Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Manifestari extremiste pentru separare etnica a Universitatii Babes BolyaiPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 19 October 2005
Conducerea liniei de studii in limba maghiara de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca considera ca actiunea stradala desfasurata in mai multe orase din Ardeal, in vederea reinfintarii Universitatii in limba maghiara Babes-Bolyai din Cluj, este riscanta si neproductiva.

Declaratia a fost facuta marti, 18 octombrie, in cadrul unei conferinte de presa. Intr-un comunicat se precizeaza ca initiativa urmareste in mod evident sa capitalizeze sentimentul de esec colectiv al comunitatii maghiare din Transilvania acumulat in decursul ultimilor 15 ani si sa atraga atentia opiniei publice, respectiv a politicienilor care s-au angajat sa reprezinte interesele acestei minoritati, asupra faptului ca instrumentele utilizate pana in acest moment nu sunt potrivite pentru atingerea scopurilor fixate. Cu toate ca in opinia conducerii liniei de studii in limba maghiara, obiectivul infiintarii Universitatii Bolyai este legitim in principiu, se atrage atentia ca recurgerea la presiunea strazii inainte de a se cunoaste rezultatele unor dezbateri publice este o actiune riscanta si neproductiva, anunta Rador.

Sute de membri ai unor organizatii ale tinerilor maghiari din judetul Covasna, studenti si cadre didactice au participat la un miting luni, 17 octombrie, la Cluj-Napoca, Sfintu Gheorghe, Oradea si Miercurea Ciuc, prin care si-au manifestat dorinta de a se reinfiinta Universitatea in limba maghiara Babes-Bolyai din Cluj. La Sfantu Gheorghe, de exemplu, protestatarii au marsaluit din centrul municipiului pana in cartierul Simeria, unde, de mai multi ani, autoritatile au promis ca vor construi un campus universitar. Acestia au inmanat prefectului de Covasna un memoriu in care cer impartirea Universitatii Babes-Bolyai din Cluj in doua institutii de sine statatoare, romana si maghiara, mai informeaza Rador.

In fata sediului central al Universitatii Babes-Bolyai, protestatarii au venit cu o lumanare si o carte, pentru a cere reinfiintarea institutiei de invatamant cu predare in limba maghiara. Totodata, au scandat lozinci si au purtat si pancarte cu inscriptii Vrem totul inapoi, Universitate maghiara din impozitul nostru, Mainile jos de pe maghiarii din Voivodina, Eliberati universitatea noastra! sau Universitatea Bolyai si au citit mesajele trimise de Tokes Laszlo, precum si de deputatii UDMR Konya Hamar Sandor si Toro T. Tibor. La Miercurea-Ciuc, un alt oras in care au avut loc manifestari, oratorii au respins la unison categoric ideea multiculturalitatii, despre care au zis ca este o forma perfida de discriminare a maghiarimii din Romania.

Manifestantii au mai cerut infiintarea Universitatii Bolyai incepand cu anul viitor (25 la suta din infrastructura urmand sa provina de la UBB, precum si circa 45 la suta din sediul central, dar si campusurile din Mures, Harghita si Covasna), finantarea de la bugetul de stat a universitatilor Sapientia si Partium, autonomia invatamantului maghiar, dreptul asa-zisilor ceangai de a invata in maghiara, invatarea Istoriei si Geografiei in limba materna.

Actiunile de protest au fost organizate de Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, Comitetul de Initiativa Bolyai, Consiliul Tineretului Maghiar, Consiliul National Maghiar din Transilvania si Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj (USMC).

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, s-a exprimat luni, 17 octombrie, transant in ceea ce priveste subiectul scindarii U.B.B: respingem ferm orice tendinta de segregare pe criterii etnice in invatamant, pe care o socotesc contrara spiritului european si lipsita de orice fundament stiintific. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si-a dovedit viabilitatea ca universitate multiculturala, iar noi, ministerul, sustinem structura actuala a Universitatii. Ministerul recunoaste Senatul Universitatii Babes-Bolyai ca singurul partener legitim de dialog in aceasta privinta.

 
Senatul francez va ratifica imediat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :414
Wednesday, 19 October 2005

Senatul francez va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, imediat ce acesta va fi depus, a afirmat miercuri, 19 octombrie, Christian Poncelet, presedintele Senatului Frantei, in cadrul intrevederii de la Palatul Victoria cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Senatul Frantei nu va avea nici o ezitare sa ratifice Tratatul de aderare a Romaniei", a subliniat Poncelet. El a aratat ca apreciaza eforturile si progresele realizate de Romania pentru indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de aderare si a felicitat poporul roman pentru atitudinea pro-europeana si de sustinere a valorilor comune europene, informeaza Guvernul Romaniei.

Romania si Franta sunt legate de relatiile de prietenie, dar vrem ca aderarea Romaniei sa se realizeze pe baza meritelor. De aceea, eforturile autoritatilor se concentreaza pe indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de integrare, a afirmat in timpul intrevederii premierul Calin Popescu-Tariceanu. Tot prim-ministrul roman a mai declarat ca vrea ca Romania sa devina membru cu drepturi depline al UE la 1 ianuarie 2007, integrarea europeana fiind obiectivul principal al acestui Guvern.

 
Pregatiri la Bucuresti pentru Sommet-ul Francofoniei din 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Wednesday, 19 October 2005
Bucurestiul va gazdui in perioada 19-22 octombrie 2005 vizita Comitetului de pilotaj al OIF privind organizarea Sommet-ului Francofoniei in Romania, eveniment care urmeaza sa se desfasoare in perioada 25-29 septembrie 2006.

Delegatia este condusa de consilierul special al Secretarului general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Ousmane Paye, anunta un comunicat MAE.

Vizita are ca obiect reunirea Comitetului national de organizare a Sommet-ului Francofoniei, cuprinzand membri ai Comisariatului General pentru Francofonie constituit in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cat si ai Comitetului Interinstitutional compus din reprezentanti ai ministerelor si institutiilor publice implicate in pregatirea evenimentului.

Comitetul national de organizare va discuta cu reprezentantii Comitetului de pilotaj al OIF atat aspecte de fond, cat si detalii organizatorice privind Reuniunea la nivel inalt a Francofoniei.

Programul vizitei consilierului special al Secretarului general al OIF, Ousmane Paye, include intrevederi la Administratia Prezidentiala, Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

 
Miss Euro Junior a fost castigat de o ieseancaPDF Print E-mail
Liberec, Cehia/Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 19 October 2005
{mosimage}Ieseanca Alexandra Iacob, studenta in anul I la Facultatea de Litere, sectia Engleza-Spaniola, a castigat la sfarsitul saptamanii trecute titlul de Miss Euro Junior, la concursul desfasurat in localitatea ceha Liberec.

{mosimage}Pe locurile urmatoare s-au clasat reprezentantele Slovaciei si Cehiei, informeaza cotidianul iesean Evenimentul. Vestea ca romanca Alexandra este cea mai frumoasa din Europa, la categoria junior, a fost transmisa de ambasadorul Romaniei in Cehia, Gheorghe Tinca. In urma obtinerii acestui titlu, tanara va veni acasa cu 2000 de euro, produse cosmetice si imbracaminte.

Concursul international Miss Europe Junior se adreseaza tinerelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani. La editia din acest an au participat concurente din Portugalia, Letonia, Kosovo, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Turcia, Macedonia, Ucraina, Cipru, Italia, Norvegia, Albania, Finlanda, Malta, Gibraltar si Franta.

 
Revolutiile din Praga, Budapesta, Bucuresti si Belgrad, prezentate la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Wednesday, 19 October 2005
Centrul Cultural Francez din Cluj lanseaza miercuri, 19 octombrie, la ora 19:30 la Galeria UAP din localitate, expozitia de fotografie 4 Revolutii: Budapesta - Praga- Bucuresti Belgrad.

Manifestarea este realizata de France Presse si Centrul Cultural Francez din Timisoara si va fi deschisa pentru public in perioada 19-31 octombrie, informeaza un comunicat de presa emis de institutia gazda. Expozitia cuprinde o sectiune dedicata celor patru revolutii si o alta in care tema principala este fotografia "de actualitate", pe diverse teme sociale, politice sau sportive. In cadrul acesteia din urma, AFP prezinta fotografii variate, realizate cu prilejul unor evenimente sau surprinse de fotoreporteri. Galeria UAP se afla pe strada Iuliu Maniu  nr. 2, iar intrarea va fi libera. 

 
Romanii din diaspora au o noua emisiune pe TVRIPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 19 October 2005
{mosimage}Telespectatorii postului TVR International vor putea sa vizioneze incepand cu 20 octombrie o noua emisiune moderata de Luminita Anghel.

{mosimage}Intitulata "Esti femeia perfecta?!, emisiunea va fi difuzata in direct de la ora 18:00 si va avea durata de o ora, informeaza un comunicat de presa emis de TVR. Pe parcursul acesteia, publicul va putea urmari reportaje realizate la diverse evenimente de showbiz, dar nu vor lipsi nici invitatii din platou si surprizele. "Emisiunea se adreseaza femeilor care doresc sa se integreze intr-o lume noua, femeilor care fac parte din familii mixte si care sunt nevoite sa vorbeasca o alta limba decat cea materna, dar care, in egala masura, au reusit sa-si pastreze valorile capatate in tara. Va fi o emisiune dinamica, cu telefoane in direct, care dezbate problemele romancelor din afara granitelor tarii. Pe acestea vom incerca sa le ajutam sa-si gaseasca un echilibru cu ele insele", spune Luminita Anghel.

 
Italienii din Vibo Valentia vor sa colaboreze cu judetul SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Wednesday, 19 October 2005
Autoritatile italiene au solicitat conducerii judetului Suceava inceperea discutiilor in vederea stabilirii unor relatii de colaborare, ca urmare a numarului mare de suceveni care au plecat la munca in Vibo Valentia.

Conform unei scrisori primite din partea conducerii regiunii italiene de presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, acestuia i se solicita stabilirea unor raporturi institutionale directe pentru integrarea lucratorilor din judetul Suceava plecati in Vibo Valentia, informeaza Monitorul de Suceava. Textul scrisorii semnate de presedintele regiunii, Vicenzo Stagno, mai arata si faptul ca partea italiana este interesata sa vina la Suceava cu scopul de a cunoaste realitatea socio-economica a zonei si de stabilire a unor raporturi institutionale directe cu autoritatile locale, finalizate cu relatii de schimb reciproce, utile integrarii acestor lucratori.

Presedintele CJ Suceava, Gavril Mirza, a afirmat ca in raspunsul pe care il va inainta conducerii provinciei Vibo Valentia va preciza ca este interesat de realizarea unui parteneriat. Totodata, oficialul suceavean a inaintat propunerea ca localitatile din judet din care provin sucevenii care lucreaza in Italia sa inceapa demersurile pentru stabilirea unor relatii de colaborare cu regiunile italiene in cauza.

 
Romania participa la intalnirea anuala a Fortelor Terestre din EuropaPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 19 October 2005
Seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent dr. Ioan Sorin, participa in perioada 1921 octombrie la cea de a XIII-a Conferinta anuala a Fortelor Terestre din Europa, care se desfasoara la Heidelberg, Germania.

La conferinta au fost invitati sa ia parte 37 reprezentanti din state membre ale NATO si partenere, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Tema conferintei este Rolul Fortelor Terestre in combaterea terorismului, iar generalul-locotenent Ioan Sorin va sustine o prezentare in cadrul acestei conferinte.

Succesele inregistrate de militarii romani in cadrul Coalitiei internationale de combatere a terorismului constituie argumente in angajarea noastra pentru promovarea si apararea valorilor democratice si in sustinerea proceselor de stabilizare post-conflict, a declarat demnitarul roman.

Seful Statului Major al Fortelor Terestre Romane va avea o intalnire bilaterala cu omologul sau american, generalul Peter Schoomaker.

 
Fotbalistii romani vor juca un amical cu CroatiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :562
Wednesday, 19 October 2005
Selectionata de fotbal a Romaniei va sustine anul viitor un meci amical cu Croatia, dupa ce Federatia croata de fotbal si-a dat acordul in vederea disputarii acestei partide.

Anuntul a fost facut de Federatia Romana de Fotbal (FRF) care a mai precizat ca amicalul va avea loc in perioada 24-31 mai 2006, in acelasi interval de timp urmand sa se desfasoare si un meci de pregatire intre reprezentativele de tineret ale celor doua tari, informeaza TVR.

Echipa de fotbal a Croatiei a reusit sa se califice la Cupa Mondiala din 2006, care se va desfasura in Germania.

 
Eliberarea detinutilor politici romani incarcerati la Hlinaia, ceruta de Presedintele OSCEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :392
Wednesday, 19 October 2005

Presedintele-in-exercitiu al OSCE, Dimitrij Rupel, sustine ca prima runda de negocieri in problema transnistreana, in format largit, cu participarea UE si SUA, va marca inceputul real al solutionarii politice definitive a conflictului cu respectarea normelor juridice internationale, a independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a Basarabiei, a intereselor populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului.

El a declarat marti, la Chisinau, in cadrul intrevederii cu presedintele Voronin, ca orice progrese pe aceasta cale vor putea fi trecute si la activul OSCE.

Referindu-se la viitoarea implicare a OSCE in pregatirea terenului pentru organizarea alegerilor in Transnistria, Rupel a sustinut intru totul pozitia lui Voronin, potrivit careia acestea vor putea fi anuntate si desfasurate numai dupa ce in regiunea transnistreana vor fi atestate toate premisele democratice necesare. In prezent, au subliniat cei doi, pe teritoriul controlat de regimul separatist nu exista nici pluripartitism, nici societate civila, nici libertate de expresie.

Voronin si Rupel considera ca niste dovezi ale bunelor intentii din partea administratiei de la Tiraspol ar fi anularea alegerilor in asa numitul soviet suprem, programate pentru luna decembrie, conformarea deciziei CEDO cu privire la eliberarea imediata a celor doi detinuti politici din inchisoarea de la Hlinaia, precum si respectarea drepturilor de proprietate asupra pamantului ale locuitorilor satelor Cocieri, Dorotcaia, Parata, Cosnita si Molovata Noua. Rupel a declarat ca va aborda aceste subiecte in cadrul discutiilor cu Smirnov, la Tiraspol. El a reconfirmat pozitia OSCE privind retragerea trupelor, armamentului si munitiilor straine de pe teritoriul Republicii Moldova.

In context, Voronin a sustinut proiectul OSCE cu privire la exercitarea unui control international eficient asupra intreprinderilor complexului industrial militar al Transnistriei, informeaza Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.

 
Parlamentul a votat modificarea Legii Minoritatilor din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :454
Wednesday, 19 October 2005

Parlamentul de la Budapesta a votat luni, 17 octombrie, cu un procent de 99%, noua modificare a Legii pentru Minoritati.

Astfel, in toamna anului viitor se vor putea tine alegerile autoguvernarilor minoritare. S-a stabilit ca la alegeri vor putea participa doar acei cetateni ai Ungariei, care se vor inscrie pe o lista la notarul localitatii declarand ca apartin nationalitatii pentru care doresc sa voteze. Aceasta declaratie nu poate fi contestata de nimeni.

Pentru a se putea tine alegeri intr-o anume localitate, trebuie sa se inregistreze pe lista cel putin 30 de alegatori, in acest caz persoane care vor declara ca sunt romani. Noua votare despre modificarea Legii pentru Minoritati a fost impusa de catre Curtea Constitutionala, care a respins modalitatea de alegere in consiliile locale a reprezentantilor minoritatilor in forma in care aceasta a fost propusa in vara.

Parlamentul a decis acum ca in timp de o luna sa fie elaborat de catre guvern si partidele parlamentare acel procedeu prin care totusi se poate asigura ca minoritatile sa aiba reprezentant in consiliile locale.


(Pentru Romanian Global News a transmis din Ungaria Eva Iova)

 
Moment de sarbatoare pentru romanii din KazahstanPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :466
Wednesday, 19 October 2005

Ansamblul de Dansuri de copii Zviozdy Alatau-Romanas din Kazahstan, condus de Mihai Groza, a implinit cinci ani de activitate, prilej cu care a organizat sambata, 16 octombrie, in orasul Talgar, un spectacol aniversar cu public.

Reprezentatia sustinuta in localitatea aflata la aproximativ 20 de kilometri de Alma-Ata, a continut un program variat de dansuri populare romanesti din Moldova, Transilvania si Oltenia, precum si din repertoriul international, informeaza Ambasada Romaniei la Alma Ata.

La actiune au participat membrii Ambasadei Romaniei la Alma-Ata, primarul orasului Talgar si alte personalitati din administratia locala, reprezentanti ai Adunarii Popoarelor din Kazahstan, etnici romani, presedintii unora dintre asociatiile culturale din Kazakhstan (greaca, turca, evreiasca, rusa), elevi, studenti, reprezentanti mass-media, locuitori ai orasului.

Invitat sa ia cuvantul in deschiderea manifestarii, Ambasadorul Romaniei in Republica Kazakhstan, Vasile Soare, a prezentat un scurt istoric al acestui ansamblu, stransa colaborare dintre Ambasada si Ansamblul Romanas, participarile acestuia la actiunile organizate anual pentru marcarea Zilei Nationale ale Romaniei si la alte diverse manifestari culturale si sarbatori traditionale romanesti, la intrunirile Asociatiei Romano-Moldovenilor din Alma-Ata, sau la emisiuni televizate difuzate pe teritoriul Kazakhstanului si pe TVR International.

Diplomatul roman a mai dat citire mesajului de felicitare adresat Ansamblului de catre Secretarul de Stat Mihai Gheorghiu, seful Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul MAE, si i-a inmanat Indrumatorului Ansamblului Romanas, Mihai Groza, o diploma din partea Ambasadei Romaniei din Kazakhstan pentru merite deosebite in promovarea prin dansul popular a culturii romanesti in Kazakhstan, si o Diploma de Onoare acordata de Comunitatea Romanilor din Serbia-Muntenegru si Uniunea Fanfarelor din Banat acestui ansamblu.

Actiunea s-a incheiat cu o masa traditionala, publicul fiind in intregime invitat sa guste din bucatele traditionale romanesti pregatite si oferite de catre familia lui Mihai Groza, instructorul Ansamblului Romanas si Director Executiv al Asociatiei Romano-Moldovenilor din Alma-Ata.

Evenimentul s-a bucurat de aprecierea intregii comunitati, a administratiei locale precum si a membrilor celorlalte asociatii prezente, manifestarea fiind perceputa ca un eveniment menit sa imbogateasca paleta culturala a celorlalte peste 120 de minoritati din Kazakhstan.

Ansamblul Zviozdy Alatau Romanas a luat fiinta in anul 2000 sub denumirea de Zviozdy Alatau-Stelele Alataului, avand in repertoriu dansuri ale poparelor care traiesc in Kazahstan. In primavara anului 2002, in urma initierii unei stranse colaborari dintre Ambasada Romaniei la Alma-Ata si instructorul acestui grup de copii, romanul Mihai Groza, ansamblul a inceput sa puna in scena si dansuri populare romanesti, astazi avand in repertoriu 7 asemenea dansuri. Incepand cu acel moment s-a numit Ansamblul de dansuri Zviozdy Alatau-Romanas si a devenit o componenta emblematica in promovarea culturii populare romanesti pe aceste meleaguri, respectiv cartea de vizita a comunitatii etnicilor romani din Alma-Ata, reuniti in Asociatia Romano-Moldovenilor din Kazahstan (infiintata in mai 2003).

 
Romanii din Franta au o noua asociatie si in BretaniaPDF Print E-mail
Finistere, Franta/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 19 October 2005

Romanii care au emigrat in Franta au ajuns si pana la capatul pamantului, in cel mai vestic judet al acestei tari, Finistere, situat in regiunea Bretania.

Romanii inimosi de aici, care cred in valorile culturii romane si care doresc sa le arate lumii in care tariesc si tin cu tot dinadinsul sa le transmita copiilor lor care cresc departe de Romania, au infiintat, in luna octombrie, asociatia Doina Finistere-Roumanie, se arata in comunicatul transmis de initiatori.

Asociatia culturala a romanilor din Finsitere are ca obiective promovarea culturii romane in Finistere, crearea de legaturi intre romanii din regiune si intre simpatizantii Romaniei, stabilirea unor schimburi culturale cu bretonii si diferitele comunitati care traiesc in Bretania, facilitarea legaturilor in domeniile cultural, turistic, sportiv, economic, social, educativ si umanitar cu romanii din toata lumea.

Incepand din luna noiembrie, asocioatia Doina va organiza cursuri de limba romana si cursuri de dans popular romanesc, iar in data de 11 decembrie, va sarbatori Ziua Romaniei printr-o petrecere organizata la Milizac, in apropiere de Brest. Totodata, initiatorii acestei actiuni laudabile isi propun organizarea unor expozitii de obiecte tipice romanesti, imagini din Romania si proiectii de filme artistice sau documentare romanesti. Incercam deci sa constituim o colectie de materiale care sa prezinte Romania si sa stabilim legaturi cu alte asociatii si centre culturale romanesti cu care am putea avea schimburi de informatii si de materiale spune reprezentantii asociatiei.

 
Job-urile in Italia mai usor de gasitPDF Print E-mail
Rimini, Italia/Romanian Global News
Accesari :436
Wednesday, 19 October 2005

Pentru a favoriza integrarea imigrantilor si pentru a elimina riscurile marginalizarii acestei categorii si excluderea sa de pe piata de munca din Italia, magazinul Informa immigrati, din provincia Rimini, in colaborare cu Confederatia Nationala a Artizanatului si a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNA), a hotarat realizarea unui serviciu care sa faciliteze integrarea pe piata de munca a strainilor.

Imigrantii din aceasta regiune reprezinta 5% din totalul populatiei.

Noua initiativa promite sustinerea cetatenilor extracomunitari si integrarea acestora, prin cursuri de formare si prin dezvoltarea capacitatilor lingvistice, relationale si informatice. Vor fi oferite si informatii pe marginea modului in care se poate regulariza o activitate pe cont propriu, de exemplu in sectorul artizanal, comert sau in turism. Mai mult decat atat, strainii vor fi indrumati in incercarea lor de a-si gasi o ocupatie si, de asemenea, vor fi asistati in pregatirea interviurilor.

CAN reprezinta aproximativ 4.000 de companii si beneficiaza de toate mijloacele necesare (servicii si consiliere) pentru a gestiona probleme legate de munca.

Initiativa are drept scop reducerea problemelor profesionale si toate celelalte probleme legate de fenomenul imigrational, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

 
Concert romanesc in Spania un esec totalPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :457
Wednesday, 19 October 2005

Spectacolul programat pentru vineri, 14 octombrie, in Madrid si Castellon de la Plana, in care romanii stabiliti in Spania trebuia sa revada unele dintre cele mai celebre trupe de muzica din Romania a fost o dezamagire pentru toata lumea.

Initial festivalul, la care erau invitati Pepe, AnimalX, Mioritic, Parazitii, Sexxy, Florin Salam, Sorinel Pustiu si chiar spaniolul Vicente Segui, trebuia sa se desfasoare in orasele Madrid si Castellon de la Plana, in care comunitatea romaneasca este foarte bine reprezentata. Era vorba desopre 7 ore de concert, pentru care romanii plateau cate 25 de euro, si era scontat ca un succes de casa. Mai mult decat atat, o cota de aproximativ 10% din suma obtinuta in urma vanzarii bieltelor urma s fie donata pentru victimele inundatiilor din Romania. Insa nimic nu s-a intamplat asa cum era planificat, iar comunitatea romaeasca din Spania a ramas cu un gust amar dupa toata aceasta intamplare.

Artistii romani au refuzat sa calatoreasca cu avioanele companiei Blue Air, unul dintre sponsori, iar Tarom a refuzat o sponsorizare posterioara. Ambasada Romaniei in Spania nu a dorit sase implice sub nici o forma, declara coordonatorul comunitatii romanilor din spania Intereses Bilaterales, Alexandru Petrescu.

Caracterul uneori retrograd al compionentilor noii comunitati de romani rezidenti in Spania a fost si el o cauza pentru acest esec, mai spune Petrescu, care da si exemplul orasului Arganda, unde, desi au fost deschise 7 puncte de vazare ale biletelor, nu a fost cumparat nici macar un bilet. In Castellon organizatiile romanesti au refuzat sa se implice in aceasta initiativa, singura asociatie romaeasca ce a decis sa se implice fiind Comunitatea Romanilor din Spania, care de altfel a si avut pierderi de suferit.

In ciuda tuturor problemelor ridicate, spectacolul a avut totusi loc. El a fost prezentat de fosta miss Spania Romania, Corina Oanca. Problema pe care tin sa o semnaleze totusi organizatorii acestui eveniment este aceea a lipsei de interes generale a romanilor din Spania, a caror prezenta nu este niciodata simtita la vreun festival romanesc din aceasta tara, la concerte, sau macar la biblioteca romaneasca din Madrid care a avut numai 19 cititori intr-un an intreg.

 
Sarbatoarea Romaneasca ii asteapta pe romanii din HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :354
Wednesday, 19 October 2005

Asociatia romanilor din Finlanda impreuna cu biserica ortodoxa romana din Tapiola va organiza duminica, 23 octombrie, o sarbatoare romaneasca la sediul lacasului de cult din aceasta parte a Finlandei.

Evenimentul va debuta la ora 10:00, cu slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiata de preotul roman Ioan Durac, si va continua cu o prezentare a particularitatile ortodoxiei in Romania, informeaza portalul romanilor din Finlanda. Sarbatoarea romanilor va mai contine o expozitie de fotografii a manastirilor romanesti, momente muzicale si mancare romaneasca, toate incercand sa creeze o atmosfera specifica romanilor. Biserica ortodoxa romana din Tapiola se afla la adresa Kaupinkalliontie 2, 02100 Espoo.

 
Octoberfest este celebrat si de romanii din CanadaPDF Print E-mail
Surrey, Canada/Romanian Global News
Accesari :365
Wednesday, 19 October 2005

Romanii de la parohia Sfantul Nicolae din Surrey, provincia canadiana British Columbia, se vor intalni sambata, 29 octombrie, in orasul lor, la festivalul Octoberfest.

Acesta este organziat de credinciosii bisericii, dar consiliul parohial de la lacasul de cult romanesc ar avea nevoie si de alt sprijin din partea celorlalti romani din localitate, informeaza parohia romaneasca. Persoanele care doresc sa ajute la organizare, cu preparate sau cu alt fel de activitati voluntare, sunt rugate sa il sune cat de curand pe Leon Strajescu, la numarul de telefon 604-528-8942. Totodata, consiliul parohial al acestui lacas de cult romanesc spera sa poata derula duminica, 23 octombrie, o sedinta de organizare.

 
Festin culinar pentru romanii din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :364
Wednesday, 19 October 2005

Romanii din Giula vor sarbatori in perioada 20-23 octombrie, in sala Sporturilor din localitate, Festivalul Carnatilor.

Acesta va incepe joi, 20 octombrie, la ora 10:00 prin traditionalul taiat al porcului, si va mai cuprinde o defilare cu caleasca, un program de dans popular si un concert de muzica populara, informeaza Adevarul de Arad. A doua zi este dedicata concursului National de Tineret si Arta culinara, organizat de Scoala Profesionala Comerciala, Restaurante si Hoteluri, care este un concurs national de amenajare a mesei, dar care va mai cuprinde si tombole sau prezentari de preparare a carnatilor. Ultima zi a Festivalului Carnatilor se adreseaza in mod special copiilor, la primele ore ale diminetii incepand un program de spectacole ale Teatrului de Papusi. Ziua continua cu diverse concursuri de carnati, cu tombole, spectacole si multa distractie.

 
Copiii romani din Toronto se pregatesc de serbarea de CraciunPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 19 October 2005

Copiii romani de la biserica greco-catolica Bunavestire din Toronto au inceput la sfarsitul saptamanii trecute sa se pregateasca perntru serbarea de Craciun care va avea loc in decembrie.

Prima consfatuire pe aceasta tema a avut loc duminica, 16 octombrie, in sala parohiei, cand, de la ora 11:30, s-au intalnit toti cei care au dorit sa intinda o mana de ajutor la capitolul repetitii cu copiii. Parintele paroh Emil Jude spera ca la serbarea din decembrie sa se poata puna in practica un concert de colinde ale carui repetitii vor incepe duminica, 23 octombrie, la ora 11:00, in sala TV care se afla la demisol, anunta buletinul de informare al parohiei romanesti.

 
Doua biserici romanesti din Michigan organizeaza Festivalul StrugurilorPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :381
Wednesday, 19 October 2005

Doua biserici ortodoxe romane din statul Michigan, parohia Pogorarea Sfantului Duh din Warren, si parohia Sf. Treime din Troy, vor organiza duminica, 23 octombrie, "Festivalul Strugurilor" sau "Festivalul Toamnei".

Cele doua lacasuri de cult romanesti se afla la adresele 31500 Ryan Rd., Warren, MI 48092-3763, parintele paroh fiind John Mihut, respectiv 1850 E. Square Lake Rd., Troy, MI 48098, unde parintele este Calin Barbolovici, informeaza pagina de web romportal.com. Pentru mai multe informatii referitoare la aceste doua evenimente, bisericile pot fi contactate la numerele de telefon 586-939-0140 586-979-5193, respectiv 248-879-2667.

 
Doi actori romani joaca in premiera cinematografica austriaca a lunii noiembriePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :428
Wednesday, 19 October 2005

Actorii romani Bogdan Dumitrache si Maria Popistasu sunt protagonistii peliculei austriece Crash Test Dummies", regizata lui Jorg Kalt si produsa de compania Amour Fou Filmproduktion din Viena in colaborare cu Icon Film, compania lui Mel Gibson.

Premiera mondiala a filmului a avut loc in cadrul Festivalului International de Film "Berlinala 2005" de la Berlin, pelicula fiind prezentatata ulterior in cadrul Festivalului Diagonale de la Graz, unde a primit premiul Thomas-Pluch-Drehbuchforderpreis pentru cel mai bun scenariu, informeaza pagina romanilor din Austria, ww. ro-at.org.

"Crash Test Dummies" va intra in cinematografele din Austria incepand cu 11 noiembrie si a fost descris ca fiind o poveste despre coincidente fericite si accidente controlate". Scenariul acestui film graviteaza in jurul unui cuplu de tineri romani (Bogdan Dumitrache si Maria Popistasu) care incearca sa se adapteze realitatilor occidentale, fara nici un ban in buzunar. Ajunsi la Viena, cei doi tineri se despart incercand sa se integreze in societatea austriaca, insa, in cele din urma, se reintalnesc.

Bogdan Dumitrache a jucat in scurtmetrajul "Trafic", regizat de Catalin Mitulescu, pelicula premiata cu Palme DOr la Festivalul de Film de la Cannes (2004), in timp ce Maria Popistasu se afla la cel de-al treilea rol intr-o productie internationala, dupa "Gunpowder, Treason and Plot", serial produs de canalul BBC, si "Sex Traffic", produs de Channel 4, in care a mai jucat si actrita romanca, Anamaria Marinca.

 
Un roman isi duce opera la o expozitie de fotbal din GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :341
Wednesday, 19 October 2005

Artistul roman Serge Spitzer, stabilit la New York, isi va prezenta incepand cu data de 20 octombrie, una dintre operele sale la Expozitia berlineza Rundlederwelten (Lumi cu inima rotunda), organizata in cadrul programului cultural dedicat Campionatului Mondial de Fotbal din 2006.

Spitzer va prezenta la Berlin o instalatie in care un balon rotund se roteste in mod continuu pe o masa, creand senzatia ca il hipnotizeaza pe cel care se uita la aceasta imagine mai mult timp.

Expozitia va fi deschisa in perioada 20 octombrie 2005-8 ianuarie 2006 si isi propune sa demonstreze ca intre lumea fotbalului si cea artistica exista numeroase puncte comune, plecand de la inspiratia pe care o reprezinta o simpla minge sau terenul de fotbal si mergand pana la teme din mitologia populara. Lucrarile de sculptura, fotografie, video si instalatii vor fi prezentate in cladirea Martin Gropius din Berlin.

 
Elena Mosuc pe scena din VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 19 October 2005

{mosimage}Teatrul Filarmonic din Verona isi va inaugura miercuri, 19 octombrie, stagiunea de spectacole 2005-2006, cu spectacolul Traviata, in care rolul principal va fi interpretat de soprana romanca Elena Mosuc.

{mosimage}Spectacolul ce se va juca miercuri, de la ora 20.30, la Filarmonica din Viena, realizat de Stefano Trespidi, in regia lui Giuseppe De Filippi Venezia. La Traviata este una dintre operele lui Verdi cele mai jucate la Verona, iar spectacolul cu care va debuta miercuri aceasta noua stagiune a Filarmonicii va fi reluat si in zilele de joi, 20, vineri, 21 si sambata, 22 octombrie, de la ora 20.30, iar duminica, 23 octombrie, de la 15.30.

Nascuta in Moldova, Elena Mosuc a obtinut diploma Conservatorului George Enescu din Bucuresti, iar de atucni a castigat numeroase premii ale concursurilor internationale de muzica. Din anul 1990 numele sau s-a aflat pe scenele celor mai celebre teatre internationale, printre care Opera de Stat din Viena, Opera din Roma, Opera-Bastille din Paris, Opera din Zurich, Opera Germana din Berlin, in Flautul Fermecat. Din 1991 face parte din Ansamblul Operei din Zurich, iar in anii urmatori va interpreta roluri principale in Lucia di Lammermoor, Rigoletto, Traviata, I Puritani, Linda di Chamounix, Don Giovanni, Vaduva Vesela, Boema, etc.

Din vara lui 2001 Elena Mosuc este o prezenta obisnuita pe Arena di Verona, in rolul Gildei din Rigoletto si in rolul Violettei din Traviata.

 
Trupe romanesti la un festival romano-francez de rockPDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :411
Wednesday, 19 October 2005

Localitatea franceza Villeneuve d'Ascq, Lille, va gazdui miercuri, 19 octombrie, la Ferme Dupire din oras, un festival rock franco-roman, aflat la prima editie.

Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 17:00, si isi propune sa prezinte publicului francez mai multe trupe rock romanesti, sa aduca pe scena cele mai bune trupe locale si sa realizeze legaturi intre muzicienii romani si francezi, informeaza portalulm franta-romania.com.Trupele prezente la East West Fest sunt: Triode (Franta), Rhetorica (Romania), Ace Out (Franta), Dirty Shirt (Romania) si Unswabbed (Franta). Tot in scopul promovarii rockului romanesc, in clubul rock Au Carre des Halles din Lille va avea loc o seara de auditie.

Cu ocazia festivalului, Ferme Dupire va gazdui si o expozitie fotografica si de pictura pe tema Voyages care cuprinde fotografii realizate de doi artisti romani, Horia Preja si Andrei Rosetti, prezentand aspecte surpinzatoare ale Romaniei, si picturi semnate de Flori Glitia, o tanara artista, studenta in Franta.

East West Fest este o actiune ce face parte din Zile culturale romanesti la Lille. Obiectivul major a acestei manifestari este descoperirea activa a culturii romanesti, prin actiuni in domeniul cinematografic, literar, artistic si muzical.

 
Recital romanesc de pian la patru mainiPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 19 October 2005

Pianista romanca Verona Maier si medicul G.A. Dan vor concerta vineri, 21 octombrie, la Berlin. Programul pe care duetul mai mult decat inedit il va sustine la ICR Titu Maiorescu, din capitala germana, va cuprinde lucrari de Mozart, Schubert si Schumann.

Colaborarea dintre cei doi s-a nascut in urma cu zece ani, perioada in care au sustinut impreuna numeroase concerte, printre care si seria de concerte Bach de la Ateneul Roman. Pianista Verona Maier este lector la catedra de muzica a Universitatii de Muzica din Bucuresti si membra a ansamblului Studioul de muzica veche, condus de Georgeta Stoleriu. Prof. Dr. G.A. Dan este seful sectiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina, in domeniul muzicii fiind un amator in sensul superior al cuvantului, membru al Asociatiei Amateur Chamber Music Players, la clasa A. Pianist si organist, G.A.Dan a fost, pana in 1989, organist asociat al Bisericii evanghelice din Bucuresti.

 
Toamna enesciana la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :538
Wednesday, 19 October 2005

Pianista de origine romana Georgiana Rosca va sustine la New York, un recital din muzica lui George Enescu.

Spectacolul se va desfasura vineri, 21 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Auditorium din New York, iar alaturi de Georgiana Rosca pe scena se vor afla soprana Olga Kronenberg si flautista Georgeta Ionescu, informeaza ICR New York. Programul va contine piesele Cantabile si Presto pentru flaut si pian, Sapte cantece pe versuri de Clement Marot pentru soprano si Suita in stil vechi pentru pian.

 
De 10 ani ciocolata Poiana i-a cucerit pe totiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :393
Wednesday, 19 October 2005

{mosimage}Ce dulce este mai bun decat un baton de ciocolata sau o cana fierbinte de ciocolata, degustate cu cei dragi sau la gura sobei, dupa caz?

{mosimage}De cincisprezece ani piata de dulciuri din Romania este plina de produse pe toate gusturile insa unul din ele a atras atentia consumatorului. Este vorba de familia Poiana cu cele 25 de sortimente. Pornita in 1995 cu doar doua sortimente de batoane de ciocolata investitia de la Brasov a adunat in portofoliu la acest moment peste 25 de sortimente care mai de care mai delicioase. Investitia celor de la Kraft nu a fost numai in domeniul dulciurilor. Ce este de remarcat insa sunt proiectele comunitare si sociale in care compania s-a implicat. De aproape trei ani este in derulare un proiect pentru alimentatie sanatoasa, destinat copiilor clasei a III din Bucuresti si peste 13 judete ale tarii, proiect prin care sunt incurajati sa faca miscare si sa se alimenteze sanatos. Nu de putine ori membrii echipei de coordonare a proiectului s-au confruntat cu situatii delicate in scoli unde copii veneau la cursuri desculti sau nemancati. Problemele sociale ale multor familii I-au determinat pe cei de la Kraft sa-si indrepte atentia mai mult catre acest sector de copii defavorizati si in acest context proiectul pentru Bucuresti s-a desfasurat cu precadere in sectorul 3 al capitalei, acolo unde au fost depistate cele mai multe familii cu probleme sociale.

La origini marca Kraft este o marca nord americana, numele provenind de la un tanar canadian, James Lewis Kraft, care a pornit afacerea, in urma cu mai bine de 100 de ani, cu produse alimentare pe baza de lapte proaspat de foarte buna calitate. Tot in acea perioada la Brasov se nastea Fabrica de Bomboane Transilvania care a rezistat istoriei pana la privatizarea din 1990 cand a fost transformata in societate pe actiuni. In 1994 pachetul majoritar a fost preluat de multimationala americana si asa a luat nastere o marca romaneasca foarte cunoscuta si indragita. Potrivit documentelor furnizate de companie cu prilejul implinirii a 10 ani de piata romaneasca, o poveste de succes asa cum o numesc ei, produsele din gama Poiana se afla pe primul loc in preferintele romanilor. "Poiana este prima alegere a consumatorilor. Produsa dupa o reteta elvetiana ciocolata noastra are la baza experienta si cunostintele celor mai buni producatori de ciocolata din lume", declara pentru RGN Peter Mueller, noul Director Kraft Romania.

Publicitate

 
Un nou restaurant romanesc la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :385
Wednesday, 19 October 2005

Un nou restaurant care aduce romanilor din Marid gustul de neinlocuit al mancarurilor traditionale romanesti de acasa s-a deschis in zona Avenida, din Madrid.

Restaurantul La Ronda este situat pe strazile Pilar de Zaragoza si La Botanica. Afacerea deschisa aici de Viorica si Angelo Claudio Constantinescu isi propune sa fie ceva inedit in peisajul restaurantelor de gen din Spania, si de aceea patronii au adus din Romania unul dintre cei mai celebri bucatari, Adrian Nechifor, informeaza coordonatorul comunitatii romanilor din spania Intereses Bilaterales, Alexandru Petrescu. "Desi am deschis de curand, am avut oaspeti de seama printre care Pepe, cantaretul nostru care are un succes ascendent aici in Spania, chiar si un seic arab care a sosit aici cu 5 dintre cele 12 neveste ale sale din Arabia Saudita, care dorea sa manace micii nostrii si mancare preparata de Adrian in Mamaia unde mai fusese acum cinci ani, spun patronii restaurantului. Tot la restaurantul La Ronda puteti cumpara bilete de avion pentru compania Blue Air, ce va opera, incapand cu 1 noiembrie, pe aeroportul Barajas. 

 
George Petean canta la Opera din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :344
Wednesday, 19 October 2005

Baritonul George Petean va evolua miercuri, 19 octombrie, si vineri, 21 noiembrie, pe scena Operei Nationale a Frantei din Paris, in spectacolul Boema de Giacomo Puccini.

Interpretul roman il va portretiza pe Marcello, si va mai canta alaturi de o serie de alti cantareti, precum sopranele Marina Mescheriakova, Maria Fontosh, tenorul Stefan Secco, basul Jose Fardilha, baritonii Giovanni Battista Parodi si Jean-Philippe Marliere, informeaza postul national muzical de radio. Spectacolul din capitala franceza este regizat de Jonathan Miller, in timp ce conducerea muzicala ii apartine lui Daniel Oren.

 
Lucrarile Anei si lui Nicolae Golici vor fi admirate la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 19 October 2005

{mosimage}Romanii Ana si Nicolae Golici se afla pe lista artistilor care vor expune public la Studioul Elizabeth Foundation for the Arts din New York, alaturi de alti 80 de artisti din intreaga lume.

{mosimage}Deschiderea acestei impresionante expozitii va avea loc joi, 20 octombrie, la ora 18:00, urmand ca alte doua receptii cu public sa aiba loc sambata, 22 octombrie, si duminica, 23 octombrie, in intervalul orar 14:00-18:00, informeaza Institutul Cultural Roman din New York.

Studioul Elizabeth Foundation for the Arts se gaseste la adresa 323 West 39th Street, NYC 10018, si se afla intr-o cladire impresionata cu 12 etaje. Lucrarile incluse in aceasta expozitie sunt dintre cele mai diverse, de la pictura la sculptura, pana la arta pe hartie, tehnici media, video si altele.

Printre participanti de mai afla Samira Abbassy, Clytie Alexander, Jeff Bechtel, Sarah Beddington, Nicole Been, Ragna Berlin, David Collins, Patty Cateura, Sang-Ah Choi, Theresa Chong, Daniel Bodner, Vicky Colombet, Judith Croce, Jane Dickson, Sally Egbert, Cara Enteles, Suzan Frecon, Beth Ganz, Del Geist, Lauren Gohara, Bernhard Hildebrandt, Marietta Hoferer, Catherine Howe sau Jessica Jackson Hutchins.

Ana Golici se identifica artistic ca "digital printmaker" si a reusit sa imbine, in creatiile sale, intr-un mod spectaculos simtul formelor, dezvoltat pe parcursul studiilor de litografie si grafica realizate la Bucuresti si New York, cu imaginarul asistat de tehnologia digitala. Detinatoare a unui MFA, la Hunter College, Ana Golici este membra a Comitetului Director al Robert Robert Blackburn Printmaking Workshop. Lucrarile artistei romance se gasesc in colectiile Bibliotecii Congresului, precum si in diverse colectii particulare din Statele Unite si din Europa.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions