Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
Presedintele Basescu, acasa la Jacques ChiracPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :518
Monday, 21 November 2005
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, efectueaza in perioada 21-22 noiembrie o vizita oficiala in Franta, fiind insotit de ministrul de Interne, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Vizita urmareste in primul rand obtinerea sprijinului autoritatilor franceze pentru ratificarea, cat mai curand posibil, a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. Cu acest prilej, seful statului va avea convorbiri cu presedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, si se va intalni cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului francez, Christian Poncelet, respectiv Jean-Louis Debre. Presedintele Basescu va mai avea o intalnire cu raportorul pentru Romania in Parlamentul European, Pierre Moscovici, dar si o intrevedere cu administratorul general al Centrului de Studii Diplomatice si Strategice si cu membrii acestuia. Seful statului roman va mai  rosti si o alocutiune la Institutul Francez de Relatii Internationale, iar in cadrul vizitei la Centrul de Studii Diplomatice si Strategice, presedintelui Traian Basescu ii va fi decernata, in semn de apreciere pentru activitatea sa politica, Diploma Honoris Causa a Scolii de Inalte Studii Internationale, cea mai inalta distinctie academica oferita de aceasta prestigioasa institutie, care pregateste absolventi pentru carierele internationale si diplomatice.O alta tema pe agenda discutiilor cu partea franceza o va constitui organizarea reuniunii la nivel inalt a Organizatiei Internationale a Francofoniei la Bucuresti, in septembrie 2006, informeaza Presedintia Romana.

 
71 de burse pentru romanii din UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :473
Monday, 21 November 2005
Cu o intarziere uriaasa fata de celelalte spatii romanesti din jurul granitelor care au primit burse in Romania, Ministerul Educatiei a anuntat, in cele din urma, si locurile la burse pentru romanii din Ucraina.

In baza protocolului de colaborare in domeniul invatamantului intre Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania si Ministerul Invatamantului si Stiintei din Ucraina, semnat dupa trei ani de intrerupere, pentru anii de invatamant 2005-2006 si 2006-2007, etnicii romani din Ucraina pot beneficia de 71 de burse, repartizate dupa cum urmeaza: 15 burse pentru studii in scoli profesionale si institutii de invatamant superior de primul si al doilea grad de acreditare, pana la 50 burse pentru studii in institutii de invatamant superior de al treilea si al patrulea grad de acreditare si pana la 6 burse de studii pentru invatamantul postuniversitar masterat/aspirantura si doctorat. De asemena, se mai acorda pana la 40 luni-bursa pentru perioade de 3-9 luni pentru specializare. Conform protocolului, preselectia candidatilor se face de catre Comisia mixta romano - ucrainiana pe baza unui interviu cu candidatul, a mediei care rezulta din actele oficiale de studiu si a setului de documente din dosarul de candidatura. Depunerea dosarelor complete de candidatura se face la Registratura M.Ed.C. Bucuresti pana la data de  22 noiembrie 2005.

 
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, prima sarbatoare din Postul CraciunuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :462
Monday, 21 November 2005
Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, prima mare sarbatoare din Postul Craciunului, este celebrata anual de credinciosi ortodocsi si catolici pe 21 noiembrie, fiind, totodata, prima zi din acest post in care este dezlegare la peste.

Sarbatoarea rememoreaza momentul in care Fecioara Maria, pe cand avea numai trei ani, a fost dusa la Templu, in semn de respectare a promisiunii facute fata de Dumnezeu de parintii sai, Ioachim si Ana. Acestia nu puteau sa faca copii si i-au fagaduit Domnului ca, daca ii ajuta sa aiba si ei un urmas, i-l vor da ulterior in dar. La intrarea in Templu, Maria a fost intampinata de tatal Sfantului Ioan Botezatorul, arhiereul Zaharia, cel care a invatat-o timp de 12 ani sa duca o viata in curatenie si smerenie. Bisericile crestine din intreaga tara au oficiat in aceasta zi Sfanta Liturghie, completand serviciul religios cu rugaciuni si multumiri catre Dumnezeu.

 
Se inchide focarul de la MaliucPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 21 November 2005
Focarul de la Maliuc va fi inchis in cursul zilei de luni, 21 noiembrie, intrucat probele prelevate de la puii santinela nu prezinta semne de infectare cu gripa aviara.

Reamintim ca saptamana trecuta trei dintre puii santinela care fusesera adusi in focarul de la Maliuc au murit, insa conform analizelor realizate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, cauza mortii acestora nu a fost gripa aviara.

Totodata, la Caraorman a fost confirmata prezenta virusului H5N1 inalt patogen, in urma analizelor realizate de laboratorul Weybridge din Marea Britanie. Virusul gripei aviare in Delta a mai fost izolat in golful Muzura si in Obretinul Mic, la inca trei pasari, iar probele urmeaza a fi trimise si ele la Londra spre analiza.

 

 
Penuria de Logan in Franta este o legendaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :600
Monday, 21 November 2005

La cinci luni dupa lansarea Logan-ului in Franta, celebra masina de negasit in Franta este disponibila, in cele din urma, si a sedus deja 10.000 de clienti.

De unde vine legenda care face din Logan o masina de negasit? Probabil de la colaboratorul care vinde pe Internet un Logan de ocazie de 11.100 euro, in loc de 8.000 de euro pentru modelul nou. Sau de la concesionarul din arondismentul XV din Paris, care explica fara sa rada: Un Logan, doamna, merita. Sunt cel putin patru luni de asteptare. Teoria penuriei este in mod subtil intretinuta chiar de catre constructor. Inca de la lansarea lui Logan in Franta, in luna iunie a anului trecut, Reanault a anuntat ca nu vor fi decat 1.500 de bucati pentru Franta. Era vorba de o realitate comerciala sau de o lovitura de marketing formidabila? Rezultatul nu s-a facut mult timp asteptat. Clientii s-au grabit, de teama sa nu o piarda, iar la sfarsitul lui octombrie, aproximativ 5.000 de masini Logan fusesera vandute in Franta si 18.000 in Europa. Carnetul de comenzi franceze asteapta cele 10.000 de unitati pentru 2005. Aceasta este o buna exploatare pentru un model care nu trebuia sa fie vandut intre frontierele noastre. Si un mic bonus agreabil pentru constructor.

In realitate, jumatate dintre concesionarii Renault contactati in intreaga Franta de catre redactorii lui Le Figaro Economie raspund ca Logan este disponibil imediat. Tot in arondismentul XV din Paris, un alt concesionar propune modelul de la expozitie sau, daca culoarea nu place clientului, alte trei Logan-uri pentru saptamana urmatoare. Un dealer din Bordeaux chiar a recontactat un client potential pentru a-i propune trei Logan-uri disponibile pentru luna urmatoare. Un concesionar din Provence recomanda oamenilor sa se grabeasca sa comande, explicand ca preturile se vor mari cu 100 pana la 200 de euro, dupa model, incepand din luna decembrie. Aceasta informatie a fost, totusi, dezmintita formal de catre purtatorul de cuvant de la constructorul francez de masini Renault.

Este cert ca nu pot fi toate modelele obtinute in 24 de ore si ca anumite regiuni sunt mai bine deservite decat altele. Mai mult, masinile disponibile fara intarziere nu sunt cele mai putin scumpe. Nerabdatorii ar trebui sa dea cel putin 8.450 de euro pentru a avea masina imediat. Economii, in cautarea modelului de baza la 7.500 de euro, pot da comanda azi si sa astepte ca masina sa le fie livrata la mijocul lunii ianuarie. Intarzierea este aceeasi anuntata pentru noul Clio.

Renault si concesionarii sai nu au, totusi, interes ca vanzarile Logan sa explodeze. Celelalte modele sunt mai rentabile. Iar un dealer nu are decat 45 de euro la vanzarea unui Logan, in loc de 60-200 de euro in medie pentru restul gamei. Anumiti dealeri profita de clientii in trecere pentru a le propune o masina disponibila imediat un Twingo pentru mai putin de 8.000 de euro, cu garantia Renault de doi ani.

(Traducere si adaptare din cotidianul francez Le Figaro)

 
Participare ierarhica romaneasca la instalarea Patriarhului IerusalimuluiPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel/Romanian Global News
Accesari :452
Monday, 21 November 2005
IPS Mitropolit Teofan al Olteniei si PS Vicentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, au fost desemnati de PF Teoctist sa reprezinte Biserica Ortodoxa Romana la festivitatile de intronizare a Prea Fericitului Teofilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului de marti, 22 noiembrie, in biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a transmis noului patriarh si Sfantului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului o scrisoare in care sunt exprimate sentimentele de bucurie la acest eveniment si convingerea ca Biserica Ierusalimului si-a gasit linistea dupa o lunga perioada de crize. Importanta unei comuniuni panortodoxe este, de asemenea, amintita in textul scrisorii Patriarhului, ca o marturie comuna intarita si afirmata inaintea popoarelor lumii, informeaza un comunicat de presa emis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.

 
Belgienii, tot mai interesati de RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Monday, 21 November 2005
Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza in data de 28 noiembrie seminarul economic romano-belgian.

Evenimentul este urmat de intalniri de afaceri intre firmele belgiene si societatile romanesti. Aceasta manifestare este organizata cu prilejul prezentei in Romania a unei delegatii de oameni de afaceri belgieni. Firmele belgiene activeaza in mai multe domenii, precum textile, covoare, tapiterii decorative, constructii, investitii imobiliare, consultanta, agricultura si horticultura, import legume si fructe proaspete, producatori de utilaje pentru agricultura, intretinerea spatiilor verzi, echipamente de stingerea incendiilor, sisteme laser, TV, lubrifianti pentru sectorul auto, transport si logistica si produse de carmangerie. Din delegatie fac parte si Confederatia Constructurilor Flamanzi (FBC), informeaza Prompt Media.

 
Seful Statului Major al Apararii din Spania, in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :421
Monday, 21 November 2005
O delegatie militara condusa de seful Statului Major al Apararii al Armatei Regatului Spaniei, general de armata Felix Sanz Roldan, va veni in vizita oficiala la Bucuresti in perioada 22-23 noiembrie, la invitatia sefului Statului Major General al Armatei Romaniei, general dr. Eugen Badalan.

Cei doi oficiali militari vor analiza stadiul si perspectivele cooperarii militare bilaterale, procesul de reforma derulat in armatele celor doua tari, precum si participarea in comun la misiuni internationale. In programul vizitei este prevazuta si primirea generalului Roldan de catre ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. Pe agenda inaltului oficial militar spaniol au mai fost incluse o serie de vizite la Universitatea  Nationala de Aparare si la alte unitati militare din Capitala, informeaza un comunicat de presa emis de MApN.

 
De 15 ani, filmele bune se vad la DaKINOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Monday, 21 November 2005
Cea de-a 15-a editie a Festivalului de film DaKINO, primul festival international de film organizat in Romania dupa decembrie 1989, se va desfasura in perioada 21-26 noiembrie.

Inceput in anul 1991 ca o manifestare prin intermediul careia se urmarea promovarea scurtmetrajelor studentesti autohtone, festivalul a ajuns pe parcurs sa devina unul dintre cele mai importante evenimente de gen din tara. In 2005, organziatorii s-au gandit sa faca o retrospectiva a celor mai importante momente ale ultimelor 14 editii, proiectiile urmand sa fie prezentate de Complexul Auditorium si de Sala Elvira Popescu a Institutului Francez, informeaza dordeduca.ro. Editia din acest an este dedicata regizorului Dan Pita, care va participa cu un medalion reprezentativ alcatuit din filmele sale cele mai importante. Festivalul aliniaza la start 80 de pelicule care vor fi vizionate in sectiunile de concurs scurtmetraj fictiune si documentar, dar si in cadrul programelor paralele.

 
Cele mai bune filme romanesti ale anului, prezente la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :422
Monday, 21 November 2005
"Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu, Ryna", de Ruxandra Zenide, "Canton", semnat de Constantin Popescu, si "Turkey Girl", de Cristian Mungiu, participa in perioada 18-27 noiembrie la sectiunea Balkan Survey a celei de-a 46-a editii a  Festivalului International de Film de la Salonic.

Sectiunea la care se afla peliculele romanesti va culmina cu decernarea premiului propriu al publicului, informeazaTVR, citand portalul oficial al competitiei de la Salonic. Toate cele patru filme romanesti au mai fost prezentate la festivaluri internationale la Cannes, Berlin, Cottbus, Los Angeles, Sevilla, Copenhaga, Geneva, Vancouver, New York sau Montpellier. Editia din acest an a festivalului ii va omagia pe regizorii Patrice Chereau ("Regina Margot"), Hou Hsiao-Hsien ("Goodbye South, Goodbye") si Michael Winterbottom ("24 Hours Party People").

 
Romania participa la reuniunea CAGRE de la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :414
Monday, 21 November 2005
O delegatie ministeriala si de experti din Romania participa in perioada 21-22 noiembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE).

In marja CAGRE vor avea loc o serie de reuniuni, dupa cum urmeaza: Conferinta privind imbunatatirea capacitatilor civile; Reuniunea ministeriala UE-Dimensiunea Nordica; Consiliul UE-SEE (Spatiul Economic European); Consiliul de Asociere UE-Iordania; Consiliul de Asociere UE-Maroc; Reuniunea ministeriala pe dezvoltare; Reuniunea ministeriala pe aparare.

Pe agenda CAGRE figureaza subiecte precum: Perspectivele financiare pentru perioada 2007-2013, care va constitui tema centrala a reuniunii ministrilor de externe ai UE, alaturi de subiecte care tin de domeniul relatiilor externe ale UE: Balcanii de Vest, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, Irak, Iran, Summit-ul EUROMED, OMC/Agenda de Dezvoltare Doha, Strategia UE pentru Africa,  pregatirea Summit-urilor UE - Canada, respectiv UE-Ucraina.

 
Mircea Sandu inca un mandat la presedintia FRFPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanian/Romanian Global News
Accesari :488
Monday, 21 November 2005
Federatia Romana de Fotbal si-a ales astazi presedintele pentru mandatul 2005-2009, in prezenta vesnicului si mereu aceluiasi Mircea Sandu, cunoscut in lumea fotbalistica si ca Nasul sau, mai nou, Mincinasul. Sandu a castigat cu 189 de voturi la 102 in fata unui om care promitea un suflu nou in fotnalul romanesc: Gica Popescu. La Casa Fotbalului s-au aruncat astazi inca o data zarurile, iar ele au picat inca o data in detrimentul fotbalului romanesc. Astfel, cu scorul de 65% la 35%, sportul rege din Romania ramane pentru inca patru ani intr-un con de umbra, uneltiri si aranjamente, nasite de insusi guru-ul sportului cu balonul rotund, Mircea Sandu.
 
Interpelare dura din Germania, a ministrului de externe Ungureanu, pe problema GojduPDF Print E-mail
Baden-Baden, Germania/Romanian Global News
Accesari :530
Monday, 21 November 2005
Ca urmare a cedarii in fata partii maghiare in cazul Fundatiei Gojdu, mai multe organizatii civice romanesti, dar si lideri de opinie din tara si din emigratie au luat pozitie criticand decizia politica a Premierului Tariceanu, secondat de ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu, in privinta deturnarii testamentului marelui mecena Emanuil Gojdu si transformarea Fundatiei Gojdu intr-o fundatie romano-maghiara.

 Complicitatile care au stat la baza acestei decizii politice le vom afla probabil in timp si nu vor fi prea comode pentru cei implicati. Romanian Global News publica mai jos scrisoarea deschisa adresata lui Mihai Razvan Ungureanu de doi lideri de opinie ai comunitatii romanesti din Germania.

 

Domnului Ministru al Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu

Domnule Ministru,

 

La sedinta comuna a guvernelor Romaniei si Ungariei s-a hotarat, printre altele, reinfiintarea Fundatiei romano-maghiare Gojdu.

Avand in vedere ca un rol esential in aceasta chestiune i-a revenit desigur ministerului de externe roman, ne adresam Domniei Voastre, in calitatea noastra de director BSRPG (Biroul de Sprijin pentru Romanii de Pretutindeni din Germania), respectiv de membru al Asociatiei A.I.Cuza Heidelberg, pentru a primi raspuns la o serie de intrebari, pe care ni la punem impreuna cu multi romani nu numai din Germania ci din intrega lume.

Dupa informatiile noastre, prin testamentul sau Emanoil Gojdu a hotarat ca toate bunurile sale sa revina acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care tine de legea rasariteana ortodoxa; ca timp de 50 de ani sa se acorde burse acelor tineri romani de religiune rasariteana ortodoxa, distinsi prin buna purtare si prin talente, ai caror parinti nu sant in stare cu averea lor sa duca la indeplinire cresterea si cultivarea copiilor lor; ca dupa aceea, de sprijinul Fundatiei sa beneficieze si tineri care urmeaza cariera artistica, preoteasca si invatatoreasca;  iar dupa 100 de ani sa fie remunerati si preoti si invatatori saraci, cu insusiri eminente, familie numeroasa si imbatraniti. Multi studenti transilvaneni, chiar si viitoare mari personalitati ca Victor Babes, Octavian Goga, Traian Vuia, etc., au beneficiat de bursele Fundatiei.

La sfarsitul primului razboi mondial sediul Fundatiei s-a mutat la Sibiu, dar majoritatea bunurilor acesteia au ramas in Ungaria. Cu toate ca in 1924 si 1930 intre Romania si Ungaria se incheie acorduri provizorii ( in 1927 guvernul maghiar a blocat conturile fundatiei in bancile din Budapesta ); ca in acordul definitiv, semnat in 1937 si ratificat de partea romana in 1938 iar de cea maghiara in 1940, Ungaria se obliga sa predea Romaniei intreg patrimoniul Gojdu aflat pe teritoriul ei, nici un acord, nici o obligatie n-a fost indeplinita. Asa se face ca in 1948, din lipsa de patrimoniu Fundatia Gojdu este desfiintata.

In 1952 guvernul maghiar nationalizeaza bunurile fundatiei, pentru ca apoi, timp de 40 de ani, pana in 1993 sa se aseze tacerea. In acest an este promulgata, cu focul de artficii caracteristic (un supermodel european), legea numita a autoadministratiei minoritatilor din Ungaria. O parodie care, prin prevederile ei, permitea ca in conducerea acestor autoadministrari sa se instaleze oricine, maghiari mai ales. Sper ca Va sunt cunoscute comentariile acestor aberatii si reportajele televiziunii romane cu tigani ( in Ungaria nu li se spunea rromi, maghiarii folosind de mult sinonimul olahok sau romanok) necunoscatori ai limbii romane, dar candidind, cu sprijinul autoritatilor, la conducerea autoadministrarii romanilor. Va este cunoscut desigur si faptul ca in Ungaria partidele etnice sunt interzise si ca pana in prezent minoritatile nu-si pot trimite reprezentanti in parlament decat prin intermediul partidelor maghiare.

Dupa aparitia acestei legi Budapesta a rezolvat problema patrimoniului Fundatiei Gojdu, oferind romanilor autoadministrati din Ungaria 2000 m din cei 6000 m ai imobilelor Fundatiei, aflate in centrul capitalei maghiare. 957 m au fost restituiti in natura, iar restul pana la 2000 m, prin despagubiri in valoare de 43 milioane forinti. Dupa cum se stie valoarea imobilelor Fundatiei este apreciata la 12 milioane dolari, iar cuantumul depozitelor bancare la peste 800 milioane dolari. Cum in 1993 valoarea dolarului in Ungaria a variat intre 90 si 95 de forinti, luand ca referinta valoarea medie de 92,50 de forinti rezulta ca romanilor din Ungaria li s-au dat cca. 462.000 dolari. Adaugand acestora contravaloarea celor 957 m  retrocedati ar rezulta o suma totala de 885.000 dolari. Extrapoland aceste calcule la totalul celor 6000 m ai imobilelor Fundatiei se constata ca Budapesta a subapreciat valoarea lor la cca. 2.660.000 dolari, fata de 12 milioane, valoarea reala, ceea ce este evident o excrocherie.

In 1996 la Sibiu este reinfiintata Fundatia Gojdu. In acelasi an Budapesta reactioneaza anuntand ca bunurile fundatiei au fost vandute unei firme maghiaro-cipriote.

Dupa unele informatii insa firma ar fi una maghiaro-israeliana, cu sediul in Cipru (cunoscut ca paradis al spalarilor de bani prin firme fantoma).

Fundatia Gojdu Sibiu reuseste sa blocheze tranzactia si sa forteze continuarea tratativelor. In cursul acestor discutii partea maghiara conditioneaza rezolvarea chestiunii de retrocedarea bunurilor bisericilor maghiare din Romania, nationalizate de comunisti, si de reamplasarea monumentului Hungaria la Arad. Dupa cum stiti acest monument, simbol al Ungariei rasiste, care sfideaza cu deosebire sensibilitatile romanilor ardeleni, a fost reinaltat in 2004, iar retrocedarea bunurilor bisericilor maghiare va fi incheiata in 2006. Cu toate acestea in mai 2005 Budapesta anunta ca bunurile Fundatiei au fost vandute si propune infiintarea unei Fundatii Gojdu romano-maghiare, in forma pe care guvernul roman o accepta, consfintind-o la intilnirea mai sus amintita a celor doua guverne. Acceptul guvernului roman are loc fara o prealabila consultare a BOR sau a Fundatiei Gojdu de la Sibiu.

Avand in vedere cele expuse, intrebarile la care speram sa primim raspuns sunt urmatoarele:

 

Care din datele de mai sus nu corespund adevarului?

Care este suportul legal ce permite nesocotirea vointei testamentare a lui Emanoil Gojdu, desfiintarea de facto a Fundatiei Gojdu Sibiu, existenta din 1996, si (re)infiintarea unei hibride Fundatii romano-maghiare Gojdu ?

Care este logica retrocedarii partiale a imobilelor ?

Din moment ce, conform protocolului, ambele guverne vor subventiona bursele planuite, ce se va intampla cu depozitele bancare de peste 800 de milioane dolari ?

Nu inseamna aceasta subventionare de catre guvernul roman renuntarea la cele 800 milioane dolari si un cadou facut Ungariei ? Pentru ce si in numele cui ? Pentru a sublinia relatiile excelente, parteneriatul, reconcilierea istorica ? Si asta in momentul cand problema, de importanta existentiala pentru viitorul tarii, a lipsei de fonduri pentru invatamantul romanesc, este atat de acuta ?

De ce ati ignorat repetatele memorii ale Fundatiei Gojdu de la Sibiu si nu V-ati consultat cu aceasta, inainte de a o desfiinta de facto, si a accepta o solutie prin care romanii nu vad ce au de castigat, dar stiu ce au de pierdut ?

De ce nu ati luat pulsul opiniei publice romanesti in aceasta chestiune ? Este ea o bagatela, sau atat de subtila incat romanii n-ar fi capabili sa priceapa avantajele solutiei maghiare?

Ce resort a avut proiectul de lege al actualului guvern, care prevede suspendarea subventiei destinate fondului de salarii al preotilor, ce le asigura aproximativ valoarea salariului minim pe economie ? El afecteaza in mod deosebit pe cei ortodocsi, ei neputind conta pe sprijinul din strainatate, de care beneficiaza alte confesiuni.

Nu credeti ca initiativa poate fi considerata un mijloc de santaj al BOR, silita sa accepte fara sa cracneasca solutia Gojdu maghiara, in schimbul retragerii proiectului de lege amintit ?

De ce nu ati recurs la principiul reciprocitatii? Asa cum am cerut tuturor guvernelor de dupa 89, de ce nu ati conditionat indeplinirea cerintelor Budapestei si UDMR, de:

a) asumarea responsabilitatii istorice a genocidului din Ardealul de Nord ocupat de Ungaria horthista, fara de care reconcilierea este o iluzie?; b) de retrocedarea integrala a patrimoniului Gojdu ?

Credeti D-le Ministru ca romanii ardeleni, mai ales cei din Covasna si Harghita, pot intelege vehementa cu care revendica politicienii si bisericile maghiare bunurile istorice, insotita de refuzul incapatanat de a condamna si a cere scuze in numele maghiarilor, pe care-i reprezinta, pentru crime istorice, inclusiv incercarea de a sterge biserica romaneasca de pe fata pamantului transilvan ?

Credeti ca romanii pot accepta politica damboviteana de legitimare in timp a crimei, rentabilizata prin retrocedarea neconditionata a bunurilor revendicate ?  Nu incurajeaza ea recrudescenta celor ce refuza sa se distanteze de pacatele mostenite, daca nu li se cere sa-si asume oficial si in intregime responsabilitatea trecutului ? Nu este aceasta politica complice la cele savarsite dupa 89 (purificarea etnica in Covasna si Harghita, cazul Mihaila Cofariu, cazul Odorhei, distrugerea sistematica a siturilor arheologice neconvenabile, a vechilor morminte cu nume romanesti sau chiar biserici Iobageni Valea monument istoric, enclavizarea etnica, etc., etc.) ?

Nu credeti ca acceptarea solutiei maghiare in rezolvarea problemei Gojdu va fi receptata de romani ca inca un gest de obedienta fata de Budapesta ?

Care este explicatia faptului ca, intr-o perioada considerata de colaborare si prietenie, ministerul pe care-L conduceti nu a obtinut un acord similar celui reusit de aceeasi institutie, in ciuda relatiilor extrem de incordate din anii 30, si inca dupa ce monumentul Hungaria de la Arad, loc de concentrare si manifestare a iredentismului maghiar, fusese dezafectat ?

Daca sunteti convins ca solutia Budapestei este cinstita si avantajoasa, si pentru romani, de ce nu ati incercat sa-i convingeti, cu cartile pe masa, ca nu este nimic de ascuns, ca n-au de ce sa fie dezamagiti, revoltati si framantati de intrebari ?

 

Deoarece aceste intrebari preocupa multi compatrioti ai Domniei Voastre, atat din tara cat si din afara hotarelor, speram sa nu Va surprinda aparitia lor sub forma scrisorii deschise.

Va oferim astfel ocazia de a ne raspunde tuturor, oficial, prin aceleasi mijloace mass-media. Intrand, chiar si atat de tarziu, intr-un dialog pe care responabilitatea ce Va revine in acest caz o impune.

In speranta ca raspunsul Domniei Voastre sa risipeasca toate indoielile noastre

 

Gheorghe Olteanu director BSRPG

Valentin Costin  A.I. Cuza Heidelberg

 

 

 
Romanii din Germania asteapta de la DRRP mai multa implicarePDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Gobal News
Accesari :464
Monday, 21 November 2005
Delegatia Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerior Externe, condusa de secretarul de stat Mihai Gheorghiu, a efectuat in perioada 14-16 noiembrie o vizita in Germania, prilej cu care au avut loc doua intalniri cu reprezentantii organizatiilor romanesti din capitala Bavariei si zona Stuttgart, membre ale LARG.

Prima intrevedere s-a desfasurat luni, 14 noiembrie,  la restaurantul Bei Hristo din Stuttgart-Boeblingen, iar cea de-a doua a avut loc miercuri, 16 noiembrie, la Consulatul General al Romaniei din Munchen, informeaza un comunicat emis de Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania, LARG. La intalnirea de la Munchen au participat consulul general Mihai Botorog si Claudiu Florian, atasat cultural al Ambasadei Romaniei in Germania, precum si ambasadorul Gabriel Branzaru, din partea MAE.

Dupa ce secretarul de stat Mihai Gheorghiu a facut o scurta prezentare a principalelor linii ale programului de activitate al DRRP, a urmat un dialog deschis, in cadrul caruia au fost reliefate asteptarile comunitatii romanesti fata de demersurile autoritatilor de resort de la Bucuresti. S-a exprimat astfel dorinta ca gestul generos al Consulatului General de a pune, sub genericul Casa Romaneasca, o sala la dispozitia unor actiuni culturale organizate de catre asociatiile din Munchen, sa fie insotit de preocuparea de a dota sala respectiva cu aparatura si dotarile necesare. Conform comunitatii de romani din Germania, doar asa in sala se poate dezvolta, cu un efort financiar pe masura, nucleul unui adevarat Centru Cultural romanesc. Pe lista propunerilor formulate s-au mai numarat includerea Munchenului si a orasului Stuttgart, precum si alte orase din zona de imigratie romaneasca din Germania, in aria de cuprindere a unor manifestari de mare interes de pe agenda Institutului Cultural Roman Titu Maiorescu, precum si a unor programe culturale initiate de Ambasada din Berlin si DRRP, simplificarea formularii introduse de catre DRRP la solicitarea de sprijin financiar pentru proiecte ale asociatiilor romanesti din diaspora, patronarea directa de catre DRRP a unor proiecte de amploare, de care sa beneficieze comunitatile romanesti de pe arii geografice intinse (intalniri pe ramuri, de pilda ale scriitorilor, turnee ale unor prestigioase orchestre sau teatre, expozitii itinerante etc.), definirea unei strategii pe termen lung, concomitent cu o depolitizare, in sensul detasarii activitatii DRRP fata de orice culoare politica de partid si renuntarea la ideea constituirii unui consiliu consultativ al romanilor de pretutindeni, organism deocamdata inoportun, de natura sa creeze noi disensiuni, in conditiile absentei unor structuri reprezentative, unanim acceptate, la nivel national.

Raspunzand la observatiile si sugestiile formulate, secretarul de stat Gheorghiu a precizat pozitia departamentului pe care-l conduce si i-a asigurat pe cei prezenti ca intalnirea de la Munchen, la fel ca si discutiile prilejuite de celelalte etape ale vizitei in Germania a delegatiei, vor servi unei mai bune cunoasteri a preocuparilor comunitatilor romanesti si, implicit, unei directionari mai eficiente a activitatii viitoare a DRRP.

 
Necunoscutul Stefan i-a convins pe rusiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Gobal News
Accesari :700
Monday, 21 November 2005
Pelicula documentara basarabeana Necunoscutul Stefan a obtinut Marele Premiu la concursul Cele mai bune programe ale CSI  Briliantul Comunitatii, care a avut loc la Moscova.

Filmul prezinta aspecte mai putin cunoscute din viata si perioada de domnie a lui Stefan cel Mare si Sfant. Potrivit ambasadei basarabene in Federatia Rusa, citata de Moldpres, la concurs au participat in total peste 1,5 mii de pelicule care au putut fi apreciate atat de membrii juriului, cat si de telespectatori, in urma difuzarii pe parcursul anului in curs, de catre telecompania Mir, a filmelor documentare inaintate la concurs.

Filmarile peliculei Necunoscutul Stefan s-au desfasurat in Grecia, Ucraina, Romania si Moldova, iar autorii proiectului sunt Nicolae Rusev si Mihail Titov, scenariul apartine jurnalistului Constantin Staris, in timp ce regia ii apartine Nataliei Anisimov.

Filmul documentar este realizat de Fondul pentru initiative culturale Lumea  oglinda pentru Moldova, Universitatea Scoala Antrologica Superioara si reprezentanta nationala a Teleradiocompnaiei Interstatele Mir.

Pelicula a mai obtinut in acest an Premiul special al Forumului International Telecinematografic din Ialta, Ucraina, si a fost finalista la Teleforumului din Eurasia desfasurat la Moscova.

 
Obtinerea permiselor de sedere in Italia mai rapida la NapoliPDF Print E-mail
Napoli, Italia/Romanian Global News
Accesari :481
Monday, 21 November 2005
Imigrantii din Napoli vor avea mult mai putin de asteptat, de acum, pentru eliberarea permiselor de sedere.

Cei care au aplicat pentru aceste acte le vor putea primi in maximum 30 de zile, fata de cele cateva luni cat erau nevoiti sa astepte pana acum. Reducerea considerabila a timpului de asteptare este acum posibila datorita unei conventii semnata intre chestura Napoli si CGIL (Confederatia Generala Italiana a Muncii), CISL (Confederatia Italiana a Sindicatelor de Munca) si UIL (Uniunea Italiana a Muncii). Chestorul Oscar Fioriolli a anuntat recent termenii acestei conventii, semnate in scopul unei eficientizari a muncii organelor care se ocupa cu eliberarea permiselor de sedere, dar si pentru imbunatatirea informarii imigrantilor in ceea ce priveste drepturile si datoriile lor. Conventia este activa timp de sase luni, cu titlu experimental, si va avea ca sedii organizatiile teritoriale ale celor trei organizatii laborale italiene. Aceasta conventie va permite reducerea timpului de asteptare si acordarea unei posibilitati mai mari pentru imigranti de a-si face actele cat mai aproape de casa. Este un efort pe care il facem gratie implicarii Oficiului pentru Straini si colaborarii organizatiilor care opereaza in aceasta zona, a spus Chestorul Fioriolli.

Asociatiile implicate in initiativa se ocupa de strangerea tuturor documentelor necesare pentru obtinerea permisului de sedere sau al cartii de sedere si de prezentarea cererii la Oficiul pentru Straini, inlocuind astfel eforturile pe care ar fi trebuit sa le faca imigrantii.

Sediile organizatiilor sindicale si asociatiilor afiliate lor care vor opera in Napoli si in provincie vor fi in numar de 52, insa numarul lor va putea fi sporit. Sunt deja active sediile de la

Napoli, Acerra, Afragola, Casoria, Castellammare di Stabia, Cercola, Ercolano, Frattamaggiore, Giugliano, Ischia, Marano, Marianella, Nola, Ottaviano, San Giovanni a Teduccio, Sant'Antonio Abbate, Scampia, Secondigliano, Piano di Sorrento, Poggiomarino, Pomigliano d'Arco, Pompei, Portici, Pozzuoli, Procida, San Giuseppe Vesuviano, Somma Vesuviana, Sorrento, Torre Annunziata si Torre del Greco.

 
Ziua Romaniei va fi celebrata la TorontoPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Gobal News
Accesari :416
Monday, 21 November 2005
Ziua Romaniei va fi sarbatorita de romanii din Ontario sambata, 3 decembrie, intre orele 16:00 18:00, la North York Civic Centre din Toronto, Council Chamber (amfiteatrul central).

Evenimentul este pregatit de mai multe organizatii/grupuri civice, religioase, culturale, educationale, dar si de mass-media romanesti din Ontario. La Ziua Romaniei vor fi invitati si reprezentanti oficiali ai statului roman in Canada, informeaza Alianta Romanilor Canadieni din Toronto. Manifestarea va incepe printr-o slujba "Te Deum" si se va incheia in sunet de colinde. Fiecare organizatie romaneasca se va prezenta pe scurt, in alternanta cu cateva momente artistice. La eveniment au fost invitate sa participe cluburile studentilor romani, parohiile din zona Toronto, ziarele si revistele romanesti din Ontario, ca si posturile de radio si TV, coruri, cenacluri literare si teatre romanesti din regiune, dar si alte asociatii, grupuri si organizatii.

 
Delegatie documentara romaneasca in ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :486
Monday, 21 November 2005
In perioada 23 noiembrie- 2 decembrie, se va afla in Italia o delegatie a Bibliotecii George Baritiu din Brasov.

Avand un scop documentar si de cercetare privind sistemul bibliotecar din Italia, membrii delegatiei vor vizita unele biblioteci din orase aflate in Nordul Italiei. Cu aceasta ocazie delegatia compusa din cinci cercetatori  va avea ocazia sa cunoasca si cateva comunitati romanesti. Pe langa scopul documentarii, vizita delegatiei romanesti in Italia va reprezenta un prilej pentru cunoasterea meleagurilor italiene si valorilor de cultura din aceasta tara.

(Pentru Romanian Global News a transmis din Italia, Violeta Popescu)

 
Transferuri cu scop umanitarPDF Print E-mail
Reno, Italia/Romanian Global News
Accesari :447
Monday, 21 November 2005
Nu se numeste evacuare. Este o masura de mutare si acceptare a persoanelor care locuiesc ilegal in zone din Spania.

Intr-un cuvant, masura initiata de curand si care vizeaza mutarea romanilor din baracile de la marginea orasului, unde traiesc ilegal si in mizerie, este vazuta in Italia ca un transfer in scopuri umanitare. Romanii vor fi mutati in zona Santa Caterina di Quarto, incepand din aceasta dimineata de la ora 7.00. Vor fi daramate toate baracile ilegale, iar cei care care locuiesc in ele vor fi transferati la Santa Caterina, unde autoritatile insarcinate cu protectia sociala au instalat 16 prefabricate, in care ar trebui sa locuiasca 120 de romani, cu toate ca numarul romanilor din aceasta regiune este unul mult mai mare, poate chiar dublu, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Aceasta este o problema, pentru care, insa, Comuna are si o rezolvare, sau cel putin o incercare de rezolvare: in noul cartier vor avea prioritate familiile cu copii minori, cu conditia ca cel care este capul familiei, in acest caz chiar si clandestin, sa accepte sa fie inclus in proiectele sociale si umanitare ale administratiei. Aceasta mutare este o solutie si pentru cei singuri, cu conditia sa accepte sa iasa din ilegalitate. In masura in care va fi nevoie si daca numarul celor care vor decide sa devina legali in Italia va depasi numarul de locuri din Santa Caterina, Comuna are disponibilitatea de a organiza o alta zona de locuinte in Via delle Ruote.

 
Spania si Romania vor semna un acord de repatriere a minorilorPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :437
Monday, 21 November 2005
Consiliul Ministrilor din Spania a luat in discutie, recent, ratificarea unui acord cu Romania pentru a repatria pe minorii romani din aceasta tara, care au sosit aici neinsotiti.

In ultimii 2 ani, comunitatile autonome au primit 1.009 copii de nationalitate romana, care deja sunt al 2-lea grup, dupa marocani, care sunt si cei mai numerosi, ei insumand 6.382. Acordul, care va fi semnat de ambele tari in luna decembrie, se inscrie in strategia Guvernului pentru a stopa cresterea imigratiei in Spania a minorilor neinsotiti. Aceasta strategie, condusa de secretariatul de Stat pentru Imigranti si Emigranti, Consuelo Rumi, in colaborare cu ministerul de Interne si Afaceri Externe, are 3 scopuri: prevenirea - pentru a evita iesirea minorilor neinsotiti din tarile lor, protectia de catre serviciile comunitatilor autonome a minorilor ce se gasesc in Spania, si repatrierea - in coformitate cu conventiile internationale. Acordul incearca sa solutioneze problema minorilor romani neinsotiti, gasiti pe teritoriul Spaniei, expusi multor riscuri, cum ar fi: abuzurile, exploatarea sau savarsirea delictelor, precum si pentru a preveni aceste situatii. Pentru a atinge acest obiectiv, se urmareste crearea unei Comisii de Supraveghere, formata din specialisti din ambele tari, ce stabilesc perioade de timp concrete pentru a identifica copiii, si pentru a usura intoarcerea lor in tara precum si pentru a schimba informatii pentru localizarea traficantilor.In ceea ce priveste situatia minorilor marocani, este prevazut ca pe data de 2 decembrie sa se adopte acordul care a fost semnat pe data de 18 iulie de catre Grupul de Lucru Hispano-Marocan in Madrid.

 
Majoritatea spaniolilor ne cunosc ca oameni muncitoriPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :611
Monday, 21 November 2005
Romanul Gabi a venit in Spania de la Galati in 2001 pentru studii, dar a cunoscut in Madrid o tanara venita si ea din Romania, s-au casatorit si s-au stabilit deja in Spania.

In prezent, lucreaza la o agentie de publicitate pe care a infiintat-o in Coslada. Editia electronica a publicatiei spaniole ABC publica un interviu cu Gabi, care la varsta de 28 de ani are o companie de succes in Spania, o familie cladita aici, si un viitor promitator in fata.

- Cunosteai Spania inainte de a te instala aici?

- Da, parintii mei traiesc in Spania din 1998 si imi placea foarte mult. Am vizitat multe tari pentru ca in tara mea lucram intr-o televiziune, dar faceam si export cu miere, asa ca am calatorit mult. Spania imi place, mi se pare tara cea mai primitoare din Europa, lumea este foarte amabila si ma simt foarte bine aici.

- Imaginea asta despre Spania o au multi dintre compatriotii tai?

- Toate lumea din Romania stie ca aici se traieste foarte bine si ca oamenii sunt buni, de aceea au inceput sa vina atat de multi.

- Ce imagine crezi ca exista in Spania despre romani?

- Depinde. Romanii sunt foarte diferiti, ca in toate orasele, sunt de toate felurile. Si cred ca majoritatea spaniolilor ne recunosc ca oameni muncitori, mai ales cei care au de-a face cu noi. Cei care vad doar la televizor presupun ca cred lucruri ciudate despre romani si au alte pareri.

 - Sunt multe diferente aici fata de tara dvs?

 - Da, sunt, desi le observ mai putin pentru ca in Romania eu locuiam in Bucuresti, care este tot capitala. In Romania sunt multe diferente intre orase, si sunt oameni foarte bogati, dar si foarte saraci. Despre Romania nu se stiu multe si poate ca este o tara saraca, oarecum, dar este foarte frumoasa.

 - Ce va place mai mult si ce va displace la Spania si la Madrid?

 - Ceea ce imi place cel mai putin sunt taurii, iar ceea ce intr-adevar imi place este stilul de viata: lumea se culca foarte tarziu si noi facem acelasi lucru acum. La Madrid imi place mult orasul, centrul. Mentalitatea de aici este foarte deschisa, ma distrez mult aici.

 
Intalniri religioase pentru romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Gobal News
Accesari :444
Monday, 21 November 2005
Capela ortodoxa romana Sfantul Silaun Atonitul din Munchen va organiza de la inceputul lunii decembrie, saptamanal, un dialog cu cei interesati sa primeasca raspuns la intrebarile lor referitoare la crestinism.

Intrunirile religioase se vor desfasura incepand cu duminica, 4 decembrie, dupa slujba Vecerniei, urmand a fi reluate in fiecare zi de duminica, de la aceeasi ora, la sediul capelei romanesti, informeaza portalul lacasului de cult ortodox.

 
Ziua Recunostintei, sarbatorita de romanii ortodocsi din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Gobal News
Accesari :476
Monday, 21 November 2005
Credinciosii romani ai parohiei ortodoxe Nasterea Domnului din Chicago sunt invitati sa ia parte joi, 24 noiembrie, la o slujba speciala de Ziua Recunostintei, care va incepe la ora 10:00.

Preotul paroh al bisericii romanesti, parintele Simion Pavel, considera ca fiecare dintre enoriasii sai are un motiv pentru care ar trebui sa ii multumeasca lui Dumnezeu, de la sanatate, familie implinita, un loc de munca si pana la alte aspecte, informeaza buletinul parohial al bisericii din Chicago.

Ca un preambul la data exacta in care Ziua Recunsotintei se celebreaza pe pamant american, romanii de la parohia Nasterea Domnului s-au intalnit sambata, 12 noiembrie, la o petrecere in care s-au servit mai multe feluri de preparate traditionale variate, dintre care nu a lipsit curcanul umplut, puiul la cuptor si piureul de cartofi dulci.

 
Copiii romani au plecat la Eurovision JuniorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Monday, 21 November 2005
{mosimage}Delegatia Romaniei la Eurovision-ul copiilor a plecat duminica, 20 noiembrie, catre orasul belgian Hasselt, locul in care se va desfasura la finele acestei saptamani mult asteptatul concurs.

{mosimage}Romania va fi reprezentata in competitia europeana de cantec pentru juniori de Alina Eremia, o fetita in varsta de 11 ani si extrem de talentata. Alina a castigat, in luna august, selectia nationala pentru Eurovision Junior si va urca pe scena din Belgia, insotita de inca trei copii: Irina Ene, Andreea Sanziana Velicu si Doru Stroescu. Piesa pe care o va interpreta Alina este "Tzooray!"/"Hey!", iar ea va intra in concurs duminica, 26 octombrie,  fiind a patra piesa in urma tragerii la sorti.

Copiii care vor reprezenta Romania la aceasta editie a Eurovision au in spate una dintre cele mai puternice echipe de profesionisti care se vor ocupa de pregatirea lor: la interpretare, Alina Eremia este pregatita de Mirela si Cornel Fugaru, iar coregrafia va fi pregatita de Lusia Smetanina. Costumele sunt realizate de Liza Panait si sunt de inspiratie folclorica, asemenea cantecului. Cei patru mici artisti sunt sprijiniti nu numai de profesorii de canto sau coregrafie, sau de echipa din TVR, ci si de Luminita Anghel care a inregistrat un apel difuzat periodic de TVRi, prin care le solicita permanent romanilor din Europa sa o voteze pe Alina asa cum au facut si la Eurovisionul de la Kiev (cand, cu ajutorul lor, Romania s-a clasat pe locul 1 in semifinala si pe locul 3 in finala).

 
Radio Dor de Tara, alaturi de Romania la Eurovision JunoirPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Gobal News
Accesari :445
Monday, 21 November 2005
Ca si anul trecut, Radio Dor de Tara, unul dintre canalele media destinate diasporei, va fi alaturi de concurentul ce va reprezenta Romania la cea de-a treia editie a concursului Eurovision Junior Song Contest, care se va desfasura sambata, 26  noiembrie, in orasul belgian Hasselt.

In acest an, pe scena importantei competitii va urca din partea tarii noastre Alina Eremia, care va fi promovata direct de Radio Dor de Tara, post ce va difuza numerele de telefon sau de sms necesare televotingului european, pentru ca toti romanii care traiesc pe acest continent, cu exceptia celor din Romania, sa poata sa o sustina pe Alina. 

Concurenta tarii noastre, care are numai 11 ani si provine din Buftea, a fost aleasa sa reprezinte Romania in urma unei selectii nationale organziate de Televiziunea Romana in luna august. Ea va interpreta interpreta melodia "Turai" si va evolua pe scena alaturi de inca trei copii, Irina Ene, Andreea Sanziana Velicu si Doru Stroescu, care vor asigura coregrafia. La concursul Eurovision mai participa copii din alte 15 tari, Romania urmand sa evoluze a patra in seara finala.

Anul trecut, Romania a participat la Eurovision Junior cu Noni Razvan Ene, pe care Radio Dor de Tara l-a promovat si incurajat. In clasamentul final, concurentul roman s-a clasat pe locul al patrulea.

 

 
Marcela Saftiuc se intoare acasa, la BistritaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :424
Monday, 21 November 2005
Dupa 24 de ani de cand s-a stabilit in Franta, Marcela Saftiuc se intoarce sa cante intr-un oras din Transilvania, Bistrita.

Ea a fost invitata sa concerteze in prima seara  a Festivalului National pentru Tineret Bistrita folk, editia a IV a, care se va desfasura in zilele de 25 si 26 noiembrie, la Casa Municipala de Cultura din Bistrita. In aceeasi seara vor sustine recitaluri pe scena festivalului si alti cantautori romani: Ducu Bertzi, Marius Batu si Mihai Nenita, Victor Socaciu, grupul bucurestean Andante, Florin Sasarman si Alexandru Filip, dar si grupul Acord din Alba Iulia, castigatorul Marelui Premiu al editiei a III a.

Marcela Saftiuc  a emigrat in Franta in anul 1981, stabilindu-se mai intai in Lyon de unde, dupa cativa ani s-a mutat in Paris.A ramas insa in memoria  iubitorilor muzicii folk romanesti ca fiind cea care a adus pe scenele de spectacol, in anii 70, cantecul Fiii lacrimilor tale, inspirat dintr-un cantec bisericesc transilvanean, pe care l-a si imprimat pe un disc single la Casa de discuri Electrecord. Marcela Saftiuc a marturisit ca se simte legata afectiv de Bistrita, oras in care si-a petrecut 3 ani, ca stagiara, fiind profesoara de limba franceza la unul dintre liceele de acolo.

Pe scena Festivalului National pentru Tineret Bistrita folk va evolua, in acest an si cantautorul George Ani, bistritean de origine, dar stabilit la Nurnberg, Germania in urma cu 15 ani. El va sustine un recital in seara a doua a festivalului, alaturi de Nica Zaharia, Vali Serban si Hans Knall, Maria Magdalena Danaila, Vasile Seicaru si Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, fosti membrii in grupul Pasarea Colibri. Pentru sectiunea concurs, destinata tinerilor folkisti cu varsta pana la 30 de ani, organizatorii manifestarii au pregatit premii de 25 de milioane de lei.

 
Trupa Sexxy se anunta din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :448
Monday, 21 November 2005
Claudia Patrascu si Iulia Chelaru, adica trupa Sexxy, vor sosi in cele din urma la Londra pentru un concert anuntat inca de la inceputul acestei toamne.

Desi programat pentru finele saptamanii trecute, concertul a fost amanat din motive personale ale celor doua soliste. Show-ul a fost reprogramat pentru ziua de sambata, 3 decembrie. Spectacolul fetelor se va desfasura cu incepere de la ora 20.00, intr-o locatie noua, la Pomodoro Tower Hill.

Pretul biletelor este de 15 lire, iar pentru rezervari se poate suna la numarul de telefon 07876146863, sau se poate intra in contact cu organizatoarea discotecii romanesti, Dorina, la adresa de email discotecaromaneasca@yahoo.co.uk.

 
Lectura Gheorghe Craciun la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :370
Monday, 21 November 2005
Cu ocazia manifestarii Les Belles Etrangeres: Litteratures de Roumanie, ce se desfasoara in Franta in perioada 16-24 noiembrie, ICR Paris va pregati o lectura din autorul roman Gheorghe Craciun.

Nicolas Pignon va citi la Reid Hall cateva fragmente din romanul Compozitie la paralele inegale, in prezenta autorului. Seara programata pentru lectura este luni, 21 noiembrie, de la ora 20.00. Biletul de intrare la aceasta manifestare este de 10 euro si redus la 5 euro pentru publicul ICR Paris.

 
Romania, prezenta la Salonul Mondial Eureka de la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Gobal News
Accesari :446
Monday, 21 November 2005
{mosimage}Romania a participat in perioada 16-20 noiembrie, cu un stand propriu, la cea de-a 54-a editie a Salonului Mondial al inovarii, Cercetarii si Noilor tehnologiiEureka.

{mosimage}In cadrul acestei manifestari, Ambasaorul Romaneii la Bruxelles, Ion Jinga, a oficiat vineri, 18 noiembrie, deschiderea standului tarii noastre la salonul belgian.

 

Salonul Eureka reprezinta cea mai importanta intalnire anuala a specialistilor in cercetare, asociatiilor de inventatori si cercetatori, profesionistilor in transferul de tehnologie, cercetatorilor noilor tehnologii dar si a organismelor oficiale care inregistreaza cererile de brevete, marci si modele, fiind, totodata, unul dintre simbolurile Bruxelles-ului. La eveniment participa in fiecare an participa peste 500 de reprezentanti din peste 30 tari, peste 700 de inventii si inovatii fiind prezentate publicului larg. Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica ANCS, organ de specialitate al administratiei centrale aflat in subordinea ministerului Educatiei si Cercetarii, a prezentat anul acesta o bogata paleta de inventii si inovatii, unele in premiera mondiala, anunta Ambasada Romaniei la Bruxelles.

 
Icoanele romanesti sunt expuse in ElvetiaPDF Print E-mail
Meilen, Elvetia/Romanian Gobal News
Accesari :517
Monday, 21 November 2005
Orasul elvetian Meilen gazduieste in perioada 26 noiembrie 1 ianuarie, la Park Residenz din localitate, o expozitie de icoane romanesti pe sticla.

Vernisajul acesteia va avea loc sambata, 26 noiembrie, in cadrul sau urmand sa evolueze Elisabeth si Reinhart Kunstler, cu un mic spectacol de dansuri si cantece romanesti, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Un alt eveniment se va desfasura pe parcursul acestei expozitii, fiind vorba despre un concert de muzica de camera care va avea loc sambata, 3 decembrie. Fondurile obtinute din vanzarea icoanelor vor reveni organizatiei elvetiano-romane Papageno, de ajutor pentru Romania, ai carei membri, Walter si Eve Landis, s-au ocupat de organizarea expozitiei.

 
Muzeografii romani din tarile vecine se vor perfectiona la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Gobal News
Accesari :369
Monday, 21 November 2005
Muzeografi romani din Basarabia, Serbia si Muntenegru si Ucraina vor participa in perioada 23 - 30 noiembrie la Constanta la a doua editie a Cursurilor de perfectionare pentru muzeografi din comunitatile de romani din tarile din jurul Romaniei, organizate de Institutul Cultural Roman.

Intalnirile se vor desfasura la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta, iar prelegerile pe care le vor sustine specialisti in muzeografie si muzeologie, precum si dezbaterile organizate, vor viza teme precum strategia de dezvoltare a muzeelor din Romania, accesul la informatie, management, evolutia structurilor infodocumentare, marketing, informarea bibliografica si comunitara sau prelucrarea documentelor.

Programul va mai include vizite la muzee din Constanta si la obiective arheologice din judet, printre care Muzeul Arheologic de la Adamclisi, se arata intr-un comunicat de presa emis de ICR. Cursantii vor avea, de asemenea, prilejul sa discute despre traditiile si problemele specifice comunitatilor romanesti din afara granitelor. Participantii vor primi din partea organizatorilor donatii de carte, publicatii si artizanat.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions