Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Noi informatii despre actele de stare civila pentru romanii din afara tariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :448
Wednesday, 05 October 2005
Cetatenii romani aflati in strainatate, care solicita informatii cu privire la intocmirea actelor de stare civila, au fost instiintati de Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor de existenta catorva noi aspecte pe care acestia trebuie sa le cunoasca.

Astfel, certificatele de stare civila procurate din strainatate pot fi transcrise in registrele de stare civila romane, iar odata cu modificarile aduse prin Legea nr.94/2004 si introducerea alin. (2) la art.42, din necesitatea simplificarii procedurilor, inregistrarea in registrele de stare civila romane se poate face si prin inscrierea la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei. In contextul acestor doua articole de lege, autoritatile romane au dorit sa vina in sprijinul cetatenilor romani aflati in strainatate si care sunt in posesia unor certificate de stare civila eliberate de autoritatile straine.

Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea certificatelor de stare civila obtinute de la autoritatile straine in registrele de stare civila de la misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei din tara de resedinta, iar in cazul in care doresc sa solicite transcrierea in tara aceasta se poate face si prin imputernicit cu procura speciala.

In cazul inscrierii certificatelor de nastere in registrele de stare civila romane, pentru copiii nascuti pana la data de 31.12.2003, codul numeric personal se va atribui de catre Directia de Stare Civila din cadrul Consiliului Local al Sectorului 1 al municipiului Bucuresti, pe baza listelor de coduri numerice repartizate acesteia, informeaza un comubnicat de presa emis de Ministerul Administratiei si Internelor.

In situatia copiilor nascuti incepand cu anul 2004 si pentru care se solicita inscrierea certificatelor eliberate de autoritatile straine, ulterior acestui an, se va atribui cod numeric personal din listele de coduri precalculate pentru anul 2004 si urmatorii, existente la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei.

 
Actele justificatoare numai pentru romanii care merg in spatiul SchengenPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :455
Wednesday, 05 October 2005
Conform unui protocol de colaborare intre Romania si Ungaria, cetatenilor romani care vor sa iasa din tara nu li se vor mai solicita documente justificative in cazul in care calatoresc in alte state decat cele apartinand spatiului Schengen.

Protocolul urmeaza sa fie semnat la initiativa ministrul roman al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si a omologului sau maghiar, Monika Lamperth, care au convenit, in cursul unei convorbiri telefonice purtate marti, 4 octombrie, ca politiile de frontiera din cele doua tari sa colaboreze in vederea impiedicarii migratiei ilegale in spatiul Schengen.

Ca urmare, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 820/2005 va fi revizuit, iar cetatenilor care se deplaseaza in alte state decat cele din spatiul Schengen nu li se vor mai solicita la trecerea frontierei documente justificative privind scopul si conditiile calatoriei. Pana in prezent, eliminarea acestei conditii nu era posibila, intrucat un cetatean care declara la punctul de trecere a frontierei ca urmeaza sa calatoreasca in Ungaria avea posibilitatea sa ajunga in oricare din statele Uniunii Europene.

Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor revizuit in acest sens se afla in curs de redactare si va fi trimis astazi spre publicare la Monitorul Oficial al Romaniei.

Noile reguli vor simplifica mult formalitatile de trecere a frontierei pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in statele care au aderat la Uniunea Europeana in ultimul val, afirma ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

 

 
Romania, Bulgaria si Turcia s-au consultat militar la SofiaPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :387
Wednesday, 05 October 2005

Secretarul de stat in ministerul Afacerilor Externe din Romania, Teodor Baconschi, a participat luni, 3 octombrie, la consultarile politico militare dintre Romania, Bulgaria si Turcia, desfasurate la Sofia, in organizarea ministerului bulgar al Afacerilor Externe.

Reuniunea a facut parte din procesul de consultari trilaterale pe problematica de securitate a Marii Negre lansat de Romania la inceputul acestui an in cadrul cooperarii dintre cele trei state. Obiectivul acestor consultari este de a aprofunda dialogul si coordonarea dintre Romania, Bulgaria si Turcia privind cooperarea in regiunea Marii Negre, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Consultarile de la Sofia au scos in relief interesul comun al celor trei tari participante pentru consolidarea stabilitatii si dezvoltarea democratica a regiunii Marii Negre, precum si pentru ancorarea acesteia la comunitatea euro-atlantica, in contextul relatiilor aprofundate de parteneriat ale tuturor statelor din regiune cu NATO si al politicii de vecinatate a UE. Delegatiile au fost de acord ca integritatea teritoriala a statelor riverane este esentiala pentru stabilitatea intregii regiuni si ca Romania, Bulgaria si Turcia trebuie sa isi uneasca resursele si energiile politice pentru sustinerea proceselor democratice si a dorintei statelor din zona de intarire a cooperarii cu NATO si UE.

Reprezentantii Romaniei, Bulgariei si Turciei au facut o analiza in amanunt a mecanismelor de cooperare regionala existente in domeniul securitatii Marii Negre, concluzionand ca este necesara atat valorificarea potentialului acestora, cat si explorarea modalitatilor prin care organizatiile euro-atlantice le pot aduce mai multa valoare. Consultarile au relevat faptul ca toate statele riverane si din regiunea extinsa a Marii Negre trebuie sa se implice in acest efort, iar Romania, Bulgaria si Turcia trebuie sa dezvolte cooperarea trilaterala in scopul promovarii problematicii regiunii pe agenda forurilor europene de securitate din care cele trei tari fac parte.

Consultarile trilaterale Romania Bulgaria Turcia pe problematica securitatii Marii Negre vor continua in mod regulat si ori de cate ori va fi nevoie, mai anunta MAE.

 
Problema Bisericii si a statului in Europa de Est va fi dezbatuta la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Wednesday, 05 October 2005
Mitropolia Moldovei si Bucovinei in colaborare cu Centrul de studii post-comuniste St. Francis Xavier University, din Canada organizeaza in perioada 5-6 octombrie la Centrul Eparhial Iasi simpozionul international Biserica si stat in Europa de Est.

Evenimentul este rezultatul unei colaborari intre eparhia ieseana si centrul canadian al carui director este Lucian Turcescu, profesor de patrologie si bizantinologie la Universitatea din Montreal, informeaza Radio Trinitas. Simpozionul a fost discutat de cele doua parti organizatoare anul trecut, zilele in care se desfasoara acesta fiind dedicate unor discutii despre diverse tari si probleme revelante pentru religie si politica in Europa de Est si fosta Uniune Sovietica. Dezbaterile se vor desfasura in sala Dr. Iustin Moisescu a Centrului Eparhial si va reuni participanti din Statele Unite, Canada, dar si din Europa, inclusiv din Europa de Vest si de Est. Majoritatea celor prezenti sunt profesori universitari sau cercetatori specializati pe problemele respective, directori de centre de cercetare care se ocupa de Europa de Est, pe probleme post-comuniste, de religie si politica, specialisti in constitutionalism, specialisti in Rusia si specialisti in alte tari din Europa de Est.

 
Ultimele pregatiri pentru Targul International de Turism al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Wednesday, 05 October 2005
Cea de-a XIV-a editie a Targului International de Turism al Romaniei, ITF, se va desfasura in perioada 20-23 octombrie in Complexul Expozitional Romexpo din Bucuresti.

Manifestarea expozitionala de referinta pe piata turistica va combina oferta interna cu cea internationala de servicii turistice si va aborda o tematica importanta structurata pe participari oficiale si regionale,  agentii de turism si touroperatori, autoritati si asociatii profesionale din turism, organizatori de congrese si turism de afaceri, statiuni turistice, complexe balneare, hoteluri si companii hoteliere, pensiuni, cabane, campinguri, servicii de alimentatie publica in turism, servicii de transport in turism, servicii financiare si de asigurari, IT in turism, sisteme de rezervari, invatamant, formare profesionala in turism, edituri si publicatii de turism, dar si promovare si marketing turistic.

Pana la sfarsitul lunii septembrie la targ se inscrisesera peste 200 de firme, care ocupa o suprafata in crestere fata de editia 2004 a ITF, din Romania si din Austria, Bulgaria, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Israel, Italia, Olanda, Portugalia, Turcia si Ungaria

Editia din acest an pune accent pe prezentarea potentialului turisitic al Romaniei, informeaza un comunicat de presa emisa de organizatori. Un alt eveniment inclus in cadrul targului va fi cea de-a doua editie a Salonului National de Fotografie Turistica, organizat de revista Vacante si Calatorii. Programul de vizitare al manifestarilor expozitionale este intre 10:00 si 18:00.

 
Romania si Franta isi relanseaza relatiile economicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Wednesday, 05 October 2005
Uniunea Generala a Industriasilor din Romania, UGIR 1903, si Centrul European de Afaceri au semnat la Pavilionului Francez din cadrul celei de-a XXXI-a editii a TIB, un protocol de cooperare care va institutionaliza un nou tip de relatii economice intre Romania si Franta.

Primul obiectiv este atragerea de investitii franceze directe si dirijarea procesului de delocare a capacitatilor de productie din Uniunea Europeana spre Romania, informeaza Prompt Media. Industriasii romani au aratat ca prin investitii directe in Romania se pot sprijini cresterea competitivitatii economiei franceze si forta acesteia de a concura cu marile puteri economice din intreaga lume. Presedintele Centrului European de Afaceri, Stefan Oprea, a declarat ca s-a creat astfel contextul de atragere a peste 100 milioane de euro investitii in furnizori pentru sectorul metalurgic, industria constructoare de masini si alte sectoare industriale franceze. Un alt obiectiv al protocolului il reprezinta deschiderea unei reprezentante a UGIR 1903, la Lyon, pentru a sprijini expansiunea firmelor romanesti in spatiul Uniunii Europene.

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania 1903 este Confederatia Nationala a Patronatelor si Asociatiilor Profesionale din industrie, agricultura, servicii, constructii, tehnologia informatiei, telecomunicatii, transporturi, invatamant, cercetare-proiectare, sanatate, turism, profesii liberale si finante-banci din Romania.

 
Poli Timisoara testeaza forta Sampdoriei inaintea SteleiPDF Print E-mail
Genova, Italia/Romanian Global News
Accesari :530
Wednesday, 05 October 2005
FC Poli Timisoara va sustine sambata, 1 octombrie, in localitatea italiana Viareggio, un meci amical in compania echipei italiene italiana Sampdoria Genova.

Partida va incepe la ora 16:00, ora Romaniei, si va reprezenta un meci de verificare nu numai pentru fotbalistii romani, ci si pentru cei straini, care urmeaza sa intalneasca pe 3 noiembrie la Genova, in etapa a doua, echipa Steaua Bucuresti in Grupa C a Cupei UEFA. Sampdoria profita, ca si Poli, de intreruperea campionatului pentru meciurile din preliminariile CM 2006, anunta TVR. Poli Timisoara a ajuns in Peninsula cu avionul, pana la Florenta, de unde a plecat la Montecatini, unde va efectua un cantonament. Din lotul timisorean de 16 jucatori absenteaza senegalezul Mansour si ghanezul Osei, pentru care formalitatile obtinerii vizelor nu au fost rezolvate, dar si Silvasan, acesta fiind in continuare accidentat. Printre jucatorii lipsa se mai numara S. Radoi, Ovidiu Petre, australianul McKain si venezueleanul Paez, care au fost convocati la loturile nationale. Biletele pentru meciul de la Viareggio vor avea pretul de 8 euro.

 
Ofensiva simbolurilor maghiare in TransilvaniaPDF Print E-mail
Sf. Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :600
Wednesday, 05 October 2005

In aceste zile Senatul dezbate numeroase legi importante in procesul de integrare al Romaniei la Uniunea Europeana. Printre acestea si viitoarea lege a minoritatilor nationale care a trecut de Guvern.

Asistand la lucrarile din acest for superior al legislativului roman si vazand cum iau in deradere senatorii romani punctele slabe pe care aceasta lege le cuprinde pe tot parcursul celor 78 de articole si ca nu se tine cont foarte mult de societatea civila care a inaintat peste 150 de amendamente, de faptul ca pana si Comisia de la Venetia a recomandat ca nu este o lege necesara procesului de integrare si ca daca totusi Romania vrea sa o adopte, trebuie sa umble serios la ea pentru ca are carente, lipsa de interes a celor care sunt trimisi in fotoliile senatoriale si platiti din banii contribuabililor romani de toate etniile este de neanteles pentru un om normal si de bun simt. Bascalia si mistocarelile nu au ce cauta in momentul in care se discuta de soarta viitoare a Romaniei. Promulgarea unei astfel de legi care a fost calificata chiar si de minoritari ca fiind anticonstitutionala si in favoarea unei singure minoritati, care a si redactat-o si o promoveaza la santaj, cea maghiara, ar putea arunca Romania in conul de umbra al tarilor cu potentiale conflicte inghetate. Discriminarea pozitiva pe care o promoveaza aceasta lege, si pe care o recunosc deschis si promotorii ei, liderii UDMR, nu se practica nici unde in lumea civilizata in detrimentul majoritatii si al sigurantei nationale. Nu este acesta un act normativ la fel de important cum sunt legile privind personele cu handicap sau copii strazii, adoptiile internationale sau oricare alta lege importanta care ne tine in urma celorlalte tari pentru ca el sa reprezinte o prioritate pentru guvernul roman asa cum a declarat-o de la instalare, ca presiune probabil pentru voturile UDMR-istilor si ale minoritatilor nationale. Insa ce s-a vrut si ce-a iesit este cu totul diferit si in conditiile in care minoritatile romanesti din jurul granitelor nu se bucura nici de a zecea parte din ce au omoloagele lor in Romania, nu se cade ca mai marii tarii sa se ocupe de soarta minoritarilor atata vreme cat acestia au deja garantate drepturile prin Constitutia Romaniei, cel mai important act al statului roman caruia ei trebuie sa-I fie fideli si nu sa-l santajeze cu loialitate pentru niste drepturi care nu ar face decat rau in comunitatile unde acestia sunt majoritari. Luand exemplul Harghitei si Covasnei unde populatia majoritara o reprezinta cea maghiara si unde actiunile de intimidare la adresa populatiei minoritare, reprezentata de romani, sunt pe fata, unde autoritatea statului este impotenta in apararea drepturilor tuturor cetatenilor sai, unde tinerii pleaca vazand cu ochii de langa parintii si familiile lor numai pentru simplul motiv ca nu isi pot face o cariera in aceste doua judete, te intrebi ce se poate intampla multiplicand aceste practici ale maghiarilor la 20, cate minoritati nationale are Romania. Motivele declarate ale UDMR-ului sunt deja cunoscute: autonomia administrativa obtinuta prin intermediul autonomiei culturale pe care aceasta lege o va institui in cazul in care ea va fi adoptata in forma actuala. Va prezentam astazi un crampei din ceea ce romanii din Covasna sunt nevoiti sa traiasca zilnic si asta fara aceasta lege. Pe zidurile Consiliului Judetean troneaza de cateva zile stema Ungariei Mari iar societatea civila romaneasca nu stie deja cui sa-i mai semnaleze acest lucru intrucat toate organismele care s-ar ocupa de aceasta problema, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, sunt conduse de reprezentanti ai UDMR-ului. Foarte bine, am putea spune, insa daca acestia ar fi loiali statului roman si s-ar comporta echidistant in aceste situatii, asa cum este si normal, cazuri de acest gen nu ar mai intretine o tensiune mocnita in randul populatiei romanesti din zona. Semnale de acest gen au mai fost prezentate de mass media insa cine le ia in seama? Si totusi, cetateanul de rand, cel din ai carui bani sunt platiti toti acesti functionari de toate etniile, cere respect oriunde se duce pe teritoriul tarii lui si daca intra intr-o institutie publica din Covasna sau Harghita are pretentia sa-si poata rezolva problemele in limba oficiala a tarii si nu sa i se ridice din umeri sfidator si sa fie trimis sa converseze cu portarul, care si el trebuie sa aiba in fisa postului obligatia de a cunoaste maghiara intai si apoi romana. Am discutat pe aceasta tema cu un reprezentant al Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, dr. Ioan Lacatusu Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, care ne-a explicat mai detaliat motivul supararii actuale.

RGN: Domnule profesor dr. Ioan Lacatusu. Sunteti unul din reprezentantii romanilor din Covasna si in lucrarile dumneavoastra de specialitate si in luarile de cuvant sunteti promotorul unor relatii interetnice in spirit european. Cum se face totusi ca acest lucru nu se poate realiza nici in anul 2005? Ce fac liderii maghiari? Cum calificati gestul Consiliului Judetean de a arbora pe cladirea din Sfantu Gheorghe, stema Ungariei mari?

Ioan Lacatusu: Din punctul meu de vedere afisarea emblemei Ungariei Mari pe sediul unei cladiri a statului roman este inca un gest care dovedeste faptul ca pana la obtinerea autonomiei pe cale legala conducerea judetului si a organizatitiei judetene a UDMR-ului doresc sa transmita un semnal ca ei de fapt conduc acest judet fara sa tina cont de legislatia romaneasca.

RGN: Exista poate in acest efigiu si o marturie a celor aproape 25% de romani care traiesc in judetul Covasna?

I.L.: Nu! Nici vorba! Problema se pune in felul urmator: nu s-a asteptat, conform metodologiei, pe aceasta discutie care dureaza de ani de zile, dupa ce s-a obtinut hotararea Consiliului Judetean avizul Comisiei Centrale de Heraldica, aprobarea stemei printr-o hotarare de guvern asa cum spune legislatia Romaniei. Faptul ca s-a recurs la o stratagema si se invoca ca nu ar fi stema Ungariei, stema veche de pe vremea Austro-Ungariei, ci un insemn care a fost inscris la OSIM, este o modalitate, greu de calificat, de nerespectare a legilor tarii de catre cei care practic ar trebui sa le urmareasca. Suntem surprinsi de lipsa de reactie a prefecturii si a partidelor politice, atat de la putere cat si din opozitie. Societatea civila romaneasca si-a spus punctul de vedere raspicat de nenumarate ori. Un asemenea gest, inca o data, dovedeste faptul ca la nivelul simbolic se vrea sa se transmita un oarecare mesaj. Indiferent cum va fi viitoarea lege a minoritatilor nationale noi facem ceea ce trebuie sa facem din perspectiva intereselor pe care le reprezinta aceasta si, personal sunt convins ca nu sunt ale populatiei maghiare ci ale unor lideri care se incapataneaza contra curentului sa actioneze in acest mod care irita populatia romaneasca. Aceste demersuri fac deservicii convietuirii interetnice si gestul lor de acum este la fel de greu de calificat ca si cele de pana acum.

RGN: Cum se simte populatia romaneasca de acolo in fata lipsei de reactie a autoritatilor romane, si vis-a-vis de asemenea gesturi?

I.L.: La fel ca si intotdeauna parasita! Desi Presedintele Basescu a spus ca va tine la demnitatea fiecarui roman, iata ca nici Presedintia, nici executivul, nici Parlamentul nu se intereseaza de ceea ce inseamna sensibilitatile, valorile, interesele, respectul fata de un sfert din populatia judetului si, repet inca o data, marginalizata, parasita, obiect de joc politic, atunci cand fac si se desfac protocoale; dupa ce trec alegerile populatia romaneasca ramane in continuare neglijata, din punct de vedere electoral, si, in conditiile acestea, ceea ce se intampla de 15 ani incoace, accentul cade pe adancirea procesului de enclavizare etnica a populatiei majoritare, de realizare efectiva a autonomiei in dezinteres total fata de ceea ce insemna populatia romaneasca din zona.

RGN: Sunt semnale, care ne vin din Transilvania, ca exista un adevarat razboi al simbolurilor. Iata, la Cluj, dupa plecarea primarului roman si a viceprimarului roman din Cluj, viceprimarul maghiar, in lipsa lor, a luat hotararea sa acopere relicvele romane descoperite in Piata Unirii din Cluj. Pe de-o parte, alte semne ale civilizatiei romane si daco-romane sunt iata ascunse iar pe de alta parte simbolurile Ungariei Mari sunt puse in evidenta. Cum comentati?

I.L: Daca la Cluj, unde populatia de etnie maghiara reprezinta sub 20% s-a permis ca un viceprimar sa faca acest gest, imaginati-va ce se intampla in cele doua judete unde, in conditiile ponderii populatiei cunoscute, de foarte mult timp, acest razboi la nivel simbolic este coordonat, condus cu dibacie pentru a se arata ca nu este un spatiu care apartine Romaniei. Vorbesc in acest sens sutele de monumente dedicate la mileniu si o suta de ani de la venirea si inscaunarea maghiarilor, tot felul de personaliati ale istoriei ungare si, retineti, nici o personalitate a Ungariei care a facut ceva pentru punerea in valoare a interculturalitatii romano-maghiare, nu isi gaseste bustul sau reprezentarea, tocmai pentru ca au facut ceva pentru apropierea fata de romani. Numai evenimentele si personalitatile care au despartit mereu pe romani de maghiari sunt reprezentate. In Covasna si Harghita acest razboi al simbolurilor dateaza de mult timp nestingherit pe fondul unui vid de legislatie a Romaniei si pe fondul dezinteresului Bucurestiului de ceea ce se intampla in zona.

 
Calus peste gura romanilor din TimocPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :962
Wednesday, 05 October 2005

Pentru ca Romanian Global News a anuntat prima, inaintea MAE, despre vizita secretarului de stat al DRRP Mihai Gheorghiu in Serbia Muntenegru, corespondentul Romanian Global News din Timoc a solicitat un interviu in exclusivitate Presedintelui Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, dr. Pedrag Balasevici, cel care conduce cel mai important partid romanesc din Timoc, despre convorbirile pe care Gheorghiu le-a purtat cu organizatiile cele mai reprezentative ale romanilor din Timoc. Comportamentul descris este socant pentru un demnitar care are pretentia ca reprezinta Romania si interesele romanesti.

RGN PRESS- Spuneti-mi, domnule Presedinte, cum s-a desfasurat vizita domnului secretar de stat, Mihai Gheorghiu, in zona Timocului si ce s-a intamplat la intalnirea domniei sale cu organizatiile romanesti din zona ?

Dr. Pedrag Balasevici - Partidul Democrat al Romanilor din Serbia a fost imputernicit de celelalte organizatii membre ale Federatie Romanilor din Serbia sa informeze opinia publica si mass-media din Romania cu toate discutiile si cu toate intamplarile de la convorbirile cu domnul secretar de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, domnul Mihai Gheorghiu si cu domnul Lucian Ristea, insarcinat cu afaceri la ambasada Romaniei de la Belgrad.

 

RGN PRESS- Mi se pare absolut normal si este o relatie absolut normala pe care Partidul Democrat al Romanilor din Serbia o are cu presa si cu opinia publica din Romania. Dar ce s-a intamplat ?

Dr. Pedrag Balasevici - Dupa doua ore de intarziere, delegatia departamentului si delegatia ambasadei romane de la Belgrad a sosit la cancelaria din Negotin si intalnirea a inceput la ora 15 :00. Nici nu ne imaginam, nici nu credeam ca o sa se intample tot ce s-a intamplat. Impresia noastra a fost ca de la inceput delegatia romana a vrut sa rupa toate legaturile cu Federatia Romanilor din Serbia si cu romanii din Timoc. Pentru ca noi am avut o sedinta a conducerii Federatiei si pe mine m-au insarcinat colegii mei din Federatie, sa deschid sedinta cu intrebarea care a fost scopul si ce s-a discutat la Belgrad si la primaria din Negotin, pentru ca delegatia a vizitat-o si pe primarita din Negotin, si sa ne informeze si pe noi despre discutiile pe care le-au avut.

Si inaltul demnitar al statului roman si domnul Lucian Ristea, insarcinat cu afaceri, au zis ca este foarte nepoliticos din partea mea si au dat cu pumnul in masa si au zis ca daca nu-mi retrag intrebarea ei se vor ridica si vor pleca.

Noi am fost, intr-adevar intr-o situatie delicata, si avand in vedere ca nu am vrut sa fiu acuzat eu de esuarea discutiilor, mi-am retras intrebarea. Dar si mai departe s-a continuat cu un monolog al inaltului demnitar roman. A inceput cu niste acuzatii de genul, ca noi vrem sa dam o limba noua, un alfabet nou si o denumire noua si ca fragmentam corpul roman national din Serbia; ca suntem lasi, va dati seama ?! ca suntem lasi, care nu au facut nimic in cei 15 ani, ca suntem ca floarea soarelui si apoi de ce ne folosim de sintagma tara mama spirituala si ne comportam cum ne comportam noi.

Va dati seama ? Aici, mai ales pe mine m-a deranjat lucrul acesta, pentru ca floarea soarelui face din parte din simbolul Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, care este si afiliat Federatiei Romanilor din Serbia. Floarea soarelui, de altfel, este simbolul soarelui si in mitologia romana de aici si in traditia noastra nationala inseamna foarte mult pentru romanii de aici. Eu pot sa inteleg ca domnul Gheorghiu nu stie lucrul acesta, dar cel putin sa taca. Pentru ca prima data am fost acuzati du un alt partid de aici aproape inexistent aflat in relatii speciale cu niste oameni din ambasada romana. Nu cumva aici exista vreo legatura ? Noi stim ca exista si am avut impresia ca domnul Gheorghiu vorbeste ca un purtator de cuvant al unui partid din Timoc. Este de necrezut si noi am fost socati si ne-a trebuit si putin timp sa ne revenim din socul acesta care s-a petrecut aici.

RGN PRESS - Deci, ati fost acuzati ca nu ati facut nimic in toata aceasta perioada? Opinia publica din Romania stie ca ati fost dintre cei mai activi actori pe scena romaneasca din Timoc.

Dr. Pedrag Balasevici- Eu nu chiar nu stiu ce a vrut domnul Gheorghiu sa spuna despre perioada de 15 ani de zile, ce am facut sau nu am facut noi. Intrebarea aceasta trebuia pusa altcuiva, care de 15 ani de zile are si organizatia si care intr-adevar nu a facut nimic.

RGN PRESS- La cine va referiti ?

Dr. Pedrag Balasevici - Ne referim la Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia, ne referim la organizitia care exista de 15 ani de zile si care nu a facut nimic. A informat de fiecare data gresit opinia publica si pe politicienii romani si din cauza asta am ajuns astazi in situatie in care suntem, sa fim noi acuzati ca noi vrem sa creem o alta natiune, o alta limba, ca noi suntem cei care suntem tradatori ai romanilor de aici.

RGN PRESS - Vroiam sa va intreb, Dvs. sustineti introducerea limbii materne in scoli. La ce limba materna va referiti ?

Dr. Pedrag Balasevici - Noi, cand vorbim de limba, vorbim de limba romana. Cand vorbim de poporul de aici, vorbim de romani. Aici este o problema pe care cei din delegatie, ori nu au vrut sa o inteleaga, ori nu o inteleg. Vorbim de sinonimie care exista in limba sarba si in limba romana intre cuvantul vlah si roman, vorbim despre poporul de aici. Vorbim daca vrem sa-l pierdem pentru totdeauna si sa continue asimilarea care exista de 170 de ani. Sau sa incercam sa-i sustinem pe oamenii de aici care sunt la pamant cu constiinta nationala. Daca crede domnul Gheorghiu ca in doi sau trei ani se poate ridica constiinta nationala, se inseala amarnic! Aici noi incercam, noi avem in spate pe popor si asta pe noi ne intereseaza. Cat avem in spate pe poporul roman de aici, noi nu trebuie sa avem parteneri cum au fost cei de sambata de la Negotin.

RGN PRESS - Ce s-a intamplat in cadrul discutiilor ? Care a fost reactia demnitarului roman si a delegatiei romane ?

Dr. Pedrag Balasevici- Va dati seama ca daca de la inceput cineva bate cu mana in masa, in cadrul unui dialog cu organizatiile noastre... De fapt nu a dorit sa discute despre problemele reale care exista. A incercat sa ne ameninte. Eu conduc un partid politic, sunt in Federatie co-presedinte, dar am vazut ca organizatiile neguvernamentale romanesti din Timoc vor fi lasate anul acesta fara nici un proiect, pentru ca noi nu suntem baieti buni si nu vrem sa ascultam de domnul Gheorghiu si de domnul Ristea. Deci, din cauza aceasta, probabil, organizatiile romanesti vor ramane fara proiecte anul acesta. Noi am vazut aici o amenintare, pentru ca domnul Gheorghiu a zis poate ne vedem sau poate nu o sa ne mai vedem niciodata, asta o sa depinda de voi.

RGN PRESS- Totusi domnul Gheorghiu nu reprezinta statul roman si cred ca romanii din Timoc trebuie sa aiba incredere in statul roman si sa continue demersurile pe langa alti demnitari pentru a reusi sa transmita mesajul pe care doresc sa-l transmita. Veti face acest lucru?

Dr. Pedrag Balasevici - Asa este. Asta si credem si din cauza asta noi am trimis ieri o scrisoare catre Presedintia Romaniei, pentru presedintele Romaniei, Traian Basescu, unde cerem sa fim primiti de domnul presedinte si unde dorim sa auzim de la cel mai inalt demnitar roman, care reprezinta Romania, care este pozitia fata de romanii din Timoc, pentru ca nu putem sa credem ca aceasta este pozitia Romaniei fata de romanii din Timoc.

RGN PRESS - Dupa cum stiti, presedintele Basescu a invocat permanent, in campania electorala, problema romanilor din Timoc si problema Basarabiei.

Dr. Pedrag Balasevici - Domnul presedinte Basescu a fost singurul inalt demnitar roman care, intr-adevar, prin declaratiile sale a sustinut pe romanii din Timoc si din cauza asta noi avem incredere in domnul Basescu si cerem si speram ca o sa fim primiti de domnul Basescu.

RGN PRESS- Reveniti asupra vizitei. Cum s-a desfasurat in continuare discutia cu delegatia din Romania?

Dr. Pedrag Balasevici - Domnul Gheorghiu a cerut sa facem un moratoriu de sase luni de zile in legatura cu constituirea consiliului national al romanilor din Timoc si a cerut sa-i dam raspunsul pana luni. Noi am dat raspunsul ca vom continua demersurile pentru ca asta nu doreste Partidul Democrat sau Federatia romanilor din Serbia, ci asta doreste poporul roman de aici. Doreste sa aiba consiliul lor care intr-adevar sa se lupte in continuare pentru drepturile romanilor din Timoc. Dupa care s-a incheiat discutia. Dupa socul pe care l-am avut, nici nu am vrut imediat sa informam opinia publica despre tot ce s-a intamplat in seara aceea.

RGN PRESS - Presa a avut acces la aceasta intalnire ?

Dr. Pedrag Balasevici Nu. Presa a avut acces dupa intalnire unde domnul Gheorghiu ne-a rugat sa nu afle presa despre discutiile pe care le-am avut si sa iesim cu alta declaratie, pe care noi am acceptat-o tot din cauza ca rusinea care s-a intamplat in seara aceea sa nu fie auzita mai departe. Dar dupa cateva zile ne-am revenit si credem ca totusi trebuie ca toti sa fie informati despre tot ce s-a intamplat la Negotin.

RGN PRESS - Ce presa din Romania a fost prezenta la eveniment ?

Dr. Pedrag Balasevici - Au fost prezenti reporterii de la Evenimentul Zilei si de la TVR din Craiova. Si mai trebuie sa adaug un lucru, dupa intalnirea de la Negotin toti am plecat la biserica din Malainita, sa aprindem o lumanare si sa ascultam o rugaciune. Va dati seama, delegatia a plecat fara sa spuna un amar de ramas bun. Nu trebuie spus mai mult. Dar mi se pare normal ca daca noi nu am fost politicosi si daca noi ne-am comportat cum a zis domnul Gheorghiu la inceput, ce sa spunem despre delegatie care a plecat fara un ramas bun de la noi, din Timoc. Asta este situatia reala, prin asta se vede cum domnul Gheorghiu, se intereseaza de romanii din Timoc.

RGN PRESS - Spuneti-mi care a fost reactia reprezentantului ambasadei la toata aceasta chestiune ?

Dr. Pedrag Balasevici - Aceeasi ca si cea a domnului Gheorghiu. L-a sustinut din toate punctele de vedere, vorbeau si unul si altul despre faptul ca noi ascultam de cineva, ca tot ce facem nu le facem din capul nostru, ci ca cineva ne poarta la toate lucrurile astea. Eu nu stiu la cine s-a referit si nici nu vreau sa ma gandesc la lucrul acesta, dar fiti siguri ca pe romanii de aici nimeni nu-i controleaza. Ii controleaza numai poporul roman de aici si vor raspunde numai in fata romanilor din Timoc.

RGN PRESS - Multumim foarte mult, domnule Presedinte.

Dr. Pedrag Balasevici - Si eu va multumesc.

(Romanian Global News va reveni cu o investigatie asupra celor ce pregatesc o asemenea vizita si cine sunt autoriiNotelor pe care le citesc demnitarii romani inainte de a pleca in Serbia-Muntenegru.)

 
Comunicatul MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :595
Wednesday, 05 October 2005

Secretarul de stat pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu a incheiat duminica, 2 octombrie, o vizita la romanii din Serbia si Muntenegru, pe care insa nimeni de la Bucuresti nu o anuntase anterior.

Vizita in Uniunea Serbia Muntenegru a inceput in data de 29 septembrie, iar pe perioada sederii sale acolo, Gheorghiu a avut discutii oficiale cu Ministrul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor al Uniunii Serbia Muntenegru, Rasim Ljajic, Ministrul Cultelor al Republicii Serbia, Milan Radulovic, precum si intalniri cu sefi ai administratiilor locale din Varset si Negotin, Republica Serbia, cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din provincia Voievodina si Serbia de Nord-Est, cu membrii Consiliului National al Minoritatii Romane din Serbia, la sediul Ambasadei Romaniei de la Belgrad. Progamul dplasarii a inclus si vizitarea unor obiective de interes. Secretarul de stat al DRRP a discutat aspecte relevante ale relatiei bilaterale si a abordat cu interlocutorii de la Belgrad evolutii semnificative din plan regional. S-a convenit ca, pana la sfarsitul anului, sa se desfasoare prima sesiune a Comisiei mixte romano-sarbe pentru problemele minoritatilor, care urmeaza sa fie pregatita prin intalniri, la nivel de experti, in cursul lunii octombrie.

In cursul discutiilor cu reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia, secretarul de stat in MAE roman a avut prilejul de a cunoaste nemijlocit realizarile si problemele acestora, propunerile concrete de intensificare si concretizare a legaturilor cu patria-mama, proiectele privind pastrarea identitatii lor lingvistice, culturale si religioase. Au fost vizitate, printre altele, cladirea Luceafarul din Varset, Casa de Presa si Editura Libertatea din Pancevo, biserica ortodoxa romaneasca de la Malainita.       

 
Romanii nimanuiPDF Print E-mail
Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :751
Wednesday, 05 October 2005

Conationalii nostri de pe Valea Timocului se plang ca sunt persecutati de autoritatile sarbe si ca au fost uitati de cele romanesti.

Reprezentantii comunitatii romanilor care traiesc pe Valea Timocului sustin ca sunt discriminati de autoritatile din Serbia - Muntenegru. Multi dintre ei spun ca nici macar nu au curajul sa-si declare nationalitatea in mod oficial, de teama ca si-ar putea pierde statutul social sau dreptul de munca.
La ultimul referendum, care a avut loc in 2002 in zona Negotin, unde 22 din 38 de sate au nume romanesti, doar 269 de localnici s-au declarat romani. Pana si portarul Primariei vorbeste aceasta limba, desi sustine ca este sarb. Explicatia este simpla. Daca spun ca sunt roman, raman fara serviciu, spun cei mai multi dintre timoceni.

Presedinta Fundatiei Culturale Ariadnae Filum, Milita Nesici, o fosta profesoara de 63 de ani, a incercat sa faca un referendum cu toti romanii din Timoc. In afara de cativa care ne-am inscris, restul au spus ca le este frica. Si fiica mea a facut la fel, desi noi suntem romani si neamul nostru a vorbit totdeauna romaneste. Mi-a zis ca se teme ca, figurand ca romanca in acte, va fi data afara de la munca, povesteste femeia. De aceeasi reticenta s-a lovit si reprezentantul Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, cand a incercat sa tina o evidenta scrisa, pe baza de semnaturi, cu romanii din zona.

Am fost amenintat cu moartea

Romanii de pe Valea Timocului, numiti vlasi sau tinteri, au in acte nume slave: Dragulovici, Milici, Alexandrovici. In sanul familiei, insa, fiecare si-a pastrat numele romanesc: Traian, Radu, Dumitru, Ana. Ei spun ca tocmai acest fapt este o dovada a procesului de deznationalizare la care au fost supusi. In plus, sustin ca deseori sunt priviti ca niste paria, atitudine vizibila mai ales in cazul relatiilor cu autoritatile. Cel mai grav este ca, pe langa faptul ca nu au scoli si nici publicatii in limba romana, timocenii se confrunta acum cu pericolul de a ramane fara singura biserica romaneasca. Este vorba de cea din satul Malainita, construita de preotul Boian Alexandrovici, care a primit recent cea de-a doua somatie de demolare, pe motiv ca lacasul de cult ar fi fost ridicat in mod ilegal. Toate celelate minoritati au institutii in limba materna. Doar noi nu, marturiseste Boian Alexandrovici. El spune ca a avut initiativa de a construi lacasul de cult pentru ca toti preotii care slujeau in romaneste in bisericile sarbesti au fost mutati. Tanarul preot, in varsta de numai 28 de ani, continua sa se lupte cu autoritatile, chiar daca a fost amenintat de mai multe ori cu moartea.

Cand am inceput sa vorbesc ca vreau sa fac biserica romaneasca, mi s-a transmis ca voi fi impuscat. Mai ales ca urma sa fac stagiul militar. Am fost amenintat cu moartea de oamenii de la Primarie sau Politie. Mi se trimitea vorba in lume, ca daca nu ma linistesc, au boamba (glonte n.n.) pentru mine. Telefonul meu este ascultat in permanenta, povesteste Boian Alexandrovici.

Protopopiatul Dacia Ripensis

Preotul din Malainita a inceput seminarul teologic la Belgrad, dar dupa doi ani de studii sustine ca a fost dat afara, pe motiv ca este roman. El a fost totusi hirotonit in 2005 de singura fata bisericeasca din zona, care militeaza pentru pastrarea identitatii romanilor din Timoc. Este vorba de episcopul Daniil de la Episcopia Romana din Varset. Astfel ca, pe 5 iulie 2005, s-a infiintat un protopopiat romanesc in Negotin, Dacia Ripensis, pentru toti romanii din Serbia. Protopopiatul nu este insa recunoscut nici de sinodul de la Belgrad si nici de cel de la Bucuresti. Mai mult, nici Episcopia Romana din Varset, care are sub jurisdictia sa etnicii de pe Valea Timocului, nu este recunoscuta oficial de Biserica Ortodoxa Sarba si nici de autoritatile de la Belgrad. Dupa ce a fost uns preot, Boian Alexandrovici a construit un lacas de cult pe pamantul familiei lui, chiar langa casa in care locuieste. In decembrie 2004 am vrut sa ridic biserica romaneasca la intrarea in satul Malainita, la o rascruce de drumuri, pe terenul unui neam. Am cerut autorizatie la Primaria din Negotin, dar nu am primit nici un fel de raspuns. In ianuarie 2005 m-am imprumutat de bani si, ajutat de prieteni, am inceput sa zidesc biserica la mine in curte, spune preotul roman.
Duminica trecuta, lacasul de cult a fost terminat in intregime, fiind vopsit in galben, culoare considerata de sarbi ca fiind specifica romanilor. Constructia propriu-zisa a durat o luna si s-a lovit de refuzul autoritatilor sarbe de a emite autorizatie. Prima somatie de demolare a venit pe 20 februarie si a doua pe 26 august. Noi am cerut autorizatie, dar nu am primit-o. Pentru ca stiu sa isi ia masuri de precautie, sarbii nu s-au opus direct, dar nici nu ne-au dat raspuns la cerere, explica Boian Alexandrovici.

Malainita, un nou Kosovo?

In acest moment, romanii din Malainita, care timp de noua luni s-au bucurat sa auda in fiecare duminica liturghie in limba lor, spun ca isi vor apara lacasul de cult. Petru Motanovici, unul dintre enoriasi, spune ca nu va sta cu mainile in san. Daca vin sa ne sparga biserica, noi nu stam. Ci ne ridicam cu totii, cu boatele daca trebuie, si nu-i lasam sa o strice, spune localnicul.
Si preotul roman recunoaste ca exista un plan de aparare. Am stabilit cu apropiatii ca, daca se intampla asa ceva, in mai putin de un ceas ne adunam o suta de oameni. O parte ne vom inchide in biserica, iar restul o vor pazi din afara. Vreo 3.000 de oameni vor veni apoi sa ne apere, spune Boian Alexandrovici. Daca vin sa sparga biserica, se ridica oamenii cu parii sa o apere. Nu pot s-o sparga, e a noastra, noi am facut-o. Daca ei vin sa o demoleze, noi facem lucru mare, afirma alt enorias, Slavisa Iovanovici. Singurul preot roman din Valea Timocului spune ca refuzul autoritatilor sarbe de a acorda anumite drepturi romanilor, care sunt majoritari in Valea Timocului, este motivata de teama ca acestia si-ar putea cere autonomia. De cate ori am cerut sa ni se recunoasca identitatea, ne-au raspuns ca vrem sa facem al doilea Kosovo, adauga Boian Alexandrovici.

Asteapta ajutor din Romania

Asteptam sustinere din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe din Romania. Astfel incat sa avem si noi drepturile noastre in tara noastra. Si noi ne platim impozite aici, multi romani au murit in razboiul din fosta Iugoslavie, mai spune Boian Alexandrovici.


Sarbii ne spun ca numai in Voivodina exista romani si ca noi am fi vlasi, ceea ce este un mare neadevar. Noi suntem romani. E adevarat ca romanii din Voivodina sunt mai bine organizati. De aceea asteptam ca autoritatile romane sa faca lobby la guvernul Serbiei, asa cum fac ungurii pentru ai lor. Am vrea sa ne sustina si Patriarhia romana, care pana acum nu s-a ingrijit deloc de soarta noastra, explica slujitorul bisericii din Malainita. Din punctul de vedere al lui Dusan Prvulovici, secretarul Federatiei Rumanilor din Sarbia si reprezentantul Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, cea mai mare problema este lipsa mijloacelor de comunicare in masa. Apoi, este nevoie de profesori specializati de limba romana.
Timocenii vorbesc un dialect arhaic, dar nu stiu sa scrie si sa citeasca decat cu caractere chirilice. Aici nima nu mai stie sa citeasca romaneste, arata Boian Alecandrovici. De altfel, multi dintre localnici trec romana ca limba materna, dar la etnie noteaza sarba. Autoritatile de la Bucuresti au directionat niste fonduri catre o televiziune locala, Folk Disc, ca sa faca emisiuni in limba romana. Dar ei au facut casa de rusini, au luat banii si au facut emisiuni in limba sarba. Acum, tot omul care face nunta la el acasa poate plati acestei televiziuni si ii difuzeaza caseta filmata. Asta nu e cultura romaneasca, spune Dusan Prvulovic. El mai semnaleaza faptul ca statul roman, care sustine tineri din Serbia sa studieze in Romania, nu a stabilit care sunt profesiile de care este nevoie. Pana acum s-au format zeci de medici, dar noi avem nevoie de jurnalisti, de preoti si de invatatori, mai spune Dusan Prvulovic.

Vizita discreta la sud de Dunare

Secretarul de Stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Mihai Gheorghiu, a incheiat duminica o vizita discreta in Serbia-Muntenegru. Reprezentantul Guvernului de la Bucuresti s-a informat cu aceasta ocazie asupra problemelor cu care se confrunta comunitatea romaneasca de pe Valea Timocului. Deplasarea sa in tara vecina, care a inceput joi la Varset, nu a fost anuntata oficial de MAE. Demnitarul roman s-a deplasat a doua zi la Belgrad, unde a avut cateva intrevederi oficiale cu omologii sai sarbi, dar si cu membrii controversatului Consiliu National al Romanilor din Serbia. Gheorghiu a vizitat apoi Valea Timocului, ajungand si in satul Malainita.

Ultima somatie de demolare

In ciuda faptului ca nici o cladire din satul Malainita nu are autorizatie de constructie si nici nu exista un plan de urbanism, Inspectoratul pentru Constructii din Negotin i-a transmis preotului Boian Alexandrovici doua decizii de demolare a bisericii romanesti. Prin hotararea nr. 354-156/04-IV s-a decis ca Boian Alexandrovici din Negotin, in timp de 15 zile din data primirii, sa demoleze obiectivul care era clopotnita / biserica / casa parohiala pe care a construit-o ilegal in Malainita, se arata in ultima somatie, semnata de inspectorul in constructii, Liubisa Milenovici.

Drepturi numai in Voivodina

In Serbia traiesc 20 de minoritati etnice, intre care si romani. Comunitatea romaneasca din tara vecina este insa impartita in doua. Prima se gaseste in Voivodina, unde traiesc circa 30.000 de romani (2 la suta din populatia provinciei). Acestia au intrat in componenta Serbiei la 1918 si au reusit sa-si pastreze drepturile obtinute inca de pe timpul imperiului austro-ungar. La sud de Dunare traiesc, dupa recensamantul din 2002, alti 45.000 de vlasi sau romani. Analistii estimeaza insa ca numarul lor este in realitate de cinci-sase ori mai mare. Cei mai multi traiesc pe Valea Timocului, intrata in componenta Serbiei in 1833. Sub turci, avusesera anumite drepturi si li se spunea valahi, ca si romanilor de la nord de Dunare. Sarbii au impus insa slavizarea numelor si a slujbelor religioase. Dupa 1989, infiintarea unei episcopii ortodoxe romane a fost catalogata de autoritati drept o masura expansionista. Iar episcopul sarb Iustin, care raspunde de Timoc, a caracterizat momentul drept inceputul separarii si al pericolului de razboi interetnic.

 

(Preluare Evenimentul Zilei, editia de miercuri, 5 octombrie 2005, autor Georgeta Petrovici)

 
Romani in derivaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :680
Wednesday, 05 October 2005

Despre romanii din valea Timocului a inceput sa se vorbeasca mai frecvent de cand preotul Boian Alexandrovici din satul Malainita a construit o biserica in curtea casei, iar autoritatile sarbe ameninta sa o demoleze.

In jurul acestui conflict latent se construieste intreaga poveste a unei comunitati care nu si-a regasit, de-a lungul secolelor, identitatea. Vlahii. Ramura a romanitatii vechi, din epoca formarii popoarelor din  nordul si sudul Dunarii, dezvoltata in zona de interferenta a statelor bulgar si sarb. Nu s-a stiut mai nimic despre rudele noastre intru limba romana in perioada comunista, fiindca politica minoritatilor era considerata prea periculoasa pentru a fi lasata vreo deschidere spre opinia publica. Ii descoperim abia acum, si asta doar prin perspectiva tensiunilor dintre ei si  sarbi. Tensiuni care nu au nici o sansa sa se atenueze atata vreme cat sunt lasate sa se rezolve de la sine. De la sine lucruruile merg cam asa : sarbii cred ca vlahii vor provoca cine stie ce noi catastrofe, dupa tragediile din Bosnia sau Kosovo, si cauta solutii pentru ca romanitatea locuitorilor din Valea Timocului sa fie ascunsa mai departe sub masca numelor sarbesti si a disciplinei civice. In schimb, romanii din zona au din ce in ce mai mare nevoie de invatamant, cultura, presa si religie in limba romana si sunt pregatiti, deocamdata, sa-si apere singura biserica. Se asteapta la violente fiindca atmosfera din jurul lor e incarcata de furie. De fapt, biserica din Malainita e un simbol al apartenentei lor la spiritualitatea romana, care nu impieteaza cu nimic asupra cetateniei lor sarbe. In acest moment, toate drumurile sunt deschise. Si cel spre brutalitate si violenta (un drum indelung batatorit de Serbia lui Milosevici si transformat chiar in mentalitate publica dominanta), dar si cel spre toleranta, spre recunoasterea vlahilor ca minoritate romana, asemeni celei din Vojvodina, si spre acordarea drepturilor elementare ale unei minoritati. Calea deschiderii si a unei viitoare integrari a Serbiei in Europa este a doua. Fireste, ea nu e posibila fara o strategie abila a diplomatiei noastre si fara continuarea dialogului la nivel inalt inceput odata cu vizita presedintelui Serbiei si Muntenegrului in Romania. Pina la conturarea acestui drum, romanii din Valea Timocului, indiferent cum s-ar fi numit ei de-a lungul istoriei, raman o comunitate in deriva.

(Preluare Evenimentul Zilei, editia de miercuri, 5 octombrie 2005, autor Radu Ciobotea)

 
Delegatie a Comisiei Europene la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :406
Wednesday, 05 October 2005

La 6 si 7 octombrie, la Chisinau se va afla delegatia Comisiei Europene, condusa de comisarul pentru relatii externe si politica europeana de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE moldovean, programul acesteia prevede intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, cu presedintele Parlamentului Marian Lupu, cu premierul Vasile Tarlev si cu ministrul de Externe, Andrei Stratan.

In cadrul intrevederii cu reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adriaan Jakobovits de Szeged, presedintele Vladimir Voronin a exprimat recunostinta oficialilor UE pentru elaborarea operativa a textului Memorandumului de intelegere cu privire la misiunea Comisiei Europene de asistenta la frontiera dintre republica Moldova si Ucraina. Elaborarea cu promptitudine a acestui Memorandum vadeste importanta atribuita de Uniunea Europeana problemei reglementarii transnistrene si asigurarii securitatii regionale si europene, a afirmat Voronin. El a mentionat ca autoritatile Republicii Moldova vor respecta toate recomandarile expertilor internationali pentru realizarea eficienta a acestei monitorizari.

La randul sau, Adriaan Jakobovits de Szeged si-a exprimat satisfactia in legatura cu realizarea cu succes, de catre UE, a misiunii referitoare la demararea proiectului de instituire a monitorizari internationale la hotarele moldo-ucrainene, aratandu-se increzator si in ceea ce priveste aplicarea eficienta, incepand cu 1 decembrie curent, a controlului la frontiera dintre cele doua tari.

 
Acceptarea de catre separatisti a UE si SUA la negocieri, ordin rusescPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :445
Wednesday, 05 October 2005

Pretinsul ministru de externe al Transnistriei, Valeri Litkai, a declarat pentru agentia Olvia-press ca acordul Tiraspolului de a fi implicate Uniunea Europeana si SUA in procesul de negocieri al conflictului transnistrean a fost dictata de schimbarea pozitiei Federatiei Ruse, care anterior, la fel ca Tiraspolul, era impotriva participarii acestora.

Federatia Rusa a tras concluzii din esecul planului Kozak. In pregatirea noului plan, Rusia a tinut cont de aceste circumstante si a cazut de acord ca aceste doua puteri (SUA si UE) sa participe in calitate de observatori, adica sa fie la curent cu tot ce se intampla in procesul de negocieri, a declarat Litkai.

In opinia pretinsului ministru, includerea SUA si a UE apropie conflictul transnistrean de o solutionare finala, deoarece daca SUA si Rusia vor ajunge la o intelegere, Moldova nu va mai avea sanse de impotrivire.

 
Scoala romaneasca la Biserica Sfanta Maria din SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :633
Wednesday, 05 October 2005

{mosimage}Incepand cu luna octombrie 2005, in prima duminica a fiecarei luni au loc cursurile scolii romanesti la Biserica Sf. Maria din Sydney.

{mosimage}Pentru inceput s-au inscris 12 copii, cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani. Elevii sunt impartiti in doua grupe: sub 12 ani si peste 12 ani.
Cursurile de limba romana, istoria si geografia Romaniei sunt predate de profesoara Cristina Tanase. Preotul paroh, Doru Costache preda literatura romana si religie, iar preoteasa Otilia Costache si dl Carol Cruceanu se ocupa de partea organizatorica. Se prevede ca in scurt timp sa se mareasca numarul elevilor si se intentioneaza divesificarea programei de studiu.

Inceperea cursurilor scolii romanesti a Bisericii Sfanta Maria din Sydney a fost onorata de prezenta Consulului General al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea. Acesta a oferit cursantilor manuale scolare, DVD-uri, carti si brosuri  cu tematica culturala romaneasca, cat si un CD al cantaretei Loredana Sachelaru, vedeta comunitatii romanesti din Australia. De asemenea consulul Romaniei a mai oferit fiecarui elev cate un tricou cu insemnele Romaniei, sperand ca acestea sa  devina uniforma simbolica, iar profesoarei Cristina Tanase i s-a inmanat primul catalog al acestei scoli. Grecea a promis celor prezenti ca va sprijini transformarea salii de festivitati a Bisericii  Sfanta Maria din Sydney, intr-un adevarat Centru Cultural Romanesc.

Initiatorul acestei scoli, preotul Doru Costache, initiatorul acestei scoli, a mentionat ca printre necesitatile urgente se numara: un televizor cu DVD si Video, un videoproiector, o tabla de scris, dictionare, manuale si alte materiale didactictice. Comunitatea romanilor din Sydney spera ca pe viitor aceasta scoala romaneasca sa intre in programul de sustinere DRRP.

(Pentru Romanian Global News, de la Sydney, Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia).

 
Parohia Sfintii Trei Ierarhi din Seattle a infiintat o gradinita romaneasca duminicalaPDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :469
Wednesday, 05 October 2005

Copiii romani din Seattle cu varsta intre 1 si 6 ani, ai caror parinti sunt enoriasi ai parohiei Sfintii Trei Ierarhi din localitate, vor putea sa fie adusi, incepand cu 9 octombrie, la o gradinita care se va infiinta la sala de mese a bisericii.

Micutii vor fi repartizati in doua grupe, 1-3 ani si 3-6 ani, conform chestionarelor completate de parintii lor, anunta buletinul parohial al bisericii romanesti. Daca, totusi, sunt copii si mai mari de aceasta varsta, gradinita va fi bucuroasa sa ii primeasca si pe acestia, desi programa se va adresa celor intre 3 si 6 ani. Prin aceasta gradinita, initiatorii actiunii si-au propus sa fie un ajutor parintilor care vor sa participe la Sfinta Liturghie, insa nu pot veni sau nu au liniste sufleteasca la biserica, deoarece varsta copiilor lor nu o permite. Totodata, acest loc va fi unul unde copiii se pot intalni cu prietenii lor romani intr-un mod organizat, unde sa fie supravegheati si sa gaseasca caldura si linistea sufleteasca specifice unei biserici. Programul va cuprinde joaca, gustare, activitati creatoare si citire de povesti cu specific religios, pe o tema data in functie de duminica in curs. Daca timpul permite, cei care se vor ocupa de gradinita vor incerca sa citeasca povesti sau sa le vorbeasca copiilor despre traditii romanesti, despre viata din Romania, iar, in ceea ce priveste limba, vor incerca sa faca tot posibilul, astfel incat copii sa vorbeasca romaneste.

Toata programa va fi facuta cu ajutorul si supravegherea parintelui Ioan Catana, iar educatorii acestei gradinite vor fi toti cei ce vor putea sa fie voluntari in unele duminici. Gradinita va fi organizata in asa fel incat daca cineva se va decide sa ramana ca singur educator la gradinita, fara alt ajutor, sa stie ce sa faca de la inceput pana la sfarsit. Pentru informatii suplimentare se poate lua legatura cu parintele Catana sau trimite un email la adresa anaomu@yahoo.com.

 
Presa a fost data afara din sala de sedinte a Consiliului Municipal ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :412
Wednesday, 05 October 2005

Membrii Consiliului Municipal Chisinau, CMC, i-au expulzat marti, 4 octombrie, pe reprezentantii mass-media care se aflau in sala de sedinte a CMC, pentru prima data in ultimii sapte ani.

Consilierii municipali au decis sa discute, in absenta presei, problemele create de protestele vanzatorilor stradali si ale soferilor de rute maxi-taxi, informeaza agentia Info-Prim Neo. Membrii CMC anuntasera in acea dimineata ca nu vor include chestiunile respective pe ordinea de zi, iar majoritatea soferilor de maxi-taxi au ramas pe parcursul zilei la statiile terminus pentru a astepta decizia CMC. Solicitati de Info-Prim Neo, surse din cadrul Uniunii Transportatorilor Privati au refuzat sa comenteze situatia, spunand ca numai presedintele organizatiei, consilierul municipal Ion Mamaliga, este abilitat sa faca declaratii pentru presa. Pentru expulzarea jurnalistilor au votat 22 din cei 39 de consilieri.

Majoritatea microbuzelor care circula pe rutele din capitala si-au sistat activitatea in dimineata zilei de marti, 4 octombrie, ,provocand o criza a transportului public. Soferii de microbuze au motivat protestul prin faptul ca pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului municipal Chisinau nu a fost introdusa chestiunea cu privire la majorarea tarifelor calatoriei in microbuze, din cauza ca nu au fost prezentate calculele necesare. Presedintele Asociatiei Transportatorilor Privati, Ion Mamaliga, a declarat pentru reporter.md ca exceptie au facut doar microbuzele de pe cateva rute. In acelasi timp, Mamaliga, care este si consilier municipal, a mai spus ca va insista ca tema tarifelor la calatoria in maxi-taxi sa fie introdusa in ordinea de zi a sedintei. Problema majorarii tarifelor la calatoria cu maxi-taxi a fost reactualizata dupa ultimele scumpiri ale carburantilor la inceputul lunii septembrie. La 23 septembrie curent, Consiliul Municipal Chisinau (CMC) a respins proiectul cu privire la majorarea tarifelor, urmand ca aceasta problema sa fie examinata de catre o comisie special formata.

 
Cursuri de orientare profesionala pentru romanii din LombardiaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :450
Wednesday, 05 October 2005

Asociatia Romanii in Italia a fost invitata intr-un parteneriat de colaborare cu Centrul de Experiente si Studii Management (CESMA) din Milano in ideea oferirii unor cursuri de formare profesionala pentru romani.

Centrul ofera mai multe cursuri care privesc domeniul marketing, gestionarea si dezvoltarea resurselor umane, comunicarea intr-o firma, organizarea si gestionarea proiectelor in cadrul unei firme etc. In acord cu Asociatia Romanii in Italia, Centrul ofera pentru cei inscrisi in Asociatie, o reducere de 10% la inscrierea in vederea urmarii acestor cursuri. Centrul de formare profesionala (CESMA) cu o vechime de 38 de ani in domeniu, reprezinta un punct de referinta pentru toti cei care urmeaza aceste cursuri in vederea calificarii profesionale in varii domenii de munca. Cursurile de pregatire incep in aceasta luna. Asociatia Romanii in Italia a facut publica aceasta informatie, gasind deosebit de utila aceasta initiativa care vine in intampinarea comunitatii romanesti. Pe pliantul de prezentare in limba italiana lansat de CESMA apare si formula de bun venit in limba romana.

(Pentru Romanian Global News a transmis de la Milano, Violeta Popescu).

 
Romanii din Buffalo se intalnesc la o serbare campeneascaPDF Print E-mail
Buffalo, SUA/Romanian Global News
Accesari :370
Wednesday, 05 October 2005

Romanii care locuiesc in orasul Buffalo din statul american New York se vor intalni sambata, 15 octombrie, la o serbare campeneasca romaneasca care se va desfasura la biserica ortodoxa greaca "Buna Vestire.

Evenimentul este organizat de comunitatea parohiei ortodoxe romane Sfanta Treime din Rochester, cu incepere de la ora 10:00, informeaza parohia romaneasca. Programul zilei va debuta cu slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiata in limba romana, urmata de o masa traditionala romaneasca de la ora 12:00, cu mititei si alte mancaruri traditionale romanesti. Lacasul de cult care va gazdui aceasta serbare campeneasca se afla la adresa 146 West Utica Street. Buffalo, New York 14222. Informati suplimentare se pot obtine de la numerele de telefon 585-9248737 sau 585-8805076.

 
Cursurile de limba romana au inceput la ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 05 October 2005

Institutul Cultural Roman din Praga a inaugurat luni, 3 octombrie, cursurile de predare a limbii romane.

Anul academic 2005-2006 a fost deschis in prezenta celor 15 cursanti -ciclul doi de studiu, interesul cetatenilor cehi, in special al celor tineri, pentru invatarea limbii romane si pentru cunoasterea valorilor culturale si spirituale ale Romaniei fiind, astfel, demonstrat. Limba romana este predata in mod voluntar la ICR din Praga de prof. universitar Jiri Felix, informeaza Constantin Stefanoaie de la institutul roman. Cursurile de predare a limbii romane au durata de doua ore si se desfasoara saptamanal. Acest eveniment, o realizare de exceptie a Ambasadei Romaniei la Praga si a ICR din capitala ceha, si pentru motivul ca se deruleaza in regim de gratuitate, a fost mediatizat in cotidianul Pravo, unul dintre cele mai citite ziare din Praga si din imprejurimi.

 
Show-ul Versace deschis de o romancaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :395
Wednesday, 05 October 2005

Super-modelul de orgine romana Elena Baguci a fost cea care a deschis cel mai recent show Versace de la Milano.

Elena este nascuta in Calarasi, are 18 ani, 1.80 metri, si dimensiunile 85-60-90. Ea este unul dintre modele de succes promovate de agentia MRA. De trei ani lucreaza la Paris si Milano, avand contracte cu unele dintre cele mai faimoase case de moda din intreaga lume. Anul acesta Elena Baguci a primit premiul pentru cel mai bun model feminin al anului, la Gala Pantene Beauty Awards 2004.

 
Eminescu si Caragiele, readusi in atentie de studentii romani de la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :394
Wednesday, 05 October 2005

Inceputul anului universitar le prilejuieste studentilor romani de la Universitatea din Toronto o intalnire culturala care se va desfasura vineri, 14 octombrie, la Hart House din campus.

Intalnirea va incepe la ora 19:15 si va avea ca tema literatura, informeaza Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto. Organizatorii si-au propus sa creeze o seara linistita plina de poezie si proza romaneasca, care sa fie completata de impresii si de discutii. Studentii romani vor selecta ceva interesant de citit, dar ii incurajeaza pe participanti sa aduca la randul lor ceva ce se poate citi si discuta cu cei prezenti. Pana in momentul de fata, organizatorii au selectat poezii clasice de Mihai Eminescu, povestioare nostime de Caragiale si cateva vorbe "memorabile" ale lui Petre Tutea.

 
Romanii din Belgia si Olanda sunt invitati la o toamna romaneascaPDF Print E-mail
Eindhoven, Olanda/Romanian Global News
Accesari :421
Wednesday, 05 October 2005

Biserica crestina evanghelica Ecclesia organizeaza in perioada 22-23 octombrie in Belgia si Olanda doua zile de toamna romaneasca.

Acestea sunt grupate sub titulatura Muzica si poezie crestina si au ajuns la editia cu numarul sase, informeaza portalul romanilor din Olanda. Prima zi a mnifestarii va avea loc incepand cu ora 18:00, la adresa Rubenstr. 96, Turnhout, Belgia, iar cea de-a doua zi va incepe la ora 15:00 la Smetsakker 47, in orasul olandez Eindhoven. Mai multe informatii se pot solicita de la numarele de telefon 040-2 422 166/046-452 452 2, mobil: 06-41 88 63 41.

 
Radio Dor de Tara si in varianta monoPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :482
Wednesday, 05 October 2005

Postul Radio Dor de Tara al romanilor din diaspora poate fi ascultat inca de la inceputul acestei saptamani si in varianta mono.

Ca o alternativa la solutia stereo pe care o puteti asculta la http://www.dordetara.ro/playlist.m3u, echipa Radio Dor de Tara a lansat stream-ul in varianta mono, informeaza portalul postului de radio. Versiunea respectiva este recomandata ascultatorilor cu o conexiune slaba la internet, de exemplu dial-up sau gprs. Pentru a putea asculta on-line Rasdio Dor de tara in varianta mono, utrilizatorul de net trebuie sa acceseze link-ul http://e1.dordetara.ro:8000/dt-mono-ogg.ogg. Singura conditie pentru a putea asculta in conditii bune emisiunile radioului trebuie sa existe un player care sa suporte plugin-ul ogg/vorbis, precum winamp.

 
Adunare Generala Extraordinara pentru biserica romaneasca din SurreyPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :442
Wednesday, 05 October 2005

Consiliul Parohial al bisericii ortodoxe romane Sfantul Nicolae din orasul canadian Surrey, provincia British Columbia, a convocat pentru duminica, 16 octombrie, la ora 13:00, Adunarea Generala Extraordinara a membrilor bisericii.

Acesata va avea loc imediat dupa slujba duminicala si se va desfasura in incinta lacasului de cult, informeaza portalul parohiei romanesti. Adunarea s-a amanat cu doua saptamani, fata de data anuntata anterior, pentru a putea acomoda prezenta la lucrari a unui reprezentant al Arhiepiscopiei. Anuntul oficial catre membri a fost trimis prin posta, ca de obicei, iar intre timp slujbele religioase continua la biserica dupa programul obisnuit.

Pentru mai multe informatii, Consiliul Parohial si parintele Corneliu Dragomir vor fi disponibili la biserica duminicile, inainte si dupa slujba.

 
Artistii romani de la Studio 24, in turneu in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :392
Wednesday, 05 October 2005

Compania de Arta Studio 24 din Bucuresti va sustine in zilele de 5 si 6 octombrie, la Palatul Foz din Lisabona si la Auditoriul Institutului de Teatru si Film din Amadora, doua spectacole de muzica medievala si renascentista intitulate Truvierii si un spectacol inedit de rituri vechi romanesti, in regia lui Mihai Serghei Todor.

Cele doua reprezentatii sunt organizate de Ambasada Romaniei la Lisabona, impreuna cu Studio 24, Institutul de Comunicare Sociala din Lisabona si Institutul Superior de Teatru si Cinema din Amadora, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala portugheza. Primul spectacol va incepe la ora 18:30, in timp ce spectacolul de la Amadora va fi prezentat cu ocazia deschiderii festive a noului an scolar 2005-2006.

Truverii au mai fost prezenti pe scena Teatrului Sao Luiz din Lisabona in septembrie 2003, unde s-au bucurat de o primire entuziasta din partea publicului roman si lusitan participant la spectacol.

Productiile companiei Studio Art 24 reunesc mai multe forme ale artelor spectacolului: teatru, muzica, dans, pantomima, joc. Este vorba de un limbaj complex, construit de proprii artisti, stabilindu-se astfel o legatura particulara intre actori si public, ambii creatori ai unor energii care creeaza si sustin spectacolul asemeni unui proces organic de creatie. Intentia tinerilor actori este de a aduce un element novator arta dramatica, de a elibera spiritul de atitudinile conventionale. De altfel, ei aduc pe scena viata, sentimentele, starile sufletesti, creand o relatie aparte intre publicul spectator si artisti, dincolo de reprezentarea vizuala si auditiva.

Compania Studio 24 a participat la numeroase festivaluri nationale si internationale, fiind o prezenta constanta a celebrului Festival de Arta Medievala de la Sighisoara unde, prin spectacolele de strada pe care le-a prezentat, a reusit sa creeze o punte peste timp, retraind si redescoperind atmosfera specifica dintr-un trecut indepartat in care actorii ambulanti si trubadurii strabateau Europa unind minti si inimi prin limbajul comun al Artei.

Membrii grupului au mai participat si in perioada 3-4 octombrie la Festivalul International de Teatru pentru Tineret de la Beja, manifestare la care au fost invitati pentru a doua oara.

 
Masteranzii in arhitectura de la Bucuresti expun la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 05 October 2005

{mosimage}Institutul Cultural Roman Budapesta va fi miercuri, 12 octombrie, locul de desfasurare al vernisajului expozitiei intitulate Marcel Jancu Reloaded.

{mosimage}Evenimentul reprezinta o expozitie de absolvire a masteranzilor din programul Proiectare avansata al Universitatii de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti, informeaza Institutul Cultural Roman de la Bucuresti. In cadrul manifestarii va fi prezentat volumul Teme ale arhitecturii din Romania in secolul XX, aparut la editura ICR Bucuresti in anul 2004. Volumul si proiectul Marcel Jancu sunt coordonate de conf. univ. dr. Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti, mai anunta instituitul.

 
Inter-Art traverseaza SUA pentru un concert la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :377
Wednesday, 05 October 2005

Institutul Cultural Roman din New York ii invita pe romanii din metropola americana sa ia parte luni, 10 octombrie, la spectacolul Toamna enesciana la New York pe care il va sustine grupul romanesc Inter-Art.

Reprezentatia va incepe la ora 19:00 si va consta in muzica si dans conrtemporane, in interpretarea acestor excelenti muzicieni si dansatori, printre care se numara Mihaela Vosganian, Liliana Iorgulescu, Irinel Anghel, Andrei Kivu, Andreea Duta si Ramona Poenaru. Evenimentul face parte dintr-un turneu american ce ii va purta pe artisti pe ambele coaste ale Statelor Unite si care deja a poposit in California, pentru doua spectacole, informeaza Institutul Cultural Roman.

 
Domnul Lazarescu va fi prezent si in Corea de SudPDF Print E-mail
Pusan, Coreea de Sud/Romanian Global News
Accesari :354
Wednesday, 05 October 2005

Dupa ce a fost inclus in mai multe festivaluri de film din Europa si din America, "Moartea domnului Lazarescu" va fi prezentat si la editia cu numarul zece a Festivalului International de Film de la Pusan, care se va desfasura intre 6 si 14 octombrie in orasul coreean.

Pelicula romaneasca va fi inclusa la sectiunea World Cinema si va fi difuzata sambata, 8 octombrie, si miercuri, 12 octombrie, informeaza portalul oficial al festivalului. In aceeasi categorie se mai afla filmele Broken Flowers, de Jim Jarmusch, LEnfant, de fratii Dardenne, Manderlay de Lars Von Trier, Queens de Manuel Gomez Pereira, sau nominalizatul la Oscar de anul acesta, Hotel Rwanda, de Terry George. Festivalul de la Pusan va fi deschis de filmul taiwanez Three Times, de Hou Hsiao-Hsien, finalul acestei editii aparinandu-i peliculei coreene Wedding Campaign, de Hwang Byeng Gug.

 
Doi poeti basarabeni vor participa la festivalul international Ars AmandiPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :438
Wednesday, 05 October 2005

Poetii balteni Adrian Ciubotaru si Margareta Curtescu vor reprezenta Basarabia la editia cu numarul VI a Festivalului international de poezie a lumii latine Ars Amandi care se va desfasura in perioada 14 18 octombrie la Brasov.

Acesta este o intalnire traditionala a poetilor din tari vorbitoare de limbi neolatine din Europa si America care are loc o data la doi ani in tara noastra, in organizarea Institutului Cultural Roman si a Uniunii Latine.

Adrian Ciubotaru este redactor al revistei Semn, iar Margareta Curtescu (Maria Abramciuc) este poet si critic literar, fiind in prezent lector superior la catedra Literatura Romana si Universala din cadrul Facultatii de Litere al Universitatii Alecu Russo si redactor asociat la revista literara Semn din Balti, informeaza portalul sanantatea.com.

Programul festivalului cuprinde mese rotunde, lecturi de poeme si vizite la patrimoniul cultural din regiune. Poemele participantilor prezentate la manifestare vor fi publicate ulterior in antologia de poezii Ars Amandi.

Festivalul isi propune sa ofere un cadru real pentru dialog si schimb de experienta intre poetii de provenienta latina diversa si sa puna in valoare forta si bogatia poeziei contemporane a tarilor latine. Ars Amandi constituie si o sansa pentru participanti de a vizita tara unde a locuit temporar unul dintre cei mai mari poeti latini, Ovidiu.

 
Cristian Badea, la pupitrul dirijoral in CopenhagaPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 05 October 2005

Muzicianul roman Cristian Badea se va afla miercuri, 5 octombrie, la pupitrul dirijoral al operei Macbeth de Giuseppe Verdi, care va fi prezentata pe scena Teatrului Regal din Copenhaga.

Spectacolul se va desfasura in sala principala a operei daneze si ii va avea in distributie pe Johan Reuter, in rolul lui Macbeth, Stephen Milling, care il va portretiza pe Banquo, Tina Kiberg, alias Lady Macbeth, sau Niels Jorgen Riis, Macduff, informeaza portalul oficial al institutiei culturale din Copenhaga. Spectacolul va dura 2 ore si 35 de minute, fiind interpretat in limba italiana, dar va avea si subtitrari in daneza.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions