Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
FMI si Romania au rupt inca un acordPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Tuesday, 01 November 2005

Politica macroeconomica a Romaniei, dar si bugetul pe anul viitor au nemultumit Fondul Monetar International, care a rupt luni, 31 octombrie, acordul stand-by cu tara noastra.

Negociatorul-sef al delegatiei Fondului, Emmanuel Van Der Mensbrugghe, a analizat in ultimele doua saptamani evolutia Romaniei din punct de evderec economic, ajungand la concluzia ca acestea nu sunt satisfacatoare, mai ales comparativ cu evolutiile pe care Romania le-a cunoscut in intervalul 2001-2003. "Romania a reusit sa isi creeze reputatia de promotor al unor politici macroeconomice sanatoase, increderea in perspectivele economice ale tarii a crescut, iar cresterea economica si investitiile au sporit. Actualul Acord Stand-By, aprobat in iulie 2004, a urmarit consolidarea acestor realizari in scopul crearii unui cadru macroeconomic sanatos pentru asigurarea unei aderari la UE line, fara probleme. Din pacate, dupa prima analiza a Acordului, realizata in septembrie 2004, politicile economice s-au relaxat. In pofida unor indelungate negocieri in cadrul celor de-a doua si a treia analize, nu s-a ajuns la nici un acord, iar Acordul se considera deraiat in acest moment a aratat reprezentantul Fondului la Bucuresti.

FMI numeste printre principalele probleme legate de economia tarii noastre aspectele legate de incetinirea cresterii economice si a productivitatii, ritmul de crestere a importurilor care l-a depasit pe cel al exporturilor, inrautatirea pozitiei contului curent, cresterea datoriei externe, nivelul inca ridicat al inflatiei. De asemenea, Fondul a indicat drept una dintre problemele serioase cu care se confrunta tara noastra aceea a masurilor de compensare a cotei unice de impozitare, a caror amanare va afecta reducerea contributiilor sociale. Si proiectul de buget pe anul 2006 a fost unul dintre principalii factori care au condus la acest asa-zis divort intre Guvernul Tariceanu si Fondul Monetar International, in conditiile in are FMI considera ca proiectul gandit in acest sens de catre Exceutiv este unul nerealist. "Desi recunoastem dificila sarcina a autoritatilor in elaborarea unui buget prudent, proiectul de buget pe 2006 este nerealist, astfel incat este probabil ca deficitul efectiv sa depaseasca cu mult tinta de 0,5% din PIB, a spus Van Der Mensbrugghe.

 
Nu exista nici o justificare pentru a tine Romania in afara negocierilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Tuesday, 01 November 2005

Rusia a propus prin intermediul OSCE un plan de demilitarizare a Republicii Moldova, plan care daca va fi pus in aplicare va avea ca rezultat ramanerea in zona doar a unui contingent de militari rusi.

Planul alcatuit de Moscova si asumat de OSCE are in prezent statut de document restrictionat, nefiind publicat pana acum. In esenta acest nou plan propune desfiintarea fortelor armate controlate de Chisinau si de Tiraspol si pastrarea trupelor ruse. Planul a fost prezentat autoritatilor de la Chisinau, insa nu a existat o reactie pana in prezent, sustin oficialii OSCE, care pana de curand au negat existenta unui astfel de plan.

Negocierile de la sfarsitul saptamanii trecute in problema transnistreana, desfasurate in noul format cu SUA si UE ca observatori, s-au incheiat in coada de peste: problema retragerii trupelor si munitiilor ruse nu a fost abordata. In schimb au fost abordate elementele preliminarii ale planului Moscova-OSCE prin care se incearca mentinerea trupelor ruse in regiune: a fost analizata posibilitatea unor inspectii militare reciproce pe cele doua maluri ale Nistrului. Cazarmile cu steagul Federatiei Ruse fiind in continuare scutite de deranj.

Conferinta "Perspectivele si riscurile pentru Moldova in contextul vecinatatii NATO" organizata cu sprijinul Consiliului Europei si al German Marshall Fund a subliniat sansa Republicii Moldova de a se apropia de structurile de securitate euro-atlantice in viitorul apropiat, ca un prim pas in cadrul integrarii sale europene. Tot la sfarsitul saptamanii trecute, asociatia transnistreana "Pro Europa" a elaborat propriul plan-strategie de rezolvare a conflictului transnistrean si mecanismul de realizare a acestuia, prezentat de presedintele organizatiei, Boris Asarov, informeaza Infotag. "Pro Europa" sustine ca toate planurile care au fost propuse recent, inclusiv Planul Iuscenco, sunt detasate de realitate, nu stipuleaza actiunile concrete. Organizatia propune infiintarea in Moldova a unui Comisariat Suprem al ONU pentru problemele Transnistriei, care sa fie abilitat cu dreptul de a-i numi sau demite pe politicienii si functionarii transnistreni, de a infiinta si reorganiza ministerele si departamentele. "Pro Europa" a mentionat ca strategia nu prevede atribuirea vreunui statut regiunii transnistrene, fiind suficienta doar o autonomie larga, dupa exemplul Gagauziei. Pe de alta parte, ramane absolut inexplicabila lipsa de initiativa a Romaniei in ceea ce priveste participarea la negocierile pentru problema Transnistreana. Membra NATO, aflata la cateva zeci de kilometri de Nistru, direct interesata de securitatea zonei, Romania accepta sa fie reprezentata de Uniunea Europeana. Asta in situatia in care Romania nu este inca membru deplin al UE. Mai mult decat atat: UE nu are inca practic o politica externa si de securitate comuna. Si mai ramane inca de gasit un precedent in care un membru al UE a cedat Bruxelles-ului prerogativele sale de aparare a propriei securitati. Pentru lamurirea tuturor acestor probleme l-am abordat pe analistul Vladimir Socor de la Wall Street Journal Europe si Jamestown Foundation.

Negocierile: fondul sau forma?

Cum apreciati noul format de negociere, cu SUA si Uniunea Europeana pe post de observatori?

Formatul, indiferent de formula, noua sau veche, mi se pare mult mai putin important decat continutul negocierilor. Putem avea un format prost si rezultate bune sau un format bun si rezultate proaste daca se negociaza pe baza unor documente gresit concepute. Intrarea Statelor Unite si a Uniunii Europene pe post de observatori nu cred ca schimba foarte mult esenta acestui format. El este compromis din capul locului si nu cred ca mai poate fi imbunatatit in nici un fel din urmatoarele motive: mai intai, Rusia ca parte a conflictului, participanta directa si instigatoare a conflictului, apare in format pe post de mediator. Acest lucru discrediteaza formatul de negociere din capul locului. In al doilea rand, in acest format, fie el pentagonal, fie el cinci plus doi, plaseaza Chisinaul si Tiraspolul pe picior de egalitate. Nici acest lucru nu este acceptabil. Plasarea Rusiei ca mediator si punerea pe picior de egalitate a Chisinaului si Tiraspolului sunt opera lui Evgheni Primakov din 1997, el a instituit acest format pentagonal cu aceste vicii care il discrediteaza. 1997 este din perspectiva zilei de atazi istorie antica. In 1997 nimeni nu isi inchipuia ca Uniunea Europeana si NATO vor deveni vecini nemijlociti cu Republica Moldova prin extinderea organizatiilor respective. Situatia s-a schimbat radical din 1997 pana acum, insa formatul de negocieri se schimba doar pe la margini. Statele Unite si Uniunea Europeana intra cu un rol nedefinit, neclar, slab prin definitie, de observatori.

Romania are vreun rol de jucat in aceste negocieri?

Alt viciu fundamental al acestui format este neparticiparea Romaniei. Nu exista nici o justificare pentru a tine Romania in afara formatului de negocieri.

Este capabila aceasta formula de negocieri sa adopte decizii?

In realitate, deciziile cele mai importante sunt luate in afara formatului de negocieri, indiferent de formatul lui. Negocierile cele mai importante si deciziile cele mai importante vor fi luate in afara formatului de negocieri, pe plan bilateral, intre Statele Unite si Rusia, intre Uniunea Europeana si Rusia, iar formatul nu va face decat sa ratifice decizii luate in afara sa. Deci eforturile Republicii Moldova, ale Romaniei in calitate de avocat devotat al Republicii Moldova, trebuie sa se concentreze asupra relatiilor bilaterale cu Washingtonul si Bruxelles-ul pentru a convinge aceste capitale sa se ocupe serios de problemele Moldovei in raporturile lor bilaterale cu Moscova.

"Ucraina joaca un rol total neconstructiv"

Ce sanse exista pentru Republica Moldova sa se apropie de NATO?

Cred ca sansele au devenit foarte bune de cand presedintele Vladimir Voronin a calatorit la Bruxelles in luna iunie a acestui an si a solicitat NATO un parteneriat individual cu Republica Moldova si a mai declarat presedintele Voronin la Bruxelles ca Moldova vrea sa faca parte din spatiul de securitate european si euro-atlantic. Astfel presedintele Voronin a spus la revedere, adio pentru totdeauna spatiului post-sovietic.

Ce rol joaca Ucraina in aceasta balanta?

Ucraina joaca un rol total neconstructiv, atat in raport cu Republica Moldova, cu Romania, cat si in raport cu Occidentul si cu propriile interese nationale. Kievul joaca un rol neconstructiv. Planul asa-zis Iuscenko, intocmit de asociatul de afaceri si politic al lui Iuscenko, Dmitri Porosenko, planul de reglementare a conflictului transnistrean joaca direct cartea Rusiei, a fost intocmit sub atenta supraveghere a Rusiei. Acste plan, daca Doamne fereste, va fi implementat - ceea ce nu cred ca va fi cazul - insa daca va fi implementat va crea un condominium ruso-ucrainean, nu numai in Transnistria, ci in intreaga Republica Moldova. Rusia este acum prea slaba ca sa mai tina Transnistria in gheare prin propriile ei eforturi sau ca sa-si instituie dominatia politica la Chisinau. Rusia nu mai poate realiza toate acestea prin propriile ei eforturi. Ucraina nu este inca destul de puternica deocamdata pentru a pune ea mana pe Transnistria. De aceea s-a ajuns la acest plan strans coordonat intre Kiev si Moscova, plan conform caruia conducerea actuala de la Tiraspol ar fi legiferata, ar imparti puterea cu actualul Guvern de la Chisinau, iar reglementarea in perioada post-conflict ar fi chipurile pusa sub supravegherea Rusiei, Ucrainei si OSCE inclusiv cu trupe de mentinere a pacii. Acest plan alcatuit de Ucraina sub influenta Rusiei este antieuropean si ar insemna scoaterea Republicii Moldova din Europa, ar insemna readucerea Republicii Moldova intr-un spatiu rasaritean in afara celui european. Iar asa ceva ar fi benefic pentru anumite cercuri si grupari corupte din Ucraina. Prin propunerea acestui plan Ucraina si-a marcat un autogol. Cred ca presedintele Iuscenko nu-si da seama destul de implicatiile acestui plan, este un presedinte care nu acorda destula atentie detaliilor, pluteste pe deasupra detaliilor si lasa mana libera apropiatilor sai, inclusiv acelor apropiati fata de care are datorii politice si nu numai politice din timpul campaniei electorale. Revolutia orange a dezamagit pe toate planurile, eu am spus cand a aparut planul Iuscenko in aprilie ca revolutia orange deraiaza, o ia pe o directie gresita. Iar in luna septembrie, dupa izbucnirea crizei politice, ziarul cel mai important din Lituania a scris ca primul semn de criza al revolutiei orange a fost planul Iuscenko-Porosenko pentru reglementarea crizei transnistrene.

"Planul Iuscenko e de fapt Planul Kucima"

Indepartarea lui Porosenko a dus la o imbunatatire a situatiei sau Porosenko a fost doar un stilou care a scris planul?

Porosenko a fost inspiratorul planului, stilourile au fost anumiti functionari din aparatul Consiliului National de Securitate al Ucrainei, functionari mosteniti din perioada Kucima. Chiar si dupa plecarea lui Porosenko din fruntea Consiliului National de Securitate de la Kiev, dosarul Republicii Moldova a ramas pe mainile acestor functionari din perioada Kucima, care continua sa-l gestioneze. Trimisul special al presedintelui Iuscenko pentru problema moldoveneasca, Dmitri Tkaci, chiar si in vara si toamna acestui an pleda pentru ca alegerile din Tiraspol din decembrie sa fie recunoscute ca democratice. Iar acest reprezentant al revolutiei democratice "orange" milita pentru recunoasterea "alegerilor" din Tiraspol. Nici macar OSCE nu a indraznit sa mearga pana intr-atat, OSCE a considerat ca e nevoie de o perioada decenta de tranzitie pana sa recunoasca alegeri in Tiraspol.

Rusia isi mentine soldatii din Transnistria cu ajutorul OSCE

Planul OSCE referitor la demilitarizarea din Transnistria ce soarta are?

Acest plan e un plan Rusia OSCE, promovat public de OSCE, insa varianta originala a textului este in limba rusa. In prezent este prezentat cu binecuvantarea OSCE si cu semnatura Ucrainei, insa aceasta este o semnatura pur formala. Planul se refera la demilitarizarea intregii Republici Moldova, pentru dizolvarea intr-o perioada de zece ani a tuturor fortelor armate si de securitate de pe ambele maluri ale Nistrului. Insa in acest plan nu sunt cuprinse fortele rusesti, in plan scrie negru pe alb ca masurile de monitorizare si inspectie nu se aplica trupelor altei tari stationate in Republica Moldova. Deci nu este vorba de demilitarizarea Transnistriei, asa cum incearca OSCE sa prezinte situatia, este vorba de demilitarizarea intregii Republici Moldova, transformarea ei intr-un vacuum de securitate, intr-un sat fara caini, in care trupele ruse sa aiba mana libera sa inspecteze pe toata lumea si sa ramana in zona cu titlul de pacificatori si garanti. Planul acesta este acompaniamentul militar pentru planul rus de reglementare politica, sunt doua planuri conexe. Conform planului de reglementare politica, Rusia detine rolul de garant pentru intreaga regiune. Acesta este sensul planului militar care ar zadarnici intrarea Republicii Moldova in NATO. Planul acesta trebuie lasat sa mucegaiasca in arhive, nu trebuie bagat in seama.

(Preluare din cotidianul Ziua, Interviu realizat de George Damian, Chisinau)

 
Radioul public a implinit 77 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :408
Tuesday, 01 November 2005

Radioul public romanesc implineste marti, 1 noiembrie, 77 de ani de cand a transmis pe calea undelor primul semnal radiofonic pentru ascultatorii din Romania.

Prima emisiune radio oficiala a debutat prin cuvantul unui mare fizician roman, profesorul Dragomir Hurmuzescu, care, ulterior, a devenit presedinte al Consiliului de Administratie al Societatii de Difuziune Radiotelefonica.

Momentul aniversar va fi marcat la Radio Romania prin Ziua Portilor Deschise, cand studentii de la facultatile de jurnalism si stiintele comunicarii sunt invitati sa cunoasca studiourile, agentia de presa RADOR, Camera Stirilor, cabinele de emisie si de inregistrari. Totodata, seara se va organiza un concert extraordinar la care vor participa ansamblurile muzicale ale radioului public. Astfel, de la ora 19.00, vor urca pe scena salii Mihail Jora Corul de Copii Radio, Orchestra de Camera, Big Band-ul Radio si Orchestra de Muzica Populara Radio. Tot marti, 1 noiembrie, se va lansa si noua grila de programe a postului.

In prezent, Directorul General al Societatii Romane de Radiodifuziune este Maria Toghina.

 
Spania asteapta in continuare muncitori romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Tuesday, 01 November 2005

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza in perioada 1 noiembrie-30 decembrie, la sediul Oficiului din Bucuresti, inscrierea in banca de date a solicitantilor de locuri de munca in Spania.

De data aceasta se cauta persoane calificate in meserii ca lucrator forestier, ospatar, bucatar, fierar-betonist, zidar, instalator de aer conditionat, informeaza Rador. Mai multe informatii referitoare la conditiile de inscriere si lista completa a meseriilor care sunt solicitate de partea spaniola pot fi gasite pe pagina de web a oficiului, www.omfm.ro.

 
Reprezentanti economici de pe ambele maluri ale Prutului, reuniti la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti Romania/Romanian Global News
Accesari :430
Tuesday, 01 November 2005

Capitala Romaniei va gazdui marti, 1 noiembrie, sedinta Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economica si integrare europeana dintre Republica Moldova si Romania.

Delegatia basarabeana va fi condusa de ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, copresedinte al comisiei respective. Potrivit ministerului basarabean, citat de Moldpres, partile vor examina in cadrul sedintei perspectivele relatiilor comercial-economice bilaterale, mecanismele de amplificare a acestor relatii, inclusiv in domeniile comertului, industriei si energeticii, muncii, vamal, agriculturii, transporturilor, constructiilor si dezvoltarii teritoriului si turismului.

La sedinta vor fi prezentate informatii privind actuala situatie economica de pe ambele parti ale Prutului, precum si masurile intreprinse de ambele state in vederea intaririi relatiilor economice de piata. De asemenea, partile vor prezenta principalii indicatori macroeconomici si vor elucida factorii care influenteaza dezvoltarea colaborarii comercial-economice bilaterale. Totodata, membrii Comisiei vor efectua schimburi de opinii referitoare la participarea Romaniei si Moldovei la procesele de integrare europeana.

Potrivit datelor Biroului National de Statistica, in ianuarie-august 2005, valoarea totala a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova si Romania a constituit 215 de milioane de dolari SUA si a inregistrat o majorare cu 42,2 la suta comparativ cu opt luni ale anului 2004. Exportul marfurilor basarabene pe piata Romaniei s-a cifrat la circa 72 de milioane de dolari SUA si a fost in crestere cu aproape 17 la suta, iar importurile au depasit 143 de milioane de dolari SUA, cu aproximativ 60 la suta mai mult fata de ianuarie-august 2004.

 
Consultari politice romano-indienePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :492
Tuesday, 01 November 2005

Secretarul de stat pentru afaceri globale in MAE roman, Teodor Baconschi, va efectua, in perioada 2-5 noiembrie, o vizita in India, pentru consultari politice pe linia ministerelor afacerilor externe.

Consultarile vor prilejui trecerea in revista a evolutiei relatiilor romano-indiene de la runda precedenta, care a avut loc la Bucuresti, in decembrie 2003, precum si un amplu schimb de vederi cu privire la principalele subiecte internationale de interes comun, se arata intr-un comunicat al MAE.

Consultarile se vor desfasura pe fondul intensificarii vizibile, de la inceputul anului, a relatiilor politice si economice dintre tarile noastre si, mai ales, in contextul unui activ interes investitional manifestat de cercurile de afaceri indiene pentru piata romaneasca. Dinamismul cooperarii romano-indiene este ilustrat de realizarea, in cursul anului 2005, a doua contacte la nivel inalt, a unei intalniri la nivelul ministrilor afacerilor externe si a doua vizite ministeriale din sfera economica, una in Romania, iar cealalta in India, precum si de cresterea accelerata a volumului schimburilor comerciale. Astfel, in anul 2003, volumul schimburilor s-a dublat in comparatie cu anul 2001, iar in anul 2004, s-a dublat in comparatie cu 2003. Conform cifrelor pe primele opt luni din acest an (347,1 milioane de dolari), exista sansa ca volumul comertului sa se dubleze din nou. In ceea ce priveste investitiile, pe langa industria constructoare de masini, unde compania indiana Mahindra and Mahindra a castigat licitatia pentru privatizarea Uzinei Tractorul Brasov, exista interes masiv pentru industria petroliera, dar si pentru unitati in industria chimica, tehnologia informatiei, turism, industria usoara, agricultura etc.

 
Guvernul Romaniei va continua sa protejeze victimele traficului de persoanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :427
Tuesday, 01 November 2005

Centrul pentru protectie temporara, asistenta medicala si consiliere de specialitate pentru returnarea femeilor victime ale traficului de persoane va continua sa functioneze.

Guvernul Romaniei a aprobat un nou Acord cu Organizatia Internationala pentru Migratie, semnat la Bucuresti la 16 septembrie 2005, care va permite continuarea cooperarii intre parti in acest scop. Romania a infiintat un Centru pentru protectie temporara, asistenta medicala si consiliere de specialitate pentru returnarea femeilor victime ale traficului de persoane dupa semnarea, in 2001, a unui Acord cu Organizatia Internationala pentru Migratie, care si-a incetat valabilitatea la sfarsitul anului 2004. Centrul, singurul de acest gen din tara, functioneaza intr-o locatie ce apartine Oficiului National pentru Refugiati din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, iar de activitatile derulate in acest centru au beneficiat 396 de persoane victime ale traficului, informeaza Prompt Media.

 
Bani pentru refacerea unor lacasuri de cultPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :464
Tuesday, 01 November 2005

Guvernul a alocat suma totala de 629.400 lei RON pentru constructia, refacerea si restaurarea unor lacasuri de cult.

In acest scop, a fost suplimentat bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, prin hotarari aprobate la ultima sedinta, informeaza Prompt Media. Banii se aloca din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005 si vor fi utilizati astfel: 89.400 lei RON, Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, pentru restaurarea si reconstructia vechiului lacas al Episcopiei din comuna Biharia, judetul Bihor, 500.000 lei RON pentru refacerea picturii interioare, in tehnica mozaic, la Catedrala ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" din Cluj Napoca si 40.000 lei RON pentru finalizarea lucrarilor de constructie a Bisericii unitariene din Sangiorgiu de Padure, judetul Mures.

 
Romania in fruntea Reuniunii Ministeriale a Consiliului de Securitate ONUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Tuesday, 01 November 2005

Seful diplomatiei romane a condus luni, 31 octombrie, la New York, lucrarile reuniunii ministeriale a Consiliului de Securitate al ONU, dedicate discutarii si adoptarii reactiei la raportul Comisiei Internationale Independente de Investigare a asasinarii fostului premier libanez Rafic Hariri.

La reuniune au participat ministrii de externe din SUA, Marea Britanie, Rusia, China, Franta, Danemarca, Grecia, Brazilia, Filipine si Algeria, ceilalti membri ai Consiliului de Securitate (Argentina, Tanzania, Japonia, Benin) fiind reprezentanti de ambasadorii la ONU, se arata intr-un comunicat al MAE.

La reuniune au participat si cele doua tari vizate direct de tema in discutie, Libanul si Siria, reprezentate de secretarul general al MAE, respectiv de ministrul de externe.

Consultarile informale ale membrilor Consiliului de Securitate, ce au precedat reuniunea publica, au condus la finalizarea unui proiect de rezolutie care a fost adoptat prin votul unanim al tuturor membrilor Consiliului de Securitate. Prin rezolutia respectiva, nr. 1636, Consiliul de Securitate andorseaza raportul Comisiei Internationale Independente de Investigare, care a documentat implicarea unor cetateni sirieni in asasinarea fostului premier libanez si sustine propunerea Secretarului General al ONU de prelungire a activitatii Comisiei pana la 15 decembrie 2005, pentru continuarea anchetei. Totodata, este adresat un apel ferm Siriei de a coopera pe deplin cu membrii Comisiei Internationale de Investigatie. Rezolutia mentioneaza si un set de posibile masuri coercitive (restrictii de calatorie, inghetarea fondurilor si bunurilor) pentru persoanele care vor fi dovedite ca au participat la planificarea, sustinerea sau organizarea asasinatului din 14 februarie a.c., caruia, alaturi de fostul premier libanez, i-au cazut victima inca 22 de persoane.

In cursul pranzului de lucru oferit de ministrul roman de externe, toti participantii au subliniat rezultatele deosebite obtinute in perioada presedintiei romanesti a Consiliului de Securitate, in cursul lunii octombrie a a acestui an.

 
Doua poete romance, incluse in in Ordinul Poetilor Mantelati din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :418
Tuesday, 01 November 2005

Poetele suceaveana Carmen Veronica Steiciuc si Otilia Borcia au fost primite in Ordinul Poetilor Mantelati din Torino in cadrul unei ceremonii speciale pe care a organizat-o Asociatia Poesia Attiva din Italia.

Asociatia italiana a lansat invitatia unor oameni de cultura din Romania sa participe la Simpozionul Umanismul latin in identitatea culturala romana si la alte manifestari culturale desfasurate in cursul saptamanii trecute in localitatile Chivasso si Torino, in cadrul schimburilor culturale italo-romane. La manifestarile care au avut loc in Italia a participat o delegatie romana alcatuita din prorectorul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, Otilia Borcia, doctor in limba si literatura italiana de la Universitatea Dimitrie Cantemir din Bucuresti, jurnalistul roman de origine italiana Gino Modesto Ferrarini, redactor sef al revistei Di nuovo insieme, poeta suceveana Carmen Veronica Steiciuc si vicepresedintele Asociatiei Italienilor din Romania, profesorul sucevean Ioana Grosaru.

Acestia au sustinut lucrari in cadrul simpozionului, iar cateva poezii ale poetesei sucevene, traduse in limba italiana, au fost recitate de tineri actori italieni in cadrul unei seri de poezie, muzica si dans desfasurate pe scena Teatrului Crocetta din Torino, informeaza Monitorul de Suceava.

Scriitoarele Carmen Veronica Steiciuc si Otilia Borcia au fost primite, alaturi de poetul italian Marcello Croce, in Ordinul Poetilor Mantelati. Anuntul a fost facut in cadrul unei unei ceremonii speciale organizate la sediul Asociatiei Poesia Attiva-Unicorno din Torino. Aceasta organizatie a luat fiinta in luna noiembrie 1994 la initiativa poetului Emilio Gay si are ca obiectiv promovarea creatiei literare in randul tinerilor. Asociatia numara 15 membri, o parte dintre acestia apartinand Ordinului Poetilor Mantelati. Ca o recunoastere suplimentara a valorii creatiei lor, membrii Ordinului poarta simbolic mantale negre de ev mediu.

 
Pelicula romaneasca Canton a castigat un premiu in FrantaPDF Print E-mail
Montpellier, Franta/Romanian Global News
Accesari :380
Tuesday, 01 November 2005

Scurtmetrajul de fictiune "Canton", in regia romanului Constantin Popescu, a obtinut o mentiune la cea de-a 27-a editie a Festivalului Filmului Mediteranean de la Montpellier, care s-a desfasurat in perioada 27-30 octombrie.

Pelicula romaneasca cu durata de 30 de minute, al carui scenariu este semnat de Cristian Mungiu, a participat sub titlul "La Maison du garde-barriere", informeaza TVR. Filmul pune accent pe viata unui cantonier si a ajutorului sau intr-un canton iesit din circulatie. Din distributie fac parte Petre Nicolae, Nicodim Ungureanu, Mihai Constantin, Ioan Gyuri Pascu, Alina Marcu. Marele Premiu la editia din acest an a fost obtinut de un scurtmetraj din Grecia, iar Premiul special al juriului a revenit unei pelicule franceze.

 
Marca si emblema Stelei scoase la mezatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :496
Tuesday, 01 November 2005

Sigla si palmaresul Stelei au fost cesionate de catre patronul stelist Gigi Becali, catre societatea AFC Steaua, vechea asociatie care a administrat clubul, condusa de Viorel Paunescu.

Acesta este modul in care Becali a gasit de cuviinta sa scape de sechestrul impus de presedintele ANAF, Sebastian Bodu, care a anuntat in repetate randuri intentia Agentiei Nationale a Administratiei Financiare de a recupera datoria de 10 milioane pe care Seaua o are la bugetul statului. Dupa un razboi Becali-Bodu de aproximativ doua saptamani, in care cele doua parti au incercat sa arate care are mai multa dreptate, patronul stelist a decis, in cele din urma renuntarea la imaginea care a consacrat Steaua si la denumirea acesteia, hotarand ca familia sa este mai importanta pentru el decat Steaua.

Becali a anuntat ca dupa ce Steaua va fi vanduta, va infiinta o noua echipa care va purta numele de Steaua Crestina, si care va avea pe emblema sa, steaua crestina in opt colturi. Cu toate acestea, Razboinicul luminii pare ca nu renunta de tot la lupta, el anuntandu-si intentia de a participa si la licitatia pentru rascumpararea vechii sigle ros-albastre.

 
MAE de la Kiev sustine ca soldatii rusi ar putea pleca din raioanele de est ale BasarabieiPDF Print E-mail
Kiev, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :386
Tuesday, 01 November 2005

Rusia practic este dispusa sa-si inlocuiasca contingentul sau militar din Transnistria cu unul international, sub egida OSCE, cu respectarea unei conditii evacuarea sau casarea munitiilor depozitate in Transnistria, a declarat luni, 31 octombrie, reprezentantul special al Ucrainei in solutionarea problemei transnistrene, ambasadorul cu misiuni speciale al MAE de la Kiev, Dmitri Tkaci.

Potrivit agentiei ucrainene LigaBiznesInform, Tkaci a spus ca din cei 1.700 militari si ofiteri rusi, doar 500 sunt pacificatori, restul, 1200, pazesc cele 19 mii 650 tone de munitii. Ambasadorul a mentionat ca in cadrul rundei de negocieri privind problema transnistreana, desfasurata la 27 si 28 octombrie, la Chisinau si la Tiraspol, a fost examinata si problema casarii munitiilor, insa transnistrenii vad in prezenta acestor munitii pe teritoriul sau o garantie a securitatii sale. Tkaci a declarat ca munitiile dislocate pe teritoriul Transnistriei sunt invechite, precizand ca, spre exemplu, 5 mii tone constituie mine antitanc, care nu trebuiesc nimanui. Ambasadorul a spus ca SUA, Olanda si alti donatori sunt dispusi sa aloce mijloacele necesare pentru casarea munitiilor.

Comentatorii de la Novie Izvestia scriu marti ca Rusia va continua, un timp oarecare, sa participe la misiunea de pacificare din Transnistria, Osetia de Sud si Abhazia, insa va inceta sa fie principalul pacificator in spatiul post-sovietic. Cedand pozitiile pe piata de pacificare, Rusia pierde inca o parghie de influenta asupra statelor post-sovietice. Anterior, aceasta avea trei parghii: prezenta militara nemijlocita (bazele militare), contingentele de mentinere a pacii si conducta de gaze, comenteaza cei de la Novie Izvestia. Totodata, expertii rusi afirma ca aceste schimbari l-ar putea bucura pe contribuabilul de rand din Rusia, deoarece anume din contul lui sunt intretinute contingentele militare ale fortelor de pacificare in zonele fierbinti ale CSI, care in prezent constituie 2,5 mii soldati si ofiteri, si sunt incalzite aproape gratis doua tari - Moldova si Georgia, care platesc de 2,5 ori mai putin decat europenii pentru gazele naturale.

Novie Izvestia scrie ca reducerea misiunii de pacificare in CSI nu va fi doar pe placul militarilor, care in zonele fierbinti primesc o solda de 1,5 ori mai mare decat in Rusia, iar un an de serviciu militar in aceste regiuni este echivalat cu doi ani in Rusia.

 
Cu acordul Rusiei, Smirnov i-a furnizat arme lui SaddamPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 01 November 2005

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a acuzat Rusia ca nu doreste solutionarea chestiunii transnistrene, spunand totodata ca mentinerea depozitelor de munitii in Transnistria reprezinta "un scut politic acordat regimului de acolo".

"Este evident ca Transnistria e condusa de Rusia", a declarat, citat de BBC, Vladimir Voronin unui grup de ziaristi rusi, la Chisinau.
"Cand vine ministrul rus al apararii(Serghei Ivanov) sau oricine altcineva si ne spun ca nu-si pot retrage armele din cauza unui oarecare Smirnov - scuzati-ma, dar Smirnov e cetatean rus si cei mai multi din ministrii de la Tiraspol fac parte din Serviciul federal de securitate al Rusiei ", a mai spus Vladimir Voronin. Liderul de la Chisinau a adaugat ca in Transnistria se spala anual circa doua miliarde de dolari si ca nimeni nu vrea sa renunte de bunavoie la aceste procedee.
Presedintele Voronin si-a exprimat totodata regretul ca presedintele Putin nu a efectuat inca o vizita la Chisinau. Liderul moldovean a mai spus ca 13 uzine din Transnistria continua sa produca arme, non-stop. El mai afirma ca Republica Moldova detine documente provenite din cancelaria lui Saddam Hussein, care arata ca nu numai arme, ci intregi linii de fabricatie au fost expediate Irakului via Transnistria. Vladimir Voronin a criticat totodata Banca Centrala a Rusiei, care ar fi deschis conturi in Elvetia unor banci nistrene. Presedintele moldovean a mai afirmat ca tuturor cetatenilor Transnistriei li se ofera pasapoarte fara sa trebuiasca sa plateasca nici o taxa.
Tot liderul moldovean a mai declarat, potrivit Agentiei Interfax, ca propunerea Moscovei, din anul 2003, de a deschide o baza militara in Transnistria, pe o perioada de 20 de ani, a fost respinsa de catre Chisinau. El a precizat ca Moscova a atasat aceasta propunere planului intocmit de adjunctul sefului echipei de consilieri prezidentiali, Dmitri Kozak.

Vladimir Voronin le-a spus ziaristilor rusi cu care a stat de vorba ca a descoperit pagina adaugata cu doar cateva ore inaintea semnarii documentului. El a informat Moscova ca daca pagina va ramane parte a planului, Chisinaul nu-l va semna. Ministrul reintegrarii Vasile Sova le-a spus la randul sau ziaristilor rusi ca, in conformitate cu Constitutia tarii, pe teritoriul tarii nu pot fi amplasate trupe straine. "Vrem ca Moldova sa ramana un stat neutru", a spus el.

 
Politica externa a Romaniei, un subiect neinteresant pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :531
Tuesday, 01 November 2005

Romanii nu sunt tocmai preocupati de politica externa a tarii lor, despre care considera ca a fost prost facuta in ultimii 15 ani, se arata intr-un sondaj realizat de Gallup Organization Romania, la comanda Institutului pentru Politici Publice, IPP, si intitulat Perceptia opiniei publice din Romania asupra politicii externe si a relatiilor internationale.

Tot conform rezultatelor sondajului, romanii par sa fie mai preocupati de politica de aparare si mai considera ca presedintele tarii este principalul decident in politica externa a tarii, iar guvernele europene/UE si cel al Statelor Unite au o influenta puternica in politica externa a Romaniei. Pe de alta parte, cetatenii sunt de acord in mare majoritate ca opinia lor nu conteaza pentru politica externa a Romaniei. Datele sondajului, facute publice luni, 31 octombrie, mai releva faptul ca 64% dintre repondenti cred ca NATO are o imagine majoritar buna si foarte buna, 67% dintre ei nu vad nici o amenintare serioasa la adresa securitatii Romaniei, jumatate dintre ei cred ca este bine sa participam cu trupe la misiuni internationale si putin peste jumatate cred ca este bine sa participam, in general, la rezolvarea problemelor mondiale, iar majoritatea intervievatilor sunt de acord ca nu trebuie sa acordam nici unui vecin o atentie speciala. Pe lista simpatiilor romanesti in exterior se inscrie Uniunea Europeana, a carei imagine este covarsitor buna si foarte buna in viziunea a 70% dintre repondenti, si Italia si Spania. La polul opus se situeaza tarile arabe si Rusia. Totodata, sondajul mai face referire si la faptul ca 75% dintre romanii chestionati cred ca democratia este o valoare universala, dar numai 48% considera ca tarile democratice trebuie sa impuna democratia in tarile nedemocratice, si ca 76% dintre ei cred ca, daca Romania ar fi atacata, ar trebui sa se faca orice pentru a apararea ei, chiar daca acest lucru presupune incalcarea unor decizii ale ONU.

La acest sondaj intreprins in perioada 29 august - 9 septembrie 2005 a participat un esantion format din 1050 persoane in varsta de peste 18 ani, printre care s-au numarat nume importante, cu putere de decizie in politica externa a Romaniei, precum Presedintele Traian Basescu, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Integrarii Europene, Presedintii celor doua Comisii parlamentare de politica externa si alti oficiali cu raspunderi in domeniu. Cercetarea opiniei elitelor a fost realizata prin interviuri conduse in aceeasi perioada, se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutul pentru Politici Publice. Coordonatorul acestui proiect, Sever Voienscu, a apreciat ca interesele Romaniei nu pot fi sub nici o forma despartite de interesele romanilor, iar guvernantii, indiferent de culoarea politica, sunt chemati sa protejeze si sa promoveze aceste interese. Opinia sa a fost impartasita si de echipa de experti care s-a implicat in analiza datelor sondajului, Gral. Dr. Mihail Ionescu, Director al Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara, autor al comentariului "Amenintari si optiuni strategice. Relatia transatlantica" si Victor Roncea, jurnalist la "Ziua" si Coordonator al Asociatiei Civic Media, autor al comentariului "Perspective asupra regiunii. Relatiile cu Republica Moldova si tarile vecine".

Studiul Perceptia opiniei publice din Romania asupra politicii externe si a relatiilor internationale, in care au fost cuprinse si comentarii ale raspunsurilor provenite de la 18 reprezentanti ai elitei publice cu putere de decizie in politica externa, a fost realizat cu sprijinul financiar al "German Marshall Fund of the United States" (GMF). Studiul va fi lansat miercuri, 2 noiembrie, la Bruxelles, printr-o prezentare urmata de o dezbatere, organizata de Institutul pentru Politici Publice si German Marshall Fund, la care vor participa oficiali UE si NATO, precum si jurnalisti si experti in politica externa si de securitate.

 
Comunitatea Romaneasca din Ucraina si-a ales candidatii pentru ParlamentPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :453
Tuesday, 01 November 2005

Uniunea Interregionala Comunitatea Romaneasca din Ucraina" si-a stabilit, in baza hotararii Senatului din 9 octombrie, candidaturile responsabililor regionali pentru coordonarea cu eventualii Parteneri Politici a listelor candidatilor fara de partid din partea Comunitatii pentru posturile de primari si deputati, precum si proiectul comun al membrilor colectivi ai UI CRU pentru alegerile din 2006.

Astfel, candidatii sunt: pentru lista centrala Presedintele Comunitatii, Dr. Ion Popescu, pentru
zona regiunii si or. Kiev - Adrian Capalb, membru al Senatului, vice-presedinte al Societatii "Petru Movila"; pentru regiunea Odesa - Alexandru Manastarliu, reprezentant al filialei regionale a UI CRU si membru-fandator al organizatiei "Valul lui Traian"; pentru regiunea Transcarpatia - Vasile Iovdi, Presedintele Asociatiei "Ioan Mihali de Apsa", Ion Botos, Presedintele URT "Dacia" si Gheorghe Opris, presedintele Asiciatia "George Cosbuc" (toti membri ai Consiliului National); pentru regiunea Cernauti - Vasile Tarateanu, Presedintele Senatului si Aurica Bojescu, Secretarul Responsabil al UI CRU.

Textul proiectului de program asupra caruia s-a convenit in sedinta din 9 octombrie, urmeaza sa fie adoptat pana la 20 noiembrie 2005, in conditiile in care data la care incepe campania electorala pentru Parlament este de 24 noiembrie.

 
Rusii au prea multe drepturi in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 01 November 2005

Rusii au prea multe drepturi in Basarabia, considera 22% din repondentii basrabeni care au raspuns intrebarilor din sondajul national de opinie Etnobarometru, publicat recent la Chisinau.

Desi un procent destul de semnificativ crede ca acestia sunt prea favorizati peste Prut, 62% din basarabenii intervievati mai considera ca rusii au drepturi suficiente, iar 4% ca au prea putine drepturi, informeaza sanatatea.com, care citeaza agentia basrabeana Info-Prim Neo.

Tot in Etnobarmoteru se mai afirma ca 11% din participanti considera ca ucrainenii au prea multe drepturi, 10% ca gagauzii se bucura de drepturi exagerate, 7% au spus ca bulgarilor li se acorda prea multe prioritati, iar 6% din respondenti sustin ca romanii au mai multe drepturi decat li se cuvine. Totodata, opinia a 10% din cei intervievati este ca prea putine drepturi le au romanii. 7% considera ca gagauzii au prea putine drepturi, si cate 6% in cazul ucrainenilor si bulgarilor. Peste 60% considera ca minoritatile nationale au drepturi suficiente. 14% din intervievati considera ca rusii au prea multe sanse la ocuparea unui loc de munca. Pe de alta parte, 16% considera ca romanii au prea putine sanse in acest sens. 15% considera ca bulgarii sunt defavorizati in acest sens, cate 14% gandesc la fel despre gagauzi si ucraineni, si 9% au vorbit astfel despre rusi.

O situatie similara a fost atestata si la opinia moldovenilor referitor la succesul in afaceri in dependenta de apartenenta etnica. Astfel, 15% considera ca rusii au prea multe oportunitati in acest sens, 8% considera astfel despre ucraineni, 5% despre romani, si cate 4 despre gagauzi si bulgari. In acelasi timp 15% din respondenti considera ca bulgarii, iar 9% ca rusii au prea putine sanse in afaceri.

Etnobarometru a fost realizat de catre IMAS, la comanda Institutului de Politici Publice si cu suportul financiar al Fundatiei Soros-Moldova. Sondajul a fost efectuat in perioada decembrie 2004 ianuarie 2005, pe 5 esantioane: moldoveni/romani (822), rusi (412), ucraineni (413), gagauzi (472), bulgari (431).

 
Micuta Flaviana nascuta sub steaua norocoasa a familiei AsturiasPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :366
Tuesday, 01 November 2005

Fiica unei familii de imigranti romani din Spania s-a nascut, printr-o coincidenta uimitoare, in aceeasi zi si aproximativ la aceeasi ora cu printesa mostenitoare a tronului Spaniei, micuta Leonor.

Mai mult decat atat, mamele celor doua nou-nascute, au intrat in travaliu si au fost internate la aceeasi ora, iar numarul rezervei de spital in care cele doua si-au petrecut orele de dinaintea nasterii a fost acelasi, numarul 10, chiar daca cele doua fetite au vazut lumina zilei in spitale diferite si in medii diferite.

Inca de la inceputul sarcinii ne gandeam ca va fi o coincidenta placuta sa se nasca in aceeasi zi cu copilul Letiziei. Si asa a fost, aproape la aceeasi ora, chiar daca a noastra s-a grabit putin. Cel care spune aceste lucruri este Stefan, tatal mandru al Flavianei, un copil durduliu ce cantareste 3 kilograme si 710 grame, care a vazut pentru prima data lumina zilei in ziua de 31 octombrie, la 1 fara 10 minute dimineata la spitalul Can Misses din Eivissa. Mihaela, tanara mama, a fost internata din cauza contractiilor putin inainte de ora 8 seara, practic la aceeasi ora la care principii de Asturias isi faceau intrarea in clinica Ruber, unde avea sa nasca regina Letizia, informeaza publicatia spaniola Diario de Ibiza. Publicatia subliniaza ca infelul ei, micuta Flaviana va fi, de avum inainte regina casei in care familia de imigranti romani va trai. O regina care nu va avea pediatri, pedagogi si bone acasa, dar va avea la dispozitie intelepciunea si timpul bunicii, care vine deja sa rezolve marea problema pe care parintii la primul copil o au intotdeauna, pentru ca le lipseste manualul de instructiuni.

 
Imigrantii romani din America, luati la intrebariPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 01 November 2005

Publicatia romaneasca Observatorul din Toronto a inclus recent in paginile sale faimosul Chestionar al lui Proust, dar adaptat pentru imigrantii romani din Canada sau SUA.

Acestia sunt supusi unor intrebari referitoare la anumite caracteristici individuale pe care acestia le au in calitate de imigrant, la care sunt rugati sa raspunda in scris pe adresa observro@idirect.ca .

Prezentam mai jos setul de 24 de intrebari enuntate de redactia Observatorului, intrebari care pot constitui tema de gandire si pentru restul imigrantilor romani din intreaga lume. La finalul acestora se afla si varianta originala a intrebarilor proustiene.

Limba pe care o vorbesc acasa

Calitatea pe care o doresc la un Roman din Canada sau SUA

Calitatea pe care o prefer la un Canadian sau American din Canada sau SUA

4. Ce pretuiesc mai mult la familia mea ?

5. Principalul meu defect ca imigrant

6. Indeletnicirea mea preferata in timpul liber

7. Visez la o fericire globalizata sau locala ?

8. Ce nenorocire n-as vrea sa se intample cu Romania ?

9. Care cred ca e tara cu viata ideala ?

10. Imi plac aceleasi culori ca inainte de emigratie ? Care ?

11. Ii plac aceleasi flori ca inainte de emigratie ? Care ?

12. Am gasit aceleasi pasari in Canada sau SUA ? Care ?

13. Poetii mei preferati sunt Romani ? Care ?

14. Prozatorii mei preferati sunt Romani ? Care ?

15. In ce limba citesc literatura ?

16. Eroii (si eroinele) preferati din literatura

17. Am compozitori clasici preferati ? Care?

18. Merg la expozitii de pictura ? Preferinte ?

19. Cate ore pe zi ma uit la TV ?

20. Ce nu pot suporta din ce vad la TV ?

21. Ce calitate mi-as fi dorit sa am din nastere ?

22. Cum ii privesc pe imigrantii de alte nationalitati ? Am relatii cu ei ?

23. Ce greseli ale mele si ale celor din jur le pot trece cu vederea ?

24. Care ar fi deviza imigrantului ?

1.Principala mea trasatura, 2. Calitatea pe care doresc sa o intilnesc la un barbat, 3. Calitatea pe care o prefer la o femeie, 4. Ce pretuiesc mai mult la prietenii mei, 5. Principalul meu defect, 6. Indeletnicirea mea preferata, 7. Fericirea pe care mi-o visez, 8. Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire, 9. Locul unde as vrea sa traiesc, 10. Culoarea mea preferata, 11. Floarea care-mi place, 12. Pasarea mea preferata, 13. Prozatorii mei preferati, 14. Poetii mei preferati, 15. Eroii mei preferati din literatura, 16. Eroinele mele preferate din literatura, 17. Compozitorii mei preferati, 18. Pictorii mei preferati, 19. Eroii mei preferati din viata reala, 20. Ce urasc cel mai mult, 21. Calitatea pe care as vrea s-o am din nastere, 22. Cum as vrea sa mor, 23. Greselile ce-mi inspira cea mai mare indulgenta, 24. Deviza mea.

 
Un roman intre victimele incendiului din OlandaPDF Print E-mail
Haga, Olanda/Romanian Global News
Accesari :388
Tuesday, 01 November 2005

Una dintre cele 11 victime ale incendiului izbucnit in noaptea de 27 octombrie, in Olanda, la Centrul de Detentie din Aeroportul International Schipol ar putea fi roman.

Conform unei informari trimise de catre autoritatile olandeze Ambasadei Romane la Haga, victima, care se presupune ca era roman, nu comisese nici o infractiune pe teritoriul Olandei, fiind retinut in centrul de detentie pentru sedere ilegala si urma sa fie returnat in tara sa de origine. Identitatea presupusa a victimei a fost comunicata autoritatilor romane, care in prezent realizeaza procedurile de identificare si de notificare a familiei din Romania, informeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe. Doi membri ai familiei vor trebui sa se deplaseze in Olanda, in perioada urmatoare, in vederea efectuarii unor teste ADN in urma carora sa se confirme sau sa se infirme cu certitudine identitatea victimei.

Deocamdata identitatea victimei ramane incerta, din pricina faptului ca in noaptea in care a izbucnit incendiul, cinci persoane dintre cele detinute in aeroport, au evadat din centrul de detentie, aflat sub jurisdictia Guvernului olandez.

Ambasada Romaniei la Haga va acorda familiei presupusei victime sprijinul necesar pentru efectuarea procedurilor care se impun. Ambasada se afla in contact permanent cu oficialitatile olandeze pentru clarificarea cauzelor incendiului si stabilirea responsabilitatilor.

 
Romanii ortodocsi din Hartford vor avea un nou preotPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :440
Tuesday, 01 November 2005

Parohia ortodoxa romana cu hramul Schimbarea la Fata din Hartford, Connecticut, va avea un nou pastor, in persoana parintelui Daniel Iosif Modovan.

Acesta va sosi in mijlocul noilor sai enoriasi la jumatatea lunii noiembrie si a fost desemnat de Epsicopia Ortodoxa Romana din America sa preia parohia din aceasta parte a Americii. Parintele s-a nascut in anul 1969 si vine in Statele Unite ale Americii impreuna cu sotia sa, Nicoleta Paula Moldovan, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti.

Credinciosii romani au depus deja un avans pentru inchirierea unui apartament in W. Hartford pe care vor sa il mobileze si sa il doteze cu toate cele necesare pentru inceput intr-o tara noua si o lume noua. Multi mermbrii ai comunitatii au promis deja diferite obiecte de mobilier si lucruri pentru apartament. Cine poate sa doneze ceva este rugat sa scrie la adresa victorians21@yahoo.com astfel incat sa fie intocmita o lista din care vor fi selectionate lucrurile de care este nevoie in apartament.

Stradaniile enoriasilor de a-l face pe parinte sa se simta binevenit sunt cu atat mai mari, cu cat si ei, la randul lor, au trecut prin momentele stanjenitoare si dificile de inceput intr-o tara straina. In felul acesta, romanii de aici spera sa aiba o comunitate puternica, unita si pregatita sa puna temeliile unei biserici romane pe meleaguri americane, asa cum multi alti romani au facut inceputul cu un secol in urma.

 
In Emilia Romagna sunt cei mai multi elevi imigrantiPDF Print E-mail
Emilia Romagna, Italia/Romanian Global News
Accesari :398
Tuesday, 01 November 2005

Aproximativ 8% dintre elevii din regiunea italiana Emilia Romagna sunt straini. Conform unui sondaj realizat de organizatia pentru ajutorarea imigrantilor Caritas/Migrantes, aceasta este regiunea cu cel mai mare numar de imigranti inscrisi la scoala.

In anul scolar 2004/2005 la Emilia Romagna au fost inscrisi la scoala 43.775 de straini, dintr-un total de 524.200 de elevi, ceea ce inseamna 8.40. Ultimul sondaj valabil pentru anul 2003/2004 indica un procent de 4.5% elevi imigranti.

Insa pentru scoala primara, in Emilia Romangna procentul este si mai mare, atingand 10.35%, cu cele mai semnificative locatii in Reggio Emilia si Modena. Daca luam in considerare ultimii 8 ani, se observa o crestere mai mult decat semnificativa in randul tinerilor straini pe bancile scolii: de la 9.000 de elevi inscrisi in anul 1997 s-a ajuns, in 2004, la aproximativ 44.000.

Referitor la numarul de imigranti aflati in regiune, care au permise de sedere, Caritas estimeaza ca acesta s-ar ridica undeva la valoarea de 284.459 de persoane, dintre care 56.757 sunt minori. Este o cifra ce corespunde procentului de 6.9% din intreaga populatie, si care plaseaza regiunea Emilia Romagna pe locul al patrulea in Italia, dupa Lombardia, Lazio si Veneto, in ceea ce priveste prezenta strainilor in regiune.

Principalele tari din care provin acest imigranti sunt Marocul, Albania si Tunisia pe primele locuri, urmate de Romania. Numarul de imigranti din tara noastra care vin in Spania este intr-o crestere permanenta, ajungand, conform raportului Caritas la cifra de 15.394 de persoane, la finele anului 2004 in regiunea Emilia Romagna.

 
Educatia in familiile de imigranti, analizata de preotul roman Remus GramaPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :379
Tuesday, 01 November 2005

Preotul paroh al catedralei ortodoxe romanesti Sfanta Maria din Cleveland, parintele Remus Grama, va conferentia joi, 3 noiembrie, in cadrul intalnirii pe luna noiembrie a asociatiei Delta Kappa Gamma International, pe tema Educatia pentru familiile de imigranti nou venite.

Evenimentul va avea loc in Sala sociala a Catedralei, intalnirea incepand la ora 16:00, cu un tur al acestui lacas de cult, anunta buletinul parohial al catedralei. Asociatia care organizeaza aceasta intrunire promoveaza cresterea profesionala si personala a femeilor care se ocupa de educatie si a excelentei in acest domeniu. Finalul intalnirii va consta intr-o cina de care se va ocupa Jean Dobrea.

 
Logan-ul cu numarul 2000 moment aniversar in MarocPDF Print E-mail
Casablanca, Maroc/Romanian Global News
Accesari :570
Tuesday, 01 November 2005

Masina cu numarul 2.000 din productia marocana pentru Logan a iesit pe poarta fabricii constructorului marocan de automobile Somaca in prezenta premierului marocan, Driss Jetou si a presedintelui grupului Reanult, Carlos Ghosn.

La patru luni de la lansare, putem spune ca Logan-ul este un succes, a declarat presedintele Ghosn, felicitandu-se la iesirea de pe banda a celei de-a 2000-a masini fabricate in Maroc, de catre Somaca si produsa de Dacia, partenerul roman la Renault.

Marocul este cea de-a treia tara in care se fabrica Logan, dupa Romania si Rusia. Masina se vinde pornind de la pretul de 72.200 de dinari (6.500 de euro), iar pana in prima luna a anului viitor, se asteapta ca toate cele trei versiuni Logan, intre care si varianta Diesel, sa fie lansate. Intentionam sa facem in Maroc o platforma regionala pentru constructia si comercializarea marcii Logan, a subliniat Ghosn, care a mai dezvaluit ca grupul Renault examineaza si posibilitatea lansarii lui Logan in tarile Orientului Mijociu si in special in Egipt.

 
Ryna deschide Festivalul de Film de la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :379
Tuesday, 01 November 2005

{mosimage}Pelicula Ryna, realizata de cineasta romanca Ruxandra Zenide, a deschis aseara editia a 11-a a festivalului de film Cinema tout ecran, ce se desfasoara zilele acestea la Geneva.

{mosimage}Un prim lung metraj sub forma de portret, intr-o Romanie de la capatul lumii, in care poverile trecutului tiranizeaza prezentul. Este un portret puternic, in acelasi timp violent si nuantat, pe care spectatorii l-au putut descoperi la seara inaugurala a Festivalului genevez. Portretul Rynei o tanara din Romania, in varsta de 16 ani, da numele primului lung metraj de fictiune semnat de Ruxandra Zenide, nascuta in Romania si crescuta in Elvetia.

Filmul a fost deja premiat la Bordeaux si va pleca, peste doua zile, la Los Angeles, la Festivalul Fete noi in cinematograful european, ca se va desfasura in perioada 3-13 noiembrie.

Este genial! Am luctrat la la organizarea festivalului Cinema tout ecran, in 1998, nu facusem inca nimic, nici macar un scurt metraj, iar la sapte ani dupa acest moment, iata ca ii fac deschiderea cu un lung metraj! Este un vis, spune tanara cineasta romanca, cuprinsa de entuziasm.

Inainte sa intre in lumea filmului, Ruxandra Zenide a trecut prin Institutul Universitar de Inalte Studii Universitare, din Geneva, mai mult pentru a le face pe plac parintilor sai, iar mai tarziu s-a lansat in domeniul care intr-adevar ii placea, urmand cursuri de formare ca regizor, la Praga si New York, informeaza pprtalul elvetian SwissInfo.

Primul sau lung metraj este coprodus de Televiziunea Suisse-Romande, dar pelicula a fost turnata in tara in care Ruxandra s-a nascut, iar Ryna chiar daca face apel la sentimente universale este bine ancorata in teritoriul roman.

 
12 scriitori romani vor promova literatura romana in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :375
Tuesday, 01 November 2005

Centrul National al Cartii din Franta organizeaza in perioada 14-26 noiembrie un periplu prin aceasta tara a 12 scriitori romani, care vor promova literatura romana.

Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Gheorghe Craciun, Letitia Ilea, Dan Lungu, Ion Muresan, Marta Petreu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu si Vlad Zografi vor incerca in noiembrie sa cucereasca Franta, de la nord la sud si de la est la vest, in peste 35 de orase. Scriitorii romani se vor intalni in tot acest timp cu cititorii, vor fi prezentati de nume cunoscute ale culturii franceze si isi vor citi textele, in cadrul programului Les Belles Etrangeres.

Lansat in 1987 de catre Centrul National al Cartii, institutie apartinand Ministerului francez al Culturii si Comunicatiei, programul isi propune sa favorizeze o mai buna cunoastere a literaturilor straine contemporane in spatiul francofon, informeaza Ambasada Romaniei la Paris. In fiecare an in luna noiembrie, un grup de scriitori dintr-o tara sau dintr-o arie lingvistica, ale caror carti au fost traduse si promovate de diverse edituri pe baza unor subventii acordate de statul francez, este invitat in Franta in vederea participarii la un turneu de lansare organizat in colaborare cu diverse librarii, biblioteci, universitati si asociatii culturale. Selectia scriitorilor se face de catre Centrul National al Cartii.

Programul editiei de anul acesta, dedicata Romaniei, propune 45 de lansari de carte raspandite in 35 de localitati ale Frantei, 8 dintre ele urmand sa aiba loc la Paris. Cu acest prilej a fost publicata si o antologie cu titlul 12 Scriitori romani, cu texte inedite din scriitorii invitati. Aceasta se va difuza impreuna cu documentarul cinematografic A trai si a scrie in Romania.. Deschiderea oficiala a manifestarilor va avea loc in 14 noiembrie 2005 la Biblioteca Nationala a Frantei, iar momentul de inchidere a fost programat pentru 26 noiembrie in saloanele Ambasadei Romaniei la Paris.

 
Sexxy merge la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :375
Tuesday, 01 November 2005

Discoteca romaneasca din Londra, spatiul in care s-au desfasurat cele mai frumoase petreceri ale romanilor din UK, va gazdui in luna noiembrie un concert cu trupa Sexxy.

Cele doua fete extrem de sexy, Iulia Chelaru si Claudia Patrascanu isi vor etala farmecele dar si cele mai celebre melodii pe scena de la Pomodoro Bar in data de 19 noiembrie, de la ora 20.00. Pretul unui bilet este de 15 lire sterline. Rezervarile se pot face prin e-mail la disco.ro.londra@k.ro sau la numarul de telefon 07876146863. Organizatorii discotecii propun tuturor celor care vor alege sa isi petreaca seara aceea in compania fetelor de la Sexxy, o petrecere romaneasca de zile mari.

 
Lansare de disc pentru Dana CiocarliePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :323
Tuesday, 01 November 2005

{mosimage}Pianista romanca Dana Ciocarlie va fi in prim planul vietii muzicale franceze marti, 1 noiembrie, cand se va lansa discul Debussy en Miroirs, cu muzica scrisa de compozitori autohtoni. 

{mosimage}Noul material discografic contine lucrari semnate de Claude Debussy, Franck Krawcyk, Thierry Escaich, Karol Beffa, Frederic Verrieres, informeaza portalul ponticello.fr. Dana Ciocarlie a inceput studiul pianului in Romania, urmand ca la Paris sa frecventeze cursurile Scolii Normale de Muzica si ale Conservatorului National Superior de Muzica. Romanca a primit numeroase premii internationale prestigioase dintre care un premiu II la Concursul Robert Schumann, premiul Pro Musicis, Premiul Special Sandor Vegh al Concursului Geza Anda, premiul Young Concert Artist European Auditions sau premiul Concursului Ferrucio Busoni. Dana Ciocarlie a mai fost distinsa in urma cu doi ani cu Premiul criticilor muzicali romani pentru interpretarea muzicii romanesti.

 
Lansare de disc pentru Dana CiocarliePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :294
Tuesday, 01 November 2005

Pianista romanca Dana Ciocarlie va fi in prim planul vietii muzicale franceze miercuri, 1 noiembrie, cand se va lansa discul Debussy en Miroirs, cu muzica scrisa de compozitori autohtoni. 

Noul material discografic contine lucrari semnate de Claude Debussy, Franck Krawcyk, Thierry Escaich, Karol Beffa, Frederic Verrieres, informeaza portalul ponticello.fr. Dana Ciocarlie a inceput studiul pianului in Romania, urmand ca la Paris sa frecventeze cursurile Scolii Normale de Muzica si ale Conservatorului National Superior de Muzica. Romanca a primit numeroase premii internationale prestigioase dintre care un premiu II la Concursul Robert Schumann, premiul Pro Musicis, Premiul Special Sandor Vegh al Concursului Geza Anda, premiul Young Concert Artist European Auditions sau premiul Concursului Ferrucio Busoni. Dana Ciocarlie a mai fost distinsa in urma cu doi ani cu Premiul criticilor muzicali romani pentru interpretarea muzicii romanesti.

 
Data limita pentru inscrierea in Calendarul Solia a fost prelungitaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :428
Tuesday, 01 November 2005

Episcopia Ortodoxa Romana din America a anuntat ca data limita pentru depunerea reclamelor si anunturilor din Calendarul Solia 2006 s-a prelungit pana vineri, 4 noiembrie.

Decizia de extindere a acestui termen se datoreaza faptului ca au existat cereri recente facute in acest sens, informeaza un comunicat de presa emis de de epaerhia romana.

"Calendarul Solia" este almanahul anual pe care il editeaza Episcopia Ortodoxa Romana din America si care va fi distribuit la toate parohile romanesti din Canada si SUA. In paginile almanahulu isi pot gasi locul anunturi de la bisericile romanesti, diverse urari si mesaje de la familii si persoane singure, dar si de la cei care doresc sa isi popularizeze afacerile in randul comunitatii romano-americane din cele doua tari. Data limita initiala pentru inscrieri fusese 30 septembrie 2005. Contractul de publicitate in format pdf se poate descarca de pe site-ul oficial al epsicopiei, roea.org. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa PO Box 185, Grass Lake Michigan 49240-0185, telefon 517 522 3656, e-mail - solia@roea.org .

 

 
Nunta de Piatra a fost vizionata la ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :398
Tuesday, 01 November 2005

Institutul Cultural Roman din Praga a organizat luni, 31 octombrie, o seara de film romanesc in care s-a proiectat pelicula Nunta de Piatra in regia lui Mircea Veroiu si Dan Pita.

Filmul este o ecranizare a romanelor Fefeleaga si Nunta de Piatra scrise de Ion Agarbiceanu. La vizionare au fost prezenti peste 50 de persoane, in principal studenti de la sectia de limba romana a Universitatii Caroline, precum si tineri romani stabiliti temporar la Praga. Actiunea culturala s-a desfasurat in cadrul ciclului "Cultura romana in context european, informeaza Constantin Stefanoaie, director adjunct al Institutului Cultural Roman din Praga.

 
Concert italienesc la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :463
Tuesday, 01 November 2005

Pianistul Luigi Manta a concertat duminica, 30 octombrie, la Institutul Cultural Roman din Viena, in cadrul unui eveniment organizat in colaborare de institutia gazda si fundatia Pro Arte.

Programul serii din 30 octombrie a cuprins compozitii de W. A. Mozart (Rondo in la-minor), G. Enescu (Piece pour piano sur le nom de Faure), Ana Szilagyi (Sonoritati), Alfredo Casella (11 piese pentru copii), L. V. Beethoven (Sonata in do-major Waldsteinsonate). Interpretul Luigi Manta este originar din Italia de sud, absolvent cu brio al Conservatorului din Lecce, si a studiat si clavicord la Scoala de muzica veche de la Venetia, specializandu-se in interpretarea muzicii Barocului si Renasterii. Din anul 2000 s-a stabilit la Viena, aparand pe scenele vieneze ca pianist solist. In centrul atentiei sale stau operele unor compozitori mai putin cunoscut,i precum si opere ale literaturii muzicale moderne si contemporane. Luigi Manta a realizat impreuna cu fundatia Pro Arte Viena si profesorul Th. Coresi mai multe colaborari de succes.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions