Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Copiii romani din regiunea transnistreana vor primi carti romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Thursday, 10 November 2005

Scolile cu predare in limba romaa din regiunea transnistreana vor fi beneficiarele unei campanii intitulate Cartea noastra romaneasca cea de toate zilele, prin intermediul careia vor primi manuale scolare, carti in limba romana si rechizite scolare.

Campania se va desfasura in perioada 9 noiembrie - 15 decembrie si este organizata de asociatia Eastern European International Help din Bucuresti, avand ca parteneri principali Ministerul Educatiei si Cercetarii si Inspectoratul Scolar Judetean Iasi. Actiunea desfasurata de acestia isi mai propune sensibilizarea opiniei publice din Romania, la nivel central si local, pentru a sprijini colectarea de manuale, carti in limba romana si rechizite scolare pentru scolile cu predare in limba romana din aceasta regiune, care folosesc scrierea cu alfabetul latin, informeaza ministerul Educatiei.

Cei care doresc sa sustina aceasta campanie pot trimite manuale, carti in limba romana sau rechizite scolare la una dintre urmatoarele adrese: Eastern European International Help, C.P 1-587, 014700 Bucuresti si Depozitul de Carte Scolara al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, str. Codrescu nr. 6 Iasi, judetul Iasi. Initiativa Asociatiei Eastern European International Help se bucura si de sustinerea Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti.

 
BOR a strans 1, 7 milioane de euro pentru sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :456
Thursday, 10 November 2005

Biserica Ortodoxa Romana a strans pentru sinistratii din Banat, dar si pentru cei din alte zone ale tarii afectati de inundatiile din primavara acestui an, aproximativ 1,7 milioane de euro, bani colectati de la credinciosii ortodocsi in urma apelului Parintelui Patriarh Teoctist.

Prin intermediul Arhiepiscopiei Timisoarei, in parteneriat cu Televiziunea Romana, au fost construite 21 de case in judetul Timis, finalizate si receptionate de catre beneficiari, in prezent fiind in lucru scoala din satul Ionel care va fi finalizata in cursul anului viitor. Din aceasta suma totala, 4.740.000 de lei noi au ajuns sa fie utilizati la ajutarea familiilor sinistrate in urma inundatiilor din aceasta vara, in special din Moldova, suma la care s-au adaugat donatii in materiale de constructii, cereale, alimente, imbracaminte si bunuri de larg consum, a caror valoare a fost estimata la 20 000.000 de lei noi. De asemenea, pana in prezent, in urma campaniei Invinge apele, aflata in desfasurare, organizata de Patriarhia Romana si Televiziunea Romana, pana la mijlocul lunii octombrie, au fost stranse peste 2.200.000 de lei noi.Pe lista actiunilor indreptate catre populatia afectata de inuncdatiile din acest an se afla lucrarile de constructie de case in judetele Vrancea, Galati si Bacau, actiuni realizate in colaborare cu Episcopia Buzaului si Vrancei, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Romanului si Arhiepiscopia Sucevei, in parteneriat cu Televiziunea Romana. Beneficiarii celor 163 de locuinte sunt familii cu copii sau fara posibilitati materiale, selectate de catre preotii din localitatile respective, informeaza Patriarhia Romana.

Actiunile de constructie a unor locuinte si obiective de interes social vor fi continuate In primavara anului viitor, acolo unde va mai fi nevoie si in functie de resursele financiare ale Bisericii.

Timp de aproape doua luni , in numeroase localitati afectate de inundatii, familiile sinistrate au primit cel putin o masa calda din partea parohiilor ortodoxe din localitatile respective, cu sprijinul a mii de parohii din intreaga tara care au donat alimente si alte bunuri necesare ducerii la bun sfarsit acestei lucrari filantropice.

 
Regele Mihai nu mai primeste despagubiri, ci proprietatile in naturaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :376
Thursday, 10 November 2005

Curtea Constitutionala din Romania a decis miercuri, 9 noiembrie, ca legea prin care fostul suveran al Romaniei, Mihai I de Hohenzolern, primea despagubiri in valoare de 30 de milioane pentru bunurile confiscate este neconstutionala.

Conform magistratilor de la Curtea Constutionala, legea incalca principiul separatiei puterilor in stat, principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si autoritatilor publice fara discriminari si principul accesului liber la justitie.

Cu toate acestea, conform ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, regele va putea sa primeasca in natura proprietatile confiscate de regimul comunist. Astfel, castelele Peles, Pelisor si Foisor, precum si colectiile, obiectele si celelalte bunuri mobile aflate in inventarul acestora ar putea sa se intoarca in patrimoniul Casei Regale. Olteanu a mai precizat ca statul roman va negocia, ulterior, cu fostul suveran, intrarea in patrimonul statului roman a Castelului Peles.

Reamintim ca, prin legea declarata neconstitutionala de catre Curtea Constutionala, Regele Mihai I ar fi urmat sa primeasca despagubiri in valoare de 30 de milioane de euro, in transe egale timp de trei ani, pentru castelele Peles, Pelisor si Foisor, ca si pentru obiectele si colectiile din inventarul acestora. De asemenea, suveranul trebuia sa primeasca inapoi Vila Cavalerilor din Sinaia si primea dreptul de a folosi pe perioada intregii vieti Palatul Elisabeta, gratuit. Avocatul familiei regale, Adrian Vasiliu a aratat ca va solicita, mai departe, restituirea in natura a fiecarui bun confiscat de regimul comunist, in baza legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor nationalizate.

 
Romania propune constituirea unui Fond mondial pentru combaterea gripei aviarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Thursday, 10 November 2005

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis crearea unei echipe de specialisti si a unei retele internationale de actiune impotriva gripei aviare.

Din echipa vor face parte si specialisti romani. De asemenea, Romania a propus - la reuniunea de la Geneva - constituirea la nivel mondial a unui Fond pentru combaterea gripei aviare. "De regula, tarile care sunt mai putin dezvoltate din punct de vedere financiar prezinta riscul cel mai mare de izbucnire a focarelor de gripa aviara. Din aceasta cauza am propus constituirea unui Fond pentru combaterea gripei aviare care sa fie gestionat de catre organismele internationale si care, in opinia noastra, ar ajuta la stoparea raspandirii acestei maladii", declara Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, citat de Prompt Media.

Specialistii romani, atat cei de sanatate publica, dar si cei din domeniul sanitar veterinar vor face parte din echipa care se va constitui la nivel mondial pentru combaterea gripei aviare. Concomitent va fi creata si o retea de actiune la nivel mondial."Aceasta retea cu rol in supravegherea si controlul gripei aviare ar putea actiona preponderent in zonele cu risc ridicat, in scopul diagnosticarii si informarii rapide asupra situatiilor existente. De asemnea, expertii care vor face parte din aceasta echipa vor colabora si la producerea vaccinurilor umane si animale impotriva gripei aviare", spune, la randul sau, dr. Rodica Costinea, director al Directiei de Sanatate Publica in Ministerul Sanatatii. La intervenitia din plenul sesiunii, oficialii romani au informat organismele internationale ca "prin decizie politica au fost sustinute toate costurile pentru izolarea, monitorizarea si controlul gripei aviare". De asemenea, va fi continuata monitorizarea prin testare serologica si virusologica a pasarilor pana in martie anul viitor.Totodata, romanii vor sa colaboreze in sistem public-privat si in domeniul producerii vaccinurilor impotriva gripei aviare.

 
Olanda crede ca Romania nu e gata de aderarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :469
Thursday, 10 November 2005

Ferm convins ca Romania nu este gata de aderare la termen la Uniunea Europeana, liderul partidului Crestin Democrat din Olanda, Maxime Verhagen, a cerut Parlamentului sa nu ratifice tratatul de aderare al tarii noastre.

Verhagen, citat de agentia bulgara Novinite, a mai aratat ca parlamentarii olandezi n-ar trebui sa se grabeasca, ci sa astepte pana dupa prezentarea Raportului de Tara din primavara lui 2006, care va indica foarte clar progresele celor doua tari care spera sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2002: Romania si Bulgaria.

Crestin democratul este sustinut in aceasta idee si de liderii altor doua partide olandeze, insa ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, insista ca Tratatul de Aderare a Romaniei, precum si si cel al Bulgariei, sa fie ratificat pana la Craciun.

 
Seful MAE ucrainean vine la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Thursday, 10 November 2005

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Boris Tarasiuk, va efectua joi, 10 noiembrie, o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia omologului sau roman.

Ministrul ucrainean de externe va avea convorbiri cu omologul roman i va fi primit de presedintele Romaniei, Traian Basescu, de premierul Calin Popescu Tariceanu si de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Discutiile se vor concentra pe agenda relatiilor bilaterale, precum si aspecte de actualitate de pe agenda regionala, la care cooperarea consolidata romano-ucraineana poate aduce o valoare adaugata. Ministii de externe roman si ucrainean vor semna, cu prilejul vizitei, Planul de consultari pe anul 2006 intre Ministerele Afacerilor Externe al Romaniei si Ucrainei privind problematica bilaterala si internationala.

 
Acord romano-elvetian privind politia de proximitatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :524
Thursday, 10 November 2005

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnat, miercuri, 9 noiembrie, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Confederatiei Elvetiene, reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare privind implementarea programului "Introducerea conceptului Politia de Proximitate" in Romania, etapa 2005-2006.

Ceremonia oficiala s-a desfasurat la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru partea elvetiana documentul fiind semnat de Jean-Claude Richard, ambasadorul Confederatiei Elvetiene la Bucuresti, informeaza Prompt Media. Incheierea noului instrument juridic a fost convenita cu ocazia vizitei oficiale in Romania a lui Christoph Blocher, consilier federal, seful Departamentului Federal de Justitie si Politie al Confederatiei Elvetiene, desfasurata la 19 septembrie 2005 si reprezinta rezultatul evolutiei relatiilor de colaborare romano-elvetiene in domeniul afacerilor interne. Politia de proximitate reprezinta o noua metoda de actiune a politiei, care are la baza apropierea de comunitate prin realizarea unui parteneriat eficient cu populatia, administratia publica locala, conducerile unor institutii de stat, asociatii civice, in vederea rezolvarii in comun a problemelor ce lezeaza interesele de ordin general si particular ale populatiei. Acest proiect a fost pus in aplicare in mod experimental, incepand cu luna august 2002 in municipiile si orasele din judetele Arges si Neamt. Activitatea a fost coordonata nemijlocit de trei politisti ai cantonului Geneva si a beneficiat de implicarea inspectorilor sefi de la cele doua unitati teritoriale. Rezultatele experimentului au evidentiat o imbunatatire a relatiilor politie-comunitate, ceea ce a creat premisele extinderii proiectului la nivel national. In acest sens, impreuna cu expertii elvetieni au fost initiate cursuri teoretice si practice pentru lucratorii unitatilor de invatamant ale MAI si ofiteri din unitatile teritoriale de politie cu atributii in acest domeniu. Noul document incheiat constituie cadrul juridic necesar pentru continuarea parteneriatului cu partea elvetiana pentru anii 2005-2006 si prezinta elemente de noutate fata de acordul anterior, cum ar fi extinderea conceptului de referinta la Politia de Frontiera.

 
162 de ani de Artilerie RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :433
Thursday, 10 November 2005

Artileria Romana celebreaza pe 10 noiembrie implinirea a 162 de ani de la infiintarea primei baterii, institutia fiind constituita prin porunca domneasca a lui Gheorghe Dimitrie Bibescu, care a hotarat ca ea "sa slujeasca intru paza bunei randuieli si linistei obstesti.

Artileria a contribuit substantial la obtinerea victoriilor armatei romane in razboiul de independenta si in cele doua razboaie mondiale, inregistrand etape distincte ale modernizarii, in functie de evolutiile gandirii militare si de modificarile caracteristicilor campului de lupta, informeaza MApN.

Pregatirea teoretica si practica a artileristilor, care au in dotare tehnica de ultima generatie, a fost probata in aceasta toamna pe parcursul exercitiului DEMEX 05, care a demonstrat capacitatea Fortelor Terestre Romane de a duce actiuni de lupta de aparare si ofensive in conformitate cu standardele NATO.

In cadrul recentei expozitii internationale de tehnica si tehnologii pentru aparare, EXPOMIL 05, a fost evidentiata tendinta trecerii armamentului de artilerie de la preponderenta tevii la aceea a lansatoarelor de rachete, de la instrumentele optice de observare a tintelor la sistemele electrono-optice, cu posibilitati de vedere pe timp de noapte si de detectare termica a obiectivelor. Artileria este capabila sa loveasca obiective situate pana la aproximativ 40 kilometri, iar la ocuparea pozitiei de tragere dispozitivul GPS (sistem de pozitionare globala) determina automat coordonatele locului de statie. Conducerea focului artileriei se realizeaza in prezent prin intermediul unui sistem de computere ce integreaza elementele dispozitivului de lupta.

 
Noul ministru al Educatiei va depune juramantulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 10 November 2005

Noul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, va depune juramantul joi, 10 noiembrie, in cadrul unei ceremonii care va avea loc in seara acestei zile la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu si a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Demnitarul are 58 de ani, este profesor universitar la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, ocupand in prezent functia de presedinte al Biroului Permanent Local al PD din Cluj-Napoca, informeaza Rador. El il inlocuieste in functie pe fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, care a demisionat din functie pe 11 octombrie, invocand faptul ca, in bugetul pentru 2006, Guvernul a alocat invatamantului mai putin de 5% din PIB.

Mihail Hardau a fost nominalizat pentru noul post la inceputul acestei saptamani, de catre Colegiul Director al Partidului Democrat.

 
Varstnici romani si europeni incearca sa schimbe serviciile sociale din UEPDF Print E-mail
Leeds, Anglia/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 10 November 2005

Un grup de varstnici din orasele Bucuresti, Leeds, Dortmund, Goteborg, Lille si Gent s-au aflat la inceputul acestei saptamani la Bruxelles unde au participat la conferinta proiectului Services for Elders from Ethnic Minorities.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul orasului britanic Leeds, fiind finantat de Uniunea Europeana, informeaza un comunicat de presa emis de organizatori.

Prezenti la Bruxelles, varstnicii au cerut modificarea politicilor europene si a serviciilor de ingrijire medicala si sociala adresate batranilor din intreaga Uniune Europeana si au participat la o conferinta la nivel inalt, alaturi de oficiali ai Uniunii Europene, reprezentanti ai statelor membre si alti invitati din domeniul serviciilor socio-medicale, din mediul universitar si din cercetare. In cadrul acestei Conferinte Europene, grupul a comunicat decidentilor politici de la nivelul Uniunii Europene o noua metodologie unica prin care se pot combate efectele combinate ale diferentelor de rasa, saraciei si varstei pentru a le asigura varstnicilor din comunitatile etnice servicii de ingrijire decente.

Fiecare membru al grupului apartine unei minoritati etnice diferite si reprezinta asociatii comunitare ale varstnicilor etnici din cele sase mari orase europene. Cei aproape douazeci de varsnici si organizatiile pe care le reprezinta au lucrat timp de trei ani, alaturi de, de alte institutii si organizatii din cele sase orase in cadrul proiectului.

Organizatiile comunitare si autoritatile locale din Leeds (Anglia), Lille (Franta), Flandra de Est - Gent (Belgia), Dortmund (Germania), Regiunea Gunared - Goteborg (Suedia) si Bucuresti (Romania) au contribuit impreuna la realizarea proiectului SEEM, finanat de UE. Din echipa proiectului SEEM au facut pare doua organizatii neguvernamentale din Bucuresti Fundatia GERON si Fundatia M.A.T.C.A.-2000.

Proiectul SEEM a contribuit si la imbunatatirea servicilor furnizate varstnicilor din orasele partenere sau la crearea unor noi servicii, precum si la cresterea implicarii directe a varstnicilor din comunitatile etnice si a organizatiilor care ii reprezinta in formularea politicilor si in dezvoltarea serviciilor sociale si medicale care le sunt adresate.

 
Razvan Sabau in sferturi la BratislavaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :564
Thursday, 10 November 2005

Tenismenul roman Razvan Sabau, cap de serie numarul 5, s-a calificat in sferturile de finala ale challengerului de 85 000 de euro de la Bratislava.

Sabau l-a invins, in turul doi, cu 6-3, 7-6, pe germanul Daniel Elsner, jucator venit din calificari. Romanul il va intalni in sferturile de finala de la Bratislava pe austriacul Stefan Koubek.

 
MAE de la Chisinau refuza cererea lui Ilascu de redobandire a cetatenieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 10 November 2005

Ilie Ilascu, fost detinut politic de la Tiraspol, a incercat sa solicite din nou autoritatilor basarabene redobandirea cetateniei moldovenesti, la care are dreptul legal odata cu legiferarea dublei cetatenii.

Ilie Ilascu s-a adresat miercuri, 9 noiembrie, Sectiei Consulare a Ministerului de Externe, unde se depun cererile pentru obtinerea cetateniei, insa unul dintre functionarii acestei institutii, Ruslan Popescu, a refuzat sa primeasca dosarul in cauza.

"Eram la inchisoarea transnistreana atunci, unde am fost condamnat pentru ca am aparat integritatea R.Moldova, cand dobandisem cetatenia Romaniei si mi s-a cerut sa renunt la cea a R.Moldova. Acum am acest drept legal, dar de mai multe luni in sir nu imi este acceptata cererea, a declarat Ilie Ilascu, citat de Ziarul de Garda. Anterior, Ilascu s-a adresat Ambasadei Moldovei la Bucuresti, unde i s-a refuzat pe motiv ca nu exista blanchetele necesare. Potrivit legii, aplicarea se poate face si la Sectia Consulara a MAE, dar iata ca si aici i-a fost refuzata cererea. "Am consultat Legea R.Moldova cu privire la cetatenie si am pregatit exact actele necesare scrise in aceasta lege. Am luat si alte acte doveditoare suplimentare si am mers cu ele la Sectia consulara, dar Ruslan Popescu de la sectia consulara nu a vrut sa le ia. Initial a zis ca trebuie sa merg la Ambasada R.Moldova din Bucuresti, apoi a zis ca nu cunoaste ce taxe trebuie sa platesc pentru redobandirea cetateniei, iar pe urma a mai cerut cazier juridic, chiar daca acest cazier nu este in lista de acte din Lege, iar eu fiind parlamentar nu am cazier juridic. Sunt dezamagit profund ca tara pentru care am dedicat ani de lupta si detentie refuza sa ma accepte, dar voi continua sa cer dreptul meu legal de a fi cetatean al pamantului pe care m-am nascut si pentru care am luptat" a mai declarat Ilie Ilascu.

 
Sute de moldoveni mor anual peste hotarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :461
Thursday, 10 November 2005

De la inceputul anului curent, pentru diferite incalcari depistate de catre o comisie speciala, 16 firme care presteaza servicii de angajare a cetatenilor la munci peste hotare au fost lipsite de licenta de activitate.

Astfel, in prezent, in domeniu respectiv activeaza 28 firme licentiate, fata de 44 inregistrate la inceputul anului curent.

Specialistul principal din cadrul Directiei integrare europeana si relatii internationale din cadrul Biroului National de Migratie (BNM), Veleriu Antonovici, a comunicat ca sunt depistate multe cazuri cand firmele licentiate in domeniul angajarii in strainatate a cetatenilor presteaza, in acelasi timp, servicii de angajare ilegala in alte tari activitate pentru care nu dispun de contracte de colaborare. Astfel, deseori, cetatenii pleca ilegal, fara a fi asigurati cu un loc de munca stabil, conditii de trai, asigurare medicala si alte conditii de care pot beneficia in cazul angajarii cu contract legal. Antonovici a precizat ca, desi unele firme activeaza de mai mult timp in domeniu respectiv, exista si cazuri cand nu au inregistrat la BNM nici un contract de angajare peste hotare, dupa cum prevede legislatia. Pana in prezent, la BNM au fost inregistrate doar 84 contracte de angajare peste hotare prin intermediul firmelor licentiate. Totodata, sunt depistate cazuri de angajare in baza unor contracte nevalabile, care nu ofera cetatenilor drepturi legale. Mai multe licente au fost retrase si in urma unor plangeri de la cetateni care au declarat ca au fost inselati.

In prezent, potrivit lui Antonovici, la BNM sunt inregistrate 8 mii persoane care solicita angajare legala peste hotare. In urma unui sondaj realizat de catre reprezentantii BNM, 53 la suta dintre persoanele intervievate au declarat ca sunt someri, iar 44 la suta ca au un loc de munca. Majoritatea acestora (61 la suta) au studii medii speciale, 23 la suta studii superioare, iar 16 la suta studii medii. Totodata, majoritatea celor intervievati (61 la suta) sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31-45 ani.

Cele mai multe oferte de angajare peste hotare provin din Italia pentru sectorul de constructie. In prezent, in aceeasi tara exista o oferta pentru 50 lemnari, care vor fi selectati in cadrul unei testari de catre patronul strain.

Specialistii BNM atentioneaza cetatenii care decid sa plece la munca peste hotare ca trebuie sa dispuna, in mod obligatoriu, de viza de munca, de contract de munca cu angajatorul strain, semnat in Republica Moldova, de autorizatie de munca, eliberata peste hotare, care confirma inregistrarea contractului de organele responsabile din strainatate. La sosirea in tara de destinatie, cetatenilor li se recomanda sa obtina permis de sedere.

Antonovici a mentionat ca, in fiecare an, in Republica Moldova sunt aduse aproximativ 200 sicrie cu cetateni moldoveni, una din cauzele deceselor fiind conditiile grele de munca.

Specialistii BNM au solicitat ambasadelor Republicii Moldova peste hotare sa prezinte date despre cetatenii moldoveni care locuiesc si muncesc in tarile respective. Conform constatarilor Biroului National de Statistica, facute in baza rezultatelor preliminare ale recensamantului populatiei din anul 2004, a informatiilor obtinute din alte cercetari statistice si evidenta curenta a populatiei, numarul celor plecati peste hotarele Republicii Moldova constituie aproximativ 367 mii persoane.

(Preluare cotidianul Flux, un articol de Ludmila Moraru)

 
Romania are un nou consul la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :521
Thursday, 10 November 2005

Guvernul a decis, in cadrul unei sedinte desfasurate in cursul saptamanii trecute, numirea lui Dumitru Hrituleac in functia de consul general al Romaniei la Salonic, Republica Elena.

Dumitru Hrituleac este absolvent al Facultatii de Istorie si Filozofie din Bucuresti. In perioada 2000-2002, acesta a fost consul la Ambasada Romaniei in Italia, iar momentan este director adjunct al Directiei relatii consulare din Ministerul Afacerilor Externe.

Din 2001 si pana in prezent, functia de consul general al Romaniei la Salonic este detinuta de Silviu Ionescu, doctorand in cadrul Universitatii de Studii Economice (Bucuresti), actualmente si prim-vicepresedinte si fondator al Uniunii Nationale a Diplomatilor Straini din Romania, informeaza Actualitatea Romaneasca. Mandatul de consul general al Romaniei la Salonic, incheiat de Silviu Ionescu la inceputul lunii decembrie a.c., va fi preluat, in urma incheierii formalitatilor de numire in functie, spre sfarsitul acestui an de noul consul general, Dumitru Hrituleac.

 
Sinistratii din Romania, ajutati de romanii ortodocsi din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 10 November 2005

Biserica ortodoxa romana din Viena va organiza joi, 17 noiembrie, de la ora 19:00, un concert de binefacere in Augustinerkirche din capitala austriaca, cu scopul de a strange fonduri pentru persoanele din Romania afectate de inundatii.

Protagonistii concertului sunt sopranele Simina Ivan, Ileana Tonca si Inna Los, basul Dan Paul Dumitrescu, tenorii Cosmin Ifrim si Marian Talaba, dar si Prof. Andrei Roth la orga, informeaza biserica romaneasca. La eveniment va mai participa Corul bisericii ortodoxe romane din Viena, dirijat de Viorel Ipati si de prof. Mircea Nicolescu. Intrarea la evebniment va fi gratuita, orice donatie fiind binevenita. Augustinerkirche se afla la adresa Josefsplatz 1010 Wien.

 
S-a dublat numarul elevilor romani din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :447
Thursday, 10 November 2005

Elevii de origine straina inscrisi in scolile italiene reprezinta 4.2% din populatia scolara din aceasta tara.

Conform unui raport anual al Ministerului Invatamantului, intitulat Elevi cu cetatenie non-italiana, la nivelul anului 2004-2005 in bancile scolilor italiene se aflau peste 360 de mii de elevi straini, depasind cu 20% procentul anului scolar anterior, 2003-2004. Toti acesti elevi straini provin din 187 de tari diferite, adica din intreaga lume. Aproximativ unul din trei elevi straini provine din tari ale Europei de Est. Romania se afla pe locul al treilea in topul tarilor cu cei mai multi elevi inscrisi in invatamantul italian, cu un numar de 42.000 de elevi. Comunitatea romaneasca este depasita ca numar de elevi numai de cea albaneza (60.000) si de cea marocana (52.000), iar comparativ cu anul scolar anterior elevii romani din Italia s-au inmultit cu 51%.

 
Test pentru romanii care aspira la cetatenia britanicaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :462
Thursday, 10 November 2005

Testul Viata in UK este noua exigenta a Regatului Britanic in ceea ce priveste obtinerea cetateniei de catre imigranti.

Testul cuprinde 24 de intrebari despre istoria, traditiile, viata cotidiana si notiunile de educatie civica in Marea Britanie, carora cei interesati trebuie sa le raspunda in 45 de minute. Inscrierea la acest test costa 34 de lire sterline, iar cei care reusesc sa raspunda corect la aproximativ 75% din intrebari au astfel sansa de a obtine un pasaport britanic.

Testul Viata in UK vine ca urmare a Actului de Nationalitate, Imigratie si Azil, lansat de Guvernul Blair in anul 2002 si care prevedea ca cei ce vor sa devina cetateni ai Marii Britanii trebuie sa dovedeasca o buna cunoastere a limbii engleze (sau galeza sau scotiana), precum si a societatii britanice. Testul de limba engleza este in vigoare din iunie 2004, in timp ce testul de cultura generala a devenit si el o obligativitate pentru cei care aspira la statutul de cetatean britanic incepand cu prima zi a lunii noiembrie.

Pentru subsecretarul de stat britanic pentru imigratie, Tony McNulty, citat de presa britanica, aceste cunostinte de baza sunt vitale pentru cei care vor deveni cetateni permanenti ai Marii Britanii. Acesta nu este un test care verifica britanismul unei persoane, ci serveste mai degraba la a verifica cat este de pregatita aceasta persoana sa devina cetatean britanic, a spus McNulty.

 
Basarabia se prezinta la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :583
Thursday, 10 November 2005

Ministerul Economiei si Comertului, Ambasada Republicii Moldova in Marea Britanie si Organizatia de Promovare a Exportului din Republica Moldova (MEPO) desfasoara in aceasta perioada la Londra Forumul investitional "Moldova Expusa Businessului International".

Forumul este prima prezentare a Basarabiei la un asemenea nivel, in Marea Britanie, si are loc la sediul companiei britanice "Simmons", cu participarea a 85 de reprezentanti ai cercurilor de afaceri si institutiilor de stat britanice, inclusiv ai Parlamentului acestei tari, informeaza Infotag.

Delegatia de peste Prut este condusa de ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar. Reprezentantii republicii vor relata despre situatia economica si strategia de dezvoltare a Basarabiei, despre climatul investitional si oportunitatile de afaceri. Prezentarea se va incheia cu degustarea vinurilor moldovenesti.

Forumul este desfasurat in cadrul proiectului de promovare a imaginii republicii peste hotare "Moldova prezinta". Ministerul basarabean a mai organizat activitati similare in Polonia, Belgia, Germania si Romania.

 
Simpozion in onoarea unui anti-comunist la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Thursday, 10 November 2005

Partidul Liberal, Asociatia Istoricilor din Republica Moldova si Biblioteca Publica "Onisifor Ghibu" din Chisinau vor organiza vineri, 11 noiembrie, simpozionul In memoriam Gheorghe Ghimpu.

Din istoria rezistentei anticomuniste in Basarabia. Evenimentul va avea loc in incinta Bibliotecii Publice "Onisifor Ghibu", incepand cu ora 15:00 si va fi precedat de vernisarea unei expozitii. Expozitia Scrisori din Gulag isi va deschide portile de la ora 14.00 si va cuprinde materiale din arhiva personala a lui Gheorghe Ghimpu, rechizitoriul KGB-ului privind invinuirea sa si sentinta judecatoriei supreme a RSSM, din 1972), precum si o serie de carti si fotografii.

Simpozionul se va deschide cu mesajele de salut ale presedintelui Partidului Liberal basarabean, Mihai Ghimpu si al directorului Bibliotecii Publice Onisifor Ghibu, Elena Vulpe, si va fi continuat de comunicari ale unor celebri oameni de cultura din Basarabia. Istoricul Andrei Negrei, membru al Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova, va sustine o conferinta pe tema Gheorghe Ghimpu - o constiinta nationala exemplara; poetul, academicianul si redactorul-sef al saptamanalului "Literatura si Arta", Nicolae Dabija, va vorbi despre Gheorghe Ghimpu - inaintasul nostrum. Seara va continua cu urmatoarele cuvantari: Ion Hadarca Exemplaritatea unui destin, Ion Proca Unele reflectii despre activitatea si viata lui Gheorghe Ghimpu, Vasile Vascu Fenomenul constiintei nationale in mentalitatea demnitarilor sovietici moldoveni, Vlad Ghimpu Originea sociala a lui Gheorghe Ghimpu - catalizatoare a activismului sau politic, Andrei Vartic Gheorghe Ghimpu - portdrapel al miscarii nationale din Basarabia, Andrei Strambeanu Amintiri cu duiosie despre Gheorghe Ghimpu. De la ora 16.3- pana la 17.00 vor rosti cateva evocari doctroul in istorie, Elena Postica, avocatul si scriitorul Boris Druta si juristul Dorin Chirtoaca.

Totodata, duminica, 13 noiembrie, la Cimitirul Ortodox Central din Chisinau va avea loc, incepand cu ora 12:00, ceremonia dezvelirii si sfintirii pietrei funerare la mormantul lui Gheorghe Ghimpu.

 
32 de parohii ortodoxe din Cleveland, reunite la Catedrala romaneasca din orasPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 10 November 2005

Catedrala ortodoxa romana Sfanta Maria din Cleveland va fi duminica, 13 noiembrie, de la ora 17:00, gazda unei slujbe a Sfantului Maslu, care marcheaza intrarea in Postul Craciunului.

Serviciul religios respectiv se organizeaza in mod traditional de catre credinciosii si clerul celor 32 de parohii ortodoxe din Cleveland, de data acesta fiind randul bisericii romanesti sa se ocupe de desfasurarea acestei slujbe. La Sfantul Maslu sunt asteptati sa vina toti credinciosii care, impreuna cu preotii si ortodocsi de toate nationalitatile care vor lua parte la slujba, isi vor uni inimile in rugaciune. Dupa ce se va termina serviciul religios, Reuniunea Doamnelor Ortodoxe din oras va oferi o receptie in sala Social a catedralei romanesti, anunta buletinul parohial al acesteia.

 
Creste cifra imigratiei legale in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :499
Thursday, 10 November 2005

Primele noua luni ale anului 2005 au adus in Spania o crestere cu 619.723 a numarului de imigranti legali din aceasta tara, aproape dublu fata de anul trecut.

Strainii reprezinta, deja, in Spania 6% din totalul populatiei, cifra ce se apropie de procentele atinse in tari precum Franta (8%), iar, la nivelul lunii septembrie, numarul persoanelor cu permise de rezidenta valabile era de 2.597.014. Comunitatile care au inregistrat cresterile cele mai considerabile sunt cele ale europenilor extracomunitari (83.4%), latinoamericanilor (42.8%) si africanilor (24.5%).

Procesul extraordinar de regularizare a situatiei muncitorilor straini de pe teritoriul Spaniei, desfasurat de Guvernul iberic in perioada februarie-mai 2005, a avut si el o foarte mare insemnatate in aceasta crestere a numarului de cetateni straini care aleg sa se stabileasca in Spania. Numarul de 619.723 de rezidenti legali in Spania care s-au stabilit aici pana in luna septembrie, se adauga, astfel, totalului de 2.597.014 de straini inregistrati legal pana in prezent. Dintre acestia numai 536.492 au regim comunitar, fata de cei 1.841.533 de rezidenti legali, numiti general imigranti.

Aceasta crestere a cifrei imigratiei aduce Spania foarte aproape de tarile europene care inregistreaza cel mai mare numar de straini legali si o distanteaza de tari precum Marea Britanie, ce are un procent de imigratie de aproximativ 3%.

In ceea ce priveste numarul de straini extracomunitari, aflat intr-o crestere permanenta, se remarca un numar mare de marocani, urmati de ecuadorieni, columbieni, in timp ce romanii si britanicii se plaseaza la capatul listei.

 
Revista germana Stern prezinta RomaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :624
Thursday, 10 November 2005

Saptamanalul german Stern publica in cel mai recent numar al sau un reportaj de 20 de pagini despre Romania una dintre tarile a caror aderare la Uniunea Europeana este programata pentru inceputul anului 2007.

Reportajul este deschis de Catalin Botezatu si rapperul 1Q Sapro, prezentati ca exemplu in seria contrastelor ce domina Romania, scrie Actualitatea Romaneasca citand publicatia amintita. Povestea este ilustrata cu imagini dintr-o noua Romanie, ale carei transformari sunt sugerate de cinci manechini imbracati sumar in haine create de Catalin Botezatu, fotografiati in fata Casei Poporului: Romania - Originalii mostenitori ai contelui Dracula.
Pornind de la dinamismul si tineretea cabinetului Tariceanu, convingerea romanilor (in proportie de 80%) ca aderarea la UE este un fapt pozitiv, in pofida cresterii costurilor de trai, povestea pune accent pe angajamentul primarului sas din Sibiu, popularitatea presedintelui Basescu si creativitatea lui Catalin Botezatu. Copil teribil al noii mode din Romania, Catalin Botezatu e cunoscut inca de pe vremea in care decolteurile indraznete si rochiile elegante, considerate pe atunci o sminteala a dusmanului de clasa capitalist, dadeau de banuit, spune Stern. Creatorul, in varsta de 38 de ani, lucra in mijlocul anilor, 80 ca manechin, consacrat dupa ce a castigat concursul de modele din Europa de Est, la Leipzig.

In afara de Botezatu, mai sunt prezentate, tot pe pagini duble, imagini ce prezinta realitati complet diferite: tarani la strans de fan intre munti, o plaja invadata de turisti, un cioban amestecand in butoiul cu zer, purtand un cojoc de blana si in picioare slapi colorati, rapperul 1Q Sapro, fotografiat in studioul din propria-i locuinta, cu pisica lui alba - Socrate, o adunatura de credinciosi stransi la o sedinta de exorcizare, regele Cioaba al caldararilor cu sceptru si coroana, urmat de o femeie de afaceri din Timisoara, doua staruri porno si doi dintre calaii lui Ceausescu. Reportajul despre Romania continua cu date istorice si o scurta prezentare a unei serii de romani celebrii: Tepes, Johnny Weissmuller, Ion Tiriac, Alexandra Maria Lara, Nadia Comaneci, Sergiu Celibidache, Eugen Ionesco, Gregor von Rezzori sau Peter Maffay.
1Q Sapro, de la trupa Morometii, este alt urmas al lui Dracula mentionat de Stern. Cei de la Stern au fost interesati de piesa Nu mai da spaga, care apare pe albumul Martor Oqlar. Au vrut sa vorbim despre piesa asta, despre coruptia din Romania si despre publicul pe care incercam sa-l schimbam cu piesele noastre, spune 1Q Sapro, de la Morometii. Le-am spus ca batranii sunt deja obisnuiti cu spaga si ca singura speranta raman tinerii. Acolo incercam sa schimbam ceva, pentru ca mai tarziu sa poata fi schimbat ceva in acest sistem care nu ne place. A urmat un interviu la ZDF, pe aceeasi tema, iar acum ne pregatim pentru un turneu national Nu mai da spaga.

 
Numarul imigrantilor din Marea Britanie, mai mult decat ingrijoratorPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :417
Thursday, 10 November 2005

16.000 de est-europeni sosesc lunar in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca. Conform unui studiu realiat de Euobserver, fenomenul mai mult decat ingrijorator care preocupa autoritatile britanice se semnaleaza mai ales in aceste ultime 16 luni ce au trecut de la ultima extindere a Uniunii Europene.

Un studiu guvernamental elaborat initial de Londra nu prognoza venirea a mai mult de 5.000 pana la 13.000 est-europeni anual, cifra evident depasita in prezent. Este adevarat, majoritatea vechilor membri ai UE isi inchisesera piata fortei de munca inaintea primirii in uniune a celor zece tari central si est-europene, dat fiind ca rata somajului lor era si asa prea mare. Statistici recente aratau ca aproximativ 232.000 de solicitanti de locuri de munca proveniti din opt tari - Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia si cele trei tari baltice - sunt deja inregistrati in Marea Britanie, informeaza Actualitatea Romaneasca.

In Marea Britanie, nou-venitii lucreaza, de regula, ca soferi, constructori sau oameni de serviciu. Euobserver mentioneaza ca Irlanda si Suedia sunt alte doua tari care permit accesul nelimitat cetatenilor din noile state membre ale uniunii. In perioada mai 2004-august 2005, in Irlanda s-au inregistrat 128.000 est-europeni, iar in Suedia s-au inregistrat 16.000. Comisia Europeana dispune de date conform carora nou-venitii din estul european determina o scadere a salariilor. The New York Times citeaza declaratia unui zidar, in care afirma ca est-europenii lucreaza pentru un salariu chiar si cu un sfert mai mic decat cel normal. De aceea, Comisia aduna date comparabile din statele membre unde au fost aplicate masuri tranzitorii in materie de imigratie, in vederea redactarii unui raport special consacrat liberei circulatii a fortei de munca in UE, in baza caruia vor fi luate noi masuri in domeniu. Anul viitor, in aprilie, membrii Uniunii vor decide daca aplica sau nu o a doua etapa a restrictiilor la migratia fortei de munca, valabila pana in 2009.

 
Postul Craciunului, prilej de reculegere pentru romanii din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :436
Thursday, 10 November 2005

Biserica ortodoxa romana Sfantul Nicolae din Zurich, pastorita de parintele Romica Enoiu, va derula incepand de marti, 15 noiembrie, o serie de activitati religioase specifice perioadei Postului Craciunului.

Programul liturgic anuntat pentru aceasta perioada contine slujbe si in cursul saptamanii, in special in zilele de miercuri, parintele fiind disponibil si pentru spovedirea si impartasirea credinciosilor. Un alt moment special fixat pentru saptamana viitoare va avea loc sambata, 19 noiembrie, cand, la ora 18:00, se va oficia Taina Sfantului Maslu, in locul Vecerniei. Serviciul religios din aceasta zi va fi oficiat impreuna cu parintele elvetian Elias Herter, atat in limba romana, cat si in germana, informeaza parohia romana.

 
Societatea Romanca petrece cu romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :387
Thursday, 10 November 2005

Societatea Romanca, a femeilor romance din Anglia a organizat miercuri, 9 noiembrie, la Londra o petrecere tipic romaneasca cu mancare si muzica de acasa.

Petrecerea a fost gazduita de restaurantul Old Bailey, intre orele 19.00 si 23.00, si a oferit celor prezenti o cina traditionala romaneasca cu mancarea si vinurile atat de dragi romanilor, toate acestea continuate de o seara de dans.

Infiintata in anul 2005, Societatea Romanca (RWSR) ii sprijina si consiliaza pe romanii din Marea Britanie in sensul unei mai bune intregrari a acestora in societatea britanica.

 
Petrecere romaneasca la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :441
Thursday, 10 November 2005

Romanii din Toronto sunt invitati vineri, 11 noiembrie, sa se distreze la o noapte de petrecere in clubul european Havana din localitate.

Acesta se afla la adresa 236 Adelaide St. W, Toronto, petrecerea urmand sa inceapa la ora 21:00, informeaza portalul www.euromaniaent.com. La aceasta actiune sunt acceptate numai persoanele care au depasit varsta de 19 ani, biletul de intrare avand pretul de 10 dolari. Seara va fi animata de DJ Divine, DJ Shado, DJ FUsion si MC Geko. Muzica serii va fi variata, tinerii urmand sa danseze pe ritmuri romanesti, latino, trance, fusion, hip-hop si raggae.

 
Operele lui Brancusi si Mateescu, prezentate in CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :428
Thursday, 10 November 2005

Universitatea de Stat din California, Northridge, CSUN, va gazdui vineri, 18 noiembrie, la "Art & Design Center", evenimentul de sculptura romaneasca "Constantin Brancusi si Patriciu Mateescu".

Receptia pentru inaugurarea grupului sculptural "Maini Ceresti" de Patriciu Mateescu si deschiderea expozitiei de fotografii cu lucrari selectate din opera lui Constantin Brancusi si Patriciu Mateescu vor avea loc in intervalul orar 17:00-20:00, informeaza publicatia Meridianul.

Expozitia isi propune sa prezinte publicului californian opera renumitului sculptor modern Constantin Brancusi si lucrarile ceramistului contemporan Patriciu Mateescu. Coordonatorii acestui eveniment sunt Ileana Costea si Ligia Toutant. Mai multe informatii se pot obtine de la telefon (818) 677-3797 sau e-mail ileana.costea@gmail.com. Expozitia va fi deschisa pana pe 22 noiembrie.

 
Opt lucrari ale Liviei Balu ajung la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :392
Thursday, 10 November 2005

Pictorita romanca Livia Balu va participa sambata, 12 noiembrie, cu un numar de opt tablouri, la expozitia organizata in orasul Berna de asociatia elvetiana "Vereinigung Kunstler und Kunstfreunde Bern".

Expozitia ampla din care face parte si artista romanca se intituleaza Wohn Raum si va avea loc un centrul expozitional BEA, in perioada 12 si 20 noiembrie, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Vernisajul expozitiei artistilor din Elvetia va avea loc sambata, 12 noiembrie, incepand cu ora 16:00. Centrul expozitional care gazduieste manifestarea este deschis de luni pana vineri intre orele 11:00 si 19:00, sambata si duminica intre 10:00 si 18:00, intrarea fiind gratuita dupa ora 17:00.

 
Tenorul german Joseph Schmidt, in dezbatere la Dialog-ul din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :426
Thursday, 10 November 2005

Cercul Cultural Romano-German"Dialog din Koln isi asteapta membrii si preietnii sa ia parte duminica, 13 noiembrie, incepand cu ora 16:00, la Melanchthon-Akademie din localitate, la evenimentul Joseph Schmidt - Caruso-ul german".

Tema va fi prezentata de Andrei Baleanu de la "Deutsche Welle", informeaza cercul romanesc. Acesta va prezenta in limba germana viata, cariera si calitatile muzicale remarcabile ale renumitului tenor. Expunerea va fi ilustrata cu o serie de inregistrari audio si fragmente din documentare video.

Nascut in Bucovina, Joseph Schmidt a fost recunoscut si in anii 30 ca fiind "Caruso-ul german". In pofida acestui lucru, muzicianul a avut parte insa de o soarta tragica. Persecutat de catre nazisti, s-a stins din viata intr-un lagar de refugiati din Elvetia la numai 38 de ani. Intalnirea va avea loc in sala 21 a academiei, care se afla la etajul 2 al cladirii.

 
Harry Tavitian din nou in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :392
Thursday, 10 November 2005

Pianistul de jazz Harry Tavitian va concerta sambata, 12 noiembrie, la Nyiregyhaza, in sala Liceului de Muzica, incepand cu ora 17.00, intr-un concert alaturi de acordeonistul David Yengibaryan.

Tavitian, care a sustinut numeroase concerte in Budapesta si in alte orase, este foarte iubit de publicul din Ungaria. La Nyiregyhaza este al treilea an consecutiv cand este invitat. Daca in primii doi ani Tavitian a prezentat recitaluri solo, in acest an va canta in duo cu acordeonistul armean David Yengibaryan, stabilit in Ungaria. Cei doi au cantat impreuna pentru prima oara in aceasta vara la Festivalul Valea Artelor de la Kapolcs, in Ungaria.

 
Radu Gabrea doua filme pentru romanii din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :422
Thursday, 10 November 2005

Romanii din New York vor putea vizona luni, 14 noiembrie, doua pelicule realizate de celebrul regizor roman Radu Gabrea.

Povestea lui Itzik Manger si Poezia lui Gelu Naum (recita Victoria Cocias) sunt programate de la ora 20.00, in Auditorium-ul Institutului Cultural Roman din New York. Vizionarea va fi urmata de o discutie la care vor participa cineastul Radu Gabrea si actrita Victoria Cocias. Itzik Manger este repovestit si cantat de Arie Leibisch Laisch si beneficiaza de traducere in limba engleza.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions