Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Directorul OMFM demasca mafia din sistemPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 07 October 2005

Incepand de joi, 7 octombrie, directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, a intrat in greva foamei, protestand fata de mafia din sistemul de obtinere a vizelor de munca.

Teodorescu mai face cunoscut si faptul ca deja un numar considerabil de romani au sesizat nereguli in acest sens, insa Parchetul nu reactioneaza in nici un fel. In ceea ce ii priveste mai ales pe romanii care vor sa plece sa munceasca in Spania aceasta fiind de altfel destinatia preferata a romanilor - Teodorescu marturiseste ca ei sunt obligati sa dea sume mari de bani unor persoane care sa le intermedieze plecarile. Aceasta activitate de dupa organizarea selectiei, cand sute, mii de oameni fac cozi in fata Ambasadei Spaniei, s-a transformat in mana cereasca pentru unii, care fac bani pe spatele amaratilor, spune Teodorescu, hotarat sa demaste toata aceasta mafie.

Directorul OMFM spune ca spera ca prin masura extrema la care a recurs sa traga un semnal de alarma si sa sensibilize autoritatile de la Bucuresti care, desi au fost sesizate de mult timp, la fel ca si cele spaniole, nu incearca nici o rezolvare.

La randul sau, Ministrul Muncii Gheorghe Barbu recunoaste ca protestele lui Teodorescu sunt intemeiate, insa crede ca masura grevei foamei nu reprezinta o solutie pentru aceste probleme.

 
Pasapoartele turistice se elibereaza si in regim de urgentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :404
Friday, 07 October 2005

Directia Generala de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a anuntat recent ca pasapoartele turistice se elibereaza in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii sau, in regim de urgenta, la cererea expresa a solicitantului, in termen de 3 zile.

Pentru aceasta din urma se va percepe o taxa suplimentara de 100 de lei noi, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul Administratiei si Internelor. Cei interesati se pot adresa serviciilor publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple, in vederea obtinerii acestor documente, actele necesare fiind urmatoarele: cererea tip si anexa (cartonas); actul de identitate, in copie si original; taxele aferente (32 lei RON + 64,2 lei RON); vechiul pasaport, dupa caz. Programul de lucru cu publicul la serviciile publice comunitare din subordinea prefecturilor este in zilele de luni si vineri, de la 09:00 la 17:00, marti, miercuri si joi de la 09:00 la 19:00, iar sambata in intervalul 09:00-14:00.

Directia Generala de Pasapoarte din cadrul ministerului mentionat este institutia ce asigura punerea in aplicare, intr-o conceptie unitara, a legislatiei in vigoare in domeniul pasapoartelor turistice.

 
Traian Basescu, prezent la congresul anual al Uniunii Vorbitorilor de Limba EnglezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Friday, 07 October 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, a deschis vineri, 7 octombrie, lucrarile congresului anual al Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza, gazduita in acest an de Presedintia Romana.

Presedintele Basescu a aratat, cu aceasta ocazie, importanta tot mai mare pe care o dobandeste limba engleza ca instrument de comunicare la nivel global, fiind limba pe care o vorbesc peste un miliard de oameni pe glob si care devine un liant intre oameni, intre state sau intre companiile care dezvolta afaceri pe scara larga, se arata intr-un comuinicat de presa emis de Presedintie.

Traian Basescu a mai subliniat faptul ca, desi Romania este o tara francofona prin cultura si traditii, limba engleza ocupa un loc deosebit in programele de invatamant, atat la gimnaziu, cat si in institutiile de invatamant superior. iar noua generatie din Romania contribuie la largirea domeniilor de utilizare a limbii engleze.

Seful statului a mai multumit Lordului Watson, presedintele Uniunii Vorbitorilor de Limba Engleza si personalitate marcanta a clasei politice din Marea Britanie, pentru initiativa de a organiza la Bucuresti intalnirea din acest an.

Uniunea Vorbitorilor de Limba Engleza este o organizatie neguvernamentala care urmareste facilitarea contactului direct intre comunitati din diferite state pe baza afinitatilor pentru limba engleza. Uniunea a reusit sa organizeze filiale in toate statele lumii, actiunile ESU adresandu-se, in primul rand, elevilor, studentilor si tinerilor specialisti.

 
Inca un film romanesc invitat in festivalurile internationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :397
Friday, 07 October 2005

Documentarul Blestemul Ariciului, regizat de Dumitru Budrala, va participa la acest sfarsit de saptamana la doua dintre festivalurile de film din marile orase ale Europei.

Astfel, vineri, 7 octombrie, pelicula romaneasca va fi proiectata la Barcelona, in cadrul Festivalului Docupolis, iar duminica, 9 octombrie, va partcipa la Leipzig la unul dintre cele mai renumite festivaluri internationale dedicate productiilor documentare.

Filmul este povestea unei familii sarace de romi care incearca sa supravietuiasca intr-o iarna grea. Filmul este un cine-verite, care trece dincolo de stereotipuri si idei preconcepute despre etnia roma, devenind povestea unei familii sarace si atat, care incearca sa supravietuiasca si sa depaseasca fiecare zi.

Blestemul Ariciului, a fost distins cu Marele premiu la festivalul filmului documentar roman-maghiar Film.Dok2, desfasurat la Sf. Gheorghe in luna aprilie. Pelicula lui Budrala a mai participat la diverse festivaluri internationale de gen, precum cele de la Amsterdam, Belgrad, Budapesta, Oxford si Rio de Janeiro.

 
Festival International de Poezie Latina la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Friday, 07 October 2005

O noua editie a Festivalului International de poezie a lumii latine se va desfasura in perioada 14-17 octombrie, la Bucuresti si Brasov.

Ars Amandi se afla deja la cea de-a VI-a editie, fiind organizat o data la doi ani de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Uniunea Europeana. Poeti din 14 tari latine - Belgia, Brazilia, Ecuador, Honduras, Italia, Nicaragua, Peru, Portugalia, Republica Dominicana, Republica Moldova, Romania, Salvador, Spania, Venezuela - precum si editori din Brazilia, Franta, Italia, Romania si Spania, implicati in publicarea de poezie, se vor intalni anul acesta in Romania, intr-o editie ce isi propune sa puna in valoare un patrimoniu cultural comun si bogatia poeziei neolatine contemporane.

Festivalul va fi deschis sambata, 14 octombrie, la Institutul Culrural Roman din Bucuresti, in prezenta E.S. Ambasador Bernardino Osio, Secretar general al Uniunii Latine si a E.S. Ambasador Paolo Faiola, Secretar general al IILA - Istituto Italo-Latino Americano (Roma), invitat de onoare. Festivalul se va continua in zilele de sambata, 15, si duminica, 16 octombrie, la Brasov si va cuprinde si doua mese rotunde cu temele Poetul si editorul sau si Poezia intr-o lume globalizata, precum si doua seri de poezie in lectura autorilor, deschise publicului, la Biblioteca George Baritiu si la Universitatea Transilvania din Brasov. Pe 17 octombrie participantii la festival vor vizita monumente ale patrimoniului cultural romanesc: Castelul Bran si Manastirea Sinaia.

 
Prorectorul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, distins la CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 07 October 2005

Prorectorul Universitatii sucevene Stefan Cel Mare, profesorul universitar dr. Sanda Maria Ardeleanu, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Iurii Fedkovici din Cernauti, in semn de recunoastere a deschiderii universitatii catre colaborarea cu universitatea din Cernauti.

Distinctia a fost acordata la finele lunii septembrie cand s-au implinit 130 de ani de la infiintarea institutiei de invatamant respective din Cernauti, informeaza Monitorul de Suceava. Din cele 26 de candidaturi inscrise, Senatul Universitatii de la Cernauti a aprobat doar patru, alaturi de romanca pe lista aflandu-se si alte trei personalitati din Ucraina si Polonia. Titlul a fost conferit de catre Senatul Universitatii Iurii Fedkovici din Cernauti pentru activitatea stiintifica, didactica si de deschidere internationala pe care a desfasurat-o cadrul universitar sucevean.

Sanda Maria Ardeleanu a tinut sa multumeasca Senatului Universitatii, Catedrei de Filologie Romana si Clasica si rectorului Stepan Melniciuk pentru inalta distinctie acordata Universitatii Stefan Cel Mare din Suceava. Este inca o prestigioasa recunoastere a unei colaborari privilegiate, intarita de istoria, cultura si limbile noastre, a mai precizat prorectorul Ardeleanu. La manifestarile dedicate implinirii a 130 de ani de la infiintarea Universitatii Iurii Fedkovici au mai fost prezenti din partea Universitatii Stefan Cel Mare Suceava rectorul Adrian Graur, seful catedrei de Istorie-conferentiar universitar. dr. Stefan Purice, si cancelarul Facultatii de Litere si Stiinte ale Comunicarii, lector univ. dr. Evelina Graur.

 
Lech Walesa le va vorbi bucurestenilor despre Europa unitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :479
Friday, 07 October 2005

Lech Walesa, fostul Presedinte al Poloniei, va fi invitatul Forumului Regional Liderii Noii Europe, organizat de Revista EuroLider in perioada 17 19 octombrie, la World Trade Center Bucuresti, Hotel Sofitel si Hotel Howard Johnson.

Acesta va vorbi in cadrul forumului regional "Liderii Noii Europe" despre economie, politica si Europa unita. Vreau sa vin in Romania, tara care a platit scump rasturnarea regimului comunist. Iata ca acum este pe punctul de a intra in Uniunea Europeana si se confrunta cu probleme de adaptare economica si politica. Cred ca experienta poloneza le poate fi utila romanilor, a dedclarat politicianul, citat de organizatori.

Alaturi de laureatul Premiului Nobel, politicieni si liderii marilor industrii din Romania si din regiune isi vor prezenta propria viziune si propriile propiecte. Pe lista vorbitorilor se afla premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. Totodata, la manifestare vor mai participa seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, si vicepresedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Baroneasa Emma Nicholson.

Forumul este un eveniment organizat pentru elita businessului, a liderilor de opinie din domeniile cheie ale economiei nationale si regionale, precum energie, petrol si gaze, mediu, infrastructura, transporturi, securitate si geopolitica. Acest eveniment este primul dintr-o serie de forumuri economice organizate de EuroLider in Romania si in tarile Noii Europe. EuroLider este singura revista din Romania care identifica si promoveaza liderii si strategiile lor.

 
Trupe liceene de teatru din Europa se intrunesc la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Friday, 07 October 2005

Iubitorii de limba franceza sunt invitati sa vina in perioada 22-27 octombrie la Sala Mare a Teatrului Municipal din Arad la editia cu numarul XIII a Festivalului International Amfiran.

Evenimentul este organizat de Fundatia Amfiran si va aduce la Arad trupe de teatru de la licee din Belgrad-Serbia si Muntenegru, Catania-Italia, RennesFranta, Brno-Republica Ceha, Viena-Austria, Bischheim/Strasbourg-Franta, Saint-Malo-Franta, Torrent-Spania, Budapesta-Ungaria, Dej, Cluj-Napoca, Huedin, Drobeta Turnu-Severin, Bistrita, Timisoara, Bucuresti, Baia Mare si orasul gazda. Spectacolele prezentate de micii actori amatori vor fi dintre cele mai diverse, de la Eugen Ionescu pana la Pascal Coulan, Elena Ehling, Ion Creanga si Oana Martisca. Totodata, la editia din acest an vor mai avea loc si diferite ateliere tematice pe care le vor sustine invitatii de peste hotare sau profesorii romani, informeaza dordeduca.ro.

 
100, 1.000, 1.000.000 de povesti pentru copiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :400
Friday, 07 October 2005

Prima editie a Festivalului International de Teatru pentru Copii 100, 1.000, 1.000.000 de povesti se va desfasura in perioada 10-16 octombrie, la Bucuresti.

Manifestarea a luat nastere la initiativa Teatrului Ion Creanga, care si-a propus sa marcheze astfel 40 de ani de activitate dedicati copilului. Alaturi de spectacolele din Franta, Cehia, Croatia, Bulgaria, Anglia, Suedia, Romania, in timpul Festivalului va fi lansat Programul pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani (Baloane Colorate). De asemenea, vor fi prezentate spectacole-lectura, ateliere de lucru cu si pentru micutii din spitale - Programul Cliniclown, lansari de carte si vernisaje toate destinate copiilor. Deschiderea oficiala a festivalului va avea loc luni, 10 octombrie, orele 17.00, la Sala Mare a Teatrului Ion Crenaga. Cu acest prilej, teatrul gazda va prezenta spectacolul Pinochio de Carlo Collodi, in regia lui Cornel Todea. In pauza va avea loc vernisajul expozitiei Hans Christian Andersen cu lucrari care apartin graficianului Liana Maria Petrutiu.

Proiectul este finantat de Primaria Municipiului Bucuresti, Fondul Cultural National Ministerul Culturii si Cultelor si UNITER Timbru Teatral, informeaza Prompt Media.

 
Romania isi joaca la Helsinki sansa calificarii la CM 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Friday, 07 October 2005

Ajunsi inca de joi 6 octombrie, la Helsinki, tricolorii reprezentativei nationale de fotbal a Romaniei se pregatesc pentru infruntarea decisiva de sambata, 8 octombrie cu reprezentativa Finlandei.

Daca Romania isi va invinge maine adversara si daca jocul rezultatelor dintre Cehia si Olanda o va permite, tricolorii se vor califica in meciurile de baraj pentru participarea la Campionatul Mondial din Germania, din 2006. In ceea ce priveste meciul cu Finlanda romanii s-au aratat destul de optimisti si increzatori in sansa lor, iar despre partida Cehia Olanda au evitat sa discute. Cu toate acestea, inainte de plecarea de la Bucuresti, oficialii de la FRF si LPF inclinau sa creada ca meciul dintre cele doua echipe puternice va fi aranjat in detrimentul Romaniei. Deocamdata, fotbalistii antrenati de Victor Piturca se afla in silenzio stampa, inca de la sosirea la Helsinki. Partida Finlanda-Romania va fi difuzata sambata, de la ora 17.00, de TVR1.

Capitanul de maine al nationalei Romanei in absenta lui Cristi Chivu, Adrian Mutu, a declarat ca are nevoie de o victorie in meciul de la Helsinki pentru a se putea bucura de nunta sa cu frumoasa Consuelo Matos, programata pentru duminica, 9 octombrie si considerata nunta anului 2005.

 
Romania isi joaca la Helsinki sansa calificarii la CM 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Friday, 07 October 2005

Ajunsi inca de joi 6 octombrie, la Helsinki, tricolorii reprezentativei nationale de fotbal a Romaniei se pregatesc pentru infruntarea decisiva de sambata, 8 octombrie cu reprezentativa Finlandei.

Daca Romania isi va invinge maine adversara si daca jocul rezultatelor dintre Cehia si Olanda o va permite, tricolorii se vor califica in meciurile de baraj pentru participarea la Campionatul Mondial din Germania, din 2006. In ceea ce priveste meciul cu Finlanda romanii s-au aratat destul de optimisti si increzatori in sansa lor, iar despre partida Cehia Olanda au evitat sa discute. Cu toate acestea, inainte de plecarea de la Bucuresti, oficialii de la FRF si LPF inclinau sa creada ca meciul dintre cele doua echipe puternice va fi aranjat in detrimentul Romaniei. Deocamdata, fotbalistii antrenati de Victor Piturca se afla in silenzio stampa, inca de la sosirea la Helsinki. Partida Finlanda-Romania va fi difuzata sambata, de la ora 17.00, de TVR1.

Capitanul de maine al nationalei Romanei in absenta lui Cristi Chivu, Adrian Mutu, a declarat ca are nevoie de o victorie in meciul de la Helsinki pentru a se putea bucura de nunta sa cu frumoasa Consuelo Matos, programata pentru duminica, 9 octombrie si considerata nunta anului 2005.

 
Final de drum pentru Pavel la MetzPDF Print E-mail
Metz, Franta/Romanian Global News
Accesari :517
Friday, 07 October 2005

Andrei Pavel a fost eliminat in turul al doilea preliminar al turenului ATP de la Metz.

Romanul a fost invins in doua seturi de tenismenul italian Andreas Seppi, acelasi care l-a eliminat si pe Razvan Sabau in turul intai la Metz, dar si in turul intai al turneului de la Palermo, in urma cu o saptamana.

Drumul lui Pavel pana in turul al doilea al turneului de la Metz, desi scurt, ii va aduce acestuia 3 puncte in clasamentul ATP si suma de 5.300 de euro.

 
Consiliul Mondial Roman vs DRRPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :676
Friday, 07 October 2005

Dupa romanii din Timoc, si Consiliul Mondial Roman critica prestatia Secretarului de Stat Mihai Gheorghiu. CMR adreseaza o scrisoare deschisa autoritatilor romane, referitor la activitatea Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, din cadrul MAE roman.

CMR deplange modul in care isi desfasoara activitatea, sub conducerea Secretarului de Stat Mihai Gheorghiu, o institutie care ar trebui sa se orienteze in primul rand catre romanii de pretutindeni. Redam in cele ce urmeaza continutul acestei scrisori deschise.

A devenit o moda ca DRRP sub conducerea Secretarului de Stat Mihai Gheorghiu sa invoce faptul ca a fost trecut in umbrela Ministerului Afacerilor Externe, ca pe unicul si cel mai puternic motiv datorita caruia nu isi poate derula proiectele de importanta vitala pentru romanii din jurul granitelor Romaniei. Cum se explica atunci reactia avuta de Secretarul de Stat in timpul recentei intalniri cu reprezentantii de seama ai romanilor timoceni (vezi Romanian Global News, "Calus peste gura romanilor din Timoc")?

Amintirea experientei prin care a trecut nu demult Consiliul Mondial Roman (CMR), organizatie non profit si non guvernamentala cu sediul in Statele Unite, la incercarea unui dialog cu acelasi Secretar de Stat, ne face sa credem ca DRRP devine tot mai impropriu numit "al romanilor de pretutindeni".
Atat coordonarea cat si desfasurarea in conditii optime a celei de a 5-a Conferinte si a Congresului organizatiei noastre din iulie, la Iasi, au fost imposibile datorita hartuielilor la care am fost supusi in mod constant de catre Secretarul de Stat Mihai Gheorghiu. Practicarea unui joc de-a soaricele cu pisica pare sa il fi incantat foarte mult pe seful acestui departament in mana caruia se aflau de fapt fondurile necesare participarii romanilor din zonele limitrofe la evenimentul organizat de CMR. Cu cateva saptamani inainte de deschiderea lucrarilor unde asteptam sa fie prezenti si romani din Basarabia, Ucraina, Kazahstan, Bulgaria, Valea Timocului, incerca un nou format de propunere de proiect, de 27 de pagini, copiat dupa unul al fundatiei Soros, dupa cum ne-a spus chiar Mihai Gheorghiu in persoana.  Ni s-a cerut de 5 ori ca acel formular sa fie refacut. Un proces indelungat, in decursul caruia intrebari si solicitari aberante ne-au fost adresate (lista membrilor Consiliului cu adrese, date personale, etc.) intr-un stil anacronic pentru locul si timpul in care ne aflam, instabilitati in decizii si lipsa de seriozitate in declaratiile emise de catre Secretarul de Stat care fusese numit pentru a ajuta la derularea si pentru a sustine proiectele generate de romani, pentru romani si Romania.  Dupa cum ni s-a adus la cunostinta de catre membrii altor comunitati romanesti din afara tarii, si proiectele depuse de catre acestia la acelasi departament, pentru desfasurarea unor actiuni la fel de impamantenite pentru beneficiul celor care nu uita ca sunt romani, au suferit un tratament similar. Blocajul financiar pe diverse motive fabricate ad hoc, tratament umilitor in dialogurile oficiale purtate ca reprezentanti ai unor comunitati de care fusesera alesi sa le reprezinte, clasificarea proiectelor acestora de catre Secretarul de Stat Mihai Gheorghiu ca "neconcludente" sunt activitatile cu care DRRP se poate mandri in ultima jumatate de an.  Sa fie oare discriminare, domnule Secretar de Stat, folosirea reprezentantilor alesi a diasporei ca minge de picior?  Sa punem pe seama unei amnezii, desconsiderarea faptului ca acesti carausi ai romanismului care au venit cu incredere si respect ACASA, de mai aproape sau din indepartatul exil in care nu au plecat de buna voie, reprezinta cel mai puternic, adevarat, cinstit si UNIC de fapt LOBBY pe care Romania il poate avea in lume?  150.000.000.000 lei care ar fi trebuit alocati pana la sfarsitul lunii decembrie se afla sub "cheia" dumneavoastra de vehil, bani ce se vor pierde probabil, datorita neputintei dumneavoastra de a intelege pe cei care cu adevarat isi iubesc leaganul din care provin. Iata un scurt bilant: Comunitatea romana din Ungaria nu mai primeste ajutor pentru tiparirea ziarului in limba materna; biserica parintelui Bojan va fi daramata; copiii romani din Bulgaria nu vor mai avea dreptul la scoli in limba romana; romanii din Transnistria isi tem dreptul la predare in limba romana; cartile si ziarele de limba romana din Basarabia/RM de-abia se mai intrezaresc intre miile in limba rusa. Consiliul Mondial Roman nu mai crede in menirea dumneavoastra si intentia de a ajuta zonele limitrofe, "romanii de pretutindeni" sunt jigniti in mod constant de monologul vehement prin care incercati sa le inchideti gura. Este mai comod sa sustineti si financiar seratele de la Mangalia unde "toata lumea rade, canta si danseaza", decat sa sprijiniti din banii contribuabililor mentinerea limbii romane in zonele din afara tarii. Si oare, ne intrebam, nu cumva doriti sa credem ca toate se intampla din vina noastra?

Consiliul Mondial Roman

Presedinte, Smaranda Cazan-Livescu

Secretar General, Neculai Popa

 
Romanii din Italia ingrijorati de enclavizarea din TransilvaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :541
Friday, 07 October 2005

Asezarea stemei Ungariei mari pe cladirea Consiliului Judetean din Covasna este un act ce trezeste proteste si ingrijorare si in Italia.

Asociatia Studentilor Romani din Italia, Asociatia Romanii in Italia, Asociatia Romanilor, Asociatia Romania Club-Torino, Asociatia Romaniansland, Asociatia Fratia si Liga Romanilor din Italia, isi exprima, intr-un memoriu adresat presedintiei Romaniei si Guvernului de la Bucuresti, ingrijorarea fata de demersul pe care il considera un pas grav spre un scenariu ce tinde spre procesul de autonomie pe care unii lideri ai UDMR din zona Covasna-Harghita tind sa-l realizeze in Transilvania.

Aceste ultime manifestari ne dovedesc ca nu se intentioneaza o dorita si asteptata convietuire interetnica, cat o maniera neloaiala si nedemocratica ce ignora Constitutia si Legile Statului Roman tinzand spre un nedorit proces de enclavizare. Prezentele asociatii romanesti din Italia condamna incercarile sub orice forma a unor grupuri de interese atat din tara cat si din afara tarii care au ca scop destabilizarea Transilvaniei si a Romaniei. In acest timp cand Diaspora romana din Occident, se alatura eforturilor Romaniei de integrare in structurile europene o asemenea abordare din partea liderilor maghiari nu poate fi decat daunatoare si distructiva la adresa unei Romanii ce se doreste un punct important de stabilitate in zona Europei, se arata in textul memorandumului.

Totodata, principalele asociatii ale romanilor din Italia si-au exprimat convingerea ca in adoptarea legii Minoritatilor, Parlamentul Romaniei va tine seama de Constitutia Europeana si va lua in calcul dreptul minoritatilor in materie europeana in aceasta problema.

Noi, cei din afara granitelor tarii, aflati aici din diferite ratiuni de studiu, munca, cercetare, etc. consideram Romania un stat independent, unitar si capabil de a se autoguverna. Ca romani dorim prin intermediul asociatiilor romanesti sa ne pastram identitatea culturala romaneasca, si in acelasi timp sa fim loiali statului italian care ne-a acordat ospitalitate. Ne manifestam increderea ca Statul Roman va actiona in mod just pe baza legilor democratice din Constitutia Romaniei, fata de aceste tendinte pe care o Europa unita nu le poate tolera, se arata in continuare in memorandum. Semnatarii acestuia anunta ca vor prezenta memoriul opiniei publice europene si forurilor europene in materie de drept al minoritatilor.

 
Protest impotriva eliminarii limbii romane din radiourile maghiarePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :462
Friday, 07 October 2005

Emisiunile romanesti radiofonice sunt in pericol. La 31 ianuarie 2006, se vor desfiinta undele estice ultrascurte, pe care se emit si emisiunile in limbile minoritatilor din Ungaria.

Pana atunci mai sunt numai patru luni, dar Radiodifuziunea Maghiara nu are inca nici o alternativa pentru repartizarea programelor regionale si pe tara ale nationalitatilor, inclusiv a celor in limba romana, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Presedintii autoguvernarilor pe tara s-au adresat presedintelui Parlamentului Ungar, pentru ca, dupa parerea lor, nici acum nu se contureaza nici o solutie tehnica, care ar garanta emiterea neintrerupta a emisiunilor de minoritate, printre care si celei romanesti, cu o traditie de 25 de ani.

 
Guvernului roman i se cer vize speciale gratuite dupa modelul maghiarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :476
Friday, 07 October 2005

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni dupa ce s-a consultat cu mai multe asociatii ale romanilor din Serbia-Muntenegru, Ucraina, Macedonia si Albania recomanda Guvernului Romaniei adoptarea unei masuri identice cu cea luata de Ungaria, si anume introducerea unei vize speciale gratuite pentru cetatenii acestor tari.

Masura se impune ca masura a pastrarii identitatii romanilor din aceste tari, pentru facilitarea pastrarii si aprofundarii limbii si culturii romane si pentru facilitarea legaturilor de familie dintre romanii din aceste tari si rudele lor din Tara mama. Acest lucru ar demonstra interesul Guvernului roman pentru pastararea identitatii romanilor din afara frontierelor si ar elimina o parte din deficitul de imagine de care Romania sufera in cadrul acestor comunitati. FNRP face apel la toate organizatiile romanesti de peste hotare dar si din tara, sa scrie si sa ceara Guvernului roman introducerea acestei masuri.

 
Noul plan rusesc este 75% planul KozakPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 07 October 2005

In cadrul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean in format extins, preconizate pentru 27 si 28 octombrie curent, va fi examinat noul plan rusesc de reglementare a acestui diferend, a anuntat, miercuri, pretinsul ministru transnistrean de externe, Valeri Litkai.

Potrivit agentiei tiraspolene Olvia-press, Litkai a spus ca Rusia a transmis partilor propunerile sale in cadrul reuniunii mediatorilor, desfasurata la 26 si 27 septembrie curent la Odesa. El a spus ca planul elaborat de Moscova constituie rezultatul consultarilor cu toate partile, inclusiv cu Tiraspolul, pe parcursul a patru luni. Litkai a mentionat ca acest document contine aproximativ 75 la suta din panul Kozak si 15-20 la suta din planul Iuscenko. Acesta repeta toate elementele planului Kozak, a spus Litkai.

El nu a facut vreo apreciere noului plan rusesc, mentionand doar ca acesta categoric nu corespunde documentelor adoptate recent de catre parlamentul de la Chisinau in problema transnistreana.

 
A fost acreditat ambasadorul Comisiei Europene la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :444
Friday, 07 October 2005

Ministerul de Externe de la Chisinau l-a acreditat pe Cesare De Montis in calitate de ambasador si sef al Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova, informeaza un comunicat de presa al Oficiului Tacis in Moldova.

Potrivit sursei citate, De Montis este primul sef al Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova, care urmeaza a fi inaugurata joi, de catre Comisarul pentru Relatiile Externe Benita Ferrero-Waldner.

Originar din Italia, De Montis absolvit cu mentiune facultatea de agronomie din Florenta. Si-a inceput activitatea in cadrul Comisiei Europene in 1984 si a activat in cadrul Directoratului General pentru Dezvoltare si Relatii Externe unde a detinut cateva functii, printre care Sef Unitate pentru Pactul Andin. In perioada 2001-2005 De Montis a activat in calitate de Sef al Delegatiei Comisiei Europene in Venezuela. De Montis cunoaste italiana, franceza, engleza si spaniola.

 
SUA au construit o harta tridimensionala a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :493
Friday, 07 October 2005

Ambasadorul SUA la Chisinau Heather Hodges i-a inmanat miercuri presedintelui Voronin o harta tridimensionala a Republicii Moldova (scara 1:250.000), cu dimensiunile de 120x145 centimetri, executata, la rugamintea personala a ambasadoarei, de catre Agentia Nationala de Cercetari Geospatiale (NGA) a SUA.

Potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei de la Chisinau, ambasadorul a specificat ca la executarea hartii NGA a aplicat propria tehnologie a prelevarii digitale a datelor de pe teren, care produce efect tridimensional. Heather Hodges a precizat ca datele au fost prelevate recent, in iulie 2005, atentionandu-l pe Voronin ca reteaua drumurilor nationale reprezentata pe harta cuprinde si tronsonul de cale ferata Revaca-Cainari, dat in exploatare in luna septembrie curent.

Heather Hodges a specificat ca harta respectiva exista in doar patru exemplare: primul se afla la Cartierul General al NGA, al doilea la Ambasada SUA la Chisinau, cel de-al treilea se va afla, de acum inainte, in biroul presedintelui Republicii Moldova, iar cel de-al patrulea exemplar va fi donat Ministerului Apararii al Republicii Moldova, cu care Agentia Nationala de Cercetari Geospatiale a SUA intretine relatii stranse de cooperare.

 
Guvernul de la Chisinau nu si-a onorat toate angajamente ca membru al CEPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :461
Friday, 07 October 2005

Timp de zece ani, de cand este membru al Consiliului Europei, Republica Moldova a inregistrat progrese mari pe calea reformelor democratice, dar inca nu si-a onorat intr-o maniera satisfacatoare cele mai importante angajamente ale sale, se arata in raportul Comisiei pentru respectarea obligatiilor si angajamentelor statelor-membre ale CE privind functionarea institutiilor democratice in Moldova, audiat marti, 4 octombrie, in cadrul sesiunii plenare a AP CE.

Membrii AP CE au aratat intr-o rezolutie adoptata dupa dezbaterile plenare ca ritmul reformelor a fost tergiversat din cauza ca Republica Moldova, in paralel cu edificarea institutiilor sale democratice, a fost nevoita sa-si asigure identitatea nationala, facand fata unui regim separatist si prezentei militare straine in partea transnistreana a teritoriului sau. Potrivit europarlamentarilor, Republica Moldova trebuie sa fie preocupata prioritar de asigurarea unei bune functionari a institutiilor sale democratice, sa asigure independenta si eficienta aparatului judiciar, libertatea si pluralismul presei electronice, sa consolideze democratia locala, sa amelioreze conditiile economice din tara, asigurand in acelasi timp o buna protectie sociala si luptand impotriva coruptiei, precum si a traficului de organe si persoane. Parlamentarii europeni au aratat ca stabilitatea politica de acum ofera ocazia de a realiza aceste obiective si ca Republica Moldova nu va rata aceasta ocazie.

AP CE a lansat un apel pentru a gasi o solutie pasnica in vederea rezolvarii diferendului transnistrean, o solutie care ar avea la baza respectul deplin pentru integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova si ar fi in conformitate cu dorinta poporului exprimata in timpul unor alegeri cu adevarat libere si democratice.

Presedintele Parlamentului de la Chisinau Marian Lupu, prezent la lucrarile sesiunii de toamna a AP CE, a declarat ca apreciaza raportul Comisiei de monitorizare. Comparativ cu celelalte rapoarte, cred ca acesta este unul oportun si pozitiv in sensul constatarilor si concluziilor, dar si a recomandarilor propuse, a spus Lupu.

Potrivit vicepresedintelui Parlamentului Iurie Rosca (PPCD), raportul reflecta corect evolutiile politice din Moldova si eforturile noului Parlament de a ajusta legislatia nationala la normele si standardele CE. PPCD isi exprima speranta ca, in cooperare cu CE, reformele din Republica Moldova vor inregistra dinamism, iar guvernarea comunista va ramane deschisa spre reforme si consolidarea institutiilor democratice, precum si spre dezvoltarea unei economii functionale de piata, reforme care sa asigure respectarea plenara a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si un grad inalt de protectie sociala a tuturor cetatenilor, se arata intr-o scrisoare semnata de Rosca la sfarsitul lunii septembrie curent si trimisa presedintelui AP CE Rene van der Linden si membrilor Adunarii Parlamentare a CE. In acelasi mesaj, liderul crestin-democrat a mai aratat ca printre prioritatile de reforma propuse de PPCD si acceptate de presedintele Voronin sunt cele care vizeaza reforma procuraturii, a administratiei publice locale, a audiovizualului si revizuirea Constitutiei.

 
Romanii vor avea vize nationale pentru UngariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :460
Friday, 07 October 2005

Incepand cu data de 1 ianuarie 2006, Ungaria va introduce un sistem de vize nationale care vor permite sederea pe teritoriul Ungariei pentru perioade ce depasec 90 de zile.

Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Irene Comaroschi a primit miercuri, 5 octombrie, o Nota Verbala din partea MAE ungar in care era anuntata de decizia autoritatilor maghiare. Ungaria a dat asigurari ca acordarea acestor vize nationale va respecta normele si practicile europene in materie de vize. MAE roman este deschis discutiilor cu partenerii ungari privind problematica vizelor si considera, pe baza informatiilor transmise pana in prezent si pornind de la principiile subliniate expres de partea ungara, ca masura va respecta principiul nediscriminarii pe criterii entice, aplicandu-se in mod unitar tuturor solicitantilor de vize, se arata intr-un comunicat al MAE.

 
Vizita episcopala pentru romanii din SaviesePDF Print E-mail
Saviese, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 07 October 2005

Episcopul Marc, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, va efectua sambata, 8 octombrie, si duminica, 9 octombrie, o vizita pastorala in orasul elvetian Saviese.

Aici va fi oaspetele comunitatii ortodoxe a bisericii Sfintii Gheorge si Maurice, aflata sunb jurisdictia eparhiei romanesti cu sediul la Paris, informeaza portalul parohiei gazda. Programul acestui sfarsit de saptamana va cuprinde un pelerinaj prezidat de ierarhul Marc, la un azil de batrani din Grand Saint-Bernard, intalnirea fiind stabilita pentru ora 16:00, in fata cladirii azilului. Aici, credinciosii prezenti vor fi intampinati de Episcopul Benoit Vouilloz si vor putea sa viziteze biserica asezamantului, azilul si muzeul. Ziua se va termina cu slujba Vecerniei, mai anunta parohia. Cea de-a doua zi a vizitei va incepe la ora 10:15 cu slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiata la Capela Sfanta Agnes din Sion.

Biserica din Saviese se afla sub jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, pastorita de IPS Iosif, si il are ca preot pe parintele Daniel Schmid. Slujbele au loc in prima si a treia duminica din luna la Chapelle du Guercet si in a doua si ultima duminica din luna la Chapelle Sainte Agnes din Sion. Comunitatea de credinciosi s-a format in urma cu cinci ani, cand parohia catolica din Guercet a oferit enoriasilor bisericii ortodoxe posibilitatea de a avea propriile slujbe in acest lacas de cult. Patru ani mai tarziu, o alta capela catolica, Sainte Agnes, a intins o mana de ajutor comunitatii ortodoxe si i-a permis acesteia sa desfasoare alternativ slujbele si in spatiul sau. Pe langa romanii care fac parte din enoriasii parohiei, la slujbele bisericii ortodoxe mai participa si alti ortodocsi de nationalitati diverse. Serviciul religios se oficiaza in limba franceza, dar cele mai importante momente ale slujbei sunt rostite in aproape toate limbile credinciosilor prezenti. Acest lucru nu face altceva decat sa contribuie la crearea unui sentiment de solidaritate religioasa, in care importanta este credinta, nu limba vorbita.

 
Redactia radio romaneasca in Ungaria ar putea fi premiataPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 07 October 2005

Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria va propune guvernului de la Budapesta ca in anul 2005 Redactia Romaneasca a Radiodifuziunii Maghiare sa fie nominalizata pentru distinctia Pentru Minoritati.

Organizatia civila motiveaza alegerea sa prin faptul ca redactia radio de la Seghedin a implinit in aceasta vara 25 de ani de la infiintare si in aceasta perioada a depus un efort deosebit pentru pastrarea si arhivarea valorilor culturale romanesti din Ungaria. Distinctia Pentru Minoritati se va inmana la 18 decembrie, in Parlamentul Maghiar.

 
IPS Arhiepiscop Nicolae din America ii viziteaza pe enoriasiPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :483
Friday, 07 October 2005

IPS Arhiepiscop Nicolae, ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, va avea si in luna octombrie un program pastoral complex, vizitand ambele tari care sunt incluse in eparhia sa.

Prima data din acest calendar pastoral este vineri, 7 octombrie, cand arhiepiscopul va oficia taina Sf. Maslu in misiunea Sf. Gheorghe, Brossard, urmand ca a doua zi sa se afle in noua manastire Acoperamantul Maicii Domnului din Wentworth, la slujba Sfintei Liturghii. Duminica, 9 octombrie, IPS Nicolae va merge din nou pentru serviciul religios duminical la Sf. Gheorghe din Brossard, marti, 11 octombrie, va sluji la Catedrala greaca Sf. Treime din New York, in cadrul unei Vecernii organizate de SCOBA si SCOOCH pentru functionarii ONU, iar joi, 13 octombrie, se va deplasa pana la biserica Sf. Nicolae din New York pentru a participa la sedinta protopopiatului pentru Estul Statelor Unite ale Americii. Tot aici, ierahul roman va ramane si a doua zi, 14 octombrie, pentru a lua parte la sarbatoarea Cuvioasei Parascheva, urmand ca doua zile mai tarziu sa ajunga la Catedrala Sf. Gheorghe din Windsor, cu ocazia aniversarii Catedralei. Finalul lunii octombrie ii mai prilejuieste arhipeiscopului roman intalnirea cu romanii de la biserica Sf. Dumitru din Toronto, pentru slujba Vecerniei, in zilele de 22 si 23 octombrie, iar pe 26 octombrie, de sarbatoarea Sf. Mare Mucenic Dimitrie, o vizita la parohia Invierea Domnului din Hamilton. Ierarhul isi va petrece seara acelei zile in parohia Sf. Andrei din Mississauga, unde va sluji taina Sf. Maslu.

Ultimele doua date din programul pastoral pe luna in curs sunt 27 octombrie, marcata de Sf. Liturghie in parohia Sf. Andrei din Mississauga, cu ocazia Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi, si de sedinta protopopiatului pentru Estul Canadei, precum si duminica, 30 octombrie, cand va avea loc Sf. Liturghie in parohia Sf. Dimitrie din Winnipeg.

 
Festival Romanesc la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 07 October 2005

Catedrala ortodoxa romana Sfantul Gheorghe din Detroit va organiza duminica, 9 octombrie, Festivalul Romanesc 2005, incepand cu ora 12:30 si pana la ora 20:30.

Evenimentul va fi precedat de slujba Sfintei Liturghii care va incepe la ora 10:00, informeaza romportal.com. Din programul festivalului fac parte un spectacol sustinut de Ghita Trambitas si Formatia Trafic, precum si de patru grupuri de dans folcloric: Miorita din Chicago, Banatul din Kitchener, Rapsodia din Windsor si Tarancuta din Detroit. Totodata, romanii care vor participa la acest festival vor putea sa deguste mancare romaneasca, in care este inclus si un purcel la protap, dar si sa ia parte la un concurs de costume populare, sa faca un tur al catedralei si sa bea un vin romanesc. Biletele costa 6 dolari de persoana, iar romanii care vor veni cu copiii vor avea si un loc de joaca in care sa ii lase pe micuti.

 
La Minsk s-ar putea deschide un centru cultural basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :456
Friday, 07 October 2005

Prim-ministrul basarabean Vasile Tarlev a efectuat o vizita de lucru la Minsk, prilej cu care s-a intalnit cu diaspora basarabeana din aceasta tara si le-a a solicitat autoritatilor belaruse sa ii acorde sprijin pentru crearea unui centru cultural basarabean la Minsk.

Potrivit serviciului de presa al Guvernului, citat de Moldpres, premierul a mentionat pe parcursul deplasarii necesitatea stabilirii unei colaborari eficiente in cadrul colectivului, pe promovarea intereselor Basarabiei si sustinerii cetatenilor sai stabiliti in Belarus. In acest context, Tarlev a solicitat inregistrarea pe langa ambasada a asociatiei cetatenilor basarabeni si stabilirea unui dialog permanent cu ei, pentru a le furniza informatia reala din prima sursa despre situatia din tara lor natala. Premierul a mai cerut diasporei moldovenesti sa faca propuneri de impulsionare a colaborarii moldo-belaruse, precum si de consolidare a actiunilor comune in vederea sustinerii basarabenilor stabiliti in aceasta tara.

In mod categoric, prim-ministrul s-a pronuntat impotriva acordarii de catre ambasade a serviciilor contra plata cetatenilor Basarabiei si a spus ca va dispune Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene sa evalueze costul problemei si sa inainteze propuneri de solutionare a acesteia.

Vasile Tarlev s-a mai intalnit si cu societatea republicana Moldova, multumind membrilor sai pentru activitatea desfasurata in vederea promovarii valorilor si traditiilor nationale si colaborarii cu ambasada.Totodata, Tarlev a apreciat faptul ca asociatia a creat doua colective artistice de dans, care au devenit laureate a mai multor concursuri.

 
Incepe un nou sezon pentru CROMPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 07 October 2005

Dupa o pauza de mai bine de doua luni, Comunitatea Romanilor din Rhin-Mein, CROM, isi va inaugura sambata, 8 octombrie un nou sezon de activitati dedicate romanilor din regiune.

Prima seara pe care CROM o organizeaza, in acest sens va cuprinde un comentariu pe marginea cartii lui Tom Gallagher, Furtul unei natiuni Romania de la comunism incoace. Conferinta se va tine cu incepere de la ora 18.00, la sala Hohoiu din Offenbach, iar comentariul este realizat de Doina Lynch, din Frankfurt.

Volumul semnat de Gallagher, un britanic cu o privire foarte pragmatica asupra Romaniei, ia in discutie tranzitia de la regimul totalitar la cel democrat in Romania si analizeaza raspunsul la intrebarea de ce promovarea reformei sistemului politic si economic in tara noastra s-a dovedit a fi mai dificila decat in cele mai multe dintre tarile Europei Centrale. Cartea reprezinta o contributie semnificativa la istoria Romaniei.

 
O noua victima a muncii la negruPDF Print E-mail
Euskadi, Spania/Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 07 October 2005

Andrei Ghinea este unul dintre multii romani care decid sa plece in Spania, sa lucreze in aceasta tara si sa se intoarca in Romania cu bani si cu o speranta pentru viitor.

Din pacate de cele mai multe ori munca la negru, pe care cei mai multi dintre imigranti ajung sa o faca, nu le ofera acestora siguranta de care au nevoie si ii expun la multiple riscuri, Acesta este si cazul lui Andrei Ghinea, victima a unui accident de munca, chiar in prima sa zi de lucru in Vizcaya.

Andrei are 22 de ani, iar accidentul care l-a tinut timp de o luna in coma, s-a petrecut in data de 10 august, in timp ce romanul trecea prin prima sa zi de munca pe un santier din Ea. Nu avea contract de munca, sau macar acte in regula. Cu cateva zile inainte vorbise cu niste prieteni ai sai sa ii caute de lucru, iar acestia il adusesera la Ea. Autoritatile inca mai ancheteaza acest caz. Deocamdata Andrei nu este in stare sa le furnizeze nici o informatie in legatura cu cele intamplate, sau cu cei care i-au gasit slujba. Nu imi amintesc nimic din acea zi, spune el. Desi acum este mai bine, medicii nu au fost deloc optimisti in ceea ce priveste starea romanului. Mai mult decat atat, la Crucea Rosie, cadrele medicale i-au spus mamei sale ca este foarte probabil ca Andrei sa nu supravietuiasca. Si cu toate acestea el a luptat, zbatandu-se timp de o luna intre viata si moarte, si probabil ca sperantele intr-o viata mai buna au fost cele care l-au tinut in viata.

Are deocamdata intact visul care l-a adus in Spania, in cautarea unui loc de munca. Vreau sa muncesc din greu doi-trei ani, ca sa castig bani, sa ma intorc in Romania si sa imi fac un hotel la munte. Pot munci ca muncitor, ca ajutor Sunt un bun muncitor. Intr-o luna ma fac bine, ma ridic si imi caut un loc de munca, spune Ghinea, desi cu o voce scazuta, slab, imobilizat intr-un scaun cu rotile. Mama sa, Mirela Preda, il avertizeaza blajin: Trebuie s-o iei incetul cu incetul Andrei, deocmadata nu stim cat va dura pana te recuperezi si nici ce vei putea face. Da, incetul cu incetul spune si Andrei.

El spune ca nu are resentimente, desi este convins ca cineva va trebui sa plateasca pentru suferinta mea. Plang cateodata, ma gandesc de ce a trebuit sa mi se intample mie, ce am facut rau?. Dar toate aceste intrebari se sting atunci cand vine vorba de planurile pentru viitor. Intr-o luna invat sa merg din nou si imi gasesc o slujba. Am deja un cont deschis in care sunt banii din slujbele pe care le-am avut si voi strange si mai mult, spune el hotarat.

 
Conferinta despre Unitate in diversitatePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :338
Friday, 07 October 2005

Institutul de Germanistica a Universitatii Eotvos Lorand, Institutul de Cercetare a Minoritatilor Nationale si Etnice din cadrul Academiei Maghiare de Stiinta si Oficiul pentru Minoritati Nationale si Etnice organizeaza in ziua de 11 octombrie, la Academie, conferinta cu titlul Unitate in diversitate Uniunea Europeana si minoritatile nationale.

Printre subiectele dezbatute la conferinta se vor afla problema identitatii europene si statele nationale, posibilitatile de reglementare europeana a dreptului si identitatii, legaturile dintre limba, identitate si minoritate. La aceasta conferinta, Ana Borbely, cercetatoare romana va vorbi despre posibilitatile de pastrare a limbii materne in cazul minoritatilor din Ungaria, transmite corespondentul RGN in Ungaria.

 
Corul romanesc Vox Dacis din Toronto, in cautare de noi vociPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :447
Friday, 07 October 2005

Corul Vox Dacis al bisericii ortodoxe romane Sf. Gheorghe din Toronto cauta coristi, in special de voci barbatesti, tenori/basi, pentru un concert de colinde de Craciun.

Persoanele care considera ca sunt potrivite pentru aceasta functie si doresc informatii suplimentare sunt rugate sa o contacteze pe Andreea Coza, care poate fi gasita la numarul de telefon (416) 289-8729 sau la adresa de e-mail andreeacoza@hotmail.com, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Mona.Co Flowers, o afacere romaneasca in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :442
Friday, 07 October 2005

Romanii din Toronto au la dispozitie o gama variata de flori si obiecte de artizanat aduse de acasa prin intermediul magazinului romanesc Mona.Co Flowers din Scarborough.

Acesta ofera flori si aranjamente florale pentru toate ocaziile, lumanari pentru cununie si botez, impodobite dupa obiceiul romanesc, obiecte de ceramica si lemn romanesti la preturi avantajoase, informeaza portalul stiri.ca. Totodata, firma romaneasca poate sa preia comenzile clientilor sai si sa le livreze ulterior la domiciliu. Adresa la care poate fi gasit acest magazin este 2973 Sheppard Ave. E, intersectia principala Sheppard Ave. E cu Pharmacy Ave., Scarborough, On, M1T 3J5, numar de telefon (416) 498 9559. Patronii firmei Mona.Co Flowers au fost recent alaturi de comunitatea de romani din Toronto, cu prilejul Sarbatorii Romanesti care s-a desfasurat sambata, 17 septembrie, in orasul canadian. Si datorita lor, din punct de vedere financiar, evenimentul romanesc a putut fi organizat in bune conditii.

 
Studentii romani si americani din Cambridge sunt asteptati sa-l vada pe LazarescuPDF Print E-mail
Cambridge, SUA/Romanian Global News
Accesari :376
Friday, 07 October 2005

Filmul "Moartea domnului Lazarescu", regizat de romanul Cristi Puiu, va fi proiectat sambata, 8 octombrie, la Institutul de Tehnologie din Masachusetts, cu ajutorul asociatiei studentesti romanesti de aici.

Vizionarea va incepe la ora 20:00 si va avea loc in sala 4-231 din campusul universitatii aflata in localitatea Cambridge, informeaza portalul roboston.com. Pelicula va fi prezentata in varianta originala in limba romana, dar cu subtitrari in limba engleza. Pentru acest eveniment nu se va percepe nici o taxa, intrarea fiind, asadar, gratuita.

 
Biserica Greceasca din Christchurch ii gazduieste in octombrie pe credinciosii romaniPDF Print E-mail
Christchurch, Noua-Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :473
Friday, 07 October 2005

Parohia ortodoxa Sfanta Maria din orasul neo-zeelandez Christchurch si-a definitivat programul liturgic si pentru luna octombrie.

Conform portalului romanilor din Noua Zeelanda, enoriasii acestei biserici sunt asteptati sa ia parte la slujbele duminicale din zilele de 2, 9, 16, 23 si 30 octombrie la Biserica Greceasca din Malvern St., in intervalul orar 09:00-12:00. Parohia romaneasca beneficiaza, astfel, de ajutorul bisericii grecesti, care ii ofera gazduire pentru serviciile religioase, deoarece credinciosii romani nu au un lacas propriu de cult.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions