Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Ocuparea economica a Transilvaniei?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :727
Thursday, 20 October 2005

Cu ocazia sedintei comune a guvernelor roman si maghiar la Bucuresti, sedinte posibile datorita prezentei masive a intereselor si ministrilor maghiari in guvernul de la Bucuresti, dar si a preocuparii guvernului maghiar pentru ungurii din afara Ungariei, Romanian Global News reia o analiza extrem de interesanta realizata de revista Balcanii si Europa, asupra cuceriri economice a Transilvaniei (fapt recunoscut, asa cum veti vedea si de jurnalistii maghiari).

O sedinta a guvernelor de la Bucuresti si Chisinau sau a guvernelor de la Kiev si Bucuresti sau a guvernelor de la Belgrad si Bucuresti de ce nu a avut loc? Raspunsul este simplu. Dezinteresul autoritatilor de la Bucuresti pentru romanii din afara frontierelor si lipsa demnitatii nationale. Vom vedea zilele urmatoare ce au castigat ungurii la Bucuresti si ce au mai pierdut romanii la ei acasa.

Postul de televiziune ungar TV2 a difuzat, in urma cu cateva luni, la emisiunea lui Frei Tamas, un film documentar in care comentatorul filmului prezinta si situatia investitiilor ungare in Ardeal si conchide pe un ton sarcastic: "Nici nu ne-am dat seama, pentru ca aceasta nu este pe prima pagina a ziarelor, dar frumos, pe tacute, Ungaria a inceput reocuparea Ardealului din punct de vedere economic". (ziarul "Gardianul", 8 sept. 2005)

Multi straini care au cunoscut provinciile istorice ale Romaniei, la ele acasa, au gasit fireasca aprecierea ca aceasta tara din zona central-sud-estica europeana are cu ce se mandri: oameni harnici, peisaje naturale variate si minunate, zone unicat in Europa, rezervatii de interes mondial, un sol deosebit de fertil si numeroase alte bogatii ale solului si subsolului. Pentru ca Romania a fost daruita cu ceea ce multe alte tari vecine, sau mai indepartate, nu au si de aceea acestea asa dupa cum demonstreaza istoria - au ravnit si poate ca mai ravnesc la cele din provinciile romanesti. Asa a fost in timpurile stravechi, asa a fost in secolele din urma, asase pare ca este si acum. Istoria a consemnat cuceririle provinciilor Daciei stravechi de catre Imperiul Roman, sau ale Romaniei moderne de catre imperiile vecine, datorita bogatiilor sale. Iar cei care au reusit sa cucereasca, prin razboi sau viclesug, teritorii cu greu au mai putut fi alungati din vatra stramoseasca. Chiar si dupa aceea, unii au incercat mereu sa stapaneasca din nou parti ale teritoriilor tarilor romanesti, atrasi precum ursul de mierea stupilor naturali din paduri.

Istoria a consemnat la sfarsitul primului razboi mondial (1914-1918) disparitia imperiului austro-ungar si a celui otoman, ceea ce a dus la intregirea teritoriului, ocupat de peste doua mii de ani de daco-romani, in Romania Mare, in care se inclusesera toate provinciile locuite de romani si aflate sub dominatie straina. Se crease astfel un complex economic romanesc omogen ce a fost sfartecat, practic, prin sentinta de arbitraj din 30 august 1940, care a obligat guvernul regal al Romaniei de atunci sa cedeze Ungariei nordul Transilvaniei, iar imperiului sovietic, Basarabia si Nordul Bucovinei, cu un colt al Modovei, ca urmare a ultimatumului rusesc, iar printr-un acord, a carui clarificare ramane in sarcina istoriei nepartinitoare, Cadrilaterul dobrogean a trecut la Bulgaria.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, nordul Transilvaniei, cu aproape o treime din bogatiile solului si subsolului Romaniei, instrainate prin arbitrajul de la Viena, au revenit la patria-mama. Tot istoria a consemnat ca evolutiile politice ulterioare din Europa si din lume au permis tarii noastre sa refaca si sa consolideze complexul economic romanesc, folosind baza proprie si bogata de materii prime, inclusiv din Transilvania.

Ce arata cifrele, acordurile si relatiile dintre Ungaria si tara noastra

Trecerea, in ultimii 15 ani, de la economia de comanda centralizata la economia de piata functionala, intr-un proces dureros de tranzitie, a oferit prilejul "restructurarii" complexului economic romanesc prin care s-a deschis calea patrunderii in tara a capitalului strain. Daca aceste "restructurari" n-ar fi insotite de suspiciuni semnalate de mass-media, uneori dovedite, si s-ar face exclusiv pe baza principiilor de piata libera functionala, poate ca temerile de "instrainare a economiei tarii", adesea expusa deschis, n-ar fi un motiv de ingrijorare. Din pacate, realitatea privatizarilor din perioada tranzitiei arata ca nu toate vanzarile din patrimoniul statului au fost facute meticulos, in folos national, unele au provocat proteste, soldate chiar cu crime, ceea ce a aruncat o persistenta umbra de indoiala asupra unor investitii de capital strain in tara noastra. Influentate de evenimente istorice din trecutul nu prea indepartat, zbuciumat, al relatiilor dintre tara noastra si vecina Ungaria, o parte a opiniei publice ar fi tentata sa suspecteze si sa se nelinisteasca de faptul ca Transilvania ar putea sa fie ocupata de capitalul unguresc. Daca aceasta importanta provincie romaneasca nu poate fi dezlipita de Romania si alipita Ungariei, dupa cum doresc si afirma deschis iredentistii maghiari, bogatiile ei ar putea fi acaparate pe calea ocuparii economice, se zice.

Acest punct de vedere aparut din interpretarea evolutiilor economice si comerciale din ultima vreme, dintre Romania si Ungaria, este exagerat, chiar daca schimburile economice si investitiile din Ungaria in Romania si din Romania in Ungaria au cunoscut un salt important. La sfarsitul anului trecut, investitiile ungare de capital in Romania atinsesera 347,07 milioane de dolari SUA sub forma aportului la capitalul de 800 de milioane de dolari SUA al celor 5010 firme functionale cu participare de capital ungar, inregistrate in Romania la data mai sus mentionata. Dupa capitalul firmelor functionale cu contributie de capital ungar, Budapesta se situeaza pe locul 12 in topul investitorilor straini in Romania, iar dupa aportul de 347,07 milioane de dolari SUA pe locul 7 intre principalii investitori straini.

Suspiciunile mai sus mentionate ar mai putea fi sustinute, probabil, si din disproportia mare dintre investitiile ungare in Romania si cele romanesti in Ungaria, care se ridicau, la aceiasi data, la aproape 60 de milioane de dolari SUA in cele 6010 firme ungare inregistrate in registrul comertului cu capital romanesc.

Dintre cele 16 mari societati comerciale ungare care au investit in societati comerciale romanesti prin aport de capital, 11 se afla in Transilvania, precum MOL Romania Petroleum Products SRL (la Cluj), specializata in petrol si combustibili, cu aport de capital de 104,639 milioane dolari SUA, Gedeon Richter Romania SRL (la Targu Mures), specializata in productia de medicamente, cu aport de capital de 18,972 milioane dolari, Dunapak Rambox Prodimpex SRL (la Sfantu Gheorghe, specializata in productia de ambalaje), cu aport de capital de 8,510 milioane dolari, Salina Invest SRL (la Sovata), specializata in industria hoteliera, cu aport de capital de 7,390 de milioane de dolari, Zora Serv Com SRL (la Targu Mures), specializata in constructii, cu aport de capital de 3,653 milioane de dolari, Carb SA (la Brasov), specializata in extractie miniera, cu aport de capital de 3,644 milioane de dolari, Asa Cons Romania SRL (la Cluj), specializata in constructii, cu aport de capital de 3,445 milioane de dolari, Hotel Tarnava 2000 SA (la Odorheiu Secuiesc), specializata in industria hoteliera, cu aport de capital de 3,424 milioane de dolari, Lotus Market SRL (la Oradea), specializata in imobiliare, cu aport de capital de 2,697 milioane de dolari, Unical Prodimex SRL (la Sfantu Gheorghe), specializata in productia de ambalaje din material plastic, cu capital de 2,610 milioane de dolari si Isoplus Romania SRL (la Oradea), specializata in productia de tuburi de aluminiu, cu aport de capital de 1,528 de milioane de dolari.

Celelalte cinci societati comerciale importante cu capital ungar, situate in afara Transilvaniei, sunt RoBank SA (la Bucuresti), specializata in activitati bancare si financiare, cu aport de capital de 66,122 milioane de dolari, Cesarom SA (la Bucuresti), specializata in produse ceramice, cu aport de capital de 20,576 milioane de dolari, Profi Rom Food SRL (la Timisoara), specializata in comertul cu alimente, bauturi alcoolice, tutun, cu aport de capital de 9,230 de milioane de dolari, Pipelife Romania SRL (la Bucuresti), specializata in productia de tuburi si profile de cauciuc, cu aport de capital de 5,617 milioane dolari si Lesaffre Romania SRL (la Otopeni), specializata in produse alimentare, cu aport de capital de 3,608 milioane de dolari.

In cele din urma, capitalul ungar investit in Transilvania de marile firme unguresti este de 242,91 milioane de dolari, restul de 104,16 milioane, din suma totala de 347,07 milioane este investit in companii cu activitati principale in alte zone ale Romaniei. Este greu sa stabilim in ce masura companiile mentionate isi rezuma activitatile in zonele in care isi au sediul central, de aceea o pretinsa cucerire economica a Transilvaniei de catre capitalul ungar, este, judecand numai dupa firmele mari, greu de acceptat. Daca se au in vedere si firmele mici si mijlocii, ce reprezinta diferenta de pana la 5010 care functioneaza pe teritoriul Romaniei, cu aport de capital ungar, s-ar putea ca concluzia de mai sus sa poata fi modificata.

Cert este faptul ca investitiile de capital ungar in Romania cresc de la an la an. In 2004, de pilda, banca OTP din Ungaria a cumparat RoBank, societatea MOL Ungaria a cumparat reteaua de carburanti Shell din tara noastra, iar tendinta generala este de pregatire a unor noi investitii, realizabile mai ales dupa ce Ungaria a devenit membra a UE. Anul trecut, de pilda, au fost inregistrate in Romania, 674 de companii noi cu capital ungar, majoritatea in zona Transilvaniei. In prezent, se elaboreaza noi strategii ale firmelor ungare de patrundere pe piata romaneasca.

Aceasta perspectiva este sustinuta si de evolutia favorabila a schimburilor economice romano-ungare, aflata intr-un curs ascendent, cu noi recorduri. Inca din 1992, schimburile reciproce de marfuri au crescut continuu, atingand anul trecut suma de 2,143 miliarde de euro, din care exporturile Ungariei in Romania s-au cifrat la 1,744 miliarde de euro si importurile ei din Romania la 730,28 milioane de euro. Este, dupa cum se vede un dezechilibru substantial in defavoarea Romaniei, cu sanse de a se mentine si chiar mari. In exporturile Ungariei in tara noastra gasim automobile, tractoare si alte vehicule terestre, masini, aparate electrice, medicamente, carne, combustibili si uleiuri minerale, materiale plastice, articole de cauciuc, aparate si dispozitive mecanice, produse din fonta, fier si otel. Dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana exporturile unguresti spre Romania de produse agricole au fost influentate negativ, diminuandu-se cu circa 70 la suta, de la 102,237 milioane euro, in 2003, la 33,451 milioane, in 2004. Pe relatia importurilor ungare din Romania s-a inregistrat cea mai dinamica crestere la aluminiu si articole din aluminiu, cazane, turbine, motoare, aparate si dispozitive mecanice, echipamente electrice, produse ceramice si produse alimentare.

Din cele prezentate pana acum se poate afirma ca o posibila penetrare excesiva economica a Transilvaniei de catre capitalurile ungare este discutabila, tinandu-se seama ca, la nivel oficial, intre Romania si Ungaria exista un parteneriat politic ce se consolideaza, tintind dezvoltarea celor doua tari, in cadrul si spiritul Uniunii Europene, in care si Romania va intra in curand.

(O analiza realizata de Florea Tuiu, publicata in revista Balcanii si Europa)

 
H5N1 confirmat si la MaliucPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Thursday, 20 October 2005

Al doilea focar de gripa aviara, cel din localitatea tulceana Maliuc, a fost confirmat miercuri de laboratorul londonez Weybridge.

Virusul descoperit este, conform celor relatate de ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur, acelasi cu cel descoperit in cazul pasarilor moarte din Ceamurlia de Jos. Ministrul a mai spus ca urmeaza sa fie analizate, deocamdata la Bucuresti, si lebedele moarte descoperite in cursul zilei la Ogretinu si la frontiera romano-ucraineana.

Pe de alta parte, rezultatele testelor efectuate pe esantioane din mai multe judete din Romania - Alba, Arges, Bihor, Botosani, Dambovita si Bucuresti au fost negative, ceea ce infirma ipoteza prezentei virusului gripei aviare in aceste judete. Ministrul Flutur a afirmat ca autoritatile sanitar- veterinare, monitorizeaza situatia din intreaga tara, dar nu exista semnale de extindere a virusului gripei aviare.

 
Corespondent Realitatea TV disparut in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :387
Thursday, 20 October 2005

Jurnalistul Rory Carrol, de la cotidianul britanic The Guardian si care transmitea corespondente de la Bagdad si pentru postul roman de televiziune Realitatea TV a fost rapit miercuri, 19 octombrie, din capitala irakiana.

Ultima transmisiune video pe care Carrol a facut-o, inainte de a fi rapit, este cea pentru Realitatea, un interviu difuzat pe mai multe canale de televiziune din intreaga lume. Imediat dupa incheierea interviului, la iesirea din cladire, jurnalistul britanic a fost inghesuit intr-o masina, in Sadr City, impreuna cu soferul care il insotea. Soferul a fost eliberat dupa 20 de minute, dar nu aceeasi a fost si soarta lui Rory Carrol. Britanicul are 33 de ani si se afla la Bagdad de 9 luni, perioada in care a transmis relatari din regiune. Tot in aceasta perioada a trimis si pentru Realitatea TV informari pe marginea subiectului legat de procesul lui Saddam Hussein.

 
Credinciosii romani de la Roma, vizitati de PS Petru GherghelPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :511
Thursday, 20 October 2005

Episcopul diecezei romano-catolice de Iasi, PS Petru Gherghel, a celebrat duminica, 16 octombrie, Sfanta Liturghie in mijlocul comunitatii catolicilor romani de rit latin aflati in Roma si in imprejurimi.

Sarbatoarea a inceput dimineata, la ora 09:00, in biserica din Ladispoli, o localitate din afara Romei, pe malul marii, in care traieste o comunitate de catolici proveniti in cea mai mare parte din Sabaoani. La ora 12:30, biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae", aflata la marginea Romei, in zona Casilina, era arhiplina. Inainte de Sfanta Liturghie, Preasfintitul s-a intalnit in sacristie si a schimbat cateva cuvinte cu Excelenta sa, cardinalul Tomas Spidlik, care tocmai celebrase slujba pentru italieni.

Momentul culminant a fost atins la Sfanta Liturghie, care s-a desfasurat la ora 15:30, in biserica "Santa Maria in Portico in Campitelli", din centrul istoric al capitalei Italiei, punctul cel mai important de intalnire pentru catolicii romani din Roma. Indemnul ierarhului roman a fost acela de a ramane uniti in jurul Euharistiei si de a afla in participarea la Sfanta Liturghie energie spirituala, speranta si unitatea familiei. In acelasi spirit al preocuparii speciale pentru pastoratia emigrantilor, episcopul l-a prezentat in mod oficial pe pr. Iulian Faraoanu care, din aceasta toamna, a fost numit asistent al pr. Isidor Iacovici care se ocupa de romanii din zona Romei, informeaza portalul eparhiei romanesti din Iasi.

PS Gherghel s-a aflat saptamana trecuta la Roma, participand la Sinodul Episcopilor despre Euharistie.

 
Cernautiul va colabora mai mult cu SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :580
Thursday, 20 October 2005

Consulul general al Romaniei la Cernauti, prof. Romeo Sandulescu, si artistul plastic cernautean Oleg Liubkivski au fost prezenti miercuri, 19 octombrie, la Complexul Muzeal Bucovina Suceava, pentru a discuta cateva proiecte de viitor.

Cu aceasta ocazie, s-a organizat o intalnire cu presa in biroul directorului general al complexului, Constantin-Emil Ursu, in cadrul caruia consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boeciko si-a oferit sprijinul pentru actiunile comune de viitor.

Primul proiect va fi organizarea unei expozitii comune Oleg Liubkivski - Anghel Vasile Siminiuc, deoarece ambii artisti s-au remarcat in calitate de cronicari (romantici) in imagini ai vechilor orase in care traiesc (Cernauti si Suceava), informeaza Monitorul de Suceava. Expozitia va fi prezentata la Galeria Diplomat Art din Cernauti si la muzeul sucevean.

Un alt proiect cu conotatii europene, cum a subliniat Romeo Sandulescu, vizeaza pentru la anul o sarbatoare comuna romano ucraineana, comemorarea lui Petru Movila. Acesta s-a nascut la Suceava in anul 1596 si ajuns Mitropolit al Kievului si Haliciului si a toata Rusia, fiind canonizat cu zece ani in urma de Biserica Ortodoxa Ucraineana, canonizare insusita si de Biserica Ortodoxa Romana. Jurnalistul cernautean Vasile Carlasciuc, care studiaza de mai multi ani biografia lui Petru Movila, a oferit o serie de informatii importante privind Biblia de la Ostrog, pe care ierarhul a vrut sa o editeze in ultimii ani ai vietii, dar acest lucru nu s-a mai realizat. Intrucat il cunoaste pe calugarul care a gasit cele 300 de gravuri pregatite pentru ilustrarea acestei lucrari, Constantin-Emil Ursu s-a aratat interesat ca CMB sa editeze aceasta carte cu ilustratiile respective in limba romana. Aceasta idee a fost sprijinita si de consulul general Vasyli Boeciko, preocupat de comemorarea din 2006, despre care a zis ca ar fi un eveniment interstatal.

 
Ministrii Integrarii din Romania si Bulgaria se intalnesc la RusePDF Print E-mail
Ruse, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :411
Thursday, 20 October 2005

Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu, se va intalni sambata, 22 octombrie, la Ruse, cu omologul sau bulgar, Meglena Kuneva.

Cu aceasta ocazie, se va organiza o conferinta de presa in localitatea bulgara, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman. Aflati la prima intrevedere oficiala, de la preluarea mandatului de catre ministrul Anca Daniela Boagiu, cei doi demnitari vor avea ca principala tema de discutie rapoartele de monitorizare a celor doua tari, care vor fi date publicitatii de catre Comisia Europeana pe 25 octombrie.

 
Sinodul BOR se pregateste sa aleaga un nou Mitropolit al ArdealuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :577
Thursday, 20 October 2005

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane incepe joi, 20 octombrie, procedura de alegere a noului Mitropolit al Ardealului, dupa ce fostul ierarh, Antonie Plamadeala, a trecut la cele vesnice in urma cu aproape doua luni.

PS Vincentiu Ploiesteanu, vicar patriarhal, a declarat pentru Rador ca primul pas facut este sa se anunte doua-trei propuneri pe care membrii Sfantului Sinod le vor agrea si mai apoi le vor sugera mai departe Colegiului Electoral Bisericesc. Totodata, conform omului de cultura Dan Ciachir, cele mai mari sanse de a ocupa scaunul de Mitropolit, lasat liber in urma decesului IPS Antonie Plamadeala, ar fi PS Andrei, arhiepiscopul de Alba Iulia, si PS Laurentiu Streza, episcop de Caransebes. Tot Dan Ceachir a mai afirmat ca arhiepiscopul Clujului, cea mai marcanta personalitate a Sinodului Ortodox Ardelean, nu candideaza si nu se gandeste sa plece de la Cluj.

Alte subiecte aflate pe ordinea de zi a sfantului Sinod al BOR sunt canonizarile mitropolitului Grigorie Dascalul si a staretului Gheorghe de la Cernica.

 
Trei muzee din Constanta participa la Congresul Mondial de la VienaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :439
Thursday, 20 October 2005

O delegatie romaneasca, alcatuita din aproximativ 20 de persoane, va participa in perioada 24-29 octombrie la Congresul Mondial al Junior Chamber International, JCI, care va fi gazduit de Viena.

Din randul parti romane fac parte si reprezentanti ai Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Muzeului de Arta Constanta si Muzeului de Arta Populara Constanta, informeaza cotidianul constantean Telegraf. Muzeele constantene vor prezenta intr-un stand o miniexpozitie in cadrul careia vor fi expuse lucrari din patrimoniul cultural al lor, dar si pliante si lucrari cu caracter documentar. Institutiile muzeale din Constanta vor prezenta, prin proiectie video, un documentar personal, acesta fiind un film cu durata de 15 minute, realizat cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta. Directorul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, dr. Constantin Chera, a declarat ca este importanta participarea celor trei muzee dobrogene la Congresul Mondial JCI, pentru ca astfel pot sa isi promoveze cultura constanteana peste hotare.

In cadrul intalnirii de la Viena, muzeografii constanteni vor putea sa stabileasca o serie de legaturi cu agentiile de turism internationale, in vederea promovarii institutiilor muzeale constantene. Delegatia Romaniei la Viena este sprijinita de Ministerul Integrarii, Ministerul de Externe si Autoritatea Nationala de Turism.

 
Trecutul, prezentul si viitorul populatiei Romaniei, prezentate la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :446
Thursday, 20 October 2005

Institutul Cultural Roman, prin Centrul de Studii Transilvane si Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, vor organiza in perioada 19-22 octombrie conferinta internationala Populatia Romaniei. Trecut, prezent, viitor".

Manifestarea este primul eveniment din tara noastra de dupa 1990 care are ca obiectiv abordarea principalelor probleme legate de dinamica si structura populatiei din Romania, incepand cu Evul Mediu si pana in secolul XXI, informeaza ICR.

La conferinta vor lua parte specialisti din Ungaria, Italia, Germania, Serbia, precum si din Bucuresti, Iasi, Bacau, Galati, Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, dar si de peste Prut. Acestia vor fi prezenti cu lucrari care isi propun sa evidentieze din perspectiva interdisciplinara (demografica, istorica, sociologica, geografica etc.) atat aspectele cantitative, cat si cele calitative referitoare la evolutia si compozitia etno-confesionala si socio-profesionala a populatiei din Romania, sau comportamentul demografic al diverselor etnii din acest spatiu, impactul mutatiilor economice, sociale, politico-militare, mentale asupra habitatului si potentialului uman.

In cadrul manifestarii vor fi lansate cele mai recente carti cu continut demografic publicate de institutiile organizatoare.

 
Romania invitata la reuniunea informala ministeriala de la LeedsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :460
Thursday, 20 October 2005

Romania va fi reprezentata, in perioada 24-25 octombrie, la reuniunea informala a ministrilor pentru dezvoltare din statele UE, ce se va desfasura la Leeds.

Delegatia romana care va participa la reuniune este condusa de secretarul de stat pentru afaceri europene, Lucian Leustean.

Alaturi de ministrii din statele membre si in curs de aderare la UE responsabili cu cooperarea pentru dezvoltare, la reuniune vor lua parte si Comisarul european pentru dezvoltare si ajutor umanitar, Louis Michel, Comisarul european pentru comert exterior, Peter Mandelson, si Presedintele Comitetului pentru Dezvoltare al Parlamentului European, Luisa Morgantini. De asemenea, vor fi prezenti la dezbateri Presedintele Africa Development Bank, Donald Kaberuka, si Seful de cabinet al Secretarului General ONU, Mark Malloch Brown.

Printre temele propuse de Presedintia britanica a UE, pentru agenda acestei reuniuni se afla cea intitulata Este Sistemul International de Dezvoltare pregatit sa faca mai mult si mai bine?, Declaratia privind Politica de Dezvoltare, Parteneriatul UE pentru Africa, dar si Comertul in Serviciul Dezvoltarii.

De asemenea, Presedintia britanica doreste abordarea, in cadrul dejunurilor de lucru, a subiectelor Criza Alimentara din Regiunea Sud-Africana, situatia din Sudan/Darfur si Cutremurul din Asia de Sud-Est, urmarind o mai buna coordonare a eforturilor europene in incercarea de a sprijini regiunile afectate, se arata intr-un comunicat al MAE.

Reuniunea informala a ministrilor pentru dezvoltare din statele UE va constitui o oportunitate pentru partea romana de a prezenta propria viziune asupra capacitatii sistemului international de dezvoltare cu ONU in centru de a raspunde necesitatii indeplinirii obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. Totodata, participarea la reuniune va fi folosita pentru informarea partenerilor europeni asupra stadiului elaborarii politicii nationale in materie de cooperare pentru dezvoltare, in conformitate cu angajamentele asumate in negocierea capitolului 26 Relatii externe.

 
Dumnezeu sa binecuvanteze Armata Romaniei!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :454
Thursday, 20 October 2005

Sarbatorirea Zilei Armatei Romaniei, la 25 octombrie, imi ofera privilegiul si placutul prilej de a transmite omagiul meu tuturor militarilor armatei noastre care, printr-un sincer act de constiinta, devotament si patriotism, imbraca astazi haina militara si slujesc sub faldurile drapelului de lupta interesele fundamentale ale Romaniei, independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala, unitatea si democratia constitutionala, sustine in mesajul sau ministrul Teodor Atanasiu.

Aceasta zi reprezinta si un moment de cinstire solemna a inaintasilor nostri, care au luptat si s-au jertfit, de-a lungul secolelor, pentru promovarea si apararea idealurilor natiunii si statului roman. Este si motivul pentru care istoria armatei romane nu poate fi disociata de cea a poporului nostru, atat timp cat momentele de cumpana ale existentei noastre au putut fi depasite numai cu sprijinul decisiv al ostirii. Astfel, eliberarea, pe 25 octombrie 1944, a ultimei brazde de pamant romanesc de sub ocupatie straina are, si in ziua de astazi, dupa mai mult de 60 de ani, o valoare de simbol pentru ostirea si poporul roman. In prezent armata noastra continua cu succes procesul de restructurare si modernizare, concomitent cu ridicarea nivelului de perfectionare a instructiei trupelor si a instruirii comandamentelor, de operationalizare credibila a capabilitatilor, in consens cu cerintele de interoperabilitate cu armatele tarilor membre NATO. Astfel, participarea Romaniei la operatiuni de mentinere a pacii, de salvare, de raspuns la crize, precum si la operatiuni de combatere a terorismului si de asistenta umanitara, la nivel subregional si regional, a fost, este si va fi considerata un obiectiv major al politicii noastre de securitate si aparare. Iata de ce prezenta, in acest moment, a contingentelor militare romane in cadrul misiunilor internationale de mentinere a pacii, sub egida ONU, OSCE, NATO si UE, este o dovada a faptului ca tara noastra a devenit unul dintre furnizorii importanti de securitate din regiune, cotribuind astfel la sprijinirea efortului comunitatii internationale pentru instaurarea in lume a unui climat de securitate, sigur si stabil. In acest context, nu de putine ori, prestatia, profesionalismul si chiar sacrificiul suprem al militarilor nostri, in teatrele de operatii, au fost apreciate si rasplatite camaradereste de catre aliati. Pentru toti acestia ca si pentru cei care, de-a lungul timpului, pe campurile de batalie, in prizonierat sau in lagarele de concentrare si-au adus suprema jertfa tarii, sa le aducem, in aceste momente, piosul nostru omagiu. In amintirea acestora, dar si pentru binele, prestigiul si prosperitatea Romaniei, va rog, dragi militari, sa continuati sa va perfectionati nivelul de instruire, de cunoastere si folosire eficienta a armamentului si tehnicii din dotare, contribuind astfel la ridicarea gradului de profesionalizare a structurilor pe care le incadrati! Demonstrati prin tot ceea ce faceti, in taberele si poligoanele de instructie, in laboratoarele si salile de cursuri, pe frontul luptei impotriva capriciilor naturii dezlantuite si in teatrele de operatii externe ca armata va fi intotdeauna reazemul de nadejde, la bine si la rau, al neamului nostru! Cu ocazia aniversarii Zilei Armatei Romaniei adresez felicitari intregului personal militar si civil, cadrelor militare in rezerva si in retragere, precum si tuturor veteranilor de razboi. Va doresc multa sanatate, impliniri profesionale si bucurii alaturi de cei dragi! Dumnezeu sa binecuvanteze Armata Romaniei! La multi ani!, informeaza Prompt Media.

 
FRG s-a decis: patru gimnaste romance la mondialele din AustraliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :595
Thursday, 20 October 2005

Dupa ce initial anuntasera un lot de trei gimnaste romance ce urmau sa participe la campionatul Mondial de Gimnastica de la Melbourne, oficialii Federatiei Romane de Gimnastica au hotarat sa o includa in lotul Romaniei si pe Monica Rosu.

Presedintele FRG, Nicolae Vieru, declarase la inceputul saptamanii ca Monica Rosu a fost singura gimnasta romanca ce nu a reusit sa convinga tehnic, si care avea in plus probleme de greutate. In consecinta, urmau sa se deplaseze in Australia Catalina Ponor, Floarea Leonida si Alexandra Eremia, cele care s-au remarcat la Campionatele Nationale de la Buzau. Se pare ca pana la urma Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Gimnastica a aprobat inscrierea a patru gimnaste la Campionatele Mondiale de la Melbourne, din luna noiembrie, iar cea de-a patra este totusi Monica Rosu.

 
Primul meci in UEFA pentru Steaua si DinamoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Thursday, 20 October 2005

Primele doua echipe romanesti, Steaua si Dinamo, vor sustine astazi prima lor confruntare in grupele Cupei UEFA.

De la ora 20.00, Steaua va intalni in Ghencea pe francezii de la F.C Lens, aceiasi care au eliminat Cluj-ul lui Dorinel Munteanu din finala Cupei UEFA Intertoto. Dupa o saptamana plina de framantari la Steaua, elevii lui Oleg Protasov par totusi a avea mari sperante legate de meciul din aceasta seara. "Vom fi pe teren si vom incerca sa facem un meci mare pentru a mai sterge din amaraciunea domnului Becali. Vom juca, de asemenea, pentru suporteri si pentru Romania a declarat fundasul ros-albastru Sorin Ghionea, in timp ce capitanul stelist Mirel Radoi, a spus scurt, referindu-se si la scanadalul Becali-Bodu, de la inceputul acestei saptamani, Ce-a fost a fost. Vom castiga meciul cu Lens. Protasov va intra in teren cu unsprecele de baza din Ghencea, alcatuit din Hamutovski, Nesu, Ghionea, Goian, Ogararu, Bostina, Paraschiv, Radoi, Nicolita, Dica si Iacob.

Dinamo va debuta si ea in Cupa UEFA, tot astazi, de la ora 21:45, cand va intalni formatia olandeza Heerenveen, in stadionul din Stefan cel Mare. Tehnicianul lui Dinamo, Ioan Andone, s-a aratat foarte convins de reusita echipei sale in intalnirea din aceasta seara. Se asteapta mult de la Dinamo, am pregatit partida foarte bine si putem sa castigam acest prim joc. Sper sa avem sase puncte dupa doua etape, spune Andone, care spera sa castige, dupa primele doua meciuri, intr-adevar nu foarte dificile, calificarea in primavara europeana. Cu toate acestea, tot Ando recunoaste ca olandezii sunt intr-o crestere de forma, si crede ca meciul cu ei va fi mai greu decat cel cu Everton.

 
Legalizarea statutului imigrantilor romani din Grecia intesata cu piediciPDF Print E-mail
Atena, Gercia/Romanian Global News
Accesari :499
Thursday, 20 October 2005

Abia a inceput depunerea dosarelor pentru legalizarea statutului de imigrant in Grecia, ca problemele au si inceput sa se inmulteasca.

O problema importanta ar fi faptul ca, pentru obtinerea permisului legal de sedere, imigrantii vor trebui sa scoata din buzunare sume mari, si la fel de important este si faptul ca pentru a obtine acest document angajatorii trebuie sa fie de acord sa le plateasca asigurarile, adica sa inlocuiasca munca la negru cu un contract de munca legal, informeaza Actualitatea Romaneasca. Din experienta legalizarilor anterioare, din 1998 si 2001, se crede ca vor exista si acum angajatori care nu vor vrea sa-i asigure pe imigrantii care doresc sa obtina documente care sa ateste statutul lor legal. In plus, din cauza sumelor mari care trebuie platite in depunerea actelor, multi dintre solicitanti au impresia ca, in loc sa fie ajutati de stat, sunt de fapt folositi pentru a da statului bani. Pentru a cumpara ensima necesara (pentru 300 de zile lucrate) imigrantii trebuie sa plateasca pana la 1.000 de euro, la care se adauga taxele pentru aplicare de 150 de euro. Mai mult, majoritatea imigrantilor cred ca noua lege nu este decat o copie a vechii legi, astfel ca probleme vechi vor aparea si de aceasta data. Intre timp, imigrantii care au avut permis legal de sedere, dar nu au apucat sa-l reinnoiasca si vor acum sa o faca mai au timp sa depuna dosarele pana la sfarsitul acestei luni. Principala conditie stipulata in acest caz pentru emiterea permisului de munca este ca solicitantul sa aiba cel putin 150 de ensima obtinute intre 1 iulie 2003 si 30 iunie 2004, si alte 150 pentru perioada 1 iulie 2004 si 30 iunie 2005. Imigrantii care nu au aceste ensima le pot cumpara de la IKA. Insa, dupa obtinerea permisului de munca, vor avea doar o luna pentru a aplica pentru permisul de rezidenta la primaria sau consiliul local de care apartin.

In ceea ce priveste IKA, cea mai mare casa de asigurari sociale din Grecia, aceasta a primit tarziu instructiuni de la Ministerul Muncii, astfel incat la aceasta data abia se face informarea la nivel national a angajatilor din cadrul retelei IKA, privind procedura pentru acordarea de ensima imigrantilor care vor sa depuna actele pentru permisul de munca si de sedere, scrie Athens News. Iar acest lucru cu siguranta va impiedica obtinerea la timp a tuturor actelor pentru dosarele imigrantilor.

 
Imaginea Romaniei si a romanilor din Belgia a fost analizata la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :447
Thursday, 20 October 2005

Ambasada Romaniei la Bruxelles a organizat marti, 18 octombrie, la resedinta Ambasadorului Ion Jinga, o reuniune de tip "brainstorming" care a avut ca tema imaginea Romaniei si romanilor in Belgia.

Evenimentul s-a desfasurat in contextul lansarii procesului de ratificare in forurile legislative belgiene a Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si in pregatirea aderarii Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Obiectivul manifestarii l-a constituit identificarea unor directii comune de actiune ale ambasadei cu romanii din diaspora, autoritatile belgiene, mediile academice si mass-media, in vederea promovarii unei imagini corecte si reale a Romaniei in Belgia si in mediile europene de la Bruxelles.

La manifestarea din capitala Belgiei au participat parlamentari si europarlamentari belgieni, analisti politici din mediile universitare, presedinta grupului de prietenie Romania-Belgia din Parlamentul federal belgian, parlamentari romani observatori la Parlamentul European, reprezentanti ai asociatiilor culturale belgo-romane, mass-media belgiana si internationala, precum si romani din diaspora, informeaza misiunea dioplomatica romana. Participantii au incercat sa identifice raspunsuri la intrebari precum: care sunt temele sensibile pentru opinia publica belgiana, care sunt cliseele negative cum le putem demonta, raportul intre imaginea negativa si lipsa informatiilor. Totodata, s-au discutat pe larg subiecte legate de perceptia la nivelul societatii civile si opiniei publice belgiene fata de cetatenii romani, cu accent pe o mai buna comunicare atat din partea UE catre Romania, cat si dinspre Romania spre mediile europene. S-a subliniat ca "romanii sunt cei mai in masura sa explice Romania" si a fost reliefata receptibilitatea tinerei generatii din Romania fata de integrarea europeana, precum si excelenta pregatire a specialistilor romani care vin sa lucreze in tarile Uniunii Europene.

Participantii au apreciat substanta discutiilor acestui tip de actiune, precum si necesitatea unui follow-up.

Actiunea face parte dintr-o serie de demersuri ale Ambasadei Romaniei in Belgia, focalizate pe tematici si categorii de participanti, in scopul capacitarii sprijinului acestora pentru promovarea obiectivului aderarii Romaniei la UE. Reuniunea a urmarit realizarea unei suprapuneri corecte intre perceptia asupra Romaniei in mediile de la Bruxelles si realitate, cu prezentarea corespunzatoare a progreselor inregistrate de autoritatile romane in procesul de pregatire pentru aderare. Dezbaterea a permis reliefarea unor elemente de interes pe care Ambasada le va avea in vedere in perioada urmatoare, in demersurile de promovare a imaginii Romaniei.


 
Se reia Scoala romaneasca de duminica la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :448
Thursday, 20 October 2005

Copiii romanii din Paris, dar si din alte orase franceze, au din nou la dispozitie, incepand de duminica, 13 noiembrie, cursurile Scolii romanesti de duminica.

Cursurile se adreseaza copiiilor cu varste intre 5 si 12 ani si constau, in principal, in ore de limba romana sub indrumarea unui profesor calificat, pe baza manualelor acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, informeaza Amabasada Romaniei la Paris. Orele se vor desfasura sambata si/sau duminica, in incinta reprezentantei diplomatice a Romaniei, intr-un spatiu special amenajat. Parintii care sunt interesati sa isi inscrie copiii la cursuri sunt invitati duminica, 6 noiembrie, de la ora 11.00, la o discutie cu profesorul de limba romana si cu reprezentanti ai Ambasadei.

 
Ofiterii romani scoliti la FBI s-au intalnit la EdinburghPDF Print E-mail
Edinburgh, Scotia/Romanian Global News
Accesari :405
Thursday, 20 October 2005

Absolventii Programului de pregatire al Academiei Nationale FBI, 300 de politisti si ofiteri superiori din Europa, s-au reunit la sfarsitul lunii septembrie la Edinburgh, in Scotia, a informat saptamana trecuta la un briefing, Gabriel Sotirescu, absolvent al acestui curs, directorul Directiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR.

Gabriel Sotirescu, citat de Actualitatea Romaneasca, a precizat ca 17 ofiteri superiori din Politia Romana au absolvit acest curs in perioada 1995-2005. Potrivit oficialului IGPR, programul Academiei Nationale FBI (cursuri cu durata de doua luni jumatate) se desfasoara in Quantico Virginia (SUA) si ofera, pe langa pregatirea specifica domeniului, posibilitatea absolventilor de a se asocia intr-o retea la nivel mondial. De asemenea, Gabriel Sotirescu a mentionat ca Romania va fi prima tara din Sud-Estul Europei care va organiza acest eveniment in anul 2009. Reuniunea are loc anual, in 2005 fiind organizata a XXIII-a editie. Totodata, Gabriel Sotirescu a subliniat ca acest program al Academiei Nationale FBI este deosebit de important, candidatii americani asteptand patru-cinci ani pentru a fi primiti in aceasta institutie. In fiecare an se organizeaza patru sesiuni de pregatire, zece la suta din locuri fiind pastrate pentru politistii din afara Statelor Unite ale Americii, a subliniat oficialul IGPR.

 
Program intens pentru romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :409
Thursday, 20 October 2005

Centrul Comunitar Romanesc din provincia canadiana British Columbia si-a prezentat programul pentru lunile octombrie si noiembrie, la care sunt asteptati sa participe romanii din zona.

O prima manifestare inclusa in acest program a avut deja loc, fiind vorba despre o intalnire de business desfasurata miercuri, 19 octombrie, la sediul centrului, in care s-au prezentat pachetele de inchiriere a spatiului destinat afacerilor romanesti de la sediul centrului. Viitoarea actiune derulata de Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia este programata sa se desfasoare sambata, 29 octombrie, la ora 17.00, tot la sediul centrului, cand Dana Diaconu ii invita pe romani la Balul Mascat Dracula Carnaval organizat cu ocazia zilei de Halloween. Ca si anul trecut, initiatorii actiunii ii asteapta pe participanti cu gustari romanesti, surprize si cu multa distractie.

Totodata, cele mai frumoase masti vor primi din partea sponsorilor premii foarte atragatoare. Pretul unui bilet este de 10$, iar copiii au acces gratuit, informeaza portalul centrului romanesc.

Centrul a mai anuntat ca in fiecare vineri, incepand cu ora 19:00, la sediul sau, Florian Mitoi va prezenta seara de film, teatru si divertisment intitulata La caminul coltoral. Materialele video sunt prezentate pe ecran de proiectie si au o calitate buna, iar organizatorii ii asteapta pe romani cu racoritoare, cafea si popcorn, sub deviza La caminul coltoral ii mai ceva ca la cinema!.

 
Nicolae Iorga, omagiat de romanii din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :382
Thursday, 20 October 2005

Personalitatea marcanta a istoricului roman Nicolae Iorga va fi omagiata duminica, 23 octombrie, la biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din Rochester, New York.

Deoarece in acest an se implinesc 55 de ani de cand istoricul a trecut la cele vesnice, parohia romaneasca va organiza Ziua Iorga in semn de apreciere pentru contributia adusa istoriei de valoare a poporului roman, informeaza pagina de web a bisericii romanesti. Evenimentul va fi sustinut de familiile Mihaela si Marcel Madaras si ii va avea ca oaspeti pe Ileana Place si Marilena Balanescu. Programul zilei va incepe la ora 10:00, cu Sfanta Liturghie, urmata de Slujba Parastasului la ora 11:30 si de un Banchet Festiv, incepand cu ora 12:30.

 
Studentii romani de la Freiburg au propriul portalPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :452
Thursday, 20 October 2005

Studentii romani de la Universitatea din Freiburg si-au lansat in vara acestui an o pagina personala de web, accesibila la adresa http://portal.uni-freiburg.de/deutschrumaenischSV.

Potrivit UNI Verwaltung, numarul de studenti romani in Freiburg este de 120 de persoane si se afla in crestere. Deoarece anul acesta este un an de trecere de la vechiul tip de studiu, Diplom, la noul standard european de Bachelors si Master, se deschid din ce in ce mai multe posibilitati de studiu pentru romani, informeaza portalul tinerilor romani din Germania. Pe langa studenti, acest site mai acopera si domeniul personalului de origine romana, care apartine de universitatea din Freiburg.

 
Romanii care intarzie in Schengen si-ar putea pastra pasapoartelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 20 October 2005

Depasirea termenului maxim de trei luni de sedere in spatiul Schengen, soldata pana acum cu suspendarea pasaportului, ar putea sa scape de aceasta masura punitiva.

Totodata, romanii ar putea sa iasa din tara fara sa mai arate la granita documente justificative, in legatura cu scopul vizitei in strainatate, asa cum se intampla pana acum.

Senatul Romaniei a decis in sedinta de miercuri, 19 octombrie, modifcarea ordonantei guvernamentale care introducea hotararea de suspendare a pasaportului la depasirea celor trei luni de sedere in tarile Schegen. Masura va trebui votata si de Camera Deputatilor, pentru a se ajunge la o decizie finala.

Senatul a mentinut celelalte conditii impuse de guvern pentru iesirea din tara: asigurarea medicala, biletul de calatorie dus-intors sau cartea verde a masinii si o suma minima de bani. Insa, pana cand Camera Deputatilor va spune ultimul cuvant in aceasta problema, cei care depasesc fie si cu o zi perioada de sedere de trei luni in Spatiul Schengen, vor ramane fara pasapoarte, iar cei care vor intentiona sa paraseasca tara fara sa prezinte la vama documente justificative, vor fi intorsi din drum.

 
Punte de solidaritate romano-torinezaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :450
Thursday, 20 October 2005

Organizatia italiana Messo a pus la punct un proiect pentru crearea unui centru de documentare si formare a personalului calificat.

Este necesar sa sporim ocaziile de schimburi culturale si sociale din Italia si Romania, doua tari care se invecineaza tot mai mult, a declarat consilierul pe probleme de munca Cinzia Condello. Recent, oficialul italian s-a intalnit recent cu primarul Bacaului, Romeo Stavarache si cu cativa reprezentanti ai Asociatiei Terra del Fuoco pentru a discuta un proiect de cooperare si dezvoltare.

Dorinta de a creea o punte de solidaritate s-a nascut din observarea datelor statistice, din care reiese faptul ca aproximativ un sfert din populatia romana care ajunge in Italia provine din judetul Bacau, regiune cu preponderente raporturi economice si culturale cu regiunea Piemonte. Ideea, aflata deocamdata in stadiul de proiect, este aceea de a creea un centru de documentare si informare, care sa evalueze situatia reala legata de cererea si oferta de munca din Italia si Romania. Acest centru ar trebui, in plus, sa reprezinte un loc de formare a personalului calificat, pe baza exigentelor pietei piemonteze. Provincia este deja receptiva si operativa fata de problemele comunitatilor straine care locuiesc pe teritoriul nostru, acesta fiind si motivul pentru care pe langa Centrul de Angajare din Torino am deschis sedii speciale, care beneficiaza de prezenta a 12 mediatori interculturali, unde este posibila si obtinerea materialelor informative traduse in limba romana, a spus consilierul italian Cinzia Condello.

 
Universitate Internationala la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :414
Thursday, 20 October 2005

Parlamentul elen a votat recent infiintarea unei Universitati Internationale de stat (International Hellenic University) care sa aiba sediul in orasul Salonic si care intr-o prima faza va avea in structura sa trei facultati: Stiinte Umaniste, Tehnologie, Economie si Administratie.

Fiecare facultate va avea la inceput cate 80 de studenti, iar limba de predare va fi cea engleza, fara a exclude insa posibilitatea folosirii altor limbi, printre care si limba greaca. Tinerii care vor studia la prima Universitate cu predare in limba engleza din Grecia vor proveni in special din Balcani, din zona Marii Negre, precum si din bazinul de est al Marii Mediterane, informeaza Actualitatea Romaneasca. Vor avea acces si tinerii greci din diaspora, dar inca nu s-a clarificat inca faptul daca se vor putea inscrie la Universitate si tineri din Grecia. Universitatea va oferi si numeroase programe de studii de masterat si de doctorat. Autoritatile elene doresc ca aceasta Universitate sa devina in scurt timp o prestigioasa institutie de invatamant superior din sud-estul Europei.

Fondurile necesare functionarii Universitatii sunt asigurate din bugetul de stat, de la diferite programe europene, precum si din taxele de studii. Intrucat campusul Universitatii, care se va construi intr-o suburbie a Salonicului, la Mihaniona, pe tarmul Marii Egee, pe o suprafata de 340 de hectare, nu este gata, Universitatea va functiona provizoriu in spatii inchiriate in apropierea aeroportului, pentru a inlesni deplasarea studentilor. Desi aceasta Universitate este o institutie de stat, are doua elemente care o fac sa difere de celelalte universitati elene. In primul rand, toti studentii vor plati aceleasi taxe de studii, indiferent de tara de provenienta, iar in al doilea rand, predarea se va face in limba engleza, ceea ce presupune un nivel inalt de instructie lingvistica a studentilor. Ministrul educatiei nationale si cultelor, Marietta Giannakou, a declarat intr-un interviu ca exista deja un interes foarte mare pentru aceasta Universitate, in special din partea tinerilor din statele arabe, dar si din partea tinerilor de origine elena din SUA. Tinerii din toata lumea care doresc sa studieze la aceasta Universitate pot afla amanunte de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale si Cultelor, precum si de la Ambasadele si Consulatele Greciei din tarile respective. Dat fiind faptul ca in ultimii ani se observa o crestere a numarului studentilor din Balcani care studiaza la Salonic, suntem convinsi ca printre tinerii care se vor inscrie la aceasta Universitate se vor numara si multi tineri din Romania.

 
Inca un festival pentru plimbaretul LazarescuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 20 October 2005

Regizorul Cristi Puiu isi prezinta mult-premiata pelicula Moartea domnului Lazarescu si la editia din acest an a Festivalului International de Film de la Londra, care se desfasoara in perioada 19 octombrie-3 noiembrie.

Cea de-a 49-a editie a acestui eveniment cinematografic aliniaza la start pelicule importante, precum Good night, and Good Luck, de George Clooney, Elizabethtown, de Cameron Crowe, LEnfant, al fratilor Dardenne, sau March of he Penguins, de Luc Jaquet. Acestea vor fi grupate in noua sectiuni si vor beneficia de 180 de proiectii la cinematografele din capitala britanica, informeaza portalul festivalului. Moartea domnului Lazarescu va fi difuzata pe 1 si 2 noiembrie, la Odeon West End, la orele 20:30, respectiv 12:30. Festivalul de la Londra va fi deschis de filmul The Constant Gardener, de Fernando Meirelles, si va fi incheiat de pelicula lui Clooney.

 
Bizantul: o poarta intre Est si VestPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :396
Thursday, 20 October 2005

Expozitia de arta, cultura si civilizatie bizantina, Splendour Perfected. Byzantium: Gateway Between East and West, organizata de un comitet de initiativa alcatuit din bizantinologii britanici Vesna Petkovici (Pro Art & Co Exhibitions Group), Maria Andipa (Andipa Icon Gallery) si Sava Peic (curator arta bizantina), va fi lansata la sediul ICR din Londra, impreuna cu Ambasada romana, in perioada 3-18 noiembrie 2005.

Prima zi a expozitiei, 3 noiembrie, va fi marcata de coferinta Manuscrise iluminate armene, expresie a crestinismului armean sustinuta de seful departamentului de manuscrise de la British Museum, Dr. Vrej Neressian. Pe 7 noiembrie va avea loc vernisarea unei expozitii de fotografie, iar pe 9 noiembrie, este programata conferinta Pictura murala bizantina in bisericile si manastirile romanesti, sustinuta de arhitectul Serban Cantacuzino. Ultima manifestare din cadrul acestui eveniment se va desfasura in data de 17 noiembrie, cand va avea loc vizionarea colectiei de manuscrise crestine si bizantine de la British Museum, condusa de Rowena Lovernace, curator.

 
Cinci sculptori romani expun in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :448
Thursday, 20 October 2005

Lucrarile a cinci artisti romani stabiliti in Austria, Daniel Bucur, Tibor Bogdan, Dumitru Verdianu, Mircea Lacatus si Remus Claudiu Botar, sunt prezentate in perioada 15 octombrie-3 noiembrie la Galeria Zochyling din orasul austriac Eggenburg.

Expozitia intitulata Sculptura romana astazi a fost organizata la initiativa sculptorului Remus Botar, originar din Brasov, stabilit la Pulkau, si a Institutului Cultural Roman din Viena, in colaborare cu primaria orasului Eggenburg. In deschiderea expozitiei, violonista Lorena Manescu, studenta la Universitatea de Muzica din Viena a interpretat Partita pentru vioara solo de J. S. Bach si Balada de Ciprian Porumbescu, informeaza ICR. Manifestarea a fost deschisa de insusi edilul localitatii, Petre Jordan. Eggenburg se afla la 80 de kilometri de Viena si este un punct turistic important, datorita edificiilor medievale pe care le contine, precum cea mai veche casa din Austria.

Expozitia Sculptura romana astazi face parte din Zilele culturii la Eggenburg, in care este inclus si evenimentul Noaptea lunga a muzeelor.

 
Naistul basarabean Constantin Moscovici cucereste lumeaPDF Print E-mail
Luca, Italia/Romanian Global News
Accesari :614
Thursday, 20 October 2005

Naistul basarabean Constantin Moscovici a sustinut recent un concert de muzica sacra in orasul italian Luca, in cadrul Conferintei internationale pe probleme de religie la care au participat reprezentantii tuturor confesiunilor din lume.

Muzicianul a interpretat melodii populare, dansuri moldovenesti, dar si lucrari religioase precum "Ave Maria" si "Pastorul singuratic", informeaza Noutati Moldova. Basarabeanul a fost invitat sa participe la aceasta conferinta in urma unui CD personal cu muzica sacra pe care l-a trimis organizatorilor actiunii. Prezent la manifestarea religioasa din Italia, Cosntantin Moscovici a ajuns sa se intalneasca la Vatican cu Papa Benedict al XVI-lea, alaturi de delegatia de artisti, cantareti si muzicieni, din componenta careia facea parte.

Dupa reprezentatia lui Moscovici in Italia, care a fost difuzata de mai multe canale europene de televiziune, coordonatorul miscarii "Spiritus Santo", Salvador Martinez, a remarcat apropierea dintre creatia naistului basarabean si ideile si spiritul miscarii si l-a invitat sa revina in turneu in Italia. Acesta va avea loc in perioada 1-15 decembrie si va consta intr-o serie de concerte in biserici din Italia.

Programul turneelor lui Moscovici va continua chiar de joi, 20 octombrie, incepand cu aceasta data si pana pe 7 noiembrie naistul urmand sa sustina cateva concerte in Germania, unde este invitat ca interpret de mai multe ori. Totodata, in luna decembrie, muzicianul este invitat in calitate de membru al juriului la Festivalul international de muzica de estrada din Georgia.

Moscovici este preocupat si de Fondul Cultural "Naiul de Aur". La solicitarea primadonei operei moldovenesti, Maria Biesu, Fondul a realizat o actiune filantropica, cand veteranilor din arte le-a fost acordata asistenta materiala. Naistul mai este asteptat sa participe si la traditionalele concerte de revelion pentru copiii orfani.

 
Artisti clujeni, pe scena din GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :348
Thursday, 20 October 2005

Ansamblul Operei maghaire din Cluj va sustine sambata, 22 octombrie, la ora 20:30, la Globus Geneve si Stand Info Balexert din localitate, un spectacol cu opera Nabucco de Giuseppe Verdi.

Trupa de artisti din Romania se afla in acest spectacol organizat de Grand Casino din Geneva, alaturi de 105 artisti, solisti, coristi si orchestra, informeaza portalul rou.ch.

 
ICR din Viena a sarbatorit cei 400 de ani ai lui Don QuijotePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :431
Thursday, 20 October 2005

Romanul Daniel Roman a prezentat saptamana trecuta, la Institutul Cultural Roman din Viena, in calitate de regizor si actor protagonist, spectacolul Don Quijote, alaturi de intrepretii Sorin Coliban si Ana Craciun.

Evenimentul artistic a avut ca scop marcarea celor 400 de ani de la aparitia romanului omonim scris de Miguel Cervantes Saavedra, informeaza ICR. Personajul cavalerului ratacitor a fost interpretat de Daniel Roman, regizor si actor, in timp ce partea muzicala (Jaques Ibert, Maurice Ravel si Jules Massenet) a fost interpretata de Sorin Coliban. In ceea ce o priveste pe Ana Craciun, aceasta a portretizat-o pe Dulcineea si a asigurat si acompaniamentul la pian.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions