conferinte sunt diversitatea culturala, dopajul si bioetica, subiecte incitante care vor crea dezbateri aprinse in randul participantilor. Evenimentul se desfasoara o data la doi ani, iar in 2005 conferinta coincide cu cea de-a 60-a aniversare a UNESCO, care va fi marcata printr-o ceremonie speciala miercuri, 5 octombrie.

 
Saptamana romaneasca la hotelurile Continental din intreaga taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Monday, 03 October 2005

Lantul hotelier Continental va organiza in perioada 12-21 octombrie, la Bucuresti, Arad, Oradea, Sibiu, Suceava, Targu-Mures si Turnu Severin, traditionala Saptamana romaneasca.

Pentru prima data, acest eveniment anual va fi imbogatit de mini-degustari de vinuri si va oferi oaspetilor petreceri-surpriza, informeaza un comunicat de presa emis de organizatori. Oferta culinara a acestei saptamani romanesti va contine bunatati ca la mama acasa, precum mititei, peste, bors, sarmalute, tochitura moldoveneasca, frigarui haiducesti, pastrama de berbecut cu mamaliguta, muraturi, placinte, poalen brau si multe altele. Preparatele vor fi completate de muzica traditionala si decoruri specifice.

 
Conferinta Europeana a Radiourilor Crestine va fi organizata in 2006 de Radio TrinitasPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :409
Monday, 03 October 2005

Viitoarea editie a Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, CERC, se va desfasura in Romania, sub organizarea postului de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Radio Trinitas.

Anuntul a fost facut in ultima zi a celui de-al 12-lea colocviu al CERC care s-a desfasurat in perioada 29 septembrie-1 octombrie la Praga. In ziua finala s-a intrunit adunarea plenara a Conferintei Europene a Radiourilor Crestine cand s-au prezentat concluziile intalnirii, informeaza portalul radioului iesean. Prezent la maifestare, redactorul postului Trinitas, Cristian Radasanu, a mentionat ca secretarul general al CERC, Emanuel Jus, a anuntat ca urmatorul colocviu anual al Conferintei va fi organizat anul viitor, in Romania, ceea ce face ca cererea adresata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, referitoare la organizarea acestei actiuni, sa primeasca raspuns favorabil din partea CERC. Cei prezenti au votat aceasta solicitare in unanimitate si si-au exprimat bucuria si interesul fata de aceasta invitatie a IPS Daniel. Totodata, acestia au mai comunicat si faptul ca asteapta cu nerabdare sa vina in Romania si sa cunoasca, la fata locului, activitatea complexa a Radio Trinitas. Radio Trinitas, al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, a devenit membru al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine in anul 2001.

 
Titlu mondial pentru boxul feminin romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 03 October 2005

Pugilista romanca Mihaela Cijevschi este noua campioana mondiala la box, categoria 54 de kilograme.

Dupa participarea la actuala editie a Campionatului Mondial din Rusia, Romania are astfel primul titlu mondial la box feminin din istorie. Insa aurul obtinut de Cijevschi nu este singura medalie obtinuta de Romania la Podolsk. Delegatia tarii noastre a castigat si bronzul mondial la categoria 47 de kilograme prin Camelia Negrea.

 
Zilele dreptului de a sti- incheiate pe Aleea Clasicilor din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :780
Monday, 03 October 2005

Aleea clasicilor literaturii romane din parcul central al Chisinaului a gazduit duminica, 2 octombrie, un eveniment socio-cultural menit sa marcheze finalul Zilelor dreptului de a sti si care a fost organizat de ONG Hyde Park.

Organizatia se afla la cel de-al treilea an al sau in care deruleaza aceasta actiune, dar de data asta, pe langa simplul fapt de a afisa public rapoartele de activitate, actele financiare, documentele oficiale, corespondenta, ecourile din presa, care vorbesc despre deschiderea si transparenta acestei asociatii civice, pe langa dosarul cu petitii pe care le-a adresat mai multor instante pe diverse chestiuni de interes public, a mai organizat si un concurs de libera exprimare.

La microfonul liber care se afla pe locul unde trebuia sa fie instalat bustul lui Liviu Rebreanu au fost invitati sa vorbeasca toti doritorii. Acest maraton oratoric a fost initiat de Ziua limbii romane, iar acum, la doar o luna distanta, a avut loc editia a doua. Primaria a autorizat desfasurarea mitingului doar pentru cinci ore, dar la manifestare au participat 18 concurenti, fata de 24. Numarul spectatorilor a fost mult mai mare, chiar daca alaturi, la bustul lui Puskin, autoritatile au adus o fanfara care a cantat cateva ore marsuri si valsuri.

Juriul a fost alcatuit dintr-o eleva de 12 ani, Parascovia Raducanu de la Singera, si pe o liceana de la Durlesti, Marcela Tusca de 18 ani, alaturi de Oleg Brega, presedintele ONG Hyde Park. Acestia au distribuit cinci premii care constau in diplome, carti, printre care volume de Paul Goma editate la Chisinau, si 103 lei moldovenesti (aproximativ 8 USD) colectati de la spectatori care au fost impartiti la 5. Initial, organizatorii i-au invitat in juriu pe cativa jurnalisti si alte personalitati culturale, dar acestia nu au venit, informeaza portalul curaj.net.

Pe Aleeea Clasicilor s-au mai acordat si cateva premii de incurajare Teodosiei Cosmin, fosta deportata care a vorbit si a cantat frumos, si Iuliei Lozoveanu, o pictorita tanara care s-a plans ca i-au fost incalcate drepturile la invatatura, la proprietate, la informatie. Pe locul trei s-a clasat un tanar student la Universitatea de Stat din Moldova, care, insa, era plecat cand s-au dat premiile si organizatorii nu au putut afla cu exactitate care era numele sau. Pe locul doi a urcat Alexandru Zidaru, care a vorbit inspirat despre rolul partidelor in societate, iar primul loc i-a revenit unei tinere de la Vasieni, Parascovia Topada. Aceasta a declarat ca este membru al unui club de dezbateri si a coplesit cu fluenta in exprimare si constructia originala a discursului.

Intreaga manifestare de al Chisinau a fost sub semnul Paul Goma, scriitor roman nascut in Basarabia, acum exilat la Paris, membru al Senatului onorific al ONG Hyde Park, deoarece pe 2 octombrie a implinit 70 de ani de la nastere. Au fost afisate carti ale lui tiparite la Chisinau sau in dreapta Prutului, texte cu consideratii critice despre creatia literara si activitatea civica a lui Goma. Se preconiza pentru aceeasi zi totalizarea unui concurs de pagini web cu tematica Goma, anuntat cu o luna mai devreme, dar pentru ca s-a inscris doar un tanar de la Cojusna cu un site, s-a decis continuarea competitiei, mediatizarea mai intensa a evenimentului si desfasurarea lui la o data ulterioara.

La miting au participat omul de afaceri Mihai Severovan, consilier muncipal independent, fost primar al Chisinaului, si un alt om de afaceri, Ilie Bratu, fost deputat in parlament, fost lider in Frontului Popular, care s-au adresat la deschidere celor prezenti cu indemnul de a se implica mai activ in viata politica si sociala.

 
Revista Curaj s-a lansat in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :910
Monday, 03 October 2005

Primul numar al publicatiei de libera exprimare Curaj a aparut la Chisinau, fiind lansat duminica, 2 octombrie, pe Aleea clasicilor literaturii romane din localitate, in cadrul Zilelor dreptului de a sti.

Numarul 1(101) continua buletinul informativ Hyde Park, editat de ong-ul cu acelasi nume timp de doi ani, dupa ce emisiunea radiofonica omonima a fost cenzurata, informeaza portalul curaj.net. Ziarul are un tiraj de 500 de exemplare si se distribuie gratis, dar va putea fi achizitionat si de la unele chioscuri din Chisinau la un pret simbolic de 50 de bani. Revista va fi accesibila si in format pdf, accesand site-ul www.curaj.net si cautand link-ul care duce spre aceasta.

 
Aniversare importanta pentru strainii din RiojaPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 03 October 2005

Pagina dedicata integrarii imigrantilor in Spania, a ziarului La Guia de la Rioja, implineste o suta de numere.

Intr-o zi de 3 noiembrie, in urma cu aproximativ doi ani, ziarul La Rioja inaugura in paginile sale o noua rubrica, destinata integrarii populatiei imigrante care sosea in regiune. Noua sectiune se numea Integrare, pentru ca se nastea cu intentia de a aduce la lumina unele dintre cele mai laudabile initiative care ii avea ca protagonisti pe membrii comunitatii imigrante. De la aceasta prima editie, in fiecare zi de luni a fiecarei saptamani, pagina destinata imigratiei a ajuns mereu punctual la intalnirea cu cititorii sai. In fiecare saptamana ea ofera informatii despre noua lume care se formeaza in Spania, despre felul in care se schimba realitatea inconjuratoare odata cu sosirea a mii de imigranti in aceasta tara.

Au trecut de atunci o suta de numere, o suta de pagini dedicate imigratiei, si poate tot atatea povesti de succes, intre care si-a gasit locul si cea a romanului Gabriel Bercean, elev al scolii de pelota din Pradejon, sau povestea unei familii din Constanta care incetul cu incetul si-a gasit in Najera o a doua casa, sau povestea lui Mihai Fecioru care si-a luat si el viata de la capat in La Rioja, unde spune ca este foarte integrat.

Sosirea strainilor in zona se poate observa si in schimbarea obiceiurilor sociale scrie La Guia de la Rioja, acum, la aniversarea celor 100 de pagini de informatii despre inigranti. Au aparut de-a lungul tipului numeroase magazine specializate cu produse aduse aici de imigranti, sau chiar restaurante deschise de acestia si in care se servesc mancaruri specifice tarilor din care ei provin. Iar acesta nu este un fenomen observabil numai in La Rioja, ci este lesne de observat in toate regiunile spaniole in care traiesc comunitati straine.

Timp de cinci saptamani, procesul de regularizare a oferit nationalitate spaniola multora dintre ei, platitori de asigurari sociale. Isi deschid afaceri, isi inscriu copiii in La Rioja si trec pe strazile acestui colt din Spania. Lor si restului riojanilor le va fi dedicata in continuare aceasta pagina promite echipa publicatiei La Guia de la Rioja, care se ocupa de pagina cu, despre, dar nu numai pentru imigranti.

 
Enescu, sarbatorit in mai multe sedii ale ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :364
Monday, 03 October 2005

Institutul Cultural Roman din Bucuresti si institutele culturale romane din strainatate vor continua, in intervalul octombrie decembrie, seria de evenimente dedicate Anului International George Enescu, prin manifestari care vor avea loc la Tel Aviv, Ierusalim, Illinois, Berlin, Heidelberg, Mannheim si New York.

Primul eveniment din seria de manifestari consacrate compozitorului roman va avea loc in prima decada a lunii octombrie, la Tel Aviv si Ierusalim, protagnositii fiind formatia de suflatori a Universitatii de Muzica din Bucuresti.

Al doilea proiect se va desfasura in aceasta luna la Universitatea din Illinois, cand, prin intermediul violonistului Sherban Lupu (prim violonist al orchestrei Sinfonia da camera a Universitatii din Illinois), se va pune in scena opera Oedip. Rolul lui Oedip va fi interpretat de baritonul roman Stefan Ignat, in timp ce dirijori vor fi Nicholas DiVirgilio, la orchestra, si Fred Stolzfus, la cor, iar coregrafia ii apartine lui Philip Johnston, informeaza un comunicat de presa emis de ICR din Bucuresti.Finalul aceleiasi luni, respectiv perioada 26-29 octombrie, vor fi dedicate Zilelor Enescu la Berlin, ca o continuare a acestui eveniment desfasurandu-se o actiune enesciana si la Heidelberg si Mannheim. Aici, in organizarea Institutul Cultural Roman de la Bucuresti si de Asociatia culturala Alexandru Ioan Cuza pentru literatura, muzica si arta din Heidelberg, in perioada 29 octombrie 13 noiembrie, va avea loc Festivalul Enescu care va fi alcatuit din concerte, prelegeri cu ilustratie muzicala si diapozitive, spectacole de dans contemporan si proiectii de filme documentare. Manifestarea va beneficia de participarea unor muzicieni, muzicologi si interpreti de prestigiu, atat germani (Rudolf Meister, directorul Conservatorului din Mannheim, Friedemann Eichhorn, Michael Flaksmann, Vladimir Mendelsohn, Claudia Schmidt, corpul de balet contemporan si clasic de la Frankfurt) cat si romani, din tara (cvartetele Voces si Ad libitum, Trio Contraste, Filarmonica Banatul si dirijorul Gh. Costin, Bianca si Remus Manoleanu, pianista Verona Maier) sau stabiliti in strainatate (Liviu Prunaru, Remus Azoitei, Luminita Dumitrescu coreograf, Ioana Meier-Ostafi, pianistul si organizatorul artistic al festivalului Eduard Stan, compozitorii Aurel Stroe, Violeta Dinescu, Corneliu Dan Georgescu, muzicologul George Balan).

O alta actiune de anvergura care va marca anul Enescu la Institutele Culturale Romane din afara tarii se va derula la New York, in zilele de 1, 2 si 4 decembrie, cand melomanii din metropola americana vor avea ocazia sa ia parte la Festivalul Enescu. data de desfasurare nu a fost intamplator aleasa la inceputul lunii decembrie, deoarece coincide cu sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei. Programul include trei recitaluri (Matei Varga pian, mezzosoprana Iulia Merca, Sherban Lupu si Ilinca Dumitrescu vioara si pian) si o sesiune de comunicari. Recitalul lui Matei Varga unul dintre cei mai valorosi tineri pianisti romani ai momentului va avea loc la Mannes College of Music, institutie la care Enescu a predat dupa al doilea razboi mondial si unde Matei Varga urmeaza in prezent un master. Sesiunea de comunicari va cuprinde o expunere a regizorului Andrei Serban despre montarea operei Oedip la Opera Romana.

Din calendarul evenimentelor legate de Anul International George Enescu pot fi amintite si concertele Enescu organizate deja de ICR, la Paris, Bruxelles (aprilie), Viena (iunie), Verona si Roma (iulie) si mai multe volume dedicate compozitorului roman pe care le-a editat ICR. Totodata, Instituitul Cultural Roman a achizitionat de la producatorul exclusiv Star Media Music CD-uri cu inregistrari reprezentative atat pentru opera creatoare, cat si pentru cea interpretativa a lui George Enescu care vor fi trimise la institutele culturale din strainatate si la manifestarile din cadrul programelor consacrate compozitorului. Suma totala alocata de ICR pentru manifestarile legate de Anul International George Enescu este de aprox. 130.000 de Euro.

 
Anca Visan in vizita la AucklandPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :485
Monday, 03 October 2005

Romanii din Auckland au primit duminica, 2 octombrie, incepand cu ora11.00, vizita ambasadorului Romaniei in Australia si Noua Zeelanda, Excelenta Sa, Anca Visan.

Sala a fost plina cu peste 70 de persoane, dornice sa o intalneasca pe doamna ambasador, aflata la prima sa vizita in cel mai mare oras al Noii Zeelande. Dupa discursul inaugural, copii imbracati in superbe costume populare romanesti au oferit un scurt spectacol folcloric. Finalul i-a gasit pe romani alaturi de doamna Anca Visan, intr-o discutie libera ce i-a antrenat pe toti membrii comunitatii. Au participat, din partea Asociatiei Doina, presedintele Rosu Pucu Constantin, realizatorii emisiunii de radio in limba romana, redactorii si colaboratorii revistei Pagini Romanesti, precum si un numeros public.

(Din Auckland pentru Romanian Global News, Cristi Dumitrache, redactor-sef Pagini Romanesti in NZ).

 
Zilele Enescu in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :370
Monday, 03 October 2005

Timp de patru zile personalitatea marcanta a marelui compozitor roman George Enescu va fi omagiata si la Berlin, in cadrul unei manifestari de amploare intitulata Zilele Enescu la Berlin.

Evenimentele se vor desfasura in perioada 26-29 octombrie, beneficiind de organizarea Institutului Cultural Roman Titu Maiorescu si a Universitat der Kunste Berlin.

Proiectul include un simpozion international cu tema Fatete ale lui Enescu, intins pe perioada a doua zile, precum si patru seri de concerte, gazduite de Universitatea de Arte. Peste 45 de participanti - muzicologi si interpreti, isi vor da concursul la reusita acestei seri. Zilele Enescu vor fi completate de o expozitie de pictura romaneasca pe tema "Muzica", ce va avea loc in aceeasi perioada in salile Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin.

Manifestarile se vor desfasura sub auspiciile Institutului Cultural Roman din Bucuresti, sub Inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei si cu sprijinul Asociatiei Germano-Romane.

 
Transilvania, patrimoniu cultural romanescPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 03 October 2005

Ion Aurel Pop si Marius Porumb isi vor prezenta vineri, 7 octombrie, la Paris lucrarea Transilvania, patrimoniu cultural al Romaniei.

Volumul, continand texte in limbile romana, franceza, germana, engleza si italiana, a aparut la Editura Institutului Cultural Roman, Centrul de Studii Transilvane. Lansarea se va desfasura vineri, de la ora 20.00, in prezenta celor doi autori. Doi dintre cei mai buni istorici ai noii generatii isi reunesc eforturile pentru a prezenta intr-un album minunat, de 290 de pagini, beneficiind si de 240 de ilustratii, patrimoniul cultural al Transilvaniei, marturie privilegiata a istoriei milenare a acesteia.

 
Petrecere si intalnire anuala pentru organizatia RAFAPDF Print E-mail
Denver, SUA/Romanian Global News
Accesari :360
Monday, 03 October 2005

Organizatia Romanian American Freedom Alliance din Denver, Colorado, ii invita pe romanii din localitate sa participe sambata 8 octombrie, la intalnirea anuala si la o petrecere care va avea loc la galeria de arta a sculptorului Michael Razvan.

Evenimentul va avea loc la ora 19:00 si le da posibilitatea celor prezenti sa isi aduca de acasa preparate culinare si bautura, informeaza portalul organziatiei. Toti invitatii au ocazia sa danseze si sa interactioneze cu alte persoane aflate la petrecere, interesate de cultura romaneasca. Biletul de intrare costa 5 dolari de persoana, 10 dolari de familie si este gratuita pentru membrii RAFA si oaspetii din Romania.

Galeria in care se va desfasura intalnuirea anula se afla la adresa 2532 W. 28th Ave., Denver, CO 80211.

 
Observatorul isi continua cenaclul si in octombrie si noiembriePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :357
Monday, 03 October 2005

Cenaclul revistei romanesti din Toronto Observatorul si-a facut public programul pentru lunile octombrie si noiembrie, ca si in datile precedente acesta anuntandu-se a fi extrem de bogat.

Astfel, pentru luna in curs s-au pregatit prezentarea noilor carti Pod peste Atlantic sau Eternele meleaguri de acasa eseuri si insemnari de Horia Ion Groza, Defending Mircea Eliade, eseuri de Francis Ion Dworjak, o lectura din creatiile membrilor cenaclului, un concert de vioara, o expozitie de desene si pictura, dar se vor prezenta si carti si reviste primite la redactie. Aniversarile lunii sunt Ciprian Porumbescu, ID Sarbu si Take Ionescu.

In ceea ce priveste luna noiembrie, personalitatile acesteia vor fi marii scriitori Liviu Rebreanu si Mihai Sadoveanu, un alt eveniment al cenaclului fiind aducerea in atentie a datei de 1 decembrie 1918, informeaza portalul revistei. Totodata, la editia aceasta va avea loc o intalnire cu scriitorul Petru Popescu, se vor prezenta cartile Arta regala si Franc-Masoneria de Mircea Tamas, In the beginning was the end by Adriana Georgescu, se va face o lectura din creatiile membrilor cenaclului, iar noul teatru Tudor Musatescu din Toronto isi va prezenta repertoriului si colectivul. Tot la aceasta editie a cenaclului vor ava loc si un concert de pian, o expozitie de grafica, premiile cenaclului si revistei Observatorul, si se vor prezenta carti si reviste primite la redactie.

 
Inca doua distinctii internationale pentru Cristi Puiu si dn. LazarescuPDF Print E-mail
Namur, Belgia/Romanian Global News
Accesari :359
Monday, 03 October 2005

Juriul Festivalului International de Film Francofon din Namur, incheiat la finele acestei saptamani, a acordat inca o distinctie importanta filmului lui Cristi Puiu, Moartea Domnului Lazarescu.

Pentru tabloul detaliat si de neuitat al finalului unei vieti obisnuite, pelicula regizorului roman a primit la Namur premiul pentru Cel mai bun film, in timp ce actrita distribuita in rolul principal feminin, Luminita Gheorghiu a primit si ea premiul pentru Cea mai buna actrita.

Cristi Puiu a realizat primul sau scurt-metraj, intitulat Interioare, in 1993, iar in anul 1995, scurt-metrajul sau de scoala, Inainte de micul dejun, este selectionat la Festivalul de Film de la Locarno. In 1996 primeste o diploma din partea Scolii Superioare de Arte Vizuale de la Geneva, unde intrase initial la setia de pictura. Acesta este si momentul in care se decide sa se intoarca in Romania si sa faca filme. Dupa cateva documentare realizate de Puiu, romanul castiga un concurs organizat in 1999 de catre Oficiul National de Cinematografie, cu primul sau lung-metraj de fictiune,Marfa si banii. In 2004, scurt-metrajul sau Un cartus de Kent si un pachet de cafea obtine Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin. Cu pelicula sa de un real succes Moartea Domnului Lazarescu, Cristi Puiu castiga la Cannes Premiul Un Certain Regard, iar acesta este momentul in care pentru tanarul regizor roman, la fel ca si pentru filmul sau, se deschid portile unui drum plin de succese in cinematografia internationala.

 
Afacerile romanesti infloresc in CanadaPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :366
Monday, 03 October 2005

Romanii din Vancouver au posibilitatea de a-si alege un aranjament floral pentru orice ocazie din viata lor prin intermediul companiei florale Bloom European Floral Design.

Firma este condusa de romanul Ioan Pasca si aduce un plus de originalitate si de prospetime in peisajul business-urilor conduse de romani. Bloom European Floral Design preia si comenzi on-line 24/7, de unde se pot alege in timp util buchetul, florile sau aranjamentul si unde se poate plati pe un server securizat cu credit card-ul, informeaza portalul romanilor din Vancouver. mai multe informatii si modele de aranjamente florale se pot gasi pe portalul firmei, ce poate fi accesat la adresa de web http://www.bloomfloralonline.com/.

 
Produse de acasa pentru romanii din CanadaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :352
Monday, 03 October 2005

Comunitatea de romani care locuieste in regiunea canadiana British Columbia poate sa aiba in casele ei cateva produse romanesti de calitate aduse chiar din Romania.

Pe langa faimoasa apa minerala Borsec, romanii din aceasta parte a continentului nord-american mai au la dipozitie cu ajutorul companie Carpathian Spring Distribution din New Westminster si biscuiti (inclusiv vestitele eugenii), cereale si paste aduse tocmai de acasa, anunta portalul Centrului Comunitar Romanesc din Britsh Columbia. Mai multe detalii despre modalitatile de cumparare si de livrare se pot obtine de pe site-ul firmei, accesibil la adresa: www.carpathianspring.com

 
Inca o romanca se remarca prin frumusete in ItaliaPDF Print E-mail
Alassia, Italia/Romanian Global News
Accesari :382
Monday, 03 October 2005

"Miss Maglietta Bagnata" a revenit, la editia sa de anul acesta, romancei Monica Craciun.

Celebrul concurs de tricouri ude, la care se prezinta an de an sute de fete, decide care sunt cele mai frumoase forme feminine, asa cum se intrezaresc ele prin materialele ude. Membrii juriului sunt in majoritate barbati, angajati ai primariei din Alassio, comuna in care s-a defasurat evenimentul, dar si persoane din show-bizz si reprezentanti si presei.

Din cele 16 finaliste, romanca in varsta de 25 de ani a facut cea mai buna impresie. Ea a fost supusa la o proba speciala, intitulata "sport si gravitatie", "un omagiu adus sportului rege", informeaza un site al romanilor in Italia. Astfel, Monica a fost nevoita sa apere un set de lovituri de la 11 m, spre deliciul celor cateva mii de spectatori. Monica locuieste in Italia de trei ani si este suporter al clubului Juventus Torino si al lui Adrian Mutu.

 
Romanii de la Inter-Art concerteaza la Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 03 October 2005

Grupul de Muzica si Dans Conteporan Inter-Art, coordonat de Mihaela Vosganian, va sustine luni, 3 octombrie, un spectacol la Sala Centrului de Arte Nate Holden din Los Angeles.

Reprezentatia se va desfasura in cadrul Forumului Muzical Mondial consacrat creatiei contemporane a femeilor compozitoare. In cadrul spectacolului se vor prezenta lucrarile Reverberatii de Mihaela Vosganian si Electro Trance de Irinel Anghel, informeaza postul national muzical de radio. La eveniment vor participa Irinel Anghel, ca interpreta vocala si la chitara electrica, Andrei Kivu, la violoncel si tuba si Mihaela Vosganian, la instrumente de percutie. Totodata, Liliana Iorgulescu, careia ii apartine si conceptia coregrafica, va dansa pentru publicul american.

 
Concert de lied-uri cu Ana Stefanescu la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :378
Monday, 03 October 2005

Casa Culturala Belgo-Romana Arthis, din Bruxelles, va organiza joi, 27 octombrie, un concert special de lied-uri sustinut de tanara artista romanca Ana-Camelia Stefanescu.

Evenimentul se va desfasura la Casa de Spectacole la Bellone din capitala belgiana, cu incepere de la ora 20.00 si reprezinta un moment deosebit prin aceea ca marcheaza aniversarea a 10 ani de activitate pentru Arthis.

Programul acestei seri va cuprinde lucrari de Mozart, Enescu, Bretan, Obradors, Gounod, Puccini, Rossini, Verdi, etc. Soprana romanca, castigatoarea premiului al doilea la Concursul Regina Elizabeta, va fi acompaniata la pian de un alt reputat artist, in persoana lui Peter Tomek.

Concertul de la Bruxelles se desfasoara in cadrul Festivalului George Enescu, iar pretul unui bilet de intrare este de 15 lire, cu mentiunea ca este necesara o rezervare prealabila, care se poate face la numarul de telefon 02/511.34.20.

 
Horia Rosca expune la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :318
Monday, 03 October 2005

Pictorul roman Horia Rosca isi va deschide vineri, 7 octombrie, portile expozitiei de acuarele Fragmentarium, la Berlin.

Horia Rosca, nascut in 1948 in Romania a studiat pictura la Academia de Arte din Bucuresti si s-a specializat ulterior in restaurare de pictura in ulei si lemn, lucrand o perioada ca restaurator la Muzeul de Arta. In 1972 este premiat al concursului Musee 2000 Luxemburg si laureat al Marelui Premiu pentru Arta monumentala (mozaic in piatra). In perioada 1982-1984 are o bursa de studii la Florenta. In 1983 se stabileste in Germania, la Dusseldorf. Devine scenograf la Teatrul municipal Langenfeld (1987-1989), apoi artist liber profesionist (ilustratii, afise, scenografie, arhitectura interioara). Lucrarile sale fac parte, in prezent, din numeroase expozitii personale (Dusseldorf, Gand, Koln, Essen, Bucuresti-Fundatia Culturala Romana), dar ele au beneficiat si de participari la expozitii de grup la Roma, Palermo, Aachen, Gottingen, Paris, Moscova, Bratislava.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions