Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Noiembrie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Cautare
CFR mai vinde inca bilete cu destinatia Bucuresti - KisinevPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :961
Tuesday, 22 November 2005

Pentru ca Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Tursimului din Romania, prin CFR, inca mai vinde bilete de tren cu destinatia Kisinev, in conditiile in care denumirea orasului este Chisinau inca din anul 1991, vicepresedintele ONG Hyde Park, Ghenadie Brega, a trimis deja o reclamatie in acest sens catre MT de la Bucuresti.

R E C L A M A T I E

Stimate domnule / Stimata doamna,

Prin prezenta semnalez faptul ca in cadrul CFR continua sa fie utilizat eronat termenul de Kisinev (nume de localitate care nu mai este in uz dupa 1991), in loc de Chisinau, capitala a R. Moldova. Drept dovada servesc biletele de calatorie pe care le elibereaza Agentia de voiaj International (Agentia CFR Bucuresti NR.3 din Str. Domnita Anastasia, nr. 10-14), sectia pentru rezervare bilete, fapt care nu se intimpla in cazul in care cumperi biletul de la casa din gara de tren. Pe aceste bilete scrie romaneste: Bucuresti - Chisinau.

Mentionez ca am avut o discutie cu sefa directiei referitor la aceasta eroare inca la sfarsitul lunii august 2005. Raspunsul a fost ca solutionarea problemei tine de competenta Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Prin urmare, va solicit operarea acestei schimbari, pentru a nu denatura numele capitalei celui de-al doilea stat romanesc.

In cazul in care acest lucru nu este posibil, solicit, conform Legii privind liberul acces la informatiile de interes public, o copie a actului de colaborare semnat intre M.T. si firma germana care gestioneaza Programul Curs 90 (din reteaua E.P.A.), din care sa fie clar ca partea germana impune utilizarea termenului de Kisinev in loc de Chisinau.

Ghenadie Brega

Hyde Park International

 
Dupa Paris, Basescu ajunge la TibilisiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 22 November 2005
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua miercuri, 23 noiembrie, o vizita la Tbilisi, in Republica Georgia, la invitatia omologului sau georgian, Mihail Saakasvili.

Seful statului roman va merge in Georgia pentru a participa la aniversarea a doi ani de la Revolutia Trandafirilor din aceasta tara, informeaza un comunicat de presa emis de Presedintia Romana. Traian Basescu va mai participa si la sesiunea dedicata presedintilor din cadrul Forumului intitulat Noul val de eliberare al Europei: Democratie si Transfomare, precum si la dezvelirea Monumentului Libertatii din capitala georgiana. Cu prilejul participarii la Forum, seful statului va sustine un discurs in cadrul caruia va reafirma sprijinul pe care Romania il acorda Georgiei in procesul de tranzitie, precum si pentru demararea proceselor de integrare europeana si euro-atlantica. La reuniune mai participa presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si presedintele Estoniei, Arnold Ruutel.

 
Problema expulzarii romanilor din Franta transata la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :568
Tuesday, 22 November 2005
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, discuta marti cu autoritatile franceze despre problema expulzarii cetatenilor romani de catre autoritatile franceze, fara notificarea Ambasadei Romaniei.

Cei doi oficiali vor discuta si despre minorii aflati ilegal in Franta si care, potrivit legilor franceze, nu pot fi expulzati, informeaza Hot News. Conform Radio Romania Actualitati, presedintele Traian Basescu a declarat  in prima sa zi de vizita in Franta ca este nemultumit de expulzarile cetatenilor romani de catre autoritatile franceze, facute fara notificarea Ambasadei Romaniei. Este vorba, conform sefului statului, de circa 2.000 de cetateni romani, care aveau actele undeva la limita regulii sau in neregula: "Cand un cetatean al statului roman este expulzat din orice alt stat cu care avem relatie bilaterala, ambasada trebuie notificata, nu sa aflam direct la Bucuresti ca intr-un avion avem 50 de expulzati", a declarat seful statului. Traian Basescu isi contina astazi vizita in Franta cu intrevederile programate la Senat si la Adunarea Nationala. Luni Basescu a primit asigurari de la presedintele Jacques Chirac privind ratificarea fara probleme a tratatului de aderare a Romaniei al Uniunea Europeana.

 
Ortodoxia in comunism, subiect de cartePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 22 November 2005
George Enache si-a lansat marti,  22 noiembrie, la Patriarhia Romana, cartea Ortodoxie si putere politica in Romania contemporana, aparuta in colectia Biblioteca de Istorie a Editurii Nemira, 2005.

Cartea prezinta situatia Bisericii Ortodoxe Romane intr-una din cele mai dificile perioade din istorie, comunismul, asa cum reiese din cercetarea intreprinsa de tanarul istoric George Enache in arhiva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Volumul a fost prezentat de dr. Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane, se arat intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana. La lansare au participat Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si personalitati ale vietii publice si culturale romanesti.

 
Romania, Bulgaria, Grecia si Cipru infiinteaza un grup tactic de luptaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :505
Tuesday, 22 November 2005
Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a semnat luni, 21 noiembrie, la Bruxelles, impreuna cu omologii sai din Bulgaria, Grecia si Republica Cipru, o scrisoare de intentie privind infiintarea unui grup tactic de lupta, care va deveni operational in anul 2007 si care va face parte din capacitatea de reactie rapida a Uniunii Europene.

Demnitarul roman a participat in acea zi in capitala belgiana la Reuniunea ministrilor Apararii din statele Uniunii Europene, ale carei dezbateri au fost axate pe obiectivul global 2010, progresele inregistrate pe linia coordonarii civil-militare pentru rezolvarea crizelor, interventia in caz de dezastre si activitatea Agentiei Europene de Aparare, informeaza MApN.

Romania a semnat in luna mai a acestui an o scrisoare de intentie pentru participarea la un grup tactic de lupta care va fi constituit impreuna cu Italia si Turcia si va fi operationalizat pana in 2010. Un grup tactic de lupta este o structura de nivel batalion, incluzand elemente de sprijin de lupta si sprijin nemijlocit, la care se adauga capacitati de transport strategic si de sustinere in teatrul de operatii timp de 30-120 de zile. Unitatea trebuie sa aiba capacitatea de a fi dizlocata in 5-10 zile, pentru a indeplini, in principal, misiuni in domeniul gestionarii crizelor.

 
"Sex Traffic" continua sa castige premiiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :448
Tuesday, 22 November 2005
Pelicula anglo-canadiana Sex Traffic, ale carei eroine sunt romancele Ana Maria Marinca si Maria Popistasu, a mai castigat recent patru premii Gemini, decernate de Academia de Cinema si Televiziune din Canada, echivalentul canadian al Premiilor Emmy.

Cele patru distinctii, premiul pentru cea mai buna drama de televiziune si premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar intr-o drama, obtinut de Maria Popistasu, cel mai bun miniserial de drama si cea mai buna scenografie a unei astfel de productii, vin in completarea calupului de noua premii BAFTA si a recunoasterii Royal Society Television din Marea Britanie, detinute deja de filmul respectiv, informeaza TVR. Pelicula Sef Traffic a fost turnata majoritar in Romania anul trecut. Premiile respective au fost decernate in cadrul unei ceremonii desfasurate la finele saptamnii trecute la Toronto.

 
Afaceri bilaterale romano-niponePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Tuesday, 22 November 2005
Ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va efectua, in perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, o vizita oficiala in Japonia, la invitatia omologului sau nipon, Taro Aso.

In timpul sederii in Japonia, seful diplomatiei romane va avea intrevederi atat cu seful diplomatiei nipone, cat si cu alte oficialitati, cu scopul de a efectua un amplu schimb de opinii cu privire la stadiul si perspectivele relatiilor romano japoneze, precum si la situatia internationala.

Vizita in Japonia va contribui la dezvoltarea in continuare a relatiilor bilaterale pe toate planurile si va oferi ocazia pentru transmiterea mesajului politic ferm al partii romane privind vointa de a participa activ la dezvoltarea cooperarii UE Japonia, dupa integrarea tarii noastre in UE.

 
Romania la Conferinta Partilor la Conventia RamsarPDF Print E-mail
Uganda, Kampala/Romanian Global News
Accesari :514
Tuesday, 22 November 2005
In perioada 8-15 noiembrie 2005, in Uganda, la Kampala, s-a desfasurat cea de-a 9-a Conferinta a Partilor la Conventia de la Ramsar privind zonele umede de importanta internationala la care Romania a fost reprezentata de o delegatie compusa din experti ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ai Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Reprezentantii Statelor Parti la Conventia de la Ramsar, reuniti la Kampala in cadrul celui mai inalt for al Conventiei, au analizat modul in care autoritatile ucrainene s-au implicat pentru protejarea Deltei Dunarii, zona umeda de importanta internationala in special ca habitat pentru pasarile acvatice, in contextul construirii canalului Bastroe.

In acest context, a fost discutata si adoptata o rezolutie privind statutul unor zone umede de importanta internationala aflate pe lista Ramsar, printre care si Delta Dunarii. Prin Rezolutia respectiva, Conferinta Partilor la Conventia Ramsar a luat nota cu ingrijorare despre construirea de catre Ucraina a canalului navigabil de mare adancime Dunare-Marea Neagra care este susceptibil de a produce un impact asupra mediului inconjurator inclusiv un posibil impact transfrontalier. Partile la Conventie au apreciat ca proiectul ucrainean nu corespunde angajamentelor asumate de Ucraina in cadrul mai multor acorduri multilaterale de mediu.

Participantii la Conferinta Partilor la Conventia Ramsar au invocat prevederile Raportului misiunii comune de experti ai Secretariatului Conventiei Ramsar si ai UNESCO in care varianta Bastroe a fost considerata drept cea mai daunatoare din punctul de vedere al protectiei mediului fata de alte variante posibile pentru construirea canalului Bastroe si prin care s-a solicitat la vremea respectiva Ucrainei sa-si respecte obligatiile de cooperare cu statele vecine .

Prin Rezolutia adoptata la 15 noiembrie 2005 de catre cea de-a 9-a Reuniune a Partilor la Conventia Ramsar s-a solicitat Guvernului Ucrainei sa suspende lucrarile la canalul Bastroe pana la elaborarea unui studiu complet de impact al proiectului ucrainean asupra mediului inconjurator si pana cand concluziile acestui studiu vor fi respectate.

S-a solicitat, totodata, Guvernului ucrainean sa puna la dispozitia celor interesati si in primul rand la dispozitia Romaniei ca stat potential afectat o documentatie completa despre canalul Bastroe, inclusiv cu privire la studiul de impact asupra mediului al fazei a II-a a proiectului ucrainean.

Guvernul ucrainean a fost solicitat sa asigure masuri compensatorii pentru acoperirea oricarui prejudiciu adus caracteristicilor ecologice ale zonelor umede desemnate de Conventia Ramsar si cauzat de lucrarile care deja au fost realizate. S-a solicitat autoritatilor ucrainene sa realizeze, in cooperare cu organizatiile internationale relevante si cu autoritatile romane un program de monitorizare internationala al caracteristicilor ecologice ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in concordanta cu prevederile Conventiei de la Ramsar privind monitorizarea zonelor umede.

Conferinta Partilor la Conventia de la Ramsar a solicitat Ucrainei sa aplice normele internationale in privinta informarii, consultarii si implicarii in procesul de luare a deciziilor pentru faza a II-a a proiectului a tuturor celor interesati de proiectul ucrainean.

Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca, alaturi de Conventia de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier, Conventia de la Berna privind conservarea vietii salbatice in Europa, Conventiei de la Aarhus privind  participarea publicului la procesul de luare a deciziilor pe probleme de mediu si Conventia de la Sofia privind utilizarea durabila a fluviului Dunarea, Conventia de la Ramsar reprezinta unul dintre principalele instrumente juridice multilaterale invocate de partea romana in abordarea problemei Bastroe, ale carei prevederi au fost incalcate de partea ucraineana.

 
CMR considera ca autoritatile romane ii umilesc pe romanii basarabeniPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :577
Tuesday, 22 November 2005
Consiliul Mondial Roman (CMR) a trimis recent o scrisoare a presedintelui Traian Basescu, in care isi exprima uimirea fata de noile masuri ale Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti in ceea ce priveste regimul de vize aplicat romanilor de dincolo de Prut.

CMR aduce in prezent istoria din anii 1940 si 1944 a romanilor din Basarabia, criticand, totodata, si procedura de redobandire a cetateniei romane, una umilitoare si extrem de birocratica, prin care sunt nevoiti sa treaca romanii din Basarabia care vor sa redevina cetateni ai Romaniei.

 

Excelentei Sale,

Domnului Presedinte al Romaniei, Traian Basescu


Domnule Presedinte,

Consiliul Mondial Roman a aflat cu uimire de intentia Ministerului Roman de Externe de a introduce regimul de calatorii pe baza de vize pentru Cetatenii Republicii Moldova care vor sa viziteze Romania.  Apelam la Dumnevoastra cat nu este prea tarziu si cat acest acord de calatorie nu a intrat in faza oficiala de negociere intre Bucuresti si Chisinau.

Romanii din Basarabia, cetateni ai Romaniei au fost abandonati in 1940, iar apoi in 1944. Procedura de redobandire a cetateniei romane cu care se confrunta basarabenii astazi este extrem de birocratica, costisitoare si umilitoare. Romanii din Basarabia devin din ce in ce mai descurajati de politica de abandon si instrainare dusa de statul roman.

Consideram declaratia recenta, facuta la Chisinau de Ministrul de Externe a Romaniei, Domnul Mihai Razvan Ungureanu, in care spune ca basarabenii trebuie sa inteleaga ca cetatenia romana este un privilegiu si nu un drept, este o palma trasa romanilor basarabeni care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial au luptat cu arma in mana sub drapel romanesc.

Introducerea regimului de viza este cu atat mai dureros cu cat procesul acordarii cetateniei romane a fost aproape blocat. Ministrul de Externe al Romaniei, Domnul Mihai Razvan Ungureanu a spus ca regimul de vize impus basarabenilor va fi unul flexibil bazat pe modelul polonez. Va oferim cateva exemple de cerinte flexibile pe care le are ambasada Poloniei la Chisnau:
*Viza nu se elibereaza decat in baza unei invitatii oficiale care trebuie sa fie autorizata si inregistrata la Voevodat

*Viza nu se elibereaza la frontiera poloneza ci doar la Ambasada

 *Viza nu se elibereaza decat dupa 15 zile lucratoare din data aplicarii

 *Viza nu se elibereaza prin mandatar, aplicantul este obligat sa se prezinte personal.

 *Viza nu se elibereaza de orice reprezentanta consulara ci doar de Consulatul/Ambasada tarii de    resedinta.
 *Viza nu se elibereaza decat conform orarului stabilit, doar in anumite zile si numai la anumite ore.
 *Bineinteles, aplicantii pentru viza sunt obligati sa depuna atat invitatia originala cat si o copie a invitatiei, o fotografie, un formular-cerere pentru viza, pasaportul trebuie sa aiba o validitate de cel putin 30 zile dupa expirarea vizei solicitate si evident,  plata pentru aplicatie, si plata pentru viza in functie de caz. 

Nu exista regim de viza flexibil. Regimul de viza este prin definitie unul restrictiv. Este paradoxal ca Romania condamna pactul Ribentropp-Molotov, dar in acelasi timp face tot posibilul pentru a-i instraina pe fostii cetateni romani si urmasii acestora introducand regim de viza si complicand pana la imposibil procesul de acordare a cetateniei romane.

Pe motivul celor expuse mai sus,  Consiliul Mondial Roman roaga autoritatile Romaniei sa urgenteze procedura de acordare a cetateniei romane si sa-si retraga intentia de a introduce regim de viza pentru cetatenii Republicii Moldova.

In numele Consiliului Mondial Roman.

Presedinte,
Prof. Smaranda Cazan-Livescu

 
Eveniment istoric-prima intalnire a istroromanilor la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :563
Tuesday, 22 November 2005
{mosimage}Duminica, 6 noiembrie a avut loc in New York, la sediul Clubului Sportiv Istria, prima intalnire a vorbitorilor de istroromana care locuiesc in zona acestei metropole americane.

{mosimage}Intalnirea organizata de d-na Zvjezdana Vrzic a avut ca prim scop prezentarea proiectului condus de domnia sa, Proiect de documentare a limbii istro-valahe (istroromana), finantat in parte de Fondul pentru limbi pe cale de disparitie al Universitatii Yale si girat de catre Departamentul de lingvistica din cadrul Universitatii New York.

Proiectul, ce urmeaza sa se deruleze pe parcursul a mai multi ani, are ca scop documentarea si prezervarea istroromanei prin studiul academic al comunitatii si prin crearea unor mecanisme care sa beneficieze in mod direct aceasta mica comunitate. Printre acestea se numara: educarea comunitatii despre pericolul care exista vis-a-vis de disparitia dialectului istroroman; culegerea de materiale audio si video in dialect; publicarea unei antologii de texte istroromane si a unui dictionar multi-media; dezvoltarea de materiale didactice necesare predarii istroromanei si organizarea de cursuri in dialect atat pentru vorbitori cat si pentru cei care nu il stapanesc in deajuns de bine; creerea unei pagini web care sa includa materiale informative despre dialect; si nu in ultima instanta filmarea unui documentar despre vorbitorii acestui dialect atat din Istria cat si din diaspora.

Evenimentul din New York s-a bucurat de participarea a peste 75 de persoane, un numar intr-adevar impresionant daca este sa tinem cont de numarul mic de vorbitori al acestui dialect al limbii romane. Dupa ultimele estimari istroromana mai este vorbita doar de 600-800 de persoane dintre care aproximativ 300-400 mai locuiesc inca in Istria. In Zona New York-ului se afla cam 200 de istroromani refugiati aici in cea mai mare parte ca rezultat al luptelor care au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial intre Italia si Iugoslavia pentru controlul acestei provincii.

(Din Washington, DC a transmis pentru Romanian Global News, Bogdan Banu)

 
Jocuri ucrainiene cu cei 240.000 de romani din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :502
Tuesday, 22 November 2005
Directorul Departamentului Vamal al Republicii Moldova Nicolae Valcu sustine ca reprezentantul special al Ucrainei in procesul de reglementare a diferendului transnistrean, Dmitri Tcaci, are motive sa accepte o imixtiune in treburile interne ale Republica Moldova, fiind coproprietar al firmei Interdnestrcom din Tiraspol.

Valcu a precizat recent, in cadrul Comisiei parlamentare pentru politica externa, ca Tcaci este angajat al unei institutii de invatamant superior din Kiev, care dispune de o filiala la Tiraspol. Mai mult, potrivit oficialului moldovean, in cadrul recentei intrevederi de la Odesa, Tcaci l-a intrebat ce se va intampla cu cei 700 mii locuitori ai regiunii transnistrene daca Ucraina va bloca segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean.

Potrivit publicatiei electronice ruse Utro.ru, Tcaci a declarat in repetate randuri, la Chisinau si la Tiraspol, ca in anumite conditii, pretinsa republica transnistreana poate intra in componenta Ucrainei. Aderarea Transnistriei la tara noastra este posibila daca Moldova isi va schimba statutul de drept international. Spre exemplu, va deveni parte componenta a altui stat. In aceste conditii, locuitorii din Transnistria vor obtine dreptul sa-si decida soarta in cadrul unui referendum privind aderarea la Ucraina, Rusia sau la alt stat. Asemenea prevederi se contin in documentele semnate de presedintii Republicii Moldova, Ucrainei, de reprezentantii Tiraspolului, ai Federatiei Ruse si ai OSCE, a spus Tcaci, citat de Utro.ru.

Tcaci sustine ca Transnistria poate obtine un statut special peste jumatate de an. In calitate de politolog, pot presupune ca acest statut va fi ceva intre autonomie si federati. Obtinerea statutului respectiv se va produce doar dupa desfasurarea unor alegeri recunoscute de comunitatea internationala, a declarat oficialul ucrainean.

Utro.ru scrie ca duminica, la Tiraspol au avut loc intalniri ale pretinsului ministru de externe al regiunii transnistrene Valeri Litkai cu Dmitri Tcaci, cu ambasadorul ucrainean la Chisinau, Piotr Cialai si cu adjunctul Consiliului securitatii si apararii nationale a Ucrainei, Serghei Pirojkov.

Reamintim ca grupul etnic majoritar din regiunea transnistreana sunt romanii, dupa unele estimari numarul lor fiind de peste 240.000 de persoane.

 
Drama refugiatilor din raioanele de est ale Basarabiei continuaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :418
Tuesday, 22 November 2005
Mai multi refugiati din Transnistria au atacat Republica Moldova si Federatia Rusa la CEDO, solicitand compensarea prejudiciului moral de 200 mii euro pentru fiecare refugiat.

Presedintele Miscarii refugiatilor Transnistreni, Anatol Bazgu, a declarat luni presei ca potrivit unei decizii finale a Curtii Supreme de Justitie, Guvernul a fost obligat sa-i asigure pe refugiati cu spatiu locativ, dar deocamdata, Guvernul se eschiveaza de la aceasta datorie si tergiverseaza procesul de implementare a planului de actiuni privind asigurarea cu spatiu locativ a refugiatilor din stanga Nistrului. Referindu-se la responsabilitatea Rusiei, Bazgu a amintit ca CEDO a recunoscut gardul acesteia de vinovatie pentru actiunile ilegale comise de separatisti in Transnistria. Rusei ii revine o mare parte a vinei pentru faptul ca am fost nevoiti sa ne refugiem. De aceea, consider ca ea trebuie sa-si asume unele responsabilitati pentru situatia creata, a declarat el.

Astfel, 71 refugiati transnistreni solicita CEDO sa oblige Federatia Rusa si Republica Moldova sa compenseze prejudiciul moral cauzat refugiatilor, estimat la 200 mii euro pentru fiecare, dintre care 150 mii urmeaza a fi achitati de Rusia, iar 50 mii - de Republica Moldova. Este posibil ca refugiatii sa organizeze proteste in fata Ambasadei SUA, a Marii Britanii, a Misiunii OSCE, a Delegatiei Uniunii Europene, a Oficiului ONU pentru refugiati etc, pentru a le influenta sa determine Guvernul Republicii Moldova sa indeplineasca decizia CSJ, a declarat Bazgu.

 
Manifestatii prorusesti in Basarabia si UcrainaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :514
Tuesday, 22 November 2005
Misiunea OSCE in Moldova a calificat drept actiuni de huliganism neinsemnat manifestatia desfasurata duminica, 20 noiembrie, de catre membrii organizatiei de tineret Proriv, din regiunea transnistreana, in fata Misiunii OSCE la Tiraspol.

Misiunea OSCE in Moldova constata cu regret actiunile de huliganism neinsemnat savarsite de catre Proriv in fata Misiunii OSCE la Tiraspol. Exprimarea opiniei politice intr-un mod civilizat nu include cauzarea daunei proprietatii private si folosirea unui discurs jignitor. Din pacate, Proriv utilizeaza anume aceasta varianta, se arata intr-o declaratie a Misiunii OSCE in Moldova, remisa luni presei. Potrivit mediilor rusesti, manifestantii purtau drapelele Transnistriei, ale Rusiei, ale Ucrainei, simbolurile Proriv, scandand NU - dublelor standarde!, NU-Hill!, NU-Voronin!, Rusia-PRM-Roriv!, Pactificatorilor  DA!, NU - OSCE!, DA - soldatului rus!. Spre sfarsitul actiunii, tinerii au maltratat figurile impaiate ale lui Voronin si ale sefului Misiunii OSCE in Moldova, William Hill.

La Odesa s-a desfasurat o alta manifestatie de protest in care participantii care purtau steaguri ale Rusiei si Belarus, au cerut alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia. Au fost scandate sloganuri anti Iuscenko acesta fiind acuzat ca tot ce a promis cu un an in urma in cadrul asa zisei revolutii portocalii, au fost numai minciuni.

 
Schimb de experienta romano-moldo-ucrainean pentru implementarea acquis-ului comunitarPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :492
Tuesday, 22 November 2005
Mecanisme de ajustare a legislatiei nationale la standarde europene: schimb de experienta intre Romania, Ucraina si Republica Moldova - aceasta este tema Conferintei ce va avea loc la Chisinau vineri, 25 noiembrie.

Manifestarea se va desfasura in cadrul unui proiect trilateral realizat de Asociatia pentru Cultura Civica si Politica, Institutul de Studii Europene din Moldova, Agentia pentru Initiative Legislative (Ucraina), Fundatia Proiectul de Educatie Civica si Dezvoltare Academica (Romania). Proiectul este derulat in cadrul Programului Est Est: Parteneriat dincolo de Hotare, Fundatia SOROS-Moldova, informeaza un comunicat al Asociatiei pentru Cultura Civica si Politica. In contextul tendintei de integrare europeana a statelor din regiune, realizarea acestui proiect are drept scop informarea institutiilor guvernamentale si neguvernamentale din Basarabia, Romania si Ucraina despre situatia existenta si perspectivele implementarii acquis-ului comunitar. Prin desfasurarea unui schimb de experienta in domeniul armonizarii legislatiei nationale la standardele europene, organizatorii spera sa aduca in atentia opiniei publice din Basarabia si Ucraina experienta Romaniei in procesul de integrare europeana. Reamintim ca experti din cele trei state vecine s-au intalnit la finele lunii septembrie, la Kiev, la seminarul Cooperarea societatii civile in procesul de armonizare a legislatiei Romaniei, Moldovei si Ucrainei la standardele europene, o initiativa ce a vizat antrenarea societatii civile din cele trei tari intr-o cooperare regionala durabila. Discutand pe marginea problematicii comune, participantii au convenit asupra necesitatii prezentarii in cadrul Conferintei de la Chisinau a unor rapoarte alternative privind situatia in domeniul integrarii europene in cele trei state. Rapoartele vor fi ulterior publicate in forma unui studiu comparativ integrat. Ca rezultat al distribuirii studiului efectuat, acesta va putea fi utilizat de reprezentantii societatii civile si institutiilor guvernamentale din cele trei state. Recomandarile de baza continute in rapoartele expertilor referitoare la stadiul existent in procesul adaptare a legislatiei nationale vor fi incluse intr-un Policy Paper, ce va fi expediat pe adresa institutiilor abilitate de la Chisinau, Kiev si Bucuresti.

 
Acord istoric in domeniul imigratiei intre Canada si OntarioPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :415
Tuesday, 22 November 2005
Ministrul canadian al Cetateniei si Imigratiei, Joe Volpe, si omologul sau din Ontario, Mike Colle, au semnat la inceputul acestei saptamani un acord intre Canada si Ontario cu privire la imigratie.

Conform documentului parafat de cei doi demnitari, Guvernul Canadei urmeaza sa investeasca in Ontario, in plus, suma de 920 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani, acesta fiind primul acord de acest fel dintre cele doua parti. Prin intermediul sau, se intentioneaza ca nou-venitii sa reuseasca sa ajunga sa isi demonstreze calitatile din plin in Ontario si acest lucru va fi facut prin cresterea fondurilor necesare stabilirii, integrarii si accesului la educatie de care vor avea parte acolo, informeaza publicatia romaneasca Observatorul.

Totodata, acordul demonstreaza dorinta comuna a semnatarilor de a conlucra in domeniul imigratiei si de a se asigura ca programele si politicile imigrationale sunt adaptate prioritatilor pietei de munca si ale dezvoltarii economice si sociale din Ontario.

In fiecare an, in Ontario vin 125.000 de noi imigranti, ceea ce inseamna ca provincia primeste mai mult de jumatate din numarul total al imigrantilor sositi in intreaga Canada.

 
Aniversare pentru Comunitatea Romana din QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :458
Tuesday, 22 November 2005
Comunitatea Romana din Quebec implineste marti, 29 noiembrie, doi ani de la momentul in care la Universitatea Laval 20 de romani au pus bazele acesteia.

Desi pe parcurs din cei 20 de entuziasti au mai ramas doar 15, Luigi Matei, presedintele CRQ a declarat pentru publicatia Reper Romanesc din Quebec, tot o initiativa a comunitatii, ca membrii fondatori sunt in continuare foarte implicati si lor li s-a mai adaugat o suta de persoane. Organzatia a evoluat in cei doi ani ajungand se devina foarte activa, obtinand in foarte scurt timp aprecierea generala si avand obiective interesante. De asemenea, Comunitatea Romana din Quebec se pregateste in viitorul apropiat si pentru alegeri generale, in urma carora se vor desemna noi persoane sa ocupe functiile cele mai importante ale asociatiei.

 
Imigrantii din Roma isi cer drepturile in stradaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :457
Tuesday, 22 November 2005
{mosimage}O nemultumire crescanda a imigrantilor din Italia fata de nerespectarea unora dintre cele mai elementare drepturi pe care considera ca le au, a determinat cele mai multe dintre asociatiile imigrantilor din aceasta tara sa iasa in strada pentru a-si revendica in acest mod drepturile.

{mosimage}Manifestatia programata de acestia se va desfasura in data de 3 decembrie, in Piazza de la Repubblica din Roma, de la ora 14.00, informeaza publicatia italiana Il Passaporto.

Cei mai multi dintre imigrantii din Italia vor spune un NU legaturii foarte stranse dintre contractul de munca si posibilitatea obtinerii permisului de sedere, expulzarilor in masa, sau incidentelor legate de existenta clandestina. Ei vor spune, totodata, DA unei legi referitoare la azilul politic, care sa ii protejeze cu adevarat atat pe cei care cer azil politic cat si pe refugiati, da dreptului de vot acordat strainilor, cetateniei italiene, care sa fie recunoscuta nu numai pe baza de legaturi de sange, ci si pe baza sederii legale in Italia. Manifestatia de la Roma este promovata de retelele de imigranti si antirasiste, pentru ca in Italia viata mai multor mii de persoane este zilnic negata de o legislatie rasista, de politicile prohibitive si represive, de logicile de urgenta, informeaza apelul imigrantilor.

A trecut un an de la precedenta manifestare nationala, aceea din 4 decembrie 2004. Aceasta, la fel ca si cealalata, are particularitatea de a nu se desfasura sub steagul celor trei mari confederatii sindicale, dar este expresia si initiativa directa a imigrantilor. Pe lista asociatiilor care vor participa la manifestatie apar si coordonatori locali ai imigratiei, ONG-uri, da si simpli cetateni, intr-o miscare de aparare a drepturilor noilor italieni.

Obiectivul organizatorilor acestei manifestatii este acela ca protestul sa nu ramana doar un protest, si sa devina un punct de plecare si de constructie pentru nou. Pentru ca e timpul sa fie deschisa o perioada noua de cucerire a drepturilor si libertatilor pentru imigranti, iar anul acesta munca centrelor de consultanta pentru imigranti, efoturile sindicatelor si asociatiilor, mobilizarea imigrantilor, toate au contribuit la afirmarea necesitatii unei schimbari radicale. Apelul pe care il lanseaza organizatorii acestei manifestatii este unul catre o mobilizare de masa, pentru ca aceste revendicari vor  putea capata forta numai daca barbatii si femeile care fac parte din imigratie vor deveni protagonisti ai propriei lor lupte. 

 
Ajutoare financiare mai mici pentru romanii din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :457
Tuesday, 22 November 2005
Senatul francez a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, un amendament la legea bugetului securitatii sociale pentru anul 2006, care prevede limitarea alocatiilor destinate familiilor de imigranti, relateaza AFP.

Potrivit acestui articol, parintii straini care locuiesc legal in Franta si ai caror copii sunt nascuti in aceasta tara sau veniti pentru reintregirea familiei vor continua sa beneficieze de alocatii familiale, la fel ca si parintii copiilor strainilor refugiati, apatrizi sau titulari ai unui document de sedere valabil. Zeci de mii de straini cu situatie legala, ai caror copii nu sunt nascuti in Franta sau care nu au venit in aceasta tara in cadrul procedurii de reintregire a familiei, ar putea fi exclusi de la plata alocatiilor.

Potrivit Guvernului, dupa emiterea unui decret din 1987, normele de aplicare a Codului de securitate sociala precizeaza ca "in cazul in care copii straini nu au intrat pe teritoriul francez in cadrul procedurii de reintregire a familiei, parintii acestora nu mai beneficiaza de alocatii familiale". Totusi, avand in vedere ca "aplicarea acestui text a generat o ampla jurisprudenta", Guvernul a apreciat ca "indispensabila consolidarea acestei reguli", care, potrivit ministrului delegat pentru Securitate Sociala, Philippe Bas, permite garantarea faptului ca parintii vor avea la dispozitie mijloacele juridice pentru a-si aduce copiii alaturi. Grupul comunist a criticat aceasta dispozitie, adoptata cu 170 de voturi pentru si 158 impotriva, considerand ca "pune sub semnul intrebarii dreptul la alocatie pentru familiile de straini".

Claire Brisset, care conduce, incepand din 2000, o institutie independenta creata de Parlamentul francez, a cerut la randul sau, Guvernului sa retraga acest amendament pe care l-a calificat drept "un proiect discriminatoriu" si al carui efect ar putea fi contrar angajamentelor internationale asumate de Franta si incercarilor de calmare a crizei pe care o traverseaza tara. 
Invitati de marca la primul Simpozion de Romanistica din CehiaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :413
Tuesday, 22 November 2005
Institutul Cultural Roman din Praga va organiza in perioada 23-24 noiermbrie, in capitala ceha, Primul Simpozion de Romanistica din Cehia.

Manifestarea cultural-stiintifica este organizata in colaborare cu  Sectia de limba si literatura romana a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Caroline din Praga. In cadrul actiunii, nume de referinta din domeniu, precum criticii literari si profesorii universitari Sorin Alexandrescu, Gabriel Dimisianu, Gheorghe Doca, Gabriela Stoica- Romania, basarabeanul Vitalie Ciobanu, Lubusa Vajdova din Slovacia, sau cehii Jiri Felix, Libuse Valentova, Jiri Nasinec, Jitka Lukesova, Lidie Cerna, Jiri Hoppe si Jiri Jindra vor sustine prelegeri si referate in cadrul sectiilor de literatura, lingvistica si istorie. Aceasta prima manifestare culturala despre studiul limbii romane in Republica Ceha este sustinuta si sprijinita de catre Institutul Cultural Roman din Bucuresti, informeaza directorul adjunct al ICR Praga, Constantin Stefanoaie.

 
Prezenta romaneasca la Salonul de Toamna de la EstorilPDF Print E-mail
Estoril, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :456
Tuesday, 22 November 2005
Galeria de Arta a Cazinoului din Estoril a gazduit vineri, 18 noiembrie, deschiderea celui de-al XIX-lea Salon de Toamna in cadrul caruia isi vor prezenta lucrarile 50 dintre cei mai renumiti pictori din Portugalia, dar si cativa tineri artisti premiati in cadrul Salonului de Primavara.

Printre acestia se numara si tanara plasticiana de origine romana, Daniela Anghel, participanta si premiata la Saloanele anterioare de Primavara, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a-si prezenta deja in aceasta prestigioasa galerie, doua expozitii personale deosebit de apreciate de publicul lusitan iubitor de arta, dar si de critica de specialitate. Cea mai recenta dintre cele doua expozitii este cea deschisa in luna septembrie, Femeile Portugaliei si care va fi desschisa anul viitor si la Porto, inforneaza Ambasada Romaniei la Lisabona.

Mentionam ca este vorba de un Salon de pictura national la care a fost invitata, pentru a patra oara consecutiv, pictorita Daniela Anghel, fiind singurul artist strain inclus in aceasta importanta manifestare culturala, emblematica pentru difuzarea artei plastice lusitane contamporane, atat la nivel national cat si international.

Printre numele de referinta ale picturii portugheze contemporane, prezente la acest salon, ale caror limbaje artistice acopera intreaga gama a curentelor dominante incepand cu a doua jumatate a sec. al XX-lea: expresionismul abstract, informalismul, simbolismul, neofigurativismul etc., se numara: Julio Resende, Carlos Botelho, Julio Pomar, Nadir Afonso, Matilde Marcal, Maluda, Lima Carvalho, Manuel Cargaleiro, Antonio Pedro etc. Salonul de Toamna de la Estoril va fi deschis pana in data de 15 ianuarie 2006.

 
Ziua Nationala a Romaniei la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :436
Tuesday, 22 November 2005
{mosimage}Asociatia Culturala-Sportiva Roma-nia, impreuna cu Ambasada Romaniei la Roma, Comuna di Roma, vor organiza, in preajma zilei de 1 decembrie, Sarbatoarea Nationala a Romaniei in capitala italiana.

{mosimage}Ziua Romaniei va fi sarbatorita de romanii din Roma (Anagnina) in zilele de 3-4 decembrie si ii va avea printre invitati pe celebrul cuplu umoristic din Romania, Stela Popescu si Alexandru Arsinel, pe interpreta de muzica populara Mioara Velicu si pe interpretii de muzica de petrecere Nelutu de la Brasov si Nicu Bujorel.

 
Portertul lui Dorian Gray in viziunea Mihalei Marin, expus la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :401
Tuesday, 22 November 2005
{mosimage}Sala de Expozitii a Institutului Cultural Roman din Paris invita joi, 24 noiembrie, la un eveniment artistic romanesc de exceptie, dedicat romanilor din capitala pariziana.

{mosimage}Incepand de la ora 20.00 va fi vernisata la ICR Expozitia de Fotografie a Mihaelei Marin, purtand titulatura Portretul lui Dorian Gray. Imaginile continute de expozitie sunt realizate dupa celebrul spectacol Portretul lui Dorian Gray, realizat de Dragos Galgotiu, si cu costumele semnate de Doina Levintza.

Copil fiind, chiar daca stateam pe bancheta din spate a masinii, incercam sa recreez locurile care imi defilau pe sub ochi cu cele cateva fragmente pe care reuseam sa le detasez de cer. Cateva figuri zarite fugitiv in acea perioada imi raman in minte, ca incarnari ale bucuriei, durerii sau iubirii nu le-am uitat niciodata. Timiditatea, discretia poate, m-au impiedicat sa le imortalizez. Mai tarziu, am descoperit teatrul, magia sa, cortegiul sau de imagini si de emotii: in sala, in culise sau pe scena. Reprezentatie dupa reprezentatie, universul lui Dorian Gray, straniu balet de personaje hipnotice costumate cu fast, s-a oferit privirii mele. Portret sensibil de o infinitate de sentimente in care ne regasim adesea. Acestea sunt cuvinetle Mihaelei Marin care vin ca o explicatie pentru aceasta mostra de arta fotografica - expozitia, dar si albumul Portretul lui Dorian Gray. Expozitia va ramane deschisa publicului pana la data de 9 decembrie, in aceeasi locatie.

 
Artisti romani expun la QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :480
Tuesday, 22 November 2005
O serie de nume romanesti sunt incluse pe lista artistilor care vor fi prezenti cu lucrari in perioada 15 decembrie 2005 - 15 ianuarie 2006 la Galeriile Faubourg din orasul Quebec.

Evenimentul este organziat de Comunitatea Romana din Quebec, in parteneriat cu Caisse populaire Desjardins de Quebec, iar expozitia, desi este o premiera in sine, se incadreaza in seria actiunilor incepute de mai bine de doi ani care au ca scop promovarea valorilor din comunitatea romaneasca, a declarat pentru Reper Romanesc presedintele CRQ, Luigi Matei.

In cadrul acestei expozitii, publicul va avea ocazia sa admire picturi si desene realizate de Ion Harghel, Cristina Maxim, Pierrette Gauthier, goblenuri lucrate de Carmen Tibirna si de Iuliana Belciug, o pirogravura deosebita a lui Eugen Gherman, dar si obiecte facand parte din arta traditionala romaneasca.

Desi este pentru prima data cand CRQ organizeaza o astfel de expozitie, responsabilii celor doua sectiuni (arta si traditii), Ion Harghel si Alina Nogradi, specialisti in domeniile respective, sunt o garantie pentru reusita activitatii respective. Totodata, parteneriatul dntre Comunitatea Romana din Quebec si Caisse populaire Desjardins de Quebec reprezinta o forta organizatorica de invidiat care, luna trecuta, la editia a doua a Zilelor culturii romanesti la Quebec, a demonstrat cu succes buna colaborare existenta intre ele.

 
Puiu Codreanu in concert la restaurantul BritanniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :403
Tuesday, 22 November 2005

Renumit deja pentru cele mai bune petreceri si cele mai aclamate concerte organizate la Londra pentru comunitatea de romani de aici, restaurantul Britannia pregateste o noua surpriza iubitorilor de muzica populara romaneasca.

Interpretul de muzica populara Puiu Codreanu se va afla la finele lunii noiembrie in capitala britanica pentru trei zile de concerte gazduite de restaurantul cu specific romanesc. Astfel, in zilele de vineri, 25 si sambata, 26 noiembrie, de la ora 20.00, Puiu Codreanu va incanta audienta cu melodiile sale, la fel ca si duminica, de la ora 16.00. Pretul biletelor la concert este de 15 lire, iar intrarea se va face numai pe baza de rezervare. 

 
Pictura naiva romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :430
Tuesday, 22 November 2005
Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, in parteneriat cu Federatia Europeana a Cluburilor UNESCO, va prezenta in perioada 1 15 decembrie, la restaurantul Doina din Paris, expozitia pictorilor naivi Gheorge si Lucica Ciobanu din Iasi si Costica Onuta din Vaslui, intitulata In curtea taranului roman.

Vernisajul va avea loc de Ziua Nationala a Romaniei, 1 decembrie, la ora 18.00, in acest local situat la adresa 149, rue Saint-Dominique 75007 Paris, informeaza franta-romania.com. Mai multe informatii se pot obtine de la Federatia Europeana a Cluburilor UNESCO, 0033 (0) 617793306 sau CNR UNESCO, 0040744575583.

 
Litogravura si desen arhitectural la ICR din Tel-AvivPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :426
Tuesday, 22 November 2005
Expozitia de litogravura si desen arhitectural Marcel Janco Reloaded va putea fi urmarita de publicul roman si israelian din Tel Aviv in perioada 24-29 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Roman din acest oras.

Vernisajul expozitiei cu lucrari realizate dupa lucrarile lui Marcel Iancu, sub coordonarea arhitectului Augustin Ioan, va avea loc joi, 24 noiembrie, la ora 17:00, informeaza romania-israel.com. Publicul va avea acces la aceasta manifestare de luni pana vineri, intre orele 10:00-15:00.

 
Muziciene romance in concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :442
Tuesday, 22 November 2005
Pianista Dana Ciocarlie si violonista Irina Muresanu vor concerta joi, 24 noiembrie, incepand cu ora 20:30, la LArchipel din Paris.

Cele doua vor interpreta sonata pentru vioara si pian de Alberic Magnard si sonata pentru vioara si pian de Guillaume Lekeu, ambele creatii datand de la finele secolului al XIX-lea.

Locul in care se va desfasura concertul se afla la adresa 17, Bd de Strasbourg, 75010 Paris, telefon 01 48 00 04 20, iar pretul biletelor este cuprins intre 7 si 15 euro, informeaza portalul ponticello.fr.

 
Apozitia din Munchen, la un nou cenaclu de vineriPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :420
Tuesday, 22 November 2005
Asociatia culturala romano-germana Apozitia din Munchen isi asteapta membrii vineri, 25 noiembrie, la ora 18:00, in Centrul Cultural al Misiunii Unite, la un nou cenaclu in care se vor discuta mai multe probleme de ordin intern, dar nu numai.

Printre acestea se numara raportul comisiei de cenzori din perioada ianuarie 2003-septembrie 2005, descarcarea casieriei din aceeasi perioada si scurte comunicari, informeaza asociatia romaneasca. Din punct de vedere cultural, organizatorii ii vor aduce un omagiu poetului si actorului Dinu Ianculescu la 80 de ani, acesta recitand si evocand lumea teatrului, iar prof. Gelu Ionescu va continua cea de-a doua parte a conferintei Caragiale-scrisori, exilul.

 
Expozitie Claudiu Ramba la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :386
Tuesday, 22 November 2005
Artistul roman Claudiu Ramba isi va vernisa expozitia de arta, intitulata Resonance, luna aceasta la Londra.

Vizionarea privata este programata pentru marti, 22 noiembrie, de la ora 18.30, iar expozitia va ramane deschisa publicului pana la data de 9 decembrie si poate fi vizionata numai prin programare. Programarile se pot face la numarul de telefon 020 7937 8125, sau la mobil 07939 065 526, la Institutul Cultural Roman din Londra.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions