Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Noi fonduri guvernamentale pentru constructia caselor afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 04 November 2005

Guvernul a acordat noi fonduri destinate finalizarii constructiei caselor afectate de inundatiile din acest an si asigurarii de locuinte temporare pentru persoanele sinistrate.

S-au alocat 70 de miliarde lei ROL (7 milioane lei RON), din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, pentru achizitionarea a 400 de module pentru locuit, iar autoritatile locale din zonele afectate vor stabili saptamana viitoare numarul familiilor care vor beneficia de acestea. De asemenea, au mai fost alocate 7,5 milioane RON pentru a achizitiona materiale de constructie necesare refacerii caselor distruse de inundatiile din luna septembrie. Pana acum Guvernul alocat circa 42 milioane de euro pentru reconstructia caselor, din care 12 milioane de euro numai din fondurile Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, informeaza Prompt Media.

 
Presedintele Basescu, in vizita oficiala in SlovaciaPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia/Romanian Global News
Accesari :495
Friday, 04 November 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectueaza marti, 8 noiembrie, o vizita oficiala in Republica Slovacia la invitatia omologului sau slovac, Ivan Gasparovic.

Programul vizitei va cuprinde intalniri ale sefului statului roman cu presedintele Republicii Slovace, Ivan Gasparovic, premierul Mikulas Dzurinda si presedintele Consiliului National, Pavol Hrusovsky, informeaza Presedintia Romana.

Pe agenda de discutii cu oficialii slovaci se afla subiecte precum integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si modalitatile de cooperare bilaterala pentru atingerea obiectivului de aderare la 1 ianuarie 2007. Slovacia este primul stat membru care a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE si dispune de o expertiza semnificativa in domenii care prezinta relevanta pentru procesul de pregatire interna al Romaniei. Ambele aspecte reprezinta premise favorabile pentru amplificarea cooperarii dintre Romania si Slovacia in sfera afacerilor europene.

Vizita sefului statului in Slovacia mai are si scopul de a extinde aria de colaborare dintre cele doua tari la nivel regional si european. Convorbirile oficiale vor aborda teme precum participarea celor doua tari la formate de cooperare subregionala si importanta pe care Romania o acorda diversificarii prezentei sale in diferitele organisme de acest gen din Europa Centrala.

Cu prilejul vizitei, va fi semnat protocolul de amendare a Acordului privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, ca mijloc de a stimula dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari.

 
Agenda interna UE si Raportul de tara al Romaniei discutat la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global
Accesari :408
Friday, 04 November 2005

Reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), ce se va desfasura luni, 7 noiembrie, la Bruxelles va ocaziona si o participare romaneasca.

Tara noastra va fi reprezentata in cadrul CAGRE de seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu care va analiza, impreuna cu omologii sau europeni temele de actualitate de pe agenda interna a Uniunii Europene, cat si pe cea internationala.

Dezbaterile pe marginea perspectivelor financiare ale UE pentru perioada 2007-2013 vor constitui punctul central al discutiilor ministrilor de externe europeni, marcand reluarea tematicii la nivel european, fapt cu o relevanta aparte pentru buna functionare in continuare a proiectului european. De o importanta deosebita vor fi discutiile privind Kosovo (in prezenta viitorului Trimis Special al Secretarului General al ONU pentru statut, ex-presedintele finlandez Martti Ahtisaari), in lumina ultimelor evolutii pe acest dosar, fiind un prim pas in directia lansarii negocierilor pentru statut. Discutiile vor sta la baza viitorului document de orientare asupra modului in care UE va sprijini ONU in procesul de negociere a statutului final al provinciei.

De asemenea, in cadrul reuniunii vor fi abordate si alte aspecte de interes de pe agenda internationala, precum Belarus raspunsul UE in perspectiva alegerilor prezidentiale si modalitatile de incurajare a reformelor democratice din aceasta tara; Iran dezbateri pe tema politicii UE fata de Iran; situatia din Siria, in lumina Raportului Comisiei Mehlis de investigare a asasinatului premierului libanez R. Hariri la 14 februarie 2005; Procesul de Pace din Orientul Mijlociu; situatia din Irak.

Seful MAE roman va informa partenerii europeni asupra masurilor intreprinse de tara noastra pentru combaterea si prevenirea gripei aviare. Totodata, va avea ocazia de a exprima punctul de vedere al Romaniei asupra dosarului Kosovo si de a prezenta ultimele evolutii privind dosare precum Irak si Siria din perspectiva abordarii acestora pe durata Presedintiei romane a Consiliului de Securitate in luna octombrie.

In marja CAGRE, Ungureanu va avea contacte bilaterale cu omologii sai europeni, prilej cu care va avea loc un schimb de opinii pe marginea Raportului de tara pentru Romania, prezentat de Comisia Europeana la 25 octombrie 2005. De asemenea, intrevederile ministrului roman cu omologii europeni vor constitui o oportunitate pentru a reitera solicitarea pentru sprijinul statelor membre UE de a intensifica procesul de ratificare a Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei la UE.

 
Episcopul Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al ArdealuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :491
Friday, 04 November 2005

Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in functia de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului pe episcopul de Caransebes, Laurentiu Streza, cu 72 de voturi dintr-un total de 139 de voturi exprimate.

Noul ierarh are 58 de ani si este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, informeaza Rador. Arhiepiscopul Sibiului a condus Eparhia Caransebesului din anul 1996 si a studiat Teologia la Sibiu si in Elvetia, la Bossey si Fribourg. Dupa numirea sa, ierahul a declarat ca, in afara problemele sociale existente de care se va ocupa, nu va neglija nici problemele culturale, care trebuie continuate, cu atat mai mult cu cat se apropie anul 2007, in care Sibiul devine capitala europeana culturala.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane va valida alegerea Colegiului Electoral Bisericesc, iar pe 13 noiembrie, in Catedrala mitropolitana din Sibiu, PF Parinte Patriarh Teoctist va instala pe noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului.

 
Puiu si Mihaileanu au ajuns la Festivalul de film de la SevillaPDF Print E-mail
Sevilla, Spania/Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 04 November 2005

Moartea domnului Lazarescu", semnat de Cristi Puiu, si "Va, vis et deviens", in regia lui Radu Mihaileanu, au fost incluse in seria de 13 filme din cadrul selectiei oficiale a Festivalului de Film de la Sevilla, care se desfasoara in perioada 4-12 noiembrie.

Moartea domnului Lazarescu", semnat de Cristi Puiu, si "Va, vis et deviens", in regia lui Radu Mihaileanu, au fost incluse in seria de 13 filme din cadrul selectiei oficiale a Festivalului de Film de la Sevilla, care se desfasoara in perioada 4-12 noiembrie.

Evenimentul din Sevilla cuprinde in selectia oficiala numai filme europene, dar si in celelalte sectiuni, printre care Eurimages (ce cuprinde filme sprijinite prin Fondul Consiliului Europei pentru coproductii), Europa_Europa (filme selectionate de Academia Europeana de Film) si EuroDoc (concurs de documentare), anuna TVR. Totodata, ambele filme care vor deschide si inchide editia din acest an a festivalului de la Sevilla sunt din Franta, fiind vorba despre Peindre ou faire lamour, de Arnaud Larrieu si Jean-Marie Larrieu, respectiv Gabrielle de Patrice Chereau, informeaza pagina oficiala de web a festivalului.

Un alt moment important din cadrul festivalului il reprezinta anuntarea nominalizarilor Academiei Europene de Film pentru premiile sale anuale, care vor fi decernate pe 3 decembrie, la Berlin. Pe lista de 46 de filme, dintre care membrii Academiei aleg cele trei nominalizari la fiecare categorie, se afla si "Moartea domnului Lazarescu".

 
Ministrul Integrarii discuta la Bruxelles despre tratatul de aderare al Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :480
Friday, 04 November 2005

Ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu, va participa luni, 7 noiembrie, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al Uniunii Europene (CAGRE), care va avea loc la Bruxelles.

Agenda vizitei va include discutii cu reprezentantii statelor membre, care vor avea ca scop intensificarea procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei. Un alt subiect prezent pe agenda intalnirii va fi perspectiva financiara a Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013, informeaza un comunicat de presa emis de ministerul roman.

 
Flamenco pur pe scena Salii Palatului din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Friday, 04 November 2005

Aflat pentru prima data in capitala, artistul spaniol Angel Munoz va sustine un spectacol Flamenco joi, 8 decembrie, la Sala Palatului din Bucuresti, incepand de la ora 19.00.

Spectacolul va dura aproximativ 90 de minute si va exemplifica din plin arta flamenco, constand atat din dans, cat si din acompaniament de chitara si voce conform stilului original practicat de Angel Munoz. Caracteristica esentiala a acestui spectacol de flamenco este data de faptul ca protagonistul serii si sotia sa, Charo Espino, dar si restul dansatorilor, isi vor asuma anumite miscari pe scena, prin care sentimentele si starile emotionale provenite din experienta personala de viata vor fi transpuse in performanta scenica.

Spectatorii vor avea posibilitatea de a vedea in acest spectacol adevaratul dans flamenco si de a asculta muzica de acompaniament, total diferite de ce se practica la petrecerile populare spaniole sau, mai nou, in discoteci si cluburi. Acest spectacol il va duce pe cel din sala la o emotie profunda, mai ales tinand cont si de similitudinile care exista intre cultura, arta si spiritul romanesc si cel iberic, iar sangele latin al publicului din Bucuresti va face mai usoara perceptia artei Flamenco.

Biletele vor fi puse in vanzare pe 14 noiembrie la casa de bilete a Salii Palatului, publicul din tara putand sa faca rezervari la numarul de telefon (021) 3273615. Pretul biletelor va fi intre 40 RON si 150 RON, informeaza organizatorii spectacolului, compania Events.

 
Voltaj premiantii romani de la MTVPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 04 November 2005

Ceremonia de decernare a premiilor Europe Music Awards 2005, desfasurata aseara la Lisabona a acordat un premiu si pentru cea mai buna piesa romaneasca, celebrei trupe Voltaj, pentru piesa Pata pe tine.

Alaturi de Voltaj au mai fost nominalizati la categoria Best Romania Act Parazitii, Morandi, DJ Project si Akcent, insa fanii au decis in favoarea baietilor de la Voltaj.

Trupele romanesti s-au aflat la Lisabona alaturi de creme de la creme a muzicii momentului, intr-un show care a ridicat sala in picioare.

Ascultatorii MTV au acordat aseara premii celor mai iubiti artisti internationali si celor mai bune melodii aparute de-a lungul acestui an. Spre deosebire de alti ani in care mai multe premii reveneau unui singur nominalizat, anul acesta numai rockerii de la Green Day si-au adjudecat doua premii: Best Album, pentru America Idiot si Best Rock. Best Song a fost desemnat Speed of Sound al celor de la Coldplay. Premiul pentru cel mai bun Pop a revenit celor de la Black Eyed Peas, Best R&B Aliciei Keys, Best Hip-Hop lui Snoop Dogg, iar Best Alternative celor de la Sistem of a Down. Cel mai bun debut al anului a fost desemnat de catre fani cel al lui James Blunt, cu hit-ul sau Beautiful, cea mai buna interpreta a fost aleasa Shakira, la categoria Best Male, fanii MTV au votat pentru Robbie Williams, in tmp ce premiul pentru cea mai buna trupa a revenit celor de la Gorillaz. Premiul Free Your Mind a fost acordat anul acesta lui Bob Geldof.

 
Agonie si extaz - bilantul unei noi seri in UEFA pentru romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :568
Friday, 04 November 2005

Rapidul a debutat aseara, la Bucuresti, cu dreptul in grupele Cupei UEFA, trecand cu scorul de 2-0 de francezii de la Rennes, antrenati de Ladislau Boloni.

Au inscris pentru giulesteni Daniel Niculae, in minutul 43, si Mugurel Buga, in minutul 67. Scorul favorabil le-a dat giulestenilor speranta intr-o evolutie in primavara europeana, desi lucrurile sunt departe de a fi stabilite in grupa G. Rapidul lui Razvan Lucescu mai are de infruntat echipa lui Lucescu senior, Sahtior Donetsk, dar si pe Stuttgart si PAOK.

Steaua nu a reusit, asa cum promiteau elevii lui Protasov si oficialii din Ghencea, sa inscrie in fata genovezilor de la Sampdoria, dar au castigat un punct important in deplasare, partida ramanand pana la final scor alb 0-0. Ros-albastrii au fost la un pas de victorie, insa ratarea din minutul 83 a lui Victoras Iacob a facut ca scorul de pe tabela sa ramana neschimbat, in ciuda determinarii stelistilor si a numeroaselor ocazii pe care le-au avut. Oficialii formatiei din Ghencea s-au aratat multumiti, totusi, la finele partidei. "Avem sanse reale de a merge mai departe crede Mihai Stoica. La randul sau, patronul stelist Gigi Becali isi pune echipa mai presus decat AC Milan, fiind convins ca emotiile au trecut si ca suntem deja calificati.

Nici Dinamo n-a reusit sa isi tina promisiunea facuta la Bucuresti, inainte de plecarea catre Sofia, aceea de a-i invinge pe cei de la Levski. Fotbalistii din Stefan cel Mare au pierdut aseara in prelungiri, cu scorul de 1-0. In minutul 93 Emil Angelov a reusit sa inscrie pentru alb-rosii taind parca din aripile dinamovistilor. Desi tehnicianul lui Dinamo, Ioan Andone a declarat ca echipa sa poate castiga cu TSKA Moscova, daca va reusi sa treaca de perioada nefasta in care se afla, dinamovistul a recunoscut ca sansele lui Dinamo de a se califica sunt minime dupa acest esec.

 
Nadia Comaneci un destin de campionPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :590
Friday, 04 November 2005

Nadia Comaneci va face sambata, 5 noiembrie, la TVR 2 "marturisiri complete" in emisiunea "Destin de Campion" realizata de Cristian Topescu si Monica Bucur si difuzata de la ora 16:00.

Echipa TVR 2 a decis ca in acest interviu din 5 noiembrie sa fie invitata Nadia Comaneci, nu numai pentru ca ea este marea noastra campioana, dar si pentru a marca ziua de nastere a Nadiei, ce va fi sarbatorita exact peste o saptamana, sambata 12 noiembrie.

Asadar, in dialogul sau cu Cristian Topescu, Nadia Comaneci va face "marturisiri complete" despre viata si cariera sa, despre performante, familie, cariera si viata actuala.

Pe parcursul a aproape de 50 de minute de interviu, Nadia va raspunde pe larg intrebarilor interlocutorului sau, aducand telespectatorilor amanunte inedite nu numai despre careira sa sportiva de la inceputuri si pana la retragerea din competitiile internationale, ci si despre unele aspecte putin cunoscute din viata sa personala.

Marturisirile Nadiei nu vor ocoli familia sau activitatea actuala, inclusiv implicarea sa in multiple actiuni caritabile. Telespectatorii care vor urmari emisiunea "Destin de Campion" vor putea afla, in exclusivitate, care sunt aceste actiuni si care dintre ele este cea mai importanta pentru Nadia Comaneci.

 
Atac la romanii din Timoc al lui Zoran Popovic, insarcinatul cu afaceri sarb la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :604
Friday, 04 November 2005

Romanian Global News a intrat in posesia unei informatii, confirmata ulterior, sub protectia anonimatului de un membru al ambasadei Moldovei la Bucuresti ca in data de 12 octombrie a.c., insarcinatul cu afaceri al ambasadei Serbiei-Muntenegru la Bucuresti a cerut sa fie primit de ambasadorul Chisinaului la Bucuresti, Victor Zlacevski, pentru ca sa initieze un schimb de pareri diplomatice pe marginea unei recente interventii in cadrul sedintei Plenare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a d-lui Vlad Cubreacov, deputat in parlamentul republicii Moldova.

Ce il durea pe diplomatul sarb era ceea ce Romanian Global News a prezentat deja la timpul respectiv, si anume un proiect de rezolutie initiat de Vlad Cubreacob si semnat de 14 europarlamentari din 10 state, in care Serbia-Muntenegru era foarte serios atentionata asupra modului in care trateaza minoritatea romana din Timoc, cei 14 cerand o monitorizare foarte atenta a statului sarb, pe aceasta problema. Demonstrand inca puternice accente miloseviste diplomatia de la Belgrad si-a asmutit oamenii asupra initiatorului proiectului de rezolutie si probabil asupra semnatarilor. In cadrul discutiei purtate cu ambasadorul moldovean, Zoran Popovic se declara surprins de prelegerea europarlamentarului Vlad Cubreacov in care acesta a evocat incalcarea drepturilor minoritatii romane din Serbia-Muntenegru. Popovic a subliniat ca problema minoritatilor nationale este pe agenda de lucru a Guvernelor Romaniei si Serbiei-Muntenegru, exprimand, insa, nedumerirea ca acest subiect a devenit o preocupare a unui reprezentant al Republicii Moldova la APCE

Este evident ca iritarea lui Popovic vine de la faptul ca in ecuatia diplomatica Bucuresti-Belgrad controlata de complicitati economice si de grupuri de interese ce tin sub oboroc problema romanilor din Timoc (vezi vizita secretarului de stat Gheorghiu in Timoc), a intervenit un element incontrolabil care nu mai este sensibil la cantitatile de sare (si mai ales la comisioane) pe care Romania le exporta in Serbia si nici la relatiile de frateasca prietenie romano-sarba de care, asa cum a demonstrat-o si sondajul de opinie realizat de Gallup-IPP, nu le mai pasa decat la 1% dintre romani.

Daca ceva trebuia sa-l preocupe pe Popovic era tocmai perceptia pe care romanii o au asupra Serbiei data tocmai de tratamentul agresiv si discriminatoriu la care sunt supusi romanii din Timoc. Ori tratamentul ideal intr-un astfel de caz este tratarea problemei si nu atacarea celor care o scot in evidenta. Asa se procedeaza in Europa, dar se pare ca diplomatul sarb a ramas in era lui Milosevici asa cum multi diplomati romani au ramas in epoca lui Ceausescu.

Cu un tupeu securist iesit din comun si uitand ca misiunea sa la Bucuresti este aceea de a dezvolta relatiile romano-sarbe (intelegand aici cele doua natiuni si nu relatiile dintre mafiile diplomatice romano-sarbe) si nu de a le mina prin gesturi neprietenoase, Popovic a insistat si s-a apucat sa ameninte ca demersuri ca ale lui Cubreacov ar putea provoca o mare nemultumire la Belgrad si ca va avea consultari in aceasta chestiune si cu alti diplomati, inclusiv romani. Probabil se referea la unii diplomati romani care au depus eforturi uriase pentru a da in cap asociatiilor romanesti din Timoc. Va fi cam greu sa-i reuneasca pe toti pentru ca unii sunt la Belgrad, iar altii in subteranele diplomatiei de la Bucuresti.

Este de asemenea de remarcat ca demersurile diplomatului sarb l-a facut sa chihoteasca de bucurie pe abasadorul moldovean la Bucuresti care, din informatia primita, a turnat gaz peste foc in loc sa-si apere deputatul si sa se arate indignat de tupeul insarcinatului cu afaceri sarb. Ambasadorul moldovean Zlacevski si-a exprimat nedumerirea fata de interventia europarlamentarului Vlad Cubreacov si a oferit diplomatului sarb unele detalii privind experienta parlamentara a lui Cubreacov, apoi constiincios axei pan-slave a promis ca problema respectiva va fi adusa la cunostinta factorilor de decizie, in timp util.

Cu astfel de diplomati este putin probabil ca Serbia si Moldova sa intre curand in Europa si mai ales sa-si imbunatateasca relatiile cu Romania si cu romanii. Cei doi ca si multi complici de-ai lor de la Bucuresti ar trebui sa fie trimisi la pensie asa cum au fost trimise la pensie regimurile si sistemul care i-a format. Atat Belgradul, cat si Chisinaul ar da dovada de intelepciune si ar da un semnal pozitiv de deschidere catre valorile europene retragand pe cei doi de la post de la Bucuresti. Poate se regasesc amandoi intr-o capitala a CSI

 
Ce nu stie Putin?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :676
Friday, 04 November 2005

Ca sa raspundem la intrebarea din titlu trebuie, mai intai, sa aflam ce stie Vladimir Voronin. De ce? Pentru ca doar el stie ca Putin e un nestiutor. Presedintele Republicii Moldova este bine informat. Ca si oricare alt conducator de stat, el stie foarte mult, lucru pe care ni l-a demonstrat o data in plus la finele saptamanii trecute.

Ce stie Voronin? Voronin stie, bunaoara, ca Moscova ofera scut politic regimului de la Tiraspol. Ca Transnistria este condusa de Rusia. Ca Smirnov i-a furnizat lui Saddam Hussein nu numai arme, ci si sofisticate tehnologii militare. Mai mult decat atat. Voronin stie ca toate aceste fapte trebuie aduse la cunostinta opiniei publice de la noi si din strainatate, ceea ce a si facut recent. Cu tupeu si fara echivocuri. Bravo! Numai ca seful statului mai stie ceva. Un lucru de-a dreptul uimitor. El sustine ca Putin adesea idee n-are ce se petrece in Transnistria. Voronin regreta ca omologul sau rus nu a fost demult in Republica Moldova. Presedintele moldovean considera ca daca ar veni la Chisinau, liderul de la Kremlin ar afla mai multe decat stie acum. Ei si? Nu cumva Voronin crede ca, in cazul in care Putin ar fi mai bine informat decat este, situatia de pe malul stang s-ar schimba in bine? Stie asta cu exactitate liderul de la Chisinau? Sau doar i se pare? Pentru ca Voronin nu ne-a lamurit, totusi, ce anume nu stie Putin, haideti sa facem un exercitiu de logica ca sa ne dumerim pana la urma si noi daca e in stare sau nu presedintele rus sa depaseasca handicapul ce i se imputa. Adica necunoasterea adevarului despre regiunea rebela.

Liderul de la Kremlin este mai prost informat decat omologul sau de la Chisinau?
Nu este la curent liderul de la Kremlin cu faptul ca anume tara sa conduce Transnistria? Ca stabii separatisti, vorba lui Voronin, sunt agenti ai Serviciului Federal de Securitate? Ca Moscova a vrut sa deschida in stanga Nistrului o baza militara pe o perioada de 20 de ani? Ca transnistrenilor li se acorda cetatenie ruseasca fara sa plateasca vreo taxa? Ca Banca Centrala a tarii sale a deschis in Elvetia conturi unor banci de la Tiraspol, care nu sunt recunoscute de legislatia moldoveneasca? Ca in autoproclamata regiune nistreana se spala anual circa doua miliarde de dolari? E la mintea oricui ca Putin le stie pe toate. El este capul unei puteri mari si orgolioase si tocmai de aceea nu are cum sa fie mai prost informat decat Voronin.

Dar sa admitem, totusi, ca presedintelui rus ii scapa ceva. Ca in unele situatii, din varii motive, Putin este dezinformat sau de consilierii sai, sau de propriile servicii secrete. Ce ar rezulta de aici? Ca politica Rusiei fata de Transnistria este viciata de absenta unor informatii corecte? Nu ne amuzati, domnule presedinte Voronin. Nu ni-l prezentati pe Putin drept o biata victima a dezinformarii, pentru ca el nu merita asta. N-ar trebui sa ne consolam cu ideea pe cat de desantata, pe atat de falsa, potrivit careia tarul rus n-ar fi atat de rau daca nu ar fi asmutit de anturajul sau impotriva Republicii Moldova.

Putin e suficient de informat ca sa avem motive serioase sa ne temem de el. Liderul de la Kremlin stie si ce se intampla in Transnistria, si ce trebuie sa faca pentru a o mentine si de acum incolo sub controlul tarii sale. Si tocmai aceasta trebuie sa ne puna in garda. Sa ne oblige sa luam distanta de precautie. Sa ne mobilizam exemplar pentru a face ireversibila desprinderea Moldovei de pe orbita Kremlinului. Si, in definitiv, pentru a-i sili pe rusi pana la urma sa-si ia catrafusele si sa se retraga din stanga Nistrului.

Chibzuit, dar nu lingusitor

Rezumand, trebuie sa recunoastem, totusi, ca Putin, intr-adevar, nu stie ceva. El habar n-are ca, in principiu, a pierdut deja nu numai Basarabia, ci si regiunea rebela. Nu-i exclus sa banuiasca, totusi, ca e pe cale sa fie infrant. Nu vrea, insa, sa se impace cu acest gand. De aceea, doldora de informatii corecte, dar si de concluzii eronate, liderul de la Kremlin se cramponeaza incrancenat de malul stang al Nistrului. Numai ca si Voronin nu stie, se pare, ca intr-o lupta stransa, care pe care, precum e cea ce se da azi pentru Transnistria, trebuie sa fii corect, nu si complezent. Chibzuit, dar nu lingusitor.

Nu stim nici noi ce-i de capul guvernantilor de la Chisinau. Banuim, totusi, ca excesivul gest reverential facut lui Putin tradeaza faptul ca Voronin nu stie ca are in buzunar o victorie istorica. Moscova a pierdut, chit ca pana la capitularea ei oficiala e inca departe. Asa a fost infranta URSS cand a invadat Afganistanul, desi razboiul avea sa dureze inca aproape un deceniu.

Din punctul de vedere al perspectivei istorice, Chisinaul a invins. Atata doar ca a castigat datorita conjuncturii internationale favorabile, nu propriei abilitati politice. Datorita expansiunii occidentale spre rasarit si succesului Romaniei, care a reusit sa se integreze in structurile euroatlantice. Victoria ii pica acum Republicii Moldova ca o mana cereasca, lucru pe care trebuie sa-l pretuiasca. Asta, se pare, inca nu a realizat Vladimir Voronin. E o inconstienta prezidentiala extrem de periculoasa, pentru ca poate da peste cap un castig politic ca si obtinut.

(Editorial de Petru Bogatu, preluare din cotidianul basarabean Flux)

 
Pr. Boian Alexandrovici a sfintit Clopotnita din IsacovaPDF Print E-mail
Isacova, Timoc, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :568
Friday, 04 November 2005

Parintele Boian Alexandrovici, protopop iconom stavrofor, protopop al protopopiatului Dacia Ripenssis si paroh al bisericii romanesti din Malainita, a sfintit recent in satul Isacova, Ciupria, de pe Valea Timocului, clopotul din locul unde se va construi prima biserica ortodoxa romana.

Dupa sfintirea clopotnitei, in acelasi loc, a fost botezat Miroslav Nastase, iar ulterior acesta s-a si casatorit. Slujba religioasa a botezului si cea a casatoriei au fost tinute pentru prima oara in limba romana a localnicilor. La ceremonia sfintirii clopotnitei, a botezului si a casatoriei, a mai participat si ipodiaconul Iel Buobu Lui din Bigrenita, care a slujit alaturi de parintele Boian, anunta Federatia Romanilor din Serbia, FRS.

Evenimentul religios de la Isacova a mai beneficiat de prezenta membrilor FRS, Dusan Parvulovici, Sasa Iovanovici, Zavisa Jurj si, nu in ultimul rand, a lui Slavoliub Gatovici din Zaiecear.

 
In Ungaria, sustinerea presei minoritatilor este o datorie publicaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 04 November 2005

Ministerul Informaticii si Comunicatiilor (IHM) din Budapesta sprijina in acest an cu 22,5 milioane de forinti presa scrisa a minoritatilor din Ungaria.

Acest sprijin va contribui la dezvoltarea informationala si crearea paginilor de internet a revistelor nationalitatilor. Contractele de finantare au fost semnate la 25 octombrie, intr-un cadru festiv, de catre ministrul Kovacs Kalman si editorii publicatiilor de nationalitate. Evenimentul a avut loc la sediul din Budapesta al Autoguvernarii pe Tara a Germanilor din Ungaria, unde, cu aceasta ocazie, si-a tinut sedinta deschisa si Colegiul de Informatica al Nationalitatilor, forul care reprezinta minoritatile pe langa IHM, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

La propunerea Colegiului, in 2005, revistele saptamanale ale croatilor, germanilor, romanilor, slovacilor si vor primi cate 3 milioane de forinti, revista slovenilor 1,5 milioane, iar armenii, bulgarii, grecii, polonezii, rusinii si ucrainienii vor primi cate un milion de forinti pentru dezvoltarea sistemului informational din redactii. In cazul fiecarei minoritati s-a sprijinit doar o singura publicatie. In cadrul intalnirii, Kovacs Kalman a subliniat ca, dupa parerea lui, functionarea si sustinerea presei minoritatilor este o datorie publica, si aceasta trebuie sa fie finantata de la buget. Ministrul informaticii a numit internetul ca fiind cel mai important instrument in intarirea legaturilor dintre comunitatile minoritare, precum si intre aceste comunitati si tara lor mama. A amintit si despre acea declaratie comuna romano-maghiara, care s-a semnat cu ocazia sedintei comune de guvern de la Bucuresti, si care include si minoritatile romana si maghiara din cele doua tari. La cererea reprezentantilor minoritatilor, ministrul informaticii a promis ca se vor cauta solutii pentru crearea unui server comun al nationalitatilor, care sa cuprinda la un loc valorile culturale ale minoritatilor din Ungaria.

Presedintii minoritatilor, care au participat la sedinta Colegiului de Informatica, au apreciat unanim proiectele de sprijinire ale IHM, deoarece prin acestea, cu 2 ani in urma, 1000 de autoguvernari locale minoritare au beneficiat de seturi de calculatoare, iar anul trecut au primit un astfel de sprijin autoguvernarile pe tara. Participantii la sedinta au cerut ministrului Kovacs Kalman sa insiste pe langa guvern ca sa se realizeze si cu alte tari, la fel ca si cu Romania, programe comune, care ar stimula dezvoltarile informationale.

Colegiul de Informatica al Nationalitatilor va apela in viitor pentru obtinerea unui ajutor financiar din partea IHM si pentru dezvoltarea redactiilor de radio si tv ale nationalitatilor.

 
Problema romanilor din Serbia, discutata la Bor de FRSPDF Print E-mail
Bor, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :512
Friday, 04 November 2005

Presedintia Federatiei Rumanilor din Serbia, s-a intalnit recent, in cancelaria Asociatiei pentru Cultura Rumanilor din Serbia de Nord-Est - Ariadnae Filum din Bor, pentru a lua in discutie probleme importante si de actualitate, intr-un moment in care se doreste rezolvarea problemei nationale a romanilor din Serbia.

La eveniment au participat copresedintii Federatiei Romanilor din Serbia, Predrag Balasevici din Bor, Iovan Peichici din Negotin si Dragomir Draghici din Bor, secretarul FRS, Dusan Parvulovici din Negotin, gazda acestei intruniri, Zavisa Jurj (Ariadnae Filum) din Bor si membrul FRS, Vlaico Georgevici din Negotin, se arata intr-un comunicat de presa emis de Federatie.

Problemele dezbatute la sedinta ampla a presedintiei FRS au vizat comunicarea cu imprejurimile, problema terminologiei in ceea ce priveste sinonimia cuvantului vlah si roman, standardizarea problemelor nationale, problemele bisericesti, propunerea Rezolutiei Consiliului Europei si Consiliului National al Romanilor.

 
Intalnire de lucru pentru membrii din Negotin Federatiei Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Negotin, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :469
Friday, 04 November 2005

Membrii din Negotin ai Federatiei Romanilor din Serbia, s-au intrunit vineri, 21 octombrie, in incita sediului lor, in cadrul unei intruniri in care si-au propus sa isi amplifice activitatea asociatiei.

La intalnire au participat parintele Boian Alexandrovici, Iovan Peichici, Draghisa Davidovici, dr Vlaico Georgevici, Dusan David Davidovici si Dusan Parvulovici, informeaza un comunicat emis de FRS. In cadrul intrunirii de la Negotin au fost propuse cateva directii importante de activitate si organizare, printre care marirea organizatiei FRS prin intermediul inscrierilor de membrii si eliberarea de carnete de membru, deschiderea de Consilii ale FRS in toate municipiile unde traiesc romanii, imputernicerea confidentului, care coordoneza Consiliul local al FRS, consiliilor sa li se asigure spatii de activitate, unde se pot intruni toti cei interesati, precum si celelalte organizatii romanesti (politice sau neguvernamentale) locale, care fac parte din FRS, intrarea in contact cu romanii din diaspora si dupa posibilitati deschiderea de Consilii in tarile unde locuiesc temporar sau permanent romanii din estul Serbiei. Totodata, s-a mai discutat si depre asigurarea de semnaturi pentru cel putin trei electori, pentru Parlamentul Electoral al Rumanilor si trei candidati pentru Consiliul National al Rumanilor, ajutor in organizarea politica a romanilor, propunerea lui Vlaico Georgevici in calitate de confident al Cancelariei din Negotin a FRS si amplificarea activitatii activistilor FRS din Negotin in protejarea Bisericii romanesti din Malainita si a preotului Boian Alexandrovici.

Intrunirea s-a terminat prin decizia de a se preda propunerile organelor Federatiei Rumanilor din Sarbie pentru a pronunta in vederea acestora, anunta FRS.

 
Jurnalistii basarabeni la final de stagiu in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 04 November 2005

14 jurnalistii de la ziarele locale si nationale din Basarabia, membre ale Asociatiei Presei Independente (API), se afla, in perioada 30 octombrie 5 noiembrie, la stagii profesionale la unele publicatii locale si regionale din judetele Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Suceava, Braila, Botosani, Galati si Prahova, din Romania.

Acest stagiu este o componenta a proiectului Colaborare transfrontaliera moldo-romana a jurnalistilor din presa locala, in cadrul caruia API isi propune sa dezvolte abilitatile profesionale ale jurnalistilor prin intermediul schimbului de experienta si a colaborarii bilaterale, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei. Stagiul in Romania se va incheia sambata, 5 noiembrie, punand punct unei perioade in care jurnalistii de dincolo de Prut s-au documentat, in redactiile romanesti, in legatura cu organizarea muncii aici, au scris si au publicat articole pentru publicatiile din dreapta Prutului.

Reamintimca in perioada 24-30 octombrie, 12 jurnalisti din Romania s-au aflat in vizite de studiu in Basarabia In urma acestor vizite, s-au format cateva echipe de creatie mixte moldo-romane de ziaristi din presa locala care si-au propus sa realizeze articole de interes comun pentru cititorii de pe ambele maluri ale Prutului.

In ianuarie-februarie 2006, in cadrul aceluiasi proiect, API va mai organiza un schimb de jurnalisti din presa locala din Republica Moldova si Romania si un seminar cu genericul Investigatiile la nivel local, la care vor participa jurnalisti de pe ambele maluri ale Prutului.

 
Privatizarea la moldoveniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :575
Friday, 04 November 2005

Porosenko: pacificator si mediator sau simplu profitor in ape tulburi?

Asociatia transnistreana Pro Europa a organizat, la 27 octombrie curent, in incinta agentiei Infotag, o conferinta de presa, in cadrul careia a facut publica propria viziune asupra solutionarii conflictului din raioanele din stanga Nistrului. Aceasta presupune realizarea celor 3D, a democratizarii, demilitarizarii si decriminalizarii regiunii, adica, prin intermediul instituirii unui comisariat suprem al ONU in Republica Moldova in problema Transnistriei.Cu prilejul respectiv, mass-media le-a fost remis textul unei declaratii, in care sunt abordate si o serie de alte aspecte, legate de subiectul in cauza. Astfel, in declaratie se spune, printre altele: Un pericol mare pentru Republica Moldova continua sa parvina din partea unui om, care pana nu demult ocupa postul de secretar al Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala al Ucrainei (CASNU), pe nume Piotr Porosenko. Amintim, ca presedintele asociatiei nominalizate, Boris Asarov, a facut si anterior afirmatii similare, inclusiv la Kiev, la sfarsitul verii acestui an, dupa care, la 8 septembrie, secretarul CASNU a fost demis din functie.

Cat ne priveste, am abordat in repetate randuri aceasta tema, publicatia noastra inserand un paginile sale un intreg serial. Dezvaluirile, la care s-a dedat Asociatia transnistreana Pro Europa, vin sa intregeasca tabloul, desenat de noi pana acuma, presupusul imperiu economic, construit de Porosenko pe ambele maluri moldovenesti ale Nistrului, capatand astfel contururi din ce in ce mai clare.

Proprietati la Bender si Tiraspol

Asadar, potrivit lui Boris Asarov, cu toate ca in prezent Porosenko nu ocupa nici un post in structurile de stat ale Ucrainei, nu mai este deputat in Rada Suprema, in privinta lui fiind intentate mai multe dosare penale, acesta continua sa exercite o influenta puternica si exclusiv negativa asupra situatiei din Republica Moldova. Porosenko are interese mari la cateva intreprinderi, aflate pe teritoriul zonei transnistrene. Partenerul omului de afaceri in Transnistria si reprezentantul intereselor acestuia in regiunea Odesa este fostul colaborator al m.a.i.-ului de la Tiraspol, in rangul de capitan, cetateanul Republicii Moldova, originar din or.Bender si fost coleg de clasa al lui Porosenko, Serghei Volosin, concediat pentru pricinuire de leziuni corporale subordonatului. P. Porosenko si S Volosin. detin actiuni ale uzinei Moldavkabel, fabricii de extragere a uleiului din Bender, combinatului de piine din Bender, fabricii de bere, ale fabricilor Tighina si Floare.
Avand afaceri comune, Piotr Porosenko se afla in relatii apropiate cu pozitionarul Transnistriei (polojenet, argou rusesc al lumii interlope n.r.), Serghei Moseiz, victima unui atentat, ce s-a produs dupa ocuparea de catre Porosenko a postului de secretar al CASNU, in martie 2005, in rezultatul caruia Moseiz. a decedat impreuna cu soferul si garda de corp.
Porosenko mentine in or.Bender relatii criminale cu un oarecare Kura, pentru statiile de alimentare ale caruia de un timp indelungat furnizeaza din regiunea Odesa combustibil si lubrifianti. In or.Tiraspol, Piotr Porosenko are actiuni la uzina Elektromas, unde este bine pusa la punct inclusiv producerea ilegala a diferitor sisteme de armament. Interesele de afaceri in Republica Moldova au adus la conjugarea, de catre Porosenko, a acestora, cu interesul de participare la elaborarea planului privind reglementarea conflictului transnistrean, cunoscut ca planul lui Iuscenko, in realitate fiind vorba despre planul FSB-Porosenko (este vorba despre Serviciul federal de securitate al Rusiei n.a.).

Proprietatea cea mai cunoscuta in Republica Moldova, in posesiunea careia incearca sa intre Piotr Porosenko, este centrul comercial Gemeni. Dosarul Gemeni a devenit deja cunoscut in intreaga Europa si se afla la controlul sefului comisiei Consiliului Europei de monitorizare a Republicii Moldova, Josette Durrie. Facand presiuni asupra intereselor regimului criminal Smirnov-Antiufeev si paralizand programul Contrabanda-stop, pe care a incercat sa-l realizeze fostul prim-ministru al Ucrainei, Iulia Timosenko, Piotr Porosenko a legalizat contrabanda pe sectorul transnistrean al hotarului modo-ucrainean, ceea ce, de fapt, a recunoscut si reprezentantul Comisiei europene, Emma Udvin, si care fapt continua a fi ascuns pana la momentul actual., se arata in declaratie.

Semne de exclamare

In acelasi context, Boris Asarov a declarat: Asociatia noastra efectueaza o investigatie a activitatii tentaculelor acestui clan criminal transnational in Republica Moldova, inclusiv in ce priveste imixtiunea ilegala permanenta in actiunile organelor afacerilor interne, Procuraturii Generale si sistemului judiciar, in scopul acapararii fortate si ilegale a SA Gemeni. Nu mai este un secret pentru public faptul tratarii cinice a administratorului centrului comercial, Ilie Rotaru, de catre reprezentantii structurilor, care au menirea sa combata criminalitatea si coruptia, dar care, facandu-i pe chef lui Porosenko, se indeletnicesc cu fabricarea dosarelor in cele mai proaste traditii post-sovietice. Mai mult ca atat, reprezentantul intereselor de afaceri criminale ale lui Porosenko, V. Ciofu, arestat pentru santaj si estorcare, a fost eliberat, iar documentele din dosarul acestuia, probe ale infractiunilor, comise in trecut si care continua a fi comise de catre clanul criminal transnational Porosenko, sunt ilegal sechestrate de catre colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) si predate lui Porosenko.
Asociatia transnistreana Pro Europa cere de la organele de drept ale R. Moldova de a inceta imediat urmarirea lui Ilie Rotaru, care a fost comandata de catre Porosenko, si de a se ocupa de investigarea activitatii acestui clan criminal transnational.

Luand in consideratie acel fapt ca dosarul Porosenko are o legatura directa cu problema solutionarii juste a problemei transnistrene si o mare rezonanta internationala, Asociatia transnistreana Pro Europa comunica publicului ca toate datele privind activitatea clanului criminal transnational Porosenko si complicilor acestuia in Republica Moldova, se transmit cu regularitate sefului grupului de monitorizare al Consiliului Europei in Republica Moldova, Josette Durrie. Daca functionarii care il favorizeaza pe Porosenko, nu vor inceta sa execute ordinele ilegale ale acestuia, vor prelungi astfel termenul aflarii Republicii Moldova sub monitorizarea UE si vor face imposibila ridicarea monitorizarii in termenele scontate de conducerea si societatea tarii noastre., a mai spus Asarov.

Asociatia transnistreana Pro Europa dispune de informatii cu privire la intentia lui P Porosenko de a lichida martorii activitatii sale criminale in Republica Moldova, in legatura cu care fapt se adreseaza procurorului general al Ucrainei, de a aplica fata de Porosenko Piotr Alexeevici, ca masura de reprimare, arestul. Facem apel la reprezentantii corpului de deputati al Radei Supreme a Ucrainei, de a sustine aceasta propunere, intrucat probabilitatea comiterii crimelor din partea Porosenko este inalta si neintreprinderea masurilor de rigoare din partea pocuraturii generale a Ucrainei, dupa aceasta adresare oficiala, plaseaza, de fapt, institutia in cauza in ipostaza de eventual complice, se mentionaza la finele compartimentului respectiv din declaratie.

(Preluare din cotidianul Flux)

 
Zboruri etnice pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :429
Friday, 04 November 2005

Zoborurile etnice pentru imigrantii care pleaca, in week-end-uri, din Torino catre Romania, Moldova sau catre Magreb incep sa devina din ce in ce mai mult o varianta preferata de deplasare, mai ales in conditiile in care pretul unui bilet pentru transportul cu masina nu difera prea mult de cel al unui voiaj aerian.

Se pare ca cele mai multe dintre companiile aeriene au inceput sa acorde tot mai multa atentie fenomenului imigratiei, realizand probabil ca este o afacere profitabila. Unele initiative in acest sens sunt operative, altele sunt promisiuni, iar unele sunt deocamdata in faza de concepere, scrie publicatia italiana La Stampa. Primul zbor etnic a fost catre Timisoara, si este operativ de aproximativ un an. Acest zbor este folosit, totodata, si de catre multi oameni de afaceri piemontezi care au afaceri in Romania.

Zborurile catre Romania au avut un asemenea succes incat compania Carpatair, una dintre cele care opereaza zboruri Italia-Romania, a trebuit, la un moment dat sa programeze si o a doua cursa, care sa plece la cinci minute dupa prima si sa organizeze zboruri directe si catre Bacau, pentru a face fata numarului mare de cereri venite din partea imigrantilor romani. Se stie deja ca in Torino sunt aproximativ 20.000 de romani care provin din Bacau rezidenti in Italia.

Exista, insa, si o serie de proiecte care sunt destinate unei eficientizari a transportului imigrantilor romani din Italia catre tara de origine. Astfel, compania romana BlueAir a anuntat ca intentioneaza sa inaugureze o linie direct catre Bucuresti. Nu se cunosc insa orarele dupa care va functiona aceasta cursa, sau zilele, dar se pare ca va fi un zbor bisaptamanal, care va fi inaugurat incepand din primavara. Compania low-cost BlueAir foloseste aparate de zbor Boeing 737, si transporta un numar mare de pasageri la costuri reduse. Compania zboara deja de la Bergamo si Ciampino catre Romania. Tot la capitolul proiecte se poate trece si initiativa Air Moldova care studiaza de mult timp posibilitatea organizarii unor zboruri saptamanale spre Chisinau.

 
Consiliere pentru imigranti la BolognaPDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 04 November 2005

Un nou centru pentru cetatenii straini din Bologna s-a deschis recent in aceasta regiune.

Centrul de informare si consiliere functioneaza o zi pe saptamana, sambata dimineata, intre orele 9.30 si 12.30, si isi propune sa ofere consiliere si asistenta legala pentru populatia imigranta. Centrul Civic din Cartierul Savena, este gestionat de Forumul Metropolitan al asociatiilor cetatenilor non-comunitari din Bologna si din provincie, in colaborare cu Cartierul.

Consilierea pe care o ofera Centrul este gratuita, iar asistenta legala isi propune sa ii sprijine pe imigrantii din Bologna in obtinerea actelor necesare, a permiselor de sedere, in reintregirile familiale, cererile de acordare a cetateniei, problema minorilor, expulzari, probleme de natura civila sau penala. Deschiderea acestui centru in cartierul Savena nu este o masura intamplatoare, ci se datoareaza tocmai faptului ca aceasta zona din Bologna este una dintre cele in care se concentreaza cel mai mare numar de cetateni straini, la fel ca si cartierul San Donato, pentru care exista, de asemenea, un astfel de proiect. Centrul ofera informatii in legatura cu toate normele in materie de imigratie, precum si in legatura cu diferite aspecte privitoare la viata unei familii straine in Italia: sanatate, scoala, formare, asociatii, precizeaza purtatorul de cuvant al Forumului metropolitan, Roland Jace, citat de publicatia italiana Il Passaporto.

Dupa o perioada de cinci luni de la deschiderea portilor acestui nou centru destinat imigratiei, se va face un bilant de activitate, care va arata daca este nevoie ca aceasta inititiva sa fie regandita sau nu. Deocamdata important este sa incepem a mai adaugat Jace.

 
Cartile romanesti se gasesc si la Biblioteca din QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :421
Friday, 04 November 2005

Romanii care locuiesc in Quebec si carora le este dor sa citeasca o carte in limba romana au la dispozitie Marea Biblioteca a Quebecului, o instituitie nou infiintata, prin fuzionarea dintre Biblioteca Nationala a Quebecului si Marea Biblioteca din Montreal.

Conditia de a avea acces la gama de carti in limba romana exsitenta aici este ca cititorul sa isi faca o legitimatie de utilizator, informeaza publicatia Pagini Romanesti. Cartile romanesti se afla la etajul al doilea, la sectiunea de imprumut pentru adulti, fiind expuse in cadrul Colectiei multilingvistice, care se adreseaza cu precadere minoritatilor etnice din provincia Quebec. Colectia respectiva contine peste 20.000 de documente la sectiunea pentru adulti si in jur de 4000 la sectiunea pentru copii, tiparite in limbi ca germana, spaniola, italiana, portugheza, chineza, rusa, romana, creola haitiana sau araba.

Cartile in limba romana ocupa in cadrul acestei colectii doua randuri intregi, printre care se pot gasi cu usurinta nume mari ale literaturii si criticii literare romanesti, traduceri din literatura universala, enciclopedii sau dictionare. Istoria literaturii romane de la origini pana in prezent de George Calinescu, Dictionarul de arta contemporana de Constantin Prut, editia integrala a Operelor lui Eminescu, aparuta la Editura Gunivas din Chisinau, Dacia preistorica, de Nicolae Densusianu, Mic dictionar enciclopedic, Istoria Bucurescilor, de G. Ionescu Gion, Convorbiri cu regele Mihai al Romaniei, de Mircea Ciobanu, Dictionar de mitologie greaca si romana, de Anna Ferrari, Religia dacilor, de Dan Olteanu, Studii de literatura, de Tudor Vianu, Calitatea de martor, de Anei Blandiana, Povestile si Amintiri din copilarie de Ion Creanga sunt doar cateva exemple de carti in limba romana care se pot gasi la biblioteca canadiana. Si la sectiunea de imprumut pentru copii, Espace Jeunes, exista doua standuri de carte tiparita in limba romana.

Totodata, in cadrul sectiunii de istorie pot fi consultate unele volume de Istorie a Romaniei, iar printre metodele de invatare a limbilor straine se numara si cursul Le Roumain sans peine (un volum si 4 CD-uri), de Vincent Ilutiu si Limba romana (Romanian), volum semnat de Dennis Deletant si Yvonne Alexandrescu. La sectiunea de inregistrari video se afla si o caseta despre Revolutia din decembrie 1989, continand interviuri cu Ion Caramitru, Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu si procesul sotilor Ceausescu.

Marea Biblioteca a Quebecului si-a deschis portile la 30 aprilie 2005, intr-un nou edificiu situat pe bulevardul Maisonneuve (statia de metrou Berri UQAM). Orarul este intre orele 10:00 - 22:00, in timpul saptamanii si 10:00 - 17:00 in week-end.

 
Romanii din Baden si-au infiintat propriul clubPDF Print E-mail
Baden, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :313
Friday, 04 November 2005

Romanii din Elvetia au infiintat in aceasta toamna Clubul Roman Baden, organizatie care isi propune sa faca cunoscute valorile si cultura romaneasca.

Clubul a luat fiinta pe 11 septembrie, dar prima sedinta oficiala in care se va prezenta romanilor din zona va avea loc sambata, 3 decembrie, la ora 17:30, in Aula din Oberstufenschulzentrum, Landschreiberstr. 1, 5415 Nussbaumen Baden, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Cu aceasta ocazie, Clubul Roman Baden va prezenta scopul si activitatile programate in anul 2006, cu speranta ca participarea romaneasca la prima intrunire sa se constituie intr-un imbold pentru realizarea ideilor si proiectelor clubului. Presedintele clubului este Alexander Vaida, Ana-Narcisa Popescu este vicepresedinte, Luciana Cristea ocupa functia de casier, Cristian Matei este secretar, Claudiu Cristea este si el membru, iar revizorrul clubului este Valentin Zamfirescu.

In cadrul acestei festivitati va avea loc un concert de muzica clasica si o expozitie cu opere create de artisti romani. Seara se va incheia cu un bufet de la care nu vor lipsi muzica si voia buna. Persoanele care doresc sa participe la bufetul serii sunt rugate sa o contacteze telefonic pe doamna Ana Narcisa Popescu, dupa orele 18:00, la numarul 056 282 52 83.

 
Bal de binefacere la gradinita din BedeuPDF Print E-mail
Bedeu, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :353
Friday, 04 November 2005

Conducerea gradinitei din Bedeu organizeaza in aceasta sambata un program de divertisment.

In seara de 5 noiembrie, la casa de cultura se va desfasura balul traditional de binefacere. In cadrul programului cultural-folcloric, copiii gradinitei vor prezenta cantece si poezii, dupa care vor evolua pe scena Echipa de Pastrare a Traditiilor Gheorghe Nistor din Micherechi. In program mai este inclusa o cina, tombola si bal pana-n zori, transmite corespondetnul Romanian Global News.

 
O alta intalnire pentru romanii din AmsterdamPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :365
Friday, 04 November 2005

O noua intalnire a romanilor din Amsterdam se va organiza la mijlocul lunii noiembrie in acest oras olandez, intrunirea fiind preconizata sa aiba loc sambata, 19 noiembrie, la ora 20:00.

Comunitatea de romani din Olanda se va intalni ca de obicei la Durty Nelly's Irish Pub, aflat la adresa Warmoessstraat nr. 115-117, Amsterdam, informeaza portalul romanilor din Olanda. Localul va gazdui petrecerea romanilor pana la primele ore ale diminetii, respectiv pana la ora 02:00.

 
Sabina Cimpeanu le multumeste romanilor care au ajutat-oPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Friday, 04 November 2005

{mosimage}Sabina Ioana Cimpeanu a revenit, in sfarsit, acasa pe 24 octombrie, dupa ce a fost operata de cancer la ficat in Scotia, starea sa de sanatate fiind in prezent buna.

{mosimage}Prin intermediul parintilor sai, Cristina si Florentin Cimpeanu, pe site-ul personal a fetitei, http://sabinac.netfirms.com/ro.htm, a fost postat un mesaj de la Sabina, care le multumeste tuturor celor care au ajutat-o sa redevina un copil sanatos si frumos.

"Draga onorabile cititorule cu inima mare,

Iti scriu aceste randuri doar ca sa-ti spun "Multumesc!" pentru ca m-ai ajutat sa pun un zambet pe fata mea din nou.

Asa mica cum sunt, sunt atat de mandra sa-ti spun ca m-am descurcat de-a lungul unei operatii grele si pana acum totul este bine.

Mi-a fost indepartata jumatate de ficat impreuna cu bila, dar deja ficatul a inceput sa creasca la loc. Minunatii doctori chirurgi care m-au operat si minunatii oameni din spitalul Royal Hospital for Sick Children au avut grija de mine tot timpul. Dar nimic din acestea nu ar fi fost posibile daca tu, da tu cititorule, nu m-ai fi ajutat cu acea suma foarte mare care a trebuit platita.

Iti sunt atat de recunoscatoare ca ai participat la acest proces care a putut sa ma faca sa zambesc din nou.

Multe, multe multumiri inca odata si Dumnezeu sa-ti lumineze calea!"

In urma actiunii de intrajutorare pe care au efectuat-o romanii din tara si din diaspora, pentru Sabina Ioana Cimpeanu s-au strans 27. 231,17 de lire sterline, din care s-a achitat costul operatiei, 25.294, 40 de lire sterline, iar restul de 1.936,77 de lire sterline urmeaza sa fie folositi pentru cheltuielile post operatorii si vizitele la clinica din Edinburgh.

Informatii in plus despre Sabina se pot obtine de pe pagina ei de web sau prin intermediul parintilor, care pot fi gasiti la adresa de e-mail crisflo34@yahoo.com.

 
Valuri de Matase in concert la lansarea unei publicatii pentru imigrantiPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :301
Friday, 04 November 2005

In cadrul lansarii oficiale a publicatiei lunare Les immigrants de la Capitale, ce se va desfasura in Quebec in data de 17 noiembrie, duetul Valuri de Matase, va concerta din nou.

Flautista Terry Ellen Christophersen si chitaristul Mircea Trifan vor canta in fata unei audiente formate din jurnalisti, politicieni, oficialitati din partea primariei Quebecului si ministerului Imigratiei, oameni de afaceri, reprezentanti ai diferitelor asociatii de imigranti din Capitala, precum si parteneri ai noii publicatii si alti invitati.

Noua publicatie lunara de informatie si opinie, al carei editor este Mihai Claudiu Cristea, este editata exclusiv in limba franceza si se va adresa cititorilor de origine imigranta din regiunea capitalei nationale, dar si populatiei majoritare interesate de viata imigrantilor. Ea va fi distribuita gratuit intr-un tiraj lunar de 3.000 de exemplare. Les immigrants de la Capitale isi propune sa fie un jurnal prin care cititorul sa poata afla adevarata fata a imigratiei.

Cei doi artisti care compun grupul Valuri de Matase provin amandoi din imigratie, Terry Ellen Cristophersen fiind de origine norvegiana, nascuta in Statele Unite, iar Trifan din Romania. Lansarea si concertul sustinut de Valuri de Matase vor avea loc la Sala Desjardins a Patro Laval, din cartierul Saint Sauverur, din Quebec, de la ora 18.30, iar intrarea se va face pe baza de invitate nominala, se arata intr-un comunicat din partea grupului muzical.

 
Fanfara Ciocarlia nominalizata la premiile World Music Radio BBC3PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :348
Friday, 04 November 2005

Celebra Fanfara Ciocarlia de la Zece Prajini a fost nominalizata, anul acesta la categoria Europa a celebrelor premii World Music Radio BBC3, care se acorda in fiecare an celor mai buni interpreti de muzica etnica si regionala din intreaga lume.

Nominalizarile pentru cele opt categorii - Africa, Americas, Asia, Pacific, Europa, Newcomer, Boundary Crossing si Club Global au fost anuntate la targul de Muzica Womax, desfasurat recent la Newcastle, iar numele celor opt castigatori de anul acesta vor fi publice in data de 4 februarie 2005, gala fiind programata pentru 7 aprilie, la Londra.

Fanfara Ciocarlia, formata din Costica "Cimai" Trifan, Pancirel "Panjo" Costandache, Lazar Radulescu, Oprica Ivancea, Ioan Ivancea, Daniel Ivancea, Constantin "Pinca" Cantea, Monel "Gutel" Trifan, Constantin "Sulo" Calin, Laurentiu Mihai Ivancea, Costel "Gisniaca" Ursu si Nicolae Ionita, provine aproape in totalitate din satul iesean Zece Prajini, cu exceptia lui Ionita, care vine din Clejani. In ultimii zece ani celebrul ansamblu a sustinut numeroase concerte in intreaga lume si s-a bucurat de o mediatizare extraordinara.

Urmatorul turneu international al Fanfarei Ciocarlia de la Zece Prajini va avea loc in luna februarie a anului viitor.

 
Purcarete pe scena din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :327
Friday, 04 November 2005

In seara zilei de vineri, 4 noiembrie, va avea loc premiera piesei Troilus si Cressida de William Shakespeare in regia lui Silviu Purcarete, pe scena teatrului Katona Jozsef din Budapesta.

Piesa ii va avea ca protagonisti pe Ujlaki Denes, Haumann Peter si altii, si este o comedie de umor negru, in care actiunea se petrece in jurul printului troian Troilus si a fiicei lui Calchas, Cressida. Opera urmareste sa satirizeze moravurile clasei politice, conditia umana mizera, violenta, marsavia, infatuarea eroilor care au participat la razboiul troian, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Amatorii de teatru vor avea ocazia sa vizioneze piesa si in zilele de 5, 8, 17, 18 si 27 noiembrie.

 
Concurs de tenis de masa pentru romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :498
Friday, 04 November 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va organiza sambata, 12 noiembrie, si duminica, si 13 noiembrie, la sediul sau din orasul canadian New Westminster, un concurs de tenis de masa dotat cu cupa "BCRCC".

Inscrierile se vor face in prima zi de concurs, incepand cu ora 08:00, informeaza centrul romanesc.

Primele meciuri vor incepe la ora 09:00, competitia continuand a doua zi cu fazele superioare si cu premierea. Pe durata celor doua zile de concurs, romanii sunt asteptati sa ia micul dejun si cafeaua impreuna cu membrii centrului, la sediul acestuia. Taxa de inscriere la concurs de tenis de masa este de 10 dolari, mai anunta organizatorii intrecerii sportive.

 
Doua victorii si o infrangere pentru fotbalistii romani din British ColumbiaPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :521
Friday, 04 November 2005

Fotbalistii romani din provincia canadiana British Columbia au reusit sa isi mai adauge pe lista rezultatelor doua victorii si o infrangere, in ultimele trei partide disputate in cele doua ligi, Masters si 2 Cat.

Romanii au iesit invingatori din partidele FC Romania-Surey United C 5-3, in etapa a saptea la 2 Cat si IFC Ravens- FC Romania 0-6 in etapa a opta la 2 Cat,in timp ce meciul pierdut a fost disputat de Olympiakos-BC Romanians 3-1, in etapa a saptea la Masters.

Urmatioarele partide vor avea loc vineri, 4 noiembrie, la ora 20:00, REoma Rangers-BC Romanians, in Burnaby Lake pe terenul 2 Kensington&Sprott, si duminica, 6 noiembrie, la ora 14:00, FC Romania-SC Bombastic B, deocamdata listat sa se joace pe South Memorial NW, Prince Albert&41st, dar mai probabil pe Adanac NW, Adanac&Boundary, Vancouver, informeaza portalul echipelor romanesti de fotbal din aceasta parte a Canadei. Se pare, insa, ca meciul de duminica va fi amanat, din cauza ploii neintrerupte de o saptamana si a prognozei pentru week-end care nu se arata a fi favorabila disputarii unei partide de fotbal.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions