Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Basarabenii si rolul lor in integrarea neamului romanesc, in dezbatere la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Wednesday, 16 November 2005
Asociatia 21 Decembrie 1989 din Bucuresti va gazdui joi, 17 noiembrie, la sediul sau din Str. Batistei, nr. 24 A, incepand cu ora 10:00, conferinta Basarabenii si rolul lor in integrarea neamului romanesc, inchinata memoriei Mitropolitului Ardealului Antonie Plamadeala.

Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, Uniunea Ziaristilor din Moldova, Mitropolia Basarabiei, Catedrala "Sfanta Teodora de la Sihla", Radio Vocea Basarabiei, Asociatia Civic Media, Asociatia 21 Decembrie 1989 si Grupul Independent pentru Democratie, informeaza portalul curaj.net. In cadrul conferintei vor avea loc comunicarile Invrajbirea si dezbinarea doua mari pericole ale neamului romanesc, de Ion Ungureanu, Contributia ierarhilor basarabeni la intregirea neamului romanesc, de Protoiereu Ioan Ciuntu, Pentru o politica romaneasca fata de teritoriile rapite de URSS la 27 iunie 1940, de Ion Varlam, Spatiul mediatic romanesc din Basarabia, de Valeriu Saharneanu, O Europa. Doua Romanii ?, de Asociatia Civic Media, B.P. Hasdeu "Basarabia cea culta simtind romaneste", in dezbaterea lui Pavel Balmus, Mandrie si smirenie in conceptiile lui Antonie Plamadeala pe baza operei lui stiintifice, sustinuta de Nina Negru, Constatin Stere, intre literatura si politica, de Iurie Colesnic, si Reunirea Basarabiei cu Romania: de la mesianism la ingandurare, de Andrei Vartic. Moderatorul manifestarii va fi Mircea Stanescu. Persoane de contact sunt Victor Roncea, victor@ziua.ro, Elena Andronache, gid-romania@gid-romania.com sau portalul http://www.gid-romania.com.

 
Romania va prelua presedintia Consiliului de Ministri al Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :472
Wednesday, 16 November 2005
Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, participa in perioada 16 17 noiembrie la Strasbourg la cea de-a 115-a sesiune a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei, unde, pe 17 noiembrie, in cadrul unei ceremonii oficiale Romania va prelua de la Portugalia presedintia Comitetului Ministrilor pentru o perioada de 6 luni (noiembrie 2005 mai 2006).

Sesiunea din acest an a Comitetului Ministrilor este consacrata evaluarii aplicarii documentelor adoptate de Summitul de la Varsovia din mai 2005, informeaza un comunicat de presa emis de MAE.

Programul ministrului afacerilor externe include convorbiri cu Secretarul General al Organizatiei, Terry Davis, intalniri cu presedintele Adunarii Parlamentare, Rene van der Linden, si cu presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale in Europa, Giovanni di Stasi, precum si contacte cu omologii sai europeni, o intrevedere cu primul ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, si participrea la reuniunea informala a Comitetului Ministrilor.

Pentru Romania, presedintia Comitetului de Ministri reprezinta o oportunitate de a contribui la consolidarea mandatul politic al Consiliului Europei si a rolului acestei organizatii la stabilitatea si securitatea Europei, la continuarea procesului de reunificare a continentului. Romania va valorifica mandatul sau pentru promovarea valorilor fundamentale ale Consiliului Europei si va pleda pentru imbunatatirea eficientei organizatiei, aparand si afirmand credibilitatea Consiliului Europei, pe fondul unor dezbateri politice actuale la nivel european. De asemenea, Romania va continua eforturile presedintiilor anterioare, in particular Portugalia si Polonia, si va coopera cu viitoarea presedintie a Federatiei Ruse, in vederea garantarii unei linii de continuitate in activitatea  Consiliului Europei. Romania va urmari, ca linie directoare de actiune si ca prioritate a Comitetului de Ministri, aplicarea declaratiei politice si a Planului de Actiune adoptate la Summitul de la Varsovia, din mai 2005.

Prioritatile tematice ale mandatului romanesc vor fi: promovarea standardelor democratiei si ale bunei guvernari; consolidarea protectiei drepturilor omului in Europa, inclusiv in zonele unde sistemele existente nu sunt inca efective; eficienta si coerenta arhitecturii institutionale europene; dezvoltarea societatilor deschise si tolerante (prin diversitate si dialog intre religii si culturi).

Totodata, Romania va continua proiectele politice si institutionale majore ale Consiliului Europei stabilirea unui nou cadru de cooperare cu Uniunea Europeana, asigurarea unei mai bune sinergii cu OSCE, reforma Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin promovarea intrarii in vigoare a Protocolului nr. 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Pe perioada presedintiei romane sunt programate reuniuni de coordonare la nivel inalt cu Uniunea Europeana si OSCE, precum si o serie de conferinte si seminarii pe tematici concordante cu prioritatile presedintiei, in organizarea carora vor fi implicate toate institutiile guvernamentale care au beneficiat de expertiza Consiliului Europei, precum si Parlamentul Romaniei, autoritatile locale si reprezentantii societatii civile.

 
Prim-ministrul basarabean, in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 16 November 2005
Intarirea dialogului bilateral la nivel guvernamental reprezinta principalul subiect abordat in cadrul intrevederii de miercuri, 16 noiembrie, dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si prim-ministrul basarabean, Vasile Tarlev, cu prilejul vizitei oficiale pe care seful Executivului de la Chisinau o efectueaza in Romania.

Discutiile se vor concentra asupra identificarii de actiuni de cooperare prioritare, atat in domeniul economic, cat si  politic. "Relatia cu Republica Moldova a fost si ramane una speciala, prin prisma istoriei, traditiilor, limbii si culturii comune", considera premierul Calin Popescu-Tariceanu. Programul vizitei lui Tarlev include primirea de catre presedintele Traian Basescu si depunerea unei coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. Tarlev se va intalni, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, cu oameni de afaceri si va vizita Complexul Viticol Mold in Trading din Ceptura, judetul Prahova. Vizita premierului Republicii Moldova are loc la invitatia partii romane, fiind a doua vizita pe care oficialul basarabean o efectueaza la Bucuresti, dupa cea din 27 iulie 2001, informeaza Prompt Media.

 
Acord de cooperare turistica intre cele doua parti ale PrutuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Wednesday, 16 November 2005
Alexandros Galiatatos, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, si Valeriu Lazar, ministrul Economiei si Comertului de la Chisinau, au semnat miercuri, 16 noiembrie, un accord de colaborare in domeniul tursimului.

Semnarea a avut loc cu ocazia vizitei la Bucuresti a premierului basarabean , Vasile Tarlev.

Acordul prevede dezvoltarea relatiilor in domeniul turismului intre cele doua tari prin favorizarea dezvoltarii diverselor tipuri de turism: cultural, rural, ecologic, balnear, de afaceri etc., organizat si individual; incurajarea infiintarii de societati/intreprinderi mixte in domeniul turismului, schimbul de specialisti, organizarea de actiuni comune care sa sprijine dezvoltarea si promovarea turismului, acordarea de consultanta, precum si alte forme de colaborare convenite de comun acord; acordarea de ajutor reciproc in deschiderea birourilor de informare turistica pe teritoriul Romaniei si al Republicii Moldova; cooperarea in realizarea de proiecte de investitii de interes comun, schimbul de informatii privind investitiile si facilitatile in acest domeniu si colaborarea pentru realizarea acestora; incurajarea schimburilor reciproce de date si informatii cu privire la legislatia si reglementarile din domeniul turismului, de date statistice, precum si schimbul de experti pentru cunoasterea infrastructurii turistice, a organizarii si dezvoltarii activitatilor de turism; colaborarea pentru promovarea potentialului turistic, organizarea si participarea la expozitii specializate, elaborarea de materiale de promovare si informare turistica si organizarea de vizite de documentare pentru ziaristi, reporteri radio si TV, precum si pentru experti in domeniu;  colaborarea pentru pregatirea si perfectionarea personalului din industria turistica si initierea de masuri pentru schimburi de cursanti si specialisti, informeaza Guvernul Romaniei.

Cele doua parti vor forma o comisie mixta de lucru in domeniul turismului, care se va intruni, de regula, anual, sau ori de cate ori se va conveni ca este necesar, alternativ, in cele doua state, pentru a analiza stadiul relatiilor bilaterale si a conveni masurile menite sa stimuleze cooperarea in domeniul turismului.

 

 
Teodor Baconschi, trimis al MAE in statele arabePDF Print E-mail
Kuweit/Romanian Global News
Accesari :521
Wednesday, 16 November 2005
Secretarul de stat din Ministerul Asfacerilor Externe, Teodor Baconschi, va intreprinde in perioada 16-20 noiembrie un turneu in cateva tari arabe din zona Golfului, printre care se afla Statul Kuweit, Statul Qatar si Emiratele Arabe Unite.

Obiectivul acestui turneu il constituie organizarea unor runde de consultari cu statele arabe vizitate, la nivelul ministerelor de externe, axate pe identificarea cailor si modalitatilor optime de impulsionare a relatiilor bilaterale. Cu acest prilej, va fi realizat si un schimb de opinii pe probleme regionale si internationale de interes comun, informeaza MAE.

Turneul se inscrie pe linia politicii de relansare a relatiilor cu lumea araba, enuntata recent de presedintele Romaniei, Traian Basescu, fiind o componenta a activitatilor diplomatice constante ale Romaniei vizand consolidarea stabilitatii si pacii in Orientul Mijlociu.

 
Intalnire regala la libraria Carturesti din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 16 November 2005
Principele Radu de Hohenzollern-Veringen isi va lansa joi, 17 noiembrie, la ora 11:00, la Libraria Carturesti din Bucuresti, sediul din Pictor Verona, volumul "Europa din noi. Regalitatea si democratia-spectacol", aparut la Editura Polirom.

Alaturi de autorul cartii, la eveniment va fi prezenta si A.S.R. Principesa Margareta a Romaniei.

Scrise in perioada 1994-2005, articolele si conferintele pe care Principele Radu de Hohenzollern-Veringen le include in acest volum reflecta propriul destin, de la actorie la lumea publica, precum si realitatea lumii noastre. Cartea prezinta articole despre democratia-spectacol, acte de eroism, libertate si terorism, acte de coruptie si gesturi vizionare, informeaza Polirom.

Pricipele este Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, Consilier al Majestatii Sale Regele Mihai I, asigura inaltul patronaj al Camerei de Comert Romano-Britanice, membru fondator si membru in Consiliul Director al asociatiei Casa NATO", dar si autor al mai multor carti.

 
40 de experti europeni in patrimoniu cultural se intalnesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Wednesday, 16 November 2005
Consiliul Europei si Ministerul Culturii si Cultelor organizeaza in perioada 16-19 noiembrie la Bucuresti un seminar international privind gestionarea integrata a patrimoniului cultural. 

In cadrul acestui seminar, desfasurat la sediul Ministerului Culturii si Cultelor din Sos. Kiseleff nr. 30, la care participa 40 de experti europeni, se vor dezbate probleme legate de patrimoniul cultural imobil (situri arheologice si monumente istorice) in sistemele de documentare ale patrimoniului cultural si natural, in studiile de impact asupra mediului, in planurile si regulamentele urbanistice. De asemenea, vor fi discutate si teme precum autorizarea, controlul si sanctiunile in lucrarile de conservare si restaurare a patrimoniului imobil, informeaza ministerul roman.

Cu acest prilej, va fi organizata si o expozitie cu tema 50 de ani de conventii europene care va fi vernisata joi, 17 noiembrie 2005, orele 17:15,  la sediul Ministerului Culturii si Cultelor.

Aceasta importanta manifestare culturala organizata de Consiliul Europei si Ministerul Culturii si Cultelor constituie o prima actiune ce marcheaza preluarea de catre Romania a presedintiei Comitetului de ministri al Consiliului Europei.

 
Apel al societatii civile pentru democratizarea regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 16 November 2005

In cadrul Conferintei internationale Calea  spre  democratizarea regiunii transnistrene a Republicii  Moldova, desfasurata la Bruxelles, reprezentantii a 23 organizatii neguvernamentale din Republica Moldova, Romania si Ucraina au prezentat un Apel privind democratizarea regiunii transnistrene a Republicii Moldova.

Semnatarii propun instituirea, de catre organizatiile internationale abilitate, a unui fond al democratizarii in regiunea Marii Negre, similar Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. De asemenea, se propune crearea unui forum regional al societatii civile, care sa intruneasca reprezentati ai ONG de profil, ai mass-media si ai donatorilor, iar in calitate de observatori sa fie invitati reprezentanti ai guvernelor si ai structurilor internationale. Rolul forumului ar fi monitorizarea si sensibilizarea opiniei publice privind progresul procesului de democratizare in regiune, se arata in apelul ONG prezentat la Bruxelles.

Initiatorii considera ca in cadrul unui asemenea forum trebuie sa participe actorii principali din Moldova, Ucraina, Georgia, Romania, Rusia, Polonia, Cehia etc.

Apelul a fost inmanat comisarului european pentru relatii externe, Benita  Ferrero-Waldner, si sefului Misiunii Republicii Moldova pe langa Comunitatile Europene, Eugen Carpov.

 
Forul Comunitatii pentru Alegerea Democratica cu ochii pe separatistii prorusiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :521
Wednesday, 16 November 2005

Oficiali din Romania, Lituania, Estonia, Macedonia, Georgia si secretarul general al OSCE, Mark Perrin de Brichambaut, si-au dat acordul sa participe la forul Comunitatii pentru Alegerea Democratica, care se va desfasura in zilele de 1 si 2 decembrie, la Kiev.

Potrivit agentiei Regnum, la acest for se asteapta participarea reprezentantilor Tarilor Baltice, ai Poloniei, Slovaciei, Ungariei, Bulgariei, Turciei, Ucrainei si ai Republicii Moldova. MAE ucrainean a expediat invitatii pentru Austria, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, SUA, precum si UE si Consiliul Europei. Sursa citata sustine ca Rusia ar fi fost, de asemenea, invitata, insa participarea acesteia la forum este putin probabila.

Scopul declarat al acestui summit este de a uni eforturile in vederea transformarii regiunii intr-un spatiu al democratiei, stabilitatii si securitatii si de a o integra plenar in Europa si comunitatea democratica euro-atlantica. Una dintre sarcinile principale este promovarea intereselor Georgiei si ale Republicii Moldova in rezolvarea conflictelor inghetate din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. In acest sens, Comunitatea pentru Alegerea Democratica va fi utilizata pentru exercitarea unei presiuni diplomatice masive si propagandistice impotriva Rusiei si a statelor nerecunoscute, sustine Agentia Regnum.

Urmatoarele reuniuni ale comunitatii vor avea loc in 2006, la Bucuresti, la Vilnus si Tbilisi.

 
Un an nefast pentru libertatea preseiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :545
Wednesday, 16 November 2005
Peste 50 de ziaristi au fost ucisi si mai mult de 500 au fost arestati de la inceputul anului 2005, a anuntat Asociatia Mondiala a Ziarelor (World Association of Newspapers WAN), in raportul sau anual privind situatia libertatii presei in lume, relateaza Agentia France Press, citata de Monitor Media.

Asia ramane regiunea cea mai riscanta din lume pentru cei care practica jurnalismul, din cauza numarului de ziaristi persecutati, a absentei de asociatii de presa independente si a represiunilor guvernamentale menite sa ingradeasca libertatea presei, se arata in documentul citat. Potrivit raportului, Irakul continua sa fie una dintre principalele zone de risc. Opt ziaristi au fost asasinati in cursul ultimelor sase luni, numarul total al victimelor de anul acesta fiind de 19, precizeaza documentul.

Represaliile exercitate asupra media independente continua in mai multe state din lume, constata WAN, care precizeaza ca guvernele din China, Cuba, Nepal, Belarus si Zimbabwe continua sa atace constant presa. In plus, raportul mentioneaza ca tacerea din Coreea de Nord, Libia si Turkmenistan arata clar care este situatia presei din aceste tari. World Association of Newspapers, care militeaza si promoveaza libertatea presei in intreaga lume, a fost fondata in 1948. Asociatia reprezinta 18.000 de ziare si regrupeaza 72 de asociatii nationale, directori de ziare independente din 102 tari, 13 agentii de presa si noua organizatii de presa regionale si internationale. 

 
Pagini Romanesti in Noua Zeelanda a reusit sa ajunga la numarul sasePDF Print E-mail
Wellington, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :556
Wednesday, 16 November 2005
Publicatia romanilor din Noua Zeelanda, Pagini Romanesti in Noua Zeelanda, a reusit in primul sau an de existenta sa ajunga la numarul al saselea.

Revista se bucura de ajutorul romanilor stabiliti in aceasta parte a lumii, pe care redactia ii asteapta in continuare sa se implice activ cu pareri legate de subiectele de interes din viata de zi cu zi sau productii literare proprii. Totodata, initiatorii proiectului jurnalistic le promit cititorilor ca in luna decembrie revista va avea un numar special de Sarbatori, dedicat Nasterii Mantuitorului, in care se vor regasi si mesajele de felicitare pentru cei dragi, ocazionate de zile onomastice sau zile de nastere, precum si mesaje de felicitari cu ocazia sosirii Craciunului si a Anului Nou. Acestea trebuie sa fie trimise in cel mult doua saptamani de la aparitia numarului pe luna noiembrie, insotite si de fotografii, pentru cei care doresc ca anunturile sa fie si ilustrate. La randul sau, primul numar din anul viitor va aparea in perioada 1-15 ianuarie 2006, informeaza pentru Romanian Global News redactorii principali ai publicatiei, Adina si Cristi Dumitrache.

 
In orasul italian Recanati se invata limba romanaPDF Print E-mail
Recanati, Italia/Romanian Global News
Accesari :411
Wednesday, 16 November 2005
Asociatia romaneasca Romanian Land din Italia a deschis joi, 10 noiembrie, cursurile de limba romana pentru italieni si non-italieni, la Universitatea de Studii Permanente din orasul Recanati, sediu de resedinta al asociatiei.

Dupa 3 ani de demersuri dure, proiectul asociatiei indreptat spre generatiile de romani care nu cunosc limba materna a demarat, in sfarsit, saptamana trecuta. Din pacate, pana in prezent toti elevii sunt italieni, informeaza Jenica Rachinoiu Cesca, presedinta asociatiei Romanian Land. Cursurile se desfasoara in fiecare joi de la ora 18.30 la ora 19.30 sau chiar 20.30. Asociatia Romanian Land a implinit pe 18 iunie in acest an doi ani de activitate. Cei interesati de cursurile de limba romana din Recanati pot sa ia legatura cu asociatia romaneasca  la adresa de e-mail romanianland@libero.it.

 
Sarbatoarea Nationala a Romaniei se celebreaza si la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :374
Wednesday, 16 November 2005
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, asociatia Rhone-Roumanie din Lyon ii invita pe toti romanii din regiune sa participe la o sarbatoare cu mancare si muzica, ce se va desfasura sambata, 3 decembrie.

Petrecerea va avea loc la Restaurantul Les Compagnons din Lyons, iar animatia muzicala va fi asigurata de Mihai Ciobotar si David Brossier, la acordeon si vioara.

Sarbatoarea romaneasca va cuprinde si o tombola, al carei premiu principal este un bilet de avion dus-intors Lyon-Bucuresti.

Pretul unui tacam, care include aperitiv, vin si cafea, este de 21 de euro pentru membrii asociatiei Rhone Roumanie si 24 de euro pentru ne-membri. Numarul de locuri este limitat, ceea ce impune o rezervare prealabila.

 
Birou de informatii la Biserica romaneasca Del Carmine din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :478
Wednesday, 16 November 2005
La Biserica Catolica Romana din Piata Savoia din Torino va functiona, in fiecare luni si miercuri, un nou birou de informatii utile pentru imigrantii romani din Italia.

Mediatorul intercultural Eugen Bulai va fi cel care va oferi informatii importante cu privire la demersurile in materie de Chestura, Biroul Unic pentru emigratie, munca, locuinte si alte subiecte de interes pentru imigranti. Tot aici romanii vor primi sprijin pentru completarea dosarelor de reinnoire a permiselor de sedere sau a cartii de sedere.

Biroul de informatii va functiona lunea intre orele 17.30 si 19.00 si miercurea de la ora 15.00 la 18.00, cand vor avea loc si cursuri de limba italiana. Martea de la ora 17.30 serviciile de informare vor fi oferite de Parintele Gelu Miclaus. Toate serviciile oferite in cadrul noului birou sunt gratuite.

 
Aparitii editoriale la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :441
Wednesday, 16 November 2005
Sub egida Editurii Civitas de la Chisinau au vazut lumina tiparului "Atlasul de istorie universala si a romanilor", "Dictionar de istoria romanilor" si "O capodopera a miniaturii din Moldova medievala - Tetraevanghelul de la Elizavetgrad si manuscrisele grupului Parisinus graecus 74" de Emil Dragnev.

Aceasta ultima lucrare este recomandata si de Catedra UNESCO de studii est-europene. Avandu-l ca redactor pe Victor Gherman si referenti pe prof.univ.dr. Pavel Cocarla, dr. Constantin Ciobanu si dr. Virgil Paslariuc, "O capodopera.." apare cu sprijinul Fundatiei Soros din R. Moldova, al Institutului Cultural Roman si al Consulatului Onorific al Republicii Elene in Moldova.

Editura Civitas din Chisinau este o editura specializata pe lucrari de istorie si a fost creata ca urmare a lipsei totale de manuale de istorie romaneasca pe teritoriul Moldovei. Intre 1999 si 2000 au fost elaborate si s-au editat un intreg set de manuale de istorie universala si a romanilor pentru ciclul liceal. "Manualele, inalt apreciate de comisii de experti, precum si de profesori si elevi sunt si astazi in vigoare. Pentru elevi au fost editate si teste, probe de evaluare, caiete cu sracini la istorie si geografie. De asemenea am editat manuale de istorie si pentru elevii romani din Transnistria, "Din istoria Transnistriei" - 2001, din Bucovina - "Din istoria plaiului natal. Regiunea Cernauti" - 2002, iar in prezent pregatim un material pentru scolile romanesti din Basarabia de Sud", a declarat pentru Romanian Global News dl. Gheorghe Bostan, directorul Complexului Editorial "Civitas".

Aparitie recenta, "Dictionarul de istorie a romanilor", reprezinta un auxiliar didactic pretios care include cca. 1400 de termeni, evenimente si personalitati ale intregului spatiu romanesc si in deosebi cel basarabean. "Atlasul de istorie universala si a romanilor" include 21 de harti pentru istoria universala si 31 de harti pentru istoria romanilor fiind o lucrare complexa cu harti originale si un bogat material ilustrativ foarte util in procesul educativ.

"Pornind de la criza identitara de la noi ne-am propus sa punem la dispozitia profesorilor, studentilor si elevilor o literatura istorica originala, de calitate, care sa contribuie la formarea constiintei nationale a romanilor basarabeni", a mai adaugat dl. Bostan.

Editura Civitas poate fi contactata la e-mail: civitas@mtc.md sau la telefoanele: +(373) 23 33 14 si +(373) 23 72 79.

 
O noua carte pentru copiii romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :447
Wednesday, 16 November 2005
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni face o surpriza copiilor romani de pretutindeni prin editarea unei lucrari unice pe piata editoriala romaneasca - fabula cu masti.

Creatie originala a profesorului Dumitru Nuta, singurul roman care are brevetata aceasta metoda educativa, si anume masca tridimensionala confectionata din carton semilucios, fabula cu masti a prins culoare si gratie ajutorului Casei de Productie si Editura Corifeu, specializata pe albume cu fotografii din Romania, Bucuresti si alte zone pitoresti.

Prezenti la targul de carte Gaudeamus ce va avea loc incepand cu 23 noiembrie la Bucuresti, editorii vor aduce in fata copiilor cele doua titluri de inceput ale colectiei: "Lupul moralist" de Grigore Alexandrescu si "Calul si maimuta" de C.V.Carp. Ineditul acestei colectii nu il reprezinta doar mastile personajelor, care se afla disponibile in interiorul cartilor, ci si faptul ca fabula este tiparita, pe langa limba romana, in trei limbi de circulatie internationala, engleza, franceza si germana, astfel incat ea poate fi utilizata ca suport educativ si in scolile romanesti din lumea intreaga. Fiind prima aparitie editoriala de acest gen de pe piata de carte romaneasca atat autorul cat si editorii au speranta ca aceasta carticica se va bucura de succes din partea publicului de toate varstele.

Pentru comenzi si alte detalii de achizitie nu ezitati sa contactati Fundatia la e-mail: fundatia@romanii.ro sau la telefon +(021) 314 32 93.

 
Romanii din Austria sunt invitati la petrecerePDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :483
Wednesday, 16 November 2005
Asociatia Culturala Romano - Austriaca Unirea ii asteapta pe romanii din Bad Fischau-Brunn, langa Wr. Neustadt, sa ia parte vineri, 18 noiembrie, la o seara de petrecere la care vor veni special din Romania interpretii Vasile Frant, Florin Busuioc, Marcel Bogdan si Corina Dumitru.

Manifestarea se va desfasura la Huberstushof Fromwald, Wr. Neustadterstrasse 20, 2721 Bad Fischau-Brunn, si va incepe la ora 19:30, informeaza asociatia romaneasca. La reusita serii isi vor mai da concursul si cativa artisti romani stabiliti in Austria, precum Miholca Ghita si Manuela, Ghita Cizmas, sau formatia de dansuri populare romanesti a asociatiei "Culturala si Sport" din Graz. Informatii si rezervari de bilete se pot face la numerele de telefon +43 2622 / 82154 dupa ora 18:00, mobil: +43 650 / 8914504 sau +43 664 / 3419664, sau chiar si pe e-mail: bilete@unirea.org.

 
O saptamana de film romanesc contemporan la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :428
Wednesday, 16 November 2005
Chisinaul va gazdui in perioada 19-24 noiembrie Saptamana filmului romanesc contemporan, care va fi organizata de Cinematograful Odeon.

Evenimentul va debuta sambata, 19 noiembrie, de la ora 17:00, cu Spectacolul de Gala al filmului romanesc contemporan, in cadrul caruia va fi prezentat ultimul film romanesc de succes international Moartea domnului Lazarescu, informeaza Info-Prim Neo. In program figureaza si alte productii cinematografice notorii, precum 15, ajuns la Chisinau cu sprijin direct din partea regizorului Sergiu Nicolaescu si a Centrului National de Cinematografie din Romania, De ce trag clopotele, Mitica?, Hotel de lux, Ryna si Milionari in week-end. In aceeasi saptamana, vineri, 18 noiembrie, Ansamblul artistic Ciocarlia din Romania va sustine un Spectacol de Gala pe scena Palatului National din Chisinau.

 
Romanii pot sa-si faca studiile in institutiile papale de invatamantPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :483
Wednesday, 16 November 2005
Universitatile italiene trezesc tot mai mult interesul studentilor straini, iar fenomenul este cu atat mai intalnit in universitatile private si in cele papale.

In acest moment in Italia exista 42.000 de studenti straini, aproximativ 3 studenti imigranti la 100 de universitari. Dintre acestia, in anul academic 2003/2004 aproximativ 10.000 de studenti straini erau inscrisi in 24 de atenee pontificale.

Conform datelor furnizate de Oficiul Central al Studentilor Straini in Italia (UCSEI), in acest gen de structuri academice exista intotdeauna nu numai preoti si seminaristi, ci si - din ce in ce mai des - tineri laici. In urma unui studiu referitor la studentii straini in universitatile italiene, a reiesit ca in ultimii ani procentul tinerilor laici din ateneele papale s-a ridicat la 33%, cu o crestere semnificativa in ultimii cinci ani. Dar cine sunt ei? Care sunt motivatiile care ii aduc in aceste institutii? Acestea sunt numai doua dintre intrebarile la care isi propune sa raspunda un reportaj realizat de publicatia italiana Il Passaporto, in incercarea de a realiza un portret al studentului strain dintr-un ateneu pontifical.

Aceste personaje sunt foarte diferite intre ele. Profilul studentului comporta multe diferente in ceea ce priveste tara de origine si situatia materiala a familiilor din care provin. Alegerea unei universitati papale intervine de multe ori pentru cei care au inclinatii religioase, insa calitatea ofertei didactice este un element care primeaza in alegerea institutului si a parcursului formational. De multe ori, un motiv suficient de important in faptul ca multi dintre tineri prefera universitatile papale, sunt obstacolele birocratice care intervin la inscrierea la o universitate de stat, la fel ca si lipsa de informatie. Alti factori care impiedica inscrierea in invatamantul italian de stat sunt nerecunoasterea diplomelor de studii obtinute in tara de origine, lungul parcurs birocratic, numarul limitat de studenti din facultatile de stat, lipsa unor conventii internationale in materie si numarul limitat de burse de studii care se acorda.

Prezenta imigrantilor laici in principalele universitati papale de la Roma are o distributie diversa de la un institut la altul. In cele trei atenee papale S. Anselmo, Queen Apostolorum si Antonianum procentul de studenti laici este de 4.11%. La Universitatea Pontificala a Sfintei Cruci sunt inscrisi in prezent 1.334 de studenti de 64 de nationalitati diverse. La Universitatea Pontificala Gregoriana, studiul efectuat de UCSEI releva o prezenta de 400 de studenti laici, dintr-un numar total de 3.052 de inscrisi, adica 13.1%. Urmeaza Universitatea Pontificala Sasesiana, unde numarul total de studenti este de aproximativ 15%, U.P. San Tomasso DAquino Angelicum (7.7%), U.P. Lateranense (5.8%) si U.P. Urbaniana (5.3%). In sediul din Roma al Universitatii Catolice Sacro Cuore, numarul de studenti straini reprezinta 2.75% din numarul total de studenti, dar in  cele cinci sedii ale universitatii sunt reprezentate 104 nationalitati.

 
Discoteca latino la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :445
Wednesday, 16 November 2005
Societatea femeilor romance din Londra, Romanca va organiza vineri, 25 noiembrie, la Londra o seara de discoteca romaneasca.

Petrecerea se va desfasura la restaurantul 23 Old Bailey, de la ora 20.30 si va fi incalzita de DJ Ionellu si DJ Emiliano. Intrarea la discoteca pentru cei interesati va costa 5 lire, iar femeile vor putea intra liber pana la ora 22.00.

Societatea Romanca, organizatoarea acestui eveniment, anunta ca incepand din luna ianuarie a anului urmator, DJ-ii Ionellu si Emiliano vor gazdui petrecerile Disco Latino in fiecare zi de joi, la 23 Old Bailey, petreceri ce vor avea in fiecare seara cate o tema diferita. De data aceasta petrecerea latino de la Old Bailey se intituleaza Transilvanian Connection Party, o petrecere transilvana pe care cu siguranta ca romanii din Londra nu o vor uita.

 
Spectacol de teatru romanesc anulat la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Gloabl News
Accesari :383
Wednesday, 16 November 2005
Spectacolul de teatru Avem Telefon, programat pentru vineri, 18 noiembrie, la Berlin, a fost suspendat din cauza imbolnavirii actorului din rolul principal.

Piesa adusa la Berlin de teatrul Bon Ton din Iasi este pusa in scena de regizorul Petru Ciubotaru si ii are in rolurile principale pe actorii Ozana Ciubotaru Costin si Cristian Costin. Spectacolul va fi inlocuit cu prezentarea unui film pe caseta video, al carui titlu va fi anuntat ulterior, anunta Institutul Cultural Roman din Berlin.

 
Vernisaj Emil Florin Gramma la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :390
Wednesday, 16 November 2005
Unul dintre cei mai de seama si plurivalenti artisti romani, Emil Florin Gramma, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania isi va vernisa miercuri, 16 noiembrie, la Galeria new-yorkeza Est-Vest o noua expozitie.

Lucrarile acestuia vor fi accesibile publicului incepand de miercuri, de la ora 19.00, intr-un spatiu apartinand de ICR New York.

Emil Florin Grama este pictor, grafician, ilustrator de carte, afisist, pictor scenograf si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A expus la toate saloanele anuale din tara si strainatate precum si la Trienalele internationale de pictura si scenografie cu lucrari si colectii de stat si private (Bulgaria, Germania, Franta, Jugoslavia, SUA, Japonia, Grecia, Italia, Spania, Elvetia, Olanda, Ungaria, Portugalia, Anglia), informeaza Institutul Cultural Roman din New York. Dintre premiile obtinute amintim: premiul I pentru ilustratie de carte, premiul juriului pentru coperta de carte Ghilotina de scrum de Vladimir Tismaneanu, premiul special al juriului pentru scenografie, etc. Gramma este membru fondator al Fundatiei pentru cultura Universala Noua Junime, Bucuresti, al Fundatiei Saltimbanc, Timisoara. A publicat Arta plastica de amatori in judetul Dimbovita (album, 1985), Insomnii de artist (eseuri si cronici plastice, 2000), Elixirul verde (poezii, 2003).

 
Romania de azi prezentata la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :387
Wednesday, 16 November 2005
Universitatea din Paris-X in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Paris va gazdui miercuri, 16 noiembrie, de la ora 9.30, expozitia de fotografie a lui Alexandru-Razvan Voiculescu, intitulata Romania de azi.

Expozitia se va deschide cu ocazia manifestarii Les Belles Etrangeres, dedicata anul acesta literaturii romane.

 
Expozitie romano-franceza la VendeePDF Print E-mail
Vendee, Franta/Romanian Global News
Accesari :397
Wednesday, 16 November 2005
Localitatea franceza Vendee va gazdui vineri, 18 noiembrie, incepand cu ora 18:30, la teatrul Millandy de Lucon, vernisajul expozitiei De la Marea Neagra la Atlantic, eveniment care va inchide o saptamana de intalniri franco-romane.

La aceasta manifestare vor participa delegatii romane de la Sibiu, capitala europeana a culturii in 2007, si de la Targu-Jiu, localitatea natala a sculptorului Constantin Brancusi, informeaza roumanie.com. Totodata, printre cei prezenti se vor mai afla reprezentantii colectivului de fotografi de la Sibiu, Marcel Baciu, Mugur Fratila, Anrei Buta, Gheorghe Lazaroiu, Laurentiu Lazaroiu si Daniel Baltat, dar si fotograful oficial al operelor lui Brancusi, Teodor Daladau, care va prezenta in premiera in Franta, dupa Japonia si Roma, lucrarea In preajma lui Brancusi. Pe parcursul serii va mai fi difuzat si un documentar depre orasul Sibiu. Mai multe informatii se pot obtine de la Jean-Paul Senez, telefon 0251279741.

 
Cvartetul Liviu Butoi in concert la JazzycolorsPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 16 November 2005

Patru muzicieni romani si francezi, reuniti sub denumirea de Liviu Butoi Cvartet se vor afla pe afisul Festivalului International de Jazz Jazzycolors, ce se va desfasura la Paris, in perioada 15-26 noiembrie.

Concertul sustinut de Liviu Butoi Cvartet in capitala franceza se va desfasura joi, 17 noiembrie, de la ora 20.00, la Institutul Ungar - Sala Mare. Cei patru muzicieni, Liviu Butoi (saxofon si flaut), Arnault Cuissiner (contrabas), Edward Perraud (baterie) si Mircea Tiberian (pian), vor propune publicului un jazz plin de nuante, de bucurie, dovada unui talent deosebit invaluitor. Intelegerea dintre ei este perfecta, iar piesele lor par implinirea unei indelungate complicitati, desi acest grup este unul relativ tanar. Cooperarea dintre artistii romani si francezi s-a nascut in iunie 2004, cu ocazia Sarbatorii Muzicii din Romania. Intrarea la spectacol costa 8 euro, iar tariful redus este de 5 euro.

 
Turneu muzical romanesc in noua tariPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :439
Wednesday, 16 November 2005

Organista romanca Ursula Philippi si Grupul Psaltic al Bisericii Stavropoleos din Bucuresti au concertat marti, 15 noiembrie, la Biserica Saint-Germain-des-Pres din Paris, intr-un recital care face parte dintr-o serie de 20 de concerte in biserici din noua tari europene, sub genericul Romania in Advent si organizate de Institutul Cultural Roman.

Programul concertului de la Paris a inclus lucrari din repertoriul clasic si romantic pentru orga Johann Sebastian Bach, August Gottfried Ritter, Alexander Guilmant si piese din repertoriul coral romanesc si bizantin Dometie Ionescu, Balasios le Pretre, Anton Pann, Virgil Nanu, Dimitrie Suceveanu, Ioan Kalogiros, Sabin-Ionel Preda. Ursula Philippi este conferentiar la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj si organista la Biserica Evanghelica din Sibiu. Repertoriul sau acopera o arie vasta, de la muzica de orga renascentista, pana la lucrari ale avangard. Dublul CD Orgi istorice din Transilvania, in interpretarea Ursulei Philippi, editat de societatea Dabringhaus und Grimm, a obtinut in 1992 Premiul criticii germane.

Grupul Psaltic al Bisericii Stavropoleos din Bucuresti, constituit in 1994, si-a castigat curand aprecierea mediilor muzicale si artistice din Romania. Grupul a concertat pana acum in Austria, Polonia, Grecia, Cipru, Ucraina, Japonia si a inregistrat opt casete si trei CD-uri.

In cadrul proiectului Romania in Advent, initiat de Institutul Cultural Roman, formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri a capella (de tip bizantin) vor sustine concerte camerale in biserici si catedrale din Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania. Spatiile avute in vedere sunt legate nemijlocit de perioada de sarbatoare a Adventului. Repertoriul urmareste o impletire de muzica academica si religioasa apartinand Europei Occidentale si muzica romaneasca, cu precadere religioasa bizantina, in speta de Craciun, informeaza ICR.

In organizarea actuala a liturgiei romane, Adventul are o durata de patru saptamani si marcheaza inceputul unui nou an liturgic. Zilele de la inceput pana la 17 decembrie sunt dedicate in special venirii a doua a lui Cristos, iar cele dintre 17 si 24 decembrie constituie o pregatire mai directa pentru sarbatoarea Nasterii Domnului.

 
Festival international de caricatura la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :490
Wednesday, 16 November 2005
Caricaturisti din peste 40 de tari vor lua parte la prima editie a Festivalului International de Caricatura Capricios, care se va desfasura in perioada 16-31 decembrie la Chisinau, in organizarea Asociatiei Caricaturistilor din Moldova, impreuna cu Ministerul Culturii si Turismului.

Directorul artistic al festivalului si presedintele asociatiei, Margareta Chitcatii, a declarat pentru Moldpres ca evenimentul este organizat cu scopul de a familiariza publicul basarabean cu lucarile caricaturistilor de peste hotare si pentru a prezenta caricaturile locale creatorilor similari din strainatate. Potrivit afirmatiilor sale, la asociatie pot fi depuse pana pe 18 noiembrie lucrari ale caricaturistilor de peste hotare, urmand ca in perioada 28-30 noiembrie sa fie evaluate de un juriu de specialisti in domeniu din Turcia, Romania, Ucraina si Moldova. Juriul va acorda 3 premii de gradul I, II si III, in valoare de 400, 200 si, respectiv, 150 de dolari SUA, si trei premii speciale de 80, 70 si, respectiv, 50 de dolari SUA. Cei mai buni caricaturisti vor fi invitati la Festivalul International de Caricatura Capricios, care va fi gazduit de Muzeul National de Istorie.

Chitcatii a mai anuntat ca, pana in prezent, la festival au trimis lucrari caricaturisti din Iran, India, China, Coreea de Sud, Israel, SUA, Spania, Australia, Anglia, Uzbekistan, Cipru, Ucraina, Brazila, Argentina si Serbia. Lucrarile participante vor fi grupate intr-un catalog color care va aparea dupa terminarea festivalului.

Asociatia Caricaturistilor din Moldova a fost fondata in anul 2003. Scopul acestei organizatii este de a promova lucrarile caricaturistilor basarabeni peste hotarele tarii. Pana in prezent, caricaturile acestora au luat premii si mentiuni la concursuri din Macedonia, Polonia, Romania, Belgia, Bulgaria.

 
La Londra a inceput o aventura muzicala romaneascaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :382
Wednesday, 16 November 2005
Festivalul O aventura muzicala romaneasca a debutat marti, 15 noiembrie, la Institutul Cultural Roman din Londra, urmand sa se incheie in luna februarie a anului 2006.

Primul din cele sase concerte, ce au in program exclusiv creatii romanesti, a fost sutinut de Orchestra de Camera London Schubert Players, dirijata de Hu Kun, care a interpretat creatii semnate de G. Enescu, C. Silvestri, Violeta Dinescu, C. Petra Basacopol, Dinu Lipatti,, Mihail Andricu, Constantin Miereanu si Th. Rogalski, informeaza postul national muzical de radio.

 
Flori pentru romanii din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :466
Wednesday, 16 November 2005
Bloom European Floral Designer, un nou magazin floral, le sta la dispozitia romanilor din Canada on-line, fiind deschis zilnic non-stop si oferind un sortiment bogat si variat de flori si cadouri.

Magazinul este detinut de un roman, John Pasca, care poate fi contactat la adresa de e-mail ipasca@gmail.com. Pentru a isi face o idee despre ceea ce ofera acest magazin, clientii au la dispozitie pagina personala de web a acestuia, http://www.mybloomfloral.com, unde pot sa vada foarte multe aranjamente florale si decoratiuni pentru diferite ocazii, de la aniversari, la nunti, botezuri si alte actiuni.

 
Turneul prin Germania al Irinei Loghin si al lui Fuego continuaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 16 November 2005
Artistii romani Irina Loghin si Fuego isi continua periplul muzical prin Germania cu spectacolul Mama si Fiul, pe care il prezinta romanilor stabiliti in aceasta tara.

Turneul a inceput vineri, 11 noiembrie, la Frankfurt, continuand sambata, 12 noiembrie, la Minden, si duminica, 13 noiembrie, la Berlin, iar urmatorul spectacol este progrmat sa aiba loc vineri, 18 noiembrie, la Koln, in sala bisericii St. Joseph, informeaza Agero Stuttgart. Celelatle doua date de concert din Germania sunt sambata, 19 noiembrie, la Restaurantul "Bei Christo" din Boblingen, si duminica, 20 noiembrie, la Nurnberg, in Sala RJK Falko. Alaturi de cei doi artisti, pe scena vor mai urca invitatii lor, Cristian Popescu si Formatia A 2. Dupa epuizarea datelor de concert din Germania, turneul va continua in perioada 25-27 noiembrie in Italia, unde cunoscutii interpreti se vor intalni cu diaspora romaneasca de aici.

 
Cupa Mondiala de Patinaj Viteza ii asteapta pe suporterii romani la HagaPDF Print E-mail
Haga, Olanda/Romanian Global News
Accesari :574
Wednesday, 16 November 2005
Trei sportivi romani vor participa in perioada 18-20 noiembrie la Haga la Cupa Mondiala de Patinaj Viteza Short-track care conteaza pentru calificarile la Olimpiada de Iarna de la Torino din 2006.

Cei trei patinatori din Romania, Katalin Kristo si Kinga I Kovacs, la femei, si Zoltan Kristo, la barbati, vor incerca sa obtina un rezultat final cat mai bun, care sa le permita sa ajunga la mult-doritele jocuri olimpice de iarna din Italia. Comitetul organizator al acestei cupe mondiale face apel la ambasadele tarilor care au patinatori la aceasta competitie sa ii invite pe conationalii lor, stabiliti inj Olanda, sa vina la arena sportiva sa isi sutina compatriotii. Mai multe informatii despre concursul care se va desfasura in Olanda se pot obtine chiar de pe portalul oficial al competitiei,  http://www.worldcupshorttrack.com, informeaza Ambasada Romaniei la Haga. La editia din acest an vor lua parte 288 de concurenti din 41 de tari, printre care Japonia, China, SUA, Coreea de Sud, Australia, Africa de Sud, Canada, dar si din majoritatea tarilor europene.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions