Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Octombrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Tot mai multi tineri vor sa paraseasca RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 28 October 2005

Unul din doi romani intentioneaza sa plece din tara pentru un timp, pentru a-si gasi un serviciu in strainatate, desi majoritatea spera intr-un viitor mai bun si aici in Romania.

Aceasta este concluzia unui studiu comandat de celebra revista Readers Digest, recent lansata si pe piata din tara noastra. Sondajul a fost alcatuit pe un esantion cu varste cuprinse intre 17 si 27 de ani, din mediul urban dar si din cel rural, si reflecta cateva dintre problemele pe care le vad tinerii romani referitor la viitorul Romaniei. Mai mult de jumatate dintre acestia se simt rusinati ca s-au nascut aici, si dau ca motive pentru aceasta stare de fapt couptia, hotia, saracia, etnicii romi si imaginea proasta a tarii. Cu toate acestea exista si lucruri de care tinerii sunt mandri istoria, traditiile si frumusetea tarii.

Desi identifica probleme majore in Romania, 76% dintre tinerii romani spera ca tara noastra va avea un viitor mai bun, in timp ce un procent asemanator sunt optimisti si in legatura cu viitorul personal, considerand ca in urmatorii cinci ani situatia personala li se va imbunatati.

Date ingrijoratoare releva studiul cu privire la cei care sunt dornici sa emigreze. Astfel, in segmentul de varsta 16-18 ani, trei sferturi dintre tineri vor sa plece in strainatate la munca sau la studii, iar in segmentul 24-27 de ani, desi mai redus, procentul celor care vor sa plece din tara este si el ridicat. Mai mult decat atat, 23% dintre tinerii din Romania ar pleca definitiv din tara, optand pentru tari ca Spania, Italia, Anglia sau Statele Unite.

 
Serviciile secrete il conduc pe BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :406
Friday, 28 October 2005

Serviciile il conduc pe Traian Basescu, si nu presedintele conduce, a afirmat miercuri fostul sef de stat Emil Constantinescu, intr-un amplu interviu acordat BBC.

"Presedintele Basescu, care se angajase in campanie sa faca schimbari, nu a facut nimic. De data aceasta lucrurile sunt foarte clare si, din motive pe care, sigur, primul domnia sa ar trebui sa le explice, se pare ca, de fapt, serviciile il conduc pe presedinte, si nu presedintele conduce", a afirmat Emil Constantinescu. El a tinut sa sublinieze ca in ceea ce priveste lupta anticoruptie o stavila este si opinia publica. "Vreau sa va spun ca ceea ce pare o stavila este si opinia publica din Romania, care accepta minciuna si furtul. O repet, accepta minciuna si furtul. Este vorba de cei care ar trebui sa dezvaluie acest lucru si faptul ca o mare parte a presei din Romania, a mass-mediei in general, televiziuni, radio si ziare sunt controlate de catre zona oligarhica, si atunci cand ataca si dezvaluie anumite probleme se fac numai purtatoarele grupurilor de interese, deci se ataca grupurile de interese intre ele, creand imaginea unor dezvaluiri, dar care niciodata nu sunt duse pana la capat". Prezentam fragmente din interviul dat de fostul sef al statului.

Istoria postdecembrista a securistilor

"Teoria lipsei de reforma in serviciile secrete a fost lansata chiar de catre cei care au fost eliminati din serviciile secrete, care au puternice antene in presa si care au reusit, timp de, iata, aproape 16 ani, sa exercite prin diversiune si manipulare o influenta decisiva asupra opiniei publice din Romania. Care este adevarul? Daca am imparti in diferite perioade situatia serviciilor secrete din Romania, vedem ca, pana in 1989 si, mai ales, aproape de anul '89, Securitatea a pregatit schimbarea lui Ceausescu, nu in zona violenta, care a revenit Armatei, dar, mai ales, pregatind pe cei care aveau sa conduca tara si sa asigure interesele lor. In perioada '89-'97, sub presedintia domnului Ion Iliescu, s-a produs adaptarea serviciilor secrete si crearea sistemului oligarhic. Sistemul oligarhic din Romania a avut in nucleul sau, in primul rand, ofiterii serviciilor secrete din Romania, in special cei provenind din fosta DIE sau CIE, Directia de Informatii Externe. Intre '97 si 2000, s-a produs o reforma radicala a Serviciilor Secrete, care a inclus atat schimbarea sistemului, cat si a oamenilor. Tocmai pentru ca a fost reala, a fost negata exact de catre cei care au fost tintele acestei reforme si care au fost inlaturati din sistem. In perioada 2000-2005, s-a produs o restauratie prin revenirea in serviciile secrete, in pozitii de conducere, a fostilor membri ai Securitatii si a celor care fusesera in perioada '90-'97 si reintegrarea in sistemul oligarhic. S-a produs si un proces invers: sistemul oligarhic si-a trimis reprezentanti in serviciile secrete, astfel incat sistemul oligarhic, in perioada 2001-2005, a devenit generalizat, ceea ce explica si extinderea enorma a coruptiei si, in special, a coruptiei la nivel inalt. In perioada 2005, nu s-a intamplat nimic". (...) "Serviciul de Informatii Externe a jucat un rol in crearea clasei politice care a condus Romania prin PSD, in primul rand, dar, apoi, si prin..., infiltrata in aproape toate partidele politice".

Oameni cu mentalitati securiste in pozitii-cheie

"In primul rand a fost vorba despre o politizare, dl. Fulga a fost consilier prezidential al domnului presedinte Iliescu. Actualul adjunct al SIE, generalul Chiriac, face parte din fosta Securitate si a lucrat pe spatiul american, dupa 1990 a avut chiar interdictie de intrare in SUA. Sigur, acum s-au schimbat conditiile... (...) Dan Chiriac. Generalul Marcel Alexandru, de asemenea director adjunct SIE, seful Directiei de relatii externe si coordonare, este fostul sef de protocol al lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor in perioada 1992-1997 si, sigur, celalalt director adjunct, generalul Valcea, directorul Directiei de Logistica care pregateste vizitele externe ale directorului SIE este un fost angajat al OJT Brasov, sigur si o persoana apropiata a generalului Fulga. Nu cred ca erau persoanele cele mai potrivite si cred ca reforma s-a blocat substantial in SIE, dupa 2001, si a ramas stagnanta in 2005, cand, repet, nu s-a intamplat nimic. Si in ceea ce priveste SRI-ul..."

Restauratia dintre 2001-2004, conservata in 2005

"Si, sigur, lucru greu de inteles, acum de-abia, foarte recent, a fost trecut la pensie colonelul Victor Veliscu, care, in timpul mandatului meu, in 1997, a fost trecut in rezerva, iar in martie 2001 a fost reactivat in functia de consilier al SRI, desi fusese ofiter de securitate. Iata deci argumente care certifica ceea ce v-am spus. Intre 2001-2004 a avut loc o restauratie, iar in anul 2005 a avut loc o conservare a acestei restauratii. Din acest punct de vedere, putem spune ca presedintele Basescu ori s-a dovedit neputincios in fata serviciilor, pentru ca in timp ce eu i-am schimbat pe toti, el n-a schimbat pe nimeni, ori se acomodeaza foarte bine cu reprezentantii vechiului sistem".

Adevarul despre ICE Dunarea

"Daca ascultatorii dvs vor in sfarsit si chiar vor sa afle adevarul, nu au decat sa fie foarte atenti la ceea ce le voi spune acum. Este evident ca din arhiva Dunarea si din arhivele celorlalte intreprinderi comerciale ale Securitatii, care erau responsabile de aportul valutar special, din cunoasterea retelei de la Bancorex si de la Ministerul de Finante, unde era condusa de catre dl Stolojan, din aceste date se poate afla originea banilor care au stat la baza constructiei oligarhiei care a sufocat si sufoca societatea romaneasca, modul in care acesti bani au fost transferati din conturile Securitatii la dispozitia lui Ceausescu in beneficiul persoanelor care au fondat marile afaceri din Romania. Si mai ales filiera araba, modul in care o parte din bani au fost scosi din tara inainte de '89 si readusi dupa '89 in beneficiul anumitor persoane. Aceasta problema m-a preocupat foarte mult si, in momentul in care am cooperat cu dl Isarescu, atat inainte de a fi prim-ministru, cat si cand era prim-ministru, pentru ca dl Mugur Isarescu condusese o comisie pentru analiza acestor fonduri, dar care a analizat numai Bancorex. Negasind nimic, a esuat. In momentul in care am ajuns presedinte, am trecut prin CSAT o hotarare de desecretizare a fondului Dunarea. Nu numai ca am facut acest lucru, dar a inceput o ancheta a procuraturii. Am adus doi procurori de la Timisoara, care au fost insarcinati sa lucreze impreuna cu specialistii din SIE. S-au si gasit primele documente si dosarul s-a lucrat pana in noiembrie 2000. In momentul in care nu am mai fost presedinte, s-a suspendat orice cercetare si dosarul Dunarea, ca de el vorbim, care, intr-o paranteza, imi adusese atacuri violente din partea televiziunilor, radiourilor si a fost una din cauzele pentru care tot timpul anului 2000 am fost atacat de catre toata presa, e momentul sa dezvaluim acum si cauza, una dintre cauze, celelalte fiind chiar reformarea serviciilor secrete si lupta impotriva coruptiei, a fost si acest dosar".

Resecretizare dictata de Iliescu

"Acolo se gasesc date foarte clare. Arhiva Dunarea are doua parti - o parte operativa, in care se gasesc numele conspirative si care nu este nevoie sa fie desecretizata, acum se poate desecretiza pentru ca nu mai sunt in functie sau nu mai sunt necesari, inca in 2000 se mai punea aceasta problema, si arhiva care priveste operatiunile comerciale care se faceau. Mersese destul de mult. Din 2001, acest dosar a fost blocat, procurorii care au lucrat la el au fost dati afara din procuratura, s-a incercat, e vorba de Budusan si de colegul sau, amandoi au fost dati afara pur si simplu din procuratura, dosarul inchis si nimeni nu a mai discutat despre el. In momentul in care din presa cativa ziaristi au discutat ce se intampla cu acest dosar, presedintele Ion Iliescu a convocat CSAT si l-a resecretizat. A doua zi, intrucat fusese resecretizat, dosarul s-a inchis oficial, pentru ca nu mai aveau posibilitatea sa continue. Aceasta a fost situatia pana in anul 2005. Sigur ca dupa aceea a aparut un lucru ciudat. Chiar dl Voiculescu a cerut acest lucru, dar, dupa cum s-a vazut, nu s-a intamplat nimic fata de eficienta cu care am lucrat noi. Prin reluarea dosarului in baza desecretizarii, astazi ar fi trebuit sa avem deja inceperea urmaririi penale".

Cum au ars dosarele Securitatii

Realizatorul interviului, Mircea Zamfir, a citit in finalul emisiunii un fragment dintr-un document, ce dovedeste de ce nu s-a ajuns, pana astazi, la dosarele Securitatii. Este vorba despre un raport datat 19 ianuarie 1990 pe care un maior al fostei Securitati, Stanescu Gabriel din cadrul Directiei a III-a a Securitatii, l-a adresat generalului Aurelian Mortoiu. In raport, maiorul Stanescu spune ce a facut incepand din data de 17 decembrie si pana la data depunerii raportului. "In jurul orei 11:00 - se afla la sediu domnul Stanescu - am observat iesind fum de la grupul sanitar situat in vecinatatea birourilor Serviciului 1. L-am intrebat pe locotenentul-major Ciocanescu Vicentiu ce s-a intamplat. Mi-a spus ca domnul locotenent-colonel Diaconescu Gheorghe a transmis ordinul domnului general Mortoiu Aurelian de a distruge materialele privind pe Brucan Silviu. M-am dus la domnul locotenent-colonel Diaconescu Gheorghe si i-am raportat cele constatate, prilej cu care mi-a confirmat ordinul dat de generalul Mortoiu Aurelian ca materialele privind pe Brucan Silviu si alte persoane din preocuparea serviciului (Mitran Mircea, Malita Mircea, Bogdan Corneliu, Celac Mariana, Botez Mihai) sa fie distruse. Cu acest prilej, au fost distruse de catre ofiteri mai multe materiale privind aceste persoane, inclusiv condici de corespondenta si agende personale cuprinzand analize sau sinteze ale cazurilor respective. Nu pot preciza ce anume materiale s-au distrus, datorita starii de haos care domnea in momentul respectiv in birouri", scrie in pagina doi a raportului citat.

(Preluare cotidianul Ziua, editia de vineri, 28 octombrie)

 
Romania ajuta populatia din Pakistan afectata de cutremurPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Friday, 28 October 2005

Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar de urgenta, cu titlu gratuit, pentru populatia sinistrata din Republica Islamica Pakistan, in urma cutremului produs in aceasta luna, pe 8 octombrie.

Ajutorul umanitar se acorda in limita sumei de 375.130 de lei noi, exclusiv transportul, si consta in corturi, paturi, costume vatuite, caciuli, manusi foaie de cort, lenjerie de pat, medicamente si materiale sanitar-farmaceutice, informeaza Guvernul roman. Produsele vor fi scoase, in mod gratuit, din rezervele de stat, din rezerva de mobilizare si din administrarea Ministerului Apararii Nationale, iar cheltuielile de ambalare, de transport pe parcurs intern si alte cheltuieli necesare pentru indeplinirea actiunii se suporta de catre institutiile respective. Transportul extern va fi efectuat pana la destinatia indicata de Ministerul Afacerilor Externe, in regim de urgenta, cheltuielile aferente acestuia, in valoare de 146.000 RON, fiind suportate din bugetul Cancelariei Primului-Ministru pe anul 2005. Bugetul va fi, astfel, suplimentat din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul in curs.

Ministerul Afacerilor Externe va face, pe cale diplomatica, demersurile necesare perntru preluarea ajutorului la destinatie, iar predarea produselor se va realiza prin intermediul Ambasadei Romaniei la Islamabad.

 
Ansamblul Romancuta a dus traditiile autohtone in FrantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Friday, 28 October 2005

Ansamblul folcloric Romancuta din comuna constanteana Cumpana s-a intors recent dintr-un turneu efectuat in Franta, in care a avut privilegiul de a evolua la festivalul international din Brest.

Deplasarea artistica a durat noua zile, timp in care cei 16 dansatori si trei solisti vocali si instrumentali au sustinut o serie de spectacole in orasul Brest si in alte localitati din vecinatate.

Initiativa acestui turneu a apartinut Colegiului Tehnic Tomis, partener in cadrul proiectului educational Dezvoltarea culturii si civilizatiei tarilor europene, care a incheiat o serie de contacte cu trupa de dans breton Dasarien al Gelmeur din Brest, prezenta la Constanta in luna mai, informeaza cotidianul constantean Cuget Liber. Dupa ce s-a incheiat festivalul de la Brest, componentii ansamblului au fost rasplatiti cu excursie de trei zile la Paris, unde au vizitat cele mai importante puncte turistice. De asemenea, timp de doua zile, s-au facut escale la Viena si Salzburg.

 
Un copil irakian, ajutat de militarii romaniPDF Print E-mail
Dhi Qar, Irak/Romanian Global News
Accesari :413
Friday, 28 October 2005

Militarii romani din cadrul Batalionului 20 Infanterie Scorpionii Negri au ajutat joi, 27 octombrie, o familie irakiana al carui baiat in varsta de cinci ani fusese ranit, in urma cu cateva zile, prin actionarea unui dispozitiv artizanal exploziv, in timp ce se juca cu fratii si surorile lui.

Romanii se aflau intr-o misiune de patrulare pe una dintre caile de comunicatie din provincia Dhi Qar, zona aflata in aria lor de responsabilitate, cand, la solicitarea familiei micii victime, acestia au sarit imediat in ajutorul copilului, informeaza un comunicat emis de MApN. Sanitarul patrulei romanesti, caporalul Silviu Petrescu, a acordat primul ajutor baietelului, dar a constatat ca plaga faciala era infectata, necesitand o interventie specializata. Copilul a fost transportat la spitalul italian din tabara Mittica, unde sub supravegherea medicului Batalionului 20 Infanterie, maiorul Misu Raileanu, s-a intervenit pentru calmarea durerilor, administrarea unor antibiotice si pansarea ranii. Dupa cateva ore petrecute in spital, copilul si mama lui au fost ajutati de Scorpionii Negri sa se intoarca la familia lor. Timp de o saptamana, militarii sanitari, care se vor afla in misiuni de patrulare pe ruta unde se gaseste locuinta familiei irakiene, vor continua sa il examineze pe baiat pentru a urmari vindecarea ranii.

Acesta este al doilea caz in care Scorpionii Negri au contribuit la salvarea vietii unui copil irakian, dupa ce la inceputul lunii octombrie o patrula din batalion a avut o interventie umanitara similara.

 
Readers Digest ajunge si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 28 October 2005

Celebra revista Readers Digest si-a lansat saptamana aceasta si editia pentru Romania.

Numarul romanesc din Readers Digest devine astfel cea de-a 49-a editie a publicatiei raspandita in intreaga lume, si cea de-a 20-a limba in care este editata. Presedintele Readers Digest International, Thomas Gardner a spus recent ca decizia de a publica revista si in Romania vine ca urmare a succesului pe care cartile si muzica lansate de editura in Romania l-au avut, de 18 luni incoace de cand exista in Romania. Am ales Romania pentru lansarea noii noastre editii pentru ca am vazut ca exista conditii care s-ar potrivi foarte bine cu revista noastra a spus Gardner, care a mai adaugat ca romanii au o pasiune pentru citit, exprimata in celebra lor iubire pentru carti si reviste.

Primul numar din Readers Digest-ul romanesc este incepand de joi, 27 octombrie, la standuri si pe tarabe, iar in cuprinsul sau vor putea fi citite cateva materiale inedite printre care si un sondaj despre aspiratiile tinerilor din Romania fata in fata cu integrarea in Uniunea Europeana, un reportaj in exclusivitate despre supravietuitorii Uraganului Katrina si un altul despre amenintarea pe care o reprezinta gripa aviara, identificata deja in Romania. Initial Readers Digest va fi publicat in tara noastra in 150.000 de copii si se adreseaza segmentului de varsta 30-55.

 
Circuit automobilistic in BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 28 October 2005

Bucurestiul va fi, incepand de anul viitor, inscris in calendarul competitiilor mondiale de automobilism.

Conform unei decizii a Consiliului Mondial al Federatiei Internationale de Automobilism, circuitul bucurestean va fi construit in jurul Palatului Parlamentului. Prima cursa a Campionatului FIA GT ce se va desfasura la Bucuresti va avea loc in data de 23 aprilie 2006.

Comisia tehnica a FIA va veni la Bucuresti luna viitoare pentru a vedea posta si pentru a da avizul . De realizarea noii piste se va ocupa o firma germana, iar municipalitatea Bucuresti nu va investi nici un ban in acest proiect, ea fiind pur si simplu gazda.

 
Minerii hunedoreni vor munci in Africa pentru 1.100 de euro lunarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 28 October 2005

Peste 20 de someri hunedoreni vor pleca la munca in Africa, in urma preselectiei organizate ieri de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara si SC Obiettivo Lavaro SRL Bucuresti cu activitate in selectarea si plasarea fortei de munca.

Locurile de munca oferite de firma angajatoare sunt in domeniul minier, in tari precum Maroc, Nigeria, Etiopia si altele. Au trecut cu bine de preselectie doar persoanele calificate in meseriile de miner artificier si operator mecanic masini de perforare a stancii. Actiunea de ieri s-a desfasurat simultan la sediile agentiilor locale din Petrosani, Brad si Deva. Pentru a avea sansa de a munci in Africa, somerii au trebuit sa dovedeasca cu acte - certificat de artificier - ca sunt calificati in meseriile oferite de angajatorul italian. "In Valea Jiului numai 14 persoane au fost compatibile pentru aceste meserii, iar la Brad 11 persoane su fost selectate. Somerii selectati vor efectua in perioada urmatoare si un consult medical la Bucuresti, de unde vor primi si antidot -uri pentru diversele boli profesionale la care sunt expusi", a declarat Imre Baboczi, director adjunct al AJOFM Hunedoara, citat de corespondentul Prompt Media. Pe langa ocuparea fortei de munca, AJOFM Hunedoara are in aceasta relatie si un rol important de aparator al somerilor. "Aparam interesele celor care se vor angaja. Nu dorim sa se mai repete experienta pe care au avut-o somerii hunedoreni care au plecat la Otelec, in judetul Timis, si s-au intors din cauza ca nu s-a respectat contractul. De acesta data le-am explicat celor care vor fi angajati despre obligativitatea unui precontract, despre problemele legate de salarizare, locuinta, accidente de munca si toate celelalte aspecte legate de o angajare", a precizat directorul agentiei. Firma angajatoare a promis somerilor care vor lucra in minerit in tarile africane, pe perioada nedeterminata,  salarii de 1.100 de euro in prima luna de la angajare. In functie de competentele fiecarui angajat, salariul poate fi majorat, potrivit angajatorului, informeaza Prompt Media.

 
Romania si Austria au semnat un acord de securitate socialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :417
Friday, 28 October 2005

Romania si Austria, reprezentate de ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, si ministrul Ursula Haubner, au semnat vineri, 28 octombrie, la Bucuresti, Acordul in domeniul securitatii sociale si Intelegerea pentru aplicarea Acordului intre Romania si Republica Austria in domeniul securitatii sociale.

Acordul reglementeaza acordarea pensiilor pentru limita de varsta, pensiilor anticipate, pensiilor de invaliditate, pensiilor de urmas, ajutoarelor de deces, indemnizatiilor de somaj, indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca determinata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, boli profesionale si accidente de munca, prestatiilor in bani pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, indemnizatiilor pentru maternitate, prestatiilor in natura in caz de boala si maternitate si prestatiilor in natura in caz de accidente de munca si boli profesionale, informeaza ministerul roman.

Conform acestui acord prin care se aplica sistemele de securitate sociala salariatilor, lucratorilor independenti si membrilor familiilor acestora care se deplaseaza in interiorul Comunitatii, se va aplica o singura legislatie, se va acorda egalitate de tratament, se vor mentine drepturile obtinute (exportul prestatiilor de securitate sociala) si cele in curs de achizitie.

Acordul se va aplica tuturor persoanelor care au fost sau sunt supuse legislatiei unuia sau ambelor state contractante, precum si urmasilor si membrilor de familie, in masura in care drepturile acestora sunt derivate din calitatea de urmas sau membru de familie. Este prevazuta egalitatea de tratament a tuturor persoanelor cu cetatenii proprii precum si posibilitatea exportului prestatiilor de securitate sociala, cu exceptia celor de somaj si a compensatiilor suplimentare acordate conform legislatiei austriece. Pentru acordarea prestatiilor are loc totalizarea perioadelor de asigurare realizate conform legislatiilor ambelor state.

Acordul va intra in vigoare in prima zi a celei de a treia luni urmatoare lunii in care a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare.

In cadrul conferintei de presa sustinute cu ocazia semnarii Acordului de securitate sociala, ministrul Barbu a subliniat faptul ca in cadrul intrevederii cu doamna ministru Ursula Haubner au fost discutate posibilitatile de extindere a cooperarii bilaterale in domeniul coeziunii sociale. Demnitarul austriac a afirmat ca situatia Romaniei imi este cunoscuta, si prin semnarea acestui acord dorim sa oferim mai multa securitate sociala . De asemenea, domnia sa a subliniat ca incepand cu luna ianuarie 2006 Austria va prelua presedintia Uniunii Europene si va insista asupra solutionarii temelor sociale ardente.

 
Politistii romani, cei mai buni la fotbal din BalcaniPDF Print E-mail
Orhid, Macedonia/Romanian Global News
Accesari :487
Friday, 28 October 2005

Echipa de fotbal a Ministerului Administratiei si Internelor din Romania a devenit campioana balcanica la aceasta disciplina sportiva in cadrul Campionatului Balcanic de Fotbal al Politistilor, desfasurat in perioada 24 27 octombrie in orasul macedonean Ohrid.

Finala a adus fata in fata echipa Romaniei si cea a Greciei, scorul final al meciului fiind de 2-0 pentru baietii nostri.

In aceeasi perioada s-au desfasurat si lucrarile celui de al-VII-lea congres al Uniunii Sportive a Politiilor din Balcani in cadrul caruia, prin intermediul Uniunii Sportive a Ministerului Administratiei si Internelor, Romania a predat presedintia uniunii, pentru un mandat de doi ani, Asociatiei Sportive 7 MAI a Politiei din Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, informeaza ministerul roman.

 

 
UE ii va rupe pe romanii din Basarabia, Ucraina, Serbia, Macedonia si Albania de Romania?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :523
Friday, 28 October 2005

Romania nu a aratat pana acum ca este interesata sa imbunatateasca regimul de vize pe care UE i-l impune.

Ungaria a facut-o in interesul ungurilor din afara frontierelor Ungariei. Presedintele Basescu declara ca nu vrea sa mute Zidul Berlinului pe Prut. Este insa doar o declaratie. La frontiera de pe Prut trecerea dintre cele doua state romanesti este, venind dinspre Chisinau, din ce in ce mai dificila, spre satisfactia Moscovei si a uneltelor ei de pe ambele maluri ale Prutului. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, Valeriu Ostalep, a subliniat ca modalitatea de trecere a frontierei romanesti de catre cetatenii moldoveni s-a modificat de jure inca din anul 2002, iar din septembrie curent, aceasta modificare a fost pusa in aplicare.

Raspunzand la interpelarea deputatului Vitalia Pavlicenco (AMN) privind modalitatea de informare a populatiei in vederea modificarii modalitatii de trecere a frontierei cu Romania, Ostalep a declarat ca, in baza Acordului intre Republica Moldova si Romania privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, moldovenii calatoresc in Romania in baza pasaportului pentru calatorii in strainatate. Totodata, in anul 2002, autoritatile romanesti au emis o ordonanta de urgenta privind regimul de calatorii in Romania, in care s-a stipulat ca intrarea pe teritoriul Romaniei este permisa strainilor in cazul in care acestia prezinta documente ce justifica scopul calatoriei si demonstreaza existenta unor mijloace pentru intretinere si pentru calatoria retur. Pana in luna septembrie curent, aceasta ordonanta nu a fost aplicata fata de cetatenii moldoveni. Din septembrie, insa, intr-o forma neanuntata, autoritatile romane de la frontiera au inceput aplicarea prevederilor acesteia, a subliniat ministrul adjunct.

In convorbirile reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau cu reprezentantii Ambasadei romane la Chisinau, precum si cu diplomatii moldoveni la Bucuresti, ei au fost informati ca partea romana face trimitere la conditiile impuse de Bruxelles si care se inscriu in obligatiile Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana. De mentionat ca, in prezent, la posturile de trecere a frontierei romane se afla inspectori europeni, care verifica modul in care autoritatile romane respecta aceste obligatii. MAE a initiat in regim de urgenta consultari bilaterale in vederea problemelor consulare cu colegii romani, in cadrul carora diplomatii moldoveni au primit asigurari ca regimul actual de trecere a frontierei romane pentru cetatenii moldoveni nu va fi schimbat pana la 1 ianuarie 2007, cand va fi elaborat un nou acord privind calatoriile reciproce. Pentru a informa populatia in vederea schimbarilor respective, urmeaza sa clarificam daca aceasta modalitate de trecere va fi aplicata fata de toti cetatenii sau in mod arbitrar, deoarece, in prezent, ea este aplicata doar fata de persoanele care trezesc dubii sau nu sunt capabile sa motiveze scopul calatoriei, a conchis Ostalep.

Cu toate ca reprezentanti ai societatii civile din Romania care se ocupa de problema romanilor de pretutindeni, dar si organizatii ale romanilor din Basarabia, Ucraina si Serbia au cerut autoritatilor sa i-a in considerare exemplul maghiar de vize, pana in prezent nimic semnificativ nu s-a auzit pe acest subiect. Deocamdata prioritatea guvernului de la Bucuresti este constituirea structurilor statului minoritatii maghiare din Romania...

 
Negocieri in format "5+2", la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 28 October 2005

Negocierile privind reglementarea problemei transnistrene au fost reluate la Chisinau, intr-un nou format, "5+2 cu participarea Statelor Unite si Uniunii Europene, in calitate de observatori, pe langa membrii cu drepturi depline: Rusia, Ucraina, Moldova, Transnistria si OSCE.

Negocierile au fost reluate dupa 15 luni de intrerupere, cauzata de conflictul scolilor cu predare in grafie Latina, informeaza portalul basarabean Reporter.

La negocieri participa ministrul Reintegrarii de la Chisinau, Vasile Sova, asa zisul ministru de externe de la Tiraspol, Valeri Litkai, din partea Rusiei - ambasadorul cu misiuni speciale, Valeri Nesteruskin, din partea Ucrainei - emisarul special al presedintelui, Dmitri Tkaci, iar din partea OSCE seful misiunii, William Hill. Statele Unite sunt reprezentate de diplomatul Steven Mann, asistent al secretarului de stat al SUA pentru conflicte in Eurasia, iar UE - de Adriaan Jacobovits de Szeged, reprezentantul special al Uniunii Europene la Chisinau.

Pe agenda negocierilor, potrivit ministrului moldovean al Reintegrarii, Vasile Sova, se regasesc probleme legate de monitorizarea de catre OSCE a companiilor producatoare de armament din stanga Nistrului, demilitarizarea si democratizarea regiunii transnistrene, evacuarea munitiilor rusesti, situatia in zona de securitate si transformarea actualei misiuni de mentinere a pacii intr-o misiune de observatori militari si civili. Problema statutului regiunii transnistrene nu figureaza pe agenda primei runde de negocieri in noua formula.

In paralel cu negocierile oficiale la Chisinau si Tiraspol, vineri, 28 octombrie vor demara si lucrarile conferintei "Provocarile si oportunitatile Republicii Moldova in vecinatatea NATO", organizata cu sustinerea Consiliului Europei si German Marshall Fund. La aceasta manifestare vor fi prezenti mai multi diplomati si analisti occidentali: Vladimir Socor (analist politic al Wall Street Journal Europe); John H. Winant, adjunctul sefului misiunii SUA la Chisinau; Marina Lujikova, presedintele Fundatiei pentru Studii Strategice Regionale din Federatia Rusa; Arcadie Barbarosie, directorul Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau; Peter Lunak, directorul diviziunii pentru diplomatie publica a NATO; Adriaan Jakobovits de Szeged, ambasadorul UE la Chisinau.

 
Terorismul transnistrean alimenteaza cu arme terorismul din CaucazPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :445
Friday, 28 October 2005

Armamentul de la depozitele rusesti din Transnistria a ajuns in Cecenia si nu este exclus sa fi fost utilizat in Beslan, a declarat, joi, premierul Vasile Tarlev, in cadrul unei conferinte de presa cu ziaristii rusi acreditati la Chisinau.

Raspunzand la intrebarea corespondentului agentiei Interfax, Tarlev a mentionat ca Guvernul sustine declaratia Parlamentului Republicii Moldova privind evacuarea armamentului rusesc din Transnistria pana la 31 decembrie 2005. Mentionand ca, in prezent, aceste termene sunt foarte restranse, Tarlev a spus ca, cu cat mai repede armamentul rusesc va fi evacuat, cu atat va fi mai bine. Premierul a amintit ca, potrivit deciziilor summit-ului OSCE de la Istanbul, Rusia trebuia sa-si evacueze armamentul pana in 2002. Astazi deja este anul 2005, iar armamentul inca nu a fost evacuat, a subliniat premierul.

 
Pro Europa are propria strategie de rezolvare a conflictului din raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 28 October 2005

Asociatia transnistreana Pro Europa a facut publica joi, 27 octombrie, propria strategie de solutionare a conflictului transnistrean, care prevede realizarea celor 3D, prin intermediul unui comisariat suprem al ONU in Basarabia in problema Transnistriei.  

Potrivit presedintelui asociatiei Pro Europa, Boris Asarov, strategia celor 3D a fost discutata mult de catre opinia publica, insa nimeni nu a propus un mecanism de realizare a democratizarii, demilitarizarii si decriminalizarii regiunii transnistrene. Mai mult, toate planurile de solutionare a conflictului transnistrean veneau sa satisfaca interesele anumitor persoane, fiind rupte de realitate. In opinia lui Asarov, prin federalizarea Republicii Moldova, se urmarea scopul legitimarii autoritatilor separatiste de la Tiraspol, care nu reprezinta decat marionetele Kremlinului. Proiectul propus de asociatia Pro Europa prevede mecanismul de realizare a celor 3D prin crearea unui comisariat suprem al ONU in Republica Moldova in problema Transnistriei. Acest organ, condus de comisarul suprem al ONU, urmeaza sa reprezinte organul administratiei provizorii a Transnistriei. Administratia temporara va asigura administrarea tranzitorie, fiind o reprezentanta legitima a populatiei transnistrene, si va detine mandatul de decizie asupra acordarii a unui statut special in hotarele statului reintregit.

Asarov a precizat ca proiectul nu prevede un anumit statut pentru regiunea transnistreana, acesta urmand a fi acordat in conformitate cu legile adoptate de catre Parlamentul Republicii Moldova. In opinia lui, acordarea Transnistriei a unei autonomii, ca in cazul Gagauz-Yeri, ii avantajeaza pe locuitorii din regiune fata de ceilalti cetateni ai Republicii Moldova, deoarece acolo nu exista o etnie majoritara. El a precizat ca, in momentul de fata, Republica Moldova nu are sanse de a-si reintregi teritoriul, deoarece multi sunt interesati de propunerea modelelor de federalizare sau urmaresc alte scopuri. Faptul ca UE si SUA au fost acceptate sa participe la procesul de negocieri a starnit o euforie in societate. Insa UE ar putea accepta federalizarea regiunii transnistrene in schimbul evacuarii trupelor armate, astfel incat Republica Moldova va fi nevoita sa tolereze o situatie inconvenabila. Reprezentantul UE in Republica Moldova, Adriaan Jacobovitz de Szeged, a declarat ca Romania nu poate participa la procesul de negocieri, decat in cadrul OSCE sau al UE. Dar Romania va intra in UE doar in anul 2007, incat participarea sa la solutionarea conflictului transnistrean prin intermediul UE nu este altceva decat o demagogie. Totodata, ea nu va putea participa la procesul de negocieri prin intermediul OSCE, deoarece Rusia nu va permite acest fapt. Prezenta Romaniei la procesul de negocieri in calitate de stat-garant, insa, reprezinta o garantie a respectarii intereselor securitatii nationale a Republicii Moldova. Presedintele Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca Romania este categoric impotriva oricarui model de federalizare si sustine ideea acordarii statutului de autonomie Transnistriei, in cadrul Republicii Moldova, a conchis Asarov.

 
Se vrea infiintarea unui Institut pentru Studierea Terorii Bolsevice in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 28 October 2005

In contextul in care celebrul scriitor roman Paul Goma, disident al regimului comunist din Romania a lansat o propunere privind infiintarea unui Institut pentru studierea terorii bolsevice din Romania, iar alaturi de el fosti detinuti politici si intelectuali de marca ai Diasporei romanesti au cerut la randul lor infiintarea unui Muzeu al Terorii Comuniste in Romania, Romanian Global News a lansat pe pagina sa de web un sondaj de opinie cu intrebarea Este necesara infiintarea unui Institut pentru Studierea Terorii Bolsevice in Romania?.

Dupa 30 de zile de la lansarea sondajului, cei mai multi dintre repondentii care si-au exprimat opinia pe site-ul RGN 82.9% - cred ca un astfel de institut este necesar, in timp ce numai 17.15 dintre votanti sunt impotriva.

 
Inca o asociatie romaneasca la Otlaca PustaPDF Print E-mail
Otlaca Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :405
Friday, 28 October 2005

Romanii din Otlaca-Pusta, au sarbatorit la sfarsitul saptamanii trecute un eveniment deosebit de important: infiintarea Asociatiei Culturale Romanesti "Mihai Purdi".

Intrunirea romanilor s-a desfasurat sambata, 22 octombrie, si a fost organizata de Eva Bocsor Karancsi, originara din acest sat bichisean. Eva Bocsor i-a vorbit corespondentului Romanian Global News in Ungaria despre cateva dintre scopurile organizatiei. Se doreste, prin aceasta asociatie, pastrarea limbii si mostenirii culturale romanesti, tiparirea si adunarea povestilor regretatului Mihai Purdi si a poeziilor profesoarei Ana Crisan, fii ai locului, precum si o prelucrare a trecutului acestui sat. La sedinta de infiintare s-au adunat mai bine de 30 de persoane, membri ai familiei povestitorului Mihai Purdi, precum si romani care traiesc sau sunt originari din Otlaca.

 
In memoria ostasilor romaniPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :334
Friday, 28 October 2005

Consulatul General al Romaniei de la Seghedin, alaturi de reprezentantii altor institutii romanesti din Ungaria, au cinstit memoria ostasilor romani cazuti pe teritoriul Ungariei in cel de-al doilea razboi mondial.

Sarbatoarea s-a tinut cu prilejul Zilei Armatei Romaniei, marti, 25 octombrie, cand s-au depus coroane de flori la monumentul ostasului necunoscut, aflat in Cimitirul Central din Seghedin. La ceremonie au participat militarii Batalionului Mixt din Arad si Hodmezovasarhely, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

In aceeasi zi, si Ambasada Romaniei de la Budapesta a organizat o festivitate in amintirea eroilor romani, cu participarea lt. col. Alexandru Sabau, atasat al apararii. La ora 11.00 a avut loc o ceremonie la cimitirul public din strada Kozma nr. 8-10, dupa care a avut loc vernisajul unei expozitii la Muzeul Militar din piata Kapisztran nr. 2-4.

 
Rusia ar putea sa moaraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :551
Friday, 28 October 2005

Catre anul 2010, in Rusia vor muri de SIDA 0,25-0,75 milioane de oameni anual. Rusii vor deveni o natiune a bunicilor, nu vor avea suficienti soldati tineri pentru a-si apara frontierele, nu vor avea tineri intreprinzatori, capabili sa se ocupe de economie, nu vor fi familii tinere, capabile sa asigure tarii un viitor, scrie publicatia britanica The Spectator.

Autorul articolului Moartea mamei-Rusia, Mark Steyn, afirma ca in 2015, in Rusia vor locui mai putin de 130 milioane oameni, fata de 148 milioane, in 1992, iar pana la sfarsitul secolului, aceasta cifra ar putea scadea pana la 50-60 milioane oameni. Potrivit lui Steyn, 70 la suta din femeile insarcinate din Rusia avorteaza, varsta medie a barbatilor nici nu ajunge pana la 60 ani, iar SIDA ucide femeile si barbatii de varsta reproductiva, iar cu ei - si speranta spre o regenerare sociala.

De dragul dreptatii vom spune ca in Rusia exista si exceptii. Sunt regiuni, unde se mentine o natalitate sanatoasa si un nivel mic al infectiei HIV. Iar acum ghiciti cine locuieste acolo - musulmanii, noteaza Steyn.

Autorul articolului afirma ca majoritatea problemelor internationale serioase au fost inchise in anumite zone geografice: SIDA - in Africa, islamistii in Orientul Apropiat, armele nucleare in Asia si Coreea de Nord. Rusia, insa, dispune si de una, si de alta, si de a treia: epidemia SIDA, miscarea separatista islamista si munti de arme nucleare. Potrivit autorului, toate aceste marfuri, pe care Rusia este capabila sa le propuna, constituie o amenintare pentru Statele Unite. Plecand in lumea cealalta, Rusia ar putea lasa lumii drept mostenire cateva state musulmane, Orientul Apropiat cu armele sale nucleare si o China puternica, conchide Mark Steyn.

 
O alta asociatie romaneasca adera la LARGPDF Print E-mail
Niedersachsen, Germania/Romanian Global News
Accesari :488
Friday, 28 October 2005

Parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din Salzgitter - Lebenstedt (Niedersachsen), reprezentata prin preotul dr. Vasile Flore si membrii Consiliului Parohial, a aderat la Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania, LARG.

Asociatia care s-a alaturat familiei organizatiilor romanesti din aceasta tara are un numar de 420 de membri, informeaza un comunicat de presa emis de LARG. In urma acestei aderari, asociatia din Salzgitter/Lebenstedt a devenit cel de-al 14-lea membru al LARG.

 
Gata cu denumirile in limba rusa ale strazilor si oraselor basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 28 October 2005

Localitatile si strazile basarabene vor avea denumiri numai in limba de stat de peste Prut, romana, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a examinat si a adoptat in prima lectura in cadrul sedintei de joi, 27 octombrie, amendamentele respective la Legea cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale si la statutul juridic al organizatiilor lor.

Necesitatea adoptarii acestor modificari a fost data de decizia Curtii Constitutionale, adoptata cu doi ani in urma, referitoare la rezultatele controlului asupra executarii Legii cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Parlamentul mai intentioneaza sa adopte decizia respectiva in conformitate cu rezultatele operarii acestui control, dar, la propunerea fractiunii majoritare si a Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, ea va fi adoptata cand amendamentele la Legea cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale vor fi adoptate in lectura definitiva, informeaza Noutati Moldova.

Examinarea ambelor chestiuni a fost initiata de un grup de deputati din partea PPCD, in baza documentelor prezentate de Guvern. Textul integral al amendamentelor este urmatorul: "Denumirile localitatilor si strazilor se indica in limba moldoveneasca, ale institutiilor si locurilor de uz public - in limbile moldoveneasca si rusa, iar in localitatile care au statut special de autonomie - si in alte limbi, stabilite de legile respective". Pentru ca aceasta lege sa intre in vigoare ea urmeaza sa fie votata in a doua lectura.In prezent, denumirile oraselor si strazilor se dubleaza in limbile romana si rusa.

Amendamentele se examineaza si in conformitate cu Declaratia privind parteneriatul politic, adoptata de Parlament, pentru realizarea scopurilor de integrare europeana, care constau in eforturile de dezvoltare a rolului limbii moldovenesti ca limba a majoritatii populatiei basarabene.

 
Ore de religie pentru parohia romaneasca Bunavestire din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :462
Friday, 28 October 2005

Romanii care participa la slujbele bisericii ortodoxe romane Bunavestire din Munchen au posibilitatea, inca de la inceputul acestie luni, sa ia parte al orele de religie care se desfasoara aici.

Acestea au inceput in prima duminica a lunii octombrie, cu rugaciunea de binecuvantare a noului an scolar, informeaza pagina oficiala de web a parohiei romanesti. Totodata, pe langa partriciparea la acestea, romanii au mai fost solidari si in alta privinta, pe intreaga durata a lunilor septembrie si octombrie la acelasi lacas de cult din Munchen desfasurandu-se actiuni de colectare de fonduri pentru romanii de acasa afectati de inundatii.

Urmatoarea intalnire pentru crestinii ortodocsi ai bisericii va avea loc duminica, 30 octombrie, cand la Biserica St.Pius va avea loc Sfanta Liturghie duminicala, incepand cu ora 11:30.

Parohia ortodoxa romana Bunavestire din Munchen a fost infiintata la data de 22 septembrie 1979 de un grup de romani azilanti in Germania inca din timpul celui de al doilea razboi mondial. Printre fondatori sunt amintiti Dr.Gheorghe Tase ca presedinte al parohiei si Grigore Dumitrescu, secretar. Inca de la infiintare, parohia Bunavestire din Munchen s-a aflat in jurisdictia canonica a Eparhiei ortodoxe romane pentru Europa Centrala cu resedinta la Freiburg, (eparhie nerecunoscuta canonic) care facea parte din structura canonica a Arhiepiscopiei Multinationale din Paris, avandu-l ca intaistatator pe episcopul George Wagner, aflat si el sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. Preotul bisericii este parintele Simion Felecan, cel care oficiaza serviciile religioase ale parohiei sale Biserica St.Pius, dat fiind ca la biserica St. Lukas a parohiei se efectueaza in prezent ample lucrari de consolidare si renovare.

La ora actuala, parohia Bunavestire are peste 300 de membri contribuabili si este in cautarea unui locas propriu. In acest scop, parohia a deschis un cont special la ACREDOBANK: cu specificarea: Rum. Orth. Kirchengemeinde: Konto: 10 34 01 600; BLZ: 760 605 61; Fur den Kirchenbau.

 
Hram la biserica romaneasca Sf. Dumitru din NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :481
Friday, 28 October 2005

Biserica ortodoxa romana Sf. Dimitrie, izvoratorul de mir" din Nurnberg isi va sarbatori duminica, 30 octombrie, hramul, la patru zile dupa ce sfantul care ocroteste lacasul de cult a fost celebrat in mod oficial.

Parohia romaneasca se afla la adresa Further Str. 166, Nurnberg, informeaza redactia Luceafarul de la Radio-Z din acest oras german. Sarbatoarea hramului bisericii pastorita de parintele Teofil Herineanu va incepe la ora 10:00.

 
Acordul de recunoastere a permiselor romanesti in Spania a intrat in vigoarePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :396
Friday, 28 October 2005

Acordul dintre Regatul Spaniei si Romania cu privire la recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto a fost publicat in Buletinul Oficial spaniol miercuri, 26 octombrie.

Astfel, incepand cu aceasta data permisele de conducere eliberate in Romania vor putea fi preschimbate in Spania.

Reamintim ca la data de 13 octombrie, anul acesta, a avut loc un schimb de note verbale intre Ministerul spaniol al Afacerilor Externe si Cooperarii si Ambasada Romaniei la Madrid prin care se anunta intrarea in vigoare a Acordului dintre Regatul Spaniei si Romania cu privire la recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto, cu precizarea ca masura devine efectiva de la data publicarii documentului in Buletinul Oficial al Spaniei.

Acordul privitor la recunoasterea permiselor romanesti in Spania, si reciproc, a fost convenit inca din data de 1 septembrie 2004, insa in toata aceasta perioada a fost parcursa o serie de etapte tehnice pentru ca cele doua tari sa indeplineasca procedurile interne pentru intrarea in vigoare a actului. Aceasta initiativa este una extrem de importanta pentru comunitatea romaneasca din Spania, care a cerut in repetate randuri convalidarea permiselor de conducere romanesti in aceasta tara, si care si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea in legatura cu perioada mare de timp scursa de la convenirea asupra acestui acord si pana la intrarea sa in vigoare.

 
Istoricii de pe ambele maluri ale Prutului intensifica colaborareaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :483
Friday, 28 October 2005

Conferinta istoricilor din Romania si Republica Moldova a continuat si ieri la Institutul de Istorie Nicolae Iorga.

Printre participanti s-a numarat Lect.univ.dr.Alin Ciupala de la Universitatea Bucuresti care a prezentat elemente comparative legate de Basarabia si Transilvania in imaginarul colectiv romanesc din secolele XIX-XX. De asemenea, reputatul istoric Prof.univ.dr.Gheorghe Zbuchea a prezentat o alta analiza istorica deosebita asupra optinuilor politice ale Romaniei in anii 1912-1914 incercand sa raspunda intrebarii din acea epoca asupra optinuilor geostrategice ale Regatului Roman: Peste Prut sau peste Carpati?. Istoricii de peste Prut au fost reprezentati in aceasta zi de catre Conf.univ. dr. Elena Siscanu de la Universitatea din Cahul, Conf.univ.dr. Eduard Baidaus de la UPS Ion Creanga din Chisinau si dl. Ion Negrei redactorul-sef al revistei Cugetul. Acestia au prezentat teme precum mecanisme de deznationalizare in Moldova sovietica, istoria la est de Prut sau nationalizarea invatamantului in Basarabia.

Vineri, 28 octombrie, de la ora 10:00, la Institutul Nicolae Titulescu conferinta istoricilor de pe ambele maluri ale Prutului il va avea ca invitat pe reputatul analist si om politic Prof. Univ. dr. Oleg Serebrian, care va face o prezentare asupra rolului pe care l-a avut Basarabia in proiectele ruse si sovietice din perioada 1905-1945. Conferinta istoricilor din Romania si Basarabia se va incheia astazi prin stabilirea unor proiecte istoriografice de colaborare care sa contribuie la o mai buna cunostere a istoriei romanilor precum si la cunoasterea perioadei intunecate de ocupatie sovietica, perioada prea putin cunoscuta in Romania contemporana.

(Pentru Romanian Global News a consemnat Eugen Tomac, presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni)

 
Folclorul romanesc cucereste inimi in UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :418
Friday, 28 October 2005

Editia din 2005 a Zilei Culturale a Romanilor din Ungaria a prezentat, in ca o data, la un loc ansambluri folclorice romanesti din tara si nu numai.

Sambata, 22 octombrie, Centrul Cultural Romanesc din Giula a rasunat, timp de patru ore, de cantece si muzica populara romaneasca. Aici s-au intalnit echipele de dansuri si formatiile corale din judetele Bichis si Bihor si o echipa folclorica din Timisoara, trasmite corespondentul Romanian Global News la Giula.

Concursul ansamblurilor folclorice a inceput cu cantecele romanesti interpretate de Corul "Pro Musica" din Giula, dirijat de maestrul Gheorghe Flueras. Scena a fost ocupata apoi de doua perechi din echipa nationalitatilor din Bichisciaba care au prezentat publicului julan dansuri populare din Aletea si Chitighaz, urmat de programul Corului "Armonia" din Apateu, al carui dirijor este maestrul Gheorghe David. Echipa de pastrare a traditiilor din Chitighaz a oferit iubitorilor de folclor dansuri locale, Ioan Bandula a cantat la fluier, iar conducatorul echipei, cantaretul Gheorghe Gros a interpretat cantece romanesti. Corul de camera "Coral" din Batania, condus de Eva Balog, a prezentat si el la randul sau cantece romanesti, iar echipa de dansuri din Sacal a dansat jocuri din Aletea. Ansamblul Liceului Romanesc a uimit apoi publicul cu coregrafia, "Cand catana m-au luat", instructor artistic fiind Ioan Nedrau, si el absolvent al liceului. Momente deosebit de placute au oferit spectatorilor grupul pastratorilor de traditii din Bedeu, care au pus pe scena spectacolul "O boala imaginata", care a cuprins diferitele domenii ale folclorului, cantece, dansuri, mancaruri traditionale, strigaturi si credinta populara, presarate cu multa veselie.

Spectacolul a fost intocmit de profesoara Elena Silaghi, directoarea scolii romanesti din satuletul bihorean. Programul romanilor din Ungaria s-a incheiat cu o suita de dansuri a pastratorilor de traditii din Aletea, instructor artistic fiind Petru Sabau.

Ziua Culturala din acest an a luat sfarsit cu programul invitatilor speciali, Ansamblul "Timis" a Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, fiind interpretate dansuri si cantece populare banatene. La manifestarea de mare anvergura au luat parte Constantin I. Aron, consulul general al Romaniei la Seghedin, Stefan Fratean, director al Oficiului pentru Minoritati, dr. Bartoki Laszlo, vicepresedintele Consiliului Judetean Bichis. Intalnirea s-a incheiat cu un joc comun.

 
Ceausescu, in viziunea unui specialist occidental in istorie romaneascaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :388
Friday, 28 October 2005

Profesorul britanic Dennis Deletant va conferentia miercuri, 2 noiembrie, in Amsterdam, despre Nicolae Ceausescu si experientele personale ale sale in timpul regimului comunist de la Bucuresti.

Conferentiarul le va vorbi olandezilor intr-o cladire aflata la adresa Spuistraat 134 (PC. Hoofthuis), camera 105, incepand cu ora 17:00, informeaza potalul romanilor din Olanda.

Profesorul Deletant, cadru didactic la University College London, Scoala de Studii Slavone si Est-Europene, este un renumit specialist occidental in istorie romaneasca. El a fost observator din partea OSCE la recentele alegeri parlamentare si prezidentiale din Romania, din luna noiembrie a anului trecut. Dennis Deletant a vizitat in repetate randuri tara noastra pe parcursul ultimlor ani si a scris pe larg despre situatia politica din Romania. In ultima perioada, a lucrat la un studiu despre Ion Antonescu, din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial.

 
Romanii din Laval se intalnesc la un bal al toamneiPDF Print E-mail
Laval, Canada/Romanian Global News
Accesari :364
Friday, 28 October 2005

Fundatia pentru ajutorarea copiilor defavorizati din Romania organizeaza vineri, 4 noiembrie, in saloanele Madrid si New York ale Chateau Royal din orasul canadian Laval, un Bal al Toamnei.

Pretul unui bilet de intrare la acest eveniment este de 65 de dolari pentru adulti si 35 de dolari pentru copii, informeaza publicatia romaneasca Terranova Magazin, care citeaza publicatia Zigzag Roman-Canadian. Locul de desfasurare al acestui bal se afla la adresa 3500, boul. Souvenir, Laval, mai multe informatii si rezervari fiind accesibile la numerele de telefon (514) 846 1482 sau (514) 937 4473.

 
Studentii din Toronto sunt asteptati la filmPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 28 October 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va repeta vineri, 4 noiembrie, o seara de film romanesc, indragita de acestia.

Ca de obicei, tinerii romani care se ocupa de organizarea acestei seri spera ca ceilalti compatrioti ai lor care se afla la institutia de invatamant superior din Toronto sa ii ajute sa selecteze cele mai interesante pelicule pe care acestia sa le poata vedea in seara respectiva. Pe lista propusa de studenti se afla o serie de titluri de referinta din cinematografia autohtona, precum Ciuleandra, Mircea cel Batran, Morometii, Senatorul melcilor, Marfa si Banii, Cel mai iubit dintre pamanteni, Declaratie de dragoste, Liceenii 2 - Extemporal la dirigentie, Fratii Jder, Padureanca si Stefan cel Mare. Lisa cu cele 11 filme poate fi extinsa, in functie de solicitarile aparute si de sugestiile exprimate de studentii romani, informeaza portalul oficial al acestei asociatii romanesti din Toronto.

 
Muzica lui Irinel Anghel se aude la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :432
Friday, 28 October 2005

Compozitoarea romanca Irinel Anghel va fi prezenta vineri, 28 octombrie, prin intermediul lucrarilor sale, la Teatrul La Chapelle din Montreal, in cadrul spectacolului Un strain.

Piesa mai contine si creatii compuse de Andre Hamel si este semnata de artista Guylaine Savoie, informeaza postul national muzical de radio. Spectacolul la care contribuie si compozitoarea romanca deschide cea de-a 24-a stagiune a companiei de dans contemporan Danse-Cite.

Irinel Anghel s-a nascut in anul 1969 la Bucuresti si a studiat muzica din liceu si pana la obtinerea gradului de doctorand in muzica. Pe parcursul carierei sale de compozitoare, Irinel Anghel a fost distinsa cu numeroase premii interne si internationale, printre care Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru muzica de camera, Premiul "Uchimura" (UNESCO) pentru muzica originala a spectacolului de teatru "Amantii insangerati", Premiul "George Enescu" al Academiei Romane, Premiul II la Concursul International de Compozitie "Thomas Bloch", Paris.

 
Calatorie muzicala prin Romania, la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 28 October 2005

Institutul Cultural Roman din New York prezinta vineri, 28 octombrie, spectacolul O calatorie muzicala, o productie Broadway/Bound, care include si vizite in cateva zone din Romania.

Spectacolul va fi sustinut de interpreta Vickie Phillips, in Sala Auditorium a ICR New York, cu incepere de la ora 19.00. Pentru cei care vor veni la spectacol mai devreme, in cadrul Galeriei Est-Vest de la ICR va putea fi vizitata si expozitia de mixed-media a lui Mihai Stanescu. Spectacolul va fi urmat de o receptie.

Calatoria personala a lui Vickie incepe in Arad, Romania si continua cu Bucurestiul, Budapesta, Viena, Amsterdam si Bruxelles. Cadrul intim pe care il creeaza cantecele lui Jacques Brel, Kurt Weill si Charles Aznavour, dezvaluie de ce acest spectacol in doua acte a fost atat de apreciat de critici. Acest show gazduit de marea metropola americana este primul pas din cadrul unui proiect care intentioneaza sa transforme calatoria muzicala intr-una literara, care va include si spectacole in Romania.

 
Party si voie buna pe TamisaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :397
Friday, 28 October 2005

Vasul HMS President ii va primi din nou, in aceasta seara, la bordul sau, pe romanii de la Londra, pentru o noua petrecere romaneasca.

Cei interesati de o seara de muzica, dans, si premii sunt asteptati vineri, 28 octombrie, la bordul lui President, langa Blackfriars Bridge, pe partea de nord a Tamisei. Petrecerea va incepe de la ora 19.00 si va dura pana in jurul miezului noptii. Biletele de intrare costa 8 lire sterline, 2 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 6 lire pentru studenti. Biletul va include si pretul bufetului care va fi servit in timpul petrecerii, de la ora 20.30 si va permite si participarea la tombola, care se va desfasura intre orele 21.30 si 22.00. Si de data aceasta premiile tombolei vor fi asigurate de MoneyGram, Cotnari si CCR. Premiul intai va fi reprezentat de o tranzactie in valoare de 100 de lire prin intermediul MoneyGram, cu ajutorul careia castigatorul va putea trimite unei rude sau prieten din romania automat suma castigata. Tombola va mai avea ca premii si un CD cu muzica romaneasca un album aniversar Phoenix 1962-1997/Aniversare 35, precum si un dublu CD cu teatru romanesc. Saptamana aceasta va fi vorba de o inregistrare istorica din 1951 a spectacolului Dale carnavalului (I.L.Caragiale), in regia lui Sica Alexandrescu si avandu-i in rolurile principale pe Niky Atanasiu, Radu Beligan, AI. Ionescu-Ghibericon, Grigore Vasiliu-Birlic, Cella Dima, Carmen Stanescu, Puiu Mirea si Horia Serbanescu. Dupa tombola, toti cei prezenti sunt invitati la discoteca romaneasca, cu muzica veche si noua, care va dura pana la ora 24.00.

 
Mukka Band din nou pe scenaPDF Print E-mail
Wiltshire, Anglia/Romanian Global News
Accesari :379
Friday, 28 October 2005

Celebra trupa britanica de muzica neconventionala, Mukka Band, alaturi de solista romanca Dana Codorean Berciu va sustine vineri, 28 octombrie, un nou concert, gazduit de orasul britanic Wiltshire.

Reprezentatia va avea loc la Salisbury Arts Centre, din Bedwin Street, Salisbury.

Renumiti pentru show-urile lor de o energie debordanta, adesea salbatica, Mukka Band canta un amestec de viori, acordeon, bass si tobe, ce poate interpreta unele dintre cele mai alerte piese instrumentale balcanice. Alaturarea cu Dana Codorean Berciu, care ofera publicului interpretari de senzatie ale baladelor transilvane, va avea si de aceasta data efectul obisnuit.

 
Iordanescu aduce Al Ittihad la un pas de titluPDF Print E-mail
Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite/Romanian Global News
Accesari :489
Friday, 28 October 2005

Dupa mansa intai a Ligii Campionilor Asiei la Fotbal, formatia condusa de tehnicianul roman Anghel Iordanescu pleaca din postura de favorita la castigarea Cupei Asiei.

Al Ittihad a remizat aseara in fata principalei sale contracandidate Al Ain, scor 1-1, dupa o partida dramatica in care ambele finaliste au incercat sa-si apropie si mai mult sansa castigarii titlului AFC.

Al Ain a avut in mana fraiele partidei timp de 50 de minute, insa in minutul 86 o lovitura de penalty, dictata de arbitrul intalnirii si transformata de Mohamed Kallon, a salvat onoarea si sansele echipei lui Iordanescu.

Mansa a doua a finalei Ligii Campionilor Asiei se va disputa in data de 5 noiembrie, la Amman, cand Al Ittihad-ul lui Iordanescu porneste ca favorita, datorita punctului obtinut aseara in deplasare, in fata lui Al Ain. Scorul de 1-1 in deplasare este un rezultat bun pentru noi, insa asta nu inseamna ca am castigat lupta. Mai este mult de muncit inainte de mansa a doua a spus Generalul. Cu toate acestea, Iordanescu s-a aratat incantat de spectacolul pe care cele doua echipe l-au oferit aseara. Dupa parerea mea a fost un meci foarte frumos. Poate ca au fost numai doua goluri, dar ambele tabere si-au creat multe ocazii de a inscrie si am simtit ca le-am oferit suporterilor un show, a spus Iordanescu, la conferinta de presa de dupa meci. Tot atunci tehnicianul roman a adaugat ca atat Al Ittihad cat si Al Ain au dovedit ca merita sa joace in finala.

Echipa asiatica ce va reusi sa isi adjudece titlul AFC Champions League va castiga 500.000 de dolari si o calificare la FIFA World Cup ce se va desfasura in decembrie, in Japonia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions