Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Problema transnsitreana si vizele pentru basarabeni preocupa RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 17 November 2005
Autoritatile romane vor intreprinde toate demersurile pentru ca formalitatile de obtinere a vizei de catre cetatenii Republicii Moldova sa fie mult simplificate, a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, in cadrul intalnirii de miercuri, 16 noiembrie, cu premierul basarabean, Vasile Tarlev.

Seful Executivului roman a aratat ca, in perspectiva integrarii europene, Romania va trebui sa introduca vize pentru toti cetatenii tarilor din spatiul extracomunitar, informeaza un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Premierul Tariceanu a mai aratat ca Romania este preocupata de problema transnistreana. "Noi plecam de la premisa ca solutionarea problemei transnistrene trebuie sa aiba la baza principiul respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Aceasta va fi pozitia noastra, care este in concordanta cu interesele Republicii Moldova. Sunt convins ca prin eforturile comune se va putea ajunge cat mai curand la o solutionare pozitiva", a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

 
Atacuri represive impotriva romanilor din Harghita si CovasnaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :571
Thursday, 17 November 2005
Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a luat act cu indignare de declaratia UDMR Covasna vizand solicitarea de concediere din cadrul Prefecturii Covasna a lui Codrin Munteanu.

Presedintele Forumului. Motivul pentru care s-a solocitat demiterea lui Munteanu este semnarea de catre acesta a memorandumului adresat Presedintelui si Parlamentului Romaniei pe marginea proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale de catre toate organizatiile civice si majoritatea organizatiilor politice din judetele Covasna si Harghita. Forumul considera ca acest atac al presedintelui UDMR are un caracter abuziv si represiv si ca pune in valoare modul in care UDMR se raporteaza la exercitarea de catre un cetatean roman din judetul Covasna a dreptului constitutional la libera exprimare si a dreptului la petionare, se arata intr-un comunicat. Mai mult, in comunicat se precizeaza faptul ca este evident faptul ca "memorandumul" nu este o declaratie politica ci o petitie cuprinzand un punct de vedere si o solicitare fata de o lege, controvesata, ce a facut si face obiectul unei dezbateri publice. Memorandumul nu a fost semnat de Codrin Munteanu in exercitarea prerogativelor, atributiilor si responsabilitatilor functiei publice ci in afara orelor de program cand, in calitate de cetatean al acestui stat, el se bucura si este liber sa-si exercite drepturile si libertatile consacrate de Constitutia Romaniei, precizeaza Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna. Forumul considera solicitarea de destituire a lui Munteanu un act injust cu caracter represiv si o amenintare indreptata impotriva unui cetatean roman din judetul Covasna. Constitutia Romaniei nu se aplica integral in judetul Covasna, ci doar in masura in care cetatenii de rangul I, colegii domnului Almos, presedintele UDMR Covasna, ne-o permit noua romanilor, cetateni de rang II, apreciaza reprezentantii Forumului Civic.

Totodata, romanii din judetele Harghita si Covasna, membri ai asociatiilor si fundatiilor ce constituie Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, isi exprima solidaritatea cu Presedintele Forumului si avertizeaza in legatura cu sanctionarea acestor masuri de represiune, prin toate mijloacele legale avute la dispozitie inclusiv prin sesizarea instantei de judecata.

 
Premierul basarabean a plecat de la Bucuresti cu o multime de acorduri de cooperarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :488
Thursday, 17 November 2005
Vizita de miercuri, 16 noiembrie, a premierului basarabean Vasile Tarlev s-a incheiat cu o serie de acorduri comune de cooperare in mai multe domenii, de la tursim, energie electrica si colaborare transfrontaliera, pana la colaborare economica, industriala si tehnico-stiintifica, sau cea in domeniul integrarii europene.

Astfel, premeirul basarabean a semnat cu partea romana un acord de furnizare a energiei electrice, pana la rezolvarea crizei in alimentare pe care o are Basarabia, ministerul roman al Economiei specificand ca se vor discuta si solutiile pentru a se recupera datoria restanta de 30 de milioane de dolari pe care Republica Moldova o are dintr-un contract anterior de furnizare a energiei electrice. Tarlev si Cali Popescu-Tarieanu au afirmat ca doresc sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru realizarea unei retele comune, care ar creste independenta Republicii Moldova in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica. Un alt proiect comun este construirea conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iasi, prin realizarea lor urmand sa creasca in m,od semnificativ nivelul de integrare regionala in domeniul eneregtic, informeaza un comunicat de presa emis de Guvern.

Discutiile dintre cei doi premieri au mai vizat si posibilitatea ca un grup de specialisti romani sa prezinte expertilor din Republica Moldova cele mai importante aspecte in ceea ce priveste arhitectura institutionala de integrare europeana. Alte puncte importante pe agenda relatiilor bilaterale s-au referit la cooperarea in ceea ce priveste intarirea securitatii frontierelor, prevenirea traficului de droguri, traficului de carne vie si a retelelor de crima organizata. Cele doua Guverne au mai incheiat la Bucuresti un un acord cu privire la cooperarea economica, industriala si tehnico-stiintifica, care vizeaza cooperarea in domeniile industriei, agriculturii, economiei, protectiei mediului si utilizarii durabile a resurselor naturale, asigurarii unei dezvoltari regionale armonioase, dezvoltarii de ansamblu a economiilor si cresterii nivelului de trai din cele doua state.

La finalul sederii sale la Bucuresti, Seful Executivului de la Chisinau a adresat la randul sau premierului Tariceanu invitatia de a efectua o vizita oficiala in Republica Moldova.

 
O zi de spiritualitate ortodoxa romana la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :448
Thursday, 17 November 2005
Institutul Pontifical Oriental din Roma a fost saptamana trecuta locul de desfasurare al celei de-a doua editii a Zilei spiritualitatii romanesti.

Evenimentul a fost organziat de Ambasada Romaniei pe langa Vatican si a avut ca tema ecumenismul, informeaza Radio Trinitas. La manifestare au participat preoti ortodocsi si catolici si studenti de la Universitatile Papale. Pe lista temelor dezbatute s-au aflat unitatea bisericilor crestine, reliefarea marilor duhovnici actuali sau dialogul dintre culturi in cadrul definirii identitatii spirituale. Totodata, Ziua spiritualitatii romanesti a prilejuit si rememorarea vizitei pe care Papa Ioan Paul al II-lea a facut-o in primavara anului 1999 la Bucuresti, vizita care s-a bucurat de aprecieri deosebite din partea Sfantului Parinte.

 
Nemtii cauta agricultori in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 17 November 2005

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Hunedoara, impreuna cu Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca Bucuresti vor organiza in perioada 21-22 noiembrie, o preselectie de dosare pentru persoanele interesate sa lucreze in Germania, in domeniul agricol.

Actiunea se va desfasura la sediul Primariei din Petrosani, incepand cu ora 9.00. Persoanele ale caror dosare vor fi selectate vor fi incluse in baza de date a OMFM, urmand a fi contactate pentru a participa la interviuri cu angajatorii. Cei care doresc sa desfasoare munci agricole in Germania, femei si barbati, trebuie sa cunoasca limba germana - nivel mediu -, sa aiba experienta in domeniul agricol, varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani. Sunt avantajate persoanele care detin permis de conducere, au experienta in conducerea masinilor agricole precum si in lucrari usoare de reparatii. Pentru aceasta actiune, OMFM nu percepe nici un fel de taxe si comisioane. "Persoanele care vor prezenta documente falsificate, fie prin stergerea sau adaugarea in mod intentionat a unor date din cuprinsul inscrisului, fie prin contrafacerea intregului inscris in scopul obtinerii unui contract de munca in strainatate vor fi denuntate organelor abilitate pentru cercetarea penala. Vor fi acceptate numai dosarele in care se prezinta toate documentele cerute, dosarul depus constituind primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate", precizeaza AJOFM Hunedoara.

 
Tarja Turunen in concert la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :550
Thursday, 17 November 2005
Vocea de aur a rock-ului simfonic, celebra soprana finlandeza Tarja Turunen, se va afla in luna decembrie in Romania, pentru a sustine un Concert Extraordinar de Craciun.

Evenimentul se va desfasura la Sala Thalia din Sibiu, in data de 16 decembrie, si face parte dintr-un turneu european pe care Tarja il va sustine in aceasta perioada, si care include opriri la Berlin, Frankfurt si Barcelona. Soprana va veni de data aceasta in Romania cu un repertoriu clasic, ce va aduce spectatorilor magia Craciunului din Scandinavia. Programul va contine, insa, si piese din repertoriul international de sarbatori. Este pentru prima oara cand turneul de Craciun al Tarjei include si Romania si este un moment semnificativ mai ales pentru ca ea insasi a plasat Sibiul pe lista locatiilor din concertul de Craciun de anul acesta. Turneul european din decembrie al Tarjei este un moment special pentru ca marcheaza debutul sau solo de la despartirea de celebra trupa Nightwish, alaturi de care a cantat ani buni.

Tarja Turunen va fi acompaniata la Sibiu de pianista finlandeza Sonja Fraki, dar si de un cvartet de coarde, pian si flaut, compus din membri ai Filarmonicii din Sibiu: la violoncel Elena Claudia Grelus, la viola Aurelia Mailat, la vioara Nicolae Popoviciu si Sergiu Cosmin Fidiles, iar la flaut Ioan Bojin. Spectacolul va fi inregistrat integral si va fi difuzat de postul de televiziune Senso in perioada sarbatorilor. Biletele la spactacol costa intre 35 si 85 de RON si se gasesc in Sibiu la Agentia Teatrala si in Bucuresti, la Diverta-Scala, Mall si Plaza Romania. Comenzile din alte regiun se pot trimite la adresa de email production@artmania.ro, asu la numarul de fax (+4)-0269-227 504.

Concertul de Craciun reprezinta cea de-a patra vizita a Tarjei in Romania, dupa concertul de lied din mai 2004, din cadrul Turneului Nopti Scandinave si dupa cele doua show-uri sustinute alaturi de Nightwish la Bucuresti, in noiembrie 2004 si septembrie 2005.

 
Targul Gaudeamus se pregateste de editia 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :503
Thursday, 17 November 2005
O noua editie a Targului Gaudeamus-Carte de Invatatura, cea cu numarul 12, se pregateste de deschidere, manifestarea fiind programata sa se desfasoare in perioada 23-27 noiembrie la pavilionul 1 al Complexului Expozitional Romexpo din capitala.

Ca si la editiile precedente, targul va gazdui, pe langa standurile editurilor expozante, dar si ale altor institutii participante, foarte multe lansari si prezentari de carte, demonstratii, conferinte si work-shop-uri. Programul de vizitare va fi de miercuri pana sambata de la ora 10:00 la 19:00, iar duminica, de la 10:00 la 16:00. Mai multe informatii se pot obtine de pe site-ul oficial al targului, www.gaudeamus.ro/.

 
Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana organizeaza procese literarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :439
Thursday, 17 November 2005
Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana ASILR - va organiza, in scopul "aerisirii" serilor literare si de prezentare de carti de pana acum, "seri"  in care doi scriitori (un prozator, sau doi poeti, sau doi prozatori), vor discuta intre ei despre  propriile  lucrari si vor raspunde intrebarilor din sala -  fara mediatori, anunta ISRO PRESS.

Pentru prima seara literara cu titlul :"Noi scriem. Cine ne citeste?" se preconizeaza prezenta pe scena a cinci scriitori, care vor comenta, fiecare, operele celorlalti, invitand publicul sa comenteze, sa adreseze intrebari pe marginea celor discutate. Data primei manifestari  nu a fost inca fixata. Organizarea acestor seri a fost decisa in sedinta Comitetului de conducere al ASILR, dupa cum spune poetul Andrei Fischof, membru in comitet. In aceeasi sedinta s-a hotarat organizarea de  "procese literare", in care opere literare vor fi "judecate" intr-o curte cu "judecatori, acuzatori, martori" etc, informeaza Prompt Media.

 
Nadia Comaneci participa la gala de la DohaPDF Print E-mail
Doha, Qatar/Romanian Global News
Accesari :612
Thursday, 17 November 2005
Academia de Excelenta in Sport din Doha (ASPIRE) o va avea ca invitata in cadrul galei sale de anul acesta pe marea campioana romanca la gimnastica, Nadia Comaneci.

Alaturi de Nadia se va afla si recordmenul olimpic la inot Mark Spitz, preenta celor doua legende ale sportului facand parte din programul Spread Your Wings, care ii va pune laolalta pe unii dintre cei mai importanti sportivi intr-o ceremonie de inaugurare a Domului Sportiv ASPIRE.

Nadia Comaneci este prima sportiva din lume notata cu 10, la Olimpiada de la Montreal din 1976, a castigat 5 medalii olimpice si a fost desemnata una dintre cele mai mari sportive ale secolului XX.

Mark Spitz este primul sportiv din istorie care si-a adjudecat 7 medalii de aur, dupa prestatia din 1972 de la Jocurile Olimpice de la Munchen cand a stabilit nu mai putin de sapte noi recorduri. El detine, de asemenea, si recordul pentru cele mai multe medalii castigate vreodata de un olimpic american.

Nadia si Spitz se vot afla la Doha intr-o companie sportiva de exceptie, din care nu vor lipsi legendarii fotbalisti Pele si Maradona, campionul olimpic la garduri, Ed Moses, etc. De asemenea, la ceremonia de inaugurare vor participa si reprezentanti ai autoritatilor locale.

 
Cand se vor limpezi apele?PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :593
Thursday, 17 November 2005

Publicatia romaneasca Concordia, din Cernauti, publica in numarul sau curent un interviu cu presedintele Consiliului National al Comunitatii Romanesti din Ucraina, Ion Popescu, in care acesta vorbeste despre starea de lucruri in prezent, referitor la campania electorala ce se va defasura anul viitor.

Prin urmare, domnule Popescu, ce ne puteti comunica?

De la bun inceput amintesc cititorilor Concordiei ca, imediat dupa inregistrarea Comunitatii noastre la 25 martie a.c., am adus la cunostinta tuturor fractiunilor politice parlamentare momentul constituirii noastre in comunitate, cat si pozitia noastra, si programul pe care dorim sa-1 realizam. Am propus colaborare in mai multe domenii. In primul rand: respectarea drepturilor omului, protectia sociala, problemele minoritatilor nationale. Stim cu totii ca alegerile viitoare se vor face in baza listelor partidelor sau blocurilor electorale. In conformitate cu noua Lege electorala, noi nu putem desemna candidatii nostri in consiliile raionale, regionale si in parlament. Din acest motiv, am propus fortelor politice, care au sanse reale sa ajunga in parlament, conditiile in care noi suntem gata sa colaboram cu ele in campania electorala. Ele sunt trei:

a)candidatii nostri nu vor fi membri de partid, adica partidele politice sau blocurile electorale vor include candidatii nostri fara apartenenta lor la cutare sau cutare partid;

b)noi vom avea un program propriu, care poate coincide cu programul partidului, dar poate fi si diferit de cel al partidului, si aceste diferente vor reiesi din problemele noastre ca minoritate nationala, iar in timpul votarilor in consilii sau in parlament vom tine cont de aceste probleme, adica de programul nostru;

c)in caz ca partidul politic sau blocul electoral va invinge la alegerile parlamentare si va forma coalitia guvernaraentala, se vor lua in consideratie si candidaturile noastre propuse in organele puterii executive raionale si regionale. Aceste trei conditii au fost inaintate tuturor fortelor politice din parlament.

Din luna martie si pana in prezent ati avut o serie de negocieri cu aceste forte politice parlamentare. Ce ne puteti spune despre rezultatul acestor negocieri?

Dupa publicarea comunicatului, trei forte politice au manifestat interes fata de conditiile noastre inaintate in acest document. Am discutat pozitiile pe listele de partid privind alegerile in consiliile raionale si regionale, cat si in parlament. Astfel, pentru parlament am acceptat maximum pozitia 20. Pentru Consiliul Regional Odesa cerem pozitia 7. In Transcarpatia pozitia 4, iar in regiunea Cernauti fiecare al doilea loc, incepand cu pozitia 3. Am inaintat aceste conditii tinand cont de potentialul comunitatii in aceste trei regiuni. Mai amintesc si faptul ca am elaborat un program electoral propriu in care, pe langa probleme bugetare si social-economice, am mai abordat si urmatoarele: recunoasterea noastra, de catre fortele politice, ca populatie bastinasa si autohtona in locunle populate compact de noi, pastrarea intacta a retelei existente in prezent a institutiilor de invatamant in limba materna, introducerea studierii limbii materne in scolile cu predarea in limba ucraineana in localitatile in care populatia romaneasca depaseste ponderea de 50 la suta din numarul locuitorilor, recunoasterea noastra ca populatie supusa deportarilor in perioada stalinista, sustinerea bisericii noastre canonice, precum si alte probleme abordate inca la Primul Congres al Romanilor, in numeroase memorii si adresari. In prezent aceste probleme se discuta la cel mai inalt nivel, insa pana cand congresele respectivelor forte politice nu vor aproba propunerile noastre, nu putem afirma ca am incheiat tratativele.

Si cam pe cand se vor limpezi apele?

Romanii ar trebui sa sustina in campania electorala acea forta politica, care ne va oferi locuri pe listele electorale incepand cu consiliul raional si incheind cu parlamentul, care nu ne va pune conditia sa devenim membri de partid si care va accepta programul nostru electoral. Vom putea vorbi la concret dupa 10-15 decembrie, deoarece in perioada 26 noiembrie - 26 decembrie vor avea loc congresele partidelor, la care vor fi definitivate listele pentru alegerile parlamentare din anul viitor. Din practica stim ca aceste congrese se desfasoara in primele decade, pentru a reusi sa depuna listele la Comisia Electorala Centrala. Apoi, in perioada 26 decembrie - 26 ianuarie, vor fi alcatuite listele pentru consiliile raionale si regionale. Iata perioada de limpezire a apelor.

 
Ungaria se grabeste sa transforme Fundatia Gojdu in fundatie romano-maghiaraPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :471
Thursday, 17 November 2005
Executivul de la Budapesta a adoptat recent o hotarare guvernamentala prin care partea maghiara stabileste anumite masuri concrete referitoare la viitoarea Fundatie Romano-Maghiara Gojdu.

Hotararea 2237/2005 (X. 28.) a fost publicata in numarul 49 din 2005 al Buletinului Oficial, transmite corespondentul Romanian Global News. Hotararea prescrie ca bugetul de stat pe anul 2006 sa rezerve 49,5 milioane de forinti pentru cheltuielile de functionare ale Fundatiei Gojdu, iar 247,5 milioane de forinti vor sta la dispozitie pentru cumpararea incaperilor necesare pentru amenajarea sediului in Curtea Gojdu, in una din cladirile dintre strazile Kiraly si Dob, aflate in sectorul VII al Budapestei. Evaluand la cursul valutar actual de 250 de forinti un euro, vom constata ca in 2006 partea maghiara va da 200 de mii de euro pentru functionarea noii Fundatii, precum un milion de euro pentru cumpararea unor incaperi in Curtea Gojdu. Avand in vedere pretul imobilelor in centrul Budapestei cca. 500 de mii de forinti la m2 acesti bani vor folosi pentru cumpararea incaperilor cu o suprafata de 500 de m2. Conform Acordului dintre Romania si Ungaria, cele doua guverne vor sprijini financiar Fundatia Romano-Maghiara Gojdu, alocand anual de la bugetele de stat sume paritare. Se prevede deci ca si Bucurestiul sa asigure in 2006 o subventie similara, suma care este in jur de 1,2 milioane euro.

 
Placa comemorativa pentru Victor Babes la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :463
Thursday, 17 November 2005
Vineri, 18 noiembrie, in curtea Clinicii pentru Copii nr. 1 din Budapesta (str. Bokay Janos nr. 5354) va avea loc dezvelirea unei placi comemorative care pastreaza generatiilor viitoare un nume de roman: Victor Babes.

Placa lui Babes va fi dezvelita de rectorul dr. Tussalay Tivadar si rectorul emerit dr. Sotonyi Peter, cu incepere de la ora 10.30. Initiativa amplasarii acestei placi memoriale ii revine conducerii Universitatii Semmelweis din Budapesta, informeaza corespondentul Romanian Global News la Budapesta.

Victor Babes (18541926) a studiat la Budapesta si la Viena, ca bursier al Fundatiei Gojdu. Dupa examenul de licenta, a facut studii de specializare in mai multe orase europene. Din 1884 a condus catedra de histologie patologica a Facultatii de Medicina din Budapesta. Savant de prima marime al stiintei medicale universale, precursor in bacterilogie si inframicrobiologie, descoperitor si initiator al seroterapiei moderne, Babes a parasit in 1888 facultatea de medicina din Budapesta si s-a stabilit apoi la Bucuresti. A fost profesor de patologie si bacteriologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti si membru al Academiei Romane. Este unul din fondatorii microbiologiei moderne, autor al primului tratat de bacteriologie din lume, Bacteriile si rolul lor in anatomia si histologia patologica a bolilor infectioase, scris in colaborare cu savantul francez A. V. Cornil, in 1885. A adus contributii deosebit de importante, de renume mondial, la studiul turbarii, leprei, difteriei, tuberculozei etc.

 
Scoala romaneasca pentru copiii din FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :430
Thursday, 17 November 2005
Copiii romani din orasul german Freiburg sunt pe cale sa inceapa cursurile la o scoala romaneasca din acest oras, care va fi infiintata daca va exista interes pentru acest lucru din partea parintilor micutilor.

Initiativa apartine comunitatii care sta in spatele portalului romanilor din Freiburg, cea care va organiza sambata, 19 noiembrie, la Biserica Maria Schutz, incepand cu ora 16:00, o intalnire premergatoare infiintarii unei scoli romanesti la Freiburg. Pentru a testa interesul intemeierii unei astfel de scoli romanesti in aceasta parte a Germaniei, portalul a hotarat sa ii supuna pe parinti la un set de intrebari, astfel incat sa se poata vedea concret care este potentialul real al infiiintarii acestei scoli. Intrebarile se afla pe niste formulare care contin intrebari referitoare la utilitatea intalnirii saptamanale a copiilor cu alti copii romani de aceeasi varsta pentru a se juca impreuna si desfasura activitati didactice specifice varstei, cum sa fie condusa aceasta clasa, de parinti sau de persoane cu pregatire pedagogica, sau daca parintii ar vrea ca micutii lor sa urmeze ore de religie,

Persoanele care vor sa completeze acest formular pot sa acceseze pagina de web www.freiburg-ro.de, de unde pot descarca varianta electronica a sa, care va fi ulterior trimisa la adresa de e-mail webmaster@freiburg-ro.de.

 
Cinci ani de activitate pentru ASOCROMPDF Print E-mail
Catalunya, Spania/Romanian Global News
Accesari :526
Thursday, 17 November 2005
La finele lunii noiembrie, membrii asociatiei romanilor din Catalunya ASOCROM aniverseaza un moment important in viata asociatiei lor: cinci ani de activitate continua.

Potrivit presedintelui ASOCROM, Marcela Ciobanu sarbusca, citata de Actualitatea Romaneasca, copiii romani au pregatit, special pentru aceasta ocazie, un recital de poezii in limba romana. Se vor servi vinuri romanesti si mancare traditionala romaneasca, ca la toate sarbatorile romanilor din Spania. Aniversarea va fi incununata anul acesta un mare success pe care il reprezinta premiul obtinut de Asociatia ASCROM din partea ziarului Actualitatea Romaneasca, pentru intregrarea romanilor in societatea spaniola. Printre activitatile desfasurate de aceasta asociatie in 2005, se numara a doua intalnire a fraternitatii interculturale, ce a avut loc in Auditorio de la Torrassa (Hospitalet-Barcelona), in data de 9 aprilie. Asociatia romanilor din Catalunya ASOCROM a avut rolul de a pregati intreaga serbare, la care au participat reprezentantii autoritatilor spaniole si cei ai Consulatului General al Romaniei la Barcelona. Astfel, au fost prezenti din partea consulatului roman consulul general Florin Angelo Florian si consulul Tanase Dragomir, care au asistat la eveniment alaturi de cei 200 de spectatori. In deschiderea serbarii, au luat cuvantul consul general Florin Angelo Florian si viceprimarul din Hospitalet-Barcelona. In cadrul manifestarii s-a tinut si o conferinta despre istoria Romaniei, sustinuta de profesorul universitar Virgil Ani de la Universitatea de Barcelona, urmata de prezentarea unei casete video despre tara noastra, caseta pregatita de Nicu Mateescu. A doua parte a programului a fost deschisa de corul bisericii ortodoxe romane Sfantul Gheorghe din Barcelona, care a pregatit un mic program artistic continand cantece si poezii, sub indrumarea Danei Oprea. Am avut si un mic recital de pian sustinut de domnisoara Cristina Bunda, iar grupul folcloric Rapsodia Romana (grup talentat format din romani aflati aici in Barcelona), avandu-l ca dirijor pe Alfred Pavloschi, a prezentat un program de muzica si dans din folclorul romanesc. Tot spectacolul s-a bucurat de un mare succes, atat romanii, cat si spaniolii aplaudandu-i indelung pe protagonistii serii, a declarat Marcela Ciobanu Sarbusca pentru ziarul romanilor de pretutindeni. Tot ea mentioneaza ca un alt eveniment caruia i-a fost dedicat spectacolul l-a constituit primirea Romaniei in Uniunea Europeana. 

 
Sederea si munca ilegala sunt infractiuni grave in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :515
Thursday, 17 November 2005
Sederea si munca ilegala a cetatenilor straini in Spania constituie infractiune si are consecinte atat pentru lucratorul strain, cat si pentru angajatorul spaniol.

Daca comite mai multe infractiuni din categoria grave si foarte grave, lucratorul poate fi sanctionat cu privare de libertate si expulzarea de pe teritoriul spaniol. Nedeclararea la autoritati a modificarilor survenite privind schimbarea nationalitatii, a starii civile, a domiciliului sau a situatiei de munca; intarzierea cu pana la 3 luni pentru solicitarea reinnoirii autorizatiilor expirate; prestarea unei activitati lucrative fara a fi solicitat autorizatia de munca atunci cand are permis de rezidenta temporara sunt considerate infractiuni usoare, pedepsite cu amenda de la 30 la 300 de euro, informeaza Actualitatea Romaneasca. 

In categoria infractiuni grave, pedepsite cu amenda de la 301 la 6.000 de euro, intra: sederea pe teritoriul spaniol fara a avea autorizatia de rezidenta sau daca este expirata si nu s-a cerut prelungirea, prestarea unei activitati lucrative fara a fi obtinut permisul de munca atunci cand nu se beneficiaza de autorizatie de rezidenta valabila. Pentru infractiuni foarte grave, amenzile variaza intre 6.001 si 60.000 de euro. Sunt considerate infractiuni grave: participarea la actiuni contra securitatii statului si promovarea, facilitarea, favorizarea imigratiei ilegale. Si infractiunile comise de angajator sunt aspru pedepsite.

In categoria infractiuni foarte grave intra discriminarea pe motive rasiale, etnice, de nationalitate sau religioase, care sunt pedepsite cu amenda de la 6.001 la 60.000 de euro. Daca fapta constituie delict, se sanctioneaza cu privare de libertate. Potrivit site-ului Departamentului pentru Munca in Strainatate, contractarea lucratorilor straini fara a avea permise de munca se pedepseste cu amenda de la 3.000 de euro pentru fiecare lucrator ilegal, pana la 60.000 de euro.

 
Romanii si italienii din Mantova impreuna de Mihail si GavriilPDF Print E-mail
Mantova, Italia/Romanian Global News
Accesari :372
Thursday, 17 November 2005
Sfintii arhangheli Mihail si Gavriil, care in Romania se sarbatoresc in data de 8 noiembrie, i-au adus anul acesta laolalta pe romanii stabiliti in Mantova si pe italienii din provincie.

Pentru ca in Italia San Michele (Sfantul Mihai) este patronul Politiei, anul acesta Chestura din Mantova a dorit sa serbeze aceasta zi speciala odata cu romanii. Pentru ca data sa nu fie un motiv de controverse, s-a stabilit ca evenimentul sa nu se desfasoare nici la 29 septembrie, ca in Italia, nici in 8 noiembrie, ca in Romania, ci in duminica de 13 noiembrie.

Celebrarea a avut loc la Biserica Parintelui Lorenzo, unde au fost prezenti Episcopul, Consulul si o serie de politisti imbracati cu uniforme. A fost o surpriza frumoasa, pentru ca primisem telefon de la chestor cu numai doua zile inainte si ma anunta ca vrea sa sarbatoareasca cu noi in semn de prietenie si respect, spune preotul ortodox, citat de portalul Stranieri in Italia. El a mai adaugat ca si Episcopul Catolic a ramas impresionat. Mai mult decat atat, chestorul a vrut sa instituie o sarbatoare locala conforma cu calendarul ortodox, care sa sarbatoreasca Sfintii Mihail si Gavriil in data de 8 noiembrie. A fost o supriza placuta si prezenta Presedintelui provinciei. A fost o zi de mare veselie pentru romani pentru ca institutiile italiene s-au apropiat acum de noi cu respect si cu prietenie, a mai spus parintele, care a adaugat ca spera ca pe viitor si alte comunitati straine din Italia sa poata trai astfel de zile. Parintele Lorenzo si-a incheiat slujba de la sarbatoarea romano-italiana citand doua celebre cantece, unul italian si unul romanesc -Che bella cosa si Daca dragoste nu, e nimic nu e, iar cuvantul sau de incheiere a fost daca exista dragoste, iata ce se intampla.

 
Ziua Romaniei la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :589
Thursday, 17 November 2005
Asociatia Romanii in Italia va organiza cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, o seara cu cina si muzica populara romaneasca ce se va desfasura la Milano sambata, 26 noiembrie.

Seara se va desfasura la Restaurantul New Top 93, Cinisello Balsamo, si ii va avea ca invitati pe celebrii interpreti romani de muzica populara Maria Ciobanu, Petrica Matu Stoian, Nina Predescu, Vasile Ciobanu si Ansamblul Doina Gorjului. Pretul unui meniu va fi de 25 der euro, iar rezervarile se pot face la numarul de telefon 03837343, la care va rasunde presedinta ARI, Marioara Cirlan sau la numarul 3475497257, la care raspunde Romulus Popescu, informeaza ARI.

In continuarea acestei seri, va fi organizat duminica, 27 noiembrie, spectacolul folcloric Flori de cantec romanesc, gazduit de Cine-Teatro S. Cipriano, de la ora 14.00. Vor contribui la reusita acestui spectacol, interpretarile deosebite ale acelorasi Maria Ciobanu, Patrica Matu Stoian, Nina Predescu, Vasile Ciobanu si Ansamblul Doina Gorjului. Intrarea va costa 10 euro.

 
Basarabenii au castigat marile premii ale festivalului Doua inimi gemenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :551
Thursday, 17 November 2005
Andrei Stefanet, din Balti, este castigatorul Marelui Premiu la categoria interpretare al celei de-a III-a editii a Festivalului International Doua inimi gemene, care s-a incheiat marti, 15 noiembrie, la Chisinau, cu o Gala a laureatilor.

Potrivit Eugeniei Marin, unul dintre organizatorii festivalului in memoria lui Ion si a Doinei Aldea-Teodorovici, premiile unu sidoi au revenit lui Ilia Trofimov, din Rusia, si Alexandr Zavgorodnii, de la Belarus, in timp ce premiul al treilea a fost impartit de Alina Dinca, din Romania, si Ludmila Munteanu, din Moldova.

In ceea ce priveste Premiul Mare al Festivalului Doua inimi gemene, la categoria componistica, acesta a fost castigat de compozitorul Valentin Danga, premiul intai a revenit lui Marian Starcea, iar premiile doi si trei lui Alexandru Brasoveanu, din Chisinau, si lui Eugeniu Doibani, din Orhei, informeaza Info-Prim Neo.

Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a spus ca in sectiunea componistica au participat doar moldovenii, acest lucru fiind decis anterior pentru sustinerea autorilor autohtoni.

Toti castigatorii, precum si detinatorii celor 16 premii speciale la capitolul interpretare si 2 la capitolul componistica, dar si detinatorii Premiului Mare din editiile 2003 si 2004 Pavel Parfenii, Plamen Platov, fiul regretatului cuplu, Cristi Aldea-Teodorovici, si Anastasia Lazariuc cu grupul Millenium, au evoluat in fata a 1800 de spectatori care au venit la Palatul National din Chisinau.

 
Biserica Sf. Gheorghe din Las Vegas are nevoie de fonduriPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :529
Thursday, 17 November 2005
Preotul paroh Aurel Sas de la Biserica Ortodoxa Romana Sf. Gheorghe din Las Vegas a facut recent un apel catre toti enoriasii sai sa contribuie la adunarea fondurilor pentru constructia bisericii, prin donatii pentru organizarea meselor lunare din cadrul parohiei in lunile ianuarie, februarie si martie din 2006.

Crestinii doritori sa doneze mese in lunile de mai sus sunt rugati sa sune la 702.233.3900, informeaza Las Vegas Romanian Journal. La inceputul lunii noiembrie, la parohia romaneasca a avut loc o masa lunara oferita de mai multe familii de romani, la care s-au adunat donatii de peste 2000 de dolari, suma care va fi adaugata fondului de constructie a noii biserici.

 
Editie speciala pentru Festivalul Romanesc din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :439
Thursday, 17 November 2005
Comunitatea romaneasca din New Westminster, Canada, va participa sambata, 26 noiembrie, la cea de-a cincea editie a Festivalului Romanesc, eveniment care in acest an se desfasoara sub deviza Aredalul, Ardealul, Ardealul ne cheama.

Manifestarea isi propune sa aduca in fata comunitatii romanesti din British Columbia o idee noua care sa impulsioneze in continuare promovarea culturii si traditiilor romanesti. Incepand cu acest an, in cadrul Festivalului Romanesc se va face o prezentare a zonelor etno-culturale ale Romaniei: Ardeal, Banat, Basarabia, Bucovina, Crisana, Dobrogea, Maramures, Moldova, Muntenia sau Oltenia. Traditiile si cultura romaneasca isi au radacinile in fiecare dintre aceste zone de unde au rasarit an de an talente care au ajuns sa aiba o recunoastere nationala sau chiar internationala. Vedetele editieii curente vor fi Veta Biris, Adrian Neamtu si Mihai Tarcea, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia, organizatorul actiunii. Cei trei vor fi  acompaniati de Ansamblul Lache Cercel si invitatii sai, Ansamblul de dansuri Miorita, condus de L. Strajescu si Grupul Ciresarii, condus de M. Rapcea. Festivalul va fi prezentat de Badea Ion (Marian Horeanga).

Rezervari de bilete se pot face de luni pana vineri intre orele 18:00 si 21:00 la sediul Centului Comunitar din BC situat la 428 Columbia Str. New Westminster, tel: 604-678-5577, sau on-line, folosind forumularul aflat pe site-ul centrului, romanians.bc.ca.

 
Trei personalitati romanesti comemorate la Leta MarePDF Print E-mail
Leta Mare, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :455
Thursday, 17 November 2005
Asociatia Culturala a Romanilor din Leta Mare a organizat pentru a 12-a oara, in prima saptamana a acestei luni, o intalnire in memoria lui Iosif Vulcan si a familiei sale.

Ziua Irinyi-Vulcan, care a avut loc anul acesta in data de 5 noiembrie, se desfasoara, de fapt, in amintirea a trei personalitati romanesti, al caror nume este inscris in istoria localitatii. Preotul greco-catolic Iustin Popfiu a slujit ani in sir in localitatea bihoreana, motiv pentru care credinciosii il cinstesc anual cu depunerea coroanelor la mormantul parintelui din curtea bisericii. Scriitorul Iosif Vulcan, intemeietorul revistei Familia, si-a petrecut anii copilariei la Leta, in cinstea caruia asociatia romana a dezvelit o placa comemorativa in centrul orasului. Tot atunci, Victoria IrinyiVulcan, mama scriitorului roman, este mereu in amintirea locuitorilor,  prin mormantul ei si al familiei Irinyi amenajat intr-o gradina aparte, transmite corepondentul Romanian Global News in Ungaria.

Intalnirea a inceput la Primaria orasului, unde Gavril Crisan, presedintele Asociatiei Culturale a salutat oaspetii la traditionala manifestare a romanilor din Leta, iar primarita Kiss Tiborne a oferit cateva informatii generale din viata localitatii. In mod traditional, la manifestare au participat si reprezentantii orasului infratit Sacuieni (Romania) si ai Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National din Oradea, ai Muzeului Tarii Crisurilor, ai revistei Familia din Oradea, precum si reprezentantii romanilor bihoreni si bichiseni.

Dupa deschiderea festiva de la primarie, oaspetii romani si gazdele au vizitat locurile memoriale. S-au rostit cuvantari in cinstea raposatilor romani. La mormantul preotului Iustin Popfiu si la placa memoriala Iosif Vulcan a vorbit directorul Aurel Chiriac de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, iar la mormantul Victoriei Irinyi a luat cuvantul Gavril Crisan. In semn de recunostinta, participantii la manifestare au asezat jerbe de flori la mormintele inaintasilor lor.

 
Prelegere religioasa la capela romaneasca din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 17 November 2005
Capela ortodoxa romana Sfantul Siluan Atonitul din Munchen va fi sambata, 19 noiembrie, de la ora 19:00, gazda unei manifestari religioase, al carui invitat special va fi prof. dr. Karl Christian Felmy, de la Universitatea din Erlangen-Nurnberg.

Acesta, cadru didactic specializat in istoria si telologia bisericilor rasaritene, va sustine o prelegere referitoare la aria sa de activitate, al care va lua parte si Arhiepiscopul Sofian, anunta capela romaneasca. Conferinta de la Munchen va avea loc dupa terminarea Slujbei Vecerniei.

 
Concertul de Sarbatori vine mai repede pentru studentii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :461
Thursday, 17 November 2005
Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va organzia sambata, 26 noiembrie, in Macleod Auditorium, un Concert de Sarbatori, care va fi sustinut de Antonia de Wolfe, Dan Petrescu, Catrinel Tudor, Angela Stoita, Cristian Blidariu, Corala Armonia si Grupul Voinicii.

Evenimentul va incepe la ora 17:00, iar locul in care se va desfasura se afla la adresa 1 Kings College Circle, sala 2158, informeaza portalul studentilor. In pauza din concert, dar si dupa terminarea acestuia, va avea loc o expozitie de arta la care toti cei interesati sunt asteptati sa isi expuna picturi, schite sau fotografii. De asemenea, cei care au sugesti in legatura cu acest eveniment sau cei care ar putea sa ajute cu pregatirile, sunt rugati sa ii contacteze pe organizatori la adresa de e-mail secretar@romanianstudentsclub.com. Dupa concert, publicul este invitat sa ramana la discutii, cafea si mici gustari.

 
Ciclul George Enescu continua la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 17 November 2005

Celebrul ciclu George Enescu: precursori, contemporani si urmasi, lansat la Paris in cursul acestui an, va continua si luna aceasta cu o noua reprezentatie cuprinzand cateva dintre operele marelui compozitor roman, dar si ale altor nume importante din lumea muzicii internationale.

Mezzo-soprana romanca Viorica Cortez va sustine joi, 17 noiembrie, la Ambasada Romaniei din Paris, un recital, in compania pianistei Alina Cophignon Pavalache, a violonistei Caroline Lafargues, si cu participarea flautistei Maurizia Dalla Volta. Concertul va incepe de la ora 17.00 si va cuprinde piese semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Maurice Ravel si Claude Debussy, informeaza ICR Paris. Viorica Cortez si-a facut studiile la conservatorul din Bucuresti, urmand ca mai tarziu sa beneficieze de pe urma pregatirii de aici, de mai multe premii de o reala importanta, printre care Marele Premiu Kathleen Ferrier si medalia de aur la Concursul International George Enescu. A cantat, de-a lungul carierei sale, pe scenele celor mai importante teatre de opera din lume: la Paris, Viena, la Londra la Covent Garden, la Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano, alaturi de cei mai celebri interpreti ai timpurilor noastre si sub bagheta unora dintre cei mai mari dirijori.

Intrarea la concert va fi libera, insa este necesara o rezervare, care se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Concertul Sexxy la Londra se amanaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :459
Thursday, 17 November 2005
Concertul fetelor de la Sexxy, programat pentru ziua de sambata, 19 noiembrie, la Pomodoro Bar din Londra s-a amanat.

Conform organizatorilor acestui concert, trupa Sexxy va veni in concert la romanii din Londra in maximum doua saptamani. Discoteca romaneasca se va tina ca de obicei la Pomodoro Bar si va functiona si in aceasta sambata dupa programul normal, cu care petrecaretii romani din Londra s-au obisnuit. Astfel, incepand cu ora 20.00 si pana la ora 3.00 dimineata vor avea loc concursuri cu premii si surpize, toate  intr-o atmosfera de petrecere romaneasca. Intrarea va costa 5 lire sterline.

 
Mircea Tiberian si Liviu Butoi, in concert la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :405
Thursday, 17 November 2005
Institutul Cultural Roman Budapesta, in colaborare cu Collegium Budapest Institute for Advanced Studies, organizeaza marti, 22 noiembrie, la sediul Collegium Budapest, un concert de jazz in interpretarea lui Mircea Tiberian, pian, si Liviu Butoi, saxofon.

Locul de desfasurare al recitalului se afla in in vechea Cetate Buda, din strada Szentharomsag. Publicul tinta al concertului este reprezentat de mediul academic: bursieri si cercetatori de la Collegium Budapest, studenti, masteranzi si doctoranzi de la Universitatea Central-Europeana si de la Universitatea  Eotvos Lorand din capitala maghiara, informeaza ICR de la Bucuresti.

 
Zdob si Zdub canta la FrankfurtPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :522
Thursday, 17 November 2005
Basarabenii de la Zdob si Zdub vor concerta joi, 17 noiembrie, la Frankfurt, in cadrul unui spectacol organizat de clubul Bucovina din localitate.

Baietii de peste Prut, deveniti mai cunoscuti prin prisma interpretarii lor explozive de la concursul Eurovision din acest an, au mai cantat si saptamana trecuta la Berlin, tot in organizarea clubului Bucovina, informeaza portalul tinerilor romani din Germania.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions