Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Comisia Europeana avertizeaza RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :416
Wednesday, 09 November 2005

Clauza de salvgardare ar putea fi, pana la urma, aplicata Romaniei, daca tara noastra nu va respecta termenele clare impuse de Raportul de Tara al CE din luna octombrie.

Reforma sistemului judiciar, administratia si internele, administrarea granitelor europene si lupta impotriva coruptiei sunt cateva dintre cele mai importante domenii la care Romania mai are inca restante si pentru care Comisia Europeana cere intensificarea eforturilor. Nerealizarea reformelor necesare in aceste sectoare ar putea arage dupa sine o recomandare de amanare a aderarii Romaniei cu un an, avertizeaza scrisoarea de avertizare a Comisiei, sosita recent la Bucuresti.

Scrisoarea nu face decat sa concentreze elemente din raportul de monitorizare si pe baza carora am luat masuri pentru a ne incadra in timp spune linistit premierul Tariceanu, care simte ca semnalele care vin de la Bruxelles, sunt incurajatoare. Se pare ca optimismul in ceea ce priveste aderarea este o stare generala la nivelul Executivului, pentru ca si ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu considera ca scrisoarea de avertizare reprezinta un ajutor din partea Comisiei Europene pentru ca Romania sa indeplineasca criteriile de aderare.

 
Program de traducere a autorilor romani in limbi strainePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 09 November 2005

Institutul Cultural Roman anunta lansarea Programului de traduceri de autori romani in limbi de circulatie internationala.

Prima etapa a acestui concurs va fi identificarea, la sugestia editorilor, a personalitatilor culturale, a criticilor literari si a tuturor celor interesati de fenomenul cultural romanesc, a titlurilor susceptibile a interesa un cititor sau un editor occidental. Dupa aceasta etapa va urma selectarea unui numar de douazeci de titluri, de catre un juriu de specialisti in domeniul literaturii, artelor si filozofiei si apoi traducerea unor fragmente reprezentative din cartile selectate (20-30 de pagini). Mostrele de traducere vor fi oferite, prin intermediul reprezentantilor ICR din strainatate, editurilor de prestigiu din tarile tinta ale acestui program: Statele Unite, Franta, Germania, Anglia, Italia si Spania. Daca editurile straine accepta, ICR va finanta traducerile complete ale volumelor vizate spre publicare si, dupa caz, va participa si la acoperirea unui cuantum din cheltuielile de tiparire.

Propunerile se pot trimite, insotite de o motivatie succinta si de un exemplar al lucrarii, la adresa Institutului Cultural Roman din Bucuresti: Aleea Alexandru, nr. 38, cod postal 011824, Sectorul I , pana la data de 31 decembrie 2005.

 
Romania si Slovacia coopereaza pentru protectia reciproca a monumentelor si cimitirelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :448
Wednesday, 09 November 2005

Presedintele Ivan Gasparovic i-a propus - in timpul vizitei lui Traian Basescu la Bratislava - sefului statului roman realizarea unui acord intre Romania si Slovacia pentru protectia reciproca a monumentelor si cimitirelor.

La cimitirul Zvolen din Slovacia sunt inmormantati 11.000 de soldati romani cazuti la datorie in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Presedintele Basescu a salutat propunerea, urmand ca elementele tehnice ale acestui acord sa se stabileasca intre ministerele de resort ale celor doua state, informeaza Prompt Media.

 
Proiectele romanesti de dezoltare regionala, finantate de PharePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :547
Wednesday, 09 November 2005

Ministerul Integrarii Europene si Delegatia Comisiei Europene in Romania au lansat la inceputul acestei saptamani campania de informare despre programul Uniunii Europene Phare - Coeziune Economica si Sociala (Phare CES), un program care finanteaza proiecte de dezvoltare regionala.

In cadrul acestei campanii, vor fi difuzate pe canalele nationale de televiziune zece filme documentare si un spot TV, prezentand proiecte finantate prin programul Phare CES.

Nevoia unei astfel de campanii a aparut din doua motive. In primul rand, vrem sa informam publicul din Romania despre alocarea fondurilor de preaderare, avand in vedere atat interesul ridicat pentru acest subiect, cat si nevoia de informare privind beneficiile aduse de finantarile nerambursabile. In al doilea rand, vrem sa stimulam participarea romanilor la procesul de schimbare a comunitatii din care fac parte, aratandu-le, cu exemple concrete, ca in tara exista oameni care si-au urmat ideile cu perseverenta si au reusit sa realizeze proiecte importante, a declarat ministrul Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu.

In ultimii ani, am vizitat multe proiecte finantate cu fonduri europene si am avut satisfactia de a vedea ca vorbele frumoase si documentele stufoase si uneori frustrante devin initiative reale, concrete si importante. Am vazut, de asemenea, oameni vizionari, capabili sa aduca schimbari insemnate in comunitatile in care locuiesc. Majoritatea acestor proiecte au ca rezultat cresterea standardelor de viata a locuitorilor din acele regiuni. Cred ca fiecare roman poate sa-si aduca propria contributie in procesul de transformare a tarii. Romanii au inca de pe acum sansa sa actioneze ca cetateni europeni, sa adopte o atitudine noua, pro-activa, sa aiba incredere in fortele proprii si in viitorul tarii lor. Schimbarea este posibila, asa cum o arata si aceste filme, a declarat Giorgio Ficcarelli, Coordonatorul Asistentei de Preaderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, cu aceeasi ocazie.

Campania de informare pentru programul Phare CES, care a inceput luni, 7 noiembrie, va consta in prezentarea zilnica, timp de opt saptamani, la posturile de televiziune cu acoperire nationala, a unui proiect finantat prin Phare CES. Cele zece subiecte din filme acopera toate domeniile de interventie a programului Phare CES, de la reabilitarea de centre urbane si scoli profesionale, pana la crearea de noi locuri de munca pentru persoanele cu dizabilitati.

Programul Phare CES a inceput in tara noastra in anul 1998, iar fondurile alocate au crescut de la an la an, ajungand la 175 de milioane de Euro prin Phare 2005, recent aprobat de catre Comisia Europeana. Investitiile totale prin UE Phare CES sunt prevazute sa atinga un miliard de Euro, la sfarsitul implementarii programului Phare 2006, ultimul program de acest tip pentru Romania. Programul Phare CES este, totodata, cea mai concreta modalitate de pregatire pentru fondurile structurale si de coeziune, cu mult mai mari, la care Romania va avea acces dupa aderare.

 
Michael Bolton in sfarsit in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 09 November 2005

Extrem de dorit la Bucuresti, celebrul interpret Michael Bolton isi va incheia in aceasta seara la Sala Palatului din Bucuresti turneul european Till the End of Forever.

Concertul promis bucurestenilor inca din primavara face parte din turneul de promovare a celui mai recent album lansat de Bolton. Acesta contine cele mai cunoscute 12 hituri ale sale, dar si 6 piese noi. Dupa ce initial concertul lui Bolton la Bucuresti fusese programat pentru aceasta primavara si ulterior amanat, publicul roman il va avea in sfarsit in fata pe celebrul muzician, aflat pentru prima oara in Romania.

 
Ryna si Canton, la festivalul de filme est-europene de la CottbusPDF Print E-mail
Cottbus, Germania/Romanian Global News
Accesari :375
Wednesday, 09 November 2005

Recent premiata pelicula "Ryna", regizata de Ruxandra Zenide, participa la editia din acest an a Festivalului Filmului Est-European de la Cottbus, Germania, care are loc in perioada 8-12 noiembrie.

Lungmetrajul romano-elvetian concureaza alaturi de alte noua filme de acelasi gen, din Cehia, Ungaria, Rusia, Croatia, Polonia, Slovenia si Bulgaria, informeaza TVR. Marele Premiu al celei de-a 15-a editii a festivalului, la sectiunea lungmetraje, este in valoare de 15.000 euro. In afara filmului romanesc, o alta productie autohtona poate fi vazuta in cadrul evenimentului cinematografic german, fiind vorba despre scurtmetrajul "Canton", in regia lui Constantin Popescu.

Organizatorii de la Cottbus vor derula pe parcursul manifestarii mai multe programe dedicate tinerilor regizori din Germania ale caror filme au legatura cu Europa de Est. Intr-unul dintre acestea, "Border Crosser - View to Eastern Europe", va fi prezentat un documentar din anul 2003 al Alexandrei Gulea, "Dumnezeu la saxofon, Dracu la vioara".

Ryna a castigat la sfarsitul saptamnii trecute doua premii importante la festivalul de film Cinema Tout Ecran de la Geneva.

 
Revista Vogue recomanda Romania ca destinatia turistica a lui 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :440
Wednesday, 09 November 2005

Prestigioasa revista americana Vogue a plasat Romania pe locul intai al unui clasament referitor la destinatiile de vacanta ale anului 2006.

Topul pe care publicatia il realizeaza anual mentioneaza Delta Dunarii ca loc ideal de petrecere a vacantei in Romania, zona fiind descrisa ca Noua Zeelanda a Europei, informeaza Rador. Autorii clasamentului considera ca o vizita in Romania aduce multe surprize, precum vinuri deosebite, unele dintre cele mai vechi din Europa, sau iti furnizeaza informatii noi, cum este cea conform careia Romania este cel mai mare exportator legal de caviar din lume. In ceea ce priveste dezavantajele unie calatorii in tara noastra, autorii fac referire la numarul scazut de hoteluri de calitate.

Lista pe care a alcatuit-o Vogue prezinta cele mai importante 100 de tendinte pentru anul urmator in materie de moda, design, turism, produse si personalitati.

 
Primul post de radio romanesc greco-catolic a fost lansat oficial BlajPDF Print E-mail
Blaj, Romania/Romanian Global News
Accesari :437
Wednesday, 09 November 2005

Mitropolia Greco-Catolica si Caritas Mitropolitan au lansat oficial marti, 8 noiembrie, de ziua Arhanghelilor Mihail si Gavriil, postul Radio Blaj, canal media care emitea deja de o luna.

Conform sondajelor efectuate, programele Radio Blaj s-au bucurat inca din primele zile de o buna audienta, iar ziua lansarii a fost aleasa deoarece Arhanghelul Gavriil, cel aducator de "Buna vestire", este patronul si ocrotitorul noii institutii media din Municipiul Blaj.

Festivitatile au inceput dupa oficierea Slujbei Sfintei Liturghii in Catedrala mitropolitana, cand IPS Lucian Muresan, insotit de preoti si membri ai Capitlului Mitropolitan, s-a deplasat la sediul radioului. Ceremonia de lansare oficiala a fost transmisa in direct si a inceput printr-un scurt moment religios si prin binecuvantarea locului si a echipei care lucreaza in radio. In cuvantul rostit cu acest prilej, Inaltpresfintitul Mitropolit a salutat acest eveniment important, atat pentru Mitropolia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, dat fiind faptul ca este "o premiera in Biserica noastra", cat si pentru municipiul Blaj, pentru locuitorii acestei zone, care se pot bucura de acum de emisiunile unui post de radio local apropiat de problemele si preocuparile lor.

La eveniment au mai participat erau prezenti prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, subprefectul de Alba, Clement Negrut, inspectorul-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Alba, Tudor Grindean, si Viceprimarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, informeaza catholica.ro, citand un comunicat al departamentului de comunicatii sociale de la Blaj. Acestia au transmis salutul institutiilor pe care le reprezinta si au urat succes noului post de radio. Ion Moldovan, directorul de programe al Radio Blaj, a declarat ca emisiunile din grila de programe acopera o paleta larga de varste, in stabilirea grilei tinandu-se cont de preferintele, preocuparile, orientarile si necesitatile tuturor comunitatilor in care postul de radio este receptat.

 
Experti NATO se intalnesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Wednesday, 09 November 2005

Sala Alba Iulia a Palatului Cercului Militar National din Bucuresti va gazdui in periada 10-11 noiembrie conferinta NATO cu tema Integrarea modelarii si simularii.

Activitatea este organizata de Directia Cercetare Dezvoltare, din cadrul Departamentului pentru Armamente, si de Directia Doctrina si Instructie din Statul Major General, informeaza MApN.

La conferinta vor lua parte aproximativ 60 de delegati romani si straini, expertii NATO prezenti urmand sa expuna comunicari in domeniul modelarii si simularii, ale caror rezultate pot fi utilizate in dezvoltarea programelor de invatamant, de instruire si cercetare ale Armatei Romaniei.

 
Primele promisiuni oficiale privind introducerea limbii romane in scolile din TimocPDF Print E-mail
Cladova, Serbia/Romanian Global News
Accesari :438
Wednesday, 09 November 2005

Ministerul de Invatamant si Sport al Serbiei a informat recent Consiliul National al Minoritatii Nationale Romane din aceasta tara ca cererea sa de introducere a limbii romane in scoli, in trei localitati din sudul Dunarii, a fost tardiva.

Intr-un comunicat din partea Consiliului, se arata ca aceasta cerere a fost inmanata Ministerului in mod legal in baza cererii parintilor romani din aceste zone.

Ca raspuns la cererea primita, Ministerul propune ca in acest an sa se termine pregatirile necesare pentru invatamantul in limba romana, iar introducerea limbii romane in invatamant sa devina o certitudine o data cu inceperea anului scolar 2006-2007.

In acelasi comunicat, Consiliul National al Minoritatii Nationale Romane precizeaza ca raspunsul primit este primul document oficial trimis de catre Ministerul Invatamantului din Serbia, la vreo organizatie romaneasca, in care se recunoaste dreptul romanilor de a invata in limba materna in scoli si in care isi asuma responsabilitatea pentru realizarea acestei obligatii.

 
Santaj rusesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :491
Wednesday, 09 November 2005

Cei care sunt interesati de reglementarea pasnica a conflictului transnistrean, pe baza documentelor in vigoare, trebuie sa sustina si stationarea in continuare a acestui contingent, a afirmat marti, 8 noiembrie, la Bucuresti, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Lavrov a incercat sa-i convinga pe toti ca prezenta militarilor rusi in regiunea separatista transnistreana este de natura sa accelereze rezolvarea conflictului inghetat din interiorul Republicii Moldova. El a precizat ca in Transnistria se afla 500 membri ai contingentului comun de mentinere a pacii si 1000 soldati care asigura protectia depozitelor de munitie. Fara prezenta acestora ar fi fost posibil ca acest armament sa nimereasca in mainile unor terte parti, lucru care n-ar fi deloc de dorit, a spus Lavrov.

Utilizand pozitia de forta data de prezenta armamentului rusesc in raioanele de est ale Basarabiei ministrul rus de externe motiveaza sistarea retragerii armamentului de faptul ca Chisinaul nu a mai acceptat planurile rusesti in cadrul negocierilor privind conflictul transnistrean.

Santajul pe care Lavrov si-l permite sa-l faca public la Bucuresti este davada faptului ca pozitia Rusiei este una de forta pe care si-o afiseaza in pofida declaratiilor conciliante ale diplomatiei de la Bucuresti. Totodata, ministrul rus a declarat ca Rusia are in vedere propuneri concrete pentru o asa numita foaie de parcurs, care sa permita partilor nu doar sa se aseze din nou la masa tratativelor, ci si sa ajunga la un rezultat pozitiv.

La randul sau, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a subliniat ca este nevoie de foarte mult tact si foarte multa creativitate pentru gasirea unei solutii. El s-a declarat multumit pentru faptul ca exista posibilitatea includerii SUA si UE in formatul de mediere. Dar atentia noastra sporeste de la zi la zi si in acelasi timp cred ca acesta este si modul cel mai eficace in care Bucurestii pot fi implicati, a spus el, adaugand ca punctul de vedere oficial al Romaniei este ca in vecinatatea estica a Uniunii Europene sa nu existe un potential destabilizator, care sa afecteze apoi implicit Romania.

Ungureanu si Lavrov au semnat la Bucuresti Protocolul de inventariere a intelegerilor juridice, incheiate de Romania cu URSS intre 1945 si 1991, si Acordul privind regimul juridic al mormintelor militare. In prezent, Romania si Federatia Rusa pregatesc un acord pentru facilitarea regimului de vize pentru cetatenii rusi, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana.

 
Consultari ale Comunitatii Romanilor din Serbia cu partidele politicePDF Print E-mail
Voivodina, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :405
Wednesday, 09 November 2005

Comunitatea Romanilor din Serbia (C.R.S.) a fost vizitata, recent, de o delegatie a Partidului Miscarea Forta Serbiei, unul din principalele partide de opozitie sarbe.

In fruntea delegatiei s-a aflat loctiitorul presedintelui, Dragomir Karici, si Nebojsa Tatomir, presedintele comisiei pentru culte si relatii interetnice din cadrul partidului, transmite corespondentul RGN din Serbia. Aceasta intalnire a fost programata la initiativa P.M.F.S., iar tema discutiilor purtate a fost pozitia minoritatii nationale romane din Voievodina. Presedintele C.R.S., Ion Cizmas si membrii Directiei Generale a Consiliului C.R.S. au prezentat organizatia si au scos in evidenta problemele cu care se confrunta romanii in momentul de fata.

Recunoasterea unei singure minoritatii nationale, drepturile minoritatii de reprezentare politica la nivel de uniune statala, republica si comuna, problema functionarii Consiliului National si retrocedarea proprietatilor colective care au apartinut romanilor. Reprezentantii partidului Miscarea Forta Serbiei si-au exprimat opinia ca romanilor din Serbia li se cuvin toate drepturile de care se bucura sarbii din Romania concluzionand printr-o promisiune de sprijin si sustinere a initiativelor pe care C.R.S. le va angaja de acum inainte pentru aplicarea acestora, intr-o Serbie multietnica, multiculturala, multiconfesionala si nu in ultimul rand europeana.

"Aceasta vizita este prima dintre discutiile initiate de catre conducerea C.R.S. cu partidele politice din Serbia pentru elucidarea pozitiei comunitatii etnice romanesti. C.R.S. doreste ca problema sa fie elucidata la nivel de stat intr-un dialog deschis cu toate fortele relevante din stat si nu ca problemele romanilor din Serbia sa fie rezolvate la Bruxell sau in alta parte", a declarat pentru Romanian Global News presedintele comunitatii, Ion Cismas.

 
Situatia dramatica a basarabenilor din stanga Nistrului a ajuns la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :383
Wednesday, 09 November 2005

Fundatia Moldova din Washington a organizat in perioada 2-5 noiembrie in acest oras american o o serie de prezentari referitoare la problemele drepturilor omului din localitatile basarabene din stanga Nistrului.

Pentru a auzi vocea majoritatii asuprite, basarabenii, fundatia i-a invitat in Statele Unite ale Americii pe directorul liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, care preda in limba romana, si pe directorul executiv al Promo-Lex, organizatie neguvernamentala din Chisinau care se axeaza pe apararea drepturilor taranilor din stanga Nistrului, Ion Manole, informeaza un comunicat de presa al fundatiei, citat de curaj.net.

Ambasadorul Steven Mann, Negociatorul Departamentului de Stat pentru conflictele din Eurasia, seful delegatiei americane in cadrul noului format de negocieri pentru conflictul transnistrian 5+2 si alti demnitari ai Departamentul de Stat si USAID au avut ocazia sa afle, astfel, informatia din prima sursa. Oaspetii basarabeni au vorbit despre problemele copiilor din Transnistria care nu pot sa invete in limba materna, despre taranii carora li s-a luat unica lor sursa de existenta, pamantul, care, desi era detinut in proprietate privata, a fost confiscat de catre separatisti. Din partea a 15 mii de copii, parintii lor si profesorilor, eu va rog sa ne intelegeti si sa ajutati acesti copii sa invete in limba romana, a spus Ion Iovcev, care e bulgar de origine.

Totodata, basarabenii au prezentat la Comitetul Helsinki de la Congresul american, precum si consilierului Senatorului George Allen din Virginia, informatii detaliate despre lipsa unor institutii democratice in regiunea transnistreana, accesul la presa libera si dreptul la intrunire.

Reprezentantii ONG-urilor si cercurilor academice au auzit despre situatia majoritatii populatiei din Transnistria (nepreprezentata de catre regimul marioneta Smirnov de tip Sovietic) la un briefing la Radio Europa Libera /Radio Libertatea, intitulat Sunt violarile drepturilor omului in Transnistria obstacol pentru alegerile libere locale? Ei au concluzionat ca in partea de est a Nistrului se pot organiza alegeri libere locale doar dupa ce Federatia Rusa isi va retrage armata din Moldova, cand va fi asigurat accesul liber al locuitorilor din Transnistria la mass-media internationala si din Basarabia, cand societatea civila va fi formata si se va consolida, iar partidele politice basarabene vor activa nestingherit in stanga Nistrului.

Ion Manole si Ion Iovcev au fost oaspeti speciali in cadrul unei dezbateri cu participarea membrilor grupului de lucru Moldova la Washington, care a fost gazduita de catre Institutul Republican International si de Fundatia Moldova.

Cinci mii de tarani pe care eu ii reprezint, lasati fara pamant, se uita la campionii democratiei SUA si Uninea Europeana cu sperante in lupta lor pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului, a mentionat Ion Manole. Va rog sa ajutati acesti oameni.

Oaspetii basarabeni si-au exprimat ingrijorarea privind securitatea concetatenilor lor de toate nationalitatile din partea estica a Nistrului care traiesc in teroare, fortele de securitate ale spearatistilor si gruparile ilegale paramilitare amenintandu-i, retinandu-i si chiar omorandu-i pe acei care doresc o Moldova unificata.

Fundatia Moldova este o organizatie din Washington care pledeaza pentru trasnformari democratice in Republica Moldova, solutionarea conflictului transnistrian si evacuarea armatei si munitiilor Federatiei Ruse stationate pe teritorilul Moldovei. Fundatia activeaza drept urmare a donatiilor primte de la Foundation Open Society Institute si a contributiilor individuale ale sustinatorilor ei.

 
De ce vine patriarhul Alexii al II-lea la Chisinau?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :570
Wednesday, 09 November 2005

Programul oficial al sederii capului Bisericii Ortodoxe Ruse la Chisinau, in linii mari, este cunoscut. In zilele de 11-12 noiembrie, el urmeaza sa aiba o intrevedere cu presedintele Voronin, sa oficieze o slujba la catedrala mitropolitana, sa-l hirotoniseasca arhiepiscop pe arhimandritul de Nisporeni.

Este, insa, putin probabil ca patriarhul Alexii sa soseasca doar pentru asta. El e un om batran si bolnav care, de la o vreme, nu pleaca de la Moscova in calatorii lungi. Daca a hotarat, totusi, sa vina in Republica Moldova, inseamna ca are motive mult mai serioase decat sa conduca aici un priveghi si sa stea la taifas cu politicienii din partea locului.

Banuiesc ca patriarhul Alexii al II-lea are o misiune extrareligioasa. Se stie ca Biserica Ortodoxa din Rusia s-a postat mereu alaturi de puterea politica. Relatia ei cu statul rus a fost intotdeauna extrem de stransa. Sub sovietici clerul a fost integrat in aparatul de represalii al regimului comunist, conducerea Bisericii pravoslavnice fiind controlata in totalitate de Biroul Politic. Materialele descoperite in arhivele KGB demonstreaza ca, la ora actuala, cel putin, patru din cei sase membri permanenti ai Sfantului Sinod sunt agenti ai serviciilor rusesti de securitate. In urma prabusirii URSS, lucrurile nu s-au schimbat radical. Atata doar ca discursul procomunist slugarnic de altadata a fost inlocuit dupa 1991cu unul ultrasovin. Alexii al II-lea, un reprezentant tipic al nomenclaturii ecleziastice colaborationiste, continua sa insiste si astazi asupra faptului ca teritoriul patriarhatului de la Moscova cuprinde nu numai Rusia, ci si Ucraina, Belarus, Moldova, Tarile Baltice, Azerbaidjanul si Asia Centrala. Cu alte, cuvinte Biserica Ortodoxa Rusa ramane si in prezent o forta expansionista de temut care secundeaza politica revansarda a Kremlinului. Avand in vedere toate acestea, se poate presupune ca Alexii al II-lea va incerca sa recupereze, cel putin, o parte din terenul pierdut in ultima vreme de presedintele Putin. Patriarhul rus vine, se pare, nu cu evlavie si ganduri bune, ci cu spirit de revansa. Va cauta, pe scurt, o razbunare religioasa pentru o infrangere politica.

(Un editorial de Petru Bogatu. Preluare din cotidianul Flux)

 
Vladimir Voronin: Rusia trebuie sa-l lase din brate pe SmirnovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :427
Wednesday, 09 November 2005

{mosimage}Presedintele Voronin crede ca autoritatile de la Chisinau ar putea rezolva foarte repede, impreuna cu Rusia, problema transnistreana, insa daca nu le va reusi, atunci acestea vor fi nevoite sa aleaga o cale mai lunga, cu implicarea tuturor organizatiilor internationale.

{mosimage}Voronin a declarat pentru publicatia moscovita Novie Izvestia ca pentru rezolvarea problemei transnistrene, Rusia trebuie sa renunte la sustinerea regimului Smirnov si sa-si evacueze armamentul si trupele din Transnistria.

Referindu-se la memorandumul Kozak si la circumstantele in care acest document nu a fost semnat, presedintele moldovean a precizat ca in ajunul sosirii lui Putin la Chisinau, pentru semnarea memorandumului, preconizata pentru 25 noiembrie 2004, Kozak a plecat la Kiev pentru a discuta cu Leonid Kucima, care pe atunci era si presedinte al Consiliului sefilor de stat din CSI. A venit de acolo pe la 9 seara. Am inceput sa rasfoiesc documentul si am descoperit o noua fila cu o singura prevedere: Rusia va avea baza militara timp de 20 ani. Il intreb de Kozak: De unde s-a luat acest punct? Nici macar nu l-am discutat... Kozak a incercat sa explice ceva. Atunci eu am luat receptorul si l-am sunat pe Putin. Vladimir Vladimirovici, daca acest punct va ramane, atunci eu nu voi putea semna memorandumul. Iata toata povestea, a explicat Voronin.
El a spus ca de la 1 decembrie curent, expertii Uniunii Europene vor incepe monitorizarea segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, precizand ca scopul acestei monitorizari este eliminarea interesului economic, pe care il au diferite structuri in aceasta regiune. Acolo ruleaza sume imense de bani. Potrivit expertilor occidentali, in gaura neagra transnistreana sunt spalate anual aproximativ 2 miliarde USD, a declarat Voronin. Potrivit lui, o parte din acesti bani sunt utilizati la Tiraspol, iar restul - in Kiev si Moscova. El nu a exclus ca acesti bani ar putea ajunge si la Chisinau. De asemenea, Voronin a confirmat faptul ca de sume mari de bani beneficiaza si anumite organizatii financiare internationale, printre care Drezdnerbank si Raiffazenbank, care deschideau conturi corespondente pentru bancile transnistrene. In prezent, potrivit lui Voronin, aceste banci au sistat cooperarea cu bancile din Transnistria, insa acestora le-a deschis conturi corespondente Banca Centrala din Rusia.

Voronin este convins ca Rusia nu va aplica embargo pentru produsele moldovenesti. Nu cred in embargo, desi spre aceasta cheama unii deputati din Duma de Stat, numele carora imi sunt cunoscute. Stiu precis ca ei alimenteaza regimul din Transnistria. Insa nu cred ca conducerea de varf a Rusiei va recurge la aceasta parghie. Insa daca pentru pastrarea regimului lui Smirnov, Moscova va face acest pas, atunci aceasta va fi problema Rusiei, a spus Voronin.
Referindu-se la problema cadrelor pentru Guvern si la cunoasterea de catre acestia a limbii de stat, Voronin a declarat ca ministrii sunt selectati exclusiv in baza criteriilor profesionale. Nu veti crede, dar eu insumi vorbeam foarte prost moldoveneste pana a deveni presedinte. Iar ministrii ii alegem exclusiv in baza criteriilor profesionale. La noi toate documentele sunt scrise in doua limbi moldoveneasca si rusa. Asa ca necunoasterea limbii moldovenesti nu are o importanta atat de mare. In Moldova problema lingvistica nu exista. Faceti o plimbare si va veti convinge de acest lucru, a mai declarat Vladimir Voronin pentru sursa citata.

(Preluare cotidianul "Flux", editia de miercuri, 9 noiembrie 2005, autor Victor Dragan)

 
O icoana facatoare de minuni ajunge la ctitoria Printesei IleanaPDF Print E-mail
Pennsylvania, SUA/Romanian Global News
Accesari :616
Wednesday, 09 November 2005

Manastirea Ortodoxa Schimbarea la Fata din Pennsylvania, ctitoria printesei romance Ileana, va fi miercuri, 9 noiembrie, destinatia de pelerinaj a crestinilor ortodocsi din Statele Unite care vor dori sa se roage la icoana facatoare de minuni de la Sitka.

Toaca, ce aminteste de dealurile de pe pamantul romanesc, va chema in aceasta zi speciala la rugaciune si inchinaciune in fata icoanei Maicii Domnului, despre care se crede ca este vindecatoare si facatoare de minuni.

Icoana de la Sitka a Fecioarei Maria cu pruncul Iisus este ornata cu halouri de aur si argint. A fost atribuita lui Vladimir Borokovski, unul dintre cei mai venerabili pictori rusi si adusa de Sfantul Innocent Veniaminov, primul episcop in America de Nord. Icoana a fost pastrata la Catedrala Arhanghelul Mihail din Sitka, Alaska, inca de la mijocul anilor 1800, iar acum se afla in primul sau pelerinaj in America de Nord.

Icoana va ajunge la manastirea din Elwood City, Pennsylvania, miercuri, intre orele 6.30 si 1.30. Pelerinii care vor sa vina sa o vada pot ramane in cele 12 camere de oaspeti ale manastirii, gratuit, insa vor fi acceptate donatiile.

Manastirea Schimbarea la Fata, cea care va adaposti, desi pentru un timp scurt, icoana facatoare de minuni, este ea insasi un miracol. Arata ca un hotel modest gri, care accentueaza frumusetea naturala a dealurilor inconjuratoare, care arata asemanator cu dealurile din Romania, de unde de altfel provine si printesa care a ridicat acest lacas de cult. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care Maica Alexandra a ales acest loc: ii amintea de Romania, spune Maica Cristophora, citata de presa din Pennsylvania.

Maica Alexandra s-a nascut in anul 1906 ca printesa Ileana, cel de-al saselea copil al Regelui Ferdinand I si al Reginei Maria a Romaniei. In anul 1948, venirea la putere a regimului comunist a obligat-o pe ea si pe alti membri ai familiei sa aleaga calea exilului. In anii 50 viata Printesei Ileana a fost una destul de tumultuoasa, cunoscand mutari din Elvetia in Argentina si apoi in Statele Unite, unde si-a cladit o viata tinand cursuri despre comunism. Tot atunci, senatorul John F. Kennedy a ajutat-o sa obtina cetatenia americana. In 1961, a plecat la o manstire in Franta, iar sase ani mai tarziu si-a depus voturile monahale (ascultare, saracie si castitate) si a fost trimisa inapoi in SUA sa infiinteze o manastire de limba engleza. Asa a ajuns in Elwood City, unde a devenit Maica Alexandra si a trait aici pana in anul 1991. Trupul sau este inmormantat la manastirea Elwood City, alaturi de o cutiuta aurita de pamant romanesc.

 
Membrii Aliantei Romanilor Canadieni se intalnesc la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 09 November 2005

Membrii Aliantei Romanilor Canadieni se vor intalni sambata, 12 noiembrie, la North York Civic Centre, Committee Room # 1, din Toronto, incepand cu ora 15:00, pentru a discuta o serie de probleme organziatorice.

Printre acestea se afla prezentarea de pe 3 decembrie, modul de organizare al Aliantei Romanilor Canadieni, dar si alte subiecte. Adresa locului in care se va desfasura aceasta intalnire este North York Civic Centre 5100 Yonge Street, Toronto, ON, M2N 5V7, informeaza ARC. In afara de aceasta intalnire, Alianta a mai facut recent si anuntul ca se afla in cautarea unui voluntar pentru postul de administrator web. Persoanele interesate pot sa se adreseze in scris Aliantei, la adresa de e-mail info@arcweb.ca.

 
Artistii straini din Roma, in atentia PrimarieiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 09 November 2005

Comisia speciala pentru Drept de Vot pentru Straini din cadrul Consiliului Comunal din Roma organizeaza in luna decembrie, in colaborare cu Teatrul Lido si Asociatia La Sirene, o prezentare de spectacole produse de artistii imigranti care traiesc si muncesc la Roma si in regiune.

Seria de spectacole se numeste Dialog - prezentare de spectacole pentru un oras multicultural. Potrivit lui Gabriel Rusu, consilier comunal adjunct in cadrul Consiliului Comunal din capitala Italiei, citat de Actualitatea Romaneasca, scopul acestei initiative este de a valorifica cultura si imaginea comunitatii de straini din capitala Italiei. Comuna din Roma le cere prin urmare artistilor imigranti sa-si prezinte propriile proiecte. Spectacolele trebuie sa fie inspirate din dialogul interetnic, care este indispensabil pentru integrarea strainilor in comunitate.

Propunerile trebuie trimise prin posta Asociatiei Le sirene, pe adresa Centrul Socio-Cultural Affabulazione, situat in piata M. Agrippa 7-h, 00121 Roma-Ostia sau pot fi depuse direct la sediul asociatiei, intre orele 17,00-20,00, pana la data de 12 noiembrie 2005. Prin demersul sau, Comisia speciala a Consiliului Comunal din Roma pentru dreptul la vot al strainilor vrea sa consolideze imaginea pozitiva a comunitatii de straini din oras si regiune, prin valorificarea propriilor lor capacitati artistice. Pentru asta se intentioneaza sa se organizeze in regiune pe durata lunii decembrie o scurta prezentare de spectacole produse de artistii straini din Roma, cerandu-le sa-si prezinte la final micile lor proiecte artistice. Proiectele se pot depune individual sau de catre companii artistice sau asociatii, constituite legal. Toate proiectele vor fi evaluate de o echipa de experti, spune Maurizio Bartolucci, presedintele Comisiei Consiliare Speciale pentru dreptul la vot al strainilor. In final, vor fi alese cinci proiecte reprezentative, care vor fi puse in scena in ultima luna a anului.

 
Asistenta diplomatica pentru romanii aflati in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :486
Wednesday, 09 November 2005

In Spania, ca de altfel pe teritoriul oricarui alt stat, pasaportul romanesc da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si Oficiilor Consulare ale Romaniei.

Acestea asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sunt limitate. Competentele consulilor sunt stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie, informeaza Actualitatea Romaneasca. Consulul este cel care recomanda avocati locali care sa asigure imigrantilor romani asistenta de specialitate cand este cazul. De asemenea, el poate recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati si poate lua masuri pentru a informa rudele cele mai apropiate in cazul unor situatii deosebite in care romanii din Spania se afla (accident sau deces), recomandand procedurile ce trebuie urmate. Tot el contacteaza cetatenii romani aflati la inchisoare, cu acordul acestora si informeaza rudele sau prietenii din tara.

Competentele pe care consulul Romaniei nu le are si, in consecinta, aspectele in care nu va poate ajuta sunt acelea legate de gasirea unui loc de munca, de asigurarea cazarii sau cheltuielilor de transport, de tratament sau cele juridice, acolo unde este cazul.

 
Medici romani, la pregatire in ElvetiaPDF Print E-mail
Fribourg, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :455
Wednesday, 09 November 2005

Un grup de 50 de medici si asistente medicale va beneficia de un stagiu de pregatire in domeniu in Elvetia, la Spitalul Cantonal din Fribourg.

Personalul medical va fi selectat din randul angajatilor Spitalului de Urgenta din Bucuresti. Potrivit sefului sectiei de chirurgie de la Spitalul de Urgenta, conf. dr. Mircea Beuran, citat de Actualitatea Romaneasca, protocolul are in vedere pregatirea atat a asistentelor medicale - asistentele care ajuta medicul in sala de operatie si care trebuie sa dea instrumentarul - cat si a medicilor rezidenti, seniori si sefii echipelor medicale. Acestia vor efectua stagii de aproximativ o luna si cinci luni la spitalul din Fribourg.

Pregatirea personalului medical roman in Elvetia se face atat in domeniul chirurgiei laparoscopice, cat mai ales in cel al chirurgiei clasice, spitalul fiind unul de urgenta si se confrunta cu interventii care necesita abordarea clasica a diferitelor operatii, cum ar fi cele de colon, pancreas si ficat. Prin aceste stagii se urmaresc si posibilitatile de codificare a gesturilor in blocul operator, care sa fie statuate in protocoale specifice. Cu prilejul vizitei pe care a facut-o la Bucuresti, seful departamentului de chirurgie al Spitalului Cantonal din Fribourg, prof. dr. Lukas Krahenbuhl, a donat materiale pentru departamentele de chirurgie in valoare de aproximativ 300.000 de euro.

 
Romanii din Hartford fac ultimele pregatiri pentru venirea noului preot parohPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :475
Wednesday, 09 November 2005

Comunitatea de credinciosi romani ai bisericii ortodoxe romane Schimbarea la Fata din orasul american Hartford il asteapta luni, 14 noiembrie, pe noul lor preot, parintele Daniel Iosif Moldovan.

Acesta a aflat deja, prin intermediul buletinului parohial al acestei biserici, de pregatirile facute de enoriasi pentru venirea sa si, printr-un mesaj adresat parohiei, isi exprima recunostinta fata de primirea care i se va face. De asemenea, parintele le ureaza tuturor viitorilor sai enoriasi sanatate si viata indelungata spre a contribui la dezvoltarea bisericii lui Hristos pe pamant american, informeaza parohia romaneasca.

Credinciosii parohiei se afla pe ultima suta de metri in ceea ce priveste pregatirile facute in vederea intampinarii noului paroh. Pentru parinte si framilia acestuia, romanii au inchiriat un apartament in West Hartford pe care il vor aranja, mobila si dota cu tot ceea ce este necesar unei vieti de zi cu zi. Deoarece ar mai fi nevoie de o masa si scaune pentru sufragerie, dar si un pat dublu, romanii asteapta donatii la adresa victorians21@yahoo.com, pentru a se putea finaliza, astfel, necesarul intocmit de enoriasi.

 
12 zile de violente rasiale - statul francez instaureaza starea de urgentaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :424
Wednesday, 09 November 2005

Dupa 12 zile de violente in cartierele din jurul marilor orase, in dimineata zilei de marti, 8 noiembrie, in cadrul unui consiliu extraordinar al ministrilor, statul francez a declarat starea de urgenta.

Aceasta presupune ca li se interzice persoanelor sa circule noaptea. Cum insa este lasata la latitudinea prefectilor aplicarea acestei legi si modul in care ea va fi aplicata, in unele orase s-a hotarat ca aceasta sa se refere numai la minorii neinsotiti intalniti noaptea pe strada. Politia va avea dreptul la perchezitii fara autorizatie judecatoreasca, in cazul in care exista suspiciuni de detinere de arme. Asadar, aplicarea acestei legi va fi lasata la latitudinea prefectilor fiecarei suburbii.

Una din formele de protest ale cetatenilor francezi de origine araba si africana este atacul asupra fortelor de ordine si mai multe mii de masini si zeci de imobile publice incendiate in ultimele 12 zile in suburbiile franceze. Astfel, spun ei, vor sa atraga atentia asupra discriminarilor rasiale din Franta, care duc la rata mare a somajului, si asupra conditiilor precare in care traiesc.

Persoanele arestate pana acum in timpul altercatiilor cu fortele de ordine nu au mai mult de 20 de ani, adeseori politia confruntandu-se cu minori de 13 15 ani. In majoritatea lor, acesti tineri sunt in abandon scolar. Acesta ar fi si motivul pentru care au dat foc unor scoli si gradinite: razbunarea importiva unui sistem scolar, care, spun ei, nu este adaptat lor si nu este la acelasi nivel cu cel al marilor orase.

Parerile asupra acestor violente absurde, dupa cum le numeste Ladji Doucoure, campion mondial de atletism care a crescut intr-un astfel de catier, sunt quasi unanime. Sper ca acesti vagabonzi vor fi gasiti si pedepsiti. Eu am ramas pe drumuri, somer, cu 3 copii spune administatorul unei scoli arse din temeli. (In Franta administratorii de scoli au locuinta de serviciu, platita de stat in incinta scolii). Replica tinerilor din cartierele marginase Parisului a fost: ei au ramas someri acum. Oamenii din cartierele in care locuim sunt someri de zeci de ani de zile.

Actele de violenta din suburbii sunt blamate de insisi locuitorii acestor cartiere. Nu exista nici un motiv pentru a distruge masinile vecinilor si scolile. In aceste scoli nu invata nici un francez. Nu suntem decat noi, copii de emigranti, declara o eleva de origine din Mali.

Aratandu-si dezacordul fata de astfel de manifestari, in Essone, unde o gradinita a fost incendiata, parinti si locuitori din zona au ajutat la curatirea si la refacerea salilor de clasa. Pentru a apara institutiile de interes public (piscine, scoli, sali de sport), in unele cartiere sensibile locuitorii s-au mobilizat si ei si fac de veghe in fata acestor imobile pentru a preintampina incendiile.

Ca raspuns la aceste violente si la cererile revendicatorilor, Primul ministru Dominique de Villepin a declarat ca restabilirea ordinii publice este primordiala si ca responsabilitatea noastra colectiva este sa facem din aceste teritorii sensibile, cartiere ca toate celelalte ale Republicii.

Bilant pe scurt:

in peste 30 de orase franceze au avut loc violente de strada

Peste 4000 de masini incendiate

Zeci de posturi de politie, primarii, centre culturale, scoli, biblioteci, banci, depozite si magazine au fost devalizate sau incendiate

9500 de polisiti si jandarmi mobilizati

peste 1200 de persoane audiate de politie

1 persoana decedata

zeci de raniti, atat civili, cat si politisti

Pe 27 octombrie, doi copii musulmani au murit electrocutati dupa ce s-au ascuns intr-un transformator din suburbia Seine Saint Denis din Paris deoarece erau urmariti de politie. Incidentul a declansat o serie de incendieri de masini si vandalisme, facute de imigrantii maghrebieni din periferia Parisului. Desi politia a negat ca i-ar fi urmarit pe tinerii morti accidental, vestea decesului acestora a fost considerata a fi motivul principal care a incins spiritele in randul imigrantilor, deja revoltati de saracie, somaj si discriminare etnica si religioasa.

(Pentru Romanian Global News, a transmis de la Paris Andreea Enache)

 
Inca un grup de militari basarabeni pleaca in IrakPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :416
Wednesday, 09 November 2005

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) din Basarabia a hotarat marti, 8 noiembrie, sa mai trimita in Irak un grup de militari, deoarece cele doua contingente participante pana in prezent s-au prezentat bine in Irak.

Grupul de militari basarabeni care va pleca catre aceasta destinatie este alcatuit din 11 persoane, dintre care sase sunt genisti, informeaza Noutati Moldova.

Decizia CSS a fost adoptata in conformitate cu documentul-cadru referitor la participarea Moldovei la Programul NATO "Parteneriat pentru Pace".

 
George Enescu, pe scena Operei de Stat din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 09 November 2005

Spectacolul Oedip de George Enescu Opera de Stat din Viena va fi prezentat publicului austriac joi, 10 noiembrie, de la ora 19:30.

Din distributie fac parte baritonul Esa Ruutunen, in rolul titular, baritonul Peter Weber, care il portretizeaza pe Creon, mezzosoprana Margareta Hintermeier, alias Jocasta, si mezzosoprana Daniela Denschlag, in rolul Sfinxului, informeaza postul national muizcal de radio. Dirijorul acestui spectacol de la Opera de Stat din Viena este Michael Boder.

 
Sase studenti romani din Elvetia concerteaza la NeuchatelPDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :363
Wednesday, 09 November 2005

Centrul Cultural Roman din Neuchatel organizeaza sambata, 12 noiembrie, la Lyceum Club din oras, un concert exceptional de muzica clasica romaneasca, sustinut de sase muzicieni romani, care studiaza la conservatoarele din Elvetia.

Protagonistii concertului vor fi Teodora Papuc si Lavinia Mihai la flaut, Magdalena Morosanu la violoncel, Laurian Tudose la pian si Mihai Ilea si Mihai Francu la vioara. Recitalul acestora va contine lucrari compuse de George Enescu, Dinu Lipatti, Grigoras Dinicu, Ciprian Porumbescu si Vasile Jianu, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Biletele de intrare la concert vor putea fi achizitionate direct de la intrare.

 
Cinci zile de manifestari enesciene la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :338
Wednesday, 09 November 2005

O delegatie ieseana din partea Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National va organiza incepand de joi, 10 noiembrie, o serie de evenimente dedicate implinirii a 50 de ani de la moartea lui George Enescu.

Manifestarile care se vor intinde pe cinci zile debuteaza joi, cand, la Universitatea de Muzica din Viena, va fi montata o placa comemorativa, informeaza ziarul iesean Evenimentul. La sarbatoarea inchinata marelui violonist vor participa viceprimarul municipiului Iasi, Constantin Neculau, precum si reprezentanti ai universitatilor "George Enescu" si "Al. I. Cuza".

 
Va, Vis et Deviens un succes si in IsraelPDF Print E-mail
Haifa, Israel/Romanian Global News
Accesari :384
Wednesday, 09 November 2005

"Va, Vis et Deviens, filmul regizorului roman Radu Mihaileanu, cu care acesta a reusit sa cucereasca scena catorva festivaluri internationale de film, a facut senzatie si la Haifa.

Pelicula romanului a dechis festivalul de film desfasurat luna trecuta in Israel. Povestea micului Shlomo, fortat de mama sa sa fuga din Sudan in Israel, unde se va lupta singur pentru o viata mai buna a cucerit, cum era si de asteptat, publicul de aici.

Filmul este o coproductie Franta-Israel si in 138 de minute prezinta drama a peste 12.000 de evrei etiopieni care, intre noiembrie 1984 si ianuarie 1985, au fost transportati din Sudan in Israel. Din cei 12.000 plecati initial la drum, doar 8.000 au reusit sa se refugieze pe taramul credintei, ceilalti au murit rapusi de foame, de boli, de epuizare sau ucisi miseleste intre taberele de refugiati din Sudan. Mihaileanu transmite publicului odiseea Falashas asa cum este ea vazuta prin ochii unui copil etiopian crestin care se da drept evreu pentru a putea emigra in Israel, incercand astfel sa fuga de foametea ce a bantuit Africa anului 1984. Nu este o poveste reala, dar in schimb am colectat destule anecdote ici-colo, pentru ca timp de-o luna am tot intalnit vreo suta de etiopieni care traisera exodul Operatiunii Moise", declara Radu Mihaileanu la Festivalul de la Berlin.

 
Un maestru al acordeonului roman in concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :356
Wednesday, 09 November 2005

Robert, maestrul acordeonului roman, cum este el supranumit in lumea muzicala romaneasca, va concerta miercuri, 9 noiembrie, la Paris, in cadrul celei de-a treia editii a Festivalului Pe Drumul Sunetelor.

Concertul de Swing Tzigane Improvizat pe care romanul il va sustine in capitala franceza se va desfasura la Cafeneaua Satellit din Paris, de la ora 20.00. Pretul biletelor este de 10 euro, iar cele reduse vor costa 8 euro.

Subtilitate ritmica si eclectism al inspiratiilor, melancolie lirica sau bucurie a improvizatiei, muzica lui Roberto din Brasov este plina de o energie jubilatoare, un suflu de vitalitate si de placere contagioasa scrie pagina Cafenelei Satellit, gazda acestui festival. Roberto din Brasov are deja si un ansamblu muzical Taraful din Insula Frantei, din care fac parte in principal violonisti si un oboi, dar si un acordeon al sau care conduce si dirijeaza muzica acestui ansamblu.

Festivalul Pe Drumul Sunetelor se desfasoara in perioada 8-25 noiembrie, la Paris si prezinta publicului muzica lumii si muzica traditionala.

 
Parintii de la Scoala romaneasca din Paris se intalnesc in week-endPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :422
Wednesday, 09 November 2005

Reuniunea parintilor romani ai caror copii merg la Scoala Romaneasca din Paris se va desfasura duminica, 13 noiembrie.

Desi acest eveniment ce trebuia sa marcheze redeschiderea cursurilor scolii de duminca, era initial programat pentru data de 6 noiembrie, conform Ambasadei Romaniei in capitala franceza, reuniunea cu participarea parintilor s-a amanat din motive obiective. Asadar, parintii romani de la Paris se vor intalni, cu intarziere de o saptamana, duminica, 13 octombrie, de la ora 11.00, la sediul Ambasadei Romaniei, in Rue de LExposition 5.

 
Cant popular de Ziua Romaniei in ItaliaPDF Print E-mail
Vicenza, Italia/Romanian Global News
Accesari :335
Wednesday, 09 November 2005

Irina Loghin, Fuego, Cristian Popescu, dar si trupa Spirit a Asociatiei Spirit Romanesc din Italia vor concerta la finele acestei luni pentru romanii din Italia.

Asociatia Spirit Romanesc este organizatoarea celor doua concerte in care vor fi prezenti artistii amintiti. Concertele se vor desfasura sambata, 25 noiembrie, la Vicenza, la restaurantul Al Pelegrino, de la ora 21.00 si duminica, 6 noiembrie, in Sirmione BS, la restaurantul Cigno Nero, de la ora 20.00. Rezervarile, pentru cei interesati, se pot face la numarul de telefon 348 33 50 221.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions