Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Trupele Romaniei raman in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Tuesday, 11 October 2005

Romania nu-si va retrage trupele din Irak, a declarat ministrul Razvan Ungureanu, in urma vizitei efectuate luni, 10 octombrie, la Bagdad.

Ministrul de externe a vizitat si tabara de la Mittica, unde sunt stationati militarii romani. Tara noastra este prezenta ca prieten si raspunde nevoii de stabilizare a situatiei, a aratat seful diplomatiei romane.

Prezent la Bagdad, Ungureanu a avut intrevederi cu presedintele Republicii Irak, Jalal Talabani, cu vicepremierul, Ahmad al-Chalabi, precum si cu omologul sau irakian, Hoshyar Yebari. Totodata, ministrul afacerilor externe a purtat convorbiri cu generalul George Casey, comandantul general al Fortei Multinationale in Irak (MNF-I), si cu Yalmay Khalizdad, ambasadorul SUA la Bagdad. Mihai-Razvan Ungureanu, in calitate de reprezentant al tarii care detine Presedintia Consiliului de Securitate in luna octombrie, a subliniat, in discutiile purtate cu oficialii irakieni, importanta referendumului din 15 octombrie pentru adoptarea Constitutiei irakiene, incurajand participarea la vot a populatiei.

In ceea ce priveste relatia bilaterala, au fost analizate modalitatile concrete de stimulare a raporturilor dintre cele doua state pe diverse dimensiuni: politic, economic, cultural etc. Cat despre segmentul economic, in perioada urmatoare urmeaza sa fie pregatite actiuni comune care sa dinamizeze relatiile economice dintre cele doua tari. In cadrul convorbirilor purtate cu reprezentantii americani, s-a realizat o evaluare comuna a situatiei de securitate si a perspectivelor proceselor politice din Irak pentru perioada urmatoare. Reprezentantii americani au adresat multumiri Guvernului roman pentru contributiile importante aduse procesului de stabilizare si democratizare a Irakului. De asemenea, au fost transmise felicitari pentru prestatia militarilor romani din cadrul Fortei Multinationale in Irak.

 
Romania si Bosnia si Hertegovina semneaza acordul de readmisiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Tuesday, 11 October 2005

Romania si Bosnia-Hertegovina au semnat luni, 10 octombrie, la Bucuresti, la sediul MA, Acordul intre Guvernele celor doua tari privind readmisia propriilor cetateni si a strainilor.

Documentul a fost semnat de catre Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor si Barisa Colak, ministrul Securitatii din Bosnia si Hertegovina. In prezent, Romania are incheiate acorduri de readmisie cu urmatoarele state: Albania, Austria, Regatul Belgiei, Marele Ducat de Luxemburg si Regatul Tarilor de Jos, Bulgaria, Cehia, Croacia, Danemarca, Grecia, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, India, Irlanda, Italia, Letonia, Liban, Lituania, Macedonia, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Estonia. Prezentele acorduri se aplica in mod corespunzator persoanelor care nu indeplinesc conditiile in vigoare pentru intrarea sau sederea pe teritoriul celeilalte parti, cu conditia sa se fi dovedit sau sa se poata prezuma in mod justificat faptul ca persoana respectiva este cetatean al celeilalte parti contractante si persoanelor straine (terte) carora nu li s-a permis intrarea pe teritoriul celeilalte parti contractante, daca se dovedeste ori se presupune in mod justificat ca strainul a sosit direct de pe teritoriul celeilalte parti contractante solicitate (conditiile si procedurile referitoare la readmisia cetatenilor proprii sau terti sunt stabilite in textul fiecarui acord).

 
Ministerul Muncii respinge acuzatiile directorului OMFMPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Tuesday, 11 October 2005

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei respinge categoric modalitatea in care Directorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, Aurel Teodorescu, a adus acuzatii Ambasadei si Consulatului Spaniei la Bucuresti si nu este de acord cu acestea si nici cu forma in care a considerat ca e necesar sa se manifeste public fata de activitatea autoritatilor mai sus mentionate.

Totodata, institutia mai considera acuzatiile lui Aurel Teodorescu referitoare la activitatea Ambasadei si Consulatului Spaniei total nefondate si face precizarea ca aceste declaratii sunt facute in nume personal si nu reprezinta, sub nici o forma, pozitia ministerului roman sau a altei autoritati roman.

Conducerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a mai anuntat ca sustine Acordul bilateral privind reglementarea circulatiei fortei de munca intre Romania si Spania si este dispusa sa faca toate eforturile necesare astfel incat prevederile Acordului sa fie perfectionate in cadrul Comitetului Mixt de Coordonare. Aceste eforturi sunt destinate optimizarii prevederilor privind procedurile de selectie si de finalizare a medierii lucratorilor romani pe teritoriul Spaniei. Pe viitor, ministerul roman spera sa colaboreze si in viitor la fel de fructuos cu autoritatile spaniole in vederea facilitarii accesului lucratorilor romani pe teritoriul Spaniei, in beneficiul ambelor tari, informeaza un comunicat emis de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

 
Sinistratii vor fi ajutati de un concert de caritate de la Opera RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Tuesday, 11 October 2005

Opera Romana din Bucuresti va gazdui duminica, 16 octombrie, un concert extraordinar cu caracter umanitar ale carui fonduri stranse vor fi destinate unor proiecte speciale pentru reconstructia zonelor afectate de inudatii.

Evenimentul incepe la ora 18:30 si este organizat de Opera Romana din Bucuresti, Astral Telecom si Banca Transilvania prin Fundatia Transilvania, informeaza un comunicat de presa emis de organizatori. Programul va cuprinde Requiem-ul lui Giuseppe Verdi, in interpretarea orchestrei Operei Romane din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, impreuna cu soprana Roxana Briban, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Marius Manea si basul Pompeiu Harasteanu.

Fondurile vor fi directionate prin intermediul Patriarhiei Romane si prin intermediul Fundatiei Transilvania a Bancii Transilvania catre doua proiecte de interes comunitar in zonele afectate de inundatii. Biletele la acest spectacol vor fi puse in vanzare miercuri, 12 octombrie, la casa de bilete a Operei Nationale din Bucuresti sau pe site-ul www.e-bilet.ro .

 
PF Teoctist va participa la hramul Sfintei ParaschevaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :421
Tuesday, 11 October 2005

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va participa in acest an la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din Moldova, a anuntat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel.

Intai-statatorul BOR va sosi la Iasi joi, 13 octombrie, unde va si ramane a doua zi, 14 octombrie, ziua Sfintei, informeaza Radio Trinitas. Prezenta parintelui Teoctist la acest eveniment este data si de faptul ca la Iasi s-au adus din localitatea graca Veria cateva fragmente din moastele Sfantului Apostol Pavel.

Moastele Sf. Apostol Pavel au fost depuse in Catedrala mitropolitana, spre a putea fi cinstite de credinciosi, iar in dimineata zilei de miercuri, 12 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si moastele Sf. Apostol Pavel vor fi purtate in procesiune pe traseul Catedrala mitropolitana-Biserica Sf. Apostol Andrei-Palatul Culturii-Catedrala mitropolitana. Sfintele moaste vor fi asezate apoi pe amplasamentul special amenajat in fata Catedralei mitropolitane, credinciosii putandu-se inchina pana luni, 17 octombrie.

 
Lazarescu a fost declarat Descoperirea Anului la ReykjavikPDF Print E-mail
Reykjavik, Islanda/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 11 October 2005

Palmaresul filmului romanesc Moartea domnului Lazarescu s-a mai imbogatit cu un nou titlu, obtinut la cea de-a doua editie a Festivalului International de Film de la Reykjavik.

Pelicula regizata de Cristi Puiu a castigat duminica, 9 octombrie, Premiul Descoperirea Anului, care se acorda noilor talente, aflate la primul sau cel de-al doilea film, informeaza TVR. Cel mai premiat film romanesc al ultimului deceniu a concurat la sectiunea New Visions, alaturi de alte pelicule importante, precum filmul austriac "Antares" in regia lui Gotz Spielmann, pelicula ruseasca "Bed Stories" de Krill Sebrennikov sau Garcon Stupide de Lionel Baier.

Juriul competitiei a anuntat ca desi in sectiunea respectiva se aflau mai multe filme valoroase, decizia finala a fost influentata de faptul ca pelicula romaneasca combina critica sociala cu reflectia asupra temelor universale. Totodata, juriul a mai adaugat ca Moartea domnului Lazarescu combina onestitatea brutala si simtul absurdului intr-o maniera empatica, ceea ce face ca filmul sa devina o metafora de neuitat.

 
25 de critici de arta si curatori mondiali se reunesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 11 October 2005

Fundatia Culturala Meta si Goethe-Institut Bukarest organizeaza in perioada 13-15 octombrie, la Bucuresti, simpozionul international Discursuri artistice/ Discursuri curatoriale.

La eveniment vor participa peste 25 de critici de arta, curatori, artisti, teoreticieni si editori din Marea Britanie, Germania, Polonia, Olanda, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Cehia, Romania, Danemarca, Moldova, Croatia, Turcia si Elvetia, informeaza Institutul Cultural Roman. Simpozionul a fost conceput ca o faza preliminara organizarii celei de a doua editii a Bienalei Tinerilor Artisti 2006 si va contine sesiuni de comunicari pe 14 si 15 octombrie la sediul Goethe-Institut Bukarest, incepand cu orele 10:00. Tematicile se vor axa pe tema precum bienala ca institutie si raporturile sale cu discursurile artistice si curatoriale, forme alternative in prezentarea artei, rolul reversibil al pozitiilor curatoriale si artistice (intimitatea artistica/discursul teoretic).Prezentarile vor puncta demersurile culturale si posibilitatile de a crea un eveniment periodic, modalitatile prin care discursurile curatoriale/artistice se suprapun si/sau se genereaza reciproc, tacticile artistice si curatoriale prezente pe scena artistica contemporanaIn ultima zi a dezbaterii, participantii sunt invitati sa dezvolte conceptul viitoarei editii a Bienalei Tinerilor Artisti din 2006 pornind de la tema propusa: Arta este mereu in alta parte si sa-i cerceteze potentialul de a contura/atribui/oferi o identitate specifica acestei manifestari. Dezbaterile vor fi deschise publicului si vor beneficia de interpretare simultana.

 
Africa vrea mineri din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :406
Tuesday, 11 October 2005

In timp ce in Valea Jiului mineritul devine o meserie neinteresanta pentru piata muncii, o firma romana-italiana cauta mineri pentru a-i trimite la lucru in Africa.

Dupa cum transmite corespondentul Prompt Media, societatea Obiettivo Lavoro Romania a solicitat, prin intermediul filialelor locale din Valea Jiului ale Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortelor de Munca Hunedoara, recrutarea de mineri artificieri si sondori pentru santierele firmei din tari africane precum Maroc, Nigeria, Etiopia, Zimbabwe si Sierra Leone. Reprezentantii firmei spun ca s-au adresat filialelor AFOFM din Valea Jiului pentru gasirea acestor muncitori, avand in vedere faptul ca aici exista foarte multi oameni calificati in domeniile solicitate de noi, care au fost disponibilizate din minerit in ultimii ani.

Italienii afirma ca locurile de munca oferite de ei pentru fostii mineri sunt oportune si foarte avantajoase. In primul rand, nu solicitam nici un fel de comision pentru angajare, nici inainte si nici dupa finalizarea contractelor de munca, afirma reprezentantii firmei. Suntem o firma serioasa, fapt cerificat nu doar de documentele depuse la dosar, ci si de faptul ca am angajat pana in prezent 500 de persoane pentru diverse activitati calificate pe piata de munca din Africa. Pentru activitatea prestata pe santierele din Africa, firma italiana asigura angajatilor sai cazare si masa gratuite, la care se adauga un salariu motivant: 1.500 de euro net lunar.

Minerii care doresc sa plece la munca in Africa, trebuie sa indeplineasca insa o serie de conditii. Ei nu trebuie sa aiba mai mult de 50 de ani, trebuie sa fie calificati intr-una din meseriile de artificier sau sondor, sa aiba o experienta de cel putin patru ani in acest domeniu si sa dovedeasca seriozitate. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul AJOFM Petrosani.

Pe de alta parte, reprezentantii firmei italiene, aflati de mai multa vreme la Petrosani, se declara nemultumiti de faptul ca, pana in prezent, cu toate ca actiunea de recrutare se desfasoara de mai bine de o saptamana, foarte putini mineri s-au aratat interesati de oferta. Ei spun ca daca nici in aceasta saptamana nu vor gasi interes din partea persoanelor fara loc de munca din Valea Jiului, isi vor muta oferta spre alte zone ale tarii, informeaza Prompt Media.

 
Tariceanu pledeaza cauza Romaniei la RomaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Tuesday, 11 October 2005

Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu va sustine, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Italia, in perioada 11-12 octombrie 2005, ratificarea cat mai rapida a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Seful Executivului va prezenta, in cadrul intrevederilor cu oficialii italieni, principalele progrese inregistrate in domenii precum combaterea coruptiei, reformarea justitiei, securizarea frontierelor si combaterea migratiei ilegale, informeaza Prompt Media. "Ne dorim ca procesul de ratificare a Tratatului de aderare sa se incheie intr-un timp cat mai scurt. Ne vom indeplini integral si la timp angajamentele asumate pentru ca Romania sa devina membru cu drepturi depline al UE, pe 1 ianuarie 2007", a declarat premierul. 

Premierul roman va fi primit de Carlo Azeglio Ciampi, presedintele Republicii Italiene si va avea intrevederi cu Silvio Berlusconi, premierul italian, cu Marcello Pera, presedintele Senatului Republicii Italiene, si cu Pier Ferdinando Casini, presedintele Camerei Deputatilor a Republicii Italiene. In cadrul intrevederii cu omologul sau italian, premierul Calin Popescu-Tariceanu va prezenta reformele promovate de Guvernul roman in vederea indeplinirii angajamentelor asumate fata de UE. Pe parcursul discutiilor va fi abordata si posibilitatea diversificarii cooperarii economice, din perspectiva parteneriatului strategic romano-italian.

 
Maestrul faptelor lui Traian lansare la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Tuesday, 11 October 2005

Renumitul arheolog italian Ranuccio Bianchi Bandinell isi va lansa vineri, 14 octombrie, la Bucuresti, cartea Maestrul faptelor lui Traian, publicata de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Institutul Italian de Cultura si cu Uniunea Latina.

Lansarea va avea loc de la ora 15.00, la sediul Institutului Italian de Cultura, Aleea Alexandru nr. 41.

Studiul reprezinta un document esential pentru tema originalitatii artei romane si a aparut pentru prima oara in revista Le Arti (I-II, 1938 1939). Textul publicat acum in limba romana reproduce editia revazuta si adaugita din culegerea Adevarul istoric despre arta clasica (Firenze, 1941, 1950, Bari, 1973). Volumul editat de ICR este ilustrat cu o serie de fotografii realizate dupa restaurarea monumentului, din perioada 1981 1988. Traducerea in limba romana ii apartine Elenei Banica, informeaza Institutul Cultural Roman. Bianchi Bandinelli a avut meritul de a construi in jurul acestui Maestru al faptelor ca este vorba de Apolodor sau nu un profil de nesters, stabilind un punct sigur: ca ideea conceperii intregii frize a fost opera unui singur artist (...) scrie profesorul Marcello Barbanera in introducerea studiului.

La eveniment va participa si Excelenta Sa Ambasador Bernardino Osio, secretar general al Uniunii Latine, prezent in Romania cu ocazia Festivalului international de poezie a lumii latine Ars Amandi.

 
Covaliu a devenit campion mondial la scrimaPDF Print E-mail
Leipzig, Austria/Romanian Global News
Accesari :528
Tuesday, 11 October 2005

Scrimerul roman Mihai Covaliu a obtinut luni, 10 octombrie, medalia de aur in concursul de sabie din cadrul Campionatelor Mondiale de scrima de la Leipzig.

Covaliu a trecut in finala de rusul Stanislav Pozdniakov, pe care l-a invins cu scorul de 15-12, dupa ce in semifinale reusiese sa-l depaseasca pe ucraineanul Oleg Sturbabin, cu scorul de 15-13, anunta TVR.

Mihai Covaliu a devenit campion olimpic la Sydney, in urma cu cinci ani, si mai are in palmares o medalie de argint pe care a obtinut-o in anul 2003 la Campionatele Mondiale de la Havana. Totodata, sportivul roman a mai castigat si o medalie de bronz la editia din 2002 a Campionatelor Mondiale de Scrima de la Lisabona si doua locuri trei la Campioantele Europene din 2002, de la Moscova, si cele din 2001 de la Koblenz.

 
Romanii din Ucraina se pregatesc de alegeriPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :488
Tuesday, 11 October 2005

In cadrul sedintei ordinare a Senatului CRU a fost luata in dezbatere duminica, 9 octombrie, problema participarii Comunitatii Romanesti din Ucraina la alegerile parlamentare si locale din Ucraina, programate pentru martie 2006.

Membrii Senatului au fost informati despre transmiterea catre conducerea tuturor fortelor politice reprezentate in parlamentul actual (si care au sanse reale sa depaseasca in alegeri bariera de 3% pe tara - peste 750.000 voturi) a informatiei privind scopurile, programul si structurile membrilor colectivi ai Comunitatii. Ca rezultat al consultarilor purtate pe parcursul lunilor iunie-septembrie cu reprezentantii tuturor organizatiilor - membri colectivi ai Uniunii Interregionale Сomunitatea Romaneasca din Ucraina din regiunile Cernauti, Transcarpatia, Odesa si or. Kiev si stabilirea optiunilor comune pe intreaga tara, in baza Statutului si Regulamentului Intern, se arata intr-un comunicat al Comunitatii, Senatul a hotarat urmatoarele:

- Membrii colectivi ai Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina vor participa la alegerile din martie 2006, cu Program si liste de candidati in deputati proprii, desemnand si coordonand pana la 1 noiembrie 2005 candidaturile comune ale Comunitatii pentru posturile de deputati in Parlamentul Ucrainei si in consiliile regionale Cernauti, Odesa, Transcarpatia si orasul Kiev; consiliile raionale Teceu, Rahau (Transcarpatia), Herta, Noua Sulita, Hliboca, Storojinet (reg. Cernauti), Reni, Izmail, Sarata, Tatarbunar, Chilia, Cetatea Alba si Tarutino (reg. Odesa); consiliile orasenesti si de orasel Cernauti, Odesa, Herta, Noua Sulita, Reni, Izmail, Storojinet, Hliboca, Crasna precum si din consiliile raionale ale oraselor Cernauti si Kiev; Consilile satesti din toate localitatile cu populatie majoritara romanofona; precum si pentru posturile de primari in toate localitatile cu populatie majoritara romanofona.

Luand act de faptul ca noua legislatie electorala din Ucraina, prin incalcarea art. 14 al Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale din Ucraina si al p. 3 al art. 22 al Constitutiei Ucrainei, nu a prevazut pentru organizatiile minoritatilor dreptul de a inainta candidati proprii in deputati la Parlament si consiliile locale, asigurand acest drept doar pentru formatiunile politice, iar dreptul de a candida prin metoda de autodesemnare a fost pastrat doar pentru posturile de primari, Senatul UI Comunitatea Romaneasca din Ucrainaa decis:

- Referitor la posturile de primari:

a) toti membrii colectivi sa-si inainteze candidatii proprii pentru posturile de primari doar prin metoda de autodesemnare;

b) UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina va sustine la posturile de primari doar candidaturile coordonate de catre membrii colectivi si inaintate in exclusivitate prin metoda de autodesemnare;

- Referitor la posturile de Deputati - UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina va negocia centralizat la nivel central si local doar cu fortele politice care vor accepta urmatoarele pozitii:

a) UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina va inainta liste proprii cu candidati care nu vor face parte din partidele politice, iar eventualul Partener politic va accepta includerea in lista sa proprie candidaturile persoanelor fara de partid desemnate in comun acord de catre membrii colectivi ai Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina;

b) formarea listei comune a Partenerului politic si Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina se va efectua in asa mod incat reprezentantii fara de partid ai Comunitatii sa obtina garantat cel putin un loc in Parlamentul Ucrainei si locuri garantate in consiliile regionale si raionale in proportia care corespunde posibilitatilor electorale reale ale Comunitatii.

c) Eventualul Partener politic al Comunitatii deasemenea se va angaja :

- sa contribuie, in conformitate cu art. 10, art. 11, art. 53 si p. 3 al art. 119 al Constitutiei Ucrainei, Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, Conventia-cadru privind parotectia minoritatilor nationale si Recomandarea 1201 a Consiliului Europei, la realizarea Programului de dezvoltare national-culturala a Comunitatii Romanesti din Ucraina;

- sa respecte credinta noastra crestina stramoseasca si sa asigure sustinerea Bisercii noastre canonice traditionale;

- sa inainteze initiative legislative privind: folosirea limbii romane la nivel oficial in toate domeniile vietii social-poliotice in toate zonele cu populatie compacta romanofona; recunoaserea populatiei romanesti in calitate de populatie care a avut de suferit in urma represiunilor staliniste; retrocedarea patrimoniului nationalizat si care apartinuse anterior organizatiilor nationale romanesti; mentinerea retelei existente de scoli cu predarea in limba materna; introducerea studierii obligatorii a limbii si culturii materne in scolile ucrainene din satele cu populatie majoritara romaneasca; deschiderea unei Universitati multiculturale cu sectii pentru absolventii scolilor romanesti; ridicarea monumentelor personalitatilor marcante ale Comunitatii in locurile stabilite de catre reprezentantii acesteea etc.;

- sa partcipe la elaborarea si realizarea programelor de dezvoltare social-economica a zonelor de locuire compacta si traditionala a reprezentantilor Comunitatii;

- in caz daca in urma alegerilor Partenerul politic va participa la formarea coalitiei de guvernamat Comunitatea va inainta, iar Partenerul Politic va sustine candidaturile Comunitatii pentru posturi din puterea executiva atat la nivel central, cat si local.

3. Desemnarea Resposabililor regionali de coordonarea candidaturilor propuse pentru posturile de deputati si primari, care vor fi sustinute de catre Uniunea Interregionala Comunitatea Romaneasca din Ucraina in campania electorala se va efectua pana la 28 octombrie 2005. Negociator principal pentru incheerea acordului politic privind participarea comuna in alegerile generale din martie 2006 cu eventualii parteneri politici a fost desemnat Dr. Ion Popescu, Presedintele Comunitatii.

4. Pana la 1 noiembrie 2005 Comitetul Executiv va coordona cu membrii colectivi pozitiile si va prezenta proiectul comun al Platformei electorale pentru alegerile generale din martie 2006.

5. De adus la cunostinta populatiei romanesti din Ucraina pozitia Senatului si membrilor colectivi ai Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina privind participarea de pe pozitii comune la alegerile generale din martie 2006 din Ucraina.

Dr. Ion Popescu, Presedintele Comunitatii

Vasile Tarateanu, Presedintele Senatului

Aurica Bojescu, Secretarul Responsabil

9 octombrie 2005

 
Legea privind Procuratura trebuie adoptata in regim de urgentaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :407
Tuesday, 11 October 2005

{mosimage}Vicepresedintele Legislativului Iurie Rosca (PPCD) sustine ca o noua lege privind procuratura trebuie sa fie adoptata in regim de urgenta, deoarece problema reformei institutionale in Basarabia figureaza pe agenda zilei de 10 ani si, ceea ce este cel mai important, asupra acesteia insista Consiliul Europei.

{mosimage}Potrivit lui Rosca, adoptarea unei noi legi cu privire la procuratura este necesara pentru a elimina situatiile de partizanat politic si pentru a transforma acest organ intr-o structura cu adevarat independenta. El a declarat saptamana trecuta, in cadrul sedintei Parlamentului, in timpul dezbaterilor interminabile cu privire la ridicarea imunitatii parlamentare a trei deputati AMN (Serafim Urechean, Vasile Colta si Ion Ciontoloi), ca acest subiect poate fi inclus pe ordinea de zi doar dupa adoptarea, de catre Legislativ, a unei noi legi ce vizeaza activitatea Procuraturii Generale. In opinia lui Rosca, deputatii ar putea adopta, in timp util, proiectul respectiv elaborat de PPCD. Candidatura procurorului general urmeaza a fi propusa de catre presedintele Parlamentului dupa consultarea tuturor grupurilor parlamentare si aprobata cu votul a 2/3 din deputati. Propunerea lui Rosca a fost sustinuta de liderul grupului parlamentar al PSL Oleg Serebrian, dar nu si de majoritatea comunista.

 
Basarabenii de peste hotare cer Chisinaului deschiderea de centre culturalePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 11 October 2005

Reprezentantii asociatiilor obstesti ale basarabenilor de peste hotare solicita Guvernului sustinere in deschiderea unor centre informational-culturale in tarile in care locuiesc persoanele originare din Basarabia si pentru instituirea unui fond de ajutorare a celor vor sa revina in aceasta tara, dar nu dispun de bani.

In cadrul sedintei de luni a Consiliului coordonator al persoanelor originare din Republica Moldova, domiciliate peste hotare, conducatorii asociatiilor moldovenilor din Ucraina, Letonia si Germania au accentuat necesitatea crearii unor astfel de centre pentru a fi promovate si pastrate identitatea etnica, culturala si lingvistica a diasporei basarabene. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Eugenia Chistruga, sustine ca toate documentele necesare pentru deschiderea ambasadei Republicii Moldova in Letonia sunt deja pregatite, acestea urmand a fi remise pentru examinare si aprobare Guvernului. Totodata, este examinata posibilitatea deschiderii misiunilor diplomatice in Suedia si Cehia. Chistruga a sustinut ideea crearii centrelor informational-culturale in tarile in care locuiesc cetatenii basarabeni, afirmand ca se va cauta posibilitatea deschiderii unor astfel de centre.

Peste hotare sunt inregistrate 38 asociatii obstesti ale basarabenilor.

 
Tarana marelui iluminist grec Daniil Philippide a fost stramutata din Balti la MiIeesPDF Print E-mail
Milees, Grecia/Romanian Global News
Accesari :392
Tuesday, 11 October 2005

Presedintele Voronin se afla in vizita de lucru in Grecia cu ocazia ceremoniei stramutarii taranii de la locul odihnei vesnice la locul nasterii marelui carturar grec Daniil Philippide, informeaza Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.

Pe aeroportul din Anchialos, Vladimir Voronin a fost salutat de presedintele Republicii Elene, Karolos Papoulias. Dupa ceremonia oficiala de intampinare, Voronin si Papoulias, alaturi de membrii delegatiei, printre care Mitropolitul Chisinaului si Moldovei IPS Vladimir, au participat la serviciul divin oficiat la Catedrala Archangels, monument arhitectural si istorico-religios datand din Evul Mediu.

Ulterior, delegatiile moldoveneasca si greaca s-au deplasat la Mormantul celor Trei Carturari, unde se afla si kenotaful marelui iluminist grec Daniil Philippide, nascut in orasul Milees si inmormantat la Biserica Sf. Nicolae din Balti.

Daniil Philippide, autor al limbii neogrecesti si fruntas spiritual al revolutiei elene, si-a petrecut ultimii 20 ani din viata in Moldova, intrand in istorie drept savant progresist si umanist. Dupa un scurt serviciu comemorativ, Voronin a transmis caseta cu tarana de la mormantul marelui carturar grec, care a fost depusa la kenotaful din Milees. La finele ceremoniei solemne de inhumare, Voronin si Papoulias au plantat in locul respectiv doi platani, adusi din Balti.

In cadrul vizitei de lucru in Republica Elena, lui Voronin i-a fost conferit titlul de cetatean de onoare al Mileesului. La finele ceremoniei, primarul orasului Milees a anuntat decizia Consiliului municipal al Mileesului de a numi una din strazile orasului Pappoulias-Voronin.

 
Burse la masterat pentru basarabeni, oferite de SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :382
Tuesday, 11 October 2005

Statele Unite ale Americii au anuntat un concurs pentru obtinerea burselor in cadrul Programului de burse pentru studii post-universitare Edmund S.Muskie, administrat de Consiliul pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

Responsabilii IREX Moldova au comunicat ca la concurs pot participa cetatenii Republicii Moldova care cunosc limba engleza la nivelul necesar pentru a putea scrie teza de masterat. Prima etapa de concurs consta in completarea formularului in limba engleza, iar a doua etapa - dintr-un interviu si testarea la limba engleza.

Castigatorii vor face doi ani studii de masterat in Statele Unite, la sectia de zi. Cetatenii care vor obtine bursele Muskie vor beneficia de asistenta in depunerea documentelor pentru viza, bilet la avion tur-retur, stipendie lunara, asigurare medicala partiala, achitarea platii si taxelor obligatorii pentru studii, bursa limitata pentru procurarea cartilor.

 
Parerea romanilor din Italia conteazaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 11 October 2005

In premiera pentru Italia, imigrantii din aceasta tara vor participa la scrutinul ce va desemna, in luna octombrie, contracandidatul lui Berlusconi la alegerile generale din 2006.

Imigrantii, printre care si aproximativ 350.000 de romani care ar avea dreptul sa voteze, vor iesi la vot duminica, 16 octombrie, pentru a testa popularitatea candidatilor Uniunii de Centru Stanga. Romanii, ca de altfel toti ceilalti imigranti care sunt rezidenti legal in Italia de cel putin trei ani, vor vota cu buletinul de identitate si contra sumei de 1 euro. Inainte de votare, romanii vor trebui sa se inscrie pe listele special constituite la nivelul birourilor provinciale tehnico-administrative ale Uniunii de Centru Stanga. Sectiile de vot se vor deschide duminica, de la ora 8.00 si se vor inchide la ora 20.00. Este foarte probabil, potrivit analistilor, ca oponentul de anul viitor al lui Berlusconi, si deci preferatul de anul acesta al italienilor si imgrantilor din Italia, sa fie Romano Prodi, cel care in repetate randuri si-a exprimat convingerea ca este neaparat necesara o lege a imigratiei, care sa confere dreptul la cetatenie italiana rezidentilor care se afla in aceasta tara de multi ani, ca si copiilor lor.

Presedintele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), Eugen Terteleac, citat de Actualitatea Romaneasca, considera ca initiativa Uniunii de Centru Stanga reprezinta un pas important in integrarea romanilor in Italia. Din cei cu permis de sedere, mai mult de 70 % sunt rezidenti de peste 3 ani in Italia si pot vota, iar votul ar fi consistent.

 
Pol de latinitate la Torino o punte intre romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :369
Tuesday, 11 October 2005

Romanii din Torino au propria lor emisiunea radio.

Pol de latinitate la Torino este difuzata in fiecare duminica, de la 15.00 la 17.00, la Radio Flash, pe 97.6 Mhz si se bucura de un mare succes in randul comunitatii romane din Torino, fapt atestat de numarul mare de telefoane primite in timpul emisiunii, informeaza Actualitatea Romaneasca. Realizarea unei emisiuni radio era marele vis al Mariei Clapan, presedinta asociatiei romanesti din Torino, Romania Club, dar si realizatoarea si prezentatoarea emisiunii gazduite de Radio Flash.

 
S-a lansat campania 1 euro pentru RomaniaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 11 October 2005

Incepand de luni, 10 octombrie, Liga Romanilor in Italia a lansat campania 1 euro pentru Romania, ale carei fonduri vor fi donate pentru repararea spitalelor si scolilor afectate de inudatiile care au lovit Romania in aceasta vara.

Initiativa LRI se desfasoara in colaborare cu Ambasada Romaniei la Roma si cu principalele companii de telefonie mobila din Italia Wind, Tim si Vodafone.

Numai trimitand un sms, in valoare de 1 euro, romanii din Italia, pot contribui la ajutorarea semenilorlor din tara afectati piternic de valurile de inundatii care au lsata fara case si fara gospodarii mii de familii din Romania. Campania se desfasoara in perioada 10-31 octombrie 2005, perioada in care cei aproximativ 1 milion de romani rezidenti in Italia, sunt chemati cu sufletele alaturi de semenii lor napastuiti. Numarul de telefon la care se pot trimite sms-urile in perioada mentionata este 48583. Totodata, poate fi folosit pentru donatii si contul deschis de Liga Romanilor din Italia la Banca Intesa: C.C. 625019835557 ABI 03069 CAB 33011.

Organizatorii campaniei vor incerca sa activeze toate canalele posibile (asociatii, biserici, consulate, institute de cultura, ziare, reviste, radio, tv, Internet, fluturasi, si nu in ultimul rand passa-parola), pentru a face cunoscuta aceasta initiativa cat mai multor persoane. Cei care vor cu adevarat sa participe si ei la campanie o pot face fie vorbind prietenilor si colegilor despre aceasta initiativa, fie distribuind fluturasi informativi, fie prin e-mail-uri catre cunoscuti, etc.

 
Americanii vor vedea Maramuresul timp de o luna si jumatatePDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :363
Tuesday, 11 October 2005

{mosimage}O expozitie de fotografii cu Maramures, intitulata Shades of Romainia, va fi prezentata in perioada 20 octombrie-9 decembrie la Galeria de Fotografie de la Colegiul californian Cypress.

{mosimage}Lucrarile inedite sunt semnate de artistul-fotograf Kathleen Laraia McLaughlin, care si-a petrecut cativa ani in tara noastra incercand sa capteze pe pelicula chipuri, locuri si obiecte interesante din aceasta parte a Romaniei. Autorul expozitiei din California va sustine joi, 20 octombrie, in prima zi a manifestarii, incepand cu ora 19:00, o prelegere despre instanteneele sale, care va fi urmata de o receptie. Acestea vor avea loc la galeria mentionata, care se afla la etajul al doilea al Technical Educational Bldg. #1, Cypress, CA 90630, informeaza forumul romanilor din SUA.

 
Romanii din Vancouver au un nou sitePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 11 October 2005

Romanii care locuiesc in orasul canadian Vancouver au la dispozitie un nou site dedicat lor, care se poate accesa la adresa www.vancouver.ro.

Portalul este inclus in aceeasi familie de site-uri din care fac parte www.quebec.ro, www.montreal.ro si www.toronto.ro si ofera utilizatorului de web mai multe informatii din domenii variate. Printre acestea se numara cafeneaua canadiana, economic si afaceri, Canada intre mit si realitate, studii canadiene, joburi, timp liber, imobiliare, mica publicitate, matrimonlae si emigrare. Categoriile respective sunt postate sub forma de subiecte de forum, astfel incat cei care vor sa adauge cate un mesaj la rubricile respective pot sa faca acest lucru foarte usor.

 
Tinerete fara de Vest si viata fara de RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :400
Tuesday, 11 October 2005

A fost odata ca niciodata un rege si-o regina care-si doreau foarte mult un fiu. Si, gratie magiei, dorinta li s-a implinit. Iar fiul crestea intr-o zi cati altii intr-un an. Cand a ajuns numai bun de maritat, l-a cuprins un dor nenumit de duca.

Si-a ales cel mai rapciugos cal care, gratiei magiei, s-a transformat intr-un Mustang. Amanoi au pornit la drum, sa ajunga acolo unde ii duce. Caci Fat-Frumosul nostru (un fel de Prince Charming- cine n-a vazut SHREK ?) avea in sange un dor nespus pentru ceva nematerial care putea fi obtinut doar prin calatorie. Fat-Frumos si Mustang trec, cu ceva aventuri, prin taramul Gheonoaiei si al Scorpiei. Intr-un final, ajung pe Taramul Fagaduintei. Aici se casatoreste cu Cea mai Frumoasa (Nicoleta Luciu cu IQ de Sharon Stone). Ei, si acum intervine problema. Fat-Frumos ajunge in singurul loc in care i se interzisese sa mearga: Valea Plangerii. Va puteti imagina aceasta vale cam ca  ce inseamna Ungaria pentru Romania in momentul de fata: locul in care incepe, dar in acelasi timp se sfarseste viziunea Vestului. Asadar, Fat Frumos ajunge in Vale si realizeaza ca traieste intr-o minciuna frumoasa. El e fericit acolo unde e, dar ai lui si tara sa sunt departe; prea departe pentru a fi alaturi de ei cand vrea sau pentru a imbatrani impreuna cu cei pe care ii iubeste. Valea descrie cel mai bine esenta fiintei umane: odata ce ai obtinut ceea ce altii nici nu au curajul sa-si doreasca, incepi sa-ti doresti altceva. Vorba proverbului: Nemultumitului i se ia darul. Cam asta s-a intamplat si cu Printul si calul sau de ultimul racnet. Prince Charming a plecat hoteste de pe Taramul Fagaduintei (nici macar nu a spus un See you de bun-simt), hotarat sa se intoarca de unde a plecat. Dorul de tara si de parinti a invans si l-a impins la gestul sinucigas de a-si intalni propria moarte. Si daca stam sa ne gandim bine, moartea a fost chiar haioasa cu el fiindca i-a spus cand l-a vazut: Daca mai intarziai mult, muream! O moarte cu simtul umorului.

Sunt reprezentanta feminina a unui Fat-Frumos din clasicul lui Ispirescu. Da, admit, exista diferente intre mine si Prince Charming: parintii mei nu sunt de neam regesc, nu mi-a luat nimeni un Mustang (oricum nu am permis), am ramas mica de statura (ma consoleaza gandul ca am aceeasi inaltime ca Madonna sau Kylie Minogue). Detalii minore fiindca raman asemanarile fundamentale care ne apropie: 1. am avut intotdeauna in sange un dor nenumit de duca si 2. am trecut prin taramul Gheonoaiei si al Scorpiei (a se citi Constanta si Bucuresti) pentru a ajunge pe cel al Fagaduintei (Marea Britanie) unde mi-am gasit o zana buna cu care m-am casatorit.

Diferenta majora, subtila, dar obligatorie dintre mine si Brad Pitt-ul de basm e cum arata in viata mea Valea Plangerii. Da, exista si asa ceva, desi nu poate fi fizic vazuta. E ingropata adanc in inima mea, unde o tin ascunsa de ochii lumii, dar mai ales de mine. Din pacate, nu o pot tine mereu suprimata. Ma invange cateodata printr-un mecanism pervers: merg pe strada in Glasgow, trec pe langa o femeie cu fata rumena, pistruiata care seamana cu mama; mirosul frunzelor uscate, faramitate de bocanci scotieni grabiti imi aduce aminte de Ardeal si de satul copilariei mele. Din fericire, am adus cu mine poze, CD-uri cu muzica romaneasca, ultimul roman semnat Cartarescu, tindeie (prosoape) facute de bunica, produse Farmec cu aroma de Cluj.

Surad fericita. In cazul meu, moartea nu trebuie sa-si faca probleme. Sunt in Marea Britanie, dar ma voi intoarce la timp in Romania ca sa nu-mi dau peste cap karma. Ispirescu nu a vazut atat de departe incat sa-si imagineze ca Romania va intra in Uniune. Romani fara vize, Feti-Frumosi cu carti de credit MaestroMondo, Valea Plangerii invinsa de zboruri EasyJet- toate vor deveni realitate din 2007.

Pana atunci, sper sa tin legatura cu toti aceia care, ca si mine, si-au trait o parte din  tinerete fara Vest, dar planuiesc sa-si traiasca viata peste granita. Pentru toti aceia, dar si pe cei care au ales sa ramana in tara: Servus!  Si-am incalecat pe-un Enter si-am dat un Send.

(Un material de Ilona Joca Kennedy, Glasgow )

 
Cursuri de limba romana la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasborg, Franta/Romanian Global News
Accesari :358
Tuesday, 11 October 2005

Romanii din Strasbourg sau francezii din aceasta zona, interesati de limba si civilizatia romana, sunt asteptati din nou la cursuri incepand de marti, 11 octombrie.

Cursurile gazduite de Institutul National de Stiinte Aplicate din Strasbourg (INSA), se vor relua incepand cu ora 19.00 si vor dura, in prima zi, pana la 20.30.

Pot lua parte la aceste cursuri membrii ACAR (care platesc in fiecare an o taxa de 15 euro pe an de familie), cu conditia sa plateasca intr-o transa sau in maximum trei, cele 30 de sedinte de limba si civilizatia romana in valoare de 4 euro fiecare. Fiecare sedinta dureaza o ora si jumatate. Studentii INSA vor plati, pentru accesul la aceste cursuri, numai cotizatia ACAR, in valoare de15 euro.

 
Sanse mai mari pentru romanii care vor sa castige la Loteria Vizelor 2007PDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :431
Tuesday, 11 October 2005

Romanii care vor sa participe la Loteria Vizelor pentru 2007 au cateva atuuri in plus fata de editiile precedente, Polonia si Rusia anuntand ca nu participa la aceasta competitie in acel an.

O alta veste buna pentru romanii doritori sa isi vada realizat visul american ar fi ca instructiunile de inscriere sunt si in limba romana, deci se va simplifica un pic procedura de completare a formularelor necesare pentru participarea la selectie, informeaza forumul romanilor din SUA. Departamentul American de Stat, al carui site se afla la adresa de web http://travel.state.gov/index.html, a postat recent variantele lingvistice in franceza, bengali, romana, spaniola si rusa ale instructiunilor de participare, precum si varianta in limba engleza, dar in format PDF.

 
Romanii din Anglia au decis: Parazitii sunt preferatiiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :362
Tuesday, 11 October 2005

Romanii londonezi s-au hotarat: vor sa asculte Parazitii, in direct, pentru suma de 15 lire sterline.

Timp de o luna comunitatea romaneasca din Marea Britanie, a avut la dispozitie, pe pagina de web a forumului romanilor din UK, un sondaj in care si-au putut exprima preferintele muzicale in vederea organizarii unui concert de mare amploare in capitala britanica. Romanii au fost invitati, tot in acest sondaj, sa mentioneze si suma pentru care ar fi dispusi sa vina la concert. Variantele din care compatriotii nostri au avut de ales au fost Parazitii, Talisman, Sexxy, Raoul, Autentic, sau alta trupa. Sumele la care organizatorii s-au gandit au fost cele de 15 sau 20 de lire, sau variantele nu ma intereseaza sau nu dau doi bani pe muzica romaneasca.

Pentru suma de 15 lire sterline, cei mai multi dintre romanii din UK (33.66%) ar prefera sa vada un concert cu trupa romaneasca de hip-hop Parazitii. Pe locul al doilea in preferintele romanilor londonezi se situeaza cei de la Talisman, cu 16.59% in timp ce pentru Sexxy au votat 6.34%, pentru Raoul 2.93%, iar Autentic a intrunit doar ... 0.98% din voturi. 30.24% din repondenti se declara interesati de alte trupe, iar 9.27% spun ca nu ii intereseaza deloc subiectul. La aceasta intrebare au fost exprimate 410 voturi.

Referitor la pretul pe care repondentii ar fi dispusi sa-l plateasca pentru un eventual concert, cei mai multi dintre acestia, 49.33% au estimat aceasta valoare undeva la 15 lire sterline, 13% ar da chiar 20 de lire, in timp ce 18 procente din romanii din UK spun ca suma nu ar conta. Un procent destul de ridicat, 19.67% dintre romanii care au votat pe forum, sustin ca nu dau doi bani pe muzica romaneasca. In total, la aceasta sectiune au fost exprimate 300 de voturi.

 
Artistii de pe ambele maluri ale Nistrului expun la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 11 October 2005

1000 de lucrari semnate de artisti plastici de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi prezentate in perioada 11-24 octombrie in cadrul expozitiei Pace prin arta plastica, inaugurata la Muzeul National de Istorie a Moldovei.

Alexei Colibneac, sef de catedra la Academia de Muzica, Teatru, Arte Plastice, a comunicat pentru Moldpres ca expozitia este organizata cu scopul de a demonstra unitatea artistica a plasticienilor de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind astfel la reintegrarea politica a populatiei basarabene, divizata artificial in doua parti. Prezent la eveniment, seful statului basarabean, Vladimir Voronin, a mentionat ca in prezent toate eforturile sunt indreptate spre a uni cele doua maluri ale Nistrului.

Gratie asistentei din partea organizatiilor europene, a Ucrainei, Romaniei, ne apropiem din ce in ce mai mult de ziua cand aceste maluri se vor uni. Este important ca nu numai noi sa realizam acest lucru, este important ca si societatea civila sa constientizeze necesitatea acestei uniri, a spus Voronin. Vladimir Voronin a mai pledat si pentru organizarea in Chisniau a mai multor actiuni culturale cu participarea artistilor care se afla pe malul stang al Nistrului.

Evenimentul este organizat de Galeria L, cu sustinerea Presedintelui tarii, Vladimir Voronin, a Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa a Parlamentului, a Ministerului Culturii si Turismului, dar si a Biroului de Relatii Interetnice.

 
Basarabia, printre primele zece state vinicole ale lumiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 11 October 2005

Basarabia ocupa in prezent locul sase in clasamentul statelor exportatoare de vin, dupa volumul exportului productiei vinicole, fiind inclusa si in topul primelor 10 state vinicole ale lumii.

Totodata, este singurul stat din lume care exporta mai mult de 90 la suta din volumul vinurilor produse, a anuntat Valeriu Mironescu, directorul Agentiei agroindustriale Moldova-Vin, la inaugurarea Zilei Nationale a Vinului. Conform acestuia, numai anul trecut Basarabia a exportat circa 300 de milioane de sticle de vin, iar in 2005 se asteapta o crestere de pana la circa 350 de milioane de sticle. In ceea ce priveste perspectivele in acest domeniu, Mironescu a declarat ca se preconizeaza ca pentru anul 2010 sa se ajunga la un numar de 1 miliard de sticle exportate, informeaza Moldpres. Productia vinicola de peste Prut este exportata in 38 de tari ale lumii.

 
Artistii romani din America expun la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :414
Tuesday, 11 October 2005

{mosimage}Cunoscuti artisti romani din America vor participa sambata, 15 octombrie, la deschiderea expozitiei Group Show, din New York.

{mosimage}Vernisajul expozitiei va avea loc la Galeria RIVAA din Roosevelt Island, New York, unde sunt asteptati in numar cat mai mare toti cei care sunt interesati de arta romaneasca chiar daca se afla la mare distanta la tara mama.

Valeriu Boborelu, Cristina Elinescu, Beatrice Popoiu, Ioan Popoiu, Florentin Tanas si William Sinclair isi vor expune la New York creatiile din lumea picturii, fotografiei si sculpturii. Vernisajul se va desfasura de la ora 18.00 sambata, 15 octombrie, iar zilele urmatoare expozitia va putea fi vizitata miercurea si vinerea, intre orele 18.00-21.00, iar sambata si duminica intre orele 11.00-17.00.

 
Corala romaneasca Continental concerteaza in ElvetiaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :460
Tuesday, 11 October 2005

Corala romaneasca Continental, dirijata de Anca Ciora, va sustine un concert de muzica crestina marti, 11 octombrie, de la ora 20:00, la biserica evanghelica Action Biblique din localitate.

Desi se afla pentru prima data in Elvetia, ansamblul muzical a intreprins mai multe turnee in Ucraina, Serbia si Muntenegru, Statele Unite ale Americii, Spania si Romania, avand la activ si mai multe inregistrari. Cele trei albume realizate pana in prezent, Tresors, Libre vers le ciel si Grace inoubliable sunt, de altfel, rodul acestei munci de studio. Mai multe informatii despre concert si despre corala Continental se pot obtine de la dirijoarea Anca Ciora, care poate fi gasita la numarul de telefon 0040744 15 13 17, informeaza portalul www.rou.ch. Intrarea la concert este libera. Continental a fost infiintata in anul 1967 cu scopul de a promova muzica si mesajul lui IIsus Hristos. Pe parcursul activitatii lor profesionale, coristii romani au ajuns in cele mai indepartate colturi ale lumii, incantandu-si publicul cu un repertoriu variat.

 
Navele romanesti vor fi expuse la RotterdamPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 11 October 2005

Romania va participa prin cativa reprezentanti ai industriei de constructii navale la targul international Europort Maritime care se va desfasura in perioada 1-5 noiembrie la Rotterdam.

Cele 11 firme selectionate din tara noastra sa ia parte la aceasta manifestare vor fi grupate sub un pavilion national, informeaza Ambasada Romaniei la Haga. Firmele romanesti sunt Libra din Galati, Turnatoria Centrala Orion-Campina, Severnav din Drobeta Turnu-Severin, Menarom Galati, Santierul Naval Mangalia, Resita Renk, Dutch Maritime Trading Design-Galati, Helmeres din Galati, Menarom Wenpat Impex din Bocsa, Hidro-Pneumatica tot din Galati si Aker din Braila.

Evenimentul din portul Ahoy din Rotterdam reuneste peste 700 de expozanti si spera sa ajunga la un numar de 40 000 de vizitatori, anunta portalul manifestarii.

 
Inter-Art isi incheie turneul prin SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :357
Tuesday, 11 October 2005

Ansamblul de Muzica si Dans Contemporan InterArt isi incheie marti, 11 octombrie, turneul din Statele Unite ale Americii, cu un ultim spectacol la New York.

Reprezentatia se va desfasura la teatrul Black Box din metropola americana si va contine un program alcatuit din lucrari de Carlos Delgado, Dinu Ghezzo, dar si opusuri proprii, informeazatul national muzical de radio.

Inter-Art este alcatuita din Irinel Anghel pian, chitara electrica si percutie, Andrei Kivu tuba si percutie si Mihaela Vosganian la instrumente de percutie, dar va beneficia si de ajutorul dansatoarelor Liliana Iorgulescu si Andreea Duta. Spectacolul va fi insotit si de cateva proiectii video, realizate de Ramona Poenaru.

 
Electra lui Maniutiu aplaudata la scena deschisa in FrantaPDF Print E-mail
Limoges, Franta/Romanian Global News
Accesari :375
Tuesday, 11 October 2005

Spectacolul in limba romana, limba invitata la editia a 22-a a Festivalului Francophonies en Limousin, Electra a adunat la premiera sa in Franta ropote de aplauze si ovatii.

Reprezentatia a fost programata la Teatrul Opera din Limoges, in data de 28 septembrie. Jucat si cantat in limba romana, dar cu subtitrari in franceza, spectacolul pus in scena de Maniutiu, dupa Electra lui Soflocle si Euripide, a fost interpretat de actorii Teatrului Radu Stanca din Sibiu si de muzicienii din grupul Iza, un ansamblu traditional din regiunea Maramuresului.

Piesa lui Maniutiu nu mai pastreaza din tragedia greaca decat tema razbunarii, pretext al unor tablouri gen West Side Story, si al unei escaladari a violentei pana la moartea (foarte spectaculoasa) a lui Clytemnestre si Egisthe.

 
O Silfida romanca la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 11 October 2005

Celebra balerina romanca Alina Cojocaru revine in centrul atentiei iubitorilor de balet de la Londra, odata cu o noua prezenta a sa pe scena Baletului Regal de la Covent Garden.

Miercuri, 12 octombrie, de la ora 19.30, a fost programata o noua reprezentatie a baletului La Sylphide, cu Alina Cojocaru in rolul Silfidei. Aceasta este o noua opera daneza care ajunge pe scena de la Covent Garden, in repertoriul Baletului Regal, odata cu sarbatorirea unui bicentenar de la nasterea marelui coregraf August Bournonville. La Sylphide, cel mai celebru balet al sau, ajunge la Londra intr-o noua productie, semnata de Johan Kobborg, pe muzica lui Lovenskjold si cu un mare accent pe traditionalismul lucrarii.

La Sylphide este povestea unui scotian pe nume James, care este atras de o silfida o fiinta nemuritoare, dar fara suflet care traieste in aer desi urmeaza sa se casatoreasca cu logodnica sa. In curand viata sa demna, dar obisnuita, se va transforma intr-o tragedie.

Prima interpretare pe scena a baletului La Sylphide a fost un moment istoric pentru baletul universal, fiind pentru prima data cand o balerina a purtat poante pe scena. Se pare ca cea care a purtat poantele a fost Marie Taglioni, fiica lui Filippo Taglioni, coregraful original al spectacolului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions