Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Romania merge la CM din Australia cu trei gimnastePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Monday, 17 October 2005

Catalina Ponor, Floarea Leonida si Alexandra Eremia sunt cele trei gimnaste care vor alcatui lotul deplasat de Romania la Campionatele Mondiale din Australia.

O a patra sportiva romanca ce ar fi trebuit sa efectueze deplasarea este Monica Rosu, care insa, potrivit presedintelui FRG, Nicolae Vieru, nu a reusit sa convinga. Ponor, Eremia si Leonida au avut evolutii satisfacatoare. Catalina a castigat la barna, iar la sol mai are foarte putin de lucrat si cred ca va avea un exercitiu foarte bun. Singura care nu a reusit sa confirme a fost Rosu. Ea nu a reusit nici sa slabeasca, nici sa se pregateasca din punct de vedere tehnic a spus Vieru, dupa incheierea campionatelor nationale de gimnastica desfasurate la acest sfarsit de saptamana la Buzau.

Pana la mondialele din Australia, fetele vor mai merge la doua etape de cupa mondiala, dar presedintele federatiei Nicolae Vieru spune ca aceste rezultate nu vor mai conta in alcatuirea lotului. Cele trei gimnaste vor fi insotite de antrenorii Eliza Stoica si Matei Stanei.

 
Avanpremiera programului "Les Belles Etrangeres" are loc la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :418
Monday, 17 October 2005
Centrul Cultural Francez din Iasi si "Suplimentul de cultura" organizeaza la Iasi, pe 19 si 20 octombrie, avanpremiera programului "Les Belles Etrangeres" la care vor participa opt dintre cei mai importanti autori contemporani: Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Dan Lungu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu, Letitia Ilea, Gheorghe Craciun si Ion Muresan.

Initiat de Ministerul Culturii din Franta prin intermediul Centrului National al Cartii, programul "Les Belles Etrangeres" se va desfasura in Franta intre 14 si 26 noiembrie si presupune promovarea si descoperirea literaturii contemporane din alte tari. In cazul Romaniei, cei 12 autori selectati penru a participa la program sunt Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun, Letitia Ilea, Dan Lungu, Ion Muresan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu si Vlad Zografi, informeaza un comunicat de presa emis de organizatori. In aceasta vara, o echipa condusa de Martine Grelle, comisar pentru "Les Belles Etrangeres", a filmat in Romania scurte momente cu scriitorii care vor fi tradusi si publicati de editurile franceze.

 
Seful diplomatiei romane in vizita la New YorkPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :451
Monday, 17 October 2005

In contextul exercitarii, de catre Romania, a presedintiei lunare a Consiliului de Securitate al ONU, luni, 17 octombrie ministrul roman al Afacerilor Externe, se va afla intr-o vizita la New York.

 

Cu acest prilej, seful diplomatiei romane va prezida o reuniune speciala a Consiliului de Securitate, consacrata identificarii modalitatilor de aprofundare si institutionalizarii cooperarii dintre ONU si organizatiile regionale si subregionale in procesele de stabilizare si construire a pacii. Presedintia romana a Consiliului de Securitate va propune cu aceasta ocazie adoptarea unui proiect de rezolutie pe aceasta tema. Acesta reprezinta un element de noutate in istoria demersurilor romanesti in Consiliul de Securitate. 

Prezenta la New York va prilejui, de asemenea, o serie de intrevederi ale demnitarului roman cu inalti oficiali ONU si cu reprezentanti ai organizatiilor regionale invitate la reuniunea Consiliului de Securitate, printre care secretarul general al Natiunilor Unite, domnul Kofi Annan, presedintele celei de-a 60-a sesiuni a Adunarii Generale ONU, domnul Jan Eliasson, secretarul general al Consiliului Europei, domnul Terry Davis, secretarul general al OSCE, domnul Marc Perrin de Brichambaut.

Printre subiectele aflate pe agenda convorbirilor cu secretarul general al ONU si cu presedintele sesiunii Adunarii Generale figureaza cooperarea presedintiei romane a Consiliului de Securitate - care coincide cu o agenda extrem densa in subiecte sensibile (Irak, Kosovo, Siria si Liban etc.) cu Secretariatul ONU si cu presedintele Adunarii Generale, reforma ONU si transpunerea in practica a deciziilor adoptate de sefii de stat si de guvern la Summit-ul ONU din septembrie 2005. Vor fi reiterate invitatiile adresate celor doi inalti reprezentanti ONU de a vizita Romania, demers care dobandeste o semnificatie sporita, in contextul in care ONU aniverseaza, in acest an, 60 de ani de existenta, iar Romania marcheaza 50 de ani de prezenta  in organizatia mondiala.       

Un alt moment semnificativ din programul vizitei il constituie vernisarea expozitiei de fotografii  Art Nouveau in Romania , organizate la sediul ONU din New York, in contextul detinerii de catre tara noastra a presedintiei Consiliului de Securitate.

 
Profesorul Paul Stahl onorat la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Monday, 17 October 2005
Volumul Intre Est si Vest. Studii de Antropologie si Istorie Sociala, editat in onoarea profesorului Paul Stahl, se va lansa joi, 20 octombrie, la sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti

Cartea este coordonata de Stefan Dorondel si Stelu Serban, iar la lansare, ce se va desfasura de la ora 12.30, vor participa si profesorii universitari Daniel Barbu, Dumitru Sandu si Elena Siupiur.

Volumul se deschide cu doua interviuri substantiale acordate de profesorul Paul H. Stahl celor doi coordonatori ai lucrarii. Studiile care alcatuiesc cartea sunt grupate in patru sectiuni: Antropologia intre teorie si practica de teren (Spotlights on Antrophology: Between Theory and Fieldwork, Pamant, proprietate si tarani in Europa de Sud-Est (Land, Property, and Peasants in Southeast Europe), Religie populara (Popular Religion) si Stat, societate si cultura (State, society and culture). Printre autorii prezenti in volum, cu studii de o reala importanta, se numara Klaus Roth, Vladimir Tismaneanu, Katherine Verdery, Gail Kligman, Andrei Pippidi, Alina Mungiu-Pippidi, Elena Siupiur, Liviu Chelcea sau Mihail Mihalcu.

Paul H. Stahl (n. 1925) a studiat sociologia la Universitatea din Bucuresti, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Gusti si Henri H. Stahl. In 1969 a emigrat in Franta, a avut o catedra la Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales de Paris si a lucrat in cadrul Laboratorului de Antropologie Sociala din Paris. Intre 1970 si 1993 a fost profesor de sociologie si etnologie la Universitatea Rene Descartes (Sorbonne V). In 1993 a devenit membru de onoare al Academiei Romane, iar din 1999 conduce Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane.

 
CSAT aproba evacuarea populatiei in situatii de conflict armatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :355
Monday, 17 October 2005

In situatii de conflict armat, evacuarea populatiei se aproba de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), la propunerea Ministerului Apararii Nationale.

 Evacuarea populatiei se executa in functie de evolutia actiunilor militare, pe baza planurilor intocmite, in acest scop, pe timp de pace. Evacuarea a fost definita ca ansamblul activitatilor de protectie civila care se adopta in situatii de conflict armat, ori de cate ori actiunile militare pun in pericol viata si sanatatea populatiei, functionarea corespunzatoare a institutiilor publice, a autoritatilor statului, a serviciilor publice si a operatorilor economici, bunurile materiale cu valoare economica sau care fac parte din patrimoniul cultural national, alte valori culturale si arhivistice importante, de pe o portiune a teritoriului national sau, in situatii exceptionale, de pe intregul teritoriu al tarii. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii va stabili nivelul la care se realizeaza coordonarea si conducerea activitatilor de evacuare: la nivel central, de Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgent, la nivel judetean, de prefecti, la nivel local, de primar si la nivelul autoritatilor si institutiilor publice, de catre ministri, respectiv conducatorii acestor institutii. In situatii de conflict armat, se evacueaza personalul autoritatilor publice centrale si locale, institutiilor publice, operatorilor economici importanti, inclusiv membrii de familie care nu sunt incadrati in munca, precum si bunurile materiale necesare asigurarii continuitatii activitatii acestora. Vor fi evacuati copiii, batranii si bolnavii institutionalizati, precum si tezaurul Romaniei, bunurile materiale din patrimoniul cultural national si documentele arhivistice. Se vor evacua fabrici sau sectii de productie, laboratoare, institute de cercetare importante  pentru economia nationala si productia de aparare. De asemenea, vor fi evacuate institutiile publice si operatorii economici propusi de autoritatile de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, care isi pot continua activitatea in alte localitati, navele si aeronavele din noduri importante de comunicatii, porturi, aeroporturi si material rulant (locomotive si vagoane). Actul normativ prevede masurile principale de asigurare a actiunilor de evacuare, precum si logistica evacuarii. Metodologia organizarii si asigurarii activitatilor de evacuare se emite in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii. Planurile de evacuare se intocmesc si se aproba in termen de 120 de zile de la intrarea in vigoare a Metodologiei organizarii si asigurarii activitatilor de evacuare. Evacuarea in situatii de urgenta va fi reglementata prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor, emis in termen de 60 de zile de la publicarea hotararii. Hotararea va intra in vigoare la 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, informeaza Prompt Media.

 
Lumea muzicala din Romania re-aduce in prim plan Proiectul Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :411
Monday, 17 October 2005

Cateva dintre cele mai sonore nume ale muzicii rap si rock din Romania au trimis recent o scrisoare presedintelui Romaniei, Traian Basescu, in care ii cer acestuia sa-si aminteasca de cel mai recent cuvant rostit in campania electorala schimbare.

Semnatarii scrisorii, membrii ai trupelor Parazitii, Altar, Implant pentru Refuz, Luna Amara, Sensor, Timpuri Noi, Blazzaj, Guerillas, Da Hood, TargeT, cer presedintelui o schimbare de atitudine in problema proiectului de la Rosia Montana, precum si o vizita in aceasta zona si un raspuns ferm in problema mentionata. Redam in cele ce urmeaza scrisoarea sus-amintita.

 

Domnule presedinte,

Aceasta scrisoare nu s-a nascut din disperare sau din furie si nu va este trimisa pentru a apela la sentimentele dumneavoastra. Aceasta scrisoare s-a nascut din dezamagire fata de institutia pe care o reprezentati si va este trimisa cu gandul ca sunteti, totusi, presedintele tuturor romanilor, inclusiv al celor de la Rosia Montana.

Va amintim ca in campania electorala pe care ati castigat-o, cel mai des cuvant invocat atat de dumneavoastra, cat si de alianta politica aflata acum la guvernare, a fost schimbare. Desi sceptici vizavi de clasa politica, am ales sa mergem la vot si sa dam o sansa aceluia care promitea aceasta schimbare. Va intrebam acum, cu ce s-a schimbat atitudinea institutiei prezidentiale cu privire la problema Rosia Montana? Cu ce este ea diferita fata de atitudinea fostului presedinte al statului, dl. Ion Iliescu? Va raspundem tot noi: cu nimic. Ca si in mandatul trecut, in ceea ce priveste Rosia Montana, la Palatul Cotroceni tacerea e de aur.

Stim cu totii ca Rosia Montana este unul din punctele de discutie cu privire la problemele de mediu din Raportul de Tara al Uniunii Europene. Insa, indiferent care va fi avizul Uniunii in aceasta problema, nu intelegem de ce presedintele tarii tace, de ce nu exprima o pozitie clara si concisa? De ce lasam Europa sa decida intr-o problema in care presedintele Romaniei ar putea avea un cuvant hotarator de spus? Nu credem ca nu ati fost suficient informat cu privire la ceea ce compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa faca la Rosia Montana. De asemenea, nu ne indoim - inca - de faptul ca va pasa de toti romanii. De aceea, va cerem un raspuns clar si ferm in aceasta problema. Rosia Montana are dreptul sa stie ce crede presedintele Romaniei ca ar trebui sa se intample cu ea.

In final, dorim sa va reamintim de vizitele pe care le-ati facut in judetele afectate de inundatii si sa va rugam sa faceti o vizita si la Rosia Montana. Pentru ca, datorita indiferentei Ministerului Mediului, dar si a institutiei prezidentiale, Rosia Montana ar putea fi, in curand, un loc inundat. Cu cianura.

Aceasta scrisoare este semnata de urmatorii artisti implicati in Campania "Salvati Rosia Montana": Bogdan Ionut Pastaca "Ombladon" Parazitii, Adrian Plesca "Artanu" - Timpuri Noi, Paul Ilea Sensor, Marius Gagiu Sensor, Alexandru Negara Sensor, Cosmin Gherghinoiu Sensor, Sergiu Stoiadin Sensor, Pakay Csaba "Andy Ghost" Altar, Theo Peter Altar, Levente Laczko Altar, Damian Donca "D.MAN" Altar, Mihnea Blidariu - Luna Amara, Nick Fagadar - Luna Amara, Razvan Ristea - Luna Amara, Sorin Moraru - Luna Amara, Vali Deac - Luna Amara, Tavi Horvath - Blazzaj, Implant Pentru Refuz

Cristina Padurariu Blazzaj, Horia Crisovan Blazzaj, Utu Pascu Blazzaj, Vali Potra Blazzaj, Petrica Ionutescu Blazzaj, Valentin Popescu - Implant Pentru Refuz, Gabriel Papay - Implant Pentru Refuz, Ovidiu Takacz - Implant Pentru Refuz, Adrian Iacob - Implant Pentru Refuz, Andrei Vulpescu - Da Hood, Mihnea Tiganus - Da Hood, Cornel Cornea "El Comandante" Guerrillas, Sergiu Stan "Sergo"- Guerrillas, Eugen Tabacaru "Jenci"- Guerrillas, Adrian Uritescu TargeT, Stefan Crisan TargeT, Cristi Rigman TargeT, Ciprian Sav TargeT, Vlad Bosanceanu TargeT, Ionut Olariu TargeT.

 
TVRi - 10 ani in slujba romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 17 October 2005

TVR International aniverseaza luni, 17 octombrie, 10 ani de existenta. In urma cu un deceniu, la 17 octombrie 1995, CNA acorda SRTV o licenta de emisie nationala si internationala, in baza careia s-a nascut si a inceput sa functioneze TVRi.

Anul acesta data de 17 octombrie nu marcheaza numai implinirea a 10 ani de existenta a TVRi in slujba romanilor de pretutindeni, ci si inaugurarea grilei de toamna-iarna, precum si desfasurarea celei de-a IV-a editii a Galei Premiilor TVRi. Tot cu aceasta ocazie Romfilatelia, societate specializata in emiterea si comercializarea marcilor postale din Romania, pune in circulatie un plic de corespondenta dedicat acestui eveniment, se arata intr-un comunicat al TVRi.

Dupa 10 ani de emisie, TVR International se poate lauda, astazi, cu o emisie continua de 24 de ore, un program 100% romanesc, difuzat in clar si gratuit pe 5 continente si 23 de fuse orare. Grila de programe este organizata pe 3 tronsoane de prime-time, corespunzatoare zonelor geografice acoperite si se adreseaza prioritar romanilor aflati in strainatate, un target potential de peste 10 milioane de telespectatori. Programele TVRi pot fi receptionate oriunde, pe glob, prin internet, atat in direct, cat si inregistrat. 

Printre programele noi pe care le aduce in prim plan grila de toamna-iarna de anul acesta a TVRi se numara si talk-show-ul saptamanal Legendele sportului, ce va prezenta in fiecare editie a sa glorii si personalitati ale sportului romanesc. A alta noutate pentru acest sezon este programul de promovare a teatrului in limba minoritatilor nationale, iar ca o prima manifestare in acest sens se remarca piesa Cymbeline de Shakeaspeare, jucata in limba germana de trupa Teatrului German de Stat din Timisoara. Luminita Anghel revine si ea cu o noua emisiune Esti femeia perfecta?, un show care se adreseaza in principal romancelor care traiesc in strainatate, in familii de alta cultura, limba, religie si obiceiuri, dar care incearca sa-si pastreze identitatea nationala.

Gala Premiilor TVRi care marcheaza implinirea a 10 ani de existenta a postului va fi organizata luni, 17 octombrie, la sala Majestic a Teatrului Odeon. In mod simbolic vor fi acordate 10 premii (in loc de 9 ca la editiile anterioare), pe scena urmand sa urce mari personalitati din tara si strainatate care au contribuit major la construirea unei imgini mai complexe, mai pertinente a Romaniei in lume. In mod exceptional, in acest an aniversar, TVRi va acorda si un Premiu de Excelenta. Gala de decernare va fi prezentata de Mihaela Craciun si Marian Voicu, ceremonia fiind urmata de un spectacol extraordinar oferit de Horatiu Malaele si trupa Nightlosers, aflati - in premiera in acelasi recital. Intregul eveniment va fi transmis in direct de postul TVRi si TVR2, cu incepere de la ora 20.00.

 
Masuri pentru evitarea gripei aviarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 17 October 2005

Ministerul Sanatatii de la Bucuresti a dat publicitatii, la finele acestei saptamani, mai multe masuri pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor populatiei prin gripa aviara, asa cum au fost ele prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Pentru a putea fi consumata, in afara oricarui pericol, carnea trebuie gatita la o temperatura de peste 70 de grade celsius. Carnea cruda de pasare trebuie separata de cea preparata, iar tacamurile nu se folosesc de la un produs la altul. Gospodinele care gatesc mancaruri pe baza de carne de pasare, trebuie sa poarte manusi, avertisment valabil si in cazul in care carnea este congelata. Nu se folosesc oua crude sau moi in creme ori salate.

Satenii din zonele aflate in carantina nu trebuie sa manance carne de pasare si, mai mult decat atat, toti cei aflati in zonele afectate de virusul gripei aviare trebuie sa se vaccineze impotriva gripei umane.

Se interzice consumul de pasari care au fost in contact cu pasarile moarte sau infectate, precum si a oualor provenite de la acestea.

Pasarile din parcuri si gradini nu trebuie atinse.

Dupa contactul cu pasarile, mainile trebuie spalate cu apa si sapun.

Autoritatile sanitar-veterinare trebuie sesizate pentru colectarea cadavrelor de pasari si se va evita contactul cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectele pasarilor.

Localnicii din Tulcea si din judetele limitrofe trebuie sa tina pasarile inchise in curte. Se impune evitarea contactului cu pasarile moarte.

Aceste recomandari sunt menite sa incerce evitarea producerii unei radacini hibride a virusului aviar in contact cu virusul gripei umane. Daca acest lucru se intampla, virusul ar putea avea efecte devastataoare in randul populatiei umane. Se recomanda, totodata, evitarea automedicatiei in cazul aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie, stari febrile si solicitarea unui consult medical.

 
H5N1 confirmat clar in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Monday, 17 October 2005

Specialistii de la Londra au confirmat, la finele acestei saptamani, presupunerile sumbre ale intregii opinii publice de la Bucuresti: gripa aviara este in Romania, si este prezenta in forma sa cea mai grava, acceasi care a facut 60 de victime in randul oamenilor, in Asia. 

Probele recoltate de la pasarile moarte de la Ceamurlia de Jos au dovedit, fara urma de indoiala, prezenta virusului aviar H5N1. Autoritatile de la Bucuresti au indemnat, in continuare, populatia sa nu intre in panica si sa isi pastreze calmul, asigurand, totodata, si in legatura cu masurile care se iau pentru ca focarele de gripa aviara descoperite sa nu se raspandeasca.

Deocamdata, localitatile Ceamurlia de Jos, Maliuc si Vulturul se afla in carantina, nimeni nu poate iesi sau intra in aceste sate, iar autoritatile au trecut deja la sacrificarea pasarilor din gospodariile oamenilor. Totodata, in judetele Tulcea si Constanta este interzisa circulatia pasarilor si porcilor in afara gospodariilor, targurile de animale sunt inchise pentru toate speciile, iar iesirea din aceste judete se va face numai pe caile de acces  prevazute cu puncte de dezinfectie. Situatia este aceeasi si in judetele Braila, Galati, Ialomita si Calarasi. Si in restul judetelor tarii, targurile de animale sunt inchise pentru comercializarea pasarilor si a porcilor.

 
Tariceanu ii asteapta cu bratele deschise pe romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :590
Monday, 17 October 2005

Muncitorii romani care au emigrat in Italia vor avea aceleasi drepturi de care se bucura acum numai italienii.

 

Retributii corecte, conditii de munca bune, protectie sociala si alte drepturi fundamentale prevazute de contractele colective sau de legislatie acestea sunt beneficiile pe care le vor avea romanii care muncesc in Italia, asa cum sunt ele consfintite in acordul semnat intre Ministerele Muncii din cele doua tari. La semnarea acestui acord a fost prezent si premierul roman, Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru s-a declarat optimist in legatura cu viitorul romanilor, ca si cu cel al Romaniei, care se pregateste de aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.

Vizita lui Tariceanu in Italia a fost una fulger, de doua zile, asa cum a precizat staff-ul premierului, in incercarea de a justifica faptul ca Tariceanu nu a avut intalniri cu reprezentantii romanilor care muncesc in Italia. Inainte de plecarea premierului catre Romania, publicatia italiana Il Passaporto a obtinut un scurt interviu de la premierul Tariceanu, in care acesta a vorbit despre romanii din Italia si despre contributia pe care acestia o au la cresterea economica a Romaniei.

Ce mesaj le transmiteti conationalilor dumneavoastra rezidenti in Italia?

Vreau sa spun ca suntem mandri de ei, pentru ca autoritatile italiene au apreciat pozitiv calitatile lor ca muncitori sau ca profesionisti. Sunt oameni onesti, care muncesc, incercand numai sa-si imbunatateasca viata. In acelasi timp, le amintim insa, sa mentina mereu calea cea dreapta, adica cea a legalitatii. Din pacate, stim ca destui dintre ei nu se afla in cele mai bune conditii, neavand documente care sa le permita sa munceasca aici. Vom face tot ce se poate pentru a rezolva aceasta situatie, care dauneaza tuturor, si tarii noastre. Va trebui  sa intarim actiunile politiei de frontiera dar si sa reglam mai bine accesul la piata de munca italiana pentru cetatenii romani. Pot, deci, sa asigur comunitatea romana din Italia ca vom continua discutiile cu partenerii nostri italieni pentru a gasi o solutie in aceasta problema delicata. Si am observat o disponibilitate evidenta din partea autoritatilor italiene. Comunitatea romana este o comunitate importanta in Italia, ce se ridica, oficial, la aproximativ 250.000 de muncitori. In realitate, stim ca sunt mult mai multi si ca  acestia muncesc la fel ca ceilalti numai ca nu au documente, din diferite motive.

Tocmai din acest motiv, Guvernul italian si cel roman au semnat saptamana aceasta la Roma un prim acord de principiu pentru a facilita gestionarea fluxurilor migratoare intre cele doua tari. Este vorba despre un protocol intre cele doua guverne, semnat de ministrul roman al Muncii si de omologul sau italian. El reprezinta un prim pas spre un acord asupra sistemului de protectie, de securitate si de asistenta sociala pentru muncitorii romani din Italia.

Va asteptati ca romanii din Italia sa se intoarca acasa dupa ce au strans niste bani in Italia? Reprezinta totusi aproape 1% din populatia totala a Romaniei.

Moblitatea muncitorilor romani in Italia sau in alte tari are efecte benefice pentru natiune, pentru ca ei contribuie nu numai la dezvoltarea economica, trimitand bani familiilor ramase in tara, dar traind in Occident, isi schimba si mentalitatea. Fiecare are dreptul sa-si construiasca viata asa cum vrea. Consider ca aceasta este cea mai mare victorie a democratiei. Daca le este bine in Italia, din partea mea pot lucra acolo pana la sfarsitul lumii. Nu trebuie decat sa fie totul legal, sa respecte regulile. Cand vor decide sa se intoarca acasa ii vom astepta cu bratele deschise.

 

 
Zubakov a venit la Chisinau sa vada cine vrea sa fie cu RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :389
Monday, 17 October 2005

Daca partea moldoveneasca pune accentul doar pe o singura problema reglementarea transnistreana, atunci noi avem mai multe momente care ne trezesc ingrijorare.

 

Acestea sunt si relatiile comercial-economice, si radacinile istorice ale unor relatii normale, care, in activitatea reala, sunt supuse eroziunii, a declarat la Tiraspol, secretarul adjunct al Consiliului suprem de securitate al Federatiei Ruse, Iuri Zubakov. Potrivit agentiei tiraspolene Olvia-press, facand bilantul vizitelor sale la Chisinau si Tiraspol, Zubakov a declarat ca delegatia rusa a venit in Republica Moldova pentru a se convinge cine vrea sa fie cu Rusia. Oficialul rus a mentionat ca problema conationalilor devine un factor important al politicii externe a Rusiei, facand parte din asa-zisul sector al CSI. Anume acest sector din Consiliul de Securitate ii revine lui Iuri Zubakov. Presedintele nostru a trasat o noua directie - directia CSI - si eu am fost desemnat in calitate de responsabil de acest sector, a precizat Zubakov.

In opinia lui, Rusia trebuie sa elaboreze politici noi fata de statele comunitatii si sa-si inventarieze interesele in CSI. Or, Moscova nu va renunta la aliatii sai traditionali, dar nici nu are de gand sa tarasca pe nimeni in spatiul rusesc. Oficialul rus a etichetat drept discriminatorii metodele de reglementare a conflictelor regionale, propuse de catre Chisinau si Tbilisi.

La randul sau, ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Nikolai Reabov, a declarat ca a divizat conationalii rusi in trei categorii: cei ce se afla departe de Rusia, cei din CSI si cei din formatiunile statale nerecunoscute - ca Transnistria sau Abhazia. Potrivit aceleiasi surse, conationalii rusi sunt nu doar persoanele care detin cetatenia rusa, ci si cei care doresc sa o obtina. El a mentionat ca, in Transnistria, numarul celor din urma constituie aproximativ 150 mii. In context, Reabov a anuntat ca Ambasada Rusiei la Chisinau a facut un demers catre MAE rus, in vederea accelerarii procesului de dobandire a cetateniei ruse de catre populatia din Transnistria. In opinia lui, in acest scop trebuie intensificata activitatea sectiei consulare si redusa taxa consulara pentru eliberarea documentelor pana la 5 USD.

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a cerut Rusiei sa legalizeze pasapoartele transnistrene, transformandu-le in buletine de identitate ale Federatiei Ruse. Smirnov a cerut ca Serviciul migratiei din Rusia sa aiba un reprezentant special in Transnistria.

 
 
Cooperare romano-romana in problema gripei aviarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 17 October 2005

La Chisinau va fi trimis un specialist din Romania, care va duce la Bucuresti probe din pasarile despre care se crede ca au murit de gripa aviara, a anuntat  duminica, 16 octombrie, ministrul roman al Agriculturii Gheorghe Flutur pentru BBC.

Discutiile de duminica cu ministrul moldovean al Agriculturii vor fi continuate luni, fiind invitat si ministrul agriculturii din Ucraina. De asemenea, Flutur a precizat ca are in vedere si contactarea autoritatilor bulgare pentru discutii pe tema gripei aviare.

Dupa confirmarea si de catre Comisia Europeana a faptului ca virusul gripei aviare prezent in Romania este de tipul H5N1, acelasi care a dus la moartea a 60 de persoane in Asia, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat noi masuri de prevenire a extinderii zonelor contaminate. Printre acestea, si constituirea unui asa numit cordon de protectie in  judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi. Anterior, autoritatile au decis ca zona Dobrogea sa aiba parte de un tratament special: omorarea tuturor pasarilor domestice in focarele confirmate cu gripa aviara - Ceamurlia de Jos  si Maliuc din judetul Tulcea; dezinfectarea zonelor unde au murit pasari; inchiderea in cotete a pasarilor, dar si a porcilor, pentru a nu putea intra in contact cu animalele bolnave; interzicerea transporturilor de pasari din Dobrogea spre alte zone din tara, precum si inchiderea oboarelor si pietelor de pasari din Tulcea si Constanta. De asemenea, ministrul Flutur a spus ca a cerut interzicerea pentru o perioada limitata a comertului cu porci si pasari vii in toata tara. In ceea ce priveste localitatea tulceana Ceamurlia de Jos, ministrul agriculturii a declarat ca a fost incheiata omorarea tuturor pasarilor domestice.

La Maliuc, virusul gripei aviare a fost identificat la doua pasari moarte - o gaina si o lebada, iar probe in aceste din urma cazuri au fost la acelasi laborator britanic care a confirmat existenta la Ceamurlia a virusului de tip H5N1.

Incepand de vineri dimineata, a intrat in vigoare interdictia exporturilor de pasari vii si produse avicole din Romania, la fel ca cea introdusa pentru Turcia la inceputul saptamanii, dupa confirmarea virusului acolo.

Uniunea Europeana a promis sa ofere in continuare consultanta pentru Romania, Turcia si Bulgaria, precum si oricaror altor tari din regiune care ar putea fi afectate de virus.

Expertii veterinari ai Uniunii au cerut ca in zonele de risc pasarile domestice sa fie inchise in cotete pentru a fi izolate de cele migratoare, iar saptamana viitoare se vor reuni atat ministrii europeni de externe cat si cei ai sanatatii pentru a vedea ce alte masuri trebuie luate pentru a evita o pandemie de gripa aviara pe continent.
 
Ochii nu au pretPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :573
Monday, 17 October 2005

{mosimage}Actualitatea Canadiana, publicatia romaneasca de peste Ocean, a publicat in ultimul sau numar un interviu cu doctorul Michel Pop, de origine romana, unul dintre cei mai cunoscuti oftalmologi din Montreal.

{mosimage}Medicul roman a ajuns sa traiasca in Canada datorita parintilor sai, care au parasit Romania in anul 1951, stabilindu-se in Quebec. Licentiat in medicina, la Universitatea din Sherbrooke in 1975, Michel Pop urmeaza cursuri in oftalmologie la Universitatea Stanford din California. Intre anii 19751978 este rezident in oftalmologie la Universitatea din Sherbrooke, in perioada 19781979 lucreaza in cadrul Spitalului Notre-Dame, iar opt ani mai tarziu este numit seful departamentului oftalmologic al spitalului regional din Outaouais. In 1990 devine interesat de corectarea vederii cu ajutorul laserului si isi deschide prima sa clinica in 1992, la Hull. Un an mai tarziu inaugureaza o alta clinica privata la Montreal.

Actualitatea canadiana: Domnule dr Pop, sunteti o personalitate recunoscuta atat in Canada cat si in toata lumea, iar oftalmologia va datoreaza mult. Care credeti ca este rolul cercetarii stiintifice in medicina contemporana? Credeti ca s-a modificat in timp?

Dr Michel Pop: Da, s-a modificat, iar in ceea ce priveste cercetarea, aceasta costa mult. Fie ca ne referim la mediile universitare sau la clinicile medicale private, exista o permanenta colaborare intre domeniul privat, companiile farmaceutice si cercetarea ca atare. Nu mai putem vorbi de cercetare la nivel de laborator, ci se lucreaza in colaborare cu companiile care au efectiv un produs de vanzare. In acest caz, este destul de dificil ca sa mai faci o cercetare pura.

A.C.: Cine v-a indrumat pasii in primii ani in medicina?

M.P.: Parintii mei. Eu unul, voiam sa fiu inginer. La Universitatea din Toronto am fost acceptat ca sa fac studiile in inginerie, dar in acelasi timp am facut o cerere ca sa intru la medicina, la Universitatea din Sherbrooke. Am fost acceptat la ambele facultati si aveam tendinta de a alege ingineria. Insa tatal meu m-a sfatuit: "Incearca la medicina pentru cinci-sase luni si, daca nu-ti place, poti oricand sa te faci inginer." Pentru ca apoi sa prind gustul medicinei, pe care am adorat-o.

A.C.: Oftalmologia este una dintre cele mai solicitante specialitati din medicina; cum va faceti timp pentru stiinta, pentru congrese, pentru articole si pentru familie?

M.P.: In primul rand am nevoie de un palm, de o agenda electronica (rade). Cred ca e nevoie de o buna organizare si sa ai un bun anturaj. Nu lucrez singur si este important ca atunci cand faci cercetare sa ai o echipa buna. Sunt inconjurat de cercetatori, infirmiere, constituim un adevarat team. As putea spune ca o luna dintr-un an ma aflu plecat la diverse congrese. De asemenea, particip la conferinte, iar la Universitatea din Montreal predau cursuri pentru rezidenti permanenti. Este evident ca e nevoie de multa organizare, dar sunt un tip activ si imi face placere sa ma implic.

A.C.: De ce pregatire suplimentara fata de cea actuala ar avea nevoie tinerii studenti la medicina sau medicii in formare pentru a fi interesati de cercetare si mai ales pentru a o face in mod profesionist, asa cum o faceti dumneavoastra?

M.P.: La admitere sunt acceptati candidatii cu cele mai bune note. Este periculos sa se procedeze asa, pentru ca nu trebuie sa fii cel mai bun la colegiu pentru ca in final sa fii un bun medic. Nu ar trebui sa judecam candidatul la medicina numai dupa note; sunt o serie de factori umani care din pacate sunt din ce in ce mai putin luati in calcul. Tinerii medici sunt solicitati, deci trebuie sa acorde mult din timpul lor. Nu trebuie sa ai note foarte bune, daca esti curios poti face bine-mersi cercetare la cel mai inalt nivel. Deci sunt si alte elemente.

A.C.: Credeti ca varsta da masura experientei sau a capacitatii de coordonare a unei echipe?

M.P.: Fara indoiala ca experienta este extrem de importanta. Iesim din facultate cu o multime de informatii academice. Insa adesea faci o cercetare si te astepti sa ai, normal, anumite rezultate. Cand o aplicam la clinica, rezultatele sunt complet diferite. De aceea experienta este foarte importanta. Trebuie sa fim constienti ca medicina evolueaza de-o maniera atat de rapida ca trebuie sa fii neaparat la curent cu tot ce se intampla. O persoana care are un cabinet privat este mai dificil sa se mentina la zi decat un medic care se concentreaza pe un domeniu specific, asa cum este oftalmologia. In plus, eu sunt specializat in chirurgia cadranului, care este chirurgia refractiva. Deci eu sunt obligat sa fiu ultraspecializat si e mult mai usor sa mentii un anumit nivel de competenta si de experienta.


A.C.: Si atunci, credeti in necesitatea unui mentor? Care au fost pentru dumneavoastra modelele profesionale?

M.P.: Da, am avut un model medicul oftalmolog Harold Kimbelding din Calgary. El este mai in varsta decat mine si practica inca aceasta meserie in Alberta, unde are o clinica. Este cunoscut peste tot in lume.

A.C.: Ziua unui medic este un caleidoscop in continua miscare, format din activitate la clinica, stiintifica, de cercetare, de publicare, activitate didactica, precum si, in multe cazuri, activitati administrative. Cum reusiti sa va ierarhizati prioritatile pentru o eficientizare optima a timpului, limitat la 24 ore/zi?

M.P.: In practica, oftalmologia pe care o fac are si un aspect de business. Dar este un business usor de vandut, pentru ca cererea este foarte mare. Oamenii vor sa se debaraseze de ochelari. In ceea ce priveste business-ul, acesta vine de la sine. Ceea ce este important este de a orienta viziunea si misiunea asupra lucrurilor. In medicina trebuie sa-ti faci datoria asa cum trebuie. In plus, medicina se orienteaza din ce in ce mai mult spre domeniul privat. Asa ca exista clinici care se focalizeaza mai mult asupra aspectului financiar. Bineinteles ca vrem sa platitm cat mai putin, dar ceea ce trebuie sa intelegem este ca, in ciuda publicitatii, exista oameni care nu le vor frecventa. Este un proverb care zice ca ochii nu au pret. Si aici nu este vorba numai de chirurgia laser. La aparatul cu laser putem pune o maimuta, apasam pe buton si apoi aparatul o va face. Nu este de ajuns. Adevarata problema este de a reusi sa vezi care sunt nevoile specifice ale pacientului si sa le satisfaci. Pe termen lung, aceste clinici nu vor reusi. In Statele Unite putem vedea experienta clinicilor care merg pe varianta preturilor mici. Dupa cativa ani, dau faliment. Cum este de exemplu clinica Vision, care s-a inchis. Deci la longue, modelul clinicilor cu preturi mici nu functioneaza. O buna tehnologie costa intotdeauna foarte scump, trebuie tot timpul sa schimbi laserele. Pentru pacienti e dificil sa decida care pret e mai bun. Deoarece in medicina nord-americana preturile sunt mari, guvernul va avea din ce in ce mai multe probleme in oferirea acestor servicii. In cativa ani vom avea ochi cu pret redus, un examen medical cu reducere de 100$, vom dona sange la pret redus, totul va fi redus aici este marele pericol, cred ca guvernul trebuie sa faca ceva. Si, de ce nu, poate vom lua exemplul distribuitorilor de pizza, doi ochi la pret de unu. Lasand gluma la o parte, cred ca guvernul ar trebui sa se implice mai mult in acest viraj si sa aiba control asupra clinicilor private.Ar trebui sa ne intrebam: ce se intampla de fapt in aceste clinici? Cum tratam pacientii in aceste clinici? Pentru guvern, este o mare provocare.

A.C.:Care sunt sursele dvs. preferate de informare medicala?

M.P.: Prima sursa este Internetul, pentru ca rezultatele sunt publicate imediat. A doua sursa o reprezinta congresele, iar ce-a de-a treia revistele de specialitate.

A.C.: Intr-o lume fara boli si fara bolnavi, ce alta meserie v-ar fi placut sa aveti?

M.P.: Cum am specificat inca de la inceput, cred ca as fi facut inginerie. Mi-ar fi placut sa construiesc poduri, edificii, sa fac calcule. Probabil inginer civil. Si aici am ocazia sa fac multe cercetari clinice cu noile materiale aparute, cum sunt de exemplu lentilele, care sunt aprobate dupa 45 ani.

A.C.: Care ar fi cel mai important lucru pe care vreti sa-l transmiteti medicilor care citesc ziarul nostru?

M.P.: In prezent, ceea ce trebuie stiut, este ca pentru a trata problemele de ochi nu exista numai laserul. Exista mai multe elemente. Laserul devine baza pentru corectarea privirii. Al doilea lucru, ca ne aflam intr-un viraj foarte important pentru corectarea prezbitismului. Am inceput de un an si jumatate sa-l tratam, desi nimeni nu ne dadea nici o sansa la un moment dat.

 

 
IPS Nicolae, alaturi de sarbatoarea hramului parohiei Sf. Dumitru din WinnipegPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada/Romanian Global News
Accesari :395
Monday, 17 October 2005

Inalt Prea Sintitul Arhiepiscop Nicolae al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si Canada va participa sambata, 29 octombrie, si duminica, 30 octombrie, la hramul bisericii ortodoxe romane Sfantul Dumitru din Winnipeg.

Sarbatoarea va incepe sambata, la ora 19:00, cand ierahul roman va oficia, impreuna cu soborul de preoti, Taina Sfantului Maslu de Obste, pentru toti cei bolnavi trupeste si sufleteste. A doua zi, IPS Nicolae va oficia Sfanta Liturghie Arhiereasca, incepand cu ora 10:00, urmata de Parastasul pentru Ctitorii si Enoriasii Parohiei, informeaza portalul romanilor din Manitoba.

Masa festiva va avea loc dupa terminarea Sfintei Slujbe, la Biserica Sfanta Maria Ocrotitoarea (Saint Mary The Protectress), 800 Burows Ave., intersectia cu Sinclair St. Programul artistic va fi sustinut de un grup de copii si adulti ai Parohiei si Societatii Romanesti din Winnipeg.

Datorita programului incarcat pe care il are, I.P.S.Arhiepiscop Nicolae nu poate veni de mai multe ori sa viziteze parohia din Winnnipeg, dar face tot efortul ca sa fie in mijlocul acestei comunitati macar o data pe an.

 
Copiii romani din Dej isi ajuta prietenii din Sri LankaPDF Print E-mail
Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :434
Monday, 17 October 2005

{mosimage}Copiii romani de la scoala nr.1 din Dej au trimis recent copiilor din Sri Lanka un semn al prieteniei si sprijinului lor: suma de 600 de dolari, care sa ii ajute sa isi revina dupa tsunami-ul de anul trecut.

{mosimage}Desi suma ar putea parea mica, pentru copiii din Romania a fost o suma mare, si mai ales ca a fost stransa din banii lor de buzunar. Copiii de la scoala nr.1 Dej, indrumati de profesorul Radu Odorhean, s-au adresat Ambasadei Romaniei in Colombo cu rugamintea de a trimite acesti bani prietenilor lor srilankezi. Banii au fost predati saptamana trecuta de insarcinatul cu afaceri a.i al Ambasadei Romaniei, Nicolae Aldea, in cadrul unei intalniri extrem de emotionante desfasurate la sediul Ambasadei, cand copiii srilankezi, insotiti de dascalii lor, au adresat romanilor un sincer si din inima Multumim Scoala 1 Dej- Romania!.

Mentionam ca prietenia ce s-a legat intre elevii scolii nr.1 Dej si cei din Sri Lanka dureaza inca din anul 2002, cand un grup de copii de la Sri Lanka Childrens & Youth Theatre Organization a participat la un festival la Paris, unde s-au imprietenit cu copiii din Dej.

 

 
Adrian Mutu participa la campania italiana 1 euro pentru RomaniaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :430
Monday, 17 October 2005

Liga Romanilor din Italia a organizat joi, 13 octombrie, la Torino, o conferinta de presa menita sa dea o si mai mare amploare campaniei initiata de romanii din Italia in sprijinul romanilor afectati de inundatiile din aceasta vara.

Campania 1 Euro pentru Romania spera sa ii mobilizeze pe cat mai multi dintre romanii stabiliti in Italia sa participe, trimitand un simplu sms la numarul 48583, intr-o incercare de a strange cat mai multi bani pentru sinistratii din Romania. Acestei campanii i s-a alaturat si celebrul fotbalist roman Adrian Mutu, stabilit la Torino, unde joaca pentru clubul Juventus. Particip la aceasta campanie de solidaritate, 1 Euro pentru Romania, pentru ca sunt roman, imi iubesc tara si cred ca am datoria de a ma implica atunci cand este nevoie de mine si atunci cand pot sa o fac. Mai cred si ca noi toti, chiar daca traim si muncim departe de Romania, suntem datori sa facem un mic gest de solidaritate cu cei din tara, care au fost atat de greu loviti de inundatii, a spus Mutu la conferinta de presa desfasurata la finele saptamanii trecute la Casa Romana din Torino. La conferinta au mai participat consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, preotul Lucian Rosu si pastorul Benone Lupu.

Campania 1 Euro pentru Romania se desfasoara incepand din data de 10 octombrie, pana la finele acestei luni, la 31 octombrie, iar banii stransi in urma sms-urilor trimise in aceasta perioada vor fi folositi pentru repararea scolilor si spitalelor din zonele cele mai afectate de inundatii. Vom urmari direct modul de folosire a banilor, cum va fi pusa fiecare caramida si vom fotografia fiecare etapa, in asa fel incat sa fim in grad sa justificam fiecare Euro in parte, a declarat presedintele Ligii Romanilor in Italia, Serban Dogarescu, prezent si el la conferinta de presa.

 
Actiuni de caritate olandeze pentru romanii din taraPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 17 October 2005

Romanii din Olanda vor derula duminica, 23 octombrie, la Rotterdam, un program cultural si informativ pentru ajutorarea sinistratilor din Romania.

Acesta va incepe la ora 14:00 si se va desfasura in Extra Vierge Mathenesserlaan 169,3014 HA Rotterdam, informeaza portalul romanilor din aceasta tara. La actiunea de caritate fiecare participant va aduce cate un obiect pe care il va pune in vanzare la fata locului. Banii obtinuti urmeaza sa fie folositi pentru a-i ajuta pe romanii afectati de inundatiile din acest an. Mai multe informatii despre activitatea de la Rotterdam se pot obtine de la numarul de telefon 010 - 4771233 sau de la e-mail-urile daniela.zdl.s@hccnet.nl si literatuuragenda@letterenhuis.nl .

 
Concurs de costume de Halloween la Casa Romana din HaywardPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :386
Monday, 17 October 2005

Casa Romana din Hayward, California, organizeaza sambata, 29 octombrie, de la ora 18:00, o seara de dans-Halloween 2005.

La aceasta petrecere participantii sunt invitati sa vina costumati, cele mai interesante costume urmand sa primeasca premii, informeaza portalul asociatiei romanesti din America. Inscrieri la petrecere si informatii suplimentare se pot face si obtine de la Teodora Dumitrescu, care raspunde la numarul de telefon 510-780-9627.

 
Liviu Rebreanu, omagiat la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 17 October 2005

Institutul Cultural Roman din Budapesta va fi in perioada 25-28 octombrie gazda unor manifestari culturale dedicate implinirii a 120 de ani de la nasterea lui Liviu Rebreanu. 

Acestea vor consta in proiectii din filmul Padurea spanzuratilor, si in actiunea Victor Rebengiuc, o viata, o cariera, informeaza Institutul Cultural Roman. La evenimentele din capitala maghiara sunt invitati sa participe si actorii Victor Rebengiuc si Mariana Mihut, protagonistii celor doua manifestari.

 
O dupa-amiaza de cantec si joc romanesc la Lago del GardaPDF Print E-mail
Brescia, Italia/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 17 October 2005

Romani din diferite zone ale Italiei s-au putut bucura, timp de o saptamana, de prezenta unor indragiti artisti din Romania, ce au sustinut concerte la Vicenza, Brescia, Milano, Torino, etc.  

 

Una dintre locatiile in care s-a desfasurat acest spectacol a fost si restaurantul Cigno Nero, aflat in preajma lacului Lago del Garda, din Brescia. In ambianta acestui fumos cadru natural romanii din Brescia s-au adunat sambata, 15 octombrie, incepand cu ora 13.00, pentru a-i revedea pe Mioara Velicu, Gheorghe Gheorghiu, Cristiana si pe Alexandru Lulescu. Pret de mai multe ore, spectatorii romani prezenti au fredonat refrene indragite si au jucat vestitele hore moldovenesti cantate de indragita cantareata moldoveanca Mioara Velicu, transmite corespondentul Romanian Global News in Italia. Concertul de la Cigno Nero a fost completat, intr-un mod traditonal romanesc si de bucataria de acasa. Astfel, cei prezenti aici s-au bucurat de traditionala ciorba de burta si mititeii romanesti.

De la Brescia spectacolul a continuat la Milano, la discoteca "Indian' Saloon, unde fiecare seara de sambata este dedicata romanilor, gratie unuia dintre animatorii acestei discoteci, romanul Gabriel Posta.

Concertele din Italia au fost organizate de Asociatia Spirit Romanesc din Brescia, in parteneriat cu Asociatia Agero Stuttgart. Sponsorii au fost Compania de Transfer International Bancar Moneygram, Compania aeriana Blue Air, iar partener media a fost ziarul Actualitatea romaneasca. 

 
Agenda canadiana incarcata pentru pictorul Modest BursucianuPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :406
Monday, 17 October 2005

Pictorul si artistul fotograf roman Modest Bursucianu isi va expune lucrarile vineri, 21 octombrie, la Biblioteca Dawson din arondismentul Mont-Royal din Montreal.

Artistul a fost prezent la finele lunii septembrie la deschiderea oficiala a magazinului Nevermind si a Colegiului international de design in moda din Montreal, cand pe cele trei etaje ale edificiului au fost expuse lucrari de arta, de design vestimentar si accesorii de moda. Pe lista celor 23 de expozanti s-au mai numarat, in afara lui Bursucianu, si alte prezente romanesti: Oana Comsa-artist in arte decorative, Raluca Pilat-pictor care a expus tablouri de compozitie pe tema Alchimie, precum si Oana Orasteanu si Fatima Radics fotomodele, informeaza Actualitatea Canadiana. Modest Bursucianu a expus compozitii abstracte, o suita de nuduri si a oferit in direct o sedinta de pictura a unui nud, care au constituit un veritabil punct de atractie.

Tablourile incluse in aceasta expozitie vor ramane acolo pentru vanzare, iar itinerariul artistic al romanului va continua si dupa luna octombrie, cand, pe 29 noiembrie, se va afla la Stadionul Olimpic, daca se va organiza proiectul de a expune in cadrul Concursului anual de design si moda din Canada. De asemenea, pictorul se afla in tratative pentru o expozitie la Toronto si o alta la Ottawa, in luna decembrie.

 

 
Copiii romani din Calgary merg la HalloweenPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :409
Monday, 17 October 2005

Copiii romani care locuiesc in Calgary si cei care se simt inca tineri vor participa sambata, 29 octombrie la o petrecere de Halloween care se va desfasura la Big Rock Grill, incepand cu ora 19:30.

Actiunea este organizata de Mihai Petrovici si echipa sa, fiind conceputa de tineret pentru tineret, informeaza Asociatia Romanilor din Calgary. Participantii trebuie sa vina imbracati ca de Halloween sau sa poarte cel putin o masca, restul elementelor pentru distractie fiind gasite la fata locului. Organizatorii le ofera romanilor care vin la petrecere cina, bautura, distractie, muzica, dans si nenumarate surprize. Spre exemplu, meniul va contine friptura de porc, pizza, aripioare de pui, legume la grill cu branza feta si somon afumat cu garnitura. Acestea vor fi puse la dispozitia participantilor contra sumei de 15 dolari de persoana, pentru membrii asociatiei, si 25 de dolari pentru cei care nu sunt inscrisi in organizatia din Calgary. Deoarece biletele sunt in numar limitat, cei care vor sa se distreze romaneste de Halloween trebuie sa se grabeasca. Data limita pentru achizitionarea lor este 20 octombrie. Pentru informatii suplimentare si bilete, se poate suna la Mihai Petrovici, telefon 277-4683, e-mail: mihai_petro@yahoo.com , Anca Oprea, telefon 697-4536, e-mail: ancao@shaw.ca , Maria Bandol, telefon 568-0977, e-mail: m_bandol@yahoo.ca

 
Bal mexican pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :399
Monday, 17 October 2005

Comitetul Doamnelor, Consiliul Parohial si Asociatia de Tineret de la Biserica Sfantul Ioan Evanghelistul  din Toronto organizeaza sambata, 29 octombrie, un Bal in ritmuri mexicane, in sala bisericii catolice St. Timothy din localitate.

Petrecerea va incepe la ora 18:00 si va prezenta romanilor care vor lua parte la bal un spectacol extraordinar de muzica si dansuri mexicane cu formatia mariachi Viva Mexico si cu grupul de dansuri Tonatiuh, intre orele 19:30-21:00. De asemenea, la bal va mai evolua si interpreta romanca Flori Tigau, care va canta muzica romaneasca pentru toate varstele, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
Arta si muzica romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :361
Monday, 17 October 2005

Incepand de marti, 18 octombrie iubitorii de arta si muzica romaneasca din Marea Britanie sunt invitatii fundatiei Pro Patrimonio la trei zile de Festival, la Londra.

Prima zi din cadrul manifestarii intitulate Pro Patrimonio Arts&Music, marti, 18 octombrie, se va deschide la ora 18.00, cu o receptie si cu o vizionare privata a unei serii de picturi despre Romania. Expozitia va fi deschisa in zilele urmatoare, 19-20 octombrie intre orele 11.00 si 18.00. La receptie vor fi oferite oaspetilor si sandwich-uri si sampanie. Biletele costa 20 de lire sterline. Cea de-a doua zi a Festivalului va cuprinde, de la ora 15.00, o lectura ilustrata sustinuta de John Akeroyd, pe tema Relieful ecologic si cultural al Transilvaniei sasesti, o dezbatere pentru care biletele vor costa 15 lire. In coninuarea serii, de la ora 18.30, cei interesati vor putea participa la un recital de vioara si pian sustinut de Remus Azoitei si de Nicola Eimer, la care intrarea va costa 25 de lire. Ultima zi de Festival va incepe la ora 15.00 cu dezbaterea ilustrata Constantin Brancusi: Cel mai mare sculptor de la Michelangelo incoace, sustinuta de Eric Shanes. Ion Minoiu va vorbi, in continuare, de la ora 18.30, despre Relatia dintre folclorul muzical roman si alte traditii muzicale.

 
Un nou omagiu adus lui Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :325
Monday, 17 October 2005

Ciclul inaugurat la Paris si intitulat George Enescu: precursorii, contemporanii si mostenitorii sai continua si in luna octombrie cu un nou spectacol.

 

Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei in Franta, va gazdui marti, 18 octombrie, de la ora 20.00 un concert sustinut in cinstea marelui compozitor roman, de clasa profesorului Jeanne-Francois Ballevre, de la Conservatorul National din Saint-Maur. Tineri muzicieni precum Clara Izambert, Francois Warcollier, Sebastien Boudria, Damien Cardi, Olivier Laville si Agnes Boin vor prezenta publicului un program ce va cuprinde lucrari semnate de Enescu, Stan Golestein, Gabriel Faure, Marcel Mihailovici si Mihai Mitrea Celarianu. Intrarea la concert este libera, insa rezervarea prealabila este neaparat necesara. Cei interesati pot face rezervari la numarul de telefon 01.47.05.15.31 

 
Sinagogile din Romania prezentate la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :357
Monday, 17 October 2005

Gelu Parascan va prezenta in perioada 17-23 octombrie, la New York, o selectie de imagini reprezentand sinagogi din Romania.

Lucrarile, marturie a culturii evreiesti din Romania filtrate de personalitatea si stilul celebrului artist roman, vor fi expuse la Galeria Institutului Cultural Roman din New York, galleria Est-Vest, dar si la Ambasada Romaniei la Washington.Vernisajul expozitiei de la galleria Est-Vest va avea loc luni, 17 octombrie, de la ora 19.00.

Gheorghe Parascan este unul dintre artistii romani contemporani cei mai cunoscuti. S-a nascut la Bacau in 1955, unde de altfel traieste si in prezent.

 
Seara romaneasca in vechiul QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 17 October 2005
Duo-ul Valuri de Matase, din care face parte si chitaristul roman Mircea Trifan va organiza vineri, 21 octombrie, evenimentul Soiree aux saveurs roumaines, la Barul lOstradamus.

Concertul pe care Trifan, alaturi de partenera sa, flautista Terry Ellen Christophersen il va sustine de la ora 21.00, va contine muzica romaneasca, celtica, ungureasca si clasica, asortata cu vinuri si gustari legere.

Prin legendarul bar L'Ostradamus s-au perindat in ultimii 40 de ani muzicieni si grupuri de renume din Quebec si nu numai, printre care nume ca Bob Walsh, Veronique Samson, Zachari Richard, Dan Bigras, Robert Charlebois, Claude Dubois, Paul Piche sau personalitati ca Rene Levesque, Jean Marchand, Jean Chretien.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions