Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Comisia Europeana va avertiza RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :394
Thursday, 27 October 2005

La numai doua zile de la prezentarea la Strasbourg a Raportului de Tara pentru Romania, Comisia Europeana a anuntat ca va trimite saptamana viitoare Executivului de la Bucuresti o scrisoare de avertizare.

Comisarul European pentru extindere, Olli Rehn, a aratat ca aceasta scrisoare va contine domeniile la care Romania mai are de lucru. El a subliniat ca tara noastra ar trebui sa fie mai activa si sa realizeze ceea ce spune si promite. Rehn nu s-a ferit nici sa aduca din nou in discutie clauza de salvgardare, el amintind ca pentru ca Romania sa fie in afara de orice pericol, va trebui sa-si respecte criteriile de aderare pana la sfarsitul anului viitor, iar nerespectarea acestora va atrage dupa sine amanarea aderarii cu inca un an.

La randul sau, seful Delegatiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, prezent in cadrul unei sesiuni de doua ore pe chatul Infoeuropa, a precizat ca pericolul activarii clauzei de salvgardare nu a trecut si ca tocmai de aceea trebuie facute progrese reale. Referindu-se la raportul de monitorizare pentru Romania, Sheele a precizat ca acesta nu este nici pozitiv, si nici negativ, ci doar unul realist.

 
Voi reconfirma angajamentul si determinarea noastra de a intra in UE la 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :469
Thursday, 27 October 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a inceput miercuri, 26 octombrie, o vizita in Marea Britanie, cu ocazia participarii la lucrarile reuniunii informale a liderilor statelor membre UE si tarilor in curs de aderare.

Inaintea deplasarii la Londra, seful statului a sustinut o declaratie de presa pe aeroportul Henri Coanda. Basescu a spus ca participarea sa la aceasta reuniune are loc ca urmare a invitatiei adresate de premierul britanic Tony Blair, in calitatea acestuia de presedinte al Consiliului European. Seful statului a precizat ca Summit-ul nu se va finaliza cu un document, urmand sa aiba loc discutii cu caracter informal pe cateva teme de importanta majora pentru UE. Astfel, presedintele Basescu a mentionat ca principalele dezbateri se vor axa pe evolutiile viitoare ale Uniunii Europene, din perspectiva aspectelor socio-economice, dar, mai ales, a extinderii. Presedintele Traian Basescu a trecut, totodata, in revista, o serie de subiecte aflate pe agenda Summit-ului, precum gasirea unor solutii de reapropiere a constructiei europene de cetatenii statelor membre ale UE si modelul social pe care Uniunea isi propune sa-l urmeze. Este preconizata, de asemenea, exprimarea unor opinii privind "aparenta contradictie dintre nevoia UE de a se proteja pe ea insasi si cetatenii sai, pe de o parte, si nevoia UE de a deveni o forta economica, politica si militara de prima marime in sistemul lumii globalizate, pe de alta parte", a adaugat seful statului, citat de Prompt Media.

Presedintele Basescu a amintit faptul ca la Summit vor mai participa presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, care va prezenta un prim material supus dezbaterii sefilor de stat, si Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa al UE, Javier Solana, care va inainta, la randul sau, un material cu privire la securitatea UE in contextul globalizarii. Seful statului a aratat ca in cadrul interventiei sale la lucrarile Summit-ului va exprima punctul de vedere roman referitor la Raportul de monitorizare al Comisiei Europene, prezentat marti la Strasbourg. "Voi reconfirma angajamentul si determinarea noastra de a intra in UE la 1 ianuarie 2007", a subliniat presedintele Basescu. Presedintele tarii a mai aratat ca, pe langa participarea la lucrarile Summit-ului, va avea intalniri bilaterale cu presedintele Austriei, cu primul ministru al Olandei si cu cel al Finlandei, pe teme care tin de interesul imediat al Romaniei.

Presedintele a afirmat, in context, ca raportul din aprilie 2006, care poate propune sau nu activarea clauzei de salvgardare, va fi publicat pe perioada presedintiei Austriei. "Intrarea Romaniei in UE se va produce sub presedintie finlandeza, pentru ca Finlanda va detine presedintia UE incepand cu al doilea semestru al anului 2006", a mai precizat seful statului. In cadrul vizitei va avea o intalnire bilaterala cu prim-ministrul olandez, pentru a convinge clasa politica olandeza de progresele facute de Romania si de faptul ca obiectivele tarii noastre sunt legate de intrarea in UE la 1 ianuarie 2007. Seful statului a mai spus ca in cursul zilei de astazi se va intalni cu ministri si cu parlamentari britanici, cu care va discuta in principal despre procesul de integrare a Romaniei in UE si despre cooperarea pe diverse teatre militare.

 
Sf. Dimitrie cel Nou de la Basarabov, un alt prilej de sarbatoare pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 27 October 2005

La o zi dupa ce crestinii ortodosci si catolici l-au sarbatorit pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir, o alta zi de praznuire este celebrata joi, 27 octombrie, de catre romanii ortodocsi, fiind vorba de Sf. Dimitrie Cel Nou de la Basarabov.

Sf. Dimitrie Cel Nou s-a nascut in localitatea bulgara Basarabov, aflata pe raul Lom, in perioada Imperiului Valaho-Bulgar al fratilor Petru si Asan. Viata sa curata si simpla, pe care si-a dus-o in conformitate cu poruncile lui Iisus Hristos, a culminat cu hotararea sa de a trai intr-o pestera si, ulterior, cu retragerea pe malul raului Lom. Aici, simtind ca sfarsitul este aproape, s-a asezat intre doua lespezi din piatra si a murit. Dupa trecerea sa in lumea celor drepti, moastele Sfantului au vindecat multi bolnavi, ajungand sa fie depuse in Biserica Patriarhala din Bucuresti, dupa ce au fost primite ca despagubire in urma razboiului ruso-turc (1769-1774).

In fiecare an, zeci de mii de pelerini din intreaga tara vin in capitala pentru a se ruga la racla cu moastele sfantului.

 
Mai multi ofiteri romani atasati in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :412
Thursday, 27 October 2005

Numarul ofiterilor romani atasati in strainatate pe afaceri interne va fi marit cu 16, in tot atatea tari, fata de cei 26 cati exista in prezent, declara Mihai Stoica, directorul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

Masura se impune ca urmare a cresterii numarului infractiunilor cu autori romani savarsite in alte tari, atat individual cat si in grupuri organizate si specializate. De asemenea, mentioneaza Stoica, se fac eforturi pentru imbunatatirea comunicarii intre structurile interne si ofiterii atasati, mai ales din cauza ca, adesea, despre infractiunile romanilor in strainatate se afla cu destul de mare intarziere la Bucuresti, informeaza Prompt Media.

 
Noul ambasador american la Bucuresti a fost validatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Thursday, 27 October 2005

Senatul american a validat nominalizarea facuta de presedintele George W Bush a omului de afaceri Nicholas Taubman ca ambasador al Statelor Unite la Bucuresti.

Noul ambasador ce va fi detasat la Bucuresti a rostit, cu acest prilej, si un discurs in fata Senatului, in care a salutat alianta dintre Romania si SUA, in special in ceea ce priveste operatiunile militare commune din Irak si Afganistan.

Nicholas Taubman este un om de afaceri, in varsta de 75 de ani, sustinator al Partidului Republican. El este presedinte al companiei Mozart Investments, anterior presedinte al Advanced Auto Parts. Nicholas Taubman a detinut si alte functii, inclusiv cele de Director General Executiv si Presedinte al Advanced Auto Parts, de-a lungul celor 45 de ani petrecuti in cadrul companiei. Nicholas Taubman este licentiat al University of Pennsylvania.

 
Lansare de carte pentru directorul roman al Operei din VienaPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Thursday, 27 October 2005

Directorul Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, si-a lansat miercuri, 26 octombrie, la Filarmonica "Mihail Jora" din Bacau, volumul de memorii intitulat "De la Timisoara, la Viena".

Cartea recent prezentata publicului bacauan a fost scoasa de Editura "Cuvantul", informeaza cotidianul iesean Evenimentul. La manifestare au participat mai multe oficialitati locale, dar si oameni de cultura.

Ioan Holender s-a nascut in anul 1935 la Timisoara, unde a urmat cursurile Institutul Politehnic timp de trei ani, dupa care a fost exmatriculat, fiindu-i interzis sa mai urmeze vreo forma de invatamant superior in Romania. Motivul exmatricularii a fost unul politic, Holender fiind acuzat de implicare in miscari politice studentesti. La varsta de 24 de ani a decis sa paraseasca tara natala in favoarea Austriei, unde a urmat cursurile Conservatorului din Viena si a devenit renumit in domeniul muzical.

 
Vinurile romanesti sunt degustate la salonul de profil de la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :389
Thursday, 27 October 2005

O selectie de vinuri romanesti, ai caror producatori sunt inclusi in asociatia profesionala a exportatorilor de vin din Romania, participa in perioada 27-30 octombrie, la Salone del Vino de la Torino.

Evenimentul a ajuns la editia cu numarul trei si se desfasoara in alternanta cu un alt gen de manifestare de renume, respectiv Salone del Gusto. La manifestarea din acest an au venit cinci firme romanesti producatoare de vin care isi vor expune produsele de clasa spre a fi degustate de specialistii si publicul consumator din Italia. Fiecare din firmele mentionate va prezenta cate trei sortimente de vin, atat din categoria valoroaselor soiuri autohtone Feteasca Neagra, Tamaioasa Romaneasca, Feteasca Regala, Cramposie, cat si din cea a soiurilor nobile internationale: Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon si altele.

Participarea firmelor romanesti la aceasta editie a Salonului a fost facuta prin intermediul proiectului de colaborare romano-italian intitulat Dezvoltarea turismului si agro-industriei in Romania si Muntenegru, proiect finantat de Regione Piemonte si implementat de Centro Estero Camere Commercio Piemontesi in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Bucuresti, informeaza APEV, asociatia profesionala a exportatorilor de vin din Romania.

 
Centrul Cultural Francez in campanie pentru invatarea limbii francezePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Thursday, 27 October 2005

Centrul Cultural Francez din Cluj in colaborare cu Inspectoratele Scolare din Alba, Bistrita si Sibiu va organiza, la inceputul lunii noiembrie, o campanie de sensibilizare a elevilor din ciclul primar pentru invatarea limbii franceze.

Astfel, in zilele de 2, 3 si 4 noiembrie se vor desfasura, in judetele Alba, Bistrita si Sibiu, ateliere destinate copiilor din ciclul primar. La acestea vor participa animatori francezi (lectori si stagiari francezi din Cluj, Alba, Sibiu, Bistrita). Atelierele sunt concepute sub forma unui parcurs ludic si isi propun o abordare dinamica si atragatoare pentru invatarea limbii franceze. Vor putea participa cate o suta de copii din fiecare judet, repartizati in grupe de cate 12 elevi in fiecare atelier, se arata intr-un comunicat al Centrului Cultural Francez.

 
Schimb de stafeta romano-american in AfganistanPDF Print E-mail
Kabul, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :415
Thursday, 27 October 2005

Comandantul Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab, locotenent-colonelul Gabriel Toma, a predat marti, 25 octombrie, comanda tactica asupra companiei americane (US) Dragon, comandantului Brigazii Multinationale Kabul in Afganistan.

Ceremonia de transferare a autoritatii s-a desfasurat in Camp Phoenix, unde au participat militari romani si americani din cadrul ISAF, informeaza un comunicat de presa emis de MApN. Locotenent-colonelul Gabriel Toma, comandantul Scorpionilor Rosii, a inmanat dragonilor americani certificate de apreciere si le-a urat mult succes in misiunile viitoare.

Impreuna, romani si americani, am trecut prin multe situatii dificile, insa experienta, pregatirea foarte buna si coeziunea dintre scorpioni si dragoni, ne-au ajutat sa le depasim pe toate fara nici o problema. Va multumesc pentru colaborarea excelenta, a mai adaugat locotenent colonelul Toma.

 
Grija multinationalelor din Romania pentru mediul inconjuratorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :601
Thursday, 27 October 2005

{mosimage}In prezenta viceprimarului Capitalei, a primarului sectorului 2, a reprezentantilor Agentiei SAPARD, a Ministerului Mediului, a Gardei de Mediu, alti oficiali si reprezentanti ai presei, Danone PDPA Romania si-a inaugurat prima statie de tratare a apelor reziduale.

{mosimage}Investitia se ridica la 1,5 milioane de euro si este realizata in parteneriat cu SAPARD si reprezinta o investitie de calitate pentru viitorul companiei. Respectul fata de mediul inconjurator este o componenta fireasca a valorilor Grupului Danone, care de-a lungul anilor a contribuit la dezvoltarea legislatiei de mediu din Europa. Grupul Danone dovedeste aceeasi implicare in problemele de mediu in toate tarile in care activeaza. Investim nu numai in echipamente, dar si in educarea la toate nivelele a personalului nostru, pe care il facem constient de importanta implicarii active a fiecaruia in atingerea obiectivelor de mediu. Protectia mediului este esentiala pentru mentinerea competitivitatii Grupului Danone. Trebuie sa aratam respect fata de mediul inconjurator in toate activitatile pe care le desfasuram, de la primii pasi in proiectarea unui produs pana la obtinerea bunului finit, a declarat Jacques Ponty, Director General Danone PDPA Romania.

Realizata cu sprijinul unei echipe de specialisti romani si straini, investitia celor de la Danone in protejarea mediului inconjurator a fost apreciata de edilii capitalei ca fiind de urmat si de alte companii de profil care, pana in 2007 vor trebui sa se alinieze normelor europene in privinta mediului. De altfel directorul Danone si-a exprimat speranta ca modelul lor va fi urmat si de alte comapanii care isi doresc cu adevarat integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. Danone PDPA Romania este membra a Grupului Danone, unul dintre liderii mondiali din industria alimentara, detinand locul 1 in lume in industria produselor lactate proaspete si in domeniul apei imbuteliate - Evian (din punctul de vedere al volumului) si nr. 2 in biscuiti - LU si produse pe baza de cereale. Marcile Danone cele mai apreciate in Romania sunt: Danone Natural, Delicios, Smantana, Activia si Danonino. 95% din produsele de pe piata sunt produse in Romania, conform standardelor europene. Pe plan mondial Danone are 89 440 de angajati pentru care se platesc peste 1 930 de milioane de euro anual iar impozitele care merg catre statele unde aceasta companie activeaza, precum si taxele ecologice sunt de peste 700 milioane de euro. Conform unui raport de evaluare din 2004 Danone international a cheltuit peste 11 milioane si jumatate de euro in proiecte sociale destinate cu precadere ajutorului copiilor.

Articol publicitar

 
Paul Bortnovski si Diana Rotaru au castigat Premiile PrometheusPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Thursday, 27 October 2005

Scenograful Paul Bortnovski si compozitoarea Diana Rotaru sunt marii castigatori ai editiei din acest an a Premiilor Prometheus, sectiunile Opera Pmnia, respectiv Opera Prima, acordate de Fundatia Anonimul.

Acestea s-au decernat miercuri, 26 octombrie, la Bucuresti, dupa ce juriul, condus de Andrei Plesu, a avut dificila misiune de a-i alege pe cei doi din randul a noua finalisti, informeaza Fundatia Anonimul.

Paul Bortnovski a debutat ca arhitect, urmand ca in anul 1959 sa se angajajeze la Teatrul Municipal, devenit ulterior Bulandra, si sa fie un bun colaborator al lui Liviu Ciulei. Bortnovski a mai obtinut si alte distinctii, precum premiul UNITER pentru intreaga activitate (1993), Ordinul National "Pentru Merit" in grad de mare ofiter (2000) si Premiul National al Ministerului Culturii pentru intreaga activitate artistica (2002), anunta TVR. Premiul Opera Omnia ii aduce si suma de un milard de lei vechi.

Castigatoarea premiului pentru debut, Diana Rotaru, nu a fost prezenta la ceremonie deoarece se afla la Paris cu o bursa. Compozitoarea are numai 24 de ani, dar se poate mandri cu o creatie de peste 20 de lucrari, interpretate in concerte din tara si din strainatate. Odata cu premiul obtinut, tanara a primit si 100 de milioane de lei vechi.

Finalistii la categoria Opera Omnia au fost Paul Bortnovski (sectiunea artele spectacolului), Aurelian Octav Popa (muzica), Constantin Toiu (literatura) si Geta Bratescu (arte vizuale), iar la Opera Prima - Diana Rotaru (muzica), Imola Kezdi (artele spectacolului), Ionut Chiva (literatura), Florin Tudor si Mona Vatamanu (arte vizuale). Juriul a fost alcatuit din Andrei Plesu (presedinte), Ada Brumaru, Marina Constantinescu, Mircea Martin si Mihai Oroveanu.

 
Ministrul Iorgulescu, prezent la Conferinta Ministrilor Culturii EuropeniPDF Print E-mail
Faro, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :337
Thursday, 27 October 2005

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, participa in perioada 27 - 28 octombrie, in orasul portughez Faro, la Conferinta Ministrilor Culturii Europeni, organizata de presedintia portugheza a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei.

Evenimentul marcheaza incheierea celei de a 50-a aniversari a Conventiei culturale europene, informeaza ministerul roman.Demnitarul roman va fi insotit de secretarul general al ministerului, Delia Mucica, si va participa impreuna cu aceasta la activitatile care sunt incluse in programul celor doua zile ale conferintei. Printre acestea se numara dezbateri, discutii informale cu ministri de resort, sesiuni de lucru, intre care un accent aparte va fi dat de sesiunea de lucru pe proiectul Conventiei Cadru privind valoarea patrimoniului cultural pentru societate, si adoptarea Declaratiei Finale.

 
UDMR- 15 ani de santajPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :654
Thursday, 27 October 2005

Fara sovinism va fi imposibil sa ne cream statul national maghiar unitar. Daca vrem sa fim maghiari si daca vrem sa ne intemeiem pe acest pamant statul national maghiar unitar noi trebuie sa fim sovinisti (p. 212).

Sovinismul fiind acea idee in care este vorba de interesele noastre nationale. Recunoastem ca suntem sovinisti." D. Banffy fost prim-ministru al Ungariei , Magyar nemzetisegi politika (Politica maghiara fata de nationalitati , Budapesta, 1903).

Aceste cuvinte ale ultranationalistului ungur au fost urmate de fapte care pe teritoriul actualei Ungarii au dus la asimilarea rapida a aproximativ 200.000 de romani greco-catolici a circa 40.000 de romani ortodocsi, dar si a sute de mii de germani, sarbi, slovaci. In Transilvania revenita la tara mama, in judetele unde ungurii sunt majoritari continua pana in ziua de azi aceeasi politica a lui Banffy. Este de ajuns sa te duci sa vizitezi Doboiul, sat romanesc din Harghita, pentru a vedea urmarile cumplite ale indemnului lui Banffy puse in practica de urmasii sai. Romanii din Doboi iti spun ca sunt romani insa in maghiara, iar singurele vorbe romanesti pe care le mai stiu este rugaciunea Tatal nostru. Mii de simboluri ale Ungariei Mari au fost si sunt asezate in toata Transilvania in timp ce la Ditrau in Harghita, adica in Romania, o simpla cruce nu a primit aprobarea autoritatii locale maghiare, sa fie asezata pe locul fostei biserici ortodoxe arsa si daramata de hortisti. Romanii ca in atatea localitati din Covasna si din Harghita au disparut de mult.

Au mai ramas totusi 100.000 de romani in cele doua judete care supusi la o presiune asimilationista demna de ev mediu continua sa reziste traind cu speranta ca sunt in Romania si ca restul tarii va tine cont si de ei.

Au trimis sute de memorii la toti Presedintii si Primii-ministri Romaniei urmate de dezamagiri si de asteptari neputincioase in fata targurilor politice de la Bucuresti. Hrebenciuc-Verestoy, Verestoy- Tariceanu, dar si altii si altii, dintre care multi parlamentari si ministri romani din Transilvania care odata ce si-au castigat fotoliul de sub sezut uita complet de cei pe care i-au lasat acasa .

Urmasii lui Banffy si-au dat seama insa ca nu numai in Transilvania trebuie sa lucreze, acolo trebuie doar pregatit terenul. Locul unde statul roman poate fi sapat la radacina este la Bucuresti, in Guvern si in Parlament, iar ceea ce trebuie frant, este coloana vertebrala a statului de drept si anume Constitutia.

15 ani de santaj si de pasi marunti intretinuti cu bani multi ai cetateanului roman, dar si de Budapesta. Numai anul acesta au primit de la Budapesta 24 de milioane de euro, iar acesta este numai varful aisbergului pentru ca sub diverse acoperiri alte sume uriase vin de dincolo sa cumpere imobile si terenuri si paduri si fabrici. Desigur cele care nu le-au obtinut prin retrocedari succesive pe care Romania, spre deosebire de alte tari foste socialiste, le tot face pentru a da bine sau pentru ca politicieni corupti sa-si ia comisioane.

Acum momentul santajului maxim este propice, partidele din coalitia de la guvernare depind de urmasii lui Banffy , iar momentul pentru a frange coloana statului roman a venit. Budapesta a simtit si ea acest lucru, iar Tariceanu nu mai pridideste sa raspunda telefoanelor de acolo. Legea minoritatilor va trece raspunde supus Primul Ministru al Romaniei. Ce v-a raspuns Domnule Prim Ministru, guvernul ungar, la propunerea editarii unui manual de istorie comun pe modelul franco-german, din care sa fie scoase excesele ultranationaliste? Raspunsul a fost NU. Himera Ungariei Mari trebuie sa traiasca in manualele si mintile tinerilor unguri.

Nu conteaza ca in Ungaria au mai ramas mai putin de zece mii de romani dintre care nici jumatate nu mai vorbesc romaneste, nu mai conteaza romanii din Covasna si Harghita, nu conteaza ca minoritatile romanesti din jurul frontierelor si Balcani nici macar nu sunt recunoscute ce sa mai vorbim de drepturi elementare, nu mai conteaza recomandarile Comisiei de la Venetia, nu mai conteaza recomandarile Consiliului Legislativ, nu mai conteaza ca prin acea lege se creaza practic un stat paralel cu statul roman. Conteaza doar Puterea chiar daca pretul este Tradarea.

 
Dupa modelul Basescu, Voronin critica guvernul de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :454
Thursday, 27 October 2005

Presedintele basarabean Vladimir Voronin a criticat dur, miercuri, 26 octombrie, activitatea Guvernului in primele noua luni ale anului curent.

Prezent la sedinta Executivului, Voronin si-a expus atitudinea critica fata calitatea cresterii economice si fata de procesele negative, care se au avut loc in economia moldoveneasca pe parcursul anului curent. Discutiile au avut loc cu usile inchise, in lipsa presei, si au durat aproximativ doua ore. Dupa incheierea sedintei, presedintele a parasit sala fara a face declaratii pentru presa.

Solicitata de jurnalisti, prim-vicepremierul Zinaida Grecianai, a declarat ca discutiile au fost destul de dure si destul de sincere. Voronin a atras atentia asupra reducerii ritmului cresterii productiei industriale si necesitatii de a spori eficienta utilizarii mijloacelor bugetare, de a majora exportul si de a diversifica pietele de desfacere. In acelasi timp, presedintele nu a facut o apreciere concreta a activitatii Guvernului, dar a indicat asupra unor neajunsuri, a specificat Grecianai. Ea a exclus posibilitatea efectuari, in timpul apropiat, a unor remanieri in componenta Executivului si a declarat ca Guvernul va activa in continuare in cadrul programului de activitate Modernizarea tarii - bunastarea poporului, a Planului de Actiuni Republica Moldova - UE si Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei.

Totodata, vicepremierul a mentionat ca, in urma discutiilor, a fost aprobata o hotarare care include o serie de actiuni concrete in scopul imbunatatiri situatiei si lichidarii neajunsurilor nominalizate de catre presedinte. Documentul urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial.

 
102 ani de activitate pentru societatea aromana Farsarotul din SUAPDF Print E-mail
Bridgeport, SUA/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 27 October 2005

Societatea Farsarotul ii invita pe toti romanii din Bridgeport, SUA, sa ia parte sambata, 29 octombrie, la sala bisericii ortodoxe antiohe Sfantul Nicolae din localitate, la cel de-al 102-lea Dans Aniversar.

Petrecerea va incepe la ora 19:30 si se va termina la ora 23:30, informeaza societatea romaneasca. La eveniment isi vor da concursul Nick Zallas si Orchestra Odyssey, acestia promitand sa creeze o atmosfera placuta la petrecere. Biletele de participare au pretul de 25 de dolari pentru adulti si 10 dolari pentru studenti, in care sunt incluse aperitivele, desertul si cafeaua. Mai multe informatii despre aceasta actiune se pot obtine de la numarul de telefon (203) 876-2379.

Societatea Farsarotul a fost infiintata in anul 1903 de Nicolae Cican, fiind cea mai veche si mai mare asociatie aromana din America. Societatea si-a propus inca de la constituire sa se axeze pe doua scopuri: cel umanitar si cel cultural. Primul urma sa ii ajute pe cei aflati in nevoie, vaduve, orfani, invalizi, dar si pe cei care se afla la inceput de drum pe pamant american, iar cel de-al doilea se referea la pastrarea specificului aroman si transmiterea lui catre generatiile viitoare.

 
Noua procedura de ocupare a muncitorilor straini in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :569
Thursday, 27 October 2005

Asociatia Lumina - pentru apararea drepturilor muncitorilor romani din Israel, afiliata la Histradut, vine in sprijinul romanilor cu informatii referitoare la noua procedura de ocupare a muncitorilor straini in domeniul constructiilor prin intermediul societatilor de plasare a fortei de munca (taghiduri autorizate), stabilita de Hotararea de Guvern nr. 2446.

Acest act normativ are o importanta deosebita, deoarece, in functie de modul in care cunoasteti aceasta procedura, va puteti folosi de drepturile care va revin, va cunoasteti mai bine obligatiile, va puteti stabili salariile, conditiile de munca, de trai si de protectie in acest stat, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Noua procedura de angajare a muncitorilor straini intra in competenta Ministerului Industriei, Comertului si Ocupatiei, in cadrul caruia s-a constituit o unitate speciala in acest sens, Unitatea de sprijin, care va urmari indeaproape intreaga activitate a companiilor de constructii (cablani), a taghidurilor si a muncitorilor straini. Pana in prezent, au fost autorizate 39 de taghiduri, in conditiile in care aceste firme au platit anumite garantii si taxe la bugetul de stat. Fiecare muncitor strain autorizat sa lucreze in Israel, in domeniul constructiilor, poate fi inscris la un taghid conform Legii de intrare in statul israelian, aprobata in anul 1952. In continuare, insa, sunt asteptate precizari legislative care sa permita si inscrierea la aceste taghiduri a muncitorilor straini care au deja o vechime de cinci ani de munca in Israel.

Firma de plasare a fortei de munca (taghid), care doreste sa inscrie un muncitor strain, trebuie sa transmita Ministerului Ocupatiei contractul de munca, dovada asigurarii medicale a muncitorului, dovada platii taxei anuale si a cheltuielilor pentru permisul de munca. Contractul de munca, in limba ebraica, trebuie semnat atat de reprezentantul taghidului, cat si de muncitorul strain care va primi si o copie tradusa in limba sa materna. Actul dintre cele doua parti trebuie sa cuprinda toate conditiile mentionate in Legea contractului de munca. Semnatura muncitorului va fi intarita de un avocat sau de un expert contabil care va specifica si faptul ca intregul continut al contractului a fost inteles de muncitor. Taghidul trebuie sa plateasca taxa anuala de 4.000 de shekeli si cheltuielile pentru permisul de munca in valoare de 6.800 de shekeli, pentru fiecare muncitor strain care este interesat. Patronilor firmei de recrutare le este strict intezis sa retina de la muncitori contravaloarea acestor taxe. Functionarii Ministerului Ocupatiei vor inregistra pe numele taghidului numai muncitorii straini care nu sunt inregistrati si la alte firme de plasare a fortei de munca din strainatate. Muncitorii straini din constructii pot fi angajati doar pentru meseriile de fierar, tencuitor, zidar, dulgher, lacatus, sudor si pentru montarea pardoselilor.

 
Schimb de experienta intre jurnalistii romani de pe ambele maluri ale PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :372
Thursday, 27 October 2005

In perioada 24 - 30 octombrie, 12 jurnalistii de la ziarele regionale si locale din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Suceava, Braila, Botosani, Galati si Prahova (Romania) se afla in vizite de studii la publicatiile locale si nationale din Republica Moldova, membre ale Asociatiei Presei Independente (API).

Aceasta vizita este o componenta a proiectul Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala, in cadrul caruia API isi propune sa dezvolte abilitatile profesionale ale jurnalistilor din presa locala independenta din R. Moldova prin intermediul schimbului de experienta si a colaborarii cu jurnalistii din presa locala din Romania.

Luni, 24 octombrie, API a organizat un seminar introductiv la care au participat atat jurnalistii din Romania, cat si colegii lor de la publicatiile independente din Republica Moldova. In cadrul seminarului, au fost prezentate obiectivele programului de schimb de jurnalisti dintre R. Moldova si Romania, principalul fiind stimularea crearii echipelor mixte de ziaristi din presa locala care vor colabora atat pe durata proiectului, cat si ulterior, la realizarea articolelor de interes comun pentru cititorii de pe ambele maluri ale Prutului.

In dupa amiaza zilei de luni, jurnalistii din Romania au plecat in orasele de resedinta ale ziarelor locale si nationale la care au fost delegati unde, timp de o saptamana, se vor documenta privind organizarea muncii in redactiile din R. Moldova, vor scrie si vor publica articole pentru publicatiile membre API. Sambata, API va organiza o masa rotunda cu genericul Sursele de informatii. Stimularea colaborarii, iar duminica jurnalistii din Romania impreuna cu colegii din R. Moldova vor pleca la sediile redactiilor de peste Prut, unde vor face un stagiu profesional similar. Proiectul Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala este realizat de Asociatia Presei Independente (API) cu suportul financiar al Guvernului Germaniei in scopurile Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

 
Romanii din New York isi amintesc perioada decreteilorPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :398
Thursday, 27 October 2005

Filmul documentar realizat de Florin Iepan, Decreteii, prezentat recent si in Romania, dupa ce initial s-a aflat in grila posturilor straine de televiziune, va ajunge si la romanii din New York.

Filmul va fi prezentat la Institutul Cultural Roman din metropola americana in data de 10 noiembrie, de la ora 19.00, dar si in cadrul Festivalului de Film Margaret Mead, gazduit de Muzeul American de Istorie Naturala, in perioada 3-6 si 12-13 noiembrie. Proiectia filmului va fi urmata de o serie de dezbateri la care va fi invitat si medicul Adrian Sangeorzan, specialist in obstetrica-ginecologie, prezentat in filmul lui Iepan.

Festivalul de Film si Video Margaret Mead este cel mai lung festival de documentare din Statele Unite, iar in cadrul sau sunt prezentate lucrari dintr-un spectru foarte variat. Pelicula Decreteii este povestea reala a celor mai multe dintre femeile din Romania anilor 60, carora regimul dictatorial al lui Ceausescu le-a interzis avorturile. Decretul 770 incrimina contraceptia si avorturile la femeile cu varste pana in 40 de ani, cu exceptia acelora care aveau deja patru copii. Asa-numitii decretei reprezinta generatia care s-a nascut in acea perioada. Filmul prezinta interviuri cu persoane publice in Romania, medici ginecologi, dar si femei care faceau avorturi riscante in casele proprii, toate acestea intr-o incercare de a prezenta efectele devastatoare pe care le-a avut celebrul decret al lui Ceausescu pentru femei si pentru familile acestora.

Premiera la New York a documentarului Decreteii va avea loc vineri, 4 noiembrie, in cadrul Festivalului Margaret Mead, de la ora 20.30, si va fi urmata de discutia cu Adrian Sangeorzan. O noua proiectie va avea loc sambata, 12 noiembrie, de la ora 12.30. Biletele se pot rezerva la numarul de telefon 212-769-5200.

 
Gazeta Romaneasca - Marele Trofeu la Festivalul International de JurnalismPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :393
Thursday, 27 October 2005

Gazeta Romaneasca", saptamanalul presei romanesti editat la Chisinau, a luat Marele trofeu si titlul de Publicatia anului la cea de-a 10-a editie a Festivalului International de Jurnalism desfasurat saptamana trecuta in Ucraina.

Festivalul organizat sub egida Uniunii Nationale a Jurnalistilor din Ucraina a reunit anul acesta participanti din circa 15 tari din Europa de Est. Pezentata la festival din partea Basarabiei, "Gazeta Romaneasca" a fost recunoscuta drept cea mai buna publicatie in cadrul mai multor sectiuni, inclusiv cea de design, categoriile "Consistenta informatiei" si "Informatia fara frontiere".

Gazeta Romaneasca este editata la Chisinau din anul 2001 si este menita sa compenseze lipsa pe piata Republicii Moldova a presei romanesti. Este un digest al presei din Romania completat cu pagini de stiri, comentarii, editoriale despre realitatea basarabeana si se prezinta drept un proiect de integrare informationala a celor doua state romanesti. Dupa o pauza de doi ani, "Gazeta Romaneasca" si-a reluat aparitia in vara anului 2004 si a devenit una dintre cele mai populare editii de limba romana din diaspora. De cateva luni "Gazeta Romaneasca" se afla in concediu fortat, spune presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu.

 
Luna Romaniei la Saint Just-Saint RambertPDF Print E-mail
Saint Just-Saint Rambert, Franta/Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 27 October 2005

Cu ocazia implinirii a 15 ani de existenta pentru Asociatia Echange Roumanie, comunitatea romaneasca din Saint Just-Saint Rambert va dedica luna noiembrie Romaniei.

Luna Romaniei la Saint Just-Saint Rambert va fi o ocazie pentru romanii stabiliti aici sa retraiasca atmosfera specifica de acasa, traditiile si cultura romaneasca. In programul manifestarilor din aceasta perioada se vor afla si reprezentatii ale Tarafului Bujorul, cinematograf romanesc, expozitie de oua pictate din Bucovina, vinuri romanesti, expozitii de fotografie si icoane, literatura romana, precum si alte manifestari romanesti.

Cinematograful romanesc va prezenta in zilele de 18 si 19 noiembrie unele dintre cele mai celebre filme realizate in Romania ultimilor ani, incepand cu remarcabila pelicula a lui Cristi Pui, Moartea Domnului Lazarescu si continuand cu Italiencele, Occident, Aventurile lui Naica, Trahir, Niki si Flo, Un cartus de Kent si un pachet de cafea, Trafic, Apartamentul si Visul lui Liviu.

Manifestarile sunt organizate in colaborare cu primaria din St Just-St Rambert (oras ingemanat cu orasul moldav Targu-Neamt) si cu asociatiile din zona.

 
Imigrantii romani din SUA sunt invatati sa-si deschida o afacerePDF Print E-mail
Sacramento, SUA/Romanian Global News
Accesari :356
Thursday, 27 October 2005

Centrul Comunitar Romanesc din Sacramento va desfasura in perioada 17-19 noiembrie, in localitatea Roseville, trei work-shop-uri destinate dezvoltarii unei mici afaceri.

Seminarile vor avea loc in intervalul orar 18:00-21:00, in primele doua zile, si de la 09:00 la 12:00 in ultima zi, informeaza pagina oficiala de web a centrului romanesc. Work-shop-urile isi propun sa le ofere imigrantilor romani posibilitatea de a capata cunostintele de baza care sa le permita ulterior sa isi inceapa o afacere pe cont propriu in Statele Unite ale Americii. Intrarea este gratuita pentru refugiatii si imigrantii care detin viza de tipul I-94, in timp ce detinatorii de green card si cetatenii americani trebuie sa plateasca o taxa de 75 de dolari pentru toate cele trei seminarii.

Orele de teorie sunt oferite de Opening Doors, Inc., o organizatie din Sacramento afiliata cu Church World Service Immigration and Refugee Program si cu Lutheran Immigration and Refugee Service.

 
Un student basarabean participa la Campionatul Mondial de jocuri computerizatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :448
Thursday, 27 October 2005

Studentul basarabean Maxim Cuzmenco, de la facultatea de matematica si informatica a Universitatii de Stat din Moldova, va participa la Campionatul Mondial de jocuri computerizate World Cyber Games care se va desfasura pe 16 noiembrie la Singapore.

Cuzmenco a obtinut acest drept dupa ce castigat campionatul preliminar la jocul computerizat War Craft din Basarabia, informeaza Infotag. Participarea la aceasta competitie este foarte importanta pentru tanarul matematician, acesta urmand sa lupte pentru o medalie si sa vina acasa cu un plus de experienta si noi cunostinte in studierea strategiei de joc a adversarilor.

Tururile preliminare s-au desfasurat la patru jocuri computerizate, de cea mai mare popularitate peste Prut. Invingatorii desemnati la alte jocuri vor participa la alte competitii internationale. Campionatul basarabean a reunit circa 300 de jucatori cu varste cuprinse intre 15-24 de ani, din toate regiunile tarii. La competitie a participat, in premiera, o echipa feminina.

Jocurile computerizate au fost declarate proba sportiva in anul 2001, in acelasi an avand loc primul Campionat International.

 
Festival George Enescu si in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :341
Thursday, 27 October 2005

Cu ocazia aniversarii a 10 ani de activitate, Casa Culturala Belgo-Romana Arthis va organiza, la Bruxelles, un festival George Enescu, in anul in care o lume intreaga il celebreaza pe marele compozitor roman.

Festivalul George Enescu Romania-Germania-Belgia-Franta, se va desfasura in perioada 27 octombrie-16 noiembrie si va cuprinde seri inedite de spectacol in care vor fi interpretate creatiile enesciene. Festivalul se va deschide joi, 27 octombrie, de la ora 20.00, la Casa de Spectacole La Bellone, din Rue de Flandre, Bruxelles, cu un concert de lieduri sustinut de soprana Ana-Camelia Stefanescu, acompaniata la pian de Peter Tomek. In programul serii se vor afla partituri de Mozart, Enescu, Obradors, Gounod, Puccini, Rossini, etc.

Luni, 14 noiembrie, de la ora 19.00, Orchestra Filarmonica de Stat Banatul" din Timisoara, dirijata de Gheorghe Costin, va sustine, la Conservatorul Regal din Bruxelles un concert, ai carui solisti vor fi Liviu Prunaru si Remus Azoitei.

Marti, 15 noiembrie, la sediul Arthis va fi organizat un al doilea concert de lieduri, sustinut de data aceasta de soprana Bianca Luigia Manoleanu, acompaniata la pian de Remus Manoleanu. Seara se va incheia cu o prezentare a filmului Enescu la raspantie de vremi".

Ultima seara a Festivalului Enescu, de la Bruxelles, va fi marcata de un concert de muzica de camera, sustinut, de la ora 19.30, de Carmen Elena Rotaru la pian si de Denis-Pierre Gustin, la flaut. Programul va contine lucrari de Enescu, Faure, DHoedt, Widor, Schubert si Prokofiev.

Pretul unui bilet de intrare pentru fiecare concert este de 15 euro, iar un abonament valabil pe intreaga durata a festivalului este in valoare de 35 de euro. Rezervarea este obligatorie pentru cei care vor sa ia parte la concerte si poate fi facuta la numarul de telefon 02/511 34 20.

Manifestarile din cadrul festivalului sunt organizate cu sprijinul Societatii A.I. Cuza din Heidelberg, Germania, Casa de Spectacole Bellone, Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana si Artefobia, si se desfasoara cu sprijinul MAE roman DRRP, Ministerul Culturii al Comunitatii Franceze Serviciul Educatie Permanenta si Gemeschaapscommissie Directie Cultuur, Ville de Bruxelles.

 
Stop the tempo ajunge si in FrantaPDF Print E-mail
Alfortville, Franta/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 27 October 2005

{mosimage}Teatrul Studio din Alfortville va prezenta in perioada urmatoare o piesa romaneasca de teatru contemporan, realizata de tanara autoare Gianina Carbunariu.

{mosimage}Stop the tempo se va juca pe scena teatrului francez incepand din data de 8 noiembrie si pana la 17 decembrie. Stop the tempo este o piesa despre vietile aparent diferite a trei tineri din Romania, ale caror vieti se intalnesc intr-o seara absolut intamplator intr-un club de noapte, un loc al paradoxurilor: este lumina dar nu se vede nimic, e lume dar totusi esti singur, e zgomot dar nu se aude nimic. Este un loc care ii trimite catre singuratatea lor si catre vidul din ei: un vid social, afectiv, social, un vid de chef, de gandire, de obiective. Fiecare dintre ei fata in fata cu singuratatea sa, se gaseste in metafora absoluta a societatii, a acestei frenezii fara axa. Nu mai pot continua asa, nu mai pot face fata acestei societati. Dintr-un impuls de moment, in aceasta intalnire intamplatoare vor face ceva ce va deveni, in ciuda lor, incetul cu incetul revolutionar. Piesa ne arata modul in care aceasta idee va creste si cum cei trei vor deveni ei insile victime acel acestei idei. Dar in acelasi timp, ca orice idee, cu partea romantica a fiecarei revolutii, ideea va continua probabil sa traiasca asemeni unei mici flacari, o speranta scrie pagina de web a Teatrului Studio. Piesa este, de fapt, o poveste despre Romania, despre tinerii din Romania si despre anarhismul care exista in fiecare dintre noi

Stop the Tempo a fost scrisa in 2003 si montata la Teatrul Luni de la Green Hours, in regia Gianinei Carbunariu, in cadrul proiectului Teatru de consum. Premiera a avut loc in decembrie 2003, distributia spectacolului fiind alcatuita din Maria Obretin, Paula Gherghe si Rolando Matsangos. Stop the Tempo a participat la editia 2004 a Bienalei de dramaturgie contemporana de la Wiesbaden (Germania), la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Teatru de Camera si Underground de la Arad, Festivalul National de Teatru "I. L. Caragiale". Textul a fost tradus in engleza de Andrei Marinescu si Paul Meade, printr-un program finantat de Fundatia Stewart Parker si Fundatia ACT.

Spectacolul se va juca in fiecare saptamana, de marti pana sambata, de la ora 21.00, iar duminica, la matineu, de la ora 15.00. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 01.43.76.86.56.

 
Seara de poezie italo-romanaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :336
Thursday, 27 October 2005

In cadrul campaniei 1 euro pentru Romania, la Torino marti, 25 octombrie, a avut loc la Torino o seara de poezie italo-romana.

Gazda evenimentului a fost Asociatia Fratia din Torino. Seara de poezie italo-romana va debuta la ora 21.00. Prin aceasta campanie, vrem sa oferim si un pic de poezie, sa facem cunoscuta literatura romana, declara inainte de inceperea serii, gazda evenimentului, Aurelia Mirita, presedintele Asociatiei Fratia, informeaza Actualitatea Romaneasca. Intrebata daca in sustinerea acestei campanii vor fi atrase si alte personalitati de origine romana, care in prezent traiesc, muncesc sau studiaza in Italia, Aurelia Mirita a precizat ca nu e atat de usor acest lucru, pentru ca programul fiecaruia este stabilit cu mult timp inainte. Noi am contactat toate celebritatile de origine romana din lumea spectacolului, actori, muzicieni. Vom incerca sa facem tot ce este posibil, pentru a atrage atentia asupra campaniei. Reamintim ca recent, Adrian Mutu, Cristian Chivu si Alexandra Dinu, vedete romanesti care traiesc in Italia, si-au manifestat public, in cadrul unor conferinte de presa, sprijinul pentru aceasta campanie.

Potrivit presedintelui Ligii Romanilor din Italia (LRI), Serban Dogarescu, campania va fi extinsa pe Internet, nu numai pe site-urile romanesti, dar si pe site-urile care se ocupa de problemele strainilor si in presa italiana. Incercam sa contactam si media din Italia, televiziunile, numai ca la nivel national este foarte greu nu numai pentru noi, ci si pentru asociatiile cu o carte de vizita buna. Ne bazam insa foarte mult pe prieteni, cunoscuti, colegi de serviciu, a spus Serban Dogarescu. LRI a creat un lant umanitar pe Internet. Au fost trimise e-mailuri cu informatii despre campanie tuturor cunoscutilor si partenerilor ligii, care la randul lor le vor trimite prietenilor si partenerilor lor, cu rugamintea de a trimite e-mailul mai departe. De asemenea, la gurile de metrou, la intrarea in magazine vor fi lipite afise care contin informatii despre campanie.

Eu sper sa fie o suma importanta. Nu pot sa spun o cifra, pentru ca este prima oara cand facem asa ceva. Companiile de telefonie mobila italiene, care au experienta in asa ceva, ne-au spus ca este foarte importanta publicitatea. Au fost asociatii care, cu o foarte buna campanie, intr-o singura saptamana de activare de numar, au reusit sa adune niste fonduri foarte mari, ne-a declarat presedintele LRI, citat de Actualitatea Romaneasca.

 
Ars Longa organizeaza un Cenaclu literar-artisticPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :440
Thursday, 27 October 2005

Asociatia interculturala romaneasca Ars Longa din Nurnberg va organiza sambata, 5 noiembrie, la sediul sau aflat la Hubertussaal, Dianastrasse 28, un cenaclu literar-artistic la care intrarea este libera.

Programul va incepe la ora 18:00 si va contine prezentare, descriere si recitaluri cu poezia lui Daniel Turcea, referent Emil Cira, lansarea cartilor "Trei Doamne si toti trei..", de Michael Cutui, care este un jurnal de calatorie in Himalaia si care va beneficia de prezentarea lui Michael Cutui si a lui Daniel Renon, si descrierea manastirilor si bisericilor din Romania (insotita de mini-expozitia cartilor postale din arhiva personala 1906-2005), prezentate de Norbert Horn. Pe langa acestea, la cenaclu se vor mai prezenta sase povestiri pentru copii, cu expunerea Elenei Dittrich, recitaluri de poezie si momente muzicale, informeaza Ars-Longa.

 
Echipa de DJ de la Radio Dor de Tara se intalneste cu ascultatoriiPDF Print E-mail
Gelsenkirchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :422
Thursday, 27 October 2005

Radio Dor de Tara va organiza duminica, 30 octombrie, o petrecere romaneasca la Restaurantul Bukarest din orasul german Gelsenkirchen.

La aceasta intrunire vor participa DJ-ii postului de radio, ale caror voci sunt deja familiare pentru romanii care locuiesc peste hotare, informeaza portalul radioului. Din echipa dordetara, moderatorii/dj care vor veni la eveniment sunt Dj Scorpio (Germania), MC uzzi(Germania), Rottenkid(Olanda), fustitzaTM(Germania), voadek(Belgia), Cumnatu (Germania) si BigBenu(Spania). Intrarea la petrecere este gratuita, iar restaurantul se gaseste la adresa Bottroper Str.27 45899 Gelsenkirchen, telefoane de contact +49 (0) 209 319 720 6 sau +49 (0) 160 922 171 44.

 
Halloween frantuzesc pentru romanii din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :356
Thursday, 27 October 2005

Sarbatoarea Halloween-ului va fi un bun prilej de intalnire si pentru romanii care locuiesc in Paris, acestia urmand sa organizeze luni, 31 octombrie, in localul Tennessee din capitala franceza, o super petrecere dedicata zilei respective.

Manifestarea incepe la ora 19:30 si este programata sa se desfasoare in prima zi a saptamanii deoarece marti, 1 noiembrie, francezii stau acasa, fiind sarbatoarea tuturor sfintilor. Pretul pentru inchirierea salii este de sase euro de persoana, in care este inclus si un punch, bani recuperabili dupa intrarea in sala, informeaza portalul franta-romania.com. Muzica va fi adusa de organizatori, iar consumatia se va face la barul de sus, orice cocktail plecand de la cinci euro in sus. Totodata, initiatorii actiunii ii mai anunta pe participanti ca cel mai bun costum al serii va fi premiat cu o sticla de vin romanesc.

Le Tennessee se afla la adresa 12 rue Andre Mazet 75006, telefon 01 43 54 36 10.

 
Colindele romanesti rasuna mai devreme la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :414
Thursday, 27 October 2005

Biserica Resurrection Catholic Church din Chicago va gazdui sambata, 12 noiembrie, un concert de muzica clasica sacra, la care vor participa corul madrigal Romanian Madrigal Consort si membrii corului Apollo Chorus of Chicago.

Incepand cu ora 20:00, publicul va putea sa asculte oratoriul Gloria de Vivaldi, parti din oratoriul Mesias de Handel si colinde in limba romana, latina, spaniola si germana, informeaza romanian-portal.com. Corul va fi acompaniat de un ansamblu de instrumente de epoca dirijat de Stephen Alltop, dirijorul principal al corului Apollo Chorus of Chicago si al orchestrei filarmonice Elmhurst Symphony Orchestra. Seara va fi completata de sopranele Julia Davids, Lauren Curnow, Adriana Laura Cook, Christina Pechianu, Emily Hull si tenorul Florin Daraban, in timp ce directorul muzical al concertului este Luciano Laurentiu.

Biletele costa 13 dolari pana la data de 6 noiembrie sau 17 dolari la intrare. Acestea se pot obtine de la numarul de telefon 312-266-1677 sau de la adresa de e-mail lucianolaurentiu@aol.com.

 
Dana Ciocarlie, in concert la MarsiliaPDF Print E-mail
Marsilia, Franta/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 27 October 2005

Pianista romanca Dana Ciocarlie va concerta joi, 27 octombrie, la Teatrul Gimnaziului din Marsilia, incepand cu ora 20:00.

Alaturi de aceasta, pe scena va mai urca si violonista Helena Winckelmann, informeaza portalul ponticello.fr. Concertul are loc in semn de celebrare a 40 de ani de la infiintarea fundatiei internationale Pro Musicis. Din program fac parte lucrarile Sonata Nr.1 in la minor de Robert Schumann, Fantezie in Do major de Franz Schubert, Dans spaniol de Fritz Kreisler, Capriciul Nr.24 de Nicolo Paganini, Studiu dupa Capriciul nr.24 al lui Paganini de Franz Liszt, si Scherzo Tarantella de Henryk Wienawski.

 
Ionut Dolanescu revine la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 27 October 2005

Dupa fantasticul concert sustinut la restaurantul londonez Britannia in luna decembrie a anului trecut, Ionut Dolanescu se intoarce pentru un nou concert dedicat romanilor din Londra.

Daca anul trecut Ionut Dolanescu a venit insotit de mama sa, celebra interpreta de muzica populara Maria Ciobanu, anul acesta el va avea in program trei concerte in care va aparea singur. Datele la care au fost programate aceste trei aparitii sunt vineri, 11, sambata, 12 si duminica, 13 noiembrie. Desi concertele sunt abia la mijlocul lunii noiembrie, biletele disponibile pentru data de 12 noiembrie au fost deja epuizate. Intrarea se va face doar pe baza de rezervare, pe care o puteti obtine sunand la numarul de telefon 0208 803 8409, la restaurantul Britannia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions