Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Londra nu a spus ultimul cuvant: este sau nu gripa aviara asiatica?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 13 October 2005

Specialistii romani de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala au anuntat miercuri noaptea ca au izolat virusul influentei aviare tip H5, probabil N1, in probele care au fost recoltate gainilor moarte de la Ceamurlia de Jos.

Probele analizate la Bucuresti vor fi trimise si in Marea Britanie, unde vor fi efectuate noi analize la Laboratorul Comunitar de Referinta din Weybridge, de la care se asteapta o mai mare precizie. Daca se va constata ca ramura virala depistata in Romania este, intr-adevar N1, inseamna ca Romania se confrunta cu virusul gripei aviare care a ucis 60 de oameni si milioane de gaini in Asia de Sud-Est.

Ministrul Sanatatii, Gheorghe Flutur, a dat asigurari, in cursul acestei zile, ca situatia este sub control si ca se vor lua toate masurile pentru oprirea extinderii virusului. In Ceamurlia de Jos, localitatea din judetul Tulcea, de unde au fost recoltate probele la care s-a descoprie existenta virusului, este, incepand din aceasta dimineata, in carantina totala, iar alte opt localitati sunt atent supravegheate.

Uniunea Europeana a interzis joi dimineata importul de pasari si carne de pasare din Romania.

 
Sezonierii romani din agricultura pot lucra in GermaniaPDF Print E-mail
Karlshruhe, Germania/Romanian Global News
Accesari :407
Thursday, 13 October 2005

O delegatie a ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va participa in perioada 14 -16 octombrie, la Targul de Gradinarit Hortec de la Karlsruhe, cu o banca de date a OMFM, prin care angajatorii germani sa ii selectioneze pe muncitorii sezonieri romani din agricultura.

Intrand in aceasta baza de date a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, realizata cu ajutorul unui program software special creat, angajatorii au posibilitatea de a-i selectiona pe cei care corespund nevoilor lor, informeaza ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Romania. Inregistrarile sunt, insa, codificate, astfel incat numele si adresa persoanelor nu pot fi accesate. Prin urmare, selectia lucratorilor se va face strict pe baza calificarii declarate si a celorlalte criterii solicitate de catre angajator. Aceasta modalitate de intalnire a ofertei cu cererea de forta de munca romaneasca este folosita in premiera de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.

La evenimentul mentionat, delegatia romana este condusa de secretarul de stat, Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul Departamentului pentru Munca in Strainatate.

 
Studentii romani au propriul post de radioPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Thursday, 13 October 2005

Studentii din Romania isi lanseaza duminica, 16 octombrie, incepand cu ora 11:00, in Sala Senatului din Rectoratul Universitatii Poitehnica din Bucuresti, singurul post de radio destinat lor si intitulat Student FM.

Acesta va putea fi receptionat pe frecventa 103,4 MHz si este suta la suta studentesc, informeaza Prompt Media. Lansarea va fi completata de un concert care va avea loc in aceeasi zi, de la ora 16:00, in fata clubului Dumars Light din Regie. In cadrul acestui spectacol vor sustine recitaluri trupele Proconsul si Morandi.

 
Uniunea Latina isi deschide birou la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Thursday, 13 October 2005

Organizatia interguvernamentala Union Latina, din care fac parte 36 de state neolatine, va avea in curand un birou si la Bucuresti.

Ceremonia de semnare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Uniunea Latina, privind infiintarea unui Birou al Uniunii Latine la Bucuresti si privilegiile si imunitatile Biroului Uniunii Latine pe teritoriul Romaniei va avea loc vineri, 14 octombrie, la sediul MAE. Din partea Guvernului Romaniei, documentul va fi semnat de secretarul de stat Valentin Naumescu, in timp ce Uniunea Latina va fi reprezentata la Bucuresti, de catre secretarul sau general, Bernardino Osio.

Existenta unui Birou al Uniunii Latine la Bucuresti va facilita organizarea unui numar mare de actiuni in tara noastra si, implicit, promovarea unor interese culturale si de imagine ale Romaniei in lumea latina. Biroul poate deveni, in acelasi timp, un centru de interes pentru statele vecine, in care locuiesc si romani, se arata intr-un comunicat al MAE. Printre proiectele Uniunii Latine se numara: tiparirea unor manuale de invatare a limbii romane prin franceza, crearea unei baze de date de terminologie tehnico-stiintifica, organizarea unor concursuri de cultura generala sau de cunoastere a limbilor romanice, festivaluri, concerte, expozitii, difuzarea de materiale de formare in domeniul audiovizualului.

Director al Biroului Uniunii Latine din Bucuresti a fost desemnat academicianul Marius Sala, cel care a gestionat relatia cu Uniunea Latina imediat dupa aderarea Romaniei la aceasta prestigioasa organizatie internationala.

Uniunea Latina a fost infiintata in 1954, prin Conventia de la Madrid, iar in prezent dispune de o vasta retea de Birouri, desfasurand proiecte multilaterale in Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Cuba, Ecuador, Haiti, Italia, Mexic, Paraguay, Peru, Portugalia, Republica Dominicana, Republica Moldova, Spania, Uruguay si Venezuela.

Romania a aderat la Conventia pentru crearea Uniunii Latine prin Decretul Consiliului de Stat nr. 421 / 5-XII 1979, limba romana devenind astfel una din limbile oficiale ale Uniunii Latine. Deschiderea unui Birou la Bucuresti a fost decisa de Congresul Uniunii Latine, din anul 1986, la solicitarea statului roman. Romania a ocupat in mai multe randuri postul de vicepresedinte al Congresului Uniunii Latine, post pe care il detine si in prezent.

 
125 de ani de relatii diplomatice romano-americanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 13 October 2005

In cadrul manifestarilor care marcheaza in acest an a 125-a aniversare a stabilirii relatiilor diplomatice romano-americane, joi, 13 octombrie Ministerul Afacerilor Externe gazduieste, in colaborare cu Ambasada SUA la Bucuresti, vernisajul unei expozitii de documente istorico-diplomatice de arhiva, actiune ce va fi urmata de un simpozion.

La aceste evenimente vor participa seful MAE roman, insarcinatul cu afaceri a.i. al SUA la Bucuresti, Mark Taplin, vicepresedintele George Marshall Fund, Phillip Henderson, precum si directorul Centrului de Studii Euro-Atlantice, prof. univ. dr. Constantin Buse, si directorul Institutului de Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, gen. Mihail Ionescu.

Expozitia reprezinta o incursiune vizuala in istoria relatiilor diplomatice romano-americane, reuneste si prezinta o serie de documente diplomatice ale vremii, reflectand interesul statelor, la acea vreme, de a formaliza intre ele o relatie care, la nivelul popoarelor, se manifesta deja de cateva decenii. Documentele istorice expuse releva, de asemenea, obiectivul comun al largirii cadrului juridic al relatiilor bilaterale, pentru a codifica legaturile economice, politice si culturale dintre cele doua tari. La randul sau, simpozionul care urmeaza ofera posibilitatea participantilor de a evoca unele dintre aspectele cele mai relevante ale istoriei raporturilor Romaniei si SUA, in complexitatea lor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

 
12 scriitori romani vor promova literatura romana in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 13 October 2005

Centrul National al Cartii din Franta organizeaza in perioada 14 si 26 noiembrie un periplu prin aceasta tara a 12 scriitori romani, care vor propmova literatura romana.

Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun, Letitia Ilea, Dan Lungu, Ion Muresan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu si Vlad Zografi vor incerca in noiembrie sa cucereasca Franta, de la nord la sud si de la est la vest, in peste 35 de orase, informeaza Cuget Liber. Scriitorii romani se vor intalni in tot acest timp cu cititorii, vor fi prezentati de nume cunoscute ale culturii franceze si isi vor citi textele, in cadrul programului Les Belles Etrangeres.

 
Inventika 2005 si-a desemnat castigatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Thursday, 13 October 2005

Cea de-a IX-a editie a Salonului National de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi, Inventika 2005, organizat in perioada 4-8 octombrie la Romexpo din Bucuresti, a acordat 51 de medalii (10 de aur, 16 de argint si 25 de bronz).

Rezultatele obtinute atesta cresterea calitatii activitatii de cercetare si sunt o premisa importanta a integrarii europene. Premiile din acest an au fost oferite de Rominvent (3 premii), Ministerul Economiei si Comertului (3 premii), ANCS (3 premii), Patronatul Cercetarii (1 premiu). Premii, diplome si medalii au fost acordate si de catre Agentia pentru Proprietate Intelectuala din Moldova (AGEPI) - 2 premii, Asociatia Inventatorilor din Ungaria un premiu si Forumul Inventatorilor Romani (FIR) - 8 premii.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), in colaborare cu Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Salonul a reunit pe o suprafata de expunere de 465 mp, 90 de inventii romanesti, 30 din Ungaria, 5 din Serbia - Muntenegru, 6 din Moldova si 2 din Ucraina.

Salonul Inventika 2005 a fost organizat pentru prima data sub patronajul Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva si prefigureaza organizarea in anul 2006 a primei editii a unui Salon International de Inventii la Bucuresti, sub patronajul Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva, informeaza ministerul Educatiei.

 
Romania merge la OutsourceWorld New York 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Thursday, 13 October 2005

Romania va fi prezenta la cea de-a patra editie a celui mai mare eveniment de outsourcing din SUA, recunoscut la nivel mondial, OutsourceWorld New York 2005, ce va avea loc pe 18 si 19 octombrie.

Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software (ARIES), impreuna cu Ministerul Economiei si Comertului Departamentul de Comert Exterior, au organizat aceasta participare, prin intermediul careia 26 de companii romanesti vor fi prezente la eveniment. OutsourceWorld New York este recunoscuta ca fiind cea mai importanta manifestare de outsourcing din Statele Unite, atragand un numar foarte mare de formatori de idei, analisti, practicieni si reprezentanti ai top managementului. Evenimentul se va desfasura la Metropolitan Pavilion din centrul Manhattan-ului si va consta in expuneri si conferinte pe parcursul celor doua zile. Organizatorii doresc sa ofere vizitatorilor o privire de ansamblu obiectiva asupra industriei IT, un domeniu in permanenta schimbare, care influenteaza economia la nivel global. Anul acesta, Programul de Dezvoltare a Micro-Intreprinderilor, Intreprinderilor Mici si Mijlocii (EDS) finantat de USAID, a colaborat cu ARIES si Ministerul Roman al Economiei si Comertului Departamentul de Comert Exterior pentru stabilirea de intalniri individuale cu reprezentanti de top ai mass-media si cu analisti ai pietei internationale de IT. Vor avea loc intalniri cu Gartner Group, Business Week, Institutul de Outsourcing si IDG, compania care publica revista ComputerWorld, informeaza Prompt Media.

 
Romania a spus adio calificarii la Campionatul MondialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Thursday, 13 October 2005

Intreaga suflare microbista din Romania a sperat miercuri, 12 octombrie, intr-o sansa de calificare a nationalei de fotbal a Romaniei la Campionatul Mondial din Germania, din 2006.

Intreaga suflare microbista din Romania a fost cu sufletul alaturi de reprezentativa Finlandei, cea care ne-ar fi putut aduce speranta calificarii... Dar miracolul nu s-a intamplat, iar Romania a fost din nou invinsa, de data aceasta indirect, ratand inca o calificare la un turneu final de fotbal. Cehia a infrant aseara, la Helsinki, reprezentativa Finlandei cu scorul de 3-0, intr-un meci in care Romania ar fi avut nevoie ca Cehia sa nu iasa invingatoare. Ar fi fost singura sansa pentru noi sa mergem in meciurile de baraj in vederea calificarii la CM.

Si reprezentativa de tineret a Romaniei a ratat calificarea la barajul pentru Campionatul European under-21 din 2006, dupa ce nationala Cehiei a invins, marti, in deplasare, cu scorul de 3-1, selectionata similara a Finlandei, in grupa I preliminara a competitiei. 

 
Serbia sanctionata pentru incalcarea drepturilor romanilor din TimocPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 13 October 2005

Ca urmare a implicarii europarlamentarului basarabean Vlad Cubreacov in apararea drepturilor romanilor din Timoc, si alti europarlamentari membri ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, s-au alaturat acestuia si au semnat propunerea de rezolutie elaborata de el.

Romanian Global News publica in exclusivitate textul, precizand ca este pentru prima data cand se elaboreaza un astfel de document in sprijinul respectarii drepturilor romanilor din Timoc.

Este de asemenea de salutat faptul ca elaborarea unui asemenea document a apartinut unui roman basarabean, demonstrand astfel ca solidaritatea romano-romana functioneaza, chiar daca dezinteresul sau adversitatea anumitor indivizi ce ocupa diverse pozitii in institutii ale statului roman, fata de romanii din Timoc, pun Romania intr-o situatie extrem de proasta.

Este demn de remarcat ca este pentru prima data cand intr-un document oficial al APCE se pomeneste de Protopopiatul Dacia Ripensis al romanilor din Timoc, ingreunand astfel manevrele din umbra ale diverselor cozi de topor ce s-au aciuat in interiorul BOR, care in complicitate cu cativa episcopi sarbi si greci incearca sa-i rupa pe romanii timoceni de biserica mama.

Propunere de rezolutie prezentata

de domnul Cubreacov si mai multi colegi ai sai

Avand in vedere rapoartele periodice ale raportorilor sai pentru Serbia-Muntenegru asupra functionarii institutiilor democratice in aceasta tara;

Constatand ca minoritatea nationala romana traieste in 39 de comune romanesti sau mixte din provincia Voivodina, ca si in 154 de comune romanesti si 48 mixte intre Dunare, Timoc si Morava (Serbia de Rasarit);

Regretand ca Serbia aplica standarde duble separand, artificial, romanii din Voivodina de romanii din Serbia de Rasarit, refuzand sa le recunoasca acestora din urma numele de auto-identificare etnica (romani) si impunandu-le ca identificare etnica numele de vlahi;

Constatand ca din 1833 romanii din Serbia de Rasarit nu pot beneficia de cele mai elementare drepturi etnice in scoli si biserici, din pricina refuzului statului sarb si al Bisericii Ortodoxe sarbe de a accepta limba romana in aceste institutii;

Luand act de escaladarea manifestarilor xeofobe si de persecutare din partea autoritatilor civile si ecleziaste sarbe impotriva parohiilor ortodoxe romane din Protopiatul Dacia Ripensis al Episcopiei istorice romane pentru Serbia si Muntenegru, ca si de deciziile administrative referitoare la demolarea noilor biserici construite de comunitatea romana din Serbia de Rasarit;

Apreciind ca aceasta situatie nu este conforma cu normele si standardele Consiliului Europei.

Adunarea,

Invita autoritatile sarbo-muntenegrene sa garanteze respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor ce apartin minoritatii nationale romane din Serbia de Rasarit, asa cum sunt ele prevazute in Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si mai ales drepturile lingvistice, culturale si religioase, inclusiv in scolile publice si in biserici, dupa modelul care functioneaza in Voivodina;

Cere Guvernului sarb respectarea dreptului la auto-numire pentru romanii din Serbia de Rasarit, conform principiilor Consiliului Europei;

Lanseaza un apel catre autoritatile sarbe in masura, sa abandoneze urmarirea credinciosilor si clerului, liber asociati cu Biserica Ortodoxa romana din Serbia si comunitatilor lor;

Insarcineaza Comisia de supraveghere sa inscrie pe ordinea de zi a urmatoarei sale vizite in Serbia-Muntenegru o reuniune cu reprezentantii romanilor din Serbia de Rasarit si sa urmareasca indeaproape evolutia acestei probleme.

Semnat de 14 membri ai APCE provenind din 10 state Moldova, Romania, Ungaria, Franta, Italia, Macedonia, Letonia, Georgia, Polonia si Lituania.

 
Solidaritate cu asociatiile romanesti din TimocPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :1490
Thursday, 13 October 2005

Datorita situatiei foarte dificile cu care se confrunta asociatiile reprezentative ale romanilor din Timoc in ceea ce priveste activitatile curente (intretinere sedii, achitarea telefoanelor si cumpararea unui minim de birotica) cat si desfasurarea de actiuni care sa duca la pastrarea si dezvoltarea constiintei romanesti a culturii si spiritualitatii romanesti, Romanian Global News face un apel catre asociatiile romanesti din Occident, catre toti romanii care pot contribui la sustinerea asociatiilor romanilor din Timoc.

De asemenea facem apel la toate parohiile romanesti din strainatate pentru sprijinirea Protopopiatului Dacia Ripensis cu sediul la Malainita in Timoc, condus de Parintele Boian Alexandrovici.

Publicam mai jos conturile unde pot fi trimise ajutoarele si multumim anticipat in numele romanilor din Timoc, celor care vor gasi de cuviinta sa fie solidari cu ei.

Reamintim ca in Timoc sunt aproximativ 400.000 de romani care in ultimii 170 de ani au fost uitati de autoritatile romane si sacrificati pe altarul sintagmei comuniste a fratiei romano-sarbe care nu s-a manifestat altfel decat printr-o agresiune identitara fara precedent asupra fiintei nationale a unuia dintre cele mai importante grupuri compacte de populatie romaneasca de la sud de Dunare.

1. Denumirea asociatiei:

Ariadnae Filum-Asociatia pentru Cultura Vlahilor-Romanilor din estul Serbiei

 

2. Statutul juridic:

Federatia Asociatiilor de Cetateni, inregistrata in Ministerul de Justitie al fostei Republici Iugoslavia.

 

Numele bancii: Banca Meridian

Cont: 330-3270503203160-32

Cod fiscal :

Cod TVA:102102073

 

3. Adresa:

adresa:Radnicica 15,19210 Bor, Serbia si Muntenegru

telefon: +381 30 432 888

fax: +381 30 432 888

adresa electronica: afilum_bor@ptt.yu ; www.timoc.org

1. Denumirea asociatiei:

FEDERATIA RUMANILOR DIN SARBIE

2. Statutul juridic:

Federatia Asociatiilor de Cetateni, inregistrata in Ministerul pentru Drepturile Oamenilor si Minoritatilor, Consiliul de Ministri al Serbiei si Muntenegru, Belgrad, numarul 2/0-733/2-2005-06, din data de 01.04.2005.

 

INTERMEDIARY, Field 56A: COBADEFF

COMMERZBANK AG

FRANKFURT AM MAIN

ACCOUNT WITH BANK, Field 57A: /400/8768913/01

AGRLCSBG

AGRICULTURAL BANK

AGROBANKA AD BEOGRAD

BENEFICIARY, Field 59: /544300-17630679 SAVEZ VLAHA SRBIJE

Cod fiscal: PIB 103942770

3. Adresa:

adresa:12. septembrie, 19300 Negotin, Serbia si Muntenegru

telefon: +381 19 546 288

fax: +381 19 541 956

adresa electronica: office@timoc.org; www.timoc.org

. Denumirea asociatiei:

Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Sarbie Rumani ortodocsi

2. Statutul juridic:

Federatia Asociatiilor de Cetateni, inregistrata in Ministerul pentru Drepturile Oamenilor si Minoritatilor, Consiliul de Ministri al Serbiei si Muntenegru, Belgrad

3. Adresa:

adresa: satul Malainita, 19300 Negotin, Serbia si Muntenegru

telefon: +381 63 81 57 209

LHB Banka Beograd

CHF, EUR-FR, UK, IT, MT, RU, ES, GR, US, SK, CZ, GI, AT, PL, RO, NL, CY, GB, EU, CH, ES, IT, SE, NO, DK, HU...

(Please effect payment with following instructions)

:56A: INTERMEDIARY:

BAYERISCHE HYPO-UND VEREINSBANK A.G.

MUENCHEN, GERMANY

SWIFT CODE: HYVEDEMM

:57A: (Account with institution)

LHB BANKA BEOGRAD A.D.

/FORMER PRVA PREDUZETNICKA BANKA A.D./

SWIFT CODE: PPBBCSBG

 

:59: Beneficiary customer

/ CS73 2600 4090 2000 0278 98

PRAVOSLAVNI RUMUNI

LHB Banka Beograd

USD-USA, EU, AZIA, AFRICA, AUSTRALIA...

(Please effect payment with following instructions)

: 55A THIRD REIMBURSMENT INST.

JP MORGAN CHASE BANK

NEW YORK, USA

SWIFT CODE: CHAS US 33

:56A: INTERMEDIARY:

BAYERISCHE HYPO-UND VEREINSBANK A.G.

MUENCHEN, GERMANY

SWIFT CODE: HYVEDEMM

:57A: (ACCOUNT WITH INSTITUTION)

LHB BANKA BEOGRAD A.D.

BEOGRAD, SERBIA AND MONTENEGRO

SWIFT CODE: PPBBCSBG

:59: (Beneficiary customer)

/ CS 73 2600 4090 2000 0278 98

PRAVOSLAVNI RUMUNI

(Datele prezentate mai sus vor fi afisate sub forma unui banner pe pagina de web a Romanian Global News-www.rgnpress.ro sub titlul Ajutati romanii din Timoc)

 
Basescu, dezinteresat de reparatia morala fata de victimele comunismului?PDF Print E-mail
Elancourt, Franta/Romanian Global News
Accesari :590
Thursday, 13 October 2005

Scriitorul si jurnalistul Dan Culcer, presedintele Asociatiei Jurnalistilor Romani-Vest si directorul revistei Asymetria, i-a trimis recent Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o noua scrisoare referitoare la subiectul important al reparatiei morale si materiale fata de victimele comunismului.

La inceputul lunii februarie a acestui an asociatia romaneasca ICAR a mai remis o scrisoare institutiei prezidentiale referitoare la subiectul mentionat mai-sus, la care nu s-a primit nici un fel de raspuns. Dan Culcer, in calitate de semnatar si sustinator al scrisorii considera ca este indreptatit sa ceara sefului statului roman un semnal in privinta stadiului demersurilor care au fost facute de Institutia Prezindentiala, in cele 7 luni care au trecut de la formularea solicitarii.

Textul scrisorii deschise trimise pe 9 februarie 2005 de Dr. Camelia Doru, Director Medical al Fundatiei ICAR, continea o solicitare catre Traian Basescu de a face gestul de reparatie morala pe care societatea romaneasca il asteapta de 15 ani, aducand la cunostinta opiniei publice ca Statul roman isi asuma responsabilitatea rolului avut in procesul de represiune politica din timpul dictaturii comuniste, recunoaste meritele celor care au luptat impotriva regimului totalitar comunist si isi cere scuze public supravietuitorilor cat si familiilor celor disparuti pentru nedreptatile la care au fost supusi de catre regimul comunist.

La cateva saptamani dupa trimiterea acestui memoriu, reprezentantii Fundatiei ICAR s-au intalnit la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu si consilierii sai prezidentiali d-na Renate Weber, Dl Andrei Plesu si dl Claudiu Saftoiu, unde au prezentat impactul pe care scuzele oficiale pentru abuzurile si crimele comise in timpul regimului comunist, venite din partea celui mai puternic om in stat, il pot avea nu numai pentru victime, dar si pentru societatea romaneasca in ansamblu.

In timpul discutiilor, s-a cazut de acord in privinta responsabilitatii Statului in recunoasterea publica a represiunii comuniste si s-a convenit asupra prezentarii unor materiale de fundamentare pe care Fundatia ICAR si consilierii participanti la intrevedere le vor pune la dispozitia presedintelui in cel mai scurt timp. Intalnirea s-a desfasurat intr-o atmosfera relaxata, deschisa, iar presedintele a fost deosebit de receptiv, in ciuda agendei sale de lucru incarcate.

Printre sustinatorii memoriului inaintat Presedintiei de catre Fundatia ICAR se numara personalitati din tara si de peste hotare: dr. Ion Vianu, Radu Filipescu, Ioana Raluca Voicu Arnautoiu, Mariana Sipos, Andrei Dimitriu, Florin Gabrea, Christian Mititelu, Dinu Zamfirescu, Mihai Sora, Vladimir Tismaneanu(SUA), Grigore L. Culian (SUA), Gabriel Plesea (SUA), Dan Culcer (Franta), Liviu Antonesei, Tereza Culianu-Petrescu, Dan Petrescu, Ioan Rosca, Eugenia Crangariu, Peter I. Bot (Canada), Virgil Zamfirescu, Eugen Carasevici, Liviu Ioan Stoiciu, Doru Braia, Adrian Niculescu, Alexandru S. Bologa, Nicolae Constantinescu, Marian si Marcela Vintila, Razvan Mihai Ungureanu, Leonard Oprea (SUA), Manuela Cernat, Razvan Cernat, Alexandru Cernat, Virgil Nemoianu (SUA), Bujor Nedelcovici( Franta).

Dupa acest moment, membrii fundatiei s-au mai intalnit o data la Cotroceni cu Andrei Plesu, pe atunci consilier prezidential, pentru a-i inmana acestua o serie de documente necesare fundamentarii discursului prezidential prin care se asteapta ca statul roman sa-si asume abuzurile si represiunea la care populatia Romaniei a fost supusa in timpul regimului comunist.

Deoarece nici una dintre promisiunile facute nu a fost onorata de Institutia Prezidentiala, ziaristul Dan Culcer asteapta in continuare un semn de confirmare a primirii acestui mesaj si o notificare despre modul concret in care solicitarile de mai sus sunt tratate oficial.

 
IPS Nathaniel va fi sarbatorit de romanii din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 13 October 2005

Protopopiatul Coastei Pacifice din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane in America organizeaza duminica, 30 octombrie, la parohia Sfanta Treime din Los Angeles, cea de-a 25-a aniversare de slujire arhiereasca a IPS Arhiepiscopului Nathaniel.

Programul zilei de sarbatoare va contine slujba Utreniei si invesmantarea Arhiereului, de la ora 09:00, Sfanta Liturghie Arhiereasca, cu hirotonire intru diacon, a ipodiaconului Narcis Stoica, de la ora 10:00, fotografii cu Inaltul Ierarh sarbatorit, clericii co-slujitori, credinciosii si oaspetii bisericii, la ora 13:00, banchetul aniversar, prezentarea oaspetilor si cuvantari ocazionale, incepand cu ora 13:30, si un program cultural pe care il vor sustine interpreti vocali si instrumentali in partea a II-a a banchetului, informeaza Clipa, periodic al romanilor din Statele Unite ale Americii. Astfel, fondul muzical va fi asigurat de David Cassapu si invitatii sai, Camelia Ginoveanu, Mihai Chiriuc, Anatol Rasmeritza, Gabriel Vamvulescu si Valeriu Arvat.

Invitatii la implinirea unui sfert de veac de activitate episcopala a IPS Nathaniel vor fi serviti si cu un meniu alcatuit din srmale traditionale, friptura din carne de pasare cu garnitura de cartofi si salata, tort, cafea americana si romaneasca si turceasca. Pretul biletelor de intrare care acopera si meniul va fi de 20 de dolari pentru adulti si tineri mai mari de 13 de ani si vor fi gratuite pentru copiii cu varsta mai mica de 12 ani. Cecurile va trebui sa fie completate pe numele Holy Trinity Romanian Orthodox Church, iar toate sumele colectate se vor trimite la Episcopie pentru fondul de caritate al acesteia.

 
Rusia ar vrea sa discute despre Transnistria cu Romania, SUA si Marea BritaniePDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 13 October 2005

Discutiile purtate miercuri, 12 octombrie, la Moscova, de catre ministrii de externe din Romania si Rusia, Mihai-Razvan Ungureanu si, respectiv, Serghei Lavrov, au vizat, in special, relatiile politice bilaterale si dosarele incredintate Romaniei in aceasta luna, in calitate de presedinte al Consiliului de Securitate ONU.

Cei doi nu au abordat criza transnistreana, insa Lavrov a declarat, la finalul intrevederii, ca Rusia este dispusa sa discute aceasta problema cu Romania, Statele Unite si Marea Britanie.

In privinta declaratiilor facute de presedintele Basescu in legatura cu Marea Neagra, seful diplomatiei ruse a afirmat ca se bazeaza pe discutiile directe cu seful statului roman si nu pe relatarile din presa.

 
Conferinta despre invatamant la GiulaPDF Print E-mail
Giula Ungaria/Romanian Global News
Accesari :418
Thursday, 13 October 2005

Mediu inovator societate inclusiva scoala integrativa este titlul unei conferinte ce se desfasoara in cursul acestei saptamani la Giula.

Conferinta nationala, dintre 1114 octombrie, a fost organizata de Centrul de Dezvoltare Umana si Informare din Judetul Bichis, in colaborare cu sectia Inspectiei Institutiilor din cadrul Consiliului Judetean Bichis si Centrul de Dezvoltare a Scolilor si Integrare din cadrul Institutului National de Invatamant Public, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

La intalnirea specialistilor au avut loc prelegeri, printre altele, despre situatia invatamantului, despre educatie si locul scolii in societate etc. S-au mai desfasurat si sedinte pe sectii, participantii avand posibilitatea sa aleaga dintre trei sectii, pe trei teme. Conferentiarii celor patru zile sunt specialisti din domeniu si reprezentanti ai institutiilor organizatoare. Consfatuirile se desfasoara la Centrul Cultural Roman si Hotelul Erkel din orasul balnear.

 
Slujba arhiereasca la Giula MicaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :477
Thursday, 13 October 2005

Ziua de 14 octombrie este mereu o zi insemnata pentru credinciosii din Jula, cartierul numit Orasul Mic Romanesc.

Sfanta Paraschiva este hramul bisericii ortodoxe romane de aici. Cu aceasta ocazie, Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie va sluji, la altarul acestui locas, Sfanta Liturghie arhiereasca, in fruntea unui sobor de preoti, cu incepere de la ora 10.00, trasmite corespondentul Romanian Global News la Giula.

 
Plai Strabun magazin cultural pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 13 October 2005

Piata mediatica din Romania se va imbogati la finele acestei luni cu o noua aparitie editoriala, de data aceasta una care se adreseaza unui sector care, din pacate nu beneficiaza de suficiente surse de informare.

Revista Plai Strabun este un magazin de cultura ce se adreseaza romanilor din lumea intreaga. Lansarea va avea loc pe data de 24 octombrie, la Sala Dalles din Bucuresti, de la ora 18.00. Cuvantul de Inceput va fi sustinut de catre Ioana Nitescu-realizator Radio Romania International, Mihaela Craciun-realizator TVR International si Ortansa Sturza-redactor sef.

Primul numar al revistei Plai Strabun va cuprinde interviuri cu Angela Gheorghiu, Irina Cajal, Carmen Stanescu si Stefan Damian, un omagiu adus lui George Enescu, Festivalul de la Salzburg, Nunta romaneasca la Bruxelles, Sanatatea noastra - o grija permanenta, Expozitia de pictura a Lianei Saxone-Horodi, Arta franceza la Bucuresti, O cura de sanatate pe valea Oltului, Zilele culturale romane la Munchen, Romanii de pretutindeni-acasa, Coltul Gurmandului, Sfaturi cosmetice si multe articole interesante.

 
Romanii din Italia isi spun povestilePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :339
Thursday, 13 October 2005

Forumul International European pentru Cercetari legate de Imigratie si CeSPI (Centrul de Studii de Politica Internationala) din Italia a lansat recent concursul de povesti auto-biografice, Povesteste-ti Italia.

Prin intermediul limbajului scris si al fotografiei se vrea strangerea unui numar cat mai mare de povestiri ale cetatenilor romani care traiesc in Italia, incluzand experienta din Romania, calatoria si viata in Italia, cu aspectele sale legate de munca, familie si intalnirea cu italienii.

Premiul are doua categorii. Este vorba despre una scrisa, in care se cere un text de maxim 5 pagini de calculator (10.000 de caractere cu spatii). Sunt permise si texte scrise de mana, cu mentiunea ca trebuie sa aiba aceeasi lungime, si sa fie caligrafiate frumos. Textele pot fi scrise atat in limba romana cat si in italiana. Categoria fotografie va contine un reportaj alcatuit din 10-15 fotografii (in format 14/20), cu explicatii atasate. In cazul fotografiei digitale este nevoie de atasarea dischetei cu fisierul foto.

Materialele trebuie insotite de un plic, cu numele, prenumele, data si locul nasterii si date de contact, telefon sau adresa de e-mail. Materialele se trimit in plic inchis la sediul FIERI (Via Ponza 3, 10121 Torino), pana la data de 28 noiembrie.

Premiul este de 400 de euro, pentru premiul intai la sectiunea text si de 200 de euro, pentru premiul intai la sectiunea foto, si va fi acordat de o comisie de specialisti. Juriul isi poate rezerva dreptul de a nu acorda premiul in cazul in care numarul operelor prezentate este limitat, sau daca se constata ca nivelul lor este nesatisfacator. Ceremonia de premiere se va desfasura in data de 6 decembrie, la Torino, cu ocazia prezentarii oficiale a raportului MigraCtion Romania, rezultatul unei cercetari desfasurate de CeSPI, in colaborare cu FIERI.

 
Romanii au un nou sistem de programare pentru viza temporara pentru SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :474
Thursday, 13 October 2005

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti va lansa miercuri, 19 octombrie, un nou sistem de programare si informare a solicitantilor de viza temporara.

Sistemul pune la dispozitie operatori care ofera informatii exacte si la timp despre vizele pentru Statele Unite. Totodata, prin intermediul acestui sistem, va fi pusa la punct o programare flexibila si personala a interviurilor destinate obtinerii vizei pentru Statele Unite de catre cetatenii romani, informeaza un comunicat de presa emis de miisunea diplomatica din Romania. Noul sistem se bazeaza pe modele similare care functioneaza cu succes in peste 30 de tari din Europa, America de Sud si Asia si este administrat in numele ambasadei de catre compania americana Computer Sciences Corporation, in colaborare cu Transcom Call Center, o companie romaneasca cu sediul in Bucuresti.

Pentru a putea folosi acest nou sistem, in momentul in care solicitantii platesc obisnuita taxa de procesare (100 USD) la orice sucursala a Bancii Transilvania, acestia vor achita 11 USD (platibili in RON) pentru a primi propriul Numar Personal de Identificare (PIN), tiparit pe chitanta primita de la banca. In urmatoarea zi lucratoare, dupa ora 13:00, solicitantul poate suna la numarul gratuit 0800 88 8472 (0800 88 VISA) sau la numarul local gratuit (021) 202-9999 de la orice post telefonic, inclusiv mobil, urmand apoi instructiunile automate pentru a introduce codul PIN si a vorbi direct cu operatorul. Solicitantii isi pot folosi PIN-ul pentru a programa, reprograma sau anula programari pentru ei insisi si pentru cel mult patru rude apropiate. PIN-ul este valabil pentru o convorbire telefonica cu durata de sapte minute, cu incepere din momentul in care solicitantul are legatura cu operatorul, si poate fi folosit pentru mai multe convorbiri telefonice. Operatorii lucreaza in intervalul 08:00-18:00, de luni pana vineri, cu exceptia sarbatorilor nationale romane, si sunt vorbitori de romana, maghiara sau engleza. Apelantii din strainatate pot forma numarul local (40)(21) 202-9999, introducand apoi codul PIN pentru a vorbi cu operatorul.

Desi noul sistem de programare si de informare a solicitantilor de viza temporara este singura sursa autorizata de informatii prin telefon referitoare la vizele pentru Statele Unite, aceste informatii sunt disponibile gratuit si pe site-ul Ambasadei Statelor Unite, la http://www.usembassy.ro sau pe site-ul Departamentului de Stat, la www.travel.state.gov.

Acest sistem imbunatatit are menirea de a satisface mai bine nevoile solicitantilor de viza, dar ambasada le incurajeaza pe toate persoanele interesate sa depuna cererea pentru viza cu cel putin doua luni inainte de calatorie.

 
Americanii au trimis copiilor romani peste doua tone de cartiPDF Print E-mail
Missouri, SUA/Romanian Global News
Accesari :357
Thursday, 13 October 2005

Organizatia americana A Thousand Books ("O Mie de Carti"), din St. Louis, Missouri, va trimite un nou transport de carte de limba engleza catre scoli romanesti, in semn de celebrare a Lunii Nationale a Cartii, care se desfasoara in SUA in octombrie.

Acest transport ridica la peste doua tone cantitatea de carti pe care A Thousand Books a trimis-o lunar, in mai putin de doi ani de la infiintare, catre numeroase scoli si biblioteci din Sibiu, Bacau, Onesti, Sighisoara, Mangalia, Galati, Radauti, Targoviste, Piatra Neamt, Botosani, Iasi, Alba Iulia sau Sf. Gheorghe, informeaza Clipa, publicatie romaneasca de peste Ocean.

Cartile sunt destinate in principal elevilor din ciclurile gimnazial si liceal si vin in completarea manualelor scolare care exista deja. De multe ori, chiar, sunt singurele carti in limba engleza accesibile elevilor si sunt atent selectionate din punct de vedere al continutului, care trebuie sa fie cat mai educativ si mai adecvat varstei cititorilor - carti de povesti, literatura clasica, carti de istorie, despre natura, carti de popularizare a stiintei, dictionare. Presedintele A Thousand Books, John Korst, a declarat ca este de preferat ca elevii sa invete sau sa-si imbunatateasca notiunile de limba engleza din alte surse decat filmele de actiune si muzica pop.

Organizatia non-profit A Thousand Books a luat fiinta la inceputul anului din initiativa presedintelui ei si a altor cativa entuziasti din St. Louis. Desi a fost conceputa initial doar ca sprijin pentru voluntarii americani din "Corpul Pacii", dintre care multi predau limba engleza in scoli romanesti, activitatea A Thousand Books s-a extins rapid la colectarea de mari cantitati de carti, gasirea sponsorizarilor necesare pentru transportul acestora in Romania si distributia lor in scoli si biblioteci publice. In prezent, alte doua tone de carti sunt colectate si ambalate, asteptand doar gasirea resurselor financiare pentru expedierea lor in Romania. Mai multe informatii despre organizatia americana se pot gasi la adresa de web http://www.athousandbooks.us sau la sediul din 3167A S. Grand Ave., St. Louis, MO, 63118, e-mail donatebooks@AThousandBooks.us, 001-314-255-9035.

 
Acord de munca romano-italianPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :428
Thursday, 13 October 2005

Romanii care muncesc in Italia vor beneficia, in curand, de drepturi salariale prevazute in contractele colective sau in legislatia specifica profesiei respective in Italia.

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a semnat recent la Roma, un acord cu autoritatile italiene in baza caruia atat romanii care muncesc legal in Italia, cat si, pe baza de reciprocitate, italienii din Romania, vor fi remunerati conform contractelor in vigoare in tara respectiva.

Acordul privind reglementarea si gestionarea fluxului migrator in scop lucrativ intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Italiene contine principii generale privind protectia sociala a muncitorilor din cele doua tari, care vor fi aplicate in baza unui protocol ce va fi incheiat in perioada urmatoare. Protocolul va fi incheiat pe o perioada nedeterminata si va intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni dupa incheierea formalitatilor de ratificare prin lege a documentului de catre cele doua tari. Ministrul Muncii a apreciat ca prevederile acordului ar putea intra in vigoare in cursul anului viitor.

 
Guvernul basarabean, condamnat de Curtea de la StrasbourgPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 13 October 2005

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat marti, 11 octombrie, Guvernul basarabean sa-i plateasca jurnalistei Julieta Savitchi 3000 de euro drept despagubiri morale si materiale, si 1500 euro - pentru cheltuielile de judecata, in cazul Savitchi contra Moldova.

Decizia fost luata ca urmare a faptului ca CEDO a gasit cererea jurnalistei intemeiata si a constatat violarea art. 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care prevede libertatea la exprimare. Potrivit presedintelui Asociatiei Juristi pentru Drepturile Omului, Vitalie Nagacevschi, la baza dosarului la CEDO a stat o adresare a reclamantei, din 17 aprilie 2001, in care aceasta pretindea violarea dreptului sau la libertatea de exprimare prin obligarea, de catre Curtea de Apel, de a plati daune morale unui politist pentru doua pasaje din articolul GAI, GAI moia zvezda, semnat de ziarista si publicat la 2 octombrie 1999 in ziarul Novii Poreadok. Curtea a constatat ca primul pasaj, care in opinia judecatorilor nationali nu corespundea realitatii, constituie o judecata de valoare, veridicitatea careia nu poate fi demonstrata. Aceasta judecata de valoare se baza pe un substrat factologic suficient si, din acest motiv, articolul 10 al Conventiei a fost violat in aceasta parte. Admitand ca cel de-al doilea pasaj constituie o informatie, Curtea a subliniat ca jurnalista, fiind obligata sa demonstreze veridicitatea informatiilor raspandite, cand judecatorul national nu a luat in calcul probele aduse de dumneaei in sustinerea pozitiei sale, a fost lipsita de posibilitatea efectiva de a se apara, fapt care contravine articolului 10 al Conventiei, a precizat Nagacevschi.

Hotararea Curtii poate fi contestata in Marea Camera a CEDO in termen de 3 luni din ziua pronuntarii, in caz contrar devenind definitiva. Guvernul basarabean urmeaza sa plateasca Julietei Savitchi 4500 euro in termen de 3 luni din ziua in care hotararea devine definitiva. Acesta este cel de-al 21-lea caz pentru care Curtea de la Strasbourg a condamnat Guvernul Republicii Moldova.

 
Basarabeanul Radu Albot este cel mai bun tenismen junior din EuropaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :539
Thursday, 13 October 2005

{mosimage}Sportivul basarabean Radu Albot, in varsta de 16 ani, a castigat recent turneul international care s-a desfasurat in localitatea italiana Reggio Calabria, devenind, astfel, cel mai bun tenismen junior din Europa.

{mosimage}Turneul a intrunit cei mai buni opt jucatori de pe continent, ce au fost selectati de Asociatia Europeana de Tenis conform ratingului detinut in prezent de acestia, informeaza Moldpres. Conform lui Sergiu Climov, directorul Scolii specializate de tenis din Chisinau, Radu Albot si-a invins toti adversarii si, in acest fel, a realizat cea mai frumoasa performanta nu numai din cariera sa, dar si din istoria tenisului masculin autohton.

Tanarul basarabean l-a intrecut in semifinala pe campionul Europei, Martin Klizon din Slovacia, in trei seturi (5/7, 6/3, 7/6), iar in finala l-a depasit tot in trei seturi (6/2, 4/6, 6/1), pe macedoneanul Ilia Martinski.

 
DJ Lucian se va ocupa de petrecerile romanilor din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :426
Thursday, 13 October 2005

Lucian, un DJ roman stabilit in Belgia isi ofera servicile muzicale comunitatii de romani, prin participarea cu o mare colectie de cantece de petrecere si alte hit-uri la serile romanesti de distractie.

DJ-ul poate sa fie contactat prin intermediul portalului romanesc din acesata tara, Rombel, sau chiar cu ajutorul site-ului www.djcontact.tk, unde la rubrica contact se afla o utila adresa de e-mail, informeaza Rombel.

 
Mesajele romanilor din British Columbia ajung catre cei dragi prin TVRIPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 13 October 2005

Postul de televiziune Romania International va transmite sambata, 15 octombrie, de la ora 07:45, mesajele romanilor din Vancouver, filmate la picnicul din New Westminster care a avut loc in septembrie.

Mesajele sunt indreptate catre cei dragi care au ramas acasa si au fost filmate de Adelina Suvagau - producatorul emisiunii SoniaProduction TV, in timpul acelei iesiri la iarba verde pe care a organizat-o Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Pentru cei dornici sa vada aceasta emisiune, Centrul Romanesc din New Westminster, 428 Columbia Street, le sta tuturor la dispozitie pentru vizionare.

Emisiunea va fi transmisa in Romania pe acelasi canal Romania International vineri, 14 octombrie, de la ora 17.45, informeaza Centrul Romanesc din British Columbia.

 
Clubul romanesc Ciresarii din British Columbia isi deschide noi cercuriPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :363
Thursday, 13 October 2005

Clubul Ciresarii din cadrul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia isi deschide patru noi cercuri artistice pentru copiii romani care frecventeaza cursurile acestui club.

Cercurile vor fi de balet, avand-o ca instructoare pe Marta Horvath, balerina cu o experienta de peste 25 ani la Opera Romana din Bucuresti, de pictura, sustinut de instructorul Nick Sava, de video, destinat tinerilor de peste 13 ani, al carui instructor va fi Florian Mitoi, si de dansuri populare, in functia de instructor fiind Cornelia Rapcea.

Cercurile vor functiona in fiecare luni intre orele 18:00 si 21:00 seara, la sediul BC RCC, aflat la adresa 428 Columbia Steet, New Westminster. Orele sunt destinate copiilor de peste 4 ani, excluzand cercul de video, iar inscrierile se fac la Dana Diaconu, telefon 604- 515 0474, informeaza pagina de web a Centrului Comunitar Romanesc.

 
Romancele din Zurich organizeaza o seara a lorPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :413
Thursday, 13 October 2005

Doamnele si domnisoarele romance din Zurich vor iesi sambata, 22 octombrie, la un pahar de vorba in Hauptbahnhof Zurich, la "Treffpunkt", incepand cu ora 18:00.

Intrunirea va avea loc la un retsaurant din apropiere, iar cine va dori va merge mai tarziu si la discoteca, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Grupul de romance se va distra fara sotii sau prietenii lor, care vor ramane acasa sa stea cu copiii sau sa se uite la televizor. Cine nu poate sau nu vrea sa vina la restaurant poate sa se alature doamnelor la discoteca, care va avea loc in jurul orei 22:00.

 
Festival George Enescu si in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :430
Thursday, 13 October 2005

Cu ocazia aniversarii a 10 ani de activitate, Casa Culturala Belgo-Romana Arthis va organiza, la Bruxelles, un festival George Enescu, in anul in care o lume intreaga il celebreaza pe marele compozitor roman.

Festivalul George Enescu Romania-Germania-Belgia-Franta, se va desfasura in perioada 27 octombrie-16 noiembrie si va cuprinde seri inedite de spectacol in care vor fi interpretate creatiile enesciene.

Festivalul se va deschide joi, 27 octombrie, de la ora 20.00, la Casa de Spectacole La Bellone, din Rue de Flandre, Bruxelles, cu un concert de lieduri sustinut de soprana Ana-Camelia Stefanescu, acompaniata la pian de Peter Tomek. In programul serii se vor afla partituri de Mozart, Enescu, Obradors, Gounod, Puccini, Rossini, etc.

Luni, 14 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Filarmonica de Stat Banatul" din Timisoara, dirijata de Gheorghe Costin, va sustine, la Conservatorul Regal din Bruxelles un concert, ai carui solisti vor fi Liviu Prunaru si Remus Azoitei.

Marti, 15 noiembrie, la sediul Arthis va fi organizat un al doilea concert de lieduri, sustinut de data aceasta de soprana Bianca Luigia Manoleanu, acompaniata la pian de Remus Manoleanu. Seara se va incheia cu o prezentare a filmului Enescu la raspantie de vremi".

Ultima seara a Festivalului Enescu, de la Bruxelles, va fi marcata de un concert de muzica de camera, sustinut, de la ora 19.30, de Carmen Elena Rotaru la pian si de Denis-Pierre Gustin, la flaut. Programul va contine lucrari de Enescu, Faure, DHoedt, Widor, Schubert si Prokofiev.

Pretul unui bilet de intrare pentru fiecare concert este de 15 euro, iar un abonament valabil pe intreaga durata a festivalului este in valoare de 35 de euro. Rezervarea este obligatorie pentru cei care vor sa ia parte la concerte si poate fi facuta la numarul de telefon 02/511 34 20.

Manifestarile din cadrul festivalului sunt organizate cu sprijinul Societatii A.I. Cuza din Heidelberg, Germania, Casa de Spectacole Bellone, Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana si Artefobia, si se desfasoara cu sprijinul MAE roman DRRP, Ministerul Culturii al Comunitatii Franceze Serviciul Educatie Permanenta si Gemeschaapscommissie Directie Cultuur, Ville de Bruxelles.

 
Calatorie muzicala prin Romania, la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :408
Thursday, 13 October 2005

Institutul Cultural Roman din New York, invita, la sfarsitul acestei luni, la spectacolul O calatorie muzicala, o productie Broadway/Bound, care include si vizite in cateva zone din Romania.

Spectacolul va fi sustinut de interpreta Vickie Phillips, vineri, 28 octombrie, in Sala Auditorium a ICR New York, cu incepere de la ora 19.00. Pentru cei care vor veni la spectacol mai devreme, in cadrul Galeriei Est-Vest de la ICR va putea fi vizitata si expozitia de mixed-media a lui Mihai Stanescu. Spectacolul va fi urmat de o receptie. Intrucat numarul de locuri este limitat la 100, organizatorii recomanda ca rezevarile sa se faca cat mai curand.

Calatoria personala a lui Vickie incepe in Arad, Romania si continua cu Bucurestiul, Budapesta, Viena, Amsterdam si Bruxelles. Cadrul intim pe care il creeaza cantecele lui Jacques Brel, Kurt Weill si Charles Aznavour, dezvaluie de ce acest spectacol in doua acte a fost atat de apreciat de critici. Acest show gazduit de marea metropola americana este primul pas din cadrul unui proiect care intentioneaza sa transforme calatoria muzicala intr-una literara, care va include si spectacole in Romania.

 
Fetele de la Sexxy canta pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :437
Thursday, 13 October 2005

Discoteca romaneasca din Londra, spatiul in care s-au desfasurat cele mai frumoase petreceri ale romanilor din UK, va gazdui in luna noiembrie un concert cu trupa Sexxy.

Cele doua fete extrem de sexy, Iulia Chelaru si Claudia Patrascanu isi vor etala farmecele dar si cele mai celebre melodii pe scena de la Pomodoro Bar in data de 19 noiembrie, de la ora 20.00. Pretul unui bilet este de 15 lire sterline. Rezervarile se pot face prin e-mail la disco.ro.londra@k.ro sau la numarul de telefon 07876146863. Organizatorii discotecii propun tuturor celor care vor alege sa isi petreaca seara aceea in compania fetelor de la Sexxy, o petrecere romaneasca de zile mari.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions