Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Reporter la granita dintre Moldova si TransnistriaPDF Print E-mail
Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :591
Thursday, 03 November 2005

Un ziarist de la Monitorul de Neamt a simtit pentru cateva zile ce inseamna sa fii roman in apropiere de autointitulata republica separatista Transnistria.

In cadrul proiectului de colaborare tranfrontaliera moldo-romana a ziaristilor din presa locala, un reporter al cotidianului Monitorul de Neamt a petrecut aproape o saptamana in Republica Moldova, unde a colaborat pe linie profesionala cu ziaristii din tara vecina.

Asociatia Presei Independente, organizatia care este vinovata de acest schimb de experienta, a reusit sa faca posibila creionarea unei imagini a realitatilor din fosta republica sovietica, in special a celor din orasul Rezina, unde redactorul Monitorului si-a efectuat stagiul. Jurnalistului nemtean i-a fost sortit sa ajunga la saptamanalul independent regional Cuvantul din localitatea Rezina, oras cu o populatie de circa 17.000 de locuitori. Atat figureaza in scripte, pentru ca aproximativ 8.000 sunt plecati in alte tari. Redactia ziarului este la numai cateva sute de metri de podul care traverseaza fluviul Nistru, apa care desparte Rezina de Ribnita, unul dintre cele mai mari orase din Transnistria. Podul, care a fost blocat in 1991 de separatistii transnistreni cu blocuri de ciment pentru aproape un an de zile, este trecut acum cu usurinta de cetatenii moldoveni care merg cu treburi in Ribnita, dar aproape niciodata de romanii care trec pe acolo. Adica de cei care au pasapoarte romanesti. Reporterului de la Monitorul i s-a recomandat sa nu treaca granita sub nici o forma deoarece probleme puteau aparea imediat la verificarea pasaportului pe care scria numele tarii - Romania. Curiozitatea reportericeasca l-a impins pe ziaristul roman sa mearga totusi pana aproape de granita, unde a vazut graniceri inarmati care au ridicat bariera in fata masinii care s-a oprit la numai doi metri de intrare. Vrei sa vezi un kalash in chiept, du-te si incearca sa treci, i-a spus razand Avacum, soferul masinii cu care venise ziaristul de la Monitorul.

Cetatenii din Rezina povestesc ca, in '91-'92, multi dintre cetatenii moldoveni aflati in Transnistria, in orasele Dubasari, Tighina sau Tiraspol si pe al caror pasaport scria ca sunt cetateni romani, si nu moldoveni au fost maltratati pentru acest lucru. Ura separatistilor pentru romani continua si in acest moment, marturie fiind vizitele pe care le fac unii ribniteni la Rezina si care de multe ori se termina cu moldoveni morti, injunghiati sau talhariti. Jafuri in toiul zilei se petrec si in piata din Ribnita, unde tinerii moldoveni trebuie sa mearga in grupuri foarte mari sau numai cu parintii pentru a scapa nebatuti sau cu banii in buzunare.

Cuvantul, unul dintre putinele ziare care au criticat actuala sau fostele guvernari, este condus de Tudor Iascenco, care la 1 ianuarie 1996 a fondat primul ziar independent din Moldova, dupa ce a fost dat afara de la ziarul partidului. De atunci, chiar daca a fost criticat de autoritati si laudat de oamenii de presa, Iascenco a continuat munca, iar acum se pot vedea si rezultatele - premii, atat pentru ziarul pe care il conduce, cat si personale.

Cu bune cu rele, pentru moldovenii din Rezina viata merge inainte, iar redactorii de la Cuvantul isi fac cat pot de bine munca de gazetar, scriu si vorbesc romaneste cu speranta ca intr-un viitor nu prea indepartat ura cu care sunt priviti va disparea.

(Preluare Monitorul de Neamt, editia de joi, 3 noiembrie 2005, autor Alex Nechita)
 
Cladiri sibiene in patrimoniul mondial UNESCOPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Thursday, 03 November 2005

Aproximativ 2.000 de cladiri din centrul istoric al orasului Sibiu ar putea fi incluse cat de curand in patrimonial mondial al UNESCO.

Primarul sibian, Klaus Johannis anunta ca documentatia necesara in acest sens a fost deja trimisa si ca anul viitor se ateapta si un raspuns. Printre cladirile din Sibiu care s-ar putea afla de la anul in patrimoniul UNESCO se afla Muzeul Brukenthal, Biblioteca Astra, viitorul sediu al Primariei Sibiu, Filarmonica de Stat, Casa Luxemburgheza, Podul Minciunilor sau Casa Haller, la fel ca si multe alte cladiri, in mare parte cu functie de locuire.

Includerea centrului istoric al Sibiului in lista UNESCO a patrimoniului mondial are o valoare in principiu simbolica. Ea constata valoarea complexului si valoarea unui plan de conservare a lui, a declarat Johannis. In prezent, in lista UNESCO se afla unele dintre cele mai importante monumente din intreaga lume, printre care piramidele din Egipt, Taj Mahal-ul, Stonehenge, dar si manastirea Horezu, manastiri bucovinene, cetati dacice si situri sasesti fortificate, ca si orasul Sighisoara.
 
3.6 milioane de euro pentru Sarutul lui BrancusiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 03 November 2005

O prima versiune a "Sarutului" lui Constantin Brancusi, datata 1907-1908, a fost vanduta cu 3,6 milioane de dolari unui broker britanic, marti, 1 noiembrie, la o licitatie Christie's.

Nu este prima realizare a celebrelor opere brancusiene, mai ales ca recordul de pret de anul acesta pentru casa

Christie's apartine tot lui Brancusi, pentru lucrarea "Pasare in spatiu", care a primit 27,4 milioane de dolari. Acest record i-a conferit lui Brancusi un binemeritat loc cinci intre cei mai bine vanduti artisti in lume.
 
Chinezii tatoneaza preluarea unor societati comerciale romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :522
Thursday, 03 November 2005

Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului au primit vizita unei delegatii guvernamentale a Republicii Populare Chineze, condusa de Qiao Londge, presedinte al Comisiei de Supervizare si Administrare a Activelor Statului din China.

Oficialii chinezi se afla in Romania pentru a se informa cu privire la desfasurarea procesului de privatizare si de administrare a societatilor la care statul roman detine participatii. Partea romana a facut o prezentare a mediului economic romanesc, a principiilor generale care guverneaza procesul de privatizare si a trecut in revista principalele prevederi legislative din acest domeniu si a raspuns intrebarilor trimisilor de la Beijing. Partea chineza a manifestat, de asemenea, interes cu privire la modalitatile de administrare a societatilor comerciale, de aplicare a principiilor guvernantei corporatiste si de urmarire, in perioada postprivatizare, a indeplinirii sarcinilor asumate de investitori prin contractul de privatizare, informeaza Prompt Media.

 
Inca trei zile pana la Festivalul National de TeatruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Thursday, 03 November 2005

Regizorul va fi tema principala a celei de-a XV-a editii a Festivalului National de Teatru, care se va desfasura in acest an la Bucuresti, in perioada 6-13 noiembrie, in organizarea UNITER, a ministerului Culturii si Cultelor si a Prmariei Municipiului Bucuresti.

Directorul artistic si selectionerul unic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu, care si-a propus sa reconstituie, la nivelul selectiei, nu doar coerenta unor trasee artistice individuale, ci si aerul de familie spirituala al regiei romanesti contemporane.

In Sectiunea oficiala a Festivalului, au fost nominaliztai regizorii Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Mihai Maniutiu, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Tompa Gabor, Alexander Hausvater, Dragos Galgotiu, Felix Alexa, Bocsardi Laszlo, Radu Afrim, Vlad Massaci, Gianina Carbunariu, Ana Margineanu si Radu Alexandru Nica. Un eveniment il va constitui prezenta lui Silviu Purcarete, invitat sa inchida editia 2005 cu montarea sa de referinta, realizata in urma cu doua stagiuni, Cum doriti sau Noaptea de la spartul targului, dupa Shakespeare.

Festivalul va gazdui premiera oficiala cu Triumful dragostei de Pierre Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, la Teatrul Bulandra. Tot sub egida Festivalului, dar in afara selectiei oficiale, se va regasi numele lui Yuriy Kordonskiy, regizor invitat pentru a patra oara sa monteze pe o scena bucuresteana, de asta data propria dramatizare dupa nuvela Inima de caine de Mihail Bulgakov, la Teatrul National din Bucuresti. De asemenea, a XV-a editie va aduce in atentia publicului regia de teatru pentru copii prin spectacolul Harap Alb, semnat de Cornel Todea la Teatrul Ion Creanga din Bucuresti.

Festivalul National de Teatru, editia 2005, mai include doua sectiuni: Master class Actorie, omagiu adus celui mai pretios partener al regizorului. Invitati: actrita Rodica Negrea, cu recitalul Rose de Martin Sherman, in regia Lianei Ceterchi, o coproductie ArCUB si Asociatia IF/DACA /Pentru femei, gazduita de Teatrul ACT, si Horatiu Malaele, interpret, alaturi de Niculae Urs, in propriul spectacol, Mascariciul dupa A.P. Cehov, la Teatrul Bulandra, informeaza un comunicat de presa emis de organizatorii festivalului.

Din programul FNT nu vor lipsi lansarile de carte, expozitiile de fotografie de spectacol, Clubul Festivalului, un spatiu al comunicarii si al dialogului liber, sincer, dezinhibat, precum si o necesara intalnire cu regizorii invitati, protagonistii editiei 2005.
 
Colegiul Electoral Bisericesc il alege pe Mitropolitul ArdealuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 03 November 2005

Colegiul Electoral Bisericesc se intalneste joi, 3 noiembrie, la Palatul Patriarhiei, pentru a-l alege pe ierarhul care va ocupa functia vacanta de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului.

Lucrarile Colegiului Electoral Bisericesc, aflate sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, au fost precedate de slujba Sfintei Liturghii si de un Te Deum, ambele avand loc in Catedrala patriarhala.

Colegiul Electoral Bisericesc este organul electiv central pentru ierarhia bisericeasca superioara, format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea National Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie). In sesiunea de lucru din 20-21 octombrie, Sfantul Sinod a nominalizat, prin vot secret, pe Inalt Prea Sfintitul Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Alba Iuliei, si pe Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului, drept candidati pentru alegerea titularului scaunului vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului.
 
Ministrul Miclea, medaliat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Thursday, 03 November 2005

Ministrul Educatiei si Cercetarii, prof. univ. dr. Mircea Miclea, a primit miercuri, 1 noiembrie, din partea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, Medalia de Aur pentru Etica in Politica.

Evenimentul a avut loc in cadrul dezbaterii despre Codurile de etica in universitati, organizata de institutia respectiva, la care a participat si ministrul Mircea Miclea, promotorul ordinului privind obligativitatea introducerii codurilor si Consiliilor de etica in universitati, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Cu acest prilej, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Mihaela Vlasceanu, a declarat ca spera sa inaugureze o traditie si sa aiba motive sa ofere anual acest premiu.
 
Universitatea din Cluj il omagiaza pe Papa Benedict al XVI-leaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 03 November 2005

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca ii va decerna in aceasta saptamana titlul de Doctor Honoris Causa cardinalului Joseph Ratzinger, actualul Papa Benedict al XVI-lea.

Evenimentul va fi marcat la Cluj de o serie de manifestari culturale care au inceput joi, 3 noiembrie, cu expozitiile Opera teologica si filosofica a lui Joseph Ratzinger in contextul teologiei mondiale si Teologia clujeana actuala, dar si cu lansarea volumelor Infiintarea Colegiului din 1581 la Cluj. Antonio Posevino la colegiul clujean si Dialectica secularizarii. Despre ratiune si credinta, de Jurgen Habermas si Joseph Ratzinger. Totodata, in aceasta zi s-a mai lansat caseta Corala studentilor teologi clujeni, informeaza Monitorul de Cluj.

Ceremonia de acordare a titlului va avea loc vineri, 4 noiembrie, de la ora 11:00, si va incepe cu un moment muzical al Coralei facultatilor de teologie ale UBB, urmat de un discurs al lui Andrei Marga, presedintele Consiliului Academic al UBB, intitulat Valori ferme in modernitatea tarzie. Opera lui Joseph Ratzinger. Traditionalele Laudatio vor fi prezentate de decanii Marton Jozsef si Virgil Bercea, iar Proclamatio va fi rostita de cancelarul general Florin Streteanu. La ora 12.30 este programata sustinerea discursului de receptie a titlului, de catre Arhiepiscopul Jean-Claude Perriset, din partea Nuntiului Apostolic.
 
Un trio romanesc din nou intr-o confruntare UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Thursday, 03 November 2005

Dinamo, Rapid si Steaua joaca in aceasta seara in Cupa UEFA in compania unora dintre cele mai titrate echipe europene.

De la ora 19.00 Dinamo va intalni in Bulgaria pe Levski Sofia, intr-o partida de la care romanii asteapta toate cele trei puncte, afirmandu-si cu totii hotararea de a castiga. Alb-rosii au subliniat ca au studiat atenti jocul advesarilor din seara aceasta din Cupa UEFA si sunt convinsi ca nu va fi un meci usor. Si tehnicianul Ioan Andone spune ca Levski e o echipa in forma care nu trebuie subestimata.

Rapidul lui Razvan Lucescu va intra si ea in aceasta seara in arena meciurilor din grupele Cupei UEFA, avand un meci in urma celorlalte doua echipe romanesti. Alb-visinii din Grant vor intalni, de la ora 20.00, acasa, echipa franceza Rennes, antrenata de fostul selectioner Ladislau Boloni. Rennes se va afla in aceasta seara la primul meci impotriva unei echipe din Romania, dar in egala masura si pentru Rapid va fi prima incercare de acest gen in Cupa UEFA stiut fiind ca echipa lui Lucescu JR va da piept si cu Sahtior-ul antrenat de Lucescu Senior. Rapidul va juca in aceasta seara cu unsprezecele de baza, in fata unui Rennes care isi joaca azi la Bucuresti ultima sansa de a se califica mai departe, in primavara europeana.

Ultima partida din aceasta seara este cea dintre Steaua si Sampdoria, programata pentru ora 21.45. Desi confruntarile care tin prima pagina a ziarelor de ceva timp, dintre patronul stelist Gigi Becali si ANAF par a se rasfrange si asupra fotbalistilor din Ghencea, nici unul dintre elevii lui Piturca nu pare a abandona speranta intr-un rezultat favorabil la Genova. Conform palmaresului, Steaua nu a marcat niciodata, in cupele europene, impotriva unei echipe italiene, insa ros-albastrii promit ca o vor face in aceasta seara. "Ne vom razbuna acum pe Sampdoria pentru toate echipele italiene carora Steaua nu a reusit sa le dea gol", spune hotarat presedintele Stelei, Marius Lacatus, o legenda in Ghencea. Steaua va da piept in aceasta seara, insa, cu o Sampdoria cel putin la fel de hotarata sa castige.Vreau sa castigam si atunci cand am vorbit cu jucatorii am fost foarte clar. Steaua este o echipa cu mai multa experienta internationala decat noi, dar sunt convins ca, daca vom juca asa cum am facut-o pana acum, putem pune in dificultate orice formatie", a declarat antrenorul italian Walter Novellino.

 
Ungureanu i-a convins pe tricolori sa nu mai plece in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :720
Thursday, 03 November 2005

Federatia Romana de Fotbal a anuntat ca echipa nationala de fotbal a Romaniei va renunta la turneul in Iran pe care il planuia in perioada 11-12 noiembrie.

FRF a apus ca multi dintre tricolori vot fi obositi, mai ales ca urmare a meciurilor echipelor romanesti din Cupa UEFA. Avand in vedere ca cluburile romanesti joaca in Cupa UEFA si ca alti jucatori romani joaca la cluburi straine, federatia a decis sa opteze pentru meciuri mai aproape de casa a anuntat marti FRF.

Adevarul motiv al deciziei oficialilor din fotbalul romanesc este, insa, altul si ea vine ca urmare a discutiilor dintre ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu si tricolorii romani. Seful MAE le-a vorbit elevilor lui Piturca despre riscurile pe care le implica deplasarea in aceasta tara. El a recomandat, asadar, federatiei sa se mai gandeasca in legatura cu meciurile din Iran, mai ales in contextul in care presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejads a cerut ca Israelul sa fie sters de pe harta, o miscare condamnata de multe tari, precum si de Natiunile Unite.
 
Regimul de vize intre cele doua state romanesti discutat la BucurestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :473
Thursday, 03 November 2005

Ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, a declarat, miercuri, ca regimul de vize intre Republica Moldova si Romania a fost discutat in treacat in cadrul sedintei Comisiei mixte de colaborare economica si integrare europeana Romania - Republica Moldova, desfasurata marti, la Bucuresti.

Partea romana a dat asigurari ca a convins autoritatile de la Bruxelles sa permita pentru cetatenii moldoveni schimbarea regimului de vize odata cu aderarea Romaniei la UE, adica de la 1 ianuarie 2007. Chiar si in aceste conditii, vizele pentru Republica Moldova vor fi acordate in regim facilitar, iar pentru anumite tipuri de pasapoarte va fi mentinut regimul fara vize, a precizat ministrul. El a specificat ca, de asemenea, au fost semnate o serie de acorduri bilaterale al caror obiectiv este majorarea volumul schimburilor comerciale intre cele doua tari.

Astfel, a fost parafat Acordul interguvernamental de cooperare economica, industriala si tehnico-stiintifica si Acordul bilateral privind navigatia pe caile navigabile interioare, care se refera, in special, la raul Prut.

Potrivit ministrului, acordul-cadru a fost parafat in legatura cu faptul ca, in procesul de aderare a Romaniei la UE, autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul de a revizui, pana la finele anului 2006, toate acordurile bilaterale pe care le-au parafat, inclusiv cu Republica Moldova. Acest acord va substitui trei acorduri moldo-romane, valabile in prezent. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, nu vom mai avea un acord de liber schimb cu Romania, ci un regim comercial, similar celui cu UE, care presupune schimbarea actualului regimului de comert. In opinia lui Lazar, acesta va fi mai favorabil, in sensul in care Basarabia o sa beneficieze de regimul oferit de UE, care este unul facilitar, iar autoritatile de la Chisinau vor pastra regimul de comert liber, valabil in present.

 
Serbia-Muntenegru si Bulgaria in coada atentiei acordate de romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :571
Thursday, 03 November 2005

In sondajul Gallup-IPP la intrebarea: Careia dintre relatiile cu vecinii Romaniei trebuie sa i se acorde o atentie sporita?, romanii au dat raspunsuri extreme de edificatoare asupra perceptiei pe care o acorda vecinilor Romaniei.

Daca cel mai mare scor il obtine Basarabia cu 25%, urmata din motive diferite de Ungaria cu 18%, observam ca tarile unde minoritatile romanesti au probleme fiind supuse unui process asimilationist agresiv merita in opinia repondentilor foarte putina atentie.

Ucraina obtine doar 7%, Bulgaria 3%, iar Serbia-Muntenegru doar 1%. Deosebit de interesant este si comentariul din sondaj referitor la vecinii de la sud de Dunare: tandemul Bucuresti-Sofia s-a autodizolvat in mentalul populatiei din moment ce doar 3% mai considera relatia cu Bulgaria prioritara. Mai grav, traditionalele relatii bune romano-sarbe sufera o schimbare majora- spre disparitie: doar 1% acorda atentie Serbiei, posibil datorita modalitatii in care sunt tratati romanii de la sud de Dunare (Timoc n.r.)

 
Comitetul Helsinki acuza regimul separatist al lui Smirnov ca efectueaza epurari enticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :407
Thursday, 03 November 2005

Reprezentantii Comitetul Helsinki Moldova (CHDOM) se arata ingrijorati de situatia creata in regiunea de Est a Republicii Moldova, in special, la capitolul respectarea drepturilor omului, solicitand autoritatilor de la Chisinau sa intrerupa negocierile cu regimul Smirnov.

Presedintele CHDOM, Stefan Uratu, a declarat miercuri presei ca autoritatile separatiste continua sa recurga la masuri cu un efect extrem de distructiv pentru procesul de negocieri. Situatia creata in penitenciarul din Tighina si in general, in Transnistria, denota provenienta ilegala si criminala a regimului separatist, cu care nu pot fi duse nici un fel de tratative. Autoritatile Republicii Moldova trebuie sa puna in discutie statutul orasului Tighina, care potrivit Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana, incheiat la 21 iulie 1992, orasul este declarat cu regim sporit de securitate, pe teritoriul caruia activeaza atat militia, cat si politia, acestea avand efective limitate. In ultimul timp acest document a fost dat uitarii si partile trebuie sa revina la examinarea lui astfel, incat sa fie respectat si de regimul separatist, a spus Uratu.

CHDOM solicita autoritatilor Federatiei Ruse sa inceteze politica distructiva de sustinere a regimului Smirnov, care violeaza flagrant drepturile fundamentale ale omului, efectuand epurari etnice si utilizand detinutii in calitate de scut.

 
Opt pentru ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 03 November 2005

Consiliul electoral al circumscriptiei municipale Chisinau l-a inregistrat, in cadrul sedintei de miercuri, pe Mircea Rusu in calitate de candidat din partea Aliantei Moldova Noastra la functia de primar general al capitalei pentru alegerile din 27 noiembrie curent.

Astfel, din zece persoane care au depus actele la consiliu pentru a candida la alegeri, doar opt vor figura in buletinele de vot, Rusu fiind al optulea. Anatol Soloviov, care a depus, joi, 27 octombrie, actele pentru a fi inregistrat in calitate de candidat independent, le-a retras din proprie initiativa, inainte ca membrii consiliului sa se pronunte asupra inregistrarii acestora. Totodata, din cauza unor nereguli in listele de circumscriptie, consiliul a respins actele lui Valeriu Poia, care a dorit sa fie inregistrat in calitate de candidat independent. Poia este in drept sa atace hotararea consiliului in instantele de judecata.

Reamintim ca, pana in prezent, au fost inregistrati Dorin Chirtoaca (PL), Valentin Kralov (BPR-R), Eduard Musuc (PSD), Gheorghe Sima (UMPR), Vasile Ursu (independent), Olga Nicolenco (PSL) si Oleg Cernei (PE).

 
Tot mai multi romani vor pleca in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :416
Thursday, 03 November 2005

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca de la Bucuresti a anuntat zilele trecute o noua preselectie pentru romanii care vor sa plece la munca in Spania.

Astfel, incepand de marti, 1 noiembrie si pana la finele acestui an, la sediul OMFM se va face inscrierea in baza de date a celor care isi doresc sa aiba o meserie calificata in tara cu cel mai mare numar de imigranti romani.

Ofertele pe care OMFM le scoate la concurs sunt cele de drujbist si fasonator mecanic in domeniul forestier, macelar transator, ospatar, bucatar, tamplar structuri mecanice, fierar betonist, dulgher, zidar in constructii, tinichigiu, vopsitor auto autobuze si camioane, mecanic autobuze si camioane, mecanic utilaj greu, mecanic hidraulic, electromecanic autobuze si camioane, electromecanic, instalator aer conditionat, cazangiu, sudor argon si CO2.

Varsta celor interesati de aceste oferte trebuie sa fie cuprinsa intre 20 si 40-45 de ani, iar cei care isi depun CV-urile trebuie sa dovedeasca cu cartea de munca o experienta de cinci ani in domeniul pentru care aplica. Dosarul pe care cei care sunt interesati de un loc de munca in Spania trebuie sa il depuna va contine o copie dupa B.I sau C.I cu valabilitate de minim 6 luni; copie dupa pasaport cu aceeasi perioada de valabilitate; fisa personala (tipizat OMFM), un C.V. in limba romana (tipizat OMFM); Copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare; Copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise); Adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos; Cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate 6 luni); Declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate; Declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinerea acestuia, autentificata la notariat. - 2 fotografii tip pasaport.

Vor fi acceptate, conform OMFM, numai dosarele in care se prezinta toate documentele specificate mai sus, dosarul depus constituind primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

 
Proiectul Romania 2007 se lanseaza in noiembrie la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :378
Thursday, 03 November 2005

Volumul Lumea in ochii mei de Armin Pongs va fi lansat marti, 15 noiembrie, la Institutul Cultural Roman din Viena, in cadrul proiectului Romania 2007.

Lansarea de carte inaugureaza inaugureaza seria intalnirilor cu presa, cu liderii de opinie si cu vectorii de imagine din Austria, serie aflata sub patronajul ambasadorul Romaniei la Viena, prof. dr. Andrei Corbea Hoisie, informeaza ICR. Proiectul face parte din strategia de promovare a culturii si imaginii Romaniei si a celei de transformare a sediului ICR din Viena intr-un spatiu de dialog intercultural, conform proiectului de management propus pentru perioada 2005-2008.

Cartea care va fi prezentata la Viena este o colectie de povestiri, un jurnal de calatorie, pe care le-a pus pe hartie jurnalistul si editorul german Armin Pongs. Evenimentul va fi succedat de o dezbatere pe temele Romania: realitati, sabloane, prejudecati, Romania in presa de limba germana, Geografie si cultura intre Europa de Sud Est si Europa Centrala, Traditie si modernitate.La manifestare sunt invitati sa participe jurnalisti de la cele mai importante publicatii politice si de cultura, jurnalisti de radio si televiziune, personalitati culturale si academice.Armin Pongs a studiat psihologia, sociologia si stiintele politice. In ultimii ani a predat cursuri de jurnalism la Universitatea din Cluj si a realizat o expozitie de fotografie despre Romania care s-a bucurat de mare succes in mai multe orase din Germania, Cehia si Slovacia.

 
Vizita pastorala pentru arhiepiscopul roman din AmericaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :512
Thursday, 03 November 2005

Ierahul Arhipeiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, IPS Arhiepiscop Nicolae, efectueaza in luna noiembrie un itinerar pastoral prin care va fi aproape de enoriasii sai din Canada si Statele Unite ale Americii.

Prima oprire din cadrul acestui itinerar va fi efectuata duminica, 6 noiembrie, in parohia Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Montreal, unde va savarsi Sf. Liturghie, urmand ca peste doua zile sa fie alaturi de credinciosii romani ai aceleiasi parohii cu ocazia hramului acesteia, informeaza portalul Arhiepiscopiei Romane. In urmatoarea saptamana, pe 13 noiembrie, ierarhul va sluji Sfanta Liturghie in catedrala Sf. Imparati din Chicago, iar marti, 15 noiembrie, va lua parte la sedinta SCOBA, in Consistoriul Ucrainian, din South Bound Brook, New Jersey.

IPS Arhiepiscop Nicolae va oficia sfanta Liturghie si duminica, 20 noiembrie, in catedrala Sf. Ioan Botezatorul, Montreal, cu ocazia aniversarii catedralei, in timp ce luni, 21 noiembrie, va sarbatori Intrarea in Biserica a Maicii Domnului in aceeasi catedrala. Sambata, 26 noiembrie, ierarhul roman va participa la sedinta protopopiatului pentru Vestul Canadei in biserica parohiei Sf. Imparati din Edmonton, Alberta, si dumini ca, 27 noiembrie, va sluji Liturghia duminicala in misiunea Sf. Andrei din Calgary. Ultima zi a lunii noiembrie, care coincide si cu sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, il va duce pe arhiepiscopul roman inapoi in catedrala Sf. Imparati din Chicago.

 
PNUD promoveaza drepturile omului in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 03 November 2005

Reprezentanta de la Chisinau a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va derula doua campanii de informare axate pe promovarea drepturilor omului.

O campanie informationala va fi de scurta durata, de aproximativ 15 zile, si va demara la finele acestei luni, iar cea de-a doua ar putea fi desfasurata pe tot parcursul anului viitor, informeaza agentia basarabeana de monitorizare a presei, Monitor Media. Coordonatorul pentru informare al Reprezentantei din Moldova a PNUD, Vlad Melnic, a declarat ca prima campanie informationala va fi organizata la finele lunii noiembrie si va dura pana la 10 decembrie curent, cand va fi consemnata Ziua internationala a drepturilor omului. In cadrul campaniei vor fi organizate mese rotunde la nivel raional si regional cu participarea reprezentantilor presei, autoritatilor si organizatiilor meguvernamentale, care vor discuta implementarea Planului National de Actiuni in Domeniul Drepturilor Omului. Tot la finele lunii curente la cateva posturii de televiziune cu acoperire nationala vor fi difuzate spoturi avand ca subiect promovarea drepturilor omului. 

Vlad Melnic a mai informat ca, pentru toata durata anului viitor, PNUD planifica desfasurarea unei ample campanii de informare si comunicare in domeniul drepturilor omului. Fiind inca in faza de planificare, acesta va fi un proiect ambitios, care va cuprinde crearea unor retele de comunicare in care vor fi implicati si jurnalistii. Reprezentanta PNUD, una dintre agentiile Organizatiei Natiunilor Unite, a fost deschisa la Chisinau in 1992. 

 
Romanii din Italia se pot informa cu privire la accidentele de muncaPDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :431
Thursday, 03 November 2005

Ce trebuie sa faceti in cazul unui accident de munca sau in cazul unei boli profesionale? Care sunt drepturile pe care le aveti in cazul unui incident intr-o fabrica, pe un teren sau in timp ce conduceti un camion? Este necesara o indemnizatie economica? Serviciile medicale va sunt asigurate?

Pentru ca imigrantii din Italia sa aiba raspunsuri la aceste intrebari si pentru ca acestia sa stie ce este INAIL si ce anume face Institutul national pentru asigurarea impotriva accidentelor de munca, autoritatile italiene au scos pe piata o brosura in opt limbi, intitulata Accidentul nu mai este strain. Initiativa a pornit ca un experiment al INAIL la Bergamo, ajungand mai tarziu in intreaga Lombardie, iar apoi in Emilia Romagna. Numai ca in aceasta regiune, in afara de limbile italiana, franceza, engleza si araba, conducerea institutului a decis sa o traduca si in romana, albaneza, sarba si rusa, indicand, in acelasi timp, pentru fiecare dintre aceste limbi, numarul de telefon la care se poate suna, la fel ca si orarele sediilor din toate provinciile.

Brosura Accidentul nu mai este strain a inceput sa fie distribuita din Lombardia si Emilia tocmai pentru ca acestea sunt regiunile in care, la nivelul anului 2004, s-a inregistrat cel mai mare numar de accidente de munca in randul muncitorilor imigranti. Conform datelor furnizate de INAIL, citat de publicatia italiana Il Passaporto, din 115.880 de cazuri la nivelul intregii tari, in Lombardia au fost inregistrate 24.268, iar in Emila-Romagna 23.213, ceea ce inseamna 21, respectiv 20% din total. In ceea ce priveste incidentele mortale raportate in Lombardia, accidentele de munca au facut 34 de victime, iar in Emilia Romagna 23, din totalul de 167, in intreaga Italie. Cele mai multe accidente de munca in randul strainilor care vin sa munceasca in Italia au survenit la muncitori proveniti din Romania, Albania si Maroc, angajati preponderent in domeniul constructiilor.

 
Regiunea Veneto - avangarda integrarii imigrantilorPDF Print E-mail
Rovigo, Italia/Romanian Global News
Accesari :476
Thursday, 03 November 2005

Regiunea italiana Veneto se dovedeste a fi cea mai implicata in actiunea de integrare a comunitatilor de imigranti din aceasta tara.

In localitatea Rovigo a fost semnata miercuri, 2 noiembrie, conventia cu Conferinta sindicatelor din provincie pentru realizarea unui proiect regional de integrare sociala si scolara a imigrantilor non-comunitari.

Au fost prezenti la acest eveniment consilierul pe probleme de politica pentru imigratie din Rovigo, Antonio Saccardin si consilierul regional din Veneto pe probleme de fluxuri migratoare, Oscar De Bona. Proiectul prevede realizarea programului teritorial in colaborare cu societatea civila si cu institutiile scolare. Fiecare program prevede una sau mai multe actiuni care au ca scop favorizarea integrarii adolescentilor, informarea, cu accent deosebit pe confruntarea femeilor imigrante si formarea mediatorilor culturali, a aratat De Bona, citat de publicatia Il Passaporto. Acesta a subliniat ca in Veneto sunt aproximativ 280.000 de straini, in conditii legale, dintre care 44% sunt femei, in timp ce in scoli numarul de imigranti ajunge pana la 30.000 de elevi straini.

Initiativa despre care vorbeste De Bona nu este prima si probabil ca nu va nici ultima dintre cele propuse de regiunea Veneto pentru integrarea strainilor in zona. Incepand din luna august, este activ Contact Call Center-ul Info Badanti, serviciul informativ al Ministerului Muncii si Politicilor Sociale, iar timp de trei luni au fost inregistrate aici aproximativ 1.500 de apeluri telefonice. Totodata, de pe site-ul www.venetoimmigrazione.it, se pot descarca documente, legi si acte normative, precum si informatii legate de problemele imigratiei.

 
Luna Romaniei la Saint Just-Saint RambertPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 03 November 2005

Cu ocazia implinirii a 15 ani de existenta pentru Asociatia Echange Roumanie, comunitatea romaneasca din Saint Just-Saint Rambert va dedica luna noiembrie Romaniei.

Luna Romaniei la Saint Just-Saint Rambert va fi o ocazie pentru romanii stabiliti aici sa retraiasca atmosfera specifica de acasa, traditiile si cultura romaneasca. In programul manifestarilor din aceasta perioada se vor afla si reprezentatii ale Tarafului Bujorul, cinematograf romanesc, expozitie de oua pictate din Bucovina, vinuri romanesti, expozitii de fotografie si icoane, literatura romana, precum si alte manifestari romanesti.

Cinematograful romanesc va prezenta in zilele de 18 si 19 noiembrie unele dintre cele mai celebre filme realizate in Romania ultimilor ani, incepand cu remarcabila pelicula a lui Cristi Pui, Moartea Domnului Lazarescu si continuand cu Italiencele, Occident, Aventurile lui Naica, Trahir, Niki si Flo, Un cartus de Kent si un pachet de cafea, Trafic, Apartamentul si Visul lui Liviu.

Manifestarile sunt organizate in colaborare cu primaria din St Just-St Rambert (oras ingemanat cu orasul moldav Targu-Neamt) si cu asociatiile din zona.

 
41 de cantareti vor omagia la Chisinau familia Aldea-TeodoroviciPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :430
Thursday, 03 November 2005

41 de interpreti si compozitori din Rusia, Belarus, Ucraina, Romania, Bulgaria si vor participa la cea de-a treia editie a Festivalului-concurs international de muzica usoara Doua inimi gemene, care va avea loc la Chisniau in perioada 13-15 noiembrie, in memoria interpretilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici.

Directorul festivalului, Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a declarat pentru Moldpres ca scopul acestui concurs este de a promova creatia compozitorului Ion Aldea-Teodorovici si muzica usoara de valoare. Interpretii vor evolua la doua sectiuni ale festivalului: interpretare si compozitie. Participantii la concurs vor interpreta in mod obligatoriu o piesa semnata de compozitorul Ion Aldea-Teodorovici si o piesa de muzica usoara la alegere si vor prezenta creatii in premiera absoluta.

Festivalul-concurs Doua inimi gemene se va desfasura la Teatrul National Mihai Eminescu, iar Gala Festivalului va avea loc la 15 noiembrie la Palatul National din capitala. Juriul concursului va acorda un premiu mare in valoare de 500 de dolari SUA si premiile I, II si III, in valoare de 450, 400 si, respectiv, 350 de dolari SUA.

Interpretul si compozitorul Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cantece, muzica pentru filme, printre care slagarele Focul din vatra sau Maluri de Prut. Prima editie a Festivalului-concurs in memoria regretatilor interpreti s-a desfasurat in urma cu doi ani.

 
Un local romanesc i-a cucerit pe daneziPDF Print E-mail
Copenhaga, Danemarca/Romanian Global News
Accesari :425
Thursday, 03 November 2005

Romanii din Copenhaga se folosesc din plin de mitul lui Dracula, care ii fascineaza atat de tare pe straini, printr-un restaurant cu specific romanesc, dar si cu un decor inspirat de legenda acestui personaj mioritic.

Localul a facut senzatie prin oglinzi fara reflexie, lampadare invaluite in panze de paianjen, lumina difuza, vin rosu, dar si rachiu tare, romanesc, informeaza www.nordictours.ro. Restaurantul romanului se bucura de mare succesc in randul danezilor, iar compatriotii sai din diaspora se simt acolo ca acasa. Gabriel si-a deschis localul in urma cu o jumatate an, dupa ce s-a gandit cateva luni ca Dracula era cel mai mediatizat produs romanesc in Danemarca. Ideea s-a dovedit inspirata, iar localul a devenit in timp record un centru de atractie pentru danezi si romani, deopotriva. Pentru cei mai multi romani de aici din Copenhaga, viata de noapte inseamna o seara petrecuta la restaurantul romanesc, pentru ca aici gasesc pe langa rachiu si muzica romaneasca. De altfel, rachiul este considerat a fi piesa de rezistenta a acestui local, caci, dupa un pahar, atmosfera se dezmorteste invariabil.

 
Adina Nitescu, pe scena Operei din NapoliPDF Print E-mail
Napoli, Italia/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 03 November 2005

Soprana Adina Nitescu va sustine joi, 3 noiembrie, la Teatrul San Carlo din Napoli, partitura principala din spectacolul Tosca de Giacomo Puccini.

Din distributie mai fac parte Tzvetan Michailov Mario Cavaradossi, Alan Titus Scarpia, sau Francesco Palmieri Angelotti, informeaza postul national muzical de radio. Spectacoplul beneficiaza de conducerea muzicala a lui Gunter Neuhold, in timp ce producator este Alberto Fassini. Productia in care protagonsita este interpreta romanca a fost prezentata in premiera la Napoli in 22 octombrie, iar in aceasta saptamana se joaca in fiecare seara in intervalul 2-6 noiembrie.

 
Artista romanca Dorothea Fleiss traverseaza OceanulPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :400
Thursday, 03 November 2005

Pictorita de origine romana Dorothea Fleiss va expune in perioada 3 noiembrie-29 decembrie la galeria CAC din cadrul Cambridge Arts Council, aflata in orasul american Cambridge.

Romanca va fi prezenta in cadrul acestie manifestari artistice alaturi de alti 18 artisti straini, grupati sub genericul Dimensions Variable, informeaza Consulatul Onorific al Romaniei la Boston. Vernisajul va avea loc joi, 3 noiembrie, in intervalul orar 17:30-19:30.

Dorothea Fleiss a parasit Romania in urma cu 18 ani, hotarandu-se sa se stabileasca in Germania. Aici si-a continuat activitatea artistica, avand la activ nu mai putin de 15 expozitii personale de pictura in lumea intreaga. Artista este absolventa a Institutului de Arta din Filderstad, a unor cursuri la Faber Castell Academy din Nurnberg, Institutul de Arta din Stuttgart si Academia Grafodidakt din Budapesta. Totodata, romanca a obtinut o bursa de studii la Academia din Salzburg. Printre tarile in care s-au putut admira lucrarile sale se numara Mongolia, China, India sau Austria. A participat la 68 de expozitii de grup in Germania, SUA, China, Slovacia si Romania, fiind initiatoarea Simpozionului International de Arta Moderna de la Carei, ajuns la editia a V-a. Dorothea Fleiss este afiliata Uniunii Artistilor Plastici, filiala Satu Mare, membra a International Association of Arts UNESCO si a Asociatiei de Arta Piemont (Italia).

 
Trio Contraste concerteaza la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :456
Thursday, 03 November 2005

Ansamblul timisorean Trio Contraste va concerta vineri, 4 noiembrie, la Gerhart-Hauptmann-Haus din Dusseldorf, incepand cu ora 19:00.

Programul serii muzicale va cuprinde lucrarile "Triaul" de Eugen Wendel, "Trei Pastorale" de Aurel Stroe, "Dies diem docet" de Violeta Dinescu si Suita din opera "Oedip" de George Enescu, informeaza Cercul Cultural Romano-German Dialog din Koln.

 
Masa festiva cu loterie pentru romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :408
Thursday, 03 November 2005

Enoriasii si prietenii bisericii ortodoxe romanesti Sfanta Maria din Cleveland se vor intalni duminica, 6 noiembrie, la o Masa Festiva cu Loterie, al carei scop este sa suplimenteze bugetul parohiei.

La eveniment sunt invitati toti credinciosii acestui lacas de cult, care isi pot cumpara bilete de la George Ittu, acesta fiind gata sa puna in vanzare ultimele bilete. Dineul reprezina, totodata, o buna ocazie pentru enoriasi de a se cunoaste mai bine intre ei si de a se simiti bine sprijinind o cauza, anunta buletinul periodic de infoermare al parohiei romanesti.

 
Radu Gabrea prezentat la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :470
Thursday, 03 November 2005

O proiectie a filmului documentar al lui Radu Gabrea despre originile teatrului modern Yiddish si ale pionierului acestui teatru, Abraham Goldfaden, urmata de o prezentare realizata de Teatrul Folksbiene din New York, cu Zalman Mlotek va fi gazduita marti, 8 noiembrie, de Institutul Cultural Roman din New York.

Cele doua evenimente vor fi urmate de o discutie la care vor lua parte regizorul roman Radu Gabrea si Harry Eliad, alaturi de Shumel Atzmon (Israel) si Moshe Yassur (New York).

Teatrul Yiddish modern a fost creat aproape in totalitate de catre Goldfaden in anii 1860 si 1870, in Europa de Est. Goldfaden facuse cateva studii rabinice, iar implicarea sa in lumea teatrului a inceput in momentul in care a jucat rolul principal intr-o piesa de Purim. Si-a abandonat studiile pentru a scrie si publica cateva colectii de cantece populare Yiddish, iar apoi si-a unit fortele cu un grup de cantareti Broder pentru a prezenta ceea ce avea sa fie cunoscut ca primul spectacol de teatru profesionist Yiddish. Spectacolul, in doua acte, a fost prezentat in Romania, la Iasi. In anul 1883 guvernul rus a interzis spectacolele Yiddish, iar actorii si dramaturgii acestui teatru s-au alaturat imigratiei din Paris, Londra si New York, la fel cum a facut si Goldfaden.

 
O noua aparitie editoriala Ana Blandiana la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 03 November 2005

Cea mai recenta carte lansata de poeta Ana Blandiana pe piata din Romania, a ajuns si in Franta.

Volumul de versuri Fragmentarium a fost lansat recent in editie bilingva romano-franceza la editura LiterNer, in colectia Pontis.

 
Un nou spectacol francez pentru baritonul George PeteanPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :376
Thursday, 03 November 2005

Baritonul George Petean va canta din nou vineri, 4 noiembrie, la Opera Bastilia din Paris, in acelasi spectacol Boema de Giaccomo Puccini.

Spectacolul este dirijat de Daniel Oren, in timp ce distributia este completata de Marina Mescheriakova in rolul Mimi, Maria Fontosh Musetta, Stefano Secco Rodolfo, Jose Fardilha Schaunard, Giovanni Battista Parodi Colline, informeaza postul national muzical de radio. In cadrul acestui spectacol, baritonul roman il va interpreta pe Marcello.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions