Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Optimism general la Bucuresti inaintea Raportului de TaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 25 October 2005

Desi Romania mai are inca probleme nerezolvate legate de progresele in vedere aderarii la Uniunea Europeana, cu cateva ore inainte de publicarea Raportului de Tara pentru Romania, autoritatile de la Bucuresti par a vedea lucrurile intr-o lumina extrem de buna.

Astfel, cei mai multi dintre ministrii cabinetului Tariceanu sunt convinsi ca Raportul va fi unul favorabil, chiar daca in mod oficial reprezentantii tarilor membre UE de la Bucuresti nu au dat nici un fel de detaliu privitor la continutul acestui raport.

Este foarte clar ca Raportul va remarca si progresele facute de tara noastra in vedere aderarii, dar nu vor fi lasate la o parte nici neimplinirile si capitolele la care Romania mai are de lucru. Astfel, printre domeniile la care Uniunea Europeana ne va trage de urechi se numara coruptia, securizarea frontierelor, justitia, dar si agricultura. Acestea sunt sectoarele la care Romania mai are de lucru, dupa cum au declarat in repetate randuri oficiali UE la Bucuresti.

Cu toate acestea, conform presei internationale, dar si declaratiilor incurajatoare ale oficialilor europeni, din ultima vreme, Raportul de Tara, atat pentru tara noastra, cat si cel pentru Bulgaria, se vor concentra in primul rand pe progresele facute de cele doua state si intensificarea eforturilor in vederea aderarerii la termenul stabilit, 1 ianuarie 2007. Aflat recent in Romania, raportorul PE pentru Romania, Pierre Moscovici, si-a exprimat convingerea ca tara noastra are toate sansele sa se integreze la termen. Urgentele Romaniei pe care le va consemna si Raportul de Tara sunt, comform unor declaratii neoficiale, Intarirea granitelor externe ale UE, Lupta impotriva fraudei si coruptiei, Siguranta veterinara, Stabilirea agentiei de plati a subventiilor agricole, Protectia proprietatii intelectuale, Poluarea industriala, Achizitiile publice, Sistemul de comunicare in domeniul impozitarii, Lupta impotriva fraudei si coruptiei, Intarirea mecanismelor de control pentru fondurile de dezvoltare regionala. Concurenta si ajutoarele de stat nu mai sunt urgente pentru tara noastra.

Comisia Europeana a mai aratat ca principalele motive de ingrijorare semnalate vor fi urmate de noi scrisori de avertisment, in vederea unor noi rapoarte in luna aprilie sau mai. Fara actiuni urgente in aceste domenii, Comisia avertizeaza ca Romania si Bulgaria "nu-si vor putea probabil indeplini obligatiile de membru la 1 ianuarie 2007", ea putand recomanda statelor membre sa amane aderarea celor doua tari pentru 2008.

 
Cuviosul Dimitrie cel Nou aduce la Bucuresti mii de credinciosiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Tuesday, 25 October 2005

Sfintele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, care este sarbatorit pe 27 octombrie, au fost scoase in procesiune din Catedrala Patriarhala din Bucuresti in dimineata zilei de marti, 25 octombrie, si asezate intr-un loc special, pe Dealul Mitropoliei.

Acolo vor ramane pentru a fi venerate de catre credinciosi pana la inchinarea ultimului pelerin, informeaza Patriarhia Romana. Tot pentru marcarea acestui eveniment, vor avea loc slujbe de priveghere, in fiecare seara, in perioada 25-27 octombrie, de la ora 17:00. Sarbatoarea va continua in zilele de miercuri si joi, 26 si 27 octombrie, cand, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala, incepand cu ora 09.30, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi. Sarbatorirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir (26 octombrie) si a Sfantului Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor (27 octombrie), ale carui sfinte moaste se pastreaza in Catedrala Patriarhala, reprezinta, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si imprejurimi, ca si pentru sutele de mii de pelerini din intreaga tara.

 
Conservatorii vor ca Diaspora sa aiba doi reprezentanti in ParlamentPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Tuesday, 25 October 2005

Conservatorii doresc ca din 2008 romanii din diaspora sa aiba doi reprezentanti in Parlamentul de la Bucuresti, acestia urmand sa ocupe doua locuri special infiintate in acest sens, pe langa fotoliile de senatori si deputati stabilite prin lege, informeaza Prompt Media.

Acesta este subiectul unei initiative legislative depuse de Partidul Conservator la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmand sa fie dezbatute de comisiile de specialitate.

 
SUA doneaza 500.000 dolari Romaniei pentru lupta impotriva gripei aviarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Tuesday, 25 October 2005

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti anunta ca Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), acorda asistenta financiara imediata in valoare de 500.000 USD pentru a sprijini Romania in eforturile de combatere a raspandirii gripei aviare.

Asistenta financiara va acoperi pregatirea agricultorilor privind modul in care pot identifica boala atat la animalele salbatice, cat si la cele domestice, precum si echipamentele de protectie pentru a-i ajuta sa colecteze pasarile moarte in siguranta. Mai mult, USAID va oferi echipamente si provizii pentru a ajuta Guvernul Romaniei sa izoleze si sa dezinfecteze zonele in care s-a identificat virusul gripei aviare.

De asemenea, asistenta financiara va ajuta guvernul sa educe populatia privind modul in care sa identifice pasarile si animalele suspecte, sa munceasca in siguranta avand in preajma pasari domestice si sa previna raspandirea bolii de la pasari la oameni. Ambasada Statelor Unite felicita Guvernul Romaniei pentru masurile prompte intreprinse in sensul identificarii bolii si reducerii riscului de raspandire.

Statele Unite au alocat, in total, 38 de milioane USD pentru eforturile internationale de sprijinire a statelor celor mai afectate de gripa aviara, care pun la punct sisteme de sanatate a populatiei si a animalelor pentru o mai buna depistare si prevenire a aparitiei bolii, informeaza Hot News.
In baza Parteneriatului International privind Gripa Aviara, efort care implica 88 de state si care a fost initiat de Presedintele Bush in cadrul Adunarii Generale a ONU din luna septembrie, Guvernul Statelor Unite lucreaza indeaproape cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura si cu Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor pentru a impiedica raspandirea virusului gripei aviare si pentru a preveni trasmiterea acestuia la om.

 
Intalnire a sefilor Statelor Majore ale Fortelor Terestre din Romania si NorvegiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Tuesday, 25 October 2005

In perioada 25-27 octombrie, seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent dr. Sorin Ioan, insotit de o delegatie militara, va efectua o vizita oficiala in Norvegia, la invitatia omologului sau, general-maior Robert Mood.

In cadrul discutiilor vor fi abordate subiecte de interes comun privind procesul de transformare a Fortelor Terestre din cele doua tari, participarea la misiuni internationale, precum si derularea programelor de pregatire comuna, se arata intr-un comunicat al MApN.

 
Europa din Noi lansare de carte pentru Principele Radu de HohenzollernPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :351
Tuesday, 25 October 2005

Cartea lunii la MAE, un program al Departamentului Diplomatie Publica din Ministerul Afacerilor Externe, destinat stimularii dialogului cu mediile academice, culturale si stiintifice din Romania, continua cu lansarea unui nou volum.

Cartea lunii octombrie se numeste Europa din noi - Regalitatea si democratia spectacol, apartine Principelui Radu de Hohenzollern-Veringen, si a aparut la Editura Polirom. Referitor la continut, volumul insumeaza o culegere de articole, eseuri, discursuri si conferinte pe care Principele Radu le-a scris sau sustinut in ultimii ani, atat ca reprezentant al Casei Regale, cat si ca mesager al Guvernului, cu referire la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la istoria si imaginea tarii noastre in lume, la relatiile internationale, in general, se arata intr-un comunicat MAE.

Lansarea va avea loc joi, 27 octombrie, la sediul MAE, de la ora 11,00. La prezidiul manifestarii urmand a lua loc domnul Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe, Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, autorul cartii, general de brigada prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, comandantul Comandamentului 2 Operational Intrunit "Maresal Alexandru Averescu", de la Buzau, domnul Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom, si secretarul de stat Valentin Naumescu, coordonatorul programului Cartea lunii la M.A.E.. Pe langa acestia, vor mai fi prezenti in sala numerosi istorici, diplomati, specialisti in relatii internationale si reprezentanti ai comunitatii academice. Conform formatului acestei manifestari, lansarea va fi urmata de o dezbatere pe temele abordate in cuprinsul cartii.

 
Pe urmele Armatei Romane in campania din VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 25 October 2005

{mosimage}Volumul "Prin jertfa pentru Europa. Pe urmele Armatei romane in campania de Vest", sub semnatura redactorului Radio Romania, Septimiu Roman, a fost lansat ieri la centrul de presa "Eugen Preda" al Radiodifuziunii.

{mosimage}Volumul, aparut la Editura Bren, prezinta bataliile purtate de Armata Romana in campania din Vest in cel de-al doilea razboi mondial si cimitirele in care sunt inhumati soldatii romani cazuti in aceste batalii, ca si monumentele ridicate pe langa aceste cimitire. Septimiu Roman a declarat in legatura cu acest volum ca "Intai a fost ideea unor emisiuni radio. Era un parteneriat intre Oficiul National pentru Cultul Eroilor si imi mentin ideea ca daca nu ar fi fost aceasta initiativa, niste actiuni de comemorare si de trecere in revista a starii cimitirelor si a monumentelor in strainatate si in Transilvania - nu ar fi putut aceasta carte sa existe", informeaza Rador. Referitor la starea monumentelor inchinate eroilor romani, Septimiu Roman si-a amintit urmatoarele: "In anul 2003, aflat la Brno, la inaugurarea primelor 15 placute cu numele ostasilor romani cazuti acolo in luptele din zona, ambasadorul Gheorghe Tinca spunea cu foarte multa tristete ca ar avea nevoie de 100.000 de dolari pentru a face un Memorial, asa cum exista in Statele Unite, cum exista in toate tarile civilizate si ca, de fapt, asta ce inseamna? O vila mai acatarii a unora din Bucuresti. Cand, dupa doi ani Memorialul fiind gata, l-am intrebat daca este multumit, mi-a spus: Nu, in lupta cu birocratia din tara se pare ca nu am invins. Banii i-au dat cehii".

(Preluare cotidianul Ziua, editia de marti, 25 octombrie)

 
Uniunea Scriitorilor acorda burse tinerilor autoriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :353
Tuesday, 25 October 2005

Cinci tineri autori au fost selectati de Uniunea Scriitorilor din Romania pentru a beneficia de burse de creatie in cadrul proiectului "Literatura romana azi".

Acestia sunt Filip Florian, cu romanul "Cele 50.000 de zile ale regilor", Adrian Terian, semnatarul volumului de teorie literara "Paradoxul lui Aristarh", Tudor Lavric, cu romanul "Necasatoritii", Simona Constantinovici, autoare a romanului "Nepoata lui Salvador Dali", si Laura Husti Raulet, cu "Proza scurta", informeaza TVR. Tinerii autori vor primi timp de jumatate de an bursele respective, valoarea unei burse obisnuite fiind de 120 dolari pe luna. Banii vor fi acordati incepand cu 1 ianuarie pana in luna iunie inclusiv, iar in primavara anului 2006 comisia va selecta o noua serie de cinci beneficiari. La sesiunea de acum au candidat zece proiecte.

 
Spectacole pentru copii si adulti la Festivalul de teatru PuckPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Tuesday, 25 October 2005

Teatrul de Papusi Puck din Cluj-napoca organizeaza in perioada 24-28 octombrie, unicul Festival International al Teatrelor de Papusi si Marionete din Romania.

La aceasta manifestare, aflata la editia cu numarul patru, participa trupe de teatru din Germania, Lituania, Ungaria, Serbia si Muntenegru si din Romania, informeaza dordeduca.ro. Pe langa piesele de teatru cu papusi destinate copiilor si adultilor, care vor fi interpretate de actorii romani si straini, la festival vor mai avea loc si work-shop-uri si se vor decerna si premii pentru cel mai bun spectacol, premiul special Puck, premii pentru interpretare, masculina si feminina, si premiul pentru regie. Juriul, care va decide cine sunt castigatorii, este format din Ion Marhon, presedintele juriului, Roxana Croitoru, Zsuzsanna Szebeni, Raluca Tulbure si Liviu Malita, decanul Facultatii de Teatru si Televiziune. Sfarsitul festivalului va fi marcat de conferinta Traditie si inovatie in Teatrul de Papusi, pe care o va sustine Ildiko Kovacs si Decebal Marin. Tot in cadrul acestei conferinte se vor inmana si premiile pentru castigatori. Spectacolele se vor desfasura pe scenele Teatrului Puck, Operei Maghiare, Teatrului National Lucian Blaga, Cercului Militar, Casei Tranzit si Liceului Brassai. Pretul unui bilet este de 30.000 de lei vechi.

 
Vizita oficiala in tabara romaneasca Mittica din IrakPDF Print E-mail
Irak/Romanian Global News
Accesari :330
Tuesday, 25 October 2005

Militarii Batalionului 20 Infanterie Scorpionii Negri, care indeplinesc misiuni in cadrul operatiei Antica Babilonia", au fost vizitati in tabara Mittica din Irak, la sfarsitul acestei saptamani, de comandantul Diviziei Multinationale de Sud-Est (MNDSE), generalul-maior James Dutton.

Acesta a fost informat de locotenent-colonelul Nicolae Ioan, comandantul batalionului romanesc, despre capabilitatile detasamentului pe care il comanda si misiunile executate pana in prezent, informeaza MApN. Discutiile au mai facut referire si la riscurile si amenintarile din zona de responsabilitate, precum si modul in care Scorpionii Negri coopereaza cu autoritatile irakiene si cu populatia locala. In ceea ce priveste colaborarea militarilor din cadrul MNDSE, generalul Dutton a spus ca aceasta este foarte buna, divizia fiind una cu adevarat multinationala, in care toate contingentele lucreaza bine impreuna, cum de altfel se intampla si in cadrul Brigazii Ariete, intre militarii romani si cei italieni.

Insotit de personalul din conducerea batalionului, oaspetele britanic s-a intalnit si cu militarii romani de la subunitati, a vizitat parcul cu tehnica militara si a acceptat invitatia de a conduce unul dintre transportoarele amfibii blindate B-33 Zimbru aflate in dotarea batalionului romanesc din Irak. La finalul vizitei, generalul Dutton a aflat ca Scorpionii Negri se pregatesc sa sarbatoreasca Ziua Armatei Romaniei, prilej cu care le-a adresat felicitari. Sunt foarte recunoscator pentru munca depusa de militarii Batalionului 20 Infanterie. Ca si predecesorii lor, militarii romani au imbunatatit conditiile de viata ale irakienilor din aceasta zona, aducandu-si contributia la construirea democratiei in Irak, a declarat generalul Dutton.

 
Rusia continua sa viruseze solutionarea conflictului transnistreanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :448
Tuesday, 25 October 2005

Procesul de negocieri a conflictului transnistrean se va baza pe initiativele ucrainene si pe Legea privind principiile de baza ale statutului Transnistriei, dar si pe alte propuneri, care le vor dezvolta pe cele doua documente, dar nu sa le aduca intr-o alta albie, a declarat luni ministrul Reintegrarii Vasili Sova.

Rugat sa comenteze propunerile Federatiei Ruse privind solutionarea conflictului transnistrean, care, potrivit reprezentantului special al MAE rus, Valeri Nesteruskin, au fost deja transmise deja Chisinaului, Sova a declarat ca este vorba de niste propuneri care au fost inaintate in regim de lucru, in cadrul consultarilor de la Odesa, de catre reprezentantii delegatiei ruse. In opinia lui, acestea nu au fost transmise in calitate de propuneri oficiale.

El considera ca pentru ca procesul de negocieri sa fie mai eficient si sa dea rezultate, este necesar ca el sa fie construit pe baza initiativelor Ucrainei si a Legii privind statutul Transnistriei.  Putem examina numai propunerile indreptate spre dezvoltarea initiativelor ucrainene, pe baza principiilor legii respective. Examinarea propunerilor care poarta un caracter nou si sunt contradictorii celor ele doua documente, este neproductiva si consideram ca nu exista asemenea necesitate , a subliniat Sova. Intrebat daca propunerile Rusiei contin elemente din  memorandumul Kozak , ministrul a evitat un raspuns clar, dar a declarat ca autoritatile de la Chisinau si-au expus deja opinia ca documentul respectiv nu poate fi luat ca baza pentru negocieri, fiindca el contine propuneri cardinal deosebite de documentul ucrainean si cel moldovenesc .  Le-am declarat rusilor ca respectam initiativele lor, dar ca nu le putem examina, deoarece nu conduc la dezvoltarea procesului de negocieri, ci au o directie diametral opusa  , a conchis Sova.

 
Alergatul in urma trenuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :570
Tuesday, 25 October 2005

Asadar, vizele pentru calatoriile in Romania nu au putut fi evitate. In raportul UE de monitorizare a tarilor candidate la aderare, de altfel, favorabil Romaniei, autoritatilor de la Bucuresti li se cere, intre altele, sa ia masuri de urgenta pentru intarirea viitoarelor hotare ale Uniunii Europene.

Este vorba desigur de granita cu Ucraina si Republica Moldova. Ca rezultat, in cadrul consultarilor moldo-romane in domeniul cooperarii consulare si juridice, care au avut loc vineri, s-a anuntat deja ca pana la finele lunii curente va fi elaborat un proiect de acord privind regimul de vize dintre cele doua state. Chiar daca se precizeaza ca Bucurestiul va avea grija sa faciliteze calatoriile reciproce, este limpede ca Prutul nu va mai fi trecut ca pana acum. Desi ni se promite ca, pentru Republica Moldova, ca exceptie, regimul de vize va fi simplu si avantajos, acestea acordandu-se rapid si gratuit, pe poarta frontierei de vest va fi de acum inainte mai dificil de intrat ca oricand de la 1991 incoace. Acest fapt va trezi, desigur, multiple proteste, dar si destule speculatii. Pana si cei care si-au facut o meserie din calomnierea si denigrarea Romaniei, se vor apuca, probabil, sa spuna verzi si uscate, reprosandu-i ca ne-a intors spatele.

Am vrea cu totii, fireste, sa trecem Prutul fara obstacole, ca dintr-un judet in altul sau ca dintr-o tara a Uniunii Europene in alta, cand uneori nici cu lumanarea ziua in amiaza mare n-ai cum vedea la hotar vreun granicer sau vames. Noua, din nefericire, ne este scris sa fim triati la consulat si chestionati la granita. Si de vina nu-i nici Romania, si nici macar Uniunea Europeana. Ne-am facut-o cu mana noastra. Ce pretentii am putea avea, de buna seama, cand dincoace de Prut de-a lungul ultimilor 15 ani s-a cochetat cu vectorul slav, s-au votat nostalgiile comuniste, s-a dorit refacerea kolhozurilor, s-a facut antireforma in administratia publica locala, in politicile sociale, in economia nationala etc.? In consecinta, ne-am pomenit la marginea Europei, dar in afara ei, totusi.

Republica Moldova la ora actuala ramane in urma Romaniei sub toate aspectele. Statisticile internationale constata, de exemplu, ca la noi riscul de tara e mai mare decat dincolo de Prut, iar siguranta investitiilor, din contra, e mai mica. Libertatea pietei si cea de expresie, de asemenea. De coruptie nici nu mai vorbim, din acest punct de vedere suntem neintrecuti in Europa. Si tot asa.

Ca sa depaseasca handicapul, Chisinaul trebuie sa-si racordeze cadrul juridic, sistemul politic si cel economic la cele ale Uniunii Europene. Lucrul acesta putea fi facut in ultimul deceniu si ceva in paralel cu Romania si Tarile Baltice. Dar s-a procedat exact pe dos. S-au imitat alte modele decat cele occidentale. Si cu ce ne-am ales? Cu alergatul umilitor in urma trenului care a plecat deja din gara. Prostia, precum se stie, se plateste. Acum bate ora scadentelor.

(Preluare din cotidianul Flux. Un editorial semnat de Petru Bogatu)

 
Lituania, spre deosebire de Romania, are un muzeu al terorii bolsevicePDF Print E-mail
Vilnius, Lituania/Romanian Global News
Accesari :443
Tuesday, 25 October 2005

KGB-ul este bine cunoscut de catre miile de oameni care au vizitat muzeul special creat in Lituania pentru a-i ajuta pe lituanieni sa cunoasca mai multe despre arestarile, torturile si deportarile concetatenilor lor in perioada cand erau ocupati de sovietici, scrie in editia sa de luni influentul The Washington Times.

Profesorul Vaidotas Nikzentaitas, care in prezent este angajat al muzeului KGB, spune ca edificiul in care timp de jumatate de secol, cat au condus comunistii, au avut loc executii, este un element important al memoriei istorice nationale. Dupa razboiul rece, oamenii credeau ca KGB-ul este o structura mafiota, dar ei nu au stiut ca anume KGB-ul a organizat executarea a milioane de oameni in lagare. In lagarele sovietice au fost deportati aproximativ 30 mii lituanieni, multi dintre care au pierit acolo, a mentionat el.

Duminica, 23 octombrie, in timpul vizitarii acestui muzeu de catre ministrul american al apararii, Donald H. Rumsfeld, Nikzentaitas i-a povestit ca in statul major al KGB din Vilnius, unde in perioada 1944 - 1990 au activat pana la 300 ofiteri ai acestui serviciu, au fost executati 1.037 lituanieni.

In Romania cu toate incercarile supravietuitorilor lagarelor comuniste, nu s-a reusit pana in prezent infiintarea unui muzeu al terorii bolsevice asa cum bine denumea celebrul dizident Paul Goma, ororile si genocidul antiromanesc facut in lagarele comuniste din Romania.

Mai multe scrisori pe aceasta tema au fost trimise Presedintelui Traian Basescu. Unul dintre membrii marcanti ai diasporei din SUA oferind chiar 100.000 de dolari ca donatie pentru infiintarea unui astfel de muzeu. Atat membri ai diasporei din SUA cat si cei din Franta asteapta inca raspuns de la Administratia Prezidentiala.

 
Partidul lui Urechean, supectat a fi o cartita a Moscovei, se spargePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :411
Tuesday, 25 October 2005

Sapte deputati AMN, condusi de Dumitru Braghis, au anuntat luni, in cadrul unei conferinte de presa, iesirea din grupul parlamentar al AMN. In cadrul aceleiasi conferinte, s-a anuntat ca 30 membri ai Consiliului Politic National (CPN) al formatiunii au parasit randurile AMN.

Fostii membri ai AMN si-au motivat decizia prin dezacordul cu decizia CPN luata in cadrul sedintei de sambata, 22 octombrie, de a exclude din componenta CPN, dar si din partid, cinci membri, inclusiv doi deputati - Iurie Bolboceanu si Vladimir Braga.

Cei cinci exclusi fac parte din grupul celor care au cerut convocarea unui congres extraordinar al partidului pentru a pune in discutie statutul acestuia. Braga a declarat ca dezbinarea partidului a inceput de la intoleranta conducerii fata de viziunile celorlalti membri, iar excluderea celor cinci membri a fost, pe de o parte, cel mai usor mod de a scapa de cei care au alte opinii, iar pe de alta parte, un fel de exemplu pentru ceilalti membri, care au fost in acest fel preintampinati ce li se va intampla in cazul in care vor avea alte pareri decat conducerea. In opinia lui, statutul AMN este autocratic si contine multe prevederi nedemocratice. Deputatul Vladimir Ciobanu sustine ca liderul AMN, Serafim Urechean, a fost impotriva convocarii congresului extraordinar, fiindca acest lucru ar fi insemnat pentru el pierderea postului de presedinte al AMN. El l-a invinuit pe Urechean de dictatura si a declarat ca un asemenea lider nu poate fi credibil. Urechean face jocuri ascunse in serviciul actualei puteri, a spus Ciobanu. La randul sau, Braghis a subliniat ca desi Urechean declara despre toti ceilalti lideri politici ca le sunt trase sforile de la Presedintie, el a demonstrat prin participarea la turul doi al alegerilor locale noi de la 24 iulie curent cine este cu adevarat dependent.  

Printre cei 7 deputati care au anuntat iesirea din grupul parlamentar al AMN se mai numara Lidia Gutu, Nicolae Deatovschi si Ivan Banari.

 
Armata Romana onorata la 25 octombriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :395
Tuesday, 25 October 2005

Romanii de pretutindeni celebreaza marti, 25 octombrie, Ziua Armatei Romaniei, prilej cu care Ministerul Apararii Nationale va derula o setie de activitati care se vor desfasura atat in Romania, cat si in strainatate, in sanul comunitatilor romanesti.

Ziua de 25 Octombrie va ramane mereu in amintirea poporului nostru prin importanta sa istorica si prin simbolurile pe care le poarta. Ea constituie un bun prilej pentru a rememora si cinsti faptele de vitejie ale inaintasilor, ale celor care in urma cu 61 de ani au facut suprema jertfa pe campurile de batalie pentru eliberarea ultimei braze de pamant de sub ocupatie straina, ale tuturor celor care si-au facut cu cinste datoria fata de patrie. Acesta este mesajul pe care presedintele Romaniei, Traian Basescu il transmite armatei romane in aceasta zi sfanta de 25 octombrie, cand intregul neam romanesc isi serbeaza Armata si pe cei care, de-a lungul timpului, s-au aflat in slujba ei. 25 octombrie constituie amintirea unei zile de implinire nationala, ziua cand armata romana si-a indeplinit menirea fireasca, aceea de a readuce in hotarele ei patria care a zamislit-o, spune si seful Statului Major General, Eugen Badalan.

Ziua de 25 Octombrie 1944 semnifica data eliberarii totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupatie si administratie maghiara. La aceasta data localitatea Carei, aflata la 8 kilometri de granita de vest, a fost eliberata de sub ocupatia hortisto-nazista. Chiar daca acest teritoriu a a fost preluat la inceput de administratia sovietica si a fost retrocedat Romaniei abia la 9 martie 1945, ziua de 25 octombrie a fost consfintita ca una dintre zilele de maxima glorie pentru Armata Romaniei.

 
Colaborare a romanilor din Timoc cu ungurii din VoivodinaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :421
Tuesday, 25 October 2005

Reprezentantii comunitatii romanesti (vlahe), condusi de catre Partia Democrata a Romanilor din Serbia (PDRS), reprezentata de presedintele Predrag Balasevici si reprezentantul Consiliului PDRS din Bor, Radisa Lalici, au vizitat recent sediul din Subotita al Uniunii Ungurilor din Voivodina.

Vizita a venit ca urmare a atentatului cu bomba produs, in urma cu ceva timp, asupra casei presedintelui Uniunii Ungurilor din Voivodina (UUV), Iozefa Case. PDRS a mai trimis o scrisoare de sustinere catre UUV si a avut si o initiativa de intalnire cu reprezentanti ai Uniunii. Initiativa de intrunire a PDRS-ului a fost acceptata de conducerea UUV, care a propus ca loc de desfasurare pentru aceasta, localitatea Subotita.

UUV a fost reprezentata la intrunire de vice-presedintele, Carn Imre si de presedintele Consiliului pentru informare al Parlamentului Provinciei Autonome Voivodina, Oto Bus. Din delegatia romanilor au mai facut parte: presedintele ONG Ariadnae Filum (AF), Zavisa Jurj, si secretarul Federatiei Rumanilor din Sarbie (FRS), Dusan Parvulovici.

Gazdele au prezentat romanilor istoria UUV, au reamintit iesirea din partidul Comunitatii Democrate a Ungurilor din Voivodina (CDUV) si constituirea partidului actual, in 1994. Acum, UUV numara 5500 membri, 105 Consilii locale si 19 Consilii municipale. Fac parte din conducerea a 7 municipii (Becei, Bacica Topola, Mali Igeos, Canija, Cioca, Senta si Subotita) si din conducerea Provinciei Autonome Voivodina.  Ungurii au inca din 2002 Consiliul National al lor, condus de presedintele Laslo Ioja. Ungurii, asemenea tuturor minoritatilor nationale organizate in organizatii politice sau neguvernamentale, infrunta destule greutati din punct de vedere financiar si au destule probleme in ceea ce priveste spatiul de desfasurare.

Intrunirea de la Subotita a avut loc in timp ce la Bruxeles era analizata Rezolutia Parlamentului European referitoare la pozitia minoritatilor nationale din Voivodina si propunerea Rezolutiei privitoare la incalcarea drepturilor minoritatii romane din Serbia.

Reprezentantii UUV au mai adus in discutie dovezile pentru incidentele nationaliste, care au avut loc in ultimii trei ani, au mai discutat despre diferentele care exista intre Belgrad si acestia in ceea ce priveste incidentele si de asemenea a subliniat faptul ca nimeni nu se gandeste la desprindere teritoriala. Este constatata, din partea ambelor parti, o unitate a tuturor optiunilor politice in Serbia, precum si negarea pozitiilor europarlamentarilor in ambele probleme.

Dr.Predrag Balasevici, i-a prezentat pe Radisa Lalici, Zavisa Jurj, Dusan Parvulovici si pe sine, apoi in linii mari a prezentat Comunitatea Nationala Rumana din Timoc, care cuprinde in Serbia 154 sate si 46 localitati mixte, si care la ultimul recensamant a inscris numai 40054 rumani. Balasevici a subliniat ca exista o organizare nationala inca slaba si ca abia de curand a fost depusa cererea de formare a Consiliului National Ruman. S-a vorbit si despre faptul ca romanii au multe de invatat de la unguri. Referitor la partidul politic PDRS, Balasevici a spus ca acesta este format in aprilie 2004, are 53 Consilii locale si 13 Consilii municipale in 19 municipii, unde traiesc rumanii. Au participat la alegerile locale pe lista Partidului Democrat si au deputati in doua municipii. Toti reprezentantii delegatiei romanesti au participat la discutii, vorbind despre marirea ogranizatiilor acestora si despre faptul ca exista colaborare cu organele republicii (Consiliul pentru Minoritatile Nationale al Guvernului Republicii Serbiei si cu Ministerul Cultelor), precum si cu organele Serbiei si Muntenegrului (Ministerul pentru Drepturile Omului si Minoritatilor). In localitatile unde traiesc rumanii nu exista nici un fel de colaborare cu reprezentantii autoritatilor locale. De asemenea a fost exprimata sustinerea fara rezerve a minoritatii nationale maghiare din Voivodina in indeplinirea drepturilor acesteia. Delegatia romana a lansat, la randul sau, o invitatie partii maghiare de a face o vizita comunitatii romanesti, care ar trebui sa se intample mai exact in timpul formarii Consiliului National al Rumanilor, in luna noiembrie a acestui an, in Timoc. Invitatia a fost acceptata.

 
Imigrantii din Trieste au un nou ConsiliuPDF Print E-mail
Trieste, Italia/Romanian Global News
Accesari :406
Tuesday, 25 October 2005

Trieste are, de putin timp, un organ consultativ care va da glas diferitelor comunitati straine prezente in oras.

Aceasta initiativa a devenit realitate abia in luna octombrie, desi proiectul exista de mult timp. Consiliul comunal a ales recent si cei 21 de mebri ai biroului consultativ al imigrantilor, dupa ce a intervievat un numar de 30 de persoane. Dupa cum au declarat consilierii, reprezentantii noilor triestani au fost alesi in functie de reprezentativitatea lor efectiva, tinand cont ca dintr-un numar de 9.500 de cetateni straini rezidenti in Trieste cei mai numerosi sunt sarbii, care sunt prezenti aici in numar de 4.200. Pe de alta parte, se remarca, dupa cum a subliniat presedintele Consiliului, Bruno Sulli, ca numarul de femei este superior celui al barbatilor in randul imigrantilor, astfel ca si in cadrul noului organ consultativ au fost alese 12 femei din 16 cate au candidat si 9 barbati, dintr-un total de 14. Conform datelor statistice natiunea cea mai bine reprezentata si aici este Serbia, care are cinci reprezentanti, urmata de Croatia cu doi reprezentanti, in timp ce restul de 14 comunitati straine prezente in Trieste au cate un reprezentant. Romania are si ea un reprezentant in noua institutie, in persoana lui Mircea Nicolae Cotoros, alaturi de reprezentanti din Albania, Bosnia, Camerun, Ciad, Columbia, China, Mongolia, Peru, Siria, Elvetia, Tunisia, Ucraina si Statele Unite ale Americii.

Noul organ consultativ si-a inaugurat activitatea, chiar dupa recentele declaratii ale Ligii Nord care a definit-o drept o pierdere de timp. Avand in vedere ca proiectul de constituire era prevazut de Statutul comunal in urma cu trei ani, parcursul pana la punerea in aplicare a proiectului a fost unul cu destul de multi timpi morti, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Primul Consiliul al Imigrantilor din Trieste va terbui sa isi aleaga, in primul rand, un presedinte, care sa devina, astfel, portavocea tuturor problemelor care intra in sfera de interes a imigrantilor din regiune si care sa gaseasca solutii constructive pentru colaborarea cu autoritatile din plan local.

 
Inca o manastire se alatura Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din America si CanadaPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :646
Tuesday, 25 October 2005

Inalt Prea Sfintitul Nicolae al Americii si Canadei a sfintit pe 8 octombrie, in Cantonul Wentworth (Lachute), manastirea ortodoxa de calugari cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

La eveniment au mai participat un sobor de preoti si aproximativ 200 de credinciosi ortodocsi romani canadieni, libanezi si rusi. Manastirea a fost infiintata de parintele ieromonah Cyrille Bradette (hirotesit staret cu aceeasi ocazie), care si-a vandut tot ce economisise o viata pentru a pune pe picioare acest lacas de cult monahal, informeaza publicatia Pagini Romanesti. Proprietatea pe care se afla manastirea se afla in Wentworth si, dupa achizitionarea acesteia, romanii din Montreal, Quebec sau Ottawa au venit acolo fiecare week-end, pentru a amenaja noua capela unde astazi se oficiaza slujbele. In prezent, lacasul de cult are trei vietuitori - parintele staret Cyrille, fratele Denis si fratele Florin. Acestia au proiecte mari, printre care se numara construirea bisericii, amenajarea chiliilor pentru viitorii calugari, construirea unei case de oaspeti pentru primirea pelerinilor sau amenajarea viitorului cimitir ortodox.

Manifestarea de la inceputul lunii octombrie a beneficiat si de sprijinul preotilor romani din ambele eparhii romanesti de peste Ocean, care au organizat pelerinajul credinciosilor din parohiile lor.

Programul slujbelor la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului, informatii utile sau modul in care se poate ahjunge la aceasta manastire se pot afla de la numarul de telefon (450) 533-1114 sau de pe site-ul www.pagesorthodoxes.net.

 
Sarbatoarea comunitatilor ortodoxe din FreibourgPDF Print E-mail
Freibourg, Germania/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 25 October 2005

Orasul german Freibourg a gazduit in perioada 15-16 octombrie o mare sarbatoare a comunitatii ortodoxe din aceasta localitate, la care au participat si romanii ortodocsi.

Mitropolitul german Augustin a adresat cuvinte de multumire parintelui parohiei romanesti de aici, preotul Sorin Petcu, si a mai adaugat ca nu nationalitatea, ci credinta ii uneste, ei fiind copiii aceluiasi Dumnezeu, si sunt ca fratii. Tot ierarhul german a mai adaugat ca diversele specialitati si vinuri i-au adunat acolo ca sa fie impreuna unul cu celalalt si nu unul impotriva celuilalt, aceasta fiind si modalitatea in care trebuie sa traiasca in Germania, dar si in Romania, in Grecia, Rusia si peste tot in lume, informeaza portalul www.freiburg-ro.de.

Evenimentul a avut loc in sala de la Maria Hilf Kirche, care a fost plina de persoane ce au raspuns invitatiei de a participa la aceasta actiune si de a veni cu preparate culinare in semn de celebrare.

 
Inceput de an universitar teologic la biserica romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :435
Tuesday, 25 October 2005

Parohia ortodoxa romana cu hramul Nasterea Domnului din Munchen va fi sambata, 29 octombrie, gazda deschiderii noului an universitar 2005/2006 pentru studentii facultatii de teologie ortodoxa din Munchen.

Evenimentul va incepe la ora 10:00 si il va avea ca invitat special la ceremonie pe PS Episcop Sofian, care se va adresa cu aceasta ocazie studentilor, informeaza portalul bisericii romanesti.

 
Romania, invitata de onoare la salonul Initiative 2005PDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :332
Tuesday, 25 October 2005

Orasul belgian Liege a fost gazda, in perioada 19-21 octombrie, a celei de-a 20-a editii a salonului Initiatives, organizata impreuna cu sedinta inaugurala a primelor Zile Internationale de la Liege, colocviu international de reflectie asupra strategiilor regionale de dezvoltare economica.

Invitatii de onoare la acest dublu eveniment au fost fostul premier francez si actual deputat european, Michel Rocard, si Ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, avand in vedere ca, la propunerea si cu sprijinul Forumului Francofon al Afacerilor si al Agentiei Valone pentru Export, Romania a fost tara invitata de onoare pe parcursul celor trei zile al salonului Initiatives 2005.

In discursul inaugural, Ambasadorul Romaniei in Belgia a facut o scurta trecere in revista a evolutiilor recente macroeconomice din Romania, a masurilor recente luate de guvern in scopul consolidarii mediului de afaceri romanesc si a atuurilor pe care le prezinta Romania pentru investitorii straini. Totodata, au fost evidentiate excelentele relatii de colaborare dintre Romania si Valonia, cu accent pe aspectele economice si comerciale ale acestora.

Recunoscut aparator al Europei si un vorbitor ce prefera un limbaj cat mai deschis si realist despre problemele actuale ce framanta Europa, Michel Rocard a incercat, in discursul sau, sa raspunda unei serii de intrebari legate in special de mediul de afaceri si stabilitatea sociala a cetatenilor europeni, cum ar fi: preocuparea pentru viitorul intreprinderilor in cadrul proceselor de extindere; locul UE in contextul emergentei tarilor asiatice si a Statelor Unite, in contextul in care UE este inca in proces de definitivare a statutului sau; provocarile pentru decidentii politici intr-o lume din ce in ce mai fragmentata.

Pentru delegatia romana prezenta la Salon, ziua de 20 octombrie a debutat cu o masa rotunda cu tema Dezvoltarea, in mediul francofon european, a oportunitatilor de afaceri dintre intreprinderile romane si valone, organizata in colaborare cu Agentia Valona pentru Export, la care au participat peste 120 de persoane. Cu aceasta ocazie au fost trecute in revista principalele carecteristici ale mediului de afaceri roman si valon si oportunitatile economice respective, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

Ca invitat de onoare, Romania a dispus in cadrul salonului de un stand de 40 m2, onorat, in seara de 20 octombrie, de prezenta ministrului valon al economiei, ocuparii fortei de munca si comertului exterior, domnul Jean-Claude Marcourt, care a fost invitatul cocktailului organizat la stand.

 
Premiera in Marea Britanie pentru filmul BuniciiPDF Print E-mail
Glasgow, Scotia/Romanian Global News
Accesari :402
Tuesday, 25 October 2005

Filmul documentar "The Grandparents" (Bunicii), realizat de o tanara regizoare romanca, Ioana Joca, si-a avut premiera in Marea Britanie duminica, 23 octombrie.

Evenimentul a avut loc in Scotia, la Glasgow, in cadrul Festivalui International de Film Documentar despre Drepturile Omului - Document 3. Publicul a fost pe jumatate format din romani, si jumatate din straini. Romanii care au luat parte la eveniment fac parte din comunitatea virtuala a romanilor din Glasgow, "Romanians in Glasgow". Dupa proiectie, a avut loc o discutie libera intre regizoarea filmului, Ioana Joca, si public. Dintre invitatii de specialitate au facut parte Marlies Pfeifer, coordonator programe culturale in cadrul Goethe Institut, Glasgow, Anne Fleck, Education Officer la Channel 4 si producatorul filmului, Garfield Kennedy.

Povestea bunicilor mei este povestea unei generatii. Acea "talpa a tarii" cum spunea Mircea Eliade care a trebuit sa infrunte trei regimuri politice: monarhia, comunismul si capitalismul. O generatie care a trecut prin multe si a ramas cu foarte putin, dar a stiut sa-si pastreze seninatatea. Realizarea acestui film este importanta deoarece cultura Vestului trebuie sa o intalneasca pe cea a Estului la un nivel subtil si simplu: cel al taranilor. Bunicul meu mi-a spus de multe ori in timpul filmarilor "Noua nu ni-o dat nimeni nimic niciodata." Acest film este sansa de a da, gratie lor, o poveste frumoasa restului lumii, spune Ioana Joca.

 
Cafeneaua romaneasca din Liege se tine de petreceriPDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :360
Tuesday, 25 October 2005

Romanii Adrian si Nicoleta din Liege pregatesc o noua seara romaneasca in cafeneaua Dracula, aceasta urmand sa se desfasoare sambata, 5 noiembrie, la ora 19:00.

Deoarece numarul de locuri este limitat, romanii sunt indemnati sa isi faca rezervari cat de curand la numarul de telefon 0495/943 903, informeaza portalul romanilor din Belgia. Din meniul serii nu lipsesc mici, ciorba de burta, sarmalele, ciorba de perisoare, vinurile romanesti, tuica si apa minerala Borsec.

Totodata, cei doi romani mai anunta ca vor organiza constant de acum incolo, in fiecare prima sambata din luna, o seara romaneasca. Adrian si Nicolata mai asteapta si alte sugestii din partea conationalilor lor pentru gasirea unui loc alternativ in care sa se poata intalni si sa discute ca la ei acasa.

 
Un nou cenaclu pentru Apozitia din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :354
Tuesday, 25 October 2005

Societatea Culturala Romano-Germana Apozitia din Munchen ii asteapta pe membrii sai vineri, 28 octombrie, incepand cu ora 18:00, la un cenaclu care va fi gazduit de Centrul Cultural al Misiunii Unite din acelasi oras german.

Pe ordinea de zi a intalnirii de vineri se afla raportul comisiei de cenzori, descarcarea casieriei, alegerea consilierilor, dar si un moment cultural. Acesta din urma consta in partea intai a conferintei sustinuta de profesorul Gelu Ionescu, referitoare la scrisorile si exilul lui Ion Luca Caragiale, informeaza pagina oficiala de web a asociatiei. Locul in care se va desfasura intalnirea se afla la adresa Kreuzstrasse 16/1, 80331 Munchen.

 
Vinuri romanesti la pizzeria Brick Oven din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :352
Tuesday, 25 October 2005

Pizzeria romaneasca Brick Oven din Vancouver le ofera clientilor sai in meniu si un sortiment de vinuri romanesti, care se pot servi cu suces langa preparatele italienesti.

Aceste vinuri sunt Cabernet Sauvignon de Murfatlar, Grasa de Cotnari si Cabernet Sauvignon si Merlot de Recas, informeaza portalul Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia. Pizzeria ii apartine romanului Nelu Oncel, cel care ii asteapta cu drag pe conationalii sai, si nu numai, sa ii calce pragul localului. Pentru rezervari se poate apela numarul de telefon 604-872-0020, pizzeria fiind situata la adresa 4265- Dunbar st, Vancouver.

 
Ziua Recunostintei, sarbatorita si de romanii din KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :337
Tuesday, 25 October 2005

Grupul de dansuri populare al Centrului Cultural Roman Banatul din Kitchener ii invita pe romanii din acest oras la o pterecere dansanta de Ziua Recunostintei, care se va desfasura sambata, 29 octombrie, la ora 19:00, la sediul centrului.

Prin participarea la acest eveniment, se vor sustine eforturile centrului de a pastra traditiile si cultura autentic romanesti in aceasta parte a Canadei. La petrecere se va asculta muzica diversa, pe care o va alege DJ-ul prezent, si se vor face tot feluri de jocuri si de surprize, informeaza portalul centrului Banatul. Biletul de intrare are pretul de zece dolari, iar centrul se afla la adresa 2150 Bleams RD, Kitchener.

 
Romanii din Australia ies la un picnic de primavaraPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :367
Tuesday, 25 October 2005

Asociatia Romanilor din Australia organizeaza si in acest an traditionalul Picnic de primavara australiana, care va avea loc duminica, 6 noiembrie, de la ora 10:00, la Campbell Hill Pioneer Reserve din Campbell Hill Road.

Membrii comunitatii romane din Sydney si din imprejurimi sunt invitati sa ia parte impreuna cu familia si prietenii lor la aceasta actiune la care se vor sarbatori si cei care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, informeaza portalul ARA. La iesirea la iarba verde se vor servi mici si racoritoare, mesele fiind acoperite cu pergola, iar spatiul fiind excelent amenajat pentru copii. Pentru mai multe informatii se poate suna la numarul de telefon (02) 9728 1917.

 
Cercetatorii romani prezenti la Forum Romania, la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :371
Tuesday, 25 October 2005

Cea de-a treia editie a Forum Romania, desfasurata in perioada 20-22 octombrie la Viena a unit cercetatori din Romania si din spatiul germanic cu preocupari privind Romania.

Organizat de Institutul Austriac de Studii Est si Sud-Est Europene, cu sprijinul Ministerului de Externe austriac, al Ambasadei Romaniei din Austria si al Institutului Cultural Roman din Viena, Forumul a reunit 38 de cercetatori care si-au prezentat proiectele stiintifice la Viena.

Au sustinut conferinte, de-a lungul zilelor de Forum ambasadorul Romaniei, Andrei Corbea-Hoisie, vicecancelarul Erhard Busek (Pactul de stabilitate si Romania), profesorul Michael Metzeltin (Importanta Romaniei pentru UE), ambasadorul Paul Ullmann (Relatiile austro-romane), Flavius Solomon (Structura demografica Rep. Moldova), ambasadorul Peter Kopecky (Ce viitor poate sa aiba o  limba moldoveaneasca ?), profesorul Bogdan Murgescu (Demise of Communism in Romania) si organizatorul simpozionului Thede Kahl (Perspectivile cercetarilor referitoare la Romania).

 
Un oceanolog roman din SUA conferentiaza la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Tuesday, 25 October 2005

Marea Neagra este o tema tot mai prezenta in discutiile despre locul Romaniei in lume, un loc in lume inteles nu doar geografic, ci si politic si strategic.

Interesul acestei teme nu se reduce insa la aspectul geopolitic: despre realitatea fizica a acestui spatiu, in conexiune cu istoria si cu mitul, va conferentia marti, 25 octombrie, ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Roman, Dr. Liviu Giosan, cercetator la Woods Hole Oceanographic Institution din Statele Unite, reprezentant de seama al tinerei generatii de savanti romani.

Conferinta va avea ca tema stadiul actual al cercetarilor privind inundarea catastrofala a Marii Negre cu 8.000 de ani un urma si posibilele legaturi cu miturile potopului. Dezvoltarea Deltei Dunarii va fi discutata din perspectiva relatiei cu istoria acestui teritoriu (greaca, romana, perioada moderna), cu un scurt rezumat al cercetarilor romanesti in domeniu. Conferinta va atinge, de asemenea, problema deformarii caracterului si substantei cercetarii geologice in comunism, crearea unor "mitologii stiintifice" profesionale despre cercetare in intervalul respectiv si efectul acestora asupra stadiului stiintei in Romania de azi, se arata intr-un comunicat al ICR.

Liviu Giosan s-a nascut in 1968 in Romania si este absolvent al Facultatii de Geologie si Geofizica, din cadrul Universitatii Bucuresti, iar mai tarziu a obtinut titlul de doctor in Oceanografie si Stiintele Atmosferei (SUNY Stony Brook, 2001), o premiera in istoria stiintei romanesti. Din 2003 este cercetator la Departamentul de Geologie si Geofizica din cadrul renumitului Woods Hole Oceanographic Institution, din Statele Unite. Printre proiectele la care a participat se numara cercetari legate de Delta Dunarii, Delta Indusului in Pakistan, reconstructii climatice in Bazinul Panama din Pacific. A publicat numeroase articole in publicatii de specialitate si este co-editor al lucrarii River Deltas: Concepts, Models, Case Studies (SEPM Special Publication, 2005).

 
Daniela Tudor va concerta la Tortona-ItaliaPDF Print E-mail
Tortona, Italia/Romanian Global News
Accesari :371
Tuesday, 25 October 2005

Tanara violonista romanca Daniela Tudor va concerta la Tortona-Italia.

Daniela este o fetita de 11 ani care canta la vioara cu o maiestrie deosebita, dar fara posibilitate materiala de a participa, asa cum isi dorea, la Concursul International de Interpretare desfasurat la Tortona Italia, in perioada 24-30 octombrie. In acelasi timp, Daniela este un copil norocos care a avut sansa sa beneficieze de un ajutor binevenit. Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, prin intermediul unui sponsor, a finantat deplasarea in Italia si cheltuielile necesare particparii elevei Liceului de muzica George Enescu. Deoarece familia din care provine tanara talentata se confrunta cu dificultati economice, primarul Ontanu a decis sa ajute viitoarea violonista cu 2.100 RON. Daniela Ioana Tudor a mai participat la numerose concursuri nationale si internationale, informeaza Prompt Media.

 
Zilele Enescu la Berlin intra in linie dreaptaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :406
Tuesday, 25 October 2005

Incepand de miercuri, 26 octombrie, timp de patru zile, personalitatea marcanta a marelui compozitor roman George Enescu va fi omagiata si la Berlin, in cadrul unei manifestari de amploare intitulata Zilele Enescu la Berlin.

Evenimentele se vor desfasura in perioada 26-29 octombrie, beneficiind de organizarea Institutului Cultural Roman Titu Maiorescu si a Universitat der Kunste Berlin. Festival muzical si simpozion stiintific cu participare internationala, evenimentul se inscrie in cadrul manifestarilor consacrate pe plan national si international.

Proiectul include un simpozion international cu tema Fatete ale personalitatii lui Enescu, intins pe perioada a doua zile, precum si patru seri de concerte, gazduite de Universitatea de Arte. Muzicieni si muzicologi germani de prestigiu au raspuns cu generozitate si entuziasm propunerii de a organiza acest eveniment la Berlin, o manifestare de tinuta academica, ce se adreseaza cu precadere unui public educat din punct de vedere muzical, informeaza ICR Berlin.

Peste 45 de participanti - muzicologi si interpreti - isi vor da concursul la reusita acestei seri. Cu aceasta ocazie se va edita la o editura muzicala germana un volum cuprinzand lucrarile simpozionului prima publicatie de acest gen care va aparea in limba germana precum si un CD cu inregistrari din concertele acestui inedit festival enescian la Berlin.

Zilele Enescu vor fi completate de o expozitie de pictura romaneasca pe tema "Muzica", ce va avea loc in aceeasi perioada in salile Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin. Vor fi expuse aici lucrari semnate de C. Baba, R. Schweizer-Cumpana, C. Piliuta, Octavia Molea-Suciu, Emil Ciocoiu, Horia Rosca, Paulina Mihai, etc.

Manifestarile se vor desfasura sub auspiciile Institutului Cultural Roman din Bucuresti, sub Inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei si cu sprijinul Asociatiei Germano-Romane.

 
Maxim Belciug in recital la Roma si VenetiaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :359
Tuesday, 25 October 2005

Chitaristul roman Maxim Belciug va sustine miercuri, 26 octombrie la Accademia di Romania din Roma si miercuri, 2 noiembrie, la Institutul Cultural Roman din Venetia recitaluri aniversare Domenico Scarlatti.

Recitalurile, intitulate Scarlatti si epoca sa marcheaza implinirea a 320 de ani de la nasterea marelui compozitor si virtuoz al clavecinului, se arata intr-un comunicat al Institutului Cultural Roman. Programul prezentat de Belciug propune o incursiune in muzica Renasterii si Barocului european. Alaturi de cateva sonate de Scarlatti, publicul va audia lucrari ale precursorilor si contemporanilor sai (Francesco da Milano, Vincenzo Galilei, Luis de Milan, Luis de Narvaez, Gaspar Sanz), precum si cateva lucrari (celebrele "Canciones Espanolas Antiguas", culese si armonizate de Federico Garcia Lorca) reprezentative pentru idiomul spaniol de care Scarlatti insusi s-a lasat influentat, de-a lungul celor aproape treizeci de ani de viata si muzica la Curtea Spaniei.

Protagonistul recitalului, Maxium Belciug, este unul dintre cei mai valorosi chitaristi romani de astazi. A sustinut recitaluri pe scenele ateneelor si filarmonicilor din tara si din strainatate (Viena, Scandinavia, Belgrad, Paris, Budapesta), entuziasmand publicul exigent al salilor dedicate muzicii clasice. Repertoriul sau contine muzica Renasterii, Barocul, literatura clasica si romantica, dar si muzica Secolului XX sau muzici traditionale.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions