Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Turneele fotbalistice multi-etnice din Italia mijloace de integrare a strainilorPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :520
Sunday, 13 November 2005

Cetatenii imigranti in fotbal: pana in prezent fenomenul se afla intr-o crestere permanenta in Italia si a devenit o preocupare pentru toata lumea, de la nord la sud.

De la Milano la Napoli, de la Genova la Roma, turneele organizate de si pentru fotbalistii straini, devin tot mai numeroase. Numele acestor manifestari au adesea rezonante legate de solidaritate si integrare, ca de exemplu Fraternitatea" la Napoli sau Lumi Deschise" la Florenta, informeaza publicatia italiana Il Passaporto. Meciurile se joaca pe terenuri simple, la periferie, in structuri parohiale sau in cercuri sportive, la nivel de amatori, in turnee promovate de UISP (Uniunea Italiana Sport pentru Toti) sau de asociatii de imigranti, dar si in competitii de diletanti. Aceste manifestari reprezinta o ocazie de petrecere a timpului liber, dar si de a socializa. Adesea, in afara de meciurile de fotbal, asociatiile de imigranti organizeaza si festivitati sau momente de intalnire, precum Colle Opio, in centrul Romei, unde, in fiecare duminica, comunitatea latino-americana din capitala se intalneste cu ocazia turneului de fotbal.

La Milano, spre deosebire de ceea ce se intampla in cele mai multe dintre orasele italiene, nu exista turnee rezervate extracomunitarilor, organizate de UISP-Liga de fotbal, dar in cadrul campionatului nostru este in crestere numarul de jucatori straini", spune agentia de promovare. Media este, in acest caz, de trei-patru jucatori in fiecare echipa. In turneul UISP milanez exista numai o singura echipa in totalitate straina, si anume echipa peruviana Sociedad Latina.

Si la Florenta, UISP a organizat turneul Lumi Deschise", la care au participat 14 echipe, printre care si cea a Romaniei. In final, poate ca nu a contat atat de mult echipa castigatoare (Camerun-ul), ci mai degraba faptul ca cele dopua obiective ale competitiei - solidaritate si sport - au fost atinse, si ca turneul va fi reluat si in primavara lui 2006. Mai mult decat atat, UISP isi propune ca pe viitor sa infiinteze echipe mixte, tocmai pentru a favoriza integrarea diverselor comunitati straine.

 
Zdob si Zdub canta la Hard Rock Cafe din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :454
Sunday, 13 November 2005

Muzicienii de la Zdob si Zdub pornesc spre Europa, cu pasi marunti dar siguri, sa vada, spun ei, europenii ce e aia muzica cu iz de mamaliga.

De bucatele muzicale autohtone au avut parte deja nemtii, iar acum urmeaza portughezii. Primul concert al Zdubilor cu un program complet de o ora jumatate in Germania a avut loc - la 10 noiembrie - in sala Hebel an Ufer. Zdubii au cantat impreuna cu Dj Shantel. Concertul a avut loc in cadrul festivalului "Politica in Teatrul Liber" si a fost finantat de Agentia Federala de Educatie Politica a Germaniei, intrarea in sala fiind gratis, informeaza Prompt Media.

In Portugalia, Zdubii vor pleca impreuna cu "Boonika&Boonelul" si vor canta, pe 13 noiembrie, pentru diaspora moldoveneasca. La concert sunt asteptati si ucrainieni si romani, care sunt la fel de numerosi in Portugalia. Concertul Zdubilor va avea loc in Sala Coliseu, la orele 18.00. Zdubii vor canta in incinta uneia dintre fortaretele rocknroll-ului Hard Rock Cafe Lisboa! Aici isi vor lansa albumele "450 Sheep" si "Boonika bate doba". Hard Rock Cafe e cea mai mare retea de cluburi rock din lume, cu filiale in toate orasele importante de la Antalya si Singapore pana la Paris si San Francisco!

In 17 noiembrie, moldovenii vor merge din nou in Germania, la Frankfurt. Concertul va fi organizat de Bucovina Club, un proiect de-al lui DJ Shantel. Zdubii vor canta in teatrul Shaushpill, dupa care vor ramane in studioul lui DJ Shatel pentru a inregistra cateva piese comune care vor aparea pe albumul urmator.

 
Lansare de carte Ion Pop la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :449
Sunday, 13 November 2005

Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris va gazdui luni, 14 noiembrie, de la ora 20.00 o intalnire cu poetul roman Ion Pop.

Autorul roman isi va prezenta pentru romanii din capitala britanica cel mai recent voum de poeme, intitulat Descoperirea ochiului", aparut la editura Meeet. Dezbaterea ocazionata de aceasta prezentare va ebneficia si de participarea directorului Editurii Meet, Patrick Deville.

 
Balerinii constanteni vor evolua in 30 de orase germanePDF Print E-mail
Constanta, Romania / Romanian Global News
Accesari :467
Sunday, 13 November 2005

Compania de Balet Oleg Danovski" din Constanta va efectua in perioada 26 noiembrie 2005 - 4 ianuarie 2006 traditionalul turneu anual in Germania.

De data acesta, artistii constanteni vor prezenta cinci montari din repertoriul curent, in 30 de orase germane, fiind vorba despre baletele clasice Lacul lebedelor", in coregrafia maestrului Oleg Danovski, pe muzica lui P.I. Ceaikovski, Spargatorul de nuci", pe muzica lui P.I. Ceaikovski, Craiasa Zapezii", dupa o povestire de H.C. Andersen, pe muzica lui Edward Grieg si Jean Sibelius, anunta ziarul constantean "Cuget Liber". Compania de Balet Oleg Danovski" va mai sustine si spectacolele Frumoasa din Padurea Adormita", pe muzica lui P.I. Ceaikovski, cu un libret clasic reinterpretat de coregraful Calin Hantiu, dupa piesa cu acelasi nume, a carei coregrafie a fost semnata de Oleg Danovski, si Cei trei Muschetari", in regia, coregrafia, decorurile si costumele lui Germinal Cassado, avand coloana sonora un colaj muzical cu fragmente din I.S. Bach, Charpentier, Lully, Couperin, Rameau, Handel, Scarlatti.

Turneul se desfasoara in colaborare cu Compania Konzertdirektion Landgraf", fiind, in viziunea directorului Companiei de Balet Oleg Danovski", coregraful Calin Hantiu, continuitatea unei traditii bazate pe un schimb de relatii culturale intre compania germana si teatrul constantean.

In cadrul turneului, in rolurile solistice vor evolua Aliss Tarcea, Cristian Tarcea, Monica Chereches, Horatiu Chereches, Felicia Serbanescu, Simona Costea, Gigel Ungureanu, Irina Ganea, Geta Runcan, alaturi de ansamblul companiei constantene de balet.

 
Slujbe in limba materna pentru catolicii romani din TrevisoPDF Print E-mail
Treviso, Italia / Romanian Global News
Accesari :535
Sunday, 13 November 2005

Credinciosii romano-catolici din orasul italian Treviso vor putea sa ia parte, incepand cu 20 noiembrie, la Sfanta Liturghie in limba romana.

Slujbele vor fi oficiate de pr. Ionel Jicmon in biserica "Santa Rita e San Leonardo", din piazza Santa Maria dei Battuti, aflata in spatele Domului din Treviso, informeaza Episcopia Romano-Catolica de Iasi. Prima Liturghie din 20 noiembrie va incepe la ora 10:30, slujbele ulterioare urmand sa fie celebrate in fiecare a treia duminica din luna. Un preot va sta la dispozitia credinciosilor pentru spovedit, inainte de fiecare slujba.

Pe teritoriul aceleiasi dieceze, in localitatea San Dona, se celebreaza deja sfanta Liturghie la ora 10:30 in prima duminica din luna. De acea comunitate se ocupa parintele Gabriel Cata, care va merge si la Treviso pentru serviciul religios. Pr. Ionel Jicmon poate fi contactat la telefon 0039/328/5419001 si e-mail padrejohnjr@yahoo.it, iar parintele Gabriel Cata are adresa de e-mail gabicata@libero.it.

 
Hram pentru parohia romaneasca Sf. Mihail si Gavriil din LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta / Romanian Global News
Accesari :481
Sunday, 13 November 2005

La cateva zile dupa sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, parohia romaneasca din Lyon care este patronata de acesti doi ingeri isi va celebra hramul duminica, 13 noiembrie.

Sarbatoarea va incepe la ora 08:45, cu slujba Utreniei, si va continua la ora 10:30 cu Sfanta Liturghie, urmata de o agapa frateasca, informeaza pagina oficiala de web a parohiei.

 
Romanii din Boston sunt asteptati la Festivalul ToamneiPDF Print E-mail
Boston, SUA / Romanian Global News
Accesari :418
Sunday, 13 November 2005

Biserica ortodoxa romana "Sfanta Maria" din Boston ii asteapta pe toti romanii din zona sa participe la "Festivalul Toamnei", organizat de parohia romaneasca duminca, 13 Noiembrie, dupa Sfanta Liturghie.

Cu aceasta ocazie, cei prezenti vor avea posibilitatea de a se intalni cu alti romani, de a gusta impreuna traditionalele bucate romanesti stropite cu putin vin rosu, si prajituri de casa, anunta parohia romaneasca. Totodata, participantii se pot inscrie la tombola si cumpara obiecte romanesti de artizanat.

 
Istoria romaneasca va putea fi mai bine inteleasa de tinerii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :497
Sunday, 13 November 2005

Pasionatii de istorie romaneasca din Basarabia au la dispozitie doua noi lucrari de specialitate care se adreseaza atat elvilor si profesorilor, cat si celor care vor sa afle informatii reale despre evenimentele care au marcat Romania pe parcursul secolelor.

Cele doua carti recent editate la Chisinau, sunt "Atlas de istorie universala si a romanilor", la care o contributie majora au avut-o Emil Dragnev, doctor in istorie si conferentiar universitar, si Demir Dragnev, doctor in istorie, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei, si "Dictionar de istoria romanilor", autori fiind aceeasi Emil si Demir Dragnve, dar si Alexei Agachi, Igor Casu si Octavian Munteanu, toti trei doctori in istorie. Ambele lucrari au fost scoase de catre editura Civitas, cu scopul de a contribui la educarea tinerei generatii in spiritul patriotismului si al mandriei nationale, la insusirea mai profunda a istoriei milenare a poporului roman si la intelegerea realitatilor istorice.

 
Festivalul Vocea BalcanilorPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :444
Sunday, 13 November 2005

Centrul Cultural din Piata Almassy din Budapesta a fost initiatorul acum zece ani a unui sir de programe, intitulat "Vocea Balcanilor".

Scopul acestei initiative a fost ca orchestrele si formatiile folclorice sa aiba un loc unde sa se intalneasca, sa schimbe pareri, sa-si prezinte repertoriul. Muzicantii si dansatorii grupati in jurul acestui centru cultural budapestan au manifestat o dorinta sincera de a cunoaste cultura, traditiile altor popoare, fara interese politice si materiale, lipsiti fiind de orice prejudecati. Printre nationalitatile reprezentate sunt romanii, bulgarii, sarbii, grecii, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

Festivitatea jubiliara a programului "Vocea Balcanilor" va avea loc pe 12 noiembrie, la Centrul Cultural din Piata Almassy, iar pe 26 noiembrie, la Bichisciaba. Manifestarea, care va incepe la ora 19.00, va cuprinde vernisajul unei expozitii de fotografii, prezentari folclorice si gastronomice.

 
Un clopot nou rasuna in ApateuPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :492
Sunday, 13 November 2005

De multa vreme, un vis comun al crestinilor din localitatea bihoreana Apateu a fost acela de a avea un clopot in cimitirele comunei, care sa calauzeasca batranii satului pe ultimul drum.

Lipsa de fonduri insa a facut acest fapt irealizabil pana in prezent. In urma cu un an, satenii au inceput o adevarata campanie pentru a aduna banii necesari turnarii clopotului. Au facut donatii, au inaintat cereri, iar fondurile adunate au fost completate cu sprijinul financiar al UCRU si ATRU, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Clopotul turnat in Orbottyany, in atelierul mesterului Gombos Lajos, a fost asezat intr-un loc de unde sa poata servi tuturor cultelor care au cimitir in localitate.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions