Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Limba si cultura romana la Universitatea Tel AvivPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :403
Monday, 07 November 2005

Universitatea din Tel Aviv are, din acest an, un curs de limba si cultura romana.

Cursul este deschis atat pentru studentii universitatii din capitala Israelului, cat si studentilor de la alte institutii universitare israeliene, dar si publicului larg. Lectiile sunt predate de dr. Madeea  Axinciuc, directorul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv, si se tin doua ori pe saptamana.

 
Ziua Romaniei 2005 va fi organizata pe plan extern de MAE si ministerul CulturiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Monday, 07 November 2005

Guvernul a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute organizarea si finantarea actiunilor de diplomatie culturala care vor fi desfasurate pe 1 decembrie de Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Culturii si Cultelor cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Astfel, in perioada 25 noiembrie - 1 decembrie, ambasadele Romaniei din tarile membre ale Uniunii Europene vor oferi parlamentarilor, personalitatilor politice si publice, precum si formatorilor de opinie din statele membre UE materiale de promovare culturala a imaginii Romaniei. 10.000 de pachete continand un set materiale dedicate personalitatii lui George Enescu (CD-uri cu interpretari si compozitii enesciene), un album de arta reprezentativ pentru profilul cultural al Romaniei si un DVD cu filme romanesti premiate la festivaluri internationale vor fi distribuite in cadrul Programului de diplomatie culturala cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, informeaza un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Cheltuielile pentru achizitionarea si ambalarea materialelor promotionale vor fi suportate de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), iar cele privind transportul si distribuirea pachetelor vor fi acoperite de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pentru realizarea acestor obiective, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetelor celor doua ministere, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005, cu suma de 2.210.000 RON pentru bugetul MCC si cu suma de 231.990 RON pentru bugetul MAE.

Organizarea Programului de diplomatie culturala cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei isi propune sa obtina un plus de vizibilitate pentru Romania in perspectiva ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE prin promovarea imaginii tarii noastre prin cultura. Programul mai reprezinta o oportunitate pentru exprimarea identitatii culturale romanesti in spatiul de valori europene si universale.

 
Italia si Europa de sud-est reuneste la Bucuresti profesori romani si italieniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Monday, 07 November 2005

Italia si Europa de sud-est va fi tema simpozionului care se va desfasura vineri, 11 noiembrie, la sediul Institutului Italian de Cultura din Bucuresti.

La eveniment vor participa Francesco Guida de la Universitatea Roma Tre, cu dezbaterea in limba italiana "Reflectii asupra ceausismului la apogeu", Emanuela Costantini de la aceeasi institutie de invatamant superior italiana, cu "Intelectuali si putere in Romania Mare", sustinuta tot in limba italiana, sau Octavia Nedelcu, de la Universitatea Bucuresti, care va vorbi in limba romana despre "Receptarea nuvelei sarbe in Italia in a doua jumatate a secolului al XX-lea", informeaza institutul italian.

A doua parte a simpozionului ii va avea ca invitati pe Kopi Kycyku de la Universitatea Bucuresti, cu prelegerea "Minoritatea albaneza din Romania in epoca contemporana", Alberto Basciani, de la Universitatea Roma Tre, care va conferentia despre "Institutele italiene de cultura in Europa centro-orientala in epoca fascista", si Corina Popescu, de la Universitatea Bucuresti, cu un discurs centrat pe "Imaginea celuilalt in traditia literara italiana".

 
Masuri pentru combaterea infractionalitatii la frontiera romano-ucraineanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Monday, 07 November 2005

Autoritatile romane si ucrainene vor continua demersurile privind infiintarea Centrului Comun de Contact de la Galati si a Punctului de Contact Porubne, au stabilit chestor de politie Nelu Pop, inspector general al Politiei de Frontiera Romane, si omologul sau ucrainean general colonel Mykola Mihailovici Lytvyn, presedintele Administratiei Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, in timpul intalnirii pe care au avut-o la Odessa.

De asemenea, s-a stabilit ca pentru cazurile de incalcare a regimului frontierei de stat romano-ucrainene, cercetarile sa fie desfasurate in comun. Deciziile fac parte dintr-un pachet mai mare de masuri care vor fi luate pentru intensificarea eforturilor de combatere a fenomenelor infractionale la frontiera de stat romano-ucraineana, informeaza Prompt Media.

 
Seful MAE rus in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :637
Monday, 07 November 2005

Ministrul afacerilor externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, va efectua marti, 8 noiembrie, o vizita la Bucuresti, la invitatia ministrului afacerilor externe al Romaniei, Mihai-Razvan Ungureanu.

Programul vizitei sefului diplomatiei ruse va include convorbiri cu omologul roman, precum si primirea la prim-ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu.

In cadrul discutiilor vor fi abordate aspecte de pe agenda relatiilor bilaterale, continuarea dialogului pe problematica regionala (OCEMN, Transnistria, regiunea Balcanilor de Vest) precum si asigurarea continuitatii tematice intre agendele presedintiilor romane si ruse la organizatile regionale si internationale, din perspectiva succederii Federatiei Ruse, ulterior Romaniei, la presedintiile OCEMN, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si Consiliului de Securitate al ONU. Cu prilejul acestei vizite, ministrii de Externe ai celor doua tari vor semna Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei, precum si Protocolul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse privind inventarierea Intelegerilor bilaterale incheiate intre Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

 
La 110 ani de la infiintare, BCU sarbatoreste prin Zilele BiblioteciiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Monday, 07 November 2005

Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti, BCUB, va organiza in zilele de 10 si 11 noiembrie cea de-a III-a editie a Zilelor Bibliotecii.

Evenimentul va sta in acest an sub semnul implinirii a 110 ani de la infiintarea Fundatiei Universitare "Carol I", cea la initiativa careia a luat fiinta biblioteca, prilej cu care la actiunile desfasurate in cele doua zile vor lua parte si Regele Mihai I si Regina Ana, informeaza TVR. Alaturi de familia regala, pe lista invitatilor speciali la sarbatoarea Bibliotecii se mai afla academicienii Constantin Balaceanu-Stolnici, Neagu Djuvara, Mihai Dimitrie Sturdza, Radu Ionescu, Tudor Berza. Acestia vor reliefa importanta pe care a avut-o Fundatia Universitara, ctitorie a Regelui Carol I, in viata culturala si stiintifica a Capitalei.

Biblioteca Centrala Universitara a luat finta in anul 1895, la initiativa Regelui carol I care, intr-o scrisoare adresata Presedintelui Consiliului de Ministri, Lascar Catargiu, isi declara "dorinta de a infiinta un asezamant spre binele tinerimii universitare de la toate facultatile din tara, inzestrat cu o biblioteca totdeauna deschisa".

 
Primul episcop al Armatei Romane, comemorat de Eparhia Covasnei si HarghiteiPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :436
Monday, 07 November 2005

Episcopia Covasnei si Harghitei l-a comemorat la sfarsitul saptamanii trecute pe primul episcop al armatei romane printr-o serie de evenimente grupate sub genericul Zilele Iustinian Teculescu.

Ultima zi a acestora a avut loc duminica, 6 noiembrie, cand PS Ioan a oficiat slujba Sf. Liturghii la noua biserica Inaltarea Domnului din Covasna. Episcopul Ioan a declarat pentru Radio Trinitas ca un sobor de 14 preoti a savarsit Sfanta Liturghie, alaturi de preoti militari, la care au participat cadre militare din partile Harghitei si romani din toate provinciile romanesti, care se aflau in statiunea Covasna pentru tratament. Ierarhul roman a mai afirmat ca la serviciul religios care a avut loc la biserica din zona Voinesti a statiunii, credinciosii au ascultat Sf. Evanghelie, cuvantul de invatatura, celelalte cantari din contextul Sfintei Liturghii si au inteles predica si grairea despre acest mare barbat si despre aceasta provincie de la curbura Carpatilor, care a facut ca, astazi, romanii sa fie impreuna prin ceea ce el, impreuna cu alti ierarhi si cu alti oameni de seama ai vremii, realizau la 1918, la 1 decembrie. Zilele Iustinian Teculescu s-au incheiat cu slujba de pomenire si evocarea personalitatii episcopului la mormantul din incinta bisericii vechi.

 
Vizita militara sarba in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :360
Monday, 07 November 2005

Seful Statului Major General al Armatei Serbiei si Muntenegrului, general-locotenent Ljubisa Jokic, efectueaza in perioada 8-9 noiembrie, o vizita oficiala la invitatia sefului Statului Major General, general dr. Eugen Badalan.

Cei doi oficiali militari vor discuta in cadrul intrevederii despre procesele de reforma, restructurare si transformare pe care le parcurg cele doua armate, despre stadiul si perspectivele cooperarii militare bilaterale, informeaza MApN. De asemenea, generalul Badalan va prezenta delegatiei sarbo-muntenegrene o analiza privind participarea Armatei Romaniei la operatiile de sprijin al pacii.

Programul delegatiei oaspete mai cuprinde si o intalnire cu secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, Ion-Mircea Plangu, si vizitarea unor institutii militare de invatamant.

 
Iordanescu castiga Liga Campionilor Asiei la Al IttihadPDF Print E-mail
Jeddah, Arabia Saudita/Romanian Global News
Accesari :552
Monday, 07 November 2005

Echipa araba de fotbal Al Ittihad, condusa de tehnicianul roman Anghel Iordanescu si-a adjudecat sambata seara la Jeddah, titlul de campioana a Asiei.

Al Ittihad a invins in doua manse pe principala sa contracandidata, Al Ain, cu scorul de 4-2, devenind astfel eroii Arabiei Saudite.

Echipa araba condusa la victorie de roman se bucura, zilele acestea, de roadele unei munci teribile, dar si de bucuria de a fi invins unii dintre cei mai buni adversari din lumea fotbalistica araba. Castigatori ai Ligii Campionilor Asiei in 2003, fotbalistii lui Al Ain au luptat cu multa hotarare, dar nu au mai reusit sa atinga performanta anterioara.

Cred ca secretul nostru a fost munca, munca, munca, a spus tehnicianul Iordanescu, citat de presa araba. Cateodata stiu ca jucatorii vor veni la mine sa imi spuna e prea mult, domnule antrenor, antrenamentul este prea greu si nu ne place dar acum pot spune ca acesta este rezultatul muncii grele pe care am depus-o in toata aceasta perioada, in toate aceste opt luni a mai spus romanul. Poate, nu stiu, cateodata ma urasc, dar sunt sigur ca acum toti ma iubesc. Si sa va spun adevarul si mie imi place de ei.

Intrebat ce va face in continuare, Nea Puiu, cum il cunosc fotbalistii din Romania, sau generalul, cum ii spune lumea araba respectuos, a spus ca ar vea sa se odihneasca si sa se bucure de liniste.

 
Romanii din Voivodina nemultumiti de activitatea ministrului pentru minoritatiPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :442
Monday, 07 November 2005

Principala organizatie a romanilor din Voivodina s-a alaturat cererii formulate de Liga Maghiarilor din Vojvodina (SVM) privind demisia ministrului pentru drepturile omului si ale minoritatilor din Serbia-Muntenegru, Rasim Ljajic, transmite agentia Tanjug citata de DiversMediafax.

Directoratul General al Consiliului Comunitatii Romane din Serbia (C.R.S.) a luat acesta decizie in urma declaratiei lui Ljajic, potrivit careia Romania si Ungaria urmaresc sa profite de relatiile apropiate cu Bruxelles-ul pentru a ridica problema minoritatilor lor in Serbia-Muntenegru.

In ciuda acestui demers ministrul Ljajic s-a intalnit pe 2 noiembrie doar cu liderii etnicilor maghiari din Voievodina afirmand ca intalnirea a avut un caracter "constructiv" si ca au fost discutate solutii concrete la zece din problemele prezentate de maghiarii sarbi.

Comunitatea romana este un factor loial si de stabilitate in relatiile interetnice din Serbia-Muntenegru si nu a actionat niciodata impotriva intereselor populatiei sarbe majoritare, precizeaza comunicatul emis la 28 octombrie de conducerea C.R.S.. Ministrul Ljajic nu a luat masuri pentru imbunatatirea situatiei minoritatii romane de cand ocupa fotoliul ministerial, mai apreciaza liderii organizatiei romanesti.

 
SUA si UE continua sa ceara retragerea trupelor ruse din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :471
Monday, 07 November 2005

In cadrul sedintei Consiliului Permanent al OSCE, desfasurata, joi, la Viena, UE si SUA au facut un apel catre Federatia Rusa de a retrage trupele, in conformitate cu angajamentele de la Istanbul, imediat si in mod neconditionat.

Potrivit Serviciului de presa al MAE de la Chisinau, UE si SUA isi exprima regretul in legatura cu lipsa progresului in procesul de retragere din Republica Moldova a trupelor ruse. Delegatia moldoveneasca, de asemenea, si-a exprimat regretul in legatura cu pozitia Rusiei. In pofida eforturilor UE, SUA, OSCE si Moldovei, depuse in vederea reluarii procesului, Federatia Rusa nu manifesta vointa politica in retragerea trupelor si evacuarea munitiilor, au mentionat membrii delegatiei moldovenesti.

In cadrul aceleiasi sedinte, statele-membre ale GUAM au declarat ca prezenta militara a Rusiei in Moldova si Georgia este un obstacol in calea reglementarii conflictelor in ambele tari.

In declaratia GUAM se mentioneaza ca retragerea trupelor ruse va urgenta reglementarea problemelor politice, economice si a celor de securitate, va facilita intrarea in vigoare a Tratatului Adaptat despre Fortele Armate Conventionale in Europa. De asemenea, se precizeaza ca la realizarea acestor scopuri vitale are o importanta mare sprijinul NATO.

Delegatia moldoveneasca a informat Consiliul Permanent al OSCE despre reluarea negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistrean, acum in formatul 5+2 - cu participarea in calitate de observatori a UE si SUA. Delegatia basarabeana a calificat drept modeste Rezultatele primei runde de negocieri.

A mai fost mentionat ca democratizarea regiunii transnistrene in conformitate cu Planul presedintelui Ucrainei si deciziile Parlamentului de la Chisinau trebuie sa devina o premisa necesara pentru pregatirea alegerilor libere si transparente in stnga Nistrului. Alegerile pe care intentioneaza sa le organizeze in decembrie regimul de la Tiraspol nu vor corespunde criteriilor internationale si nu pot fi validate, se arata in declaratia GUAM.

 
O noua sedinta de lucru la Ambasada Romaniei din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/7Romanian Global News
Accesari :391
Monday, 07 November 2005

In urma cu cateva saptamani, la initiativa ambasadorului Romaniei la Budapesta, Ireny Comaroschi, reprezentantii institutiilor romanesti din Ungaria s-au intalnit la reprezentanta diplomatica a tarii noastre pentru a dezbate problemele romanilor de pe aceste meleaguri.

Atunci s-a propus ca, o data la trei luni, sa se reintalneasca la ambasada pentru a discuta in amanunt eventualele probleme ivite pe parcurs. Dar, luand in considerare importanta evenimentului, urmatoarea intalnire a avut loc la o saptamana dupa sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar, in ziua de 28 octombrie, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

La cea de-a doua intalnire au sosit mai putini reprezentanti ai institutiilor romanesti. Discutiile au inceput cu o prezentare a doamnei ambasador despre sedinta comuna de guvern, la care a participat si dansa. Sedinta a fost descrisa de catre doamna ambasador ca fiind asemenea unei zi de lucru a Guvernului roman. Spre deosebire de celelalte sedinte de acest gen, de data aceasta ministri romani au stat alaturi de ministri maghiari, in functie de cabinetul din care faceau parte. Un factor care a facilitat semnarea celor 15 documente bilaterale l-a constituit existenta unor planuri nationale de dezvoltare aproape identice, care incearca sa semene cat mai mult posibil cu strategia de dezvoltare a UE, stabilita la Lisabona, conform careia in anul 2010 Uniunea Europeana va deveni actorul principal in lumea dezvoltata, in ceea ce priveste resursele umane, educatia, tehnologizarea, infrastructura, etc.

Foarte pe scurt, s-a trecut peste cele 15 documente. Doua dintre acestea au fost evidentiate: infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare Gojdu, si crearea unor noi consulate generale, unul la Miercurea-Ciuc si altul la Jula, precum si a doua consulate onorifice, la Gyor si la Iasi. Cum ne-am asteptat, despre Fundatia Gojdu s-a discutat mai amanuntit. Problema a fost ridicata de catre Maria Berenyi, care s-a intrebat in ce masura aceasta mai seamana cu fundatia veche, infiintata de Emanuil Gojdu. Initial, institutia a fost infiintata cu scopul acordarii de burse elevilor romani din Ungaria si Transilvania, pe cand cea de acum este menita sa sprijine atat elevii romani cat si pe cei maghiari. In consecinta, din vechea Fundatie Gojdu a mai ramas doar numele si personalitatea emblematica a fondatorului ei, si nu trebuie sa uitam niciodata ca aceasta nu este succesorul fundatiei intemeiata de marele mecena de origine macedoromana, Emanuil Gojdu.

O alta observatie privind aceasta chestiune a fost exprimata de catre Tiberiu Boca, redactor sef la sectia romana a televiziunii din Seghedin. Se stie ca Fundatia va fi condusa de catre un curatoriu, iar in opinia domnului Boca s-ar cuveni ca romanii din Ungaria sa aiba cel putin un reprezentant in acest curatoriu. Intre timp la discutii a venit si Heizer Antal, seful Oficiului pentru Minoritatile Nationale si Etnice, insotit de Stefan Fratean, director la acest oficiu. Domnul Heizer a sosit la ambasada de la inaugurarea unui post de radio croat, care emite pe internet. Un interes deosebit pentru aceasta investitie de 5 milioane de forinti a manifestat Petru Campian, de la redactia romana de radio de la Seghedin. Dupa spusele dansului, pentru radiourile de nationalitate, ale caror unde de transmisie se vor desfiinta anul viitor, internetul ar fi o solutie binevenita. La toate acestea, Heizer Antal a estimat ca, la scara investitiilor de miliarde de forinti care se fac actualmente in Ungaria in domeniul informaticii, un asemenea buget va putea fi obtinut cu siguranta din partea statului. Ba mai mult, dupa initierea acestei transmisii, se pot inainta proiectele pentru introducerea unor retele de internet in toate scolile cu statut minoritar, legate de acest post de radio.

Totodata, Heizer Antal a vorbit despre o intalnire apropiata dintre Goncz Kinga, ministrul responsabil cu problemele minoritatilor si Traian Cresta, presedintele ATRU. Doamna ambasador i-a mai informat pe cei prezenti despre faptul ca Mihai Gheorghiu, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, si-a manifestat dorinta de a vizita in viitorul apropiat comunitatea noastra. Vizita de doua zile va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie sau inceputul lunii decembrie, data precisa urmand a fi stabilita in curand. De asemenea, in saptamanile urmatoare, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei din Romania, Nagy Zsolt, se va intalni cu omologul sau ungar, Kovacs Kalman.

 
Green Card pentru imigratii care vor sa munceasca in EuropaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :548
Monday, 07 November 2005

Imigrantii romani care isi cauta de munca in Uniunea Europeana ar putea beneficia, incepand de anul viitor, de celebra carte verde, care se acorda imigrantilor care muncesc in Statele Unite.

Comisia Europeana a anuntat recent, la Bruxelles, includerea in noul pachet de propuneri referitoare la imigratia economica, ce va fi prezentat in decembrie, instituirea unei carti verzi europene, un permis de sedere si de munca pentru imigrantii legali care cauta o ocupatie in Europa.

In cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, responsabil pentru politici de imigratie, s-a aratat de acord cu ideea existentei unei carti verzi europene care sa reprezinte o conexiune intre munca si sedere, si conform careia obtinerea unui loc de munca sa conditioneze sederea. Frattini a tinut sa sublinieze necesitatea de a deschide portile imigrantilor, insa cunoscand dinainte ce loc de munca vor avea acestia, unde vor locui si in ce mod vor fi integrati copii acestora, pornind de la cursurile de invatare a limbii tarii gazda.

Comisarul european a tinut sa reaminteasca ca incepand cu 1 ianuarie toti muncitorii imigranti care au resedinta legala in Europa de cel putin cinci ani vor putea sa munceasca in toate tarile europene, conform principiului liberei circulatii.

 
Case populare pentru strainii din ItaliaPDF Print E-mail
Piemonte, Italia/Romanian Global News
Accesari :415
Monday, 07 November 2005

Accesul cetatenilor straini din regiunea Piemonte la locuintele sociale ar putea fi in curand mult mai usor.

Conform promisiunilor consilierului local pe probleme de politici teritoriale, Sergio Conti, procedura de alocare acestor locuinte va fi redefinita, in sensul ca perioada de sedere si de munca in Italia a unui cetatean strain din Piemonte care doreste sa obtina o locuinta sociala va scadea de la trei ani, la un an.

Este nevoie de o regandire in profunzime a actului normativ, lucram la o redefinire a intregii modalitati de alocare a caselor. Unul dintre obiectivele noastre este acela de a elimina diferentele dintre extracomunitari si italieni, in conformitate cu legea nationala a explicat Conti.

Precizam ca legea in vigoare, in acest moment, legea 22/2001, prevede ca extracomunitarii din Piemonte care solicita o casa sociala sa fie rezidenti si sa aiba un loc de munca legal de cel putin trei ani. Aceasta perioada de trei ani nu este prevazuta la nivelul legislatiei nationale, in care se precizeaza ca un loc de munca legal pe o perioada de un an este suficienta pentru aceasta solicitare. Conform declaratiilor lui Conti, citate de publicatia Il Passaporto, aceasta prevedere va fi inclusa si in continutul actului normativ din Piemonte.

Insa, initiativa propusa de Conti se va lovi, cu siguranta, de opozitie, care de aproximativ cinci ani se lupta pentru generalizarea masurii care prevede un loc de munca legal de cel putin cinci ani ca o conditie obligatorie pdentru obtinerea casei. Suntem total impotriva ipotezei ca cetatenii tarilor nemembre UE sa fie echivalati italienilor, a spus fostul presedinte al consiliului regional Piemonte, Roberto Cota. Am dus o lupta dura pentru ridicarea la trei ani a perioadei de munca necesare extracomunitarilor si am dorit mult mai mult: ca aceste case populare sa fie destinate numai cetatenilor italieni, a mai subliniat Cota, care se anunta un oponent dur pentru masura promisa imigrantilor de consilierul piemontez Sergio Conti.

 
Doi oaspeti importanti la hramul parohiei Sf. Mihail si Gavril din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :545
Monday, 07 November 2005

Biserica ortodoxa romana Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Montreal isi sarbatoreste in acest an hramul printr-o serie de manifestari religioase la care vor participa in calitate oaspeti de seama Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae si parintele Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu.

Parohia celebreaza in aceasta saptamana si implinirea a patru ani de la infiintare, un prilej in plus de sarbatoare romaneasca in aceasta parte a Canadei, informeaza portalul oficial al bisericii. Ciclul de evenimente dedicate hramului a inceput joi, 3 noiembrie, cu o prima conferinta a parintelui profesor Constantin Necula, pe tema Familia crestina astazi, urmata sambata, 5 noiembrie, de sosirea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Nicolae, ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, la biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril. Acesta a oficiat a doua zi Sfanta Liturghie, urmata de un cuvant de invatatura si de o masa festiva in cinstea sa. Ziua propriu-zisa in care se va celebra hramul bisericii romanesti va fi marti, 8 noiembrie, cand, dupa Liturghia de dimineata, va avea loc o masa festiva la care sunt invitati sa participe enoriasii bisericii. Miercuri, 9 noiembrie, parintele de la Sibiu va mai oferi cateva cuvinte de invatatura pentru romanii din Montreal dupa slujba Sfintei Liturghii, urmand ca zilele de joi, 10 noiembrie, sambata, 12 noiembrie, si luni, 14 noiembrie, sa il mai aduca pe invitatul de la Sibiu in fata enoriasilor de la parohia Sfintii Mihail si Gavril, pentru alte trei conferinte. Acestea vor trata temele Crestinii si educatia in societate si la biserica, Ortodoxia in Europa: Mondialismul, Ecumenismul, Invatatura ortodoxa despre nemurire, starea sufletului dupa moarte, despre Apocalipsa.

 
Petrecere caritabila romaneasca la PhoenixPDF Print E-mail
Phoenix, SUA/Romanian Global News
Accesari :480
Monday, 07 November 2005

Biserica romana ortodoxa "Sf. Ioan Botezatorul", singura biserica de acest fel din statul Arizona, a gazduit la jumatatea lunii trecute o petrecere intitulata Chef de chef, care a avut ca scop strangerea de fonduri pentru construirea casei parohiale si a unei parcari de care biserica are mare nevoie.

La petrecere au participat peste 200 de persoane crestin-ortodoxe care au donat diferite sume de bani, informeaza publicatia romaneasca din Statele Unite ale Americii, Meridianul. Manifestarea a fost organizata de de sotii Tassia "Crystal" si Pessy Popescu (bucatarul-sef al restaurantului "Transilvania" din Phoenix) si ajutoarele lor, Aurora si Silviu Rohan, Maria si John Gornic, Maria Ilca, Ani Romega, Tony Marcus, familia parohiala Sonia si Alin Munteanu si Lenuta, Nicoleta si Costica Negrea. Meniul a constat in ciorba de perisoare, varza la cuptor, ceafa de porc impanata, pulpe de pui la cuptor, mititei si baclava, la care s-au adaugat mai multe feluri de bauturi alcoolice si non-alcoolice pentru toate gusturile. Petrecerea a avut loc in sala de festivitati a Bisericii "Sf. Ioan Botezatorul", iar mancarea a fost servita la masa. De partea artistica s-au ocupat Silvia si Vasile "Billy" Cazacu, angajati ai restaurantului "Transilvania", care au incins atmosfera prin melodiile interpretate de ei.

Banii stransi in final s-au dovedit a fi cea mai mare suma adunata la un eveniment caritabil de acest gen, conform presedintelui Comitetului Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane "Sf. Ioan Botezatorul" din Phoenix.

 
Operation Villages Roumanie din Franta se pregateste de intalnirea nationalaPDF Print E-mail
Montrevel en Bresse, Franta/Romanian Global News
Accesari :488
Monday, 07 November 2005

Asociatia Operation Villages Roumanie din Franta va organiza in perioada 11-13 noiembrie in localitatea Montrevel en Bresse editia din acest an a intalnirilor sale nationale.

Tema editiei este Dezbatere asupra constructiei europene in mijlocul retelei OVR: despre ce discutam?. La eveniment poate sa participe oricine, fara a fi constrans de conditia de a fi membru al asociatiei, informeaza roumanie.com. Intalnirile vor avea loc la Sala de Festivitati din Montrevel en Bresse si la Baza de Agrenment La Plaine Tonique din apropiere. Printre temele discutate in cele trei zile de manifestari se afla identitatea culturala a Romaniei in Uniunea Europeana si tineretul, in ce masura lumea rurala poate sa ii sprijine pe tineri sau cum se identifica tinerii cu schimbarile provocate de intrarea traii lor in Uniunea Europeana.

Printre cei care vor sustine discursuri pe temele date se numara Dana Diminescu, cercetator la Maison des Sciences de lHomme, Catherine Baduel, presedinte al asociatiei Les Yeux de la Terre, Jean Boudaud, presedintele asociatiei Solidarite, Developpement Rhone-Roumanie, Petru Ivanovits, directorul Fondation Rurale de Roumanie, Anca Hirte, realizatoarea filmului Calatori in irealitatea imediata, Jacky Berthon, directorul pe probleme culturale si de comuniare al orasului Yseure, Jean-Paul Fuscien, Cristina Zaharia-Jamet, membru al OVR, Emile Carpentier, Irina Dobre, presedinta asociatiei Gironde Roumanie Echanges et Culture, Michel de Backer, presedintele OVR-Belgia, Francisc Giurgiu, presedintele OVR-Romania, sau Mariana Cojan-Negulescu.

Informatii suplimentare se pot obtine de la Evelyne Pivert, Presidente Operation Villages Roumains-France, e-mail evelyne.pivert@wanadoo.fr, telefon 01 48 42 37 95.

 
Junii romani din Auckland s-au intalnitPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :354
Monday, 07 November 2005

Duminica, 6 noiembrie, a avut loc o adunare a tinerilor romani din Noua Zeelanda. Punctul de intalnire a fost Parcul Cornwall - One Tree Hill din Auckland.

La adunare au fost invitati sa participe tineri intre 15 si 30 de ani, care astfel au avut ocazia de a se cunoaste mai bine, de a lega prietenii si de a-si propune activitati comune pentru viitor. Sosit la locul faptei, la ora fixata, am avut privilegiul de a ii cunoaste pe cativa dintre tinerii romani din Auckland, de altfel foarte dornici de a se cunoaste si de a isi face un program impreuna. Aceasta actiune a fost organizata de Asociatia Doina si de doamna Izabele Dunduc, fiind benefica pentru cei care, departe de tara si de prieteni, resimt destul de pronuntat lipsa radacinilor si a valorilor traditionale romanesti.

(Pentru RGN, Cristi Dumitrache, Editor Pagini Romanesti in Noua Zeelanda, Auckland)

 
Biserica ortodoxa pentru romanii din LimoursPDF Print E-mail
Limours, Franta/Romanian Global News
Accesari :483
Monday, 07 November 2005

Steagurile tricolore ale Romaniei si Frantei au stat duminica, 23 octombrie, laolalta, la inaugurarea noii biserici ortodoxe din Limours.

La ceremonia de inaugurare au participat oficiali romani si francezi, printre care ambasadorul Romaniei in Franta, Sabin Pop, delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO, Andrei Magheru, deputatul de Essonne, Nathalie Kosciusko Morizet, primarul din Limours, J-R Hugonet, Eminenta Sa Mitropolitul Iosif, si fostul tenismen roman Ilie Nastase, care au taiat panglica noului lacas ortodox destinat si romanilor din Limours. Au mai fost prezenti, totodata, consilierul pe probleme de comunicare al Ambasadei Romaniei la Paris, Bazil Popovici, precum si preoti ortodocsi francezi de la Arhiepiscopia din Insula Frantei.

 
Romanii din New York isi amintesc perioada decreteilorPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :358
Monday, 07 November 2005

Filmul documentar realizat de Florin Iepan, Decreteii, prezentat recent si in Romania, dupa ce initial s-a aflat in grila posturilor straine de televiziune, va ajunge si la romanii din New York.

Filmul va fi prezentat la Institutul Cultural Roman din metropola americana joi, 10 noiembrie, de la ora 19.00, dar si in cadrul Festivalului de Film Margaret Mead, gazduit de Muzeul American de Istorie Naturala. Proiectia filmului va fi urmata de o serie de dezbateri la care va fi invitat si medicul Adrian Sangeorzan, specialist in obstetrica-ginecologie, prezentat in filmul lui Iepan.

Festivalul de Film si Video Margaret Mead este cel mai lung festival de documentare din Statele Unite, iar in cadrul sau sunt prezentate lucrari dintr-un spectru foarte variat. Pelicula Decreteii este povestea reala a celor mai multe dintre femeile din Romania anilor 60, carora regimul dictatorial al lui Ceausescu le-a interzis avorturile. Decretul 770 incrimina contraceptia si avorturile la femeile cu varste pana in 40 de ani, cu exceptia acelora care aveau deja patru copii. Asa-numitii decretei reprezinta generatia care s-a nascut in acea perioada. Filmul prezinta interviuri cu persoane publice in Romania, medici ginecologi, dar si femei care faceau avorturi riscante in casele proprii, toate acestea intr-o incercare de a prezenta efectele devastatoare pe care le-a avut celebrul decret al lui Ceausescu pentru femei si pentru familile acestora.

O noua proiectie va avea loc sambata, 12 noiembrie, de la ora 12.30. Biletele se pot rezerva la numarul de telefon 212-769-5200.

 
Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra isi schimba adresaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :528
Monday, 07 November 2005

Incepand cu data de 14 noiembrie, Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Londra va functiona la o noua adresa.

Cei interesati de serviciile reprezentantei diplomatice romane se pot adresa acestei institutii, incepand cu data mentionata, la adresa din 344 Kensington High Street, London W14 8NS, M.E.I.C. House. Acesul publicului se face prin Addison Road (care se intersecteaza cu Kensington High Street). Cea mai apropiata statie de metrou este Kensington Olympia. Linii de autobuz: 9, 10, 27, 28; statiile Holland Road sau Kensington Olympiam, in functie de sensul de mers. Programul este de luni pana joi, intre orele 10:00 - 13:00, informeaza Ambasada Romaniei la Londra. Noile numere de telefon sunt 020 76029777; 020 76029662; 020 76029833, iar faxuri se pot trimite la numarul 020 76024229.

 
Tinerii ortodocsi romani din Sacramento- intre raspunsuri si intrebariPDF Print E-mail
Sacramento, SUA/Romanian Global News
Accesari :464
Monday, 07 November 2005

Parohia ortodoxa romana Invierea Domnului din Sacramento, organizeaza in fiecare a doua si a patra zi de sambata a lunii, slujba Vecerniei, urmata de o scurta prelegere despre adevarurile de credinta si raspunsuri la intrebarile ridicate de tineri.

Pana in momentul de fata, biserica romaneasca a gazduit doua asemenea intruniri cu intrebari si raspunsuri destinate participantilor, informeaza parohia din California. Totodata, parintele Gheorghe Naghi, parohul acestui lacas de cult, a mai anuntat ca, prin intermediul serii Dialog despre credinta, Ioana Groza, responsabila parohiei "Invierea Domnului" pentru catehism si profesor cu experienta la Universitatea din Davis, va incerca sa le raspunda tinerilor crestini. Seara va mai cuprinde si o parte relaxanta, in care se vor servi cafea si prajituri.

 
Plasticieni romani expun in GermaniaPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :388
Monday, 07 November 2005

Galeria "Na-h-vision" si Asociatia romaneasca pentru literatura, muzica si cultura "A.I.Cuza" din Heidelberg lanseaza invitatia participarii la vernisajul unei expozitii de pictura si sculptura ce ii are protagonisti pe doi artisti plastici romani.

Vernisajul va avea loc in data de 16 noiembrie de la ora 17 h (ora locala, n.n.). Sorin Anca, sculptor si Victor Gegiu, pictor, ambii romani stabiliti in Germania, asteapta publicul la galeria criticului de arta Eugen Cojocaru. Adresa Galeriei "Na-h-vision" este Marktplatz nr. 10, in Heidelberg. Expozitia celor doi artisti va fi deschisa pana pe data de 25 noiembrie 2005. RGN: A cata expozitie cu artisti plastici romani este aceasta domnule EugenCojocaru? Eugen Cojocaru: Nici nu mai stiu exact, insa important pentru noi este sa fie cat mai numeroase aceste actiuni pentru ca numai asa putem face cunoscuta cultura romana in strainatate. Avem artisti plastici (si nu numai) de talie mondiala, mai buni decat ceea ce ofera multe tari cu mare rezonanta in domeniu, insa ei, in comparatie cu noi "stiu bine sa se vanda"!, cum se spune in spiritul comercial occidental. Noua nu ne lipsesc nici savoire faire-ul nici vointa insa ne impiedicam de aspectele materiale ale unui astfel de demers. Totul se face pe baza de voluntariat la noi, in comparatie cu altii.RGN: Cat de cunoscuti sunt plasticienii romani, cel putin in Germania? E.C: Pe plan local doar unde se organizeaza expozitii cu ei. Este mare pacat. Nici despre Brancusi nu se scrie aproape deloc, iar clasicii nostri sunt complet necunoscuti publicului german. Pe langa o accentuata indiferenta atitudinala, ce o constat mai ales in Germania, fata de arta din Estul Europei, este si vina institutiilor noastre de stat, care sunt principalele raspunzatoare de acest "lobby" negativ. Alte natiuni organizeaza permanent in onoarea si amintirea personalitatilor lor culturale aniversari, omagieri etc., absolut necesare pentru impunerea si mentinerea unei culturi pe plan international. NoiRGN: Cum sunt apreciate aceste initiative particulare de catre comunitatea romaneasca locala? E.C: Pot sa afirm cu mandrie si bucurie, ca exista un mare interes al romanilor pentru asemenea evenimente, o buna ocazie pentru ei de a "tine legatura" cu patria-mama care "ne-a nascut" si ne-a daruit atatea calitati, o asemenea educatie si cultura, ce ne aduc o oarecare pozitie sociala pe plan international.

RGN: Care ar fi semnificatia numelui Galeriei - "Na-h-vision"? E.C: E atat de mult "gunoi"- si la propriu si la figurat - in arta contemporana, in special in ultimii 30 de ani, ce sufoca pur si simplu arta si artistii adevarati. De aceea "Na-h-vison" reprezinta "pe scurt" conceptia mea despre arta contemporana si scopurile adiacente acesteia: Na inseamna Non-arta, H-e este cunoscutul simbol al spitalului = salvare si cu vision avem sintagma completa: "Salvati arta de non-arta cu ajutorul si prin forta viziunii!". Am insa marea satisfactie sa observ ca pe plan international are loc o ampla "reintoarcere la arta" in ultimii doi ani.

 
Dosarele istoriei, dezbatute la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :415
Monday, 07 November 2005

Institutul Cultural Romn din Budapesta va organiza joi, 10 noiembrie, o masa rotunda cu tema Dosarele istoriei: Revolutia din 1956 din Ungaria.

La eveniment vor participa academicianul Florin Constantiniu, cercetator la Institutul de Istorie Nicolae Iorga din Bucuresti, redactorul-sef al revistei Dosarele istoriei, Mircea Suciu, si istoricul Alexandru Ghisa, informeaza Institutul Cultural Roman de la Bucuresti.

 
Romanii de la parohia Bunavestire din Toronto se intalnesc de Lasata SeculuiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :382
Monday, 07 November 2005

Cateva familii de romani care fac parte din comunitatea de credinciosi greco-catolici ai parohiei Bunavestire din Toronto au avut initiativa de a organiza o seara dansanta premergatoare Postului Craciunului.

Ziua propusa pentru petrecerea cu muzica, dans si voie buna a fost sambata, 12 noiembrie, pentru aceasta romani rezervand sala bisericii incepand de la ora 16:00, informeaza buletinul parohial. Enoriasii le sugereaza celorlalti participanti la aceasta manifestare sa sa aduca un platou cu gustari, desert sau ce cred ei ca ar fi potrivit. Alte amanunte vor mai fi discutate si pe parcursul acestei saptamani, mai anunta parohia romaneasca.

 
Mihail Sadoveanu a fost omagiat la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :353
Monday, 07 November 2005

Uniunea Scriitorilor din Moldova (USM), impreuna cu Institutul de Literatura si Folclor al Academiei de Stiinte al Republicii Moldova, au organizat sambata, 5 noiembrie, colocviul Mihail Sadoveanu cantecul amintirii, dedicat aniversarii a 125 de ani de la nasterea scriitorului.

In ziua de nastere a marelui narator roman societatea literara de la Chisinau a inaugurat la sediul Casei Scriitorilor o placa comemorativa cu inscriptia Mihail Sadoveanu, fondator al primei societati a scriitorilor romani din Basarabia, informeaza Info Prim Neo.

Denumit Ceahlaul literaturii romane, Mihail Sadoveanu s-a nascut la Pascani, lucrand mai multi ani la Iasi, unde a fost redactor al Samanatorului, Insemnarilor iesene, director al ziarelor Adevarul si Dimineata. Scriitorul a lasat in urma sa peste 100 de titluri, printre care povestiri si nuvele, romane cu subiecte din viata provinciala, romane istorice. Cele mai importante dintre cartile sale sunt Neamul Soimarestilor, Nunta domnitei Ruxandra, Fratii Jderi, Nicoara Potcoava, Mitrea Cocor, Baltagul sau Divanul persian.

Spre deosebire de operele altor prozatori romani, lucrarile lui Mihail Sadoveanu nu a fost interzise pe teritoriul fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti de catre autoritatile comuniste de atunci. De altfel, ministerul Invatamantului din acea perioada a editat chiar majoritatea cartilor scrise de Sadoveanu.

 
Medalii de aur pentru vinurile basarabenePDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :393
Monday, 07 November 2005

Produsele realizate de Fabrica de conserve din localitatea basarabeana Camenca si cele ale Intreprinderii de vinuri din Cainari au primit patru medalii de aur si una de argint la cel de-al VIII-ea Forum expozitional international al producatorilor de produse alimentare, bauturi alcoolice si racoritoare, desfasurat in perioada 1-4 noiembrie la Kiev.

Medaliile de aur au mers catre conservele de legume, catre sucul de mere si vinul Cabernet, iar vinul Chardonnay a castigat medalia de argint, informeaza Moldpres. La expozitia din capitala ucraineana au participat reprezentanti din 30 de state, pavilionul basarabean avand foarte multi vizitatori. In urma acestei manifestari expozitionale, producatorii de peste Prut au incheiat cateva contracte comerciale avantajoase.

 
Profesorul Stefan Damian conferentiaza la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :393
Monday, 07 November 2005

Prof. univ. dr. Stefan Damian va sustine miercuri, 9 octombrie, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, o conferinta despre scrisorile trimise de soldatii italieni din armata austro-ungara, ingrijiti in spitalele din Transilvania in timpul primului Razboi Mondial.

Conferinta care are ca subiect ineditele misive se intituleaza La Grande Guerra nei Carpati, informeaza Institutul Cultural Roman de la Bucuresti.

 
Concert si dialog: portret Cornel Taranu la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Gloabl News
Accesari :396
Monday, 07 November 2005

Compozitorul roman Cornel Taranu, profesor doctor la Academia de Muzica din Cluj, s-a aflat saptamana trecuta la Berlin, unde a sustinut, la Institutul Cultural Roman, un concert cu dialog pentru romanii din capitala germana.

Seara a inceput de la ora 19.30 cu un dialog al compozitorului roman cu dr. Gabriel Iranyi, din Berlin, si a fost continuata cu un concert in cadrul caruia lucrari ale lui Cornel Taranu au fost interpretate de renumiti artisti internationali. Programul serii a cuprins lucrari precum Trei Elegii, pe versuri de Bacovia pentru soprana si pian, Dialogues, pentru pian solo, Sonata solo, pentru vioara, Cantece de dor pe versuri de Nicolae Labis, pentru soprana si pian, Sonata rubato pentru vioara si pian, interpretate de soprana Rita Anton, vioolonista Marianne Boettcher si pianistul Kensei Yamaguchi.

 
Ana Cristina Silvestru recital de pian la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 07 November 2005

Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Romaniei la Paris, va gazdui luni, 7 noiembrie, de la ora 20.00, un recital de pian sustinut de celebra muziciana romanca Ana-Cristina Silvestru.

Programul serii va cuprinde lucrari semnate de Franz Liszt (Variatie pe o tema de Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen), Beethoven (Sonata op.110), Enescu (Pavane de la Suite op.10 in Re major), si Franz Liszt (Sonata in si minor).

Studenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Ana-Maria Silvestru a studiat in 2004 la Universitatea Mozarteum. A participat la mai multe cursuri de master in Romania si in strainatate si a obtinut mai multe premii de interpretare nationale si internationale. Apreciata de presa straina ca o pianista de mare valoare pentru viitor, ea a inceput sa isi construiasca un nume atat in Romania, cat si dincolo de granitele tarii. Concertul pe care Ana-Cristina Silvestru il va sustine la Paris este primul de acest fel si este, de altfel, pentru prima data cand artista romanca se afla in capitala franceza. Ea va sustine aici, doua recitaluri: in afara de cel de la Institutul Cultural Roman, va mai avea unul si la Institutul Ungar.

 
Stop the tempo ajunge si in FrantaPDF Print E-mail
Alfortville, Franta/Romanian Gloabl News
Accesari :535
Monday, 07 November 2005

Teatrul Studio din Alfortville va prezenta incepand de marti, 8 noiembrie, o piesa romaneasca de teatru contemporan, realizata de tanara autoare Gianina Carbunariu.

Stop the tempo se va juca pe scena teatrului francez in perioada 8 noiembrie - 17 decembrie. Stop the tempo este o piesa despre vietile aparent diferite a trei tineri din Romania, care se intalnesc intr-o seara absolut intamplator intr-un club de noapte, un loc al paradoxurilor: este lumina dar nu se vede nimic, e lume dar totusi esti singur, e zgomot dar nu se aude nimic. Este un loc care ii trimite catre singuratatea lor si catre vidul din ei: un vid social, afectiv, social, un vid de chef, de gandire, de obiective. Fiecare dintre ei fata in fata cu singuratatea sa, se gaseste in metafora absoluta a societatii, a acestei frenezii fara axa. Nu mai pot continua asa, nu mai pot face fata acestei societati. Dintr-un impuls de moment, in aceasta intalnire intamplatoare vor face ceva ce va deveni, in ciuda lor, incetul cu incetul revolutionar. Piesa ne arata modul in care aceasta idee va creste si cum cei trei vor deveni ei insile victime acel acestei idei. Dar in acelasi timp, ca orice idee, cu partea romantica a fiecarei revolutii, ideea va continua probabil sa traiasca asemeni unei mici flacari, o speranta scrie pagina de web a Teatrului Studio. Piesa este, de fapt, o poveste despre Romania, despre tinerii din Romania si despre anarhismul care exista in fiecare dintre noi

Stop the Tempo a fost scrisa in 2003 si montata la Teatrul Luni de la Green Hours, in regia Gianinei Carbunariu, in cadrul proiectului Teatru de consum. Premiera a avut loc in decembrie 2003, distributia spectacolului fiind alcatuita din Maria Obretin, Paula Gherghe si Rolando Matsangos. Stop the Tempo a participat la editia 2004 a Bienalei de dramaturgie contemporana de la Wiesbaden (Germania), la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Teatru de Camera si Underground de la Arad, Festivalul National de Teatru "I. L. Caragiale". Textul a fost tradus in engleza de Andrei Marinescu si Paul Meade, printr-un program finantat de Fundatia Stewart Parker si Fundatia ACT.

Spectacolul se va juca in fiecare saptamana, de marti pana sambata, de la ora 21.00, iar duminica, la matineu, de la ora 15.00. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 01.43.76.86.56.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions