Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Tinerii romani de elita isi vor promova taraPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :349
Monday, 24 October 2005

O delegatie a Ministerului Integrarii Europene, in parteneriat cu Junior Chamber International Romania, a plecat duminica, 23 octombrie, la Viena, unde va participa la cel de-al 60-lea congres mondial al Junior Chamber International (JCI).

Evenimentul este cu atat mai important, cu cat promovarea Romaniei cu ajutorul tinerilor de elita din tara noastra face parte din strategia de comunicare a Ministerului Integrarii Europene. Avem incredere ca membrii delegatiei, tineri oameni de afaceri, dar si viitori lideri in domeniile economic sau politic, vor prezenta in mod autentic valorile tarii noastre celor peste 5000 de participanti la congres, a declarat ministrul integrarii, Anca Daniela Boagiu.

Specialistii in comunicare ai Ministerului Integrarii Europene vor fi alaturi de delegatia JCI Romania pe intreaga durata a evenimentului. Acestia vor gestiona un stand de prezentare a Romaniei, unde vor fi disponibile brosuri si materiale de prezentare a tarii noastre. Delegatia este sustinuta si de ambasadorul Romaniei in Austria, Andrei Corbea-Hoisie, se arata intr-un comunicat de presa emis de MIE.

Congresul Mondial JCI 2005 a ajuns la cea de-a 60-a editie si reprezinta cel mai important eveniment anual al acestei organizatii, adunand in fiecare an peste 5000 de participanti, lideri politici, presedinti de companii, ambasadori, antreprenori si membrii JCI din peste 100 de tari.

Junior Chamber International (JCI) este cea mai mare organizatie mondiala de tineri lideri si antreprenori, cu peste 200.000 de membrii activi in peste 100 de tari.

 
1,2 milioane de euro pentru securitatea alimentara a BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :353
Monday, 24 October 2005

Prima transa in valoare de 1,2 milioane de euro dintr-o asistenta financiara nerambursabila, acordata de Comisia Europeana pentru implementarea Programului de securitate alimentara in Moldova de peste Prut, a intrat in conturile trezoreriei Basarabiei.

Alocarea transei este primul pas de executare a Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana si a Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS). Banii din aceasta transa vor fi utilizati, in cea mai mare parte, pentru imbunatatirea calitatii vietii copiilor din internate, pentru procurarea unor utilaje de irigare si pentru modernizarea laboratoarelor de apreciere a calitatii productiei agricole. Cesare De Montis, seful Delegatiei Comisiei Europene in Republica Moldova, spune ca in urmatoarele trei saptamani expertii Comisiei Europene vor discuta cu guvernul de la Chisinau despre activarea, pana la sfarsitul lunii decembrie, a inca doua transe in valoare de opt milioane de euro din asistenta financiara, acordate pentru Programul de securitate alimentara in Moldova. Programul este orientat pentru promovarea unor reforme concrete in trei directii: finante publice, protectie sociala si sectorul agrar, informeaza Prompt Media.

 
Italia, noua casa a muntenilorPDF Print E-mail
Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :535
Monday, 24 October 2005

Comunele de pe Valea Bistritei, si nu numai, se confrunta cu un fenomen specific oricarei societati aflate in tranzitie, acela al migrarii populatiei tinere catre Europa de Vest in cautarea unor locuri de munca bine platite.

Statistica efectuata recent la nivelul comunei Hangu inregistreaza, in acest sens, cifre record. Din 4200 de locuitori, cat numara populatia comunei Hangu, peste 1000 de tineri au luat calea bejeniei in cautare de locuri de munca. Dintre acestia 80% se afla in Italia, restul de 20% aflandu-se in Spania, Germania, Anglia, Portugalia sau alte state europene. Prin plecarea lor spre Vest, cu tot cu familii, tinerii emigranti au influentat negativ invatamantul din Hangu, scolile comunitatii, inregistrand scaderi alarmante a numarului de elevi si de aici a numarului de clase si de norme pentru invatatorii si profesorii din zona. Ne confruntam cu un fenomen alarmant in ceea ce priveste numarul elevilor a claselor si normelor cadrelor didactice. Daca ne referim doar la invatamantul primar, singura scoala unde mai avem clase de sine statatoare este scoala de centru, in rest peste tot exista clase simultane. Asta nu se intampla pana acum 5-10 ani in urma. Sigur, fenomenul nu afecteaza doar invatamantul din Hangu, dar este o situatie care trebuie sa dea de gandit guvernantilor nostri, a declarat profesorul Ion Manolache, directorul Scolii cu clasele I-VIII Hangu. Din discutiile purtate cu primarul comunei, Gavril Lupu, am retinut faptul ca situatia este cunoscuta la nivelul comunitatii, numai ca fenomenul migratiei fortei de munca tinere nu poate fi stopat de catre administratia locala. Este un drept castigat prin Revolutia din '89 si nu poate fi ingradit. Problema care se pune este aceea ca statul nostru trebuie sa-si propuna o strategie prin care, creandu-se locuri de munca, sa atraga din nou populatia plecata peste hotare spre patria muma. Si totusi, eu cred ca si-n conditiile prezentate, tinerii plecati la munca participa substantial la dezvoltarea comunitatii noastre prin investitiile din zona si banii trimisi acasa, unde-si construiesc case sau isi deschid mici afaceri. Sigur, dupa mai multi ani de bejenie, impusa de lipsa locurilor de munca din Romania, ei se vor intoarce definitiv acasa, iar noi speram ca prin intrarea in normalitate va revigora si invatamantul, a declarat primul Gavril Lupu. Situatia de la Hangu se repeta si in Poiana Teiului, Borca, Farcasa, Grinties, Ceahlau, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, de unde zeci de mii de persoane au plecat peste hotare.

Stranierii, dupa cum sunt numiti de cei ramasi acasa s-au polarizat pe criteriul relatiilor de rudenie sau dupa apartenenta la o comunitate sau alta in anumite centre urbane din Italia. Aici, muntenii de pe Valea Bistritei s-au stabilit la Roma, Alessandria, Padova, Parma, Vicenza, Trevisso, Vallegio, Verona, Vallegio, Mincio provincio di Verona, Maccerata, etc., unde desfasoara cele mai diverse activitati. Un roman castiga in Italia, intre 700 si 1500 euro, in conditii legale sau la negru. Desi majoritatea si-au insusit modul de viata occidental, multi dintre ei tanjesc dupa spiritul romanesc de a aborda viata, mai ales dupa acele caracteristici ce tin de sentimentalismul specific familiei noastre.

(Preluare Monitorul de Neamt, editia de luni, 24 octombrie 2005, autor Ion Asavei)

 
Romanii din Ungaria, sprijiniti de Universitatea de Vest din AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Monday, 24 October 2005

Rectorul Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad, prof. dr. A. Ardelean, a abordat cu membrii biroului executiv al Autoguvernarii romanilor din Bekescsaba problemele cu care se confrunta comunitatea romanilor de aici in definirea identitatii nationale.

Aflat in vizita in orasul maghiar la invitatia Autoguvernarii, rectorul a prezentat donatia de carte si de DVD-uri pentru biblioteca Autoguvernarii si a bisericii ortodoxe si s-a intalnit cu doi bursieri ai UVVG, de la Facultatea de Stiinte umaniste, politice si administrative, informeaza Adevarul de Arad. Cadrul didactic a lansat ideea infiintarii unei emisiuni de televiziune pentru romanii din Bekescsaba, la postul judetean TV Csaba. Aceasta ar trebui sa aiba 20 de minute, cu difuzare bilunara duminica seara, si sa fie realizata cu ajutorul specialistilor de la Studioul de film si televiziune al Universitatii Vasile Goldis.

 
De 50 de ani Romania este membru ONUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :380
Monday, 24 October 2005

In cadrul manifestarilor care marcheaza 60 de ani de la crearea ONU si 50 de ani de la dobandirea de catre Romania a calitatii de membru ONU, Ministerul Afacerilor Externe si Sistemul ONU din Romania a organizat duminica, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Palatului, un concert aniversar.

Au sustinut concerte, cu acest prilej, Manfred Mann Earths Band, Global Deejays / DJ Taylor si Gloria. La eveniment au participat ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si Rezidentul Coordonator ONU, Soknan Han Jung, precum si alti reprezentanti ai sistemului ONU in Romania.

La 24 octombrie, data la care, cu 60 de ani in urma, a intrat in vigoare actul fondator al organizatiei mondiale, Carta Natiunilor Unite, va fi vernisata, la Casa ONU, o expozitie de fotografie prezentand o istorie condensata, in 60 de imagini, a ONU si a prezentei Romaniei in aceasta organizatie.

Anul 2005 prezinta semnificatii multiple din perspectiva relatiilor Romaniei cu ONU: 60 de ani de la infiintarea organizatiei (24 octombrie 1945); 50 de ani de apartenenta a Romaniei la ONU (data aderarii: 14 decembrie 1955); 35 de ani de prezenta in Romania a agentiilor si institutiilor specializate ale ONU; 2005 este al doilea si ultimul an al actualului mandat al Romaniei de membru al Consiliului de Securitate al ONU.

MAE roman doreste sa reitereze, la acest moment aniversar, deplina sustinere pentru un sistem multilateral eficient, avand in centrul sau o Organizatie a Natiunilor Unite puternica, capabila de adaptare la actualul context international. Activitatea ONU, ghidata de principiile sale fondatoare (mentinerea pacii, dezvoltare economica si sociala, afirmarea importantei drepturilor omului), ramane esentiala pentru solutionarea problemelor majore cu care se confrunta comunitatea internationala, se arata intr-un comunicat al MAE.

 
365 de zile pana la ultima incorporarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 24 October 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a activat duminica, 23 octombrie, pe terasa Palatului Cercului Militar National, un ceas care masoara timpul ramas pana la ultima incorporare a tinerilor pentru satisfacerea serviciului militar 365 zile.

Conform unui proiect de lege aflat in dezbaterea Parlamentului Romaniei, incepand cu 1 ianuarie 2007 serviciul militar nu va mai fi obligatoriu. Astfel se va trece la o armata in care toti militarii vor fi profesionisti, angajati prin contract, pe baza de voluntariat. Ministrul Atanasiu a declarat recent, se arata intr-un comunicat al MApN, ca la nivelul Ministerului Apararii Nationale se studiaza posibilitatea ca tinerii care vor fi incorporati pe parcursul anului viitor, an de tranzitie catre serviciul militar bazat pe voluntariat, sa poata opta pentru a deveni militari profesionisti, dupa parcurgerea unei perioade de instruire de patru luni de zile.

 
Semnale favorabile de la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Monday, 24 October 2005

Comisia Europeana ar putea da Romaniei o nota mai buna decat se asteapta in raportul de tara de martea viitoare.

Potrivit unor surse europene, de pe lista capitolelor sensibile ar putea fi eliminat cel al concurentei, ceea ce ar reprezenta un progres semnificativ. Romanii au facut progrese considerabile, mi-a declarat o sursa europeana - vor continua sa fie monitorizati privind aplicarea regulilor concurentei si acordarea ajutoarelor de stat, dar la acest acest capitol nu mai vedem lumina rosie ca acum un an.

Cum se stie, acum un an, Comisia Europeana s-a opus inchiderii rapide a negocierilor la capitolul concurenta. Oficialii de la Bruxelles spuneau atunci ca nici una din deciziile luate de consiliul concurentei nu era buna, ridicand in acelasi timp intrebari privind nivelul ajutoarelor de stat pentru Sidex. Ca urmare, Comisia a obtinut ca domeniul concurentei, alaturi de cel al justitiei si mediului inconjurator, sa fie decisive pentru declansarea clauzei de amanare. In mai, comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes declara ca pericolul amanarii e real. Daca ar trebui sa scriu astazi raportul, spunea doamna Kroes, recomandarea ar fi negativa. In ultimele saptamani insa, tonul s-a schimbat. Situatia concurentei s-a imbunatatit mult, imi spunea un diplomat. Iar comisarul pentru extindere Olli Rehn declara la Bucuresti: "de la ultimul nostru raport, la sfarsitul anului trecut, Romania a facut progrese semnificative in ce priveste reforma sistemului juridic si in domeniul concurentei si al ajutoarelor de stat", spunea recent domnul Rehn.

Saptamana aceasta, discutiile purtate pentru finalizarea raportului la Comisia Europeana au avut se pare un ton foarte pozitiv privind concurenta si se asteapta ca aceasta sa fie scoasa de pe lista celor sapte domenii unde scrisoarea de avertisment din iunie cerea masuri de urgenta. Concurenta va trece probabil in categoria de mijloc a domeniilor unde eforturile trebuie sporite - deci acolo unde semaforul Comisiei ramane inca pe galben.

Unde mai sunt probleme?

Cu lumini rosii ar ramane doar sase capitole, dintre care cele mai importante sunt: justitie si afaceri interne, unde se asteapta rezultate privind coruptia la nivel inalt si imbunatatirea controalelor la granita; si agricultura, unde se urmareste in special aplicarea legislatiei de siguranta veterinara, chiar daca la Bruxelles se aprecieaza modul rapid in care autoritatile romane au reactionat la izbucnirea gripei aviare.

(Preluare BBC)

 
Baze militare americane in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Monday, 24 October 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, a anuntat in cadrul intrevederarii de la Bucuresti cu consilierul american pentru securitate nationala, Stephen Hadley, ca acordul privind stabilirea unor baze militare americane in Romania a fost finalizat, iar semnarea sa este doar o chestiune administrativa.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Presedintie, Basescu a facut chiar si cateva enumerari a viitoarelor zone de amplasare, acestea fiind situate la Babadag, Constanta sau Fetesti. La randul sau, consilierul Hadley a precizat ca Statele Unite si Romania discuta de multa vreme pe aceasta tema si s-au facut progrese semnificative in acest sens. Tot el a mai afirmat ca acum se pune problema definitivarii acordului si semnarii acestuia, care prevede accesul la baze pentru a facilita colaborarea dintre fortele SUA si ale Romaniei.

Cei doi oficiali au mai discutat despre colaborarea fortelor armate romane si americane, dar si despre probleme de securitate din zona Marii Negre si a Balcanilor de Vest.

 
Invitati din tara si din strainatate la festivalul aradean AmfiranPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Monday, 24 October 2005

Timp de cinci zile, iubitorii de teatru din vestul tarii se vor intalni la Arad la cea de-a XIII-a editie a Festivalulului International de Teatru Francofon Amfiran, la care participa sute de tineri din toata tara si din tarile francofone ale lumii.

Acesta se desfasoara in perioada 23-27 octombrie si a fost deschis in sala mare a Teatrului Ioan Slavici de discursul Excelentei Sale Herve Bolot, Ambasadorul Frantei in Romania, alaturi de Florin Didilescu, presedintele Asociatiei Amfiran.

Diplomatul francez i-a indemnat pe tineri sa continue sa faca teatru si sa o faca din toata inima, marturisind ca, personal, nu este strain de manifestarile scenei, activand intr-o trupa de teatru in anii tineretii, informeaza Adevarul de Arad.

La editia din acest an au venit trupe de teatru din Romania, Serbia-Muntenegru, Austria, Franta, Cehia, Italia sau Spania, singurii absenti dintre cei care isi confirmasera deja participarea fiind trupa de la Budapesta, care nu a mai venit de teama gripei aviare. In premiera, la Arad au mai sosit si cativa animatori de teatru din strainatate, precum Jacques Laroche din Quebec (Canada) si Issa Sinare din Ouagadougou (Burkina Faso). In festival s-au inscris 20 de spectacole care vor fi prezentate, zilnic, cu exceptia ultimei zile a evenimentului, cand va fi prezentat un spectacol al atelierelor, iar dupa-amiaza va fi prezentat Concursul cu tema "Ciocarlia", de Jean Anouilh.

 
Inca doi ani de inchisoare pentru Miron CozmaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Monday, 24 October 2005

Curtea de Apel Bucuresti a decis luni, 24 octombrie, sa contopeasca pedepsele lui Miron Cozma, in dosarele mineriadelor.

Astfel, fostul lider al minerilor din Valea Jiului va mai avea de ispasit numai o pedeapsa de 2 ani si o luna de inchisoare, fata de 10, cati indica sentina pentru ultimul dosar judecat, cel al mineriadei de la Costesti.

Totodata, apararea lui Miron Cozma a depus si o cerere pentru liberare conditionata, ceea ce ar putea face ca pana la finele anului, Luceafarul huilei sa se bucure din nou de libertate.

 
Mediatorii conflictului transnistrean s-au intalnit la LjublijanaPDF Print E-mail
Ljublijana, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 24 October 2005

Mediatorii in problema transnistreana s-au intalnit, vineri, 21 octombrie, la Ljublijana, Slovenia, pentru a conveni asupra agendei rundei de negocieri de la Chisinau, prevazuta pentru 27 si 28 octombrie curent, informeaza un comunicat de presa al MAE rus.

Reprezentatii Rusiei, Ucrainei si ai OSCE s-au reunit in prezenta emisarilor UE si ai SUA, admise in calitate de observatori la negocierile pentru solutionarea diferendului transnistrean.

Presedintele in exercitiul al OSCE, ministrul sloven de Externe, Dmitrij Rupel, a informat participantii despre discutiile purtate la Chisinau, Tiraspol, Kiev si Moscova pe marginea problemei transnistrene.

Participantii la reuniune au efectuat un schimb de opinii privind situatia din regiune si au examinat aspecte ale interactiunii practice in cadrul procesului de negocieri politice cu participarea Chisinaului si Tiraspolului in scopul identificarii unei solutii atotcuprinzatoare si durabile a acestui conflict regional.

In cadrul reuniunii a fost exprimata disponibilitatea mediatorilor si observatorilor de a contribui la restabilirea dialogului intre partile implicate in conflict in cadrul rundei de negocieri care va avea loc la 27 si 28 octombrie curent la Chisinau si Tiraspol.

Pe ordinea de zi a acestor negocieri figureaza organizarea unor alegeri libere si democratice in Transnistria, alaturi de posibilitatea infiintarii unei comisii internationale, sub egida OSCE, care sa va ocupa de organizarea scrutinului, in conditiile alinierii regiunii la standardele democratice. Dezbaterile de saptamana viitoare vor aborda, totodata, problemele legate de utilizarea munitiilor rusesti si transformarea operatiunii de pacificare in una civila.

 
FRS prezenta la evaluarea monitorizarii Conventiei cadru referitoare la MinoritatiPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :397
Monday, 24 October 2005

Delegatia Federatiei Romanilor din Serbia (FRS) a asistat la implementarea rezultatelor de evaluare a monitorizarii Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, in urmatoarea componenta: Predrag Balasevici, Dragomir Draghici, Andreia Nedelcovici si Dusan Parvulovici.

La deschiderea seminarului referitor la aplicarea rezultatelor de evaluare a monitorizarii Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, ministrul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor din Serbia si Muntenegru, Rasim Laici, a declarat ca politica minoritatilor din Serbia si Muntenegru din ultimii patru ani se poate aprecia ca fiind pozitiva, in pofida problemelor care si-au facut aparitia, se arata intr-un comunicat al FRS.

Stefano Valenti, reprezentantul secretarului general al CE in Serbia si Muntenegru, a apreciat ca de la ratificarea Conventiei, Ministerul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor a depus un efort considerabil in protejarea drepturilor omului si minoritatilor, reamintind ca aceasta Conventie a fost semnata inainte ca Iugoslavia sa devina membra a CE. Asbjorn Eide, presedintele Comitetului Consultativ al Consiliului Europei, a reamintit rezultatele raportului acestui Comitet, in baza carora a fost insusita parerea privitoare la starea drepturilor omului si minoritatilor din Serbia si Muntenegru in anul 2003, exprimandu-si speranta ca intre timp s-a ajuns la o imbunatatire a acestei stari.

Ielena Marcovici, ajutor al ministrului pentru drepturile omului si minoritatilor, a declarat ca au inceput tratativele pe marginea Tratatului privitor la stabilizarea si aderarea Serbiei si Muntenegru la UE, dovada ca in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului si minoritatilor din Serbia s-a ajuns destul de departe, iar acest lucru este confirmat si de evaluarea situatiei drepturilor minoritatilor, facuta intr-un Studiu al realizarilor.

Ana Tomanova Macanova, reprezentanta Consiliilor Nationale, a subliniat ca aceste Consilii sunt "mai putin parteneri si mai mult servis" in crearea politicii minoritatilor, adaugand ca rezolvarea problemelor minoritatilor nationale este cheia in rezolvarea relatiilor interne ale tarii si in drumul catre UE.

Dragomir Draghici, copresedinte al Federatiei Romanilor din Serbia, presedinte al Forumului pentru Cultura Rumanilor si unul dintre autorii "Raportului din umbra", a mentionat ca la nivel national a avut colaborari si dialoguri cu organele de stat, insa la nivel local nu au existat nici un fel de colaborari ale organelor locale cu comunitatea nationala romana in ceea ce privesc drepturile acestei minoritati.

 
Romanii din Timoc au depus documentatia pentru Consiliul NationalPDF Print E-mail
Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :450
Monday, 24 October 2005

Reprezentantii romanilor (vlahilor) din Serbia s-au intrunit, in cadrul Federatiei Romanilor din Serbia, in urmatoarea componenta: Predrag Balasevici, presedinte al Partiei Democrate a Romanilor din Serbia, Dragomir Draghici, presedinte al Forumului pentru Cultura Rumanilor din Bor; Sinisa Maximovici, presedinte al Comunitatii Romanilor din Serbia - Pauli Mateici din Melnita, Petrovat; Zavisa Jurj, presedinte al Asociatiei pentru Cultura Romanilor-Vlahilor din N-E-ul Serbiei Ariadnae Filum din Bor;, din Bor si Dusan Parvulovici, secretar al FRS, cu sediul in Negotin.

Acestia au depus la Ministerul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor al Serbiei si Muntenegrului documentele necesare pentru Parlamentul Electoral al rumanilor, se arata intr-un comunicat al FRS. Acesta a fost rezultatul staruintei comune a mai multor organizatii, membre ale Federatiei Romanilor din Serbia, care reprezinta, incepand cu luna februarie a acestui an, o organizatie acoperitoare a romanilor din Timoc.

 
Primul web-radio pentru imigranti din ItaliaPDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :417
Monday, 24 October 2005

De cateva luni imigrantii din Italia au la dispozitie o initiativa dedicata special lor primul radio prin internet. Initiatorul acestui proiect este Faustin Akafack, cel care a reusit sa isi deschida in propriul sau garaj din cartierul bolognez Mazzini postul de radio Asteriscoradio.com.

Postul emite de la inceputul acestei luni si este prezentat drept vocea noilor cetateni, pentru toti cetatenii. Pentru a asculta emisiunile postului de radio, este necesara o simpla accesare a paginii de net www.asteriscoradio.com si urmarea unor simple instructiuni.

Noul post de radio se adreseaza, in principiu, imigrantilor prezenti pe teritoriul Bologniei si in provincie, dar gratie internetului reusim sa ajungem la persoane care traiesc in intreaga Italie: fie cei care folosesc computerul pentru munca, fie cei care merg la internet cafe-uri, la centre telefonice, sau la restaurante etnice, unde se poate asculta postul nostru de radio datorita accesului gratuit la internet spune Faustin Akafack. 80% dintre emisiunile postului sunt in limba italiana, limba care le permite imigrantilor sositi din diverse colturi ale lumii sa comunice intre ei, iar restul emisiunilor sunt in limbile franceza si engleza. Cele mai intalnite show-uri sunt cele referitoare la realitatile fenomenului imigrational, in toate aspectele sale. Exista si scopul de a-i ajuta pe cetatenii straini in viata lor in Italia cum isi propune sa faca, de exemplu jurnalul radio Slow News, citit in italiana usoara, mai spune Akafack.

Paternitatea postului de radio Asteriscoradio este impartita intre Faustin Akafack, despre care am amintit deja, si colegul sau Raymon Dassi, doi camerunezi stabiliti la Bologna de cativa ani, dupa ce au studiat in Canada, informeaza publicatia italiana Il Passaporto. Alaturi de cei doi, pentru radio-ul imigrantilor mai lucreaza straini, dar si italieni, din Bologna, Torino, Forli, Modena, Roma si Bari. Unii dintre acestia au experienta in mediul comunicational, in timp ce altii servesc pur si simplu ca antene in mediile in care traiesc cetateni straini, devenind astfel si mediatori culturali.

 
Dupa esecul din Serbia-Muntenegru si o vizita de protocol in Balcani, urmeaza VestulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :451
Monday, 24 October 2005

Dupa esecul din Serbia-Muntenegru cu efecte dezastruoase asupra imaginii MAE si Romaniei, o vizita de protocol in Balcani, din care singurele castiguri au fost eventual diurnele, Mihai Gheorghiu, secretar de stat al DRP, s-a gandit ca in Occident, pe langa diurna mai mare, nu sunt nici probleme asa de mari ca in Basarabia, de exemplu.

De aceea in perioada urmatoare va face un turneu occidental in Italia, Spania si Germania. Incepand de luni, 24 octombrie, si pana vineri, 28 octombrie, Gheorghiu se va afla in Italia la Roma, Milano si Torino, iar in zilele de 30 si 31 octombrie, va participa, in Germania, la marcarea a 25 de ani de la constituirea Asociatiei svabilor banateni din regiunea Rhein Neckar Heidelberg si la deschiderea Festivalului Enescu de la Heidelberg. In intervalul 1-4 noiembrie, Gheorghiu se va afla in Spania, la Madrid si Barcelona.

 
Romanii din Toronto s-au intalnit la cenaclul Observatorul pe luna octombriePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :439
Monday, 24 October 2005

Cenaclul Observatorul al lunii in curs a reunit sambata, 22 octombrie, la Toronto, mai multi iubitori ai limbii romane, emotionati de revedere, in pofida vremii ploioase.

Masa centrala a incaperii in care s-a desfasurat cenaclul avea asezate pe ea carti, reviste, ultimele noutati venite la redactie, un dovleac portocaliu care anunta sarbatoarea de Haloween si in care erau infipte steguletele roman si canadian, dar si colectia pe cateva luni pana la zi a publicatiilor Romania literara, Dilema Veche, Revista 22 si "Observatorul Cultural.

Printre volumele prezente erau si doua carti foarte vechi, din anii 1813, alte reviste si carti, acestea urmand sa fie prezentate in cadrul rubricii din presa vremii, informeaza Observatorul.

Manifestarea a fost deschisa de Puiu Popescu, care i-a prezentat pe musafiri si a trecut in revista numele unor mari personalitati din diferite domenii nascuti in octombrie, precum si evenimentele importante ale lunii, din Romania si Canada. Cartile lansate au fost Pod peste Atlantic sau Eternele meleaguri de acasa de Ion Horea Groza din Chicago si Defending Mircea Eliade de dr. Francis Ion Dvorjak din Ottawa. Expunerile ce au urmat au apartinut prof. Virgil Moraru, despre ilustrul politician si orator Tache Ionescu, poetului Ion Segarceanu, care a citit o poezie dedicata Baladei lui Ciprian Porumbescu, al doilea sarbatorit al lunii, lui Puiu Popescu, care a vorbit despre I.D. Sarbu, si regizorului de teatru si poetului Ilie Stelian, ce a citit la randul lui din lucrarile lui I.D Sarbu. Pe lista vorbitorilor s-au mai aflat dr. Dinu Dimitriu, care a avut ca misiune sa vorbeasca despre inventatorul insulinei, Nicolae Paulescu, in timp ce Florentina Tohatan a interpretat la vioara Balada lui Porumbescu, iar Marcel Tohatan, scriitor si publicist, si-a prezentat din piesele lui imprimate audio.

La cenaclul din octombrie au participat si invitati din Romania, Elena Buica, Mariana Popa, Viorel Saviciu, care au vorbit despre ceea ce se mai intampla pe acasa, in timp ce Laura Homa si Veronica Pavel Lerner si-au citit proriile poezii. Reuniunea s-a incheiat, ca de obicei, intr-o sala alaturata, unde, la o mica gustare, au fost sarbatoriti cei prezenti pentru zilele de nume sau de nastere din luna octombrie.

 
Sabina Campeanu vine acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 24 October 2005

Micuta Sabina Ioana Campeanu, operata recent de cancer la ficat in Scotia, se va intoarce luni, 24 octombrie, acasa in Romania, dupa o sedere de patru luni in tara in care a fost supusa interventiei chirurgicale.

Fetita se va afla la bordul unei aeronave care va ateriza la ora 17:45 pe aeroportul Otopeni, informeaza portalul romanilor din Olanda, citand un mesaj al familiei Sabinei. Parintii micutei anunta si faptul ca operatia s-a incheiat excelent si toate testele efecutate dupa operatie au iesit in parametrii unui copil normal. Sabina s-a dezvoltat ca si un copil ce nu a suferit de nimic, cu atat mai putin de cancer, dar va trebui sa faca in continuare un control din sase in sase luni si din luna in luna doar analize de sange. Daca statrea de sanatate a Sabinei va merge la fel de bine ca si pana acum, in cinci ani de zile se poate afirma ca a scapat definitiv de aceasta maladie cumplita.

Familia fetitei le multumeste tuturor celor care au intins o mana de ajutor pentru a-i salva viata Sabinei si spera ca Dumnzeu sa le dea acestora tot binele din lume, sanatate si o viata linistita.

 
Magda Popeanu, candidat la functia de consilier in Cote-des-NeigesPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :572
Monday, 24 October 2005

{mosimage}Magda Popeanu, o romanca stabilita in Canada in urma cu 14 ani, apare in aceasta toamna pe panourile de afisaj electoral din Montreal, in calitate de candidat la functia de consilier al Arondismentului Cote-des-Neiges din partea Partidului Projet Montreal.

{mosimage}Romanca nu este prima conationala a noastra care se hotaraste sa candideze pe plan local in Canada, Ovidiu Baciu fiind deja primar al orasului Roxboro, iar Samoila Pirau depunandu-si in urma cu patru ani candidatura pentru primaria orasului Montreal.

Inginer electronist la IIRUC Bucuresti pana la plecarea din Romania, Magda Popeanu a decis sa imigreze pentru a-si urma sotul care parasise tara cu cativa ani inaintea caderii comunismului. Astazi, la 14 ani de viata canadiana, Magda Popeanu, profesor de informatica, este multumita de viata ei si se simte si pregatita pentru a aborda un nou domeniu, cel al politicii municipale. Magda Popeanu candideaza din partea Partidului Projet Montreal, un partid nou, infiintat anul trecut.

Deoarece pe 6 noiembrie alegatorii din Montreal sunt asteptati la vot pentru a-si alege un nou primar general, primarii de arondisment, precum si consilierii municipali si de arondisment, iar romanii care locuiesc in Cote-des-Neiges sunt invitati si ei la urne, publicatia Pagini Romanesti din Montreal a purtat un dialog cu aceea care ar putea fi prima romanca aleasa in administratia orasului Montreal. Prezentam mai jos un interviu realizat de George Sava pentru ultimul numar al revistei romanesti.

Imigratia m-a invatat toleranta

Imigratia mi-a scos din cap ca romanii sunt cel mai grozav popor din lume, ca suntem cei mai extraordinari. Am inteles ca suntem un popor cu plusuri si minusuri, un popor care are istorie, care vine de undeva si care merge probabil acolo unde merge toata planeta aceasta, in contextul mondializarii. Am inteles ca societatea nu este perfecta. M-a facut mult, mult mai toleranta; am invatat toleranta aici, am invatat sa nu-i judec repede pe ceilalti, sa am rabdare, ne-a marturisit Magda Popeanu, atunci cand am rugat-o sa ne vorbeasca despre efectele imigratiei asupra personalitatii sale.

Castigul plecarii din Romania pentru Magda Popeanu nu a fost partea materiala, ci pacea sufleteasca, linistea gasita aici. De altfel, dupa cum ne marturiseste domnia sa, acesta este si motivul pentru care s-a hotarat sa intre in politica in Canada. Am dat putin cu nasul de bucataria politicii canadiene, de tarele ei, si nu as dori sa retraiesc ceea ce am trait in Romania, ne spune d-na Popeanu.

PR: Dupa 14 ani de imigratie, va mai considerati o romanca in Canada?

Magda Popeanu: Sigur ca da. Cel putin eu si baiatul meu, care suntem nascuti in Romania. Am fost educata in romaneste, iar lumea mea interioara s-a dezvoltat pe structura romaneasca.

PR: Cu toate acestea, imi marturiseati mai devreme ca v-ati izolat intr-un fel de viata comunitatii romane. Ne puteti explica de ce?

M.P.: Am avut alte prioritati. A trebuit sa-mi construiesc o noua viata in societatea de adoptie. Am spus mereu un lucru celor care abia sosesc aici: considera ca atunci cand pui piciorul pentru prima data in Canada esti un nou nascut. Dupa nastere, cati ani ti-au trebuit sa inveti sa vorbesti, sa intelegi semnalele lumii exterioare? Ti-au trebuit macar sapte ani; atunci da-ti sapte ani sa incepi sa fii functional in societatea canadiana.

PR: La dvs au trecut 14 ani de la a doua nastere...

M.P.: Au trecut si consider ca sunt foarte bine integrata in societatea quebecheza.
PR: Eu as vrea sa ramanem inca putin pe teritoriul comunitatii romane. Este ceva care v-a departat de comunitatea romana?

M.P.: Da. M-au indepartat disensiunile de ordin politico-cultural, mica barfa romaneasca, faptul ca atmosfera nu este pozitiva. Cred ca o comunitate mica, ce traieste intr-alta majoritara, ar trebui sa aiba o gandire pozitiva. Nu stiu daca este spiritul romanesc negativ sau educatia noastra comunista, dar avem tendinta de a fi negativi, de a emite judecati de valoare repede, fara a analiza sau a contextualiza acel lucru. Noi judecam mai intai si abia apoi incercam sa recuperam judecata.

Nu am venit sa traiesc aici ceea ce am refuzat sa traiesc in Romania

PR: Ati ales sa stati deoparte de proble-mele specifice micii comunitatii romane, dar acum sunteti gata sa luati in piept problemele marii comunitati de adoptie. Cum ati ajuns la aceasta decizie?

M.P.: Drumul este foarte simplu si foarte logic pentru mine. Am locuit in acest cartier timp de aproape 14 ani si am vazut ca viata de zi cu zi se degradeaza, ca strazile sunt din ce in ce mai murdare, chiar fata de Romania, ca nu se mai strange zapada la timp, ca viata de zi cu zi se degradeaza. Aceste aspecte sunt urmate de violenta, de saracie, de delasare. Alegerea a fost simpla: nu am venit sa traiesc aici ceea ce am refuzat sa traiesc in Romania. Si pentru a depasi stadiul de critica, am decis sa trec la actiune directa, adica sa ma implic in politica pentru a schimba aceasta stare de lucruri. Eu consider ca viata municipala nu este politica, ci ar trebui sa fie un forum deschis, unde oamenii sa-si spuna pasurile, iar cel ales, consilierul, nu este altceva decat un purtator de cuvant al cetatenilor.

PR: Apropo de cetateni, in Cote-des-Neiges locuiesc foarte multi romani, nu-i asa?

M.P.: Nu foarte multi. In zona districtului Cote-des-Neiges nu sunt foarte multi votanti de origine romana, si va spun acest lucru in urma consultarii listelor celor cu drept de vot. Cei mai multi romani locuiesc la nord de strada Cote-Ste-Catherine, dar aceasta zona nu este in districtul electoral Cote-des-Neiges, desi cartierul poarta numele de Cote-des-Neiges. In districtul cu acelasi nume, unde eu candidez, populatia este in proportie de 60% quebecheza.

PR: Multi, putini, vor gasi romanii din CDN o usa deschisa la Magda Popeanu?
M.P.: Fara doar si poate. Nu ma angajez sa fac favoritisme cuiva pe criterii etnice, dar eu sunt romanca si sufletul meu rezoneaza la tot ceea ce este romanesc.

 
Romanii din Toronto continua sa stranga ajutoare pentru sinistratii de acasaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :438
Monday, 24 October 2005

Trei pachete cu haine, colectate de romanii din Canada, au plecat joi, 20 octombrie, spre Romania, unde vor ajunge la trei familii din orasul Marasesti, judetul Vrancea, si din localitatea Cosmesti, judetul Galati.

Beneficiarele vor fi familiile Grigoras si Mihai din orasul vrancean si familia galateana Cojocaru, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Transportul celor trei pachete a costat 283 dolari, dintre care 253 de dolari au fost donati in contul ARC pana la aceasta data, iar restul de 30 de dolari au fost donati direct doamnei Teodora Bran de persoanele care au oferit hainele. Tot ceea ce s-a colectat va merge direct pe adresele persoanelor mentionate, iar, daca nu sunt intarzieri provocate de vreme sau cauze neprevazute, pachetele ar trebui sa ajunga la familiile in cauza pe la mijlocul lunii decembrie.

In afara acestui transport, romanii mai vor sa se trimita in tara o a doua transa de ajutoare, pentru care, insa, este nevoie de sponsori, hainele fiind deja stranse si repartizate in aproximativ patru-cinci colete. Sponsorii (persoane fizice sau juridice) se pot adresa doamnei Bran la telefon: 905 326 5265, mai anunta ARC.

 
Cenaclurile literare George Cosbuc si Ars Longa vor colaboraPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :507
Monday, 24 October 2005

Cenaclul literar Ars Longa din Nurnberg ar putea colabora pe viitor cu cenaclul literar George Cosbuc din Bistrita, proiect initiat in urma deplasarii in Germania a bistritenilor de la Casa locala de Cultura a Sindicatelor.

Presedintele cenaclului din Nurnberg, Daniel Renon, a stabilit impreuna cu directorul Alexandru Catcauan cateva coordonate ale unei colaborari care s-ar putea materializa incepand cu anul viitor. Printre acestea se numara lansari de carte, publicarea membrilor cenaclurilor in cele doua reviste (Miscarea Literara si Arcada), sustinerea traducerii unor poeme si gasirea unor modalitati de sustinere a tiparirii unor volume.

Cenaclul literar Ars Longa din Nurnberg desfasoara o activitate importanta pentru comunitatea romaneasca din acest oras german si tipareste o revista de cultura, informatie si divertisment intitulata Arcada, condusa de poetul Daniel Renon. La manifestarile cenaclului artistic Ars Longa participa in mod consecvent poetul Daniel Renon, scriitorii Emil Cira, Elena Dittrich von Sachse, Mariana Alexie, Doina Dolbea,Viorel Popescu, Robert Horn, pictorul Laurentiu Feller si George Ani, informeaza Ars Longa.

 
Spectacol de marionete la Institutul Cultural Roman din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 24 October 2005

Institutul Cultural Roman din Paris va gazdui vineri, 28 octombrie, spectacolul de marionete Un puisor in buzunar.

Spectacolul ce se va desfasura cu incepere de la ora 19.00, este realizat de Mareva Carrassou, dupa texte semnate de Benjamin Fondane si Gerard Alle. Un puisor in buzunar este un solo de marionete compus din doua texte si doua universuri opuse. Papusara se afla in serviciul personajelor pe care le manuieste, dar si care o manuiesc pe ea. Primul text ne aduce in fata unui paznic de far, care se confrunta cu singuratatea si cu indoielile sale existentiale. Textul lui Gerard Alle, spune povestea unui batranel: Lucien o intalneste pe Paulette in timpul unui bal si totul devine o declaratie de dragoste.

Intrarea la spectacol va fi libera, iar cei interesati de rezervari pot suna la numarul de telefon 01 47 05 15 31.

 
Victor Nicoara in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :363
Monday, 24 October 2005

Biserica londoneza St Martin-in-the-Fields din Trafalgar Square va gazdui luni, 31 septembrie, un nou concert de muzica romaneasca.

Pianistul roman Victor Nicoara si violonistul Mio Kobayashi

vor sustine un spectacol in cadrul seriei de concerte de pranz organizate de biserica. Programul concertului va contine piese de Beethoven si Ravel, printre care si Tzigane.

Intrarea in sala este libera, iar reprezentatia incepe de la orele 13.00, asa cum ne-au obisnuit deja organizatorii acestor evenimente. De obicei concertele din lunch time de la St.Martin dureaza 50 de minute, ele fiind unele dintre cele mai populare si mai de succes serii de concerte din Marea Britanie. Spectacolele se desfasoara in incinta bisericii in fiecare zi de luni, marti si vineri, cu incepere de obicei de la orele 13.00, iar in cadrul lor sustin veritabile show-uri de muzica clasica o mare varietate de artisti ce abordeaza un repertoriu foarte extins.

 
Mihai Stanescu expune la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :350
Monday, 24 October 2005

Celebrul caricaturist roman Mihai Stanescu isi va prezenta marti, 25 octombrie, la New York o expozitie de grafica si fotografie umoristica.

Vernisajul acestei expozitii mixte va avea loc la Galeria Est-Vest, cu incepere de la ora 19.00, informeaza ICR New York. Mihai Stanescu a delectat multa vreme publicul roman cu talentul lui grafic, umorul spumos si curajul satirei sale.

 
Petrecere romaneasca pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :390
Monday, 24 October 2005

Vasul HMS President ii va primi din nou, la finele lunii octombrie, la bordul sau, pe romanii de la Londra, pentru o noua petrecere romaneasca.

Cei interesati de o seara de muzica, dans, si premii sunt asteptati vineri, 28 octombrie, la bordul lui President, langa Blackfriars Bridge, pe partea de nord a Tamisei. Petrecerea va incepe de la ora 19.00 si va dura pana in jurul miezului noptii. Biletele de intrare costa 8 lire sterline, 2 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 6 lire pentru studenti. Biletul va include si pretul bufetului care va fi servit in timpul petrecerii, de la ora 20.30 si va permite si participarea la tombola, care se va desfasura intre orele 21.30 si 22.00. Si de data aceasta premiile tombolei vor fi asigurate de MoneyGram, Cotnari si CCR. Premiul intai va fi reprezentat de o tranzactie in valoare de 100 de lire prin intermediul MoneyGram, cu ajutorul careia castigatorul va putea trimite unei rude sau prieten din romania automat suma castigata. Tombola va mai avea ca premii si un CD cu muzica romaneasca un album aniversar Phoenix 1962-1997/Aniversare 35, precum si un dublu CD cu teatru romanesc. Saptamana aceasta va fi vorba de o inregistrare istorica din 1951 a spectacolului Dale carnavalului (I.L.Caragiale), in regia lui Sica Alexandrescu si avandu-i in rolurile principale pe Niky Atanasiu, Radu Beligan, AI. Ionescu-Ghibericon, Grigore Vasiliu-Birlic, Cella Dima, Carmen Stanescu, Puiu Mirea si Horia Serbanescu. Dupa tombola, toti cei prezenti sunt invitati la discoteca romaneasca, cu muzica veche si noua, care va dura pana la ora 24.00. Rezervarile de bilete se pot face pana in data de 26 octombrie, la dresa de email bookings@romanianculturalcentre.org.uk, sau la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102.

 
Romanii din Detroit ies in orasPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 24 October 2005

Romanii care locuiesc in orasul american Detroit sunt invitati sa petreaca o noua seara romaneasca vineri, 28 octombrie, la clubul White Star din localitate.

Toata lumea este asteptata sa vina si sa se distreze pe ritmuri din muzica romaneasca, precum dance, latino si altele, informeaza pagina de web romportal.com. Clubul care va gazdui petrecerea romanilor se afla in Hamtramk la nord de Detroit, fiind un loc deja clasic de intalniri pentru comunitatea de romani don aceasta parte a Statelor Unite ale Americii.

 
Revelion la schi pentru studentii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :346
Monday, 24 October 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va organiza in aceasta iarna o excursie de schi langa Blue Mountain, care va cuprinde si trecerea in noul an.

Excursia va avea loc in perioada 30 decembrie-2 ianuarie, organizatia studenteasca inchiriind doua cabane langa statiunea mentionata mai sus, informeaza portalul acesteia. Tinerii romani care se ocupa de desfasurarea actiunii promit ca va fi o excursie de neuitat, cu cabane calduroase si comfortabile, partii de schi la cateva minute de acestea si anul nou petrecut in afara orasului, la cabana, intre multi prieteni. Cei care vor sa se inscrie la excursie pot sa faca acest lucru on-line, accesand site-ul www.romanianstudentsclub.com.

Studentii ii invita pe amatorii de schi sa se inscrie cat mai repede, chiar si daca vor exista grupuri mai mari de persoane, la sfarsitul lunii octombrie urmand sa aiba loc o intalnire cu reprezentantii fiecarui grup.

 
Mutu marcheaza din nou pentru JuventusPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 24 October 2005

Adrian Mutu, de curand inregimentat in echipa torineza Juventus, pune din nou umarul la sirul de victorii care mentin Juventus in topul Serie A.

Fotbalistul roman a inscris din nou in partida Juventus-Lecce, castigate de iuventini, scor 3-0. Numele romanilor apare astfel in lista marcatorilor formatiei torineze, alaturi de Zlatan Ibrahimovic si Marcelo Zalayeta.

Briliantul a jucat, contrar postului ocupat in nationala Romaniei, pe postul de mijlocas dreapta, insa el s-a aflat pe teren toate cele 90 de minute, reusind, dupa cateva incercari, sa marcheze abia in minutul 81, contribuind astfel la victoria lui Juventus.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions