Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Occidentul va prelua controlul asupra Transnistriei?PDF Print E-mail
Chisinau, Transilvania / Romanian Global News
Accesari :452
Sunday, 23 October 2005

Lovitura de teatru in disputa pentru Transnistria. Dupa mai multe ezitari sau manevre de distragere a atentiei, Occidentul incepe sa joace cu cartile pe masa, dand de inteles ca isi doreste mult mai mult decat o simpla retragere a trupelor si arsenalelor rusesti din regiunea separatista. Acest lucru s-a vazut mai bine ca oricand in cursul vizitei efectuate recent la Chisinau de Dmitrij Rupel, presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Promisiuni generoase

Acum e clar de ce lupta pentru Transnistria se constituie, asa cum am aratat in editorialul de vinerea trecuta, intr-un razboi al mediatorilor. Precizam o saptamana in urma ca Rusia, elaborand un memorandum Kozak-2, urmareste, de fapt, transformarea negocierilor intr-o batalie politica intre marile puteri pentru impunerea propriei viziuni asupra cailor de solutionare a diferendului. Ca la mijloc, de buna seama, e o confruntare care pe care ne-a dovedit o data in plus Rupel cand, surprinzator, nu numai ca a sustinut intru totul punctul de vedere oficial al Chisinaului asupra problemei transnistrene, ci si i-a promis sa-l ajute sa realizeze planul Iuscenko. Bineinteles, cu toate completarile votate de Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit lui, alegerile vor putea fi convocate si desfasurate numai dupa ce in regiunea separatista vor fi atestate toate premisele democratice necesare. In prezent, a subliniat Rupel, in teritoriul controlat de administratia de la Tiraspol nu exista nici pluralism, nici societate civila, nici libertate de expresie.
Rareori cand un conducator al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa nu numai ca sprijina fara rezerve si echivocuri Republica Moldova in disputa transnistreana, ci si ii face promisiuni generoase. De la Jaap de Hoop Scheffer incoace, care impreuna cu ambasadoarea americana la Chisinau, Heather M. Hodges, a ingropat, precum se stie, memorandumul Kozak, asa ceva, se pare, nu s-a mai intamplat vreodata. Fiind in mare parte dependenti de Moscova, demnitarii respectivei organizatii au scaldat-o mereu in cel mai penibil mod cu putinta. Iata ca acum, insa, spre deosebire de birocratii cracanati din OSCE care ori nu pot nicidecum sa iasa din spagat, ori stau pe doua scaune, Rupel a fost transant si a adoptat o pozitie favorabila Chisinaului, facandu-i niste avansuri neasteptate. El a mai reconfirmat ca un obiectiv prioritar pentru Occident ramane retragerea cat mai grabnica a trupelor si arsenalelor rusesti din Transnistria. A cerut, totodata, eliberarea celor doi detinuti politici de la Hlinaia, respectarea drepturilor de proprietate in satele transnistrene aflate sub jurisdictia Republicii Moldova si anularea pretinselor alegeri in sovietul suprem, programate pentru luna decembrie.
Asul din maneca presedintelui OSCE

Dar Rupel a venit la Chisinau nu numai pentru a sprijini categoric Moldova si a avertiza Transnistria s-o lase balta. El a mai avut un as in maneca, numit proiectul OSCE cu privire la controlul international asupra complexului militar-industrial din regiunea separatista. Este simptomatic faptul ca acest document Rupel l-a discutat la Chisinau cu Vladimir Voronin, ambii constatand cu satisfactie ca pozitiile lor coincid in totalitate. De unde si impresia ca scopul final urmarit de SUA si UE nu-i nicidecum evacuarea fortelor armate si munitiilor rusesti. Simpla retragere a Moscovei de pe malurile Nistrului, se pare, nu este suficienta. Aceasta pare sa fie doar o preconditie pentru preluarea controlului occidental asupra multiplelor si redutabilelor intreprinderi producatoare de arme din Transnistria. Si, deci, asupra regiunii separatiste ca atare.
Lucrurile incep sa se limpezeasca, nu-i asa? Dar si sa se precipite. Pretentiile occidentale, anuntate deschis, dovedesc fara putinta de tagada ca SUA si UE isi doresc plecarea rusilor din estul Republicii Moldova nu doar pentru a lasa teritoriul din stanga Nistrului de izbeliste. Ele insele vor sa puna mana pe acest spatiu aflat in proxima vecinatate a Aliantei Nord-Atlantice si Uniunii Europene. Prezenta ruseasca in Transnistria urmeaza sa fie inlocuita cu una occidentala.
Zarurile au fost aruncate

Ce inseamna pentru Basarabia aceasta turnura pe care o iau evenimentele? In primul rand, o conturare foarte clara a liniei de demarcare dintre marile puteri implicate in negocieri. Pe de o parte, UE, SUA, Ucraina si Moldova, pe de alta, Rusia si Transnistria. Dar si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa a fost fortata, dupa toate probabilitatile, sa joace clar de partea Occidentului, de vreme ce Rupel a etalat la Chisinau o diplomatie eminamente ofensiva. In al doilea rand, mobilizarea exemplara a Occidentului, care a aruncat zarurile si este hotarat, in sfarsit, sa incheie castigator acest meci cu Rusia. De aceea, pesemne, Voronin manifesta optimism de la un timp incoace. Ar trebui, totusi, sa si-l tempereze. Nu de alta, dar acolo unde bantuie vise aprinse, apar si vanzatori de iluzii.

Oricum, lupta pentru Transnistria intra, intr-adevar, pe ultima suta de metri. Nu-i exclus, insa, ca aceasta distanta sa fie mai greu de parcurs decat drumul lung si aparent fara de sfarsit, strabatut pana acum.

(Editorial de Petru Bogatu, preluare din cotidianul Flux)

 
Cursuri de limba romana pentru romanii din BrestPDF Print E-mail
Brest, Franta / Romanian Global News
Accesari :494
Sunday, 23 October 2005

Romanii din Brest au la dispozitei, incepand din data de 7 noiembrie, un curs de limba romana, organizat pe doua grupe: incepatori si avansati. Cursurile vor fi asigurate de Violeta Athea, sustinuta si de alti menmbri ai asociatiei, si se vor tine in fiecare luni, de la ora 18.00 la 19.00, pentru incepatori, si de la 19.00 la 20.00, pentru avansati, la Centrul Socio-Cultural LEscale din Brest. Cursurile se vor tine in perioada 2005/2006, si vor cuprinde 25 de sedinte.

Pentru membrii Asociatiei Doina Finistere-Roumanie, cursurile vor costa 3 euro pe sedinta, adica 75 de euro pe an, care se pot plati fie la inceputul cursurilor, fie in trei rate a cate 25 de euro, platibile in lunile noiembrie, ianuarie si aprilie. Pentru membrii asociatiei taxa este de 1,5 euro pe sedinta, adica 37.5 euro pe an, care se platesc la inceputul cursului integral, sau in trei rate de cate 12.5 euro, in lunile noiembrie, ianuarie si aprilie. Inscrierile pentru cei interesati se fac la secretariatul Asociatiei Doina, la numarul de telefon 02.98.47.67.38, la adresa de e-mail seretariat@doina.fr, sau prin posta, la adresa Aurora Bernicot, 70 rue Rozavel-29200 Brest.

 
Donatii din Ciaba pentru sinistratii romaniPDF Print E-mail
Bichis, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :409
Sunday, 23 October 2005

Miercurea trecuta, la 13 octombrie, reprezentantii romanilor din resedinta judetului Bichis s-au intrunit in sedinta. Membrii Autoguvernarii Romanesti din Bichisciaba au discutat doua probleme majore, si anume: s-a raportat despre vizita unei delegatii la Odorheiul Secuiesc, respectiv s-au facut pregatiri pentru Festivalul Carnatilor din Ciaba.

In urma inundatiilor din Romania, Autoguvernarea Locala din Bichisciaba si Consiliul Judetean Bichis au donat cate 5 milioane de forinti pentru sinistratii din Odorheiul Secuiesc, carora li s-au alaturat si romanii din localitate, adunand 100.000 de forinti pentru cei in nevoi. Donatia pentru localitatea infratita cu Bichisciaba a fost trimisa prin Crucea Rosie cu cateva saptamani in urma. Organizarea celei de-a 13-a editii a Targului si Expozitiei Internationale EXPO la Odorheiul Secuiesc, la care participa si firme din Ungaria, respectiv din Bichisciaba, a fost un bun prilej pentru presedintele Autoguvernarii Romanesti din Ciaba de a vizita, intre 28 septembrie-2 octombrie, semenii din localitatea infratita. Dupa cum Gheorghe Gros a informat reprezentantii romani, in cursul sederii sale in localitatea majoritar maghiara, a vizitat romanii sinistrati. La acest capitol, domnul Gros si-a exprimat regretul pentru faptul ca nu a reusit sa afle despre pagubele adevarate ale romanilor, deoarece preotul ortodox care a unit romanii de aici a decedat cu cateva saptamani in urma intr-un accident si inca nu s-a gasit o alta persoana pentru inlocuirea lui. Gheorghe Gros, insa, a mai accentuat autoritatilor si la fata locului ca donatiile romanilor din Ciaba sa ajunga la localnicii romani, care traiesc in minoritate in propria lor tara. "La deschiderea targului EXPO, primarul Szasz Jeno a vorbit despre inundatiile din zona, insa nu a pomenit donatia de peste 10 milioane de forinti primita din judetul Bichis si localitatea lor infratita din Ungaria", a mai afirmat presedintele roman, dupa care a subliniat ca in ciuda incercarilor din zonele afectate, oamenii lucreaza cu mult optimism pentru reconstruirea caselor si a localitatilor.

Dupa aceste discutii, membrii autoguvernarii romanesti au discutat problemele organizatorice de la Festivalul Carnatilor din Bichisciaba, care se desfasoara intre 20-23 octombrie, si la care romanii din localitate au invitat reprezentantii orasului infratit Beius, respectiv ai Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad.

In continuare, membrii autoguvernarii au discutat despre reusita Concursului de povesti, la care au participat peste 60 de elevi romani din Ungaria, dar au cazut de comun acord ca la anul concursul sa se organizeze primavara, ca programul elevilor sa nu fie supraincarcat cu diferitele concursuri din toamna.

La urmatorul capitol, Gheorghe Marc a oferit cateva informatii despre vizita la Jula a ministrului roman de externe Mihai Razvan Ungureanu, care dupa intalnirea cu omologul sau maghiar, Somogyi Ferenc, a stat de vorba si cu reprezentantii institutiilor romanesti din Ungaria. Apoi, domnul Marc a raportat si despre sedinta recenta de la Chitighaz a Uniunii Autoguvernarilor Romanesti din Judetul Bichis, la care s-au discutat probleme legate de alegerile minoritare din anul viitor, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.  

 
Parohia Bunavestire din Toronto ar putea infiinta o Scoala RomaneascaPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :458
Sunday, 23 October 2005
Parohia romana greco-catolica Bunavestire din Toronto si-a propus sa desfasoare in cadrul sau o Scoala Duminicala. Aceasta ar putea sa contina ore de religie (cateheza), care s-ar adresa copiilor pe grupe de varsta si ar putea fi sustinute fie de catre un profesor cu pregatire in acest domeniu, fie de catre preotul paroh, informeaza biserica romaneasca. In cadrul scolii ar mai fi puse in practica cateva ore in care sa se predea elemente de baza ale identitatii romanesti, precum ar fi limba romana, istorie, geografie, folclor sau arta, dar se vor face si meditatii scolare la anumite discipline la care copiii intampina greutati. Parintele paroh Emil Jude asteapta un raspuns de la prainti in ceea ce priveste aceste propuneri, precum si preferintele lor.
 
Program de toamna plin pentru romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada / Romanian Global News
Accesari :456
Sunday, 23 October 2005
Locul de intalnire al romanilor din provincia canadiana British Columbia, Centrul Comunitar Romanesc, se dovedeste a fi un loc in care se organizeaza activitati multiple si interesante.

Astfel, in aceasta toamna, directorul centrului, Lucian Mircioiu, le propune romanilor sa ia parte la un curs de dans de societate (latino, vals, tango), pentru care trebuie sa se ia legatura cu Bogdana Mircioiu (mbogdanaa@yahoo.ca), un club de Poker, contact la adresa de e-mail  lucianm@romanians.bc.ca, un teatru de papusi, si, ca o sugestie, cursuri de echitatie, daca se va reusi achizitionarea unui cal de calarie, al carui pret este de 1500-2000 de dolari, la care se adauga alti 400 de dolari pentru intretinerea lunara a animalului.

Totodata, centrul le mai sta la dizpozitie romanilor si cu sala de activitati, care poate fi inchiriata pentru zile de nastere, petreceri, nunti, botezuri, conferinte sau intalniri de afaceri, informeaza portalul centrului. Preturile de inchiriere sunt de 20 de dolari pentru o ora si 150 de dolari pentru o seara. Se acorda reduceri pentru inchirieri pe termen lung si membrilor BCRCC cu contributia platita la zi.

 
Romancele din Cleveland se intalnesc la o seara dansantaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA / Romanian Global News
Accesari :410
Sunday, 23 October 2005
Comitetul de doamne de la Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland va organiza sambata, 12 noiembrie, de la ora 18:00, o cina dansanta. La petrecere se vor servi preparate traditionale romanesti si se va dansa pe ritmurile formatiei Transilvania, anunta buletinul parohial al catedralei romanesti. Biletul de participare costa 25 de dolari, pensionarii si copiii cu varsta intre 11 si 18 ani platind 15 dolari. Pentru copiii mai mici de zece ani, intrarea va fi gratuita. Rezervarile se pot face pana pe 6 noiembrie la Eliza Balos, numar de telefon 216-251-6002, sau la Maria Diaconu, 440-846-5102.
 
Ethan Hawke vine la Bucuresti pentru un Halloween romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :446
Sunday, 23 October 2005
Actorul american Ethan Hawke va fi pe lista invitatilor primei petreceri de Halloween la Casa Poporului, pe care o va organiza sambata, 29 octombrie, mama actorului, Leslie Hawke,  impreuna cu asociatia Ovidiu Rom.

Evenimentul de la Bucuresti isi propune sa atraga atentia asupra copiilor defavorizati din tara nosatra, in mod special a celor care nu beneficiaza de educatie in plus fata de ciclul primar, informeaza businessromania.com. La evenimentul organizat de mama starului de la Hollywood sunt asteptati sa vina nume importante ale scenei politice romanesti, printre care premierul Calin Popescu Tariceanu, George Copos si Mihaela Geoana.

Petrecerea va incepe la ora 23:00, dupa cina de Halloween, si ii va avea ca invitati pe Loredana, DJ Arabus i DJ Rhadoo.

Deoarece aceasta este o petrecere in care invitatii sunt asteptati sa vina deghizati, Opera Romana, Teatrul National sau studiourile de film le pot oferi costume diverse. Cea mai interesanta costumatie va primi un premiu important, iar cei care vor decide numele castigatorilor vor fi Loredana, Ethan Hawke si Bryan Jardine. Cei care nu doresc sa vina deghizati, mai au la dispozitie varianta de costum negru obisnuit, la care se vor adauga masti ce se pot cumpara de la intrarea la petrecere.

 
Toate asociatiile romanesti din Germania se intalnesc in noiembrie la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :547
Sunday, 23 October 2005
Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania organizeaza sambata, 12 noiembrie, la Ambasada Romaniei din Berlin,  in cooperare cu Forumul Germano-Roman din Berlin, intrunirea anuala a tuturor organizatiilor romanesti si romano-germane din Germania. Traditionala manifestare va fi gazduita de misiunea diplomatica romana din capitala Germaniei, cu sprijinul Institului Cultural Roman din Berlin, informeaza un comunicat de presa LARG. La eveniment vor lua parte si oficialitati romane din Departamentul Romanilor de Pretutindeni (DRP) si MAE. LARG va prezenta in cel mai scurt timp programul complet al acestei intruniri, se mai arata in comunicat.
 
"Badaranii", in premiera la JulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :609
Sunday, 23 October 2005

Seara zilei de 12 octombrie 2005 va fi, probabil, una greu de uitat pentru cei care au venit la Centrul Cultural Romanesc din Jula ca sa vada piesa "Badaranii" de Carlo Goldoni, in interpretarea unor actori tineri de la Teatrul "Constantin Nottara" din Bucuresti. Sub bagheta regizorala a celebrului actor-profesor Adrian Pintea s-a nascut un real eveniment teatral, cu un impact deosebit asupra publicului.

Studentii care in primavara acestui an erau inca in anul IV actorie la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, s-au gandit sa prezinte acest spectacol in mai multe comunitati romanesti din jurul granitelor Romaniei. Pentru aceasta, au obtinut sprijinul Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni. Peste tot unde au pus in scena piesa lui Goldoni, au inregistrat mari succese. In primavara acestui an, ea se juca de catre aceeasi trupa la Bucuresti, cu un succes imens, seara de seara in fata unei sali arhipline. Insa, din cate am aflat, aceleasi reactii de multumire le-au avut si romanii din jurul granitelor.

Vorbind despre actori si piesa, directorul adjunct al Teatrului "C. Nottara", Liviu Ureche, care i-a insotit pe tineri pe toata durata turneului, ne-a marturisit ca "sunt cu totii foarte talentati. Desi nu sunt actori la Teatrul Nottara, joaca acest spectacol sub egida teatrului. Mircea Diaconu, directorul institutiei, s-a oferit sa le acorde sprijinul logistic pentru realizarea acestui spectacol si, bineinteles, cu tot ce inseamna sali de spectacole, dotari, tot ce au nevoie pentru ca este un om dintre oamenii care doresc sa sprijine tinerii".

Interesandu-ne de succesul repurtat la confratii nostri romani din celelalte tari invecinate, am primit urmatorul raspuns: "Am inceput turneul in Bulgaria, la Vidin, am continuat in Serbia, la Varset, Zaicieri si Belgrad. Am gasit oameni deosebiti, la fel ca aici, romani adevarati, care ne-au ajutat si ne-au pus la dispozitie toate conditiile necesare. Nu vreau sa trec fara sa remarc faptul ca, in pofida asteptarilor, am gasit la dumneavoastra o sala extraordinara, un public minunat. Din pacate, la Teatrul National din Belgrad am avut neplacerea, din cauza faptului ca se mai jucau 4 premiere in aceeasi seara, sa avem o sala mai mica, neincapatoare, in care a trebuit sa construim practic totul de la-nceput, de la pereti, dupa care sa asezam decorurile, iar aici, unde ne asteptam mai putin, am gasit tot ce trebuia sa fie intr-un teatru national. Asta ca lauda, multumesc eu in primul rand, in numele Teatrului Nottara si in numele actorilor. Si am convingerea ca aceasta colaborare poate continua, deoarece cu toti oamenii cu care am luat legatura pe parcursul turneului am stabilit ca vor mai avea loc si alte colaborari culturale, iar Teatrul Nottara poate sa deplaseze si alte spectacole la fel de bune, cu nume mari ca Mircea Diaconu, Diana Lupescu, Bebe Cotimanis, Alexandru Repan si multi altii, de la comedie pana la tragedie pentru orice fel de public, care gusta teatrul din toate punctele de vedere."

Seara a fost una foarte reusita. In urma unor momente cu adevarat vesele, publicul, alcatuit din elevi de la liceu si personalitati ale vietii culturale si spirituale a orasului, adesea au intrerupt spectacolul, pur si simplu, pentru cateva secunde, cu aplauzele care la sfarsit parca nu mai conteneau.

Dupa spectacol, aproape de miezul noptii, actorii si-au strans mastile si decorul si au urcat din nou in autocar, in zorii celeilalte zile, pentru a-si continua drumul catre Ucraina si Republica Moldova, sa faca cunoscut si romanilor din aceasta parte a Europei umorul goldonian.

 
Mister Jazz omagiat la ParisPDF Print E-mail
Franta, Paris / Romanian Global News
Accesari :385
Sunday, 23 October 2005

Salonul de Aur al Hotelului Behague din Paris, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris, va gazdui luni, 24 octombrie, manifestarea intitulata Carte Blanche a Johnny Raducanu.

Evenimentul se va desfasura de la ora 20.00 si va implica o taxa de participare de 5 euro. Intrarea va fi gratuita pentru posesorii cardului de Prieten al Institutului Cultural Roman din Paris. Rezervarea va fi insa indispensabila si va putea fi facuta la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

La varsta de 74 de ani, Johnny Raducanu, supranumit Mister Jazz al Romaniei de catre Duke Ellington este un star. El s-a aflat, de-a lungul carierei sale de 50 de ani, alaturi de unele dintre cele mai mari nume ale jazz-ului international, printre care Louis Armstrong, Keith Jarrett sau Stanley Clarke, si a inregistrat cu Art Farmer, Frederich Gulda, Slide Hampton, Barney Kessel sau Guido Manusardi, informeaza ICR Paris. Statutul sau de vedeta este confirmat de numeroasele recompense pe care artistul le-a primit de-a lungul carierei sale, printre care si Premiul de Excelenta, acordat de Uniunea Compozitorilor din Romania si o recunoastere internationala ca membru onorific al Academiei de Jazz din New Orleans. Sfidand anii care trec peste el, Johnny continua sa apara in numeroase festivaluri. El iubeste Parisul care ramane pentru el o sursa de inspiratie, asa cum a fost si pentru Enescu, Brancusi, Ionescu sau Cioran. Desi a compus si a lucrat foarte mult de-a lungul timpului, Johnny Raducanu nu a inregistrat decat 6 LP-uri si 4 CD-uri. Noul sau album este, deci un eveniment, pentru ca aduce laolalta compozitii inedite si bucati preferate precum October Song sau Tescani 84.

 
Recital de orga cu G.A. Dan la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :349
Sunday, 23 October 2005
Profesorul roman G.A. Dan, organist amator, va sustine duminica, 23 octombrie, la biserica evanghelica Glaubenskirche din Berlin, un concert de binefacere in beneficiul unui proiect romanesc. Initiativa organizarii unui concert de beneficiu pentru sprijinirea unui proiect romanesc a aparut in cadrul dialogului cu membrii Comunitatii evanghelice din Alt-Tempelhof, Berlin,  comunitate care este angajata  in multiple proiecte sociale si umanitare in Romania. (Pastorul Frank Jordan este casatorit cu o romanca). Concertul va fi organizat in colaborare cu Landesverband Berlin der Siebenbuergen.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions