Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Ungaria propune etnicilor sai si imigrantilor Viza NationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :456
Friday, 21 October 2005

Ungaria, spre deosebire de Romania a gasit o solutie prin care etnicii maghiari sa poata intra in Ungaria indiferent de cum se aplica reglementarile Uniunii Europene fata de statele nemembre.

Exemplul tarii vecine ar putea fi, fara nici o dificultate, urmat si de Romania, in cazul in care autoritatile romane ar manifesta acelasi intreres pentru romanii din afara frontierelor pe care Ungaria il afiseaza si il sustine ca pe un interes national. Reamintim ca Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a recomandat recent Guvernului Romaniei elaborarea unei astfel de vize pentru etnicii romani aflati in afara granitelor, tocmai in sensul pastrarii identitatii culturale a romanilor din alte tari, insa din pacate aceasta recomandare nu a primit nici un fel de raspuns din partea autoritatilor de la Bucuresti.

Solutia pe care Ungaria o ofera in sprijinul unei mai mari apropieri intre tara mama si etnicii sai este o noua viza, intitulata Viza Nationala, care se acorda pentru pastrarea, cultivarea limbii maghiare; pastrarea identitatii culturale nationale; participarea la forme de invatamant superior recunoscute de stat; intarirea relatiilor de familie, dar nu si pe motiv de reintregire familiala. Viza va fi disponibila incepand cu data de 1 ianuarie 2006, si ea va putea fi obtinuta si de cetatenii straini care vor obtina o viza de sedere in Ungaria.

Conform informatiilor furnizate de Departamentul pentru Munca in Strainatatate, o data cu prima zi a anului viitor, cetatenii romani care solicita viza pentru unul dintre motivele mentionate mai sus, si care, in plus, indeplinesc conditiile tipice pentru obtinerea vizei, printre care si confirmarea asigurarii conditiilor de intretinere, pot solicita sederea pe teritoriul Ungariei pentru o perioada mai mare de 90 de zile, fara intrerupere.

Viza se elibereaza de catre Ambasada Ungariei la Bucuresti si de catre Consulatul General al Ungariei de la Cluj. Obtinerea acestei vize nu impune nici un fel de taxa, dar este esentiala indeplinirea conditiilor si participarea la audiere. Departamentul pentru Munca in Strainatate mai precizeaza ca dupa 90 de zile de la intrarea in Italia, viza speciala de sedere se preschimba obligatoriu intr-un permis de sedere, care se elibereaza gratuit de catre directiile regionale ale Oficiului pentru Imigrare si Cetatenie. "Viza speciala nu va da dreptul la angajare in munca, obtinerea de venituri, perfectionarea studiilor stiintifice sau de alta natura, motiv pentru care apreciem oportun ca cei care vor obtine aceasta viza sa respecte scopurile pentru care le-a fost acordata, pentru a nu avea probleme cu autoritatile maghiare" recomanda seful Departamentului roman pentru Munca in Strainatate, Daniela Andreescu.

 
PS Andrei si PS Laurentiu Streza, propusi pentru functia de Mitropolit al ArdealuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :633
Friday, 21 October 2005

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane i-a desemnat pe Arhiepiscopul Andrei Andreicut de la Alba Iulia si pe PS Laurentiu Streza, episcopul Caransebesului, drept candidati la scaunul vacant al Mitropoliei Ardealului.

Anuntul a fost facut joi, 20 octombrie, dupa ce toate propunerile au fost analizate de ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza Rador. Desemnarea viitorului Mitropolit va avea loc pe 1 noiembrie, cand se va intruni Colegiul Electoral Bisericesc, care il va nominaliza punctual pe unul dintre cei doi pentru scaunul vacant.

Sedinta Sinodului BOR a continuat si vineri, 21 octombrie, pe ordinea de zi fiind dezbaterea altor doua probleme importante: salarizarea clerului si posibila pensionare a ierarhilor din BOR.

 
100 de locuri la rezidentiat pentru absolventii de medicina din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :545
Friday, 21 October 2005

Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a semnat un ordin prin care institutia pe care o reprezinta va aloca un numar de 100 de locuri la concursul de rezidentiat, sesiunea 20 noiembrie 2005, pentru cetatenii basarabeni, absolventi ai institutiilor de invatamant superior cu profil medico-farmaceutic uman din Romania.

Inscrierea candidatilor se va face pana pe 26 octombrie in urmatoarele centre universitare (Biroul Relatii Internationale): Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (grupa specialitatilor chirurgicale si grupa medicina dentara), Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hateganu din Cluj - Napoca (grupa specialitatilor medicale si grupa Medicina de familie), Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova (grupa medicina de laborator) si Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures (grupa farmacie), informeaza un comunicat de presa emis de ministerul educatiei si Cercetarii. Dosarele de inscriere ale candidatilor trebuie sa contina mai multe documente, lista completa a acestora fiind disponibila pe site-ul www.guv.ro.

Dupa centralizarea si verificarea tabelelor cu candidatii inscrisi, Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti va redacta lista finala a candidatilor inscrisi la concurs pe profiluri si grupe de specialitati, in ordine alfabetica.

Concursul de rezidentiat pe locurile acordate tinerilor basarabeni va avea loc in conformitate cu Metodologia privind desfasurarea Concursului de rezidentiat in Medicina, Medicina dentara si Farmacie, sesiunea 20 noiembrie 2005. Lista cu candidatii admisi va fi inaintata Ministerului Educatiei si Cercetarii in vederea acordarii subventiilor pentru scolarizare si a fondurilor pentru bursa si cazare gratuita in caminele studentesti.

 
Liberalii si democratii europeni sprijina aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :428
Friday, 21 October 2005

Grupul liberalilor si democratilor europeni sprijina aderarea Romaniei la Uniunea Europeana pe 1 ianuarie 2007, a aratat Graham Watson, liderul ALDE (Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa) din Parlamentul European, in cadrul unei intrevederi cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.

"Romania a facut progrese remarcabile in ultimele noua luni. A reusit sa recupereze foarte mult din intarzierile pe care le avea in procesul de integrare europeana la incheierea negocierilor. Iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure", a declarat Watson, citat de Prompt Media. Premierul Tariceanu a afirmat ca liberalii europeni au sustinut intotdeauna aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Vreau sa multumesc liberalilor europeni pentru sprijinul acordat si in special domnului Watson. Este foarte bine pentru Romania ca are un sprijin atat de important in cadrul unei familii politice europene cum este cea liberala", a spus premierul.

 
Logan se va produce si in JaponiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :568
Friday, 21 October 2005

Parteneriatul Renault-Nissan s-ar putea dovedi, in viitor, profitabil si pentru marca Logan.

In curand recent lansata masina romaneasca, realizata in colaborare cu constructorul francez, ar putea fi produsa si in atelierele constructorului japonez Nissan, partener Renault, conform declaratiilor unui reprezentant al grupui, la Salonul auto de la Tokio.

Reamintim ca, in prezent, Logan-ul se produce in Romania, Rusia, Maroc, iar, mai nou, in Columbia. Pentru anul viitor este programata inceperea productiei in Iran, iar pentru 2007, in India si Brazilia. Exista si alte piete care ar putea fi interesante pentru Logan, si anume acelea unde Nissan detine fabrici a spus reprezentantul grupului Renault-Nissan. Daca aceste previziuni s-ar adeveri, ar insemna ca in viitor Logan-ul va putea fi produs si in tari precum China, Iran, Africa de Sud sau Mexic.

 
Rory Carroll a fost eliberatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Friday, 21 October 2005

Jurnalistul britanic Rory Carrol, care trasmitea si pentru postul roman de televiziune Realitatea TV, a fost eliberat in seara zilei de joi, 20 octombrie, dupa ce cu o zi inainte fusese rapit din Bagdad.

Eliberarea a fost confirmata de Guvernul irlandez, de cotidianul The Guardian, la care lucra jurnalistul, precum si de familia lui Carrol. Nu se cunosc, deocamdata, cauzele pentru care jurnalistul a fost rapit, insa Carrol a declarat pentru The Guardian ca a fost rapit de oportunisti siiti. M-au bagat cu forta intr-o masina si dupa 20 de minute m-au mutat in portbagajul alteia. Mi-au luat toate hainele si mi-au dat unele vechi. Am fost legat la maini si tinut captiv in subsolul unei case din Bagdad timp de 36 de ore. Era o camera intunecoasa, nu aveam decat un covoras si o perna. M-au scos de doua ori pentru a manca'' scrie publicatia britanica, citand o declaratie a lui Rory Carrol. Acesta a mai povestit ca rapitorii i-au spus, la un moment dat, ca va fi folosit ca moneda de schimb pentru oamenii lui Moqtada Al-Sadr arestati in Basra.

 
Un best-seller in sfera literaturii politice: "PseudoRomania - conspirarea/ deconspirarii"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :462
Friday, 21 October 2005

Voi incepe, doar in aparenta paradoxal, cu sfarsitul: "S-au implinit mai bine de patru ani - durata unei legislaturi - de cand aceasta carte este gata de tipar.

Am propus-o, in acest rastimp, la sapte edituri, dintre care trei cu mare renume, inainte ca, in fine, o a opta sa accepte s-o publice. Dupa o primire care mersese de la manifestarea celui mai viu interes la entuziasmul declarat, au urmat o asteptare ce uneori a depasit anul si, apoi, un raspuns jenat, obtinut dupa multe insistente: "Regretam foarte mult dar nu va putem edita cartea. Stiti, noi primim subventii de la stat si uneori chiar comenzi. Fara aceste subsidii n-am putea supravietui. Daca publicam lucrarea dumneavoastra, pierdem orice acces la astfel de avantaje"". Ce va fi iscat, in lumea editorilor, o asemenea stare de frica (termenul "reticenta" are alte conotatii) fata de lucrarea politologului Ion Varlam? Raspunsul este simplu si ni-l da insusi autorul, in preliminariile lungii serii de interviuri acordate publicistului Liviu Valenas - care formeaza grosul textelor - ca si in postafata. Pentru Ion Varlam exista trei Romanii: cea adevarata, de dinainte de bolsevizare, Anti-Romania (care "a inlocuit Romania atunci cand aceasta a devenit o posesie sovietica, direct administrata de imputernicitii Moscovei", cei care au facut din tara noastra "instrumentul altui stat, expresia altei vointe decat a poporului roman", totalitarismul marxist operand si in sensul inlocuirii "propriilor determinanti ai constiintei de sine cu criteriile contopirii in ansamblul marxist intruchipat de imperiul sovietic: "constiinta de clasa" si "solidaritatea proletara", masurate prin ura fata de democratia identificata cu capitalismul si prin "dragostea si devotamentul fata de Uniunea Sovietica" identificata cu socialismul") si Pseudo-Romania, cea in care traim astazi si care nu este nici pe departe o revenire la adevarata Romanie caci "Schimbarile survenite dupa 1989 n-au dus la reinfiintarea Romaniei - adica la eliberarea ei de falsa personalitate a Anti-Romaniei in care era incatusata - si la redobandirea naturii ei adevarate... Mai exact, aceste schimbari nu i-au modificat decat aparentele; ele nu i-au redat fiinta ci au creat un alt fals, o alta ne-Romanie. Atata vreme cat conditia prealabila si obligatorie a reinfiintarii Romaniei autentice - lichidarea Anti-Romaniei - nu va fi indeplinita, nu va exista decat o Romanie de impostura, Pseudo-Romania..." Conditia sine qua non a revenirii la normalitate, lichidarea Anti-Romaniei inseamna "eliminarea structurilor care, sub noi nume si aparente, asigura perenitatea oranduirii impuse de Moscova la 30 decembrie 1947. Pe planul uman, ruptura cu totalitarismul marxist si dominatia sovietica inseamna, asadar, circumscrierea, izolarea si neutralizarea grupului social care asigura continuitatea Anti-Romaniei". De pe platforma acestor consideratii, analistul ii desemneaza pe responsabilii si pe profitorii unui sistem si unei stari de lucruri care doar aparent (si demagogic) au luat sfarsit odata cu caderea ceausismului, pe "beneficiarii totalitarismului marxist, ale caror pozitii publice si situatii personale se datoresc crimei, jafului si fraudei care au caracterizat modul de dominatie instaurat la 30 decembrie 1947 si, numai teoretic, abolit la 22 Decembrie 1989". Acestia sunt "oligarhia coloniala sovietica" si "Securitatea". "Am numit - precizeaza I. Varlam - "oligarhie coloniala sovietica" grupul social al responsabililor si profitorilor sistemului politic impus de Moscova, format din mandatarii locali ai Kremlinului (nomenclatura PCR si consilierii sovietici), din parentela lor (familia, neamurile si cumetriile nomenclaturii) si din clientela lor (colaboratorii si uneltele respective)". Raportat la momentul actual, termenul "sovietic" ar parea anacronic. Daca ne gandim, insa, la primul demers diplomatic al puterii instalate acum 16 ani, la comanditarii acesteia si legaturile - uneori chiar de sange - pe care demnitari postdecembristi, inclusiv din Executivul actual le au cu cei instalati de Kremlin la carma Romaniei, conchidem ca are dreptate. In ce priveste Securitatea, "instrumentul prin care "oligarhia coloniala sovietica" - o minoritate alogena si-a impus vointa in Romania, recurgand la teroare si diversiune pentru a supune si asupri majoritatea populatiei, aceasta nu a fost decat politia privata a unui partid politic, fiind folosita la subordonarea statului fata de interesele particulare ale unui grup dependent de o putere straina, Securitatea a fost creata la NKVD tocmai pentru a asigura subordonarea tarii noastre fata de Rusia, o vocatie a carei continuitate a fost clar pusa in evidenta de rolul jucat in inlaturarea lui Ceausescu, inscenata si regizata de KGB". In ce priveste SRI, acesta "isi va pastra caracterul de politie politica, adica de instrument al partidului caruia ii sunt rezervate serviciile sale si, in primul rand, "informatiile" pe care le produce amestecand adevarul cu minciuna, in conditiile in care "terorizarea populatiei nu mai este necesara acolo unde opinia publica poate fi manipulata prin dezinformare". Iar cum dezinformarea afirma autorul este principala componenta a diversiunii, ca metoda de guvernare a partidelor "iscate din PCR", "se poate spune ca SRI nu se deosebeste prea mult de Securitate prin activitatile sale". In cele peste 450 de pagini, Ion Varlam abordeaza teme precum "Romania si Uniunea Europeana", "Rusia, eterna primejdie", "Alte noi fete ale Romaniei securiste", "Regimul Constantinescu sau falsa schimbare", "Ion Antonescu si demnitatea statului roman", "Exilul, eternul dusman al regimului de la Bucuresti"... Este semnificativa distinctia pe care o face Ion Varlam intre continutul notiunilor "exil" si "diaspora" si, mai ales, intre "exil" si "disidenta": "Exilul este indiscutabil acea parte a natiunii care a sustinut in modul cel mai constant si mai intens, dar si mai competent, cauza romaneasca in anii comunismului, mai cu seama dupa ce nu a mai existat nici o posibilitate de a combate totalitarismul marxist dinauntru. La aceasta imposibilitate a contribuit in mod pervers si disidenta, aceasta iscusita gaselnita a KGB-ului, gratie careia structurile vechiului sistem isi asigura acum perenitatea imprumutand vocabularul si hainele democratiei". (Inclinam sa-i dam dreptate daca ne gandim la alipirea unor disidenti de partide zamislite in matca PCR). Vasta panorama a vietii politice romanesti cu accent pe perioada post decembrista - lucrarea excelentului politolog Ion Varlam iese din tiparele "analizelor" si "talk-show"-urilor care bombardeaza pana la satietate publicul, nu rareori fiind vorba de insailari de cuvinte goale. In ce priveste sintagma "Conspirarea deconspirarii" din titlu, aceasta se refera la "convertirea sistemului marxist dintr-un sistem politic inchis, intemeiat pe clandestinitate (conspiratie) intr-un mecanism intemeiat pe mimarea procedurala a sistemului advers", parodie menita sa asigure legitimitatea urmasilor revopsiti ai comunismului si necercetarea faradelegilor savarsite.

Este exact ce se intampla astazi intr-o Romanie in care se cauta cu lumanarea pretexte pentru evitarea stabilirii oficiale a vinovatilor de dezastrul tarii, de marasmul din care pare ca nu mai iesim, si pentru amanarea sine die a Procesului Comunismului. Pentru acuitatea observatiei, claritatea judecatilor asupra fenomenelor politice, distrugerea unor tabu-uri, dezvaluirile socante, nu putine, consideram cartea a fi un adevarat best-seller in sfera literaturii politologice. Cateva cuvinte despre autor: descendent al unor vechi familii din inalta boierime (Rosetti, Stirbey), este arestat in 1952, la varsta de 14 ani, si condamnat la doi ani inchisoare (din care a executat 22 de luni) pentru participare, ca liceean, la o organizatie monarhista. Dupa terminarea liceului, este admis la Institutul de arhitectura. In 1956 este rearestat pentru solidaritate cu studentii budapestani si condamnat la 5 ani. A cunoscut ororile Jilavei, Gherlei, lagarelor de exterminare de la Salcia si Periprava, apoi, la expirarea pedepsei, in 1961, a fost trimis in domiciliu obligatoriu pe Baragan, ca "element neintegrabil in mediul social, nereeducat". In martie 1965, Valery Giscard d'Estaing, atunci ministru de Externe, i-a prezentat omologului roman o lista pe care se afla si numele lui Ion Varlam. Stabilit la Paris, a absolvit Institutul de Stiinte Politice si Facultatea de Drept si stiinte economice de la Sorbona. Inscris in PNTCD, a devenit "doctrinarul de facto al democratiei crestine in Romania", fiind, dupa disparitia lui Corneliu Coposu, "constant marginalizat", ca toti rezistentii anticomunisti activi. Ultimul sau volum a aparut la editura VOG, in colectia "Controverse".

(Un articol de Alexandru Mihalcea, preluat din cotidianul Romania Libera, suplimentul Aldine)

 
"Blestemul ariciului" a castigat un premiu la BarcelonaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :439
Friday, 21 October 2005

Documentarul "Blestemul ariciului" de Dumitru Budrala a obtinut Premiul pentru cel mai bun documentar - Mentiunea speciala a juriului la Festivalul International de Documanter Docupolis de la Barcelona.

Filmul romaneasc a participat in aceasta competitie alaturi de alte pelicule din Spania, SUA, Belgia, Israel, Franta, Suedia, Olanda, Bulgaria, India, Croatia, Canada, Finlanda sau Argentina, informeaza pagina de web a festivalului. "Blestemul ariciului" a mai castigat in acest an si Marele Premiu la Festivalul de la Sf. Gheorghe.

Documentarul lui Dumitru Budrala este povestea unei familii sarace de romi care incearca sa supravietuiasca intr-o iarna grea. Filmul este un cine-verite, care trece dincolo de stereotipuri si idei preconcepute despre etnia roma, devenind povestea unei familii sarace care incearca sa supravietuiasca si sa depaseasca fiecare zi. Pana in momentul de fata, documentarul a mai fost invitat sa participe la aproximativ 20 de festivaluri, inclusiv la cel mai mare eveniment de acest fel dedicat documentarelor, de la Amsterdam. In noiembrie, filmul va fi proiectat la Berlin in cadrul festivalului international Balkan Blackboxdoc si la DokMa in Maribor, Slovenia. "Blestemul ariciului" va putea fi vazut si in la Bucuresti la Institutul Cultural Roman.

 
Steven Spielberg va regiza la Cluj un al doilea PianistPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Friday, 21 October 2005

Regizorul american Steven Spielberg intentioneaza sa realizeze anul viitor o productie cinematografica la Cluj, dupa un scenariu bazat pe un roman scris de Lucia Daramus.

Aceasta a pus pe hartie povestea unei evreice care a stat ascunsa mai mult de un an in subsolul unei clinici medicale din Cluj, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, informeaza un cotidian constantean. La randul sau clujeanca, Lucia Daramus a plecat de la povestea reala intamplata in urma cu 60 de ani si a scris cartea Hannja. Steven Spielberg si-ar dori sa regizeze viitorul sau film chiar in subsolul Clinicii Medicale III, locul de desfasurare al povestii relatat pe larg in carte. Romanul Luciei Daramus, desi inca neterminat, a si primit in vara acestui an un premiu national de proza, la concursul literar "Pavel Dan". Dupa finalizarea a textului in limba romana, "Hannja" va fi tradus si in limba engleza de catre britanicul Richard Procter, profesor de limba engleza la Facultatea de Litere din Cluj.

Subiectul care va fi tratat in filmul regizorului american nu este unul inedit pentru cinematografie, in urma cu cativa ani cineastul Roman Polanski transpunand pe pelicula o intamplare similara in filmul Pianistul. Pelicula reda viata unui tanar pianist evreu care si-a petrecut mai mult timp ascuns intr-o casa parasita, tot in timpul razboiului, fiind ulterior salvat de un militar german, in semn de apreciere a talentului sau muzical.

 
Steaua a stralucit aseara in GhenceaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :588
Friday, 21 October 2005

Steaua s-a impus aseara in Ghencea cu scorul de 4-0 in fata francezilor de la Lens, dupa un regal nimicitor de goluri si faze de poarta care au socat apararea franceza.

Victoras Iacob, in minutul 14, Goian in minutul 17 si Dica in minutele 44 si 62 au fost marcatorii golurilor care au ingenuncheat Lens-ul aseara in Ghencea. Dupa ce la pauza stelistii au intrat la vestiare cu un avantaj de trei goluri in fata francezilor, nimic nu a mai putut sa-i opreasca pe elevii lui Protasov, care au incheiat prima partida din grupele Cupei UEFA, in glorie si cu mari sperante.

Antrenorul lui Lens, Francisc Gillot crede, dupa meciul de aseara, ca Steaua ar trebui sa joace in Liga Campionilor. Steaua este favorita la calificare, pentru ca este nevoie de doua victorii, iar Steaua a castigat deja un meci. Valoarea echipei ii permitea sa fie in Liga Campionilor in locul lui Rosenborg. Din ce am vazut, locul Stelei era in Liga Campionilor a spus Gillot.

 
Scor alb dezolant pentru DinamoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :479
Friday, 21 October 2005

Intr-o seara ce ar fi putut sa fie inca un moment magic pentru fotbalul romanesc, cea de-a doua echipa romaneasca din grupele Cupei UEFA, Dinamo, n-a reusit aseara sa inscrie in fata olandezilor de la Heerenveen.

Partida desfasurata, de la ora 21.45 in Stefan cel Mare, s-a incheiat asa cum a si inceput, la scorul alb de 0-0. Spre deosebire de anticiparile optimiste de dinaintea meciului jucatorii antrenati de Ioan Andone nu au reusit sa se mobilizeze nici cat sa inscrie macar o singura data in fata unor adversari cotati ca cei mai slabi din grupa lui Dinamo. Alb-rosii erau singuri ca vor trece fara probleme de Heerenveen, insa ei nu au mai reusit performantele din calificari, nu au fructificat ocaziile avute in primele minute de joc, la fel cum nu au putut sa obtina un avantaj in fata olandezilor, desi au dominat intreaga partida.

 
Diaspora romana vrea parlament unicameral si vot uninominalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 21 October 2005

Agentia de presa a romanilor de pretutindeni, Romanian Global News, a initiat in data de 20 septembrie, pe pagina sa de web, un sondaj de opinie, destinat romanilor de pretutindeni, ce isi propunea sa afle raspunsurile acestora la doua dintre cele mai dezbatute teme din ultima perioada: parlamentul unicameral si votul uninominal.

Fara sa pretinda ca este un sondaj de opinie profesionist, sondajul Romanian Global News este, totusi, un instrument prin care se pune in evidenta modul in care gandeste Diaspora romana referitor la probleme stringente legate de politica interna a Romaniei.

Cei mai multi romani din Diaspora doresc, conform rezultatelor sondajului, parlament unicameral si vot uninominal, exprimandu-se, astfel, in acelasi sens in care a facut-o in repetare randuri si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Astfel, la intrebarea Ce cred cetatenii romani din afara granitelor ca este mai eficient?, 63.7% dintre repondenti au raspuns parlament unicameral, in timp ce pentru forma actuala a parlamentului, bicamerala, s-au pronuntat numai 36.3%. Intrebati, in continuare, Ce cred cetatenii romani din afara frontierelor ca este mai relevant pentru alegatori? o majoritate covarsitoare, de 80.4% a raspuns vot uninominal, iar pentru vot pe liste au optat numai 19.6% dintre repondentii sondajului.

Mentionam ca acest sondaj, realizat de Romanian Global News, a putut fi accesat pe pagina de web a agentiei, in perioada 20 septembrie-21 octombrie, perioada in care si-au putut exprima, astfel, optiunile, toti cei care au intrat pe pagina.

 
Tinerii de la Noua Generatie au propria revistaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :412
Friday, 21 October 2005

Organizatia de tineret Noua Generatie, institutie autonoma a Partidului Popular Crestin Democrat din Basarabia, si-a lansat oficial primul numar din revista proprie, in cadrul Conferintei Nationale desfasurate in aceasta luna.

Noua publicatie periodica se vrea a fi canal de comunicare intre organizatie si Societatea Civila, informeaza Noua Generatie. Primul numar a fost distribuit in cadrul Universitatii de Stat din Moldova, Universitatea Tehnica din Moldova, Universitatea de Medicina, Academia de Studii Economice, dar si in licee. De asemenea, revista a ajuns in toate centrele raionale din Basarabia.

Publicatia are ca scop oferirea unei informatii utile pentru tineri, fiind o adevarata alternativa la ziarele cu caracter comercial, fiind distribuita gratuit si deschisa spre colaborare. "Noua Generatie" poate fi procurata la sediul organizatiei, la adresa Chisinau, str. N. Iorga 8, tel. 224891, 233356.

 
Victimele inundatiilor din Romania, ajutate de Round Table SocietyPDF Print E-mail
Illinois, SUA/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 21 October 2005

Round Table Society organizeaza sambata, 22 octombrie, de la ora 18:00, la DuPage Club din orasul american Oakbrook Terrace, o cina festiva urmata de o licitatie de caritate cu scopul de a strange fonduri pentru victimele inundatiior din Romania si pentru cele afectate de uraganele Katrina si Rita.

Invitatii speciali ai acestei manifestari sunt mezzo-soprana Nicoleta Ghita si talentatul pianist si violonist Ryan McFaul, in varsta de numai sapte ani, informeaza portalul Round Table Society. La licitatie vor fi scoase picturi originale in acril si ulei, desene semnate de copii si bijuterii cu criastale Swarovski, toate fiind insotite de certificate de autenticitate. Pretul unui bilet de participare este de 120 de dolari per persoana sau 1300 de dolari de masa. In acest bilet sunt incluse felurile de mancare servite pe durata serii si spectacolul oferit de cei doi artisti. Rezervarile se pot face on-line, de pe site-ul www.roundtablesociety.org, adresa valabila si in cazul in care cineva vrea sa sustina aceasta actiune, dar nu poate sa participe personal la eveniment. Cecurile mai pot fi trimise la adresa Round Table Society NFP, 2408 N Kedzie Ave, Chicago, IL 60647, cu mentiunea "Katrina & Rita Relief Efforts, Romanian Flood Relief Efforts ori ambele. Round Table Society. Persoanele care vor apela la una dintre formele de mai sus de inscriere vor primi un e-mail de confirmare din partea societatii care va contine rezervarea on-line si chitanta pentru cec.

Round Table Society este o organizatie non-profit romano-americana al carui scop este sa faciliteze schimburile interculturale dintre cele doua tari. Totodata, misiunea acesteia este sa intareasca comunitatea romano-americana si sa creeze un sentiment de unitate in randul acesteia.

 
50 de euro pentru pemisul de sedere in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :449
Friday, 21 October 2005

Fiecare cerere de eliberare a unui permis de sedere din partea romanilor din Italia, ca de altfel, din partea tuturor imigrantilor din aceasta tara, ar putea costa 50 de euro.

Conform unei propuneri venite din partea grupului Carroccio, din Senatul italian, aceasta taxa ar trebui introdusa printr-un amendament la legea fiscala italiana, informeaza publicatia italiana Il Passaporto. Presedintele grupului Carrocio din Senat, Ettore Pirovano a aratat ca resursele provenite din aceasta taxa ar putea merge catre institutiile statului si ar putea deveni fonduri folosite in lupta impotriva imigratiei clandestine. In fiecare an, sunt aproximativ un milion de cereri pentru permisul de sedere din partea imigrantilor, inlcusiv reinnoirile. Daca la fiecare cerere s-ar plati o contributie de 50 de euro, suma totala s-ar ridica undeva la valoarea de 50 de milioane de euro, se arata in textul inaintat de Carrocio.

 
Tezaur romanesc - Un joc al traditiilor si obiceiurilorPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 21 October 2005

Concursul "Tezaur romanesc", desfasurat in Ungaria, a ajuns la cea de-a VIII-a editie. Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria organizeaza in mod traditional toamna o intrecere pentru elevii scolilor generale romanesti din Ungaria.

Si de data aceasta, la 14 octombrie, sediul din Jula al Institutului de Cercetari a servit ca loc de desfasurare a concursului, la care in anul acesta s-au inscris doar trei echipe: din Chitighaz, Jula si Micherechi, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Desi "Tezaurul romanesc" a avut ca scop de la bun inceput sa incurajeze copiii romani pentru a se apropia de comorile culturale ale romanilor din Ungaria, interesul scolilor s-a dovedit tot mai scazut din an in an, precum se vede si din numarul echipelor participante.

In ciuda acestor circumstante, editia a VIII-a a Tezaurului si-a atins scopul, concursul realizandu-se intr-o atmosfera retrospectiva in vremurile cand inca stramosii nostri au trait cu adevarat ceea ce noi astazi numim pastrarea traditiilor. Cele trei echipe, cu cate cinci membri, au facut fata la 10 probe, care apoi au fost apreciate de juriul alcatuit din presedinta dr. Maria Berenyi, directoarea Institutului, dr. Ana Borbely, dr. Maria Gurzau Czegledi, dr. Stela Nicula Machhour, Emilia Martin si Elena Csobai, iar profesoara Florica Santau a indeplinit functia de moderator al concursului.

Echipele au prezentat, rand pe rand, verbal si prin obiecte, viata traditionala, religia, ocupatiile, locuinta, portul, obiceiurile sau graiul bunicilor, al familiilor romanesti; cate-o institutie romaneasca, ca de pilda biserica, scoala, casa-muzeu sau institutie culturala; viata si activitatea unei personalitati de seama a romanilor din Ungaria din secolul al XVIII-lea si inceputul secolului al XX-lea; porecle din localitati romanesti; obiceiuri si credinte legate de nunta; cate-o piesa de valoare documentara, publicatie, revista, disc, CD, fotografie sau document. S-au interpretat apoi si dansuri populare din Micherechi si Chitighaz, presarate cu strigaturi de joc, precum s-au prezentat si jocuri de copii cu jucarii traditionale de pe vremuri. Alaturi de acestea, copiii au inaintat inca la inceputul concursului desene despre satul natal, accentuand caracterul romanesc al localitatii. Dupa cateva ore emotionante si distractive, juriul a luat decizia finala si a rasplatit concurentii pentru pregatirea si osteneala de care au dat dovada si in aceasta zi, cadourile fiind finantate de Institutul de Cercetari si de Fundatia pentru Cultura Romanilor din Ungaria. Locul intai a fost castigat de echipa din Jula, in timp ce pe locul al doilea s-au clasat echipele din Micherechi si Chitigaz.

Ca o incheiere a "Tezaurului romanesc 2005", directoarea Maria Berenyi a felicitat scolarii, printre altele, pentru buna lor pregatire si a multumit si profesorilor care au ajutat elevii: Ana Secan Navratil (Jula), Anamaria Dulau Cozma si Ana Netea Benye (Micherechi) si, nu in ultimul rand, Maria Sarca Zombai (Chitighaz). Dar si-a exprimat, in acelasi timp, regretul pentru interesul scazut al scolilor romanesti de a participa la acest concurs, invitand profesorii la o masa rotunda, pentru a discuta viitorul "Tezaurului romanesc". Interbata de corespondentul RGN care ar fi motivele pentru care scolile nu vor sa participe la Tezaur, directoarea Institutului de Cercetari a raspuns urmatoarele: Despre acest interes scazut pot sa spun ca a fost o evolutie. Anul trecut s-au inscris patru scoli, iar in acest an doar trei. Cazul din anul acesta, cand juriul a trebuit sa aprecieze trei scoli pentru trei locuri a fost ceva absurd. Eu recunosc ca la acest concurs copiii trebuie sa se pregateasca bine. In aceasta toamna am fost intr-o situatie grea din punct de vedere financiar, pentru ca fiecare institutie a primit doar toamna subventiile financiare, astfel s-au organizat una dupa alta programele romanesti. Poate timpul a fost scurt pentru pregatirea lor in noul an scolar si acum, toamna, s-au organizat concursuri peste concursuri, la care participa cam tot aceiasi elevi. Eu stiu ca tematica concursului nostru despre etnografie, limba, istorie locala, proza etc. este cam grea. Vom medita asupra organizarii in viitor a concursului, fiindca poate lucrurile care au fost bune in urma cu opt ani, cand s-a initiat concursul, astazi nu mai sunt potrivite.

Conceptie noua

- Institutul si cercetatorii sunt parteneri pentru profesori si elevi. Daca ei considera bune concursurile despre cultura romanilor din Ungaria, pentru a motiva copiii sa invete despre aceasta, atunci merita sa se continue, dar poate altfel. Concursul "Tezaur romanesc" il putem concepe si ca o materie auxiliara a orelor de cultura si civilizatie din cadrul scolilor generale romanesti. Aici elevul imbraca portul popular, danseaza pe muzica romaneasca si nu invata doar teorie. Ne vom decide in viitorul apropiat cum sa modificam concursul ca sa atragem cat mai multi scolari. Nu putem sa nu observam ca avem trei scoli care domina in invatamantul romanesc din Ungaria, Micherechi, Chitighaz si Jula, dar dorim sa incurajam si scolile din Bihor sa intre in acest circuit. Trebuie sa ne gandim asupra unei forme a Tezaurului ca si scolile bihorene sa se implice. Totusi este greu sa se intocmeasca o tematica la fel de usoara sau grea atat pentru elevii din Bihor, cat si pentru cei din Bichis. Poate ar trebui sa organizam concursul in doua runde, pentru elevii din scolile generale si pentru liceeni. Liceenilor nu li s-a organizat inca un astfel de concurs. La aceste intreceri nu victoria este cel mai mare lucru, ci insusirea cunostintelor referitoare la cultura romanilor din Ungaria. Bineinteles, daca vom vedea ca nu mai este interes pentru "Tezaur romanesc", nu tinem sa-l organizam cu orice pret. Soarta concursului "Tezaur romanesc" va fi reconceputa in viitorul apropiat.

In ciuda acestor probleme, participantii au cazut de comun acord ca editia din acest an a concursului a fost cea mai reusita, fapt ce poate incuraja organizarea si pe mai de parte a "Tezaurului romanesc".

 
Ziua Culturala a Romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Giua, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :388
Friday, 21 October 2005

Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria si Centrul de Documentare si Informare al ATRU vor organiza, sambata, 22 octombrie, Ziua Culturala a Romanilor din Ungaria.

Festivitatea va incepe la ora 11.00, si va fi gazduita de Centrul Cultural Romanesc din Giula, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. La aceasta manifestare isi vor da concursul formatii folclorice, coruri si solisti romani din Ungaria.

 
Cursuri de dansuri folclorice romanesti pentru romanii din BrestPDF Print E-mail
Brest, Franta/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 21 October 2005

Incepand din data de 2 noiembrie, doi romani aflati la Brest, Nicolae si Sanda Balaban vor preda, pentru romanii din aceasta regiune, dar nu numai pentru ei, cursuri de dansuri folclorice romanesti, din toate zonele Romaniei.

Cursurile se vor tine in fiecare zi de miercuri, timp de o ora, in intervalul 19.00-20.00, la Centrul Socio-Cultural LEscale, din rue Sysley, in Brest. Cursurile se vor tine in perioada 2005/2006, si vor cuprinde 25 de sedinte.

Pentru membrii Asociatiei Doina Finistere-Roumanie, cursurile vor costa 3 euro pe sedinta, adica 75 de euro pe an, care se pot plati fie la inceputul cursurilor, fie in trei rate a cate 25 de euro, platibile in lunile noiembrie, ianuarie si aprilie. Pentru membrii asociatiei taxa este de 1,5 euro pe sedinta, adica 37.5 euro pe an, care se platesc la inceputul cursului integral, sau in trei rate de cate 12.5 euro, in lunile noiembrie, ianuarie si aprilie. Inscrierile pentru cei interesati se fac la secretariatul Asociatiei Doina, la numarul de telefon 02.98.47.67.38, la adresa de e-mail seretariat@doina.fr, sau prin posta, la adresa Aurora Bernicot, 70 rue Rozavel-29200 Brest.

 
Cursuri de calculatoare pentru romanii din GeorgiaPDF Print E-mail
Georgia, SUA/Romanian Global News
Accesari :456
Friday, 21 October 2005

Biserica romaneasca Sfanta Maria din Norcross, statul american Georgia, va incepe duminica, 23 octombrie, o serie de cursuri pentru utilizarea computerului pregatite si predate special pentru membrii comunitatii sale.

Cursurile sunt gratuite, dar necesita o inscriere in prealabil, informeaza portalul parohiei ortodoxe romane. Aceste cursuri vor fi predate in fiecare duminica, de la ora 13:00, intr-una din salile de clasa a bisericii, pe trei nivele: incepatori, medii si avansati. Parohia face apel la toti credinciosii sa se alature acestei initiative si sa sprijine desfasurarea cursurilor prin toate mijloacele. Persoana de contact in aceasta privinta este George Sorescu care poate fi contactat la telefonul 404 518 2042.

 
Case populare pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :418
Friday, 21 October 2005

Cetatenii romani romani care au permisul de sedere sau permisul de munca in regula, pot prezenta o cerere pentru repartizarea unei case populare, in Italia.

Cererile se pot prezenta in institutiile autonome case populare, care exista in fiecare primarie, iar cererea trebuie sa fie insotita de o serie de documente personale si fiscale care sa ateste situatia socio-economica a celui care solicita casa populara. In baza acestei cereri, se va face o selectie graduala, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Ar trebui sa obtina astfel de case cetatenii straini, care au venituri mici, situatii personale dificile, si, eventual, copii minori in intretinere. Atunci cand se primesc cererile, de cele mai multe ori se intocmeste o lista de prioritati in care se tine cont, in primul rand, de imigrantii aflati in situatii disperate. Aceasta este teoria, dar, din pacate, in practica, in Italia casele populare nu se dau niciodata celor care au cu adevarat nevoie de ele, fiind date dupa criterii populare. Daca nu ai cunostinte influente este foarte dificil, daca nu imposibil sa reusesti sa primesti o casa sociala sau populara, spune avocatul Giancarlo Germania, citat de Actualitatea Romaneasca. Totodata, Germania, recomanda tuturor cetatenilor romani din Italia sa se inscrie pe listele de asteptare pentru case populare, mai ales daca au permisul de sedere in regula, pentru ca pana la urma Italia este tara miracolelor.

 
Romanii si cehii din Praga au participat la o prelegere romaneascaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 21 October 2005

Sectia de limba romana a Facultatii de filologie din cadrul Universitatii Caroline di Praga a organizat miercuri, 19 octombrie, in colaborare cu Institutul Cultural Roman din Praga, in aula Universitatii Caroline, o prelegere sustinuta de prof. dr. Mariana Net, cercetator la Institutul de Lingvistica din Bucuresti.

Tema prelegerii a fost "Identitati urbane si codul manierelor elegante in Romania sec. XIX., informeaza Constantin Stefanoaie, directorul adjunct al ICR din Praga. La aceasta manifestare culturala au participat profesori universitari romanisti si, in special, studentii de la sectia de limba romana a Universitatii Caroline. Participantii la prelegere au apreciat in mod deosebit tematica prezentata cu profesionalism si pasiune de catre doamna prof. dr. Mariana Net.

 
Romanii din Christchurch se pregatesc sa sarbatoreasca CraciunulPDF Print E-mail
Cristchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :430
Friday, 21 October 2005

Imigrantii romani din Christchurch se pregatesc inca de pe acum pentru atmosfera magica a sarbatorilor de iarna, incercand sa construiasca un spectacol de Craciun inedit, despre si pentru romani.

Daca vrei sa beneficiezi de o atmosfera ca-n povesti, cu ocazia sarbatorilor de sfarsit de an, daca vrei sa faci o surpriza celor dragi, daca ai o idee in acest sens, daca vrei sa te exprimi, vino si alatura-te celor care incearca sa construiasca un spectacol de Craciun despre si pentru Romani in Christchurch asa suna anuntul romanilor din Noua Zeelanda. Se solicita, in mod special, atentia celor care au aptitudini muzicale si pot lua parte la formarea unui cor care va incanta audienta cu colinde romanesti, de acasa.

Prima repetitie pentru acest spectacol va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 21.00, in cladirea Peeto, in Peterborough Street 21. Christchurch.

 
Romanii din British Columbia incep inscrierile pentru RevelionPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 21 October 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia continua seria de actiuni organizate pentru membrii sai in lunile octombrie si noiembrie, acestora fiindu-le rezervate o serie de surprize.

Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, centrul a inceput din aceasta saptamana sa puna in vanzare biletele pentru Revelion 2006. Ca si anul trecut, Revelionul organizat de BCRCC va avea loc la Carpenters Hall, #726, 12th Streen, New Westminster, iar mancarea romaneasca, bautura si muzica de calitate vor contribui si in acest an la organizarea unei petreceri reusite.

Biletele pot fi cumparate de la Lucian Mircioiu (778-893-0155) si Maria Marcu (778-895-0452). Pana pe 1 noiembrie, la achizitionarea biletelor au prioritate membrii centrului, urmand ca, dupa aceasta data, biletele sa poata fi cumparate si de publicul larg, informeaza portalul oficial al centrului romanesc. Pretul unui bilet este de 85 de dolari pentru adulti si 60 de dolari pentru copiii sub 12 ani care doresc sa aiba loc la masa.

Un alt eveniment de sezon pe care il vor derula romanii din aceasta parte a Canadei este dat de iesirile la schi de la Cypress Bowl. Deoarece in cazul unui grup organizat s-ar putea beneficia de reduceri, centrul intentioneaza sa formeze un grup de peste 20 de persoane ca sa se profite, astfel, de preturile mici pentru abonamentele de grup. Pentru a beneficia de ratele speciale, romanii sunt rugati sa ia legatura cat mai repede posibil cu Irene Popescu, data limita de depunere a formularelor de inscriere fiind 30 Octombrie. Aceasta popate fi contactata la numerele de telefon 604-525-8879, 604-817-0321, sau la adresa de e-mail Irene.Popescu@telus.net.

 
Concert dedicat lui George EnescuPDF Print E-mail
Viena, Australia/Romanian Global News
Accesari :465
Friday, 21 October 2005

Liga Asociatiilor Austro-Romane a organizat, pe 15 septembrie, un concert in memoria celebrului compozitor George Enescu, intitulat O voce romaneasca in Europa.

Concertul s-a axat, prin continut si forma, de la bun inceput, pe creatia marelui nostru compozitor, fiind mai putin omagial si mai mult analitic si descriptiv. In fata unui public extrem de pretentios si obisnuit cu performante muzicale la limita de sus a maiestriei artistice, nici nu era posibila o alta solutie. Seara a fost onorata si de prezenta directorului Operei vieneze, Ioan Holender, care a evocat personalitatea lui Enescu in cateva cuvinte. Stafeta a preluat-o Maia Morgenstern care a condus spectatorii de-a lungul concertului prin cateva rascruci ale vietii si creatiei enesciene (texte traduse simultan in limba germana), informeaza Actualitatea Romaneasca. Pe langa arii cunoscute - liedurile dupa texte de Clement Marot - interpretate cu o perfectiune muzicala si actoriceasca de admirat de marea noastra soprana Leontina Vaduva sau sonata in caracter popular romanesc interpretata de doi virtuosi instrumentisti, Cristian Nenescu (vioara) si Raluca Stirbat (pian), au fost introduse in concert si piese mai rar sau deloc cantate, cum ar fi liedul Chant indou (Laura Tatulescu), Monologul lui Oedip (Sorin Coliban) si mai ales Quintetul pentru pian si corzi Opus 29, practic o prima auditie in Viena.

Spectatorii prezenti au remarcat omogenitatea prestatiei muzicale si interpretative care nu a coborat sub calificativul exceptional. Nu a fost o surpriza, daca ne gandim ca pe scena au evoluat, intre altii: cea mai buna balerina romana a tuturor timpurilor - Simona Noja - si cel mai important violoncelist austriac al momentului, Rudolf Leopold, solisti vocali de calibrul basului Dan Paul Dumitrescu si al tenorului Marian Talaba (amandoi solisti la Wiener Staatsoper). Cei 14 artisti romani prezenti in concert si oaspetii lor aveau adunate peste 60 de premii la cele mai mari competitii de specialitate din lume.

Concertul nu a ramas fara urmari. Soprana Laura Tatulescu - care a debutat pe o scena vieneza cu aceasta ocazie - a fost a doua zi invitata la o auditie la Opera din capitala austriaca si a devenit cea mai tanara solista a prestigiosului ansamblu. Pe de alta parte, muzica enesciana a intrat in programul permanent al radioului austriac, iar organizatorii au primit propuneri de itinerare a spectacolului in alte colturi ale lumii, si nu numai.

 
Castelul din Carpati va fi vizionat de romanii din FinlandaPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 21 October 2005

Asociatia culturala Romania-Finlanda si Asociatia de prietenie Finlanda-Romania vor organiza miercuri, 2 noiembrie orele 18,00 la Centrul Cultural Kaissa din Helsinki, o seara a filmului romanesc.

Pelicula care va fi prezentata in cadrul seriii respective a fost realizata la studiourile de la Buftea si se intituleaza Castelul din Carpati. Filmul dateaza din anul 1981 si este regizat de Stere Gulea. Din distributia acestuia fac parte Cornel Ciupercescu, Maria Banica, Octavian Cotescu, Zoltan Vadasz, Adrian Mazarache, Marcel Iures. Inspirat de cartea omonima a lui Jules Verne, pelicula incearca sa recreeze atmosfera Transilvaniei din secolul al XIX-lea.

Cele doua asociatii sunt conduse de Rodica Moldovan, respectiv Eera Karjalainen, informeaza Ambasaa Romaniei la Helsinki.

 
Romanii din Geneva sunt invitati la un maraton culturalPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :349
Friday, 21 October 2005

Romanii din Geneva sunt invitati sa participe la o serie de dezbateri intitulate Diferenta care se desfasoara in perioada 21 septembrie- 24 noiembrie la Teatrul Forum Meyrin din localitate, condus de Mathieu Menghini.

Institutia gazda pune la dispozitia acestui eveniment o sala de spectacole, galerii expozitionale, locuri de dezbateri si ateliere, prin intermediul carora se poate aborda, intr-o maniera pluralista, probleme de fond sau de forma, anunta portalul rou.ch. Aceasta manifestare tematica a sezonului 2005/2006 va contine o serie de spectacole, expozitii, dezbateri si forumuri la care se spera sa vina cat mai multi participanti.

 
Seara romaneasca in GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 21 October 2005

Carte si film romanesc acesta va fi programul serii de sambata, 22 octombrie, prezentat romanilor din Germania, la sala Hohoiu din Offenbach.

Seara speciala romaneasca va incepe de la ora 18.00 cu o prezenta deosebita: aceea a scriitorului roman Ion Filitti. Autor al unei interesante si vii biografii, Filitti, va fi prezent in sanul romanilor din Offenbach pentru a vorbi despre cartea sa Emigratie si calatorie, aparuta in 2004, la Bucuresti, si perceputa ca o radiografie a imigratiei romanesti de la finele secolului al XX-lea.

Seara va continua cu proiectia filmului tanarului regizor roman Radu Muntean, Furia, o pelicula ce prezinta aspecte din viata de azi a tinerilor din Romania. In rolurile principale romanii din Offenbach ii vor putea vedea pe Dragos Bucur si pe Dorina Chiriac.

 
Invitatie la dans pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :390
Friday, 21 October 2005

O noua editie a discotecii romanesti de la Londra ii invita din nou la dans pe romanii din Londra sambata, 22 octombrie.

Locul de desfasurare al acestei noi seri de distractie 100% romaneasca, dedicata romanilor din capitala britanica, este acelasi Pomodor Bar, din Bishopgate, Churchyard. Petrecerea va incepe, ca de obicei, de la ora 20.00 si va tine pana la ora 3.00 dimineata, iar intrarea va costa, ca de fiecare data, 5 euro.

 
Iordanescu ar putea antrena nationala Emiratelor Arabe UnitePDF Print E-mail
Dubai, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :579
Friday, 21 October 2005

Antrenorul roman al echipei arabe Al Ittihad, Anghel Iordanescu, ar putea deveni, in curand, antrenorul reprezentativei de fotbal a Emiratelor Arabe Unite.

Potrivit paginii web khaleejtimes.com., Nea Puiu, cum este cunoscut Iordanescu in lumea fotbalistica din Romania, a avut discutii cu reprezentantii Federatiei pentru preluarea echipei nationale. Tehnicianul nu a dorit sa ofere mai multe detalii in legatura cu acest subiect si pe marginea discutiilor cu oficialii arabi. Daca va accepta propunerea, Anghel Iordanescu ar avea ca obiectiv principal calificarea la Mondialul din 2010, performanta care ar fi remunerata cu 1.000.000 $. EAU au ratat calificarea la turneul final de anul viitor, din Germania.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions